Maandblad mei-juni 2012

20
1 theater België • Belgique P.B. 3500 HASSELT 1 12/2365 afgiftekantoor 3500 Hasselt 1 P108029 JAPAN ON STAGE S20 / Hiroaki Umeda & Arnoud Noordegraaf THEATER MALPERTUIS Yesterday DIETRICH HENSCHEL & MICHAEL SCHÄFER Johannes Brahms. Die schöne magelone Tentoonstellingen beeldende kunsten DOLORES BOUCKAERT INFO & TICKETS WWW.CCHA.BE Verschijnt maandelijks, behalve in juli en aug. v.u. René Geladé, p.a. Kunstlaan 5, 3500 Hasselt CULTUURCENTRUM HASSELT MAG AZIN E MEI / JUNI 2012 Theater Malpertuis — Yesterday

description

Maandblad mei - juni 2012 cultuurcentrum Hasselt

Transcript of Maandblad mei-juni 2012

Page 1: Maandblad mei-juni 2012

1 theaterBelgië • Belgique

P.B. 3500 HASSELT 1

12/2365

afgiftekantoor3500 Hasselt 1

P108029

Japan on stageS20 / Hiroaki Umeda & Arnoud Noordegraaf

theater malpertuisYesterday

Dietrich henschel & michael schäfer

Johannes Brahms. Die schöne magelone

Tentoonstellingen beeldende kunstenDolores Bouckaert

info & tickets www.ccha.Be Verschijnt maandelijks, behalve in juli en aug. v.u. René Geladé, p.a. Kunstlaan 5, 3500 Hasselt

cultuurcentrum hasselt

Magazine mei / juni

2012

The

ater

Mal

per

tuis

— Y

este

rday

Page 2: Maandblad mei-juni 2012

2 voorwoord

Het lopende seizoen 2011-2012 sluiten we af met een drukke maand mei en nog een paar uitlopers in juni met de opera Madame Butterfly en het laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd viool 2012.

Bij het overlopen van dit maandblad worden we door het aanbod van toneel, hedendaagse dans en klassieke muziek uitgenodigd om een ticket te kopen voor één of meerdere voorstellingen. Bekende namen van gezelschappen en artiesten zoals Toneelhuis, Jan Decleir, Arco Renz, Jan Cayers, Frank Braley, Dietrich Henschel, Josse de Pauw, Theater Malpertuis, e.a. moeten ons zeker aanspreken.

Tijdens de maand mei kan je ook nog een bezoek brengen aan de tentoonstelling SuperBodies en op 5 mei nodigen we u uit op de vernissage van de tentoonstelling met fotografisch werk en video-installaties van Dolores Bouckaert.

Zoals reeds meermaals werd aangekondigd vieren we tijdens het komende seizoen 2012-2013 veertig jaar cultuurcentrum Hasselt en we leggen dan ook de laatste hand aan een verrassend feestprogramma en een seizoen met vele boeiende activiteiten.

Onze nieuwe seizoensbrochure voor het volgend seizoen zullen we op donderdag 31 mei aan de pers voorstellen en onze trouwe abonnees zullen vanaf die dag ook kunnen reserveren.

Een waardig slot voor het lopend seizoen, maar we kijken reeds uit naar een feestseizoen met een boeiend programma.

René GeladéDirecteur

voorwoord

ColofonSamenstelling programma & (eind)redactie: René Geladé: klassieke muziek & beeldende kunsten / Gerhard Verfaillie: theater & woord, familie, projecten / Laurent Pitsi: dans, cabaret, musical, show & concerten / Vera Dumon: exploratie / vormgeving: Monique Rutten & Ludovic Driessen / druk: Pietermans, Lanaken / oplage: 6 000 ex. / v.u. René Geladé — p.a. Kunstlaan 5, 3500 Hasselt / alle informatie m.b.t. de voorstellingen is gebaseerd op de gegevens zoals verstrekt door producenten en gezelschappen. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

cultuurcentrum Hasselt Kunstlaan 5, 3500 Hasselt / T +32 11 22 99 31(info) / T +32 11 22 99 33 (plaatsbespreking) / F +32 11 24 32 07 / www.ccha.be / [email protected]

vr 21 sepconcerten

20 u / theaterzaal / euro 24 basis - 24 red

wovenhanD

De band rond de charismatische Dave Eugene Edwards onstond in 2001, zijn vorige groep 16 Horsepower hield er toen voor onbepaalde tijd mee op. Wovenhand beweegt zich tussen donkere folk, rock en alt.country, doordrongen van een bijbelse theatraliteit die niet voor Nick Cave moet onderdoen. Net als de albums worden de concerten van Wovenhand gekenmerkt door intensiteit, passie en spiritualiteit, niet in het minst door Edwards’ unieke, doordringende stemgeluid: getormenteerd, maar ook breekbaar.

Na zes studio-albums (waaronder de muziek van de dansvoorstelling Blush van Wim Vandekeybus) komt deze maand het eerste live album van Wovenhand uit: Live at Roepaen. Alvast een mooie smaakmaker op het nieuwe album dat in september zal verschijnen en op deze geweldige opener van het nieuwe concertseizoen in cultuurcentrum Hasselt.

NIEUWCONCERT!

NIEUWCONCERT!

Do 31 mei —

20 u / gratiS / reserveren noodzakelijk

ntgent/wim opBrouckSingalong songbook

De ingrediënten voor een wonderbaarlijke avond? Een piano, enkele liedjes, een trompet, een drum, een bas en Wim Opbrouck. Samen met zijn Singalong songbook brengt hij eigenzinnige versies van meeslepende klassiekers. Met Wim aan de piano en met een playlist die een grillig parcours aflegt. Geen karaoke of polonaise, maar wel een hartverwarmend concert door een kwartet, dat de liefde voor muziek midden in de hartstreek draagt. En de liefde voor het betere gedicht. Met speciale toestemming van Willem Vermandere, Loudon Wainwright de derde, Tom Lanoye, Peter Verhelst, Peter Maffay en vele andere singer-songwriter-poëten die de gouden glans bezitten.

Het Singalong-project, wordt enkel bij Hele Speciale Gelegenheden van stal gehaald. Als kers op de taart van onze structurele samenwerking met NTGent en als aanloop naar het 40-jarig bestaan van cultuurcentrum Hasselt bijvoorbeeld. Nu al fenomenaal exclusief dus, maar evenzeer fenomenaal intiem. Niet te missen.

Wim Opbrouck © Dimitri Van Zeebrouck

**

* C

ULTU

URCENTRUM HASSELT ***

CU

LT U U R C E N T R U M HA SS

ELT

**

******************************

****

****40

1972 — 2012

Page 3: Maandblad mei-juni 2012

3 klassieke concerten

vr 11 meiklassieke muziek — symfonisch

20 u / concertzaal / gratis inleiding 19.15 u / euro 19 basis - 17,5 red

Di 08 meiklassieke muziek — oude muziek

20 u / Sint-Quintinuskathedraal / gratis inleiding 19.15 u / euro 16 basis -

14,5 red

Ludwig van BeethovenPianoconcerto nr. 4 in G, opus 58

Symfonie nr. 5 in c, opus 67

Le Concert Olympique wil haar exploratietocht door de muziek van Ludwig van Beethoven verder zetten. Het vierde pianoconcerto en de vijfde symfonie werden tijdens de fameuze Akademie in het Theater an der Wien op 22 december 1808 uitgevoerd. Beide werken zijn dus aan elkaar gelinkt maar ze zijn toch erg contrasterend. Het vierde pianoconcerto is poëtisch, intimistisch en af en toe dramatisch. De vijfde symfonie daarentegen is energiek, groot van gebaar en heroïsch.

Dirigent Jan Caeyers doet voor het Pianoconcerto nr. 4 een beroep op zijn goede vriend Frank Braley met wie hij vroeger - ook in Hasselt - alle Beethovenconcerto’s heeft gespeeld. Voor veel luisteraars zal dit concert bovendien herinneringen oproepen aan Frank Braleys ophefmakende overwinning in de Koningin Elisabethwedstrijd 1991, twintig jaar geleden! Muzikaliteit en virtuositeit gaan bij deze gedreven pianist hand in hand.

Domenico Mazzocchi e.a.

Domenico Mazzocchi (1592-1665) is een Italiaans barokcomponist uit de generatie na Claudio Monteverdi. Hij schreef vooral motetten, oratoria en madrigalen met continuo. Hij werkte in Rome voor kardinaal Ippolito Aldobrandini van 1621 tot 1638. Nadien was hij componist van kardinaal Maffeo Barberini, de latere paus Urbanus VIII die hem van een levenslang inkomen voorzag.

Zijn muziek is uitermate expressief en is een synthese van oude en nieuwe technieken. Zijn vocale werken met intieme bezetting zijn elegant en vernuftig. Net als vele anderen zocht Domenico Mazzocchi aan het begin van de zeventiende eeuw naarstig naar een manier om emoties levensecht over te brengen in muziek. Zijn oplossingen zijn even gedurfd als expressief.

Scherzi Musicali is één van de meest veelbelovende jonge ensembles. Het werd gesticht in 2006 door Nicolas Achten, één van die klassieke zangers die zich naar historisch voorbeeld begeleidt op verschillende instrumenten (luit, harp en klavecimbel).

Scherzi Musicali bestaat uit jonge zangers en instrumentalisten die in diverse bezettingen de oude uitvoeringspraktijk proberen te herontdekken. Ze benaderen de muziek steeds vanuit een gedegen musicologisch onderzoek. Het ensemble legt zich vooral toe op het uitvoeren van meesterwerken die in de vergetelheid zijn geraakt.

Frank BraleyJan Caeyers

le concert olympiqueo.l.v. Jan caeyers — frank Braley (piano)

Ludwig van Beethoven

dirigent Jan Caeyers / piano Frank Braley / inleiding Jan Caeyers / www.leconcertolympique.com

scherzi musicaliLagrime amare — Italiaanse vroegbarokke liedkunst

bariton, theorbe & klavecimbel Nicolas Achten / sopraan Marie de Roy / tenor Reinoud Van Mechelen / gamba & lirone Eriko Semba / tripelharp Sarah Ridy /inleiding Stef Grondelaers / © Philip Van Ottegem / www.nicolasachten.be

Reinoud Van Mechelen

Page 4: Maandblad mei-juni 2012

4 klassieke muziek

Johannes BrahmsDie schöne Magelone, opus 33

”Quite simply, the world’s greatest living lieder singer... One of the greatest things I’ve ever heard in my life.” The Guardian

Di 15 meiklassieke muziek — vocaal

20 u / parketzaal / gratis inleiding 19.15 u / euro 18 basis - 16,5 red

Dietrich henschel (Bariton) & michael schäfer (piano)

Johannes BrahmsDie schöne Magelone

bariton Dietrich Henschel / piano Michael Schäfer / inleiding Stefan Grondelaers / © Noelle / www.dietrichhenschel.de

Dietrich Henschel

Een lach en een traan met de beste bariton ter wereld. door Stefan grondelaers

De Duitse bariton Dietrich Henschel wordt sinds het midden van vorig decennium beschouwd als ’s werelds beste liedzanger. De reden daarvoor ligt volgens de toonaangevende Britse krant The Guardian in “zijn ongeëvenaarde expressieve potentieel en in de emotionele intensiteit die zijn tengere lichaam doet daveren en zijn publiek, maar soms ook zichzelf, overweldigt”. Vorig seizoen gaf Henschel in Hasselt zijn naar eigen zeggen meest intense concert ooit, samen met een superieur spelend Oxalys. In de Knackrecensie van dat concert werd Henschel “de tovenaar” genoemd, die “in Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen een soort verstomming teweeg bracht bij het publiek en ook bij de begeleidende leden van Oxalys”. Op 15 mei keert Henschel op eigen verzoek naar Hasselt terug voor een bijzondere uitvoering van Brahms’ enige liedcyclus, Die schöne Magalone.

Dietrich Henschel (°1967) deelt niet alleen zijn voornaam met Dietrich Fischer-Dieskau. Henschel studeerde ook bij de beroemdste bariton uit de tweede helft van de 20ste eeuw, en hij is net zo veelzijdig als zijn grote voorganger. Henschel schittert in oratoria onder de baton van grootheden als Philippe Herreweghe en Nikolaus Harnoncourt, maar hij treedt ook aan in ’s werelds grootste operahuizen. Afgelopen najaar noemde de Duitse Frankfurter Allgemeine Henschel “genadeloos intens” in de titelrol van de Muntproductie van Enescu’s Oedipe. Maar de Duitser is bovenal een zeldzaam betrokken liedzanger, die voortdurend onbetreden paden bewandelt om het liedrecital – het klassiekste aller klassiekgenres – een nieuwe polsslag te geven.

Page 5: Maandblad mei-juni 2012

5 klassieke muziek

Michael Schäfer

Dat doet hij door onbekende componisten te rehabiliteren, maar ook door een lans te breken voor bekender oeuvre dat te weinig aan bod komt. Niemand hoeft medelijden te hebben met Johannes Brahms als het op erkenning aankomt, maar de roem van de enige echte liedcyclus die hij ooit schreef – Die schöne Magalone – is vooral virtueel: qua aantal uitvoeringen en opnames blijft de Magalone ver achter bij de cycli van Schubert, Schumann of Mahler. Daar zijn een aantal redenen voor. Volgens Henschel zijn de 15 liederen van de Magalone “echte hoogtepunten van de liedkunst, maar ze zijn minder licht verteerbaar dan die van Schubert omdat ze als concertante showpieces zijn opgevat. De gedichten waarop ze gebaseerd zijn hebben ook niet de directe emotionele impact van de poëzie van Müller en Heine waarop Schubert en Schumann zich baseerden.”

Anders dan in bijvoorbeeld Schuberts Schöne Müllerin of Winterreise wordt het dramatische verloop van de Magalone ook niet in de liederen zélf gerealiseerd, maar in de romance van Ludwig Tieck (1879) waar de gedichten uit komen, een omwerking van een aandoenlijke (maar niet overdreven gesofisticeerde) 16de-eeuwse liefdesgeschiedenis. Het gevolg daarvan, volgens Henschel, is dat een zanger veel meer moet doen in de Magalone dan in de Winterreise of de Schöne Müllerin: “deze muziek werkt alleen als je haar in Tiecks romance kadert, en zowel de liederen als het verhaal op het podium brengt. Tieck hanteert misschien een enigszins naïeve stijl, maar hij zet er een enorme verbeeldingskracht mee neer. In die context vormen de gedichten de intellectuele tegenpool van die naïviteit en de krachtige muziek voegt een grote-kunstdimensie toe.”

Nu is het niet ongebruikelijk dat live concerten van de Magalone zang en voordracht combineren, maar over het algemeen worden die rollen door verschillende personen waargenomen. Dietrich Henschel zingt én reciteert echter tijdens zijn Hasseltse recital: “het vergt een enorme artistieke en fysieke inspanning om de beide rollen op je te nemen, maar daar krijg je wel volledige dramatische controle voor in de plaats. Tiecks romance is een juweel van puurheid dat een diepe indruk op romantische zielen maakt, maar de voorwaarde is wel dat de verteller erin slaagt ongesofisticeerd eerlijk te zijn: de artistieke uitdaging van de Magalone ligt erin te geloven wat je vertelt, en elke vorm van ironische distantie achterwege te laten. Bij mijn laatste Magalone zaten de toeschouwers tegelijk te glimlachen en te huilen…”.

Page 6: Maandblad mei-juni 2012

6 opera / humor

Hoewel Puccini nauwelijks Engels verstond, maakte Madame Butterfly een enorme indruk op hem toen hij het toneelstuk in Londen bijwoonde. Hij stortte zich op de Japanse cultuur, las vele boeken, luisterde naar Japanse muziek en liet zich inwijden in de geheimen van de religieuze ceremonieën. Maar de première van Madama Butterfly werd een enorm fiasco. Met de bewerkte versie boekte hij enkele maanden later wel groot succes. Madama Butterfly zou, alle tegenslagen ten spijt, een klassieker worden.

De Japanse huwelijksmakelaar Goro heeft een deal gesloten voor de Amerikaanse marineofficier Benjamin Pinkerton. Deze bestaat uit een huis op een heuvel van Nagasaki, een aantal bedienden en een vijftienjarige Japanse bruid, Cio-Cio-San/Madama Butterfly. Butterfly lijkt Pinkerton de ideale vrouw tot de tijd rijp is een Amerikaanse te trouwen. Vlak na de bruiloft verlaat Pinkerton Nagasaki en blijft drie jaar weg. Butterfly wacht hem de hele nacht op bij zijn terugkomst. Tegen de ochtend valt ze in slaap en als ze ontwaakt ziet ze in de tuin Kate staan, Pinkertons Amerikaanse vrouw. Ze is bereid haar kind aan haar en Pinkerton af te staan, op voorwaarde dat hij zijn zoon zelf komt ophalen. Ze neemt afscheid van haar kind, pakt de dolk van haar vader en steekt zichzelf dood…

opera zuiDMadama Butterfly – orkest op het toneel

Japanse tragedie in drie akten van Giacomo Puccini / libretto Luigi Illica & Giuseppa Giacosa / naar het toneelstuk Madame Butterfly van David Belasco / wereldpremière op 17 februari 1904 in Teatro alla Scala in Milaan / regie Frank Van Laecke / dirigent Fabrice Bollon / kapelmeester Tjalling Wijnstra / decorontwerp Paul Gallis / kostuumontwerp Yan Tax / lichtontwerp Marc Heinz / orkest Het Brabants Orkest / met Soojin Moon, Karin Strobos, Andriano Graziani, Elmar Gilbertsson, Andreas Mitschke e.a. / inleiding Hugo Joris / © De Boer & Van Teylingen / www.operazuid.nl

vr 08, za 09 & zo 10 Junicabaret & musical— humor

20 u / theaterzaal / euro 33 basis / 33 red

urBanusUrbanus zelf!

ALLERLAATSTEKAARTEN

Do 07 Juniklassieke muziek — opera

20 u / theaterzaal / gratis inleiding 19.15 u / euro 30 basis / 28 red

Page 7: Maandblad mei-juni 2012

7 klassieke muziek

Di 12 Juniklassieke muziek — symfonisch

20 u / concertzaal / gratis inleiding 19.15 u / euro 19 basis / 17,5 red

De gerenommeerde Koningin Elisabeth-wedstrijd viert met de editie voor viool van 2012 zijn 75ste verjaardag. Sinds 1937, toen nog het Eugène Ysaÿe Concours, levert de wedstrijd jaar na jaar uitzonderlijk getalenteerde musici en boeiende persoonlijkheden af. Denken we maar aan Leonid Kogan, Jaime Laredo, Philippe Hirschhorn, Miriam Fried, Yuzuko Horigome, Vadim Repin, Nikolaj Znaider, Sergey Katchatryan, Ray Chen e.v.a.

Het nieuwe palmares zal op zaterdag 27 mei 2012 bekend zijn, na een intensieve periode van voorbereiding en concerten waarin het kruim van de internationale jonge violisten het beste van zichzelf geven. De eerste drie laureaten mogen, vooraleer ze naar het buitenland trekken en aan hun internationale carrière beginnen, elk een vioolconcerto brengen met Brussels Philharmonic, en zo de muziekliefhebbers in Hasselt verwennen met hun talent.

Dé gelegenheid om de virtuositeit en muzikaliteit van het jonge bekroonde talent te ontdekken!

Brussels philharmonic o.l.v. michel taBachnik

Laureatenconcert Koningin Elisabeth-wedstrijd Viool 2012dirigent Michel Tabachnik / inleiding Hugo Joris / © Fred Toulet / www.brusselsphilharmonic.be

Page 8: Maandblad mei-juni 2012

8 dans

vr 04 meidans — hedendaagse dans — SuperBodies

20 u / theaterzaal & kleine theaterzaal / gratis inleiding 19.15 u / euro 16 basis - 14,5 red

arco renz & faBián BarBaHeroïne & A Mary Wigman dance evening

Heroïne: choreografie Arco Renz & Su Wen-Chi / dans Su Wen-Chi / orginele muziek Marc Appart / lichtontwerp Jan Maertens / decorontwerp Arco Renz / © Marco Mertens / www.kobaltworks.beA Mary Wigman dance evening: concept, choreografie & dans Fabián Barba / muziek Hans Hasting & Sascha Demand / kostuumontwerp Sarah-Christine Reuleke / lichtontwerp Geni Diez / productie K3 Zentrum für Choreographie & Tanzplan Hamburg / coproductie Kaaitheater Brussel, Wp Zimmer Antwerpen & fabrik Potsdam / met de steun van PACT Zollverein Essen & Mary Wigman Gesellschaft / inleiding Gloria Carlier / © Bart Grietens & Liesbeth Bernaerts / www.busyrocks.org

Arco Renz behoort tot de eerste studenten van PARTS, de dansopleiding van Anne Teresa De Keersmaeker. Hij werkte intensief samen met Robert Wilson en debuteerde als choreograaf in 2000. Sindsdien baant hij zich een weg doorheen Europa en Azië. Zijn liefde voor de pure dans en fascinatie voor traditionele oosterse theatertechnieken vormen een rode draad doorheen zijn werk. Zo bouwt hij aan een intrigerend œuvre, met voorstellingen als Opium en Bullitt.

Heroïne uit 2004 is zonder twijfel één van zijn meest opmerkelijke stukken. De Taiwanese danseres Su Wen-Chi raakt op het podium in een sensuele trance. Van haar onzichtbare lichaam tot haar complete verschijning onthult het stuk Su’s persoonlijkheid en virtuositeit, spelend met Oost en West, echt en virtueel, abstractie en emotie, kracht en verleiding.

Heroïne is een unieke tour de force van moderniteit en passie. Een langzaam exploderende choreografie.

Pure kracht, waarbij elke spier in het lichaam gebruikt wordt. Over Arco Renz:“Heel erg mooi was de rigoureuze performance Heroïne. Haast onbeweeglijk vastgenageld op het vierkante metalen platform, laadde het lijf zich op met een spanning die als een lavalaag over het publiek uitvloeide. De molenwiekende beweging die uiteindelijk uit de bezwerende trance voortvloeide, vormde de tijd tot een eindeloze stroom van schoonheid en bevreemding.” De Standaard, 29 augustus 2005

De jonge Ecuadoriaanse choreograaf Fabián Barba maakt samen met Marisa Cabal, Tuur Marinus, Franziska Aigner en Gabriel Schenker deel uit van het collectief Busy Rocks dat we al meermaals presenteerden. Tijdens zijn studies aan PARTS raakte Fabián Barba gefascineerd door het werk van één van de pioniers van de moderne dans: de Duitse danskunstenares Mary Wigman die de dans in de Verenigde Staten voorgoed veranderde en tot op vandaag invloed heeft op het artistieke leven in Ecuador.

Voor Fabián Barba ligt de uitdaging in de spanning tussen zijn reconstructie en het origineel. Hij graaft in de dansgeschiedenis, op zoek naar overgebleven foto’s, interviews en videofragmenten en reconstrueert nauwgezet haar revolutionaire danssolo’s. Met dit krachtig en puur eerbetoon won hij in 2010 de tweede prijs op de Prix Jardin d’Europe, de belangrijkste prijs voor hedendaagse dans in Europa.

Heroïne A Mary Wigman dance evening

Page 9: Maandblad mei-juni 2012

9 dans

Do 24 meidans — hedendaagse dans — SuperBodies

20 u / theaterzaal / gratis inleiding 19.15 u / euro 20 basis - 18 red

compagnie pál frenákInTimE

choreografie & scenografie Pál Frenák / dans Marie-Julie Debeaulieu, Péter Holoda, Emese Jantner, Laszlo Major, Jessica Simet & Nelson Reguera / muziek Attila Gergely & Gilles Gauvin / lichtontwerp Janos Marton / geluidsontwerp Atiila Hajas / decorontwerp Gyula Majoros / kostuumontwerp Gergely Szabó / coproductie Trafó Maison des Arts Contemporains &La Rose des Vents Lille / © Gyorgy Cserkuti / inleiding Gloria Carlier / www.ciefrenak.fr

Pál Frenák werd geboren in Hongarije. Als zoon van doofstomme ouders speelden lichaams- en gebarentaal al snel een belangrijke rol in zijn leven. Dit was meteen ook de trigger om zijn creatief talent te ontwikkelen. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan stijlen, Frenák combineert de technieken van de hedendaagse dans met een uiterst expressieve danstaal. Deze hedendaags choreograaf met een niet-aflatende energie en werkt veelal rond eenzaamheid en dierlijkheid. De beeldende dimensie van zijn werk gelijkt op die van Jackson Pollock: chaotisch, maar toch heel verfijnd.In 1999 richtte hij zijn eigen gezelschap op dat enige opschudding veroorzaakte. Met zijn nieuwe danstaal, zijn affiniteit met non-verbale vormen en zijn innovatieve technieken – gebarentaal, butoh en circustechnieken – had en heeft hij een grote impact op de evolutie van de

hedendaagse dans in Hongarije en daarbuiten. Met zijn meest recente creatie InTimE, dat beschouwd wordt als één van Frenáks meest kenmerkende en spannende producties, verschaft hij ons een inzicht in de subtiliteit en complexiteit van menselijke relaties en verlangens. InTimE is een intieme esthetische en dansante voorstelling met een ode aan de lichamelijke liefde en het delirium van de zintuigen in al zijn varianten. Na het grote succes tijdens de voorbije editie van DecemberDance in Brugge, nu ook te ontdekken in Hasselt.

Page 10: Maandblad mei-juni 2012

10 Japan on stage

Japan on stage

Hasselt heeft een nauwe band met haar Japanse zusterstad Itami. De Japanse Tuin, die dit jaar haar 20-jarig bestaan viert met een aangepast feestprogramma, was een geschenk van de stad Itami. Het doel was om zo de inwoners van Hasselt en omstreken te laten kennis maken met de Japanse cultuur. N.a.v. 20 jaar Japanse tuin worden heel wat culturele activiteiten georganiseerd, en ook cultuurcentrum Hasselt gaat daarin mee: onder de noemer Japan on Stage presenteren we twee dagen na elkaar voorstellingen.

Di 08 meidans — hedendaagse dans — SuperBodies

20 u / theaterzaal / gratis inleiding 19.15 u / euro

20 basis - 18 red

s20 / hiroaki umeDa 2. repulsion & Holistic strata

2. repulsion: choreografie Hiroaki Umeda / dans Yvener Guillaume, Soufiane Tiet & Sofiane Belkhebir / geluids- & lichtontwerp S20 / coproductie Maison de la Musique Nanterre / Holistic strata: choreografie & dans Hiroaki Umeda / geluidsontwerp S20 / video YCAM & S20 / inleiding Gloria Carlier / © Hiroaki Umeda / hiroakiumeda.com

Hiroaki Umeda is een jonge Japanse danser, choreograaf, video-, licht- en geluidsontwerper. Umeda komt voor het derde jaar op rij naar cultuurcentrum Hasselt. Zijn voorstellingen houden het midden tussen pure dans en installatiekunst.

In zijn werk speelt hij met de perceptie van de toeschouwers: het lichtplan verandert het gevoel van ruimte, reliëf en diepte; de elektronische ritmes brengen de ervaring van tijd in de war en de complexe bewegingen maken het gevoel van desoriëntatie compleet.

Umeda combineert in zijn choreografieën de verfijning en introversie van de Japanse dans met de virtuositeit van veel extrovertere westerse dansvormen zoals breakdance, hiphop en klassieke dans.

Dit nieuwe dubbelprogramma begint met 2. Repulsion, een trio voor drie hiphopdansers. Voor de dansers is de ‘pas op de plaats’ even wennen: ze werken vooral met armen en torso, vaak in het trage tempo dat eigen is aan de Japanse butoh dans. Daarna volgt Holistic strata, Umeda’s meest recente solocreatie waarin video, licht, geluid en dans nog meer dan voorheen voor een overrompelende ervaring zorgen.

Page 11: Maandblad mei-juni 2012

11 Japan on stage

wo 09 meitheater — muziektheater — film — Belgische première

20 u / podium op podium theaterzaal / euro 14 basis _ 12,5 red

A.M. is geïnspireerd door de stad Tokyo en het werk van de beroemde Japanse schrijver Haruki Murakami.Maker Arnoud Noordegraaf: “Ik heb gekozen voor Tokyo en het werk van Murakami vanwege het mysterie en de ongrijpbaarheid die het ademt. Maar juist ook omdat ik gegrepen ben door de Japanse zoektocht naar individualiteit. Datgene waar wij in het Westen juist te veel van lijken te hebben, is daar nog altijd een schaars goed. Ook Murakami’s personages zijn vaak op zoek naar hun eigenheid. Het is een fenomeen in de Japanse cultuur waar de groep belangrijker is dan het individu. Het maakt de mensen groepsbewust en haast overbeleefd; niet voor niets is de meest gangbare begroeting tevens het woord sorry.”

Zijn combinatie van humor en mensenkennis krijgt vorm in een voorstelling waarin decor en publieksruimte zijn versmolten. De filmscènes spelen zich simultaan af aan weerszijden van het publiek en worden bovendien omringd door talloze kleinere beelden die de omgeving van de scène tonen. Anders dan bij een filmmontage, kies je dus vaak zelf waarnaar je kijkt, welk detail je aandacht trekt.

Voor de muziekcompositie gebruikt Noordegraaf een palet van opera en field recordings. Zo verwerkt hij flarden van muzikale classics, van straight-ahead-jazz in stoffige oefenkelders en dito nachtcafés tot weeïge achtergrondmuziek tijdens een nachtelijk diner.

Twee jonge mensen, op zoek naar elkaar in een nachtelijke grootstad, worden live op het podium gadegeslagen én gestuurd door de sopraan Mikae Natsuyama, die ons als een engel van de nacht door het verhaal loodst.

A.M. is tegelijkertijd muziek, film en theater, maar bovenal is het een indrukwekkende ervaring die u enkel in cultuurcentrum Hasselt kan beleven!

arnouD noorDegraafA.M.concept & regie Arnoud Noordegraaf / scenario Adrian Hornsby / dramaturgie Marijn van der Jagt / sopraan Mikae Natsuyama / decor & licht Bart Visser / video Rick Stout / spel film Mariko Tsuboi, Tetsuro Takei, Madama Ishibashi, Tomohiro Inumaru, Masachi Maruyama & Jeremy Harley / productie film Eijun Sugihara & Jeremy Harley / studiomuzikanten Junko Naito, Michel Marang, Koen Kaptein & Jelte van Andel / productie Roland Spekle voor Barooni i.s.m. November Music / met steun van Fonds Podiumkunsten, SNS Reaal Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, STEIM & Smart Project Space / © Pieter Kers / www.arnoudnoordegraaf.nl

BELGISCHEPREMIERE

filmscènes

Page 12: Maandblad mei-juni 2012

12 theater

wo 02 meitheater — Toneelhuis

20 u / theaterzaal / gratis inleiding 19.15 u / euro 16 basis - 14,5 red

“Ik ben de hond die als hij eenmaal mensenvlees heeft gegeten, afgemaakt moet worden.”

In 2007 maakte Olympique Dramatique samen met Guy Cassiers een theaterbewerking van De geruchten, de succesroman van Hugo Claus uit 1996. Niemand minder dan Tom Dewispelaere en Jan Decleir nemen nu Claus’ opvolger Onvoltooid verleden (1998) onder handen!

We zijn een paar decennia verder, ver weg van het dorp Alegem en in de grootstad. Draaide in De geruchten alles nog rond René Catrysse, dan staat nu Broer centraal. Gaandeweg wordt duidelijk dat het om Renés broer gaat, Noël Catrysse,

Claus’ roman is opgebouwd als een terugblik op vreselijke gebeurtenissen in de vorm van een verhoor tussen Broer en de politiecommissaris. Wat volgt, is het rauwe relaas van een gehavende en vermaledijde ziel. Of hoe het verleden van iemand zijn toekomstige lot bepaalt en daardoor onvoltooid blijft. En Claus doet dat heel listig, want hij schetst René aanvankelijk als een goeiige onnozelaar met wie je best sympathie gaat voelen. Tot…

“Ik was nu zo zot en zo wreed en zo crapuleus geworden als mijn broer. Alleen wist hij dat hij zo was, terwijl ik het met mij meegedragen heb al die jaren zonder het te beseffen.”

Jan Decleir

toneelhuis te gast met twee topproductiesIn het kader van onze structurele samenwerking, presenteren we in mei twee voorstellingen van Toneelhuis.

Sinds 2006 is de artistieke leiding van Toneelhuis in handen van Guy Cassiers. Hij was tot 2006 artistiek leider van het ROtheater in Rotterdam. Daar maakte hij onder andere een bejubelde vierdelige cyclus rond de roman A la recherche du temps perdu van Marcel Proust.

Bij zijn aanstelling in Antwerpen besloot hij het klassieke model van het stadstheater – een vast ensemble van acteurs rond één of meer vaste regisseurs – te vervangen door een nieuw model. Cassiers nodigde een aantal theatermakers uit om samen met hem Toneelhuis te bewonen. Op dit moment maken performance-kunstenaar Benjamin Verdonck, theatercollectief Olympique Dramatique, schrijver, theaterauteur, regisseur, essayist en dichter Bart Meuleman en schrijfster/actrice Abke Haring deel uit van deze ploeg.

Maak kennis met twee topproducties van Europees niveau, voor Limburg enkel in Hasselt te zien!

toneelhuis / olympique DramatiqueOnvoltooid verleden

tekst Hugo Claus / bewerking Tom Dewispelaere / dramaturgie Ellen Stynen / spel Jan Decleir & Tom Dewispelaere / beeld Tom Liekens / lichtontwerp Mark Van Denesse / © Stephan Vanfleteren & Koen Broos / www.toneelhuis.be

Guy Cassiers

Page 13: Maandblad mei-juni 2012

13 theater

Di 15 meitheater — Toneelhuis

20 u / theaterzaal / gratis inleiding 19.15 u / euro 16 basis - 14,5 red

toneelhuis / guy cassiersDuister hartregie Guy Cassiers / tekst Josse De Pauw naar Joseph Conrad / vertaling van Bas Heijne / dramaturgie Erwin Jans / spel Josse De Pauw / vormgeving Guy Cassiers & Enrico Bagnoli / licht Enrico Bagnoli / geluid Diederik De Cock / video Arjen Klerkx / kostuums Kristin Van Passel & Charlotte Willems / grime Ingeborg Van Eetvelde / coproductie Théâtre De La Ville Paris, Festival D’automne à Paris / © Koen Broos / www.toneelhuis.be & www.regiotheaterdans.eu

“I’ve seen the horror. Horror that you’ve seen. You have a right to kill me. You have a right to do that but you have no right to judge me.”

The horror. The horror. De gruwel. De gruwel.

Dat is het verbale testament van de stervende kolonel Kurtz, een rol van Marlon Brando in Coppola’s verbluffende film Apocalypse Now. Die film is gebaseerd op de roman Heart of darkness van Joseph Conrad (1902). Duister hart vertelt het verhaal van Marlow die als stoombootkapitein, in dienst van een Brusselse handelsonderneming, in de onherbergzame binnenlanden van Congo op zoek gaat naar de handelsagent Kurtz. Wanneer Marlow na een slopende, krankzinnig makende zoektocht in het oerwoud eindelijk aankomt bij de losgeslagen Kurtz, die diep in de jungle zijn paradijs heeft uitgebouwd – een hel waar de enige geldende wet zijn wil is - vindt hij niet alleen een fysiek maar ook een moreel wrak.

Josse de Pauw speelt Marlow, maar tegelijk ook alle andere personages die als videoprojectie verschijnen. Zijn tocht doorheen het oerwoud is een opeenvolging van ontmoetingen met aspecten van zichzelf totdat hij zich uiteindelijk ook moet herkennen in het ‘duister hart’ van Kurtz. Na het geprezen Onder de vulkaan is Duister hart een nieuwe samenwerking tussen Guy Cassiers en Josse De Pauw.

De queeste / k a D eSpraakwater (Frank Siera)

tekst & regie Frank Siera/ spel Jip van den Dool & Tim David / zang Oukje den Hollander / toneelbeeld Jamil Sumiri / dramaturgisch advies Alexander Schreuder / schrijfcoach Adriaan Van Aken / coach Christophe Aussems/ coproductie Toneelacademie Maastricht / i.s.m. TAKT – Dommelhof en cultuurcentrum Hasselt / met de steun van de provincies Belgisch en Nederlands Limburg in het kader van interregionale samenwerking.

wo 09 & Do 10 meitheater

20u / parketzaal 1 / euro 12 basis - 10,5 red

dit is niet het gouden zwijgenvan aan een half woord genoegdit is het zwijgen van zout in de wondenhet zwijgen dat ondanks zichzelf schreeuwt Op een onbeduidende, koude dag in april, in het kustplaatsje Sheerness doemt een man op uit de zee. Een onbekende man – en hij zwijgt. Hij speelt alleen piano. Maandenlang is de wereld in rep en roer. Wie is deze pianoman en waarom zegt hij niets? Spraakwater is een zoektocht naar het verhaal van de zwijgende pianoman. Een muzikale voorstelling over de schoonheid én het gevaar van de taal.

Theatermakershuis de Queeste reserveert op haar talentplatform K A D E regelmatig ruimte voor prille theatermakers. Jaarlijks zijn ze mentor en gastheer van een student van de Regie Opleiding van Toneelacademie Maastricht. Frank Siera legt bij de Queeste een traject af: hij speelde mee in Vroenhover brug en was regie-assistent bij Moresnet.

Cultuurcentrum Hasselt werkt structureel samen met de Queeste en

wil deze K A D E - werking graag mee ondersteunen.

Josse De Pauw

Page 14: Maandblad mei-juni 2012

14 theater / literatuur

theater malpertuisYesterdayvan Piet Arfeuille & Nathalie Teirlinck / www.malpertuis.be

U neemt (met z’n 30-en) plaats voor een smalle, lange en naar links afbuigende gang met vaal bloemetjesbehang. Een hotel? Een appartementsblok? In die geluidloze, magistraal verlichte tunnel verglijdt de tijd en passeren mensen die elkaar verleiden, beloeren en troosten. Een jongen, een meisje, een zoon, een vader, een grootmoeder. Ze spelen niet, ze zijn. En u?

Teirlincks dromerige beeldtaal en Arfeuilles subtiele regietaal creëren een intrigerend universum waarin herkenbare personages verschijnen. Want wat beide regisseurs van hun acteurs vragen, is niet min: met een minimum aan woorden een maximum aan emotie, karakter en verhaal genereren.

Arfeuille werd bekend om zijn grote zaalvoorstellingen van klassiekers. Daarna ging hij op zoek naar een nieuwe vormtaal in eigenzinniger werk: Are you ready, are you ready for love? (2007) en De zaak (2011) – beiden eerder te zien in ccHa. Teirlinck maakte videoclips voor Novastar en ontving voor haar kortfilm, Venus vs Me, de prijs van de European Film Academy.

“Maar waar het echt om gaat is dat er niets meer gebeurt buiten deze gang. Elk groot drama waar het klassieke theater zich op grondvest, wordt hier stilletjes de gang uitgeveegd. Verbeelding is van dit cinematheater het doel, vervreemding zijn middel.” De Standaard ****

Di 22 t/m za 26 meitheater — film

20 u / parketzaal / euro 12 basis - 10,5 red

Do 14 Juniliteratuur

20 u / Huis Corswarem, Maastrichterstraat 63, Hasselt / euro 5 basis - 5 red

uitgelezenLaatste editie voor dit seizoen van het levend boekenprogramma vóór en dóór lezers waar de vaste gasten anna Luyten en Jos geysels samen met Bent Van Looy en Peter terrin drie boeken becommentariëren.

Na de absolute bestseller Het diner schreef Herman Koch een waardige opvolger: Zomerhuis met zwembad. Knack noemt het alvast “een meeslepende whodunit. Een geestige zedenschets. De nieuwe Herman Koch is nog beter dan Het diner.” In het absurd-tragische De waarheid omtrent Marie vertelt Frans succesauteur Jean-Philippe toussaint over Marie, haar gedoemde minnaar en een Arabische volbloed, die minstens net zo onberekenbaar is als Marie.De Standaard omschreef De vioolbouwer van Auschwitz als “een uitzonderlijk verhaal over het behoud van menselijke waardigheid in onmenselijke omstandigheden. Een ware ontdekking.” Maria angels Ànglada, een Catalaans schrijfster, vertelt in haar dunne boek hoe Daniels overlevingskansen afhangen van de kwaliteit van de viool die hij moet bouwen.

En dat onder aanvoering van gastvrouw Fien Sabbe, met muzikale intermezzo’s van diezelfde Bent Van Looy en een boekentombola.

Page 15: Maandblad mei-juni 2012

15 familie

zo 13 meifamilie

15 u / theaterzaal / euro 12 basis - 10,5 red

faBuleus & hetpaleisZOO doen ze de dingen (6+)

choreografie Randi De Vlieghe / dans Steven Beersmans, Julien Josse & zes andere dansers / compositie Michiel De Malssche / scenografie Jan De Brabandere / © Clara Hermans / www.fabuleus.be & www.hetpaleis.be

“Zoo doen ze de dingen is schitterend. Een voorstelling die u dit jaar absoluut gezien moet hebben. Meer nog: als er ergens te lande nog een kind of ouder overtuigd moet worden van jeugddans, lok hem of haar dan mee naar deze voorstelling.” De Standaard

“ZOO doen ze de dingen (blijft) in het geheugen gebeiteld als een van de strafste jeugdproducties van dit seizoen.” De Morgen

Een terrarium. Zeven wezens verleiden en intimideren elkaar. Ze organiseren, fourageren en delegeren. Ze volgen hun instinct zoals ze dat altijd gedaan hebben. Aan de rand van hun biotoop zitten wij naar hen te kijken. Of kijken zij naar ons? ZOO doen ze de dingen is een dansvoorstelling die voorbij gaat aan dieren uitbeelden, maar waar iedereen de dieren- en insectenwereld in zal herkennen. In al die pracht en praal, in al die rare vormen en bewegingen wordt een wereld wakker van dieren, mensen en diermensen. Choreograaf Randi De Vlieghe is een veelzijdig danser en theatermaker. Zijn voorstellingen houden het midden tussen zwierig theater en ontwapenende dans.

Grappig en ontroerend. Energiek en esthetisch. En dat allemaal tegelijk.Kortom: dé niet-te-missen afsluiter van het familieseizoen!

Page 16: Maandblad mei-juni 2012

16 kunsteducatie

congo Een koloniale geschiedenis In twee avonden bekijken we de situatie in het huidige Congo en trachten we die te verklaren vanuit de geschiedenis van het land. Professor guy Vanthemsche richt eerst de blik op het verleden. Hoe werd België een koloniale macht? Welk politiek en sociaaleconomisch beleid voerde ons land in Congo? In welke omstandigheden werd de kolonie onafhankelijk?

Peter Verlinden zet het verhaal verder. Tijdens 75 jaar Belgisch bewind in Congo werden de Congolezen doordrongen van het Belgische model, hét voorbeeld om zich naar te richten, op alle terreinen. Vijftig jaar na de onafhankelijkheid zijn Congo en de Congolezen nog altijd niet genezen van het Belgische kolonialisme. Het blanke ideaalbeeld heeft de onafhankelijkheid overleefd, maar tegelijk slaagt Congo er niet in om dat ideaalbeeld te realiseren. En zo worstelt de Congolees met een dubbele identiteit, die in grote mate de moeilijkheden, de armoede en het gevoel van uitzichtloosheid van de Congolese samenleving verklaart.

Deze lezingen vormen de ideale omkadering bij de voorstelling Duister hart van het Toneelhuis/Guy Cassiers (di 15 mei - zie pagina 13), die gebaseerd is op Joseph Conrads iconische roman Heart of Darkness.

datum wo 02 & 09 mei 12 uur 19.30 tot 22 u prijs euro 24 / + voorstelling Duister hart: euro 38,5 i.s.m. Uitstraling Permanente Vorming vzw / www.vub.ac.be/UPV

toonmomenten theater- en schilDerateliersDe kinderen en jongeren van de theater- en schildersateliers hebben weer een jaar lang met veel enthousiasme en overgave gewerkt in de theaterateliers van Ingrid Dullens en het schildersatelier van Nina Haveman.

De jongste spelersgroep ‘creatief spel’ nodigen iedereen uit op woensdag 2 mei 2012 om 15 uur om hun toonmoment bij te komen wonen.

Voor de jongerenateliers was het dit jaar een bijzonder jaar. De acteurs en schilders in spe inspireerden voor een keer elkaar. Het resultaat hiervan is een unieke voorstelling in het prachtige decor van de schilders en een eigenzinnige tentoonstelling met krachtige werken gebaseerd op de zelf geschreven persoonlijke monologen van de spelers. Een meer dan geslaagd creatief project! U kunt het eindresultaat van dit parcours komen bewonderen op 9 mei 2012. Om 18 uur starten we met de voorstelling in de kleine theaterzaal waarna aansluitend de tentoonstelling (met de monologen op beeld) te zien zijn. De toegang is gratis.

wo 02 mei & wo 09 meitoonmoment

start: wo 02 meimens & maatschappij

cursusnummer KB21

helemaal gent Daguitstap STAM, S.M.A.K, TRACK

Tijdens ons stadsbezoek aan Gent maken we op verschillende manieren kennis met deze stad en haar eeuwenoude geschiedenis, maar ook met haar hedendaagse artistieke kant. We starten de dag met een bezoek aan het STAM. Het nieuwe Stadsmuseum op de Bijlokesite is de perfecte introductie en toegangspoort tot de stad.

Na de vrije lunch zetten we onze verkenning van Gent voort met TRACK. Het project TRACK trekt vier maanden lang een artistiek spoor door Gent. Dertig internationale kunstenaars werken samen met mensen en organisaties uit de stad. Het project doorloopt wijken en straten, gebouwen en pleinen binnen en buiten de stadskern. Het toont hedendaagse kunstprojecten met een verrassende geschiedenis, een verborgen verhaal of een intense relatie met Gent. Onze wandeling start met het S.M.A.K; daarna doorkruisen we het stadscentrum en de wijk van het citadelpark.

datum za 26 mei 12 uur vertrek parking ccHa om 8 u / aankomst voorzien rond 19 uprijs euro 70

za 26 meibeeldende kunst

cursusnummer KB22

Page 17: Maandblad mei-juni 2012

17 beeldende kunsten — tentoonstellingen

superBodies 04.02.2012 — 27.05.20123DE EDitiE VaN DE triËNNaLE VOOr BEELDENDE KUNSt, MODE EN DESigNtentoonstellingen, lezingen en voorstellingen in het Modemuseum, Z33, ciaP, het cultuurcentrum en Het Stadsmus. De artistieke leiding is in handen van architect en danscriticus Pieter t’Jonck.

arrangementen, ronDleiDingen, kiJkwiJzer…De toegang tot de tentoonstelling is gratis. Een bezoekersgids (5 euro / 3 euro reductietarief) biedt achtergrondinformatie bij de getoonde werken. Er is ook een gratis kijkwijzer voor kinderen van 6 t.e.m. 14 jaar.

—tentoonstellingcultuurcentrum hasseltHet aanbod in het cultuurcentrum is heel divers, maar vaak nauw verwant met podiumkunsten. Een greep…Een reeks designobjecten illustreert de relatie tussen design en het lichaam. Danslegende Steve Paxton biedt ons in een grote installatie een blik op de inzichten over het lichaam die hij levenslang vergaarde. christophe De Boeck die je laat luistervinken naar wat er in de rest van het gebouw gebeurt. Liesje reyskens en Vincen Beeckman geven hun kijk op de bevolking van Hasselt. Kaisu Koski toont het lichaam van de medische wetenschap. Boris charmatz voert je binnen in de leerprocessen van het dansende lichaam.

Kunstwerken van Lawrence Malstaf (BE), trisha Brown (US), christoph De Boeck (BE), Steve Paxton (US), Zhang Huan (CN), Kaisu Koski (FI), Jean-Luc Moulène (FR), Liesje reyskens (BE), Lisbeth gruwez (BE), Vincen Beeckman (BE), Boris charmatz (FR).Designobjecten van gatti, Paolini & teodoro (Sacco - IT), gaetano Pesce (IT), gio Ponti (IT), Studio 65 (IT), campana Brothers (BR), Danny Venlet (AU/BE)

Elke zaterdagnamiddag (om 15 u, 15.40 u en 16.20 u) voeren dansers de performance Floor of the forest van trisha Brown op. Zij bewegen zich door een net van touwen en kledingstukken. Ze glippen in en uit de kledij terwijl ze zich voortbewegen.

openingsuren superBodies cultuurcentrum hasselt

4 februari – 27 mei 2012di t/m vr van 10 tot 17 u,za & zo van 13 tot 17 u.gratis toegang

Dansvoorstellingen cultuurcentrum hasselt

Vr 04 MEi / 20 u / euro 16 basis - 14,5 red

arco renz & faBián BarBa Heroïne & A Mary Wigman dance evening (zie pagina 8)

Di 08 MEi / 20 u / euro 20 basis - 18 red

s20/hiroaki umeDa 2. repulsion & Holistic strata (zie pagina 10)

DO 24 MEi / 20 u / euro 20 basis - 18 red

compagnie pál frénak InTimE (zie pagina 9)

S20/Hiroaki Umeda © Hiroaki Umeda

puBlicatieNaar aanleiding van SuperBodies brengt uitgeverij Lido een boek met dezelfde titel uit. Verkrijgbaar op alle tentoonstellingslocaties en in de boekhandel.

Page 18: Maandblad mei-juni 2012

18 beeldende kunsten — tentoonstellingen18

openingsuren: t.e.m. zondag 24 juni 2012di t/m vr van 10 tot 17 u, za & zo van 13 tot 17 u. gratis toegang

kleine tentoonstellingsruimte

Dolores Bouckaert za 05.05.2012 — zo 24.06.2012Private/public lifeNieuwe video -installaties en fotografisch werk van de laatste 10 jaar

vernissage: zaterdag 5 mei om 19 u in kleine tentoonstellingsruimte van het cultuurcentrum Hasseltinleiding: de heer Pieter T’Jonck, kunstcriticus

De artistieke veelzijdigheid van Dolores Bouckaert (Gent, °1976) vertaalt zich onder meer in video, theater, performance, fotografie…Ze werkt aan een complex oeuvre waarin het onderzoek naar de relatie tussen het ik en de ander centraal staat. Thema’s zoals schoonheid, intimiteit, pijn, melancholie en eenzaamheid verstrengelen zich als rode draden door haar werk.

Haar drang om te creëren ontstaat uit nieuwsgierigheid en positieve onrust. Haar zoektocht naar de relatie tussen het ik en (de) ander en het ultieme verlangen om de ander te ontleden, resulteert in een eigen allesomvattende kunstvorm. Een constante in haar werk is het streven naar een poging tot intimiteit. Het samenzijn, het samenhoren maar ook de revolte daartegen, de weerzin, het verzet. Welke uit- of omwegen we invluchten tot we hopeloos belanden of terug kiezen voor de éénzame (on)rust, wat een oneindig proces is. Zij neemt hiervan acte, toont beelden als zijn ze in tijdelijke staat van beschuldiging gesteld. Daarom dat haar getoonde werken nooit ‘definitief’ zijn maar veeleer momentopnames. Men zou kunnen stellen dat de toeschouwer (of het nu in haar foto’s, videowerk, theater of geschriften gaat) telkens een fragment te zien krijgt uit een langspeelfilm of een biografie die geschreven wordt nog tijdens het leven zelf.

www.margaritaproduction.be - www.jandhaese.be

The blue castle © Javier Catala

Page 19: Maandblad mei-juni 2012

On touche pas, 2004

Mind the Gap, 2011 - Dolores Bouckaert & Griet Dobbels

Page 20: Maandblad mei-juni 2012

Datum genre uur voorstelling

mei 2012 wo 02 kunsteducatie 19.30 congo Een koloniale geschiedenis

wo 02 theater 20* toneelhuis / olympique dramatique Onvoltooid verleden

vr 04 dans 20* arco renz & Fabián barba Heroïne & A Mary Wigman dance evening

di 08 klassiek 20* scherzi musicali Lagrima amare: Italiaanse vroegbarokke liedkunst

di 08 dans 20* hiroaki umeda 2. repulsion & Holistic strata

wo 09 theater 20 arnoud noordegraaF A.M.

vr 11 klassiek 20* le concert olympique Ludwig van Beethoven

zo 13 familie 15 fabuleus & hetpaleis ZOO doen ze de dingen (6+)

di 15 theater 20* toneelhuis / guy cassiers Duister hart

di 15 klassiek 20* dietrich henschel & michael schäFer Johannes Brahms. Die schöne magelone

di 22 theater 20 theater malpertuis Yesterday

wo 23 theater 20 theater malpertuis Yesterday

do 24 theater 20 theater malpertuis Yesterday

vr 25 theater 20 theater malpertuis Yesterday

za 26 kunsteducatie 08 helemaal gent Daguitstap STAM, S.M.A.K, TRACK

za 26 theater 20 theater malpertuis Yesterday

do 24 dans 20* compagnie pál Frénak InTimE

do 31 theater 20 ntgent / Wim opbrouck Singalong

Juni 2012 do 07 opera 20 opera zuid Madama Butterfly

vr 08 cabaret 20 urbanus Urbanus zelf! uitverkochtza 09 cabaret 20 urbanus Urbanus zelf! uitverkocht

zo 10 cabaret 20 urbanus Urbanus zelf! allerlaatste kaarten

di 12 klassiek 20 brussels philharmonic Laureatenconcert Koningin Elisabeth Wedstrijd Viool 2012

agenDa

Stichting Bijzondere culturele activiteiten vzw. Volgende bedrijven zijn lid van de Stichting Bijzondere Culturele Activiteiten: Actief Interim nv. - Brouwerij Alken-Maes nv. - Centraal Laboratorium Hasselt - Belfius - Drukkerij Baillien-Maris nv. - Ethias - Hangar 58 - Infrax - ISS Servisystem Belgium nv. - Kantoorinrichting Stulens nv. - KBC - Optico/Scherpesteen - RTC Limburg - Theatercafé nv. - VDAB Competentiecentra Limburg

zo 13 mei — fabuleus & HETPALEIS© Clara Hermans

do 24 mei — Compagnie Pál Frénak di 12 juni — Brussels Philharmonic met Michel Tabachnik © Britt Guns

De meest spraakmakende theater- en dansvoorstellingen? Internationale klassieke ensembles en solisten? De hotste stand-up comedians? Concerten van Belgische en internationale artiesten? Musicals & opera?

Ook tijdens het seizoen 2012/2013 kan je het weer allemaal beleven in het grootste cultuurcentrum van de provincie! 2012 is voor cultuurcentrum Hasselt bovendien een bijzonder cultureel jaar waarin we samen met u 40 jaar cultuurcentrum vieren.

Op donderdag 31 mei stellen we onze nieuwe programmabrochure voor en vanaf die dag vind je het volledige programma ook online op www.ccha.be

Was je afgelopen twee jaar klant/bezoeker van het cultuurcentrum Hasselt? Dan valt de nieuwe programmabrochure eind mei/begin juni in je brievenbus. Geen klant en toch interesse? Vraag dan zeker je brochure aan of bezoek onze website www.ccha.be

SEIZOEN12/13

**

* C

ULTU

URCENTRUM HASSELT ***

CU

LT U U R C E N T R U M HA SS

ELT

**

******************************

****

****40

1972 — 2012