De verbinding december 2013

36
JAARGANG 2 - NUMMER 7 - JULI /AUGUSTUS 2013 JAARGANG 2 - NUMMER 11 - DECEMBER 2013 DE VERBINDING MAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

description

 

Transcript of De verbinding december 2013

Page 1: De verbinding december 2013

JAARGANG 2 - NUMMER 7 - JULI /AUGUSTUS 2013JAARGANG 2 - NUMMER 11 - DECEMBER 2013

DE VERBINDINGMAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

Page 2: De verbinding december 2013

Colofon:

Het PastoresteamE-mail: [email protected]

Drs. J.G.M. (Hans) Pauw, VicarisWaarnemend pastoor, tel.: 06-30162927E-mail: [email protected]

C.G.J. (Cor) Peters, diakenOpbouwwerk, tel.: 06-51036579E-mail: [email protected]

J. (Jan) M. van Heugten, diakenDiaconie, tel.: 06-45155929E-mail: j.van [email protected]

A.E. (Guus) van der Ploeg, pastoraal werkerCatechese, tel: 06-13697367E-mail: [email protected]

M.A. (Marcel) Smits, priester pastorLiturgie, tel.: 0315-346020E-mail: [email protected]

Centraal secretariaat De Verrijzenis ParochieBezoekadres : Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR UlftTel.: 0315-342044Openingstijden: maandag, woensdag, donderdag envrijdagochtend van 9.00 tot 11.30 uur.E-mail: [email protected]: www.deverrijzenisparochie.nl

De PastoraatsgroepenVoor het cluster Silvolde-Varsseveld-Dinxperlo-Breedenbroek:Miep Brus 0315-651459Gerard Hollander 0315-651288Jozef Oostveen 0315-329339Annie Pastoors 0315-328600E-mail: [email protected]

Voor het cluster Gendringen-Megchelen-Netterden:Ans Erinkveld 0315-681851Gilbert Esser 06-51606075Leo Mecking 0315-377658E-mail: [email protected]

Voor het cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten-Azewijn:Vacant

Het Bestuur van De Verrijzenis Parochiedrs. J.G.M. (Hans) Pauw voorzitterAntoon Koster vice-voorzitterJan Boland secretaris a.i.Jan Boland penningmeester a.i.Jan Boland werkveld kerkbalans en begraafplaatsenWilly Aalders werkveld gebouwenTon Lankveld werkveld gebouwenReiner Helmreich werkveld personeel en vrijwilligersorganisatie

E-mail: [email protected]

Heeft u ook kopij van uw geloofsgemeenschap voor De Verbinding?Stuur dat dan a.u.b. tijdig naar de redactie.Het e-mailadres staat hierboven.De kopij dient binnen te zijn vóór 10 november 2013.Verschijningsdatum donderdag 27 december 2013.

Inhoudsopgave:2 Colofon, inhoudsopgave3 Advent is dromen van Kerstmis Nieuws van het bestuur4 Peter Ambting ook pastoor van De Verrijzenis Parochie5 Adventsactie: Groot denken, klein doen6 Omzien naar elkaar: Kerstpakkettenactie 2013 Ontmoetingsmiddag voor werkzoekenden7 Oud en nieuw bij V&T8 ”...Een pelgrimage van vertrouwen...” H. Mis in het Engels Facebook9 Uitnodiging voor de Advents-Kerstmiddag Radio Maria, middengolf AM 675 Kerstherberg Reactie op reactie Kerstbijeenkomst jongeren10 Met de kinderen Kerstmis vieren in De Verrijzenis Parochie Trouwen in 2014? Laat het weten Een nieuwe parochiaan stelt zich voor 11 Dopen in De Verrijzenis Parochie Bereikbaarheid Pastoresteam12 Liturgisch rooster december14 Rooster door de week15 Geloofsgemeenschap H.H. Petrus en Paulus Ulft16 Geloofsgemeenschap H. Antonius van Padua17 Geloofsgemeenschap H.H. Martelaren van Gorcum18 Geloofsgemeenschap H. Mattheus18 Samenwerking tussen De Verrijzenis Parochie en Stichting CARE Travel19 Geloofsgemeenschap H. Mauritius22 Geloofsgemeenschap H. Laurentius25 Geloofsgemeenschap De Goede Herder26 Geloofsgemeenschap H.H. Petrus en Paulus Breedenbroek29 Geloofsgemeenschap H. Martinus Gendringen33 Geloofsgemeenschap H. Martinus Megchelen34 Geloofsgemeenschap H. Walburgis35 Kleurplaat

De redactie bestaat uit vertegenwoordigers van de drie clusters, te weten:Frans van Vliet: Cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten en AzewijnFrank Vinkenvleugel: Cluster Silvolde, Varsseveld, Dinxperlo en BreedenbroekTheo Wissing: Cluster Gendringen, Megchelen en NetterdenCor Peters: PastoresteamJoyce Lukassen-Overbeek: SecretariaatE-mail: [email protected]. naam geloofsgemeenschap.

2

Page 3: De verbinding december 2013

In deze donkerder wordende dagen schoot me een liedje in m’n hoofd, dat we op school vaak zongen bij dagopeningen en weeksluitingen. Het zingen bege-leidde dan het aansteken van een kaars op de Advents-krans:Advent is dromen, dat Jezus zal komen … en ook … En weer in geuren en kleuren herhalen wat we al weten uit oude verhalen… Het is een liedje uit een van de bun-deltjes van Hanna Lam: Alles wordt nieuw.Advent is dromen, dat Jezus zal komen. Staat dat zin-netje niet voor het algemeen menselijk verlangen naar een nieuwe wereld voor zover die aan vernieuwing toe is? Verlangen we niet allemaal naar een wereld - ver weg, maar zeker ook dicht bij - waarin alle vormen van ‘tegenover’ en ‘ieder voor zich’ verdwenen zijn? En is dat niet een wereld, die we de ‘Jezus-wereld’ kunnen noemen? Hij zocht immers het ‘tegenover’ niet op, maar veel eerder het ‘samen’!Advent is dromen van wat we al weten uit oude verha-len. Dat is het gekke. Al zo lang er mensen zijn, hebben we weet van ons verlangen. Maar telkens stoten we op ons onvermogen die dromen waar te maken. Maar ge-lukkig leggen we ons er niet bij neer. We blijven zoeken en ervan vertellen. We steken er kaarsen bij aan en steeds weer opnieuw klinken die oude verhalen. Maar ook zijn er nieuwe, die ontstaan in de pogingen om iets van onze dromen zichtbaar te maken. Zo is er in onze Verrijzenis Parochie de Kerstactie met al die pakketten die hun weg vinden naar huizen om aan Kerstmis kleur en geur te geven. Zo groeit ook de Pastorantengroep om - waar nodig en gewenst - licht te brengen. Zo is er straks - op Tweede Kerstdag - weer de Kerstherberg. En in alle anonimiteit brengen mensen op zo veel plek-ken aan anderen ‘zo maar’ iets van wat Kerstmis be-hoort te zijn: samen en niet ’alleen’, gezocht en gevon-den omdat we - zoals de herders - op weg en op zoek gaan naar elkaar. Al die mensen maken Kerstmis waar. Juist dát levert nieuwe verhalen op, die in de kern raken aan de oude die we allemaal kennen: gloria in excelsis Deo!

Advent en Kerstmis horen bij elkaar. En het wonderlijke is, dat juist door Kerstmis te vieren zichtbaar wordt waar we van dromen: warmte, licht en gezelligheid, samen rond de kerst-boom, de stal en - ja, dat ook! - samen aan tafel! Advent is dromen waar maken, zodat het kerstverhaal - wat lijkt het ver weg! - dichterbij komt. We hebben het zelf in de hand. Moge dat oude verhaal ons óók vertel-len van God, die - in het Kerstkind - zegt: zie, ik maak alles nieuw, het is al begonnen, zie je het niet?

Een zalig Kertsmis 2013 gewenst voor u en jullie allemaal! En voor 2014: alle dagen Kerst!

Namens het pastoresteam, Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

In het weekeinde van 2 en 3 november 2013 is in de kerken van De Verrijzenis Parochie de volgende mede-deling voorgelezen:

Geachte parochianen,

Sinds het plotselinge overlijden van pastoor van Essen in 2010 beschikken we in onze parochie niet meer over een eigen pastoor. De bisschop heeft ons laten weten dat deze vacature alleen ingevuld kan worden via een pastorale samenwerking met de parochie H.H. Maria en Laurentius, met geloofsgemeenschappen in Doetin-chem, Gaanderen, Etten en Terborg. Er zijn te weinig priesters beschikbaar die zowel de pastorale verant-woordelijkheid als de bestuurlijke verantwoordelijkheid kunnen dragen. Daarom zal het nodig zijn dat de pas-toor van de H.H. Maria en Laurentiusparochie tevens pastoor wordt van De Verrijzenis Parochie en dat de beide pastorale teams gaan samenwerken. Met ingang van 1 januari 2014 heeft onze bisschop, kardinaal Eijk, daarom pastoor drs. P.B. Ambting te-vens benoemd tot pastoor van De Verrijzenis Parochie. Pastoor Ambting is 40 jaar en in 2008 gewijd. Hij is op dit moment drie jaar pastoor van H.H. Maria en Lauren-tiusparochie. Vanaf 1 januari 2014 zal pastoor Ambting met de leden van beide pastorale teams gaan werken aan de opbouw van een pastoraal team voor beide parochies. Vanaf diezelfde datum zullen ook de beide parochiebesturen gaan samenwerken.De besturen en pastorale teams hebben reeds kennis kunnen maken met elkaar alsook met de nieuwe pas-toor en hebben alle vertrouwen in een vruchtbare sa-menwerking. Op 12 januari 2014 zal pastoor Ambting in onze Verrijzenis Parochie worden gepresenteerd. Over dit laatste zullen nog nadere mededelingen volgen.Wij wensen pastoor Ambting en de beide pastorale teams een vruchtbare samenwerking toe met elkaar en met ons als besturen. Het Parochiebestuur.

ADVENT IS DROMEN VAN KERSTMIS!

3

NIEUWS VAN HET BESTUUR

Page 4: De verbinding december 2013

Benoeming tevens eerste stap naar samenwerking

Iemand zei eens: ’Vroeger kreeg een pastoor er een kapelaan bij, tegenwoordig krijgt een pastoor er een parochie bij’. Het tweede deel van die uitspraak geldt per 1 januari 2014 ook voor Peter Ambting, pastoor van de H.H. Maria en Laurentiusparochie. Hij wordt dan tevens pastoor van De Verrijzenis Parochie. Zijn benoe-ming is begin november in alle betrokken geloofsge-meenschappen bekendgemaakt.

Met deze benoeming wordt tevens een eerste stap gezet naar een samenwerking tussen beide parochies. ,,Het zullen rustige stappen zijn”, zegt pastoor Ambting. ,,Zo gaan beide teams samen optrekken om uiteindelijk één team te worden. Dit betekent echter niet dat alle teamleden ook meteen in alle geloofsgemeenschappen zichtbaar zullen zijn. We kiezen hierbij voor de weg van de geleidelijkheid.”

Behalve pastoraal wordt er ook op bestuursniveau samengewerkt. Het bestuurlijk beleid zal steeds meer op elkaar worden afgestemd. ,,Door een hechte samen-werking kan een uiteindelijke fusie over een aantal jaren dan ook gemakkelijk verlopen”, denkt de pastoor.

Gebouwenbeleid De toekomst van de kerkgebouwen zal in de komende jaren veel energie vragen van de pastoor en zijn mede-bestuurders. De Maria en Laurentiusparochie is al een eind op dreef met het gebouwenbeleid. Hier gaan vier kerken dicht. Inmiddels zijn er al twee verkocht: De Win-gerd en de H. Geest. In de eerste helft van 2014 wordt de laatste van de vier gesloten.

,,Dit betekent echter niet dat we daar dan klaar zijn”, verduidelijkt de pastoor. ,,Voor de Georgiuskerk in Ter-borg en de Augustinuskerk in Gaanderen worden nog kopers gezocht. Intussen wordt er al wel gekeken naar eventuele bestemmingen. Zo is in Terborg een locale groep bezig om de mogelijkheden van het gebouw te bekijken. En ook in Gaanderen zijn er contacten met locale partijen.”

Pijnlijke besluitenDe Verrijzenis Parochie staat pas aan het begin van een reeks kerksluitingen. Hier gaan in de komende jaren acht van de elf kerken dicht, met Varsseveld als eerste. Ook in deze parochie wordt bekeken wat een passende bestemming voor een gebouw kan zijn en tegen welke prijs.

Hoewel het afstoten van kerken onvermijdelijk is, is elke sluiting een pijnlijk besluit, erkent pastoor Ambting: ,,Het is de taak van het pastoraal team om mensen daarin bij te staan. Met elke kerk die je sluit, tref je families met heel hun geschiedenis. Dat maakt het extra pijnlijk. Toch zullen we er samen doorheen moeten.”

Jongeren blijven weg De leegloop van de kerken wordt met name veroorzaakt door het wegblijven van de jonge generatie. Er wordt inmiddels wel gewerkt aan contacten met jongeren. Zo is er in de Maria en Laurentiusparochie de jongeren-groep Impulz, die zich inmiddels ook in De Verrijzenis Parochie heeft gepresenteerd. ,,Een bescheiden groep, maar je moet toch ergens beginnen. Het is een manier om jongeren te bereiken”, aldus de pastoor, die inmid-dels heeft ervaren dat zij bereid zijn om wat verder te rijden voor een kerkbezoek. En dat hoopt de pastoor ook van de wat oudere gene-ratie: ,,We moeten samen door de moeilijke periode heen. We moeten in beweging komen, ook door naar een ander kerkgebouw te gaan. We sluiten wel kerken, maar we willen de mensen niet kwijt.”

Samenwerking Om te kunnen overleven is concentratie en samen-werking onvermijdelijk. En dat laatste blijft volgens de pastoor nog een moeilijk punt: ,,Om te komen tot een goede samenwerking is communicatie zeer belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat de locaties beseffen dat ze deel uitmaken van een groter geheel en daarom ook moeten meewerken aan de uitvoering van bestuursbe-sluiten. Als dat niet gebeurt wordt het geheel onbestuur-baar en kan ook de pastoor niet goed functioneren.” Alseen belangrijk punt hierbij noemt de pastoor het op tijd nakomen van afspraken, al erkent hij dat het niet altijd gemakkelijk is in zo’n grote vrijwilligersorganisatie. Een punt van zorg voor de komende jaren is ook de deelname aan Kerkbalans. ,,Uit protest stoppen met een gift betekent ook meewerken aan de afbraak van wat er nog is”, legt pastoor Ambting uit. ,,Mensen willen toch graag bepaalde sacramenten blijven ontvangen. Dan moeten ze ook blijven geven, anders gaat het nog sneller bergafwaarts.”

Locaties dragers pastoraat Samenwerken en blijven deelnemen aan Kerkbalans zijn twee belangrijke pijlers voor het voortbestaan van de parochies. Om dit te realiseren is de medewerking van velen onontbeerlijk. ,,Ik zal me daarvoor inzetten, maar ik kan het niet alleen”, verduidelijkt de pastoor. ,,De medewerking van de locaties is hierbij onontbeer-lijk. Zij moeten zelf actief drager zijn van het pastoraat.”De noodzaak voor het zelf dragen van het pastoraat wordt duidelijk als even wordt teruggegaan in de tijd. Vijftig jaar geleden waren er in het gebied van de Maria en Laurentius en De Verrijzenis zo’n veertig priesters werkzaam. Zij deden bijna alles zelf en hadden daar ook de tijd voor. Nu werken er nog maar zeven pastora-le beroepskrachten, en nog niet eens allemaal full-time. Pastoor Ambting: ,,Ik hoop dan ook dat mensen begrij-pen dat niet alles meer kan zoals het vroeger was. Zelfs in een uitvaart kan niet altijd een lid van het pastoraal team voorgaan.” Diaken Johan Visser.

PETER AMBTING OOK PASTOOR VAN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

4

Page 5: De verbinding december 2013

5

Met de jaarlijkse Adventsactie geeft de katholieke gemeenschap uiting aan haar solidariteit met de derde wereld. We helpen mannen en vrouwen die in Neder-land zich vrijwillig inspannen en samenwerken met de Kerk ter plaatse in de zogenaamde derde wereldlan-den. We zijn als katholieke gemeenschap terecht trots op deze mensen die het Evangelie handen en voeten geven. We noemen hen missionaire ondernemers. Wij roepen u op hun goede werk te steunen.

Hoe werkt Adventsactie?We nodigen missionaire ondernemers uit om hun projecten voor te dragen. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de mens achter de projecten en organisaties. Als we een project adopteren geloven we in het nut ervan, zijn we overtuigd dat het geld goed besteed is en op de juiste plaats komt en vooral dat het gekozen project

herkend en erkend wordt. Lokaal draagvlak is voor ons essentieel om een helpende hand uit te steken.Onze Nederlandse katholieke kerk is altijd sterk ge-weest in de missie. Dat zijn we nog steeds! We willen graag mensen helpen in de derde wereld, maar we willen nog liever dat zij leren om zichzelf te helpen. We geloven in de betrouwbaarheid van het kerkelijk net-werk: we weten wie we, in ons geval, in het Afrikaanse Malawi in het gebied Kasongwe kunnen aanspreken. Onze projecten komen ten goede aan alle mensen, niet alleen katholieken. Ook dat is een kenmerk van kerke-lijk ontwikkelingswerk. Men staat open voor alle men-sen in nood. Adventsactie kan met weinig kosten voor zichzelf hulp bieden.

Gekozen project Verrijzenis Parochie:Onderwijs afgelegen gebied in Malawi.

Het Afrikaanse Malawi is een van de armste landen ter wereld. Ver weg in het noorden ligt het gebied Kasongwe. Het is een zeer afgelegen gebied. Er is hier geen elektriciteit en om aan water te komen moeten de mensen ver lopen naar een handpomp. Er zijn in het gebied geen voorzieningen voor gezondheidszorg; de dichtstbijzijnde kliniek is 14 kilometer lopen. Openbaar vervoer is er ook niet echt. De inwoners van het gebied leven van eenvoudige landbouw en hebben nauwelijks een inkomen. Veel mensen zijn ziek en leven in grote armoede.

De mensen van Kasongwe vragen onze hulp bij de bouw van een basisschool. Ze hebben zelf al twee eenvoudige klaslokalen gebouwd, maar willen dat uit-breiden tot een volwaardige school. Dat is hard nodig, omdat de omliggende scholen te ver lopen zijn. De meeste kinderen hebben geen schoenen en de zand-wegen zijn soms te heet door de brandende zon en in de meerderheid van de gezinnen is er niets te eten ’s morgens. Door deze moeilijke omstandigheden lukt het sommige kinderen helemaal niet om naar school te gaan .De ouders van Kasongwe willen graag dat hun kinderen in de buurt naar school kunnen. Vandaar dat zij zelf twee klaslokalen hebben gebouwd, maar die voldoen nauwelijks. Er gaan bijna 300 kinderen naar deze kleine, geïmproviseerde school. Een deel krijgt les onder een boom.

Adventsactie wil samen met de gemeenschap van Kasongwe de school uitbreiden met twee klasloka-len, vier onderwijzershuizen, een klein kantoor en tien latrines. Er kunnen dan 400 kinderen naar school in Kasongwe. We willen € 25.000.-- bijdragen. Helpt U mee dit te realiseren?

In diverse Kerken van onze Verrijzenis Parochie wordt voor dit project gecollecteerd.

De gezamenlijke werkgroepen M.O.V. van De Verrijzenis Parochie.

ADVENTSACTIE: GROOT DENKEN, KLEIN DOEN

Peter Ambting is veertig jaar geleden geboren in Beek (Montferland). Voor zijn priesteropleiding volgde hij studies aan de KTU en het Ariënsckonvict in Utrecht. Hij is diaken gewijd op 18 november 2007. Zijn priesterwijding volgde op 17 mei 2008. Zijn eerste benoeming, als diaken en daarna als priester, was in Arnhem. Daar werd toen gewerkt aan de vorming van de huidige Sint Eusebiusparo-chie. Per 1 juni 2010 werd hij benoemd tot pastoor van de H.H. Maria en Laurentiusparochie. Pastoor Ambting woont thans in de pastorie naast de Heilige Geestkerk in Doetinchem. Omdat deze kerk per 1 april 2014 is verkocht, gaat hij verhuizen naar de pastorie bij de H. Antoniuskerk in Ulft. Het wordt een tijdelijk verblijf. Over de definitieve woon-plaats van de pastoor wordt nog nagedacht.

Page 6: De verbinding december 2013

6

Samen met de vrijwilligers van de Parochiële Caritas (PCI) en de Missie-Vrede-Ontwikkelingswerk (MOV) organiseren we dit jaar opnieuw de kerstactie. Onder-steuning aan mensen die het hard nodig hebben. De economische crisis van de laatste jaren begint in veel gezinnen voelbaar te worden.

Eén van onze opdrachten als geloofsgemeenschappen is zorg om en voor de armen en mensen die het op de een of andere manier moeilijk hebben, bijv. door (chro-nische) ziekte, werkloosheid, echtscheiding, verlies van een geliefde. Mensen kunnen daardoor in de problemen raken. Geestelijk door eenzaamheid, of materieel door financiële problemen. Dit is het brede werkveld ‘diaco-nie’. Omzien naar de medemens, zorg bieden, opko-men voor elkaar in solidariteit: dat is een van de missies van de katholieke kerk in onze samenleving.

Aan het eind van het jaar, rond de feestelijke dagen van Kerstmis en Oud- en Nieuwjaar, willen we vanuit De Verrijzenis Parochie onze solidariteit tonen middels de zgn. Kerstactie.We doen hiermee een oproep om levensmiddelen, iets lekkers voor jong en oud te brengen naar de inza-meladressen. Er zullen passende pakketten gemaakt worden voor de bij ons bekende adressen van men-sen die deze extra aandacht en attenties goed kunnen gebruiken. Wat eventueel aan ingezamelde goederen overblijft zal naar de voedselbanken gebracht worden.U kunt levensmiddelen, verpakt in blikken, potten of anderszins naar onderstaande kerken brengen op don-derdag 12 december 2013 tussen 16.00 en 17.30 uur

Ulft: Petrus&Paulus; Ulft: Antonius; Varsselder-Veldhunten: Martelaren van Gorcum,Gendringen: MartinuskerkNetterden: Zaal MeijerMegchelen: MartinuskerkSilvolde: MauritiuskerkVarsseveld: LaurentiushuisBreedenbroek: Petrus en Paulus Dinxperlo: Goede Herder (Azewijn sluit zich aan bij de actie van de voedselbank Montferland op 21 december)

Levensmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden, zoals vlees kunnen vrijdag 13 december tussen 15.00 en 16.00 uur bezorgd worden in de Petrus en Paulus-kerk te Ulft. We rekenen op uw medewerking en solida-riteit t.b.v. van de armen van onze tijd.

Namens alle vrijwilligers van PCI en MOV: Diaken Cor Peters, en Diaken Jan van Heugten.

OMZIEN NAAR ELKAAR: KERSTPAKKETTEN ACTIE 2013

Ontslag komt vaak hard aan, ook al is het buiten je schuld om. Je verliest een groot deel van je inkomen, het contact met collega’s en een dagvulling. Je dagritme, je leefdoel en je zelfbeeld veranderen vaak ingrijpend. Sommigen hebben het gevoel er alleen voor te staan. Dit laatste geldt ook voor schoolverlaters die vaak moeite hebben om aan de slag te komen.

Daarom organiseert de Raad van Kerken Oude IJsselstreek woensdag 27 november a.s. een ontmoetingsmiddag voor werkzoekenden. Het doel van deze middag is werkzoekenden de gele-genheid te bieden elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, te werken aan het eigen net-werk en ideeën op te doen om de kans op een baan te vergroten.

De ontmoetingsmiddag vindt plaats in de Petrus & Pauluskerk aan het Kennedyplein in Ulft. Het programma bestaat o.a. uit een onderling gesprek in kleine groepen, een verhaal van een werklo-ze en een presentatie door een vertegenwoordiger van de landelijke netwerkclub “De Broekriem”. De zaal is open vanaf 14.30 uur (inloop met koffie). Om 15.00 uur begint het programma. De mid-dag wordt afgesloten om 17.00 uur.

ONTMOETINGSMIDDAG VOOR WERKZOEKENDEN

Page 7: De verbinding december 2013

7

Oud en Nieuw bij V&TDecember is de maand van terug- én vooruitkijken. Als werkgroep Vorming en Toerusting van onze Verrijzenis Parochie en de Protestantse Gemeente Gendringen-Bontebrug zijn we niet ontevreden over de reacties op ons programma tot nu toe. Opvallend in positieve zin waren de avonden over schaliegas en de film Almanya. Daarentegen was het jammer, dat de Maarten Luther Wandeltocht niet voldoende deelnemers op de been bracht.Met de ervaring van de eerste helft van het programma, kijken we optimistisch vooruit naar het tweede deel. We gaan in januari meteen voortvarend van start met een zondagse doe-middag voor (groot)ouders en (klein)kin-deren. Iets verder in de maand een experiment voor muziekliefhebbers: Kerk, daar zit muziek in! Hieronder uitgebreide informatie over beide onderdelen.

V&T: kansen om iets met - of: vanuit - je geloof te doen. Van harte aanbevolen! Het hele programma staat op de website: www.deverrijzenisparochie.nl Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

Nr. 10 Samen Tekenen voor Kwali-tijd!

Een workshop voor (klein-)kinderen en (groot-)ouders!Wie kent het niet: het leven draait door en er is zo veel, dat je aandacht opeist; eigenlijk zou je meer willen investeren in de relatie met je (klein-)kind, maar het komt er gewoon niet van; voor je het weet zijn ze groot….Deze middag is bedoeld om werk te maken van wat veel (groot-) ouders van harte willen: de band met je (klein-)kinderen versterken door bewust tijd te maken voor elkaar. Daartoe biedt Wilma Koolstra een workshop aan: Samen Tekenen voor Kwali-tijd! Onder professio-nele begeleiding maak je samen - (groot-)ouders en hun (klein-)kinderen - een kunstwerk.

Natuurlijk gaat dat kunstwerk mee naar huis!

Datum : Zondag 12 januariTijd : 14.00 uur - 15.30 uurPlaats : Petrus en Pauluskerk, UlftKosten : € 2,- per deelnemerLeiding : Wilma Koolstra en pastor Guus van der PloegOpgave : Vooraf - tot 6 januari 2014 - bij pastor Guus van der Ploeg [email protected] / 0613697367

Nr. 11 Kerk, daar zit muziek in!

Muziek…, overal om je heen… niet weg te denken uit ons leven!Het volgende is vast herkenbaar: als je dat ene liedje hoort, moet je denken aan… of: dat deun-tje, dat maar niet uit je hoofd wil… Wat is dat toch? De woorden? De melodie? Het moment waarop je het hoort? En hoe is dat dan in de kerk? Welke rol heeft muziek daar? En wat doet dat dan met jou?In twee avonden neemt Inge Rietvink, muziektherapeute, ons mee in de beleving van muziek. De eerste avond vanuit je eigen muziek; we communiceren en spelen met muziek. De tweede avond werken we met muziek van de kerk; daarbij gebruiken we het boekje ‘De kerk, daar zit muziek in’. We willen vooral samen muziek maken om muziek te kunnen beleven. Het uitgangs-punt daarbij is: iedereen is muzikaal, want iedereen heeft emotionele ervaringen met muziek!

Datum : Dinsdag 21 januari en 28 januari Tijd : 19.30 uur - 21.30 uurPlaats : Petrus en Pauluskerk, Ulft.Kosten : € 5,- per avondLeiding : Inge Rietvink, muziektherapeute en pastor Guus van der PloegOpgave : Vooraf - tot 12 januari 2014 - bij pastor Guus van der Ploeg, [email protected] / 0613697367

Page 8: De verbinding december 2013

8

Ieder jaar komen veel (vooral jonge) mensen naar Taizé die zich ook verdiepen in de vraag hoe ze dicht bij huis kunnen bidden en zich voor anderen kunnen inzetten? De pelgrimage van vertrouwen probeert een antwoord te zijn op deze vraag door iedereen voor te stellen op weg te gaan:... “ga verder op de weg, want deze bestaat alleen door hem te bewandelen.” (website Taizé)

TAIZÉ EN DE PELGRIMAGE VAN..... Samen met mijn zus Francis bezocht ik Taizé in de zomer van 1978 om nog een weekje vakantie te heb-ben voor het werk weer begon. Meteen was ik geboeid door het internationale karakter daar op de heuvel. Alle nationaliteiten leken wel vertegenwoordigd. Het was makkelijk om contact te maken. Ik herinner me avonden

rondom een kampvuur met virtuoos Latijns-Amerikaans gitaarspel. In tegenstelling tot in Nederland wilde je hier juist zo lang mogelijk in cd kerk verblijven door de prachtige en ontroerende spiritualiteit en gezangen in vele talen.Sindsdien heb ik Taizé vaak bezocht en deel uitgemaakt van vele gespreks- en stiltegroepen waarin je je ge-dachten kon uitwisselen of overdenken wat een broeder ‘s morgens uit de bijbel besproken had.De kracht en het “geheim” van Taizé is volgens mij het feit dat jong en oud, diepgelovig of niet, dat iedereen even losgeweekt wordt van dagelijkse sores en de waan van de dag. En uiteindelijk maakt dit dat je god-delijke spiritualiteit ervaart in het contact met de ander, of tijdens een gesprek met een broeder, tijdens de gezangen of juist in de stilte van je kamer. Het is een bepaalde vibratie die er is en die door alle bezoekers zelf wordt veroorzaakt.Het is laven aan een authentieke bron, waar je vandaan komt en het voelt als thuiskomen. Niet zelden heb ik hier inspiratie en inzicht gekregen om wereldse dingen in een bepaald perspectief te zien en geleerd om din-gen te relativeren of juist de betekenis ervan te zien.Het krijgt nog een extra dimensie omdat het zo landelijk gelegen is en het wel lijkt of de tijd hier stil heeft ge-staan. Ook vind ik het inspirerend om in de Taizé-winkel kennis te maken met hetgeen de communiteit vervaar-digt. De boeken, de muziek, de iconen, keramiek, de beeldjes, kruizen, etc.

Gerard Schoemaker, 58 jaar, mede eigenaar van doe-het-zelf-zaak.

Weet u welkom op zondag 8 december 2013 om 17.00 uur in de Protestantse Kerk te Silvolde.

Voor informatie over Taizé: www.taize.fr/nl

De oecumenische werkgroep ‘Taizé’:Cor Peters en Joop Kraan

Ook De Verrijzenis Parochie maakt gebruik van be-richtgevingen over activiteiten op facebook. Een snelle manier om in deze tijd te informeren en ook contact te maken over kerkelijke en religieuze zaken. Vind en Like ons op Facebook.

”...EEN PELGRIMAGE VAN VERTROUWEN...”

H. MIS IN HET ENGELS

In een gesprek, enige weken geleden, met enkele van oorsprong Filipijnse mensen kwam de vraag naar boven of het mogelijk zou zijn om voor een groep Engelssprekenden een H. Mis in het Engels te ver-zorgen. Onze priester, Marcel Smits, opgegroeid in Nieuw Zeeland, was direct enthousiast. Hij spreekt de Engelse taal uitstekend, maar is ook vertrouwd met de specifieke eucharistische taal.Dit leidt nu tot een eer-ste experiment. Op zondagmiddag 15 december 2013 zal om 14.30 uur in de H.H. Petrus & Pauluskerk, J.F. Kennedyplein 9 te Ulft de eerste H. Mis in het Engels worden gehouden. Met name de Engelssprekende of van oorsprong Engelssprekenden van binnen en buiten De Verrijzenis Parochie zijn van harte welkom, maar natuurlijk staan de kerkdeuren open voor alle belangstellenden. Er wordt een collectie gehouden voor noodhulp voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Fillipijnen.Na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoe-ten bij een kop koffie of thee. So, your all welcome.

Namens het pastorale team: Diaken Jan van Heugten.

Page 9: De verbinding december 2013

9

Seniorenbond Gendringen, Netterden, Breeden-broek en Dinxperlo. Seniorenafdeling Megchelen.Beiden aangesloten bij de KBO.Wie kent niet de populaire zanggroep de Strangzan-gers. Dit gezellige mannenkoor met leden uit het Ulfts Mannenkoor heeft zijn repertoire uitgebreid met Advents/Kerstliederen. Daarom hebben wij ze uitgenodigd om op te treden op onze Advents-Kerstmiddag. Deze middag zal plaatsvinden op donderdag 12 december 2013.We beginnen met een Eucharistieviering die om 13.30 uur begint in de H.H. Petrus en Pauluskerk in Breeden-broek. Daarna gaan we naar zaal Koenders en begin-nen met een kop koffie. In het middagprogramma zullen de Strangzangers een tweetal optredens verzorgen.Om 17.15 uur gaan we aan tafel voor een maaltijd met2 soorten stamppot en 4 soorten vlees met als afsluitingeen dessert.Om 19.00 uur zal de middag worden beëindigd.De kosten zullen zijn € 17,50 p.p. te betalen bij opgave.Niet leden van bovengenoemde organisaties zijn ook welkom, zij dienen echter € 19,00 p.p. te betalen. U kunt zich aanmelden voor 1 december bij één van de commissieleden t.w.v.:Gendringen: Diny Tangelder tel. 686326 Theo Giesen tel. 681529Netterden: Frans Postma tel. 386254Breedenbroek-Dinxperlo: Nardi Geven tel. 651464 Alois Mecking tel. 681067Megchelen: Mia Koster tel. 377561 Annie Hugen tel. 0630955825Alle ouderen uit ons gebied, lid of geen lid, zijn van harte welkom.

Op Tweede Kerstdag is in Ulft-Oer opnieuw een Kers-therberg. De geloofsgemeenschap van de H. Antonius van Padua en Schutterij de Eendracht toveren het Clubgebouw op het Zwarte Plein om tot een gezellige kerstruimte. De Herberg is open van 13.30 uur tot 17.00 uur. Een ieder kan er binnen lopen om er wat te drinken (een kop koffie is gratis), te praten, een spelletje te doen, de krant te lezen of om gewoon er even uit te zijn.

N.a.v. van een artikel in de vorige Verbinding heeft men vanuit het Dameskoor van Breedenbroek terecht gerea-geerd. Inmiddels hebben diverse partijen hun meningen over en weer geuit en zeggen dat hierbij alles is uitge-sproken. Lees hierover ook C.R.I. Ticus (Dinxperlo) in zijn reactie. De redactie vindt dat hiermee de discussie is gesloten.

Radio Maria zendt 24 uur per dag katholieke program-ma’s uit. De best beluisterde onderdelen zijn die met gebed.Er is veel afwisseling met christelijke en klassieke muziek. Dagelijks is de H. Mis om 09.00 uur.U kunt het rozenkransgebed beluisteren om 07.45 uur, 12.15 uur, 17.00 uur, maar ook zelf live meebidden of een eigen intentie opegeven via tel. 073-6872001.De zender is een steun voor diegenen die het moeilijk hebben. Folders liggen achter in de kerken.Adres: Radio Maria, Postbus 5054, 5201 GA ‘s-Hertogenbosch, www.radiomaria.nl

Op zondag 15 december vieren we samen met andere jongeren uit het Aartsbisdom Utrecht (15 - 30 jaar) Kerst.

De dag begint om 11.00 uur met een Eucharistieviering op het ‘Philosophicum Dijnselburg’ aan de Amersfoort-seweg 10 in Zeist. Je bent al vanaf 10.30 uur welkom.

Als je met het openbaar vervoer wil komen, dan zorgen we voor vervoer van het NS-station Driebergen-Zeist naar de locatie en na afloop natuurlijk ook weer terug! Geef bij opgave aan als je hiervan gebruik wil maken.

Na de lunch (die je zelf dient mee te nemen) is er een inleiding over Maria in de advent en kersttijd, waarna je hierover in deelgroepjes met elkaar in gesprek gaat.

Het feest wordt afgesloten met een kerstdiner, waarna de dag eindigt om 18.30 uur.

De kosten voor deze kerstbijeenkomst bedragen slechts € 5,- p.p. en dit is inclusief kerstdiner! Opgave bij Marcel Jansen: 06-15698345 / [email protected]

UITNODIGING ADVENTS-KERSTMIDDAG RADIO MARIA, MIDDENGOLF AM 675

REACTIE OP REACTIE

KERSTBIJEENKOMST JONGEREN

Page 10: De verbinding december 2013

910

In verschillende kerken kunt u met uw kinderen een kerstviering bijwonen die speciaal op hen gericht is. De moeite waard om een keuze te maken. Een mooie start van een Zalig Kerstfeest!

Dinsdag 24 december, Kerstavond:Op vier plaatsen zijn er vieringen die gericht zijn op kinderen:* Om 17.00 uur in de Mauritiuskerk in Silvolde een Regenboogviering van Woord en Gebed, met zang door allemaal en spel door de kinderen. Diaken Jan van Heugten gaat mee voor.* Om 17.30 uur in de Petrus en Pauluskerk in Ulft een viering van Woord en Gebed, met zang door alle- maal en spel door de kinderen. Als het allemaal lukt zullen de Ulftse Nachtegalen meezingen. Pastor Guus van der Ploeg gaat mee voor.* Om 18.00 uur in de Martinuskerk in Gendringen een viering van Woord en Gebed, met zang door het kinderkoor en allemaal. Het Combo maakt muziek. De Werkgroep gaat voor. * Om 18.00 uur in de Mattheuskerk in Azewijn een viering van Woord en Gebed met zang door het Kinderkoor, de Walnootjes uit Netterden en allemaal en spel door de kinderen. Pastor Cor Peters gaat mee voor.

Zondag 25 december, Eerste Kerstdag* Om 10.00 uur is er in de Martinuskerk in Megchelen een gezinsviering, met zang door het kerst-gelegen- heids-kinderkoor en allemaal. Er is muziek door de blokfluitgroep. Kinderen gaan ‘op bezoek’ in de stal. De werkgroep gaat voor.

Het Kindjewiegen is voor de allerkleinsten. Samen rond de Kerststal zingen en luisteren naar het kerstverhaal.* Om 12. 00 uur in de Petrus en Pauluskerk in Ulft.* Om 15.00 uur in de Petrus en Pauluskerk in Breedenbroek.

In verschillende kerken kunt u de Kerststal gaan bewonderen! Op Tweede Kerstdag zeker in de Antoniuskerk in Ulft-Oer, in combinatie met een bezoekje aan de Kerst-herberg

En de grote mensen dan?In het rooster van vieringen ziet u hoe laat en waar er in de andere kerken ‘gewone vieringen’ zijn. En ook dat zijn echt niet steeds vieringen ‘voor alleen grote men-sen’….!

Heel fijne, goede en gezegende Kerstdagen!

Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

EEN NIEUWE PAROCHIAAN STELTZICH VOOR

Het pastorale team van De Verrijzenis Parochie hoorde dat een Joset van Leeuwen, voorheen pastoraal werk-ster in ons bisdom, in Varsseveld is gaan wonen. We zochten contact met haar, mede omdat ze aangaf bereid te zijn om activiteiten in onze parochie te ver-richten. Inmiddels is zij al voorgegaan in een uitvaart in Varsseveld.Joset, we heten je van harte welkom een wensen jou en je man alle goeds toe. Hieronder stelt ze zichzelf voor.

Namens het pastorale team, Diaken Jan van Heugten

Even voorstellen…Ik ben Joset van Leeuwen. Ik ben deze zomer naar Varsseveld verhuisd omdat mijn man, Gertjan de Pen-der, dominee is geworden in Varsseveld. Ik heb na mijn studie Theo-logie inUtrecht 8,5 jaar met ontzettend veel plezier in de H. Suitbertusparochie (West-Betuwe) gewerkt. Begin september heb ik daar afscheid genomen. Ik heb nu een sabbatical waarin ik mij oriënteer op mijn ver-dere arbeidzame leven. Tijdens dit sabbatical zal ik wat bijspringen op het ge-bied van uitvaarten. En daarnaast ben ik natuurlijk parochiaan in De Verrij-zenis Parochie!

MET DE KINDEREN KERSTMIS VIEREN IN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

TROUWEN IN 2014? LAAT HET WETEN!

Het afgelopen jaar hebben we in onze Verrijzenis Parochie 3 kerkelijke huwe-lijken mogen vieren.

Dat was telkens een feest, waarin jonge mensen voor elkaar en voor God het ‘Ja-woord’ gaven. We mochten met de paren samen op weg naar de dag van hun leven. Waardevol en Inspirerend!

Nu het nieuwe jaar in zicht komt, is het ook tijd voor nieuwe plannen en goede voornemens. Daarom deze oproep aan paren die denken in 2014 te gaan trouwen en die overwegen om dat ook in de kerk te doen.

Laat het ons vroegtijdig weten! Een bericht aan ons secretariaat is - als eerste stap - voldoende. Telefoonnummer en emailadres staan achter op deze Verbinding.

Page 11: De verbinding december 2013

11

Aanmelden voor het Sacrament van het Doopsel:

Als je de wens hebt je kind te laten dopen, dan kun je hiervoor contact opnemen met het centrale secretariaat van De Verrijzenis Parochie en daar hoor je wat de gang van zaken is in de lokale geloofsgemeenschap waarin je je kind wilt laten dopen. Je kunt bellen met 0315-342044 of mailen naar [email protected] voor het opvragen van een doopformulier.

Dit kan per post of mail verzonden worden naar:De Verrijzenis Parochie, Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR Ulft, of per e-mail: [email protected]

Datum Tijd Locatie Voorganger Voorbereiding

Zaterdag 7 december 16.00 uur Gendringen Pastor Smits Plaats gehad

Zondag 8 december 11.30 uur Dinxperlo Diaken Peters Plaats gehad

Zaterdag 29 december 11.30 uur Azewijn Diaken Peters

Zaterdag 25 januari 16.00 uur Ulft - Antonius Diaken Peters

DOPEN IN DE VERRIJZENIS PAROCHIE NOVEMBER T/M DECEMBER 2013

Wilt u een van de pastores spreken dan kunt u daarvoor persoonlijk een afspraak maken.

De telefoonnummers en de e-mailadressen vindt op pagina 2 van De Verbinding.

Verder is het goed om te weten dat elke pastor een dag in de week vrij is:

Pastor Marcel Smits: maandag Pastoraal werker Guus v.d. Ploeg: woensdag Diaken Jan v. Heugten: woensdag Diaken Cor Peters: donderdag

Voor dringende pastorale zaken, zoals Sacrament van de Zieken of ziekenzegen is een pastor bereikbaar via telefoonnummer 0315-342044.

BEREIKBAARHEID PASTORESTEAM BINNEN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

Page 12: De verbinding december 2013

Liturgisch rooster H.H. Petrus en H. Antonius H.H. Martelaren H. Mattheus H. MauritiusPaulus van Gorcum

DECEMBER Ulft Ulft Varsselder/Veldhunten Azewijn Silvolde

1e Zondag advent zo. 10.00 uur za. 17.30 uur zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur30 nov. en 1 dec. Eucharistie Woord- en Com. Woord- en Com. Woord- en Com.

Past. Smits Leken Past. v.d. Ploeg LekenKerkkoor Kerkkoor Walnootjes Kerkkoor

2e Zondag advent zo. 10.00 uur za. 19.00 uur za. 17.30 uur7 en 8 december Eucharistie Eucharistie Eucharistie

Past. Smits Vicaris Pauw Vicaris PauwInspiration Kerkkoor

3e Zondag advent zo. 10.00 uur za. 17.30 uur za. 19.30 uur zo. 10.00 uur14 en 15 december Eucharistie Eucharistie Woord- en Com. Woord- en Com.

Em. past. Zemann Em. past. Zemann Diaken v. Heugten Past. v.d. PloegKerkkoor Kerkkoor Mixed Emotionszo. 14.30 uurEucharistiein het EngelsPast. Smits

Woensdag wo. 19.00 uur18 december Boeteviering

Pastores team

4e Zondag advent zo. 10.00 uur za. 17.30 uur21 en 22 december Eucharistie Eucharistie

Past. Smits Vicaris PauwKerkkoor Kerkkoor

Kerstavond di. 17.30 uur di. 19.00 uur di. 21.00 uur di. 18.00 uur di. 17.00 uur24 december Woord- en Com. Woord- en Com. Woord- en Com. Woord- en Com. Woord en Gebed

Past. v. d. Ploeg Past. v.d. Ploeg Diaken Peters Diaken Peters Diaken v. HeugtenUlftse Nachtegalen Inspiration en lekendi. 22.00 uur di. 21.00 uurEucharistie Woord- en Com.Past. Smits Diaken v. HeugtenKerkkoor Mixed Emotions

1e Kerstdag wo. 10.00 uur wo. 10.00 uur wo. 10.00 uur25 december Eucharistie Woord- en Com. Eucharistie

Vicaris Pauw Diaken Peters Past. SmitsKerkkoor Kerkkoorwo. 12.00 uur Kindje wiegenDiaken Peters

2e Kerstdag do. 10.00 uur do. 10.00 uur26 december Eucharistie Euch. met Past. Smits

Vicaris Pauw Kerkkoor

Heilige Familie zo. 10.00 uur za. 17.30 uur zo. 10.00 uur za. 17.30 uur28 en 29 december Eucharistie Eucharistie Woord- en Com. Eucharistie

Em. past. van Merm Past. Smits Diaken Peters Vicaris PauwKerkkoor Kerkkoor Kerkkoor

Oudjaarsdag di. 17.30 uur di. 19.00 uur di. 19.30 uur di. 17.30 uur31 december Woord en Gebed Woord- en Com. Woord en Gebed Woord en Gebed

Leken Diaken Peters Leken LekenKerkkoor Mixed Emotions

Nieuwjaarsdag wo. 11.00 uur1 januari Eucharistie

PastoresteamKerkkoor

Driekoningen zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur za. 17.30 uur4 en 5 januari Eucharistie Woord- en Com. Eucharistie

Past. Smits Diaken Peters Em. past. MorsinkVrijwilligersviering

12

Page 13: De verbinding december 2013

13

H. Laurentius De Goede Herder H.H. Petrus en H. Martinus H. Martinus H. WalburgisPaulus Netterden

Varsseveld Dinxperlo Breedenbroek Gendringen Megchelen Vieringen in Azewijn

za. 19.00 uur za. 19.00 uur za. 17.30 uur zo. 10.00 uur inEucharistie Woord- en Com. Woord- en Com. Azewijn m. WalnootjesPast. Smits Leken Past. v.d. Ploeg Woord- en Com.

Herenkoor Kerkkoor Past. v.d. Ploeg

zo. 10.00 uur za. 19.00 uur za. 17.30 uur za. 19.00 uurWoord- en Com. Woord- en Com. Woord- en Com. EucharistieDiaken Peters Diaken Peters Diaken Peters Past. SmitsDameskoor Kinderkoor

zo. 19.00 uurAnders vierenLeken met N JoyWereldlichtjesdag

za. 19.00 uur za. 19.00 uur zo. 10.00 uur za. 19.30 uur Eucharistie Eucharistie Eucharistie in AzewijnEm. past. Zemann Past. Smits Past. Smits Woord- en Com.

Gemengd koor Kerkkoor Diaken v. Heugten

za. 19.00 uur zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur za. 19.00 uurWoord- en Com. Woord- en Com. Eucharistie Woord- en Com.Past. v.d. Ploeg Past. v.d. Ploeg Vicaris Pauw Diaken Peters Herenkoor Kerkkoor

di. 19.00 uur di. 19.00 uur di. 22.00 uur di 18.00 uur di. 19.00 uur di. 18.00 uurWoord- en Com. Eucharistie Eucharistie Woord en Gebed Eucharistie in AzewijnDiaken v. Heugten Past. Smits Vicaris Pauw Leken/Gezinsviering Vicaris Pauw Woord- en Com.

Gemengd koor Kinderkoor Diaken Petersdi. 21.00 uurEucharistieEm. past. MorsinkKerkkoor

wo. 10.00 uur wo. 15.00 uur wo. 10.00 uur wo. 10.00 uurWoord- en Com. Kindje wiegen Woord- en Com. in AzewijnPast. v.d. Ploeg Leken EucharistieHarmonie Gezinsviering Past. Smits

za. 19.00 uur za. 19.00 uur za. 17.30 uur zo. 10.00 uurEucharistie Eucharistie Woord- en Com. in AzewijnPast. Smits Vicaris Pauw Diaken Peters Woord- en Com

Gemengd koor Kerkkoor Diaken Peters

di. 19.00 uur di. 19.00 uur di. 19.00 uur di. 19.30 uurWoord en Gebed Eucharistie Woord en Gebed in AzewijnPast. v.d. Ploeg Past. Smits Leken Woord en Gebeden leken Kerkkoor Leken

zo. 10.00 uur za. 19.00 uur Oecumenisch za. 19.00 uur Woord- en Com. Eucharistie Diaken v. Heugten EucharistiePast. v.d. Ploeg Em. past. Zemann Ds. H. v.d. Zwaag Past. Smits

Witte kerk

Page 14: De verbinding december 2013

14

H.H. Petrus en H. Martinuskerk De Goede Herder H. Martinuskerk Zorg- en verpleeg- Zorgcentrum ZorgcentrumPaulus Ulft Silvolde Dinxperlo Gendringen centrum Schuylenburg Maria Magdalena

Debbeshoek Ulft Silvolde Postel Gendringen

2de en 4e vrijdag wo. 4 december wo. 4 december wo. 4 decemberv.d. mnd. 18.30 uur 18.30 uur 19.00 uur 10.00 uurRozenkransgebed Eucharistie Eucharistie Eucharistiein de Mariakapel aansluitend Em. past. Morsink Past. Smits

Rozenkransgebed

do. 5 december 09.30 uur Rozenkransgebed

vr. 6 december vr. 6 december08.30 tot 09.15 uur 14.45 - 15.50 uurGelegenheid tot Open kerk metbiechtgesprek Rozenkransgebed09.30 uur aansluitendEucharistie uitstelling van hetPast. Smits Allerheiligste

wo. 11 december wo. 11 december17.30 uur 16.30 uurEucharistie Oecumenisch Past. Smits Past. v.d. Munckhof

do. 12 december09.30 uurRozenkransgebed

vr. 13 december vr. 13 december09.30 uur 15.00 - 15.50 uurEucharistie Open kerk metPast. Smits uitst. Allerheiligste

wo. 18 december wo. 18 december16.30 uur 10.00 uurEucharistie EucharistiePast. v.d. Munckhof Past. Smits

do. 19 december 09.30 uur Rozenkransgebed

vr. 20 december vr. 20 december09.30 uur 15.00 - 15.50 uurEucharistie Open kerk metPast. Smits uitst. Allerheiligste

di. 24 december16.00 uurKerstvieringPast. v.d. Munckhof

do. 26 december09.30 uurRozenkransgebed

vr. 27 december Woonzorgcentrum vr. 27 december 09.30 uur Dr. Jenny Dinxperlo 15.00 - 15.50 uur Eucharistie vr. 27 december Open kerk met Past. Smits 11.00 uur Euch. uitst. Allerheiligste

Past. Smits

LITURGISCH ROOSTER VAN DE DOORDEWEEKSE VIERINGEN IN DECEMBER 2013

Page 15: De verbinding december 2013

H.H. Petrus en Paulus UlftEucharistisch Centrum voor alle geloofs-gemeenschappen van De Verrijzenis ParochieLocatieraad:Voorzitter: Willem Wanders tel. 0315-683009Secretariaat: Theo Heebing a.i. tel. 0315-683442Budgethouder: Theo Heebing tel. 0315-683442Lid: Riet v.d. Pavert-Kraan, tel. 0315-685480Koster: Rien Meesters tel. 0315-632697Koren: Kerkkoor: dirigent: Ferdi Cornelissen, tel. 0315-842353 Repetitie: dinsdag 19.30 uur, ontmoetingsr. P&P kerk.Inspiration: dirigent: Sander Spaan, 06-24436048.Repetitie: maandag 20.00-22.00 uur, Antoniuskerk.Begraafplaats:Beheerder: Jan van Balkum, tel.: 0315-683359.

MEDEDELINGEN:• Openingstijd Mariakapel: iedere dag van 9.00 tot 17.00 uur.• U kunt contact opnemen met het secretariaat: tel 681275. Op ma. en do. van 9.00 uur - 11.30 uur voor huwelijksjubilea, sacrament van de zieken, uitvaarten en misintenties! Ook kunt u intenties (à € 7,50) per enveloppe schriftelijk opgeven (graag in de linkerbovenhoek vermelden: Intenties) en bij het secretariaat in de brievenbus doen. Wilt u uw intenties in “De Verbinding” van jan. geplaatst hebben dan dient u deze vóór 10 dec. in te leveren.• Communie thuis aan zieken en/of bejaarden op donderdag 5 december. Mensen die ook graag de communie thuis ontvangen, kunnen zich melden via ons secretariaat. Tel. 0315-681275.

FAMILIEBERICHTEN:

INTENTIES DECEMBER 2013Zondag 1 december:Johan en Annie Meijer-Kok, Mimi de Witte, Harry Lukas-sen, Sjaan Bockting-Horsting, Annie Vredegoor-Lukas-sen, Anneke Cornelissen-Engel, Piet Sessink, Johan Jansen en ov.fam., Jo van Toor-Berendsen (nms.fam.Berendsen-Sommers), Piet, Lies en Mirjam Giesen, Jan Thus, ov.fam. Ditters-Verstege, Catrien Reijntjes-Kuijer, Annie Pastors-Hendriksen, Lies Rözer-Bosmann, Jan Vet, uit dankbaarheid b.g.v. het 50-jarig huwelijk van Riet en Frits Ditters-Verstege, dat zij samen met familie, vrienden en bekenden mochten vieren.

Zondag 8 december:Jaargedachtenis voor: Vincent Peters en Marie Sche-pers-Heuves.Verder voor: Pastoor Koeleman, Annie Kaaijk en ov. fam., Mimi de Witte, ov.o. Peters-Schepers en ov. fam., Gerard Overbeek, ov.o. Willy Nijenhuis en Liesbeth Nijenhuis-Geurtsen, Sjaan Bockting-Horsting, Annie Vredegoor-Lukassen, Anneke Cornelissen-Engel, Piet Sessink, Theo Huurdeman, Piet, Lies en Mirjam Giesen, Jan Thus, Catrien Reijntjes-Kuijer, Annie Pastors-Hen-driksen, Grada Leijzer-Overgoor, Lies Rözer-Bosmann, Jan Vet.

Zondag 15 december:Jaargedachtenis voor: ov.o. Giesen-te Boekhorst.Verder voor: Johan en Annie Meijer-Kok, Mimi de Witte, Nico Kaaijk en ov. fam. Kaaijk-te Boekhorst, Gerard Overbeek, Wim Kok, Jos Klaassen, Anneke Cornelis-sen-Engel, Piet Sessink, Piet, Lies en Mirjam Giesen, Jan Thus, Catrien Reijntjes-Kuijer, Annie Pastors-Hen-driksen, Lies Rözer-Bosmann, Jan Vet.

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AZEWIJN

Overleden: 14-10-2013: Jan Thus, zorgcentrum SchuylenburghSilvolde, 91 jaar. Zijn uitvaartdienst en begrafenis-plechtigheid hebben plaats gehad op 19 oktober.

20-10-2013: Grada Leijzer-Overgoor, zorgcentrum Debbeshoek, 94 jaar. Haar crematieplechtigheid heeft plaats gehad op 25 oktober.

21-10-2013: Catrien Reijntjes-Kuijer, zorgcentrum Debbeshoek. 87 jaar. Haar uitvaartdienst en begrafe-nisplechtigheid hebben plaats gehad op 26 oktober.

22-10-2013: Annie Pastors-Hendriksen, zorgcentrum Debbeshoek, 80 jaar.Haar uitvaartdienst en crematie-plechtigheid hebben plaats gehad op 28 oktober.

28-10-2013: Lies Rözer-Bosmann, Bongerd 2C, 89 jaar. Haar uitvaartdienst en begrafenisplechtigheid hebben plaats gehad op 1 november

Bidden wij om troost voor hun familie, vrienden en bekenden.

15

Page 16: De verbinding december 2013

Zondag 22 december:Mimi de Witte, Gerard Overbeek, Anneke Cornelissen-Engel, Piet Sessink, Jan Thus, Catrien Reijntjes-Kuijer, Annie Pastors-Hendriksen, Jan Vet.

Dinsdag 24 december Kerstavond:Jaargedachtenis voor: Theo Schreur.Verder voor: ov.o. Jan Kolks en Marie Kolks-Smits, Marijke Kleinpenning-Rabelink, Annie, Jan en Brian le Comte, ov. o. Overbeek-Molenaar en ov. fam.

Woensdag 25 december 1e kerstdag:Hein en Lidy van Uhm en dochter Monique, ov.o.klein Tank-ter Horst, pastoor Ben brus, pastoor Wim van Essen, Mimi de Witte, Dora Kok, ov. fam. Kok-Delsing, Gerard Overbeek, Riet Visser-Heister, Wim en Paula van Aalst-Bömer, ov.o Teun Roes en Lies Roes-Wil-ting, Henk Knipping, zijn dochters Corry en Gerda en schoonzoon Hans, Frans en Miep Heister-Engel, ov.o. Willy Nijenhuis en Liesbeth Nijenhuis-Geurtsen, Piet Aalders, Johan Jansen en ov. fam., ov.fam. Ditters Verstege, Theo Huurdeman, Herman Kniest en Martine, Lies en Herman Boland en Felici,ov. fam. van Hal-Tempels, Bennie Aalders, Bernard Vet, Piet, Lies en Mirjam Giesen, Jan Thus, Catrien Reijntjes-Kuijer, Annie Pastors-Hendriksen, Lies Rözer-Bosmann. ov. o. van Hal-Schut, Herman te Kaat, Jan Bruens, Corrie Robben, Annelies Robben-Peters, ov.o. Thij en Jo van Toor-Berendsen, ov. o. Overbeek-Mole-naar en ov. fam., Gerard van Eck, Joep Giesen, Jan Vet en Yannick.

Zondag 29 december:Johan en Annie Meijer-Kok, Mimi de Witte, Gerard Overbeek, Joop Konings, Jan Thus, Catrien Reijntjes-Kuijer, Annie Pastors-Hendriksen, Grada Leijzer-Overg-oor, Mies Janssen-Steentjes,Jan Vet, voor alle overledenen van onze geloofsge-meenschap.

Deze lijst is opgemaakt op 11 november 2013

MEDEDELING M.B.T. ONZE BEGRAAF-PLAATS PETRUS & PAULUS - ULFTHet blijkt soms dat familie van overledenen een urnen bijzetting zelfstandig met de uitvaartonderneming/graf-verwerker denkt te kunnen regelen. Dit zonder vooraf in overleg te treden met onze begraaf-plaatsbeheerder de heer J. van Balkum.Hierdoor wordt hij op zeer onaangename wijze met vol-dongen feiten geconfronteerd, waarbij wij ook nog eens de administratieve controle van onze begraafplaats verliezen. Wij verzoeken u dringend vooraf met onze begraaf-plaatsbeheerder contact op te nemen en met hem afspraken ter bijzetting te maken.Wij hopen en vertrouwen op uw medewerking.

Bestuur Stichting Begraafplaats P & P - Ulft.

R.K. Geloofsgemeenschap H. Antonius van Padua UlftLocatieraad:Voorzitter: Jeroen Bluemink 0315-244258Budgethouder: Theo Geerts 0315-683390Secretaris: vacatureLid: Frans van Hal 0315-684959Lid: Marijke Schreur 0315-631569

Secretariaat:[email protected] en berichten voor het parochieblad voor de Antonius geloofsgemeenschap vóór de 10e van de maand insturen naar [email protected] Jeroen Bluemink 0315-244258

Kosters: Willy Krosse 0315-683692 Jan Hofstra 0315-685081Kerkhofbeheer: Fred Marneth 0315-683729 Jan Boland 0315-683919Inspiration: dirigent: Sander Spaan 06-24436048Repetitie: maandag 20.00-22.00 uur, Antoniuskerk.

Dopen

Tot en met december zijn er geen doopvieringen in de Antonius-geloofsgemeenschap.

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AZEWIJN

16

Overleden:

18 oktober: Gert Bergervoet, Dr. Schaepmanstraat 50, leeftijd 85 jaar. Zijn uitvaart en begrafenisplechtigheid hebben plaatsgevonden op 24 oktober.

31 oktober: Marie Sprenkelder-Wopereis, Kanunnik de Vriesstraat 2, leeftijd 78 jaar. Haar plechtige uitvaart en begrafenis hebben plaatsgevonden op 6 november.

Page 17: De verbinding december 2013

17

ALLERZIELENOp zondag 3 november hebben we in de Allerzielenvie-ring onze dierbare overledenen die het afgelopen jaar zijn gestorven herdacht. We hebben een kaars ontsto-ken bij het noemen van de namen en uitgesproken dat het gedenken de inspiratie mag zijn om verder te leven met het verlies. Aansluitend werden de graven en urnen gezegend op het naastgelegen kerkhof. De viering werd verzorgd door de Avondwakegroep en de voorgangerwas diaken Cor Peters.

GEBEDSINTENTIES VOOR DE MAAND DECEMBER 2013Zaterdag 14 december: Eucharistieviering:Marie Sprenkelder-Wopereis; Bertus en Dora Driever- Hartering; Gert Bergervoet en zoon Tonnie; Herman Teitink; Jaargedachtenis Jan Geurts; Lies Messink- Derksen; Yvonne Sloot-Jansen; Tadek Slebioda; Jo Sessink- Liebrand; Theo Hartering; overl. ouders Rob-ben-Kroezen; Anneke Huls-Bruins; Wim Mellendijk; overl. ouders Michelus-Reinders; overl. ouders van Uem-Hakvoort en Guus; Frans van Unnik; Marie Albers- Huls; Jaargedachtenis Bennie Stijntjes; overl. echtge-noot en zieke kinderen.

Kerstavond en eerste kerstdag:Marie Sprenkelder-Wopereis; Gert Bergervoet en zoon Tonnie; Bertus en Dora Driever-Hartering; Gert en An-neke Geerts-Raben; overl. ouders Hakfoort-OvergoorGreetje Spekking-Rutjes; Theo Hartering; Jan en Tonia Geurts-Engelen; Hennie Overbeek; overl. ouders Ratering-Peters en overl. fam.; Jan en Nellie Bannink-Megens en overl. fam.; Herman Teitink; Marie Albers-Huls; Leo en Marietje Gerritsen-Löverink; Gert en Marie Venhorst-Wenting en Ans; overl. ouders Jansen-Smits;Marieke Bruens; Jan Peters en overl. ouders; Jo Ses-sink-Liebrand; Theo van Aalst; overl. ouders Robben-Kroezen; Anneke Huls-Bruins; Wim Mellendijk; overl. ouders Michelus-Reinders; overl. ouders Peters-Teitink en kinderen; overl. ouders van Uem-Hakvoort en GuusHendrik en Lucia Geerts-Monasso; overl. ouders van Engelen-Vieberink; Jan van Zantvoort en ManonFrans van Unnik; overl. ouders Massop-Peters; overl. ouders van Huet-Teitink; Jan Aalders en overl. fam. Aalders-Straatman; overl. ouders Peters-Aalders; Ben-nie Overbeek; Gert Liebrand; Jan Robben; overl. fam. Ratering-Helming; overl. ouders Smits-Geerts; overl. echtgenoot en zieke kinderen; overl. ouders Gries-te Kaat en Gertje; Wim van de Schuur; Paul en Mientje Frazer-Gries; Tonnie Lukassen; overl. fam. Schepers-Gerritsen; Alie Michelus-Reinders (nms.vriendin).

Zaterdag 28 december: Eucharistieviering:Marie Sprenkelder-Wopereis; Gert Bergervoet en zoon Tonnie; Bertus en Dora Driever-Hartering; overl. ouders Michelus-Reinders; overl. ouders van Uem-Hakvoort en Guus; Jo Sessink- Liebrand; Frans van Unnik.

Dinsdag 31 december: oudjaarsviering:Marie Sprenkelder-Wopereis; Gert Bergervoet en zoon Tonnie; Bertus en Dora Driever-Hartering; Jaargedach-tenis Bertha van Aalst-Huijink; Herman Teitink; overl. ouders Robben-Kroezen; Marie Albers-Huls; Jaarge-dachtenis Bennie Overbeek; Gert Liebrand.

Deze lijst met gebedsintenties is opgemaakt op 8 nov.

Kerstconcert Ulfts Mannenkoor/Ulftse NachtegalenZondag 22 december in de St. Antoniuskerk. Aanvang 16.00 uur. Inl.: www.ulftsmannenkoor.nl

R.K. Geloofsgemeenschap H.H. Martelaren vanGorcum Varsselder-Veldhunten

Locatieraad:Voorzitter: Els Versleijen, tel. 0315-685859Secretaris: Hans Bruins, tel. 0315-632247Budgethouder: Hans Bruins, tel. 0315-632247Beh. gebouwen: Wim Delsing, tel. 0315-630681Beh. begraafpl.: Wim Delsing, tel. 0315-630681

Secretariaat: Hoofdstraat 31, 7076 AG Varsselder, tel. 0315-681013. E-mail: [email protected]

U kunt het beste bellen of binnenlopen om een afspraak te maken. Iedere woensdag is ’t Trefpunt aan de Hoofd-straat 31 geopend van 10.00 uur tot 11.00 uur.

Opgeven misintenties/gebedsintentie of jaargetijde:Woensdag van 10.00 uur tot 11.00 uur in ’t Trefpunt aande Hoofdstraat 31 te Varsselder.

Koster H.H. Martelaren van Gorcum:De heer G. te Wiel is bereikbaar onder 0315-68 36 45.

Administratie Kerkbalans: Hans Bruins

Postadres en ledenadministratie: zie locatieraad

Redactie-adres: zie locatieraad, o.v.v. de Verbinding

Mocht u communie thuis willen ontvangen kunt u con-tact opnemen met Mevr. Elise Bruggeman tel. 630527.

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AZEWIJN

Page 18: De verbinding december 2013

18

R.K. Geloofsgemeenschap H. Mattheus Azewijn

Locatieraad:Voorzitter/catechese: Marie-José de Dreu06-53291704 [email protected]: Anny Hermsen0314-651922 [email protected]/Diaconie: Paulien Roelofzen0314-651833 [email protected]: Annie Venes0315-377243 [email protected]

Bereikbaarheid en informatie:Dopen en huwelijk: Marie-José de DreuCommunie thuis: Elke eerste vrijdag van de maand.Voor meer info: Annie WesterveldOverlijden: De uitvaartonderneming regelt het met de contactpersoon uit Azewijn.Kerkberichten:Kopij: Voor de vijfde van de maand.E-mail: [email protected]: Enveloppe in de brievenbus van de pastorie onder vermelding van kerkberichten.

Gebedsintenties:Aanvragen elke maandagavond tussen zeven en acht uur bij het secretariaat (pastorie).Alle intenties ontvangen voor de derde dinsdag van de maand worden toegevoegd op het inlegvel van geloofs-gemeenschap Azewijn.

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AZEWIJN

SAMENWERKING TUSSEN DE VERRIJZENIS PAROCHIE EN STICHTING CARE TRAVEL

We beginnen te merken dat parochianen uit de ver-schillende geloofsgemeenschappen de weg naar het eucharistisch centrum beginnen te vinden. In Ulft wordt elke zondag om 10.00 uur in de Petrus en Pauluskerk Eucharistie gevierd. Ook wordt er volop gebruik ge-maakt van de mogelijkheid om elkaar na de viering te ontmoeten. Vrijwilligers schenken koffie en thee.Niet iedereen kan op eigen gelegenheid naar de kerk komen, bijv. door lichamelijke beperkingen, terwijl men wel graag de eucharistieviering zou willen meemaken. Nu doet zich de mogelijkheid voor om een personenbus te laten rijden van CARE Travel. De bus kan 2 rolstoel-passagiers vervoeren en daarnaast nog 5 passagiers. We zijn een proef overeengekomen m.b.t. het vervoer naar de Petrus en Pauluskerk in Ulft. De 1e gelegenheid is zondag 8 december 2013.Om het logistiek goed te kunnen regelen geldt het deze zondag voor kerkgangers uit Ulft, Varsselder-Veldhun-ten, Azewijn, Netterden en Megchelen. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 2,00 p.p. (retour).In januari is er een mogelijkheid voor de andere ge-loofsgemeenschappen. Maar dat leest u de volgende keer. U kunt zich tot uiterlijk 4 december 2013 voor vervoer aanmelden bij het centrale parochiesecretariaat in Ulft: telefoon 0135-342044 De 2e gelegenheid zal zijn zondag 12 januari 2014. Dan zal tijdens de Eucharistieviering van 10.00 uur in de Petrus & Pauluskerk in Ulft pastor P. Ambting tot pastoor van De Verrijzenis Parochie worden geïnstal-leerd. Deze zondag zal de CareTravelbus rijden in: Silvolde-Varsseveld-Dinxperlo-Breedenbroek-Ulft. Wilt u hiervan gebruik maken, meldt u zich dan vóór 7 januari 2014 bij het centrale parochiesecretariaat.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met diaken Cor Peters.

Page 19: De verbinding december 2013

19

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

R.K. Geloofsgemeenschap H. Mauritius Silvolde

Coördinatieteam:Voorzitter Alois Helming CoördinatorSecretaris Ans Peelen Bosstraat 3 0315-323809Budgethouder Elly van Lent Bievinkstraat 7 06-20074081Beheer Henri Geerts Ulftseweg 65 0315-685056

Contactpersonen Koren:Het Kerkkoor Feikje ten Hove 0315-323851Mixed Emotions Maaike Arts 0315-328341

Contactpersonen Werkgroepen:Doopsel Wilma Rademaker 0315-328263Eerste Communie Ingrid Steverink 0315-631716Onder de Regenboog Marga Kroezen 06-30136188Vormsel Ryan Pelgrim 0315-329040Avondwake Leo te Brinke 0315-323212

Informatie over:Kerkbijdrage Tonny Jansen 0315-325067Kerkradio en internet Frans Ros 0315-329370Kerkhof Bob Timmer 0315-325405 Theo v.d. Kemp 0315-325500Het Anker Elly van Lent 06-20074081Koster Francis Terhorst 06-53436397

Open kerk voor Rozenkransgebed:

Iedere donderdagmorgen om 09.30 uur Rozenkrans-gebed; ook te beluisteren via internet: www.deverrijzenisparochie.nlDe kerk blijft open tot 10.30 uur.

FAMILIEBERICHTEN

We hebben afscheid genomen van:Wilhelmus, Johannes, Petrus, Wim Liebrand. Echtge-noot van Annie Gries. Laan van Schuylenburch 72. Overleden op 19 oktober op de leeftijd van 80 jaar.We bidden voor zijn eeuwige rust. We wensen zijn familie veel sterkte en kracht voor de komende tijd.

DE VIERINGEN EN INTENTIES VOORDECEMBER

Zondag 1 december om 10.00 uurWoord- en Communiedienst m.m.v. het KerkkoorVoorgangers: LekenIntenties: Carel Wildenbeest; Riek Wildenbeest-Kem-perman; overleden echtpaar Hein en Enne Holthausen-Schreur; Truus Vermeij; Theo Heebink; Theo Tangelder; Wim Heister en Wim en Diny Bussink.

OP WEG NAAR KERSTMIS.

Het jaar loopt alweer ten einde. Na het Sint Nicolaas-feest maken we ons op voor het kerstfeest met daar-aan voorafgaand de Advent. Advent: tijd van hoopvol-le verwachting voor Kerstmis. Wachtend en zoekend, biddend en werkend gaan we op weg. Verwachten - wie doet dit niet - het hoort bij ons leven. Een leven zonder verwachting is als een doodlopende weg. Kerstmis wordt het feest van vrede genoemd en sa-men gaan we op weg naar het licht in het duister. Er is in deze tijd in ons en om ons heen veel duister. Met vallen en opstaan probeert ieder op zijn manier van het leven iets goeds te maken. We hebben allemaal de beste bedoelingen en toch: het valt niet mee! Vaak lukt het ons niet om in vrede te leven en om te de-len van onze liefde. We leven soms heel ik - gericht. Kerstmis. Lang geleden waren er twee mensen, een man en een vrouw. Ze gingen een nieuwe weg, een weg met een pasgeboren kind; een simpel verhaal. We hoeven van de groten op deze aarde geen red-ding te verwachten. Onze redding begint bij een kind, voor wie geen plaats is. God laat zich zien in een mensenkind, toen, maar ook vandaag. Een kind vraagt om onze aandacht, om onze liefde en zorg. Als je je liefde laat uitgaan naar het kleine, het kwetsbare, dan wordt ons mens-zijn pas echt waardevol. Laten we samen tijd maken voor recht en vrede, voor lief en leed. Leven met open ogen, met open handen. Dan komt er licht in de duisternis. Bidden wij dat er echt vrede mag zijn voor alle mensen, dichtbij en veraf. Dan zal het kerstfeest zinvol blijven. Met deze gedachten zal Hij bereikbaar zijn en blijven voor ieder van ons. In deze geest een zalig en vredig kerstfeest toege-wenst. Anny Raben.

Page 20: De verbinding december 2013

20

Zaterdag 7 december om 17.30 uurEucharistieviering m.m.v. het KerkkoorVoorganger: Vicaris PauwIntenties: Jaargedachtenis voor: Bennie Bergervoet van de Silvoldseweg. Verder voor: Antonius Hofstad; Stef en Marietje van der Kemp-Borkus; Alouis Tangelder en Antonia Tangelder-Loeffen; Carel Wildenbeest en Riek Wildenbeest-Kem-perman; Marie ten Haaf-Venneman; overleden familie Mulders-Kocken; overleden echtpaar Hein en Enne Holthausen-Schreur; Truus Vermeij; Theo Tangelder; Annie van Hal-Bosman.

Zondag 15 december om 10.00 uurWoord- en Communiedienst m.m.v. Mixed EmotionsVoorganger: Past. van der PloegIntenties: Willemien Aaldering-Wissink; Carel Wilden-beest en Riek Wildenbeest-Kemperman; Annie Kaat-man-Elshof; Bennie Mijnen; overleden echtpaar Hein en Enne Holthausen-Schreur; Truus Vermeij; Theo Hee-bink; Theo Tangelder.

Zaterdag 21 december om 17.30 uurEucharistieviering m.m.v. het Kerkkoor Voorganger: Vicaris PauwIntenties: Alouis Tangelder en Antonia Tangelder-Loef-fen; Carel Wildenbeest en Riek Wildenbeest-Kemper-man; overleden echtpaar Hein en Enne Holthausen-Schreur; Truus Vermeij; Theo Tangelder.

Dinsdag 24 december om 17.00 uurGebedsdienst voor kinderen Voorganger: Diaken van HeugtenLector: Leden Regenbooggroep

Dinsdag 24 december om 21.00 uurWoord- en Communiedienst m.m.v. Mixed EmotionsVoorganger: Diaken van HeugtenIntenties: Jaargedachtenis voor: Maria Heister-te KaatVerder voor: Papa en mama Scholten van kinderen en kleinkinderen; overleden echtpaar Hein en Enne Holthausen-Schreur; Judith Wolterink; overleden ouders Tangelder-te Kaat; overleden ouders Herman Bon-gers; Truus Vermeij; Joop Schouten; overleden ouders Geerts-Rademaker van de Bosstraat; Ben Berendsen; Wim Heister en Wim en Diny Bussink; Piet, Annie en Dorien de Jager; overleden ouders Helmes-Hummeling; overleden ouders Wolters-Düking; overleden ouders Heister-de Vos.

Donderdag 26 december om 10.00 uurEucharistieviering m.m.v. het KerkkoorVoorganger: Past. SmitsIntenties: Bennie Bergervoet van de Silvoldseweg; Annie van Hal-Bosman; overleden ouders ter Horst-Kemperman en Paula; Gert Neijenhuis; familie Kum-meling; Carel en Riek Wildenbeest-Kemperman; Annie Hendriks-Weltings; Toon en Mien Martens-Goldsmid; overleden ouders Wim en Diny Rademaker; overle-den familie Mulders-Kocken; Theo en Truus te Kloeze; overleden ouders Bannink-Gorter van de kinderen; overleden ouders Keijser-Keizer; Theo Heebink; Gert

Massop; overleden ouders Schreur-Verheij en Marietje; Theo Tangelder; Gerard Salemink; overleden ouders Kaatman-Jansen; overleden ouders ten Have-Keijser.

Zaterdag 28 december om 17.30 uurEucharistieviering m.m.v. het KerkkoorVoorganger: Vicaris PauwIntenties: Carel Wildenbeest en Riek Wildenbeest-Kem-perman; overleden echtpaar Hein en Enne Holthausen-Schreur; Truus Vermeij; en Theo Tangelder.

Dinsdag 31 december om 17.30 uurGebedsdienst m.m.v. Mixed EmotionsVoorgangers: Harrie Jorna / Anneke Koenders.

ADVENTSACTIEGROOT DENKEN, KLEIN DOEN,VOOR ONDERWIJS PROJECT MALAWIAls aanvulling op het algemene artikel over de Advents-actie in het parochieblad “De Verbinding” van onze Verrijzenis Parochie (pagina 5) nog de mededeling dat er op zaterdag 21 december in onze Mauritiusgemeen-schap tijdens de viering een extra collecte zal worden gehouden voor uw bijdrage aan deze actie. Er liggen brieven over het gekozen project Malawi bij de uitgan-gen. Ook de inzamelingsblokken, gedurende de ad-ventsperiode van 1 december tot en met 21 december bij de uitgangen van de kerk, zijn beschikbaar voor uw bijdrage aan de Adventsactie. De werkgroep MOV in onze Mauritiusgemeenschap zet zich ieder jaar in om in de tijd voor Kerstmis aandacht te vragen voor de minderbedeelden en de allerarmsten in onze samenleving wereldwijd. Dit jaar is het voor het onderwijs in het Afrikaanse Malawi. Er wordt ook in diverse kerken van De Verrijzenis Paro-chie voor dit project gecollecteerd.

Werkgroep MOV van de Mauritiusgemeenschap.

KERSTCOLLECTE CARITASTijdens de vieringen met Kerstmis zal er worden gecol-lecteerd voor de Caritas van de geloofsgemeenschap van de H. Mauritius.De opbrengst van de collecte zal ondermeer worden besteed aan de financiële ondersteuning van het Soli-dariteitsfonds en de Schuldhulp¬maatjes. Verder stelt uw gift ons in staat om letterlijk een lichtpuntje te bren-gen bij mensen in Silvolde die door schuldenproblema-tiek en werkloosheid in grote problemen zijn geraakt.Namens de werkgroep Caritas van de geloofsgemeen-schap H. Mauritius bij voorbaat hartelijk dank voor uw bijdrage. Frans Ros.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

Gebedsintenties:De gebedsintenties voor publicatie in het Mauritius-blad van november dient u vóór 2 december 2013 op te geven aan het secretariaat in het ontmoetingscen-trum ‘Het Anker’. De kosten van een gebedsintentie bedragen € 8,--.

Page 21: De verbinding december 2013

21

KERSTACTIE 2013 - WIE DOET ER MEE?Het woord dat we de laatste tijd steeds maar weer horen is: CRISIS. We hebben daarmee allemaal in meerdere of mindere mate te maken, maar wij hebben nog steeds een dak boven ons hoofd, een bed om in te slapen en genoeg geld om brood te kopen, al wordt het beleg mis-schien ietsje minder. Maar helaas zijn er steeds meer mensen die door het verlies van hun baan, door ziekte, echtscheiding of anderszins in grote problemen komen. Geestelijk door eenzaamheid en materieel door financi-ele problemen. Zorg voor de armen en voor mensen die onze zorg nodig hebben is het werkveld van de DIACONIE. Dat wil zeggen: omzien naar de medemens, zorg bieden, opko-men voor elkaar en solidariteit tonen. Aan het eind van het jaar, zo kort voor de feestdagen (Kerstmis, Oud en Nieuw) willen we in onze Verrijzenis Parochie deze zorg voor de ander gestalte geven door de KERSTACTIE. We vragen u om levensmiddelen, verpakt in blikken, pot-ten of pakken, iets lekkers voor jong en oud, niet meer gebruikt speelgoed, (kinder-)dekbedovertrekken en alles wat u verder maar kunt bedenken op: donderdag 12 december a.s., tussen vier en zes uur ’s middagsin onze Mauritiuskerk af te geven. Hiervan worden door een groep vrijwilligers pakketten gemaakt en afgeleverd bij de ons bekende adressen van mensen die extra aandacht en attentie goed kunnen gebruiken. Wat er eventueel overblijft wordt naar de Voedselbank gebracht.Namens de P.C.I. en het M.O.V. danken wij u bij voor-baat voor uwe gulle gaven.

Frans Ros en Annie Pastoors.

2e BIJEENKOMST REGENBOOGGROEPOp zondag 27 oktober was het de 2de keer dat we weer met de Regenboog-groep bij elkaar waren. Het thema van deze bijeen-komst was een bijzondere vriend. Wij zijn begonnen

met een korte terugblik op de vorige bijeenkomst. Wij hebben toen een vriendenkring gemaakt en samen met de kinderen onze vriendenkring bekeken. De vrienden-kring heeft een mooi plaatsje gekregen in de Regen-booghoek in de kerk.Na het bekijken van de kring zijn wij naar de ruimte boven gegaan en hebben wij de Regen-boogkaars aangestoken. Daarna hebben wij het verhaal over Laura en Joris voorgelezen. Laura had ook een heel bijzonder vriendje. Wij hebben met de kinderen nog over hun eigen bijzon-dere vriendje gepraat. Vervolgens hebben wij allemaal een bijzonder vriendje gemaakt, dat de kinderen na afloop mee mochten nemen naar huis. De bijzondere vriendjes van de kinderen zijn allemaal erg leuk gewor-den. Na het knutselen hebben wij de verjaardag van Dorien gevierd. Wij hebben met de kinderen voor Dorien ge-

zongen. Zoals het bij een verjaardag hoort, hebben wij Dorien een mooie bos bloemen gegeven. Dorien heeft de kinderen getrakteerd op chips. Kortom het was ook dit keer weer een leuke gezellige ochtend. De volgende keer komen we op zondag 24 november weer bij elkaar van 11.00 uur tot 12.30 uur.Als jouw kind het leuk lijkt om een keertje mee te komen kijken, neem dan gerust contact op met Marga Kroezen tel.nr. 06-30136188. Tot de volgende keer!

De nog komende bijeenkomsten: Zondag 24 november: 11.00 uur - 12.30 uurZondag 8 december: 11.00 uur - 12.30 uurZondag 22 december: 11.00 uur - 12.30 uurDinsdag 24 december: 17.00 uur gezinsviering

Groetjes de Regenboogwerkgroep.

DE COMMUNIEGROEP LAAT VAN ZICH HORENOp 25 mei 2014 verzorgen wij de Eerste H. Communie in de Mauritius geloofsgemeenschap te Silvolde. We volgen een speciaal project voor de communicantjes genaamd “Door de Poort”. Dit project wil een stapje zijn in het zoeken naar een verbintenis tussen het dagelijkse leven en de wereld van geloven, godsdienst, traditie en de Kerk. Het nodigt kinderen en ouders uit, thuis en in de parochie met elkaar die wereld nader te verkennen. Wij nemen daar de tijd voor in zes lessen, die op ver-schillende zondagochtenden vanaf januari 2014 gehou-den worden in de Mauritiuskerk. Daarnaast verzorgen wij twee ouderavonden waarin wij praktische informatie verstrekken, maar waar ook pastor Guus van de Ploeg verder zal ingaan op de Communie als katholiek initiatie-ritueel. Kinderen vanaf groep 4 zijn van harte welkom!Alle informatie wordt zoveel mogelijk via de mail ver-spreid. Wilt u uw kind opgeven, dan kan dat bij een van onderstaande contactpersonen. Tevens zoeken wij nog enthousiaste ouders van com-municantjes, die de Communiewerkgroep willen gaan aanvullen. Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met:Silvolde: Varsseveld:Bernadette Schwartz Henk BulsinkSnippenhof 15 Westelijke Noorderbroekweg 17064 DX Silvolde 7054 CE Westendorp0315 341126 0315 [email protected] [email protected]

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

Page 22: De verbinding december 2013

22

R.K. geloofsgemeenschap H. Laurentius Varsseveld

Locatieraad:Harry Damen Tel. 0315-241240Gr. Van Lohnstraat 35, 7051 CB VarsseveldHenk Bulsink Tel. 0315-298115West. Noorderbroekweg 1, 7054 CE WestendorpMies Jansen Tel. 0315- 617383Sinderenseweg 101, 7065 BH SinderenLiesbeth Veldkamp Tel. 0315-242125Doetinchemseweg 21, 7051 AB VarsseveldBeheerder: Liesbeth Veldkamp, tel. 0315-242125 Doetinchemseweg 21, 7051 AB Varsseveld

VIERINGEN IN HET LAURENTIUSHUIS:

Zaterdag 7 december: geen viering.

Zondag 8 december 10.00 uur: in “Den Es”.Woord- en Communieviering met Pastor G. van de Munckhof.De lector is dhr. H. Bulsink. De organiste is mevr. M. Koster.

Zaterdag 14 december 19.00 uur: Eucharistieviering met Em. past. Zemann.De lector is dhr. T. Lamers. De organist is dhr. A. Spijkers.

Zaterdag 21 december: geen viering.

Dinsdag 24 december 19.00 uur: KERSTVIERING.Woord en communieviering met Diaken J. van Heugten.De lectrice is mevr. E. Sesink.De organist is dhr. G. Branderhorst.

Zaterdag 28 december 19.00 uur:Eucharistieviering met Pastor M. Smits.De lectrice is mevr. W. Besselink.De organist is dhr. G. Branderhorst.

Woensdag 1 jan. 2014 10.00 uur: Nieuwjaarsviering.Eucharisieviering met het pastoresteam in het Eucharis-tisch centrum Petrus en Paulus in Ulft.

Boeteviering 18 december om 19.00 uur. Deze viering door het pastoresteam in de Petrus en Pauluskerk in Ulft is voor de hele Verrijzenis Parochie.

ADVENTSACTIE: GROOT DENKEN KLEIN DOENMet de jaarlijkse Adventsactie geeft de katholieke gemeenschap uiting aan haar solidariteit met de derde wereld. We helpen mannen en vrouwen die in Neder-land zich vrijwillig inspannen en samenwerken met de Kerk ter plaatse in de zogenaamde derde wereldlan-den. We zijn als katholieke gemeenschap terecht trots op deze mensen die het Evangelie handen en voeten geven. Gekozen project Verrijzenisparochie: “Onderwijs afgelegen gebied in Malawi”Na de kerstviering van dinsdag 24 december is de deur-collecte voor deze adventsactie.Voor meer informatie zie ook het grote artikel over de adventactie in dit blad.

”HERINNERING VERLICHT” 2013De werkgroep ”Herinnering Verlicht” organiseert ook dit jaar weer een herinneringsavond op de begraafplaats ”Rentinkkamp” in Varsseveld, op de derde zaterdag in december.Juist in de decembermaand kunnen veel herinneringen boven komen en kan het gevoel van gemis extra sterk zijn. Op deze avond willen wij herinneringen en gemis delen en er zijn voor elkaar.Bezoekers, ook kinderen zijn van harte welkom, krijgen bij aankomst een lichtje bij de hoofdingang van de be-graafplaats. Gezamenlijk wandelen we naar de centrale plek op de begraafplaats. Door middel van muziek, poëzie en proza staan we samen stil bij herinnerin-gen, gemis en loslaten. Vervolgens kunnen de lichtjes geplaatst worden bij een graf. Ook voor degenen die iemand verloren hebben die elders begraven of gecre-meerd is, zal een herdenkingsplek zijn.Na afloop is er gelegenheid samen te zijn in een tent waar een warm drankje wordt aangeboden.Begraafplaats ”Rentinkkamp” is gelegen op een prach-tige locatie. Voor de warme sfeer zullen er fakkels branden en vuurkorven geplaatst worden tijdens deze bijeenkomst.De werkgroep hoop dat de erkenning van en de ruimte voor het gemis als een hart onder de riem zal zijn.”Herinnering Verlicht” zal worden gehouden op zaterdag 21 december om 18.30 uur op de begraafplaats ”Ren-tinkkamp” Burgemeester van der Zandestraat in Varsse-veld. Er mag gebruik gemaakt worden van de parkeer-plaats van ten Brinke Bouwgroep en de parkeerplaats van ALDI supermarkt, beiden t.o. de begraafplaats.Als de weersomstandigheden slecht zijn en de fakkels niet kunnen branden, gaat de herinneringsavond niet door.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

Page 23: De verbinding december 2013

23

SLUITING LAURENTIUSHUIS (2):

In het overleg met diaken J. van Heugten, namens het pastoresteam zijn de volgende stappen besproken:

1 Sluitingsdatum: De locatieraad geeft aan een voorkeur te hebben voor de sluiting in een Eucharistieviering eind april.Pastor M. Smits zal dan moeten voorgaan met mede teamleden. Een koor wordt er bijgevraagd.

2 Vrijwilligers:De werkgroep “Bezoekersgroep” heeft al een gesprek gehad. Voor de overige vrijwilligers vinden de bijeen-komsten plaats op maandag 9 december in het Lauren-tiushuis.14.00 uur: alle werkgroepen, behalve de wijkvertegenwoordig(st)ers Parochieblad en Kerkbalans.19.30 uur: de wijkvertegenwoordig(st)ers Parochieblad en Kerbalans.Opm. Komt de middagtijd beter uit dan de avondtijd; dan bent u in de middag welkom. Of juist andersom.

3 Herinnering in het Eucharistisch Centrum:De locatieraad zou het wandkleed “De Handen” in het Eucharistisch Centrum willen zien hangen.Het wandkleed is destijds door de parochianen van allerlei restlapjes gemaakt en heeft een grote symbo-lische en emotionele waarde voor de geloofsgemeen-schap.

4 Kerkgebouw:Zowel van het gebouw als van de voorwerpen worden foto’s gemaakt en een inventarislijst.Parochianen kunnen nog steeds te kennen geven of men voor iets interesse heeft. Een makelaar (naam nog niet bekend) verzorgt de verkoop van het gebouw.

5 Hoorzitting:In de planning komt ook de hoorzitting voor iedereen. Het parochiebestuur zal deze bijeenkomst ( waarschijn-lijk) in januari plannen.

6 Verhuren:Het verhuren blijft nog doorgaan onder voorbehoud. De kantklosgroep zal per 1 januari “verhuizen” naar het Borchuus. Wordt vervolgd.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

NIEUWE WEGEN VOOR DE TOEKOMST

Samenvatting Beleidsplan ”Sta op, kies voor Leven” 2013-2018

Sta op, kies voor Leven. Onze RK parochie draagt de naam De Verrijzenis. De Verrijzenis Parochie wil in de eerste plaats een plek van ontmoeting van paasmensen zijn. We willen optimistische en vertrouwvolle mensen zijn, mensen die geloven in toekomst. Er zullen altijd wegen zijn die ons uit duisternis in het licht brengen. We geloven dat die wegen beginnen bij ontmoeting, bij over eigen grenzen heen kijken, bij in vrije keuze met elkaar op trekken. De Verrijzenis Parochie wil een plek zijn waar nieuw leven mag groeien.

DE VERRIJZENIS PAROCHIE

NIEUWE WEGEN VOOR DE TOEKOMST

Samenvatting Beleidsplan ”Sta op, kies voor Leven” 2013-2018

Sta op, kies voor Leven. Onze RK parochie draagt de naam De Verrijzenis. De Verrijzenis Parochie wil in de eerste plaats een plek van ontmoeting van paasmensen zijn. We willen optimistische en vertrouwvolle mensen zijn, mensen die geloven in toekomst. Er zullen altijd wegen zijn die ons uit duisternis in het licht brengen. We geloven dat die wegen beginnen bij ontmoeting, bij over eigen grenzen heen kijken, bij in vrije keuze met elkaar op trekken. De Verrijzenis Parochie wil een plek zijn waar nieuw leven mag groeien.

DE VERRIJZENIS PAROCHIE

VERLANGLIJSTJE VOOR GODWas God maar net als Sinterklaas.Dan waren we gauw klaar.We dienden een verlanglijst inmet wensen voor dit jaar.We zetten “vrede” bovenaan.Daarna op nummer twee:“een beetje liefde voor elkaar”,want dat valt lang niet mee.En “niemand honger”, dat wordt drie.“geen tranen en gepest”die komen op de vierde plaatsen daarna volgt de rest:“wat meer waardering” en “respect”en graag “wat minder druk”en ook “voor ieder mens een vriend”en verder: “veel geluk”.

Was God maar net als Sinterklaas.Dan waren we gauw klaar.Dan kregen we het zo cadeau,één nachtje slapen maar….Maar kijk, de goede Sint krijgt hulp,want iedereen springt in:jij maakt een pakje voor je broeren hij voor zijn vriendin.Wie zet zich ook zo in voor God ?Het klinkt misschien wel raar,maar toch: wie wil er “hulp-god” zijn ?Wie maakt er iets van waar ?Wie wordt een vriend ? Wie toont respect ?Breng jij geluk misschien ?Dan zijn we vast massaal verrastdoor wat we morgen zien.

Page 24: De verbinding december 2013

24

DE HANDEN IN ELKAAR RONDHET KERSTKIND

De spontane inzamelingsactie rond de Kersttijd vorig jaar, was een groot succes.Op vele plekken in onze grote parochie hebben wij mensen blij gemaakt met iets extra’s.Het extra dat zij zelf niet kunnen kopen. We hebben tas-sen vol eten, koffie en blik spullen weg kunnen geven.Dat allemaal dankzij Uw spontane giften bij de kerken.Hartelijke dank namens al die mensen. U had eens moeten zien hoe blij ze ermee waren.Ook dit jaar willen wij weer zo’n spontane actie houden.Donderdag 12 december zijn we in het Laurentius-huis van 16.30 tot 17.30 uur om uw giften in ont-vangst te nemen.Wel willen wij u vragen: Geef ons a.u.b vooral houd-bare spullen. Wij vragen om dagelijkse dingen: koffie, groenten, vlees in blik, pakken rijst, macaroni, zaken waarmee mensen met Kerstmis net iets extra’s op tafel kunnen zetten.

EEN TERUGBLIKNACHT VAN DECULTUUR & RELIGIE5 OKTOBER 2013

De eerste organisatie van de Nacht van Cultuur &Reli-gie met als thema compassie, mag een succes worden genoemd. Ongeveer 250 bezoekers hebben de startviering in het Laurentiushuis bezocht en zijn op een van de vier loca-ties in het centrum van Varsseveld getuige geweest van een of meerdere programmaonderdelen.

De avond begon met een viering waarbij vertegenwoor-digers van zes verschillende geloofsgemeenschappen of levensovertuiging een presentatie gaven over hoe er in hun kring gedacht wordt over het thema compassie. Behalve de christelijke kerken en de vrijzinnige geloofs-gemeenschap NPB was er ook een presentatie vanuit het jodendom, de islam en De Witte Roos (universele spiritualiteit).

De presentaties werden afgewisseld met een muzikaal intermezzo door Collin Damen. Na iedere bijdrage werd een puzzelstuk aangebracht op het hart van compas-sie ten einde barmHARTigheid zichtbaar en kloppend te maken. De bezoekers van de viering ontvingen een button: laat je hart spreken.

Om 20.00 uur startte op vier locaties een avondvullend programma dat rond 24.00 uur werd afgesloten. In het gebouw de Eendracht van de Vrijzinnige Geloofs-gemeenschap NPB kon u luisteren naar een piano-concert van Emma Heijink en voordrachten van o.a. de dichter des Achterhoeks Henk Buenk en Josien van Barlo. De cantorij van de Grote Kerk bracht een aantal hebreeuwse liederen ten gehore. In de pauzes was er in de Eendrachtzaal een tafel met RK-ritualia en een tafel van de Wereldwinkel te bekijken. In de agora-zaal van het Borchuus stonden de dames van Kleurrijk Fidessa klaar met heerlijke hapjes uit diverse culturen. De dames gaven enthousiast uitleg. Er was een demonstratie Ebru-schilderen en Gulden Siner gaf uitleg over het Suikerfeest. Ook stond er een tafel met producten van de Vrienden van Boukombe. In de grote zaal was een programma van de Christelijke Geloofsgemeenschap De Wingerd. Dat programma werd onderbroken met een optreden van de klompen-dansgroep Het Olde Getrouw.In de Grote Kerk begon het programma met een pre-sentatie van Helma Tuenter over Noaberschap. Ver-volgens was er een optreden van het koor Shaloom en werd informatie gegeven over het project SriLancare. In de pauzes stonden er tafels met heilige boeken klaar of kon men een Thorarol bewonderen bij de tafel van joodse cultuur en religieuze voorwerpen. Zowel in de Eendracht als in de grote Kerk kon men een bezoek brengen aan de Compassiestoryhoek waar allerlei informatie over compassie te krijgen viel. Leden van de fotoclub Varsseveld hadden foto’s gemaakt met hun impressie over het begrip compassie.Het duo Kapi- Kiran vertelde op cabareteske wijze over hun inburgeringervaringen in de Nederlandse samen-leving. De kerk was redelijk gevuld en reageerde spon-taan op de verhalen. Tenslotte verzorgde het Varssevelds Mannenkoor een optreden waar de vonken vanaf sprongen.En nu, volgend jaar weer? Misschien wel want met deze goede ervaring is het experiment Nacht van Cul-tuur en Religie het meer dan waard om uit te groeien tot een traditie, een traditie in het mooie compassievolle dorp Varsseveld.Foto’s van de Nacht zijn te bekijken op de website van de Protestantse gemeente Varsseveld in het fotoalbum. www.pgvarsseveld.nl doorlinken naar fotoalbum/actueel /cultuur en religie.

Namens de voorbereidingsgroep Nacht van Cultuur en Religie: Ria Rozeboom.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

Wilt u kopij voor het volgende blad inleveren vóór 5 decemberbij: Henk Bulsink

Westelijke Noorderbroekweg 17054 CE Westendorp, tel. 0315-298115

[email protected]

Een gezellig Sinterklaasfeesten

een Zalig Kerstfeest !Harry, Liesbeth, Mies en Henk

Locatieraad Laurentiusgemeenschap.

Page 25: De verbinding december 2013

25

R.K. Geloofsgemeenshap De Goede Herder Dinxperlo

Locatieraad:Voorzitter Jan Bekker 0315-231554 [email protected] Wilhelmien Steentjes 0315-653405 [email protected] Mia Jansen 0315-652076 [email protected] Willa Holterman 0315-652001 [email protected] Corry Berendsen 0315-651926 [email protected] Harrie Berends 0315-653511 [email protected]

INTENTIES DECEMBER 2013:Zaterdag 30 november: Overleden moeder en oma; Gerrie Blekkink; Bernard Brus.Zondag 8 december: Johanna Dekkers-Jansen: over-leden ouders Dekkers-Hoven; Bernard Brus. Zaterdag 14 december: Engelbertus Sessink; Bernard Brus.Zaterdag 21 december: geen intentiesKerstavond/1e Kerstdag: Overleden familie Johan Huls-Siemkes; overleden ouders Seleman en overleden familie; overleden ouders Ruesen-Geven; Gert en Elly Termaat en overleden familie; Jan Jansen en Francis: Johan ter Beek: Joep van Hal: Mia, Marga en Bernar-dus Vinkenvleugel; Thea Postma-Gerritsen en overle-den ouders Gerritsen; Wim ter Beek; overleden ouders Dekkers-Jansen; Willie, Kim en Patrick Angenent; Bennie Ruesen; overleden ouders Bernhard en Sin ter Beek-Trip; Frans Gerritsen en overleden familie Gerrit-sen-Keijser; overleden ouders Dekkers-Hoven; Ludwig

Huls, Maria Roeterink; Marianne Roeterink en overle-den familie; Rietje Kroesen-Seesing; overleden ouders Dieks; overleden ouders Peter-Santen; overleden ou-ders te Grotenhuis-Peter; Henk Peter; Teus Besselink; Willem Koenders; Harry en Annie Roeterink-Ruesen; overleden ouders Frans en Marie Vinkenvleugel;Trugy de Groot; Bruno Juznick; overleden ouders Jan-sen-Mecking; overleden ouders Vinkenvleugel-Baten; Benny Jansen en Riet Jansen-Meinen; Johan en Suze Vinkenvleugel; Ronny Jansen; overleden ouders Bo-land-Passeschroer; Wim Geven.

Zaterdag 28 december: Jaargetijde van Jan Geven en overleden ouders Geven-Tempels.

KLEURVERSCHILMisschien is het u niet eens opgevallen. De blauwe ramen rond het tabernakel zijn vervangen. Door de “sportieve” jeugd was een kunststofraam kapotgescho-ten en door de loodverbindingen kon je met paard en wagen doorrijden. Ook zaten er beschadigingen, ver-oorzaakt door waarschijnlijk een verdwaalde gillende keukenmeid met oudejaar.Door het bedrijf Rekla Oost uit Winterswijk zijn de 12 kleine ramen vervangen door 3 grote nieuwe van Lexaan(kunststof) met nagenoeg dezelfde kleurstelling. Deze kunststof is beter bestand tegen beschadigingen en vandalisme. Het tabernakel is nu tochtvrij en hopelijk houden deze ramen het minstens de komende 40 jaar. Jan Bekker.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

IN MEMORIAM“Moeder Maria, geleid uw kind naar het hemels paradijs”Op de leeftijd van 76 jaren is in alle aanvaardbaarheid op 27 oktober 2013 overleden: GERRIE BLEKKINK – OVERMAAT, dierbare echtgenote van Gerrit Blekkink, moeder en schoonmoeder van Petra en Ron, en Carla en Olaf. Wij hebben in de Avondwake van 30 oktober voor haar gebeden en gezongen. In de Eucharistievie-ring van 31 oktober hebben we haar leven herdacht en God daarvoor gedankt. We hebben afscheid van haar genomen en daarna heeft in besloten kring de crematie plaats gevonden.

“standvastig en volovergave”Voorzien van het H. Sacrament der zieken is op 1 no-vember 2013, op het feest van Allerheiligen, overleden BERNARDUS GERHARDUS BRUS, echtgenoot van Johanna Wilhelmina Wellink. Hij mocht 80 jaar worden en was een lieve man, vader en opa en oud-koorzan-ger. Tijdens de Avondwake op woensdag 6 november hebben we zijn leven herdacht en gebeden en gezon-gen. 7 November was de gezongen Uitvaart waarna we afscheid hebben genomen en hem uitgeleide heb-ben gedaan naar de R.K. Begraafplaats te Breeden-broek alwaar hij is begraven.

Page 26: De verbinding december 2013

26

BOEIEND EN SPIRITUEELOp zondag 24 november is om 10.00 uur de vierde Anders Viering van dit jaar in de dagkapel van De Goede Herderkerk.Het jaarthema was: “I have a dream”. Woorden die do-minee Martin Luther King op 28 augustus 1963 uitsprak in die gedenkwaardige speech. Woorden die ervoor hebben gezorgd dat er in de wereld iets ten goede is veranderd. Een droom die realiteit is geworden.Ook deze vierde Anders Viering gaat over die droom. Maar om een droom waar te maken moet je eerst ont-waken, daarna je voorbereiden en dan op weg gaan.Met muziek, gebed, overweging, zang, film en dia’s wil de werkgroep samen met u op weg gaan. De weg die leidt naar het beloofde land, het land van eeuwige vrede, het land waar Christus Koning de heerser is.Ook u bent van harte uitgenodigd om mee op weg te gaan. Na afloop van de viering staat de koffie klaar en kunnen we nog even napraten.

ENGELEN BESTAAN TOCHAl een paar jaren probeert de locatieraad een nieuwe kerstgroep te verkrijgen. De huidige bestaat uit een paar beelden, beschadigd en eigenlijk te klein voor de prachtige kerststal. Het benodigde geld kunnen we maar met mondjesmaat bij elkaar sparen omdat kosten van onderhoud en andere verplichtingen de binnenko-mende gelden opslokken.Ook een beamer met groot scherm is een van de wen-sen van de locatieraad, heel goed te gebruiken bij de Anders Vieringen en andere activiteiten.En dan, plotsklaps, ontvangen we een gift van een betrokken parochiaan met een begeleidend schrijven, waarin de wens wordt geuit dat deze schenking dient te worden gebruikt voor o.a. de aanschaf van een nieuwe kerstgroep en een beamer met toebehoren. Het mag duidelijk zijn dat de locatieraad ontzettend blij en vooral dankbaar is voor de gift van deze gulle gever.Inmiddels is een 11-delige kerstgroep aangekocht, (in-clusief Drie Koningen) en deze zal tijdens de komende kersttijd te bewonderen zijn. We zijn nog in onderzoek welke beamer functioneel en kwalitatief het beste past bij de diverse activiteiten.En mocht u er aan twijfelen: Engelen bestaan tóch!

Jan Bekker,voorzitter locatieraad.

COMPUTER

Vanaf 1 november 2013 is onze geloofsgemeenschap De Goede Herder ingelogd in de website van De Ver-rijzenis Parochie. Mededelingen, gebedsintenties en andere wetenswaardigheden zijn dan te volgen op internet. Hoe?Toets in: www.deverrijzenisparochie.nl. U krijgt nu de hoofdpagina te zien.Ga met de cursor/muis rechtsonder op de pagina en klik

in de kolom waarin alle geloofsgemeenschappen staan Dinxperlo aan. U komt dan op de site van De Goede Herder en kunt de berichtgeving volgen.Ook kunt u de andere geloofsgemeenschappen inzien door op de betreffende locatie te klikken.

ONTERECHT In de vorige Verbinding stond een artikel van ene C.R.I.Ticus inzake de afwezigheid van ons dameskoor in een viering.Ik betreur dat de teneur van dat artikel het dameskoor ten onrechte in een negatief daglicht heeft geplaatst. Het koor kon haar taak in deze viering niet naar beho-ren uitvoeren doordat er geen dirigent ter beschikking was. Door de voorzitter van het koor zijn hiervoor ver-ontschuldigingen aangeboden.Het moge duidelijk zijn dat het dameskoor en alle an-dere koren ten zeerste gewaardeerd worden om hun inzet, hun kwaliteit en de bereidheid om indien nodig en mogelijk de vieringen te ondersteunen.Zo, dit moest mij even van het hart.

Jan Bekker, voorzitter locatieraad.

R.K. GeloofsgemeenschapH.H. Petrus en Paulus Breedenbroek

Voorzitter Leo Roeterink 0315-653575 [email protected] Hennie Sins 0315-654243 [email protected] Peter Vinkenvleugel 0315-653591 [email protected] Leo Roes 0315-617484 [email protected] Gerard Hollander, tel. 0315-651288Secretariaat: woensdagmorgen 10.00-12.00 uur,tel. 0315-651284E-mail: [email protected] te beluisteren op internet.www.audioserver.nlMis- en gebedsintenties: Zie hiervoor weekblad De Band.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

Page 27: De verbinding december 2013

27

VIERINGEN IN DE MAAND DECEMBER

Zat. 7 dec. 19.00 uur Woord- en Communie Diaken Cor Peters

Don.12 dec. 13.30 uur Eucharistieviering Pastoor Marcel Smits K.B.O. afd. Gendringen- Megchelen-Netterden- Dinxperlo en Breedenbroek

Zon. 22 dec. 10.00 uur Woord- en Communieviering Pastor v.d. Ploeg Harmonie

Di. 24 dec. 22.00 uur Kerstavond eucharistie Vicaris Hans Pauw Dames en Herenkoor

Wo. 25 dec. 15.00 uur Kindje wiegen Inge Hollander en muziek

Di. 31 dec. 19.00 uur Woord- en Communieviering Pastor Guus v.d. Ploeg met samenzang

Mis- en gebedsintenties voor deze vieringen:zie hiervoor weekkrant De Band.

KERSTSTAL

Beide kerstdagen is de kerk open van 10.00 16.00 uur voor een bezoek aan de kerststal met uw kinderen en/of kleinkinderen.

WACHTEN OP EEN WONDER

Ik heb gehoord dat velen van julliezitten te wachten op een wondereen wonder dat Ik, - jullie God -de wereld zal redden. - Hoe zal Ik redden zonder jullie handen? - Hoe zal Ik recht spreken zonder jullie stem? - Hoe zal Ik liefhebben zonder jullie hart?

Vanaf de zevende dag heb Ik alles uit handen gegeven.Heel mijn schepping en mijn wondermacht.

Niet jullie, maar - Ik- wacht nu op het wonder!

KINDJE WIEGEN

Op eerste Kerstdag is er om 15.00 uur kindje wiegen in de kerk te Breedenbroek. Kindje wiegen is het Kerst-feest voor de aller-kleinsten in de leeftijd van 3 tot 9 jaar.Samen vertellen we het kerstverhaal rond de kribbe en zingen kerstliedjes met begeleiding van enkele muzi-kanten.Alle kinderen worden met hun vaders, moeders, opa’s en oma’s uitgenodigd om dit Kerstfeest samen te vieren.

Namens de werkgroep, Inge Huls-Hollander.

ALLERZIELEN

Op zaterdagavond 2 november was er in Breeden-broek, een goed bezochte Allerzielenviering.Velen waren gekomen om hun dierbaren te herdenken. Speciaal voor de gestorvenen van dit jaar werd een kaars aangestoken, die de familie na afloop van de vie-ring mee naar huis kon nemen: “want het is niet zo dat verlies pas verwerkt is als alle negatieve emoties over zijn”. Verdriet om primair verlies van kind, ouders of partner duurt levenslang. Dat wil niet zeggen dat je altijd ver-drietig blijft. Je went eraan, maar er blijft een residu.

Rouw is als een vulkaan die in het begin erupties heeft en na een tijd slapend wordt. Op bepaalde momenten, ook na vele jaren, kan die vulkaan weer tot uitbarsting komen. Het betekent dat je een band had met iemand die van groot belang was.”

Uit: de doden leren ons leven. KRO’s ode aan de doden.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

DE MAAND DECEMBER

In deze tijd worden we door de profeet Jesaja flink aan het werk gezet. We moeten wegen banen.“Welke wegen?” vraag je je af. Het gaat om de wegen waarlangs we elkaar kunnen bereiken.De communicatielijnen met onszelf, met medemensen en met God raken van tijd tot tijd aardig verstopt.In de voorbereidingstijd op de komst van het Licht, op de komst van de Messias is het de tijd om die commu-nicatielijnen weer te openen, of met andere woorden, om de relaties te herstellen zodat we elkaar verstaan, horen en zien.Dat we opnieuw geraakt worden zoals in het begin, toen God zei: “Het is niet goed dat de mens alleen is. ”Als dat gebeurt worden relaties nieuw en de weg open voor de komst van God in ons midden.

Uit: Rene HornikxLaat uw woord ontkiemen in ons hart

Page 28: De verbinding december 2013

28

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

FAMILIEBERICHTEN

In onze geloofsgemeenschap zijn gedoopt op zaterdag 9 november:Sanne ten Have, dochter van Koen ten Have en Daniëlle Seesing

Lieke Wellink, dochter van Arno Wellink en Marike Buiting

In onze Gemeenschap zijn overleden:Op 9 oktober, Ronnie Jansen, oud 43 jaar.

Op 7 november Bernard Brus. Hij is na een uitvaart-viering te Dinxperlo op ons kerkhof begraven.

SAMENVATTEND VERSLAG VAN DEVERGADERING OP 14 OKTOBER 2013

* De vergadering werd bezocht door 22 leden uit de wijken en leden van verschillende werkgroepen, er waren 9 personen verhinderd met een berichtgeving.* Het protocol voor aanmelding van dopelingen vanaf 01-02-2013 wordt behandeld. Aanmeldingen voor dopelingen gebeurt bij het centrale secretariaat te Ulft.* De Parochiële Caritas Instelling (PCI) het vroegere R.K. Armenbestuur heeft een nieuw bestuur: Voorzitter: Elly Geurtsen-Vinkenvleugel, Netterden. Secretaris: Maria Steentjes, Gendringen. Penningmeester: Frans Vreemann, Dinxperlo. Lokaal zijn werkgroepen actief.* De procedure in het Aartsbisdom Utrecht tot het onttrekken van een kerkgebouw aan de goddelijke eredienst wordt besproken. Hierover ontstaat een levendige discussie.* De wijkhoofden zullen in een bijeenkomst met diaken Jan van Heugten bijgepraat worden over hun taken en het beleid voor de toekomst. * Aan onze gebouwen zal het noodzakelijk onderhoud worden uitgevoerd. Men dient als een goede huisv- ader de bezittingen te behartigen, ook na sluiting van de kerk.* De financiën zijn net als de afgelopen jaren niet echt optimistisch, men hoopt nog steeds op een extra bijdrage van hen die verantwoording willen dragen voor onze plaatselijke geloofsgemeenschap.* Het Jeugd- en jongerenwerk heeft voor dit najaar weer enkele leuke activiteiten gepland. * De Werkgroep Vormsel werkt nauw samen met Dinxperlo en Silvolde, de voorbereidingen zijn be- gonnen met de opname van een musical. De werkgroep bestaat uit: Hetty Angenent-Jansen, Daniëlle Seesing en Petra Massop-Steentjes. De viering voor Silvolde, Varsseveld, Breedenbroek en Dinxperlo is te Silvolde op 13 juni 2014.

* De Eerste Heilige Communie wordt nu elk jaar gevierd voor de kinderen in de leeftijd van “groep 4”, samen met Dinxperlo.* Door de vele plunderingen op kerkhoven hier in de regio wordt gewezen op artikel 34 van het reglement van de begraafplaatsen. Risico schade aan grafte- kens. De rechthebbende blijft verantwoordelijk voor de voorwerpen die zich op de graven bevinden. Het bestuur aanvaardt deze graftekens niet in beheer.* De voorzitter sluit de bijeenkomst met het gedicht: “Vragen”. M. Koenders en G. Hollander.

WEBSITE BREEDENBROEK Beste mensen,Mijn naam is Henny Sins en ik beheer de website van de Geloofsgemeenschap te Breedenbroek.Deze website is bedoeld om U van informatie te voor-zien over de Geloofsgemeenschap, diensten, kerkbe-richten en misintenties, etc.Deze website wil ik zo actueel mogelijk houden.Maar ik heb dan ook uw hulp nodig.Wanneer U nieuws/berichten heeft t.b.v. onze Geloofs-gemeenschap kunt u mij die dan doorgeven? Dit kan via mijn e-mailadres [email protected] of via de interne post van de Geloofsgemeenschap t.n.v. Henny Sins. Kijk eens op de website van de Geloofsgemeenschap Breedenbroek: www.deverrijzenisparochie.nl/breedenbroek

Groet, Henny Sins.

VASTENACTIE 2013

De Vastenactie in onze geloofsgemeenschap heeft in totaal € 1.517,30 opgebracht. Door de wijkhoofden werd aan de deur € 1.309,80 opgehaald. Giften d. m.v. overschrijving op het vastenzakje en via een donateurs-brief leverde € 157,50 op. Overige giften € 50.00.

KERSTPAKKETTENACTIE

Dit is een actie van en door de gehele Verrijzenispa-rochie.Lees hiervoor de informatie op bladzijde 11 van deze krant.Inleveren van verpakte levensmiddelen, in de kerk van Breedenbroek op donderdag 12 december van 16.00 tot 17.00 uur. Info. Wilma Bosman.

WENSBestuur en redactie wenst u allen een

ZALIG KERSTFEEST en een VOORSPOEDIG NIEUW JAAR.

Page 29: De verbinding december 2013

29

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

RK Geloofsgemeenschap H. Martinus Gendringen

Locatieraad:Voorzitter: Toos Lohschelder, tel. 0315-377321 [email protected]: Theo Kroesen, tel. 0315-685273 [email protected]: Wim Schepers, tel. 0315-345362 [email protected]örd.Vrijwilligers: Hanny Roes-Beumer, tel.0315-630110 [email protected]. gebouwen: Harry ter Voert, tel. 0315-681317 [email protected]. begraafpl.: Ben Schreven, tel. 0315-630427 [email protected]

Administratie: Irene Sohilait-Braam, tel. 0315-630570 [email protected]: Zaterdag 17.30 uur of zondag 10.00 uur.Opgeven misintenties: Woensdag van 10.00 - 12.00 uur van 13.30 - 15.00 uur aan de pastorie, Pastoor Wijfkerstraat 1. Tevens via mailadres: [email protected] kerk en uitstelling van het Allerheiligste:Iedere vrijdag om 15.00 uur.Vieringen in de kapel van Zorgcentrum MMP:1e en 3e woensdag van de maand om 10.00 uur.

MISINTENTIES E.D. VOOR DE MAAND DECEMBER 2013Woensdag 4 december 10.00 uur MMPIntenties: Pastoor Wim van Essen en Giel GraatVrijdag 6 december (Eerste vrijdag van de maand)14.45 uur Rozenkransgebed (voor de zaligverklaring van Dora Visser)15.00 uur Open kerk en uitstelling van het Allerheiligste

Zaterdag 7 december 17.30 uur Woord- en Communieviering met kinderkoorVoorganger: Diaken Cor Peters m.m.v. de werkgroep De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Intenties:Jaargedachtenis voor: Anneke te Pas-SmeenkVerder voor: o.o. Kniest-Steenbreker; o.o. Borggreven-Legeland; o.o. Scholten-Snelting en Theet; Gerrit Leijen; Pastoor Wim van Essen; Pater Miedema; Aly Ebbers van Raaij; Johanna Meijer-Keurentjes (nms. de buurt); Harrie Vriezen; Maria Geven-Scholten; Riet te Pas-Roes; Antoon Tijdink; Theo Hermsen; Diny van Toor-Kuyl; Cilia Freriks-Gerritsen; Theo van Hal en Antoine van den Berg.

Zondag 8 december 19.00 uur (Wereldlichtjesdag)Anders vieren met N JoyVoorgangers: Werkgroep De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Zondag 15 december 10.00 uur Eucharistieviering met kerkkoorVoorganger: Pastor Marcel Smits m.m.v. Toos en Hannyen de midwinterhoornblazersMisdienaars: Delano en Kay.De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.Er wordt een deurcollecte gehouden voor de Bisschop-pelijke Adventsactie.

Intenties: Jaargedachtenis voor: Gerrit WillemsenVerder voor: o.fam. Bouman-Verbruggelen; o.o. Borg-greven-Legeland; Pastoor Wim van Essen; Pater Miedema; Anna Scholten-Borkes; Johanna Meijer-Keurentjes; Riet te Pas-Roes; Herman Smits; Diny van Toor-Kuyl; Cilia Freriks-Gerritsen; Theo van Hal; Antoine van den Berg.

Woensdag 18 december 10.00 uur MMPIntenties:Pastoor Wim van Essen; Hein en Frans Haverdil en Antonio; Giel Graat.

Zondag 22 december 10.00 uur Eucharistieviering met kerkkoorVoorganger: Vicaris Pauw m.m.v. Hanny en GerardMisdienaars: Maud en YentlDe collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Intenties:Jaargedachtenis voor: Willem Belterman; Anna Rein-tjes-Steentjes; Dominique Benders-Bloemkolk.Verder voor: o.o. Kniest-Steenbreker; o.o. Borggreven-Legeland; Pastoor Wim van Essen; Pater Miedema; Aly Ebbers-van Raaij; Riet te Pas-Roes; Diny van Toor-Kuyl; Cilia Freriks-Gerritsen; Theo van Hal.

Page 30: De verbinding december 2013

30

Dinsdag 24 december 18.00 uur Gezinsviering met kinderkoorVoorganger: Hanny m.m.v. de WerkgroepDe collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.Er wordt een deurcollecte gehouden voor het kinder-koor en de misdienaars.

Intenties: Pastoor Wim van Essen; o.o. Striekwold-Krä-mer en Jos; o.o. ter Steeg-Mijnen en Gert; o.o. te Pas-Heebing en zoon Jan; o.o. Massop-te Pas, Gert, Wim, Lies , Yuri en Bennie; o.o. Bouman-Harmsen; onze overl. Ouders Haverdil-Zegers en Beppie; Liesbeth Frerix-van Toor; o.o. Vermeer-Schildkamp; o.o. Hubers-Rikken; Jos Bus.

Dinsdag 24 december 21.00 uur (Kerstavond)Eucharistieviering met kerkkoorVoorganger: Emeritus pastoor Morsink m.m.v. Ans,Hanny, Maurice en GerardMisdienaars: Noa, Luca, Delano, Kay en IlseDe collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.Er wordt een deurcollecte gehouden voor PCI.

Intenties: Pastoor Wim van Essen; Annie Visser; o.o. Jan en Anna Greven-Delsing; Riet te Pas-Roes; Anton Schweckhorst; Jan van Ree; Hendrik Bergevoet; Theo Roelofs; onze ouders Céra Dickmann en Hermien Dickmann-Scholten; o.o. Salemink-Geerts; o.o. Blumer-Keurentjes; Gerard ten Have; Diny Bockting-Seesing; o.o. Bockting-Düking; o.o. Knikkink-Otten en fam; Betsy Bruens-Wilting; o.o. Willemsen-Siemkes en Theo; Dorien Willemsen-Thijssen; o.fam. ter Steeg-Eiszing en Berrie; o.fam. Reusken-van Raaij; o.fam. Bus-Brus; o.o. Frericks-Weijkamp; o.o. Schepers-Kemperman en Els; Riet Schepers-Bongers; o.o. Kniest-Steenbre-ker; o.o. Kroezen-Overgoor; o.o. Reintjes-Steentjes en Theo; o.o. Overgoor-Hafkenscheidt; o.o. Nieuwenhuis-Giesen; o.o. Theo Dekkers en Lies Dekkers-Lucassen; o.o. Jansen-Buiting; o.o. Blumer-Erinkveld en Mieke; o.fam. van Hal-Meijer; Jan van Hal; Antoine van den Berg; Willemien Wittenberg-Venneman; Gert en Jan Legeland; o.o. Kniest-Vonk; onze ouders te Pas-Hak-voort; onze ouders Jansen-Buiting; Loek Everink; Leo Schut; Anne-Miek van Huet-Snelting; Riet Jansen-van Aalst; ov. fam Snelting-van Aalst; o.o. Vermeer-Schildkamp;o.o. Hubers-Rikken; Jos Bus.

Zaterdag 28 december 17.30 uur Woord- en Communieviering met kerkkoorVoorganger: Diaken Cor Peters m.m.v. GerardDe collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Intenties: o.o. Borggreven-Legeland; o.o. van den Berg-van Zijl; Pastoor Wim van Essen; Pater Miedema; Aly Ebbers-van Raaij; Riet te Pas-Roes; Diny van Toor-Kuyl; Cilia Freriks-Gerritsen; Theo van Hal; Antoine van den Berg en Theet Röttger

Dinsdag 31 december 19.00 uur Eucharistieviering met kerkkoorVoorganger: Pastor Marcel Smits m.m.v. Claudia,Hanny, Maria, Maurice en GerardMisdienaars: Noa, Luca, Ilse, Maud, Kay en Delano.De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Intenties: Pastoor Wim van Essen; o.o. Theo Dekkers en Lies Dekkers-Lucassen; o.o. Blumer-Keurentjes; o.o. Knikkink-Otten; o.o. Blumer-Erinkveld en Mieke. Deze lijst is opgemaakt 6 november 2013.

De misintenties voor de maand januari 2014 moeten uiterlijk woensdag 4 december 2013 aangeleverd worden. De tot deze datum opgegeven misinten-ties worden in de volgende “Verbinding” afgedrukt.

FAMILIEBERICHTENWe hebben afscheid genomen van:

• Helena Albertha Wilhelmina (Lenie) Visser-Straub, 65 jaar, † 28 oktober, wonende Kalmoes 4.

• Agnes Christina Maria Braam-ten Have, 90 jaar, † 27 oktober wonende Omsteg 1A.

Wij wensen hun familie veel sterkte toe en moge God zelf die troost brengen die mensen niet kunnen geven.Wij bidden voor hun eeuwige rust.

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

> Kosters binnen onze Geloofsgemeenschap: tel. 06-22915266.> Ziekenbezoek en bezorging H. Communie: tel. 0315-630110.> Bij overlijden eerst uitvaartonderneming bellen.> Aanmelden of vragen kerkradio: tel. 0315-345362

GELUIDSINSTALLATIE

Parochianen van H. Martinuskerk Gendringen,De laatste tijd laat de geluidsinstallatie in de kerk het vaak afweten.Verschillende malen zijn er monteurs bij geweest, maar het werkt niet zoals het zou moeten. Op zeer korte termijn hopen we hier verandering in te krijgen zowel in de kerk alsmede via de computer. Groetend Harry ter Voert, koster H. Martinuskerk Gendringen.

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

Page 31: De verbinding december 2013

31

KOORKLANKEN

Evenals voorgaande jaren verzorgt het kerkkoor weer een “KERSTCONCERT”.

Het succes van de laatste jaren en het overweldigende miniconcert in het kader van examenproject van onze dirigente Cindy, garandeert ook dit jaar weer een mooi kerstconcert.

Medewerking zal worden verleend door de volgende ko-ren: Mengelmoes uit Didam o.l.v. Cindy Meijer-Gregoor en Vision uit Dinxperlo o.l.v. Paul Gregoor jr.

Het concert wordt gehouden op vrijdag 20 december a.s. in de H. Martinuskerk te Gendringen, aanvang 20.00 uur.Wij nodigen u van harte uit om dit concert te komen beluisteren. De entree is vrij, wel zal er een deurcollecte worden gehouden voor dekking van de onkosten.

Namens het bestuur: J.Giesen.

NIEUWS VAN DE WERKGROEP EERSTEHEILIGE COMMUNIE GENDRINGEN

De Eerste Heilige Communie binnen de Geloofsgemeen-schap H. Martinus te Gendringen zal op 18 mei 2014 plaatsvinden.

Op de basisscholen “Christoffel” en “De Hoeksteen” zullen binnenkort aanmeldingsformulieren voor de ouderavond ter voorbereiding op de Eerst Heilige Com-munie worden uitgereikt aan de kinderen uit groep 4.

Tijdens deze avond willen wij met u van gedachten wisselen over de Eerste Heilige Communie en wordt er uitleg gegeven over het project “Door de Poort”, dat bij de voorbereiding gebruikt zal worden.

Naar aanleiding van deze ouderavond kunt u beslissen of u uw kind wel of niet laat deelnemen.Deze avond zal worden gehouden in de aula van de basisschool “Christoffel” op donderdag 9 januari 2014 en begint om 20.00 uur.

Mocht uw kind niet op een van deze scholen zitten, waardoor u het aanmeldingsformulier dus niet ontvangt, maar u wilt uw kind wel laten deelnemen aan de Eerste Heilige Communie, dan kunt u zicht per mail aanmelden voor de ouderavond ter voorbereiding van de Eerste Heilige Communie.

Wij verzoeken u om zich voor 20 december 2013 via [email protected] aan te melden door het volgende door te geven:

- De naam van het kind dat gaat deelnemen.

- Met hoeveel personen u naar de ouderavond ter voorbereiding van de Eerste Heilige Communie komt.

Namens de werkgroep Eerste Heilige Communie Gendringen.

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

”Wereldlichtjesdag” Als Verrijzenis Parochie willen wij voor de derde maal samen

komen en de kinderen herdenken die overleden zijn. Zo zijn we door het licht verbonden met onze kinderen en met elkaar.Geloofsgemeenschap H. Martinus te Gendringen

Zondag 8 december 2013, aanvang viering 19.00 uur.

Met gedichten, teksten, muziek, licht en stilte willen we met el-kaar stil staan bij alle kinderen die zijn overleden vóór, tijdens de geboorte maar zeker ook volwassen kinderen die midden in het leven stonden en zijn overleden door ziekte, ongeval, zinloos geweld, maar ook door rampen, hongersnood en/of oorlog.Wanneer u aanwezig wilt zijn bij deze herdenking en zelf een

bijdrage wilt leveren met een gedicht of tekst, of op enig andere manier betrokken wilt zijn of heeft u een goed idee, wees dan

zo vrij contact met ons te zoeken. Via ons mailadres: [email protected] informatie vindt u op: www.deverrijzenisparochie.nl

Page 32: De verbinding december 2013

32

VORMSELWERKGROEP

Zaterdag 9 november jongstleden vond in de prachtig versierde Martinuskerk van Gendringen de vormselvie-ring plaats. Voor 17 kinderen uit Gendringen en 11 kin-deren uit Megchelen was het een speciale gebeurtenis, zij ontvingen van hulpbisschop Ted Hoogenboom het Sacrament van het Vormsel. Het kinderkoor van Lucie met dit jaar erg jonge zangers en zangeressen zong prachtig en zorgde voor een extra warme en intieme sfeer. Als voorbereiding op het vormsel zijn de kinderen twee avonden bezig geweest met de opnames van een videoclip: Love shine a light. Op de laatste bijeenkomst bij café de kievit in Megchelen, hebben de kinderen enthousiast gewerkt aan de vlammen die tijdens de vormselviering in de kerk hebben gehangen. 28 vlam-metjes met de foto en naam van de vormeling erop zijn gemaakt. Ook heeft ieder kind zijn eigen vormselkaars beschilderd en deze kaars is tijdens de vormselviering aan de paaskaars aangestoken.Op de foto rechts ziet u het prachtige resultaat van de werkstukjes die toen zijn gemaakt. Wij als werkgroep staan ernaast.Het is inspirerend werk om deze jongeren te mogen begeleiden naar het Vormsel. Als werkgroep zijn wij op zoek naar nieuwe enthousiaste mensen die ons team volgend jaar willen komen versterken. De afgelopen

Van links naar rechts: Desiree Heinen, Agnes Wissing, Maria Jansen, Karin Delleman, Esther Klein.

vier jaar hebben we als vrijwilligers uit Gendringen, Megchelen en Netterden samengewerkt. Voor ons is deze samenwerking goed bevallen. Om deze samen-werking te kunnen continueren zoeken we vrijwilligers uit alle 3 de parochies.Voor meer inform.: Karin Dellemann, tel. 0315-656645 of [email protected]

Namens de werkgroep Gendringen, Megchelen en Netterden. Desiree Heinen, Agnes Wissing, Maria Jansen, Karin Delleman, Esther Klein.

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

Page 33: De verbinding december 2013

GEZINSVIERING 24 DECEMBER 18.00 UUR

De herders vertelden aan alle mensen, die zij tegen-kwamen, dat Jezus geboren was. Vanaf die tijd vieren alle mensen elk jaar de verjaardag van Jezus.

EN DAT IS KERSTMIS

U kunt kijken en luisteren naar het Kerstverhaal zoals Dick Bruna het getekend heeft. Het verhaal wordt opge-luisterd met zang van het Kinderkoor Gendringen.De kinderen mogen allemaal een kussen meenemen om tijdens het kijken en luisteren op te gaan zitten voor in de kerk.

OPENINGSTIJDEN VAN KERK EN KERKHOF

We hebben besloten de openingstijden van kerk en kerkhof aan te passen aan de zomer- en wintertijd.

ZOMERTIJD: 9.00 UUR - 20.00 UUR WINTERTIJD: 9.00 UUR - 16.30 UUR

Wilt u, als u kerk of kerkhof wilt bezoeken, hier rekening mee houden? Dat voorkomt teleurstellingen. De tijden van de vieringen in de kerk blijven als vanouds.

Locatieraad Geloofsgemeenschap H. Martinus te Gendringen.

SCHOFFELPLOEG

Elk jaar weer tref ik een vrolijke groep mensen aan, die van aanpakken weten en de verantwoording nemen om elke maand weer aanwezig te zijn. Er heerst een prima sfeer.Zijn er ook mensen die dat ook willen? Ze zijn van harte welkom, en kunnen zich melden, tel. 0315- 631334.Ik dank iedereen weer voor dit jaar.

Een lid van de schoffelgroep: F. Jansen.

RK Geloofsgemeenschap H. Martinus MegchelenLocatieraad: Voorzitter: Leo Mecking Tel. 0315-377658

MEGCHELEN VIERT SINT MAARTEN

Zoals het hoort heeft Megchelen op 11-11 Sint Maarten gevierd. Al vroeg trokken de kinderen - in het donker! -met hun lampions door het dorp naar de kerk. Daar hoorden ze in een verhaal “Hoe Sint Maarten z’n jas deelde met een bedelaar”. Er werd gezongen en er was nog een gedicht. Daarna ging het met de muziek voorop door het dorp. Spannend was het stukje, dat de kids ‘helemaal alleen’ het donker in mochten... Het feest eindigde bij Zaal ter Voert met warme chocolademelk en lekkers. Het was een prima feest, dat het dorp in bewe-ging bracht! Met dank aan Sint Maarten!

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

33

Page 34: De verbinding december 2013

34

RK Geloofsgemeenschap H. Walburgis Netterden

Locatieraad:Voorzitter Frank Simmes 0315-386109Budgethouder Carel Kruese

Opgave van gebedsintenties en thuisbezorgen van deH. Communie bij Frans Postma, tel. 0315-386254

KERK EN KERSPEL NETTERDEN

Hieronder opnieuw een stukje geschiedenis van kerk en Kerspel Netterden(13). Bron is ook nu weer het boek van W.J. Winands uit de jaren 70 van de vorige eeuw.

Het slechte beheer van de kerkgelden veroorzaakte in de 18e eeuw veel wantrouwen jegens de kerkelijke be-stuurders vooral ook omdat de kerkrekeningen geheim bleven. In een brief van 22 januari 1788 verklaren een groot aantal leden van de gereformeerde gemeente Groot Netterden en Klein Netterden, dat zij in een kerk-vergadering hun volle goedkeuring hebben gegeven aan de requesten die aan de landdrost Arnold Rietveld en de graaf zijn gezonden. Daarin wordt een openbare afhoring der kerkrekeningen geëist in tegenwoordigheid van minstens twee door de gemeente gekozen leden. Daarbij dreigen de ondertekenaars dat, indien niet aan hun wensen tegemoet wordt gekomen, zij zich recht-streeks zullen wenden tot de Hoogmogende Heren van Eedele Hove van Gelderland. Op 26 februari laat de landdrost weten geen bezwaar te hebben dat de afho-ring in het vervolg in het openbaar zal plaatsvinden.Vreemd genoeg blijkt al snel dat de landdrost en de stadhouder van het graafschap Bergh er toch niet zo bijzonder op gesteld waren om de afhoringen in het openbaar te houden. Zij hebben namelijk Jan Willem

Koenders uit Netterden er op uit gestuurd om bij de bur-gerij en gemeenteleden handtekeningen te verzamelen onder een verklaring dat de burgerij geen belang stelt in een openbare afhoring der kerkrekeningen. Hoeveel burgers uit Netterden het door Koenders aangeboden contraschift hebben getekend is niet bekend. Maar het is wel heel opvallend dat zij wier namen bij deze affaire zijn genoemd als leden der gereformeerde gemeente in werkelijkheid allen rooms-katholiek waren. Dit wettigt dan ook het vermoeden dat door de omstandigheden in Netterden een rooms gereformeerde, ofwel een gerefor-meerd roomse gemeente was ontstaan. Want dezelfde lieden die hun handtekening zetten onder bovenge-noemde in 1788 geschreven brief, plaatsten ook hun handtekening onder verzoekschriften tot teruggave der oude kerspelkerk aan de katholieke parochie.Hoe in werkelijkheid de gereformeerde gemeente in Netterden fungeerde blijkt duidelijk uit een request der katholieken van Netterden aan de Edel mogende Heeren Representanten aan den Hove van Gelderland, waarin Derk Reynholt, Derk Heyster, Jan te Poel en Th.C.F. de Rotte verklaren dat in Netterden de gehele bevolking katholiek is, behalve het gezin van de koster en nog een huisgezin. Verder dat de administratie der kerk berust bij de landdrost omdat hiervoor in Netterden geen kerkmeester was aan te wijzen en dat er slechts éénmaal per jaar dienst wordt gedaan door de predi-kant van Gendringen, die daarbij de kerkbezoekers uit Gendringen meebrengt, aangezien Netterden voor deze diensten geen lidmaten en gelovigen leverde. Het is dan ook geen wonder dat de in feite niet bestaande gereformeerde gemeente rond deze tijd ophoudt te bestaan. Tijd om te zien hoe het de katholieken en hun Walburgisparochie is vergaan die begin 17e eeuw ‘ondergronds’ is gegaan. (wordt vervolgd)

VIERINGEN TIJDENS DE RESTAURATIE

Tijdens de restauratie van de kerk zijn de vieringentijdelijk verplaatst naar de kerk van Azewijn. Hieronder een foto van de restauratie.

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

Page 35: De verbinding december 2013

35

KLEURPLAAT

Naam :................................................................................................

Straat :................................................................................................

Plaats :................................................................................................

Tel. :........................................... Leeftijd:...................................

Emailadres :................................................................................................

N.B. De drie mooiste inzendingenontvangen een attentie. Insturen voor 10 januari 2014 naar: Secretariaat De Verrijzenis Parochie Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR Ulft.

Page 36: De verbinding december 2013

DE VERRIJZENIS PAROCHIE

H. Mauritius Silvolde Prins Bernhardstraat 4, 7064 GG Silvolde, tel. 0315-323010 E-mail: [email protected] secretariaat:Dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uurDonderdagmorgen van 9.00 tot 10.00 uurKerkbijdrage: Rabobank no. 3591.00.333Kerkhof: Rabobank no. 3591.70.404Overige zaken: Rabobank no. 3591.47.550

H. Laurentius Varsseveld Oranjestraat 40, 7051 AK Varsseveld, tel. 0315-243820E-mail: [email protected]: ING 290863 - Rabobank: 3648.88.466

De Goede Herder Dinxperlo Allee 58/A, 7091 AM Dinxperlo, tel. 0315-651496 E-mail: [email protected] 3139.04.456Openingstijden secretariaat: Woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur envrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur

H.H. Petrus en Paulus BreedenbroekTerborgseweg 34, 7084 AJ Breedenbroek, tel. 0315-651284 Postadres: Postbus 21, 7090 AA DinxperloE-mail: [email protected].: 3104.00.023Openingstijd secr.: Woensdagmorgen 10.00 tot 12.00 uur

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten en Azewijn

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Silvolde, Varsseveld, Dinxperlo en Breedenbroek

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Gendringen, Megchelen en Netterden

H. Martinus Gendringen Past. Wijfkerstraat 1, 7081 BT Gendringen, tel. 0315-681364 E-mail: [email protected] 116302429 t.n.v. De Verrijzenisparochie GendringenAdm. Kerkbalans 116393610, F. Ingelaat, tel. 686054Openingstijden secretariaat, ingang aan de Staringstraat:Maandagmiddag van 14.00 tot 15.30 uurWoensdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur

H. Martinus Megchelen Past. Mölderstraat 4, 7078 BB Megchelen, tel. 0315-377212 E-mail: [email protected].: 1327.00.662Openingstijd secr.: Dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uurH. Walburgis Netterden Netterdensestraat 8, 7077 AB Netterden, tel. 0315-386163 E-mail: [email protected].: 3266.13.854

Secretariaat De Verrijzenis Parochie:Telefoon 0315-342044E-mail: [email protected]: Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR UlftOpeningstijden: Maandag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 11.30 uur.Rabobank 1565.69.450

De Verrijzenis Parochie

Voor dringende pastorale zorg, zoals Sacrament van de Zieken of Ziekenzegen is een pastor bereikbaar via telefoonnummer 0315-342044.

H.H. Petrus en Paulus Ulft J.F. Kennedyplein 9, 7071 BT Ulft, tel. 0315-681275 E-mail: [email protected] Rabobank 3638.09.872ING bank 56.00.643Openingstijden secretariaat: Maandag- en donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur

H. Antonius van Padua Ulft Dr. Ariënsstraat 3, 7071 AH Ulft, tel 0315-681219 E-mail: [email protected] 3638 00 557 - Kerkbijdrage 3638 75 999Openingstijd secretariaat: Woensdagmorgen van 9.30 tot 12.00 uur

H. H. Martelaren van Gorkum Varsselder-Veldhunten Hoofdstraat 31, 7076 AG Varsselder, tel.0315-681013 E-mail: [email protected].: 1531.01.210Openingstijd secretariaat: Woensdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur

H. Mattheus Azewijn Mattheusplein 2, 7045 AC Azewijn, tel. 0314-651256 E-mail: [email protected] rekeningnr.: 3746.06.439Openingstijd secretariaat:Maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur