Cursusprogramma 2013

8
CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 2013

description

Ook voor 2013 heeft CNV Opleiding & Training weer een cursusprogramma neergezet waarmee je aan de slag kunt met je loopbaan of persoonlijke ontwikkeling, in werk en privé. Aangezien de cursussen en workshops voor iedereen toegankelijk zijn, kun je bijvoorbeeld samen met een collega inschrijven.

Transcript of Cursusprogramma 2013

Page 1: Cursusprogramma 2013

1

CNV Cursusprogramma

> Leren werkt!

2013

Page 2: Cursusprogramma 2013

2

Leren werkt!Workshops

Profileren kun je leren Flow in je werk Netwerken Social NetworksSuccesvol profileren en solliciteren met LinkedInAssertiviteitFormuleren en schrijven CursusseN

Verantwoord leidinggevenPersoonlijke ontwikkelingCommunicerenLeren onderhandelenEmotionele intelligentiePersoonlijke effectiviteitLoopbaanoriëntatieLoopbaanperspectief 50 +Omgaan met veranderingen

retraite

Plezier in werk

De CNV Vakcentrale organiseert in samenwerking met de CNV-bonden cursussen en workshops voor leden, vrijwilligers en niet-leden. Het CNV vindt het belangrijk dat werknemers en werkzoekenden gebruik kunnen maken van scholing om hiermee hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt te vergroten. Naast het opdoen van meer kennis en vaardigheden, kun je het volgen van een cursus ook zien als een manier om je netwerk uit te breiden en een impuls om werk te maken van je loopbaan.

Ook voor 2013 heeft CNV Opleiding & Training weer een cursuspro-gramma neergezet waarmee je aan de slag kunt met je loopbaan of persoonlijke ontwikkeling, in werk en privé.

Aangezien de cursussen en work-shops voor iedereen toegankelijk zijn, kun je bijvoorbeeld samen met een collega inschrijven. Op www.cnv.nl vind je de cursusvoorwaarden. De cursussen en workshops worden gegeven op verschillende locaties in Nederland. Op www.cnv.nl/cursusaanbod vind je een overzicht van alle cursussen en workshops. Je kunt je hier ook inschrijven.

tipsVia je werkgever kunnen scholings-kosten vaak vergoed worden. Hier een aantal tips:1. Lees in de CAO welke afspraken er

voor jou gelden over het volgen van scholing en maak hiervan gebruik.

2. Benut je POP, PB-budget, of toegekend scholingsbudget voor het bekostigen van een cursus of workshop.

Page 3: Cursusprogramma 2013

3

Profileren kun je leren Leer jezelf op de kaart te zetten

Zowel in werk als privé is het soms van belang meer van jezelf te laten zien en horen. Dit is niet altijd makkelijk, zeker niet wanneer je gewend bent op basis van gelijkheid en dienstbaarheid te handelen. Om jezelf te profileren moet je meer ruimte durven innemen en je mening laten horen. In deze workshop leer je hoe je met behulp van jouw gereedschap: stem, lijf en je verhaal, jezelf op de kaart zet en meer zichtbaar maakt wie je bent, wat je kunt en wat je doet.

Flow in je werkOp naar de optimale ervaring

Ken je dat moment waarop je volledig geconcen-treerd geniet van het neerzetten van een werk-prestatie? Deze momenten zijn zeer waardevol, want het ervaren van flow in je werk brengt werk-plezier, inspiratie en geeft je energie. Daarom kijken we in deze workshop naar de elementen van flow en leer je deze toe te passen op jouw werk-situatie. Wat kun je zelf doen om (weer) flow in je werk te ervaren?

NetwerkenZet je contacten in om je doelen te bereiken

Wat is netwerken eigenlijk en waarom is het be-langrijk? In deze workshop leer je op een bewuste en doeltreffende manier contacten in te zetten om je doel te bereiken. Door ‘netwerkgesprekken’ aan te gaan met deze contacten vergroot je de kans op succes. Tijdens de workshop krijg je inzicht in jouw netwerk, leer je hoe je een netwerkgesprek goed voorbereid en hoe je jouw netwerk aan contacten, kunt onderhouden en uitbreiden.

Social Networks Wat kan jij daarmee doen m.b.t. je werk en loopbaan?

Twitter, LinkedIn, Hyves, Facebook wat moet je ermee? Of wat kan je ermee? Steeds meer mensen maken gebruik van deze sociale netwerken om informatie uit te wisselen, zichzelf te presenteren zowel privé als zakelijk. In deze workshop van 2

dagdelen worden een aantal netwerken geïntro-duceerd. Wat kan je ermee op je werk of hoe kun je jouw netwerk vergroten? Bedenk dat je ook als werknemer je sociale netwerken kunt inzetten. We geven tips hoe je hiermee om kunt gaan en wisse-len ervaringen uit.

Succesvol profileren en solliciteren met LinkedInAan de slag met LinkedIn

Op de arbeidsmarkt van nu gaat het steeds min-der over het vinden van een baan en steeds meer over het gevonden worden. Sociale netwerken als LinkedIn bieden hiervoor een podium waar steeds meer werkzoekenden gebruik van maken. In deze workshop ga je 2 middagen aan de slag met: het schrijven van een profieltekst, het samenstellen van een aantrekkelijk CV, het presenteren van jezelf op LinkedIn en in een sollicitatiegesprek. Op deze manier raak je vertrouwd met het gebruik van Social Media ten behoeve van je loopbaan.

AssertiviteitMeer dan ‘nee’ leren zeggen

Vind je het moeilijk om uit te komen voor jouw mening? Durf je geen grenzen aan te geven op het werk? Dan biedt de workshop assertiviteit je de helpende hand. Assertief op het werk betekent: nee leren zeggen, grenzen kunnen aangeven, met respect voor jezelf en de ander. Ook complimenten en kritiek geven en krijgen horen daarbij. Gedrags-verandering kan tot stand komen door zelfbe-wustzijn, bewust kiezen en volhouden. Je sluit de workshop af met jouw persoonlijke routebeschrij-ving voor gedragsverandering.

Formuleren en schrijvenHet belang van een correct geschreven brief of e-mail

In deze workshop leer je rekening houden met de belangrijkste valkuilen in de Nederlandse taal op het gebied van spelling en grammatica. Je leert hoe je volgens moderne maatstaven een correcte brief of e-mail schrijft. En omdat het gebruik van taal ook heel leuk kan zijn, ga je tot slot creatief aan de slag met een aantal taaloefeningen.

Workshops > Alle workshops duren 1 dag of 2 losse dagdelen.

Page 4: Cursusprogramma 2013

4

Verantwoord leidinggevenWelke waarden en principes gebruik jij hierbij?

De vraag hoe wij verantwoord leiding kunnen geven aan onszelf en onze collega’s staat centraal in deze tweedaagse cursus. Tijdens deze zoektocht gebrui-ken we Benedictus als inspiratiebron. Zijn eeuwen-oude kwaliteiten voor leidinggevenden zijn nog steeds verrassend actueel. Daarnaast behandelen we ook moderne opvattingen over verantwoord leidinggeven. In deze cursus leer je om je eigen keuzes te maken op basis van jouw persoonlijke waarden of principes. Ook verantwoord omgaan met de tijd en met jezelf als leidinggevende, komen aan de orde. De theorie rondom leiderschap ga je vervolgens omzetten in concrete stappen in een persoonlijk actieplan.

Persoonlijke ontwikkelingBouw aan je zelfkennis

Heb je ook het gevoel, dat er steeds meer van je gevraagd wordt? Het lijkt of de meetlat ieder jaar hoger ligt. Om beter te functioneren op je werkplek wil je jezelf ontwikkelen, maar in welke richting? Een flinke dosis zelfkennis is noodzakelijk om die vraag te beantwoorden.Werken aan je persoonlijke ontwikkeling, geeft je de mogelijkheid om het stuur zelf in handen te nemen. Je ontdekt jouw kwaliteiten, vaardigheden, maar ook jouw belemmeringen en hoe je daarmee om kunt gaan. Deze cursus vormt jouw persoon-lijke gereedschap, waarmee je zelfkennis kunt opbouwen.

Communiceren Verbeter je communicatievaardigheden

Goed communiceren op het werk maar ook privé, is erg belangrijk. ‘Storingen’ in de communicatie kunnen voor heel vervelende situaties zorgen. Hoe vaak wordt er niet ‘langs elkaar heen’ gepraat of gewerkt? Of blijkt er een verschil te bestaan tussen

wat gezegd en bedoeld werd? In deze cursus ga je met behulp van verschillende communicatiestijlen je eigen communicatie verbeteren. Je leert om te gaan met lastige situaties en ontwikkelt hiervoor diverse technieken. Een praktische cursus die je direct voordeel zal opleveren in je dagelijkse leven. Want communiceren….dat doen we de hele dag.

Leren onderhandelenVoer een gesprek met winst voor beide partijen

Goed kunnen onderhandelen is een vaardigheid die in verschillende situaties van pas komt. Op het werk kan zowel je persoonlijke belang als het groepsbelang aanleiding zijn, om een onderhan-delingsgesprek aan te gaan met bijvoorbeeld je leidinggevende. Of het nu gaat om arbeidsvoor-waarden, arbeidsomstandigheden of inhoudelijke aspecten van je werk, door het voeren van een goed gesprek hierover vergroot je de kans dat jouw be-lang gehoord en gehonoreerd wordt. In deze cursus komen de spelregels van het onderhandelen aan bod. Door middel van oefeningen, tips en tools, leer je om een effectief onderhandelingsgesprek te voeren dat voor beide partijen met een goed gevoel wordt afgerond.

Emotionele Intelligentie (EQ)Leer je emotionele vaardigheden te benutten

Emoties op je werk - wat moet je ermee? Enthou-siasme, frustratie, boosheid, angst, onzekerheid van jezelf of de ander: het beïnvloedt je werk en kan het bereiken van je doelen in de weg staan. Toch is emotionele intelligentie meer dan het signaleren van en omgaan met deze emoties. Het is ook het ontwikkelen van je zelfbewustzijn en het leren om jezelf te blijven motiveren in lastige situaties. Naast de persoonlijke insteek, leer je op deze cursus ook hoe je emotionele vaardigheden kunt benutten in relaties met anderen. Zo ontwikkel je doelmatige communicatieve vaardigheden.

CursusseN > Een cursus duurt 2 (niet aaneengesloten) dagen.

Page 5: Cursusprogramma 2013

5

Persoonlijke effectiviteit Haal het maximale uit jezelf en bereik zo je doelen

Persoonlijke effectiviteit betekent dat je door be-paald gedrag in staat bent om doelen te behalen. Om dit te kunnen bereiken is het van belang dat je weet welk gedrag je belemmert om het maximale uit jezelf te halen. Deze cursus heeft een sterk persoonlijk karak-ter. Leren op basis van je eigen ervaringen en die van anderen, ondersteund door korte theorie. Dit maakt de cursus zeer praktisch en dynamisch. Aan het einde van de cursus weet je met behulp van de handreikingen hoe jij je persoonlijke effectiviteit vergroot.

LoopbaanoriëntatieVind antwoorden op je belangrijkste loopbaanvragen

In de cursus Loopbaanoriëntatie ga je, los van je dagelijkse werk, collega’s en werkgever, aan de slag met voor jouw belangrijke loopbaanvragen. In 2 cursusdagen vind je antwoorden op de vra-gen; wie ben ik?, wat kan ik? En wat wil ik? Je onderzoekt waar jouw kwaliteiten, persoonlijke eigenschappen en ambitie, het beste tot hun recht komen. Met dit loopbaanprofiel zul je in staat zijn om een actieplan op te stellen waarmee je jouw loopbaan weer op het juiste spoor kunt zetten.

Loopbaanperspectief 50+Speciaal voor werknemers van 50 jaar en ouder

Waar sta je nu in je loopbaan? Wat heb je al gedaan en wat zou je de komende jaren nog in willen zet-ten? Hoe zie je de toekomst, zowel in werk als in combinatie met je privéleven? Om op deze vragen antwoord te vinden, ga je actief aan de slag met jouw loopbaanwaarden, competenties, loopbaan-wensen en mogelijkheden, resulterend in een con-creet actieplan. Samen met leeftijdsgenoten deel je evaringen en denk je na over de toekomst van jouw werkzame leven.

Omgaan met veranderingen Ga op zoek naar de uitdaging die verandering je biedt

Veranderingen maken we allemaal door: thuis, in onze relaties, in onze vrije tijd en op ons werk. Ze zijn soms onvoorspelbaar waardoor we moeite hebben om er op een positieve manier mee om te gaan. In deze tweedaagse cursus krijg je inzicht in welke invloed veranderingen kunnen hebben en wat jouw persoonlijke reactie op veranderingen is. Je wordt je bewust van de invloed die je uit kan oefenen en je leert vanuit de verandering nieuwe kansen of perspectieven te creëren.

Paul Koster Trainer Persoonlijke effectiviteit “Als we onszelf veranderen, veranderen we de wereld. Daarom gaat Persoonlijke Effectiviteit over het overwinnen van de barrières die je zelf opwerpt. Twee dagen met elkaar op zoek naar hoe het óók kan. Ga je mee op reis?”

Page 6: Cursusprogramma 2013

retraite

Plezier in werk (Retraite) Zoektocht naar persoonlijke waarden, drijfveren en inspiratiebronnen

Duur: 4 daagse retraiteWerken is meer dan geld verdienen alleen. Tij-dens deze retraite ga je op zoek naar aspecten die voor jou van belang zijn. Je gaat nadenken over wat je zoekt in werk, wat je mist en welke aspecten je meer terug zou willen zien in jouw werk. Door een aantal dagen te verblijven op een inspirerende locatie, kom je toe aan meer rust en ruimte om stil te staan bij waarden, keuzes en inspiratiebronnen die in je werk belangrijk zijn.Deze retraite is inclusief 3 overnachtingen en maaltijden. Kijk op www.cnv.nl/cursusaanbod voor prijsinformatie.

6

Frans Brakenhof (31), Marketing assistent“Tijdens de cursus Loopbaanoriëntatie werkten we vaak in kleine groepjes. Daar zag ik eerst erg tegenop, maar achteraf heb ik er juist veel van geleerd. Ook na de cursus ben ik actief gebleven; cv aanpassen, competenties checken, verder ontwikkelen. Je gaat echt aan de slag met je loopbaan”.

Page 7: Cursusprogramma 2013

7

Werknemers die hun werk met plezier doen zijn gelukkiger, zijn minder vaak ziek en pres-teren beter. Met onze cursussen wil het CNV het werkplezier van deelnemers vergroten, vaardigheden verbreden en een beter inzicht geven in wie je bent, wat je wilt en wat je kunt.

Cursussen en workshopsDe cursussen van het CNV kenmerken zich door de gemengde samenstelling van de groepen. Cursis-ten verschillen in leeftijd, opleidingsniveau, bond en sector waarin zij werken. De gemengde samen-stelling maakt dat tijdens de cursus een unieke leerervaring ontstaat. Het aanbod is laagdrempelig en voor een breed publiek toegankelijk.

Leren van elkaarHet leren van elkaar is een uitdaging; niet alleen in het herkennen van overeenkomsten, maar ook in het erkennen van verschillen tussen mensen. Of het nu gaat om het opdoen van kennis, het oefenen van vaardigheden of om persoonlijke groei: de kern van de cursussen van het CNV bestaat uit het leren van elkaar. Dit betekent dat cursisten niet alleen leren van de trainer, maar ook van de ervaringen en verhalen van de medecursisten.

IdentiteitDe cursussen dragen de christelijke identiteit van het CNV uit. Dit komt in het bijzonder tot uitdruk-king in de wijze waarop cursisten met elkaar omgaan. De CNV-grondwaarden naastenliefde (respect hebben voor jezelf en de ander) en ge-rechtigheid (ruimte bieden aan jezelf en de ander) staan hierbij centraal. Ook het cursusmateriaal is geschreven vanuit deze grondwaarden.

Vergroot je plezier in werk!

Cursiste“Veel van wat ik in de workshop Profileren heb geleerd, gebruik ik als aanvulling tijdens sollicitatiegesprekken. Met meer zelfvertrouwen en een positieve houding, verkoop je jezelf beter”.

Page 8: Cursusprogramma 2013

InschrijvenAls je een keuze hebt kunnen maken, schrijf je dan in via internet op http://www.cnv.nl/cursus-aanbod. Alle aanmeldingen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst. Wij raden je daarom aan zo snel mogelijk in te schrijven. Zodra wij de aanmelding hebben ontvangen, krijg je hiervan een bevestiging.

Meer informatieWanneer en waar de cursussen plaatsvinden, kun je terugvinden op internet. Gedurende het jaar kunnen er wijzigingen dan wel aanvullingen op het programma plaatsvinden. Wanneer je op de hoogte wilt blijven van ontwik-kelingen, thema’s en wijzigingen, meld je dan aan voor onze e-mail nieuwsbrief. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via www.cnv.nl. Wil je advies of heb je vragen over plaatsing, aanmelding of annulering, bel dan met CNV Info, 030-7511001. Onze medewerkers staan je graag te woord.

LestijdenDagcursussen: 9.30 – 16.30 uurMiddagcursussen: 13.00 – 16.30 uurAvondcursussen: 19.30 – 22.00 uu

Doorgang van de cursusUiterlijk vijf weken voor aanvang ontvang je een bevestiging dat de cursus definitief doorgaat, inclusief data, locatie en lestijden. Bij te weinig aanmeldingen behoudt het CNV zich het recht voor cursussen te annuleren. Hierover ontvang je tijdig bericht. Dit is ook het geval als je niet geplaatst kunt worden omdat er te veel inschrij-vingen zijn. In beide gevallen is het secretariaat altijd bereid met je mee te denken over alterna-tieven.

CursusvoorwaardenAlleen mensen die schriftelijk bericht hebben gehad, kunnen aan de cursussen deelnemen. Tot uiterlijk 4 weken voor aanvang van de cursus/workshop kun je kosteloos annuleren. Wij willen je vragen bij annulering contact op te nemen met het secretariaat van CNV Opleiding & Training, telefoonnummer: 030-7511288 of per e-mail: [email protected]. Zij geven je inzicht in de annuleringskosten en melden je af bij de trainer.Wanneer je je afmeldt binnen de 4 weken voor aanvang van de cursus of wanneer je niet ver-schijnt, wordt het cursusgeld niet teruggestort.

WijzigingenHet CNV behoudt zich het recht voor om de plaats, locatie, aanvangstijd en/of trainer van een cursus te wijzigen.

algemene informatie