EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

28
Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen Editie 2011 SPECIAL Instroom Op weg naar de toekomst

description

EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Transcript of EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Page 1: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen

Editie 2011SPECIAL

Instroom

Op weg naar de toekomst

Page 2: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be2

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen

Page 3: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 3

Niets blijft bij het oude. Dat maakten de recente economische ontwikkelingen wel duidelijk. Veel mensen en organisaties moesten hun toekomstvisie noodgedwongen bijstellen. Niet vanzelfsprekend hoewel dit heeft geleid tot nieuwe inzichten en kansen.

EDUCAM houdt alle nieuwigheden nauwlettend in het oog en ontwikkelt diensten, hulpmiddelen en producten met perspectief voor de toekomst. We luisteren hiervoor permanent naar de almaar complexere vragen van onze partners en klanten.

De sector waarin EDUCAM actief is, evolueert snel en is dynamisch. We spelen hierop in met een divers en innovatief aanbod. Met nieuwe technologieën dragen we bij tot duurzame mobiliteit en versterken we onze unieke positie als sectoraal opleidings- en kenniscentrum.

Als sectorleverancier willen we maatwerk aanbieden in functie van de uitdagingen van onze partners en klanten, en dit naast onze standaarddiensten. Met opleidingen en nieuwe vormen van dienstverlening spelen we in op de behoeften van onze partners die de werknemers van morgen vormen en die van de autosector en aanverwante sectoren.

Ons motto: Together we know how.

Veel leesplezier!

Luc De MoorAlgemeen directeur

Met volle kracht vooruit!

EDUCAM Editoriaal / Inhoud

Deze catalogus is een uitgave van EDUCAM, J. Bordetlaan 164, 1140 Brusselwww.educam.beOntwerp: LUON - www.luon.com

EDUCAM Edito / Inhoud

Inhoud

EDUCAM introductie ............................................... 4

Sectorkennis ............................................................. 6

Competentiebeleid en talentontwikkeling ...............8

Certificering............................................................ 14

Bijscholing .............................................................. 23

Middelen ................................................................. 26

De EDUCAM Training Centers ............................... 27

Opleidingscatalogi .................................................. 28

Intr

oduc

tie

Page 4: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be4

EDUCAM introductie

EDUCAM spant zich al meer dan twintig jaar in om de kennis en vakbekwaamheid van de (toekomstige) werknemers in de autosector en aanverwante sectoren op peil te brengen en te houden. Onze studiedienst brengt de arbeids- en de opleidingsmarkt in kaart en onderzoekt welke factoren de beroepsevolutie in onze sectoren beïnvloeden. We evalueren permanent de opleidingen die we onze partners en klanten aanreiken.

EDUCAM treedt ook als referentiepunt op voor de certificering in de sector. Al jarenlang reiken we de certificaten uit voor LPG-monteur en voor jongeren in het alternerend leren. Sinds kort verzorgt EDUCAM ook certificerende opleidingen voor veilig werken aan elektrische en hybridevoertuigen. Hiernaast ontwikke-len we de proeven en organiseren we ook het Ervarings-bewijs voor verschillende beroepen.

We maken er een punt van om onze opleidingen permanent af te stemmen op de behoeften van de toekomstige werknemers, onze partners en klanten. We werken hiervoor samen met verschillende actoren uit de sector, met lesgevers en technische consulenten en bedrijven uit de branche. Zo kunnen we perfect anticiperen op elke belangrijke evolutie in onze secto-ren. U hebt de garantie dat de ontvangen kennis altijd up-to-date is.

> Ontdek hoe EDUCAM kennis deelt: www.educam.be/kenniscentrum

EDUCAMUw antwoord op al uw opleidingsbehoeftenDe autosector en aanverwante sectoren zijn boeiend, in volle opmars, en zijn enorm in trek. Nieuwe technologieën vinden almaar sneller hun weg naar de markt. Dat vereist opleidingen en diensten die mee evolueren met de nieuwste ontwikkelingen in de sector. Als erkend kennis- en opleidingscentrum neemt EDUCAM hier het voortouw.

Erkend kenniscentrum

Page 5: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 5

EDUCAM introductie

De autosector zet z’n deuren wagenwijd open voor gemotiveerd talent. Toch kiezen erg veel jongeren uit het auto-onderwijs van meet af aan voor een job in een andere sector. Jongeren die wel voor de autosector kiezen, zijn alvast erg gemotiveerd. Vandaar dat een goede begeleiding van jonge werknemers essentieel is.

Toekomstopwielen.be adviseert, inspireert en mobiliseert jongeren, lesgevers en bedrijven via verschillende kanalen:

De Garagastenactie:• acties gericht naar jongeren van 11 tot 14 jaar waaronder een gratis garagastengids, downloadbare krantjes, encyclopedieën en een website met weetjes, spelletjes en experimenten voor de jongste fans van autotechniekDe Turbostartactie:• alle acties die zich richten naar jongeren en lesgevers techniek uit de tweede en derde graad secundair onderwijs waaronder een gratis educatief glossy magazine voor vakleraren en jongeren in het autotechnische onderwijs met sectornieuws, interviews met leerlingen en lesgevers, boeiende technische artikels en verhalen van cracks in het autovak.

> Wilt u ook meewerken aan de toekomst van de autosector ? Surf naar www.toekomstopwielen.be en ontdek talrijke publicaties en nuttige info voor jongeren met een passie hun lesgevers en hun toekomstige werkgevers.

toekomstopwielen.be zoekt jong talent

EDUCAM biedt een breed assortiment aan opleidingen en train the trainers voor lesgevers, trainers en jonge-ren in de onderwijsrichtingen die naar onze sectoren leiden. Ook diensten en opleidingen op maat zijn mogelijk, afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie. Samen met u zoeken we naar een persoon-lijk antwoord op al uw opleidingsvragen.

EDUCAM reikt u de juiste instrumenten aan om uw opleidingsbeleid optimaal te kaderen. We leggen hier-bij ook verborgen opleidingsbehoeften bloot. En er is meer: we beoordelen jaarlijks de opleidingsbehoeften, zodat we permanent de competenties op peil kunnen houden van werknemers, toekomstige werknemers en leidinggevend personeel.

EDUCAM tracht trouwens altijd om toenadering te bewerkstelligen tussen de bevolking op de schoolban-ken en de actieve beroepsbevolking. Zo investeren we in de ontwikkeling van instrumenten om kwaliteits-volle stages en alternerende leerprojecten te verzorgen. We bieden ook opleiding aan voor stagebegeleiders en jongeren in het alternerend leren.

Met de sectorale proeven kunnen we vanaf vandaag de beroepsmensen van morgen certificeren. De proeven behoren tot grootschalige projecten met actoren uit de wereld van de instroomopleidingen en omvatten de beschikbaarstelling van een hele reeks sectorale tools (de opleiding van lesgevers, de beschikbaarstelling van materieel, de analyse van resultaten, de herziening van opleidingsprogramma’s enz.). Het einddoel van deze projecten bestaat erin om de kwalificaties van de toe-komstige werknemers te verhogen, zodat de behoeften van de sector ingevuld kunnen worden, maar ook om ze een grotere kans te bieden op werk.

> Zoekt u een antwoord op een opleidingsvraag? www.educam.be/advies

Gerichte dienstverlening

Intr

oduc

tie

Page 6: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be6

Sectorkennis

De autosector bestaat uit twee sectoren: de garage-sector (PC 112) en de koetswerksector (PSC 149.2).

De garagesector • bestaat uit bedrijven die auto-voertuigen onderhouden en herstellen en uit de kleinhandel van nieuwe voertuigen en occasiewa-gens. Deze bedrijven ontplooien nog tal van andere activiteiten: kleinhandel in brandstof, groothandel in autovoertuigen, handel en onderhoud van brom-fietsen, etc. Onderhoudsmecanicien, polyva-lent mecanicien en onderhouds- en autodiag-nosetechnicus zijn veel voorkomende beroepen in deze sector. De koetswerksector• spitst zich voornamelijk toe op het herstel en de opbouw van koetswerken van voertuigen. Deze sector richt zich voornamelijk tot beroepen als plaatwerker, voorbewerker, spuiter en (de)monteerder.

De sector van de metaalhandel (PSC 149.4) en de sector van de terugwinning van metalen (PSC 142.1) zijn belangrijke aanverwante sectoren.

De activiteiten in de• metaalhandel zijn zeer divers. De belangrijkste is de groothandel in uitrus-ting voor de industrie en ander transportmaterieel dan autovoertuigen. Andere belangrijke activiteiten zijn de kleinhandel in kantoor- en computer- benodigdheden en de groothandel in landbouw- machines, in elektrisch materieel en in auto-onder-delen. Voorbeelden van beroepen in deze sector zijn de magazijnmedewerker, de monteur en de heftruckbestuurder.De sector van de • terugwinning van metalen maakt deel uit van het recyclageproces van metalen. De bedrijven staan in voor het groeperen van de beschikbare hoeveelheid schroot en de verwerking ervan tot secundaire grondstoffen.

TewerkstellingDe autosector en de aanverwante sectoren vertegen-woordigen in totaal 14.027 bedrijven (bron: RSZ). De grootste sector, in aantal bedrijven, is de garage-sector (6.574 bedrijven), op de voet gevolgd door de metaalhandelsector (6.232). De koetswerksector en de sector van de terugwinning van metalen tellen respec-tievelijk 990 en 231 bedrijven.

Deze bedrijven uit de EDUCAM-sectoren zijn voorna-melijk KMO’s, met gemiddeld 8,5 werknemers. Samen stellen ze 119.164 personen tewerk (bron RSZ). Dit is 2,7% van de werkende beroepsbevolking in België. Van alle werknemers uit de sectoren van EDUCAM heeft 56% het statuut van bediende en 44% het statuut van arbeider.

> Voor meer informatie over beroeps- profielen zie pagina 10

EDUCAMUw kennisspecialist voor de autosector en aanverwante sectorenDe kennis en vakbekwaamheid van (toekomstige) werknemers in de autosector en aanverwante sectoren op peil brengen en houden. Dat is al twintig jaar lang de missie van EDUCAM. We baseren ons hiervoor op eigen onderzoek van de arbeids- en opleidingsmarkt en analyseren permanent de opleidingen die onze partners en klanten volgen en de factoren die de beroepskeuze in onze sectoren beïnvloeden.

Page 7: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 7

UitdagingenOnze bedrijven staan voor grote uitdagingen. In de eerste plaats door de ingrijpende technologische evoluties, zoals de doorgedreven automatisering van de werkplaats, de toepassing van computergestuurde spitstechnologieën en de introductie van alternatieve en milieuvriendelijke energiebronnen voor de aan-drijving van voertuigen. Al deze evoluties hebben hun impact op beroepsprofielen. Ook de wetgeving verandert continu: Europa legt nieuwe regels op, vaak in functie van het milieu.

En er zijn belangrijke demografischeontwik-kelingen. Ook in onze sectoren slaat de vergrijzing van de arbeiderspopulatie toe en daalt de instroom

van jongeren uit het onderwijs. Hierdoor ontstaat een tekort aan voldoende gekwalificeerde arbeiders. De verschillende knelpuntberoepen en –vacatures vormen hiervan het bewijs.

Als kenniscentrum brengt EDUCAM al deze ontwikke-lingen in kaart. Deze kennis is immers cruciaal om een kwalitatief opleidings- en dienstenaanbod aan te bieden dat altijd up-to-date en op maat van onze partners en de klanten is. We anticiperen constant op ontwikkelingen waarmee onze sectoren geconfron-teerd (zullen) worden.

Opleidingsapparaat

Tewerkstelling

Beroepen MarktSectorkennis

Sectorkennis

> Onze studiedienst bundelt alle informatie over de sectoren in overzichtelijke publicaties. U kunt ze gratis raadplegen op www.educam.be/studiedienst

Sect

orke

nnis

Page 8: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be8

Competentiebeleid en talentontwikkeling

EDUCAMUw gids voor competentiebeleid en talentontwikkeling

Technologie en wetenschap evolueren snel, ook op de werkplek. Daarom moeten de competenties van de werknemers voortdurend evolueren, met aandacht voor de verplichtingen op het vlak van kwaliteit, milieu en veiligheid. Dat kan enkel met een kwaliteitsvol, gefundeerd en uitgebouwd competentie- en opleidingsbeleid.

Page 9: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 9

Competentiebeleid en talentontwikkeling

5 tools voor Competentiebeleid en talentontwikkeling

Als kenniscentrum van en voor de autosector en aanverwante sectoren zet EDUCAM zich al meer dan twintig jaar in om het competentie- en kennisniveau van de lesgevers, werknemers en toekom-stige werknemers op peil te brengen en te houden. Met specifieke tools en diensten introduceren en verankeren we het competentiebeleid en de talentontwikkeling in onze sectoren.

Groeien doet u het best op de goede manier: op basis van een competentiebeleid en talentontwikkeling. Moeilijk is het niet. Veel extra investering vergt het niet. Wel constante aandacht.

> EDUCAM biedt u ondersteuning en advies in uw competentiebeleid en talentontwikkeling. Maak op een intelligente manier gebruik van onze tools.

Groei voor talent

> Zie Certificering, pagina 14

Talentenhefboom

Beroepscompetentieprofielen

Competentiemeetinstrumenten

Kwalitatief Opleidingsplan

Diversiteitsplan

Certificering

TOOL

1

TOOL

2

TOOL

3

TOOL

4

TOOL

5

Com

pete

ntie

bele

id e

nta

lent

ontw

ikke

ling

Page 10: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be10

Competentiebeleid en talentontwikkeling

Competentiebeleid en talentontwikkeling zijn complexe zaken. Daarom ontwikkelden we de ‘Talenten Hefboom’, waarin we alle informatie overzichtelijk ordenen in vier thema’s: positionering, communicatie, kapitaal en tools.

We reiken inzichten en mogelijke invalshoeken aan, tips en nuttige links. De Talenten Hefboom is dus geen dwingende handleiding, maar een handig werk-boek om zelf aan de slag te gaan met competentie-beleid en talentontwikkeling, en dit op uw eigen tempo.

Laat dit vooraf duidelijk zijn: de fundamen-ten van competentiebeleid en talentontwik-keling zijn universeel, voor grote en kleine bedrijven. De mate van uitwerking verschilt uiteraard. Hier staan we u graag bij met raad en daad.

> Download de Talenten Hefboom op www.educam.be/talenten-hefboom

Zoekt u informatie over een beroep of wilt u weten over welke competenties een OAD-technicus, een bandenmonteerder enz., moet beschikken? Raadpleeg dan de secto-raleberoepsprofielenvanEDUCAMendeberoepscompetentieprofielendieontwikkeldworden in samenwerking met de institutio-nele partners (SERV, SFMQ, ...).

SectoraleberoepsprofielenDe beroepen binnen de automobielsector en aan-verwante sectoren krijgen vandaag te maken met verscheidene veranderingen (technische evoluties, elektronische evoluties, marktevoluties,…). Deze evoluties hebben een impact op de werkorganisatie, de taken die mensen krijgen, de vaardigheden die men nodig heeft…

Om te garanderen dat het onderwijs, de sectorinitia-tieven,… afgestemd blijven op de permanent evolue-rende praktijk, ontwikkelt en beheert EDUCAM sectorale beroepsprofielen. Deze beroepsprofielen zijn een weergave van de taken die iemand de dag van vandaag in een bepaald beroep uitvoert, aangevuld met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om het beroep op een goede manier uit te kunnen oefenen.

Vermits de beroepen binnen de autosector en aanverwante sectoren blijven evolueren, worden deze sectorale beroepsprofielen tevens regelmatig opnieuw afgetoetst aan de praktijk en indien nodig herzien.

> Voor meer informatie contacteer EDUCAM.

Tel. 02 778 63 30 Email: [email protected]

Talenten Hefboom

TOOL

1TOOL

2

Beroepscompetentieprofielen

Page 11: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 11

Organisaties en bedrijven staan constant voor uitdagingen. Ze moeten diensten en/of producten afstemmen op de bedrijfsdoelstel-lingen,gekwalificeerdpersoneelaantrekkenen de kennis van medewerkers up-to-date houden. Daarom is investeren in personeel zo cruciaal. Opleidingen verhogen zowel op korte als lange termijn de prestaties van werknemers en van de organisatie. Op deze manier groeit het bedrijf samen met zijn medewerkers.

Samen met de actoren uit de sector, bedrijven en sociale partners, werkt EDUCAM aan het kwalita-tief opleidingsplan. Deze nieuwe versie brengt het opleidingsplan op een hoger niveau. Het wordt een belangrijk hulpmiddel om bedrijven bij te staan in het uittekenen van een structureel opleidings- en talentbeleid.

Drie belangrijke troevenDoor het opleidingsbeleid op lange termijn uit te • tekenen en eventueel jaarlijks bij te sturen, haalt de werkgever een groter ROTI (Return on Training Investments). Dit spaart tijd en kosten.Het kwalitatief opleidingsplan ondersteunt • enerzijds de professionele en strategische koers van het bedrijf en biedt anderzijds duidelijkheid aan de werknemer en werkgever over waar de ambities van het bedrijf en die van de werknemer elkaar kunnen vinden. Door de aanwezige en gewenste competenties en/• of talenten te koppelen aan een opleidingsbeleid zullen de strategische organisatiedoelstellingen sneller worden bereikt.

> Wenst u meer informatie over het kwalitatief opleidingsplan? Neem contact op met EDUCAM.

Tel. 02 778 63 30 Email: [email protected]

Kwalitatief opleidingsplan

Competentiebeleid en talentontwikkeling

Op basis van een competentieprofiel kan er een competentiemeting uitgevoerd worden die de competenties van de medewerkers in kaart brengt om van daaruit verder te werken aan de ontwikke-ling van aanwezige en gewenste competenties.

CoMeT en Micro-CoMeT zijn competentiemeet-instrumenten, ontwikkeld door SYNTRA West, waarmee de competentiemeting van werknemers of jongeren kan uitgevoerd worden. Bedrijven die al langer met de software werken, zijn enthousiast, onder meer omdat de tool het mogelijk maakt een 360 ° feedback en visuele voorstelling van compe-tentienoden en -troeven in kaart te brengen.

> Wenst u meer info over hoe u competenties in kaart kunt brengen? Neem contact op met EDUCAM.

Tel. 02 778 63 30 Email: [email protected]

Competentie-meetinstrumenten

TOOL

3TOOL

4

Com

pete

ntie

bele

id e

nta

lent

ontw

ikke

ling

Page 12: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be12

Competentiebeleid en talentontwikkeling

Ondernemingen die gevestigd zijn in het Vlaams Gewest of Brussel Hoofdstedelijk Gewestkunnenrekenenopfinanciëleeninhoudelijke steun als ze een diversiteitsplan opstellen. Dit is zeer sterk aan te raden als het bedrijf zijn personeelsbeleid wenst te optima-liseren en de competenties van zijn medewer-kers ten volle wil inzetten.

Een diversiteitsplan vermeldt de concrete acties waar-mee het bedrijf zijn personeelsbeleid wil verbeteren. Het gaat dus over een plan op maat. Er bestaan vier soorten plannen, die gedurende vier opeenvolgende jaren mogen opgemaakt worden. Alles samen leveren ze tot € 15.000 subsidies op.

DoelgroepenEen diversiteitsplan kan maatregelen voorzien voor alle werknemers, maar de Vlaamse Overheid moedigt ook acties aan voor individuele werknemers:

van 50 en ouder• van allochtone origine• met een arbeidshandicap•

ActiesEen diversiteitsplan kan een veelheid aan acties voor-zien. Een paar mogelijkheden:

de opmaak van een onthaalbrochure om de • instroom te verbeterenevaluatie- en functioneringsgesprekken• werknemers opleiden (bijvoorbeeld leiding geven op • de werkvloer)loopbaanbegeleiding voor oudere werknemers•

Diversiteitsplan

TOOL

5

> Meer informatie over het diversiteitsplan en de subsidies? Bel EDUCAM op 02 778 63 30 of mail ons via [email protected]

Page 13: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 13

Competentiebeleid en talentontwikkeling

Com

pete

ntie

bele

id e

nta

lent

ontw

ikke

ling

Page 14: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be14

EDUCAMUw garantie op kwaliteitsvolle certificeringEDUCAMisindesectoruitgegroeidtotdéreferentieophetvlakvancertificering.WeleverencertificatenafvoorerkendeLPG-monteursensectoralecertificatenvoordejongereninhetalternerendleren. SindskortbiedtEDUCAMookcertificerendeopleidingenaanomveiligaanelektrischeenhybridevoer-tuigen te kunnen werken. We verlenen ook onze medewerking aan de ontwikkeling van opleidingen en proeven, met name in het kader van de nieuwe wetgeving op klimaatbeheersing in motorvoertuigen. Hier-naast ontwikkelen we de proeven en organiseren we ook het Ervaringsbewijs voor verschillende beroepen.

Certificering

Page 15: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 15

De sectorale certificering van EDUCAM wordt voor de sector georganiseerd in samenwerking met het alternerend leren* en het onderwijs van de Franse Gemeenschap. Ze staat in het teken van projecten die de kwalificaties van toekomstige werknemers in de sector verbeteren. Deze proeven zijn externe indica-tieve evaluaties en vervangen geenszins het diploma of gelijk welk ander certificaat dat onze verschillende partners uitreiken.

De sectorale certificering volgt na een theoretische proef en een praktijkproef, die eenmaal per jaar worden georganiseerd. Hiermee wordt getoetst of de kandidaten de werkwijzen, die voor het beroep nood-zakelijk zijn, begrijpen en beheersen, zoals ze door vertegenwoordigers van het beroep zijn vastgelegd. Jongeren die deze proeven met succes afleggen, kunnen een sectoraal certificaat krijgen voor drie beroepen:

Onderhoudsmecanicien• Polyvalent mecanicien• Onderhouds- en autodiagnosetechnicus•

De proeven voor de koetswerkberoepen zijn momen-teel in ontwikkeling

Welke voordelen zijn er voor de jongeren?De waarborg dat beroepsgebonden competenties • worden verworven, zoals die door professionals uit de sector zijn bepaald;een belangrijke troef in de zoektocht naar een baan;• een certificaat dat erkend is door alle beroeps-• mensen uit de sector;de toegang tot sectorale opleidingen en diensten • tijdens het opleidingstraject dat uitmondt in een sectorale certificering.

Welke voordelen zijn er voor de partners uit het instroomonderwijs?

De waarborg dat beroepsgebonden competenties • worden verworven, zoals die door professionals uit de sector zijn bepaald;hulp bij de voorbereiding van de proeven;• de toegang tot sectorale opleidingen en leermid-• delen (zie de luiken over deze onderwerpen) in het kader van goed omschreven partnerschappen;een jaarlijkse analyse van de proeven, gevolgd door • sectoraal advies over de opleidingsprogramma’s en -methoden.

Onderhoudsmecanicien

Polyvalent mecanicien

OAD-technicus

Certificaat 1

> Voor meer info over de sectorale certificering neem rechtstreeks contact op met EDUCAM.

Tel. 02 778 63 30 Email: [email protected]* SYNTRA Vlaanderen, IFAPME, SFPME, IAWM.

Sectorale certificering

Certificering

Cer

tific

erin

g

Page 16: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be16

Certificering

Elk bedrijf dat een LPG-systeem wil monteren, onderhouden of repareren moet zich laten erkennen in overeenstemming met bijlage B van het Koninklijk Besluit van 9 mei 2001 over het gebruik van Liquified Petroleum Gas (vloeibaar petroleumgas, LPG) voor de aandrijving van motorvoertuigen.

Om die erkenning te krijgen, moet een bedrijf aan drie voorwaarden voldoen:

een administratief dossier openen bij de admini-• stratie Mobiliteit en Vervoer;over een werkplaats en installaties beschikken die • conform de wet zijn;minstens één erkende monteur tewerkstellen.•

EDUCAM werkt zowel de theoretische als praktijk-gerichte examens uit voor erkend monteur en is de enige instelling die er de certificaten voor aflevert.

EDUCAM staat het bedrijf met raad en daad bij in alle stappen die het onderneemt om zich te laten erkennen.

> Behaal nu uw certificaat LPG. Neem contact op met EDUCAM.

Tel. 02 778 63 30 Email: [email protected]

Sinds 4 juli 2010 moet iedereen die op het Belgische grondgebied werkt aan een koudemiddelkring van een klimaatbeheersing in een motorvoertuig (personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen) houder zijn van een certificaat. Om dit te behalen, moet de technicus een opleiding volgen en slagen voor een theoretisch examen en een praktijkproef, die georganiseerd worden door een opleidings-centrum dat door de bevoegde overheid is erkend.

De Vlaamse overheid heeft deze nieuwe regeling al in regionale wetgeving omgezet en heeft voor de erkenning een beroep gedaan op het advies van EDUCAM. De nieuwe teksten van het Waalse en het Brusselse gewest zullen binnenkort goedgekeurd worden.

EDUCAM ondersteunt de sector en de over-heid met een opleidingspakket dat elk erkend opleidingscentrum kan inzetten. Het gaat om een handboek waarin alle technische aspecten en wettelijke bepalingen worden toegelicht die tijdens de eindproef worden geëvalueerd.

> Behaal nu uw certificaat Klimaatbeheer-sing. Neem contact op met EDUCAM.

Tel. 02 778 63 30 Email: [email protected]

LPG Klimaatbeheersing

Certificaat 2 Certificaat 3

Page 17: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 17

Building Knowhow www.educam.be

Certificering

Cer

tific

erin

g

Page 18: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be18

Praktijkervaring herkennen en erkennen draagt positief bij tot de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van uw competentiebeleid. Sinds 2004 zet ook Vlaanderen zich in voor deze Europese agendapunten, onder meer door beroepsbekwaamheid te erkennen via ‘het Ervaringsbewijs’. Het Ervaringsbewijs dient als validering voor zinvolle, aan een beroep verbonden competenties, ongeacht hoe deze verworven zijn.

U kunt een beroep op verschillende manieren leren. De meest voor de hand liggende manier is een (school)opleiding volgen. Maar het is niet de enige manier: heel wat mensen leerden een beroep op de werkvloer, al doende, in hun vrije tijd enz. Deze personen bezitten wel de vaardigheden om het beroep uit te oefenen, maar hebben daar geen officieel bewijs van. Dit kan hen parten spelen in hun verdere loopbaan.

De overheid (Ministerie van Onderwijs, Vorming en Werk, afdeling Werk) heeft daarom voor bepaalde beroepen een officieel certificaat in het leven geroepen. Dit certificaat (= Ervaringsbewijs) bewijst dat iemand over de noodzakelijke beroepsbekwaamheid (compe-tenties) beschikt.

EDUCAM organiseert de praktische proeven waarmee men een ervaringsbewijs kan behalen voor volgende beroepen: mecanicien, bandenmonteur, (de)monteur (koetswerk), voorbewerker (koetswerk), plaatwerker (koetswerk) en spuiter (koetswerk). Tevens was EDUCAM betrokken bij de ontwikkeling van deze proeven.

Zes troevenIn een onderzoek uitgevoerd door het studiebureau Tempera in opdracht van de Vlaamse Overheid gaven een aantal werkgevers volgende punten mee als troe-ven van het ervaringsbewijs:

de attesterende waarde; • een objectief bewijs van de competenties van een • werknemer;de erkenning van wat er op de werkvloer geleerd • werd; een versterking van het individu;• een indicator van beroepsmotivatie van de werk-• nemer;een aanknopingspunt voor vorming en opleiding. •

> Wilt u ook een Ervaringsbewijs aanvragen? Neem contact op met EDUCAM.

Tel. 02 778 63 30 Email: [email protected]

Ervaringsbewijs

Certificaat 4

Certificering

Page 19: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 19

www.ervaringsbewijs.be

Heb jij ook werkervaring? Maar niet het juiste diploma?

Vraag hierje informatie

Certificering

Cer

tific

erin

g

Page 20: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be20

De opkomst van elektrische en hybridevoer-tuigen confronteert de sector met een regel-rechte technologische omwenteling. De kennis en de werkwijzen die van technici vereist zijn om aan conventionele voertuigen te werken, zijn niet zomaar toepasbaar op elektrische en hybridewagens. Hiervoor is nieuwe kennis vereist en moeten nieuwe reflexen worden aangeleerd met het oog op veiligheid.

EDUCAM neemt het voortouw EDUCAM is aan zet om personen te certificeren die aan elektrische of hybridevoertuigen werken. Het project is ambitieus. Enerzijds moeten organisaties en werkgevers worden ondersteund in hun verant-woordelijkheid. Anderzijds moet de veiligheid van hun (toekomstige) medewerkers worden gewaarborgd bij het uitvoeren van werkzaamheden aan deze voertuigen onder hoge spanning. Kennis en veiligheid staan hierin centraal. We werken hiervoor met een kwalificatie-structuur op drie niveaus: we bieden dus drie nieuwe opleidingen aan met certificaat.

Structuur van de opleidingDeze kwalificatiestructuur staat open voor iedereen en telt drie niveaus met nieuwe opleidingen met certificaat. Om de verworven kennis en de goede werkwijze te erkennen, wordt aan het einde van de op-leiding een theorie- en praktijkproef georganiseerd. De deelnemers die hiervoor slagen krijgen een sectoraal certificaat.

Pedagogische aanpakEDUCAM heeft ook specifieke en unieke leermid-delen ontwikkeld om het abstracte gegeven van een geheel of gedeeltelijk elektrische aandrijving perfect zichtbaar en tastbaar te maken.

We gebruiken ook een meetinstrument dat geen aansluiting of regeling vergt, zodat vergissingen bij het gebruik uitgesloten worden.

Certificaat elektrische en hybridevoertuigen

Drie opleidingsniveaus

Certificaat 5

Diagnose- specialist

Vakbekwame medewerker/

lesgever

Gesensibiliseerde medewerker/

jongere

Niveau 22 dagen

Niveau 11 dag

Niveau 3Maatwerk

Certificering

Page 21: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 21

Certificering

Gesensibiliseerde medewerker

Hij is niet degene die rechtstreeks aan elektrische systemen werkt, wel komt ook hij in contact met een elektrische of hybridewagen. Bijvoorbeeld: de medewerker die gewone onderhoudsbeurten uitvoert, banden vervangt of koetswerkher-stellingen verricht of een jongere om hem op deze nieuwe technologie voor te bereiden.

Om zich in alle veiligheid van dit takenpakket te kunnen kwijten, is het noodzakelijk dat deze mensen zich bewust zijn van het specifieke karakter van voertuigen met een elektrische aandrijving.

Deze opleiding neemt slechts één dag in beslag en omvat o.a. een sensibilisering rond de risico’s, ver-schillende praktische demonstraties en een overzicht van de do’s en don’ts. Dit niveau staat open voor jongeren. Per slot van rekening ver-tegenwoordigt net deze doelgroep het grootste risico.

Voor deze opleiding wordt geen voorkennis vereist.

Vakbkewame medewerker De doelgroep van dit niveau zijn de mensen die in alle veiligheid moe-ten kunnen werken aan een wagen die spanningsvrij is gemaakt. Ze moeten de veiligheid van een voertuig kunnen controleren en op de hoogte zijn van de risico’s van en procedures voor voertuigen met een hoge spanning. De lesgevers behoren tot deze doelgroep, want ze moeten de veiligheid in verband met deze technologie goed beheer-sen, zodat ze die aan de toekomstige werknemers kunnen overdragen. In deze opleiding wordt bovendien aandacht besteed aan het schet-sen van het algemeen kader van voertuigen met een elektrische motor. Dit betekent dat de verschil-lende opbouwmogelijkheden van de elektrische en hybrideaandrijving geanalyseerd worden; hoe veilig werken aan hogespannings kringen (de spanning onderbreken, ze meten en de kring vergrendelen om elke ongewilde spanningsherstel-ling te vermijden)? Welke zijn de toepassingen in deze voertuigen?

Wie de vorming van niveau 2 aan-vat, moet over de basisbeginselen van de elektriciteit beschikken en met een multimeter kunnen meten. Dit niveau staat open voor lesgevers.

Speciaal voor lesgevers: tijdens de opleiding wordt bij het hand-boek een CD-ROM verspreid. Die CD-ROM bevat nuttige informatie om aan jongeren les te kunnen geven.

Diagnosespecialist

Deze persoon gaat niet alleen op zoek naar storingen maar moet in staat zijn, indien nodig, metingen onder spanning uit te voeren.

Tijdens dit gedeelte, dat op maat wordt ontwikkeld, wordt hem bijgebracht hoe van elektrische en hybridevoertuigen een diagnose wordt gesteld. Uiteraard gebeurt dit aan de hand van specifieke toepas-singen aan een selectie van deze voertuigen.

Om deel te nemen aan deze oplei-ding, moet de cursist in het bezit zijn van een certificaat van min-stens niveau 2.

Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3

> Behaal nu uw certificaat elektrische en hybridevoertuigen. Contacteer EDUCAM op 02 778 63 30 of via [email protected]

Elektrische en hybridevoertuigen: drie opleidingsniveaus

Cer

tific

erin

g

Page 22: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be22

Certificering

EDUCAM investeerde in verschillende elektrische en hybridevoertuigen als didactisch materiaal voor zijn opleidingen (Mitsubishi I-MiEV, Toyota Prius, Honda Civic Hybrid enz.)

Page 23: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 23

EDUCAMUw partner in Life Long LearningLesgevers en jongeren kunnen hun competenties op het vlak van hoogtechnologische thema’s up-to-date houden en bijwerken via permanente bijscholing.

Train-the-trainer• Opleidingen•

De bijscholing wordt afgestemd op maat van de doelgroep. Lesgevers kunnen Train The Trainer’s volgen om de verworven kennis vervolgens op een didactische wijze over te brengen naar de jongeren. Daarnaast bieden we ook opleidingen aan waarbij de klemtoon ligt op theoretische kennis en en minder op didactische kennis.

Bijscholing lesgeversPraktijkstudie elektrische kring www.educam.be/0600022DS Diagnostiek www.educam.be/0600056Sensoren www.educam.be/0600108Oscilloscoop www.educam.be/0600115Schemalezen en storingzoeken www.educam.be/0600117Actuatoren www.educam.be/0600123Aluminium NL www.educam.be/0600156Lastechnieken www.educam.be/0600423Nieuwe lastechnieken www.educam.be/0600457Wielgeometrie en -uitlijning www.educam.be/0600679Spuitvrij uitdeuken 1 www.educam.be/0601560Spuitvrij uitdeuken 2 www.educam.be/0601561Klimaatbeheersing: analyse en storingzoeken www.educam.be/0702433Klimaatbeheersing: werking en onderhoud www.educam.be/0702435Commonrail NL www.educam.be/0702559Klimaatbeheersing voor koetswerkers www.educam.be/0702569Praktische elektriciteit voor de carrossier www.educam.be/0803598Banden: evolutie www.educam.be/0803724Communicatienetwerken M2M www.educam.be/0903865Van elektrische kring tot multiplexomgeving 1 www.educam.be/0903957Repareren van kunststof www.educam.be/1005650

Train-the-trainerElektro niveau 1 - TTT Onderhoud reparatie www.educam.be/803712Elektro niveau 2 - TTT Onderhoud reparatie www.educam.be/803713Veiligheid en milieu - TTT Niet-technisch www.educam.be/601431Autoweb TTT - NL Human resources management www.educam.be/904725

> Schrijf u nu in via 02 778 63 30 of [email protected]

Lesgevers

Bijscholing

Bijs

chol

ing

Page 24: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be24

Voor de jongeren vormen de opleidingen een uitgelezen kans om kennis te maken met nieuwe technologieën.

Jongeren

Bijscholing leerlingenPraktijkstudie elektrische kring Onderhoud-reparatie www.educam.be/00600022Sensoren Onderhoud-reparatie www.educam.be/0600108Veiligheid en milieu Niet-technisch www.educam.be/0600110Oscilloscoop Onderhoud-reparatie www.educam.be/0600115Schemalezen en storingzoeken Onderhoud-reparatie www.educam.be/0600117Actuatoren Onderhoud-reparatie www.educam.be/0600123Aluminium nl Koetswerk - spuitwerk www.educam.be/0600156Lastechnieken Koetswerk - spuitwerk www.educam.be/0600423Nieuwe lastechnieken Koetswerk - spuitwerk www.educam.be/0600457Wielgeometrie en -uitlijning Onderhoud-reparatie www.educam.be/0600679Spuitvrij uitdeuken 1 Koetswerk - spuitwerk www.educam.be/0601560Spuitvrij uitdeuken 2 Koetswerk - spuitwerk www.educam.be/0601561Klimaatbeheersing: analyse en storingzoeken Onderhoud-reparatie www.educam.be/0702433Klimaatbeheersing: werking en onderhoud Onderhoud-reparatie www.educam.be/0702435Commonrail nl Onderhoud-reparatie www.educam.be/0702559Klimaatbeheersing voor koetswerkers Onderhoud-reparatie www.educam.be/0702569Welkom in de autotechniek Onderhoud-reparatie www.educam.be/0803243Praktische elektriciteit voor de carrossier Onderhoud-reparatie www.educam.be/0803598Banden: evolutie Onderhoud-reparatie www.educam.be/0803724Communicatienetwerken m2m Onderhoud-reparatie www.educam.be/0903865Van elektrische kring tot multiplexomgeving 1 Onderhoud-reparatie www.educam.be/0903957Repareren van kunststof Koetswerk - spuitwerk www.educam.be/1005650Autoweb praktijkmodule: airconditioning www.educam.be/1106560 Autoweb praktijkmodule: commonrail www.educam.be/1106562 Autoweb praktijkmodule: diagnose www.educam.be/1106404 Autoweb praktijkmodule: multiplex www.educam.be/1106564

E-learningAfstandsleren wint in de autosector permanent aan belang. Autobouwers en allerlei leveranciers maken er voor hun bijscholingen gretig gebruik van. De Auto-Web-trainingen zijn ontwikkeld en uitgeschreven door beroepsmensen uit de autosector. Afstandsleren geeft u de mogelijkheid om op uw eigen tempo te leren: waar u maar wilt, wanneer het u past.

Praktische opleidingenDeze opleidingen passen in het concept ‘blended lear-ning’, een combinatie van afstandsleren en beroeps-praktijk op de werkplaats.

Train-The-Trainer AutoWebIn deze opleiding leren lesgevers hoe ze de e-learning tool kunnen toepassen in hun klas. Tijdens de opleiding ontvangen de lesgevers een handboek.

Thema’s airconditioning, • commonrail, • diagnose, • multiplex, • scoop, • elektriciteit.•

Autoweb: bijscholing op afstand

Bijscholing

> Voor meer informatie contacteer EDUCAM.

Tel. 02 778 63 30 Email: [email protected]

Page 25: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 25

Bijscholing

Bijs

chol

ing

Page 26: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be26

Scholen en opleidingscentra vragen steeds meer naar pedagogische en didactische leermiddelen om opleidingen te kunnen verzorgen voor sectoren die permanent evolueren. Als antwoord hierop ontwik-kelde EDUCAM specifiek didactisch en pedagogisch materieel. Vandaag biedt EDUCAM onderstaande didactisch en pedagogisch materieel aan:

Didactische koffers en borden in verband met de • hybridetechnologie*;Een didactische koffer voor de opleiding • “Veiligheid en milieu”**;Handboeken van de volgende opleidingen: •

600022 Praktijkstudie van de elektrische kring600117 Schemalezen en storingzoeken600115 Oscilloscoop600108 Sensoren600123 Actuatoren

Technisch sectoraal advies. EDUCAM zorgt • in zijn dienstverlening voor de uitwisseling van technische en sectorale knowhow met zijn partners, bouwt permanent aan de eigen technische kennis en volgt de technische en sectorale evoluties op de voet.

* voorwaarde om hierop recht te hebben: de opleiding “Hybridevoertuig – niveau 2” en de train-the-traineropleiding “hybridevoertuig” volgen.

** voorwaarde om hierop recht te hebben: de train-the-traineropleiding “Veiligheid en milieu” volgen.

Didactisch bord HEV Het didactische bord HEV is een virtuele voorstel-ling van een elektrische aandrijving, ontworpen om op een realistische wijze de procedure te illustreren om een systeem spanningsvrij te maken. Het bord staat met behulp van een batterij onder spanning, wat reële metingen mogelijk maakt. Deze stand is onontbeerlijk in de certificeringsopleiding.

HEV-simulatiekit Deze door EDUCAM ontwikkelde simulatiekit bevat alle elementaire bouwstenen van elektrische en hybridevoertuigen. Met de programmeerbare unit kan men de verschillende architecturen testen, de onderdelen op verschillende manieren koppelen en vervolgens nagaan of het systeem werkt. De gebruiker experimenteert op een concrete manier met de bouwstenen en architecturen van de systemen evenals met de elektrische bedrading van het hogespanningsdeel en de mechanische verbin-dingen in een veilige context.

Koffer veiligheid en milieuDe koffer veiligheid en milieu bevat een uitgebreid gamma aan demonstratiemateriaal om de opleiding op een levendige en praktische manier aan te pakken. Een veelheid aan preventie- en beschermings middelen: kledij, schoenen, brillen, maskers, crèmes, … aangevuld met gereedschappen en stalen van gevaarlijke producten maken meteen duidelijk dat het ons allemaal aanbelangt.

EDUCAMUw vaktechnische en didactische ondersteuning

> Bestel uw didactisch materiaal vandaag nog. Contacteer EDUCAM op 02 778 63 30 of via [email protected]

Middelen

Page 27: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 27

Een onthaaldesk, kantoren, werkplaatsen, een showroom… in de EDUCAM-opleidingscentra kunnen we alle zones van een traditioneel bedrijf oproepen. Zo kunnen we de cursisten in reële situaties in een virtueel bedrijf opleiden.

Virtueel en heel reëel

Uniek in BelgiëWe willen steeds beter voeling houden met onze partners en de bedrijven in de sector, in alle betekenissen van het woord. Daarom bieden we een uniek net van opleidings centra aan met alle nodige infrastructuur om de recentste technieken aan te leren, plus leermiddelen die EDUCAM dikwijls op maat maakt.

Niet alleen techniekDe centra in Lokeren en Luik vormen de twee steun-pilaren van dit net. Ze beschikken over werkplaatsen voor mechanica (auto, vrachtwagen, moto), koetswerk en specifieke technieken, onder meer hydraulica. Er zijn ook leszalen en informaticalokalen, zodat medewerkers ook opgeleid kunnen worden in niet-technische aspecten van hun beroep: het onthaal, het beheer van administratieve dossiers, specifieke software, verkoopstechnieken en klantenservice enz.Een atrium en een ruime polyvalente zaal met een mobiele aula maken het mogelijk om seminaries en evenementen te organiseren.

De EDUCAM Training Centers

EDUCAM MelleGontrodeheirweg 150 A9090 Melle

1

EDUCAM LokerenBrandstraat 39160 Lokeren

2

EDUCAM KontichPrins Boudewijnlaan 9 - A12550 Kontich

3

EDUCAM LiègeAutoFORMBoulevard Ste Beuve 14000 Liège

4

Autotech – Cars & TrucksCentre de compétence Forem Formation LogistiqueRue de l’Yser 260 H5 Zoning Garocentre Nord7110 Houdeng-Goegnies

5

Process Onthaal Mechanica KoetswerkAndere mogelijke opleidingslocaties:Vlaanderen: VDAB – competentiecentra Wevelgem (6), Wondelgem (7), Herentals (8) , Hasselt(9)Wallonië: Technifutur, Liège (10)/ Technofutur, Gosselies (11)/ Campus automobile, Francorchamps (12)/ ZAWM, Eupen (13)Brussel: site VDAB – Bruxelles-Formation, Anderlecht (14)

45

327 1

6

14

8

10

11

12

13

9

Mid

dele

n

Page 28: EDUCAM Opleidingscatalogus - Instroom 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be28

BESCHiKBARE CATALOGi

Elk vakgebied in de sector heeft zijn eigen interessevelden. daarom bieden we u nog 4 speciale catalogi. Auto, Carrosserie, Vrachtwagen, Rollend materieel en tweewielers:

elke editie belicht enkel die informatie die relevant is voor u.

Geen catalogi over uw vakgebied? Consulteer het volledige aanbod op www.educam.be.