De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

20
» de Toneelmakerij » theater voor het onderwijs ¹ seizoen 2015 / 2016

description

 

Transcript of De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

Page 1: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

de Toneelmakerij - Educatie > 1seizoen 2015 / 2016

makerij » de Toneelmakerij » de Toneelmakerij »

theater voor het onderwijs

¹ seizoen 2015 / 2016

Page 2: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

de Toneelmakerij > seizoen 2015 / 2016 Theater voor het onderwijs

2 > de Toneelmakerij - Educatie

Maarten de meeuw Pag. 6 en 7Coproductie met Tg. WinterbergBasisonderwijs groep 3 t/m 4

Enkeltje Amsterdam Pag. 8 en 9Basisonderwijs groep 5 t/m 6

Lief en leed in het leven van de Giraf Pag. 10 en 11Basisonderwijs groep 7 t/m 8, voortgezet onderwijs klas 1 t/m 2

Anne en Zef Pag. 12 en 13Basisonderwijs groep 7 t/m 8

Jamal Pag. 14 en 15Voortgezet onderwijs onderbouw HAVO/VWO,onder- en bovenbouw VMBO

Macbeth Pag. 16 en 17Coproductie met ICKamsterdam / Emio Greco | Pieter C. Scholten Voortgezet onderwijs bovenbouw

Klein mannetje heeft geen huis (Ntjong) Pag. 18Basisonderwijs groep 1 t/m 2

Informatie en contact Pag. 19

Page 3: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

Liesbeth ColtofArtistiek leider

Toen ik negen jaar was ging ik voor het eerst met mijn ouders naar het buitenland. Ik herinner me dat ik het woord “buitenland” talloze malen zachtjes uitsprak. Een toverwoord. Het hele spannende en vreemde avontuur dat ik ging beleven lag erin opgesloten. Die sensatie, hoe woorden een wereld kunnen openen, ben ik nooit meer kwijtgeraakt. Als puber schreef ik zinnen op papiertjes en plakte ze in mijn agenda. Soms riepen ze een verlangen in me op dat ik niet helemaal begreep. Soms waren het vrienden die een stukje met me meeliepen. Dat woorden ook barrières kunnen opwerpen ontdekte ik later. Dat ze giftig kunnen zijn en rond kunnen blijven zingen in je hoofd ook.

In dit nieuwe seizoen speelt de kracht van het woord in de voorstellingen van de Toneelmakerij een belangrijke rol. Het meisje Giraf zoekt elke dag een nieuw woord op in het woordenboek, want dat deed ze ook altijd met haar overleden moeder. De jonge meeuw Maarten verzet zich tegen de vastgelopen en uitgesleten woorden van de oudere meeuwen en moet zelf nieuwe zien te vinden. En Macbeth ontwikkelt door de gefluisterde beloften van de heksen een nietsontziend en gruwelijk streven naar macht.

Het blijft niet bij woorden alleen. We gaan spannende samenwerkingen aan. Paul Knieriem en Daniël van Klaveren tekenen allebei voor een nieuwe regie. We zijn blij dat zij deel uitmaken van de artistieke kern van de Toneelmakerij. Met de choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten en de fantastische dansers van dansgezelschap ICKamsterdam werken we aan een Macbeth op het scherpst van de snede. Marlyn Coetsier komt met haar poppenspel de wereld van Maarten de Meeuw vormgeven.

Met dezelfde verwachting als toen ik klein was, kijk ik uit naar deze nieuwe voorstellingen met dans en poppenspel, met geweldige spelers en een gretig publiek. En met woorden, die onbekende werelden openen en ons publiek en onszelf mee op reis nemen.

Een heel nieuw woord

de Toneelmakerij - Educatie > 3> seizoen 2015 / 2016

Page 4: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

4 > de Toneelmakerij - Educatie

En actie! “Wat was het ontzettend leuk en goed vandaag! Alle 30 leerlingen, maar dan ook echt allemaal vonden de dag van begin tot eind te gek. En daar hadden ze gelijk in, vind ik. En met mij mijn collega’s. De voorbereidende workshops waren heel relevant. Niet ondergeschikt aan de voorstelling maar echt een aanvulling, een mooie en ontroerende opening om over opvoeding te praten met de kinderen. Goed begeleid, jullie maken voor mijn leerlingen echt een verschil, geven ze aandacht en het gevoel waardevol, gehoord en belangrijk te zijn. En zo kan ik nog wel even doorgaan met kerstgedachtes maar dan schiet ik vol…;-). Ik verheug me op de volgende keer!”Rogier Willems, Hogelant College Amsterdam

Het blijft zeker niet bij woorden alleen dit seizoen. Voor het eerst organiseren we bij al onze voorstellingen bijzondere projecten, waarbij onze theaterdocenten actief met jullie leerlingen aan de slag gaan. Leerlingen maken hun eigen versies van voorstellingen, bouwen hun eigen stad, laten hun mening horen en worden echte hoogvliegers.

De projectdagen rond De Tantes vorig jaar waren een groot succes. Leerlingen van groep 7 & 8 en onderbouw VO, waren de hele dag te gast in ons pand aan de Lauriergracht. Voor de gelegenheid was ons huis omgebouwd tot Restaurant de 4 zusters. De leerlingen ontmoetten ’s ochtends de eigenaren van het restaurant, vier vreemde tantes. Tussen het vouwen van de servetten en de training tot kelner door, dachten ze na over opgroeien en maakten over dit onderwerp een bijzondere foto. Na een gezamenlijke maaltijd in het restaurant bezochten we de voorstelling.Het enthousiasme van de leerlingen, de bijzondere ideeën en de verbeeldingskracht die ze met ons deelden, de gezelligheid bij het eten en de ademloze aandacht bij de voorstelling, smaakten naar meer. Meer actie!

De leerlingen van groep 3 & 4 nodigen we uit bij ons in huis. In ons pand huist een enorme vogelkolonie. Huismussen en vreemde vogels leven hier gemoedelijk naast elkaar. We gaan op onderzoek uit. Hoe verzamel je moed voor je eerste vlucht en wat heb je nodig om een hoogvlieger te worden? Je gaat natuurlijk de prachtige, beeldende voorstelling Maarten de meeuw bekijken, maar krijgt ook vlieglessen op ons binnenplein.

Voor de middenbouw zetten we een grote tent op in de stad. Hier bouwen leerlingen samen met kunstenaars, muzikanten en toneelspelers aan een ideale stad. ’s Ochtends maken we bruggen, huizen, parken en fonteinen, maar ook soundscapes en spelen we korte scenes. ‘s Middags kijken we naar een voorstelling over het leven in de grote stad, gespeeld in het door jou gebouwde decor!

Lief en leed in het leven van de giraf is onderdeel van het Krakeling project. De theaterdocenten van de Krakeling komen in de klas en gaan met de leerlingen op een avontuurlijke, theatrale reis. Gewapend met een brutale teddybeer en een stapel gele briefjes onderzoeken leerlingen wat je kan doen als de wereld om je heen even niet meewerkt.

Page 5: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

de Toneelmakerij - Educatie > 5seizoen 2015 / 2016

Stadsschouwburg Amsterdam vroeg ons om Anne en Zef te hernemen rond 4/5 mei. Deze ontroerende voorstelling over onderduikers toen en nu, wordt voorbereid met een bijzonder project. Op een dag valt er een brief op de mat, gericht aan de leerlingen van groep 7 & 8. Een meisje vraagt om raad. Hoe kan je jezelf vermaken als je dagen achter elkaar zonder vrienden binnen zit en wat moet je doen als je buitengesloten wordt en bang bent? Alle leerlingen schrijven een brief terug. Een jury selecteert de meest bijzondere verhalen. De schrijvers hiervan maken een voorstelling gebaseerd op hun eigen brieven onder begeleiding van een theaterdocent. De voorstelling wordt gespeeld in de foyer van de Stadsschouwburg.

Minister Jet Bussemaker zei in januari in een interview in Trouw dat het onderwijs radicalisering zou moeten aanpakken. Deze uitspraak zorgde in diverse media voor ophef en discussie, want zo makkelijk is het niet om hierover het gesprek aan te gaan. Met het succesvolle Jamal gaan we voor het derde seizoen op rij deze uitdaging aan. Na het zien van deze aangrijpende voorstelling spelen we een spannend spel waarin leerlingen uitgedaagd worden na te denken over hun eigen woede en rechtvaardigheidsgevoel.

Leerlingen van de bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs kunnen dit seizoen meedoen aan het project Young Macbeth. Ze maken een eigen versie van deze Shakespeare klassieker onder begeleiding van een theater- en een dansdocent en spelen deze in het decor van Macbeth samen met de dansers en acteurs uit de voorstelling.

Dus kom in actie! Geniet volgend seizoen van prachtige voorstellingen en doe mee aan onze uitdagende projecten. Wij zijn benieuwd naar jullie mening, jullie verbeeldingskracht, jullie dromen en naar jullie versies van de verhalen, die wij dit seizoen vertellen.

Wij hopen jullie volgend seizoen te ontmoeten,

Wieke ten Cate, Yvette van der Horst, Martien Langman en Leonie van Tol

Word lid van de ToneelmakerijfamilieEr is dit jaar ruimte voor nieuwe Toneelmakerijscholen. Scholen waar wij een bijzondere band mee hebben. Wij werken ieder jaar met hun leerlingen, bespreken persoonlijk het programma met de cultuurcoördinator, organiseren inspiratiedagen voor de leerkrachten en maken materiaal vanuit gerichte vragen van de school. Talentvolle leerlingen spelen mee met onze jongerengroep onder professionele begeleiding uit ons gezelschap. Onze Toneelmakerijscholen: Altra College, Caland Lyceum, Clusius College, Felisenum, Gerrit van der Veen College, SG Huizermaat, Ichthus Lyceum, IVKO, Montessori Lyceum Amsterdam, Spinoza Lyceum, Lyceum Sancta Maria, Basisschool Piet Hein en Basisschool het Gein. Interesse in een intensieve samenwerking met de Toneelmakerij? Neem contact op!

Informatie en boekingenDe Toneelmakerij Leonie van Tol / Yvette van der Horst020 5226070 [email protected] [email protected]

Page 6: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

Voor hoogvliegers en andere vreemde vogels

6 > de Toneelmakerij - Educatie

Page 7: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

Een coproductie met Tg. Winterberg

speelperiodemaart en april 2016duur voorstelling60 minutenduur projectdageen dagdeelonderwijsBO groep 3 t/m 4 speelplektheater kleine & middenzaal [7 x 7 x 5]

maart en april 2016BO groep 3 t/m 4

tekst en regie Daniël van Klaveren poppen en objectenTg. Winterbergspel Roel Adam, Marlyn Coetsier e.a.

maarten de meeuw Op een rots in het midden van de zee woont een kolonie meeuwen. Ze wonen daar al zó lang dat ze het vliegen zijn verleerd. Af en toe strekken ze de benen, vangen een visje en rusten weer uit. Meer hebben ze niet nodig. Maar dan wordt Maarten geboren. En Maarten is net even anders dan de rest. Voor hem is visjes vangen en benen strekken niet genoeg. Maarten wil vliegen. Zo hoog en snel als maar kan. De andere meeuwen begrijpen hem niet. Waarom doet hij niet gewoon, zoals het hoort? Wat moet hij daar toch, hoog in de lucht? De meeuwen sturen Maarten weg. Maar voor het zover komt, krijgt hij hulp uit onverwachte hoek en voert hij de kolonie naar werelden waarvan niemand meer wist dat ze bestonden. Maarten de meeuw is een voorstelling over de durf om je nek uit te steken, je vleugels uit te slaan en te vliegen. Zelfs als niemand in je gelooft.

Marlyn Coetsier [Tg. Winterberg]: “Als poppenspeler en beeldend theatermaker heb ik enorm veel zin om Maarten de meeuw op duizend-en-één manie-ren vorm te geven. Wordt hij een zachtveren marionet aan touwtjes, een mensgroot meeuwenmasker, een gemanipu-leerde pop? Of een op afstand bestuurbare drone-meeuw? Misschien wel allemaal. Maar vliegen zal hij.”

Regisseur / schrijver Daniël van Klaveren: “Onze grootste angst is niet om klein te zijn. Onze grootste angst is dat we krachten hebben zonder einde, zonder grenzen. Deze zinnen van Marrianne Williamson, uitgesproken door Nelson Mandela in zijn rede in 1994, blijven me altijd bij. Het is een van de indrukwekkendste citaten die ik ken. Soms voel je met heel je lijf, heel je wezen dat je iets wil. En tóch laat je je tegenhouden. Omdat je denkt dat het toch niet gaat lukken. Of omdat iedereen om je heen je aankijkt alsof je gek bent. Je wil iets onmogelijks, denk je. Je bent te klein. Maarten de meeuw zal laten zien dat het onmogelijke soms mogelijker is dan je denkt.”

Educatie Als voorbereiding op de voorstelling slaan uw leerlingen op hun eigen ma-nier hun vleugels uit. Maarten geeft tips hoe je een hoogvlieger wordt. Na zijn klassikale vliegles maken alle leerlingen een eigen vlieger. Met de (gratis) lesbrief kunnen u en uw leerlingen zelf aan de slag met opdrachten. Rond Maarten de meeuw organise-ren wij een projectdag in eigen huis. Hier nemen we uw leerlingen op in onze enorme vogelkolonie. Meeuwen, huismussen en roofvogels leven hier gemoedelijk naast elkaar. Leerlingen volgen workshops over dromen, moed verzamelen en vrij je vleugels uit-slaan. Daarna bezoeken ze Maarten de meeuw in onze eigen theaterzaal.

de Toneelmakerij - Educatie > 7> seizoen 2015 / 2016

Page 8: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

8 > de Toneelmakerij - Educatie

enkeltje amsterdam

Page 9: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

de Toneelmakerij - Educatie > 9seizoen 2015 / 2016

speelperiodemei en juni 2016duur voorstelling90 minutenduur projectdaghele dag onderwijsBO groep 5 t/m 6speelplekcircustent op locatie

mei en juni 2016BO groep 5 t/m 6

concept en eindregieLiesbeth ColtoftekstRoel Adam, Daniël van Klaveren en studenten van de HKUregiePaul Knieriem, Daniël van Klaveren, Wieke ten Cate en studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht spel Tjebbo Gerritsma, Peter van Heeringen, Roel Adam e.a. en studenten van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Amsterdamse Theaterschool

enkeltje amsterdamDe stad ben jij

Stel je voor: je mag Amsterdam helemaal opnieuw bouwen. Kies je voor hoge flats of zet je overal kleine huisjes neer? Komen er wegen in de lucht of fietspaden die licht geven? Moeten de grachten weg of zwemmen er dolfijnen in? Krijgen alle bomen een boomhut? En wat doe je met het Paleis op de Dam? Alles mag, er is maar één regel: er is plek voor iedereen. Want wat is een stad zonder mensen? Ze komen overal vandaan: uit India, Turkije, Zweden, Suriname of Zwolle. Allemaal met hun eigen dromen en verwachtingen. Ze wonen boven, onder en naast elkaar. Dat is leuk, maar soms ook knap lastig. Want hoe doe je dat: als de een juist lawaai maken wil en de ander van stilte houdt? Als jij je buren wil leren kennen, maar zij jou niet?

We zetten een grote circustent op. Iedereen is welkom. Er is 250 m2 lege ruimte, er zijn kartonnen dozen, kokers, papier, touw en plakband. Samen met kunstenaars bouwen jij en je klasgenoten jullie eigen stad. Er komen toneelspelers en musici voorbij, daar kun je naar kijken en als je wilt ook meedoen.

Dan is het tijd voor de voorstelling. De stad wordt nu bevolkt door acteurs, midden tussen kartonnen huisraad spelen zij een dag uit het leven van verschillende families. Een theatermozaïek over de mensen die je buren zouden kunnen zijn, geïnspireerd op gesprekken en observaties in de wijken van Amsterdam.

Enkeltje Amsterdam wordt een spektakel, gemaakt en gespeeld door een grote groep ervaren en jonge schrijvers, regisseurs, acteurs, musici en vormgevers. Een voorstelling over al die mensen die de stad bewonen, die ruziën, samenwerken en verliefd worden. En die een beetje veranderen door elkaar.

Educatie Enkeltje Amsterdam biedt twee mogelijkheden >1.De leerlingen komen in de ochtend bouwen, eten hun boterham in de zelfgemaakte stad en bezoeken aan-sluitend de voorstelling. 2.De leerlingen bezoeken de voorstel-ling. Voorafgaand ontvangen zij op school een bouw-een-stukje-stad-project. Zelfstandig ontwerpen en maken ze een onderdeel van de nieu-we stad. Voor de voorstelling krijgt dit een plek in het decor.

LET OP: Er is beperkt ruimte om met klassen op locatie te bouwen. Boek daarom op tijd als u zowel wil bouwen als de voorstelling wil zien (mogelijkheid 1).

Page 10: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

Lief en leed in het leven

10 > de Toneelmakerij - Educatie

Time Out Magazine Lissabon riep de voorstelling uit tot één van de beste voorstellingen van 2011 > ‘Lief en leed in het leven van de giraf is hilarisch, wreed, ontroerend en wijs.’

Page 11: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

speelperiodeokt t/m dec 2015duur75 minutenonderwijsBO groep 7 t/m 8, VO klas 1 t/m 2 speelplekkleine zaal, middenzaal en kleinere schouwburgen [8 x 7 x 6]

okt t/m dec 2015BO groep 7 t/m 8VO klas 1 t/m 2

tekst Tiago Rodrigues regie Paul Knieriem spel Tjebbo Gerritsma, Peter van Heeringen e.a. vertaling Mark Deputter

Lief en leed in het leven

Giraf is een meisje van negen, dat woont in de grote stad. Haar moeder is dood en haar vader is een acteur zonder werk. Daarom hebben ze geen geld meer voor televisie. Dat is een groot probleem, want ze heeft Discovery Channel nodig voor haar spreekbeurt over giraffen.

Samen met haar dwarse teddybeer Judy Garland rekent Giraf uit hoeveel geld je nodig hebt voor een leven lang Discovery Channel, namelijk € 53.507,- De bank wil haar het geld niet geven, want dat mag niet volgens de wet. Dus moet de wet veranderd worden. De enige persoon in het land die dat kan, is de minister-president. Maar eenmaal bij de minister-president blijkt dat zelfs een leven lang kabeltelevisie niet de oplossing is voor al je problemen.

Schrijver Tiago Rodrigues wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars in Portugal. In Lief en leed in het leven van de giraf volgt hij een meisje dat zich niet klein maakt. Een expeditie door de hoopvolle en soms duistere verbeeldingswereld van een kind. In Lissabon trekt Lief en leed in het leven van de giraf al sinds de première in 2011, jaar in jaar uit, volle zalen. Het is een daverend succes bij jong en oud.

Regisseur Paul Knieriem: “Ik was direct gegrepen door het stuk en door de veerkracht van het meisje Giraf. Door de fantasie en logica waarmee ze het verdriet om haar moeder en de geldzorgen van haar vader probeert te begrijpen.”

van de Giraf

Educatie Leerlingen gaan op een avontuurlijke reis gewapend met een brutale knuffel en een stapel gele briefjes. Doorzettingsvermogen, fantasie en veerkracht zijn hierbij onontbeerlijk. Want wat doe je als de wereld om je heen even niet meewerkt? En als je iets zou willen veranderen, wat vraag je dan aan de machthebbers van nu?Met de (gratis) lesbrief kunnen u en uw leerlingen zelf aan de slag met opdrachten. Wij kunnen ook een workshop bij u op school verzorgen.

Lief en leed in het leven van de giraf wordt aangeboden via de Krakeling in combinatie met een project, uitgevoerd door theaterdocenten bij u op school.

de Toneelmakerij - Educatie > 11> seizoen 2015 / 2016

Page 12: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

12 > de Toneelmakerij - Educatie

Page 13: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

de Toneelmakerij - Educatie > 13seizoen 2015 / 2016

speelperiodeapril 2016duur 75 minutenonderwijsBO groep 7 t/m 8speelplekgrote zaal

april 2016BO groep 7 t/m 8

tekst en regie Ad de Bont regie herneming Daniël van Klaverenspel Laura de Boer, Rian Gerritsen, Peter van Heeringen, Floris Verkerk

Het is zover. Edi van de Markajs heeft Zef Bunga doodgeschoten. Om de moord op een oom te wreken vermoordde Zefs broer Nikol twee jaar geleden Edi’s broer Afrim. Volgens de eeuwenoude wetten van de Kanun is nu de familie Markaj aan zet om recht te spreken. Sindsdien zit Zef met zijn vader thuis gevangen. Zat van het niets doen, besluit hij te vluchten en sterft. Na zijn dood ontmoet hij een lotgenoot: Anne Frank. Samen kijken ze terug op hun leven. Zef speelt zijn geschiedenis, zijn vader die geen wraak wil nemen, zijn moeder die niet anders kan dan gehoorzamen aan de Kanun. Anne vertelt uit haar onbekende dagboek, over het leven in de kampen, van de rust van eindelijk niets meer te vrezen. Hoe hadden ze kunnen bedenken dat iets waarvoor ze zo bang waren, zo zacht kan zijn.

Ad de Bont schreef Anne en Zef geïnspireerd op een krantenartikel over de bloedwraak in Albanië. Meer dan duizend Albanese kinderen zitten thuis on-dergedoken, omdat hun familie is verwikkeld in een bloedwraakvete.

Schrijver en regisseur Ad de Bont: “De Holocaust was een vernietigings-machine die met niets is te vergelijken, maar ook in de bloedwraak zit een groot systematisch element. Ik ben op zoek gegaan naar een verpersoonlijking van de gevolgen van die systemen in twee jonge mensen. Een liefdesgeschiedenis als tegenkracht van de vernietiging. Je kunt iets vreselijks meemaken, maar je kunt het doorstaan.”

Anne en Zef

Educatie U kunt zich voor deze voorstelling in Den Haag en Amsterdam inschrijven.In Den Haag volgen leerlingen een e-learning programma onderduiken. Zeven dagen lang voeren zij opdrachten uit, waarvan ze verslag doen in woord en beeld in een digitaal dagboek. Ter introductie van de opdrachten kijken leerlingen interviews en documentaires en luisteren zij naar fragmenten uit het Dagboek van Anne Frank. Rond de voorstellingen in de Stadsschouwburg Amsterdam doen scholen mee aan een bijzonder project. Op een dag valt er een brief op de mat van de klas. De naam van de afzender is onleesbaar. Ze schrijft dat ze alleen is en zich verveelt, ze wordt buitengesloten en durft de straat niet meer op. Ze vraagt de leerlingen of zij ook wel eens zoiets meegemaakt hebben en of ze haar raad willen geven. De indrukwekkendste brieven worden door een jury geselecteerd en de schrijvers maken een voorstelling gebaseerd op deze brieven. Een voorstelling over discriminatie en buitensluiting nu. Een theaterdocent van de Toneelmakerij bezoekt de klas en geeft een theaterles ter voorbereiding op de voorstelling. Door zelf te spelen en kennis te maken met de beeldtaal en theatertaal kunnen de leerlingen straks de voorstelling beter duiden.Hiernaast wordt een lesbrief geleverd met suggesties om de voorstelling voor te bereiden.

“Langzaam, met veel gevoel voor uitgesteld verlangen, laat De Bont de verliefdheid ontrollen. Rappe, spits-vondige dialogen houden de boel op scherp. Zelf denken, de kracht van het vrije woord. In het hiernamaals een vanzelfsprekende conclusie, bij leven inzet voor discussie.”NRC Handelsblad

Page 14: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

14 > de Toneelmakerij - Educatie

Kom Jamal met eigen ogen zien op 9 april 2015 in het theater van de Toneelmakerij in Amsterdam. Zie ook www.toneelmakerij.nl.

Page 15: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

de Toneelmakerij - Educatie > 15seizoen 2015 / 2016

speelperiodejanuari t/m maart 2016 duur50 minutenduur naprogramma50 minutenonderwijsonderbouw HAVO/VWO, onder- en bovenbouw VMBO speelplekruim klaslokaal op de begane grond

januari t/m maart 2016onderbouw HAVO/VWO, onder- en bovenbouw VMBO

tekst en regie Daniël van Klaveren

Minister Jet Bussemaker zei in januari in een interview in Trouw, dat het onderwijs radicalisering zou moeten aanpakken. Deze uitspraak zorgde in diverse media voor ophef en discussie, want zo makkelijk blijkt het niet te zijn om hierover het gesprek aan te gaan. De Toneelmakerij gaat met Jamal deze uitdaging aan.

Jamal is boos. Niet op iemand in het bijzonder, maar op iedereen. Op zijn ouders die geen Nederlands spreken. Op zijn school waar hij altijd ‘die bui-tenlander’ blijft. Op het Westen en de hele wereldpolitiek. Hij slaat om zich heen, niet met vuisten maar met woorden. Want Jamal schrijft gedichten. Woedende en dreigende gedichten. Ze duiken overal op, maar niemand weet dat ze van hem zijn. Het is zijn geheim. Eén van zijn geheimen.

In de voorstelling Jamal voert een radicaliserende jongen op het scherp van de snede gesprekken met zijn docent. Aanvankelijk hebben de twee niks met elkaar gemeen, maar langzaamaan groeit hun verstandhouding en leren ze elkaar steeds beter kennen en begrijpen…

Regisseur Daniël van Klaveren: “Het is extra spannend hoe leerlingen op scholen nu reageren, na de diverse aanslagen in Europa. Eerder zei een scholier na afloop: ‘Wat Jamal zegt, voel ik van binnen.’ Dan weet ik weer waarvoor ik het doe.”

jamal

Educatie Na de voorstelling spelen leerlingen, samen met de acteurs en een theater-docent, een spel waarin ze onderzoeken hoe extreem hun klas is. Tijdens het spel passeren er een aantal levendige scenario’s, waarin elke leerling wordt gedwongen na te denken over zijn eigen woede en rechtvaardigheidsgevoel. Botsende normen, waarden en belevingswerelden worden in een spannend nagesprek op tafel gelegd.

“Jamal is precies wat je wenst voor een schoolvoorstelling. (…) Een dikke aanrader, met de garantie om (na afloop van de voorstelling) weer eens goed in gesprek te zijn met je klas.” Geert van den Berg, docent en cultuurcoördinator van het IVKO Amsterdam

“Een juweel van een klasvoorstelling.”

**** Theaterkrant, Brechtje Zwaneveld

“Ein grossartiges, berührendes Stück als Plädoyer für Mitmenschlichkeit und Toleranz. Zu wertvoll, um es “nur” vor Jugendlichen zu spielen.” Westfälische Nachrichten, Isabelle Steinböck

Vanwege grote vraag naar de voorstelling biedt de Toneelmakerij Jamal in seizoen 2015 -2016 voor het derde seizoen op rij aan. De voorstelling wordt op school gespeeld.

Page 16: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

16 > de Toneelmakerij - Educatie

Page 17: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

speelperiodeokt en nov 2015duur90 minutenonderwijsVO bovenbouw (vanaf 15 jaar)speelplektheater klein, midden- en grote zaal [9 x 8 x 6 ]

okt en nov 2015VO bovenbouw

tekst William Shakespeare bewerking en regie Liesbeth Coltof choreografie Emio Greco en Pieter C. Scholten spel Majd Mardo, Roel Adam, Daniël van Klaveren e.a dans Dereck Cayla, Quentin Dehaye, Kelly Hirina, Edward Lloyd, Arnaud Macquet, Helena Volkov

Macbeth

Hij is jong, deze Macbeth. En hunkert naar leven. Net terug van de oorlog, weet hij wat het is om te doden. Hij heeft de macht van het bloed leren kennen en in zijn hoofd spookt het. Stemmen fluisteren dat hij niet terug kan naar de jongen die hij vroeger was. Die is er niet meer. Macbeth gaat nemen wat hem toekomt. Het is zijn tijd en het gelijk staat aan zijn kant. Niet denken, niet twijfelen. Dood aan de bestaande wereldorde. Op weg naar absolute macht zijn er geen wetten meer. Fuck the world. Macbeth moordt.Maar met elke dode worden de stemmen in zijn hoofd luider. De vermoorde kinderen dansen om hem heen. De afgeslachte vrienden overvallen hem. Het kwaad dat hij in zichzelf heeft toegelaten, keert zich tegen hem. Is er een weg terug? En wat blijft er over als de woede verdwijnt?

Een coproductie met ICKamsterdam / Emio Greco | Pieter C. Scholten

Educatie Je bent jong en je neemt wat je toekomt. Iedereen die je in de weg staat moet het ontgelden. Alles is geoorloofd. Maar is het doel zo’n verbeten strijd wel waard…? Tijdens de workshop maken leerlingen met tekst en beweging een choreografie over woede en macht. Met de (gratis) lesbrief kunnen u en uw leerlingen zelf aan de slag met opdrach-ten. Wij kunnen ook workshops bij u op school of in het theater verzorgen.

Young Macbeth Naast de reguliere workshop en lesbrief is het beperkt mogelijk in te schrijven op het bijzondere project Young Macbeth. Een school gaat met alle klassen van een jaarlaag naar de voorstelling en volgt drie workshops: een dansworkshop, een theaterwork-shop en een workshop die ingaat op het thema van de voorstelling. Hier-na kunnen leerlingen zich inschrij-ven om samen met de acteurs en dansers van Macbeth te werken aan hun eigen versie van het stuk. Deze presentatie mogen zij in het theater spelen voor publiek. Informeer naar de mogelijkheden!

de Toneelmakerij - Educatie > 17> seizoen 2015 / 2016

Macbeth is het tweede deel van de Shakespeareserie van de Toneelmakerij. Na de succesvolle Storm met Rieks Swarte, gaat regisseur Liesbeth Coltof nu de samenwerking aan met dansmakers Emio Greco en Pieter C. Scholten van ICKamsterdam. Geïnspireerd door de opmars van jonge mannen, die overal op de wereld de macht grijpen. Zonder schaamte, zonder mededogen, overtuigd van het eigen gelijk. In Macbeth wordt gedanst als de demonen opstaan. Zij breken door alle pantsers heen. Zij zijn wat alleen Macbeth kan zien. Schuld? Geweten? Spijt? Een voorstelling waarin het lichaam protesteert als de menselijkheid verdwijnt.

Page 18: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

18 > de Toneelmakerij - Educatie

speelperiodeoktober 2015duur40 – 45 minutenonderwijsBO groep 1 t/m 2speelplekspellokaal of leeg klaslokaalAantal leerlingen: minimaal 15 – maximaal 33

oktober 2015BO groep 1 t/m 2

verhalen en gedichten Marit Törnqvist, Dolf Verroen, Max Velthuijs, Hans en Monique Hagen en Sjoerd Kuijperregie Noël Fischerspel Feike Looyen

klein mannetje heeft geen huis Samenwerking

Toneelmakerij / NT Jong

Op een lichtvoetige, beeldende manier vertelt Klein mannetje heeft geen huis een aantal korte, poëtische teksten voor kinderen van schrijvers als Dolf Verroen, Marit Törnqvist en Hans & Monique Hagen over waar je thuis is en waar je je thuis voelt. Je zit met je neus op de verteller en haar minuscule schaduwtheater, een papieren poppenkast vol origamidieren en een aaibaar museum. Strandzand, stromend water en windklokjes zorgen voor een bijna meditatieve ervaring.

Educatie Kort filosofisch gesprek aansluitend aan de voorstelling.

Bij deze voorstelling wordt een leerkrachtentraining en een theaterworkshop aangeboden. De leerkrachtentraining gaat over verteltechnieken en hoe je samen met je kinderen delen uit verhalen echt kunt beleven via eenvoudig toepasbare dramaopdrachten.Als u een theaterworkshop boekt, komt een theaterdocent van NTjong in de klas om samen met de leerlingen aan de hand van objecten en spelopdrachtjes de voorstellingservaring te verdiepen.

Kom Klein mannetje heeft geen huis met eigen ogen zien op 12 en 13 april 2015 in het theater van de Toneelmakerij in Amsterdam. Zie ook www.toneelmakerij.nl.

Voorheen >Kamishibai voor kleuters

Page 19: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

seizoen 2015 / 2016 de Toneelmakerij - Educatie > 19> seizoen 2015 / 2016

ContactDe ToneelmakerijLauriergracht 99c1016 RJ Amsterdam

020 [email protected]

Verkoop, planning en organisatieYvette van der Horst [email protected] 020 5226077Leonie van Tol [email protected] 020 5226072

Ontwikkeling educatieprojectenWieke ten [email protected] 020 5226080Martien [email protected] 020 5226079

ColofonAan deze uitgave schrevenNeeltje van Balkom, Liesbeth Coltof, Paulien Geerlings, Yvette van der Horst, Martien Langman, Leonie van TolTekeningen Sarah JonkerPortretfoto’s Rik Engelgeer, Bart Koetsier, Jocelyne Moreau, Joram BlomkwistFoto’sBart Grietens, Marijke de GruyterOntwerpEs & Zn - Esther de Boer

Page 20: De Toneelmakerij - theater voor het onderwijs - seizoen 2015 / 2016

20 > de Toneelmakerij - Educatie

makerij » de Toneelmakerij » de Toneelmakerij »

De Toneelmakerij is het Amsterdamse toneel-gezelschap voor jong en oud. We houden van taal, van krachtige beelden en van muziek. Daarmee vertellen we nieuwe en bestaande verhalen met transparantie, humor en speels-heid als belangrijke bouwstenen. We zijn van en in de stad Amsterdam, reizen door Nederland en over de grens. We spelen in theaterzalen en klaslokalen, op ruige locaties en in de wijken. Bij elke voorstelling ontwikkelen we kunst-educatieprojecten en workshops.www.toneelmakerij.nl