De Roepsteen mei-juni 2015

12
DE ROEPSTEEN INFORMATIEBLAD VOOR GROOT KOEKELARE | JAARGANG 2015 | #02 VIJF WONINGEN TE KOOP IN DE BOVEKERKESTRAAT De buurt rond de kerk van Bovekerke wordt opgefrist en de Woon- maatschappij IJzer & Zee bouwt er momenteel 5 koopwoningen. Wie interesse heeft kan zich inschrijven op een wachtlijst. De toewijzing gebeurt volgens volgorde van inschrijving. De inwoners van Koekelare krijgen voorrang bij de toewijzing. De woningen zijn gesneden op de maat van jonge gezinnen. Elke woning bestaat uit 3 slaapkamers, een living met open keuken, een badkamer, een berging en een garage. Bij elke woning hoort ook een tuin. De verwarming gebeurt met een hoge rendementsketel op gas. Samen met een goede isolatie en een efficiënt ventilatiesysteem, zal de energiefactuur gegarandeerd laag zijn. Wie zich wil inschrijven voor een koopwoning, kan zich wenden tot de loketten van Woonmaatschappij IJzer & Zee, 058 31 22 40 of een mail sturen naar [email protected]. De openingsuren van de kantoren vind je op www.ijzerenzee.be. GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN GEMEENTERAAD VAN 30 MAART 2015 De stoelen en tafels van de gemeenschapszalen in Bovekerke, Zande en De Mokker zijn aan vervanging toe. De gemeenteraad keurde de aankoop van nieuwe tafels en stoelen goed. Deze uitgave wordt geraamd op € 44.000. De volgende zittingen van de gemeenteraad vinden plaats op maandag 4 mei, maandag 1 en maandag 29 juni om 19u. VERNIEUWDE OOSTMEETSTRAAT OFFICIEEL GEOPEND Op vrijdag 17 april werden de vernieuwde Oostmeetstraat en Nieuwstraat officieel geopend. Samen met een 100-tal genodigden, onder wie bewoners van de straten, wandelde het schepencollege het traject in onder begeleiding van de Sint-Jorisfanfare. Nadien hielden burgemeester Patrick Lansens en schepen van Openbare Werken Marc Devrome een toespraak in De Balluchon. De vernieuwing van de Oostmeetstraat en de Nieuwstraat betekent een verdere opwaardering van de dorpskern. De nieuwe straten verhogen het comfort voor de weggebruikers en de omwo- nenden. Daarnaast zorgen ze voor meer veiligheid. Het globaal straatbeeld is mooier en ook het milieu vaart er wel bij. Het afvalwater van deze straten wordt nu immers via het gescheiden riolerings- stelsel en de Ringlaan afgevoerd naar het zuiveringsstation langs de Moerestraat. Het project nam een klein jaar in beslag en kostte bijna 1 miljoen euro. © www.JF-fotografie.be

description

 

Transcript of De Roepsteen mei-juni 2015

Page 1: De Roepsteen mei-juni 2015

DE RoEpstEEnINFORMATIEBLAD VOOR GROOT KOEKELARE | JAARGANG 2015 | #02

VIJF WonInGEn tE Koop In DE BoVEKERKEstRAAt

De buurt rond de kerk van Bovekerke wordt opgefrist en de Woon-maatschappij IJzer & Zee bouwt er momenteel 5 koopwoningen. Wie interesse heeft kan zich inschrijven op een wachtlijst. De toewijzing gebeurt volgens volgorde van inschrijving. De inwoners van Koekelare krijgen voorrang bij de toewijzing.

De woningen zijn gesneden op de maat van jonge gezinnen. Elke woning bestaat uit 3 slaapkamers, een living met open keuken, een badkamer, een berging en een garage. Bij elke woning hoort ook een tuin. De verwarming gebeurt met een hoge rendementsketel op gas. Samen met een goede isolatie en een efficiënt ventilatiesysteem, zal de energiefactuur gegarandeerd laag zijn.

Wie zich wil inschrijven voor een koopwoning, kan zich wenden tot de loketten van Woonmaatschappij IJzer & Zee, 058 31 22 40 of een mail sturen naar [email protected]. De openingsuren van de kantoren vind je op www.ijzerenzee.be.

Gemeentelijke mededelinGen

GEMEEntERAAD VAn 30 MAARt 2015

De stoelen en tafels van de gemeenschapszalen in Bovekerke, Zande en De Mokker zijn aan vervanging toe. De gemeenteraad keurde de aankoop van nieuwe tafels en stoelen goed. Deze uitgave wordt geraamd op € 44.000.

De volgende zittingen van de gemeenteraad vinden plaats op maandag 4 mei, maandag 1 en maandag 29 juni om 19u.

VERnIEUWDE oostMEEtstRAAt oFFICIEEL GEopEnD

Op vrijdag 17 april werden de vernieuwde Oostmeetstraat en Nieuwstraat officieel geopend. Samen met een 100-tal genodigden, onder wie bewoners van de straten, wandelde het schepencollege het traject in onder begeleiding van de Sint-Jorisfanfare. Nadien hielden burgemeester Patrick Lansens en schepen van Openbare Werken Marc Devrome een toespraak in De Balluchon.

De vernieuwing van de Oostmeetstraat en de Nieuwstraat betekent een verdere opwaardering van de dorpskern. De nieuwe straten verhogen het comfort voor de weggebruikers en de omwo-nenden. Daarnaast zorgen ze voor meer veiligheid. Het globaal straatbeeld is mooier en ook het milieu vaart er wel bij. Het afvalwater van deze straten wordt nu immers via het gescheiden riolerings-stelsel en de Ringlaan afgevoerd naar het zuiveringsstation langs de Moerestraat.

Het project nam een klein jaar in beslag en kostte bijna 1 miljoen euro.© www.JF-fotografie.be

Page 2: De Roepsteen mei-juni 2015

2

Gemeentelijke mededelinGen

DE pRoVInCIE RoEpt op oM ‘E BItJE VAn DE BEKE tE BLUVEn’

Met de campagne ‘Bluuft e bitje van de beke’ wil de provincie iedereen die aan een waterloop woont of werkt sensibiliseren om afstand te houden van water-lopen. De provincie wil tevens informeren over de verschillende regels die spelen bij gebruik van percelen naast een waterloop. Grondgebruikers zijn namelijk een stuk mee verantwoordelijk voor ‘hun’ waterloop. Dit is ook in hun eigen belang. Een waterloop in slechte staat kan hen wateroverlast of andere problemen geven.

Woon je langs een waterloop?Hou er dan rekening mee dat regelmatig onderhoud van de waterlopen nood-zakelijk is om de normale waterafvoer te garanderen. Daarom moeten de waterloop en zijn oevers vlot toegankelijk zijn voor de waterbeheerder en moet de beekbedding steeds worden vrijgehouden.

VijfmeterstrookOm de bereikbaarheid van waterlopen te vrijwaren, geldt een bouwverbod binnen de vijfmeterstrook aan weerszijden van een waterloop. In deze vijfmeterstrook mogen geen aanplantingen, bebouwing of ophogingen worden gerealiseerd. De waterbeheerder mag in deze strook de maaispecie en het slib deponeren.

Ook jij kan je steentje bijdragen door de vijfmeterstrook vrij te houden: (tuin)afval, rommel, gestockeerde materialen en andere obstakels horen hier niet thuis.

EenmeterstrookHet bewerken van de grond langs een ingeschreven waterloop mag slechts vanop een afstand van 1 m vanaf de kruin van de waterloop. Concreet betekent dit dat afsluitingen op 1 meter van de taludinsteek moeten worden geplaatst. Om het machinale onderhoud mogelijk te maken mogen afsluitingen maximaal 1,50 m hoog zijn en moeten dwarse afsluitingen geopend kunnen worden. Ook weide afsluitingen langs de water lopen blijven een absolute noodzaak om schade aan de oevers door toedoen van het vee te vermijden.

Meer info: www.west-vlaanderen.be/waterlopen.

Page 3: De Roepsteen mei-juni 2015

3

Foto-EXpo WoI: LEVEn In BEZEt GEBIED

15 mei tot 30 juniDe Brouwerij

Ginter, intergemeentelijke cultuurpartners, ontwikkelde samen met heemkundige Filip Debaillie uit Gistel en de erfgoeddiensten van de verschillende gemeenten een nieuwe tentoonstelling rond de Eerste Wereldoorlog.

De tentoonstelling is samen-gesteld uit foto’s die tijdens de oorlogsjaren in het straatbeeld van Gistel, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Oudenburg, Torhout en Zedelgem werden genomen. Je ziet zowel ingekwartierde Duitse soldaten als de lokale bevolking tijdens hun dagelijkse bezigheden, met telkens een korte toelichting erbij.

Dit overzicht biedt een goed idee van wat dat nu eigen-lijk inhield, zo’n bezetting van het eigen dorp door vreemde soldaten. Het is daarnaast ook interessant om deze historische beelden terug te zien om te constateren hoeveel onze gemeenten sindsdien veranderd zijn.

Na de lancering in Gistel reist de tentoonstelling ‘Leven in bezet gebied’ rond door de hele Ginter-regio. In Koekelare kan je de tentoonstelling bezoeken van 15 mei tot en met 30 juni op de moutvloer van de Brouwerij.

InVULLEn BELAstInGAAnGIFtE 2015

De Federale Overheidsdienst Financiën houdt in 2015 opnieuw zit-dagen in Koekelare. Die zijn dit jaar echter beperkt in de tijd en tot bepaalde categorieën van personen.

In 2014 organiseerde de FOD Financiën geen zitdagen in Koekela-re. Wie hulp nodig had bij het invullen van de belastingaangifte kon enkel terecht in het administratief centrum in Torhout. Het gemeen-tebestuur tekende tegen deze beslissing verzet aan. De verplaatsing naar Torhout vormde voor heel wat inwoners, en dan vooral voor mindermobiele personen en bepaalde senioren immers een te hoge drempel.

Het gemeentebestuur heeft de beslissing gecontesteerd bij de FOD Financiën en uiteindelijk organiseert de FOD Financiën in 2015 op-nieuw zitdagen in Koekelare. Die zijn echter specifiek bestemd voor bepaalde categorieën van inwoners, namelijk mindermobiele personen en senioren die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Zij kunnen op maandag 1 en dinsdag 2 juni, telkens van 9u tot 12u en van 14u tot 16u, terecht in Huis proot voor hulp bij het invullen van de aangifte.

Mee te brengenAanslagbiljet vorig jaar, attest handicap – persoon ten laste, ontvan-gen huurgelden, loonfiches en pensioenfiches, betaalbewijzen hypo-thecaire lening, éénmalige attesten, bewijzen en attesten energiebe-sparende uitgaven, betaalde onderhoudsgelden, dienstencheques, detail beroepskosten, bij nieuw rekeningnummer IBAN en BIC-code.

Wie hulp nodig heeft bij het invullen van de belastingaangifte en niet tot een van de eerder genoemde categorieën behoort, kan elke werkdag van 9u tot 11u45 terecht in het administratief centrum in Torhout (Burg 28).

Voor algemene vragen over de personenbelasting is er de infolijn van de FOD Financiën op het nummer 0257 257 57.

sLUItInGsDAGEn

De administratieve diensten in het gemeentehuis zijn gesloten op:• vrijdag 1 mei 2015• donderdag 14 en vrijdag 15 mei 2015• maandag 25 mei 2015

CUltUUR

Page 4: De Roepsteen mei-juni 2015

4

A YoUnG VIsIon on tHE GREAt WAR

Een expositie met het werk van Benjamin Gardin1 juli tot 30 augustusDe Brouwerij

Tijdens de zomermaanden geeft de Koekelaarse kunstenaar Benjamin Gardin zijn eigenzinnige kijk op de Eerste Wereldoorlog. De herdenkingsperiode 14-18 is een belangrijk onderdeel in zijn oeuvre en met ‘A Young Vision On The Great war’ wil Gardin gevoelig een relatief ongekende materie over de Groote Oorlog in dialoog brengen met de hedendaagse burger.

Hij brengt niet enkel kunstwerken naar voren, maar kunst in de brede zin van het woord. Hiervoor werkt hij samen met verschillende andere schrijvers en artiesten.

FotoWEDstRIJD ‘KoEKELARE BY nIGHt’

Is fotografie je passie? Ben jij ook overtuigd van al het moois dat Koekelare te bieden heeft? Ga dan deze uitdaging aan en neem deel aan de wedstrijd.

Het thema van deze fotowedstrijd is ‘Koekelare by night’, wat wil zeggen dat alle ingezonden foto’s moeten genomen zijn bij valavond, ’s avonds of ’s nachts. Het maakt niet uit of je een geschoolde of ongeschoolde fotograaf bent, iedereen kan deelnemen.

De wedstrijd loopt van mei tot september 2015. Het wedstrijd-reglement en meer informatie over de wedstrijd zijn te verkrijgen bij de dienst voor toerisme, 051 61 04 94 of [email protected].

CUltUUR

stARt toERIstIsCH sEIZoEn

Het toeristisch seizoen in Koekelare loopt volop vanaf 15 mei tot 15 november, want dan zijn zowel het Käthe Kollwitz Museum als het Fransmansmuseum – naast de normale openingsuren tijdens week dagen - ook open op zaterdag, zondag en feest-dagen van 13u30 tot 17u. Bovendien zijn beide musea volledig gratis voor inwoners van Koekelare!

praktisch: Dinsdag tot vrijdag:09u30 – 12u en 13u30 – 17u (laatste toegang om 16u30).Gesloten op maandag en woensdagvoormiddag.Van 15 mei tot 15 november ook open op zaterdag, zondag en feestdagen van 13u30u tot 17u.

Meer info: dienst voor cultuur en toerisme, 051 61 04 94 of [email protected].

© Joachim thieren

Page 5: De Roepsteen mei-juni 2015

5

bibliotheek

10 JAAR UItLEEnpost BoVEKERKE

Op zondag 29 maart werd de tiende verjaardag van de uitleenpost in de Oudstrijdersstaat 9 gevierd. Na de toespraken van burgemeester Patrick Lansens en schepen voor Cultuur Jessy Salenbien, mochten de winnaars van de fotowedstrijd in het kader van de Jeugdboeken-week 2015 hun prijs in ontvangst nemen. Ook de 10 trouwste leners van onze uitleenpost werden in de bloemetjes gezet. Het geheel werd in een aangenaam jasje gegoten met een hapje en een drankje, muzikale omkadering en randanimatie voor de kinderen.

prijsuitreiking fotowedstrijd Jeugdboekenweek 2015Naar aanleiding van de jeugdboekenweek van 14 tot 29 maart met als thema ‘humor’, richtte de bibliotheek een fotowedstrijd in. We nodigden alle kinderen tot 12 jaar uit een grappige foto van zichzelf te nemen met hun grappigste boek. Per leeftijdscategorie werd de origineelste én grappigste foto uitgekozen.

De winnaars namen op zondag 29 maart hun prijs in ontvangst. Proficiat aan Alexander Verkin, Bradley Pauwaert, Adem Declercq, Wout Gevaert, Auke Robbelin, Jolan Luca, Ella Depreitere, Joyce Deschachte en Yana Myny! Omdat de leerlingen van Juf Martine Crois (De Regenboog) een originele klasfoto hadden ingestuurd, kregen ze een mooi boekenpakket voor de klas.

trouwste leden in de bloemetjes gezetHilda Bernaert, Carine Debruyne, Nathalie Termote , Frieda Vanleene, Carine Mattheus, Rita Bryon en Carole Himpens werden samen met de families Degryse, Riahi en De Baets letterlijk in de bloemetjes ge-zet voor hun al jarenlang trouw bezoek aan onze uitleenpost.

© www.JF-fotografie.be

WInnAARs BoEKEnLEEUW En BoEKEnpAUW 2015 BEKEnD

Tijdens de Jeugdboekenweek beloont boek.be de beste en mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar. Auteur en theatermaker Michael De Cock wint dit jaar de Boekenleeuw, de prijs voor het beste kinder- of jeugdboek in Vlaanderen, met ‘Veldslag om een hart’, een samenwerking met illustratrice Gerda Dendooven. De Boeken-pauw, de prijs voor het mooist getekende kinder- en jeugd-boek, gaat naar Ingrid Godon voor ‘Ik denk’.

Wil je ook genieten van deze 2 pareltjes? Breng dan zeker een bezoekje aan onze bibliotheek!© www.JF-fotografie.be

sLUItInGsDAGEn BIBLIotHEEK

Hoofdbibliotheek:• vrijdag 1 mei 2015• donderdag 14 mei t.e.m. zaterdag 16 mei 2015• zaterdag 11 juli 2015• zaterdag 15 augustus 2015

Uitleenpost Bovekerke:• vrijdag 01 mei 2015• vrijdag 15 mei 2015• maandag 25 mei 2015

Page 6: De Roepsteen mei-juni 2015

6

BoEKEnWURMEn KRIJGEn DIpLoMA

Het werkjaar van de plaatselijke Kinder- en Jeugdjury zit er op en de winnaars werden op vrijdag 3 april bekendgemaakt. Alle juryleden kregen een diploma en een leuk aandenken.

Ook de kleutergroep, onder leiding van Lies Vanhoutte, kwam 4 keer samen op zaterdagvoormiddag en bracht op de laatste dag (zaterdag 28 maart) zijn stem uit.

Dit waren de resultaten van de Koekelaarse jury:

Groep 1 (3de kl.): ‘Fred, het hert’ - Pépé SmitGroep 2 (1ste /2de lj.): ‘Jacques op vakantie’ - Ales T. Smith (begeleidsters Carole Himpens en Freya CasteleinGroep 3 (3de /4de leerjaar): ‘De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen’ - Andy Griffiths (begeleidster Natacha Cicou)Groep 4 (5de/6de leerjaar): ‘De grote verliezer’ - Karen Dierickx (zelfstandig lezen)Groep 5 (1ste/2de sec.): ‘Wonder’ - R.J. Palacio (zelfstandig lezen) Alle deelnemende bibliotheken geven hun resultaten door en in mei weten we dan welke auteurs met hun boeken de uiteindelijke winnaars zijn.

bibliotheek

sLUItInGsDAGEn BIBLIotHEEK

Jaarlijkse vakantie van maandag 20 juli 2015 tot en met zaterdag 1 augustus 2015.De uitleenpost Bovekerke is elke maandag in juli en augustus gesloten.

SPoRt

LADY’s nIGHt: spoRtIEVE HAppEnInG VooR DAMEs

Op vrijdag 12 juni organiseert de sportdienst samen met de 7 andere sportdiensten van Mivos de Lady’s Night. Deze sportieve happening voor dames vindt plaats in de sporthal van Lichtervelde. Op het programma staan 9 sporten, waaronder tapdans, drums and moves, piloxing, dance burner en hatha yoga. Je kan er 3 kiezen. We sluiten de avond af met een pastabuffet.

programma 18u30 – 19u15: inschrijven deelneemsters9u15 – 19u25: briefing en gezamenlijke opwarming19u30 – 20u10: keuzesport20u10 – 20u50: keuzesport20u50 – 21u30: keuzesportvanaf 21u30: pastabuffet met drankje en een sportieve verrassingsact

Info en inschrijven bij de sportdienst (051 58 92 04) voor 5 juni. Kostprijs: € 18 voor de sportactiviteiten en het pastabuffet. Groepen die per 6 inschrijven krijgen een gratis fles champagne.

Meer info over alle sporten op www.koekelare.be.

© Roger Willems

Page 7: De Roepsteen mei-juni 2015

7

BEBLoEMInGsWEDstRIJD KoEKELARE

Net als vorig jaar organiseert de gemeente Koekelare in samenwerking met Tuinhier Koekelare een bebloemings-wedstrijd. Je kan je nog inschrijven tot 31 mei!

Je kan inschrijven voor volgen-de categorieën:• bebloeming van de gevel en/

of het balkon van je woning, appartement of bedrijfs-gebouw

• bebloeming van je voortuin

Voorwaarde voor deelname aan bovenstaande categorieën is dat het geheel goed zichtbaar is vanaf de openbare weg. Dit jaar leggen we de focus op de bloei en de kleurrijke uitstraling. Andere criteria zijn de originaliteit, het onderhoud en het pesticidenvrij beheer van de beplanting.

Ook voor volgende categorieën kan je je inschrijven:• achterliggende tuinen• groentetuinen• landbouw- en industrie-

bedrijven

Een onafhankelijke jury beoordeelt alle inschrijvingen tussen 15 juni en 15 september. Het volledige wedstrijd-reglement en het inschrijvings-formulier kan je terugvinden op www.koekelare.be of kan je verkrijgen bij de milieudienst in het gemeentehuis, 051 61 04 86 of robrecht.hindryckx@ koekelare.be.

spEELstRAtEn 2015

Net zoals de voorgaande jaren zijn er in 2015 opnieuw speelstraten. Het gemeentebestuur coördineert de verschillende initiatieven en het wijkcomité van de straat in kwestie neemt de concrete uitwerking voor zijn rekening.

De speelstraten zijn gratis en staan open voor alle kinderen. Die kunnen onder begeleiding van hun ouders naar hartenlust op straat spelen. De ouders kunnen gezellig bijpraten met een drankje.

De exacte planning (data, tijdstippen en plaatsen) kan je vanaf 1 mei vinden op www.koekelare.be. Meer info is ook steeds verkrijgbaar bij de jeugddienst,051 58 92 04 of [email protected].

AAnBoD tEEWEE In DE ZoMERVAKAntIE

Tijdens de zomervakantie plant de jeugddienst opnieuw enkele activiteiten voor tieners tussen 12 en 16 jaar.

overzicht van de activiteiten• donderdag 9 juli: paintball en vlottenbouw in ’t Buitenbeentje in

Diksmuide. We vertrekken om 12u30 vanaf de parking van de sport-hal en zijn terug thuis omstreeks 18u. Vooraf inschrijven kan tot 26 juni voor € 10. Breng zeker reservekledij en een handdoek mee.

• donderdag 16 juli: zwemmen in Sportoase Knokke met water-versnellingen, fonteinen, golfslagbad, glijbanencomplex en welnesszone. Afspraak om 12u45 vanaf de parking van de sport-hal. Terug thuis rond 19u. Deelnemen kost € 10. Inschrijven kan tot maandag 13 juli. Vergeet je zwemgerief niet.

• donderdag 20 augustus: lasershooting in De Mote. We verzamelen om 13u30 aan de jeugddienst waar er een monitor klaar staat om ons te initiëren in dit leuke spel. Deelnemen kost € 5. Inschrijven kan tot maandag 17 augustus. Je hebt zeker sportieve kledij en sportief schoeisel nodig.

• dinsdag 25 augustus: daguitstap Walibi. We vertrekken om 8u30 vanaf de parking van de sporthal en zijn terug omstreeks 19u30. Vooraf inschrijven kan tot vrijdag 21 augustus. Deelnemen kost € 25. Neem een picknick en wat zakgeld mee.

Alle activiteiten en prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Voor de exacte planning en info, raadpleeg www.koekelare.be

Meer info: jeugddienst, 051 58 92 04 of [email protected]. De jeugddienst is gesloten van 27 juni tot 12 juli.

jeUGd milieUSPoRt

Page 8: De Roepsteen mei-juni 2015

8

milieU

VUURtJE stoKEn Is VERBoDEn!

De nieuwe Vlaamse milieuwetgeving (Vlarem) is duidelijk: afval verbranden in openlucht is voor iedereen verboden. Het verbod geldt niet alleen voor het verbranden van papier, plastic, piepschuim, autoban-den en andere rommel, maar ook van biomassa-afval zoals gft, houtafval en groenresten. De milieuwetgeving voorziet wel enkele specifieke uitzon-deringen. Die kan je terugvinden op www.stookslim.be.

Wat met de barbecue van mijn buur?Buiten afspraken maken en vragen om rekening met je te houden, kan je niets doen tegen de geuren van de barbecue van je buurman of -vrouw. In zijn of haar eigen tuin mag je buur altijd en overal barbecueën. Doet je buur dat goed, dan zijn er praktisch geen vlammen en geen rook.

En de afvalverbrandingsinstallaties?In Vlaanderen zijn alle afvalverbrandingsinstallaties uitgerust met een geavanceerde rookgaszuivering. Ze verwerken tonnen restafval, maar stoten allemaal samen toch véél minder vervuilende en ongezonde stoffen uit dan open vuurtjes in de tuin. Bovendien zetten ze een groot deel van de warmte om in groene stroom. Zo gaat zelfs het restafval niet helemaal verloren.

Wat zijn de alternatieven?Voor alle soorten afval bestaan gezonde, milieuvriendelijke oplossingen. Goed sorteren en meedoen aan de selectieve inzamelingen is daarom erg belangrijk. Het leeuwendeel van het ingezamelde afval wordt gerecycleerd. Wat niet meer gebruikt kan worden, gaat naar speciale afvalverbrandingsinstallaties met geavanceerde rookgaszuivering en energierecuperatie.

Sorteren is goed, maar preventie is nog beter. Enkele tips om afval te voorkomen:• Plak een antireclamesticker op je brievenbus en je hebt meteen

veel minder oud papier.• Kies voor vaste planten en struiken die langzaam groeien en niet

elk jaar massa’s snoeisel opleveren. Het betekent ook minder onderhoud.

• Veel tuinafval kan je zelf composteren.• Snoeihout en ook je kerstboom kun je hakselen. De snippers strooi

je tussen de planten uit. Zo vermijd je ook onkruid.• Met dikkere takken leg je snel een mooie takkenwal aan als

omheining. Je zorgt bovendien voor een schuilplaats voor kleine dieren en dus voor meer biodiversiteit.

• Met wat goede wil en fantasie verwerk je al je tuinafval ter plaatse. Zonder vuur, zonder rook en zonder zorgen!

nEEM opnIEUW DEEL AAn ‘MEt BELGERInKEL nAAR DE WInKEL’

Nog tot 30 mei 2015 kan je opnieuw deelnemen aan ‘Met belgerinkel naar de winkel’, een campagne van de gemeente Koekelare in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu, Unizo en de Gezinsbond. Met deze campagne willen we klanten van de handelszaken in Koekelare aanmoedigen om vaker met de fiets of te voet boodschappen te doen.

Klanten die te voet of met de fiets winkelen, worden door de handelaar beloond met een Belgerinkel-sticker met unieke code. Na registratie van deze code via www.belgerinkel.be maak je binnen de 24 uur kans op een Belgerinkel-prijs. Deelnemers die het moeilijk hebben om via het internet te registreren, kunnen de stickers op een spaarkaart kleven en die deponeren in de spaardoos aan het onthaal van het gemeente-huis. Deze inwoners maken dan kans op de prijzenpot exclusief voorbehouden voor de inwoners van Koekelare.

Page 9: De Roepsteen mei-juni 2015

9

oUDEREnFEEst

Vrijdag 22 mei 2015 om 13u30 sporthal Koekelare

Artiesten zijn Frank Galan en Showballet Jumelle. Ingangs-kaarten voor inwoners van Koekelare kosten 3 euro. Niet-inwoners betalen 15 euro. Bij afgifte van je ingangskaart op vrijdag 22 mei krijg je drank-bonnen ter waarde van 3 euro.

Kaarten zijn te verkrijgen bij je seniorenvereniging of elke voormiddag in het OCMW, Ichtegemstraat 18.

Meer info: maatschappelijk werker sofie Bonny of administratief medewerker nathalie pysson, 051 59 15 59 of 051 58 10 01.

DE EnERGIELEnInG VooR EnERGIEBEspAREnDE MAAtREGELEn

Met een energielening kan je werken financieren waardoor je energie zal besparen in je woning. Je kan maximaal € 10.000 lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van maximaal 5 jaar. Extra investeren in energiebe-sparende toepassingen (dakisolatie, zonneboiler, extra-isolerend glas, spouwisolatie enz.) helpt jouw energiefactuur naar beneden te halen en zorgt voor extra gezinsbudget.

In principe bedraagt de intrest 2 %. Voor bepaalde (kwetsbare) doelgroepen is de lening renteloos. Dit wil zeggen dat de intrest 0 % bedraagt. Het gaat om volgende doelgroepen:• personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming

van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1)• personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan €

16.965,47, verhoogd met € 3.140,77 per gezinslid dat niet de aanvrager is (inkomensgrenzen op 1 september 2013)

• personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmings-factuur niet kunnen betalen

• personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen

• eigenaars die hun woning verhuren via een SVK (sociaal verhuurkantoor) aan mensen uit deze doelgroep

Alle informatie over de energielening vind je op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA): www.energiesparen.be/energie-lening of op www.energieleningwesthoek.be.

Waar kan je terecht om een energielening aan te vragen?• OCMW Koekelare, Evy Vandewoude, 051 59 15 52 of

[email protected]. Maandag van 9u-12u, vrijdag van 10u30-12u.

• Milieudienst Koekelare, Robrecht Hindryckx, 051 61 04 86 of [email protected]. Van maandag tot vrijdag van 8u30-12u30.

oCmw

sLUItInGsDAGEn

Al onze diensten zijn gesloten op:• vrijdag 1 mei• vrijdag 8 mei• donderdag 14 mei en

vrijdag 15 mei

Page 10: De Roepsteen mei-juni 2015

10

ontVAnG JE LIEVER GEEn tELEFoonGIDs op pApIER?

Uit onderzoek blijkt dat 8 op 10 abonnees de telefoongidsen thuis willen blijven ontvangen. Om te voorkomen dat de Witte Gids en de Gouden Gids ook aan niet-gebruikers bedeeld worden, biedt de uitgever de mogelijkheid aan personen die de papieren gidsen niet langer willen ontvangen om zich uit te schrijven.

Dat kan via een link onderaan de startpagina van de website www.goudengids.be. Wie zich uitschrijft voor 10 mei 2015 zal bij de volgende bedeling geen exemplaar meer ontvangen. Met uitschrijvingen die Truvo Belgium na die datum bereiken, zal pas volgend jaar rekening gehouden kunnen worden.

Daarnaast stelt Truvo Belgium ook e-books voor, de elektronische versies van goudengids.be en wittegids.be. De integrale gidsen werden gedigitaliseerd en kan je ontdekken via www.goudengids.be/ebook.

nsB KoEKELARE

Naar aanleiding van de kermis in Zande, wordt op 20 juni om 20u in de Sint-Andrieskerk een mis opgedragen voor de burger- en militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen. Achteraf is er een plechtigheid aan het monument.

KAnsEnpAs KoEKELARE

De Kansenpas Koekelare is er om mensen te motiveren zich lid te maken van een Koekelaar-se sportclub of deel te nemen aan de speelpleinwerking, on-danks de financiële drempel die ze ondervinden.

Hoe aanvragen?Wil je weten of je in aanmer-king komt voor de Kansenpas, richt je dan tot het OCMW. Het OCMW zal nagaan of je aan de voorwaarden voldoet en al dan niet de Kansenpas bezorgen.

Wie komt in aanmerking?Personen die aan volgende voorwaarden voldoen maken aanspraak op de Kansen-pas Koekelare: personen die recht openen op regeling voor verhoogde tegemoetkoming (RVV), personen met een laag inkomen (op heden € 16.965,47 verhoogd met € 3.140,77 per persoon, wordt geïndexeerd) en personen met een schulden last (budgetbeheer, budget begeleiding, schuld-bemiddeling en collectieve schulden regeling).

ook voor de gemeentelijke speelpleinwerking?Voor de speelpleinwerking volstaat het de Kansenpas bij inschrijving te laten zien aan de hoofdmoni waarbij onmiddellijk het voordeel tarief wordt aange-rekend, zijnde 50% van het to-tale inschrijvingsgeld. De Kan-senpas geeft enkel korting op het inschrijvingsgeld, niet op de bijdrage voor extra activiteiten (zwemmen, daguitstappen,…). Voor deze extra activiteiten kan je je wenden tot het OCMW.

Meer info: sofie Dewulf, spreekuur op dinsdag en donderdag van 09u tot 12u of op afspraak, 051 59 15 54.

VaRiaoCmw

Page 11: De Roepsteen mei-juni 2015

11

in Koekelare

JoRKo2 mei vanaf 19u30De Balluchon: Amuze, een avond vol muziek & smaak. Optreden van Jorko, warme en koude tapas. Kinderen € 6, volwassen € 12 in vvk of € 15 add. Kaar-ten bij de muzikanten, via mail naar [email protected] of telefonisch bij Luc Desim-pel (0472 01 42 31) of Jan Heus (0485 90 00 47).

DA VInCI AtHEnEUM5 mei vanaf 19uOpendeuravond. Info: 051 59 12 10, [email protected] of www.koekelareleert.be.

s-pLUs5 mei om 13u302 juni om 13u30De Balluchon: koffiefeest.

KVLV KoEKELARE7 mei om 19u30De Balluchon: moederdagfeest met Lieven Debrauwer, ‘Parfum een passie’.

31 meiKiosk Concertplein: laatste inzameling van dopjes voor blindengeleidehonden.

3 juniBedevaart naar Dadizele met be-zoek aan een fuchsiakwekerij.

Info: 0478 39 39 49.

oKRA KoEKELARE7, 21 en 28 mei van 9u tot 11u4, 11, 18 en 25 juni van 9u tot 11uOns Huis: lijndansen.

7, 13 en 20 mei om 13u304 en 18 juni om 13u30Kubb op het grasplein naast de nieuwe sporthal.

8 en 22 mei om 13u1512 en 26 juni om 13u15Petanque op de terreinen achter de sporthal. Bij slecht weer in de sporthal.

15 mei om 13u30Fietstocht naar Diksmuide. Ver-trek op de parking aan De Buidel.

21 en 28 mei om 13u11 en 25 juni om 13uOns Huis: kaarten en gezelschaps-spellen. Inschrijven vanaf 13u. Kaarten vanaf 14u.

27 mei om 13uFietstocht naar de grot van O.L.V. te Houthulst met mis om 15u. Kof-fiepauze is voorzien. Start op de parking aan De Buidel.

29 mei om 13u30Volksspelen bij Gery Haerynck, Ichtegemstraat 37. € 1, koffie inbe-grepen.

10 juni om 7u45Daguitstap naar Brussel. Vertrek vanaf de parking aan De Buidel. Inschrijven bij Ronny Van Eenoo, 051 58 94 56.

19 juni om 13u30Fietsen met halfweg koffiestop. Vertrek aan De Buidel.

30 juni om 13u30Regionaal Kubb-tornooi op de graspleinen aan de sporthal. Vooraf inschrijven bij Ronny Van Eenoo - 051 58 94 56. Initiatie van 9u tot 11u30.

Info: 051 58 94 56.

KLJ KoEKELARE8 meiLoods Staelens, Atlasstraat 15: ribbetjesfestijn. Ribbetjes à volonté, frietjes en groentjes, dessert. Volwassenen € 15, kinderen (tot 12 jaar) € 8. Kaarten in vvk bij het bestuur, leden of Wendy Debergh (na 19u) – 0485 68 12 21.

tUInHIER8 mei om 19u30 De Mokkernaere: nieuwe soorten sierheesters en buxustuin. Prijs: 3 euro.

5 juni om 19u30De Mokkernare: ongedierte in de

tuin, bestrijding. Info: [email protected].

DE BIERFAnAtEn9 mei vanaf 12uDe Balluchon: 3e Bierfestival. Met 18 brouwerijen en meer dan 100 bieren te proeven. Info: www.debierfanaten.be.

DAVIDsFonDs9 meiDaguitstap naar Beukenhof, Ronse, Kwaremont en Lessen. Info: www.davidsfonds-koe kelare.be, 051 58 90 22 of [email protected].

WAnDELCLUB KoEKELARE9 mei van 7u tot 15uMeitocht met afstanden van 4-6-9-13-17-22 km. Start: D’Oude Schole. Prijs: 1,50 euro.

7 juni van 7u tot 15uKoekelare wandelt: wandeltocht van 4-8-13-18-22-30 km. Prijs: 1,50 euro.

Info: [email protected] of www.wandelclub-koekelare.be.

BAsIssCHooL DE LEttERtUIn9 mei om 14uSchoolfeest ‘Reis rond de wereld’. Optredens door alle leefgroepen en oudsten uit de crèche. Aansluitend kip- en ribfestijn. Volwassenen € 15, kinderen € 10. Reserveren: secretariaat - 051 59 12 11. Info: www.deletter-tuin-koekelare.be.

nAtUURpUnt RUIDEnBERG10 mei om 14u3014 juni om 14u30Wandeling in de Swal in volle bloei o.l.v. een natuurgids. Start aan De Klijteput.

1 juli om 19u301ste van een reeks ‘Ontdek je plekjes’. Start aan brug over de

Page 12: De Roepsteen mei-juni 2015

CoLoFon

Gemeente Koekelare: Sint-Maartensplein 19 - 8680 Koekelare - 051 58 92 01

Coördinatie: Sandra Arco - [email protected]

V.U. Gemeentebestuur Koekelare, Jessy Salenbien, schepen van Cultuur, Pers en Communicatie.

Jouw activiteit in de kalender? Voer je activiteit in via www.uitdatabank.be !Om je evenement in De Roepsteen en op www.koekelare.be te laten verschijnen, kan je

de activiteit zelf invoeren in de UiTdatabank. Om je activiteit in De Roepsteen van

juli-augustus te publiceren, dien je ze voor 10 juni in te voeren in de UiTdatabank.

in Koekelare

Moerdijkvaart in Gistel, aan het kruispunt Dullaertweg-Vaartdijk-straat.

Info: Georges Pollentier – 051 58 94 18.

VRIEnDEnKRInG Bo DE REGEnBooG10 mei Ontbijtpakkettenactie. Prijs: 8 euro, pakket voor kinderen met verrassingen. Levering aan huis tussen 8u en 9u of tussen 9u en 10u. Of vanaf 7u30 af te halen in de school. Info:Marc Vierstraete – 051 58 05 47, Marc Verschingel – 051 58 80 38, Henk Hindryckx – 051 58 24 85, Frans Dereeper – 0474 32 78 78, Chris Anseeuw – 0474 76 45 49.

MoKZA12 mei om 13u109 juni om 13u10De Mokkernaere: kaarten en bowlen. Info: Freddy Verheye - 059 27 86 74, Jean-Paul Anseeuw – 051 58 25 09, [email protected].

33e Fos nAVAJo’s16 mei om 20uDe Balluchon: 1ste Navajoquiz, kennisquiz voor jong en oud. € 20 per ploeg van maximaal 5 personen. Inschrijven via 33efos.be voor 10 mei 2015.

nEos KoEKELARE18 mei om 14u15 juni om 14uCafetaria sporthal: kaart & bowlers ontspanningsnamiddag.

FEMMA19 mei om 19u30D’Oude Schole: spreekavond, een warm gebaar bij ziekte of tegenslag. Info: Renata Six – 051 58 22 74.

26 mei om 18u45Uitstap met bezoek aan de zelfoogsttuin op boerderij Koolmees in Ichtegem. Start aan D’Oude Schole met de fiets. Info: 0475 37 94 51.

CD&V23 mei vanaf 19uDe Balluchon: barbecue. Kaarten voor € 15 (volwassenen) en € 8 (kinderen) te verkrijgen bij de bestuursleden.

LEEsCLUB LIBRA CLAVA26 mei om 20uOntmoeting. Info: [email protected] of 0493 53 13 35.

sp.A30 mei vanaf 19uDe Balluchon: barbecue. Kaar-ten voor € 15 te verkrijgen bij de burgemeester, SP.A-schepenen en –gemeenteraadsleden.

sos BIRMA31 mei 2015 om 10uDe Balluchon: aperitiefconcert t.v.v. weeshuis Taunggyi, De Kleine Zingerij zingt De Groote Oorlog. Inschrijven via [email protected], [email protected] of [email protected].

VIVA-sVV31 mei Fietstocht naar het motoren-museum in Oudenburg. Info en inschrijven: Helena Vannieuwen-huyse – 051 58 90 93.

UnIZo KoEKELARE17 tot 20 juni Koekelaarse batjes bij de deelnemende handelaars. Info: www.unizokoekelare.be.

KInGsCLUB20 juni om 21uOptreden van Live Band 50 met

Chris Peeters en Jan Hautekiet. Gratis toegang. Info: www.kingsclubkoekelare.be.

tEMpo KoEKELARE21 juni van 13u tot 17uDe Regenboog: Couckelaersche Doedelloop. Recreatieve loop in park De Mote, vanaf 17u30 aanwezigheidstombola. € 7 (dag zelf € 9, kinderen <16 jaar € 3). Info: [email protected].

tC DE MotE25 juni tot 5 juliJeugdtornooi. Info: www.tcdemote.be.

27 juniKidsday: diverse activiteiten voor kinderen. Gratis toegang. Info: www.tcdemote.be.

LAnDELIJKE GILDEn27 juni van 13u30 tot 22u28 juni van 10u tot 18uTuin De Lavendee, Lavendee 11: open tuinen. € 2,50. Info: 051 58 14 23 of [email protected].

BREICLUBIedere dinsdag van 14u tot 17uDe Blaaspijp: breinamiddag, deel-name gratis en iedereen welkom. Info: 0477 36 90 58 of 0474 92 38 30.

De Roepsteen verschijnt tweemaandelijks. Dat betekent dat ook de kalender voortaan om de twee maanden wordt gepubliceerd.

Voer daarom tijdig je activitei-ten in via www.uitdatabank.be

Wil je jouw activiteit in de kalender van juli-augustus? Voer ze dan voor 10 juni in de Uitdatabank in.