ENZO april/mei 2012

36
SUSANNE ENZO AFSCHEID VAN LIETEKE VAN VUCHT TIJSSEN •••••••• 8 VAN LOOPBAANCOACH TOT MARKTKOOPMAN •••• 19 PROEFSCHRIFT MAROKKAANSE STUDENTEN •••••• 24 “Voor iedereen breken spannende tijden aan” april/mei 2012 LOSLATEN

description

ENZO april/mei 2012

Transcript of ENZO april/mei 2012

Page 1: ENZO april/mei 2012

SUSANNE ENZO

AFSCHEID VAN LIETEKE VAN VUCHT TIJSSEN • • • • • • • • 8

VAN LOOPBAANCOACH TOT MARKTKOOPMAN •• • •19

PROEFSCHRIFT MAROKKAANSE STUDENTEN •• • • • • 24

“Voor iedereen brekenspannende tijden aan”

april/mei 2012

LOSLATEN

Page 2: ENZO april/mei 2012

2 ENZO MAGAZINE

Page 3: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 3

De elektrische rallybuggy van Tim Coronel

T E K S T E N F O T O : C L A U D I A H A G E M A N

Luchtvaarttechnologiestudent Thys Metz is trots op zijn prestatie. En terecht:hij heeft in samenwerking met het Composietenlab van Inholland Delft ver-schillende bodemonderdelen van de nieuwe elektrische rallybuggy van cou-reur Tim Coronel ontwikkeld. Tim Coronel wil de eerste zijn die met eenelektrisch voertuig de Dakar-rally volledig uitrijdt. De onderdelen van Thysmaken de buggy aanzienlijk lichter en dus sneller. “De bodem van de wagenmoet sterk zijn om bijvoorbeeld de brandstoftank en versnellingsbak tebeschermen tegen de inslag van woestijnstenen,” vertelt Thys. “Ik heb metverschillende materiaalsoorten een compleet nieuwe bodem gemaakt. Eendunne, van onder andere hars en kurk, en een dikkere variant waarin lami-naat verwerkt is. De originele bodem van aluminium en composiet was 25,5kilo zwaar, mijn dunne bodem 7,5 kilo. Dat is dus een reductie van 18 kilo.Tijdens de Dakar-rally 2012 in januari heeft Tim Coronel de dunne bodemgetest op een ‘gewone’ buggy. Na zes dagen en ongeveer 4500 km verderzijn een paar delen vervangen. De gebruikte composietplaten waren opdiverse plekken erg versleten maar niet doorboord. Dikkere exemplarenhebben het tot het einde van de rally volgehouden.”

BINNENKOMER

Page 4: ENZO april/mei 2012

4 ENZO MAGAZINE

LOSLATEN

ENZO is een uitgave van Hogeschool Inhollanden verschijnt 10 keer per jaar.

Hoofdredactie: [email protected]: [email protected]: [email protected]: [email protected]

Aan dit nummer werkten mee: Harmen Bret-houwer, Peter van den Heuvel, Hoger OnderwijsPersbureau (Hein Cuppen), Anouk Kemper, PienKoome, Veronique Labouchere, Els Meijers en MarjoMuntjewerf

Fotografie: Collectie Eye Film Instituut, RaphaëlDrent, Cynthia van Elk, Ivo Geskus, Claudia Hage-man, Rafaël Philippen en Harry Verkuijlen

Illustratie: Gijs Mathijs Klunder

Vormgeving: Studio René Bakker, Amsterdam

Prepress en druk: Jurriaans LindenbaumGrafimedia, Amsterdam

WELKOM

Bericht van de HMR april 2012Mijn collega Berend is niet alleen hetwandelend geheugen van onze redactie,zijn kantoorkast is ook het fysiekearchief van 32 jaar hogeschoolgeschie-denis. In de loop van die jaren heefthij alle redactionele publicaties vanInholland en haar rechtsvoorgangersverzameld. Van gestencilde instituuts-kranten tot fraaie glossies. Even dreigthij, met het oog op een kleine interneverhuizing in Hoofddorp, om van allesafstand te doen. Maar dat gaat zelfsonze jongste redactrice te ver. Zijn kast,dat zijn wij. En als we het met eenknipoog naar het thema van dit nummeral willen ‘loslaten’ dan alleen als wezeker weten dat het in goede handen is.Iemand van Bestuurszaken in Den Haagmet interesse?

OER 2012-2013De HMR is van mening dat een goed OER is voorge-legd maar heeft toch een aantal wijzigingsvoorstellengedaan. Het CvB heeft een groot aantal daarvanovergenomen en heeft een formuleringsvoorstelgedaan, waarna de HMR heeft besloten in te stem-men met de OER 2012-2013.

Instellingscollegegeld 2012-2013Geconstateerd is dat het instellingscollegegeld ditjaar nog niet is gebaseerd op daadwerkelijkgemaakte kosten, maar op benchmarking. Afgespro-ken is dat het instellingscollegegeld volgend jaar welop daadwerkelijk gemaakte kosten gebaseerd zalzijn. De HMR besluit hierop positief te adviserenm.b.t. het instellingscollegegeld 2012-2013.

Verhuizing en renovatie AlkmaarAan de HMR is een instemmingsverzoek voorgelegdvoor de verhuizing en renovatie van het gebouw inAlkmaar. De HMR heeft hierover een aantal vragengesteld. Deze vragen konden tijdens de vergaderingniet beantwoord worden. De HMR heeft dan ookvooralsnog niet ingestemd met dit instemmingsver-zoek.

Stand van zaken inrichting servicepuntenDe HMR is ingelicht over de stand van zaken m.b.t. deinrichting van de servicepunten. Er wordt hardgewerkt aan een inrichtingsplan. Dit plan zal de HMRt.z.t. ter kennisgeving ontvangen.

MTO 2011De HMR heeft geconstateerd dat het MTO m.b.t. dewerkdruk een duidelijk signaal afgeeft.De reactie van het CvB op het MTO bevat naar demening van de HMR te weinig acties m.b.t. de bele-ving van de werkdruk. Ook vindt de HMR de van de

directie te verwachten open communicatie te mager.Het CvB geeft aan deze punten mee te nemen.Op korte termijn zal de HMR ook de eigen resultatenin het MTO onder de loep nemen.

Informeel overleg profiel- en prestatieafsprakenOCWNa afloop van de overlegvergadering heeft de HMRmet het CvB informeel gesproken over de profiel- enprestatieafspraken met OCW. In de volgende overleg-vergadering zal dit punt formeel aan de orde komen.

Formatieplannen OP InhollandbreedHet CvB heeft besloten op hogeschoolniveau eenformatieplan te formuleren i.p.v. een formatieplanper domein. Aangezien medezeggenschap zeggen-schap volgt ligt het instemmingsrecht nu bij de HMRin plaats van bij de domeinraden. Het CvB heeft dithogeschoolbrede formatieplan op 23 maart 2012aangeboden aan de HMR.Op 30 maart 2012 heeft de HMR alle domeinraden endomeindirecteuren uitgenodigd een eerste reactie tegeven op dit formatieplan. In zeven hoorzittingen isbesproken wat in de domeinen leeft omtrent hetformatieplan OP.De HMR heeft ook de medewerkers in de gelegen-heid gesteld te reageren op de plannen zoals voorge-legd en neemt alle reacties mee in de uiteindelijkereactie aan het College van Bestuur.

Uitgebreidere informatie van de HMR ontvangen?Abonneer je op onze nieuwsbrief!De HMR heeft besloten om de achterban uitgebreiderte gaan informeren door middel van een nieuwsbrief.

Belangstellenden kunnen zich abonneren op dezenieuwsbrief via deze link:http://hmrtimes.digimag.inholland.nl/cgi/ZinE.cgi?

hoofdredacteur ENZO

Formatieplannen Onderwijzend Personeel InhollandbreedHet College van Bestuur (CvB) gaat op hogeschool-niveau het formatieplan Onderwijzend Personeel(OP) formuleren in plaats van per domein. Aange-zien medezeggenschap zeggenschap volgt, ligt hetinstemmingsrecht “tot verbijstering” van de deelra-den nu bij de Hogeschool Medezeggenschapsraad(HMR). De voorzitters van de deelraden stellen nueen werkoverleg voor met alle betrokkenen.

Volgens het CvB moeten de keuzes die er zijngemaakt zijn, gezien worden als het bijsturen ineen situatie waarin ingrijpen noodzakelijk is. Op demiddellange termijn gaat Inholland zich profilerenals een regionale hogeschool met een duidelijkprofiel. Doekle Terpstra: “Als wij de instroom danop een acceptabel niveau kunnen houden, goeddoor de accreditaties heen komen en de reorgani-

satie voortvarend en met kracht kunnen voltrek-ken, dan zijn wij in staat om Inholland in de voor-hoede van het nieuwe hbo te positioneren.”Maar het kost tijd en geld om deze keuzes terealiseren. Het CvB heeft daarom in samenwerkingmet de domeindirecteuren besloten dat eenhogeschoolbrede aanpak noodzakelijk is om hettoekomstige profiel en de gewenste onderwijs-kwaliteit te realiseren. Met een centrale, verbin-dende rol voor het CvB op de implementatie vanhet strategisch programma en de reorganisatie.In een brief aan het college stellen de voorzittersvan de domeinraden voor een werkbijeenkomst tebeleggen met alle leden van de domeinraden, dedomeindirecteuren, de HMR en het CvB om debesluitvorming zo goed mogelijk op elkaar te latenaansluiten.

Page 5: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 5

Privé en werk kunnen soms veelinvloed op elkaar hebben. Datheeft docente Susanne van denHooff aan den lijve ondervon-den. “Ik werd toen ik mijn kin-deren naar school bracht op hetschoolplein aangesproken doorde toenmalige opleidingsmana-ger van de opleiding Manage-ment, Economie en Recht. Hijvertelde mij dat hij op zoek wasnaar een juriste en hij wist dat iknaast psychologie ook rechtenhad gestudeerd. Zo ben ik in hetonderwijs terechtgekomen, enhet bevalt mij nog steeds uitste-kend.”

Susanne geeft onder andere devakken ondernemingsrecht,goederenrecht en bedrijfscon-tractanalyse. Voornamelijk aaneerstejaarsstudenten maar ooktijdens een minor in jaar drie.Volgens Susanne zie je duidelijkverschil tussen studenten uit jaaréén en jaar drie. “Derdejaarsstu-denten zijn serieuzer, volwasse-ner misschien. Natuurlijk omdatze ouder zijn, maar ook omdatze al op stage geweest zijn. Sta-gelopen is hun eerste stap in deechte wereld, in de maatschap-pij. Natuurlijk hebben ze ook al-lemaal wel een bijbaantje, maareen stage is echt gericht op huntoekomst. Ze gaan tijdens destage nadenken over wat bij henpast en dat vind ik een erg be-langrijk onderdeel binnen de op-leiding.”

PromoverenSusanne behoort tot het selectegroepje Inhollandcollega’s dataan het promoveren is. “Ik zitinmiddels in mijn tweede jaar,”vertelt zij. “De werktitel vanmijn onderzoek is ‘De betekenisvan juridische interventies voorgoede zorg aan korsakovpatiën-ten’. In mijn promotieonderzoekga ik op zoek naar een antwoordop de vraag wat de betekenis isvan de wetgeving voor goedezorg en het verdere leven vankorsakovpatiënten. In het bijzon-der kan hierbij gedacht wordenaan juridische interventies in de

zorg zoals het wel of niet afgevenvan rechterlijke machtigingen.De data voor dit kwalitatieveonderzoek worden gevonden inde ervaringen die patiënten,naasten en familieleden, zorg-verleners en juristen hebbenmet de zorg rondom korsakov-patiënten.” Op de websitewww.zorgethiek.nu is een eer-ste artikel te downloaden overhaar onderzoek. Het artikelgeeft een overzicht van de wet-telijke (on)mogelijkheden vanopname in een verpleeghuis vanpatiënten zonder ziekte-inzicht inhet algemeen, en met de ziektevan korsakov in het bijzonder.

Op de vraag waarom zij speci-fiek voor dit onderwerp heeftgekozen, heeft ze een duidelijkantwoord. “Het was een onder-zoeksvraag vanuit het lectoraatVerslavingszorg. Ik raakte tijdensde Dag van het Onderzoek opInholland in gesprek met ledenvan dat lectoraat en zij interes-seerden mij voor het onderwerp.Daarnaast kan ik bij dit onder-zoek uitstekend gebruikmakenvan de kennis uit mijn beidestudies: rechten en psychologie.Een perfecte match dus.”

LoslatenNaast docent is Susanne ookstudieloopbaanbegeleider (SLB).“Een leuk onderdeel van haarbaan,” zo zegt ze zelf. “Dit jaarben ik geen SLB’er, mijn deeltijd-klas zit nu in het vierde jaar enik zie ze daardoor bijna nietmeer. Laatst heb ik ze een mail-tje gestuurd met de vraag hoehet met ze gaat. Daarop heb ikveel enthousiaste reacties ge-had. Je bouwt toch een band opmet ‘jouw’ klas, zeker omdat ikze in dit geval drie jaar gevolgdheb.”

Toch heeft Susanne niet veelmoeite om de studenten na zo’nlange periode los te laten als zeafstuderen. “Het hoort erbij, hè?En je krijgt er natuurlijk ookweer een nieuwe klas voor in deplaats.”

CAMERA Ik ben thuis degene die decamera hanteert en het ook leuk vindtom foto’s te maken. Ik beperk mezelfvoornamelijk tot vakantiefotografie; ikheb ook wel eens een cursus gevolgd,maar door mijn promotieonderzoek hebik helaas weinig tijd om me daar nogverder in te verdiepen.

COLLEGA’S Ik heb een leuke groep colle-ga’s. Ze zijn gedreven, enthousiast enaltijd bereid om elkaar en studenten tehelpen. Soms gaan we samen borrelen,zeker een succes. Ik hoop dat de groepblijft bestaan na de reorganisatie.

WELKOM

TOMATENPLANTJE Ik kweek mijn eigengroente, eerst in huis en in het voorjaargaan ze de grond in. Dit tomatenplantjeis de eerste kweek van dit jaar. Thuisheb ik een bak vol potjes met kleineplantjes staan. Ik heb er vaak zo veeldat ze niet eens in mijn tuin passen. Deplanten die ik over heb geef ik meestalweg aan vrienden of familie.

Leeftijd: 46 jaarHuisvesting: in Alkmaar, ik ben getrouwden heb drie kinderenFunctie: docent Recht bij de opleidingManagement, Economie en RechtAls ik dit werk niet deed, dan… deed ikander werk. Ik heb werkelijk geen ideewat, het is maar net wat er op zo’nmoment op je pad komt.Wat nog niemand van mij weet… is datik in mijn achtertuin een groentetuintjeheb. Ik verbouw daarin van alles: toma-ten, aardbeien, sla, snackkomkommers,rabarber. Niet te moeilijk, maar wel lekkerom zo even uit eigen tuin te kunnen‘snoepen’.Wat ik nooit los zal laten is…mijn gezin.Zij komen toch altijd op de eerste plek alsje keuzes moet maken.Ik wil altijd nog een keer… een langewandeltocht maken naar bijvoorbeeldSantiago de Compostella. Verder denk ikeerder in kortetermijndoelen, zoals hetafronden van mijn promotieonderzoek.ENZO vind ik… leuk en informatief. Ik leeshet altijd, echt een goede manier om opde hoogte te blijven van wat collega’s aanhet doen zijn.Ik ben te volgen via… LinkedIn enFacebook, maar dat laatste is maar vooreen select groepje vrienden.Mijn favoriete jaargetijde is… de lente.Heerlijk weer naar buiten in je kortebroek, buiten sporten, buiten leven. En dedagen worden langer, dat vind ik ookprettig.

Wie is Susanne van den Hooff?“Loslaten?Het hoorterbij, hè?”

STARTNUMMERS Ooit, tijdens mijn studie-tijd, ben ik begonnen met hardlopen. Eneigenlijk ben ik nooit meer opgehouden.Ik loop meestal drie keer per week. Deafstanden variëren wat, maar in totaalloop ik ongeveer 35 kilometer per week.Ook heb ik drie marathons gelopen, desnelste in 3.53 uur. Echt een fantastischeervaring.

Page 6: ENZO april/mei 2012

6 ENZO MAGAZINE

NIEUWS

Het Nationaal Congres Onderwijs & SocialeMedia (NCOSM) vindt plaats op 31 mei bijHogeschool Inholland in Diemen. Hetcongres is een jaarlijks terugkerend eve-nement voor professionals uit het hogeronderwijs met als onderwerp socialemedia, en de grote impact hiervan op hethoger onderwijs. Sprekers zijn onderanderen collegevoorzitter Doekle Terpstraen nieuwe media-expert en alumnusOmar Kbiri.Het Nationaal Congres Onderwijs & SocialMedia (NCOSM) is gericht op de relatietussen sociale media en het hoger onder-wijs en biedt een platform voor communi-catieprofessionals, beleidsmedewerkers,bestuurders, onderzoekers, managers endocenten om ervaringen te kunnen delenmet sociale media. Het NCOSM wordtgeorganiseerd door Formedia, in samen-werking met Hogeschool Inholland, SURF-diensten en ScienceGuide.

Bezoekers kunnen inschrijven op deelses-sies, verdeeld in drie thema’s: ‘Marketing,Communicatie en Reputatiemanagement’,‘Onderwijspraktijk’ en ‘Wegwijs in één dag’.

Het congres vindt plaats op 31 mei van9.30 tot en met 17.30 uur. De kosten vanhet congres zijn afhankelijk van waar je jevoor inschrijft. Medewerkers van Inhollandkrijgen 20% korting. Deze korting geldtvoor iedere deelnemer van Inholland.De kortingscode code die medewerkerskunnen gebruiken is: INH_GRO

Meer informatie: www.formedia.nl

Nationaal CongresOnderwijs enSociale Media

Doekle Terpstra, sinds november 2010 interim-voorzitter vanhet College van Bestuur van Inholland, blijft aan tot medio2014. Aanvankelijk was Terpstra eind 2010 benoemd voor deperiode van één jaar met als opdracht een nieuw College vanBestuur samen te stellen, de ingezette vernieuwingen op hetgebied van besturing te implementeren en de kwaliteitsver-betering te begeleiden. De zorg voor continuïteit bij hetuitvoeren van de ingezette strategische koers heeft de hui-dige Raad van Toezicht doen besluiten Terpstra te vragen aante blijven tot medio 2014.De huidige Raad van Toezicht, onder voorzitterschap vanHenk Breukink, acht een bestuurswisseling ongewenst nu dehogeschool zich in een fase bevindt die vraagt om bestuur-lijke stabiliteit en continuïteit. Breukink: “De Raad is in zijnmening gesterkt door het signaal van binnenuit de hoge-school waarin de wens naar voren kwam voor continuïteit bijhet uitvoeren van de ingezette strategische koers. Er wordthard gewerkt aan aanscherping van de onderwijskwaliteit,de procedures en opleidingseisen. Die koers willen we vast-houden.” Het nieuwe College van Bestuur bestaat hiermee,naast Terpstra, uit Marcel Nollen en Huug de Deugd en tijde-lijk secretaris Robert Willemars.Terpstra zelf onderschrijft dat Inholland zich in een crucialefase bevindt. “Het vertrouwen vanuit de politiek, het werk-en het onderwijsveld komt terug, nu zij zien dat de noodza-kelijke veranderingen bij Inholland met kracht worden door-gevoerd. Wij willen studenten opleiden tot professionals waarde markt om vraagt. Voor dit nieuwe Inholland wil ik ook dekomende twee jaar pal staan.”

Collegevoorzitter Doekle Terpstra opende

zaterdag bij Inholland Rotterdam het jaarlijkse

symposium van de vereniging Beter Onderwijs

Nederland. “Ik zie nu, omdat ik op een andere

manier naar het onderwijs ben gaan kijken,

dat jullie in de kern meer gelijk hebben dan ik

vroeger dacht.”

“Wie had kunnen bedenken dat HogeschoolInholland ooit nog een keer onze gastheer zouzijn?” Voorzitter Ad Verbrugge van de verenigingBeter Onderwijs Nederland (BON) onderstreept inzijn openingswoord aan de deelnemers van hetjaarlijkse symposium, dat deze keer als themaheeft ‘Wat zijn onze diploma’s waard?’, de bijzon-dere waarde van de locatie. De leden van BON zijnbevlogen docenten en onderwijskundigen, die“leerlingen en studenten door gedegen vakinhou-delijke en algemene vorming tot bloei willen latenkomen”. Ad Verbrugge: “Gastheer Doekle Terpstradie nu orde op zaken aan het stellen is bijInholland weet natuurlijk alles over ons thema.”“Als Inholland in het verleden iets goed kon washet dit!”, zegt Doekle Terpstra als reactie op hetgastheerschap. “Het oude Inholland was eendienstengedreven organisatie. Wij geven het

onderwijs nu terug aan de studenten en de docen-ten.” In zijn speech schroomt hij niet om de zakente benoemen, van de accreditaties tot de reorgani-satie. En over de rol van de Wet op het hogeronderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW)verwijst hij naar de rol van zijn net vertrokkencollega, collegelid Lieteke van Vucht Tijssen:“Die wet moet niet gezien worden als een last,maar als het kader voor professioneel handelen.”Ook de inkijk die de collegevoorzitter de zaal geeftop het nieuwe Inholland wordt gewaardeerd.“Het nieuwe Inholland zal een robuust bachelor-programma aanbieden, een duidelijke locatiepro-filering kennen en minder competitief zijn,” schetshij zijn toehoorders. “Ik ben ervan overtuigd datInholland de toon gaat zetten in het hoger onder-wijs.” Dat daarbij tegelijkertijd ook een “onvermij-delijk” groot aantal arbeidsplaatsen verloren gaatzorgde voor een lichte schok in de zaal. Na hetslotapplaus neemt Doekle Terpstra weer plaats inde zaal, waar hij spontane complimenten in ont-vangst neemt van onderwijsminister Marja vanBijsterveldt en PVV-kamerlid Harm Beertema.“Ik heb respect voor hoe kwetsbaar je je opstelt,”zegt BON-voorzitter Ad Verbrugge in zijn dank-woord. “Dit getuigt van moed!”

Initiatiefnemer petitieSandra Reeb-Gruber:

‘Whoaaaah!’

“Ik ben natuurlijk aan de petitiebegonnen zodát hij zou aanblij-ven, maar toen Doekle me beldeom te vertellen dat hij nog tweejaar blijft, realiseerde ik me pasde impact.” Sandra Reeb-Gruber,senior-beleidsmedewerkeronderwijs en innovatie, vindt hetlastig om complimenten overhet succes van haar petitie voorhet aanblijven van DoekleTerpstra als collegevoorzitter inontvangst te nemen. “Ok, ik bende petitie begonnen, maar míjnhandtekening was niet genoeggeweest; die andere 547 heb-ben de doorslag gegeven. Aande andere kant ben ik natuurlijkwel blij en trots om aan zoietsgroots bijgedragen te hebben.En ik ben natuurlijk heel blij dathij blijft en dat de onrust nietverder wordt vergroot door deaanstelling van een nieuwecollegevoorzitter.”

Doekle Terpstra zet toon bij BON ...

... en blijft bij Inholland

Page 7: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 7

Riekje is studentenpastor van deProtestante Kerk in Amsterdam. Deafgelopen jaren was ze werkzaamvoor Inholland Amsterdam/Diemen.Ze was een van de organisatoren vanhet Vreemdland Festival van 31maart, bedoeld om aandacht tevragen voor de vaak nijpende situa-tie van vluchtelingen in ons land.“Het gaat boven verwachting. Erkwamen meer dan zevenhonderdbezoekers gedurende de dag, terwijlwe hoopten op vijfhonderd.” Bij deingang geven bezoekers zich op. “Alsze geluk hebben, krijgen ze eenpaspoort, anders slechts een tijde-lijke verblijfsvergunning”, legt Riekjeuit. Door deelname aan activiteitenkrijgen bezoekers een stempel in

hun paspoort, maar de patrouille-rende Vreemdelingenpolitie kan dieafnemen. Een ludiek idee met eenserieuze ondertoon.Riekje is vandaag ‘vliegende keep’:ze helpt waar ze kan. Bijvoorbeeld bijde Meet & Greet. “Omdat het nietalleen een festival over, maar ookmét vluchtelingen is, hebben we erzoveel mogelijk uitgenodigd. Bij deMeet & Greet kunnen bezoekers metze spreken. Zo ontmoeten ze demensen waar het regeringsbeleidover gaat, mensen van vlees enbloed. De reacties daarop zijn heelpositief. Verder ontvang ik UAF-stu-denten. Het UAF ondersteunt vluch-telingen en asielzoekers onderandere tijdens hun studie en het

NIEUWS

WIE

WAT

WAAR

Riekje van Osnabrugge, studentenpastorInholland Amsterdam/Diemen

Vreemdland Festival

Keizersgrachtkerk, Amsterdam

ALLE LOCATIESLync, de vervanger van MSNmessenger, is ook beschikbaarvoor groepsgesprekken in ver-gaderruimtes. Op de Inholland-locaties zijn vergaderruimtesingericht met goede camera’sen microfoons, zodat je gemak-kelijk met een groep kuntvideoconferencen via Lync.Met de komst van Windows 7is MSN messenger vervangendoor Lync. Hiermee kun jevanaf je werkplek chatten metcollega’s, maar ook is het moge-lijk om een videoconferencete houden wanneer je eenheadset en webcam installeertaan je pc.

SRI LANKA/DEN HAAGBuddhi Athauda, ambassadeurvan Democratische SocialistischeRepubliek Sri Lanka, bezochtonlangs Inholland Den Haag.

Hij heeft Inholland uitgekozenvoor zijn brede oriëntatie op hethbo. Hij sprak onder andere metcollegevoorzitter Doekle Terpstra,BEB-manager Betty de Leeuw enmanager InternationaliseringWillem Viets. Diverse mogelijk-heden zijn besproken om tot eenstudentuitwisseling te komen.

HAARLEMAan 35 decanen van middelbarescholen in de regio Haarlem ver-telde Doekle Terpstra begin aprilover de nieuwe ontwikkelingen bijInholland. “Ik word er niet warmof koud van,” reageerde havo-decaan Jos Botman van het FiorettiCollege uit Lisse op wat er bijInholland gebeurd is. Hij is positiefover het feit dat de hogeschool nuhard werkt aan verbetering vande onderwijskwaliteit. “Ik adviseerleerlingen juist nu om voorInholland te kiezen, omdat dehogeschool onder de loep ligt.”

DIEMENSmahane Ghannou, communi-catiestudente aan InhollandDiemen, is de trotse winnaar vande NOS Media Award, onderdeelvan de ECHO Awards. Met dezeaward wil de NOS excellentallochtoon talent uit het hbo ofwo met kwaliteiten voor het vakjournalistiek onder de aandachtte brengen. Smahane: “Ik geloofin de krachtige werking van hetgeschreven woord.” Smahanewerd voor de prijs voorgedragendoor voormalig collegelid Lietekevan Vucht Tijssen.

DELFTProf. dr. Olaf van Kooten is 5 aprilgeïnstalleerd als lector ‘Duur-zame verbindingen in de Green-port’ aan Hogeschool InhollandDelft. Van Kooten is de eerstelector die verbonden is aanInholland Delft. Het lectoraat

maakt deel uit van de kennis-kring Greenport Business andRetail. Olaf van Kooten gaatonder andere onderzoek doennaar experimentele techniekenvoor de teelt in de glastuinbouw.

ALKMAAR/ROTTERDAMNa Diemen en Delft is het project‘Vraag het een student’ (VHES)ook bij Inholland Alkmaar enInholland Rotterdam van startgegaan. Zowel in Rotterdam alsin Alkmaar zijn tientallen studen-ten in teams actief om scholierentijdens hun studiekeuzeprocesop een positieve manier te latenervaren hoe ‘studeren in hetecht’ is. In Alkmaar staan sindskort 30 studenten van 16 ver-schillende opleidingen klaar omscholieren uit de regio op tevangen. De studenten zijn methun foto en motivatie terug tevinden op www.inholland.nl/vraagheteenstudent.

KORT

vinden van werk. Zulke studentenzijn op verschillende Inhollandloca-ties te vinden.”“Mijn motivatie om dit festival voorstudenten te organiseren komt voortuit een gevoel van urgentie enbetrokkenheid. Veel jonge mensenin Amsterdam weten niet dat leef-tijdsgenoten een leven vol onzeker-heid en tegenslagen leiden. Ik wildie werelden met elkaar in contactbrengen.” Riekjes contract werd tot

haar spijt dit jaar niet verlengd doorde hogeschool. “Ik heb hier velejaren met plezier gewerkt en heb destudentenpopulatie zien veranderen.Net als de sfeer: door de fusies enhet bijbehorende megadenkenkwamen minder goed functione-rende studenten soms in de knel. Ikrichtte me daarom op de verborgenkant van mensen: wat baart jezorgen, wat bezielt je, waar leef jevan op, wat beweegt je?”

Page 8: ENZO april/mei 2012

INTERVIEW

8 ENZO MAGAZINE

“Er was wel het nodige te doen,” zegtLieteke van Vucht Tijssen met een lichtetoon van understatement als ze terug-denkt aan haar komst bij HogeschoolInholland in december 2010.Een interimbestuurder probeert altijdsnel een organisatie te scannen om eenbeeld te kunnen vormen van de cultuuren de processen. Lieteke van VuchtTijssen vormt daarop geen uitzondering.En het vertrekkend collegelid vanInholland loopt al geruime tijd rond in dewereld van het hoger onderwijs. “Ik hadin mijn netwerk ook een aantal hardwer-kende, ambitieuze mensen van Inhollandzitten. Alleen bleek hier alles iets andersin elkaar te zitten dan bij andere hoge-scholen …” Kortom ze trof een bijzonderehogeschool aan, die ook nog in een“uitzonderlijke crisis” terecht was gekomen.De eerste informele analyse van hetnieuwe College van Bestuur (CvB) onderleiding van Doekle Tepstra leerde dat dehele organisatie van Inholland wasgericht op de kwaliteiten van hetmanagement en het bedienen van decollegeleden. “Als wij op bezoek gingenbij locaties, opleidingen of diensten wasalles perfect georganiseerd,” zegt ze meteen alleszeggende grote glimlach. “Ikhoefde maar met mijn vingers te knip-pen of de zaken werden uitstekendgeregeld of perfecte, gecompliceerdeonderzoeken opgeleverd. Tegelijkertijdconstateerden we als college dat deprimaire processen aan alle kantenrammelden. Om de onderwijsorganisatieweer te laten starten bij de studentenwas het ons streven om de docentenweer in positie brengen. Daarvoor heb jewel een bestuurlijk instrumentariumnodig.” Daarbij maakte ze “van de noodeen deugd” door de Wet op het hogeronderwijs en wetenschappelijk onder-

zoek (WHW) integraal door te voeren.“Niet op een bureaucratische wijze,eerder als instrumentarium om de basis-structuur van het onderwijs weer op ordete krijgen. En dat zonder in eindelozediscussies te verzanden. Daarvoor was desituatie iets te urgent … Ik denk dat wedaar aardig in zijn geslaagd.”

Vakmanschap en MeesterschapZe maakt van de gelegenheid gebruikom te onderstrepen dat de eerste,geboekte resultaten vooral het succeszijn van teamwerk. “Dit college heeftals team de focus verschoven van dediensten naar het onderwijs.”In september 2011 werden door dedeelnemers aan de werkconferentieVakmanschap en Meesterschap de fun-damenten gelegd voor de nieuwe onder-wijsfilosofie van Inholland. “De wil ommee te doen was ongekend groot,”herinnert Lieteke van Vucht Tijssen zich.Ze ziet de betrokkenheid ook terug in dekwaliteit van de nieuwe Onderwijs enExamen Regeling (OER). “Docentenvertellen me ook dat ze graag hun ver-antwoordelijkheid willen nemen bij deontwikkeling van het curriculum, deexamencommissies of de accreditaties.Er worden enorme bergen werk verzet.Wat dat betreft is de cultuur is echtveranderd. Ik zou graag van de gelegen-heid gebruikmaken om iedereen dieheeft bijgedragen aan het nieuweInholland te bedanken.”

Ze zwijgt even bedachtzaam. “Als ik alleveranderingen benoem, dringt opeenshet besef door dat ik de dingen die ingang zijn gezet niet kan voltooien.”Loslaten en afscheid nemen, zaken diehoren bij het leven van een interim-manager. “Het is niet anders. Op een

gegeven moment moet je ook weg-wezen. Een verloskundige moet niet telang bij het bed van de moeder blijvenzitten. Hoewel ik graag deze ‘baby’ hadwillen zien opgroeien. Als een crisis-manager te lang in huis blijft, denktiedereen dat de baby nog niet gezondgenoeg is om het ziekenhuis te verlaten… Terwijl Inholland al een aantal grotestappen heeft gemaakt! Maar eerlijk iseerlijk, er moeten ook nog een paarhobbels worden genomen. Bij aanvangvan het nieuwe studiejaar 2012-2013moet deze organisatie weer in eennormaal ritme komen.”Ze beseft dat de datum van de volgende,gedwongen fase van de reorganisatie,een zware wissel zal trekken op deorganisatie. Waarbij collega’s na jaren-lange samenwerking afscheid van elkaarzullen moeten nemen. “Een vreselijk,zwaar proces dat hoort bij een reorgani-satie. Ambivalent ook, omdat je geziende gezondheid van de organisatie, colle-ga’s ziet vertrekken die zich altijd hebbeningespannen voor deze hogeschool. “Loslaten vormt daarbij misschien wel degrootste uitdaging. “Zeker, vandaar datiedereen die straks afscheid moet nemenvan de hogeschool kan rekenen opprofessionele ondersteuning. Een aantalmensen is nu al met hulp van het Mobili-teitscentrum bezig aan een heroriëntatieop de arbeidsmarkt.” Ze erkent dat hetvooralsnog gaat om kleine aantallen.“Ondanks alle ellende is er een ontzet-tende, ongekende loyaliteit aan dezehogeschool.”

Ambitieuze studentenDe laatste weken bij Inholland sprak zeop verschillende locaties met studentenover hun ambities, wensen en dromen.“We blijken hele ambitieuze studenten te

Ze omschrijft de crisissituatie waarin Hogeschool Inholland verkeerde bij haar komst als een “interessante gewaarwording”,

maar constateerde in gesprekken ook opvallend veel veerkracht en loyaliteit. Na vijftien maanden werken om het onderwijs

weer op orde te krijgen, het leverde haar een fraaie tweede plaats op de ranglijst van Scienceguide, zit haar taak erop en

wacht een vakantie met de kleinkinderen. “Maar deze hogeschool loslaten is het moeilijkste dat er is.”

’Afscheid nemenVertrekkend collegelid Lieteke vanVucht Tijssen:

T E K S T : P E T E R D E B R O C K | F O T O : I V O G E S K U S

Page 9: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 9

INTERVIEW

is altijd lastig’hebben, die trots zijn op de diversiteitvan deze hogeschool. Maar ze ervarendoor die diversiteit ook problemen enhebben de bekende kritiek op meeliftersin projectgroepen. Kortom, een afspiege-ling van het echte leven. Dat maakt onzestudenten ook zo bijzonder sterk. Vanwerkgevers hoor ik dat onze studentenuitblinken in multidisciplinaire aanpak,over de grenzen heen kunnen kijken enzelfstandig kunnen handelen.”Waardevolle kwaliteiten die Inholland alshet aan Lieteke van Vucht Tijssen ligtmeeneemt in het nieuwe onderwijs-concept. “Het is ook een misvatting datInholland alleen maar strenger zal zijn inde eindbeoordeling. Maar niet alleen deafstudeertrajecten moeten wordenverbeterd, het hele opleidingstrajectvergt aandacht. Dat is de fascinerendeuitdaging voor de komende jaren: metverminderde middelen een beter curricu-lum aanbieden.”Lieteke van Vucht Tijssen had graag heteinde van de kantelingen die ingezet zijnmeegemaakt. Als ervaringsdeskundigeheeft ze nog wel tips voor de komendespannende tijden. “Breng in kaart waarje goed in bent, ontdek je talenten enwat je graag zou willen doen. Beperk jeniet tot de professionele wereld waar jenu toe behoort, zoek het niet louter ineen identieke functie bij een soortgelijkeorganisatie, maar je hoeft ook niet ietscompleet anders te gaan doen. Intensi-veer je contacten, voer gesprekken metmensen uit je netwerk. Uiteindelijkzullen er ook een aantal mensen deeerste periode droevig thuis zitten. Maarik heb bij een aantal zware reorganisatiesook mensen zien opbloeien. En Inhollandstimuleert en helpt bij het reflecteren.Misschien moeten we naast de goedevertrekregeling aan de mensen van wiewe afscheid moeten nemen ook eenstukje opleiding meegeven. Het opleidenvan mensen, daar blijft HogeschoolInholland toch goed in!”

“Bij aanvang van hetnieuwe studiejaarmoet deze organisatieweer in een normaalritme komen.”

Page 10: ENZO april/mei 2012

10 ENZO MAGAZINE

INTERVIEW

‘Mijn onder

“Misschien dat ik als collegelid weerdichter bij het onderwijs sta dan de afge-lopen jaren,” stelt Huug de Deugd, die in1994 is begonnen bij Ichthus Hogeschool,een van de rechtsvoorgangers van Hoge-school Inholland, als docent Engels. Vande wekelijkse zes uur college Engels tothet leidinggeven aan een hogeschool diein een bijzondere positie verkeert. Eenopmerkelijke loopbaan voor de nummervijf van een uit zeven kinderen tellendgezin van een groenteboer annex kruide-nier uit Alblasserdam. “Je zou me eeneerstegeneratiestudent kunnen noemen.Ik ben de eerste en enige uit het gezin diehoger onderwijs heeft gevolgd.”Ook Henk Breukink, voorzitter van deRaad van Toezicht (RvT), prijst de onder-wijsachtergrond van de opvolger vanLieteke van Vucht Tijssen: “Huug de Deugdkomt uit het onderwijs en bovendien kenthij Hogeschool Inholland erg goed. Hij isals betrokken docent doorgegroeid totopleidingsmanager, directeur en secretarisvan het College van Bestuur. In die laatsterol heeft hij het college ondersteund in dehectiek van de veranderingen. Hij staatdaarmee mede aan de basis van hetandere Inholland. Hij voelt zich daaromsterk gecommitteerd aan het StrategischProgramma dat in december 2011 bekendwerd gemaakt en waarin Inholland ste-vige keuzes maakt en kiest voor eensolide, degelijke uitstraling. De reorgani-

... en ‘kennismaking’ met het

De opvolger van Lieteke van Vucht

Tijssen is een ‘oude bekende’.

Secretaris Huug de Deugd is deze maand

toegetreden tot het College van Bestuur.

Daarmee komt een einde aan zijn

benijdenswaardige dubbelfunctie van

bestuurssecretaris én directeur van de

dienst Bestuur en Beleid. De onderwijs-

man met een onderwijshart kan nu

gaan bouwen aan het nieuwe onder-

wijs van Hogeschool Inholland. “Ik heb

de intense overtuiging dat we bij

Inholland ver kunnen komen in de

verbetering van de onderwijskwaliteit.”

T E K S T : P E T E R D E B R O C K

F O T O : I V O G E S K U S

Page 11: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 11

INTERVIEW

wijshart heeft de doorslag gegeven’satie is daar een belangrijke hefboomvoor. Met deze keuze beoogt de Raad vanToezicht borging van de continuïteit vanbestuur met als doel dat de nieuwe ledenvan het College van Bestuur de ingezettestrategische lijn vasthouden en voortzet-ten.”

Een bijzondere rolZijn aanstelling in juli 2010 als secretarisvan het CvB viel bijna gelijktijdig met hetspraakmakende artikel in De Volkskrantover de alternatieve afstudeerroute bij deopleiding Media en EntertainmentManagement (MEM), die de huidige crisisvan Inholland in gang zette. “De rol vansecretaris is normaliter bijzonder beschei-den, omdat deze formeel geen lid van hetcollege is, maar een adviserende, bewa-kende en ondersteunende taak tenbehoeve van de collegeleden en dehogeschool. Maar in mijn geval werd hetvolstrekt anders dan in de normale situa-tie. Na het bewuste krantenartikel is onzehogeschool in een carrousel van drama enzorg terechtgekomen. Doekle Terpstra,Kees Rutten en Lieteke van Vucht Tijssenhebben mij na hun aanstelling directintensief betrokken bij alle vraagstukken.”Later kreeg hij als secretaris er ook nog defunctie van directeur van de dienstBestuur en Beleid bij. “Een andere, asser-tieve rol, die ik overigens als directeur vande School of Law wel kende.” Insidersvonden het een onmogelijke dubbelfunc-tie. Hij kan ze niet ongelijk geven. “Innormale omstandigheden zouden weandere keuzes hebben gemaakt, maar dehogeschool verkeerde in zwaar weerwaarbij de dienst Bestuur en Beleid hetnog openstaande eind vormde van dedomeinvorming. Ik heb geprobeerd omsamen met de managers van de afzon-derlijke eenheden op te trekken.” Op eenMeet and Greet in juni 2011 bij InhollandHaarlem zag hij voor de eerste keer allepersoneelsleden van zijn dienst. Dat wasconfronterend. “Ik wist wel hoeveelformatieplaatsen er onder de dienstvielen, maar het was wel een apartegewaarwording om opeens voor een volauditorium te staan. Dat zijn dus decollega’s waar je verantwoordelijkheidvoor draagt. En het was weer een bijzon-der moment, de wereld was aan het

veranderen. Een reorganisatie waarinharde keuzes gemaakt zouden worden,bleek onvermijdelijk ... Het is een dag dieik me nog goed herinner.”

Van secretaris tot collegelidHet besluit om te solliciteren op de vaca-ture in het college, die zou ontstaan nahet vertrek van Lieteke van Vucht Tijssen,heeft Huug de Deugd “nog niet zo langgeleden” genomen. Natuurlijk waren ermensen die hem hebben bevraagd,uithoorden of de tip gaven. “Ik heb hetsteeds afgehouden, omdat ik de functievan secretaris ontzettend leuk vind en erook waardering voor krijg. Dat stemt mijblij, maakt me gelukkig.” Op een gegevenmoment is hij benaderd door het bureaudat van de RvT de opdracht had gekregenkandidaten aan te dragen voor de opvol-ging van het interim college. Internepotentials zouden ook in aanmerkingkunnen komen. Waarschijnlijk is zijn naamdus genoemd ... “Bepalend was dat ik alsonderwijsmens de intense overtuigingheb dat wij als Inholland de onderwijs-kwaliteit heel goed op orde kunnenkrijgen en zo onze professionele trotskunnen uitstralen.”Als ervaringsdeskundige heeft hij zowelhet oude als nieuwe college van Inhollandvan dichtbij meegemaakt. “Die warenaardig verschillend,” vat hij met gevoelvan ‘understatement’ samen. “Ik bengecharmeerd van het samenspel van hetcollege van Doekle Terpstra, Kees Ruttenen Lieteke van Vucht Tijssen. Een samen-spel van drie verschillende persoonlijk-heden met ieder een eigen drive en stijl.Doekle die gedreven de bühne zocht omonze reputatie en het vertrouwen terug tewinnen, de gedrevenheid en vasthou-dendheid van Lieteke om het onderwijs teverbeteren en zaken af te ronden en deprofessionele blik van Kees naar debedrijfsvoering om de financiën op ordete houden. Hoe verschillend ook, steedsopererend als team. Wat niet betekent dater geen inhoudelijk, pittige discussieshebben plaatsgevonden: de meningenliepen soms sterk uiteen, maar er werdals collegiaal bestuur gewerkt.”

Niet loslaten, eerder vasthoudenHet gaat volgens Huug de Deugd om

vertrouwen krijgen en geven. Vertrouwenis volgens het nieuwe collegelid ook nieteen kwestie van louter loslaten en over-laten, eerder van vasthouden, bevragenen zeer kritisch volgen. “Als dit ons luktbinnen het college, zal dit principe als eencascade in de organisatie dalen. Iederecollega moet werken vanuit professioneleruimte, want dat is een vorm van vertrou-wen en tegelijkertijd zijn rol en verant-woordelijkheid pakken en professioneelgedrag vertonen. Je mag van elkaar ookeisen om zaken beter te doen. Dat bete-kent dat we allemaal een verbeterslagmaken. Maar wel met de juiste toon.Je ziet nu af en toe wat verkrampingontstaan omdat we alles snel beter willenwaardoor er soms te veel spanning ont-staat. Begrijpelijk is het wel. Wie maaktmee wat wij met zijn allen ondervinden?Inholland is de metafoor geworden vooralles wat men vindt over het hoger onder-wijs. Laten we dan ook maar de regiepakken. Met onze ervaring van de afgelo-pen tijd moet dat gaan lukken en wordenwe een toonaangevende hogeschool!”

nieuwe collegelid Huug de Deugd

Robert Willemars benoemdtot tijdelijk secretaris CvB

Het College van Bestuur heeft Robert Willemars RAbenoemd tot tijdelijk hoofd Bestuurszaken. Op 1 aprilbegint Willemars als tijdelijk bestuurssecretaris.Het College wil de komende ontwikkelingen metbetrekking tot het CvB afwachten, voordat ze eendefinitieve keuze maakt omtrent het profiel en deinvulling van deze functie.Robert Willemars blijft hiernaast ook werkzaam in zijnhuidige functie als hoofd Onderwijsaudit bij Inholland.Daarvoor was hij controller en projectmanager bij dehogeschool en onder meer werkzaam bij Pricewater-houseCoopers alsmede financieel directeur bij deTelecom Management Group.

Page 12: ENZO april/mei 2012

12 ENZO MAGAZINE

THEMA

Loslaten is iets persoT E K S T : P E T E R V A N D E N H E U V E L

F O T O : C O L L E C T I E E Y E F I L M I N S T I T U U T N E D E R L A N D

Page 13: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 13

Als ik alles om me heen weg zou laten, wat blijft er dan over? Mezelf, de essentie ofhelemaal niets? We zijn allemaal iets of iemand en dat is ook wel gemakkelijk. Als je ietsof iemand bent, weten mensen je te vinden en kun je je voorstellen aan iemand. ‘Hallo,ik ben externe research fellow bij Inholland’. Het geeft me enige mate van zekerheid,houvast en het gevoel ergens bij te horen. Het ene moment ben ik dit en het anderemoment ben ik iets of iemand anders, bijvoorbeeld de broer of zoon van, de vriend ofadviseur. Wanneer die momenten en omgevingen vermengen, wordt die identiteitsteeds meer gedefinieerd. In iedere omgeving word ik eraan herinnerd en ben ik de‘externe research fellow bij Inholland’. Als alles positief is, voel ik me prettig. Maar als hetnegatief is, is die identiteit ineens een stuk minder aantrekkelijk, zo lijkt het. Iedereenbevestigt dat immers. Toch ervaar ik het niet zo. Ik kan namelijk ieder moment beslisseniets positiefs of goeds te doen, ongeacht wat men door de geschiedenis of geplande toe-komst van me zou verwachten. Dat is een persoonlijke keuze en niet de keuze van ande-ren. Toch begrijp ik het wel als mensen zich vandaag de dag onzeker voelen. Maar stel jenog eens voor wanneer ik alles om me heen weg zou laten en bij wat er overblijft onze-kerheid, boosheid of angst optel, zou ik dan een prettig leven hebben? Ik denk dat hetonder andere deze gevoelens zijn die loslaten in de weg staan. Zeker als ik me aan dezegevoelens hecht; ze komen me eigenlijk wel goed uit als ik mijn frustraties wil uiten.Maar vanuit deze gevoelens beschadig ik alleen anderen en daarmee ook mezelf.

In de onderzoeken die ik als research fellow heb gedaan, zie ik dat bedrijven en instel-lingen verschillende basiskeuzes maken en zich daardoor op verschillende wijze organi-seren. Bij de één lijkt het gemakkelijker om je eigen keuzes te maken en je ´los en vrij´te voelen, dan bij de andere. Bij de één is het individu belangrijker dan de standaardoplossing voor iedereen, is flexibiliteit belangrijker dan continuïteit en kiest men snellervoor samenwerken met anderen dan het allemaal zelf te doen. Het bedrijf of de instel-ling werkt als een community, waarbij communicatie en communicatiemiddelen zorgenvoor de continue verbetering en innovatie. Een steekproef liet zien dat juist dit typebedrijf het goed heeft gedaan in crisistijd. Ze staan min of meer los van de economischecrisis of laten zich er in ieder geval niet in negatieve zin door leiden. De belangrijkstereden overigens voor deze bedrijven om mee te doen aan dat onderzoek was maat-schappelijk betrokken willen zijn.(1) Erkennen dat de wereld groter is dan jezelf, maarook het kennen van jezelf, zodat je beter in staat bent om bij te sturen. Als ik iets los willaten vanwege angst, boosheid of frustratie bijvoorbeeld, kan ik verloren raken en doeik eerder dingen die niet meer bij me passen. Ik denk juist hierdoor dat, bij veel bedrij-ven die zich door de marktomstandigheden gedwongen voelen zich aan te passen, veelmedewerkers zich niet meer thuis voelen. Het is niet meer een eigen keuze, zo lijkt het.In een van mijn gastcolleges ben ik uit de les weggegaan. Wellicht is het voor mij alsexterne gastdocent makkelijker om te doen dan wanneer je in vaste dienst bent. Ik hadechter het gevoel dat ik aan een dood paard stond te trekken. Als de groep niet wil, nietde keuze maakt iets te leren, valt er weinig te leren. Het gaf wat commotie, maar devolgende les waren ze er allemaal weer gemotiveerd bij en zag ik mooie eindresultaten.Ook ik moest even loskomen van de situatie. In de gastlessen bij Doing Business ina Digital Age, laat ik de YouTube ‘Modern Times’ van Charlie Chaplin zien, die op eengrappige manier duidelijk maakt hoe moeilijk het is om los te laten als anderen bepalenen controleren wat jij moet doen; de machine en fabrieksgedachte. Daarna laat ik zegoogelen op Zappos. Een in korte tijd uit de kluiten gewassen bedrijf met een bijzon-dere eigen bedrijfsfilosofie. Hier staan ‘fun and weirdness’, ‘delivering wow through ser-vice’ en ‘pursue growth and learning’ hoog in het vaandel. Het maakt een heel ‘eigen’bedrijf, dat het gemakkelijk en prettig maakt om bij te horen. Gemakkelijk om voor tekiezen en dat doen medewerkers en klanten dan ook massaal. Zo zijn er meer grote ensnelgroeiende bedrijven die aantrekkelijk zijn, eigen zijn, zichzelf zijn, los van alle net-als-al-die-andere bedrijven. Ik denk dat eenieder diep van binnen wel weet wat hem ofhaar zo eigen maakt en wat wel en niet bij hem of haar past. De één vindt het prettigwanneer alles wordt geregeld en gecontroleerd, de ander wil graag zelf nieuwe dingencreëren. Loslaten is iets persoonlijks; een persoonlijke keuze ergens bij te horen waar jejezelf bent. En als je ergens niet bij hoort, laat het dan. Loslaten, met de nadruk op laten.

(1) Zie www.inholland.nl/EVR2012 voor de verzamelde onderzoeken hierover.

Peter van den Heuvel is externe research fellow bij het lectoraat Digital World van Inholland

onlijks

Page 14: ENZO april/mei 2012

14 ENZO MAGAZINE

LOSLATEN

Frits Gronsveld loopt momenteel stage,zoals hij dat zelf noemt. De programma-manager serviceomgeving wil wetenwat er speelt op de werkvloer om zijnopdracht, het herinrichten van deserviceorganisatie en het standaardi-seren van de onderliggende processen,tot een goed einde te kunnen brengen.Het omvormen van de huidige service-desks en onderwijs service centra naarservicepunten – één per locatie – is eengrote operatie. Gronsveld wil de werk-zaamheden van dichtbij meemaken enmet veel medewerkers spreken. “Ik benaangenaam verrast,” zegt Gronsveld.“De medewerkers die ik heb gesproken,zijn enthousiast en betrokken. Ze kijkenop een inhoudelijke manier naar deontwikkelingen, ik merk weinig cynisme.Dat vind ik bewonderenswaardig, wantde organisatie staat toch onder druk.De medewerkers zijn ook nieuwsgierig;ze zien een uitdaging in de veranderin-gen. Natuurlijk zijn ze ook wel bezorgdover de afslanking en de gevolgen voorhen persoonlijk.”

DiversiteitGronsveld vindt zijn bezoeken leerzaam.Als hij er de mogelijkheid toe had, zouhij met alle locaties willen kennismaken.Zijn stage concentreert zich vooralsnogop Rotterdam, waar hij in maart kennis-maakte met medewerkers en de werk-zaamheden van de servicedesk en vanhet onderwijs service centrum van Com-municatie, Media en Muziek. Gronsveld:“Van de onderwijs service centra ga ik er

nog wel twee of drie bezoeken, om eennóg duidelijker beeld te krijgen van mijnopdracht. Binnen de onderwijs servicecentra is een grote diversiteit in deprocessen; het onderwijs is overal andersingericht. Voor de servicedesk op eenlocatie gaat er veel veranderen door desamenvoeging met de onderwijs servicecentra en door verdere standaardisatieen self service; voor de onderwijs servicecentra verandert er nog meer. Per locatiewordt het aantal servicecentra – somswel vijf per locatie – teruggebracht totéén. En dan worden ze ook nog eensgeïntegreerd met de service desk.”

StandaardisatieInholland verwacht veel van de nieuweserviceomgeving. De concentratie van deverschillende onderwijs service centra enservicedesks moet leiden tot synergie.De beoogde winst zit ’m volgens Grons-veld vooral in het standaardiseren van deonderwijslogistieke processen. “Dit deelvan mijn opdracht is ook het meestcomplex. Neem de tentamenadministra-tie als voorbeeld. Dit invoeren van tenta-mencijfers gebeurt op verschillende,domein- en locatie-eigen manieren.Uitgangspunt wordt dat alle docentende tentamencijfers rechtstreeks in hetstudentinformatiesysteem van Inhollandgaan invoeren. Maar dat betekent weldat het proces helder en gestandaardi-seerd moet zijn, de ICT gebruiksvriende-lijk en fraudebestendig moet zijn, terwijltegelijkertijd recht wordt gedaan aan dediversiteit in het onderwijs.”

LoslatenHet zal, zeker in het begin, flink wennenzijn voor de medewerkers van de nieuweservicepunten. “Zij zijn vertrouwd methun huidige werkwijze,” zegt Gronsveld.“Nieuwe werkwijzen komen hiervoor inde plaats. Ik verwacht dat de medewer-kers van de verschillende domeinen enlocaties veel van elkaar zullen leren.Ze zullen hopelijk geprikkeld wordendoor de nieuwsgierigheid die ze ook indeze voorfase van de herinrichting aande dag leggen. Een nieuwsgierigheid diezich richt op nieuwe werkwijzen. Het zalhierbij de kunst zijn om de verbindingmet het onderwijs niet los te laten, maarzelfs te versterken.”

Meters makenIn deze verkennende en voorbereidendefase van de herinrichting zullen de uit-gangspunten van de herinrichting duide-lijk worden, zodat de plaatsing van demedewerkers zorgvuldig kan verlopen.Als dit eenmaal is gebeurd, zullen naastde lopende herontwerpprojecten –archivering en cijferadministratie bijvoor-beeld, en de opbouw van de selfserviceportal – ook het herontwerp van bijvoor-beeld de tentamenorganisatie en anderefacilitaire processen in gang wordengezet. Gronsveld: “Dan kunnen we echtgaan bouwen, meters maken. In dezomer van 2013 zal deze transitie voorhet grootste gedeelte zijn voltooid.”

‘Medewerkers zieneen uitdaging inde veranderingen’

Van één servicedesk en zes onderwijs service centra naar één servicepunt per locatie. In de zomer van 2013 zal deze

nieuwe serviceorganisatie van Inholland er staan, voor het grootste gedeelte. Programmamanager Frits Gronsveld

bereidt de herinrichting grondig voor.

T E K S T : E L S M E I J E R S | F O T O : H A R R Y V E R K U I J L E N

Page 15: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 15

Page 16: ENZO april/mei 2012

16 ENZO MAGAZINE

De aanzet tot een andere aanpak kwamtijdens een introductieweek van Techni-sche Bedrijfskunde, jaren geleden. Er zatmaar één klas nieuwe aanwas. “Dit moetanders, vonden de aanwezige alumni,”zegt Colette van der Ree, cöordinator vande voltijd- en deeltijdopleiding. “Ze gavenonder meer aan dat het promofilmpje ende website- en folderteksten voor verbe-tering vatbaar waren. Vervolgens lever-den ze een actieve bijdrage aan hetherschrijven ervan.” De daaruit voortvloei-ende samenwerking tussen docenten,studenten en alumni in het huidige pro-moteam zorgt voor een sfeer van betrok-kenheid binnen de opleiding, maar ookvoor tastbare voordelen. “Ze zijn eenuitkomst voor de bezetting én denkenactief mee,” zegt Colette. “Studentenhebben een ander verhaal dan ik, komenniet alleen met harde feiten, maar vertel-len ook over de sfeer. Daar is een havist in

geïnteresseerd.” Ronald Dijkers, instroom-coördinator en docent, en marketing-docent Louis Kramer vinden dat diepersoonlijke inbreng juist bij hun oplei-ding heel welkom is: “Het is een vrijonbekende en heel brede opleiding enmede daarom ook een die moeilijk uit teleggen valt aan potentials.”

SamenwerkingHoewel het promoteam eigenzinnig tewerk gaat, zoekt het waar mogelijksamenwerking met de rest van de organi-satie. Ronald: “Wat Communicatie in hetverleden op het gebied van promotie voorons bedacht, was niet altijd even geschikt;soms werd er te veel met de locatie in hetachterhoofd gedacht en te weinig met deopleiding. Het promoteam kijkt hoe ideeënvan Communicatie verder aangevuldkunnen worden.” Hoewel meer onder-steuning vanuit het management volgens

LOSLATEN

Het ‘marktdenken’ bij Technische Bedrijfskunde

Zo fanatiek je opleiding promoten dat je er een reputatie door krijgt. Docenten,

studenten en alumni van het promoteam van Technische Bedrijfskunde in Alkmaar

hebben er ervaring mee. Al drie jaar regelt het team Open Dagen en andere

promotieactiviteiten grotendeels onafhankelijk van Inholland Communicatie.

Het handelt op deze manier al naar het Herontwerp Inholland. Met succes, lijken

de instroomcijfers te zeggen.

T E K S T E N F O T O : H A R M E N B R E T H O U W E R

Hoofdpersoon Susanneover loslaten“In Volkskrantmagazine las ik een interview metactrice Hannah Hoekstra die zei: ‘Je kunt dingensoms beter loslaten. Alleen had ik er graag eenpapiertje bij gekregen waarop staat hoe je datprecies doet.’ In deze zin kan ik mij wel vinden!Ik heb in de loop der tijd binnen Inhollandafscheid moeten nemen van collega’s. Bij deMER in Alkmaar wordt dit altijd op een feeste-lijke manier gedaan. Voor degene die afscheidheeft genomen breekt een nieuwe, spannendetijd aan. Waarom zou je daar niet feestelijk aanbeginnen?Deze tijd binnen Inholland is minder leuk. Er isveel onzekerheid over de toekomst. Hoe dat uitgaat pakken is onbekend. Zelf ben ik niet vanplan uit mezelf de hogeschool te verlaten. Hetwerk bevalt nog prima. Aan loslaten denk ik dusliever niet! Ik werk nu zes jaar met veel plezierbij Inholland. Het geven van onderwijs aan enomgaan met studenten vind ik nog steeds ergleuk. Dat ik daarnaast de mogelijkheid hebgekregen om aan een promotietraject te begin-nen, is natuurlijk een prachtig cadeau en voorInholland een goede mogelijkheid om alles uitde docenten te halen en zichzelf op de kaart tezetten! Het mooiste binnen Inholland zijn decollega’s en studenten. Ook buiten de ‘normale’werkzaamheden om hebben we contact metelkaar. Samen hardloopwedstrijden of samen deintroductie van eerstejaarsstudenten op Texelorganiseren en begeleiden. Dat zijn mooieevenementen die een studiejaar extra dimensiegeven!”

Susanne van den Hooff,docent Recht Inholland Alkmaar

‘Wij zijn allemaalambassadeurvan onzeopleiding’

Page 17: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 17

Ronald altijd welkom is, wil hij benadruk-ken dat veel activiteiten niet mogelijkwaren geweest zonder de hulp van Com-municatie en clustermanager BettyJohanns. “Je kunt nog wel een heleboelleuke dingen bedenken, maar zonder geldkom je er niet.” Bijzonder is dat het aantalnieuwe studenten de laatste jaren flinkgroeit. Toeval of niet? “Het gaat om relatiefkleine aantallen en er kunnen deelsandere oorzaken voor zijn,” zegt Ronald,“maar het stimuleert het promoteam omop deze manier door te gaan.”

Creatieve inputTijdens de Open Dag in Alkmaar op 24maart stonden er drie prijzige sportwa-gens voor de deur van Inholland Alkmaar,waaronder een knalrode Ferrari F40. Alledrie (zonder sleuteltjes) te leen gegevendoor een alumnus die een succesvolautoleasebedrijf heeft en sportwagens

verzamelt. Studenten bedachten eenactie waarbij bezoekers met een wagenop de foto kunnen en die vervolgens –inclusief promotietekst voor TechnischeBedrijfskunde – op Facebook kunnendownloaden of delen. Ook promotenstudenten spontaan hun opleiding tijdensterugkomdagen van hun middelbareschool. Volgens Ronald voorbeelden vanspontane, creatieve input van studenten.Hun inspanningen beginnen op te vallen,vertelt tweedejaarsstudent en promo-teamlid Sjoerd Leegwater: “Laatst riepeneen stel Pabo-meiden me op de gangonze opleidingsslogan na: ‘Met TBK wor-den dromen werkelijkheid!’ We hebbenhem blijkbaar zelfs bij hen ingeprent.”

HerontwerpMet zijn initiatieven loopt het promo-team van Technische Bedrijfskundevooruit op het Herontwerp Inholland, het

document dat het eerste deel van hetnieuwe formatieplan vormt. In onderdeel3.2 staat dat onderwijsteams het pri-maire proces horen te ondersteunen;daaronder valt ook het geven van voor-lichting over opleiding en beroep aanpotentiële studenten en andere belang-hebbenden. Het Herontwerp zegt verderdat men als collectief verantwoordelijkwordt voor het behalen van de gewensteresultaten bij de uitvoering van onder-wijs en onderzoek en alle bijhorendewerkzaamheden. “Voor ons komt dezeontwikkeling richting meer ‘marktden-ken’ op een natuurlijk moment,” zegtRonald. “Alle docenten zijn logischerwijsambassadeurs van hun opleiding enhoren die te verkopen. Natuurlijk doorgoed onderwijs te geven, maar ook doorde handen uit de mouwen te stekentijdens wervingsactiviteiten. Of ze daarnu voor zijn opgeleid of niet.”

Page 18: ENZO april/mei 2012

18 ENZO MAGAZINE

ONLINE

24/7Inholland-tweets

De rol van ouders in het keuzeprocesvan hun kinderen is zeer belangrijk.Hogeschool Inholland wil ouders danook optimaal ondersteunen in het bege-leiden van hun kinderen hierbij. Sindskort kunnen ouders voor studiekeuze-informatie terecht op de speciale ouder-pagina van Inholland.nl. Naast debrochure ‘Hbo-gids voor ouders’ kunnenouders hier terecht voor tips, links enmeest gestelde vragen.

Kinderboekenschrijver Marcel vanDriel was onlangs bij Inholland Rotter-dam te gast voor een lezing overstorytelling voor zo’n 50 toehoordersuit de communicatiebranche. Digitalstorytelling is de term die gebruiktwordt wanneer digitale tools gebruiktworden om een verHaal te vertellen.Van Driel is schrijver van boeken alsSubroza en Superhelden, die vergezeldgaan van online games die een aan-vulling vormen op het verhaal in hetboek. Van Driel maakt bij alles wat hijdoet intensief gebruik van Twitter, vanzijn blog en van met name Hyves omzijn ‘story’ te vertellen. “Hier vind je niet alleen informatie over mijn boeken,”schrijft hij op zijn blog www.marcelvandriel.nl “maar ook over de illustrators,kun je hoofdstukken lezen en de hoofdrol spelen in je eigen boek!”

Als reactie op het feit dat mensen veelnegatieve ervaringen delen overInholland in de media zijn drie studentenvan de minor Ondernemen begonnenmet de website inhollandaangenaam.squarespace.com. Inholland Aangenaamroept medestudenten en externepartijen op om juist positieve ervarin-gen met Inholland te delen. Inmiddelszijn er tientallen reacties geplaatst.Bijvoorbeeld: “Ik ben over het alge-meen erg tevreden over Inholland, danvoornamelijk de vestiging in Alkmaar.De docenten zijn in mijn ogen ergvakkundig en goed voorbereid voorelke les. Daarnaast is er een gezelligesfeer op de Hogeschool. Ik voel me er erg thuis. Er gaat weleens wat verkeerd,maar dat zal bij elke hogeschool of universiteit gebeuren.”

Studiekeuzehulp voor ouders op inholland.nl

Positieve ervaringen delen via Inholland Aangenaam

Kinderboekenschrijver gaat online

@ThdegraafVandaag besloot @doekle_terpstrakomende jaren bij #Inholland teblijven. Goed nieuws voor hogeschoolen sector!

@jimfjansen@doekle_terpstra blijft langer bij#Inholland lees in bij http://trajec-tum.hu.nl/nieuws/terpstra_nog_twee_jaar_bij_inholland Ook goed voorons; hij is nl vz jury #Foliastartupaward

@siebkRT @doekle_terpstra: In meest cruci-ale periode van bestaan #Inhollandbesloten tot medio 2014 als voorzitterte blijven http://bit.ly/HdU5z3

@hansemanWat werken er toch ontzettend aar-dige en vakkundige mensen bij#Inholland, moest ik ff kwijt ;)

@arleeneventsGoedemorgen! Vandaag ga ik 3 stagi-airs ontmoeten van #Inholland. Kijk ikenorm naar uit. Verder laatste produc-tie dingen voor Rotterdampas.

@JudiLieveLeuk!”@Inholland: #Studiekeuzehulp‘Vraag het een student’ nu ook bij#Inholland #Alkmaar en #Rotterdamhttp://bit.ly/Hk4s3T”

@ChantaldeMolGisteren eerste college van #cultuur-theoloog @frankgbosman gehad#Inholland. Wow, super inspirerend!

@Alkmaarders@doekle_terpstra #Inholland #Alk-maar wordt verbouwd vanwegeschaarse middelen. Voor #Thialf geldtdat ook. We leven nu in een andere ...

@SanderMarkietUnacceptable when a teacher doesn’tshow up for a thesis meeting anddoesn’t give notice. #fail #inholland

@BerryBoetekeesGisteravond een erg interessantemasterclass #SocialMedia bij#inholland Rotterdam. Stof tot naden-ken! Bedankt @robprass

Page 19: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 19

PORTRETTEN

T E K S T : M A R J O M U N T J E W E R F | F O T O ’ S : R A P H A Ë L D R E N T | I L L U S T R A T I E : G I J S M A T H I J S K L U N D E R

Ze werkten, soms jarenlang, met hart en ziel bij de hogeschool. De reorganisatie is niet alleen een onzekere tijd, maar biedt ook

kansen. Vier portretten van voormalige collega’s die de hogeschool vrijwillig hebben verlaten. Ze werken nu bij de Apple Store, de

Hogeschool van Amsterdam, runnen een eigen bedrijf of staan op de markt met groente en fruit. “Mijn collega’s vonden dat ik deze

kans niet mocht laten lopen.”

Loslaten

Page 20: ENZO april/mei 2012

20 ENZO MAGAZINE

PORTRETTEN

Floris Hirschfeld (35), was medewerker Servicedesk Inholland Haarlem, werkt nu bij de Apple Store Amsterdam

“Ik ga van mijn hobby mijn werk maken. Na 3 jaar en 7 maanden bij Inholland te hebben gewerkt, is het tijd voor een jobswitch. Vanaf 2 april2012 zal ik als Genius aan de slag gaan voor Apple Benelux. Dat houdt in dat ik in de Apple Store op het Leidseplein mensen ga helpen die proble-men hebben met hun Apple-apparaten. Toen ik het eenmalige aanbod van Apple via Monsterboard binnenkreeg, moest ik snel beslissen. Ik zoumeteen een contract voor onbepaalde tijd krijgen. Zo’n aanbieding is zeer schaars in deze tijden. Mijn collega’s vonden stuk voor stuk dat ik dezekans niet moest laten lopen. Dat hielp me in het maken van de beslissing. Bovendien draait de reorganisatie bij Inholland nu op volle toeren enwas ik mijn toekomst niet zeker binnen de hogeschool. Ik zal mijn collega’s wel missen en ook de sfeer, maar ik vind het niet erg dat ik nu nietmeer om de hoek van mijn werk woon. Voor mij betekent loslaten iets achterlaten waar je veel plezier aan hebt beleefd. Dat is zeker bij mij hetgeval nu ik Inholland ga verlaten. Maar ik weet zeker dat ik de vrienden die ik bij de hogeschool heb gemaakt nog vaak zal zien. Uit het zichtbetekent niet altijd uit het hart!”

‘Mijn collega’s vonden dat ik dezekans niet moest laten lopen’

Page 21: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 21

PORTRETTEN

Joop van der Kleij (54), loopbaanadviseur HRM Hoofddorp, gaat op de markt staan

“Ik start op vrijdag 13 april … met vier marktstandplaatsen in de aardappel-, groente- en fruithandel. Ik heb 19 jaar als loopbaanadviseur bijInholland gewerkt en zocht nu meer dynamiek, zelfstandigheid, directer resultaat en meer balans tussen hoofd en handen. Nu moet ikzeggen dat dit wel een ‘onsje meer’ is geworden, maar tot op heden is deze weg de juiste! Ik heb geen dubbele gevoelens. Het afgelopenhalf jaar heb ik in het proces gezeten om ondernemer te worden. De realisatie ervan maakt juist dat ik als loopbaanadviseur van Inhollandnu zelf aan den lijve ondervind hoe goed dit voelt. Wetend dat ik de mooiste baan had om als loopbaancoach met mensen een stukje meete mogen lopen in hun zoektocht naar vaak zichzelf in het werk. Maar de gedachte vorig jaar om dit nog tot mijn 66e te blijven doen, vondik saai en gaf mij geen energie. Ik vind het dan ook niet erg om Inholland los te laten. Ik kijk terug op een mooie tijd met een professioneleen persoonlijke groei die ik heb kunnen doormaken. Het allerbeste wat ik heb meegemaakt is dat loopbaankandidaten stappen maaktendie ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. En die stap maak ik nu ook door. Mijn motto ‘beter te verliezen dan dat je nooit hebt gehad’past precies bij mij!”

‘Nu maak ik de stappen doordie mijn loopbaankandidatenhebben gemaakt’

Page 22: ENZO april/mei 2012

22 ENZO MAGAZINE

PORTRETTEN

GuillaumeVelu (61), Honours Docent Haarlem

“Ik had gedacht oud te worden als docent van Expeditie Brazil van Inholland. Brazilië is mijn tweede thuis. Deze minor bracht mijnpersoonlijke en professionele leven ineens bij elkaar. Het is lastig om dit los te laten, maar ik ben een onvergetelijke ervaring rijker.Niemand die mij dat afpakt! In de negentien jaar dat ik actief was bij Inholland, heb ik veel initiatieven genomen en spannendedingen mogen ontwikkelen. Maar na terugkomst van een onderzoeksexpeditie door Brazilië drong zich opeens een nieuwe realiteitop van inspectie, heraccreditatie, verminderde instroom en was er bovendien een reorganisatie op komst. Er was geen ruimte meervoor een ondernemende docent. Een mooi moment om alles los te laten. Ik ga nu maximaal twee keer per week modulen verzor-gen op masterniveau in strategie en leiderschap. Verder geniet ik van het voorjaarszonnetje en ga ik het najaar heerlijk in Braziliëdoorbrengen. Ik ga oefenen in het niets hoeven en in de dag plukken. Loslaten is gemakkelijk als ik in Brazilië op mijn rots zit, metmijn vrienden de zeeschildpadden. Ik zal vooral de studenten missen, zij zijn een bron van inspiratie voor mij geweest. De dertigwaarmee ik een half jaar professioneel mee heb samengewerkt zijn van harte welkom om mij te bezoeken in Brazilië. Een aantalInholland-collega’s reken ik tot mijn beste vrienden. Die zijn voor het leven. Daar neem ik geen afscheid van!”

‘Ik zal vooral de studenten missen’

Page 23: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 23

PORTRETTEN

Johanna de Koff (50), was opleidingsmanager Inholland Haarlem, gestart bij de Hogeschool van Amsterdam

“Met gemengde gevoelens verlaat ik deze hogeschool. Mijn collega’s werken hard terwijl de reorganisatie zoveel onzekerheid meebrengt. In dehuidige situatie kun je weinig opbouwen. Ik heb de kans gekregen op een andere plek iets nieuws te starten. Dat levert een dubbel gevoel op.Na 4,5 jaar ruil ik de hogeschool in voor de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben daar benoemd als Opleidingsmanager Pedagogiek! Ik heb binnenhet domein GSW gewerkt bij Pedagogiek als opleidingsmanager, dus dit is bekend terrein.Door de reorganisatie werd ik boventallig, waardoor ik Inholland moest loslaten. Dat betekent voor mij realistisch zijn en doorgaan. Natuurlijk zalik sommige collega’s erg missen, maar van de vrienden die ik heb gemaakt tijdens mijn tijd bij de hogeschool zal ik geen afscheid nemen. Die blijfik zien. Iets wat ik absoluut niet ga missen is het matrix-achtige van deze organisatie over al die locaties en het verlies van tijd hierdoor. Maar ikheb met plezier bij Inholland gewerkt. Vooral tot de tijd waarin het imago niet zo ter discussie stond. We hebben met het hele team bij Pedago-giek toentertijd mooie resultaten bereikt. Ik kijk met trots terug op het moment dat de opleiding werd geaccrediteerd en dat we landelijk dehoogste score behaalden. Daarnaast hebben we een samenwerking tot stand gebracht met het lectoraat en de Vrije Universiteit. Dat was eenmooie tijd! En nu ga ik een nieuwe uitdaging tegemoet. Leuk!”

‘De matrix-achtige organisatiega ik niet missen’

Page 24: ENZO april/mei 2012

24 ENZO MAGAZINE

LOSLATEN

Na haar promotie – Machteld verwerktede uitkomsten van haar onderzoek in hetproefschrift ‘Ik ben die Marokkaan niet’ –werd haar verschillende keren gevraagd“Nu ga je zeker wel weg?” Maar dat isniet aan de orde, zegt ze. “Behalve hetfeit dat ik mijn werk bij de hogeschoolnog altijd heel erg leuk vind, kan ik viahet lectoraat van Pauline Naber eenaantal activiteiten gerelateerd aan mijnproefschrift uitvoeren. Ik mag een publi-catie schrijven, een intervisiebijeenkomstverzorgen voor de kenniskring van Pau-line Naber, Leefwerelden van Jeugd endie van Ina ter Avest, Onderwijs enLevensbeschouwing, en een workshopontwikkelen over de omgang metMarokkaanse studenten in het hbo.”Daarnaast heeft Machteld een aantaluitnodigingen ontvangen om te sprekenover haar proefschrift.“Maar schrijven over Marokkaanse jon-geren en onderzoek doen, dat blijftzeker,” verzekert ze. “Met de studenten

die mee hebben gedaan aan het onder-zoek maar inmiddels geen student meerzijn heb ik nog steeds contact. Ik denk alserieus na over een vervolgonderzoeknaar hun ervaringen bij het betreden vande arbeidsmarkt, ik ben benieuwd waarze tegenaan liepen en hoe ze dat ervarenhebben. Misschien moet ik die groep weliedere vijf jaar opzoeken en de stand vanzaken van dat moment vastleggen. Nu almerk je dat vrouwen uit die groep temaken krijgen met de vraag ‘carrière ofkinderen?’”

Deelidentiteiten“Toen Gouden Kalfwinnaar Nasrdin Dcharvorig jaar bij de uitreiking zei ‘Ik benNederlands, ik ben Marokkaans, ik benmoslim …’ toen dacht ik: maar dat is deconclusie van mijn onderzoek!” AlleMarokkaanse studenten die aan hetonderzoek meewerkten, zeggen: ‘wijwillen niet kiezen, want wij zijn hetallemaal, Nederlands, Marokkaans,

moslim, en het kan allemaal naastelkaar. Accepteer ons daarin.’Honderd procent Nederlander worden isvoor hen geen optie. Alleen al omdat inhet dagelijks leven zich altijd weerdingen voordoen waarin hun gevoelgeen Nederlander te zijn, bevestigdwordt. Zij zijn trots op hun Marokkaans-zijn. In de media staat Marokkaan vaakvoor crimineel, voor lastig gedoe, maarin de beleving van de studenten isMarokkaans-zijn: bruiloften, gastvrijheid,gezelligheid, samenzijn; dat zijn deaspecten waar ze trots op zijn. En er iseen enorme drang om te laten zien datze er zijn, een roep om ‘erken ons, wezijn in staat om onze deelidentiteiten tecombineren’.”

Ik heb mijn onderzoek heel bewust opMarokkanen gericht omdat zij het meestin de belangstelling staan en het meestlast hebben van onevenwichtige beeld-vorming. Maar ik merk bij studenten van

‘Marokkaanse studentenkunnen goed omgaan metmeerdere identiteiten’

T E K S T : B E R E N D V A N D A L F S E N | F O T O : C L A U D I A H A G E M A N

MACHTELD DE JONG OVER HAAR PROEFSCHRIFT:

Stipt op het afgesproken tijdstip komt Machteld de Jong, breed lachend, aangelopen in Diemen, rechtstreeks uit het onder-

wijsproces. “Docent-zijn is een hartstikke zware baan,” zal ze later in het gesprek zeggen. Na haar recente promotie op haar

onderzoek naar identiteitsvorming van Marokkaans-Nederlandse hbo-studenten, kreeg ze vaak de vraag: “En nu ga je

Inholland zeker loslaten?” Maar ze blijft de hogeschool trouw en haar studenten en alumni. “Deze studenten krijgen vaak

te horen dat ze hun dubbele nationaliteit moeten loslaten, maar ze willen helemaal niet kiezen! Ze zijn het allemaal:

Nederlander, Marokkaan en moslim.”

Page 25: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 25

buitenlandse afkomst die ik dagelijksmeemaak dat ze allemaal trots zijn ophun etnische achtergrond. Ook bij henheeft dat niets te maken met het wel ofniet geïntegreerd zijn.”

Administratief gedoeWe snijden een ander aspect van hetthema ‘loslaten’ aan: opgaan in hetnieuwe Inholland en het loslaten van hetoude. De lach verdwijnt van Machteldsgezicht. “Ik heb me mateloos geërgerdaan alle berichtgeving over Inholland,”zegt ze. Het intensief en onophoudelijkschermen met ‘verbetertraject’ en ‘kwa-liteitsslag’ is haar in het verkeerde keel-gat geschoten. “Ik heb het als eenontzettende belediging ervaren omiedere keer maar weer te horen ‘wegaan ons verbeteren’. Alsof we al diejaren hebben zitten prutsen. Ik geloof datdocenten juist veel te loyaal zijn geweesten niet altijd op de rem hebben getraptals ze twijfels hadden over de haalbaar-

heid van bepaalde ontwikkelingen diewerden ingezet. Ondanks alle gedoeconstateer ik dat bij heel veel mensen deliefde voor Inholland er heel sterk inzit.”Om die reden zit het Machteld dwars datenkele opleidingen waar wat op aan temerken viel de aandacht volledig heb-ben weten af te leiden van de goedeopleidingen.“Als ik naar onze ‘club’ kijk, de MER-opleiding waar ik nu dertien jaar werk,dan wordt daar gewoon heel gedegen,heel zorgvuldig en met veel aandachtvoor kwaliteit gewerkt. Als je het dushebt over oud en nieuw: wij zijn altijdgoed geweest als team.”

Over wat ze merkt van de ‘nieuwe’manier van werken is Machteld minderenthousiast: “Meer administratief gedoe,dingen invullen en zo. Dat komt erbij. Ikzou juist heel graag willen dat er meertijd was voor het vak zelf, ruimte omlessen te ontwikkelen, veel meer tijd

voor afstudeerbegeleiding. Laat hetduidelijk zijn: ik geniet van mijn werk,je zult mij niet horen mopperen. Maardocent-zijn is wel een hartstikke zwarebaan.

Studenten kun je niet ‘aan- en uitzetten’.Als je lesgeeft, sta je niet alleen maareen verhaal af te draaien, maar je béntiemand voor de studenten. Na de les zijner altijd een paar die iets met jou willenbespreken, in de persoonlijke levens-sfeer. Het is veel breder dan alleen maareen collegedictaat afdraaien. Als je datserieus neemt – en dat doe ik – is het eenintensieve maar zeer boeiende baan.Ik heb er in ieder geval nog nooit spijtvan gehad.”

‘Deze studenten hebben eenenorme drang om te laten ziendat ze er zijn’

Page 26: ENZO april/mei 2012

26 ENZO MAGAZINE

LOSLATEN

Green Life Sciences is opgedeeld in de studie-richtingen Dier- en Veehouderij, Food Commerceand Technology, Greenport Business and Retailen Landscape and Environment Management.De opleidingen in Delft bieden studenten dekans om een bijdrage te leveren aan een leef-bare en duurzame samenleving; een diplomavan Inholland wordt door het bedrijfslevenomarmd, zeker nu een tekort aan technologenmet bedrijfskundig inzicht dreigt. In de toekomstziet Jeannette van ’t Sant dan ook een grote rolvoor de hogeschool weggelegd op het gebiedvan kennis en innovatie. Als jurist/docent isJeannette al meer dan 25 jaar betrokken bijInholland. Ook maakt ze deel uit van de examen-commissie en is ze voorzitter van de Deelmede-zeggenschapsraad van het domein Agriculture.In de afgelopen decennia heeft ze het onderwijsingrijpend zien veranderen. “Vroeger beperktendocenten zich tot hun eigen vakgebied. Hetvernieuwende van de huidige werkwijze is datteams veel meer op inhoud gericht zijn danvroeger; de verschillende onderwijsgebiedenhebben ook veel raakvlakken. Door inhoudelijkesamenwerking kan een team de opleiding naareen hoger plan tillen.” Als voorbeeld noemtJeannette de juridische invalshoek die bij meer-dere Green Life Sciences opleidingen een rolspeelt. “Wetgeving rond voedingsmiddelentech-nologie (Food) kent overeenkomsten met anderekennisgebieden, net zoals beleid en juridischadvies belangrijke items zijn. Ook ondernemings-vormen hebben raakvlakken met andere discipli-nes; overleg met verschillende vakgenoten ishierbij cruciaal. Het zorgt niet alleen voor verdie-ping van onderwijs, ook het Leven Lang Lerenrichting docent wordt hierdoor gestimuleerd.”

Kwalitatief hoogwaardig onderwijs begint met een goede

interne organisatie. Bij Inholland is daarom de afgelopen tijd

hard gewerkt aan een krachtige herpositionering. Essentieel

onderdeel is de ruimte geven aan docententeams. Maar hoe

ziet zoiets er in de praktijk eigenlijk uit? Een goed voorbeeld

van succesvol teamwork is de synergie bij Green Life Sciences

in Delft. Door samen te werken op basis van eigen verant-

woordelijkheid houden docenten elkaar scherp en wordt

diepgang bewerkstelligd, zowel in het eigen vakgebied als

teambreed. Een inspirerend kijkje achter de schermen.

Green Life Sciences Delft laat zien wat teamwork is

‘De basis van een succesvol teamis en blijft onderling vertrouwen’

T E K S T : P I E N K O O M E | F O T O : R A P H A Ë L D R E N T

Page 27: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 27

Kwaliteit onderwijs naar hoger planIn Delft worden studenten opgeleid totvier brede bachelors; deze verbreding enverdieping is terug te zien in de teams,stelt Jeannette tevreden vast. “Dankzij demanier waarop wij als team functione-ren, wordt de kwaliteit van onderwijsnaar een hoger plan getild. Ons overlegis zeer intensief. Tweemaal per maandkomt het ‘grote’ team bij elkaar en peropleiding wordt daarnaast ook eens pertwee weken overlegd. De werkdruk ishierdoor groot, maar tegelijkertijd heefter wel een efficiencyslag plaatsgevondenen krijgen kennisdeling en innovatieprioriteit tijdens het teamoverleg, zekernu ook lectoren onderdeel uitmaken vande teams. Deze synergie is voor iederindividueel teamlid inspirerend.”

Eigen verantwoordelijkheid in plaatsvan zelfsturingOm als individu optimaal te functionerenin een team waar eigen verantwoorde-lijkheid voorop staat, zijn enthousiasmeen openstaan voor vernieuwing noodza-kelijk, vindt Jeannette. “De basis vooreen succesvol team is en blijft onderlingvertrouwen. In Delft heerst een grootgevoel van saamhorigheid; we zijn ookeen relatief kleine vestiging waar per-soonlijk contact snel tot stand komt,zowel bij studenten als docenten. Vroe-ger was het op een aantal vlakken welmakkelijker; de werkdruk is hoog en deonzekerheid die de reorganisatie metzich meebrengt, dragen natuurlijk niet bijaan een ontspannen sfeer waarin volle-dige zelfsturing tot bloei kan komen. Welzie ik dat eigen verantwoordelijkheid eenbelangrijke bijdrage levert aan de juisteteamspirit. Door een beroep te doen opieders creativiteit en elke inbreng opwaarde te schatten, bevorder je zowelkennisdeling als plezier in het werk.”

Authenticiteit staat centraalKarin Renaud draagt als docent Voedings-middelentechnologie vanuit haar eigenvakgebied bij aan het team Food waar zijook als coördinator opereert. Ze werktsinds negen jaar bij Inholland. “Door deonderlinge samenwerking verstevigenwe onze positie zowel intern als richtingbedrijfsleven. Technologie is een belang-rijk onderdeel, maar ook kennis van demarkt en consument is essentieel. Doorelkaar voortdurend op de hoogte tehouden over vakkennis én over studen-ten, stuw je als team een opleiding naareen hoger plan.” Vorig jaar volgde Karinals coördinator van haar team de cursus

Perspectief over persoonlijk leiderschapbij Inholland. “Daar lag het accent opinzicht in je eigen kwaliteiten. In eensuccesvol team staat authenticiteit cen-traal: als mensen zichzelf kunnen zijn enzich veilig voelen in een groep, werkt datheel stimulerend. Een team dat inspire-rend samenwerkt, draagt dit gevoel ookover op studenten.”Voor Karin wordt de onderlinge dyna-miek bewerkstelligd doordat vaktechno-logen en bedrijfskundigen nu intensiefsamenwerken. “Vroeger opereerdeiedereen apart in zijn eigen kennisge-bied. Door vakinhoudelijke samenwer-king creëer je een grote bereidheid omelkaar te helpen. Techneuten zijn vaakandere types dan bedrijfskundigen; juistdeze mix zorgt voor dynamiek binneneen team. Ook stimuleert het onderzoeken projectmatig werken.”

Duidelijkheid over individuelebijdrageLange tijd bestond er bij Inholland ondui-delijkheid over verantwoordelijkheden,vindt Karin. “Door hier helderheid in tebrengen, is al veel verbeterd. Er is onder-linge samenhang, de lijnen zijn kort ener is ruimte voor creatievere onderwijs-thema’s. In ons team houden we elkaarscherp door open te staan voor zowelpositieve als negatieve feedback. Wespreken elkaar aan op het nakomen vanafspraken; anderzijds is er grote bereid-heid om elkaar te vervangen bij opendagen en het surveilleren tijdens exa-mens. Als je mensen de ruimte geeft omzichzelf te zijn en hun eigen talent teontplooien, stimuleert dat de eigenverantwoordelijkheid.”Momenteel wordt hard gewerkt omGreen Life Sciences meer bekendheid tegeven. Karin: “Er is een tekort aan tech-nologen; onbekendheid met de opleidin-gen is hier debet aan. Het bedrijfslevenvraagt steeds vaker om een combinatievan technologie en bedrijfskundiginzicht. Hier kan Inholland een grote rolin spelen. Studenten spiegelen zichimmers aan docenten. Een gedifferenti-eerd team versterkt elkaar, ook de ver-schillen zijn inspirerend.” Op het gebiedvan promotie heeft Inholland al flinkewinst geboekt. “Bij het trainen vanleraren in het basisonderwijs die smaak-lessen willen geven, is Inholland degrootste kennisleverancier van Neder-land. Hoewel de werkdruk groot is,willen we ook op andere vlakken samen-werking stimuleren met onderwijsinstel-lingen en bedrijfsleven.”

Peter Scheerder, directeur domein Agriculture:‘We spelen allemaal dezelfde wedstrijd’

Als interim-manager kwam Peter Scheerder anderhalfjaar geleden bij Inholland binnen. Inmiddels is hij direc-teur van het domein Agriculture, dat bestaat uit tweeteams in Delft en een team in Amsterdam, waar dechemische opleidingen onder vallen. “Mijn taak was omde unit te versterken, meer structuur en samenhangaan te brengen en management als functie te intro-duceren. Het inrichten van een team is volgens mijtamelijk simpel: je moet niet vanuit de manager-management redeneren. Maar kennis en kunde enpassie combineren met in een gedifferentieerde groepmensen van verschillende leeftijd, ambitieniveau enwerkveldwerkachtergronden. Pas daarna voegt eenmanagermanagement iets toe; eigenlijk is zijn taakvooral om als eindverantwoordelijke beslissingen vanhet team te legitimeren en te formaliseren. Een goedmanager geeft zijn team eigen scharrelruimte. Stelt hetteam in staat zijn eigen dingen te doen; team steltmanager in staat om daarvoor eindverantwoordelijk-heid te nemen. Mijn stellige overtuiging is dat mensenmeer energie krijgen van dingen die dicht bij hun hartliggen en die ze zelf kunnen beïnvloeden. Dan krijgenze plezier in hun werk en dat zorgt voor dynamiek ineen groep. Daarnaast is elkaar succes gunnen eenbelangrijke voorwaarde voor synergie. De bottom lineis: we spelen allemaal dezelfde wedstrijd. Volgens mijzijn er weinig dingen leuker dan de ander in staat testellen goed te performen.”Hoewel hij er op zich begrip voor heeft dat zaken alswerkdruk en onzekerheid door een reorganisatie dedynamiek binnen een team negatief kunnen beïnvloe-den, stelt Peter dat mensen zelf voor een groot deelhun werkplezier bepalen. “Zolang je blijft communice-ren en je gezamenlijk druk blijft maken over datgenewat je wel kan bereiken, blijft de sfeer positief.”Als directeur wil Peter uiteraard graag weten wat erspeelt en waar de teams mee bezig zijn, maar hijoefent geen controle uit van bovenaf. “Ook pas ik geentrucs toe om een teamgevoel te stimuleren. Daar hou ikniet van en bovendien werkt het ook niet, zeker niet ineen onderwijsinstelling als Inholland. Ik probeer vanuitde spankracht van het team zelf te redeneren. Alsmensen vreugde in hun werk beleven, zijn ze ookinspirerend voor anderen. Een docent belichaamt hetwerkveld waarvoor je opleidt; studenten spiegelen zichaan hen.”Dat dynamiek binnen een team ook extern een positiefeffect heeft op de positionering van Inholland, isvoor Peter geen prioriteit in de zin van doel op zich.“Ik weet zeker dat dit bijdraagt aan het imago van onzehogeschool, maar daar gaat het mij in eerste instantieniet om. Ik werk niet vanuit deze competitie. Mij gaathet om een tevreden werkveld, studenten, docentenen ouders. Ik blijf dit werk tot eind 2014 doen.Uiteindelijk hoop ik dat Inholland een swingende tentwordt, met teams die de hele wereld aankunnen.”

Page 28: ENZO april/mei 2012

28 ENZO MAGAZINE

THEMA

LangstudeerboeteHet Nederlandse hoger onderwijs telt vandaagde dag rond de 65.000 langstudeerders. Gemid-deld is dat 10% van het aantal studenten. Vorigjaar heeft het kabinet een wet aangenomen diedit percentage moet terugdringen. Studentendie meer dan een jaar extra nodig hebben voorhun studie, betalen daarna per jaar meer dan3000 euro boete. De boete gaat in per septem-ber 2012. Dit is een dure stok achter de deur.De boete krijgt veel kritiek. Zo is bijvoorbeeldniet bewezen dat de maatregel daadwerkelijkkosten bespaart. Uit een landelijke enquêteonder bijna 5.500 bachelorstudenten blijkt dateen op de vijf zegt dat de boete van invloed isop hun studiekeuze. Acht procent ziet helemaalaf van een master uit angst voor de boete. Datbetekent dat landelijk 40.000 studenten hunstudie ‘inkorten’. Geen plus voor de Neder-landse kenniseconomie.

Gestopt met werken“Overal wordt tegenwoordig op bezuinigd.Vooral het onderwijs is dit jaar aan de beurt,”aldus Linda, tweedejaarsstudente op Inholland.“Ik snap het niet. Een goede opleiding zorgt opde lange termijn toch voor een betere toekomsten economie? Waar wij als studenten geld meekunnen verdienen, een hogere opleiding, wordtonbetaalbaar. Ik ben al 28 jaar, wat ouder dande gemiddelde student. Ik heb vroeger mijnmbo-diploma behaald en ben daarna gaanwerken. Al snel kwam ik erachter dat ik meerwilde, meer salaris en een betere baan metmeer groeimogelijkheden. Ik ben weer begon-nen met studeren. Na eerst een foute studie-keuze gemaakt te hebben, zit ik nu bij de juisteopleiding. Natuurlijk woon ik niet meer bij mijnouders, dus mijn lening loopt aardig op. Ik bengestopt met werken omdat ik mij volledig wilrichten op school. Nu krijg ik straks ook nog eenboete van meer dan 3000 euro!”

Naast de langstudeerboete zijn er nogandere maatregelen die de regeringdoordrukt. De ov-studentenkaart geldtin plaats van drie jaar na de studie nogmaar een jaar. Ook wordt er geen reke-ning gehouden met deeltijdstudenten,waarvan de opleiding standaard vaaklanger duurt dan vier jaar. Studentenmogen niet aan hun master beginnenvoordat de bachelorfase is afgesloten ende basisbeurs voor de masterfase wordtafgeschaft.

Op naar het buitenlandDe 22-jarige Inhollandstudente Anneis het ook niet eens met de nieuweregelingen. “Ik studeer dit jaar af.Mijn opleiding Communicatie heb ik

binnen 4 jaar afgerond. Ik betaal mijnstudie zelf, door middel van een lening.Na mijn hbo-opleiding wil ik niks lieverdan mijn kansen op de arbeidsmarktvergroten door het volgen van eenmaster aan een universiteit. Door deboete van meer dan 3000 euro wordt ditvoor mij onbetaalbaar. Ik heb geen zinom na mijn studie met een torenhogeschuld te leven en tot mijn 40e bezig tezijn met afbetalen. Daarom heb ikbesloten mijn studie in België te volgen.In België betaal ik geen langstudeer-boete, het collegegeld is per jaar onge-veer 1000 euro lager en ik maak kansop een studiebeurs. De keuze voorBelgië is best moeilijk, weg van mijnvrienden, mijn studentenhuis, mijn

Nederlandse kenniseconomieDe gemiddelde studieschuld van studenten is de afgelopen

vijf jaar ruim 4.000 euro gestegen. Die schuld loopt ieder jaar

op en ligt op dit moment al boven de 14.000 euro. De lang-

studeerboete, de basisbeurs die misschien wordt afgeschaft

en de ov-studentenkaart waarop gekort zal worden maken

het er, financieel gezien, niet rooskleuriger op voor studen-

ten. “De kwaliteit van het Nederlandse onderwijs waarbor-

gen is erg belangrijk,” zegt Halbe Zijlstra. Maar studenten

hebben er zo hun twijfels over of de nieuwe regelingen daar

wel aan bijdragen.

T E K S T : V E R O N I Q U E L A B O U C H E R E

S T U D E N T C O M M U N I C A T I E I N H O L L A N D R O T T E R D A M

studenten

Page 29: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 29

THEMA

de dupe van bezuinigingenbijbaantje en mijn vertrouwde omge-ving. Natuurlijk ga ik in België op zoeknaar een nieuwe bijbaan, maar ik kanniet te vaak werken, anders lijdt mijnstudie daar-onder.

Gunstig voor overheid, niet voorstudentenVolgens decaan Henna Bielander mer-ken veel studenten pas na hun studiehoeveel zij eigenlijk geleend hebben.Daar komt de rente over de lening bij;die wordt berekend vanaf het momentdat de student begint met lenen.Binnen drie jaar moet de afgestudeerdebeginnen met afbetalen, waarbij hetbedrag van de maandelijkse aflossinggerelateerd is aan de hoogte van het

inkomen. Henna: “De regering zegtstudenten tegemoet te komen met eenlangere afbetalingstermijn. Deze wordtverlengd van vijftien naar twintig jaar.Normaal zou de studieschuld na vijftienjaar worden kwijtgescholden, nu pas natwintig jaar. Bovendien betaal je dus vijfjaar langer rente. Ik zie niet in dat dezenieuwe regel gunstig is voor studenten.Het is gunstig voor de overheid, want zijkrijgen op de korte termijn meer geldvan de studenten.”

Op 12 mei 2012 zullen het ISO, de LSVben de LKvV tegenover de NederlandseStaat staan bij de Rechtbank ’s-Graven-hage. De studentenorganisatiesbestrijden de invoering van de lang-

studeerboete. Deze is volgens henonrechtmatig omdat niet voorzien is ineen toereikende overgangsperiode.“De spelregels worden veranderd tij-dens het spel” is het veelgehoordebezwaar van de kant van de studenten-organisaties. De maatregelen heten teworden genomen om het onderwijs teverbeteren. Maar als er geluisterd wordtnaar de studenten ziet het ernaar uit datzij niet meer doorleren, eerder stoppenmet hun opleiding of naar het buiten-land gaan. Het antwoord op de vraag ofdit op lange termijn gunstig is voor deNederlandse economie ligt voor dehand.

ALLEEN BEURZEN VOOR ‘NUTTIGE’ DEELTIJDSTUDENTEN

Deeltijdstudenten die een maatschappelijk belangrijke studie doen, krijgenvanaf 2017 een beurs voor hun opleiding. Wie tot die tijd een langstudeerboetekrijgt kan in bijzondere gevallen bij zijn eigen onderwijsinstelling aankloppen.

Een maand geleden werd al duidelijk dat staatssecretaris Zijlstra de financiering vanhet deeltijdonderwijs wil omgooien en ‘vraaggericht’ wil maken. Dit betekent datde opleidingen niet langer rechtstreeks geld van de overheid krijgen, maar dat hunstudenten dit meebrengen in de vorm van een – hoger – collegegeld.De ministerraad heeft ingestemd met dat plan en besloten dat alleen deeltijd-studenten in ‘tekortsectoren’ als het onderwijs en de zorg en in de zogenoemdetopsectoren straks een beurs van de overheid krijgen waarmee ze hun inschrijvingkunnen betalen. Wie een minder nuttige deeltijdstudie kiest, draait zelf op voor dekosten of kan zijn werkgever om een bijdrage vragen.Het overheidsbudget blijft gelijk, belooft het kabinet: “Het geld dat nu nog voorbekostiging is gereserveerd wordt dan uitgekeerd in beurzen.” Omdat de invoeringvan vraagfinanciering veel voeten in de aarde heeft, wordt die pas voorzien voorhet studiejaar 2017/18. Deeltijdstudenten vallen dan niet meer onder de lang-studeerdersmaatregel.Maar de problemen van de huidige groep langstudeerders onder de deeltijd-studenten zijn daarmee niet opgelost. Zij moeten nu net zo snel studeren alsvoltijders terwijl hun opleiding over meer jaren is uitgesmeerd. De Eerste Kamerheeft daar veel kritiek op. Zijlstra kondigt nu aan dat hij deeltijdstudenten dievanwege bijzondere, individuele omstandigheden in aanraking komen met delangstudeerdersmaatregel tegemoet wil komen. Zij kunnen voortaan een beroepdoen op de profileringsfondsen van de instellingen. Tot nu toe staan die alleenopen voor voltijdstudenten. De instellingen krijgen voor de deeltijders tot en met2016 jaarlijks tien miljoen euro extra.De instroom in het deeltijdonderwijs is de afgelopen jaren ingezakt van 19 duizendin 2001 tot iets meer dan 9.800 nu. De daling is volgens het ministerie van Onder-wijs vooral te zien in het bekostigd deeltijdonderwijs. Het sluit vaak onvoldoendeaan op de wensen en behoeften van werkende volwassenen.

Hoger Onderwijs Persbureau, Hein Cuppen

Page 30: ENZO april/mei 2012

30 ENZO MAGAZINE30 ENZO MAGAZINE

FOLIA STARTUP AWARD

‘Elkeondernemerkrijgt hetsoms lastig’

Folia Magazine, Het Parool en Snobber,een bedrijf van Gijs Barends en MarcNoët, reiken dit jaar voor het eerst deFolia Startup Award uit.Collegevoorzitter Doekle Terpstra isvoorzitter van de jury, waar ookstudenten van Inholland Amsterdam,Diemen en Haarlem aan mogen deel-nemen. Barends (34), ooit student aande Hogeschool van Amsterdam en nusuccesvol ondernemer in New York,geeft de winnaar 50.000 euro start-kapitaal. Maar hoe heeft deze Amster-dammer het zelf zo ver geschopt?“Je moet blijven geloven in je eigenidee.”

T E K S T : A N O U K K E M P E R

F O T O : C Y N T H I A V A N E L K

Page 31: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 31

FOLIA STARTUP AWARD

leesverder op

32-33

Page 32: ENZO april/mei 2012

32 ENZO MAGAZINE

FOLIA STARTUP AWARD

“Succes is subjectief,” zegt Barendsbescheiden, op de vraag hoe hij zelfsuccesvol is geworden. Toch kon hijmoeilijk tijd vrijmaken voor het telefo-nische interview, want: “Ik sta op eenbeurs in New York en het is een stukdrukker dan ik had verwacht.” Hij klinkter monter onder. Succes heeft volgensBarends dan ook vooral te maken met jeinstelling. “Je moet er iets voor doen,risico’s durven nemen. Ik ben heus nietveel slimmer dan de rest. Natuurlijk hebje geluk nodig, maar ook de goedeomstandigheden.”Barends begon al tijdens zijn studieboekhandel & uitgeverij, nu media,informatie & communicatie, met hetopzetten van bedrijfjes. Samen met zijnstudiegenoot Marc Noët, die nu nogaltijd zijn partner is. “Mijn opleiding zataan de Herengracht, echt fantastisch.Het was superleuk, je leerde om teleren. We kregen ook veel ruimte vooreigen projecten, daarin hadden we veelvrijheid. Het onderwijs was niet altijdeven super. In mijn derde jaar had ikbijvoorbeeld maar drie uur per weekcollege, maar daardoor had ik genoeg

tijd voor mijn eigen bedrijfjes.”Zo begon Barends, samen met NoëtMedialand.nl, een onlinereclame-bureau, in samenwerking met eenbestaand mediabureau. Ze kochtenonlinereclameruimte in voor adverteer-ders. Het was 1999, het tijdperk van deinternetbubbel. Het tweetal had vrijwelgeen ervaring met internetreclame,maar blufte dat ze dat wel hadden.Barends: “Daardoor wilde het media-bureau wel in ons investeren. Toen wasik 22 jaar.” In 2007 hebben ze Media-land.nl verkocht aan Aegis PLC, eenEngels beursgenoteerd communicatie-bureau.

New YorkMomenteel zit Barends alweer enkeletijd in New York, Noët zit in Amsterdam.Ze zijn aandeelhouder van een aantalbedrijfjes. “Maar we zijn het meestebezig met een startup,dataprovider.com. We downloaden allewebsites van een land en maken daardatasets van. Dat houdt in dat we allesites met dezelfde kenmerken in eenlijst zetten. Zo hebben we bijvoorbeeld

een lijst van alle onlineshops in eenland. Dat is interessante data voorbijvoorbeeld softwareontwikkelaars enbedrijven in onlinebetaalmethodes.De Yellow Pages (Gouden Gids) inCanada hebben ook interesse. Zij heb-ben niet van ieder bedrijf de website,wij kunnen die aan hen leveren.”

PresentatiesBarends is zeer benieuwd naar deondernemingsplannen die hem zullenworden toegestuurd. Al zegt hij uit eenplan alleen weinig te kunnen opmaken.“Het is een illusie dat je aan een plan

DOEKLE TERPSTRA JURYVOORZITTER

De Folia Startup Award is een initiatief van Folia Magazine, Het Paroolen Snobber B.V.. Studenten van de UvA, HvA, Vrije Universiteit enHogeschool Inholland hebben tot 14 mei de kans om hun onderne-mingsplan te sturen naar [email protected]. Alumni, die nietlanger dan twee jaar geleden zijn afgestudeerd, mogen ook deelne-men. Een panel van deskundigen van het Amsterdam Center forEntrepreneurship (ACE) zal uit alle inzendingen de zeven beste ideeënselecteren, die zullen worden beoordeeld door de jury.De jury o.l.v. Doekle Terpstra (collegevoorzitter Hogeschool Inholland)bestaat verder uit Gijs Barends (ondernemer), Barbara van Beukering(hoofdredacteur Het Parool), Egbert Fransen (directeur Pakhuis deZwijger), Mirjam van Praag (directeur ACE), Marja Ruigrok (onderne-mer en gemeenteraadslid) en Paul van de Water (directeur Folia).Op 6 juni wordt de winnaar van 50.000 euro, bedrijfsruimte in deIndische buurt en begeleiding door Gijs Barends bekendgemaakt inPakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Ondernemende alumni envervolgvan

30-31

Page 33: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 33

FOLIA STARTUP AWARD

kunt zien of iets gaat werken of niet. Jekunt niet in de toekomst kijken. Eenplan geeft een béétje een beeld, maarveel bedrijven beginnen met A eneindigen op B.” De presentaties diedeelnemende studenten zullen geven,zijn daarom misschien wel belangrijker.“Dan krijg ik een beetje een beeld vande mensen. Elke ondernemer krijgt hetsoms lastig, dan moet je niet weglopen.Je moet blijven geloven in je eigen ideeen gepassioneerd zijn.”

Ook bij Barends gingen dingen somsverkeerd. “Niet dat ik heel grote blun-

ders begaan heb, maar ik heb bijvoor-beeld absoluut geen richtingsgevoel.Dus wilde ik nog wel eens verdwalen opweg naar een grote klant. En ik heb weleens een vent aangenomen, direct opeen dure training gestuurd in het bui-tenland en vervolgens kwam ik erachter dat hij totaal niet spoorde.” Daarleerde hij uiteraard weer van. “Achterafzou ik meer dingen sneller gedaanhebben; ik had meer risico’s moetennemen. Nu ben ik veel makkelijker inhet aannemen van personeel. Als demarkt goed is en je kunt het betalen,dan moet je de knoop doorhakken, ook

al heb je misschien nog niet het werkom die persoon de hele tijd bezig tehouden. Maar ja, dat durf je beter als jehet allemaal al weet.”Als ervaringsdeskundige heeft Barendswel een aantal tips voor studenten metondernemingsdrang. “Begin al tijdens jestudie. Dat is veel makkelijker dan als jeal 35 bent, een hoge hypotheek hebt enkinderen. Wacht niet! En nog een voor-deel, je hebt nog je e-mailadres vanje hogeschool of universiteit. Daarmeekom je overal binnen, want je bentniet verdacht. Je bent jong en fris, dusmensen willen je graag helpen.”

studenten

Page 34: ENZO april/mei 2012

Het Mobiliteit Centrum Inholland (MCI) informeert en ondersteunt medewerkers in de

zoektocht naar ander werk. Om de interne en externe mobiliteit van medewerkers te

bevorderen worden vraag en aanbod gematcht. Het MCI bemiddelt en adviseert in keuze en

aanbod van loopbaanbegeleiding, outplacement en scholing

34 ENZO MAGAZINE

Mobiliteit CentrumInholland

BEREND VAN DALFSEN ZET DE PUNTJES OP DE i • • • • • • • • • JIJ’EN EN JOU’EN

Ik borduur nog even voort op de kwestie waarik het de vorige keer over had: ‘je kan’ en ‘jekunt’, meer specifiek: het onderscheid tussenmeewerkend voorwerp (indirect object) en eenonderwerp (subject).

Breng dat als leraar Nederlands je leerlingenmaar eens bij. Het (kunnen) zien (of horen) vannuances is bij die generatie drastisch verscho-ven naar terreinen waar primair hun belang-stelling ligt en dat is niet de taal. Waarschijnlijkhebben hele generaties scholieren tijdens detaalles te horen gekregen dat ze bij het woordje

‘je’ het onderscheid tussen onderwerp enmeewerkend voorwerp kunnen vaststellen doorde mogelijkheid ‘je’ te veranderen in ‘jij’ danwel in ‘jou’. In het eerste geval heb je met eenonderwerp te maken, in het tweede met eenmeewerkend voorwerp.

Een nuttig ezelsbruggetje, ware het niet datveel leraren kennelijk vergeten hebben erbij tevertellen dat het alleen een ezelsbruggetje iswaarna je ‘jij’ en ‘jou’ weer los moet laten enmoet vervangen door ‘je’. Als gevolg daarvankom ik ’jij’ en ‘jou’ vaker tegen dan me lief is.

Zoiets gaat altijd ten koste van de stijl en maakteen tekst er niet aangenamer op om te lezen.Het gebruik van ‘jij’ en ‘jou’ suggereert in veelgevallen bovendien onbedoeld dat die woordenextra benadrukt worden.

Een oproep als ‘Je kunt je nu inschrijven’ wordtniet zelden ‘Jij kunt je nu inschrijven’ en dandoemt bij mij onwillekeurig het beeld op vande poster waarmee het Amerikaanse legerjonge mannen rekruteerde tijdens de EersteWereldoorlog: I want YOU for U.S. Army.

HRM

Masterclass OndernemenHet Mobiliteit Centrum Inholland (MCI) organi-seert de nieuwe masterclass ‘Ondernemen, isdat iets voor mij?’ Deze masterclass is bedoeldvoor alle medewerkers van Inholland bij wiedeze vraag leeft. De masterclass vindt plaatsop 31 mei 2012 van 14.00 tot 17.00 uur bijInholland Hoofddorp. Tijdens de bijeenkomstwordt aan de hand van een tienstappenplanaandacht gegeven aan onderwerpen die vooreen startende ondernemer belangrijk zijn.Aan bod komen onderwerpen als onderne-merskwaliteiten en -vaardigheden, markt enstrategie, financiën, rechtsvormkeuze, belastin-gen, risico‘s en verzekeringen. Deze master-class wordt gegeven door de Kamer vanKoophandel. Kijk voor meer informatie opwww.kvk.nl.

Heb je ideeën of wil je weten wat er komtkijken bij een eigen onderneming? Schrijf jedan in. Je kunt je opgeven voor deze master-class door een mail te sturen naar [email protected].

Masterclass NetwerkenHet Mobiliteit Centrum Inholland (MCI) organi-seert een nieuwe masterclass: ‘Netwerkendop weg naar een uitdagende baan’. Dezemasterclass vindt plaats op 10 mei 2012 van13.00 tot 17.00 uur bij Inholland Hoofddorp.Deze masterclass is bedoeld voor alle mede-werkers van Inholland die op zoek zijn naareen nieuwe baan of die meer willen wetenover netwerken. Je kunt je opgeven voordeze masterclass door een mail te sturen [email protected].

SpreekuurDigitaal en telefonisch spreekuur dagelijksop werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur.Bel 06 15 27 95 90 of mail [email protected].

Page 35: ENZO april/mei 2012

ENZO MAGAZINE 35

Zondagmorgen 09.19 uurPépé Wildeman (41), Informatiearchitect, Hoofddorp

“Zondags ga ik met mijn zevenjarige zoon naar Spaarnwoude. Daar genieten we samen van onze passie: radiografisch bestuurbarehelikopters vliegen. Ik doe dit zelf vanaf mijn 14e jaar en heb mijn zoontje met dit virus besmet. Het is ontzettend leuk maar ookheel moeilijk om zo’n helikopter te besturen. Zodra de heli de lucht in gaat, vergeet ik alles om mij heen. Dat is het ultieme loslaten.Het loslaten van de omgeving en even helemaal één zijn met de helikopter.”

T E K S T : M A R J O M U N T J E W E R F

F O T O : R A F A Ë L P H I L I P P E N

Page 36: ENZO april/mei 2012

D I T M A G J E B E S L I S T N I E T M I S S E N N O T E E R H E T A L V A S T I N J E A G E N D A Zie voor meer info: insite.inholland.nl/lists/events/calender

donderdag 26 aprilSymposium LuchtvaarttechnologieStudentenvereniging Sipke WyniaInholland Delft

maandag 23 aprilOntbijtsessie directeurenvoortgezet onderwijsInholland Rotterdam

maandag 23 aprilStart Internationale WeekDomein GSWInholland Haarlem

woensdag 30 meiOpen AvondAlle locaties

zaterdag 2 juniOpen DagAlle locaties

dinsdag 24 aprilInloopmiddag auteursrechtenBibliotheekInholland Alkmaar