E-Courant 2014

18
Nieuwsbrief april 2014 Beste ouder Beste leerling Beste personeelslid Beste sympathisant Traditiegetrouw willen we jullie graag via de jaarlijkse Courant een blik gunnen binnen de muren van onze scholen. Aan de hand van een aantal tekstjes en veel fotomateriaal laten wij zien hoe er in onze Broederscholen geleefd en gewerkt wordt. Deze keer geen ‘papieren’ Courant, maar een eigentijdse, elektronische versie! We willen op deze manier met jullie communiceren zoals we ook dagelijks communiceren in onze scholen. Net zoals in het verleden, blijven we ook vandaag binnen onze Broederscholen kiezen voor een kwaliteitsvolle en eigentijdse manier van onderwijzen. De Basisschool Nieuwstraat gebruikte gedurende het voorbije schooljaar in alle klassen digitale borden. Leerkrachten en leerlingen zijn enthousiast over deze moderne en uitdagende manier van werken. Volgend schooljaar start ook de Basisschool Driegaaien met het gebruik van digitale borden in de klas. Het multimediaal lesgeven is ondertussen een gevestigde waarde in onze secundaire scholen. De Broederschool Biotechnische en Sport en de Broederschool Stekene gaan verder op de ingeslagen weg en kochten opnieuw notebooks aan waarmee leerlingen elke dag opnieuw aan de slag kunnen. Ook de Broederschool Humaniora kocht ondertussen notebooks aan voor digitale lessen in de wetenschapsrichtingen. We blijven in onze scholen elke dag opnieuw op zoek naar manieren om ons onderwijs te verbeteren en te vernieuwen. In de Broederschool Handel zijn leerkrachten, na een jaar van voorbereiding, gestart met het gebruik van tablets in de klas. De toestellen werden aangekocht door de school, de leerkrachten hebben de nodige nascholing gevolgd en experimenteren nu in de klas met de opgedane kennis. Ook in de Broederschool Lokeren wordt het computernetwerk elk jaar aangevuld en uitgebreid. De leerlingen krijgen de kans om te werken met de computer in de klas. Op creatieve wijze maken ze kennis met de verschillende mogelijkheden die deze media bieden. Dankzij de ondersteuning van een centraal gestuurd ICT-beleid en dankzij de solidariteit tussen de verschillende Broederscholen kunnen we deze projecten realiseren. We nodigen jullie graag uit om een kijkje te komen nemen op onze scholen en hopen jullie te mogen verwelkomen tijdens de komende opendeurdagen en schoolfeesten. We kijken ernaar alvast naar uit om jullie te verwelkomen. Katty Moeykens Algemeen Directeur Biotechnische & Sport Basisschool Nieuwstraat Broederschool Stekene Bassischool Driegaaien Broederschool Humaniora Broederschool Lokeren Broederschool Handel Broederschool Eerste Graad

Transcript of E-Courant 2014

Page 1: E-Courant 2014

Nieuwsbrief april 2014

Beste ouder Beste leerling Beste personeelslid Beste sympathisant Traditiegetrouw willen we jullie graag via de jaarlijkse Courant een blik gunnen binnen de muren van onze scholen. Aan de hand van een aantal tekstjes en veel fotomateriaal laten wij zien hoe er in onze Broederscholen geleefd en gewerkt wordt. Deze keer geen ‘papieren’ Courant, maar een eigentijdse, elektronische versie! We willen op deze manier met jullie communiceren zoals we ook dagelijks communiceren in onze scholen. Net zoals in het verleden, blijven we ook vandaag binnen onze Broederscholen kiezen voor een kwaliteitsvolle en eigentijdse manier van onderwijzen.

De Basisschool Nieuwstraat gebruikte gedurende het voorbije schooljaar in alle klassen digitale borden. Leerkrachten en leerlingen zijn enthousiast over deze moderne en uitdagende manier van werken. Volgend schooljaar start ook de Basisschool Driegaaien met het gebruik van digitale borden in de klas.

Het multimediaal lesgeven is ondertussen een gevestigde waarde in onze secundaire scholen. De Broederschool Biotechnische en Sport en de Broederschool Stekene gaan verder op de ingeslagen weg en kochten opnieuw notebooks aan waarmee leerlingen elke dag opnieuw aan de slag kunnen. Ook de Broederschool Humaniora kocht ondertussen notebooks aan voor digitale lessen in de wetenschapsrichtingen.

We blijven in onze scholen elke dag opnieuw op zoek naar manieren om ons onderwijs te verbeteren en te vernieuwen. In de Broederschool Handel zijn leerkrachten, na een jaar van voorbereiding, gestart met het gebruik van tablets in de klas. De toestellen werden aangekocht door de school, de leerkrachten hebben de nodige nascholing gevolgd en experimenteren nu in de klas met de opgedane kennis.

Ook in de Broederschool Lokeren wordt het computernetwerk elk jaar aangevuld en uitgebreid. De leerlingen krijgen de kans om te werken met de computer in de klas. Op creatieve wijze maken ze kennis met de verschillende mogelijkheden die deze media bieden. Dankzij de ondersteuning van een centraal gestuurd ICT-beleid en dankzij de solidariteit tussen de verschillende Broederscholen kunnen we deze projecten realiseren.

We nodigen jullie graag uit om een kijkje te komen nemen op onze scholen en hopen jullie te mogen verwelkomen tijdens de komende opendeurdagen en schoolfeesten.

We kijken ernaar alvast naar uit om jullie te verwelkomen.

Katty Moeykens Algemeen Directeur

Biotechnische & Sport Basisschool Nieuwstraat

Broederschool Stekene Bassischool Driegaaien

Broederschool Humaniora Broederschool Lokeren

Broederschool Handel Broederschool Eerste Graad

Page 2: E-Courant 2014

1. Biotechnische en Sport

FUIF EERSTE GRAAD - Naar jaarlijkse traditie houden we na de examenperiode van december een fuif voor onze eerste graad. Het thema van dit jaar was: beachfun. Veel lachende gezichten, dansende heupen… kortom, het was een groot succes! SOCIALE STAGE 7BSO - Op 23 januari gingen onze leerlingen van het volledige 7e jaar op stage. Het was echter geen stagedag zoals zij al enkele jaren gewoon zijn… Het was een sociale stage die past in de algemene vorming van jongvolwassenen. Voor sommigen bleek het een hele uitdaging! Deze sociale stage biedt hen de mogelijkheid om in groep (of individueel) een toffe activiteit te organiseren (PAV) en zich een namiddag belangeloos in te zetten voor mensen die hulp of extra aandacht best kunnen gebruiken (godsdienst). Onze leerlingen konden de keuze maken een namiddag door te brengen in: bejaardentehuizen, naschoolse kinderopvang, opvang voor daklozen, voorzieningen voor mensen met een verstandelijke handicap, sportopleiding voor kinderen, zorgboerderijen…. OUTDOOR STAGE 5/6LOS ESCALONA TE SPANJE (14 - 22 SEPTEMBER) - De 3e week van september zijn de leerlingen van de 3e graad LOS op outdoor stage geweest. Er stonden heel wat activiteiten op het programma zoals klim- en beveiligingstechnieken, enkele ondiepe en diepe sprongen en een rappel, een 2daagse trektocht, canyoning, wild waterzwemmen, puenting, een soort benjisprong… Op het einde van de week werd er een examen afgelegd. GARNAALVISSEN 4bPDMb - Donderdag 26 september zijn de leerlingen van 4bPDMb in Terneuzen op de boot gestapt. Na een 4-tal uur rond te dobberen op de Westerschelde hadden zij een 80 kilogram garnalen gevangen. Alle leerlingen gingen met een volle zak garnalen en enkele platvissen naar huis. Sommigen hadden zelfs enkele zeesterretjes en krabben mee naar huis genomen. Iedereen was zeer enthousiast over de rondvaart. BELOFTEVOLLE HOVENIER - Op 26 februari 2014 was onze school het werkterrein voor „de preselectie Beloftevolle Hovenier 2014”. 2 leerlingen uit 10 Vlaamse tuinbouwscholen legden een opgelegd tuintje aan van 6 bij 4 meter. 3 scholen werden door de commissie Jong Ondernemen van de Belgische Federatie Groenvoorzieners uitverkoren voor de eindstrijd tijdens de tuindagen in Beervelde van 9 tot 11 mei. Eeklo, Merchtem en Melle waren de genomineerden voor dit jaar. De wedstrijd is een middel voor de

Page 3: E-Courant 2014

scholen om voeling te houden met de sector. Dit event opent wellicht deuren voor de deelnemende leerlingen naar hun toekomstige potentiële werkgevers. AGRIBEX VOOR LEERLINGEN 7bVLa - Begin december ging ons 7e jaar specialisatie landbouw en veeteelt voor de 3e maal naar Agribex in Brussel om daar in opdracht van het Belgisch wit-blauw rundveestamboek 46 tentoonstellingsdieren 24 uur op 24 te verzorgen. Zij verzorgden een hele week deze dieren in groepjes van 2 leerlingen. Voederen , reinigen en samenwerken met zowel de veearts als de prijskampfokkers behoorde tot hun dagdagelijkse taak. Dit gebeurde bovendien in een tweetalige omgeving waardoor zij ook de kennis van hun tweede taal, Frans dagdagelijks konden bijschaven door hun nauw contact met fokkers, standhouders en toeschouwers. Persaandacht en contact met journalisten was ook voor veel van onze leerlingen ook een nieuwe ervaring die hen testte op zowel hun mondigheid als praktische kennis van het wit-blauw vee. Als kers op de taart mochten zij voor vele fokkers de dierenprijskamp klaar maken, wat voor hen een grote eer was. We hopen alvast dat we binnen 2 jaar terug mogen samenwerken met de organisatie van Agribex en zo voor een 4e keer weer naar de belangrijkste landbouwhappening van België mogen gaan. Dank aan al onze leerlingen van 7 bvla. WORKSHOP BROOD, EEN BIOTECHNOLOGISCH WONDER MET 4BW Consumenten staan er niet bij stil dat er in brood ‘verbeteraars’ aanwezig zijn. De kwaliteit van de bloem is niet steeds optimaal en het is nodig dat de bloem kan bijgestuurd worden. Daarbij komen uiteraard de klassiekers als gluten, vitamine C, emulgatoren, vermalsers en enzymen aan bod. Om hierover meer inzicht te verwerven, volgden de leerlingen van 4BWa een workshop in het labo graantechnologie op de campus Schoonmeersen van de UGent. BELANGRIJKE DATA VOOR ONZE SCHOOL: Zaterdag 3 mei en 10 mei Plantjesverkoop (10.00uur tot 17.00uur) Zaterdag 10 mei Infonamiddag (13.30uur tot 17.30uur) Zondag 18 mei Veeprijskamp (10uur tot 16.00uur)

Page 4: E-Courant 2014

2. Basisschool Nieuwstraat

SNEEUWSCHOOL 6e LEERJAAR BLIJFT TOPPER - Naar jaarlijkse gewoonte trokken de leerlingen van het 6e leerjaar naar Valmeinier (Frankrijk) op sneeuwklas. Van 29 januari tot 5 februari kregen de kinderen, onder leiding van ervaren skimonitoren, de kans om het skiën onder de knie te krijgen. Behalve skiën werd er ook heel veel gewandeld, van hellingen geschoven en werden andere buitenactiviteiten georganiseerd waar de leerlingen volop van genoten. Meester Luc en Juf Roxane zorgden er samen met de moni’s voor dat alles vlot verliep en de kinderen kwamen dan ook laaiend enthousiast terug naar huis. Op de dankavond die op 21 maart gehouden werd, konden de leerlingen en hun familie genieten van de mooiste foto’s en werden fijne herinneringen opgehaald. De sneeuwschool is en blijft een blijvende waarde in onze Broederschool, ook in de toekomst. SAMENWERKING VOOR VEILIGHEID GEEFT MEERWAARDE - De start van de fluoactie was voor ons het ideale moment om samen te werken met de eerste graad van onze middelbare afdeling. We daagden alle kinderen en leerlingen uit om hun beste beentje voor te zetten om zo vaak mogelijk in fluo naar school te komen. Alle leerlingen van het eerste leerjaar en alle studenten van het eerste en

Page 5: E-Courant 2014

tweede middelbaar kregen een fluo rugzakovertrek cadeau als stimulans. We hopen dat dergelijke samenwerking met onze secundaire afdeling de start van een goede gewoonte mag worden. FEEST VOOR 10 JAAR KLEUTERSCHOOL - Dit schooljaar is onze kleuterschool aan zijn 10de schooljaar gestart. Dat kon natuurlijk niet zonder het nodige feestgedruis voorbij gaan. Alle kleuters en leerlingen van het eerste leerjaar gaven op 18 oktober een wervelende show in de bovenrefter van de school. Zelfs de juffen en meester zetten letterlijk hun beste beentje voor. Daags nadien was de bovenrefter het decor voor een feestelijke kaas- en wijnavond, vooraf gegaan door een sfeervolle receptie en mooie fototentoonstelling. Burgemeester Lieven Dehandschutter, zelf oud-leerling van de Broederschool, kwam ons van harte feliciteren en wenste ons nog veel succes in de toekomst. TONEELPROJECT SLAAT BRUGGEN TUSSEN VERSCHILLENDE AFDELINGEN - Naar aanleiding van de herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog, werd een schooldoorbrekend toneelproject opgezet onder de naam “Een Duif voor Albert”. De samenwerking tussen Humaniora, Handel, Biotechnische Weverstraat, Basisschool Nieuwstraat en de basisschool van de Heilig Hartschool Tereken mondde uit in een mooie en sfeervolle voorstelling die meer dan 1500 toeschouwers lokte. Meer dan 80 acteurs gaven het beste van zichzelf, elk op hun eigen manier. Ook hier gaf de samenwerking tussen de verschillende afdelingen een meerwaarde. De acterende kinderen van onze de basisschool kijken met veel plezier terug op een intense, drukke maar zeer fijne periode. Misschien blijft de toneelmicrobe bij enkelen van hen hangen en zien we hen in de nabije toekomst nog wel eens op een podium verschijnen…

Page 6: E-Courant 2014

3. Stekene

HOBBYCLUB – Op een ontspannende en zinvolle manier de middagpauze doorkomen, het kan op de Broederschool van Stekene. De hobbyclub zorgt voor een welgekomen afwisseling tijdens een drukke schooldag. Op een zaterdag in de herfstvakantie verzamelden een paar leerkrachten en enkele vrijwillige leerlingen om het hobbyclubspeelgoed een opknapbeurt te geven. Ook het oudercomité droeg alweer zijn steentje bij waardoor er voor 500 euro nieuwe gezelschapsspelletjes werden aangekocht. Onder meer Regenwormen, Weerwolven, Bikkelen, Woordzoeker, Blokus, Viking Kubb, Jungle speed, Pictionary, Twister, 5 seconds rule, Rummikub… zijn de allernieuwste spellen die we aan onze leerlingen aanbieden. Schaak- en damborden werden niet aangekocht. Deze werden vervaardigd door de leerlingen van 2bEMa. Een knap stukje vakmanschap van deze jonge technici. OOSTENRIJK/THIERBACH – Het schooljaar eindigt in de Stekense Broederschool voor de leerlingen van de eerste graad niet op 30 juni, maar op 5 juli. Die leerlingen krijgen immers de kans om onder leiding van een groep enthousiaste leerkrachten en vrijwilligers een hele week door te brengen in het Oostenrijkse Thierbach. Afgelopen zomer werden leerlingen en leerkrachten tijdens de jubileumeditie (25 jaar!) getrakteerd op een stevige portie zon. Ook dit jaar vertrekken opnieuw twee volle bussen richting Thierbach. De traditionele Oostenrijkreis van de Broederschool Stekene is iets waar velen reikhalzend naar uitkijken. SAEFTINGHE - Traditioneel is de eerste uitstap van eerstejaars van de Broederschool Stekene een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe. Het eerste zicht is saai en doodgewoon: een landschap met alleen gras en bloemen. Maar na 50 meter wisten we beter. De halve klas raakte vast in de modder. Met wat trek- en sleurwerk moesten we af en toe leerlingen bevrijden uit de modder. We proefden o.l.v. de deskundige gids kraal en lamsoortjes. Het smaakte zout. Op het einde van de voormiddag werden we getrakteerd op een lekker modderbad met een heuse zwempartij. Zalig! Deze eerste uitstap was een superleuk, leerzaam en modderig avontuur. (De leerlingen van1MWa)

Page 7: E-Courant 2014

VERZORGING/VOEDING - Ons Beroepsvoorbereidend leerjaar bestaat vanaf dit schooljaar uit de beroepenvelden ‘kantoor-verkoop’ en ‘voeding-verzorging’. Het beroepenveld ‘verzorging- voeding’ is helemaal nieuw op onze school en omvat een ruim aanbod aan praktische en theoretische vorming. In de eerste graad krijgen de leerlingen een ruime basis algemene vakken en technieken zoals personenzorg, zorg voor voeding en zorg voor leef- en woonsituatie. Thema’s als gezonde en evenwichtige voeding, woninginrichting, handverzorging… komen aan bod. Het accent ligt vooral op zelfzorg en zorg in eigen, directe omgeving. Ook deze leerlingen gaan bij ons alvast een mooie en leerrijke toekomst tegemoet! TRAJECT SPORT - Vanaf 01 september is het studieaanbod op onze school uitgebreid. Jongeren wiens talenten vooral op het sportieve vlak liggen, kunnen vanaf het eerste jaar kiezen voor een optie handel/sport of nijverheid/sport. Het traject sport geeft sportieve leerlingen de kans om vanaf het eerste jaar secundair onderwijs extra aandacht te besteden aan sport, zonder daarbij een hypotheek te leggen op hun latere studieloopbaan. Via de extra uren L.O./sport kunnen wij nagaan in hoeverre deze leerlingen de nodige talenten en motivatie hebben om in de 2de en 3de graad een technische opleiding lichamelijke opvoeding en sport te volgen. Door de combinatie van sport met talen en bedrijfseconomie enerzijds of nijverheid anderzijds blijven alle poorten naar TSO-richtingen in de 2de en 3de graad open. De leerlingen krijgen dus alle kansen om op het einde van de 1e graad een gezonde, sportieve keuze te maken. VEILIG FIETSEN - Het grootste deel van onze leerlingen fietst naar school. De school wil dan ook zijn steentje bijdragen om hen te overtuigen om dit op een veilige manier te doen. Op de sportdag trokken alle leerlingen een fluo-hesje van onze school aan (met dank aan het oudercomité!). In de loop van oktober organiseerden we een vrijwillige fietsencontrole i.s.m. met de preventiedienst van de gemeente Stekene. En op vrijdag 6 december hielden de leerkrachten een eigen preventieve (fietslicht)controle aan de schoolpoort. Leerlingen die fietslichten aanstaken, kregen in hun agenda een sticker met een lachend gezichtje. De anderen moesten het met een droevig gezichtje stellen. De leerlingen van onze eerste graad kregen daarbovenop allemaal een fluopopje om aan de boekentas te hangen. Het fluopopje zorgt ervoor dat de leerlingen zich ook tijdens de donkere maanden laten zien in het verkeer.

Page 8: E-Courant 2014

4. Basisschool Driegaaien

BROEDERS DRIEGAAIEN, EEN ECHTE MOS-SCHOOL! - Vorig jaar werkten we met onze school rond water. Dat is één van de thema’s van MOS (milieuzorg op school). Omdat we zoveel bijgeleerd hadden en veel goede ideeën uitgewerkt hadden, kregen we in oktober ons eerste MOS-logo. In oktober mochten de MOS-leerkrachten en enkele leerlingen naar de logo-uitreiking. Daarna werd het MOS-logo aan alle leerlingen voorgesteld en kreeg het een vaste plaats op onze speelplaats. We zongen het themalied ‘water’ van vorig jaar en herhaalden enkele tips om water te besparen (bv. regenwater gebruiken in de klas). En waarmee eindigt een feestelijke uitreiking? Inderdaad! Met een echte receptie! De leerkrachten van de MOS-groep zorgden voor een lekker hapje en een bekertje fris WATER! In november namen we deel aan de zéro afval actie van Good Planet. Op de speelplaats hing een waslijn en daaraan werd al het afval van een hele schooldag verzameld. Dat bleek toch wel veel te zijn. Dus willen we dit jaar rond het thema ‘afval’ werken. We hopen dat we op het einde van het schooljaar véél minder afval op school hebben! De leerlingen kunnen ons daarbij helpen. We vroegen via de sMOSpot (een MOS- ideeënbus) wat we zoal met ons afval op school kunnen doen. Uit de vele reacties haalden we deze punten: elke klas heeft vuilnisbakjes om te sorteren, elke week is er een klas verantwoordelijk om de speelplaats op te ruimen, we richten een MOS-brigade op, … Om MOS zoveel mogelijk te laten zien op school waren we op zoek naar een echt MOS-logo van onze school. We organiseerden een wedstrijd en de leerlingen mochten zelf een MOS-logo ontwerpen. We vonden meer dan 75 tekeningen in onze MOS-brievenbus! Het was heel moeilijk om daaruit één ontwerp te kiezen maar de tekening van Fleur bracht alle MOS-thema’s mooi samen. Meester Tom paste het ontwerp van Fleur aan en we zijn ongelooflijk trots op ons eigen prachtig MOS-logo.

Page 9: E-Courant 2014

Afval verminderen op carnaval!?! Hoe we dat gingen aanpakken, werd besproken met de leerkrachten en het oudercomité.

Zo deden wij dat dit jaar: - We kochten snel afbreekbare confetti. We hadden veel minder confetti gekocht dan vorig jaar maar door de speciale vorm kwamen we langer toe. Na 1 regenbui was de confetti verdwenen. Dat vonden de buurtbewoners ook fijn! - Alle leerlingen kregen poffertjes en chocomelk van het oudercomité. Zij zorgden voor afwasbare potjes, bekers en een hele ploeg afwassers! Ook bij lichtmis zagen we geen plastic borden en waren er genoeg helpers voor de afwas. Op het einde van het schooljaar organiseren we opnieuw een gezond ontbijt. Ook dan willen we zorgen voor minder afval en kiezen we bewust voor eerlijke (Fair Trade) producten. Met allerlei acties en activiteiten werken we het thema afval verder uit. - We proberen de leerlingen (en hun ouders) te stimuleren om koeken in grote verpakkingen te kopen en een koekendoos mee te brengen. - De MOS-brigade (meester Tom en enkele leerlingen) ging een eerste keer op stap in de school om te kijken hoe we in de klassen omgaan met afval. De positieve dingen (brooddozenbak, sorteervuilnisbakjes, regenwaterbidons, …) kregen een MOS-sticker. - Een andere groep MOS-brigadiers staken de moestuin in elkaar voor het project ‘Zie ze groeien’. - De compostmeesters gaven een workshop over sorteren en composteren. - Ook in de klassen werd er verder gewerkt aan het thema afval. Want we willen de afvalberg op school verminderen! Die afvalberg werd zichtbaar gemaakt op het grote raam. Daarop hangen zakken afval. We willen met alle klassen die hele berg afval weg krijgen. Elke klas die een activiteit doet, les over afval krijgt of een uitstap doet rond afval, mag een afvalzak wegnemen en er een bloem voor in de plaats hangen. Zo tonen we duidelijk hoe onze school evolueert naar een kleurrijke, groene school. Een echte MOS-school!

Page 10: E-Courant 2014

5. Humaniora

DERDEJAARS – BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK - Op 29 januari bezocht het 3e jaar van de Broederschool Humaniora het kille Fort van Breendonk. Het was een interessante en aangrijpende belevenis. Onze gids beschreef in een twee uur durende rondleiding alles tot in de details: hoe het dagelijkse leven er aan toe ging, de koude overbevolkte kamers, de folterruimtes, het gebrek aan voedsel… VIERDEJAARS – ANTWERPEN MET EEN HISTORISCHE, AARDRIJKSKUNDIGE, MATHEMATISCHE EN CULTURELE BRIL - Met GPS en kaart gewapend trokken de vierdes door de voetgangerstunnel op verkenning door Antwerpen. Coördinaten opvoeren, locaties zoeken, wiskundige berekeningen maken, dialectvragen stellen, mensen interviewen…het passeerde allemaal de revue. In de namiddag stond het MAS op het programma…zoveel vakken in de praktijk! VIJFDEJAARS – PROJECTWEEK: 4 DAGEN NAAR BATH (ENGELAND) - Samen door de natuur trekken, jezelf en anderen tegenkomen, empatisch samenleven, elkaar er letterlijk doortrekken…school op geheel eigen broederse wijze, gekruid met enthousiasme van creatieve en sportieve meesters en juffen en fijne jongeren!

Page 11: E-Courant 2014

INTERNATIONALE SUCCESSEN EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT - Op de jongste Nationale Selectie Conferentie van het Europees Jongerenparlement (EYP) heeft een delegatie van de Broederschool Humaniora Sint-Niklaas zich opnieuw van zijn beste kant laten zien. Het begint stilaan een traditie te worden: ook deze keer viel de groep vijfdejaars in de prijzen en mag ze deelnemen aan een Internationale sessie van het EYP, in dit geval de allereerste NSC van het Groothertogdom Luxemburg dat zal plaats vinden in Schengen van 1 tot 4 april 2014. Ze toonden zich van hun sterkste kant tijdens de bij momenten levendige discussies in het Europees Parlement. Niet genoeg om zich bij de eerste twee te plaatsen (die volgend jaar aan een Internationale Sessie deelnemen), maar toch op een verdienstelijke derde plaats (van acht Vlaamse scholen). NI HAO! - Zo begroeten Chinezen doorgaans elkaar. Maar dit zinnetje weerklinkt ook elke woensdagnamiddag in klaslokaal C138 wanneer Zheng Chi, onze leraar Chinees, zijn 19 leerlingen begroet. Die 19 leerlingen zijn namelijk begin september gestart met de cursus Mandarijns Niveau 1. Het Confucius Instituut Brussel, de Vereniging België-China en het departement Sinologie van de K.U.L. organiseren deze lessen samen met onze Humaniora.

Page 12: E-Courant 2014

6. Lokeren

SOEP MET NAMEN - Sinds dit jaar gebruiken we in opleidingsvorm 1 geen nummers meer voor onze groepen, maar namen. Op dinsdag 26 februari 2014 stelden alle leerlingen op een originele manier hun groepsnaam voor aan de ouders op onze voostelling: “SOEP MET NAMEN”. Na de acts waaronder een PowerPoint, een verhaal, zelfgeschreven rapmuziek, zelfgemaakte liedjes, toneeltjes en gedichten werden de ouders getrakteerd op vers gemaakte soep. Naast hun acts, maakten de leerlingen ook een ‘bakstenen’ muur uit papiersnippers als decoratie.

Page 13: E-Courant 2014
Page 14: E-Courant 2014

7.Handel

LUNCH BEAT NO WORK | ONLY PARTY Lunchen in de saaie refter op school?

No way!

Een nieuwe trend overgewaaid uit Zweden heet Lunch Beat en combineert een gezonde lunch met een uurtje dansen, liefst op een unieke locatie.

Dat moeten ze ons maar 1 keer zeggen op de Handelsschool!

Elk schooljaar is het een hele week verzamelen geblazen in de studiezaal. Alle tafels en stoelen aan de kant. Van studeren is er tijdens deze middagpauze geen sprake! Alle leerlingen zijn welkom op de dansvloer om een lunchfeestje te bouwen. Terwijl de beats door de fuiftempel schallen, worden er gezonde hapjes en sapjes verkocht. Lunch Beat is de ideale gelegenheid om jezelf een uurtje op te laden met positieve energie om de rest van de dag ontspannen verder te zetten...

Page 15: E-Courant 2014

MINIONDERNEMINGEN IN 5 EN 6 HANDEL - Als Geïntegreerde Proef in de richting Handel runnen de leerlingen in de 3e graad een eigen “minionderneming”. Ze verkopen o.a. een gamma aan ontbijtproducten, fruitsappen, sjaals, petten, autoaccessoires, aperitiefhapjes, keukengerief, cupcakes, schoolgerief, snoep enz. Een minionderneming is eigenlijk een studentenbedrijfje. Leerlingen kruipen voor de duur van 2 schooljaren in de huid van de ondernemer en richten een eigen miniatuurbedrijf op, waarbij een gekozen product wordt gecommercialiseerd met inzet van personeel en startkapitaal. De nadruk ligt op “doen” : eerst denken, en dan effectief durven doen! Er wordt aan de leerlingen gevraagd om creatief te zijn, verantwoordelijkheid te nemen en de taken te verdelen. De leerlingen worden getest op hun doorzettingsvermogen, ze leren ook werken onder druk, ze leren omgaan met andere meningen en moeten zich aanpassen. Er zijn geboren leiders en schitterende volgers. Men leert elkaars sterkte kanten ontdekken en beoordelen in de peer-evaluation sessies. Alle leden van een mini worden complementair aan mekaar. De vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen of kortweg Vlajo zorgt hierbij voor een beschermend kader. Vlajo controleert de boekhouding van onze mini’s, organiseert verkoopmomenten en wedstrijden per provincie. De omkadering in onze school gebeurt door een team van 4 leerkrachten. Mevr. De Saegher, Mevr. Hiel, Dhr. Munghen en Mevr. Bocklandt. Zij begeleiden de leerlingen stap voor stap en overleggen m.b.t. de stand van zaken binnen de mini’s.

Page 16: E-Courant 2014

8. Eerste Graad

Meer-mens-worden is bij de broeders geen ijdel woord! Met aandacht voor de volledige mens worden onze leerlingen zes jaar lang meegenomen op een boeiende tocht naar kennis en inzicht, naar inleving en begrip, naar…meer mens worden! KENNISMAKINGSDAG EERSTEJAARS - Op de tweede dag van het nieuwe schooljaar was er een kennismakingsdag. We speelden allerlei spelletjes met een bedoeling: leren samenwerken, elkaar vertrouwen, …

Page 17: E-Courant 2014

DE EERSTE GRAAD WERKT SAMEN VOOR HET GOEDE DOEL - In november gingen we met onze leerlingen van de eerste graad op bezoek naar het VLOS (Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas) We zamelden nadien allerlei materiaal voor hen: pampers, voedingsmiddelen,koffie… DIKKETRUIENDAG - Op 14 februari 2014 was het Dikketruiendag. Deze dag draait helemaal rond bewustmaking van de klimaatsverandering op onze planeet. Op deze dag wordt op school de verwarming lager gezet om zo minder broeikasgassen de lucht in te sturen. In het kader van deze dag heeft de leerlingenraad van de eerste graad een speciale actie op poten gezet: wij hebben met z’n allen sjaals gebreid.

Page 18: E-Courant 2014

Basisschool Driegaaienstraat 8 9100 Sint-Niklaas 03 780 92 12

Schoolfeest: zaterdag 10 mei vanaf 14 uur tot 17uur Nieuwstraat 75 9100 Sint-Niklaas 03 780 92 10

Schoolfeest - opendeur: zondag 11 mei vanaf 14 uur tot 17 uur

Humaniora Instituut O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Nieuwstraat 75 9100 Sint-Niklaas 03 780 92 00 Infoavond 1e jaars : dinsdag 6 mei om 19.30 uur Opendeur: zondag 11 mei van 10 uur tot 17 uur

Handelsschool Technisch Instituut Sint-Isidorus

Nieuwstraat 91 9100 Sint-Niklaas 03 780 92 20 Infoavond 1e jaars : donderdag 8 mei om 19.30 uur

Opendeur: zondag 11 mei van 10 uur tot 17 uur

Biotechnische en sport Technisch Instituut Sint-Isidorus (Land- en tuinbouwschool)

Weverstraat 23 9100 Sint-Niklaas 03 760 10 90 Infonamiddag: zaterdag 10 mei

van 13.30 uur tot 17.30 uur

Stekene Instituut O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen Nieuwstraat 17 9190 Stekene 03 779 67 94

Infodag: zondag 11 mei van 10 uur tot 17 uur

Broederschool Lokeren Molenstraat 38 9160 Lokeren 09 348 37 96

Infomomenten op afspraak Individueel en leerlinggericht