d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138...

16
achter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee www.achterdoechelen.be d oechelen ADO’s pizza-, lasagne- en spaghetti-avond op zaterdag 18 november 2006 vanaf 18 uur zaal Don Bosco, Waversebaan, Oud-Heverlee Oud-Heverleenaars zijn drukbezet. Om toch zeker te zijn dat u er bij kan zijn en die familiebijeenkomst in Vuurland, Ouagadoegoe of Kuttekoven alsnog op een andere datum kan plannen, noteer: zoals elk jaar nodigt onze mascotte Claudia u uit om te proeven van haar fijne waren. U ontmoet er dorps- en gemeentegenoten in een relaxte en goed overgoten amicale sfeer. Meer moet dat niet zijn. U geeft er per tafel een fractie uit van wat u voor één ticket voor de opera zou betalen en houdt er bovendien deze armlastige dorpskrant alweer voor een klein jaartje mee recht. Alvast bedankt en tot dan! kom je vragen stellen op ado‛s groot debat! Verkiezingsdebat 2006 Naar zesjaarlijkse gewoonte nodigt AD0 de lijsttrekkers uit van de verschillende politieke partijen die deelnemen aan de gemeente- raadsverkiezingen op 8 oktober. U leest in deze ADO al heel wat over wat er beloofd en gerealiseerd is, wordt en wie weet zal worden, waar elke partij voor staat, wat ze hoog in hun vaandel schrijven. Op onze website kan u bovendien de partijprogramma’s van de 4 deelnemende partijen er op nalezen. Maar niets zo boeiend, verschroeiend, ontluisterend of meelijwekkend als een heus debat mét deskundige moderator. In levenden lijve dus zullen de vertegenwoordigers van zij die naar uw stem dingen in het strijdperk treden. De avond bestaat uit twee delen: de politiekers krijgen vooraf zes vragen waarop ze telkens twee minuten krijgen om te antwoorden, dat zal ons een klein uurtje bezig houden. Na een korte pauze - waarbij het publiek vragen kan bezorgen aan de moderator - volgt dan het eigenlijke debat. Hopelijk zullen er prangende vragen beantwoord worden zoals: Worden de wereldkampioenschappen zwemmen in 2011 in ons gemeentelijk Olympisch Zwembad georganiseerd of toch maar in de vijvers van de Zoete Waters? Wordt er eindelijk een hemelshoge taks geheven op automatische poorten aan luxe- en andere villa’s? Zal er op de publieke zittingen van de gemeenteraad de volgende zes jaar ook iets echt interessants verteld worden? Bestaat er een voorakkoord waarbij de vier partijen samen een coalitie zullen vormen en we zonder oppositie zullen zitten – en zo ja: zal dat een verschil maken? Zal Rome door een van de partijen op 1 dag afgebroken worden? Durft een andere partij het aan om 13 ipv 12 prioriteiten naar voren te schuiven? We sluiten af met pot en pint, want dat zal nodig zijn na zoveel moeilijke woorden over moeilijke onderwerpen. AD0’s verkiezingsdebat met de lijsttrekkers o.l.v. Misjoe Verleyen (journaliste Knack) vrijdag 22 september 2006 om 20 uur parochiezaal Dorpsstraat Oud-Heverlee 2 belangrijke najaarsafspraken:

Transcript of d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138...

Page 1: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

1

nummer 138 september 2006

Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee

www.achterdoechelen.be

d oechelen

ADO’s pizza-, lasagne- en spaghetti-avond opzaterdag 18 november 2006 vanaf 18 uur

zaal Don Bosco, Waversebaan, Oud-Heverlee

Oud-Heverleenaars zijn drukbezet. Om toch zeker te zijn dat u er bij kan zijn en die familiebijeenkomst in Vuurland, Ouagadoegoe of Kuttekoven alsnog op een andere datum kan plannen, noteer: zoals elk jaar nodigt onze mascotte Claudia u uit om te proeven van haar fijne waren. U ontmoet er dorps- en gemeentegenoten in een relaxte en goed overgoten amicale sfeer. Meer moet dat niet zijn. U geeft er per tafel een fractie uit van wat u voor één ticket voor de opera zou betalen en houdt er bovendien deze armlastige dorpskrant alweer voor een klein jaartje mee recht. Alvast bedankt en tot dan!

kom je vragen stellen

op ado‛s groot debat!

Verk

iezing

sdeb

at 2

006

Naar zesjaarlijkse gewoonte nodigt AD0 de lijsttrekkers uit van de verschillende politieke partijen die deelnemen aan de gemeente-raadsverkiezingen op 8 oktober. U leest in deze ADO al heel wat over wat er beloofd en gerealiseerd is, wordt en wie weet zal worden, waar elke partij voor staat, wat ze hoog in hun vaandel schrijven. Op onze website kan u bovendien de partijprogramma’s van de 4 deelnemende partijen er op nalezen. Maar niets zo boeiend, verschroeiend, ontluisterend of meelijwekkend als een heus debat mét deskundige moderator. In levenden lijve dus zullen de vertegenwoordigers van zij die naar uw stem dingen in het strijdperk treden.

De avond bestaat uit twee delen: de politiekers krijgen vooraf zes vragen waarop ze telkens twee minuten krijgen om te antwoorden, dat zal ons een klein uurtje bezig houden. Na een korte pauze - waarbij het publiek vragen kan bezorgen aan de moderator - volgt dan het eigenlijke debat.

Hopelijk zullen er prangende vragen beantwoord worden zoals: Worden de wereldkampioenschappen zwemmen in 2011 in ons gemeentelijk Olympisch Zwembad georganiseerd of toch maar in de vijvers van de Zoete Waters? Wordt er eindelijk een hemelshoge taks geheven op automatische poorten aan luxe- en andere villa’s? Zal er op de publieke zittingen van de gemeenteraad de volgende zes jaar ook iets echt interessants verteld worden? Bestaat er een voorakkoord waarbij de vier partijen samen een coalitie zullen vormen en we zonder oppositie zullen zitten – en zo ja: zal dat een verschil maken? Zal Rome door een van de partijen op 1 dag afgebroken worden? Durft een andere partij het aan om 13 ipv 12 prioriteiten naar voren te schuiven?

We sluiten af met pot en pint, want dat zal nodig zijn na zoveel moeilijke woorden over moeilijke onderwerpen.

AD0’s verkiezingsdebat met de lijsttrekkerso.l.v. Misjoe Verleyen (journaliste Knack)

vrijdag 22 september 2006 om 20 uurparochiezaal Dorpsstraat Oud-Heverlee

2 belangrijke najaarsafspraken:

Page 2: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

2

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

3

8Op de volgende bladzijden presenteren we u een overzicht van de standpunten van de verschillende politieke partijen rond een twintigtal items. We bezorgden alle partijvoorzitters of lijsttrekkers een blanco tabel en vroegen hen om met maximum 100 lettertekens, en liefst beginnend met een duidelijke ja of neen het standpunt van hun lijst weer te geven. Een moeilijke oefening, dat geven we grif toe. Bovendien vroegen we dat al begin juli en wilden we antwoord tegen midden augustus. Enkel de SP.A had op dat moment zijn programma al rond en gepubliceerd op zijn website. Toch kregen we van alle partijvoorzitters of lijsttrekkers een antwoord. We drukken het hiernaast af.

Ons overzicht levert alvast wat politieke duidelijkheden op. Het gemeentelijk zwembad, waar Ellen Vanvlasselaer vorige keer nog campagne voor voerde, zal er niet komen: geen enkele partij ziet dat zitten. Ook het CD&V-programmapunt van de drie vuilzakken per maand voor gezinnen met drie of meer kinderen zal er blijkbaar niet van komen. Het bejaardenrusthuis aan de Kouter, dat willen àlle partijen, en ook meer sociale woningen, meer middelen voor ontwikkelingshulp, een speelpleintje in alle dorpen, en geen uitbouw van Bremberg tot een congrescentrum. Die ringweg rond Sint-Joris-Weert, een idee dat opgenomen was in het voorontwerp van structuurplan, ziet blijkbaar geen enkele partij nog zitten. CD&V houdt het bij een “niet direct realiseerbaar”.

De verschillen zijn soms duidelijk, soms vrij subtiel: niet alle uitspraken zijn glashelder of ondubbelzinnig. Maar leest u zelf.

De volledige programma’s hebt u daarmee niet: daarvoor moet u de folders afwachten. Of alvast een kijkje nemen op de websites van de verschillende partijen: op onze website in de rubriek “verkiezingen 2006” vindt u meteen de linken naar àlle websites. Bij de SP.A vindt u zo meer over hun wensen voor een gemeentelijk loket voor mensen met woonproblemen, een bijkomend containerpark, een dienstverlening pedicure voor minder begoede en/of bejaarde inwoners, een spelotheek en een debat over de drie basisscholen van het gemeentelijk onderwijs: is dat de meest optimale inzet van middelen vraagt de SP.A? Bij Groen! kan je lezen over andere politie-prioriteiten die men daar wil, een andere aanpak inzake ruimtelijke ordening, dubbele riolering, een dienstenbus die door alle deelgemeenten komt als rondrijdend gemeenteloket, meer autoluwe straten en de mogelijkheid van vegetarische maaltijden op school. Bij het afsluiten van dit artikel was het programma van CD&V en Fusiebelangen nog niet gepubliceerd: het komt vast wel op hun website. Surfen maar.

De partijprogramma’s vergeleken

Financiën Behoud van de gemeentelijke personenbelasting en grondbelasting op maximaal huidige peil?

Gratis drie vuilzakken per maand voor gezinnen met drie of meer kinderen?

Infrastructuur Aanleg van een nieuwe ambachtelijke zone voor (her)lokalisatie gemeentelijke KMO’s?

Tegen 2010 stoppen met ongezuiverde lozingen van gemeentelijk rioolwater in de Dijle?

Bouwen van een bejaardenrusthuis tegen 2010?

In iedere gemeente een basketpleintje?

Het bouwen van een gemeentelijk zwembad?

Parochiezaal Oud-Heverlee afbreken en vervangen door nieuw centrum?

Verkeer Aanleg van rotonde aan kruispunt Bogaardenstraat en Dorpsstraat Oud-Heverlee?

Alle nuttige voetwegen op de Atlas der Voetwegen vrijmaken tegen 2008 en onderhouden?

Bij winterweer sneeuwvrij maken van fietspaden met zelfde prioriteit als autowegen?

?VERKIEZINGEN OKTOBER 2006

Page 3: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

2

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

3

CD&V Fusiebelangen SP.A Groen!

Ja, stond al in ons vorig programma en we hielden woord.

Ja, dat is evident: is altijd het streefdoel van Fusiebelangen geweest.

Neen, dit staat niet in ons programma.

Ja, maar wat nuttig en noodzakelijk is, moet alleszins gebeuren. We willen vooral een zuinig beleid.

Wij zijn er niet tegen, maar o.i. zijn er belangrijkere punten voor gezinsbeleid dan dit.

Wat lost dat op? Volgende coalitie zal hierover beslissen.

Neen, dit staat niet in ons programma.

Neen, een sociaal beleid moet op een bredere en algemenere basis gevoerd worden.

Ja, ook zij die niet in de dorpskernen kunnen blijven, moeten een vestigingsplaats hebben.

Ja, kleinschalig, in kader van gemeentelijk structuurplan.

Ja, maar pas na een goed behoefte-onderzoek en uitsluitend voor gemeentelijke bedrijven.

Neen, onze schaarse KMO’s hebben daar geen behoefte aan. Groen! wil onze gemeente graag landelijk houden.

Ja, wij schrijven ons in in een goede programmatie van RIOBRA en Aquafin.

Dit dossier is, in kader van Europese normen, uitbesteed aan gespecialiseerde instelling, RIOBRA.

Neen, maar wel stapsgewijze uitbouw van gescheiden rioleringen en extra zuiverings-capaciteit.

Ja, met 0% gezuiverd afvalwater in Weert en O.-H. lopen we flink achter op de rest van Vlaanderen.

Ja, want het masterplan voor de Kouter moet integraal uitgevoerd worden.

Ja, in kader van het Kouterproject.

Ja, we willen dit mee realiseren in het project De Kouter in Blanden en wel voor àlle bevolkingslagen.

Ja, dit moet een van de vele maatregelen zijn om senioren zo lang ze willen in het dorp te laten wonen.

Ja, maar ook andere ideeën, als er maar speel- en recreatieruimte is.

Ja, niet alleen voor basket: een polyvalent speelpleintje.

Neen, maar we willen wel een klein speelpleintje in elke deelgemeente inrichten.

Ja, al lijkt een grasveldje ons beter. Enkele speeltuigjes, een bankje, een ping-pongtafel,…

Neen, geen prioriteit, wegens te duur.

Neen. Na analyse van financiële situatie, bespreking en overleg wordt er voorlopig van afgezien.

Neen, dit staat niet in ons programma. Wel de bouw van een centrale sportschuur voor allen.

Neen, veel te duur. Afspraken voor terugbetalen deel van zwemkosten in Leuven zijn veel efficiënter.

Ja, enkel als het kan in overleg, en in het kader van de dorpskernvernieuwing Oud-Heverlee.

Ja, in kader van dorpskernvernieuwing van Oud-Heverlee.

Neen, dit staat niet in ons programma.

Ja, maar alleen in kader van algemeen plan voor dorpskern. Zeker nood aan een kleine all-roundzaal.

Niet noodzakelijk dat, wel verkeersveiligheid meenemen bij dorpskernvernieuwing Oud-Heverlee.

Ja, in kader van dorpskernvernieuwing van Oud-Heverlee.

Ja, als dit de technisch beste oplossing is voor een veilige doortocht van voetgangers en fietsers.

Neen, op die plek hoort een verkeersluw dorpsplein te komen met veel aandacht voor de zwakke weggebruikers.

Daar zijn we goed aan bezig en werken wij aan verder.

Ja, in de mate dat zij nuttig zijn.

Neen, dit staat niet in ons programma maar we willen wel een netwerk van veilige wandelwegen.

Ja, buurtwegen kunnen een belangrijke bijdrage leveren om kleine verplaatsingen te voet of per fiets te doen.

Ja, maar ‘met dezelfde prioriteit’ is er eigenlijk te veel aan.

Ja, rekening houdend met de technische mogelijkheden.

Neen, dit staat niet in ons programma. Dit behoort tot onderhoud en veilige fietspaden.

Ja, zeker de wegen met doorgaand verkeer. Sneeuw-ruimers mogen de sneeuw niet op het fietspad werpen.

Page 4: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

4

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

5

Verkeer Een fi etspad van Sint-Joris-Weert tot Oud-Heverlee in aparte bedding, zonodig versmallen Leuvense Baan?

Afsluiten van de Weertse dreef voor autoverkeer zoals gevraagd door houtvesterij en voor tegengaan sluipverkeer?

Een ringweg aanleggen rond Sint-Joris-Weert zoals in voorontwerp structuurplan?

Informatie Gemeenteraadsverslagen en notulen schepencollege via de website toegankelijk maken?

Omwonende burgers in straal van 100 meter per mail of brief informeren over alle bouwaanvragen en verkavelingsaanvragen?

Ruimtelijke ordening

Toelaten van uitbreiding van Bremberg tot groter hotel en congrescentrum?

Toelaten van nieuwe bebouwing buiten de huidige feitelijke dorpsranden?

50 sociale huurwoningen realiseren tegen 2012?

Verkeerspolitie Meer verborgen snelheidscontroles tijdens de spitsuren in de dorpskom?

Ontwikkelings-hulp

De begroting voor ontwikkelingshulp geleidelijk verhogen tot 35000 euro per jaar tegen 2012?

Cultuur Verenigingen krijgen gratis gebruik van gemeentelijke zalen voor hun lokale activiteiten

De politieke partijen

De partij van burgemeester Albert Vandezande is sinds de fusie de grootste politieke fractie. Vorige keer goed voor 32% van de stemmen en 8 zetels in de gemeenteraad. Albert Vandezande, inmiddels reeds 30 jaar burgemeester, sloot achtereenvolgens coalities met de SP (1976-1982), met de CVP (1982-1988), weer tweemaal met de SP (1988-2000), en alweer met CD&V sinds 2000.

Albert Vandezande en de meeste kandidaten van Fusiebelangen zijn VLD’ers. Op de VLD-website worden Albert Vandezande, de schepenen Binon en Vanvlasselaer, de 4 gemeenteraadsleden Clabots, Rentmeesters, De Ridder en Meertens, de 2 OCMW-raadsleden Bogaerts en Goedhuys als VLD-mandatarissen gepresenteerd. Enkel raadslid An Lefever vinden we niet terug op de VLD-website.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is het VLD-label niet lonend: Fusiebelangen haalt hier een veel hoger resultaat dan de VLD-kandidaten bij de parlementsverkiezingen. Een goede reden voor Albert Vandezande om zich niet als VLD’er te profileren bij de gemeenteraads-verkiezingen, maar wel op te duiken in de VLD-folders bij parlementsverkiezingen. Het weghalen van CVP-stemmen door Fusiebelangen kwam ook door het overlopen in 1988 van een aantal gewezen CVP-schepenen en liefst drie lokale gewezen CVP-partijvoorzitters naar Fusiebelangen. Dat was een uitvloeisel van de plannen van de Fusiebelangen-CVP-coalitie die toen een grote ambachtelijke zone wou aanleggen langsheen de expresweg Oud-Heverlee-Tiensesteenweg. Het kwam hierover tot een breuk tussen de toenmalige CVP-schepenen en hun partijbestuur. De dissidenten stapten over naar Fusiebelangen, de lijst van de burgemeester. Onder hen gewezen schepen François Rentmeesters, en Jules Albrechts, de voorzitter van het Zoet Water pretpark. Beiden zijn ook nu kandidaat bij Fusiebelangen.

Vrij mistig is de besluitvorming binnen Fusiebelangen, maar zoveel is duidelijk: Albert Vandezande deelt de lakens uit. Veel tijd wordt er niet verloren aan interne vergaderingen: de lijstsamenstelling is niet het resultaat van lange discussies en stemmingen, maar wordt naar verluidt “afgekondigd” tijdens een feestelijke vergadering. Polls en stemmingen vindt Albert Vandezande niet democratisch als het over lijstvorming gaat, zei hij eerder in een interview met ADO. Nichtje Ellen Vanvlasselaer kreeg bij de vorige verkiezingen als nieuwkomer meteen de tweede plaats op

Politiek wegwijzertje voor Oud-Heverlee

lees verder op p 6

Een fi etspad van Sint-Joris-Weert tot Oud-Heverlee in aparte bedding, zonodig versmallen Leuvense Baan??

FUSIEBELANGEN

Page 5: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

4

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

5

Wij ijveren nog steeds voor een fi etspad langs de spoorwegbedding.

Ja, ligt momenteel ter studie. Voorontwerp is klaar.

Neen, dit staat niet uitdrukkelijk in ons programma, al willen we veilige fi etswegen naar de scholen.

Ja, fi etsverkeer moet veilig langs Leuvensestraat kunnen zonodig door plaatselijk versmallen van rijweg.

Zolang de M. Noëstraat en de O.-L.-V.-straat niet afgewerkt zijn, is dit voorbarig.

Neen, toegang voor zware ongevallen. Ons voorstel is alternatieve route rondom militair domein tot Naamsesteenweg.

Volgens structuurplan en mobiliteitsplan.

Ja, auto’s uit het bos houden, maar tegelijkertijd moet sluipverkeer langs de M. Noëstraat ontmoedigd worden.

Financieel en ecologisch niet direct realiseerbaar.

Niet overtuigd van de noodzaak. Voor- en nadelen dienen verder onderzocht.

Neen, dit staat niet in ons programma.

Neen, er zijn betere alternatieven voor een verkeersluw centrum van Sint-Joris-Weert.

Voor gemeenteraadsverslagen gebeurt dit al, voor notulen schepencollege niet wenselijk.

Ja, voor verslagen van de gemeenteraad.

Bij algemene informatie. Ja. Ook de notulen van alle adviesraden en documenten zoals het structuurplan beschikbaar maken.

De wet volgen naar letter en geest.

Neen, hier moet de wettelijke procedure worden gevolgd.

Volgens voorgeschreven door de wet.

Ja, goed idee.

Neen, want gelet op de ligging en mobiliteit moet functie laag-dynamisch zijn.

Neen, Fusiebelangen en college hebben ongunstig advies gegeven.

Neen, dit staat niet in ons programma.

Neen, de omgeving en de toegangswegen laten geen uitbreiding toe.

Structuurplan bepalend voor bouwzones; CD&V wil bouwrichtlijnen voor binnen/buiten de dorpskernen.

Ja, in kader van gemeentelijk structuurplan.

Neen, dit staat niet in ons programma. We willen verstedelijking remmen.

Neen, enkel ingesloten binnengebieden kunnen nog bouwzone worden. De open ruimte dient maximaal beschermd.

Ja, maar onder meer dan één formule en voorzover dit beantwoordt aan behoefte.

Ja, ook gemengde huur-en koopwoningen. Plus ter beschikking stellen van sociale kavels.

Ja, door in woon-uitbreidingsgebieden 30% te voorzien voor sociale woningen.

Ja, door 5% sociale (huur)woningen in O.-H en 20% zulke woningen in de laatste woonuitbreidings-gebieden.

Ja, snelheidscontrole; neen, hoeft voor ons niet verborgen te zijn.

Ja, maar niet alleen tijdens de spitsuren en niet altijd verborgen.

Maximale ondersteuning van politie om veiligheid te waarborgen.

Ja, elk goed beleid staat of valt met een goede handhaving. Ook op het gebied van verkeersveiligheid.

Wij streven mee naar de 0,7%.Sensibilisering is voor ons evenzeer essentieel.

Ja, op voorwaarde van ernstige controle van over besteding (misbruiken).

Ja, want dit staat met zoveel woorden en duidelijkheid in ons programma.

Ja, maar met nadruk op ontwikkelings-samenwerking. Verdeling op b.v. doordachte objectieve criteria.

Ja, maar niet gratis, wel zoals nu aan kostprijs; wél goed uitgeruste en onderhouden zalen.

Huidig reglement is reeds voordelig: alleen kosten voor verwarming en elektriciteit

Neen, dit staat niet in ons programma. We willen wel meer transparante subsidies

Ja, maar voor de gemeentelijke feestzalen moet een andere, faire regeling uitgewerkt worden.onderhouden zalen. plus minimum voor gebruik

per uur.op basis van activiteiten. regeling uitgewerkt worden.op basis van activiteiten.

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

regeling uitgewerkt worden.regeling uitgewerkt worden.

CD&V Fusiebelangen SP.A Groen!

Page 6: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

6

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

7

de lijst vòòr een aantal gevestigde stemmentrekkers. Vanvlasselaer werkte toen voor de VLD-parlementsfractie. De overige raadsleden en schepenen van Fusiebelangen mochten na haar op de lijst aanschuiven.

Fusiebelangen haalde vorige keer 2371 stemmen, wat toch nog een verlies was van 6,3 % (579 stemmen). Zelfs met een nieuw stemmenverlies van 400 stemmen aan de CD&V blijft Fusiebelangen in zetels nog op gelijke hoogte met CD&V. Dan kan je er donder op zeggen dat de Fusiebelangen-CD&V-coalitie wordt voortgezet met Vandezande als burgemeester. Een Fusiebelangen-coalitie zonder Vandezande als burgemeester gaat het begrip te boven: weinigen kunnen zich Vandezande voorstellen in een rol van schepen ondergeschikt aan een andere burgemeester. Hijzelf waarschijnlijk ook niet. Dan wordt het allicht een eervolle exit. Maar voor het zover is, kan er nog lang onderhandeld worden: en met Vandezande als grote chef bepaalt Fusiebelangen zelf wel de prijs die betaald mag worden voor het burgemeesterschap. En die mag heel hoog zijn.

De SP.A moest de voorbije zes jaar moeizaam wennen aan de oppositierol. Voordien deelden ze samen met Fusiebelangen twaalf jaar het bestuur. Daarbij wisten ze zich bepaald niet te profileren naast het overwicht van Fusiebelangen, zeg maar van Vandezande. Bij de verkiezingen van 2000 kostte hen dat een kwart van hun stemmen en vielen ze terug van 5 naar 3 zetels. Hun coalitiepartner Fusiebelangen verloor 1/5 van de stemmen, maar geen zetels. De SP.A scoort hier bij de gemeenteraads-verkiezingen een kwart lager dan bij de parlementsverkiezingen: haast één op vier SP.A-stemmers zoekt het bij de gemeenteraadsverkiezingen elders.

In de lijst van 2006 stuurt de SP.A zijn klassieke samenstelling met eerder volkse figuren zoals boegbeeld Joris Vanderveeren aardig bij. Jesse Stroobants, ooit nog een achterdoechelen-medewerker, als dui-zend meter atleet finalist in het jongste EK, overdag assistent economie aan de KU Leuven; krijgt de derde plaats. Jos Rutten, adjunct-kabinetschef bij minister Frank Vandenbroucke en topambtenaar Paul Zeeuwts kleuren de lijst wat bij. Na wat aarzeling en een poging tot een samengaan met Groen! hield SP.A het bij een voorzichtige vernieuwing. Joris Vanderveeren blijft lijsttrekker.

Met zes verkozenen en 24 % van de stemmen is de CD&V-groep de tweede grootste fractie in de gemeenteraad. De CD&V-fractie had vorige keer nog wat af te rekenen met de gevolgen van drie overgelopen voorzitters en wat schepenen. Ook deze keer staat een gewezen lokaal CVP-voorzitter, Jules Albrechts en gewezen CVP-bestuurslid Rentmeesters op de Fusiebelangenlijst.

Met europarlementslid Marianne Thyssen als lijsttrekker kon de CD&V vorige keer een flinke winst boeken (van 17 % naar 24 %), maar dat leverde slechts één bijkomende zetel op. Met vorige keer 944 voorkeursstemmen vanuit de oppositie is Marianne Thyssen de enige die de positie van Vandezande kan bedreigen: die haalde vorige keer 1123 stemmen. Vorige keer verloor Vandezande 188 voorkeursstemmen. Als deze keer slechts 90 Vandezande-getrouwen hun stem aan Marianne Thyssen geven is het zover: dan is Thyssen de populairste. Nu CD&V op nationaal vlak de wind in de zeilen heeft, zit dat er wel in.

Maar wordt ze dan wel burgemeester? Marianne Thyssen zal moeten optornen tegen die publieke twijfels over haar lokale ambities. Vorige keer sloot ze nog voor de verkiezingen een geheim akkoord om met Fusiebelangen te onderhandelen. Nog voor de stemmen geteld waren, zaten CD&V en Fusiebelangen al samen aan tafel om te onderhandelen. De details kan u nalezen op onze website. Ook toen al kon Marianne Thyssen burgemeester worden in een alternatieve coalitie met Agalev en SP-A. Daartoe werd niet eens een poging ondernomen. Enkele uren al na het sluiten van de kiesbureau’s waren de onderhandelingen met Fusiebelangen rond. Omdat een andere coalitie minder stabiel zou zijn? Om niet uit de boot te vallen? Of omdat het burgemeesterschap moeilijk te combineren is met een zeer actief Europees mandaat? De cijfers over het absenteïsme in het schepencollege wijzen alvast op de moeilijke combinatie.

Groen! Oud-Heverlee werd vorige keer met 1255 stemmen (17 %) en 4 zetels de derde grootste partij van Oud-Heverlee. Agalev haalde toen in weinig gemeenten een nog hoger cijfer. Lijsttrekker Ward Govaerts (374 stemmen) verhuisde en haakte midden 2005 definitief af, voorafgegaan door Miet Aertsen. Rita Decock (202 stemmen) en Marleen Roelants (151 stemmen) hielden het vol, met steun van eerste opvolger Patrick Biront (121 stemmen) en sinds kort ook met de 8ste (!) opvolgster Katia De Bock (71 stemmen). Zes beter geplaatste Agalev-kandidaten bedankten er dus voor om hun mandaat op te nemen.

De doorstroming binnen Groen! Oud-Heverlee had dus wel een erg groot debiet. Dat gebrek aan mankracht en volgehouden werking viel ook te merken aan de slappe kwaliteit van het oppositiewerk. Op gewezen Achter- d’oechelen-man, Paul Pues wordt gerekend om het verlies van Ward Govaerts te stelpen.

De vierde zetel behouden wordt allicht de uitdaging voor Groen!: die staat niet stevig. Een verlies van bijvoorbeeld 50 stemmen aan SP-A volstaat al voor een zetelverlies.

In 2000 was er ook nog een VU-ID lijst die 423 stemmen haalde, maar daarmee net naast een zetel greep. Daarmee verloor Bert Van Hamel de enige Volksunie-zetel in de gemeenteraad.

De nationale splitsing van de Volksunie zette zich nadien ook door in Oud- Heverlee: een deel werd NVA en een ander deel koos Spirit. Het NVA-deel kon recent zijn lokale werking hernemen. En dat meteen ook verzilveren in een kartel met de CD&V zoals op nationaal vlak. Bert Vanhamel en Maggie Steeno kregen een bescheiden plaats op de CD&V lijst.

Het Vlaams Blok kreeg vorige keer met 358 stemmen te weinig aanhang voor een zitje in de gemeenteraad. Het VB dient deze keer geen lijst in.

SP.A

CD&V Groen!

NV-A

Vlaams Blok

Op de volgende bladzijden vindt u betaalde advertenties van de vier partijen. Dàt vinden wij van ADO sportief en sympathiek. Want wij berichtten niet altijd even vriendelijk over hen, we durfden al eens kritische dingen te schrijven en maakten daarbij af en toe een fout.Deze advertenties uit vier verschillende politieke hoeken (een onschuldige kinderhand bepaalde de volgorde) bewijzen hopelijk eens te meer onze politieke onafhankelijkheid (ook al loopt er af en toe een redacteur van ons weg naar een van de partijen).

Page 7: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

6

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

7

����������������

�������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

�������������������

�����������

���������������

�����������������

���������������

��������������������

����������������

�����������������������������

�����������������

�����������������

���������������

����������������������

�����������������

�����������������

���������������

�������������������������

��������������������

����������������

����������������

�������������������������������

�������������������

����������������������������

�������������

������������������

����������������

������������������

��������

���������������

�������

Adv MT A4.indd 1 31-08-2006 09:13:58

Page 8: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

8

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

9

Deze ploeg gaat ervoor

Maarten Van Helleputte

Mathias Heylen

Berte RaeymaekersAram Nietvelt Don ChristianiEveline VervoortNina Van Dyck

Voor ons programma verwijzen we naar de wekelijkse thematische folders, die ellke maandag verdeeld worden..Het hele programma kan u vinden op internet: Surf naar www.groen/oud-heverlee.be. U mag ook telefoneren naar één van de kandidaten, dan brengen we u ons programma.

Jasper Biront

Philippe Bajeux Katia De Bock

Hanna Van Steenkiste

Daniëlle Vermetten

Dirk Venken Wim Aertsen Klaartje De JongheAline Massin

Paul Pues

Karla Van Eynde Fernand Tanghe

Rita Decock

Marleen Roelants

1. Rita Decock, 46 jaar, gemeenteraadslid, bediende, Blandenstraat 122, Haasrode2. Paul Pues, 54 jaar, ingenieur, Kartuizersstraat 39, Blanden 3. Marleen Roelants, 45 jaar, gemeenteraadslid, kinesiste, Kartuizersstraat 30, Blanden4. Philippe Bajeux , 58 jaar, ingenieur, Haasroodsestraat 33, Blanden 5. Daniëlle Vermetten, 46 jaar, bediende, Leuvensestraat 71, Sint-Joris-Weert6. Katia De Bock, 44 jaar, gemeenteraadslid, ambtenaar, F.Crabbéstraat 28, Oud-Heverlee7. Dirk Venken, 50 jaar, ir. informatica, Blandenstraat 53, Haasrode8. Aline Massin, 54 jaar, psychologe, Broekstraat 15, Oud-Heverlee 9. Wim Aertsen, 24 jaar, bio-ingenieur,Oude Nethensebaan 33 b3, Sint-

Joris-Weert10. Klaartje De Jonghe, 29 jaar, bediende, Waversebaan 258,

Oud-Heverlee11. Mathias Heylen,19 jaar, student, Duivenstraat 60, Blanden12. Hanna Van Steenkiste, 23 jaar, ingenieur-architect,

Leuvensestraat 71, Sint-Joris-Weert13. Fernand Tanghe, 58 jaar, professor,

Maurits Noëstraat 104, Vaalbeek14. Karla Van Eynde, 46 jaar, bosbouwingenieur,

Blandenstraat 142, Haasrode 15. Jasper Biront, 25 jaar, bediende, Meuterweg 7,

Oud-Heverlee

16. Nina Van Dyck, 19 jaar, studente, Bierbeekstraat 92, Blanden

17. Maarten Van Helleputte, 23 jaar, tuinontwerper, M.Noëstraat 110, Vaalbeek

18. Eveline Vervoort, directie-assistente, 30 jaar, Kauwereelstraat 10, Sint-Joris-Weert

19. Don Christiani, 57 jaar, leraar, Waverse Baan 220, Oud-Heverlee

20. Aram Nietvelt, 25 jaar, student, Kartuizersstraat 51,Blanden

21. Berte Raeymaekers, 67 jaar, gepensioneerd wiskundelerares, Sint-Joris-Weertstraat 7, Vaalbeek

Page 9: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

8

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

9

SP.A OUD-HEVERLEE

(B)rood nodig

Betaalbaar wonenSPAnt de kroon

Een voor de natuur

VANDERVEEREN JorisDESMET YvetteSTROOBANTS JesseNICLAES WalterVANLINTHOUT MichelineCOLLAER-VANMUNSTER DaisyVANGOETHEM-VANHOOF ChristianeSTRUYF Paul RUTTEN JosZWARTS JoséeVANHOVEN ChristineMALLIET FrançoisZEEUWTS PaulVAN REUSEL JosianneVERMAELEN FrancisSCHERENS PaulMELLA LieveDEMUYLDER ArletteSCHROEDERS WillyCORNELISSEN CarineVLEMINCKX LUC

Wij rekenen op uw steunDaarom stem nr. 1

Page 10: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

11

U kan op ons rekenen, wij rekenen op u.

Een goede ploeg voor een goed bestuur.

FUSIEBELANGEN

Albert VandezandeBurgemeester

Lijsttrekker Fusiebelangen

1. VANDEZANDE Albert 12. RENTMEESTERS Frans

2. VANVLASSELAER Ellen 13. VAN ROY Hilde

3. BINON Alexander 14. MERCKX Lea

4. CLABOTS Rachel 15. ALBRECHTS Jules

5. GOEDHUYS Jan 16. DEREKX Jos

6. GILIAS-BOOGAERTS Leona 17. HAELTERMAN Axel

7. MEERTENS Jan 18. MACHIELS-VERHEYDEN Gilberte

8. STEENO Rob 19. D’HONDT-DERIDDER Lizette

9. THIJS Anne 20. VANDEZANDE Eddy

10. VANAUTGAERDEN-BOGHE Marleen

21. VLEMINCKX-LEFEVER An

11. VAN BIESBROECK Francis

Albert Vandezande

http://www.fusiebelangen.be/

Page 11: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

10

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

11

In dit verkiezingsseizoen zal het niet ontbreken aan allerlei leuke politieke beloften. Voor ADO een goed moment om even terug te kijken wat er zes jaar geleden werd beloofd door de meerderheidspartijen. En na te gaan wat daarvan werd gerealiseerd, en wat niet. En vooral dat laatste. Want wat wèl werd gerealiseerd, wordt u zeker in glimmende folders gepresenteerd.

CD&V maakte vorige keer vanuit de oppositie een verkiezingsprogramma van liefst zestien pagina’s. Op onze website www.achterdoechelen.be kan u het nog nalezen in de rubriek politiek.

Een reeks beloften van toen zijn onmiskenbaar gerealiseerd: een gemeentelijk informatieblad met meer informatie, sinds kort ook een gemeentelijke website, informatie van inwoners over lokale openbare werken, een zuinig bestuur en een voorzichtig uitgavenbeleid, uitbouw van kinderopvang en buitenschoolse opvang van kinderen, aangepaste brandveilige lokalen voor de jeugdbewegingen, een goed onthaal voor asielzoekers en vluchtelingen, investeringen in sportinfrastructuur en exploitatie door clubs, een gemeentelijke prijs voor de vrijwilliger, een verdere uitbouw van het kunstonderwijs, het behoud van een lokaal politie commisariaat, een meer objectief personeelsbeleid. Andere realisaties werden niet met zoveel woorden beloofd in het programma, maar lagen in de lijn van de beloften: de snelheidsmeters en de verkeerstoezichters aan de scholen. Op de CD&V-website kan u terecht voor een lange opsomming van alle realisaties. Ook voor die site vindt u een link vanop www.achterdoechelen.be

Zes jaar deelname aan het bestuur volstonden echter niet om een reeks belangrijke programmapunten effectief te realiseren: voor de beloofde serviceflats, het rusthuis en het dienstencentrum voor senioren waarvoor “dringend moest gezorgd worden” en waarop de mensen van Oud-Heverlee “reeds al te lang wachten”, zijn er nu wel concrete plannen en grond, maar geen realisaties. Ook de beloofde sociale koopwoningen en sociale huurwoningen kwamen er maar niet.

En er zijn wel meer zinnetjes en beloften die thuishoren in “the boulevard of broken dreams and promises”: “De CVP zal er voor zorgen dat elk gezin

vanaf 3 kinderen jaarlijks een aantal huisvuilzakken gratis krijgt.” stond er. Maar ook van andere beloften is de realisatie ons ontgaan:

• “het goede onderhoud van de fiets- en voetpaden (zowel in de winter als in de zomer)” • een “doortastend politieoptreden waar nodig om de snelheidslimieten (…) werkelijk te doen respecteren” • “overal waar mogelijk moeten brede en van de rijweg afgescheiden fietspaden en voetwegen worden aangelegd” • “sommige wijken moeten op verzoek zondagnamiddag autoluw worden gemaakt, zodat kinderen ongestoord kunnen spelen”• de aanstelling van een dynamisch jeugdconsulent” “waarmee niet langer mag gedraald worden” • de renovatie van woningen voor mensen met een laag inkomen met gemeentelijke en provinciale subsidies stimuleren” • “hier en daar een stevige propere rustbank in onze straten”• een ophaaldienst voor huishoudelijk afval voor mensen die dat niet naar de verzamelpunten kunnen brengen• een actief optreden tegen leegstand en verkrotting• “het ontmoedigen van nieuwe bouwovertredingen door een actief en kordaat handhavingsbeleid”• “afvalwater mag nooit ongezuiverd in het oppervlaktewater terecht komen” (àl het afvalwater van Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert stroomt nog steeds ongezuiverd in de Dijle) • “regenwater mag niet zomaar in de riolering terechtkomen”• een ophaalmethode om het ‘brengbaar afval’ op te halen bij mindervalide mensen• “aan alle opstapplaatsen van het openbaar vervoer moeten schuilhuisjes staan, voorzien van propere zitbanken, een vuilnisbak, goede verlichting, behoorlijke fietsenstalling en zo mogelijk een telefooncel” • subsidieregels voor de verenigingen met objectieve criteria “zodat de beschikbare middelen eerlijk verdeeld worden” • “een positieve dialoog met de adviesraden”• “een onderzoek of het bouwen van een gemeentelijk zwembad, annex sportzaal beantwoordt aan de behoeften van de inwoners en of het betaalbaar is”• “een regelmatige breng- en haaldienst van de bibliotheek voor minder mobiele mensen”• “0,7 % van de begroting besteden aan ontwikkelingssamenwerking”

Ook Fusiebelangen pakte vorige keer uit met een politiek programma van liefst dertien bladzijden. Anders dan het CD&V-programma van toen was het Fusiebelangen-programma wat minder precies en verwees ook vaak naar eerdere realisaties. Dat maakt het grasduinen en vergelijken van beloftes met realisaties wat moeilijker. Ook het Fusiebelangen-programma van 2000 vindt u nog terug via onze website.

Uiteraard zijn er heel wat Fusiebelangen- beloftes gerealiseerd: het beleid om het huisvuil en grof vuil te beperken, een infocampagne over preventie van inbraken, het behoud van lokale politiecommisariaten, een “realistische benadering van het verkeersbeleid”, verenigingen die voor gemeentelijke zalen slechts de reële kost van het gebruik zoals verwarming en elektriciteit moeten betalen”, de ontplooiing van de gemeentelijke schilder- en tekenacademie, de jaarlijkse kunstprijs, de binnenrestauratie van de kapel van Steenbergen, de uitbouw van de kinderopvang in het dolfijntje, de bouw van een nieuw dienstencentrum voor het OCMW, dansnamiddagen voor de senioren, voldoende gronden bouwrijp maken onder meer door verkoop van gemeentegronden en gronden van het OCMW, inspanningen voor de infrastructuur van sportclubs, nieuwe jeugdlokalen in Blanden en Haasrode, restauratie van de pastorij van Oud-Heverlee en een nieuwe bestemming; een informatiebrochure voor nieuwe inwoners, een website voor de gemeente, een uitbreiding van het containerpark, sensibilisering rond het gebruik van pesticiden, een verdere uitbouw van het gemeentelijk onderwijs, …

Maar zes jaar later bleken ook hier een reeks wetten en praktische bezwaren de realisatie van Fusiebelangen-verkiezingsbeloftes in de weg te staan:

• het verfraaien van straten en pleinen met bebloemingsacties• bomenrijen inplanten op bepaalde plaatsen om een poorteffect met verkeersvertragende gevolgen te realiseren• “Fusiebelangen is sterk begaan met de zuivering van waterlopen en huishoudelijke afvalwaters. Afvalwaters worden zoveel mogelijk gescheiden van oppervlaktewaters”• samenwerking met deskundige beveiligingsfirma’s zodat iedere inwoner

TUSSEN DROOM EN DAAD...

CD&V

FUSIEBELANGEN

Wat kwam er terecht van de verkiezingsprogramma’s van 2000?

Page 12: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

12

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

13

de kans krijgt om tegen betaalbare prijzen van de eigen woning een beveiligde thuis te maken”,• “De fiets- en voetpaden zullen zoveel mogelijk worden afgescheiden van de rijweg.”• “Fusiebelangen zal er op termijn voor zorgen dat de kinderen op alle plaatsen veilig kunnen fietsen”• “Een schepen voor informatica wordt een noodzaak voor de toekomst”• “samenwerking met de privésector, bv een kunstgalerij, ruimtes voor begeleide workshops, ontmoetings- en vergaderruimtes, e.a.”• een studie omtrent de mogelijke oprichting van “een heemkundig museum dat representatief is voor de gebruiken en zeden, de nering en ambachten van de verschillende dorpen en gehuchten van de fusiegemeente Oud-Heverlee”• een overdekte speeltuin aan het Zoet Water waaraan “een polyvalente ruimte zal worden gekoppeld voor gezins- en familiefeesten, verjaardagsfeestjes, e.a.”• de mogelijkheid onderzoeken “voor een recreatiebad waar alle schoolkinderen van de gemeente gratis kunnen komen zwemmen.”• gunsttarieven in de Roosenberg voor de verenigingen van de gemeente• een dienstencentrum voor opvang-, informatie- en ontmoetingsruimte voor senioren. “In dezelfde omgeving kunnen privé diensten mits erfpachtregeling een rusthuis oprichten met RVT-bedden en een dagopvangcentrum voor zorgbehoevenden”• “Fusiebelangen zal ook in verschillende deelgemeenten aangepaste comfortabele wooneenheden in laagbouw voor senioren voorzien en dit aan betaalbare prijzen.”• een actieve rol van de gemeente om voldoende koop- en huurwoningen aan betaalbare prijzen aan te bieden• “Het OCMW zal in iedere deel-gemeente een 10tal huur/koopwoningen realiseren.”• “De gemeente zal samen met onze naburige gemeenten een jeugdconsulent aanwerven”• in de winter zullen bij sneeuwval de fiets- en voetpaden steeds zo vlug mogelijk worden geruimd.

U merkt het al en wist het al langer. Papier is verduldig. Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. We gokken erop dat men in New York eerder rond zal zijn met de bouw van het nieuwe World Trade Center dan Oud-Heverlee met zijn rusthuis en sociale huurwoningen in alle deelgemeenten. Wedden? En dan hadden we het nog niet over allerlei andere kleine leuke beloftes.

Tot slot

GEMEENTERAAD

dinsdag 27 juni 2006

Na wat financiën geeft Marianne Thyssen (CD&V) uitleg bij punt 3: kinderopvang. Plotseling werd toch een lokaal beleidsplan gevraagd vanuit de Vlaamse regering. Maar dat komt wel in orde. Op een aantal plaatsen in Haasrode komt er een parkeerverbod. Patrick Biront (Groen!) hoopt dat het dààr wel zal gerespecteerd worden, in tegenstelling tot in de buurt van de Zoete Waters. De borden staan er, reageert burgemeester Vandezande (FB), pas na 60 dagen kunnen we optreden, na een ministeriële goedkeuring. Ofwel laten staan, ofwel weg, vindt Joris Vanderveeren (SP.A), maar ‘niet met ons voeten laten spelen’.Bij de goedkeuring van een eenmalige bijdrage voor de vzw Haasrode Leuven Volley reageert de burgemeester op een opmerking van Groen!: het contract is zo opgemaakt dat bij problemen alles automatisch terugkomt naar de gemeente.Er wordt een geluidsmeter aangekocht, samen met Bertem en Huldenberg.Bij de aankoop van een kunstwerk wil Rita Decock (Groen!) weten wat er met de kunstwerken gebeurt. De secretaris heeft een inventaris wat waar tentoongesteld wordt, antwoordt de burgemeester.Kunnen we niet aan PBE vragen de verlichtingspalen beter te onderhouden, vraagt Vanderveeren, ze zijn volledig verroest, precies een achterbuurt in Antwerpen. De gemeente is eigenaar, antwoordt de burgemeester en we zullen erop letten. Want we willen ‘een propere nette gemeente’ ratelt hij af, met een blik op de aanwezige pers. Er komen immers verkiezingen...Bij de goedkeuring van een stratentracé in de Verbindingsstraat onthoudt Groen! zich. Weer zo’n enorme concentratie in ‘t dorp, die auto’s gaan toch in de straat staan.Rita Decock vraagt of de gemeente wil informeren wat de rechten en plichten zijn op voet- en fietspaden. De burgemeester antwoordt dat er al cursussen gegeven worden in de scholen, maar ‘we zullen dat ook doen via de website en het info-blad, etc.’ Als laatste punt protesteert Rita Decock tegen de sluipende asfaltering in de Bovenbosstraat. De commissie moet nog maar eens vergaderen, stelt de burgemeester, ooit zal men wel een beslissing moeten nemen. Er komt een tunnel onder de Expressweg. We gaan zien hoe de straat nog gebruikt kan worden... de straat aanleggen volledig tegen de zin van de mensen heeft geen zin. Ondertussen is het wel gevaarlijk voor de kinderen, reageert Marleen Roelants (Groen!). Burgemeester Vandezande voorspelt dat daar na 8 oktober nog dikwijls over gediscussieerd zal worden.

Het verslag van de gemeenteraad van 29 augustus 2006 vindt u op www.achterdoechelen.be en/of in het volgende nummer...

Zomerfeest Oud-Heverlee

Page 13: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

12

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

13

Beste lezers, ik begon schrik te krijgen. Mijn laatste bijdragen aan ADO maakten het warm onder mijn voeten. Nochtans ik draag in de zomer altijd Teva’s met voldoende luchtcirculatie, daaraan kan het niet liggen. Probeer ik eens wat leven in de brouwerij te brengen (in Hoegaarden kunnen ze dat trouwens al niet meer, maar dit volledig terzijde) en prompt word ik au serieux genomen door toch wel geletterde mensen als de VKT. Ik vreesde al dat mijn poging om een Panamarenko naar Oud-Heverlee te halen helemaal zou mislukken. Ik heb immers geen graad behaald in marketing en communication management. Zou ik op een zere teen hebben getrapt: kan je wel voor hebben als drager van Teva’s. Maar wonder boven wonder: er staat nondejandorie een Panamarenko look-a-

like-duikboot op de vijver in het kader van kunst-op-het-water. Ze selecteerden mijn geliefde kunstenaar dus toch

ondanks de dreiging in hun reactie op mijn artikel. Nu is het nog kwestie

van deze duikboot op de plaats van de paddestoel te krijgen en we zijn waar we moeten zijn. Ik start alvast mijn lobbywerk middels de kijkersvraag in de rubriek van ROB-tv: moet de duikboot de paddenstoel vervangen, ja of ja ?

Nu, dit alles volledig terzijde en over tot de orde van de dag. Je hebt het waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt. ’s Morgens rond 6u30 gerommel op straat, gedonder van zware camions, gedreun van een zware pneumatische breekhamer (ik ken deze term omdat dit apparaat toevallig nieuw in de Gamma-krant staat, zo leert een mens nog iets bij). En je gaat kijken en fiets- en voetpad liggen open voor een nieuwe gasleiding of telefoonkabel of internetglasvezel. In deze tijden van directeurs ‘marketing en communicatie’ verwacht je minstens op veertien manieren te worden geïnformeerd, maar deze ‘openleggers’ komen even plots als de belastingsbrief. Onaangekondigd maar steeds te verwachten. Het was voor de gas dat het was: Electrabel. En sindsdien versta ik eindelijk hun slogan: Electrabel, het is jouw energie. Het was inderdaad mijn energie.

Ten eerste: de straat lag nu open en we dachten van: ah ja, laat ze dan even de gasleiding doortrekken tot in onze garage, dan hebben we ook gas. Het is immers geweten dat voor een nieuwe man wokken op een gasvuur toch veel echter is dan op een elektrisch vuur. Ja, de midlife-crisis kan je als man overwinnen door te kiezen tussen: een moto, het aanleggen van een vijver en gastronomie. En zonder gas geen gas-tronomie. Om de koe bij de horens te vatten heb ik daarom onmiddellijk aan de openleggers, echte allochtonen, gevraagd of de gas kon worden doorgelegd tot in ons huis. “Wij weten van niets.” Dan maar naar Electrabel gebeld. Na het verplichte: al onze lijnen zijn bezet, gelieve aan uw toestel te blijven; voor abonnementen druk 1, voor meldingen druk 2… , kom ik uiteindelijk aan 9 en de rubriek alle informatie, maar zelfs daar kon men mij niet dadelijk helpen. Men zou mij terugbellen want er moest worden opgezocht welke resource senior management regio-responsable een antwoord op mijn vraag kon geven. Vroeger was dat anders. Toen hoorde je als je belde op de achtergrond roepen: “Is de Jules hier, ’t is de zoon van Jef die belt met een vraagske”, maar dit volledig terzijde. Geen direct antwoord dus en omdat ondertussen de

Electrabel, het is uw energie De gastrubriek van de moderne allochtoon .

buizenleggers al aan het werk waren en het te goed vooruit ging nog eens teruggebeld. Goed, om een lang verhaal kort te maken: toen onze resource senior management regio-responsable – vriendelijk daar niet van – terug belde, waren de toeleggers al langs geweest en was de put toe. Blijkbaar doet men dat ook niet: dadelijk een leiding verder leggen. Eerst moet een put toe om hem nadien terug te kunnen openmaken. Van een lijding gesproken.

Ten tweede: de toeleggers hadden hun werk niet goed gedaan. De rooster voor de afwatering die dwars over de straat ligt, kwam los te liggen zodat er een zeer gevaarlijke situatie ontstond, vooral voor fietsers. Er was een gapende kier van 10 centimeter tussen de rooster en de betonrand. En nadat de camion van de huisvuilomhaling langs kwam (ze hebben onder mijn invloed ook hun slogan veranderd van ‘uw houvast in deze regio’ naar ‘uw smijt weg in deze regio’, zie één van mijn vorige artikels), was er sprake van een totale perte totale. In het kader van burgerzin, zelf fietser zijn, stichtend lid van de plaatselijke damclub en teveel aan energie belde ik toen naar de gemeente. “We zullen het doorgeven aan de bevoegde persoon.” We zagen niet direct de bevoegde persoon langskomen en hebben enige tijd later nog eens terug gebeld en gemeld dat het toch wel zeer gevaarlijk was en ze eventueel een minder bevoegde persoon konden langs sturen. Electrabel, het is inderdaad uw energie en telefoonrekening. En er kwam toen wel snel reactie, in vier fazen. Faze één: er komt iemand kijken. Fase 2: twee werkmannen zetten de straat af met dranghekkens. Fase 3: een werkman plaatst een verkeersbord. Toen we hem vroegen of de herstelling lang zou duren: Wij weten van niets. Fase 4: uiteindelijk werd de rooster geteld en hersteld.

Ten derde: ondertussen hadden we nog altijd geen gasaansluiting. En het blijkt dat je geweldig gestudeerd moet zijn om daar informatie over te krijgen. Nu heet hun blad ‘Energiek’: Electrabel Energy plus en Optimiser en Connect en kortingen en bestendige opdrachten, transparante prijsbepaling en percenten. En de aansluiting is gratis maar kost dan weer 800 euro.

Maar nog was onze energie door Electrabel nog niet uitgeput. Ten vierde kreeg ik ongevraagd, werd ik dus ver-gas-t op tal van telefoontjes op de meest ongepaste momenten. Tijdens het eten dus van vriendelijke marketeers om deel te nemen aan een enquête over energievoorziening, om over te schakelen van leverancier, om te vragen of je dan wel Nuon dan wel Electrabel meest sympathiek vond, om aan een wedstrijd deel te nemen… En brieven en post en virtuele economie. Ik kreeg zelfs het aanbod dat als ik zou intekenen, ik er een gratis verzekering voor repatriëring uit Patagonië zou bij krijgen. Maar eigenlijk was ik veel meer gebaat met een enkel eenvoudig telefoontje met: kijk, dit moet je doen voor je aansluiting en ik zal dat aanbieden aan een goede prijs. Het lijkt wel of de ene hand niet weet wat de andere doet. Nu ben ik eens iemand waarvan de resource senior management regio-responsable weet dat ik klant wil worden.

Vroeger dan moest ge gewoon Jules bellen en als hij er was, dan was het simpel.

Electrabel, het is uw energie

like-duikboot op de vijver in het kader van kunst-

Gerrit

Page 14: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

14

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

15

Vorige keer maakten we een stand van zaken op van de aanpak van de voetwegen. Door het gemeentebestuur waren een reeks concrete beloften gedaan om officiële voetwegen vrij te maken en te onderhouden waar dit nodig is. Onmiskenbaar werd er de afgelopen jaren goed werk gemaakt van het onderhoud van 33 bestaande voetwegen. Er kwamen ook 56 bordjes om die voetwegen aan te duiden.

Het blijft echter haperen aan een aantal knelpunten. In St.-J.-Weert is er het aanslepende dossier van de voetweg tussen de Leuvensebaan en de Kaubergstraat. Sinds 1984 (!!) is de betwisting lopende, in 1999 werd beslist een rechtsprocedure in te zetten, begin 2006 viel dat alweer eens stil. Dat het allemaal zo lang aansleept, ligt meer aan de trage reactie van de gemeente sinds 1984, dan aan het gerecht. Het schepencollege liet in juni advocaat Goedhuys vragen om opnieuw een zittingsdatum vast te stellen. Dat kan alweer enkele maanden duren. Wordt vervolgd.

Verder is er in Weert een wat vergeten voetweg tussen de Kauwereelstraat en de Roodsestraat. Door de gemeente werd een expert aangesteld om de precieze ligging te achterhalen. Dat rapport werd begin juni afgeleverd en duidt nu exact de ligging aan. Het betrokken perceel wisselde de afgelopen jaren al enkele keren van eigenaar, en allicht werd in de opeenvolgende aktes geen voorbehoud gemaakt voor de voetweg. Het vroegere gemeentebestuur van Weert sprong immers erg slordig om met die voetweg. Op de oude verkavelingsvergunning werd de voetweg niet eens ingetekend, pal op de voetweg werd een stuk grond ingenomen voor een elektriciteitscabine van PBE. Op korte termijn dreigt daar de verjaring. En die kan enkel gestuit worden met een dagvaarding. Maar met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht worden nu geen eigenaars verontrust. “Zwaar bewolkt, begeleiders wachten” heet dat in de duivenberichten.

Achter de bibliotheek in Haasrode loopt voetweg 104. Of beter: zou die moeten lopen en zo een tragewegenverbinding vormen tussen dorpscentrum met school en bibliotheek en de Dalemstraat waar onder meer de scoutslokalen liggen. Volgens afspraak zou die voetweg in 2006 worden vrijgemaakt. Met de gemeenteraads-verkiezingen in zicht werden de brieven aan de aanpalende eigenaars in de koelkast gestopt. Wachten.

Die koudwatervrees is er ook voor de voetweg 16 vanaf de Kartuizerstraat in Blanden. Jaren geleden al werd die volkomen illegale afsluiting al aangeklaagd door de werkgroep verkeer van de gemeentelijke basisschool

in Haasrode. De belofte om ook die voetweg in 2006 vrij te maken wordt allicht niet gehaald. Ook hier werden de brieven aan de eigenaars nog wat in de koelkast gestopt.

En aan de overkant van de straat is er voetweg 14 die mooi door de Kouter loopt. Maar de boer … hij ploegde verder. En zoals u kan zien werd ook de wegverharding mee ondergeploegd. In het lange natte gras is er echter nog plaats voor de voetgangers. Die voorzien zich best van laarzen.

Het gaat niet goed met de huiszwaluw in Vlaanderen. De meest recente inventaris toont aan dat in vergelijking met 30 jaar geleden nog slechts een kwart van het aantal broedparen overblijft. De huiszwaluw werd in 2004 voor het eerst opgenomen in de zogeheten Rode Lijst als een “kwetsbare” diersoort. Vooral geïsoleerde nesten van zwaluwen verdwenen aan een hoog tempo, grotere kolonies hielden beter stand.

Wie in Sint-Joris-Weert al eens omhoog keek, kon het merken. Vooral de Beekstraat , maar ook de buurt van het station is nogal geliefd door een kolonie huiszwaluwen. Vorig jaar telden we in augustus 48 bewoonde nesten van huiszwaluwen. Meestal aan voorgevels, vlak onder dakgoten, met een voorkeur voor houten witte dakgoten zonder plastic bekleding. En vaak met een kenmerkend vrachtje uitwerpselen onder hun nestplaats.

Dit jaar heeft het gemeentebestuur een handje geholpen. Samen met de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen van IGO Leuven werd ter ondersteuning van die kolonie aangeboden om een mestplankje te plaatsen. Daarbij wordt een halve meter onder de nestplaats een plankje geplaatst, zodat de uitwerpselen worden opgevangen. Ook werd aan geschikte huizen aangeboden om een kunstnest te plaatsen. Op die wijze kunnen zwaluwen toch een nest hebben tegen plastic dakgoten. De modder waarmee ze doorgaans hun nest maken kleeft immers slecht tegen plastic. En dan komt het voor dat in het volle broedseizoen het hele nest naar beneden valt.

Een tiental inwoners van Weert gingen in op het aanbod om mestplankjes of kunstnesten te plaatsen. Een gebaar dat meteen ook door de huiszwaluwen werd gewaardeerd. Het aantal bewoonde zwaluwnesten schoot er op 1 jaar met 39 % omhoog: in augustus werden 77 bewoonde zwaluwnesten geteld. En allicht ontsnappen nog heel wat nesten aan achtergevels aan de telling. In al die nesten werden heel wat jongen voortgebracht. Als die hun Afrikareis overleven kan de lente in Sint-Joris-Weert niet meer stuk.

Op onze website kan u de details van de telling nalezen. En ons aanvullingen bezorgen.

De knelpunten in het tragewegendossier

De huiszwaluwen-

hebben tegen plastic dakgoten. De modder waarmee ze doorgaans hun nest maken kleeft immers slecht tegen plastic. En dan komt het voor dat in het volle broedseizoen het hele nest naar beneden valt.

Een tiental inwoners van Weert gingen in op het aanbod om mestplankjes of kunstnesten te plaatsen. Een gebaar dat meteen ook door de huiszwaluwen Achter de bibliotheek van Haasrode begint hier een stukje

voetweg dat de verbinding zou kunnen maken richting Dalemstraat. Enige lenigheid is vereist.

station is nogal geliefd door een kolonie huiszwaluwen. Vorig jaar telden we in augustus 48 bewoonde nesten van huiszwaluwen. Meestal aan voorgevels, vlak onder dakgoten, met een voorkeur voor houten witte dakgoten zonder plastic bekleding. En vaak met een kenmerkend vrachtje uitwerpselen onder hun nestplaats.

De voetweg 14 die vanaf de Kartuizerstraat in Blanden de Kouter inloopt, werd deels weggeploegd.

bewoonde zwaluwnesten schoot er op 1 jaar met 39 % omhoog: in augustus werden 77 bewoonde zwaluwnesten geteld. En allicht ontsnappen nog heel wat nesten aan achtergevels aan de telling. In al die nesten werden heel wat jongen voortgebracht. Als die hun Afrikareis overleven kan de lente in Sint-Joris-Weert niet meer stuk.

Op onze website kan u de details van Jaren geleden al vroeg het oudercomité van Haasrode om deze illegale afsluiting van voetweg 16 in de Kartuizerstraat te laten verwijderen. Het gemeentebestuur beloofde dit tegen eind 2006.

geleden nog slechts een kwart van het aantal broedparen overblijft. De huiszwaluw werd in 2004 voor het eerst opgenomen in de zogeheten Rode Lijst als een “kwetsbare” diersoort. Vooral geïsoleerde nesten van zwaluwen verdwenen aan een hoog tempo, grotere kolonies hielden beter stand.

Wie in Sint-Joris-Weert al eens omhoog keek, kon het merken. Vooral de Hier zou voetweg 30 moeten beginnen en de verbinding

maken tussen de Leuvensebaan en de Kaubergstraat. De betwisting sleept aan sinds 1984.

Hier het zeepwegje tussen de Kauwereelstraat in Weert en de Roodsestraat. PBE plaatste een ondergrondse cabine pal op het tracé.

Dit jaar heeft het gemeentebestuur een handje geholpen. Samen met de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen van IGO Leuven werd ter ondersteuning van die kolonie aangeboden om een mestplankje te plaatsen. Daarbij wordt een halve meter onder de nestplaats een plankje geplaatst, zodat de uitwerpselen worden opgevangen. Ook werd aan geschikte huizen aangeboden om een kunstnest te plaatsen. Op die Hier het zeepwegje tussen de Kauwereelstraat in Weert en

kolonie van Weert

Page 15: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

14

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

15

Aan de hand van het notulen-inzagerecht heeft ADO de aan- en afwezigheden van burgemeester en schepenen tijdens de collegevergaderingen kunnen inkijken. In totaal waren er in deze regeerperiode 238 collegevergaderingen: 46 in 2001 waarbij op 25 vergaderingen alle verkozenen aanwezig waren, 42 vergaderingen in 2002 met 21 allen aanwezig, 44 in 2003 met 25 allen aanwezig, 41 in 2004 met 25 allen aanwezig, 43 in 2005 met alweer 25 allen aanwezig en 22 in 2006 tot en met juni waarvan 11 met allen aanwezig. Op een totaal van 238 CBS’en waren op 132 vergaderingen alle verkozenen aanwezig, dat is 55,5%, iets meer dan de helft. Op 44,5% van de vergaderingen waren er dus een of meerdere verkozenen afwezig.

Op de grafiek kunt u zien dat de meeste dames en heren bestuurders vrij regelmatig aanwezig waren. Zoals te verwachten is Marianne Thyssen met 18% afwezigheid koploper, onverwacht op de hielen gezeten door Ellen Vanvlasselaer met 14,7% afwezigheid, gevolgd door burgemeester Vandezande met 9,7%, Alexander Binon met 8,4%, Marc Rom met 5,9% en Adri Daniëls met 5%. De mannen doen het dus beter dan de vrouwen maar hebben misschien ook meer tijd? Secretaris Boghe is met 2,9% afwezigheid de winnaar van het team en dat voor een ambtenaar zonder zitpenningen.

Rest ons nog kort iets te melden over de gemeenteraden die grosso modo 1 maal per maand plaatsvinden. In 2001 waren er 12 gemeenteraden met 4 waarop alle 21 gemeenteraadsleden aanwezig waren, in 2002 waren er 10 raden met elke keer wel 2 of 3 afwezigen, in 2003 waren er weer 10 raden waarvan 1 met iedereen aanwezig, in 2004 waren er 9 met iedereen aanwezig op 2 raden, in 2005 waren er 11 met 3 allen aanwezig en in 2006 waren er 6 met tot nu toe 1 allen aanwezig. Dit lijkt een mager beestje, maar op de meeste raden waren slechts 1 of 2 afwezigen, soms 3 of 4, dus geen slechte score in totaal. Bravo voor onze gemeenteraadsleden!

En wat schuift dat zo, verkozene des volks zijn?

College van Burgemeester en Schepenen (CBS)

januari 2001 – juni 2006

aantal afwezigheden per persoon op 238 colleges

Onze verkozenen des volks zetten zich niet alleen in voor (het goede reilen en zeilen van) de gemeenschap – ze worden er ook voor vergoed. Wij zijn eens gaan kijken op de website van de VVSG (da’s de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten).De grootte van die vergoedingen wordt bepaald door het inwonersaantal van de gemeente. Hoe kleiner de gemeente, hoe minder de verkozenen verdienen. En omgekeerd. De wedde van de burgemeester en schepenen is afhankelijk van de maximumweddenschaal van de gemeentesecretaris (artikel 19 Nieuwe Gemeentewet). Op zijn beurt is de wedde van de gemeentesecretaris afhankelijk van het inwonersaantal. Zo verdient een burgemeester bij ons 85 % van het hoogste bedrag van de weddenschaal van de gemeentesecretaris, en een schepen verdient 60% van de burgemeester. De OCMW-voorzitter, die vanaf nu ook in het college zetelt, verdient maximaal de wedde van een schepen. Ook de voorzitter van het VKT krijgt in onze

gemeente een schepenwedde, wordt gezegd, iets waar ADO wel wat vragen bij heeft, want eigenlijk hebben we toch een schepen van cultuur?

Gemeenteraadsleden en OCMW-raadsleden krijgen ook ‘presentiegeleden’ - zitpenningen in de volksmond – voor het bijwonen van sommige vergaderingen, telkens zowat 150 euro. De gemeente laat zich ook vertegenwoordigen door gemeenteraadsleden en leden van het college in intercommunales (stijl PBE etc.), en dat wil al wel eens lucratief zijn. Een heel aantal verkozenen en gemeenteraadsleden nemen ook mandaten op waarvoor ze niet vergoed worden.

Dat mag allemaal misschien mooi lijken, maar die inkomsten worden bijgeteld bij de inkomsten die de mandatarissen uit hun andere bedrijvigheden halen, wat over het algemeen maakt dat ze zwaar belast worden. Allemaal erg relatief dus, die bedragen. Sommige mandatarissen nemen bovendien gedeeltelijk verlof zonder wedde van hun werk etc, om hun mandaat naar behoren te kunnen uitoefenen, met financiële en eventueel carrièregevolgen vandien. Dat siert hen, die inzet. Er worden van die vergoedingen ook bijdragen afgestaan aan de partij, bij de ene partij al meer dan de andere. Als je je werk goed wil doen, moet je er veel tijd en kosten in steken, dat staat buiten kijf. Het gemeentelijke werk wordt er bovendien veel technischer op, dus bijblijven is de zaak. En de ene is al wat ijveriger dan de andere, laat het ons zo voorzichtigjes stellen…. Kaf en koren, ’t en is niet anders.

Voor sommigen blijft er wschl. aan het einde van de rit niet zo veel meer over in vergelijking met de tijd en energie die ze er in steken.. Voor ijverige hardwerkers zijn die bedragen heus niet overdreven, vinden wij armoezaaiers hier aan de zijlijn bij ADO.U denkt er misschien aan om binnen 6 jaar op te komen? Meer over dit alles op onze website.

Page 16: d oechelen dé dorpskrant van Oud-Heverleeachter d’oechelen 138 september 2006 1 nummer 138 september 2006 Achter dé dorpskrant van Oud-Heverlee d oechelen ADO’s pizza-, lasagne-

acht

er d

’oec

hele

n 13

8 se

ptem

ber 2

006

16

België - BelgiqueP.B.

3050 Oud-Heverlee 12/2545

Redactie Beekstr. 41 St.-Joris-Weert 016 47.21.82 [email protected]

Indien u een bijdrage stort,dan ontvangt u voortaan ADO met de post.

Dank bij voorbaat

Achter d’oechelen, de dorpskrant van Oud-Heverlee, komt gratis in de bus bij alle inwoners van Oud-Heverlee.

Op onze website www.achterdoechelen.be vindt u alle denkbare informatie en achtergrondinformatie over het dorp en de streek.

Kent u onze cd-roms?Op de cd-rom “wandelen en fietsen in het Dijleland” staan een aantal unieke wandelingen en fietsroutes in onze streek met veel aandacht voor natuur en cultuur. Slechts 9 euro voor CD + kaart.Op 2 cd-roms “langs het tuinpad van mijn vader” hebben we een aantal historische foto’s van het dorp en de buurdorpen verzameld. Met uitleg en software. Slechts 9 euro voor de 2 cd’s.Bestel door een storting met vermelding van de gewenste CD’s.

Volgend nummer verschijnt op 8 november 2006.Aankondigingen van verenigingen en advertenties moeten binnen zijn voor 25 oktober.

Achter d’oechelen wordt bekostigd door vrijwillige bijdragen van de lezers, en door de opbrengst van de jaarlijkse pizza-avond, dit jaar op 18 november.

Stort uw bijdrage op rekeningnummer 001-1673405-37 van ADO Beekstraat 41, 3054 Sint-Joris-Weert.

jaargang 27 nummer 138september 2006

cc de borre 25 jaar: dat gaan we vieren, samen met jou!

zaterdag 23 september 14-01u G R A T I S F E E S T

Straattheaterfestival 14-18umet 20-tal artiesten, alternatieve &

ambachtenmarkt, hapjes & drankjes, …www.zomeropstraat.be

Nacht van de Streling 18-01u met gratis cocktails, kampioene paaldansen,

fototentoonstelling, chillrooms, bodega, rookvrij dansfeest (o.m. hits van ‘81), fi lms uit ’81, …

www.applaus.be

Speelpleinstraat 10 3360 Bierbeek tel.: 016/46 14 00 fax: 016/46 20 27 [email protected]

Vraag de brochure of kijk op www.deborre.be

www.applaus.be

Jos Bekaert Dalemstraat 21 Haasrode 016 40 21 72Geert Defloor Bergenstraat 86 Haasrode 016 40 31 04Herman Fonck Beekstr. 41 St.-Joris-Weert 016 47 21 82Ernst Gülcher Bogaardenstr.t 36 Oud-Heverlee 016 47 14 85Michel Kennis Dalemstr. 5 Haasrode 016 23 77 89Vivienne Lak Groenstraat 6 Oud-Heverlee 016 40 36 26Hartmut Offele Bovenbosstr. 50 Haasrode 016 40 23 63Rik Vanmolkot Bergenstraat 96 Haasrode 016 40 33 95

Wil u deel uitmaken van de redactie of gewoon even helpen bij de praktische realisatie?Graag! Onze redactie staat open voor alle inwoners.Neem gerust met één van ons contact op.

Verantwoordelijk uitgever: Herman Fonck

in dit nummer:

ADO’s verkiezingsdebat op 22 september p 1Pizza-avond 18 november p 1De partijprogramma’s vergeleken p 2Politiek wegwijzertje voor Oud-Heverlee p 4Advertenties politieke partijen p 5Tussen droom en daad... p 11Gemeenteraad p 12Zomerfeest p 12Electrabel, het is uw energie p 13De knelpunten in het tragewegendossier p 14De huiszwaluwenkolonie van St.-Joris-Weert p 14Hoeveel verdienen verkozenen? p 15Afwezigheden in het schepencollege p 15

De redactie na het plooien van de juni-achter d’oechelen, afscheid Paul Pues.