Club management nieuwsbrief 06 2015

5
juni 2015 Verschijnt 12x per jaar Thema: Uniforme kennis van het team Bizar afwijkend advies aan klanten De adviezen die de trainers formu- leerden lagen bizar ver uit elkaar. De meeste adviezen waren alleen gericht op het trainingsprogramma binnen de muren van het sportcentrum, een aantal puur op de manier van spier- training, sets, reps en methode. Veel van de trainers leggen de nadruk op de uithoudingsvermogen training, 3 keer per week, ondersteund door spiertraining. Slechts 1 trainer nam in het advies de Nederlandse Norm Gezond Bewegen mee. Twee trainers voegden nog voedingsadvies toe in de vorm van het gebruik van eiwit shakes. Onvoldoende uniforme basiskennis Het is natuurlijk enigszins vreemd dat wij in ons primaire product, daar waar de richtlijnen op dit vlak, zowel nationaal als internationaal, kris- talhelder zijn (door ACSM en TNO/ Fit!vak), we toch niet in staat zijn die informatie tussen de oren van onze trainers te krijgen. Onze klant heeft daarbij natuurlijk het nakijken want die krijgt geen uniform advies van de fitness organisatie. De ene trainer zegt dit, de andere dat, wat moet de klant geloven? Dit komt ook absoluut niet professioneel over op klanten. Onvoldoende aansturing en training Uit onze analyse concluderen we dat er vanuit het management on- voldoende aansturing en training is om te komen tot een uniform advies over de meest belangrijke doelstel- lingen waarvoor onze klanten bij ons binnenstappen. Te weten: afvallen, uithoudingsvermogen verbeteren, spieren ontwikkelen en gezondheid bevorderen. Stel je dit eens voor in de autobranche. Dat men zoveel verschil- lende meningen heeft over de APK keuring van een auto? Ondenkbaar. Hoe houd je je team up-to-date? Hoe krijgt een manager het voor elkaar om een team op één lijn te krijgen wat betreft kennis en klantadvies? We gaan er natuurlijk allemaal vanuit dat iemand die een Fitness A of B heeft gevolgd een correct, up-to-date en gepast advies kan geven. Dat is in de regel ook wel zo, maar vaak krijgt deze kennis een eigen interpretatie en worden trainers niet altijd structu- reel bijgeschoold. Daardoor komen de nieuwe trainers altijd met de nieuwste Uniforme kennis team Eind 2014 hebben wij vanuit EFAA een klein onderzoek gedaan naar de kennis van fitnes- strainers en naar het advies dat wij als fitnessbranche verstrekken. Wij hebben 10 fitnesstrai- ners van verschillende organisaties gevraagd om een compact advies, een elevator pitch, te schrijven voor mensen die willen afvallen en dan specifiek over het beweeggedeelte. De uitkomst was op zijn minst verrassend te noemen en geeft aan dat er werk aan de winkel is. Cognitieve gedrags- therapie in de fitness- branche PAGINA 3 PAGINA 4 PAGINA 5 Een effectief selectiegesprek Structuur voor hogere effectiviteit

description

Club management nieuwsbrief 06 2015

Transcript of Club management nieuwsbrief 06 2015

juni 2015

Verschijnt 12x per jaar

Thema: Uniforme kennis van het team

Bizar afwijkend advies aan klantenDe adviezen die de trainers formu-leerden lagen bizar ver uit elkaar. De meeste adviezen waren alleen gericht op het trainingsprogramma binnen de muren van het sportcentrum, een aantal puur op de manier van spier-training, sets, reps en methode.

Veel van de trainers leggen de nadruk op de uithoudingsvermogen training, 3 keer per week, ondersteund door spiertraining. Slechts 1 trainer nam in het advies de Nederlandse Norm Gezond Bewegen mee. Twee trainers voegden nog voedingsadvies toe in de vorm van het gebruik van eiwit shakes.

Onvoldoende uniforme basiskennisHet is natuurlijk enigszins vreemd dat wij in ons primaire product, daar waar de richtlijnen op dit vlak, zowel nationaal als internationaal, kris-talhelder zijn (door ACSM en TNO/Fit!vak), we toch niet in staat zijn die informatie tussen de oren van onze trainers te krijgen. Onze klant heeft daarbij natuurlijk het nakijken want

die krijgt geen uniform advies van de fitness organisatie. De ene trainer zegt dit, de andere dat, wat moet de klant geloven? Dit komt ook absoluut niet professioneel over op klanten.

Onvoldoende aansturing en trainingUit onze analyse concluderen we dat er vanuit het management on-voldoende aansturing en training is om te komen tot een uniform advies over de meest belangrijke doelstel-

lingen waarvoor onze klanten bij ons binnenstappen. Te weten: afvallen, uithoudingsvermogen verbeteren, spieren ontwikkelen en gezondheid bevorderen. Stel je dit eens voor in de autobranche. Dat men zoveel verschil-lende meningen heeft over de APK keuring van een auto? Ondenkbaar.

Hoe houd je je team up-to-date?Hoe krijgt een manager het voor elkaar om een team op één lijn te krijgen wat betreft kennis en klantadvies? We gaan er natuurlijk allemaal vanuit dat iemand die een Fitness A of B heeft gevolgd een correct, up-to-date en gepast advies kan geven. Dat is in de regel ook wel zo, maar vaak krijgt deze kennis een eigen interpretatie en worden trainers niet altijd structu-reel bijgeschoold. Daardoor komen de nieuwe trainers altijd met de nieuwste

Uniforme kennis teamEind 2014 hebben wij vanuit EFAA een klein onderzoek gedaan naar de kennis van fitnes-strainers en naar het advies dat wij als fitnessbranche verstrekken. Wij hebben 10 fitnesstrai-ners van verschillende organisaties gevraagd om een compact advies, een elevator pitch, te schrijven voor mensen die willen afvallen en dan specifiek over het beweeggedeelte. De uitkomst was op zijn minst verrassend te noemen en geeft aan dat er werk aan de winkel is.

Cognitieve gedrags-therapie in de fitness-branche

PAGINA 3 PAGINA 4 PAGINA 5

Een effectiefselectiegesprek

Structuur voor hogere effectiviteit

» JUN 20152

inzichten en weten de ‘oude’ trainers natuurlijk een en ander ‘beter’ omdat ze al jaren ervaring hebben.

Formuleer eenduidig advies!Allereerst is het van belang om als organisatie een eenduidig advies te formuleren, waaraan alle trainers zich zullen moeten conformeren. Deze kunnen op de inwerkchecklist van nieuwe trainers gezet worden en dienen regelmatig in het afdelings-overleg besproken te worden.

Gemakkelijk leren met de club e-learning module Een andere ideale manier om het kennisniveau van de trainers struc-tureel up-to-date te houden en door te ontwikkelen is gebruikmaken van de Club E-learning module van EFAA.

Voor een kleine bijdrage per maand kan het gehele team e-learning pro-gramma’s volgen en kennistoetsen doen.

Via deze online e-learning module beheert het management zelf de cursussen en bijscholingen van het team en heeft ook inzage in de ac-tiviteiten en resultaten ervan. Het is een laagdrempelige en goedkope oplossing voor expertise ontwikkeling van het team.

Beschikbare e-learning program-ma’s binnen deze e-learning module zijn:

◆ Actief Leven ◆ Gezonde Leefstijl ◆ Een Gezond Lichaam ◆ Beweegdeskundige (pre)diabetes ◆ Bewegen is Medicijn - Inzicht ◆ Bewegen is Medicijn - Trainer ◆ Basis- en Functionele Anatomie ◆ Fysiologie ◆ Trainingsleer ◆ NASM PT Kennismaking ◆ Bijscholing Beweegdeskundige

(pre)diabetes ◆ Beweegdeskundige overgewicht/

obesitas ◆ Motivational Interviewing ◆ Excellente Service

Voor meer informatie over de Club E-learning module van EFAA, mail naar [email protected]

«

« Managementtips

Ben jij de baas of de coach van je team?

◆ Let er in discussies op dat je niet in je emoties blijft steken, maar er juist gebruik van maakt!

◆ Vraag elke week aan een ander teamlid om de “gouden tip”.

◆ Wat zijn de doelen voor het komende half jaar? Maak ze helder en bekend en werk met deadlines.

◆ Ga uit van succes en stel vaak de vraag ‘hoe”?

» JUN 20153

Bij cognitieve therapie is het uitgangs-punt dat het denken invloed heeft op het gedrag en gevoel van de mens.

Bij gedragstherapie wordt gewerkt aan hoe iemand zich gedraagt en hoe iemand zich voelt.

Bij cognitieve gedragstherapie gaat men er van uit dat gedachten (cognities) invloed hebben op ons gedrag en gevoel, en omgekeerd. Met cognitieve gedragstherapie leert men o.a. via inzichten en coaching het gedrag te beheersen en zo nodig te veranderen. Inzicht krijgen in en kennis opdoen over de manier van denken is dus een belangrijke pijler. Dit gebeurt aan de hand van gesprekken met een coach in het sportcentrum. Aanvullend kunnen opdrachten meegegeven worden voor thuis.

Doelstelling van cognitieve ge-dragstherapie is normaal gesproken

dat men beter leert omgaan met emotionele problemen, zoals angst, boosheid, somberheid of schuld-gevoelens. Binnen de context van een sportcentrum wordt cognitieve gedragstherapie toegepast om de deelnemer te helpen bij gedragsver-andering met betrekking tot zijn of haar leefstijl. Op deze manier wordt er toegewerkt naar een duurzaam gezondere leefstijl of naar een specifiek doel zoals afvallen.

Tijdens de coachsessies tracht de coach inzicht te krijgen in bepaalde gebeurtenissen uit het verleden en welke invloed deze hebben op dit moment. Cognitieve gedragsthera-pie richt zich daarbij wel veel vaker op wat er in het heden gebeurt dan op het verleden. Wat belemmert een goede invulling van bv. beweegac-tiviteiten om resultaat te behalen en hoe kan eraan gewerkt worden om deze belemmeringen om te zetten in bekrachtiging? Uit onderzoek blijkt dat het veranderen van gedrag en tegelijkertijd ook de gedachten goed samengaan.

Toepassing in de fitnessbrancheDe eerste structurele toepassing van cognitieve gedragstherapie binnen de fitnessbranche gebeurt in het Overgewicht Preventie Programma Leefstijl Challenge van EFAA. De pijlers binnen het programma zijn beweging, voeding en mentale fitheid en binnen die derde pijler wordt cognitieve ge-dragstherapie met succes toegepast.

De deelnemende begeleidingsor-ganisaties vaardigen een trainer af naar de Overgewicht Preventie Coach opleiding, waar de trainer wordt bijge-schoold tot coach. Het kennisdossier overgewicht en obesitas van TNO/Fit!vak heeft model gestaan voor het programma, waardoor het ook een erkende status heeft gekregen vanuit NISB als erkende interventie op de Sportimpuls menukaart. CO-EUR obesitas klinieken zijn inmiddels als samenwerkingspartners aangesloten en er zijn al 27 locaties in opleiding om aan te sluiten bij het netwerk.

Meer informatie over het Overgewicht Preventie [email protected]

Cognitieve gedragstherapie in de fitnessbrancheCognitieve gedragstherapie is een behandelmethode vanuit de psychiatrie. Cognitieve gedragstherapie bestaat uit cognitieve therapie en gedragstherapie. Er gaan al jaren stemmen op in de branche dat het verloop binnen de sportcentra pas substantieel terug te brengen is als mensen intensiever begeleid gaan worden, met name op het gebied van gedragsverandering. Het moment lijkt aangebroken waarop dit ook breed toegepast gaat worden.

«

» JUN 20154

Een gestructureerd selectiegesprek kan als volgt worden opgebouwd:Je ontvangt de sollicitant met een open en vriendelijke houding en geeft een toelichting over je functie en de rol die je speelt in het centrum. Zorg voor een rustige gespreksruimte waar je niet gestoord wordt. Het is in de beginfase tevens van belang dat je de sollicitant duidelijkheid verschaft over de fasering van het gesprek. Dit klinkt misschien vreemd, maar juist door het stellen van doelgerichte kaders, creëer je voor de sollicitant een stuk houvast en zal hij of zij meer ontspannen en zichzelf zijn.

Voor de sollicitant is het belangrijk een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van zijn mogelijke toekomsti-ge werkkring. Een rondleiding is een goede manier om een indruk te geven van je bedrijf. Vertel bijvoorbeeld ook

iets over de historie, het aantal leden, de cultuur, de opbouw van het bedrijf en de producten en diensten die je aanbiedt.

Nadat de sollicitant een indruk heeft opgedaan van het bedrijf en het ijs is gebroken, kun je overgaan tot het verzamelen van relevante informatie over de sollicitant. Zorg ervoor dat je genoeg informatie verzamelt, zodat je kunt beoordelen of je de juiste kandidaat gevonden hebt. Een goede voorbereiding kan je hierbij van dienst zijn. Heb je een curriculum vitae ontvangen, gebruik dit dan als uitgangspunt.

Stel bijvoorbeeld vragen over per-soonlijke motivatie en ambities, per-soonlijke en beroepsmatige kwali-teiten, de verwachtingen m.b.t. de arbeidsvoorwaarden, de reden voor vertrek bij vorige werkgevers en de reden waarom de sollicitant bij jouw centrum wil werken. Vermijd irrelevan-te vragen over de privésituatie van de sollicitant. Zorg ervoor dat er sprake is van een dialoog. Onervaren selecteurs hebben de neiging tijdens deze fase te verzanden in een spel van vraag en antwoord.

Nadat je voldoende informatie hebt verzameld, kun je wat dieper ingaan op de details van de functie en jouw verwachtingen. Kies er bewust voor dit niet aan het begin van het gesprek te doen. Hiermee voorkom je sociaal wenselijke antwoorden van de sollici-tant.

Een effectief selectiegesprekDe huidige krapte op de arbeidsmarkt vraagt om een professioneel wervings- en selectiebeleid. Goed opgeleide fitnessprofessionals kunnen elders in het bedrijfsleven uiteenlopende banen krijgen met uitstekende perspectieven. Sollicitanten zijn kritisch en hebben vaak een probleem met het maken van een keuze. Ook in de fitnes-sbranche krijgen we steeds meer te maken met deze trend. Reden te meer om ook als fitnessondernemer aandacht te besteden aan de kwaliteit van je selectiegesprekken.

Voordat een nieuwe medewerker bij je begint, is het raadzaam alle details van de arbeidsvoorwaarden met elkaar te bespreken. Denk hierbij aan: werktijden, contractduur, vakantie-regeling en -toeslag, buitengewoon verlof, studie- en opleidingsmoge-lijkheden, pensioenregeling, bedrijfs-spaarregelingen en salaris. Heb je te maken met meerdere kandidaten voor een vacature, dan is het mogelijk dit onderwerp te bespreken in een tweede gesprek.

Eindig het gesprek met concrete en eenduidige informatie over het verdere verloop van de procedure. Heb je gesprekken met meerdere kandidaten, geef dit dan aan en vertel de sollicitant binnen welke termijn hij of zij een reactie van je kan verwachten.

MANA Advies Training & CoachingNathalie van Spall

«

» JUN 20155

Structureren is het creëren van een routinematige manier om te reageren op een ontelbaar aantal taken. Hierdoor maken we tijd vrij die we kunnen gebruiken voor belangrijkere zaken. We kunnen op alle vlakken van het leven structureren.

Hier enkele voorbeelden:1. Gebruik standaarddocumenten

voor standaardreacties op vragen die mensen stellen of voor brieven naar klanten. Ook de informatie die nodig is om mailtjes te beantwoor-den kan kant en klaar staan in de computer. Vaak hoef je dan alleen nog maar enkele wijzigingen aan te brengen. Je hoeft in elk geval niet meer iedere keer een nieuwe brief te schrijven.

2. Maak gebruik van één agenda of planner. Sommige mensen noteren hun afspraken, dingen die ze moeten doen en plaatsen waar ze moeten zijn in verschillende agenda’s, kalenders of notitie-boekjes. Zo is er een werkkalender en een kalender voor persoonlij-ke afspraken. Er liggen tientallen blaadjes op het bureau om ons aan dingen te herinneren die we vandaag nog moeten doen. De af-sprakenkaart van de tandarts ligt in de bovenste la van het bureau en geeft aan dat we deze maand een bezoek moeten plannen. Het

bonnetje van de stomerij ligt op het dashboard van de auto, zodat we niet vergeten na het werk de kleren op te halen. Het tennisschema is op de koelkast geplakt en er zijn nog een aantal dingen die we niet opgeschreven hebben, maar die we gewoon hopen te onthouden. Weg met al deze losse notitieblaad-jes, agenda’s, kaarten en planners. Gebruik 1 agenda of een ander middel dat u gemakkelijk in de omgang vindt, en noteer hierin al uw afspraken, dingen die u moet doen of moet onthouden.

3. Ruim een rommelig bureau of kamer op. Studies tonen aan dat mensen die aan een rommelig bureau werken per dag 1,5 uur verliezen. Ze zijn dingen kwijt of worden afgeleid door voorwerpen op het bureau. Per week betekent dit dat men 7,5 uur minder werkt!

4. Zorg voor voldoende pennen, papier, nietjes, paperclips, markeer-stiften, enz. Veel mensen zijn veel tijd kwijt met het zoeken naar deze dingen.

5. Creëer een ruimte waarin gewerkt kan worden. Zorg dat de mappen die u het vaakst nodig heeft binnen handbereik staan, terwijl de voorwerpen die u minder vaak nodig heeft op de bovenste plank van de kast staan. Hiernaast moet er voldoende ruimte zijn op en om uw

Structuur voor hogere effectiviteitWe verliezen in de regel veel tijd doordat we een onvoldoende vast systeem hebben voor de vele, telkens terugkerende, taken. Keer op keer op keer herhalen we dezelfde dingen om hetzelfde resultaat te behalen. Hoe voorkom je dit tijdverlies?

bureau. Verwijder alle voorwerpen die u niet direct nodig heeft.

6. Bezoekt u vaak andere bedrijven? Reist u veel ? Dan is het handig om een aktetas of een andere tas klaar te hebben staan, waarin alle dingen zitten die u standaard nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een re-kenmachine, pen en papier, een project dat u aan het ontwikkelen bent (zodat u zich niet hoeft te vervelen wanneer uw afspraak is verlaat).

7. Maak een onderhoudsplanning. Ook deze planning noteert u in uw agenda of planner. De apparatuur die u op kantoor gebruikt, uw auto, de verwarmingsketel thuis, enz moeten regelmatig nagekeken worden als u wilt voorkomen dat er dingen voortijdig kapot gaan. Regelmatig onderhoud bespaart u tijd en geld.

8. Catalogiseer contacten. Zet een contactenlijst op in uw computer of mobiele telefoon. Weet wie uw contacten zijn en help ze als u kunt.

Als laatste tip, houd uw mailbox leeg. Veel mensen laten de inbox vol staan, werken hem wel bij maar legen hem niet. Ook hiervan is aangetoond dat het efficiëntie kost in het werk, elke dag weer.

«