De Bib Digitaal

Click here to load reader

 • date post

  21-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Handig overzicht van het digitale aanbod van de bib en een beknopte uitleg over hoe dat alles werkt.

Transcript of De Bib Digitaal

 • digitaaldigitaal

 • De Bib Leuven is van vele markten thuis. Je kan er terecht voor je dagelijkse krant, een zee aan straf leesvoer en informatieve werken, talrijke dvds en cds. Elke dag opnieuw valt er bovendien iets te beleven: van een leuke babbel met een andere bibbezoeker, over een knappe tentoonstelling tot lezingen en concerten.

  De Bib Leuven, en bij uitbreiding ook haar filialen, zijn bovendien meer en meer ook digitaal. Kranten lezen, tijdschriften raadplegen het lukt voortaan allemaal op het kleine schermpje van je smartphone, tablet of laptop.

  In dit boekje geven we je een handig overzicht van het digitale aanbod en een beknopte uitleg over hoe dat alles werkt. Heb je nadien vragen? Dan helpen de bibliotheekmedewerkers je met de glimlach verder.

  DE BIB DIGITAAL

  INHOUDSTAFELGRATIS WI-FI

  GRATIS COMPUTER GEBRUIKEN

  CATALOGUS RAADPLEGEN

  GOPRESS ARCHIEF

  GOPRESS KIOSK

  PRESSREADER

  INFORMATIEVE DVDS

  TV-SERIES

  SPEELFILMS

  NON-FICTIE LUISTERBOEKEN

  DAISY LUISTERBOEKEN

  FICTIE LUISTERBOEKEN

  FUNDELS

  MUZIEK BELUISTEREN

  MUZIEK-CDS

  OPENINGSUREN BIBFILIALEN

  p. 3

  p. 3

  p. 4

  p. 5

  p. 5

  p. 6

  p. 6

  p. 7

  p. 7

  p. 8

  p. 8

  p. 9

  p. 9

  p. 10

  p. 10

  p. 11

  2

 • In de Bib Leuven en filiaal Kessel-Lo geniet je overal van gratis draadloos internet.

  De Bib Leuven biedt haar leden gratis gebruik van computers met internettoegang aan.

  Open je browser, wacht op het dialoogvenster, log in op het netwerk BIB-Publiek en aanvaard de gebruiksvoorwaarden (knop helemaal onderaan).

  in de Bib Leuven: Je kan 15 minuten gebruik maken van de pcs in de fictie-afdeling van de bibliotheek. Er staan 4 pcs ter beschikking. Als er een toestel vrij is, kun je meteen inloggen met je lidkaartnummer en naam. Voor kinderen jonger dan 16 jaar zijn er ook vier pcs beschikbaar in de Kinderbib.in Tweebronnen/Digilab: Je kan per dag maximaal 1 uur gebruik maken van de computers. Op de computers staat open source software (tekstverwerking en een rekenprogramma) en je kan op internet surfen. Je reserveert best op voorhand. Dat kan via telefoon op 016 30 08 77 of aan de balie van Digilab. in de filialen: Je kan 30 minuten per dag gebruik maken van de pc. In Kessel-Lo, Heverlee en Wilsele staat er telkens 1 pc ter beschikking. Ook hier reserveer je je plek aan de balie.

  Je eigen apparaat op voorwaarde dat het uitgerust is om draadloos te surfen.

  De computers van de bib.

  GRATIS WI-FI

  GRATIS COMPUTER GEBRUIKEN

  Hoe?

  Hoe?

  Toestel?

  Toestel?

  3

 • Grasduinen in het aanbod van de bibliotheek doe je in de bib aan de talrijke cataloguspcs of van thuis uit via de website leuven.bibliotheek.be. Wie inlogt in mijn.bibliotheek.be kan ook lezersinfo raadplegen, reserveren en verlengen.

  in de bib: Neem plaats aan een van de cataloguspcs die je overal in de bib vindt, klik op catalogus de Bib Leuven en typ vervolgens je zoekopdracht in. thuis: Surf naar leuven.bibliotheek.be, plaats je cursor in het zoekveld van de catalogus en typ je zoekterm in. Je wordt automatisch naar de catalogus gebracht.

  Je kan zoeken op auteur, titel, woord in een titel, genre ... Je krijgt telkens een overzicht van alle titels die aan je zoekopdracht voldoen. Zit het werk van je keuze er bij? Klik dan door op de titel voor de beschrijving van het boek, meer specifieke informatie of de plaats waar je het werk terugvindt in de bibliotheek. De catalogus biedt bovendien een pak extra info, recensies, auteursportretten en luisterfragmenten. Laat je inspireren!

  mijn.bibliotheek.be: Wil je alle functionaliteiten van de catalogus zoals raadplegen welke werken je uitleende, reserveren en verlengen kunnen gebruiken? Dan moet je je de eerste keer registreren. Surf daarvoor naar mijn.bibliotheek.be en hou je bibliotheekkaart bij de hand. Klik op registreren en doorloop alle stappen. Eens geregistreerd kan je je steeds opnieuw aanmelden met dezelfde gegevens.

  in de bib: de catalogus-pcsthuis: je eigen toestel met internettoegang

  CATALOGUS RAADPLEGEN

  Hoe?

  Toestel?

  4

 • Raadpleeg het digitale archief van alle Vlaamse kranten en enkele tijdschriften. Je vindt er alle artikelen die ouder zijn dan twee dagen.

  Lees je krant of weekblad digitaal. Gopress Kiosk publiceert alle Vlaamse kranten en (enkele) weekbladen van de laatste zeven dagen.

  in de bib: open GoPress op een catalogus-pc.elders: surf naar mijn.bibliotheek.be (zie pagina 4), log in en klik in de linkerkolom op de toepassing GoPress Krantenarchief.

  Klik op de link krantenarchief van de Bib Leuven. Voer je zoekterm in en klik op zoeken. Alle relevante artikels verschijnen in een chronologische lijst. Klik op het artikel dat je wil lezen om het volledige artikel te zien. Je kan online lezen, downloaden of printen.

  Surf in de bib op eender welk toestel (van de bibliotheek of van jezelf) naar de website bibliotheek.gopress.be. Kies in de kiosk je krant, selecteer een artikel en lezen maar. Opgelet: GoPress Kiosk werkt op je eigen toestel alleen als surft via de gratis Wi-Fi van de bibliotheek (BIB-Publiek). GoPress Kiosk is voorlopig nog niet beschikbaar in Wilsele en Heverlee.

  GoPress krantenarchief werkt op alle toestellen behalve op e-reader.

  GoPress Kiosk werkt op alle toestellen behalve op e-reader.

  GOPRESS ARCHIEF

  GOPRESS KIOSK

  Hoe?

  Hoe?

  Toestel?

  Toestel?

  5

 • Grasduin in de bibliotheek tussen een aanbod van meer dan 3000 buitenlandse kranten en tijdschriften, download het materiaal van je keuze (max. 5 items/dag) en lees verder waar jij dat wil.

  Op de cataloguspcs van de bib: klik op het icoontje PressReader. Je krijgt een overzicht van heel veel buitenlandse kranten en tijdschriften van de afgelopen 60 dagen. Selecteer de krant of het tijdschrift van je keuze, klik door op het artikel dat je interesseert en lezen maar.Op je eigen mobiel toestel: installeer de gratis app PressReader via de App Store of Google Play. Bekijk het aanbod en maak een selectie. Je kan per dag maximaal 5 kranten of tijdschriften downloaden. Wie dagelijks langskomt, kan ook kiezen voor een automatische download.

  Cataloguspcs van de bib ofje eigen mobiel toestel of Kindle, niet op andere e-readers

  PRESSREADER

  Hoe?

  Toestel?

  (alleen op een mobiel toestel)

  Ben jij fan van documentaires? Kijk je graag naar goed gemaakte, informerende programmas? Dan is het mooi aanbod informatieve dvds een kolfje naar jouw hand.

  Raadpleeg het aanbod via de catalogus, snuister in de bakken en maak je keuze. Vergeet bij het uitlenen niet om je doosje te ontgrendelen aan het ontgrendelapparaat bij de ingang van de bibliotheek. Je mag een informatieve dvd 4 weken uitlenen, ontlening is gratis.

  PC (op voorwaarde dat je over de juiste software beschikt) en dvd-speler

  INFORMATIEVE DVDS

  Hoe?

  Toestel?

  6

 • Trek in een stevige filmklassieker? Een Vlaamse topper? Een romantische avond op bank? Of wil je gewoon wat numb entertainment? Voor elke filmhonger is er een aanbod in de bib.

  Raadpleeg het aanbod via de catalogus, snuister in de bakken en maak je keuze. Vergeet bij het uitlenen niet om je doosje te ontgrendelen aan het ontgrendelapparaat bij de ingang van de bibliotheek.Je mag een dvd 2 weken uitlenen, we vragen 0,50 per uitgeleend item (voor 18+).

  PC (op voorwaarde dat je over de juiste software beschikt) en dvd-speler

  SPEELFILMS

  Hoe?

  Toestel?

  99 channels and nothing on 99 kanalen en niets op de tv. Bekruipt dat gevoel je ook wel eens? En heb je toch trek in een fijne serie? Iets recent of iets van lang vervlogen tijden? Ook dan biedt de bibliotheek je een mooi aanbod.

  Raadpleeg het aanbod via de catalogus, snuister in de bakken en maak je keuze. Vergeet bij het uitlenen niet om je doosje te ontgrendelen aan het ontgrendelapparaat bij de ingang van de bibliotheek. Je mag een TV-serie 4 weken uitlenen. We vragen 0,50 per uitgeleend item (voor 18+).

  PC (op voorwaarde dat je over de juiste software beschikt) en dvd-speler

  TV-SERIES

  Hoe?

  Toestel?

  7

 • Leergierig? Of ben je gewoon graag op de hoogte van hoe iets in elkaar zit? En hoor je de uitleg liever dan dat je hem leest? Dan zijn onze non-fictie luisterboeken iets voor jou!

  Raadpleeg het aanbod via de catalogus, snuister in de bakken en maak je keuze. Als je doosje vergrendeld is, vergeet bij het uitlenen dan niet om het te ontgrendelen aan het ontgrendelapparaat bij de ingang van de bibliotheek.Je mag een cd 4 weken uitlenen, we vragen 0,50 per uitgeleend item (voor 18+).

  PC (op voorwaarde dat je over de juiste software beschikt) en cd-speler

  NON-FICTIE LUISTERBOEKEN

  Hoe?

  Toestel?

  Een Daisy-boek zet de grote klassiekers om tot een luisterboek. Deze boeken zijn er speciaal voor mensen met een leesbeperking (slechtzienden, mensen met dyslexie, anderstaligen ).

  Een Daisy-boek is een boek dat wordt voorgelezen en staat op cd-rom. Het werkt net als een gewoon boek: je kan in n ruk doorlezen, maar je kan ook bladeren. Bovendien kan je bladwijzers plaatsen en heb je controle over het volume en de snelheid van het voorlezen. En dan hadden we het nog niet over de slaaptoets. Je vindt de boeken op de bovenverdieping naast de infobalie. Wie een Daisyboek wil lenen, wordt gevraagd om een verklaring op eer in te vullen.

  DAISY LUISTERBOEKEN

  Hoe?

  Daisy-reader (uit te lenen via de hoofdbib), (eigen) pc met gratis Daisy-software of via een gewone cd- of dvd-speler die mp3 ondersteunt, maar dan kan je geen pauzes inlassen, bladeren of grasduinen in