People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

68
Adi Golad Plezier in samen slimmer worden Zwolle MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS OKTOBER 2014 VELDHUIS ADVIESGROEP “Wanneer je streeft naar topkwaliteit, moet je geld investeren in het beter maken van je mensen en je processen” IJSSELLAND RALLY 103 glimmende klassiekers strijden om de prijzen en voor het goed doel 'de Bas van de Goor Foundation'. EDDY VAN HIJUM Aandacht nodig voor MKB'ers in bijzonder beheer. Van Hijum pleit voor een discussie over de werkwijze van banken. WIM HOF Hij heeft 20 wereldrecords gevestigd door langdurig in een bak met ijsblokjes te verblijven.

description

Uitgave 4 | Oktober 2014 Deze uitgave heeft de volgende onderwerpen: Made in Holland Aeronamic – Steffen de Vries, Veldhuis Adviesgroep, De mens achter... Adi Golad, een verslag van de Ijsselland Rally, column Eddy van Hijum, Wim Hof 'The Iceman', Testverslag Peugeot Boxer, Frits Sissing, Samenwerken, Gadgets en Dennis van Oeveren Daxxa.

Transcript of People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

Page 1: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

Adi GoladPlezier in samen slimmer worden

Zwolle

MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS • OKTOBER 2014

VELDHUIS ADVIESGROEP“Wanneer je streeft naar topkwaliteit, moet je geld investeren in het beter maken van je mensen en je processen”

IJSSELLAND RALLY103 glimmende klassiekers strijden om de prijzen en voor het goed doel 'de Bas van de Goor Foundation'.

EDDY VAN HIJUMAandacht nodig voor MKB'ers in bijzonder beheer. Van Hijum pleit voor een discussie over de werkwijze van banken.

WIM HOFHij heeft 20 wereldrecords gevestigd door langdurig in een bak met ijsblokjes te verblijven.

Page 2: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

accountants / adviseurs

‘Mijn schoonzoon? Dat wordt niets…’

Het zal je gebeuren: na jaren hard ploeteren laat de gedroomde opvolging u in de steek. Gelukkig hoeft dat géén reden te zijn om nog een paar jaar door te buffelen. De accountants en adviseurs van Brouwers zijn precies de mensen die u in dat geval kunnen laten excelleren in het staartje van uw ondernemerschap. De intensieve begeleiding tijdens opvolgingstrajecten bestaat bijvoorbeeld uit prognoses, management-overeenkomsten, verkoopcontracten, zelfs het zoeken en selecteren van kandidaten. Brouwers doet dus véél meer dan alleen aangiftes, jaarrekeningen en salarisadministraties. Ook voor ondernemers die aan iets nieuws toe zijn is Brouwers bijzonder breed. En altijd to the point. Bel maar eens…

T / 038 851 52 00 E / [email protected] W / www.brouwers.nl V / Zwolle / Deventer / Arnhem / Genemuiden

120178_Brouwers_ADV_A4_aflopend_Zwolle.indd 5 21-05-12 13:27

Page 3: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 3

ColofonJaargang 30 Editie 4, oktober 2014

REDACTIE ADRESPostbus 257 8530 AG LemmerTel. 0514 - 560166E-mail [email protected] www.peoples-business.nl

UITGEVERRemco VoornE-mail [email protected]

DIRECTIEGerda VoornE-mail [email protected]

TRAFFIC & COÖRDINATIELaura KuiperE-mail [email protected]

REDACTIERemco Voorn | Thijs Wartenbergh Ronella Bleijenburg | Gerda Voorn Gerda Remmers | Marc Nijenhuis

FOTOGRAFIEEbel-Jan Schepers | Frans Davids Freddy Schinkel

OPMAAK & VORMGEVINGLinda Havelaar-VerhageE-mail [email protected]

SOCIAL MEDIALaura KuiperE-mail [email protected]

ADVERTENTIE- EXPLOITATIE Gerda VoornE-mail [email protected] 06-41480711

DRUKSMG Groep - Hasselt

Word ‘Vriend van People’s Business’Kijk voor uitgebreide informatie op www.peoples-business.nl.Persoonlijk lidmaatschap: 250 euro p/jrBedrijfs lidmaatschap: 375 euro p/jr

Abonnementen 25,00 euro per jaar E-mail [email protected]

Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,50 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal.

COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

In de afgelopen decennia hebben bedrijven veel geïnvesteerd in het opbouwen van naamsbekendheid. De reputatie van een merk is één van de belangrijkste assets en vertegenwoordigt grote waarde. Sterke merken waren in de 'oude economie' vrijwel onschendbaar. Ook als een klant ontevreden was, kwam je daar eenvoudig mee weg. Er waren domweg weinig mogelijkheden voor de klant om onvrede breeduit kenbaar te maken. In korte tijd is door mobiel internet, social media en de veelheid aan webshops en applicaties een compleet nieuw speelveld ontstaan. Reputatieschade ligt overal op de loer en kan op onverwachte momenten toeslaan. Onlangs kwam een grote Nederlandse bank in het nieuws vanwege een plan om financiële gegevens van hun klanten te verkopen aan andere bedrijven. Het initiatief kwam te vroeg maar het geeft goed aan waar we straks naar toe gaan. Op internet laten we dagelijks veel informatie achter tijdens transac-ties op webshops, vrienden die we maken op sociale netwerken en berichten die we achterlaten over onze activiteiten. De verbin-ding tussen deze data maakt het mogelijk uw betrouwbaarheid, of dat van uw medewerkers, te bepalen.

Moderne bedrijven weten steeds beter wie de klant is en hoe betrouwbaar deze is. Deze informatie is goud waard. Reputaties worden op sociale media snel gebroken. Zeer bekend is het voor-beeld van Youp van het Hek met een tweet over T-mobile.

Als opinieleider heeft Van het Hek veel volgers. Velen herkenden zich in het door hem geschetste probleem bij T-mobile en het bericht verspreidde zich razendsnel over het internet. Diverse media pakten het op. Met als gevolg een grote schade voor het merk T-mobile.

In mijn dagelijkse werkzaamheden spreek ik veel bedrijven die volop inzetten op social media. Ze vergeten echter vaak dat alles draait om klantenservice. Als de service niet op orde is, als de klant zich niet serieus genomen wordt, als je niet open bent over de werkwijze en je leveranciers… dan is social media eerder een bedreiging dan een kans. Het probleem van T-mobile zie je ook bij banken, verzekeraars, energiemaatschappijen en andere grote organisaties. Tevreden klanten zijn en blijven cruciaal voor uw reputatie. Ze zullen uw organisatie positief aanbevelen op social media. En de positieve naamsbekendheid van uw organisatie zal zich als vanzelf ontwikkelen.

Remco Voorn Uitgever

UW REPUTATIE IS KWETSBAAR

Remco Voorn, [email protected]

Tevreden klanten zijn en blijven cruciaal voor uw reputatie. Ze zullen uw organisatie positief aanbevelen op social media.

accountants / adviseurs

‘Mijn schoonzoon? Dat wordt niets…’

Het zal je gebeuren: na jaren hard ploeteren laat de gedroomde opvolging u in de steek. Gelukkig hoeft dat géén reden te zijn om nog een paar jaar door te buffelen. De accountants en adviseurs van Brouwers zijn precies de mensen die u in dat geval kunnen laten excelleren in het staartje van uw ondernemerschap. De intensieve begeleiding tijdens opvolgingstrajecten bestaat bijvoorbeeld uit prognoses, management-overeenkomsten, verkoopcontracten, zelfs het zoeken en selecteren van kandidaten. Brouwers doet dus véél meer dan alleen aangiftes, jaarrekeningen en salarisadministraties. Ook voor ondernemers die aan iets nieuws toe zijn is Brouwers bijzonder breed. En altijd to the point. Bel maar eens…

T / 038 851 52 00 E / [email protected] W / www.brouwers.nl V / Zwolle / Deventer / Arnhem / Genemuiden

120178_Brouwers_ADV_A4_aflopend_Zwolle.indd 5 21-05-12 13:27

Page 4: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS4

Wim Hof heeft 20 wereldrecords gevestigd door langdurig in een bak met ijsblokjes te verblijven, zwom onder poolijs door, liep op blote voeten door de sneeuw en beklom in de vrieskou – met slechts een korte broek aan - de Kilimanjaro, een 6.000 meter hoge berg in Tanzania. Samen met patiënten die verschillende ziektes hadden en toch in staat bleken zo’n prestatie te leveren.

Coverstory Humphrey G. van der Laan lunchte met de interessante ondernemer, Adi Golad, oprichter van Goliath Games uit Hattem (bij Zwolle). Goliath heeft een ongeëvenaard succes met het verkopen van gezinsspelen. In één jaar verkoopt hij bijvoorbeeld ruim 600.000 stuks bordspellen in ons kleine Nederland.

“Ik kan ondernemers leren om op een rustige manier beslissingen te nemen”

COLUMNS

Mea Schutte 18

Eddy van Hijum 35

Humphrey van der Laan 52

Gonnie Klein Rouweler 65

Laura Kuiper 66

REPORTAGES

Testverslag Peugeot Boxer 13

Companet 15

Made in Holland 26

IJssellandrally 58

INHOUDSOPGAVE

58

17

24 11

36

20

Page 5: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 5

Inhoud

INTERVIEWS

Veldhuis Adviesgroep 06

Wim Hof - The Iceman 20

Dennis van Oeveren - Daxxa 42

Frits Sissing 46

RUBRIEKEN

Bijzondere werkplek Traffic Support 11

Samenwerken 24

De mens achter... Adi Golad 36

Gadgets 50

Wie = Wie Sport 56

33

46

50

32

26

Rectificatie - September 2014In de editie van juli 2014 van People’s Business Magazine is een verkeerde vermelding gedaan bij het testverslag van de BMW 518, waarbij Ali Arslan de testrijder was. In het artikel staat dat het zou gaan om een BMW 518i sedan, maar het betrof een 518d sedan. Tevens stond niet Jelle van Buuren, maar Wim Buitendijk, Dealer Fleetmanager binnen Dusseldorp BMW op de foto.

Page 6: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS6

De wetgeving is zo complex geworden en toezicht op de branche zo strak ingeregeld dat veel adviseurs er voor hebben gekozen hun bedrijf

te staken. Waren er rond de eeuwwisseling nog 20.000 verzekerings- en overige financieel advieskantoren, nu bedraagt het aantal nog ruim 7.000. En dit zal alleen maar verder dalen. Wie na deze inleiding rekent op een deprimerend interview komt van een koude kermis thuis. Bob Veldhuis en Dick Vos zijn twee opgewekte ondernemers, die haarfijn uit-leggen waarom Veldhuis Adviesgroep ondanks alle moeilijke marktomstandigheden in staat is geweest om vanaf het begin van de crisis sterk te groeien.

“Lachen. Er gaat geen dag voorbij of we heb-ben plezier.” Bob Veldhuis omschrijft ‘a day at the office’: “Wanneer we met de hele groep samen lunchen, maar ook als we vergaderen,

wordt er gelachen. We hebben een akelig precies beroep, dat we heel serieus nemen. Maar dat lukt alleen als je samen een goede sfeer weet te maken. Uiteraard ben ik bij aanname van een medewerker erg geïnteresseerd in diploma’s en ervaring, maar voorwaarde één is toch of iemand de juiste mentali-teit heeft én goed in het team past. Vervolgens vieren we alles wat er te vieren valt. Is iemand vijf jaar in dienst, dan is dat voor ons al een jubileum en ook als er collega’s zijn geslaagd voor een opleiding, dan is er extra attentie. Met meer dan vijftig medewerkers, betekent dat het vrijwel elke week wel bal is. Geschikte mensen aannemen en een goede sfeer zijn essentieel om een goed team te bouwen. Zo’n team is per definitie loyaal

DIEPTE INTERVIEW

Er is nogal wat gebeurd in de financiële sector de afgelopen jaren. De hele branche heeft op z’n grondvesten staan schudden. Gerenommeerde banken en verzekeraars die failliet dreigden te gaan, het drama rondom woekerpolissen dat nog steeds niet is afgerond en recentelijk het Libor-schandaal. Het consumentenvertrouwen in de financiële sector is laag en het herstel hiervan zal nog lang gaan duren. Reden voor de overheid om flink in te grijpen. Met grote gevolgen voor zowel banken en verzekeraars als adviseurs en hun klanten.

ONBEZORGD Veldhuis Adviesgroep:

ONBEZORGD

Page 7: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 7

naar elkaar, hetgeen zich uit bij ziekte maar ook blijkt uit het zeer geringe personeelsverloop. Vrijwel alle medewerkers van het eerste uur zijn nog in dienst. Mijn vader is in 1965 in de woonkamer van ons rijtjeshuis in Heerde gestart met Assurantiekantoor H.B. Veldhuis. In 1988 heb ik na zijn plotse overlijden het bedrijf voortgezet en volgend jaar hopen we ons 50 jarig bestaan te vieren. De eerst aangenomen medewerker Herma is al vanaf 1988 in dienst en ook de tweede medewerker, Dick Vos, is na 25 jaar nog altijd verbonden aan de onderneming maar nu als mede-eigenaar. Toen Dick kwam solliciteren (hij was 20 en ik 23 jaar) hebben we twee uur lang alleen maar over de plaatselijke disco en voetbal gepraat. We hadden direct een klik en dat is zo gebleven. Qua humor voelen we elkaar feilloos aan. Geregeld kunnen we tot tranen toe in de lach schieten. Maar als het om de uitvoering van ons werk gaat, eisen we van onszelf, onze colle-ga’s en de banken en verzekeraars bij wie we inkopen absolute topkwaliteit. Ik denk dat we daar het verschil maken: door de crisis is er in onze sector een soort van uitvaartstemming gaan heersen, is iedereen op de kosten gaan letten en zijn duizenden uitstekende medewerkers er uit gegooid. Legio ervaren en hoog opgeleide specialisten zijn weggesaneerd. Voor service en dienstverlening worden callcenters opgericht. Dan ben je toch van het pad af? En als we dan weer zo’n stoer persbericht lezen van een ING, Rabo of Achmea dat ‘ter verbetering van onze dienstverlening’ of ‘in het kader van de klant centraal stellen’ er x-duizend mensen moeten verdwijnen of nog meer kantoren moeten worden gesloten, ja dat is wel lachen.”

Dick Vos komt binnen en moet eerst even over de wedstrijd PEC Zwolle-Sparta Praag praten. “Twee kansen in het begin, direct daarna een per-soonlijke fout en dan staan we zomaar 1-0 achter. Echt jammer, maar wat een geweldige ervaring.” Beide mannen zijn voetbalfan en hebben bij PEC Zwolle een paar business-seats. Bob voetbalde heel actief tot z’n 22ste en is nu leider van de C1 van SV Epe, waarin ook zijn zoon speelt. Dick voet-balde tot zijn 38e bij Hattem. Zodra ze elkaar spreken, worden eerst de wedstrijden van het weekend geëvalueerd. Dick: “Tijdens het WK hadden we veelvuldig contact. Of het nou via Whatsapp was of telefonisch in de rust, altijd even de hoogtepunten doornemen. Er zijn ook zo ontstellend veel parallellen tussen voetbal en ons werk. De juiste mensen selecteren, het zorgvuldig bouwen aan je team, zorgen voor een ontspannen sfeer, waarbinnen je topprestaties kunt leveren, die ook van je verwacht worden. Zoek de verschillen. Dus niet.”

Inmiddels werken er 55 medewerkers bij het bedrijf, genaamd Veldhuis Adviesgroep en gevestigd in een modern en transparant kantoor, nog steeds in Heerde. Qua omvang behoort Veldhuis Adviesgroep tot de top 100. Bob: “Laat ik beginnen met de opmerking, dat zonder geluk niemand wel vaart en dat we er met ons allen gewoon keihard voor hebben gewerkt. En verder hebben we zoals gezegd veel geïnvesteerd in het bouwen van een topteam. Wanneer je streeft naar topkwaliteit, moet je geld investeren in het beter maken van je mensen en je processen.” “Wij zijn er om mensen

“WANNEER JE STREEFT NAAR TOPKWALITEIT, MOET JE GELD INVESTEREN IN HET BETER MAKEN

VAN JE MENSEN EN JE PROCESSEN”

Page 8: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

ONBEZORGD LEVEN

www.veldhuisadvies.nl | 0578-699799 | [email protected] ADVISEURS IN FINANCIËLE ZEKERHEID

MAKELAARS IN ASSURANTIËNPENSIOENCONSULTANTSFINANCIEEL PLANNERSHYPOTHEEKADVISEURS

De Octavia: Ook in 2014%

Nikolaus Ottostraat 1 • 8013 NG Zwolle • Tel.: 038 - 467 09 60 www.korterink.nl

De grootste met 14%. Bekijk ‘m in onze showroom of kom proefrijden!

Graag tot ziens, Gerben Korterink.

Korterink ŠKoda Zwolle

Page 9: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 9

te helpen. Bij schade of bij het nemen van lastige financiële beslis-singen.”, vult Dick aan: “Ondernemers houden daar niet van.” “Die willen hun aandacht besteden aan markten, producten en klanten. Wij helpen ze daarbij door ze te ontzorgen van alle zaken die afleiden. In al onze uitingen is het thema ‘Onbezorgd’: onbezorgd leven, onbezorgd wonen, onbezorgd ondernemen etcetera. Dat lukt alleen met zeer bekwame medewerkers.”

Bob: “Bovendien is onze markt erg competitief en dus moet je je onderscheiden. Dat doen we door bewust in opleidingen te investeren, waardoor ál onze medewerkers slimmer worden. Tegelijkertijd helpen onze concurrenten ons door hun beste en vaak dure medewerkers af te laten vloeien en te bezuinigen op opleiding. Bij ons volgt letterlijk bijna elke medewerker een opleiding. Ook de 60-jarige. Dat was vorig jaar zo, dat is dit jaar en dat zal in 2015 niet anders zijn. Dat kost inderdaad bakken met geld, maar wil je professionaliseren en topkwa-liteit bieden of niet? Volgens mij zijn dat onze succesfactoren. Veel ingewikkelder is het niet.” Dick: “Daarnaast hebben we ons bij alle beslissingen nooit laten leiden door korte-termijn gewin. Met klanten gaan we voor lange-termijn relaties en als we onze koers uitzetten, dan doen we dat altijd vanuit lange-termijnvisie. Bob is daarin meer de ondernemer en ik meer de dienstverlener. Bob is meer de strateeg en denkt meer na over morgen en ik ben vooral bezig met hoe je dit vandaag naar de klant vertaalt. Sinds een paar jaar is Eric van Leeuwen ook als vennoot toegetreden. Eric is meer onze professor. En zo hebben we een mooi driehoekje, om in voetbaltermen te spreken.”

DIEPTE INTERVIEW

Veldhuis Adviesgroep heeft onlangs een kwaliteitscon-trole door een onafhankelijk auditbureau laten uitvoeren om eigen adviesdossiers te toetsen. Alle dossiers worden minutieus doorgenomen in verschillende sessies. Dick: “Wij moeten net als alle financiële dienstverleners voldoen aan de Wet op het financieel toezicht, de Wft. Daar is ongelooflijk veel om te doen in onze sector. Zijn de normen niet te hoog en de eisen niet onrealistisch zwaar? Geregeld deelt onze toezichthouder de AFM boetes uit. Maar wie wil er nou óp de norm presteren? Wat schiet een klant daar mee op? Wij hebben een certificaat van de kwaliteitsauditor gekregen, waarin we op alle onderdelen (ruim) boven de norm acteren. Zo zien we onze inspanningen vertaald en daar zijn we trots op! Een ondernemer wil wat betreft zijn risico’s en financiën de zaken solide geregeld hebben en zich hier zo min moge-lijk zorgen over maken. En dat allemaal in meer en meer gecompliceerde omstandigheden. Pensioenregels worden steeds ingewikkelder en nieuwe arbeidsongeschiktheidswet-geving levert bedrijven een na-risico op bij zieke werknemers van maar liefst 12 jaar. Daar ligt onze kracht. Maar ook op bijvoorbeeld aansprakelijkheidsgebied. Wij ontwikkelen zelf paraplu-aansprakelijkheidspolissen, met daarin bijvoorbeeld ook montage- en transportdekkingen, uniek voor de instal-latiebranche of cybercrimepolissen voor de ict-sector. Al met al hebben we nu meer dan 3.000 bedrijfsmatige relaties en dit groeit nog elke dag.”

“IN AL ONZE UITINGEN IS HET THEMA ‘ONBEZORGD’: ONBEZORGD LEVEN, ONBEZORGD WONEN, ONBEZORGD ONDERNEMEN ETCETERA. DAT LUKT ALLEEN MET ZEER BEKWAME MEDEWERKERS.”

Page 10: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

Bel nu Voiperator!

Telecom operaTor | SIp TrunkS | HoSTed VoIp | ISdn2 | ISdn30 |

0800, 090X | VdSl-adSl | GlaSVezel | Vpn oploSSInGen |

20 tot 50% kostenBesparing!

Voiperator BVEymerstraat 5b | 8013 RR Zwolle088-8647111 | www.voiperator.eu

gratis lokaal bellen?

Page 11: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 11

BIJZONDERE WERKPLEK

Traffic Support

BIJZONDERE WERKPLEK Met bedrijven als Traffic Support, Crowd Support, Event Travel, VervoersProjecten Nederland en Online Ticket is de Safety Group van de Zwolse ondernemer Yvo Hütte uitgegroeid tot Nederlands grootste eve-nementendienstverlener. Het hoofdkantoor van de Safety Group is twee jaar geleden zodanig gebouwd dat het een weerspiegeling vormt van de organisatie. Bij binnenkomst valt meteen op dat de werkplek-ken ruim en open zijn ingericht. De buitenkant van het pand heeft een robuuste en solide uitstraling. Een robuuste en solide organisatie is het zeker. Zo is dochter Traffic Support betrokken bij evenementen als Mysteryland, Nuclear Security Summit en de troonwisseling. De prestaties van de Safety Group zijn niet onopgemerkt gebleven. In 2013 is Yvo uitgeroepen tot ‘People’s Business ondernemer van het jaar’ en staat hij op dit moment in de finale voor de prestigieuze titel EY Entrepreneur Of The Year 2014.

Page 12: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS12

Page 13: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 13

PEUGEOT BOXER TESTRIJDER: J.W. WILDEBOER

Onlangs kregen wij van André Montfrooy van Auto Palace het verzoek om de nieuwe Peugeot Boxer te testen. Voor ons is de Peugeot Boxer een bekende aangezien wij, Wildeboer Montage in Nieuwleusen, al een aantal jaren met de Peugeot Boxer rijden. Onze montage afdeling heeft een tweetal Boxers in gebruik en rijdt daarmee naar onze klanten. We zijn benieuwd naar de veranderingen en de testrit wilden we dan ook graag maken.

De nieuwe Peugeot boxer valt aan de buitenzijde gelijk op door de moderne LED verlichting in de koplampen en de nieuwe neus. Hoewel je een bedrijfsauto niet in eerste instantie om het uiterlijk koopt, ziet het er wel prachtig uit. Voor de rest is er aan het uiterlijk weinig gewijzigd. Het is gewoon een nette bus.

De laadruimte is onveranderd. Groot, vierkant en met een lage opstap. Voor de monteurs die vaak spullen moeten in en uitladen is dat erg prettig. De wanden zijn prettig recht zodat de ruimte optimaal gebruikt kan worden. Op het dak van onze huidige Boxers hebben we een imperiaal zodat ook heel lange spullen meegenomen kunnen worden.

Het rijden in de nieuwe Boxer is prettig. De afwerking van het interieur is verbeterd en ook het nieuwe geïntegreerde navigatiesysteem werkt goed en ziet er strak uit. De gebruikte materialen doen hoogwaardiger aan en het geheel voelt degelijk. De zit is nog altijd prettig, een echte aanrader blijft de geveerde chauffeursstoel. Heel comfortabel. De Peugeot dieselmotor doet wat hij moet doen. Je kunt lekker met het verkeer meekomen en in de

nieuwe Boxer hoor je de motor duidelijk minder. Voor onze monteurs, die veel kilometers afleg-gen, is dat erg fijn. Ook de exploitatiekosten zijn gunstig. Samengevat, de Boxer voldoet aan al onze eisen en is een prettige bus om in te rijden.

Over de Wildeboer Groep:De Wildeboer Groep is een groothandel in (groot-verbruik) artikelen voor landbouw, tuinbouw, bouw en installatiebedrijven en industrie en is gevestigd aan de Evenboersweg 16 te Nieuwleusen. Daarnaast hebben we een eigen montage afdeling die in binnen en buitenland voor vakkundige mon-tage van onze producten zorgt. Tot slot hebben we een eigen Zeilmakerij: u kunt hier terecht voor het maken en op maat maken van Dekkleden, Huiven, Bootkappen, Tenten, autokappen etc..

OP DE FOTOBedrijfsnaam: Wildeboer Groep

Testrijder: J.W. Wildeboer

Website: www.wildeboer-groep.nl

Dealer: Auto Palace Zwolle BV

Contactpersoon: André MontfrooyZiet er prachtig uitDe Nieuwe Peugeot Boxer

Page 14: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

KLAAR VOOR HET ECHTE WERKDE NIEUWE PEUGEOT BOXER

De Peugeot Boxer is vernieuwd en klaar voor het echte werk. Met de ruime keuze aan carrosserievarianten, de verschillende laad–volumes en de vele beschikbare accessoires voldoet de nieuwe Peugeot Boxer aan al uw eisen. Tijdelijk inclusief 0% Financial Lease en extra introductievoordeel. Kom naar onze showroom voor meer informatie of kijk op www.autopalacegroep.nl.De nieuwe Peugeot Boxer is er vanaf € 19.900 exclusief btw en bpm. Afgebeeld model kan afwijken van de standaarduitvoering. Financial Lease-actietarief van 0% is geldig bij orders van bedrijfsauto’s t/m 31 oktober en geldig voor de contractduur van de Financial Lease-overeenkomst voor 12 en 24 maanden. Bij 36 maanden bedraagt de rente 1,9%, bij 48 en 60 maanden is dit 3,9%. Drukfouten voorbehouden.

AUTO PALACE ZWOLLE B.V.Willemsvaart 18A Tel.: (088) 003 50 00

(Wij hebben ook vestigingen in Dronten, Emmen, Harderwijk, Heerde, Hoogeveen, Meppel, Ommen, Raalte en IJsselmuiden.)

NU IN ONZE SHOWROOM

0% FINANCIAL LEASE & EXTRA INTRODUCTIEKORTING

307061-Boxer-ad-264x194-v4-Z.indd 1 05/09/14 15:20

Page 15: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 15

COMPANETDr. van Deenweg 1088025 BK ZwolleTel: 085-8640046www.companet.nl

BEDRIJFSPRESENTATIE

Het is zo klaar als een klontje: een ambitieuze ondernemer of manager wil voluit met zijn projecten bezig zijn. Daarvoor moeten de randvoorwaar-den in orde zijn, zoals automatisering. Wendel Doeland zorgt er vanuit zijn bedrijf Companet voor dat de nood- zakelijke systemen en processen soepel verlopen. Elke dag werkt Doeland met zijn team aan slimme oplossingen, zoals netwerkmonitoring, virtualisaties van servers en hosted services. Ook maakt Companet applicaties op maat om processen te verbeteren of netwerkverkeer te filteren. Met deze oplossingen brengen organisaties meer flexibiliteit in hun systeem. Tegelijkertijd besparen zij op hun kosten. Toch is dat niet zo gewoon als het lijkt.

Vertrouwen “Veel ondernemers ervaren automa-tisering als een noodzakelijk kwaad”, zegt Doeland. “Terwijl het een plezier hoort te zijn.” Techniek vergroot de perspectieven van organisaties en biedt veel kansen, op voorwaarde dat zij volledig op deze techniek kunnen vertrouwen. “Je wilt dat de bedrijfs- processen soepel verlopen, vrijwel ongemerkt. En dat kan! Samenwerken, kosten beheersen, vlekkeloos factureren, een vlotte tijdsregistratie… het zijn geen utopieën. Voor mijn klanten is het dagelijkse realiteit.”

Applicaties“Tijdens een implementatie van een nieuw projectsysteem bij één van onze klanten bleek een flexibele weekplan-ning niet meer mogelijk. Voorheen

deden ze dit wel. Alleen de tijdsduur werd van te voren bepaald.” Companet heeft specifiek hiervoor een applicatie geschreven die dit mogelijk maakt, met een koppeling naar het nieuwe projectsysteem. Doeland geeft zijn opdrachtgevers dus ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Zij kunnen vrijuit brainstormen over de ontwikkeling van hun bedrijf. Companet zorgt dat de ICT doet wat nodig is. “Wij zijn geen specifieke probleemoplossers, omdat wij de problemen vóór zijn. Daarnaast zitten we óók aan de ontwikkelkant. Dat geeft onze klanten rust waardoor zij ontspannen kunnen ondernemen. Het is niet nodig om met veger en blik van alles op te ruimen, want de processen zijn netjes in orde.”

Sparring partnerMet zijn helikopterperspectief wordt Doeland steeds vaker gevraagd als sparring partner, die in een vroeg stadium betrokken is bij het beleid, zodat de ICT direct

onderdeel is in de planontwikkeling. Hierdoor kunnen zijn klanten hun ideeën realistischer, sneller en voordeliger uitvoeren. Dat zorgt voor evenwicht, ook privé. ”Als je dagelijks werk lekker loopt heb je ’s avonds energie voor andere passies. Voor mij is dat componeren in mijn muziekstudio!”

Werken plezierig maken, dat is de drijfveer van Wendel Doeland. Hij voelt zich gedreven door techniek en creativiteit, in werk én vrije tijd. Wendel is directeur van ICT-bedrijf Companet uit Zwolle.

Wendel Doeland van Companetlaat zijn klanten voluit ondernemen

Bedrijfsprocessen moeten soepel verlopen, vrijwel ongemerkt. En dat kan!

Page 16: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS16

Page 17: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 17

Hippisch Congres:de economische impact

Congresprogramma:Datum: woensdag 8-10-2014Tijdstip: 17.00 – 23.00 uur

16.30 – 17.00 uur Ontvangst met koffie/thee17.00 – 17.10 uur Introductie door Frits Sissing (bekend als TV presentator)17.10 – 17.25 uur KWPN – Irene Wolfs (kengetallen, handelsmissies)17.25 – 17.35 uur Topruiter Gert Jan Bruggink (impact voor de ruiter)17.35 – 17.45 uur Egbert Schep (exporteert veel paarden, voor USA)17.45 – 18.00 uur Rabobank Enschede/Haaksbergen Econoom (het loont te investeren in de (hippische) sport)18.00 – 18.20 uur Paneldiscussie onder leiding van Frits Sissing 18.20 – 19.00 uur Netwerkborrel19.00 – 23.00 uur Military Classic Night-Fair *

*De Military Classic Night-Fair is een bijzondere lifestyle-avond die u helemaal in de sfeer van de Military brengt. Deze avond staat in het teken van lifestyle, shows, muziek, demonstraties, wine & dine. Een sfeervolle, all-inclusive avond om samen met uw relaties te ervaren.

De omzet in Nederland in de hippische industrie is net zo veel als de bollenindustrie. Inclusief recreatiepaarden telt Nederland zo'n 450.000 paarden. Jaarlijks worden er 6000 tot 8000 paarden geëxporteerd. In totaal exporteerde Nederland in 2012 voor 211 miljoen dollar (159 miljoen euro). Het Hippische Evenement de Military in Boekelo is het grootste relatiemanagement evenement van Nederland. Een terrein van 55 ha. groot waar topsport, business en pleasure gecombineerd worden. Ruim 20.000 bezoekers per dag (5 dagen). Wat is de economische impact in de regio Overijssel en wat is de economische impact van deze branche voor zowel deelnemers, handelaren, sponsoren en de Nederlandse economie? In samenwerking met Robert Zandstra, voorzitter van de Military Boekelo, organiseren we op 8 oktober a.s. een interessant inhoudelijk congres waarbij vanuit verschillende invalshoeken deze branche wordt bekeken. Kengetallen, investeringen, fokkerij, betrokkenen, kansen, export, sponsering, e.d. De kwaliteit, inzicht, ervaring én de handelsgeest van Nederland heeft er de afgelopen tientallen jaren voor gezorgd dat we in staat zijn paarden voor het allerhoogste niveau in de sport te kunnen leveren. De klasse van het KWPN-paard is wereldwijd bekend en geroemd. Met 26.000 leden en circa 10.000 veulens per jaar, is het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) het grootste sportpaarden-stamboek ter wereld. De Nederlands gefokte paarden boeken bijzonder veel succes in de internationale paardensport.

Dit congres is op uitnodiging van één van de partners te bezoeken. Wilt u hier meer informatie over, mail dan naar [email protected] o.v.v. Hippisch Congres 8 oktober 2014.

Partners: Aankondiging:

Page 18: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS18

COLUMN

Na een uitgebreide internetconsultatie wordt de werkkostenregeling (WKR) aanzienlijk vereen-voudigd. In de brief die staatssecretaris Wiebes van Financiën deze zomer naar de Tweede Kamer stuurde staan diverse maatregelen die de adminis-tratieve lasten voor werkgevers terugdringen en de uitvoerbaarheid voor de Belastingdienst verbeteren.

De afgelopen jaren bestonden er twee regelingen voor werkkosten naast elkaar. Nu komt er één ver-beterde regeling. In de nieuwe werkkostenregeling wordt het onderscheid in fiscale behandeling tussen computers, smartphones en tablets weggenomen. Voor de zakelijke iPad zal bovendien niet langer de 'zakelijke gebruikseis' gelden. Indien een werk-nemer een iPad nodig heeft om zijn werk te doen, kan de werkgever deze verstrekken zonder fiscaal rekening te hoeven houden met het privévoordeel van de werknemer. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van veel werkgevers. Ook hoeft een werkgever nog maar één keer per jaar vast te stellen wat zijn verschuldigde belasting in het kader van de WKR is. Voorheen moest dit per aangiftetijdvak bekeken worden. Een derde in het oog springende vereenvoudiging betreft het keuzeregime, tot en met 2014 hadden werkgevers de keuze om al dan niet gebruik te maken van de werkkostenregeling, vanaf 1 januari 2015 is

de WKR verplicht voor alle werkgevers, zo luidt het plan van de staatsecretaris. Om de verbeterde aspecten budgetneutraal te kunnen dekken, zal de vrije ruimte worden verlaagd van 1,5% naar 1,2% van de totale loonsom van een bedrijf.

De maatregelen worden meegenomen in het Belastingplan 2015 dat op Prinsjesdag aangeboden zal worden aan de Tweede Kamer. De wijzigingen kunnen vervolgens per 1 januari 2015 in gaan.De basis van de werkkostenregeling, die begin 2011 werd geïntroduceerd, blijft ongewijzigd. Met de werkkostenregeling kunnen werkgevers hun personeelsleden tot een vooraf vastgesteld percentage van de totale loonsom onbelast van vergoedingen en verstrekkingen laten profiteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om kerstpakketten, etentjes, een fiets en personeelsfeesten. Binnen de werkkostenregeling is het niet nodig om de verstrekkingen per werknemer bij te houden, maar kan dat bedrijfsbreed.

De verplichte invoering van de werkkostenregeling betekent voor de meeste werkgevers werk aan de winkel: voor een goede invoering is het raadzaam om de arbeidsvoorwaarden van het personeel te beoordelen. Daarnaast zal de werkgever moeten beoordelen welke vergoedingen en verstrekkingen

MEA SCHUTTE, BROUWERS ACCOUNTANTS

De Werkkostenregeling komt er nu echt per 1 januari 2015

gehandhaafd kunnen worden en welke ruimte er beschikbaar is voor leuke dingen voor het perso-neel. Behulpzaam kan hierbij de Brouwers WKR scan zijn, waarbij tegen een vast tarief de gevolgen in kaart worden gebracht.

Voorlopig was dit mijn laatste column voor de Peoples Business! In verband met mijn zwangerschapsverlof zal één van mijn collega’s u de volgende edities met tips en trucs op de hoogte houden.

ADVIES ACCOUNTANCY

[email protected]

Met de werkkostenregeling kun-nen werkgevers hun personeels-leden tot een vooraf vastgesteld percentage van de totale loonsom onbelast van vergoedingen en verstrekkingen laten profiteren.

Page 19: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

Creatie en Design ICT Services Print en Drukwerk Fulfilment en Warehousing

Uw specialist in creatie, ICT services, druk- en printwerk,

opslag en distributie. Wij bieden totaaloplossingen in

cross media. Hoe u ook wilt communiceren, wij maken

het mogelijk! Deskundig en betrokken, van advies tot

duurzaam serviceconcept, zoals u van ons als partner

mag verwachten. Meer weten? Neem dan contact

op met Arend Hartlief ([email protected]) of

Evert Feith ([email protected])

www.smg-groep.nl

Randweg 12, 8061 RW Hasselt, Tel. 038-4778877 • De Kuinder 1, 8444 DC Heerenveen, Tel. 0513-630630

www.smg-groep.nl

473337 SMGad_RECHTS_F1.indd 1 20-02-14 14:11

Page 20: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS20

Hij heeft 20 wereldrecords gevestigd door langdurig in een bak met ijsblokjes te verblijven (zo’n anderhalf uur), zwom onder poolijs door, liep op blote voeten door

de sneeuw en beklom in de vrieskou – met slechts een korte broek aan - de Kilimanjaro, een 6.000 meter hoge berg in Tanzania. Samen met patiënten

die verschillende ziektes hadden en toch in staat bleken zo’n prestatie te leveren.

WIM HOF

Page 21: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 21

W e hebben het over Wim Hof, wereldwijd ook wel bekend als The Iceman. “Mijn denkwijze, gebaseerd op een door mij ont-wikkelde ademhalingstechniek, zal de gezondheidszorg op zijn kop zetten. Die wordt er veel goedkoper door”, zegt hij

vol overtuiging. “Ik mag voor mijn bijzondere verdiensten op het medische vlak wel de Nobelprijs ontvangen”, zegt hij doodleuk. Want, om op de geldverslindende situatie rondom de gezondheidszorg door te gaan, zijn aanpak zal ertoe leiden – meent hij - dat veel kwalen en zogenaamde wel-vaartsziekten zoals overspannenheid, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten worden teruggedrongen.

Dan moet zijn aanpak, de Wim Hof Methode (WHM) – die gebaseerd is op drie pijlers: ademhaling, mindset en kou - wel breed worden opgepakt. Hij heeft inmiddels heel wat aanhangers en mensen die zijn werkwijze proberen na te doen, maar er is evenwel – ondanks meerdere opmerkelijke resultaten, zoals het beklimmen van de eerder genoemde Kilimanjaro, en tests door weten-schappers - ook de nodige scepsis. Zijn dit geen toevallige successen, vragen medici – zoals van het Radboud MC in Nijmegen, die tests met hem gedaan hebben - zich af. Zij zijn bang voor het geven van valse hoop. Dat patiënten ‘wel even’, door de WHM te volgen, beter worden, c.q. een vermindering van het ziektebeeld zien. Ze zien hoopvolle ontwikkelingen, maar beseffen dat er nog veel meer onderzoek nodig is. Hof helpt hen daar graag bij.

BijzonderEen gesprek met Hof is een bijzondere ervaring. In zijn tuinhuisje in Amsterdam-West praat hij begeesterd over het moment dat hij begonnen is met wat nu de WHM is, wat hij heeft bereikt en wat zijn toekomstplannen zijn. Tussen de bedrijven door drukt hij zich, op een kei, met één arm (!) op en ‘zweeft’ vervolgens enige tijd. Hij houdt dat moeiteloos vol en toont ermee dat hij volledige controle over zijn lichaam heeft. Hij doet dit speciaal voor de fotograaf, zodat deze mooie impressies van hem kan maken.

Hij lardeert zijn verhaal met opmerkelijke uitspraken, zoals het “centrale zenuwstelsel (dat autonoom zijn werk doet zonder dat wij daar invloed op kunnen uitoefenen) dat niet autonoom is, de kou is mijn warme vriend, voelen is begrijpen, ik zorg ervoor dat de verzuring in jouw lichaam verdwijnt en binnen twee weken regel ik dat je een halve, wat zeg ik, een hele mara-thon kunt lopen.” Dat is mogelijk, volgens Hof, omdat je - als je op de juiste manier ademt - je beenspieren niet verzuren, de grootste belemmering om duursport op een succesvolle manier te beoefenen. Elke dag een koude douche

Concentratie, kou en ademhalingstechniek de basis van zijn methode

“Ik kan ondernemers leren om op een rustige manier beslissingen te nemen”

nemen is goed voor het lichaam. Je bouwt er weer-tand mee op en het zorgt ervoor dat je minder snel een griep of verkoudheid oploopt.

Het woord verzuring is gevallen, een belangrijk facet in de filosofie van Hof. Als je lichaam vol-stroomt met zuurstof, dan voel je je prettig, blijft je lichaam in optimale conditie, houd je controle tijdens extreme omstandigheden en treedt er geen verzuring op. Het doel van de ademhalingsoefe-ningen is om het lichaam van meer zuurstof te voorzien en daarmee de verzuring terug te dringen. Dat is de essentie. Door (actieve) training met betrekking tot de ademhaling, krijg je invloed op verschillende fysiologische processen in het lichaam. Zuurstof wordt bij inademing door de longen aangevoerd, koolstofdioxide (CO2) wordt als afvalstof afgevoerd. Onze lichaamscellen gebrui

INTERVIEW

Page 22: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS22

ken de zuurstof voor het vrijmaken van energie afkomstig uit voedingsstoffen. Hoe meer zuurstof er in het bloed komt, hoe meer energie er kan worden vrijgemaakt. Een toename van die zuurstof wordt mogelijk via de ademhalingstechniek van Hof.

WorkshopTijdens een workshop in De Nieuwe Yogaschool in de Amsterdamse Jordaan zitten of liggen deelnemers op een matje en luisteren aandachtig naar wat Hof te vertellen heeft. Zij absorberen gretig zijn filosofie en blijken na afloop in staat om een voor een een halve minuut tot een minuut in een ijsbad – een ligbad vol met ijsblokjes – te gaan liggen.

Wat houdt de ademhalingstechniek in?Hof: “Deze kenmerkt zich door heel diep inademen en ongeforceerd uitademen. Door niet helemaal alles uit te ademen, kom je tot het punt waarin een hoeveelheid lucht in de longen achterblijft. Als je dit 30 keer gedaan hebt, wordt opnieuw ongeforceerd uitgeademd, maar niet gelijk opnieuw ingeademd. Men wacht met opnieuw inademen totdat het gevoel ontstaat dat nieuwe zuurstof nodig is. Je wordt er een beetje doezelig van.”

Het lichaam is nu verzadigd van zuurstof. Wat gebeurt er dan?Hof: “Ik vraag de deelnemers na de uitademing niet meer in te ademen, maar de adem vast te houden. Het lichaam kan op dat moment functioneren op de zuurstof die aanwezig is. Je hebt je longen als het ware even niet nodig. Hoe vaker je dit traint, hoe langer je dit kunt volhouden. Je wekt er energie mee op.”

Op die manier kunt u lang in een ijsbad blijven zitten zonder onderkoeld te raken?Hof: “Ik zorg ervoor dat mijn lichaamstemperatuur, ondanks dat ik midden in het ijs zit, constant op 37 graden blijft. Iedereen, met name ook wetenschap-pers, verbazen zich daarover: hoe is dat in godsnaam mogelijk? Dat komt omdat mijn stofwisseling, door mijn sterke concentratie en ademhalings-techniek, met 300 procent stijgt. Dat zorgt voor een warmteproductie, een inwendig kacheltje dat wordt opgestookt, waardoor ik niet onderkoeld raak en ik lang in het ijs kan verblijven. Onderzoekers en artsen snappen niet hoe het kan. Ik heb echter aangetoond dat het mogelijk is.”

En dat brengt u waarschijnlijk ook op het autonome zenuwstelsel?Hof: “Ik heb in het bijzijn van anderen, die tests hebben uitgevoerd, laten zien dat je het autonome zenuwstelsel, en daarmee de temperatuur van het lichaam, kunt beïnvloeden. Een algemeen geldende medische theorie is dat ‘ingrijpen’ in het centrale zenuwstelsel niet mogelijk is. Ik heb dat gegeven ‘ontzenuwd’ , moet je misschien in dit verband zeggen. Het is, volgens mij, nu nodig dat medische boeken op dit punt worden herschreven. Dat het begrip ‘autonoom’ in dit verband niet écht autonoom is.”

U kunt dus bijna ingrijpen in uw eigen lichaam?Hof: “Ja, noem het aansturen. Daarom ben ik al jaren niet ziek. Als zich iets vreemds in mijn lichaam voordoet dan kan ik dat als het ware bestrijden. Bacteriën of virussen krijgen geen kans.”

U heeft deze methode helemaal zelf ontwikkeld? Hof: “Ja. Ik ben daar 20 jaar geleden mee begonnen om de dood van mijn vrouw te verwerken. Die is in 1994 verongelukt. Ik bleef achter met vier kinderen. Ik ging steile rotsen beklimmen en stelde me bloot aan extreme kou. Ik ben altijd gefascineerd geweest door kou. Om onder die omstandigheden te kunnen overleven moet je wel de controle hebben over je ademhaling. Zo ben ik me daar langzaam maar zeker in gaan verdiepen en merkte ik dat ik me beter ging voelen door langdurig diep in te ademen en dat de kou uiteindelijk ook minder vat op me kreeg. Ik ben tegen de kou gaan vechten en daardoor ben ik steeds sterker geworden.”

U heeft het druk met het verspreiden van het ‘woord van Hof’?Hof: “Ik ben net terug uit Polen. Ik was ook pas in Indonesië. Ik reis in feite de hele wereld over. Allerlei kranten, magazines, radio- en tv-programma’s willen aandacht aan me besteden. Daarnaast staat er weer een boek van me op stapel.”

Dan moet het u financieel voor de wind gaan.Hof: “Geld interesseert me niet. Ik heb een paar goede medewerkers, twee van mijn kinderen, die de zakelijke beslommeringen in de gaten houden. Het liefst geef ik zoveel mogelijk geld aan instituten die wetenschappelijke tests kunnen uitvoeren van mijn methode en waar mensen naartoe kunnen komen.”

Wat zegt u tegen de mensen die uw aanpak in twijfel trekken?Hof: “Je weet wat Máxima tegen – toen nog – kroonprins Willem-Alexander zei: ’Hij is een beetje dom geweest’. Die mensen zijn ook een beetje dom. Wetenschappers hebben aangetoond wat ik bereikt heb. Er is dus wetenschap-pelijk bewijs. Maar er komen meer onderzoeken. Dat wordt het allemaal nog duidelijker.”

‘Iceman’ Wim Hof heeft het razend druk met zijn bijzondere aanpak

Page 23: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 23

Wat kunnen de deelnemers nu na deze workshop?Hof: “Zij zijn nu klaar om kennis te maken met het ijsbad. Dat zullen ze koud vinden en dat zal de meesten niet meevallen, denk ik, maar ze weten nu dat ze rustig moeten blijven ademen. Ik zal ze daarbij begeleiden. Het is nog nooit fout gegaan en dit keer zal het ook allemaal in orde komen.”

De deelnemers gaan aan het eind van de mid-dag enigszins angstig het bad in, niet wetend wat ze te wachten staat. Zullen ze dat wel durven? Hoe reageert hun lichaam hierop? Het is even blauwbekken geblazen, maar ze hebben ook geleerd hoe ze moeten ademen als ze uit het bad komen (kort inademen en daarna de adem inhouden), zodat ze de ‘aftershock’ – een zoge-naamde koudeklap - goed kunnen doorstaan.

Een van de deelnemers, zo vertelde deze, had eerder die week zijn hand verbrand aan de uitlaat van zijn auto. Daar had hij tijdens de workshop pijn aan. Nadat hij de ademhalings-oefeningen had gedaan, merkte hij dat de pijn vrijwel was verdwenen. Dat deelde hij de zaal mee, en dus ook Hof. Deze maakte eerst het geintje dat hij hem vooraf 150 euro had betaald om dit te zeggen. Zodat zijn aanpak merk-baar succes had. Die afspraak was echter niet gemaakt. Kennelijk sloeg bij de man direct de werkwijze van Hof aan.

Voor ondernemers is uw methode, al dan niet gekoppeld aan een workshop, ook interessant?Hof: “Ondernemers zitten vaak in een stress- volle situatie als ze belangrijke beslissingen moeten nemen. Door mijn ademhalings- techniek zijn ze rustiger en kunnen ze beter met druk omgaan en daardoor meer weloverwegen tot een besluit komen. Stresshormonen zitten veelal in de weg. Die worden minder als je de verzuring kunt terugdringen, als je het lichaam alkalisch kunt maken. Dat is het mooie: wat ik kan, kan iedereen leren.”

Zijn er recentelijk nog bekende ondernemers bij u langs geweest?Hof: “Gerrit Zalm is met een grote groep ABN-Amro-medewerkers voor een workshop bij me geweest. Het ging om drie sessies met 700 man. We hadden 34 baden nodig. Er kwam heel wat ijs aan te pas om iedereen een ijsbad te kunnen geven, dat kun je je voorstel-len. We hebben speciaal 35.000 kilo ijs uit Engeland moeten laten halen. Gerrit Zalm was aanvankelijk niet zo happig het ijsbad in te gaan. Uiteindelijk ging hij dan toch.”

Reumapatiënt weet niet wat hem overkomtHenk van den Bergh uit Blaricum, chronisch reumapatiënt (ontstekingsreuma), weet niet wat hem overkomt. Sinds enige tijd heeft hij, dankzij de Wim Hof Methode, weer kracht terug in zijn armen en benen en kan hij weer volop wer-ken. Hij heeft 80 procent van zijn medicijnen niet meer nodig.

Hij was een van de mannen die, in korte broek en in de kou, de Kilimanjaro beklom-men na zich de ademhalingstechniek eigen te hebben gemaakt. Daarna volgde een maandenlange training, voldoende om de berg te kunnen beklimmen. Nu vindt Van den Bergh het zelfs leuk om iedere ochtend in het koude Gooimeer te zwemmen. “Dat had ik een jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. Ik functioneer grotendeels weer normaal in de maatschappij. Ik moet het wel ‘bijhouden’ natuurlijk: dagelijks de ademhalingsoefeningen doen en een duik in het water nemen. Bovendien neem ik tweemaal dagelijks een koude douche”, aldus de Blaricummer.

Het reumafonds is blij met dit resultaat, en van nog een reumapatiënt, maar beseft dat er meer onderzoek nodig is om van een blijvend succes bij reumapatiënten te kunnen spreken. De organisatie had een onderzoek financieel mogelijk gemaakt waarbij werd gecontroleerd of iemand (Wim Hof in dit geval, samen met enige andere testpersonen) het immuunsysteem kan beïnvloeden. Dat wordt medisch voor onmogelijk gehouden. Het reumafonds vond zo’n onderzoek belangrijk omdat (ontstekings)reuma een ziekte van het immuunsysteem is. Het fonds stelt alles in het werk om daar meer over te weten te komen.

Hof claimt dat hij het immuunsysteem kan beïnvloeden. Dat doet hij door lang-durig in een bak met ijsblokjes te blijven zitten. Iets wat anderen niet kunnen. Bij een proef, onder leiding van medici en wetenschappers, bleek Hof en door hem getrainde vrijwilligers betere resultaten te boeken nadat zij waren ingespoten met een ongevaarlijke bacterie. Hof en zijn groep hadden meer adrenaline in hun bloed, hadden lagere concentraties eiwitten die het immuunsysteem activeren en hogere concentraties van een ontstekingsremmend eiwit. Dat duidt op onderdrukking van het immuunsysteem.

INTERVIEW

Page 24: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS24

1. Door samen te werken kunnen bedrijven elkaar sterker maken. Hoe vult u dit in binnen uw bedrijf? Met wie werkt u samen? Lovetofund is hét crowdfundingsplatform in de Zwolse regio. Het is onze missie om het voor iedereen in de regio Zwolle mogelijk te maken hun netwerk te betrekken bij het ondersteunen van hun plan. Kennispoort is één van onze partners waar we vanaf het begin mee samenwerken. Het opzetten van een crowdfundingsplatform voor de regio Zwolle past goed binnen de ambitie van Kennispoort om te komen tot een dekkend aanbod van mogelijkheden voor innovatie(financiering).2. Wat houdt deze samenwerking in? De samenwerking houdt onder andere in dat we elkaar ondernemingsplannen aandragen. Voor Lovetofund als het gaat om financiering en voor Kennispoort als het gaat om ondernemers die ondersteuning zoeken bij het verder verbeteren van een businesscase en business development rondom een innovatie. Daarnaast trekken we samen op bij ondernemersbijeenkomsten. 3. Waarom heeft u gekozen voor een samenwer-king met dit bedrijf? Kennispoort was gestart met een verkenning naar het opzet-ten van een crowdfundingsplatform. Toen wij vervolgens met elkaar in gesprek kwamen was de samenwerking snel een feit. Doen waar je goed in bent en elkaar daar in onder-steunen en versterken, daar gaat het om. 4. Wat haalt u uit de samenwerking?Naast een heel plezierig contact met de collega's van Kennispoort, biedt de samenwerking ons de gelegenheid om ons binnen het grote netwerk van Kennispoort te presenteren. 5. Heeft u ook daadwerkelijk het gevoel dat uw bedrijf ‘sterker’ staat door deze samenwerking?Ja! Kennispoort Zwolle is een begrip in de regio Zwolle, wij profiteren direct van het grote netwerk van Kennispoort. Daarnaast kunnen wij ondernemers die ondersteuning zoeken bij het verder ontwikkelen van een innovatie direct in contact brengen met een adviseur van Kennispoort. 6. Wat zijn de voor- en nadelen van samenwerking? Wij zien alleen maar voordelen en zijn blij met de samen-werking tussen Lovetofund en Kennispoort.

SAMENWERKEN

1. Door samen te werken kunnen bedrijven elkaar sterker maken. Hoe vult u dit in binnen uw bedrijf? Met wie werkt u samen? ‘Samen’ is één van onze kernwaarden. Samen gaan we voor continuïteit en groei. Dat doen we met de klant: zij-aan-zij met de ondernemer om zijn doelstellingen te verwezen-lijken. Bovendien gebruiken we die kennis en ervaring om ondernemers in dezelfde sec-tor en/of levensfase te kunnen adviseren en ondersteunen. Met de collega’s: we schakelen elkaars expertise en hulp in om tot de beste oplossingen voor de klant te komen. En met samenwerkingspartners zoals Agriterra: een organisatie die boerenorganisaties in ontwik-kelingsgebieden steunt in hun strijd tegen armoede en voedseltekort, met inzet van deskundigen uit de Nederlandse agrarische wereld en met geld uit Nederland. Flynth is sinds het voorjaar van 2012 één van deze deskundigen. Op onze website houden onze collega’s blogs bij van hun reizen (www.flynth.nl/international/Flynth-en-Agriterra). In de regio Zwolle zijn dit adviseurs Jeroen Martens en Mirjam Smits. 2. Wat houdt deze samenwerking in? Jan Breembroek, directeur Agro Advies bij Flynth, is actief in de adviesraad boergeno-teerde bedrijven. Daarnaast gaat er regelmatig een team van ervaren adviseurs aan de slag bij de klanten van Agriterra. De teams adviseren en ondersteunen de coöperaties, samenwerkingsverbanden en andere bedrijven op het gebied van financieel management, marketing, personeelsadvies en met het opstellen van bedrijfsplannen. De teams bestaan veelal uit een accountant en/of een bedrijfskundig adviseur. De klanten van Agriterra bevinden zich in alle windstreken en missies zijn er onder andere al geweest in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. 3. Waarom heeft u gekozen voor een samenwerking met dit bedrijf? Flynth en Agriterra bundelen op inspirerende wijze hun krachten en dragen ver over de grens met kennis, ervaring en ondernemerschap bij aan de verbetering van de economi-sche positie van agrarisch ondernemers. 4. Wat haalt u uit de samenwerking?Voor de adviseurs van Flynth die voor Agriterra op pad gaan, geeft deze samenwerking met lokale boerenorganisaties veel voldoening. De uitdagingen in de Nederlandse land- en tuinbouwsector, spelen ook in het buitenland. Niet alleen vraagstukken rond schaal-vergroting, margeverbetering, verkoop en financiering ziet men wereldwijd terugkomen, ook vergaande initiatieven op het gebied van ketenintegratie zijn in ontwikkelingsgebie-den te vinden. 5. Heeft u ook daadwerkelijk het gevoel dat uw bedrijf ‘sterker’ staat door deze samenwerking?Flynth is een toonaangevende speler in het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector. Steeds vaker volgt de adviesorganisatie haar klanten tot ver buiten de landsgren-zen van Nederland. Onze no-nonsense aanpak past uitstekend bij ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, ook in ontwikkelingsgebieden. We verstaan ons vak, kennen hun branche, verbinden en helpen kansen en mogelijkheden te creëren voor continuïteit en groei. Flynth’s pay-off ‘ondernemen inspireert’ is niet alleen van toepassing op de ondernemers, maar vormt ook de drijfveer van de adviseurs.6. Wat zijn de voor- en nadelen van een samenwerking?Een samenwerking valt of staat met commitment van beide kanten aan één gemeen-schappelijk doel. Dat is in de samenwerking met Agriterra overduidelijk: Samen werken aan de toekomst!

Lovetofund

Flynth

Page 25: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 25

1. Door samen te werken kunnen bedrijven elkaar sterker maken. Hoe vult u dit in binnen uw bedrijf? Met wie werkt u samen? “Vtel telecom is als zakelijke communicatiespecialist altijd op zoek naar vernieuwing en verdieping van haar serviceverlening. Het is onze vaste overtuiging dat we onze klanten alleen zo blijvend onderscheidende waarde kunnen leveren. Met deze instelling heeft Vtel in de afgelopen 20 jaar onder meer een leidende positie verworven in de eerstelijns-zorg. Vtel werkt sinds kort samen met PharmaPartners, een van de grootste leveranciers van zorginformatiesystemen in de eerstelijnszorg. Bereikbaarheid en beschikbaarheid is voor huisartsenposten en huisartspraktijken een belangrijk thema. Volgens de meest actuele richtlijn van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) moet een huisartsprak-tijk 6 uur per dag bereikbaar zijn. Een patiënt moet altijd te woord worden gestaan door een ‘medisch kundig persoon’ en in geval van spoed moet de beller binnen 30 seconden een medewerker aan de telefoon hebben. En dat terwijl het aantal telefoontjes op de praktijk en bij de huisartsenpost alleen maar toeneemt. 2. Wat houdt deze samenwerking in?Pharmapartners en Vtel zijn van plan hun zorgsysteem Medicom en telefonieoplossing Vcares verregaand te integreren. Een van de belangrijkste voordelen daarvan is dat het medisch dossier van de beller automatisch kan worden geopend en de medewerker van de huisartspraktijk de patiënt direct vanuit het dossier kan bellen. Ook kan de inven-tarisatie van de klacht (triage) van de patiënt straks door middel van Voice Response plaatsvinden: de beller geeft via een geautomatiseerd systeem aan wat de aard en urgentie van de klacht is. Hierdoor kan het telefoontje direct naar de juiste hulpverlener worden geleid en deze heeft al de nodige achtergrondinformatie bij aanvang van het gesprek.3. Waarom heeft u gekozen voor een samenwerking met dit bedrijf? “Pharmapartners is net als Vtel een A-merk met hoge kwaliteitsambities. Bovendien vul-len onze activiteiten elkaar bijzonder goed aan en hebben we beide zeer veel ervaring in dezelfde branche: we hoeven elkaar weinig uit te leggen over de verbetermogelijkheden in de eerstelijnszorg.”4. Wat haalt u uit de samenwerking?Wij zijn ervan overtuigd dat we met onze samenwerking wezenlijk kunnen bijdragen aan een betere interactie tussen arts en patiënt en zo uiteraard ook bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van de eerstelijnsgezondheidszorg. 5. Heeft u ook daadwerkelijk het gevoel dat uw bedrijf ‘sterker’ staat door deze samenwerking?Ja, absoluut. De reacties van zorgverleners op deze integratie van zorginformatie en telefonie zijn heel positief. Iedereen begrijpt de meerwaarde van onze samenwerking en dat is ongelooflijk inspirerend voor het samenwerkingsproces en onze interne organisa-tie. Uiteindelijk komt dit niet alleen de tastbare projectresultaten ten goede, maar zal het ook een positief effect hebben op het imago van Vtel als telecommunicatiespecialist.6. Wat zijn de voor- en nadelen van een samenwerking? Voordelen: Kans op een hoger rendement door combinatie van kennis, ervaring en talent. 1+1=3 met een cliché. Sterkere markt- en concurrentiepositie als de opbrengst goed is.Nadelen: Kwaliteit is voor beide partijen ‘key’. Dit vereist een solide aaanpak waardoor het proces langer duurt dan wanneer je een project binnen je eigen organisatie coördi-neert. Strak managen is dus belangrijk.

1. Door samen te werken kunnen bedrijven elkaar sterker maken. Hoe vult u dit in binnen uw bedrijf? Met wie werkt u samen? Wij vullen dit in door samenwerking te zoeken met partners die aanpalende dienstverlening verrichten. Wij werken bijvoorbeeld samen met Arslan & Ter Wee advocaten. 2. Wat houdt deze samenwerking in? Wanneer onze klanten juridisch advies nodig hebben (bij-voorbeeld bij een letselschade) brengen wij ze in contact met de advocaten van Arslan & Ter Wee. Wanneer klanten van Arslan & Ter Wee advocaten financieel advies nodig hebben (bijvoorbeeld bij een Gouden Handdruk) verwijzen zij ze weer door naar ons. 3. Waarom heeft u gekozen voor een samen-werking met dit bedrijf?De wijze waarop Arslan & Ter Wee advocaten met hun klanten omgaat, ligt erg in de lijn met die van ons. Afspraken die met de klant gemaakt worden, worden altijd nagekomen, goed communiceren en de klant het gevoel geven dat je er alleen voor die klant bent. 4. Wat haalt u uit de samenwerking?De samenwerking brengt ons erg veel. Onder andere tevre-den klanten, de aansluiting met het netwerk van Arslan & Ter Wee en plezier. Wij kunnen het uitstekend vinden met de eigenaren en de medewerkers, dit maakt de samenwer-king nog leuker.5. Heeft u ook daadwerkelijk het gevoel dat uw bedrijf ‘sterker’ staat door deze samenwerking?Jazeker, wij kunnen expertise en kwaliteit aan onze klanten leveren die wij niet zelf in huis hebben. Klanten die tevreden zijn over de doorverwijzing zijn ons hier dankbaar voor.6. Wat zijn de voor- en nadelen van een samenwerking?Nadeel kan zijn het afbreukrisico als de partij waarnaar wij doorverwijzen het niet goed doet. Bij Arslan & Ter Wee advocaten is dit gelukkig niet aan de orde.Voordelen zijn dat we veel kennis delen, ons netwerk ver-groot is, wij een breder aanbod van diensten kunnen bieden en dat er een grotere klantentrouw is. De klanten weten wat wij biede. Door ze ook te kunnen doorverwijzen naar andere betrouwbare partners blijven de klanten ons trouw.

Veldhuis Adviesgroep

Vtel telecom

GER

ARD

OLD

E O

LTH

OF

, DIR

ECTE

UR

VTEL

TEL

ECO

M (L

INK

S)

EN M

ARC

EL B

REEM

AN, D

IREC

TEU

R P

HAR

MAP

ARTN

ERS,

O

ND

ERTE

KEN

EN D

E IN

TEN

TIEV

ERK

LARI

NG

.

Page 26: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS26

De opdracht moet ertoe leiden dat Aeronamic, tezamen met andere orders, in 2020 een omzet genereert die het dubbele is van die van vorig jaar: het streven is

erop gericht van 50 miljoen naar 100 miljoen dol-lar door te groeien. Het bedrijf geeft zijn omzet, gezien zijn internationale status, in Amerikaanse dollars weer.   Aeronamic heeft een contract getekend met het Amerikaanse industrieconcern Honeywell. Het is de bedoeling dat, in Nederland, speciale high-techsystemen geproduceerd gaan worden voor de JSF-straaljager (ook wel de F-35 genoemd).

Directielid Reinoud Siezen: “Opzet is dat de komende jaren, wellicht tot 2054, bij het specia-listische, technisch hoogwaardige en innovatieve Aeronamic voor zo’n 3000 JSF's een systeem gemaakt wordt dat de motor start, elektriciteit genereert en de koeling van de cockpit en elektro-nica aan boord regelt”, meldde hij onlangs bij RTV Oost.

MADE IN HOLLAND

Werkgelegenheid tot maar liefst 2050 gegarandeerd

Lobbyperiode van meer dan 10 jaar beloond

De aanhouder wint. Dat heeft het Almelose luchtvaarttechnologie-bedrijf Aeronamic aangetoond. Om een mooie order ter waarde van 220 miljoen euro binnen te slepen moest er maar liefst tien jaar gelobbyd worden. “De buit is binnen. Onze volhardende houding heeft zich uitbetaald”, zegt CEO van de Twentse onderneming, Steffen de Vries, trots.

Werkgelegenheid tot 2050!Er zijn waarschijnlijk maar weinig bedrijven in ons land die kunnen zeggen dat de werkgelegen-heid voor een deel van het personeel tot over de helft van deze eeuw is gegarandeerd. Aeronamic is een MKB-bedrijf dat sinds 2005 op eigen benen staat en niet alleen voor de luchtmacht, maar ook voor de burgerluchtvaart actief is. Daarvoor was het een onderdeel van uraniumverrijker Urenco. Bij de onderneming werken momenteel ongeveer 150 mensen.

Dat de order zo’n lange tijd doorloopt komt doordat de bouwer van de JSF (Lockheed Martin) de komende tientallen jaren 3000 van deze toe-stellen gaat produceren. Inmiddels zijn er daarvan zo’n 150 klaar. Honeywell heeft de werkzaamhe-den in deze vliegtuigen verricht, die Aeronamic nu gaat overnemen voor alle te bouwen toestellen. Nederland heeft 37 van deze gevechtstoestellen, de opvolger van de F16, na lang politiek getouw-trek bij de Amerikanen besteld. Kosten: ruim 4 miljard euro.

Page 27: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 27

“Aeronamic haalt fraaie orderbinnen van 220 miljoen euro

voor werkzaamheden aan JSF”

STEFFEN DE VRIES (CEO): “AERONAMIC IS EEN VAN

DE WEINIGE PARTIJEN IN EUROPA, MOGELIJK ZELFS DE ENIGE,

DIE OVER DE KNOWHOW BESCHIKT OM DEZE OPDRACHT TOT EEN

GOED EINDE TE BRENGEN.”

Page 28: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS28

De Vries: “We zijn een van de weinige partijen in Europa, mogelijk zelfs de enige, die over de knowhow beschikt om deze opdracht tot een goed einde te brengen. We zijn bepaald geen nieuweling in deze sector. Men komt niet toevallig bij ons aankloppen. We hebben in het verleden al laten zien waar-toe we op technisch gebied in staat zijn.” Bij het bedrijf gaan 50 technici aan de klus werken. En daar niet alleen. Fokker Elmo heeft een grote opdracht binnen van 150 miljoen euro om de bekabeling in de vliegtuigen te verzor-gen. Ook andere ondernemingen hebben geprofiteerd van de order die de Nederlandse regering bij de Amerikanen geplaatst heeft om de gevechts-vliegtuigen te leveren aan ons land. Inmiddels hebben vaderlandse bedrijven voor meer dan 1 miljard euro aan klussen mogen bijschrijven.  

OrderportefeuilleDe verwachting is dat de orderportefeuille in Nederland -  verdeeld over een groot aantal ondernemingen en bekeken over een lange periode  - voor een totaalbedrag van 10 miljard euro gevuld zal zijn als spin-off van de JSF-aankoop. Hieraan zal mogelijk ook het onderhoud van de toestellen gekop-peld worden. Tot nu toe zijn, zoals gesteld, 150 JSF's, van de in totaal 3000, helemaal afgebouwd. Honeywell heeft het systeem daarvoor zelf ontworpen. Vanaf volgend jaar besteden de Amerikanen dat werk uit aan Aeronamic.

Het is niet toevallig dat het Nederlandse bedrijfsleven garen spint bij de komst van de gevechtsvliegtuigen. Dat er opdrachten deze kant op zouden komen, ter waarde van meerdere miljarden euro’s, was door Nederland bedongen bij de aankoop van de toestellen. Nederland doet overigens al sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van de JSF.

De Vries, die in Enschede werktuigbouwkunde studeerde, van Urence vandaan komt en sinds 2003 werkzaam is bij Aeronamic: “De F-16 had die startmotor nog niet die we nu in de JSF/F35 gaan inbouwen. De tijden veranderen, nieuwe technieken dienen zich aan. Die nieuwe motor waarmee de JSF kan starten, kun je vergelijken met de manier waarop je een auto start. De JSF  krijgt steeds meer elektrische foefjes.”

Hij vindt het geen probleem dat hij geen opleiding in de luchtvaarttechnologie geno-ten heeft. “Bij werktuigbouwkunde komt veel techniek om de hoek kijken. De sys-temen die wij bij Aeronamic bouwen, zijn in feite werktuigbouwkundige systemen, aangepast aan de luchtvaart.”

Hoe sleep je een order binnen van 220 miljoen euro? Het spreekt voor zich dat je dat niet even op een achternamiddag doet, maar het Almelose bedrijf is wel erg lang met dat voortraject bezig geweest: ruim tien jaar. De Vries’ voorganger heeft daarvoor nauw samengewerkt met het ministerie van Economische Zaken, dat betrok-ken was bij de deal met de Amerikaanse vliegtuigbouwer.

CombinerenIs Nederland, in dit geval Aeronamic, dan wel zo’n geschikte partij voor de Amerikanen om mee samen te werken? De Vries: “We hebben in de loop der jaren aangetoond dat we creativiteit en innovatief denken kunnen combineren. Ik denk dat dit de enige manier is om de concurrentie met het buitenland aan te kunnen. We zijn als bedrijf gegroeid. Dus het kan.”

Waarom werd juist Aeronamic geselecteerd door de Amerikanen? De Vries: “Wij zijn als bedrijf geen groentje in deze business. Lockheed Martin bekijkt welk bedrijf het meest geschikt is. Wij werken al vele jaren samen met dit bedrijf. We zijn daarom bepaald geen onbekenden. Die samenwer-king zorgt voor een wederzijds vertrou-wen. Mede daarom heeft men bij ons aangeklopt.”

De Vries is ook collegelid bij Lucht- en Ruimtevaart Nederland (NLR). Dat wil, met de bundeling van andere bedrijven en uiteraard met Aeronamic, deze sector één gezicht en één stem geven richting de politiek en andere besluitvormende organen. Innovatief bezig zijn staat daarbij voorop. “Ik kan niet genoeg benadrukken

MADE IN HOLLAND

“We hebben in de loop der jaren aangetoond dat we

creativiteit en innovatief denken kunnen combineren.”

Page 29: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 29

Om voort te borduren op de hoge loonkosten in Nederland: Aeronamic heeft om die reden gekeken naar een land dat je niet direct zou verwach-ten, Roemenië, om daar een deel van de productie te laten uitvoeren. Een soort ‘backyard’, zoals je dat Oost-Europese land zou kunnen noemen, is niet helemaal door het Almelose bedrijf alleen bedacht. Het was een voorwaarde van een van de grote klanten. “We moesten in Roemenië een supply chain, voor een gedegen ketenbeheer, opzetten.”

Het is al aangegeven: Aeronamic is een bedrijf dat gedreven wordt door een innovatieve denkwijze. Steeds op zoek gaan naar nieuwe ontwik-kelingen staat voorop. Zoals het aircosysteem dat aanvankelijk lucht aangedreven was, maar nu ook een elektrische toepassing kent. Om die innovaties mogelijk te maken wordt circa 8 procent van de omzet besteed aan research & development (R & D). Op die manier kan er volop aandacht besteedt worden aan innovatieve productontwikkeling en productiemethoden.

AmbitieusAeronamic is ambitieus genoeg. Voor de komende jaren liggen er grote plannen klaar. Mede als gevolg van de binnengehaalde JSF-opdracht wordt ervan uitgegaan dat de omzet de komende jaren flink zal gaan toenemen.Vorig jaar bedroeg de omzet 50 miljoen dollar. Vanwege het internationale karakter van het bedrijf worden dollars gehanteerd als munteenheid en niet de euro. De Vries: “We willen in 2020 doorgegroeid zijn naar een verdubbeling van deze omzet en op 100 miljoen dollar uitkomen.”

Daaraan gekoppeld moet Aeronamic, als het aan hem ligt, behoren tot de top 100 van internationale industriebedrijven die bij de luchtvaart betrok-ken zijn. “Dat alles moet leiden tot de continuïteit van ons bedrijf. Daarbij financieel gezond zijn staat bij ons voorop.”

dat het gezamenlijk optrekken in de internationale wereld van lucht- en ruimtevaart cruciaal is om ons op topniveau te kunnen handhaven”, aldus De Vries.

Het is uiteraard prachtig als een mooie order wordt binnengehaald, maar wellicht hebben de Amerikanen zich toch wel even achter de oren gekrabd over de hoge loonkosten die er in ons land betaald moeten worden aan werknemers. Nederland staat in dit opzicht toch internationaal niet zo goed bekend. In het verleden zijn opdrachten aan ons bedrijfsleven voorbij gegaan omdat de loonkosten te hoog waren. Niet voor niets hebben Nederlandse bedrijven hun productie naar het (goedkopere) buitenland gebracht.

De Vries: “Wij komen daaraan tegemoet door zo min mogelijk menselijke arbeid in onze producten te stoppen. Ik zeg met opzet ‘menselijk’, omdat we complexe machines, robots, gebruiken. Die kunnen we dag en nacht, 24/7, laten draaien. Ze beladen werkstations bijvoorbeeld. Ze draaien en frezen, om wat te noemen.”

ProcesbeheersingOm dat alles goed te begeleiden is er een ander soort personeel nodig, vol-gens Aeronamic. Procesbeheersing komt daarbij vooral om de hoek kijken. Bestaande opleidingen sluiten echter niet goed aan bij dit type werknemer, constateert De Vries. Veel opleidingen werden voorheen bij bedrijven zelf verzorgd. Dat is grotendeels weggevallen. Mede daardoor is onze maak-industrie een deelindustrie geworden. Wat dat betreft mogen we wel een voorbeeld nemen aan Duitsland, vindt hij, waar een goede maakindustrie voorhanden is. Nederland is toch meer een service- en doorvoerland, van oudsher in feite. Om toch – zeker voor de toekomst – voldoende geschoolde mensen aan het werk te kunnen zetten wordt samengewerkt met het Deltion College en de Universiteit Twente voor het aanbieden van stageplaatsen.

Page 30: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS30

Vergroot uw netwerkword Vriend van People’s Business

Uw netwerk is cruciaal in de strategie om uw bedrijf te laten groeien.

NETWERKEN

Decisionmakers, gepassioneerde ondernemers, bestuurders met visie en inspirerende leidinggevenden zijn Vriend van People’s Business geworden. Inmiddels zo'n 500 leden. Het People’s Business netwerk is actief in Oost-Nederland en organiseert ca. 20 bijeenkomsten per jaar.

Bent u al lid?

Volg ons op:

P eople’s Business biedt een multimediaal platform waar ondernemers contacten kunnen leggen op het juiste niveau. Met People’s Business combineren we zakenmagazines, inter-net, netwerkevents, video en social media. We zetten sterk in op persoonlijke verbinding. Because…. in business, it’s all about the people!

Wij geloven dat relaties, naast medewerkers, het hart van elke onderneming vormen. Relaties bieden continuïteit en een stabiele basis om zaken te doen. In de huidige economie is het verkrijgen van goede relaties steeds moeilijker. Maak daarom kennis met ons en vergroot uw kansen. Bekijk de People’s Business profielen op onze website www.peoples-business.nl.

Waarom Vriend van People’s Business worden?• People's Business is actief in de regio's Zwolle en Twente;• U ontvangt het regionale zakenmagazine People's Business Magazine (6x per jaar);• Door lid van People's Business te worden, wordt uw uitgebreide netwerkprofiel op onze website geplaatst• Onbeperkt deelname aan regionale People's Business netwerkevenementen (ca. 20 per jaar);• Al 120 netwerkbijeenkomsten georganiseerd, altijd verrassend en chique;• U heeft de gelegenheid relaties mee te nemen naar de People's Business bijeenkomsten;• Het netwerken staat centraal bij elke bijeenkomst, u ontmoet gemiddeld 20 nieuwe contacten door een professionele unieke netwerkmethode;• People’s Business organiseert meerdere grootse Business evenementen, bijvoorbeeld het People’s Business kennisevenement bij de Universiteit Twente, een Masterclass of een Hippisch Congres op de Military. Vrienden van People’s Business krijgen het eerste recht zich hiervoor in te schrijven;• De bijeenkomsten van People’s Business zijn uitermate goed bezocht, interessant, informatief, gezellig en vooral goed voor uw netwerk;• People’s Business is verrassend, anders, laagdrempelig, en professioneel;• Jaarlijkse korting op het plaatsen van een full colour bedrijfsprofiel in ons People's Business Magazine. U betaald slechts 995,- euro;• Bezoekers van People’s Business zijn directeuren, managers en bestuurders vanuit het hele bedrijfsleven, overheid en de kennisinstellingen.

Kosten: 250,00 euro per jaar per persoon excl. btw. U kunt ook een bedrijfslidmaatschap aangaan voor slechts 375,00 euro per jaar (5 personen per bedrijf). Registreer via onze website www.peoples-business.nl.

Page 31: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 31

AGENDA

7 oktober

Berendsen & de GraafNamens Business Company en Berendsen & de Graaf nodigen wij u van harte uit voor een netwerkevenement op 7 oktober 2014.Al meer dan 65 jaar is Autobedrijf Berendsen & de Graaf in Zwolle en omstreken een begrip. In het begin was het bedrijf gevestigd aan de Wipstrikkerallee, het bedrijf verhuisde later in de vijftiger jaren naar de locatie aan de Bankastraat. Nu na bijna 50 jaar heeft het bedrijf zich gevestigd op het autopark 'De Vrolijkheid', Molenland 6. Bij Berendsen & de Graaf vindt u zowel het merk Toyota als Lexus.Tijdens de bijeenkomst zijn er meerdere workshops én kunt u van de auto’s genie-ten. Uiteraard is er ook voldoende tijd om te netwerken.

8 oktober

Hippisch Congres: De economische impactIn samenwerking met Robert Zandstra, voorzit-ter van de Military Boekelo, organiseren we op 8 oktober a.s. een interessant inhoudelijk con-gres waarbij vanuit verschillende invalshoeken deze branche wordt bekeken. Kengetallen, inves-teringen, fokkerij, betrokkenen, kansen, export, sponsoring, e.d. De kwaliteit, inzicht, ervaring én de handelsgeest van Nederland heeft er de afgelopen tientallen jaren voor gezorgd dat we in staat zijn paarden voor het allerhoogste niveau in de sport wereldwijd te kunnen leveren.

Netwerkagenda People’s Business07-10-14 People’s Business Berendsen & de Graaf08-10-14 Hippisch Congres: De economische impact28-10-14 People’s Business Directeurendiner06-11-14 People’s Business Horecahuis Reimink03-12-14 People’s Business Flevonice

28 oktober

Directeurendiner Uw netwerk is cruciaal in de strategie om uw bedrijf te laten groeien. Het Directeurendiner biedt u daarbij een perfecte setting, die zowel aangenaam als effectief is. U komt in contact met eindbeslissers waarmee u op goed niveau een diepgaand gesprek kunt voeren. Geen vluchtige vrijblijvende kennismaking maar ruimte voor een goed gesprek. Chateauhotel- en restaurant De Havixhorst in de Schiphorst is de toplocatie waar dit diner gaat plaatsvinden.

6 november

Horecahuis ReiminkHorecahuis Reimink is al meer dan 135 jaar gevestigd in Lemelerveld, aan de voet van de Lemelerberg. Het is een gastvrije horeca- gelegenheid in het groene hart van Salland. Op dit moment staat alweer de vierde generatie Reimink aan het roer! Het Horecahuis is een begrip in de regio. Op 6 november 2014 hebben de vrienden van People’s Business de kans om kennis te maken met dit mooie familiebedrijf.November is Wildtijd. De gastheren willen dit graag tijdens deze avond serveren.

3 december

FlevoniceDe 3 kilometer lange ijsbaan door de natuur is uniek in de wereld en de 400 meter wedstrijd-baan langer dan je denkt. Bij Flevonice schaats je ‘s winters heerlijk buiten. Ook als het niet vriest! Maar er is nog veel meer. Het spectaculaire Ice Karten is een sensationele ervaring en het sfeervolle restaurant dé ideale locatie voor een borrel, vergadering of bedrijfsfeest.

Meer informatie: www.peoples-business.nl

Page 32: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS32

People’s Business Zomerborrel

Locatie was het zonovergoten terras van Bluefinger Restaurant waar alle relaties van de partners werden verwelkomd met een frisse cocktail, speciaal bedacht en aangeboden door ZoXander. Trio De Zaak zorgde voor sfeervolle akoestische muziek met een zomers tintje. Resultaten werden besproken en plannen voor het komende jaar ‘gepresenteerd’. De nieuwe uitgave van People’s Business Magazine werd natuurlijk volop besproken en bekeken. Al met al een zeer goede afsluiter van de eerste helft van het jaar en een mooi begin van de zomer! Wij willen de partners, ZòXander en PBN Music & Events, Bluefinger en PEC Zwolle bedanken voor deze zeer geslaagde bijeenkomst en natuurlijk de netwerkers voor hun komst. Wij zien iedereen graag weer op een volgende bijeenkomst.

NETWERKEN

De eerste helft van het jaar is voorbij, dat moest natuurlijk gevierd worden. Door de samenwerking met ZòXander, PBN Music & Events en People’s Business is een zeer geslaagde zomerborrel neergezet. Tijdens deze bijeen-komst is er stilgestaan bij de reeds behaalde resultaten en de plannen voor de komende helft van het jaar. Onder het genot van een heerlijke borrel, verzorgd door Bluefinger Restaurant, muziek van De Zaak, geregeld door PBN Music & Events, én de nieuwe uitgave van People’s Business Magazine werd de zomer ingeluid.

Samenwerking onder de volle zon

Page 33: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 33

Onlangs was People’s Business te gast op het altijd mooie Landgoed Singraven. Op een stralende zomerdag was er een goed gevuld programma opgezet. In de moestuin werden de mensen in de juiste sfeer gebracht door de muziek van de DJ uit de DJ kever. Er kon genoten worden van eten van de monolith barbecue, geregeld door Bosch Wensink catering, of lekker vlees van de Barrel smoker van de Twentse bierbrouwerij. In de baristabus werd heerlijke koffie geschonken door Baristini en creëerde Flying Cocktials heerlijke drankjes, ook alcoholvrije. Als dessert konden de mensen genieten van ijs van Vito & Luca’s ijssalon. Echt genieten!

Tijdens de bijeenkomst konden de mensen diverse workshop volgen. Event Creators liet de mensen schilderen met graffiti en buksschieten. Er werd genetwerkt met Eqib en Aqua Comfort onder het genot van kalkvrij water. Heel bijzonder was ook de workshop van Indra Coachen met Paarden waarbij de paarden de mensen een spiegel voorhielden.

Al met al een zeer geslaagde zomerdag in de moestuin van Landgoed Singraven. Iedereen bedankt voor de samenwerking en hopelijk tot de volgende keer!

Landgoed Singraven

Terug- BLIK

Page 34: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS34

THOUGHT LEADERS

“Whether you think you can, or you

think you can’t – you’re right.”

- Henry Ford, Ford Motor Company Founder -

Thought Leaders zijn experts in bepaalde velden, mensen die andere mensen inspireren. In deze rubriek verzamelen wij quotes van Thought Leaders die ons inspireren en waarvan wij denken dat iedereen hierdoor geïnspireerd kan worden.

T“There’s no shortage of remarkable ideas, what’s missing is the will to execute them.”

- Seth Godin -

Page 35: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 35

COLUMN

Zelden heb ik zoveel reacties gekregen op een voorstel als op de suggestie om een parlementaire hoorzitting te organiseren over 'bijzonder beheer' door banken. Ondernemingen die in zwaar weer verkeren worden door banken overgeheveld naar de afdeling bijzonder beheer, ook wel de ‘ziekenboeg’ van de bank genoemd. Naar schat-ting 10 tot 20% van de ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf heeft hier momenteel mee te maken. Banken kunnen ondernemers maatregelen opleggen, variërend van het uitvoeren van hertaxaties, het verstrekken van aanvullende garanties, opslagen op de rente tot het doorvoeren van een reorganisatie. In het uiterste geval kan een bank de kredietovereenkomst opzeggen, wat kan leiden tot het faillissement van een bedrijf en de verkoop van bezittingen.

In het afgelopen jaar ontving ik van steeds meer ondernemers signalen dat de maatregelen die ban-ken opleggen niet altijd proportioneel zijn. In een aantal gesprekken met ervaren ondernemers ben ik er van overtuigd geraakt dat het behoud van het bedrijf en van werkgelegenheid bij bijzonder beheer inderdaad niet altijd voorop wordt gesteld. De opgelegde - vaak kostenverhogende - maat-regelen leiden er soms toe dat een oplossing nog verder uit zicht raakt. In een aantal gevallen speelt een rol dat ‘onder water’ staande renteswaps, die eerder door banken zelf aan de klant waren geadviseerd, het bedrijf omlaag trekken. Als Kamerlid kun je in dit soort gevallen moeilijk gaan bemiddelen, al heb ik dit in een aantal

gevallen wel geprobeerd. Een ondernemer kan naar de rechter stappen als hij/zij zich benadeeld voelt, maar zal dit vanwege de sterke afhankelijk-heidsrelatie in de praktijk niet snel doen. De angst om de relatie met de bank nog verder te schaden zit er stevig in, zo heb ik gemerkt. Daarom stelde ik in april van dit jaar schriftelijke vragen over het onderwerp aan minister Dijsselbloem. De minis-ter zag echter vooralsnog geen aanleiding voor een onderzoek en wees er op dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) alert is op mogelijke misstanden.

In het Verenigd Koninkrijk stelde de regering wel een commissie in. Deze commissie concludeerde dat de werkwijze van banken er toe leidt dat soms ook gezonde MKB-bedrijven over het randje van faillissement worden geduwd. Het financiële belang van de bank gaat bij het ‘opschonen’ van de bedrijvenportefeuille vóór de continuïteit van de onderneming, stelt het rapport-Tomlinson. Deze conclusie wordt door de banken zelf bestreden; zij wijzen er op dat het in ieders belang is dat er bij financiële problemen op tijd wordt ingegrepen. Hoe dan ook heeft het onderzoek een bijdrage geleverd aan een publiek debat over de werkwijze en afwegingen van banken in relatie tot kredietverlening aan het MKB.

Ik denk dat we moeten erkennen dat bijzonder beheer een belangrijke rol speelt bij het signaleren en aanpakken van problemen bij ondernemingen. Maar er is ook hier wel aanleiding voor een

EDDY VAN HIJUM, TWEEDE KAMERLID CDA

Aandacht nodig voor MKB'ers in bijzonder beheer

discussie over de werkwijze van banken. De hoor-zitting zou zich vooral moeten toespitsen op de vraag hoe de proportionaliteit van ingrepen door banken wordt gewaarborgd en wordt voorkomen dat de ontwikkeling van het MKB als 'banenmo-tor' van onze economie onnodig wordt geremd. Voor de hoorzitting moeten banken, onderne-mersorganisaties, toezichthouders en deskundigen worden uitgenodigd. Uiteraard hoop ik dat het debat een bijdrage levert aan een (meer) evenwich-tige benadering van problemen in het MKB.

Ondernemers die ervaringen (anoniem) willen delen, kunnen terecht bij het meldpunt: [email protected]

POLITIEK ONDERNEMEN

@vanHijum

[email protected]

Ondernemingen die in zwaar weer verkeren worden door banken overgeheveld naar de afdeling bijzonder beheer, ook wel de ‘ziekenboeg’ van de bank genoemd.

Page 36: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS36 ADI G

OLAD

Page 37: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 37

lk gezin kent het spel Rummikub wat Adi in 1980 in Nederland op de markt bracht. Daarvan zijn er in Nederland, in reisuitvoering, camping- en thuisuitvoering, inmiddels gemiddeld drie spel-

len per gezin verkocht. Wereldwijd zijn er maar liefst meer dan 50 miljoen dozen van verkocht. Nog nooit eerder vertoond in spelletjesland. Adi is overtuigd van de kracht van spelen en leren. Hij heeft de eigenschap dat hij goed kan waarnemen wat een kind wil en waarmee hij/zij wil spelen. Kinderen leren van elkaar terwijl ze spelen en daarmee wordt hun denken en hun wil om te denken gestimuleerd. Hij gelooft in de magie dat (sociale persoonlijke) ontwikkeling plaats vindt wanneer je samen plezier hebt. Hij wil continu innovatieve producten ontwikkelen die bijdragen aan de universele behoeften en voordelen van samen plezier te hebben. Kort gezegd, plezier in samen slimmer worden.

Een zeer bijzondere immigrant/onderne-mer die inmiddels met zijn vrouw en vier kinderen een van de grootste spelverkopers van Europa is. Dit jaar (2014) kocht hij Pressman Toy Corporation, opgericht in 1922, in de Verenigde Staten. Met de overname zet Goliath Games nu meer dan 100 verschillende spellen in 75 landen op de markt.

Hij is trots om ondernemer te zijn en dus slaaf van zijn klanten en van zijn onderneming. Maar hij is liever zijn eigen slaaf dan die van een ander!

Hij produceert daar in de wereld waar dat maatschappelijk ver-antwoord is en houdt People, Planet maar ook de Profit nauw-gezet in het oog. Maar wel in die volgorde. Geen kinderarbeid, geen milieuvervuiling en geen onnodig vervoer dus. Daar waar verbindingen met specialisten gelegd kunnen worden (als uitbesteden kan, vooral niet zelf blijven doen), zoals professor Michel Porter beschreef in zijn beroemde boek, concurrentie-voordeel (1985), dat direct en met veel loyaliteit doen! Als het niet anders kan, laat hij de steentjes in China produceren. Maar erg veel laat hij in Nederland fabriceren. Niets wordt door kinderhanden gemaakt.

Als je niet kunt delen, kun je niet vermenigvuldigen, vertelt Adi. Dus laat hij alle productie door gespecialiseerde bedrijven maken. Die hebben de kennis en de kunde. Veel meer dan die je ooit zelf zou kunnen verkrijgen, want de kerncompetentie van je bedrijf is spelen en niet kunststofspuiten, drukken of verzenden.

De miljoenen dozen worden dan ook MVO bij een gespeciali-seerde drukker in Nederland gedrukt. Het verpakken gebeurt bij twee gespecialiseerde zakenpartners in Kampen en Zwolle die werken met mensen die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben opgelopen. De verzending en verscheping wereldwijd wordt vanzelfsprekend niet zelf gedaan, maar uitbesteed aan de gespecialiseerde Marcel Punselie, directeur van TGN/Fritom in Zwolle. ‘Houd je stringent aan je kerncompetentie’, is de les van de Universiteit die Adi goed onthouden heeft.

DE MENS ACHTER...

Humphrey G. van der Laan lunchte met de interessante ondernemer, Adi Golad, oprichter van Goliath Games uit Hattem (bij Zwolle). Goliath heeft een ongeëvenaard succes met het verkopen van gezinsspelen. In één jaar verkoopt hij bijvoorbeeld ruim 600.000 stuks bordspellen in ons kleine Nederland.

ADI G

OLAD

“PLEZIER IN SAMEN SLIMMER WORDEN”

E

Page 38: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS38

Op het hoofdkantoor in Hattem houden ze zich bezig met onderzoek en ontwikkeling van spellen en verkoop. Natuurlijk loop je risico, dit calculeer je in. Soms neem je het verlies als dat gecalculeerd beter is. Zit op tijd achter je centen aan; zo doceert Adi op zijn beurt!

Hij beziet zijn leven als een constante stroom aan elkaar geknoopte geluksmomenten en kleine kansjes die voorbij komen. Het aantal tegenslagen en pech is wel veel groter, vertelt hij, dan het aantal geluksmomentjes. Maar als zo een klein kansje voorbij komt, tja dan moet je hem wel direct pakken en als belangrijkste ingrediënt, vervolgens gewoon dom blijven doorpakken. Een klein kansje geeft voor een doorzetter een beter resultaat, dan de beste kans van de wereld, zonder enige tegenslag, bij iemand die niet doorzet. Natuurlijk krijg je als ondernemer soms weerstand. Adi ziet die weerstand als een dijk om een groot meer, gevuld met geluksmomenten. Je hoeft alleen het doorzettingsvermogen te hebben om geduldig de dijk door te prikken. Uit dat kleine gaatje in de dijk stromen de geluksmomentjes je toe. Iedereen wil dan jouw product of dienst, geluk is namelijk heel aanstekelijk.

Ik nuttigde de lunch in het ’t Pestengasthuys, een toprestaurant in Zwolle. Het restaurant is gevestigd in een monumentaal pand uit 1450 met een terras, in de zon, op het daarvoor liggende gezellige pleintje.

Ik schreef er in mijn vorige interview ” De mens achter Cees Bunschoten” al uitgebreid over. In de donkere middeleeuwen met hun kruistochten tegen de islam, kostte de pest in China, in vrij korte tijd, maar liefst ruim de helft van alle inwoners. De pest werd door de ratten aan boord van de handelsschepen naar Venetië gebracht en in Europa verloor bijna 30% van de inwoners het leven.Een donkere tijd waar wetenschap en onderzoek door de kerk vrijwel geen kans kreeg. Velen dachten dan toen ook de ziekte een straf van God was. Omdat niemand wist waar de Zwarte Dood werkelijk door veroorzaakt werd kregen minderheden vanzelfsprekend de schuld, net als nu. Zij zouden waterbronnen bijvoorbeeld vergiftigd hebben of op een andere manier besmet-ting veroorzaken. Deze gedachte leidde tot ernstige vervolging van Joden.

Doordat er zoveel mensen dood gingen, was er ineens veel meer voedsel en leefruimte voor de overlevenden en dus konden kinderen meer spelen en zich ontwikkelen, onderzoek doen en wetenschap bedrijven. Dat leidde tot veel ontdekkingen en ook tot de stellingen van Luther bijvoorbeeld. Welke gebeurtenis je ook kiest, het oprukken van de Turken, de ontdekking van Amerika of de breuk in de Katholieke Kerk, er was een nieuwe tijd aangebroken die we later de Renaissance noemden.

Dit schitterend gerestaureerde pand heeft nu dezelfde functie van de middeleeuwen; gasten van goed eten en drinken voorzien. Super gastvrouw Joyce Rietman en de assistent van de chef-kok Bart Greveling (bekend als deelnemer aan top chef ‘de 12 pro-vincies’) vervingen de eigenaren op gepaste wijze. De sfeer is daar gemoedelijk en je kan met je tafelgenoot een serieus vertrouwelijk gesprek voeren.

Mijn gast is joods, in Israël geboren en eet dus geen varkensvlees of iets wat daar van afkomstig is. Daar werd, zonder dat we dat merkten, rekening mee gehouden. Top hoor! En hoewel Adi inmiddels helemaal vernederlandst is, staat zijn geboorteland Israël, dat ontstond na het Britse Mandaat over Palestina, hem zeer na. Over het conflict met Hamas en het groeiende antisemitisme heeft Adi een uitgesproken mening. Bijzonder om zo’n betrokken man en uitgesproken maatschappelijk verantwoorde ondernemer juist in dit vroegere Pestengasthuys met zoveel warme gastvrijheid, te mogen interviewen.

Zijn vader is in 1938 na de zoveelste pogrom (gewelddadige aanval op joden en vernietiging van huizen, bedrijven, religieuze centra etc.) in Polen op de vlucht geslagen en kwam na een barre tocht van zes maanden aan in Israël, dat destijds onder Brits Mandaat stond. Hij heeft tot 1946 in het Britse leger gevochten tegen Hitler. In 1947/48 vocht hij voor de onafhankelijk-heid van Israël. Jaren later, in 1962 startte hij een fabriek in glaswol, omdat isolatie het leven in Israël, in extreme hitte en kou, dragelijker zou maken. Daar bleek grote behoefte aan te zijn. Het land had weinig grondstoffen en was arm. De rest van de familie van Adi Golad’s vader bleef in Polen achter. Bijna niemand van de familie is in leven gebleven.

Adi's moeder heeft als 12-jarige, eenzaam door wisselende onderduikadres-sen en omzwervingen, de oorlog overleeft. Ze is als Jodin bevrijd uit het Duitse bezette Warsaw en is toen naar Israël getrokken, waar ze haar man heeft ontmoet. Samen legden zij de basis voor wat een hecht gezin werd. Haar ouders waren naar Zweden gevlucht.

Toen Adi vier jaar oud was, bezochten zijn grootouders uit Zweden de familie en brachten een fiets voor hem mee. Geweldig was dat! Het land stroomde op dat moment vol (meer dan 3 maal de hoeveelheid mensen die er woonden) met vluchtelingen die vrijwel niets bezaten. Er was dus een tekort aan vrijwel alles. Fietsen, dat wilden alle kinderen wel. Adi kon op zijn 4e jaar al goed delen. Wie niet kan delen kan tenslotte ook niet verme-nigvuldigen! Zijn vriendjes hadden snoep en Adi lustte dat ook wel, maar had dat weer niet. Een rondje fietsen voor twee snoepjes. Adi bleek toen al een bevrediger van behoeften, maar vergat zichzelf daarbij niet. Tientallen anekdotes zijn er daarover te vertellen, zoals dat hij als kleine jongen, samen met zijn broer, de stekelige vruchten van een cactus ging plukken. Die groeiden overal en zijn heel lekker. En als je voorzichtig deed, kon je die plukken en verkopen. Maar die vruchten hadden een soort dons dat aan je huid ging vastzitten en ‘s nacht lagen hij en zijn broer dan ook wakker van de jeuk. Nooit meer dacht hij elke nacht aan die vruchten, maar de volgende dag zag hij ze toch weer aan de boom hangen. Er was vraag naar en dus weer plukken en weer jeuk. Het doorzettingsvermogen van Adi en zijn broer was al jong waarneembaar en als je Adi vraagt welke vaardigheid voor een ondernemer het belangrijkste is, dan noemt hij direct doorzet-tingsvermogen. Je moet de gelegenheid pakken. Aan omstandigheden kun je niets doen, maar je kan er wel je ondernemerslust op loslaten. Zijn broer, met familie, leidt nog steeds het bedrijf wat zijn vader oprichtte in Israël.Adi stelt, ‘zoek een doel uit wat niet te ver weg ligt en zet alles opzij om dat

DE MENS ACHTER...

“Een klein kansje geeft voor een doorzetter een beter resultaat,

dan de beste kans van de wereld, bij iemand die niet doorzet.”

Page 39: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 39

te bereiken. Verdien daarmee eerst je brood en als dat goed lukt en je hebt daar succes mee, probeer het dan alleen maar nog beter te doen. Probeer er dan wat boter op te verdienen en als dat goed lukt, probeer dan ook beleg te verdienen.’ Veel mislukte ondernemers hadden op zich een goed plan, maar wilden tegelijkertijd ook op tijd met vakantie, een auto, een mooi huis en als het even kan ook nog een mooie boot. Bezit van geld speelt bij Adi geen enkele rol; het succes hebben met de handel wel. Zijn familie bleek rond 1700 al handelaren in Nederlandse huiden te zijn die zij met paard en wagen meenamen naar Polen.

Zijn vader wilde erg graag dat hij dokter werd en als dat niet lukte dan maar advocaat, maar ingenieur, tja dat was wel een stuk minder. Die wens dat de kinderen dokter moesten worden, leefde veel bij Poolse Joden, omdat een dokter nu eenmaal betere overlevingsmogelijkheden had bij de progroms die de Polen hielden. Zijn vader was redelijk overheersend en misschien is Adi juist daarom ingenieur geworden.

Adi wilde eigenlijk zakenman worden. Zijn geluksmomentje begon toen hij zijn Nederlandse vrouw Margreeth bij toeval leerde kennen. Ze ging vrijwilli-gerswerk doen in een kibboets in Israël. Zij nam vanuit Nederland een cadeau mee voor de moeder van zijn beste vriend. En zo zie je dat zoiets toevalligs tot fantastisch geluk kan leiden. zijn vriend, Margreeth en hij maakten een rondrit in een busje in de Sinaï en bij een stopplaats in die immense zandvlakte zag ze vrouwen het Israëlische spel Rummikub spelen. Dat kenden ze niet. Zijn vriend en Margreeth hebben dat toen samen gespeeld en Margreeth vond dat zo leuk dat zij het als souvenir voor haar moeder mee naar huis nam. Een leuk cadeautje bleek het, want schoonmoeder ruilt het wekelijkse spel-

letje Scrabble in voor Rummikub. En dus namen Adi en Margreeth bij hun volgende bezoek aan Israël maar liefst veertig spellen mee naar huis in Hattem. Ook deze worden in no time verkocht aan familie en kennissen. Daarop trekt Adi Golad de stoute schoenen aan en verkoopt hij zijn auto om vijfhonderd spellen te kunnen aanschaffen: Goliath Games is geboren.

Terug naar Israël. Een goede kennis in Amsterdam zou de persoonlijke ver-koop wel doen in Nederland, maar dat had geen succes. Doorzetten dus als je Adi heet. Naar Nederland en inwonen bij je schoonmoeder voor een maandje of drie dan loopt het natuurlijk wel. In Nederland bleken spellen verkocht te worden via de speelgoedwinkels en die kochten in via de groothandel en die hadden nog planken met onverkochte spellen staan. Het zou allemaal wel elektronisch worden, zij bleken helemaal geen belangstelling te hebben voor het spel Rummikub. En de deur ging dicht. Een afspraak met de inkoper van de Bijenkorf ging wel door, maar die verwarde het woord Rummikub met Rubik kubes. Wat doen die dozen met al die steentjes in het magazijn? Dat moeten plastic kubussen zijn met vele kleurtjes waaraan je moest draaien van de wiskundige dr. Rubik. Adi werd opgeroepen om zijn dozen op te halen. Adi smeekte hem of hij geen demonstraties in de winkel mocht geven van dat leuke spel. Zijn onverwachte voorstel werd sympathiek gevonden en zijn vrouw en schoonmoeder hebben jarenlang in de Bijenkorf op drukke tijden met klanten het spelletje gespeeld en de verkopen waren best aardig en er waren weinig kosten doordat ze bij Adi’s schoonmoeder inwoonden. Maar een groot financieel succes was het niet.

In plaats van een vakantie te boeken ging Adi op bezoek bij de licentie- houder, voor Amerika, van Rummikub, het grote en succesvolle Pressman

Page 40: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS40

Toy Corporation. Natuurlijk zijn de Verenigde Staten veel groter maar.. ze verkochten er wel heel veel en bijna alles via de groothandel. Hoe deden ze dat dan, want Adi lukte dat niet. Hij verdiende nu na negen jaar wel zijn brood, maar het was wel hard sappelen.

Hij gooide al zijn charmes in de strijd en hij mocht overal achter de schermen kijken, hoe ze daar precies verkochten en met welke argumenten. Hij kon zien wat ze daar precies voor deden om zo succesvol te zijn. Daar leerde hij dat de groothandel weliswaar een spel inkocht en je klant leek te zijn, omdat die jouw rekening betaalde, maar dat die groothandel jouw product slechts doorverkocht aan de winkelier. De echte klant was eigenlijk de consu-ment die het spel aankocht om ermee te gaan spelen. Adi leerde daar dat je ervoor moest zorgen dat consumen-ten jouw spel bij de winkel kochten, dan was niet alleen jij, maar ook de consument, de winkelier en ook de groothandel blij. Pas dan had je een echte win/win situatie geschapen! Adi zag daar ook dat deze licentiehouder dat ook was voor een nieuw, heel leuk, spel: Triominos.

Pressman Toy Corporation wilde geen vestiging in Europa en de licentiegever had nog geen vertegenwoordiger in Nederland.” Als zij het in Amerika suc-cesvol kunnen verkopen, dan ga ik dat proberen in Nederland op basis van het succes van de verkoop van Rummikub in Nederland!” Weer zo’n geluksmo-mentje die je voorbij ziet komen en die Adi dan direct aanpakt. Het had een doorslaand succes! Onmiddellijk werd het verdiende geld geïnvesteerd in het verkrijgen van een licentie voor heel Europa. Die beslissing en investering hadden een mooi succes. Juist die investering en het doorzet-ten, omdat Adi geloofde in zijn eigen kunnen, leidde tot de start van een van de grootste spellenbedrijven Goliath. Adi houdt mij voor; Ga vooral met je

product op stap en laat het zien aan toekomstige gebruikers, demonstreer het. De gebruiker is heel vaak iemand anders dan degenen die jouw factuur betalen. Wij leerden dat dat je je spel met veel pas-sie moest gaan spelen en demonsteren op campings en overal waar veel mensen komen. Net zoals ik nu het Super Sand, waarvan ik hoop dat het gekozen gaat worden als het Speelgoed van het Jaar 2014, voor je heb meegenomen zodat wij samen even hier in dit restaurant rotzooi vrij zandtaartjes of kastelen kunnen bakken met de bijgeleverde gereedschap-pen en vormpjes. Het magische Super Sand is ultrazacht, droogt niet uit. Door de structuur van het zand is het ook in een wip opgeruimd. Super Sand stimuleert de creativiteit en fijne motoriek van kinderen. Wat voelt dat zand grappig aan he? En zie, als je dit op de grond morst hoe mak-kelijk je het, net als de Swiffer, door het statische weer in de doos terug kunt stoppen, zodat je kind ook met regen of op een flatje met de zandbak kan spelen? Daarom heb ik dit nieuwe spel even meegenomen om het jou als journalist even te laten zien en ermee te laten spelen. Dan kan jij het weer aan anderen vertellen, dat je in de zandbak speelt, maar dat dat niet kan als het slecht weer is of als er katten in de zandbak hebben gezeten. Nu kunnen kinderen in de zandbak spelen binnen zonder rom-mel te maken als het slecht weer is.

Het zand dat ze morsen is antibacterieel en gemaakt van natuurlijke materialen. Zodra het op de grond valt, kleeft het heel makkelijk aan een klein bolletje van het statisch materiaal en kan het weer terug in de bak. Net als goede taartjes zand voor de zandbak kleeft het een beetje aan elkaar. Samen een taartje bakken of een kasteel bouwen op tafel? Dat is toch hartstikke leuk! Een veel leuker kerstcadeau voor je klanten dan de goede fles wijn. Iedereen heeft kinderen of kleinkinderen en die weten jou dan wel te waarderen als je dit uit de kast voor ze haalt om een paar uur zoet te spelen. Leuk he?!

Juist dat was de belangrijkste les die Adi van zijn Amerikaanse collega vele jaren geleden leerde maar dat zij de laatste jaren niet zo fanatiek meer toepaste. De lessen die ik daar toen geleerd had en succesvol in Europa toepas, kosten geld en energie. Die belangrijke les en vooral het doorzetten, tja dat was daar een beetje op de achtergrond geraakt en dat herintroduceer ik daar nu weer. We weten daar nu weer de kortste weg naar de consument te vinden, zijn weer aan het demonstreren, hebben

“Als het goed is voor jouw schoonmoeder, is het goed voor de hele wereld.”

Page 41: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 41

weer een tv scherm in de winkel bij onze spellen met uitleg, spelen met campinggasten een spelletje.

Toen ik weer genoeg geld had verdiend, legde ik het ook nog eens uit via commercials op TV. Ook daar zijn de groothandel en de winkelier weliswaar de betalers van mijn spellen, maar storen zij mijn communicatieproces met de eigenlijke klanten. Jij moet dat proces als ondernemer dus doen, niet de wederverkoper. Bereik rechtstreeks je consument. Dat is de les die andere ondernemers van deze succesvolle ondernemer zouden kunnen leren. Zo is Goliath gegroeid tot een succesvol bedrijf in Hattem – nog altijd de thuisbasis met honderd medewerkers en tientallen miljoenen euro omzet met vestigingen: in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Polen, Australië, de VS en Canada. De formule is simpel, zegt Adi; “Als het goed is voor jouw schoonmoeder, is het goed voor de hele wereld.”

Hoe kwam je op die naam, Goliath? Dat was toch een Filistijn uit het zuiden van Kanaän zo’n drieduizend jaar geleden en waar het niet goed mee afliep? Dat is eigenlijk toeval dat ik die naam koos, weer eens zo een geluksmomentje. Ik heb die naam voor mijn bedrijf gekozen toen ik samen met mijn vrouw Margreeth had besloten om spellen te gaan verkopen in Nederland. Dat is handel en dan moest je dat laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De ambtenaar die mij toen hielp met inschrijven (destijds sprak ik geen woord Nederlands) vertelde mij dat een bedrijf ook een naam moest hebben. Mijn bijnaam in mijn jeugd was de verbastering van mijn familienaam Golad, Goliath. Een naam voor mijn bedrijf vond ik toen volkomen onbelangrijk. Belangrijker vond ik toen al de consument die ik een leuk spel wilde verkopen en veel service wilde gaan bieden. Over een naam of over een uitstraling of een logo, daar had ik niet over nagedacht en daarom noemde ik dus het eerste in wat mij opkwam, de naam die genoemd werd als mijn vrienden mij riepen, Goliath.

Dat is dan ook volgens Adi het verschil tussen een succesvolle en een niet succesvolle ondernemer. De niet succesvolle ondernemer denkt na over de naam en de uitstraling van zijn toekomstig bedrijf. Zo mogelijk gaat hij dat ook in Europees merkenrecht beschermen, ontwerpt een huisstijl en visitekaartjes. Al die dingen kwamen bij Adi pas jaren later (nadat hij een succesvol bedrijf had en beleg op de boterham zonder schulden kon betalen) parallel aan alle succesvolle ondernemers die Adi tot nu toe leerde kennen. Adi besefte pas veel later dat een te beschermen handelsnaam wel belangrijk is voor een succesvol bedrijf, maar dat die op zich je geen succes brengt. Met het kiezen

van de namen van zijn vier kinderen zijn Adi en zijn vrouw Margreeth wel heel zorgvuldig omge-gaan. Onze zoon Jochanan (31) is nu de CEO en onze dochter Jaël (32) bewaakt wereldwijd ons copyright, terwijl onze jongste dochter Naomi (26) belast is met HRM en MVO en onze jongste zoon Jaïr (24) belast is met de selectie van nieuwe producten. Die moesten hun hele leven met hun naam verder en hun eigen sociale leven met hun naam opbouwen. Dat doen kinderen ook met spellen die je met meer moet spelen. Daarmee leer je kinderen hoe je sociaal met elkaar om kan gaan en zet je ze aan tot nadenken. Spelen met een computer, een IPad of telefoon heeft dat allemaal niet. Er zijn op dit moment ruim 800.000 verschillende spelletjes in de vorm van apps. Slechts 10 daarvan zijn min of meer succesvol. Uit onderzoeken blijkt dat spelers met apps gezien worden als asociaal en niet tot nadenken in staat. Zij worden geleid door een ontwerper van het spel die ze aan de hand houdt en ze verleid tot een zogenaamd hoger niveau en dat leidt tot verslaving. Te vergelijken met een normale verslaving, zoals drank en drugs. Inmiddels zijn er dan ook verslavingsklinieken voor opgezet. Daarbij bleek Angry Birds geen gouden eieren te leggen.

Het Zweedse Roivio blijkt maar geen hit te scoren, precies als Zynga met Farmville of King met Candy Crush Saga. Mobiele spelers blijken niet trouw en zijn trendgevoelig. En het business model, betaald of “free to play” maar betalen voor extra’s, blijkt een lastige. Verkopen van gegevens van je spelers blijkt ook tot veel ergernis te leiden. Dat is anders met de spelen van Adi. Zij worden ook gebruikt voor het ontwikkelen van managementvaardigheden voor mensen die buitengewoon hoog zijn opgeleid. Een spel wordt aldus gekocht door ouders voor de ontwikke-ling van hun kinderen of door managementtrainers voor het ontwikkelen van managementvaar-digheden. Communiceer dus met elkaar en met de consument!

Toen ik in Nederland kwam en bij mijn schoonmoeder ging inwonen sprak zij Nederlands, wat ik niet sprak. Zij sprak geen Engels. Je vraagt mij hoe ik dan zo goed Nederlands heb leren spreken? Nou je hoort nog wel mijn accent, maar verder leefde ik hier. Dus Nederlands moest ik als de sodemieter leren. Dat vond ik en vind ik nog steeds. Ik begrijp er niets van, van mensen die hier al jaren leven, de taal niet spreken en niets van de cultuur begrijpen/kennen. Neem van mij aan dat ik in het leger geleerd heb, dat het niet met elkaar kunnen praten (stilte dus) veel vervelender is dan ruzie.

De taal is daarvoor heel belangrijk en zo leerde ik dat mensen in Nederland een zuinige aard hebben. Als er bij een spel een steentje ontbreekt en dat gebeurt gewoon vaak, dan willen ze geen nieuw spel kopen, maar ze willen wel graag dat steentje. Vanaf dag 1 kunnen ze voor Rummikub bij mij ook een los steentje, dat ze kwijt zijn geraakt, bekomen. Uit de hele wereld krijgen we die vraag dan ook. Maar 80% van die vragen komen uit Nederland. Uit het buitenland komen ze van Nederlandse emigranten die het spel hebben meegenomen.

Zeg Adi, ik las in een aantal stageverslagen van mijn studenten dat je Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zo belangrijk vindt. Waarom is dat? Sterker Humphrey, wij eisen van al onze zakenpartners dat hun bedrijven dat zelf ook doen. MVO is onze contributie aan de maatschappij waarin wij leven, dat is toch heel natuurlijk en gewoon?

Dank Adi dat je zoveel van jezelf met de lezers hebt willen delen en waaruit blijkt dat niets onmogelijk is voor hen die willen en het doorzettingsvermogen hebben om de langskomende kleine geluksmomentjes, om te zetten in een dienstbare maatschappelijke verantwoorde en succesvolle onderneming.

Humphrey G. van der Laan ontmoet als universitair (gast)docent strategie en recht of als jurist en (president) commissaris/raadgever bij 11 ondernemingen met gezamenlijk 4.982 mede-werkers, vaak markante en interessante mensen die een boeiend verhaal te vertellen hebben waar MKB ondernemers wat van kunnen opsteken. Mensen met een persoonlijke drive en onderscheidende visie. Mensen die in staat zijn hun ambities te realiseren. In dit interview gaat het vooral over de persoon in kwestie en door dit diepte interview leert u hem of haar een stukje beter kennen.

DE MENS ACHTER...

Page 42: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS42

D ennis van Oeveren is mede-eigenaar van het bedrijf DAXXA. Voor velen wellicht niet direct een bekende naam echter voor vakmensen waarschijnlijk wel. Ruim 300 mensen zijn door het hele land ingezet bij uiteenlopende bedrijven. Wel gericht op specifieke branches, zoals de Grond-, Weg- en Waterbouw,

de Bouw, Industrie en Transport. Het bedrijf is continu op zoek naar technische vakmensen en weet deze heel vlot bij het bedrijfsleven in te zetten. “Het komt voor dat opdrachtgevers ons ’s avonds om 20.00 uur bellen en de volgende dag iemand nodig hebben. Wij doen er dan alles aan om dat te laten lukken. Door de branche-specifieke kennis die wij hebben, weten we de juiste man/vrouw te benaderen. Ik heb het dan over de vakkennis op het technische vlak. Zoekt iemand bijvoorbeeld een machinist, dan zit daar nogal verschil in. Een shofelmachinist of een kraanma-chinist, dat zijn wezenlijk andere functies. Dat is juist ons specialisme, wij weten exact waar we over praten, dat kun je bij een regulier uitzendbureau natuurlijk niet verwachten."

De ouders van Dennis hadden vroeger een grondverzetbedrijf, een hele moeilijke markt, zegt hij. Z’n vader had de eerste kraan in het dorp en had daar destijds veel werk voor, voornamelijk bij andere boeren. Natuurlijk ging dat een lange tijd goed, maar op een gegeven moment was de markt verzadigd. De kosten stegen, maar de vraagprijzen daalden. “M’n compagnon kwam toen met het idee een uitzen-dorganisatie te starten voor vakmensen, daar zag mijn moeder ook markt in en ondersteunde dit plan. Inmiddels is ze overleden maar ik ben haar heel dankbaar.” Dennis is een man van de praktijk. Aanpakken, je werk doen en zorgen dat het geregeld is, is zijn motto. Het bedrijf bestaat nu inmiddels 10 jaar en met een omzet van ruim 10 miljoen euro per jaar, zijn de vooruitzichten positief.

“Wij hebben de kans onbeperkt te groeien, we lossen personeelsvraagstukken op, branche gespecialiseerd. We zijn er heel trots op dat we in een periode van crisis winst draaien en daarnaast ook nog fors groeien. Het eerste halfjaar van 2014 hebben we 30% meer groei dan de zelfde periode in 2013. Zo zie je dat de manier van werken goed aanslaat. Door de branchespecifieke kennis, sta je sterk in de markt. Ook in de flexmarkt zal het steeds meer aankomen op de kennis van de interne medewerkers. De wet- en regelgeving is complex voor werkgevers. Onze buitendienst-mensen, die overigens allemaal als zelfstandig ondernemer werken, worden dagelijks betrokken bij vraagstukken van klanten. Elke buitendienst medewerker heeft ove-rigens zijn eigen specialisme, en is zelf werkzaam geweest in die branche. Dat werkt heel anders, wij vragen verder door omdat we verstand van zaken hebben. We werken dan ook niet met aparte afdelingen maar de buitendienst plaatst ook de medewerkers en doet de werving & selectie. Zo kunnen we haarfijn uitleggen wat de medewerker in z’n mars heeft en dat is goed.”

Echte vakmensen zijn goud waard voor een bedrijf. Maar zie die maar eens te vinden. Hoewel het economisch tij wel veranderd is de laatste jaren, zijn de goede vakmensen allemaal aan de slag. Werkgevers stellen juist ook meer eisen dan voorheen. Ze willen meer vakmanschap en een goede match met de persoon. “Ik ben mijn moeder heel dankbaar dat zij het idee van mijn compagnon, om een uitzendorganisatie voor technische vakmensen te beginnen, heeft ondersteund.”

DAXXA het bedrijf waar vakmensen zich thuis voelen

INTERVIEW

Het bedrijf is continu op zoek naar technische vakmensen

Page 43: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 43

“Wij hebben de kans onbeperkt te groeien, we lossen personeelsvraagstukken op,

branche gespecialiseerd.”

Page 44: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

Online Marketing

Zo doen wij

dat.nlover Social Media,

E-mail marketing & Internet

Geef uw Social Media in handen van een professioneelteam

MaakFANS vanuw klanten

Uw online marketing gewoon goed geregeld!Business Company | www.zodoenwijdat.nl | 0514-560166

0,5Adv_Business_Zodoenwijdat.indd 1 20-06-14 16:14

PAYROLL INTERMEDIAIRGEEFT ONS DUIDELIJKHEID,GEMAK EN ZEKERHEID!

“ Zo zijn onze mensen in goede handen en kunnen wij ons meer richten op onze hoofdtaak: omzet genereren!”

WWW.PAYROLL-INTERMEDIAIR.NL | T 088-0027350

LOONDIENSTSERVICE VOOR ZORGELOOS WERKEN

IS PAYROLL GESCHIKT VOOR UW BEDRIJF?

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP!

Page 45: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 45

ProactiefIn de afgelopen jaren heeft Daxxa een grote klantenkring opge-bouwd. Komt er vandaag een aanvraag, dan moet hij morgen kunnen beginnen. Er wordt dan ook doorgaand naar vakmensen gezocht. Is deze gevonden, dan wordt deze ook snel ingezet, vaak binnen een week, verspreid over het hele land. De werkzoekenden hoeven overigens niet langs te komen bij een kantoor om zich in te schrijven. “Wij gaan bij alle werkzoekenden thuis langs. Dat weten we gelijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Hoe ziet het er bij iemand thuis uit en willen we deze werkzoekende inschrijven? Als het klopt en de vakkennis aanwezig is, schrijven we direct in. Wij hebben dan wel een gevoel waar we deze persoon kunnen inzetten. Een beursgenoteerd bedrijf zoekt immers andere mensen dan bijvoorbeeld een lokaal bedrijf.”

In tegenstelling tot reguliere uitzendbureaus worden opdrachtge-vers bij DAXXA proactief benaderd. “Is er bij klant A geen werk, dan gaan we naar klant B. Wij bieden onze medewerkers zelf aan bij het bedrijfsleven. Dat resulteert er ook gelijk in dat medewer-kers langdurig aan DAXXA verbonden zijn. Wij zijn een bedrijf van hard werken, gewoon zorgen dat je alles goed geregeld hebt. Tot die tijd rusten we niet. Die tendens heerst bij al onze mensen. Wij werken met meerdere steunpunten door heel Nederland, er is 1 centraal hoofdkantoor. Dat zorgt er voor dat we de kosten goed beheersen. Uniek is overigens dat ons bedrijf diverse vergun-ningen heeft in de (bouw)branche om in Duitsland en België medewerkers te kunnen plaatsen.”

De kansen op de markt zien er goed uit voor DAXXA. De groei zit er goed in. Deze groei kunnen ze alleen vasthouden door zich te blijven specialiseren, en de kwaliteit te blijven waarborgen. Maar daarnaast is de kennis van regelgeving uiterst belangrijk. “De verwachting is dat de regels en controles steeds worden aangescherpt. In januari 2015 worden alle uitzendbureaus gelijk geschaald in loonvolgendheid. Opdrachtgevers wordenwettelijk medeverantwoordelijk gesteld voor de juiste toepassing voor de beloning van de uitzendmedewerker. Nu lag die verantwoordelijkheid veel meer bij het uitzendbureau. Creatieve oplossingen door bijvoorbeeld een lager loon maar in combinatie met hogere onkostenregeling, is straks niet meer toegestaan. De zelfde kostprijzen moeten worden aangehouden volgens de cao’s per branche. De concurrentie op basis van prijs is straks weg. Bestaansrecht voor uitzendbureaus is met name schaalvergroting. De kleine uitzendorganisaties zullen het heel zwaar krijgen. Door onze specialistische kennis liggen onze kansen op de markt heel hoog. Wij kunnen onbeperkt doorgroeien. Wij hebben mooie vooruitzichten.”

OP ZOEK DAXXA is continu op zoek naar vakmensen door het hele land. Daarnaast zijn zij ook op zoek naar buitendienst medewerkers die als zelfstandig ondernemer aan de slag willen. Op zoek naar opdrachtgevers en vakmensen, om de juiste match te maken. Je kunt zonder investering instappen maar je moet wel je eigen vak-specialisme hebben.

Meer informatie: www.daxxa.nl

“Wij zijn een bedrijf van hard werken, gewoon zorgen dat je alles goed geregeld hebt.”

Page 46: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS46

“Je moet af en toe eens rustig gaan zitten, reflecteren, kijken hoe ver je bent en wat je per se wilt bereiken”

Page 47: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 47

zitten omdat de indringende verhalen van slachtoffers me raakten en we goede resultaten boekten. En ik werkte met een geweldig team. Die ploeg was een geoliede machine, waarbij veel collegialiteit kwam kijken. Dat inspireerde om iedere week een mooie uitzending te maken. Ik kon er veel ervaring mee opdoen.”

Sissing alleen een presentator noemen doet hem tekort. Hij heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een veelzijdig man, die niet alleen voor de camera, maar ook in het theater en voor de radiomicrofoon actief is, en dan hebben we het nog niet gehad over zijn aanwezigheid bij congressen, seminars, feesten, relatiedagen en andere evenementen waar hij te vinden is als dagvoorzitter, discussieleider en presentator. Maar daarover straks meer.   

Had je dat al van kinds af aan, dat je ooit iets met televisie zou willen doen?“Op ongeveer 10-jarige leeftijd, vertelt hij, “kreeg ik steeds meer het idee dat ik graag op de tv wilde komen. Waar die drang precies vandaan kwam kan ik niet verklaren. Het was er gewoon, ik was enorm geboeid door alles wat er op de tv gebeurde.”

Wim Sonneveld was daarbij, om een voorbeeld te noemen, iemand d ie hij erg bewonderde. Hij zou later onder anderen met zanger Syb van der Ploeg (voormalig voorman van De Kast) in een hommage aan een van onze grootste cabaretiers in het theater staan. Van huis uit werd de aandacht voor de showbusiness niet gestimuleerd. Dat was het dus niet. “Het kwam echt uit mezelf. Het bleek echter, als ik er zo op terugkijk, lange tijd een droom die weliswaar bij mezelf leefde maar die ik verder niet uitsprak.”   

INTERVIEW

Anderen laten weten wat je droom is, waar je passie ligt, waar je heen wilt. Vervolgens moet je de kans grijpen om die droom waar te maken. Je voelt intuïtief wanneer het ‘jouw’ moment is. Dat is, in het kort, wat de bekende tv-presentator Frits Sissing aan het begin van zijn carrière heeft gedaan. Daarmee heeft hij kunnen bereiken wat hij nu is. Tijdens zogeheten inspiratiesessies vertelt hij, samen met Marjan Booij, ondernemers over deze aanpak en geeft hij zijn toehoorders tien tips die het makkelijker moeten maken om hun ambities waar te maken. Zodat ook zij op de juiste trein springen als deze voorbij komt.

Frits Sissing helpt ondernemers daarbij via inspiratiesessies

‘Probeer op hetjuiste moment

je kans te pakken’

arion Teesink, directeur bij Eqib, heeft het contact met Frits Sissing gelegd. Als mede-organisator van het Hippisch Congres op 8 oktober tijdens de Military Boekelo. Frits is gevraagd dit te presenteren. Velen kennen

Sissing van het AvroTros-tv-programma Opsporing Verzocht, binnen omroepland een waar instituut dat bijna 35 jaar bestaat. Destijds gestart bij de Avro. Hij is er 11 jaar, inclusief een klein uitstapje naar Op Zoek Naar Evita-reeks, aan verbonden geweest. Inderdaad, ‘geweest’, omdat hij kort geleden zijn mede-presentator Anniko van Santen vaarwel heeft gezegd. Sissing slaat zijn vleugels uit. Binnenkort is hij met andere programma’s op tv te zien, te beginnen met Maestro. Daarbij laten, voor de tweede maal, BN’ers zien hoe goed zij een orkest kunnen leiden.  

Je bent lang verbonden gebleven aan Opsporing Verzocht, terwijl je wellicht diep in je hart iets anders wilde doen op tv? Je grote liefde is immers cultuur, amusement in de brede zin van het woord.Sissing: “Ik kon destijds beginnen met het maken van reportages op locatie. Misschien was Opsporing Verzocht inderdaad niet mijn allereerste keuze, het was wel een programma met een groot kijkerspubliek. Daarvoor te mogen werken was iets wat ik met beide handen heb aangegrepen. Ik ben er zo lang blijven

Page 48: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS48

Het idee op tv te willen komen had dat te maken met een zekere behoefte om in de aandacht te willen staan?Sissing: “Dat is, eerlijk gezegd, wel een beetje een dood-doener. Natuurlijk, dat had er waarschijnlijk mee te maken. Iemand die veel op tv komt en beweert dat die aandacht die hij/zij daarmee krijgt en de bekendheid die er een gevolg van is niet belangrijk is, die liegt. Nu ik eenmaal bekend ben, zou ik wel eens willen dat het een onsje minder is. Vooral mijn gezin heeft er wel eens last van. Ik vind het vooral hinderlijk als ik op vakantie ben en mensen met mij op de foto willen. Op dat soort momenten zou ik wel eens anoniem door het leven wil-len gaan. Afkloppen: ik heb gelukkig niet al teveel last van paparazzi, de fotografen die in de bosjes liggen en je heimelijk fotograferen. Ik leid kennelijk een te braaf leven en ben daardoor niet interessant genoeg voor ze.” In je ‘nieuwe leven’ ga je op tv mogelijk iets meer doen rondom musicals, hoewel je dat nog niet wilt bevestigen. Je hebt ook gewerkt met Jos Brink en Frank Sanders. Wat boeit je in de musical?Sissing: “De veelzijdigheid ervan. Je moet niet alleen kunnen acteren, maar ook zingen en dansen. Ga er maar aanstaan. Ik heb aan den lijve ondervonden dat dit razend moeilijk is. Daarom is mijn waardering voor musicalartiesten groot en heeft deze vorm van amuse-ment mij al op jonge leeftijd gefascineerd.” Je ging na de middelbare school niet naar bij-voorbeeld de Toneelschool. Je ging je ook niet toeleggen op de musical.“Kennelijk was ik daar nog niet klaar voor. Ik sprak mijn wens niet hardop uit. Dat durfde ik later pas. Ik ging daarom ‘gewoon’ bedrijfseconomie studeren in Groningen en kwam vervolgens terecht bij bedrijven als Droste en Venco. Het bloed kroop kennelijk toch waar het kruipen kon en zo kwam ik in 1996, op 33-jarige leeftijd, bij de lokale Amsterdamse zender AT5 terecht. Dat kwam mede omdat ik tegen iemand had verteld dat ik dolgraag tv-presentator wilde worden. Iets wat ik tot dan in feite grotendeels voor mezelf had gehouden. Ik kreeg als antwoord: ‘Waarom ga je dat dan ook niet doen, wat je al zolang bezighoudt? Waarom ga je niet je droom najagen?’ Dat was het duwtje in de rug dat ik kennelijk nodig had.”

Vanaf dat moment was er geen houden meer aan: hij was, na een overstap naar de Avro, vanaf dat moment, even overdreven gesteld, bijna niet meer van de buis te slaan.

TV-presentator heeft Opsporing Verzocht verlaten en slaat vleugels uit

Page 49: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 49

Wat gebeurde de eerste keer dat je, bij AT5, het rode lampje als start van een opname in de studio zag branden?Sissing: “Ik dacht: ‘Dit is wat ik wil. Hier ga ik voor knokken’. Ik voelde me meteen in mijn element. Dat was het dus: dat wilde ik. Ik wist dat ik dat wilde blijven doen. Het geld was niet belangrijk dat ik ervoor kreeg. Al moest ik op een hutje op de hei wonen, als ik dat werk maar kon blijven doen. Ik wist wat ik wilde en liet me er niet meer vanaf brengen. Toen Ad ’s Gravensande van AT5 naar de Avro ging en er iemand werd gezocht voor reportages bij Opsporing Verzocht, dacht hij aan mij. Ik had er met hem over gesproken, wat ik graag verder wilde gaan doen bij de tv. Inmiddels heb ik zoveel ervaring dat ik nauwelijks nog zenuwachtig was voor een uitzending van Opsporing Verzocht. Dat gevoel heb ik nog wel als ik iets aparts doe, iets waar ik niet dagelijks mee bezig ben.”

Je had dus kennelijk, via ’s Gravensande, met de juiste persoon gesproken? Er werd je immers een grote kans geboden.Sissing: “Ja, dat is ook het geluk dat je moet hebben maar het is ook belangrijk dat je regelmatig uit wat je zou wil-len doen. Daar met anderen over praat. Wat je ambities zijn. Als je dat teveel voor je houdt, dan mis je de boot. Dat is misschien makkelijk praten als ik  terugkijk op mijn loopbaan tot nu toe: ik kan wel zeggen dat ik op het juiste moment de juiste beslissingen genomen heb. Ik probeer ondernemers te helpen die cruciale momenten niet aan zich voorbij te laten gaan want dat is essentieel voor hun verdere leven.”

Wat zijn belangrijke facetten die je je toehoorders voorhoudt?Sissing: “Ik probeer ze via tien punten te leiden naar de juiste aanpak. Belangrijk is dat je passie toont en je moet vooral duidelijk voor ogen hebben wàt je wilt. Je moet af en toe eens rustig gaan zitten, reflecteren, kijken hoe ver je bent en wat je per se wilt bereiken. Bij velen komt dat er echter niet van. Ze hebben een aardige baan, een leuk inkomen, er dient een hypotheek betaald te worden, je hebt inmiddels kinderen: moet je dan nog gaan veranderen? Die zien dus allerlei beren op de weg. Maar zij vergeten wellicht dat zij gelukkiger worden als ze hun droom, als ze die hebben, kunnen naleven.”

Wat is er nog meer belangrijk?Sissing: “Je niet overhaasten. Sommigen willen teveel te snel. Probeer je op je talenten te focussen, dan komt het vaak wel goed. Het is zaak de tijd te nemen en aan de lange termijn te denken. Dat komt er vaak niet van. ‘Gauw toeslaan’ is vaak het motto, maar dat is niet altijd de juiste aanpak.”

Het gaat er in feite om zoveel mogelijk ervaring op te doen? Sissing: “Naar mijn idee is het belangrijk je rugzakje met ervaring te vullen, om het zomaar te zeggen. Ik heb zanglessen genomen, heb geacteerd en probeerde daarmee

zo veelzijdig mogelijk te worden. Wat mij betreft kan het niet afwisselend genoeg zijn. Ik ben een echte veelvraat. Als ik denk dat ik iets kan, dan ga ik er ook helemaal voor. Ik raad anderen aan een soortgelijke route te nemen: een al te ‘enge’ strategie volgen, in de betekenis van eenzijdig, kan een hindernis worden. Probeer je breed te ontwikkelen. Dat kan je later van pas komen. Dat raad ik presentatoren altijd aan. Je merkt het in de praktijk: zij die heel snel komen, zijn ook weer snel weg. Het ontbreekt hen aan een brede basis.”   

Nu je weg bent bij Opsporing Verzocht krijg je mogelijk ook meer tijd voor je zakelijke activiteiten?Sissing: “Dat denk ik wel. Een ervan wordt de Military in Boekelo, van 9 tot 12 oktober. Ik houd me daar vooral met ondernemers bezig tijdens een speciaal hippisch congres over de economische impact van de paardenindus-trie. Dat zullen naar schatting zo’n 250 ondernemers zijn.”

Op welke manier kun je daarbij een toegevoegde waarde voor hen zijn?Sissing: “Ik denk dat ik hen, door mijn ervaring tijdens andere bijeenkom-sten met ondernemers, op een andere manier dan gebruikelijk is met elkaar in contact kan brengen. Ik wil ze vooral verhalen over zichzelf laten vertel-len. Daarmee staan ze dichter bij zichzelf. Het soort ervaringen die iemand de zaal meedeelt interesseert de overige aanwezigen bijna altijd: hoe heeft hij of zij iets aangepakt, hoe zijn bepaalde problemen overwonnen, hoe creatief moet ik zelf zijn om ook zoiets voor elkaar te krijgen? Dat stimuleert en brengt anderen eveneens op ideeën die ze zouden kunnen toepassen. Zo kan een dergelijk business event je als ondernemer iets opleveren. En daar komt je toch voor.”

Marion Teesink, directeur Eqib| The Human Factor, was betrokken bij het interview. Zij is met People’s Business mede-initiator van het hippisch congres ‘De economische impact’ op 8 oktober, onder leiding van Frits Sissing, tijdens De Military in Boekelo.

INTERVIEW

“Probeer je breed te ontwikkelen. Dat kan je later van pas komen”

Page 50: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS50

GADGETS

Alle belangrijke informatie OP JE POLS

De laatste tijd komen er steeds meer ontwerpen voor de smart-watch voorbij. Knappe staaltjes techniek voor de nieuwe wearable trend. Horloges die allerlei informatie kunnen weergeven en waarmee je soms zelfs kunt bellen! Een nieuw ontwerp is de Ritot. Een stijlvolle armband die gebruik maakt van een picoprojector om de tijd en verschillende notificaties op je hand te projecteren. Zie in een opslag hoe laat het is, wie je belt en of je nog berichten op Facebook of via de mail hebt ontvangen. Mooi en praktisch deze armband. De bedoeling is dat de armband in februari 2015 verkrijgbaar is. Info: www.freshgadgets.nl

Flexibele werkplek thuis of op kantoor

Vandaag lekker zitten of toch staand werken? Met het Your Position bureau is het allemaal mogelijk. Dit bureau bestaat uit een frame op wielen waar het bureau aan gehangen kan worden, de hoogte is eenvoudig aan te passen. Aan het frame kunnen ook bakjes gehangen worden om alle benodigdheden in op te ruimen. Het bureau kan helemaal plat opgeruimd worden en neemt nooit

teveel ruimte in. Info: www.design-milk.com

Italiaans lederenFIETSTAS

Ga jij op de fiets naar het werk en ben je op zoek naar een stijlvolle fietstas voor alle onmisbare spul-len? Look no further. Met de Frame Folio Fietstas

van designstudio Hard Graft gaat elke man als een ware gentlemen over straat. Ben je op bestemming?

Dan haal je de fietstas eenvoudig van je fiets af en houd je een stijlvolle tas over.

Info: www.hardgraft.com

WEG MET DE WEGWERPMAATSCHAPPIJ!

Nooit meer koffiebekers weggooien, plastic of karton of een herbruikbare beker die veel te groot is. Maak kennis met de Smash Cup. Een herbruikba-re koffiebeker die in elkaar vouwt. Ideaal om mee te nemen in de auto, naar

het werk of ergens anders. Is de beker leeg dan vouw je deze gewoon weer op. Info: freshgadgets.nl

Page 51: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 51

ZEG MAAR DAG TEGEN DE STOMERIJ!Geen tijd om naar de stomerij te gaan? Moet dat overhemd nog gestreken worden? Maak de was doen makkelijker met het Swash 10-minutes clothing care systeem. Een systeem gemaakt door Whirlpool en Tide. Het systeem vermindert kreukels, verfrist de kleding en zorgt dat het langer mooi blijft. Het systeem is compact waardoor het overal kan staan en het ziet er ook nog eens mooi uit! Info: www.swash.com

Maak een multitool van jouw iPhone

Overleef de stedelijke jungle én bescherm jouw iPhone met de TaskOne G3 case. De case biedt extra bescherming door het gebruik van lichtge-wicht aluminium en stevig polycarbonaat. Daarnaast bevat de case een

flesopener, zaag, schroevendraaiers en meer. Alles wat je nodig hebt in de urban jungle. Wil jij geen saaie zwarte case maar iets bijzonders dan is

deze case zeker wat voor jou.Info: www.freshgadgets.nl

Sportwagen die rijdt op zeewaterKan dat? Ja, het kan. De Quant-e sportlimousine wordt feitelijk voortge-stuwd door vier elektromotoren. De maker kan echter door het gebruik

van de, door NASA ontwikkelde, nanoFLOWCell claimen dat de auto op zeewater rijdt. De brandstofcel geeft de auto een actieradius van zo’n 600

kilometer. Het vermogen van 920 elektro pk’s zorgt voor zeer goede prestaties: van 0 tot 100 in minder dan 3 seconden. De topsnelheid van deze bijzondere auto is

380 km per uur. Het prototype ziet er wat ons betreft veelbelovend uit! Info: www.nanoflowcell.com

Page 52: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS52

Meetbaar bleek, dat na een schouderklopje medewerkers/leve-ranciers/klanten, eigenlijk iedereen, aanzienlijk bereidwilliger waren dan voorheen.

Als ik mij als jurist meld bij een ondernemer met ‘hierbij verzoek ik u vriendelijk, zo nodig gelast ik u hierbij’ dan is het heel goed voorstelbaar dat de tegenpartij van mijn cliënt een vechtende houding aanneemt. Maar procederen komt bij mij pas als allerlaatste oplossing naar voren als geen enkele andere oplossing of voor beide partrijen aanvaard compromis meer te vinden is. Procederen kost naast veel geld ook veel aandacht en levert meestal alleen maar veel negatieve energie op. Mijn patroon leerde mij daarom, ‘als twee partijen vechten om één koe, dan geven beide partijen er uiteindelijk allebei één toe!’.

Ik probeer van een (toekomstige) relatie altijd veel meer te weten te komen. Ik vind het altijd de moeite waard om de his-torie ten minste grovelijk te kennen. Vaak blijkt daaruit wel iets waarover ik dan wat kan vragen als een verborgen compliment. Of openlijker, een compliment te maken over wat er blijkbaar fantastisch is gegaan in het verleden.

Ik leer die directeuren om de moeite te nemen om de website van hun klanten/leveranciers/ relaties/personeelsleden en de

Nee natuurlijk niet maar welk effect heeft een schouderklopje dan? Naar mijn waarneming en mijn ervaring had een gemeend hard op gezegd compliment een zeer groot effect! Voldoende om mijn studenten daar eens onderzoek naar te laten doen.

VISIE

VISIE OP

ONDERNEMEN

VAN EEN SCHOUDERKLOPJE HEEFT NOG NOOIT IEMAND EEN BLESSURE GEKREGEN

“Als twee partijen vechten om één koe, dan geven beide

partijen er uiteindelijk allebei één toe!”

Page 53: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 53

door hen gebruikte social media te bestuderen, voordat je aan een gesprek begint. En ik laat ze googlen naar leuke nieuws-berichten over hen, over hun branche/belangstelling van de gesprekspartner. Als je dat weet en je begint jouw gesprek met een schouderklopje, dan is de kans groot dat jouw gesprek anders verloopt. Alleen de aandacht die hieruit blijkt is een groot compliment aan je gesprekspartner.

Ik raad mijn cliënten ook aan om ook de weblogs en de finan-ciële katernen van kranten goed te lezen of er nieuws is van bedrijven die zij kennen.

Op de website van een potentiële klant, waar u al een tijd lang probeert zaken mee te doen, kunt u soms lezen dat zij een grote opdracht hebben binnengehaald. Als u ze daar door middel van een klein e-mail berichtje mee feliciteert en een dik compliment (schouderklopje) voor hun professionele com-merciële aanpak geeft, is de kans aanwezig dat dit berichtje op prijs gesteld wordt en misschien wel geforward waardoor uw volgende gesprek toch in een andere sfeer begint.

Ik vraag altijd naar een gescand artikel, interviews of adver-tenties van een toekomstig gesprekspartner. Ik leer mijn directeuren dat zij dat ook naar hun gesprekspartner moeten sturen met een leuke e-mail met een schouderklopje. Ik laat ze vragen of het in orde is om het stuk aan een aantal potentiële relaties van hen toe te zenden waar ik toevallig ook contact mee heb, ter informatie. De kans is groot dat dit erg op prijs wordt gesteld. Virtuele marketing in het klein.

Tijdens netwerkgelegenheden zoals bijvoorbeeld de uitgever van dit blad organiseert, worden veel contacten uitgewisseld, maar ook wordt veel gepraat over anderen. Ik leer mijn kan-toorgenoten dat als zij iemand positief horen praten over een van hun bekende contacten, zij dat contact/klant/leverancier daarvan een leuk verslagje per e-mail moeten zenden, soms ver-gezeld van een lead of referentie. De resultaten daarvan blijken verbluffend! Als ze dan na een paar weken weer eens contact opnemen of hen tegenkomen op een netwerkgelegenheid, is de reactie op hun schouderklopje steevast positief. Die afspraak bij een potentiële klant is een stuk makkelijker gemaakt en de 'gunfactor' of verwijzingsbereidheid bij bestaande relaties neemt dan sterk toe. Mijn studenten hadden een testje opgezet waarbij proefpersonen na een hoorcollege (453 stuks zijn bevraagd) iets voor hen moesten doen wat 15 minuten van hun tijd zou gaan kosten.

Dat lukte in 24,7 % van de gevraagde gevallen. Toen dezelfde vraag gesteld werd aan na het geven van een schouderklopje (goede vraag stelde je daar, relevante opmerking vond ik dat, je bleek je goed te hebben ingelezen, hoe kwam je erop, creatief hoor) bleek de bereidheid 46,2 % te zijn, bijna een verdubbeling!

Ik rijd in veel te snelle sport- (Jaguar XKR) of te grote (ver-lengde Range Rover) auto’s. Juist daarom stop ik graag voor

“ Afspraak bij een potentiële klant is een stuk makkelijker gemaakt en de ‘gunfactor’ of verwijzingsbereidheid bij bestaande relaties neemt dan sterk toe.”

Page 54: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS54

voetgangers/fietsers die willen oversteken. Blijkbaar is dat van zo een automobilist onverwacht want ik krijg vaak een klein bedankje wat ik als een schouderklopje ervaar. Mijn medepassgier laat vaak blijken dat gedrag ook op prijs te stellen en ik ga dan met goed humeur mijn volgende afspraak in. Daarbij, schouderklopjes geven is leuk en motiverend, ze ontvangen nog leuker en daarbij, stille momentjes waar u toch even niets te doen had, leveren zo ook nog wat op. Probeert u eens te bedenken waarover u uw komende gesprekspartner een schouderklopje zou kunnen geven en controleer dan eens of het gesprek prettiger of precies hetzelfde verliep als u gedacht had zonder dat complimentje. En denk nou niet dat het overdreven is of dat iedereen dat wel weet. Het complimenteren met veel ervaring wordt meestal niet als een schouderklopje ervaren. Ervaring is het leren van je fouten, sommige

Humphrey G. van der LaanOnze vaste columnist/journalist, Humphrey G. van der Laan woont in Almelo en helpt ondernemers als procesjurist bij hun geschillen (arbeid, samenwerken, koop/verkoop, zaken- (en/of huwelijks) partners). Hij is tevens universitair (gast)docent strategie en recht maar functioneert daarnaast als (president) commissaris/raadgever bij 11 ondernemingen met gezamenlijk ruim 5.000 medewerkers. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar [email protected]

mensen vinden van zichzelf dan ook dat zij veel ervaring hebben.

Ik zal een voorbeeld geven wat iedere auto-verkoper in de hele wereld denkt dat iedere automobilist weet. Namelijk, aan welke kant zit die tankdop ook alweer?Ik rijd met mijn klanten, allen ervaren auto-bezitters, nogal eens in een huurauto in het buitenland en soms zit die tankdop links en soms aan de rechterkant van de auto. En vaak moeten we dan onderweg even tanken. Heel slimme ondernemers worstelen dan met het probleem van steeds wisselende auto’s, name-lijk aan welke kant zit die tankdop ook alweer?

De enige oplossing die zij in de praktijk brengen, uitstappen en even kijken, zo blijkt mij dan steeds weer. En mochten ze verkeerd staan, dan toch maar die slang helemaal om de auto heen trekken om hem aan de andere kant in de tank te stoppen. Als ze dan weer instap-pen vraag ik dan, “zou het niet handig zijn als er op je dashboard af te lezen zou zijn aan de kant waar moet worden getankt?”.

“Ja hoor, maar vertel dat eens aan autofabri-kanten!” hoor ik dan meestal. “Maar dat zit er ook vertel ik dan, bij elk brandstoficoontje in elke auto op de hele wereld staat namelijk ook een pijltje aan de kant waar de tankdop zit.Dus nooit meer om je auto heen lopen, heel simpel!”. En die (zogenaamd algemeen beken-de) kennis blijkt steeds weer een schouder-klopje waard, mijn zakenpartner en ik vinden het beiden prettig, niemand heeft er ooit van een schouderklopje een blessure gekregen.

“Schouderklopjes geven is leuk en motiverend.”

Page 55: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 55

Page 56: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS56 People’s BUSINESS56

Wie = wie is een rubriek waarin verschillende ondernemers onder de loep genomen wor-den. Met alle sportevenementen die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden leek het ons interessant om te kijken waarom bedrijven met sport betrokken zijn. In deze rubriek wordt antwoord gegeven op de vraag waarom deze bedrijven bij een sportclub betrokken zijn, wat zij met sport hebben en vooral ook wat er uit de betrokkenheid gehaald wordt.

XXImoZichtbaar op een nationaal en internationaal podium

WIE IS WIE...

Waarom bent u betrokken bij sport?Wij zien in FC Twente de ideale partner om onze naamsbekendheid in binnen- en buitenland te vergroten. FC Twente is een perfect platform met een hoge ‘gunfactor’ en innovatie en voortvarend-heid zijn twee sleutelwoorden die bij beide partijen sterk naar voren komen. Daarnaast hebben we goed gekeken naar de marketingkracht van FC Twente. Op dit moment zijn we bezig met een flinke opmars in de zakelijke markt. Zakelijke mobiliteit verandert in hoog tempo en XXImo speelt hierin een belangrijke rol. Na een succesvolle start willen we in Nederland én België een vaste waarde zijn bij bedrijven, overheden en leasemaatschappijen. FC Twente geeft ons merk hiertoe de zichtbaarheid op een nationaal en internationaal podium.

Hoe bent u betrokken/sponsort u de sport? Het hoofdsponsorschap omvat onder andere shirtsponsoring van het eerste elftal, de vrouwen van FC Twente en de jeugd van de FC Twente voetbalacademie. Daarnaast is XXImo met uitingen te vin-den in en om De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente in Enschede. Tijdens de thuiswedstrijden in Enschede is de naam van het WNF gratis op de achterkant van de shirts te zien. We zijn er trots op dat we vanuit maatschappelijke betrokkenheid een goed doel als het WNF een extra podium kunnen bieden voor het belangrijke werk dat zij wereldwijd verrichten. Verder zijn we zelf elke thuiswedstrijd aanwezig in onze skybox. Hier nodigen we zakelijke relaties uit om samen de ploeg aan te moedigen.

Wat haalt u uit de sponsoring/betrokkenheid met sport?XXImo is sinds 2013 hoofdsponsor van FC Twente en we genereren hiermee enorm veel bekendheid voor ons merk en product op nationaal en internationaal niveau. Daarnaast laten de we de zakelijke achterban van FC Twente ook graag kennis maken met XXImo. Hierbij hebben FC Twente en XXImo een gezamenlijk belang. Voor bedrijven die FC Twente een warm hart toedragen, is er een speciale FC Twente XXImo card die door de club wordt aangeboden aan de grootste zakelijke community van Oost-Nederland en waarvoor XXImo ook een servicekantoor heeft geopend in het FC Twente stadion. Bovendien is ons Sales Team iedere thuiswedstrijd met gasten aanwezig in de zeer gastvrije Grolsch Veste.

ONDERNEMEN &

SPORT

Page 57: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 57

AsitoDoor sport betrokken bij de regioWaarom bent u betrokken bij sport?Asito heeft een lange relatie met verschillende sportevenementen. Wij zijn al jaren sponsor van Heracles Almelo, FC Twente en de Military Boekelo. Als Twents bedrijf willen we ook sportief betrokken zijn bij de hele Twentse samenleving. We hebben een groot netwerk in Twente; sport is een perfecte gelegenheid om dit netwerk in stand te houden en uit te breiden in een informele sfeer. Bij een voetbalwedstrijd praat je over andere dingen dan in een zakelijke meeting en al wandelend over het Militaryterrein leer je je relaties persoonlijk kennen. Dat is bijzonder waardevol.

Hoe bent u betrokken/sponsort u de sport? Al vanaf de oprichting van Asito in 1952 speelt sport een rol. Zo zijn door de jaren heen verschillende interne voetbaltoernooien georganiseerd en een groep Twentse collega’s liep dit jaar mee met verschillende afstanden bij de Enschede Marathon. In een organisatie met 10.000 medewerkers kom je zo af en toe ook bijzondere prestaties tegen. Zo werd een medewerker van Asito Europees kampioen judo voor jongeren met een beperking. Dit soort gelegenheden publiceren we graag in ons personeelsblad.

Ook naar buiten toe zijn we betrokken bij sport. Het stadion van Heracles Almelo heeft de ‘Van Riemsdijk loge’, naar de oprichter van Asito, Joop van Riemsdijk. Bij FC Twente en Heracles Almelo nodigen we graag onze relaties uit voor een gezellige middag of avond. Op de Military Boekelo organiseren we een echte familiedag voor onze relaties met onder andere een clown en ponyrijden.

Wat haalt u uit de sponsoring/betrokkenheid met sport?Met onze sportsponsoring tonen we onze betrokkenheid met Twente. Asito is in Almelo opgericht als ‘Alle Stof In Twente Opruimen’, echte Twentse roots dus. Het stelt ons in de gelegenheid om onze relaties beter te leren kennen. En hoewel de naamsbekendheid van Asito in Twente uitstekend is, helpt het ook deze naamsbekendheid verder uit te breiden door de rest van Nederland. Want Asito is met 50 vestigingen door het hele land actief.

SPORT IS EEN PERFECTE GELEGENHEID OM JE NETWERK IN STAND TE HOUDEN EN UIT TE BREIDEN IN EEN INFORMELE SFEER

Page 58: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS58

Page 59: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 59

IJSSELLANDRALLY GROOT SUCCES!11e editie

Page 60: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS60

Op vrijdag 5 september vond de 11e editie

van de IJssellandrally plaats. Deze editie werd

mede mogelijk gemaakt door Brouwers

Accountants en Adviseurs, ING Private Banking

en JOUW® bureau. Han Brouwers (Brouwers

Accountants en Adviseurs) en Simone Tabor

(ING Private Banking) openden de rally dag

bij het Porsche Centrum in Leusden, waar

103 glimmende klassiekers aan de start

verschenen. Een erg mooi gezicht, al die

klassiekers bij de mooie nieuwe auto’s van het

Porsche Centrum. In 3 verschillende klassen

(club-, sport- en expertklasse) reden de deel-

nemers een mooie route vanuit Leusden, via Ede,

Putten en Elburg naar de finishlocatie in Kampen.

Page 61: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 61

Op het plein bij de Stadsgehoorzaal in Kampen, de eindlocatie, werden de deelnemers warm ont-haald door burgemeester Koelewijn en speaker Bert van den Dool. Halverwege de dag werd bij strand Nulde de jaarlijks terugkerende JOUW® test afgenomen. Dit jaar moesten de deelnemers een slalom-parcours afleggen langs het zonnige strand in Putten, de JOUW® BEACHRUN. Snelheid en behendigheid, zorgden voor spektakel en veel lol.

Een goed doel is onlosmakelijk verbonden met de IJssellandrally. Dit jaar de Bas van de Goor Foundation (http://www.bvdgf.org). Oud Top-volleybalspeler en international Bas van de Goor zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Bas vertelde wat het betekent om diabetes te hebben, hoe het is alsof je geen cruise control hebt en wat de effecten van sport kunnen zijn op diabetes. Voor de deelnemers (er waren 103 deelnemende teams!) werd het nogmaals duidelijk waar zij voor hebben gereden. Met hun deelname steun-den ze direct de Bas van de Goor Foundation.Toen was het moment om de cheque te over-handigen. Gaston Sporre, voorzitter van het bestuur van de Bas van de Goor Foundation, nam samen met Bas van de Goor de cheque aan van Han Brouwers, van Brouwers Accountants en Adviseurs en van Simone Tabor, namens ING Private Banking. Op de cheque stond een bedrag van maar liefst €26.500,-!

GASTON SPORRE, VOORZITTER VAN HET BESTUUR VAN DE BAS VAN DE GOOR FOUNDATION, NAM SAMEN MET BAS DE CHEQUE AAN VAN HAN BROUWERS, VAN BROUWERS ACCOUNTANTS EN ADVISEURS EN VAN SIMONE TABOR, NAMENS ING PRIVATE BANKING.

IJSSELLANDRALLY

Page 62: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS62

Uitslagen IJssellandrally 2014

De gelukkige winnaars van de verschillende klassen waarin werd gereden zijn:

Expertklasse:1e plek: equipe #10 - Hank Melse en Nicole Melse (foto boven)2e plek: equipe #23 - Ron Lopez Cardozo en Brigitte Stekelenburg3e plek: equipe #12 - Peter Dutman en Arthur Denzler

Sportklasse: 1e plek: equipe #42 - Jan Regterschot en Patrick Regterschot2e plek: equipe #37 - Edward Roosendaal en Arjen van Dalfsen3e plek: equipe #58 - Henrike Huyskamp en Renate Huyskamp

Clubklasse:1e plek: equipe #107 - Saskia van Delft en Dorina van Delft2e plek: equipe #82 - Jurian Meijntjes en Marius Nijland3e plek: equipe #99 - Benny Breman en Wilma Kroes

Beste damesequipe:equipe #58 - Renata Huyskamp en Henrike Huyskamp

Pechprijs: equipe #61 - Jeroen Hunfeld en Martijn Hunfeld

Winnaars van JOUW® BEACHRUN: equipe #21 - Mark van Buiten en Gerrit Jansen.

Equipe #19 met Frank ten Bokum en Joost Gombert in actie tijdens de JOUW® BEACHRUN. Een spectaculair onderdeel waarbij een slalom werd afgelegd langs het strand Nulde bij Putten. Halverwege werd de navigator gevraagd in een vliegende sprint een stempel te scoren op het mulle strandzand. Hier zien we Ten Bokum (zelf organisator van de Business Tour en de Miles of Mistery) uit de auto springen voor zijn race om het stempeltje.

IJSSELLANDRALLY

Page 63: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 63

Page 64: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

Keuze genoeg!Bij ons kunt u kiezen uit een kant en klaar kerst- of relatiepakket, of wij kun-nen volledig naar uw wensen een pakket samenstellen. Ook voor thema’s als duurzaam, fairtrade of ecologisch-biologisch, kunt u uitstekend bij ons terecht.

Bekijk ons assortiment in de showroomOns assortiment is te bekijken in de showroom. Wij helpen u bij het zoeken naar een passend kerstgeschenk voor uw medewerkers!

Uw eigen kerstfair! Een gezellige kerstmarkt op een door u gekozen locatie of in onze sfeervolle showroom aan de Curieweg te Zwolle. Wij richten stands in naar uw keuze, met bijvoorbeeld: home-deco, wijnen, delicatessen, tapas, geuren, cosmetica, boeken en tijdschriften, thee en koffi e etc. U bepaalt het budget, wat verstrekt wordt in de vorm van munten. Uw medewerkers kunnen hiermee, eventueel onder het genot van een hapje en een drankje, hun eigen kerstgeschenk uitzoeken. De mogelijkheden zijn eindeloos en volledig naar uw wensen in te vullen.

Bestel snel en simpel op www.uwgeschenkensite.nl Vanaf 250 medewerkers is het mogelijk een website in uw eigen huisstijl te laten maken. Hier worden de door uzelf samengestelde geschenken aangeboden en kunnen uw medewerkers hun keuze maken. Voor een voorbeeld kunt u kijken op www.uwgeschenkensite.nl.

- een met zorg samengesteld pakket- betrouwbare levering- het nakomen van afspraken- onze volledige INZET!

Wij staangarant voor:

Page 65: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS 65

[email protected]

COLUMN

Een van de valkuilen van een bedrijf is om tijdens een crisis niet in het bedrijf te investeren en met name in scholing van uw personeel. Zolang uw bedrijf succes heeft en de opdrachten maar bin-nen stromen lijkt het ook niet nodig en is er vaak nauwelijks tijd om zich eens te bezinnen en oog te hebben voor de kwaliteit van het personeel. Zit iedereen eigenlijk nog wel op dezelfde golflengte? Kan uw bedrijf de kritische keuze van uw cliënten wel doorstaan nu het allemaal economisch slechter gaat, of mijdt men uw bedrijf? Niet alles draait om goedkoop, maar ook om de kwaliteit van het product en het juiste personeel en de service. Welke bedrijven blijven het goed doen en welke eigenschappen bezitten zij dat zij wel succesvol blijven? Grijp de huidige economische crisis aan als een kans om uw bedrijf en alle medewerkers weer eens door te lichten. In hoeverre is bijvoorbeeld het personeel nog bewust van het ene gezamenlijke doel en wat kan men samen nog beter doen om juist tijdens de crisis positief op te vallen. En om een crisis ook in de toekomst het hoofd te bieden?

BezinningIs uw medewerker of collega wel de juiste ambas-sadeur van uw bedrijf? Zijn uw medewerkers en collega’s trots op wat zij doen en trots op het bedrijf? Hoe gedragen medewerkers en collega’s zich bijvoorbeeld tijdens netwerk bijeenkomsten, ten opzichte van cliënten en van elkaar? Hoe wellevend is men naar anderen toe? Welke risico’s

vormen uw medewerkers om een opdracht mis te lopen? Hoe kan men elkaar versterken en met één gemeenschappelijk doel naar buiten toe optreden? Immers, pas als alle neuzen van alle medewerkers werkelijk één richting op staan, komt het bedrijf veel krachtiger over en valt men positief op. Hiermee kan men zich onderscheiden ten opzichte van andere concurrerende bedrijven. Laat uw kan-sen niet schieten door een gebrekkig functioneren van medewerkers of collega’s in uw eigen bedrijf en investeer in hen.

Vaak kunnen anderen beter aangeven hoe uw bedrijf overkomt. Laat uw bedrijf eens in de zoveel tijd door bijvoorbeeld een extern bedrijf screenen door middel van een mysteryguest en werk samen aan de aangegeven verbeterpunten.

Moraal van uw personeelHeel vaak hoor je zeggen: “ik wens u veel personeel toe”. Wat geen positieve bedoeling heeft. Echter al uw personeel kan het bedrijf ook heel veel brengen. Worden ze gestimuleerd om zichzelf en de werk-plek te verbeteren. Wordt hun inbreng beloond en gewaardeerd. Immers juist de medewerkers op de werkvloer kunnen met baanbrekende ideeën komen om iets te verbeteren, omdat ze er dagelijks mee te maken hebben. Personeel waarnaar geluis-terd wordt en waarbij ook daadwerkelijk iets met hun visie wordt gedaan, zal zich eerder betrokken voelen en zal meer hart voor de zaak tonen.

GONNIE KLEIN ROUWELER, IMAGO EN ETIQUETTE EXPERT IMAGE CONSULTANCY

Hoe valt u positief op tijdens de crisis

Hoe is het ziekteverzuim? Is de sfeer goed en is er wederzijds respect? Voelt men zich veilig op het werk en bekommert men zich werkelijk om de medewerkers, maar ook om hun familie? Zodra er iets op het thuisfront gebeurt, kan dat ook effect hebben op het werk. Is daar oog en oor voor? Krijgen de medewerkers gelegenheid zich te ontwikkelen, zodat ze hun werk nog beter kunnen doen. Het is het waard om te investeren in uzelf en uw medewerkers. Het komt niet alleen uzelf ten goede, maar ook het bedrijf zal hierdoor positief opvallen. Zie uw personeel staan en laat zien dat u trots op hen bent en zorg ervoor dat ze trots op zichzelf mogen zijn. Gun uzelf goed gemotiveerd personeel, die gewaardeerd wordt en waarbij de moraal goed is. Het recept om zich te weren tegen elke crisis.

Gonnie Klein RouwelerOnze vaste columnist, Gonnie Klein Rouweler is ruim 20 jaar imago en etiquette expert en eigenaresse/direc-teur van Image Consultancy. Ze geeft masterclasses en clinics aan (Inter)nationale bedrijven. Gonnie laat u o.a. ervaren dat etiquette niet oubollig of stijf hoeft te zijn en biedt een handvat om u in elke situatie te laten schitteren en op uw gemak te voelen. Zie ook www.imageconsultancy.nl. Opmerkingen en aanvra-gen n.a.v. deze column, mail naar:

STIJL ETIQUETTE

Page 66: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

People’s BUSINESS66

COLUMN

Absoluut niet. Op bijna alle social media kanalen is het mogelijk om advertenties te plaatsen. Dit kan in de vorm van gesponsorde posts, banners of op een andere manier. Maar dit betekent niet dat je deze kanalen als nieuwe advertentieplatformen kan bekijken. Dan gaat het mis.

Hoe moet het dan wel? Social media advertising kun je heel goed gebruiken, je moet er alleen wel voor zorgen dat de, door jouw bedrijf gebruikte, kanalen niet alleen maar advertenties bevatten. Hier knappen fans op af. Ze willen niet alleen de commerciële boodschap, zij willen meer.

Zoals ik in mijn vorige column al heb uitgelegd gaat het om toegevoegde waarde van berichten. En dit kun je ook heel goed toepassen bij adver-tenties. Een mooi voorbeeld zijn de gesponsorde berichten op Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter. Hier kun je een bericht promoten voor een bepaald bedrag. Dit bericht wordt dan aan een grote groep mensen getoond, ook mensen die nog geen fan/volger zijn. Je bepaalt zelf de

doelgroep voor het bericht/de advertentie. Leeftijd, interesses, woongebied bijna alles kun je instellen. Juist in deze gesponsorde berichten kun je meer over je bedrijf vertellen.

Gebruik deze berichten niet als pure reclame, maar om de identiteit van je bedrijf naar voren te laten komen. Heb je een leuke post over een belangrijke gebeurtenis in je bedrijf? Maak hier een gesponsord bericht van. Een leuk, informatief bericht met een mooie visual. Iets wat de geselec-teerde doelgroep aanspoort naar jouw profiel en jouw website te gaan.

Kan ik dan helemaal geen reclame plaatsen? Natuurlijk wel, maar zorg voor genoeg afwisse-ling. Wanneer mensen alleen reclame zien zullen ze minder snel geneigd zijn om fan of volger te worden of door te klikken. Wanneer je pure reclame afwisselt met berichten, die overigens stiekem toch reclame zijn, die meer toegevoegde waarde bieden trek je meer fans aan en zullen deze fans meer betrokken zijn bij jouw bedrijf. Een goede social media strategie waarin ook advertising wordt opgenomen zorgt voor een goede basis. Deze goede basis is nodig om een effectieve campagne op te zetten.

Werkt social media advertising nou echt? Ja. Heel simpel, steeds meer mensen zoeken op social media naar informatie over een

LAURA KUIPER, COMMUNICATIE EXPERT BUSINESS COMPANY

Social media zijn de nieuwe advertentiekanalen

merk/bedrijf/product. Daarbij komt ook dat enorm veel mensen actief zijn op social media. Facebook heeft maandelijks 1 biljoen actieve gebruikers, Instagram 200 miljoen, Twitter bijna 1 miljoen om een paar voorbeelden te noemen. Het bereik van social media kanalen is groot en helpt bij een groter bereik voor social media advertising. Voor een klein bedrag kan je veel mensen bereiken, en dat is natuurlijk wat wij willen!

Hulp nodig bij het opzetten van een goede social media advertising strategie of campagne? Bij Business Company kunnen we je hierbij helpen. Samen zorgen we voor een goede strate-gie en laten we de klanten naar jou komen!

SOCIAL BUSINESS

Laura Kuiper is communicatie expert bij Business Company en gespecialiseerd in online communicatie. Zij stelt in overleg met de klanten de social media strategie op en beheert de kanalen van deze klanten. Heeft u vragen of opmerkingen over deze column, mail dan naar:

[email protected]

Een goede social media strategie waarin advertising ook wordt opgenomen zorgt voor een goede basis.

@Lau0603

nl.linkedin.com/in/laurakuiper/

Page 67: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

Arslan & Ter Wee Advocaten

Burgemeester van Roijensingel 1 - 8011 CS Zwolle

T. 038 4600111 - [email protected]

www.atwadvocaten.nl

De advocaten van Arslan & Terwee staan zowel parti-

culieren als ondernemers, verenigingen en stichtingen

bij op diverse rechtsgebieden. Ongeacht of het nu gaat

om arbeidsrecht, letselschade, bouw- en ondernemings-

recht, huurrecht of familierecht, wij maken uw zaak tot

onze zaak. Waarbij wij op deskundige wijze en met passie

vechten voor uw belangen. Zodat u krijgt, waar u recht op

heeft.

Ook weten wat uw rechten zijn?

Bel voor vrijblijvend advies of een afspraak.

Betrokken, Bevlogen & Strijdlustig

60200104_Adv Peoples Business.indd 1 17-02-14 15:03

Page 68: People's Business Magazine Zwolle uitgave 4-2014

BREMAN MACHINERYCorporate film

PEC ZWOLLE Multistep e-mail campagne

SAFETY GROUPMerkevolutie en identiteit

WECOLINEBeurs- en brochureconcept

VELDZICHT PFC Evolutie identiteit

JOUW® TROTS

CROWD SUPPORTWebconcept en -design

BWEFAR Strategie en tactiek

VITO’SContentstrategie

CRAFT SPORTSWEARBrochurelijn spring/summer 2015

JOUW® bureau denkt in mogelijkheden en kansen. Richting resultaat en groei. Richting toekomst en context. Waar merken en mensen elkaar weten te vinden. Via vertrouwde en nieuwe kanalen. JOUW® bureau denkt vanuit creativiteit. Als oplossing en middel voor verbinding. Voor sterke concepten en krachtige communicatie. JOUW® bureau voor on- en o� line strategie, concept, creatie en content. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Maak eens een afspraak of kijk op www.JOUW.nl

Badhuiswal 98011 VZ Zwolle

T (038) 423 11 11www.JOUW.nl

JOUW.nl @JOUWnl

JOUW®

20140129_JOUW_trots.indd 1 28-08-14 14:07