ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

92
77 ZWOLLE Verkiezingsscheurkalender Zwolle 2014r

description

Om met zoveel mogelijk Zwollenaren af te tellen naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 brengt de ChristenUnie voor het eerst een 'verkiezingsscheurkalender’ uit.

Transcript of ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

Page 1: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

77ZWOLLE

77

Verkiezingsscheurkalender

Zwolle 2014r

omslag_scheurkalender2014.indd 1 22-11-13 11:40

Page 2: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

Voorwoord

Alstublieft. Een cadeautje van de ChristenUnie in Zwolle. Speciaal voor u. Omdat we graag samen met u aftellen naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014.

In de periode tussen 1 januari en de dag van de verkiezingen leert u ons steeds een beetje beter kennen. U maakt kennis met de ChristenUnie-kandidaten in Zwolle. U leest waar de ChristenUnie in Zwolle voor staat en wat we de komende vier jaar willen bereiken. U leest hoe andere Zwollenaren over ons denken of wat ze ons toewensen. Omdat we onze motivatie graag met u delen. Omdat we van geen afstand tussen burger en politiek willen weten. En omdat we graag vertellen op wie u op 19 maart kunt gaan stemmen. De ChristenUnie laat in haar daden voortdurend zien waar we politiek voor staan. De komende maanden zullen we onze zichtbaarheid verder vergroten. Maar ook buiten cam-pagnetijd staan wij als volksvertegenwoordigers open voor uw verhaal. Online komt u in contact met ons via www.facebook.com/ChristenUnieZwolle en [email protected]. Meer informatie, waaronder het verkiezingspro-gramma voor de komende verkiezingen, vindt u op onze website: www.christenuniezwolle.nl.

Wij bedanken iedereen die vol enthousiasme en met belan-geloze bereidwilligheid een steentje heeft bijgedragen aan deze kalender.

Gerdien Rots, lijsttrekkerJohannes de Vries, campagneleider

Page 3: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 1 j a n u a r i

Geloven in Zwolle

Zon over Zwolle‘We tellen af naar de gemeenteraadsverkiezing op 19 maart. Ik tel nog één dagje door, want op 20 maart begint de lente! Wat houd ik van de lente! Wat houd ik van de zon! Zo zie ik Zwolle op z’n mooist: zonovergoten. Jezus zegt dat God de zon laat opgaan - over goede en slechte mensen. Dat hij het laat regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. In zijn zorg en aandacht voor mensen discrimineert God niet. Gods zon schijnt over Zwolle. Het is mijn wens dat in deze stad de liefde niet discrimineert!’Hans Slotman is predikant in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Stadshagen

77ZWOLLE

Page 4: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d o n d e r d a g 2 j a n u a r i

76ZWOLLE

Tussendoor

De overgebleven letters vormen samen de oplossing.

AmendementB&WBurgemeesterChristenUnieCollegeFractieGemeenteraadGriffieInterruptieKandidatenLijsttrekkerMotiePollRaadszaalStemSteunfractie VergaderingVerkiezingenWethouder

Page 5: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

v r i j d a g 3 j a n u a r i

Recept

Driekoningenbrood met rozijnenDriekoningen is in verscheidene Europese landen lang als huiselijk feest gevierd. De zesde januari werd beschouwd als het hoogtepunt van de winterse feestvreugde. In elk gezin werd een enorm feestbrood gebakken, rond van vorm en met een glimmende korst, en in dat brood waren een boon en een erwt verborgen. Wie de boon vond werd tot koning gekroond en de vindster van de erwt werd koningin.

Was en wel 200 gram rozijnen en laat ze goed uitlekken. Maak 15 gram gist aan met 0,6 deciliter lauwwarme melk. Maak in 350 gram bloem een kuiltje en doe er dan de aangemaakte gist, een eierdooier, 60 gram boter, 10 gram suiker en nog eens 0,6 deciliter lauwe melk bij. Strooi een beetje zout langs de buitenrand. Kneed een soepel deeg tot het van de handen los laat en laat het in een afgedekte kom ca. één uur rijzen op een warme plek. Kneed dan de rozijnen door het deeg en één of meerdere bonen. Bestrijk de bol met het losgeklopte eiwit en knip in de bovenkant een kruis. Laat het deeg nogmaals rijzen tot het dubbele volume. Bak het daarna ca. 50 minuten op 190 graden.

Dit recept is met goedkeuring overgenomen van de website www.sameneerlijketen.nl. Dat is één van de groene websites van de Raad van Kerken, die tot doel hebben mensen te voorzien van inspirerend en praktisch materi-aal rond de zorg om de aarde.

75ZWOLLE

Page 6: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

ZONSTILSTA

ZONZONZONZONSTILSTILSTILSTILSTASTILSTASTILSTASTILSTILSTILSTASTILSTASTASTASTASTASTASTASTASTILSTASTILSTILSTILSTILSTASTILSTILSTILSTASTILSTASTASTASTILSTASTILSTASTILSTILSTILSTASTILSTASTILSTASTILSTILSTILSTASTIL

MUSIC //FOOD//TOUGH STUFF RESERVEER JE GRATISKAARTEN NU:

WWW.DE4EMUSKETIER.NL/EVENT

4M EVENT 2014, DÉ KICKSTART VAN JOUW NIEUWE JAAR

ZATERDAG 18 JANUARI 2014 IJSSELHALLEN ZWOLLE | 12.00-22.00 UUR

HET IS TIJD VOOR EEN DAG ZOALS ER NIET EERDER

IS GEWEEST! JOZUA 10:12-14

Page 7: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z a t e r d a g 4 j a n u a r iSpeerpunt

Slim omgaan met energieTijd voor een goed voornemen. Maar dan niet alleen voor 2014. De ChristenUnie vindt dat de gemeente stevig moet blijven inzetten op duurzaam energiever-bruik. Bijvoorbeeld door woningen beter te isoleren, zodat er minder energie verspild wordt. Maar ook door energie steeds minder uit fossiele en steeds meer uit hernieuwbare bronnen te halen. Als een burger zelf een goed, duurzaam idee heeft, moet de gemeente daar ruimte voor maken. Bijvoorbeeld door te investeren in snellaadpunten voor Zwollenaren met elektrische auto’s.

74ZWOLLE

Page 8: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z o n d a g 5 j a n u a r i

Uit de bijbel

Judas 1: 20-23a (NBV)Maar u, geliefde broeders en zusters, moet uw leven bouwen op het fundament van uw zeer heilige geloof. Laat u bij het bidden leiden door de heilige Geest, houd vast aan Gods liefde, en zie uit naar de barmhartig-heid van onze Heer Jezus Christus, die u het eeuwige leven zal schenken. Ontferm u over wie twijfelen en red anderen door hen aan het vuur te ontrukken.

73ZWOLLE

Page 9: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

m a a n d a g 6 j a n u a r i

Drijfveer

Filip van As (@filipvanas)‘Sinds 2010 ben ik namens de ChristenUnie wethouder van onze mooie stad Zwolle. Het is prachtig en eervol werk. Ik ben er trots op dat we in moeilijke tijden in staat zijn geweest om een stabiel en sociaal beleid te voeren. Daar wil ik de komen-de jaren mee doorgaan.’

72ZWOLLE

Filip van As staat op de elfde plaats van de ChristenUnie-kandidatenlijst en woont in de Binnenstad

Page 10: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d i n s d a g 7 j a n u a r i

Zwollenaar aan het woord

ChristenUnie doet mee aan Nacht Zonder Dak‘In Zwolle gebeurt veel rondom de opvang voor dak- en thuislozen. Gelukkig, want op straat slapen is geen pretje. Dat hebben we aan den lijve ondervonden, toen we afgelopen jaar met twee kerken Nacht Zon-der Dak organiseerden. De ChristenUnie sponsorde deze actie en deed er zelfs aan mee. De bijdrage van de ChristenUnie aan onze actie laat nog maar eens zien dat zij oog heeft voor hen die in armoede leven.’Joost van Dieren is organisator van Nacht Zonder Dak Zwolle 2013 en woont in de Binnenstad

7 1ZWOLLE

Page 11: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 8 j a n u a r i

70ZWOLLE

Geloven in Zwolle

Diversiteit in de stad‘Zwolle is een prachtige stad, met een luisterrijke stads-gracht, veel mooie oude gebouwen en goede voorzie-ningen. Van de gemeentelijke belastingen wordt veel voor fietsers gedaan. Daar ben ik blij mee. De gemeente maakt het ons zo makkelijk om zorgvuldig met de schep-ping om te gaan. God heeft de schepping bijzonder kleurrijk gemaakt, met een grote diversiteit. Ieder mens is uniek. Dat wil ik ook graag terugzien in het culturele aanbod. De vele muziekevenementen in de stad leveren nu vaak erg veel kabaal. Cultuur wordt snel verward met vermaak. Als we de diversiteit en uniciteit van mensen ruimte geven, moet er meer variatie komen in de Zwolse (muziek)evenementen.’Lily Burggraaff is predikant in de Protestantse Gemeente in Berkum

Page 12: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d o n d e r d a g 9 j a n u a r i

69ZWOLLE

Tussendoor

Wie is wie? Hoe goed kent u de Zwolse ChristenUnie ge-zichten? De top 10 staat hieronder, maar de letters van hun namen zijn door elkaar gehusseld. Vul de namen correct in om de oplossing van deze puzzel te vinden.

Page 13: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

v r i j d a g 1 0 j a n u a r i

68ZWOLLE

Recept

Witte kwark met druivensausDruiven komen in in de Bijbel veel voor, zowel als metafoor (‘Gij zijt de ranken die goede vruchten draagt) als in druiven om te eten (denk aan de druiventrossen in het land Kanaän). Als we denken aan wijn, bij-voorbeeld tijdens het avondmaal, denken we al snel aan een rode wijn, gemaakt van blauwe drijven. Vandaag voor de verandering een recept waarin we witte druiven gebruiken.

Snijd 1,2 kilogram pitloze witte druiven in tweeën. Doe de druiven in een pan, samen met 900 gram geleisuiker en kook deze totdat het een sap wordt. Giet het in een schaal en laat deze 2 uur afkoelen in de koelkast. Deze druivensaus kun je eten met witte kwark, maar ook met yoghurt.

Dit recept is met goedkeuring overgenomen van de website www.samen-eerlijketen.nl. Dat is één van de groene websites van de Raad van Kerken, die tot doel hebben mensen te voorzien van inspirerend en praktisch materiaal rond de zorg om de aarde.

Page 14: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014
Page 15: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z a t e r d a g 1 1 j a n u a r i

67ZWOLLE

Speerpunt

Een voor auto’s bereikbare fi etsstadDe ChristenUnie is trots op fi etsstad Zwolle. Want fi etsen is goed voor het milieu én de gezondheid van Zwollenaren. Maar dan moet dat wel veilig kunnen. De gemeente moet daarom blijven investeren in goe-de fi etsvoorzieningen. Denk aan vrijliggende fi etspa-den, fi etsstraten waar de auto te gast is en voldoende fi etsenstallingen in de binnenstad en bij het station. Maar ook de voorzieningen voor auto’s moeten op orde zijn. Een goede verkeersdoorstroming en vol-doende parkeerplekken bij de binnenstad zijn essenti-eel voor de bereikbaarheid van onze mooie stad.

Page 16: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z o n d a g 1 2 j a n u a r i

66ZWOLLE

Uit de bijbelMicha 6:8 (NBG’51)Hij heeft u bekendgemaakt, o mens, wat goed is en wat de HERE van u vraagt: niet anders dan recht te doen en getrouwheid lief te hebben, en ootmoedig te wandelen met uw God.

Page 17: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

m a a n d a g 1 3 j a n u a r i

65ZWOLLE

Drijfveer

Micha Baksteen (@michabaksteen)‘Door bezuinigingen verandert er een hoop in onze stad. Ik geloof dat we met liefde voor de naaste en door om te zien naar elkaar, deze veranderin-gen aankunnen. Daar is niet alleen politieke kunde, maar bovenal bezieling voor nodig.’

Micha Baksteen staat op de tiende plaats van de ChristenUnie- kandidatenlijst en woont in de Wipstrik

Page 18: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d i n s d a g 1 4 j a n u a r i

64ZWOLLE

Zwollenaar aan het woord

ChristenUnie maakt muziek in stationsgebied‘In het stationsgebied gaat de komende jaren veel veranderen. De OV-verbindingen én infrastructuur rondom het station worden beter, met zorgpunten voor kwaliteit en leefbaarheid. De aanpak van de ChristenUnie voor de Spoorzone is fris, open, creatief en verbindend. De ChristenUnie weet vaak een goede toon te vinden, waardoor er meer mogelijk wordt. En het is die toon, die de muziek maakt!’Ad van Halem is lid van de klankbordgroep Spoorzone en woont in de Stationsbuurt

Page 19: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 1 5 j a n u a r i

63ZWOLLE

Geloven in Zwolle

De grote Opdracht‘Jezus gaf bij zijn hemelvaart één opdracht mee: ‘Gaat heen, maakt al de volken tot mijn discipelen.’ Op weg naar de volken? Vandaag is het omgedraaid! De volken komen naar je toe. Zwolle als stad van blauwvingers? Een rijke multicultu-rele kleurschakering bevolkt onze stad. De stad is een trek-pleister. Mensen uit de hele wereld stromen toe. Toeristen, dagjesmensen maar ook mensen in nood en op zoek. Mensen die eenzaam zijn en hunkeren naar liefde.De stad is een plaats waar wordt uitgedeeld. Onderwijs, mu-sea, zorg, instellingen. En dat allemaal voor al die volken, die grote kleurschakering, die naar de stad is gekomen. In Zwolle ligt daardoor vandaag een grote kans om ook door onze christelijke politiek gehoorzaam te zijn aan die ene grote opdracht van Jezus!’Marco de Best is predikant in de Nederlands Gereformeerde Kerk in Zwolle

Page 20: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d o n d e r d a g 1 6 j a n u a r i

62ZWOLLE

Tussendoor

Page 21: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

v r i j d a g 1 7 j a n u a r i

6 1ZWOLLE

Recept

BreekbroodDit met honing verrijkte breekbrood is ongedesemd, niet gerezen en dus plat als een wafel. Honing is in de bijbel een beeld van zoetheid en zegen. Een land van melk en honing typeert vruchtbaarheid. De psal-mist zegt: Hoe zoet zijn uw woorden voor mijn gehemelte, zoeter dan honing voor mijn mond (psalm 119, vers 103).

Meng 250 gram bloem met 5 eetlepels honing en 5 eetlepels olijfolie tot een glad deeg. Rol het deeg uit en leg het op een ingevette bak-plaat. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bestrooi met grof zee-zout. Bak het brood 15 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven.

Dit recept is met goedkeuring overgenomen van de website www.samen-eerlijketen.nl. Dat is één van de groene websites van de Raad van Kerken, die tot doel hebben mensen te voorzien van inspirerend en praktisch materiaal rond de zorg om de aarde.

Page 22: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

DE COMPLETE ADMINISTRATIE VAN UW VERENIGING OF STICHTING OP ORDE MET

WWW.MIJNLEDENBEHEER.NL.MIJNLEDENBEHEER.Van het up-to-date houden van het ledenbestand tot de betalingen en telefonische bereikbaarheid: Wij nemen u alles uit handen!

Kijk snel op WWW.MIJNLEDENBEHEER.NL voor de verschillende mogelijkheden

Page 23: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z a t e r d a g 1 8 j a n u a r i

60ZWOLLE

Speerpunt

Heel Zwolle sportGezondheid is belangrijk en sport verbroedert. De gemeente moet daarom blijven inzetten op een gezonde levensstijl, waarbij sport toegankelijk moet zijn voor alle Zwollenaren. Met het project Zwolle Gezonde Stad wordt gezond eten en voldoende bewegen voor kinderen en jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk gemaakt. De ChristenUnie wil dat dit wordt doorgezet, maar ziet ook kansen om het pro-ject te verbreden. Ook andere doelgroepen, ouderen bijvoorbeeld, kunnen een sportief steuntje in de rug soms goed gebruiken.

Page 24: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z o n d a g 1 9 j a n u a r i

59ZWOLLE

Uit de bijbel

Johannes 10:24-30 (Herziene Statenvertaling)De Joden dan omringden Hem en zeiden tegen Hem: Hoe-lang houdt U ons in het onzekere? Als U de Christus bent, zeg het ons vrijuit.Jezus antwoordde hun: Ik heb het u gezegd en u gelooft het niet. De werken die Ik doe in de Naam van Mijn Vader, die getuigen van Mij.Maar u gelooft niet, want u bent niet van Mijn schapen, zoals Ik u gezegd heb.Mijn schapen horen Mijn stem en Ik ken ze en zij volgen Mij.En Ik geef hun eeuwig leven; en zij zullen beslist niet verloren gaan in eeuwigheid en niemand zal ze uit Mijn hand rukken.Mijn Vader, Die hen aan Mij gegeven heeft, is meer dan al-len, en niemand kan hen uit de hand van Mijn Vader rukken.Ik en de Vader zijn één.

Page 25: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

m a a n d a g 2 0 j a n u a r i

58ZWOLLE

Drijfveer

Janine Otten‘Ik wil dat Zwollenaren - chris-tenen én niet-christenen - oog hebben voor problemen in de samenleving om hen heen. Een sociaal bewogen hart is onmisbaar in de stad. Vanuit een nederige houding, maar met een kraakheldere stem maken we Zwolle nog mooier.’

Janine Otten staat op de negende plaats van de ChristenUnie- kandidatenlijst en woont in Assendorp

Page 26: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d i n s d a g 2 1 j a n u a r i

57ZWOLLE

Zwollenaar aan het woord

Mede op ChristenUnie-initiatief is Zwolle Millenniumstad‘Sinds Zwolle Millenniumstad is, werkt de Chris-tenUnie samen met burgers en organisaties om de millenniumdoelen steeds weer voor het voetlicht te brengen. Mede door de ChristenUnie zijn er meer mogelijkheden gekomen voor subsidie. Bovendien denkt de partij graag mee bij het organiseren van ac-tiviteiten waarmee we ons voor de millenniumdoelen inzetten.’Lidewij Disbergen werkt voor het Centrum voor Interna-tionale Samenwerking (COS) en woont in Zwolle-Zuid

Page 27: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 2 2 j a n u a r i

56ZWOLLE

Geloven in Zwolle

Een nieuwe naam voor Zwolle?‘Ooit was er een profeet die namens God aan een stad eerlijke en betrouwbare raadslieden beloofde. Die stad zou dan een nieuwe naam krijgen: ‘Stad van gerechtig-heid, stad van trouw’. Gerechtigheid. Dat is wat God vraagt van een samenleving. Van een gemeentebestuur. Dat we niet ons eigen voordeel zoeken, maar anderen geven wat hen toekomt! De armen en ontrechten voorop. Mijn moeder zei in de oorlog soms van een ondervoed kind: ‘die krijgt zijn gerechtigheid niet, die krijgt niet wat hem toekomt’. Waarvoor kiezen wij: voor gerechtigheid en trouw, of voor eigenbelang? Als God een nieuwe naam voor onze stad zou kiezen, welke naam zou dat dan zijn?’Dien de Haan is schrijfster en lid van de Christelijk Gerefor-meerde Kerk in Zwolle

Page 28: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d o n d e r d a g 2 3 j a n u a r i

55ZWOLLE

Tussendoor

Elk getal van 1 t/m 9 komt 1x voor. Maak de puzzel kloppend!

Page 29: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

v r i j d a g 2 4 j a n u a r i

54ZWOLLE

Recept

Rode linzensoepDit is een recept uit de keuken van het Dominicaans Klooster in Huis-sen. Linzensoep wordt veel gegeten in de Arabische, Joodse en Turkse keuken. Door het ontbreken van vlees is de soep ook door armere men-sen te bereiden. Er kunnen zowel kleine, rode linzen gebruikt worden, als de grotere bruine. Voor een koosjere versie bij vlees moet de melk worden weggelaten en wordt de bloempap gemaakt met water. De Bijbelse figuur Ezau, zoon van aartsvader Isaac, verkocht zijn eerstge-boorterecht aan zijn broer Jakob voor een bord rode linzensoep. Jakob werd de derde aartsvader.

Zet 1 kilogram rode linzen onder water in een kom. Laat ze gedurende een uur weken en daarna uitlekken. Doe ze in een pan met 1,6 liter groentebouillon, 1 bundeltje in fijne stukjes gehakte selderij, 400 gram fijngehakte ui en naar behoefte knoflook. Breng de soep aan de kook. Pureer de soep en voeg een snuf zout, 1 eetlepel pimentpoeder, 50

gram vers gesneden dragon en 0,8 kilogram gerookte, in blokjes van 2 centimeter gesne-den tofu toe. Laat dit 10 minuten doorko-ken. Vlak voor het serveren voeg je 70 gram fijngehakte verse peterselie en peper (naar behoefte) toe.

Dit recept is met goedkeuring overgenomen van de website www.sameneerlijketen.nl. Dat is één van de groene websites van de Raad van Kerken, die tot doel hebben mensen te voorzien van inspirerend en praktisch materi-aal rond de zorg om de aarde.

Page 30: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

steeg 80 S’EOM

TUIN

E N Z O.NL

WWW.

Tuinplannen? Kom dan NU in actie!

profiteer nu nog van het lage BTW-tarief van 6% en ontvang tegen inlevering van deze pagina nog eens 10% korting op uw besteding

Decoratieve mand gevuld met tuinvogelvoer, div. uitvoeringen.

Zolang de voorraad strekt met deze bon voor maar €8,95

Bestelt u via www.steeg80.nl? Gebruik dan de kortingscode: cu18

steeg 80 S’EOM

TUIN

E N Z O.NL

WWW.

Voederautomaat “Orgel” met drie voederbuizen en dakje.

Met deze bon voor maar €17,50

Bestelt u via www.steeg80.nl? Gebruik dan de kortingscode: cu14

Page 31: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z a t e r d a g 2 5 j a n u a r i

53ZWOLLE

Speerpunt

Voorlichten en handhaven: voor eigen bestwilEr zitten risico’s aan het gebruik van alcohol en drugs. Daarom zijn duidelijke regels en eff ectief toezicht belangrijk, maar altijd samen met goede voorlichting. Om problemen te voorkomen, moeten jongeren informatie over het gebruik van alcohol en drugs gemakkelijk kunnen vinden. De Christen-Unie ontmoedigt het gebruik van drugs, te beginnen onder schooltijd. Coff eeshops moeten daarom onder schooltijd gesloten zijn. In de horeca moeten extreme kortingsacties op alcohol verboden worden.

Page 32: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z o n d a g 2 6 j a n u a r i

52ZWOLLE

Uit de bijbel

Klaagliederen 3: 20-25 (NBV)Telkens als ik mijn lot overdenk, ben ik diep terneergeslagen.Toch geef ik de hoop niet op, want hieraan houd ik vast:Genadig is de HEER: wij zijn nog in leven! Zijn ontferming kent geen grenzen.Elke morgen schenkt hij nieuwe weldaden. – Veelvuldig blijkt uw trouw!Ik besef: mijn enig bezit is de HEER, al mijn hoop is op hem gevestigd.Goed is de HEER voor wie hem zoekt en al-les van hem verwacht.

Page 33: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

m a a n d a g 2 7 j a n u a r i

5 1ZWOLLE

Drijfveer

Wietse de Boer (@WietsedeBoer2)‘In onze stad is de energie en betrokkenheid van Zwollena-ren volop nodig. Elke inwoner heeft ideeën voor zijn omge-ving. Ik voel me uitgedaagd om met wat ik heb te gaan voor de dromen voor stad, buurt en gezin. Want als men-sen worden aangesproken op hun talenten, gebeurt er iets moois.’

Wietse de Boer staat op de achtste plaats van de ChristenUnie- kandidatenlijst en woont in de Wipstrik

Page 34: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d i n s d a g 2 8 j a n u a r i

50ZWOLLE

Zwollenaar aan het woord

ChristenUnie wil burgers ruimte geven‘Ik vind het mooi dat de ChristenUnie voortdurend aandacht vraagt voor burgerinitiatieven. Sinds het groot onderhoud van een deel van onze straat, is het een stuk veiliger en mooier. Dat we nu als buren verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de boomspiegels, juich ik alleen maar toe. Het zorgt voor meer verbinding in de buurt en zeg nou zelf; waarom zouden we dit ‘mini-voortuintje’ niet zelf kunnen onderhouden?.’Bart Oosterlee woont met zijn gezin in de Wipstrik en houdt daar de boomspiegels bij

Page 35: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 2 9 j a n u a r i

49ZWOLLE

Geloven in Zwolle

Vuile handen‘Om de schoonheid van Gods schepping, om de liefde voor de stad en voor het land,om de zuiverheid van mijn geloven in de Ander, om het recht doen aan een ander.Voor de grootheid van die goede God, maak ik dage-lijks vuile handen.Om de vuilheid van de straat, om de onmacht van de liefde,om de dubbelheid van mijn vertrouwen, om het on-recht aan die ander,om de kleine menselijke daden, maakt de Allerhoog-ste zelf zijn handen vuil.’Jacob Mulderij is predikant in de Protestantse Gemeen-te in Zwolle - Grote Kerk

Page 36: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d o n d e r d a g 3 0 j a n u a r i

48ZWOLLE

Tussendoor

Page 37: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

v r i j d a g 3 1 j a n u a r i

47ZWOLLE

Recept

Nonnenkusjes van hazelnootIn een tijd waarin tot rust komen in een klooster helemaal in is, kun je een stukje van het kloosterleven ook in huis halen. Hoewel, of nonnen-kusjes écht bij het eten in het klooster horen, is niet helemaal zeker…

Oven voorverwarmen en plaat midden in de oven plaatsen. 100 gram hazelnoten 15 minuten in de oven branden op 150 *C. 1 ei splitsen en het eiwit stijf kloppen. Hazelnoten fijn hakken en mengen met de stijf-geklopte eiwit, 100 gram suiker en één zakje vanillesuiker. Bakpapier op ovenplaat invetten en 12 hoopjes maken. Bakken in 25 minuten op 150 °C. Bakplaat uit de oven halen, even laten staan en dan voorzichtig de koekjes eraf halen en op een koude ondergrond leggen. De eidooier gebruik je niet, daar kun je eventueel vla van maken.

Dit recept is met goedkeuring overgenomen van de website www.samen-eerlijketen.nl. Dat is één van de groene websites van de Raad van Kerken, die tot doel hebben mensen te voorzien van inspirerend en praktisch materiaal rond de zorg om de aarde.

Page 38: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

Direct Mail

Fulfilment

Porto

Document Oplossingen

Euro MailDirect Mail oplossingen op maat

Euro Mail Regio OostSchumanpark 83 | 7336 AS ApeldoornT: +31 55 533 06 60 | F: +31 55 533 99 55E: [email protected] | I: www.euromail.nl

Page 39: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z a t e r d a g 1 f e b r u a r i

46ZWOLLE

Speerpunt

Alle kinderen mee laten doenDe ChristenUnie vindt dat iedereen moet kunnen bouwen aan een toekomst. Kinderen in armoedesitu-aties moeten de kans krijgen uit het armoedepatroon te stappen, om op te groeien naar zelfstandigheid ‘in eigen kracht’. Particuliere initiatieven om jonge Zwol-lenaren mee te laten draaien in de samenleving moet de gemeente blijven faciliteren. Want ook kinderen uit arme gezinnen moeten leren zwemmen, lid kun-nen worden van een sportvereniging en mee kunnen op een schoolreisje.

Page 40: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z o n d a g 2 f e b r u a r i

45ZWOLLE

Uit de bijbel

Zacharia 7:8-10 (NBV)En nu zegt de HEER het nogmaals, bij monde van mij, Zacharia: ‘Dit zegt de HEER van de hemelse machten: Spreek eerlijk recht, wees goed en zorgzaam voor elkaar; onderdruk geen weduwen en wezen en ook geen vreemdelingen en armen, en wees er niet op uit om een ander kwaad te doen.’

Page 41: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

m a a n d a g 3 f e b r u a r i

44ZWOLLE

Drijfveer

Jelte Bos‘Zwolle is het economisch centrum van Noordoost-Nederland. De stad moet dus aantrekkelijk blijven om in te werken, maar ook om in te wonen en te recreëren. Ik zet mijn ervaring graag in om daarin de juiste beslissingen te nemen.’

Jelte Bos staat op de zevende plaats van de ChristenUnie-kandidatenlijst en woont in Spoolde

Page 42: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d i n s d a g 4 f e b r u a r i

43ZWOLLE

Zwollenaar aan het woord

Veel ChristenUnie-aandacht voor belang markt in Zwolle‘De markt is een lust voor het oog, het oor en de mond. En weer of geen weer, die markt is er iedere week weer! De warenmarkt en de ChristenUnie maken het samen waar. In tijden dat het economisch minder gaat, vind je er de eerlijke prijs én kwaliteit waar de gepassioneerde marktkoopman voor staat.’Alie Bosch is marktkoopvrouw op de vrijdagmarkt in Zwolle en woont in Ittersum

Page 43: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 5 f e b r u a r i

42ZWOLLE

Geloven in Zwolle

Christelijke politiek?‘Laat ik maar met de deur in huis vallen. Ik ben geen voorstander van christelijke politiek. Ik vind dat je geloof en politiek niet op organisatorisch vlak met elkaar moet mengen. Wel motiveert het geloof ook mijn stemgedrag. Het uit zich echter in waarden, die je ook bij niet-christenen moet zoeken. Ieder mens mag er zijn en verdient een menswaardig leven, in verbondenheid met medeburgers en in een duurzaam beheerde leefomgeving. Het zijn geseculariseerde verwoordingen van de rechtvaardiging door het geloof alleen: de christelijke naastenliefde en het rentmeesterschap. Ik wens de gehele Zwolse politiek Gods zegen toe bij het werk voor onze samenleving!’Erwin de Fouw is predikant in de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Zwolle

Page 44: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d o n d e r d a g 6 f e b r u a r i

41ZWOLLE

Tussendoor

Door de vakjes met letters in de juiste volgorde te zetten ontstaat een vraag. De oplossing van de puzzel is het antwoord op deze vraag.

Antwoord: ……………………………………………………...

Page 45: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

v r i j d a g 7 f e b r u a r i

40ZWOLLE

Recept

Gebakken vis met noten op Egyptische wijzeDe gekweekte zoetwatervis tilapia kun je bijna overal kopen, meestal in de vorm van een graatloze filet. Maar weinig mensen zullen weten dat een verre voorouder van deze vis onder de wetenschappelijke naam Tilapia Galilea al in de dagen van Jezus in, je raadt het al, Meer van Galilea rondzwom. Het beestje zwemt er nu nog, maar in veel minder grote aantallen dan in de dagen toen Petrus daar zijn netten uitwierp. (Zie onder meer Lucas 5:1-11.) Veel talrijker spartelt de vis, voor zij wordt gefileerd, in de kweekvijvers van Noord Israël. De vis is het oudst bekende christelijke symbool. Een watervlakte was in Jezus’ dagen het symbool voor dood en ondergang. De verraderlijke zee kon je zo naar beneden trekken en er werd nooit meer van je vernomen. Zee staat dus voor de doodsmacht. Maar Jezus heeft met Pasen de dood verslagen! Hij zette zijn voet op het doodse, donkere water. De Zoon van God liep over het water… Had het water onder de knie, was de dood de baas! Dat is ook de diepere betekenis van het verhaal van

Jezus die over het Meer van Galilea wandelt.

Het recept voor de hartige walnootkoek vindt u op www.christenuniezwolle.nl. Het recept is met goedkeuring overgenomen uit ‘Bijbels Culinair’, een kookboek van de Ommense dominee Han Wilmink. Dat boek is te bestellen bij de reguliere boekhandel.

Page 46: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

PAK AAN!BUSINESS MEETING OF BRUIDEGOM?BUSINESS MEETING OF BRUIDEGOM? HKC HONY

1

BUSINESS-KOSTUUM

1992-delig, Italiaanse snit.Altijd vanaf

TROUW-KOSTUUM

399Keuze uit meer dan 1.000 stuks, 3-delig. Vanaf

11NO.

IN KOSTUUMS

TROUW-TROUW-

Voorstraat 25 Zwolle Telefoon 038 4218404 Zondag geslotenInternet hony.nl facebook.com/HKCHony

‘Like’ ons voorexclusieve Facebook

aanbiedingen

Page 47: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z a t e r d a g 8 f e b r u a r i

39ZWOLLE

Speerpunt

Eén dag per week rustenArbeid kan niet bestaan zonder rust. Er staat veel druk op het openstellen van winkels op de zondag, met name voor supermarkten. Maar een gezamenlijk moment van bezinning, ontmoeting en ontspanning is een groot goed, ook voor mensen die hier vanuit hun geloofsovertuiging geen belang aan hechten. De ChristenUnie gunt bijvoorbeeld kleine winkeliers een wekelijks rustmoment. De ChristenUnie blijft daarom opkomen voor de waarde van die rustdag en is terug-houdend als het gaat om grote evenementen op de zondag.

Page 48: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z o n d a g 9 f e b r u a r i

38ZWOLLE

Uit de bijbel

Jesaja 40: 28-31 (Statenvertaling)Weet gij het niet? Hebt gij niet gehoord, dat de eeuwige God, de HEERE, de Schepper van de einden der aarde, noch moede noch mat wordt? Er is geen doorgronding van Zijn verstand.Hij geeft den moeden kracht, en Hij vermenigvuldigt de sterkte dien, die geen krachten heeft.De jongen zullen moede en mat worden, en de jongelingen zullen gewisselijk vallen;Maar dien den HEERE verwachten, zullen de kracht vernieuwen; zij zullen opvaren met vleugelen, gelijk de arenden; zij zullen lopen, en niet moede worden; zij zullen wandelen, en niet mat worden.

Page 49: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

m a a n d a g 1 0 f e b r u a r i

37ZWOLLE

Drijfveer

Johannes de Vries (@johannesdevries)‘Ik wil dat jongeren, studenten en starters de kans krijgen om te leren, te wonen en te werken in de stad. Ik wil dat ze merken dat ze invloed hebben op de beslissingen die er worden genomen. Zodat Zwolle trots kan zijn op hen en zij op Zwolle.’

Johannes de Vries staat op de zesde plaats van de ChristenUnie- kandidatenlijst en woont in Holtenbroek

Page 50: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d i n s d a g 1 1 f e b r u a r i

36ZWOLLE

Zwollenaar aan het woord

ChristenUnie denkt vooruit voor opgroeiende jeugd Stadshagen‘In Stadshagen zit het wel goed met het aanbod van voorzieningen voor kinderen tot twaalf jaar. Maar de kinderen die niet meer bij ons op school zitten, hebben er echt niets te doen. Ik ben blij dat de ChristenUnie naar onze zorg daarover geluisterd heeft. De ChristenUnie is oprecht geïnteresseerd in de wensen die er voor de jeugd in Stadshagen zijn.’Albert Kamphuis is directeur van basisschool de Wendakker in Stadshagen

Page 51: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 1 2 f e b r u a r i

35ZWOLLE

Geloven in Zwolle

Bloeien maar!‘‘Bid tot de HEER voor de stad, waarheen ik jullie heb wegge-voerd en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei’, staat in Jeremia 29:7.Bidden: wij mogen bidden als christenen in Zwolle, voor Zwolle. De stad telkens bij de Heer brengen. Zo worden we verbonden met de stad en gaan we van de mensen houden. Inzetten: dan ga je naar de stad kijken met de ogen van de Heer. Je gaat je inzetten voor de mensen van de stad en haar kinderen. Bloeien: hoe dat het beste kan? Als je oog hebt voor de zwakke en opkomt voor de eenzame. Als het eerlijk is, als er recht is, als er liefde is. Als je Jezus volgt en je wordt zoals Hij.Ik wens Zwolle toe dat zij wordt geliefd door vele christenen.’Hélène Evers is predikant in de Protestantse Gemeente in Aa-landen

Page 52: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d o n d e r d a g 1 3 f e b r u a r i

34ZWOLLE

Tussendoor

Page 53: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

v r i j d a g 1 4 f e b r u a r i

33ZWOLLE

Recept

Soep met compassie met al wat leeftDeze zonnige Italiaanse groentesoep is verbonden aan die wonderlijke man uit Assisi: Franciscus (1181 – 1226). Aan zijn nagedachtenis hebben wij ‘dierendag 4 oktober’ te danken, waarschijnlijk de sterfdag van ‘Francesco’. Hij noemde de dieren zijn broeders en zusters – je eigen familie eet je niet op, laat staan dat je er soep van kookt. Daarom is deze aan Franciscus opgedragen soep van de eerste tot de laatste hap vegetarisch. Franciscus blijft door zijn tegendraadse en aan God gewijde leven een inspiratiebron voor velen. Juist nu we steeds meer doordrongen raken van het besef dat onze manier van leven verkwis-tend, ja zelfs meedogenloos is ten opzichte van de aarde, Gods schep-ping. Van de man uit Assisi is deze uitspraak overgeleverd: ‘Mensen die enig schepsel Gods uitsluiten van hun compassie en medelijden zullen op soortgelijke wijze handelen tegenover hun medemensen.’

Het recept voor de soep met compassie met al wat leeft vindt u op www.christenuniezwolle.nl. Het recept is met goedkeuring overgenomen uit ‘Aan tafel! Koken voor groepen in de kerk’, een uitgave van de PKN. Dat boek is te bestellen via www.pkn.nl/missionair.

Page 54: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

Leuke collega’s, flexibel werk en je helpt

zoveel mensen!

Kom werken bij Christal

Wij zijn een huis van verbinding. Wij verbinden goede doelen met hun donateurs. Via de telefoon en on line. Zo werven wij giften, vrijwilligers en informatie. Op die manier helpen wij goede doelen hun werk te doen. Omdat we passie hebben voor een betere wereld.

maak kennis op

www.christal.nl/werkenbij

Page 55: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z a t e r d a g 1 5 f e b r u a r i

32ZWOLLE

Speerpunt

Ruimte voor studentenDe ChristenUnie gaat voor Zwolle als studentenstad. Nu het vinden van betaalbare woonruimte voor stu-denten steeds moeilijker wordt, wil de ChristenUnie dat de gemeente onderzoekt of leegstaande kantoor-panden kunnen worden omgebouwd naar studenten-woningen. Maar er moeten ook betere studiefacili-teiten in de binnenstad komen, zodat er gestudeerd kan worden als de scholen gesloten zijn. Studenten verlevendigen onze stad. De gemeente moet haar best doen hen meer en meer aan Zwolle te binden.

Page 56: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z o n d a g 1 6 f e b r u a r i

3 1ZWOLLE

Uit de bijbel

Spreuken 16:1-3 en 16-17 (Herziene Statenvertaling)Een mens heeft overleggingen in het hart,maar het antwoord van de tong komt van de HEERE.Al zijn wegen zijn iemand zuiver in zijn eigen ogen,maar de HEERE toetst de geesten.Vertrouw uw werken aan de HEERE toe,en uw plannen zullen bevestigd worden.

In het licht van het gezicht van een koning is leven,zijn welgevallen is als een wolk met late regen.Hoeveel beter is het verwerven van wijsheid dan bewerkt goud,en het verwerven van inzicht is verkieslijker dan zilver!

Page 57: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

m a a n d a g 1 7 f e b r u a r i

30ZWOLLE

Drijfveer

Jolien Elshof‘Als ik mijmer over Zwolle-naren van weleer als Thomas a Kempis en Johan Rudolph Thorbecke, zie ik ook de beel-den van vandaag. Rond Adam en Michaël in onze mooie binnenstad staan winkels leeg en heeft de voedselbank het druk. Ik bid dat Zwolle bloeit. Dáár ga ik voor.’

Jolien Elshof staat op de vijfde plaats van de ChristenUnie-kandidatenlijst en woont in Stadshagen

Page 58: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d i n s d a g 1 8 f e b r u a r i

29ZWOLLE

Zwollenaar aan het woord

ChristenUnie zorgt voor onderdak voedselbank‘Komend jaar moeten we met de Zwolse voedselbank op zoek naar een nieuw pand. We zijn blij dat we daarbij kunnen rekenen op de ChristenUnie. Ook het huidige onderdak hebben we mede aan inspanningen van onze ChristenUnie-vrienden te danken. Zo helpen we nu én in de toekomst zoveel mensen die dat echt nodig hebben.’Auke de Vries is vrijwilliger bij de voedselbank en woont in Zwolle-Zuid

Page 59: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 1 9 f e b r u a r i

28ZWOLLE

Geloven in Zwolle

Eén haar‘‘Geen haar van je hoofd gaat verloren,’ staat in Lucas 21:18. Het is een bemoedigende uitspraak van Jezus. Hij vertelt het zijn leerlingen, zijn vrienden, wanneer zij ge-tuigen. Wanneer zij opkomen voor mensen die vertellen over hun noden en verlangen. Politiek is een belangrijk handwerk. Je maakt keuzes ter wille van het welzijn van een buurt en stad. Wat helpt iemand om zijn waarde tot ontplooiing te brengen en zijn bijdrage te geven aan het welzijn van de stad? Het gaat erom coalities te sluiten, verbindingen te maken, waardoor iedereen aanvoelt: ‘Dit alles gaat ook mij aan. De ander en ik zijn nodig om onze stad bewoonbaar te maken.’ Elk haartje telt, elk mens telt, elk getuigenis telt. Niemand kan gemist worden.’Pater Jan Laan is prior van het Dominicanen Klooster Zwolle

Page 60: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d o n d e r d a g 2 0 f e b r u a r i

27ZWOLLE

Tussendoor

‘In deze puzzel is een aantal bekende Zwolse gebouwen verborgen. In de omschrijving vindt u het adres. Weet u welk gebouw op welk adres staat?’

1 - blijmarkt-182 - stadionplein-13 - krabbestraat-634 - diezerstraat-805 - achter de broeren-16 - bij-sassenstraat-517 - stationsplein-168 - tussen-buitenkant-8-en-359 - bij-ossenmarkt-1010 - assendorperstraat-2711 - sassenstraat-212 - vondelkade-17513 - broerenkerkplein-13

Page 61: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

v r i j d a g 2 1 f e b r u a r i

26ZWOLLE

Recept

Hartige walnootkoekDe walnoot wordt in het Oude Testament in verband gebracht met de liefde. In het boek Hooglied, een bundel vol liefdespoëzie lezen we hoe de jongen in zijn fantasie droomt van het uiterlijk van zijn geliefde: ‘Ik ging naar mijn walnotengaard beneden, om te kijken naar de bloesems bij de beek, naar de ranken van de wijnstok, de granaatappels in bloei.’ Zij heeft duidelijk veel moois te bieden… (Hooglied 6:11). In de latere Jeruzalemse Talmoed eerste en tweede eeuw na. Chr. ) werd het ver-band tussen de ruwe bolster en de zachte noot gezien als een symbool voor de harmonie binnen een huwelijk. Je partner is van de buitenkant gezien misschien wel een ruwe bolster, maar om tot elkaar te komen moet je op zoek gaan naar de blanke pit in de ander. Om de harde noot zit een groene bolster, waar u -wanneer u de noten in de winkel koopt- geen spoor meer van terug ziet. Die bolster bevat stoffen die vroeger als kleurstof werden gebruikt in verf. De noot stond in hoog aanzien in Israël, daarvan getuigt ook de Hebreeuwse naam egoz melech, konink-

lijke noot. In het recept kunt u ook kiezen voor een iets zoete variant met honing. Daarbij strooit u ook wat grof zeezout over de koek, die wordt dan pittig zoet.

Het recept voor de hartige walnootkoek vindt u op www.christenuniezwolle.nl. Het recept is met goedkeuring overgenomen uit ‘Bijbels Culinair’, een kookboek van de Ommense dominee Han Wilmink. Dat boek is te bestellen bij de reguliere boekhandel.

Page 62: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014
Page 63: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z a t e r d a g 2 2 f e b r u a r i

25ZWOLLE

Speerpunt

Zwolle als onderdeel van de wereldZwolle is Millenniumstad. Dat betekent dat we met elkaar werken aan de millenniumdoelen en strijden tegen armoede over de hele wereld. De ChristenUnie vindt dat de gemeente zich daar nog meer voor kan inspannen. De lopende projecten in Zuid-Afrika, waarmee kennis op het gebied van water en sanita-tie wordt uitgewisseld, kunnen blijven rekenen op de steun van de ChristenUnie. Daarnaast moet de gemeente Zwolle in de komende raadsperiode de titel Fairtrade Gemeente gaan verdienen.

Page 64: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z o n d a g 2 3 f e b r u a r i

24ZWOLLE

Uit de bijbel

Lucas 12:6-9 (NBV)Wat kosten vijf mussen? Bijna niets. Toch wordt er niet één door God vergeten. Zelfs de haren op jullie hoofd zijn alle geteld. Wees niet bang, jullie zijn meer waard dan een hele zwerm mussen. Ik zeg jullie: ieder-een die mij erkent bij de mensen, zal ook door de Mensenzoon worden erkend bij de engelen van God. Maar wie mij verloochent bij de mensen, zal verloochend worden bij de engelen van God.

Page 65: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

m a a n d a g 2 4 f e b r u a r i

23ZWOLLE

Drijfveer

Job Looijenga (@JobLooijenga)‘Natuurlijk zijn er grote ri-sico’s. Maar dat de jeugdzorg een taak van de gemeente wordt, is ook een historische kans om deze zorg dichtbij en goed te organiseren. Vol passie strijd ik voor de zorg die een deel van de Zwolse jeugd zo hard nodig heeft.’

Job Looijenga staat op de vierde plaats van de ChristenUnie-kandidatenlijst en woont in Windesheim

Page 66: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d i n s d a g 2 5 f e b r u a r i

22ZWOLLE

Zwollenaar aan het woord

Met de ChristenUnie blijven werken aan toekomst buurtschappen ‘Ik ben blij met de betrokkenheid van de Christen-Unie-fractie bij ons mooie buurtschap Wijthmen. Mede dankzij een motie van de ChristenUnie, werkt de gemeente aan projecten die passen in de dorps-visie. Ik wil Wijthmen toekomstbestendig maken en houden voor jong én oud! Ik voel me daarin door de ChristenUnie gesteund.’Koen Nijmeijer is lid van het projectteam ouderenzorg in Wijthmen

Page 67: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 2 6 f e b r u a r i

2 1ZWOLLE

Geloven in Zwolle

Jezus in Zwolle‘In de evangeliën lezen we dat Jezus mensen ont-moet. In Handelingen dat Jezus steden ontmoet: Efeze en Korinthe, Athene en Rome. Paulus heeft voortdurend ontmoetingen met politieke leiders, zoals Festus en Felix en Agrippa en uiteindelijk zelfs de keizer van Rome.De liefde van God wil in de diepte van onze gebroken levens terechtkomt. Maar ook: de liefde van God wil in de breedte van de samenleving terechtkomen. Als christenen en iedereen die passie voor gerechtigheid heeft zich inzetten voor de samenleving, voor de vergeten groepen het meest, dan is dat een manier waarop Jezus vandaag Zwolle bezoekt.’Henk Mijnders is predikant in de Christelijk Gerefor-meerde Kerk in Zwolle

Page 68: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d o n d e r d a g 2 7 f e b r u a r i

20ZWOLLE

Tussendoor

Page 69: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

v r i j d a g 2 8 f e b r u a r i

1 9ZWOLLE

Recept

Zuurkoolschotel voor AswoensdagAanstaande woensdag is het Aswoensdag. Deze zuurkoolschotel past bij die dag. De donkere bonen verwijzen naar het begin van de boete-tijd. De rode uien verwijzen naar de liturgische kleur van Aswoensdag.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil 2 kilo aardappelen. Kook de aardappelen gaar, voeg een scheutje melk, een klontje boter en zout en peper toe en maak er puree van. Snijd 2 rode uien in ringen. Schil 6 zure appels en snijd ze in dunne stukjes. Bak de uien met 400 gram gekookte bonen 75 gram cashewnoten in de boter. Vul een diepe ovenschaal met onderin 1 kilo zuurkool, daarbovenop de bonen en cashewnoten en vervolgens de appels en de aardappelpuree bovenop. Zet de zuurkoolschotel 45 minuten in de oven, zodat er een krokant laagje op komt.

Dit recept is met goedkeuring overgenomen van de website www.samen-eerlijketen.nl. Dat is één van de groene websites van de Raad van Kerken, die tot doel hebben mensen te voorzien van inspirerend en praktisch materiaal rond de zorg om de aarde.

Page 70: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014
Page 71: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z a t e r d a g 1 m a a r t

1 8ZWOLLE

Speerpunt

Goede organisatie rond leerlingenBij schoolgaande jongeren moeten onderwijs, zorg, opvang en andere voorzieningen door één verant-woordelijke functionaris worden georganiseerd. Op die manier voorkom je bijvoorbeeld dat er een enorme hoeveelheid verschillende hulpverleners bij die leerling over de vloer komt. Deze zogenaamde ‘geïntegreerde dienstverlening’ moet in de buurt van het gezin worden aangeboden, zodat we persoon-lijk, maar ook effi ciënt kunnen werken. Daarbij moet worden aangesloten op de identiteit van het gezin en staat de ontwikkelingsvraag van de leerling centraal.

Page 72: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z o n d a g 2 m a a r t

1 7ZWOLLE

Uit de bijbel

1 Petrus 1: 3-7 (NBG’51)Geloofd zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons naar zijn grote barmhartigheid door de opstanding van Jezus Christus uit de doden heeft doen we-dergeboren worden tot een levende hoop, tot een onvergankelijke, onbevlekte en onverwelkelijke erfenis, die in de hemelen weggelegd is voor u, die in de kracht Gods bewaard wordt door het geloof tot de zalig-heid, welke gereed ligt om geopenbaard te worden in de laatste tijd.

Page 73: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

m a a n d a g 3 m a a r t

1 6ZWOLLE

Drijfveer

Reinier Mulder‘Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om grip te houden op je leven, ook als je afhankelijk bent van zorg. Daarom zet ik me in voor de identiteitsgebonden zorg in Zwolle. Iedere Zwollenaar moet kunnen kiezen voor zorg die past bij zijn overtuiging.’

Reinier Mulder staat op de derde plaats van de ChristenUnie-kandidatenlijst en woont in Zwolle-Zuid

Page 74: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d i n s d a g 4 m a a r t

1 5ZWOLLE

Zwollenaar aan het woord

ChristenUnie stimuleert gezond gedrag Zwolse jeugd‘In Zwolle moeten kinderen en tieners gezond kun-nen opgroeien. Dat gaat niet vanzelf: daarvoor moet je met elkaar samenwerken. De ChristenUnie heeft initiatieven van de Gezonde Stad altijd ondersteund, waaronder de driejaarlijkse ChecKid, waarmee voeding en beweging onder basisschoolleerlingen wordt onderzocht. We zien het resultaat onder meer in Dieze en Holtenbroek: door leuke gezondheidspro-gramma’s neemt het overgewicht bij kinderen daar af.’Saskia van Helden woont in het Zwolse buitengebied en was manager van het Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle, maar werkt inmiddels op de Chris-telijke Hogeschool Ede

Page 75: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 5 m a a r t

14ZWOLLE

Geloven in Zwolle

Op scherp stellen‘Jezus wil de zaken scherp stellen, zodat je heldere keuzes kunt maken. Dat doet hij bij Petrus als die vol verbazing ziet hoeveel vis er in de netten zit, nadat een simpel advies van Jezus is opgevolgd (Lucas 5:1:11). Maar dat doet hij bij ons allemaal. Vertrouw je op de visserskunst van een Timmerman of lees je God de les over de ware aard van jouw dagelijkse realiteit? Jezus laat Petrus zien hoe relatief zijn kernkwaliteiten zijn in vergelijking met die van Jezus zelf. Jezus laat Petrus zien waar het écht om draait. Na die wonder-lijke visvangst roept Petrus het uit: ‘Ga weg van mij, want ik ben een zondig mens!’ ‘Nee,’ zegt Jezus, ‘blijf jij maar bij Mij. Ik wil jou, met al je zonde.’’Henk Stoorvogel is predikant van de Vrije Evangelisatie Zwolle

Page 76: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d o n d e r d a g 6 m a a r t

1 3ZWOLLE

Tussendoor

4 9 5 7 3

6 13 2 17 6 3 8

2 14

7 3 9

6 8 9 74 5

Page 77: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

v r i j d a g 7 m a a r t

1 2ZWOLLE

Recept

Melk-en-honingkoekIn Exodus spreekt God over Israël als ‘een land dat overvloeit van melk en honing’. Beide producten zijn door mensen direct te gebruiken als drinken en eten. Door God gegeven, die voor Zijn volk zorgt. Denkend aan de overvloed die Hij geeft, vandaag een recept van een melk-en-honingkoek.

Vermeng 200 gram zelfrijzend bakmeel en 200 gram roggemeel met 2 eetlepels gemalen koriander en 100 gram bruine basterdsuiker in een kom. Maak in het midden een kuiltje en meng het deeg met 150 gram honing honing en 2 deciliter karnemelk tot een gladde massa. Doe het deeg in een cakevorm en bak het gedurende 1 uur in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Dit recept is met goedkeuring overgenomen van de website www.samen-eerlijketen.nl. Dat is één van de groene websites van de Raad van Kerken, die tot doel hebben mensen te voorzien van inspirerend en praktisch materiaal rond de zorg om de aarde.

Page 78: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

De verkoop van een woning is voor u waarschijnlijk geen dagelijkse kost. Voor ons wel. Dit is een greep uit de woningen die we in 2013 verkochten, tot volle tevredenheid van de opdrachtgevers. Overweegt u de verkoop van uw woning? Kies voor de deskundigheid van een betrouwbare makelaar en een professioneel team. Bel voor een afspraak voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling. Resulteert dit in een verkoopopdracht, dan ontvangt u bij inlevering van deze advertentie de professionele fotoreportage van uw woning twv € 150,- gratis. Thomas a Kempisstraat 9 8021 BG Zwolle 038 - 421 61 64 www.boertjeshorst.nl

Page 79: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z a t e r d a g 8 m a a r t

1 1ZWOLLE

Speerpunt

Zonder de gemeenteDe gemeente heeft niet al teveel invloed op de eco-nomie die ontstaat rond het delen en hergebruiken van goederen. Gelukkig maar. De gemeente moet zulke initiatieven vooral de ruimte geven en niet belemmeren. Het tijdelijk gebruiken van bouwgrond voor stadslandbouw en lege panden als weggeef-winkels moet gestimuleerd worden. De ChristenUnie ziet veel voordelen in het delen van auto’s; niet alleen vanwege het milieu, maar ook om zo de parkeerdruk te verminderen.

Page 80: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z o n d a g 9 m a a r t

10ZWOLLE

Uit de bijbel

Titus 3:1-5 (NBV)Herinner allen eraan dat ze overheid en gezag moe-ten erkennen en gehoorzaam moeten zijn, bereid om altijd het goede te doen, dat ze van niemand mogen kwaadspreken, vredelievend en vriendelijk moeten zijn en zich tegenover iedereen zachtmoedig moeten gedragen. Ook wij waren eens onverstandig, onge-hoorzaam, op de verkeerde weg, slaaf van allerlei begeerten en lusten. Ons leven stond in het teken van boosaardigheid en afgunst, we verafschuwden en haatten elkaar. Maar toen zijn de goedheid en men-senliefde van God, onze redder, openbaar geworden en heeft hij ons gered, niet vanwege onze rechtvaar-dige daden, maar uit barmhartigheid.

Page 81: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

m a a n d a g 1 0 m a a r t

9ZWOLLE

Drijfveer

Michiel van Willigen (@michielwill)‘Ik heb een natuurlijke drive om me in te zetten voor onderlinge, heel praktische verbindingen. De netwerken in kerk, wijk en (sport)vereniging zijn van levensbelang. Daarom is wijkgericht werken zo’n goed idee: we sluiten aan op wat mensen in hun omgeving nodig hebben.’

Michiel van Willigen staat op de tweede plaats van de ChristenUnie-kandidaten-lijst en woont in Assendorp

Page 82: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d i n s d a g 1 1 m a a r t

8ZWOLLE

Zwollenaar aan het woord

Mede door de ChristenUnie komt er een Zwolse architectuurvisie‘De ChristenUnie besteedt veel zorg aan de ruimte-lijke kwaliteit van Zwolle. Om daar in het publieke debat iets over te kunnen zeggen, is veel kennis van zaken nodig en is de betrokkenheid van architecten nodig. Het getuigt bijvoorbeeld van lef om de gevel van de Volharding te integreren in de bouw van het Kraanbolwerk, wat een spannend geheel van archi-tectuur op een prominente Zwolse plaats is. Reden genoeg om een voor Zwolle bruikbare architectuurvi-sie te ontwikkelen.’Elte de Vries is lid van de klankbordgroep Schaepman-terrein en woont in Zwolle-Zuid

Page 83: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 1 2 m a a r t

7ZWOLLE

Geloven in Zwolle

De Peperbus en het rijk van God‘Zwolle is ondenkbaar zonder de markante Peperbus. Als nog maar kort inwoner van deze stad, ontdekte ik dat de wapenspreuk van de Peperbuskerk ontleend is aan de bekende Zwollenaar Thomas a Kempis. In zijn wereldberoemde ‘Navolging van Christus’ start het tweede van de vier delen met deze woorden van Jezus: ‘het rijk van God is in uw binnenste’ (Lukas 17:21). In het Latijn: ‘Regnum Dei intra vos est’. Wat zou het prachtig zijn als dát over de stad Zwolle ging: een stad waarbinnen het rijk van God gestalte krijgt door mensen die vol zijn van de vrede en vreugde van Jezus, vol van de Geest van zijn liefde! Ben jij één van die mensen?’Jos Douma is predikant in de Gereformeerde Kerk (vrij-gemaakt) in Zwolle-Centrum

Page 84: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d o n d e r d a g 1 3 m a a r t

6ZWOLLE

Tussendoor

Page 85: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

v r i j d a g 1 4 m a a r t

5ZWOLLE

Recept

Zwolse mosterdsoep‘Hij hield hun een andere gelijkenis voor: ‘Het koninkrijk van de hemel lijkt op een zaadje van de mosterdplant dat iemand meenam en in zijn akker zaaide. Het is weliswaar de kleinste van alle zaden, maar het groeit uit tot de grootste onder de planten. Het wordt een struik, en de vogels van de hemel komen nestelen in de takken’. Dat staat in Mat-theüs 13:31. Vandaag geven we daar een Zwolse draai aan met echte Zwolse mosterdsoep.

1 prei zeer fijn snijden. 100 gram magere spekreepjes uitbakken en het vet laten uitlekken op een stukje keukenpapier. 50 gram boter smelten, maar niet kleuren. 60 gram witte bloem toevoegen en met een houten lepel roeren. Zet de roux op een zacht vuur en laat hem 10 minuten garen. 1 liter bouillon verwarmen en bij de roux gieten, glad roeren, onder voortdurend roeren 10 minuten laten koken. 3 eetlepels Zwolse mosterd toevoegen. Vlak voor het serveren 1/8 liter (slag)room en de

prei en de spekreepjes toevoegen en niet meer laten koken.

Dit recept is met goedkeuring overgenomen van de website www.sameneerlijketen.nl. Dat is één van de groene websites van de Raad van Kerken, die tot doel hebben mensen te voorzien van inspirerend en praktisch materi-aal rond de zorg om de aarde.

Page 86: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014
Page 87: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z a t e r d a g 1 5 m a a r t

4ZWOLLE

Speerpunt

Binnenstad is Zwolle’s centrumDe binnenstad is letterlijk en fi guurlijk het centrum van alle Zwollenaren. Daarom zet de ChristenUnie in op een zeer aantrekkelijke binnenstad. Met grote win-kelketens én kleine winkeltjes die de Zwolse ‘couleur locale’ bepalen. Nieuwe, lokale initiatieven moeten de ruimte krijgen. Wat in de binnenstad gebouwd wordt, moet passen bij het historische karakter van de binnenstad en voldoen aan de hoogste architecto-nische eisen. Vernieuwing, schoonheid en harmonie zijn van belang om je thuis te voelen in ons Zwolle.

Page 88: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

z o n d a g 1 6 m a a r t

3ZWOLLE

Uit de bijbel

Jacobus 2: 15-18 (NBV)Als een broeder of zuster nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt, en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoef-ten – wat heeft dat voor zin? Zo is het ook met geloof: als het zich niet daadwerkelijk bewijst, is het dood. Maar dan zegt iemand: ‘De een gelooft, de ander doet.’ Laat mij maar eens zien dat je kunt geloven zonder daden; ik zal u door mijn daden tonen dat ik geloof.

Page 89: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

m a a n d a g 1 7 m a a r t

2ZWOLLE

Drijfveer

Gerdien Rots (@GerdienRots)‘Ik vind de Zwolse politiek nog steeds iedere dag leuker wor-den. et is fantastisch om mee te bouwen aan die mooie, sterke en sociale stad waarin ik me zo thuis voel. Dat wil ik blijven doen. Gesteund door een beweging van betrokken Zwollenaren. Gesteund door jou?’

Gerdien Rots staat op de eerste plaats van de ChristenUnie-kandidatenlijst en woont in de Stationsbuurt

Page 90: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

d i n s d a g 1 8 m a a r t

1ZWOLLE

Zwollenaar aan het woord

Een ChristenUnie-visie op hoogbegaafdheid‘De ChristenUnie heeft de afgelopen jaren regelmatig aandacht besteed aan hoogbegaafdheid. De getoon-de betrokkenheid en daadkracht heeft veel waarde-ring gekregen van ouders en begeleiders van hoogbe-gaafde kinderen. In Zwolle, maar ook in de omgeving. Hoogbegaafdheid krijgt mede dankzij de inzet van de ChristenUnie een plek in de Zwolse samenleving. Daardoor kunnen hoogbegaafde kinderen zich als gelukkige kinderen blijven ontwikkelen.’Rineke Derksen is eigenaar van kenniscentrum hoogbe-gaafdheid GelukkigHB en woont in de Binnenstad

Page 91: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

w o e n s d a g 1 9 m a a r t

0ZWOLLE

Stemadviezen

‘In onze stad staan we voor veel uitdagin-gen. Daarom stem ik vandaag op Gerdien Rots. Haar vertrouw ik mijn stem van harte toe, omdat een partij als de ChristenUnie in ons mooie Zwolle het verschil kan maken. Geef geloof een stem!’Arie Slob is partijleider van de ChristenUnie en fractievoorzitter in de Tweede Kamer en woont in Zwolle-Zuid

‘‘Jullie licht moet schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel’, zegt Jezus. Maar ook: ‘niet voor de ogen van de mensen, alleen om door hen gezien te worden’. Wat een kansen krijgt een bestuur-der van een stad om dat in de praktijk te brengen! Daarom stem ik vandaag Chris-tenUnie.’Arie van der Veer is dominee en televisiepre-sentator en woont in Stadshagen

Page 92: ChristenUnie Zwolle Verkiezingsscheurkalender 2014

Pure levenskracht, dat merkt u!!!

Rauwe zuivel van biologische melk

Boerderijwinkel ’t Ecoloar Heinoseweg 40, Zwolle

0529 401929 / 0610705341 www.ecoloar.nl

Pure levenskracht, dat merkt u!!!

Rauwe zuivel van biologische melk

Boerderijwinkel ’t Ecoloar Heinoseweg 40, Zwolle

0529 401929 / 0610705341 www.ecoloar.nl

www.rauwpower.nl