Educatiebrochure 2014

16
Laat je betoveren aanbod schooljaar 2014 /’15 jeugd- en muziektheater- gezelschap Het Filiaal

description

 

Transcript of Educatiebrochure 2014

Laat je betoverenaanbod schooljaar 2014 /’15

jeugd- en

muziektheater-

gezelschap

Het Filiaal

In het schooljaar 2014/’15 spelen we De grote illusionist, Trollenjong en Wiplala weer, drie Filiaalproducties boorde vol magie en verbeeldingskracht. De hoofd- per so nages uit deze voorstellingen staan voor complexe keuzes en grote raadsels. Wat ze gemeen hebben? Doorzettingsvermogen, creativiteit en een flinke dosis lef.

De magie uit onze voorstellingen voert dit schooljaar ook de boventoon binnen onze kunsteducatie. We verleiden leerlingen om buiten de lijnen te denken én te handelen. Met lef. We stimuleren ze om vragen te stellen en op een andere manier naar de wereld te kijken. We verrassen, betoveren en raken. Net als bij een goede goocheltruc, streven we naar: Wow, nog een keer! We kijken uit naar jullie komst,

Monique Corversartistiek leider

Nina de Hondtkunsteducatie

Schooljaar 2014 /’15 een betoverend jaar

Over Het FiliaalJeugd- en muziektheater Het Filiaal is het grootste professio-nele theatergezelschap voor families en het basisonderwijs in de regio Midden Nederland. We zijn gevestigd in jeugdtheater-huis De Berenkuil in Utrecht en toeren van Nieuwegein tot New York en van Moskou tot Maastricht. Onze voorstellingen variëren van groots en meeslepend muziektheater in de schouwburg tot kleine intieme voorstellingen op school. Wat ons onderscheidt van andere gezelschappen is de combinatie van theater, muziek, poppenspel en dans die in elke productie weer op een andere manier worden vervlochten.

Kunst leert kinderen ruimdenkend te zijn; ze kijken door allerlei brillen naar de wereld om zich heen.

Over kunst educatieKunst leert kinderen ruimdenkend te zijn; ze kijken door allerlei brillen naar de wereld om zich heen. Het Filiaal onderschrijft de mening van o.a. de onderwijsraad dat creativiteit één van de belangrijkste skills van de 21e eeuw is. Goed kunstonderwijs is daarbij een onmisbare sleutel. We zien het als onze taak om met ons aanbod het onderwijs te inspireren en te ondersteunen.

Pedagogisch en didactische aanpakWe ontwikkelen programma’s die aansluiten bij de interesses en leefwereld van een kind. Speerpunten zijn:• Het vergroten van het creatief vermogen (spelen, vragen

stellen, experimenteren en voorbij het vanzelfsprekende durven denken).

• Aansluiting vinden bij ALLE leerlingen o.a. door rekening te houden met verschillende leerstijlen, opleidingsniveau, en verschil tussen jongens en meisjes.

• Aansluiten bij het reguliere onderwijs met kennisneming van SLO kerndoelen.

Samenwerking met scholen & onderwijsinstellingenHet Filiaal heeft jarenlange ervaring en kent het onderwijs. In Utrecht werken we nauw samen met een aantal scholen, zo blijven we ons innoveren en laten ons inspireren door het onderwijs. Voorbeelden hiervan zijn:• Het creatief partnerschap, waarin we samen met basisschool

St. Jan de Doper en de Pabo (Hogeschool Utrecht) een nieuwe methode ontwikkelen die kunst(educatie) en de cognitieve vakken met elkaar verbindt.

• De Filiaalcultuurcoach die samen met vijf verschillende basisscholen (de Brede School Hoograven) vorm geeft aan de cultuureducatie binnen hun eigen curriculum.

• Het verdiepingsprogramma Cultuureducatie met kwaliteit waarin Het Filiaal een vaste partner van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht is. Zesenzestig scholen in onze provincie nemen deel aan dit programma waarin o.a. Filiaal-voorstellingen, workshops en teamtrainingen een belangrijke rol spelen.

Filiaaleducatie

Ons aanbod voor klassenHet basispakket Een basispakket bestaat uit een voorstelling en omlijstend lesmateriaal dat samen met een introductiebijeenkomst voor leraren wordt aangeboden. Het pakket kan uitgebreid worden met de volgende onderdelen:

Workshops Een professionele Filiaaldocent geeft voor of na de

voorstelling een workshop in de klas. Daarin wordt een verbinding gelegd tussen (het ervaren van) de voorstelling en het zelf beoefenen van kunst.

Helemaal Filiaal Onder de noemer Helemaal Filiaal ontwikkelen we elk

jaar in ons eigen huis een kunstproject rondom één van de voorstellingen. Een paar weken lang ontvangen we leer-lingen die onder begeleiding van kunstenaars gedurende een dagdeel zelf aan de slag gaan met elementen uit de voorstelling. Aansluitend zien ze de bijbehorende productie en ontmoeten ze de spelers en makers. Per dagdeel kunnen zestig leerlingen deelnemen. In 2014 /’15 bieden we Helemaal Filiaal aan bij De grote illusionist.

Toegepaste BSA cursus In overleg met scholen ontwikkelt Het Filiaal een reeks

workshops rondom één voorstelling. Deze cursussen kunnen opgenomen worden in het Buitenschoolse Activiteitenaanbod. We werken aan talentontwikkeling en er wordt een verbinding gemaakt tussen het aanbod tijdens- en na schooltijd.

Plusprogramma In ons plusprogramma worden verbanden gelegd tussen

elementen uit de voorstelling en reguliere vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, rekenen en taal en de daarbij horende SLO kerndoelen. Het plusprogramma is een didactiek die kunst(educatie) en cognitieve vakken met elkaar verbindt.

Na het plusprogramma is

mijn visie op kunsteducatie

veranderd. Het blijkt veel

‘eenvoudiger’ om een link te

leggen tussen kunst en bij-

voorbeeld rekenonderwijs.

Je kijkt breder, ook naar de

wereld om je heen. Er is een

grotere samenhang. Binnen

deze lessen komen mijn

leerlingen met allerlei soor-

ten van leren in aanraking.

Ze zijn betrokken, leergierig

en het plezier spat ervan af.

Reactie van een leerkracht

Filiaaleducatie

Na deze training zie ik veel

meer mogelijkheden voor

mijn onderwijs. Kunst en

reguliere les doelen staan

elkaar niet in de weg. Ze ver-

sterken elkaar juist, maken

verbinding. Met een beetje

moeite zijn deze twee prima

te integreren en bespaart

het je uiteindelijk zelfs tijd.

Reactie van een leerkracht

Ik vond de publieks-begeleiding in het theater erg goed geregeld. Dit gaf een veilig gevoel!

Ons aanbod voor leerkrachten

Teamtraining Kunst binnen regulier onderwijs Het creatief vermogen van leerlingen ontwikkelen tijdens

een rekenles? Werken aan de kerndoelen van de kunst-vakken en tegelijkertijd werken aan de kerndoelen van taalonderwijs? Dat kan! In deze actieve training geven we praktische voorbeelden om theatrale- en muzikale werk-vormen te gebruiken in reguliere lessen als taal, rekenen en wereldoriëntatie. Na deze training kan je het in de klas direct toepassen.

Praktisch meedenken Is het vervoer naar het theater een probleem? Zijn de aan-

vangstijden lastig? Wil je materiaal om in de schoolkrant of op je website te plaatsen? Neem contact op en we denken met je mee!

Inhoudelijk meedenken / Innovatief onderwijs Heb je als ICC-er behoefte om samen met iemand na te

denken over cultuureducatie binnen jouw school? Of zoek je een samenwerking met een culturele instelling om een thema of lessenreeks te verdiepen, of mee vorm te geven? Het Filiaal denkt, waar mogelijk, graag mee. We hebben kennis van Cultuur in de Spiegel en houden de nieuwe leerlijn cultuureducatie (SLO) nauwlettend in de gaten.

Filiaaleducatie

Wat fantastisch om mijn

zoon stralend thuis te kriigen

en honderduit te horen ver-

tellen over de voorstelling en

workshops die hij met school

bezocht had… hulde!

Reactie van een moeder

onderbouw

groep 1 & 2Een poëtische kleutervoorstelling

Nom Nom wil graag dansen. Maar trollen dansen niet, trollen stinken, wonen onder de grond en eten wormen. Dan ontmoet Nom Nom een stoer mensenmeisje dat heel goed kan dansen. En dat wil ze hem ook best leren. Op een zacht speelveld van 6 bij 6m wordt het verhaal door twee acteurs verteld, gespeeld en vooral gedanst.

concept & regie Sanne Zweije tekst Jorieke Abbing spel Klavertje Patijn en Toon Kuijpers choreografie Giulia Mureddu vormgeving Marianne Burgers

Bij deze voorstelling hoort standaard een lespakket dat u kunt uitbreiden met een:

Workshop 1 Van schaap in de wei tot kunst aan de muur Het decor van Trollenjong is gemaakt van vilt. De klas leert

waar wol vandaan komt en wat wij mensen daar mee doen. Geïnspireerd door een stukje tekst maken kinderen zelf een klein kunstwerk van vilt.

Workshop 2 Verboden stil te zitten! Een bewegelijke ontdekkingsreis Na het zien van Trollenjong wil je nog maar één ding: zelf

dansen! Samen met een dansleerkracht zetten kleuters hun theaterervaring om in speelse- en fantasievolle bewegingen.

praktische informatie

zaal: geschikt voor speellokalen en (kleine) gymzalenvoorstelling: circa 45 minutenworkshops: 60 minutenbeschikbaar: februari, maart, april, mei 2015

uitbreiding met BSA cursus of plus programma mogelijk op aanvraag

Filiaaleducatie

Ik heb zelden zo’n degelijk én knap uitgewerkt mate-riaal ontvangen! Proficiat!Reactie van een leerkracht

Een groots gemonteerde musical

De Volkskrant

Speelsheid en humor voeren

de boventoon in deze feelgood-

musical, die soms aangenaam

tegen de slapstick aan schuurt

Het Parool

Wiplala is er niet in levende lijve,

maar je gelóóft zijn aanwezigheid

De Telegraaf

Een heerlijke meeslepende

voorstelling

Dagblad van het Noorden

Een sprankelende familiemusical

Wiplala weer komt terug! De succesvolle familie-musical vol pakkende liedjes is vanaf eind januari 2015 weer in de grote zalen van de theaters te zien. Onder begeleiding van een spetterende live band brengen zeven acteurs de spannende avonturen van het beroemde en piepkleine mannetje dat kan tinkelen, tot leven.

regie Monique Corvers bewerking boek Heleen Verburg compositie Gábor Tarján, met zeven acteurs en een liveband (trombone, saxofoon, klarinet, fluit, (contra)bas, piano en slagwerk)

Begeleidend lespakketIn de week voor het bezoek aan de voorstelling valt er dagelijks een speels vormgegeven brief op de mat. Via drie brieven komen de kinderen erachter dat er bizarre dingen gebeuren, zelfs in de klas. De spanning stijgt… Er valt maar één ding te doen: naar het theater gaan en de voorstelling zien!

Het lespakket bevat opdrachten die aansluiten op: taal- en rekenonderwijs Annie M.G. Schmidt, onderdeel van ons cultureel erfgoed en een venster uit de nationale Canon

WorkshopWij gaan naar de SchouwburgVeel kinderen zijn nog nooit in een groot theater, zoals de Stads schouwburg, geweest. Een Filiaaltheaterdocent bereidt de klas voor op het bezoek aan de voorstelling. Op een speelse manier maakt de klas kennis met de praktijk en de magie van het theater.

praktische informatie

zaal: grote zalenvoorstelling: circa 75 minutenworkshops: 60 minutenbeschikbaar: januari, februari, maart, april, mei 2015

middenbouw groep 3, 4 & 5

uitbreiding met BSA

cursus of plusprogramma

mogelijk op aanvraag

ook beschikbaar het BOEK én de CD Wiplala weer!

Filiaaleducatie

Magisch muziektheater

In De grote illusionist ontspint zich het leven van een briljant goochelaar die iedereen in vervoering brengt met raadselachtige acts. Maar er zijn ook hindernis-sen op zijn pad én er is een meisje… Is haar hart te winnen met een truc? En kan je datgene wat écht belangrijk is, ook zomaar tevoorschijn toveren? Een magische voorstelling vol humor, live muziek, rolwisselingen, objecten, en smeuïge trucs.

regie & tekst Monique Corvers compositie Gábor Tarján spel Ramses Graus, Gábor Tarján, Henke Tuinstra decor & lichtontwerp Claus den Hartog

Begeleidend lespakketIedere leerling ontvangt een magisch boekje. Daarin staan opdrachten die ze samen of juist alleen moeten oplossen en volbrengen. Hoe meer ze gedaan hebben, hoe meer ze van zichzelf te weten komen.

Dit lespakket bevat opdrachten die aansluiten op: oriëntatie op jezelf en de wereld

Helemaal Filiaal (alleen voor groep 5 & 6)Onder begeleiding van kunstenaars gaan de kinderen een dagdeel actief aan de slag met elementen uit de voorstelling. Er wordt direct een verbinding gelegd tussen het ervaren van de voorstelling en het zelf beoefenen van kunst. Er wordt hard gewerkt, want oefening baart kunst. Een magisch dagdeel dat je niet snel meer zal vergeten!

praktische informatie

zaal: middelgrote en kleine zalen voorstelling: circa 55 minutenbeschikbaar: oktober, november, december 2014

Helemaal Filiaal: 2,5 uur (incl. voorstelling)beschikbaar: oktober, november 2014

midden- en bovenbouw groep 5 t/m 8

uitbreiding met BSA

cursus of plusprogramma

mogelijk op aanvraag

Filiaaleducatie

EducatienieuwsbriefWilt u regelmatig op de hoogte gehouden worden van onze voorstellingen, educatieprojecten en andere activiteiten? Dan kunt u zich via onze website opgeven voor de nieuwsbrief of een e-mail sturen naar [email protected]

Informatie over prijzen en boekingen van voorstellingen en omlijstende programma’sMarjolein van Bommelzakelijk leider [email protected](030) 273 4956

Informatie over de kunst educatieve programma’sNina de [email protected](030) 273 4956

Het FiliaalBiltstraat 1663572 BP Utrecht

Tekst: Het FiliaalFotografie: Joris van Bennekom, Maarten Mooijman en Remke SpijkersOntwerp: www.flowdesign.nl

youtube.com/hetfiliaal facebook.com/hetfiliaal twitter.com/hetfiliaal

www.hetfiliaal.nl

Het Filiaal wordt structureel gesubsidieerd

door het Ministerie van OC en W, Fonds

van Cultuurparticipatie, Prins Bernhard

Cultuur Fonds en Gemeente Utrecht.