Catalogus Tumult 2014

61
Catalogus - Tumult - 2014 JEUGD & VREDE VERANDERT HAAR NAAM IN

description

Blader door het aanbod van Tumult. Je vindt er educatief materiaal, tentoonstellingen, aanbod voor kinderen en jongeren,...

Transcript of Catalogus Tumult 2014

Page 1: Catalogus Tumult 2014

Catalogus - Tumult - 2014

JEUGD & VREDE VERANDERT HAAR NAAM IN

Page 2: Catalogus Tumult 2014

1 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 1

1. VoorwoordBeste jeugdwerker, leerkracht, sociaal werker…

Jeugd & Vrede is niet meer, lang leve Tumult – talent voor samen leven.

NIEUWE INHOUD, NIEUWE NAAM. Anderhalf jaar namen we de tijd voor evaluaties, enquêtes bij ‘klanten’, denkdagen met vrijwil-ligers… om finaal tot een vernieuwde visie en missie te komen. Die hangen we op aan de actieve cultuur van vrede en geweldloosheid. We willen die met kinderen en jongeren waarmaken door in verbondenheid om te gaan met conflict en door aan een maatschappijkritische houding te werken. Daarbij vertrekken we altijd vanuit talenten en staan we garant voor interactie, spel en participatie.

TUMULT ALS JEUGDVERENIGINGTumult is in de eerste plaats een ploeg getalenteerde kinderen en jongeren, deelnemers en vrijwilligers, die kritisch en betrokken zijn. Jongeren die de wereld op haar kop zetten met activi-teiten, vormingen en projecten. Die spelend verbondenheid beleven. Die leren samen leven. De vrijwilligers maken Tumult.

TUMULT ALS JEUGDDIENSTDe teamleden ondersteunen de vrijwilligers in hun engagement. Ze zullen, samen met hen, altijd eerst de jeugdwerkreflex maken. Daarnaast blijven we natuurlijk een verdeseducatieve dienst, die klanten en partners uit het jeugdwerk en het onderwijs graag versterkt met een breed aanbod en een ruime expertise rond tal van vredesthema’s.

MEER DIEPGANG IN THEMA’SDe komende jaren zal Tumult zich voornamelijk toeleggen op drie nieuwe kernthema’s:1 Conflicten hanteren en geweld aanpakken (tussen mensen)2 Interculturele dialoog bevorderen (tussen groepen)3 Oorlog en vrede exploreren (op wereldschaal)Aanvullend kan je blijven gebruik maken van ons bestaand aanbod rond bijvoorbeeld duurzaamheid en kinderrechten. We bundelen het in deze voorstellingsbrochure 2013 onder ‘brede vrede’.

PROEF MEE VAN HET RUIME AANBOD VAN TUMULTJe ontdekt alles in deze eerste voorstellingsbrochure van Tumult – talent voor samen leven.

team tumultDe prijzen in deze catalogus vervangen vroeger gepubliceerde prijzen. Deze nieuwe prijzen zijngeldig tot 31 augustus 2013. Bij elke verzending rekenen we nog kosten aan; dit is het geldendeposttarief, evt. aangevuld met een kleine bijdrage voor de verpakking. Jeugd & Vrede wordt voorhaar werking naar “jeugd buiten de school(uren)” gedeeltelijk gesubsidieerd. Om deze redenenhanteren we voor een aantal producten en diensten verschillende prijzen; een prijs jeugdwerken een prijs niet-jeugdwerk.

Page 3: Catalogus Tumult 2014

2 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 3

2. Inhoud

Prijs

Bestelcode

Leeftijd

Extra info

Download

Agenda

Contact

Duur

Wie - Doelgroep

LEGENDE

@€

16+

1. Voorwoord ...........................................................................................................................1

2. Inhoud..................................................................................................................................2

3. Tumult voor kinderen en jongeren .......................................................................................3

4. Tumult voor jeugdwerkers, leerkrachten, opvoeders... ........................................................9

5. Tumult, de webwinkel ....................................................................................................... 23

Conflict hanteren en geweld aanpakken .................................................................23

Interculturele dialoog bevorderen ...........................................................................35

Oorlog en vrede exploreren ....................................................................................41

Brede cultuur van vrede ..........................................................................................53

Page 4: Catalogus Tumult 2014

2 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 3

3. Tumult voor kinderen en jongeren

1. CURSUSSENTumult organiseert jaarlijks door de Vlaamse Overheid erkende jeugdwerkcursussen die recht geven op een attest. Met onze mix aan methodieken en spelen willen we iedereen van het jeugdwerk laten proeven. Zo leiden we onze animatoren op! Een enthousiaste bende die telkens opnieuw een fantastische paasvakantie en zalige zomer beleeft.

AnimatorcursusWil jij de kneepjes van het animatorvak onder de knie krijgen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres: elk jaar organiseren we cursussen met een mix van jongeren met een vluchtelingenach-tergrond en jongeren die geboren en getogen zijn in België.

Tijdens deze week gaan we samen spelend op ontdekking: hoe boks je een spel in elkaar? En boks je ook een kind in elkaar of zijn er toch betere manieren om te straffen en belonen? Loop je in groep beter links of rechts over straat? Wat doe je bij een tekenbeet? Kan je elke dag verkleed rondcrossen op kamp? Hoe knutsel je een vliegend konijn?

Geen vraag is te gek op deze cursus! Na een geslaagde stage levert deze cursus je het attest ‘Animator in het jeugdwerk’ op.

Vanaf 16 jaar

Tijdens de paasvakantie

140 euro, heel wat gemeenten betalen deze kostprijs geheel of gedeeltelijk terug.

Op zoek naar meer info of wil je inschrijven voor deze cursus? Mail [email protected]

16+

Page 5: Catalogus Tumult 2014

4 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 5

Hoofdanimatorcursus Wil je met nog meer bagage op kamp?Ben je benieuwd naar je leiderschapsstijl?Of heb je gewoon al veel ervaring en zou je ook graag in ons project stappen?Dan is dit zeker iets voor jou!Elk jaar in de paasvakantie organiseert Tumult een 5-daagse cursus hoofdanimator. Tijdens deze cursus gaan we nog dieper in op het vluchtelingenthema, leer je motiveren en evalueren, kom je nieuwe spelletjes en methodieken tegen en leer je jezelf nog beter kennen! Met een hoofd vol ideeën kan je dan je stage doen op een van onze kampen. Slaag je hiervoor, dan levert deze cursus het attest ‘Hoofdanimator in het jeugdwerk’ op.

Vanaf 17 jaar

Tijdens de paasvakantie

120 euro, heel wat gemeentes betalen deze kostprijs geheel of gedeeltelijk terug.

Op zoek naar meer info of wil je inschrijven voor deze cursus? Mail [email protected]

Nieuw: cursus hulpanimator!Speciaal voor nieuwkomers organiseert Tumult de hulpanimatorcursus. Op hulpanimatorcursus ligt de nadruk op spelen, spelen en nog eens spelen. Een geknipt traject voor jongeren met weinig jeugdwerkervaring en/of een beperkte kennis van het Nederlands.Als hulpanimator kan je mee op kamp met Tumult, zo begeleid je tijdens de zomer een leuke groep kids samen met ervaren animatoren.

Vanaf 15 jaar

Tijdens de paasvakantie

70 euro

Op zoek naar meer info of wil je inschrijven voor deze cursus? Mail [email protected]

17+

15+

Page 6: Catalogus Tumult 2014

4 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 5

2. KAMPEN‘Al die buitenlanders ook altijd, dat gaat erover!’, sakkert Vincenzo, een jongen in armoede uit Oostende. We zijn op weg naar het eerste zomerkamp. Nog geen 5 minuten na dit pleidooi houden we halt in Knesselare, waar Fraidon wat spulletjes in plastiek zakken laadt en instapt. Hij is even oud, 14 jaar, woont in een opvangcentrum en vertelt aan zijn reisgenootjes op de achterbank dat hij 8 maanden geleden aangekomen is in ons land. Helemaal alleen, na een reis van 40 dagen uit Afghanistan. Slik. Het wordt stil in de wagen. Iedereen moeten even bekomen. Na aankomst in de Ardennen smijten Vincenzo en Fraidon zich al snel helemaal in een spel met een... wereldbal.

Elke zomervakantie organiseert Tumult een 10-tal kampen verspreid over het ganse land. Water-spelletjes, een sluipsspel in het bos, een casino-avond of dagtocht. We spelen er op los.

Iedereen is welkom, dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen kunnen we deze kampen goedkoop aanbieden. We kiezen heel bewust voor een gemengde doelgroep. We werken samen met enkele Fedasil- centra en met Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Daarnaast vinden heel wat kinderen en ouders hun weg naar onze vakanties via OCMW’s, CAW’s of verenigingen waar armen het woord nemen.

Zin om de handen uit de mouwen te steken?Deze zomerkampen kunnen enkel doorgaan met de steun van heel veel vrijwilligers. Chauffeurs, koks en animatoren geven telkens weer ’t beste van zichzelf.Kriebelt het en wil je mee doen? Mail naar [email protected], je bent van harte welkom.

3. NEEM DEEL AAN BATALJONG! Samen met Globelink zet Tumult een jongerenproject op: Bataljong. Eind vorig schooljaar kwamen al 10 jongeren tussen 16 en 23 samen om uit te wisselen over wat hen verontwaardigt. Uitkomst? Verdraagzaamheid versus solidariteit. Met die thema’s trekken we in 2013-2014 ten strijde. Na een traject van verdieping en planning zal Bataljong ludieke maatschappelijke actie opzetten om het gebrek aan verdraagzaamheid en solidariteit aan te kaarten. Meedoen? Dat kan nog! Neem contact op met [email protected].

Page 7: Catalogus Tumult 2014

6 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 7

4. INTERNATIONAAL Wat is er te zien om de hoek van ons Belgenland? Te beleven? Is het gras groener aan de overkant? Hoe leven mensen samen aan de andere kant van de evenaar? Sinds 2004 organiseert Tumult inleefreizen voor jongeren en trekken we deze discussie open door de jongeren zelf naar een verre bestemming te zenden. In 2014 trekken we naar Nepal. Droom je ervan om de wereld om je heen te verkennen samen met andere jongeren? Wil je je actief inzetten voor het goede doel en deins je er niet voor terug om je handen uit de mouwen te steken? Neem dan contact op met [email protected], wij bezorgen jou graag meer informatie!

Wat? Drie weken lang trekken een tiental jongeren, samen met twee enthousiaste reisbegeleiders, naar een ontwikkelingsland. Ze werken er in een plaatselijk project, leven er enkele dagen in een gastgezin en beleven er hun eerste internationale avontuur.

En meer dan dat! Een inleefreis is veel meer dan reizen naar een exotische bestemming. De jongeren zetten zich vóór en na de reis in voor het bezochte project in het gastland. Voor de reis leren de jongeren elkaar, het gastland en de begeleiding kennen op twee voorbereidings-weekends. Na de reis kaarten de deelnemers na op een evaluatieweekend en vertellen ze hun vrienden, familie en klasgenoten over hun ervaringen. Via een spaghettislag, foto-avond of schoolproject maken ze Vlaanderen warm voor het lokale project in het Zuiden en zamelen ze geld voor hen in.

Page 8: Catalogus Tumult 2014

6 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 7

Voor wie? Voor alle jongeren tussen 16 en 18 jaar oud.

Waarheen?Elk jaar gaan we op zoek naar een nieuwe boeiende bestemming.Zo trokken we al naar Oeganda, Oekraïne, Wit-Rusland, Tanzania, Ecuador, Kameroen, Vietnam, de Democratische Republiek Congo en Bolivia. In de zomer van 2014 staat Nepal op het programma!

Goede doel? Sinds 2009 werken we samen met Children of the street vzw. Samen met Tumult organiseren ze jaarlijks een grootse zanghappening “We zingen een dak op de wereld”, waarop meer dan vijfduizend kinderen uit Vlaanderen uit volle borst zingen voor het goede doel. Op deze zanghap-penings stellen de deelnemende jongeren het project voor dat ze zullen bezoeken en steunen.

Van 16 tot 18 jaar (geboren in 1998, 1997, 1996)

Infomoment op vrijdagavond 22 november en zaterdagmiddag 30 november

Met 1 kennismakingsweekend in februari en 1 voorbereidingsweekend in april

Inleefreis: eerste drie weken van augustus

In september volgt er een laatste evaluatieweekend

1400 euro

Op zoek naar meer info of wil je inschrijven voor deze inleefreis? Mail [email protected]

16+

Page 9: Catalogus Tumult 2014

8 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 9

EEN MUZIEKHAPPENING OM NOOIT TE VERGETEN!

Kinderen (10 tot 13 jaar) zingen voor de vrede rond 8 mei 2014 samen met de band van Children of the Street vzw. Op verschillende locaties in Vlaanderen vindt deze muziek-happening plaats. Vooraf ontvangt iedere deelnemer educatief materiaal (onder meer een liedjes-cd en een doe-krant). Vanaf nu info en reservatie: Tumult, 015/43 56 96, www.tumult.be

NIEUW

De zanghappening 2014 vraagt aandacht voor projecten in Nepal.

Tumult organiseert een inleefreis voor een groepje jongeren tussen 16 en 19 jaar die zich willen engageren om in Vlaanderen meer bekendheid te geven aan deze projecten. Een grondige selectie en een degelijke voorbereiding gaat vooraf aan deze inleefreis.

Kandidaten vragen meer informatie op [email protected].

En de provincie Antwerpen en steden Antwerpen en Leuven.

MET DE STEUN VAN:

KINDEREN ZINGEN VOOR VREDE EN VERDRAAGZAAMHEID

Page 10: Catalogus Tumult 2014

8 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 9

4. Tumult voor jeugdwerkers, leerkrachten, opvoeders...1. VORMINGSAANBOD TUMULTTumult biedt vorming aan begeleiders in het jeugdwerk. Met een aantal sterke basisvormingen voor leiding trekken we ’t land rond. Ons aanbod vind je in deze gloednieuwe catalogus. We werken ook met veel plezier een vorming op maat van jouw leidingsploeg of organisatie uit. Als het onderwerp aansluit bij onze thema’s gaan we graag de uitdaging aan.

Kriebelt het en heb je zin in een toffe, speelse, maar toch inhoudelijk knappe vorming? Neem dan snel contact op met Tumult.

PESTEN IN HET JEUGDWERKDe vorming ‘Pesten in het jeugdwerk’ biedt een antwoord op de vragen waar elke jeugdleider wel eens mee geconfronteerd wordt. We staan stil bij een definitie van pesten en denken na over de preventie ervan.

Een geknipte vorming voor beginnende leiding!

jeugdbegeleiders, max. 20 deelnemers

één dagdeel, maximum 3 uur

Lokaal vrijwillig jeugdwerk: 50 euro | Jeugddiensten, bovenlokaal jeugdwerk en koepels:

100 euro | Andere: 250 euro | + kilometervergoeding 0.30 euro/km

NO BLAME – DE INTRODUCTIEVORMINGDe No Blame-aanpak is een niet-bestraffende, probleemoplossende methode om met pestsi-tuaties om te gaan. Het verreist een andere kijk op pesters en gepeste kinderen en jongeren dan we doorgaans gewoon zijn. Dat maakt deze vorming erg boeiend en vernieuwend.Tijdens de introductievorming staan we stil bij de vragen: ‘Wat is pesten?’, ‘Wie is er allemaal betrokken in een pestverhaal?’ en ‘Hoe kan je pesten voorkomen?’. Daarnaast zoomen we concreet in op het No Blame-stappenplan om een pestsituatie op te lossen.

jeugdbegeleiders, max. 20 deelnemers

één dagdeel, maximum 3 uur

Lokaal vrijwillig jeugdwerk: 50 euro | Jeugddiensten, bovenlokaal jeugdwerk en koepels:

100 euro | Andere: 250 euro | + kilometervergoeding 0.30 euro/km

Page 11: Catalogus Tumult 2014

10 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 11

NO BLAME – DE VERDIEPINGSDAGDe verdiepingsvorming neemt je helemaal mee in het No Blame-verhaal. Je leert hoe je het stappenplan toepast. Je maakt kennis met nieuwe gesprekstechnieken en begeleidershou-dingen. We zorgen ervoor dat je klaar bent om de No Blame-aanpak te implementeren in je eigen werking.

jeugdbegeleiders, max. 20 deelnemers

één dag, maximum 2 x 3 uur.

Lokaal vrijwillig jeugdwerk: 100 euro | Jeugddiensten, bovenlokaal jeugdwerk en koepels:

200 euro | Andere: 500 euro | + kilometervergoeding 0.30 euro/km

Deze No Blame-vormingen werden ontwikkeld in samenwerking met Leefsleutels vzw. Leefsleutels vzw biedt No Blame vorming aan voor het onderwijs.

OMGAAN MET AGRESSIEAls begeleider streef je naar een goede sfeer in je groep. Plots ontploft de situatie en sta je met je mond vol tanden. Elke begeleider maakt dit wel eens mee. Tijdens deze vorming baseren we ons op het boek ‘Halt aan agressie, ideeënboek voor begeleid(st)ers in het jeugdwerk’ van Hilde Leonard, een uitgave van Tumult.

De focus ligt op het verschil tussen frustratie- en instrumentele agressie en hoe je op deze soorten agressie reageert. Daarnaast besteden we aandacht aan de gevoelens die je zelf hebt wanneer je met agressie geconfronteerd wordt. We oefenen in het omgaan met agressie en staan stil bij hoe we als begeleider kunnen trachten agressie te voorkomen in de groep.

jeugdbegeleiders, max. 20 deelnemers

één dagdeel, maximum 3 uur

Lokaal vrijwillig jeugdwerk: 50 euro | Jeugddiensten, bovenlokaal jeugdwerk en koepels:

100 euro | Andere: 250 euro | + kilometervergoeding 0.30 euro/km

STRAFFEN EN BELONENAls je werkt met kinderen of jongeren loopt niet altijd alles zoals je gehoopt had dat ’t zou lopen. Een kind loopt weg, een jongere weigert mee te doen, een groepje haalt vandalenstreken uit, … Hoe ga je met deze conflicten om? Welke houding neem je als begeleider aan? En moet je altijd straffen om je gezag te bewijzen?

Tijdens de vorming ‘Straffen en belonen’ openen we de discussie! Je staat stil bij je eigen begeleidersstijl en reactiestrategie. We staan stil bij de vraag ‘Wat is een goede straf?’ en leggen de nadruk op positieve bevestiging.

Page 12: Catalogus Tumult 2014

10 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 11

Een vorming die zowel de blik van beginnende animatoren kan verruimen als de meer ervaren leidingsploeg prikkelt.

jeugdbegeleiders, max. 20 deelnemers

één dagdeel, maximum 3 uur

Lokaal vrijwillig jeugdwerk: 50 euro | Jeugddiensten, bovenlokaal jeugdwerk en koepels:

100 euro | Andere: 250 euro | + kilometervergoeding 0.30 Euro/km

DOORSPELENDe vorming ‘Doorspelen’, gebaseerd op het gelijknamig boekje ‘Door Spelen, een speels antwoord op conflict, macht en geweld’ is een vorming waarin we de deelnemers laten kennis maken met het plezier van niet-competitieve spelen.

De focus ligt in deze vorming op spelimpulsen! De deelnemers worden ondergedompeld in een bad van niet-competitieve en samenwerkingsspelen.

Aan de hand van een eenvoudige model dat aantoont wat macht, conflict en geweld met mensen doet denken we na over begeleidershoudingen. De Jef en Lien-posterset krijg je er gratis bovenop om je ook na de vorming te herinneren aan de geboden kaders.

Een aanrader voor elke leidingsploeg die snakt naar een speelse leidingsactiviteit, plezier gegarandeerd. Daarenboven verruimt deze vorming je spelbagage enorm.

jeugdbegeleiders, max. 20 deelnemers

één dagdeel, maximum 3 uur

Lokaal vrijwillig jeugdwerk: 50 euro | Jeugddiensten, bovenlokaal jeugdwerk en koepels:

100 euro | Andere: 250 euro | + kilometervergoeding 0.30 euro/km

Page 13: Catalogus Tumult 2014

12 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 13

GROEPSVERDELERS“Verdeel jullie snel in twee groepen!” In een mum van tijd staat de groep op z’n kop. Want Sarah wil niet bij Hekmat. Lise kan niet zonder Laurien. En ga zo maar even door.Tijdens de vorming groepsverdelers introduceren we heel wat nieuwe verdeeltechniekjes. Daarnaast spelen we à volonté. In teams, per drie, per vijf of met de hele groep samen.Deze vorming is een ideale workshop om met vernieuwde ideeën activiteiten in elkaar te boksen.

jeugdbegeleiders, max. 20 deelnemers

één dagdeel, maximum 3 uur

Lokaal vrijwillig jeugdwerk: 50 euro | Jeugddiensten, bovenlokaal jeugdwerk en koepels:

100 euro | Andere: 250 euro | + kilometervergoeding 0.30 Euro/km

SAMEN EÉNVluchtelingenkinderen zijn in de eerste plaats kinderen. En kinderen willen spelen!Maar zijn ze ook welkom op jouw speelplein of in jullie jeugdbeweging? Tumult heeft erg veel ervaring in het werken met kinderen van vluchtelingen. Deze bagage delen we met plezier tijdens de vorming ‘Samen Eén’.

De vorming is gebaseerd op het gelijknamige boek ‘Samen Eén’ dat boordevol tips zit over hoe je vluchtelingenkinderen kan vinden, bereiken en motiveren.

Deze vorming is speciaal ontwikkeld voor gemotiveerde leidingsploegen die willen proeven van een snuifje diversiteit in hun werking. Zijn jullie geïnteresseerd hoe je met zo weinig mogelijk extra tijd zo’n groot mogelijke en diverse doelgroep kan bereiken? Dan is deze vorming iets voor jullie!

jeugdbegeleiders, max. 20 deelnemers

één dagdeel, maximum 3 uur

Lokaal vrijwillig jeugdwerk: 50 euro | Jeugddiensten, bovenlokaal jeugdwerk en koepels:

100 euro | Andere: 250 euro | + kilometervergoeding 0.30 euro/km

VORMING OP MAATJe wil graag rond een ander thema werken? Je wil meer te weten komen over de thema’s van Tumult? Neem contact op met onze verantwoordelijke vorming. We werken graag met u een unieke vorming op maat uit.

Page 14: Catalogus Tumult 2014

12 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 13

2. BELFEDAR, EEN BIJZONDER COÖPERATIEF SPEL!

Spelenderwijs leren samenwerken! Geweld voorkomen en conflicten anders aanpakken… Het spel is een uitstekend hulpmiddel om op een amusante manier sociale vaardigheden te ontwikkelen die cruciaal zijn om geweld te voorkomen en conflicten op een positieve manier aan te pakken. De verschillende opdrachten hebben als doel zichzelf en elkaar beter te leren kennen, het zelfvertrouwen van de deelnemers aan te wakkeren, creativiteit en samenwerking te stimuleren, de eigen gevoelens beter te leren kennen en uiten,…Belfedar is het resultaat van een samenwerking tussen de Université de Paix (concept) uit Namen en de Stichting Evens (uitgave). Tumult vertaalde dit leuke spel. Bestel de speldoos via onze webwinkel.

30 euro per speldoos | 99 euro voor vier speldozen

0118

10 tot 100 jaar

Wil je het spel en de achterliggende doelen leren kennen voordat je er zelf mee aan de slag

gaat? Boek een “train de trainer”-vorming.

100 euro | inclusief 1 speldoos, exclusief kilometervergoeding 0.30 euro/km

Een vorming voor jeugdleiding, leerkrachten of opvoeders.

+ 18 jaar

18+

10+

Page 15: Catalogus Tumult 2014

14 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 15

3. SPEL GLENN GEPEST

JEUGDWERKSPEL MET INHOUD ÉN PIT

Tumult ontwikkelde, in samenwerking met vier laatstejaarstudenten sociaal-cultureel werk, het nieuwe jeugdwerkspel “Glenn Gepest”.

Samen met kinderen bewust stilstaan bij pestgedrag is vaak lastig, dit spel wil hierbij helpen.Glenn Gepest is een variant op het klassieke spel Cluedo, waarbij we aan de hand van (samen-werkings-)opdrachten, stellingen en uitdagingen trachten te achterhalen wat er gebeurde, en leren om er over te praten.

Glenn Gepest is een spel met pit én inhoud, een gezonde mix tussen actie, interactie en gesprek. Kortom, een uitdaging voor elke jeugdwerker om met het thema aan de slag te gaan!Wat? Tumult zakt met 2 personen en alle spelbenodigdheden naar jullie werking af om er tegenaan te gaan. Met de hulp van enkele plaatselijke begeleiders, kan, na een korte briefing het spel van start gaan.

We spelen een tweetal uur.

Lokaal vrijwillig jeugdwerk: 50 euro | Jeugddiensten, bovenlokaal jeugdwerk en koepels:

100 euro | Andere: 250 euro | + kilometervergoeding 0.30 euro/km

Boek het spel via www.tumult.be.Opgelet! Dit spel spelen we enkel in jeugdbewegingen, speelpleinen, vakantiewerkingen,... Het spel kan niet op school worden gespeeld.

KIES KLEUR TEGEN

PESTEN!

NIEUW

Page 16: Catalogus Tumult 2014

14 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 15

4. DILEMMA 14/18

In een gloednieuw gemeentelijk inleefspel ontdekken 12- tot 16-jarige deelnemers het leven tijdens Wereldoorlog 1. Met dit spel brengt Tumult de herdenking van 100 jaar Eerste Wereld-oorlog op een toffe en speelse manier bij het jeugdwerk. Gemeentediensten kunnen het spel kopen en met hun lokale jeugdverenigingen spelen.

Door beslissingen te nemen over moeilijke en levensechte dilemma’s, groepsopdrachten te volbrengen en voedselbonnen te verzamelen, redden ze hun leven doorheen deze waanzinnige periode. Wanneer je het spel koopt, krijg je een pakket met kant-en-klaar spelmateriaal, een draaiboek en een login op de website www.dilemma1418.be. Online kan je meer materiaal vinden en uitwisselen met andere gemeenten. Met één aangekochte speldoos kan je het inleefspel vele keren aanbieden voor tal van jongerengroepen in jouw gemeente. Koop een login en bestel het spel op www.dilemma1418.be.

Formule 1: je koopt een login waarmee je het spel samenstelt en alles zelf afprint.

Jeugdwerk: 200 euro, niet- jeugdwerk: 250 euro

Formule 2: je koopt een login, wij sturen het materiaal en de kaartjes op.

Jeugdwerk: 250 euro, niet-jeugdwerk: 375 euro

Een spel voor het jeugdwerk.

12-16 jaar

12+

DILEMmA 14/18Inleefspel over wereldoorlog 1 in jouw gemeente

Page 17: Catalogus Tumult 2014

16 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 17

5. REIZENDE TENTOONSTELLINGENTumult heeft een heel aanbod van mobiele, interactieve tentoonstellingen. Het zijn een aantal modules die in een ruimte worden geplaatst en waarin jongeren (meestal) aan de hand van een werkkaart op een zelfstandige en speelse manier kunnen leren over één of ander thema. Kijk verder in deze catalogus en ontdek ons aanbod per thema.

Je huurt voor een periode (bvb. 5 dagen) een tentoonstelling. Tumult zorgt dat de tentoonstelling geplaatst wordt op de locatie en ook wordt weggehaald. We sturen een overeenkomst met alle afspraken en een voorbeeld van het educatief materiaal vooraf op.

Scholen betalen 240 euro voor een periode van5 dagen (vanaf 6e dag komt er 40 euro per dag bij); jeugdwerk betaalt 150 euro voor 5 dagen (25 euro per bijkomende dag). Het vervoer gebeurt vanuit Mechelen en we rekenen 0,40 euro per kilometer.

6. ONTLENINGEN SPELDOZENJe kan de Tumult-speldozen gratis ontlenen in Mechelen.Maak een afspraak en kom langs.

Page 18: Catalogus Tumult 2014

16 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 17

7. VERTELTHEATERS“IK ZEG NIKS”Het verteltheater “Ik zeg niks” opent het gesprek over pesten, groepssfeer, klas-afspraken en zoveel meer. Deze workshop vertrek vanuit het verhaal van Maarten. “In onze groep gebeurt zoiets niet” is vaak de reactie. En dan gaan we spelen, spelen, spelen...Gaandeweg ontdekken de deelnemers zelf wat de groep zo leuk maakt, welke afspraken er gelden, wat er soms misloopt. Met deze bevindingen in ‘t achterhoofd gaan we het gesprek aan.In een tweede deel wordt het verhaal verteld vanuit een ander standpunt. De herkenbaarheid van dit theater maakt alles bespreekbaar.

Voor leerlingen van 9 tot 14 jaar.

Voor een groep van 3 klassen rekenen we 460 euro. Er worden verplaatsingskosten aan

0.30 euro/km aangerekend vanuit Antwerpen.

Lagere school: 30 minuten verhaal voor de 3 klasgroepen samen. Dan telkens +/-80

spelminuten per klas.

Secundaire school: De werkwinkel duurt ruim 2 lesuren per klas. (20 minuten verhaal + 75

spelminuten) Nadien 30 minuten een 2e verhaal voor de drie klassen samen.

Dit verteltheater werd ontwikkeld door Maarten Van Rompaey, www.wittegroeten.be

“DE GROOTE OORLOG EN DE KLEINE VREDE”Kinderen van nu hebben geen grootouders meer die de oorlog als volwassenen hebben meegemaakt. Wat zij erover weten, weten ze van op school, vanuit films en … van de spelletjes. Een verteller neemt hen mee; zonder franjes naar de feiten, naar het front. Het verhaal over de oorlog van alle tijden, maar ook over vriendschap, elkaar leren kennen en zo veel meer.Historisch correct en toch verteerbaar.

Voor leerlingen van 9 tot 14 jaar.

200 euro voor één voorstelling, 300.00 euro voor twee voorstellingen.

Er worden verplaatsingskosten aan 0.30 euro/km aangerekend vanuit Antwerpen.

De voorstelling duurt 60 minuten. Er kunnen maximum twee voorstellingen per dag

opgevoerd worden. Dit telkens voor groepen van maximaal 50 leerlingen.

Dit verteltheater werd ontwikkeld door Maarten Van Rompaey, www.wittegroeten.be

9+

9+

Page 19: Catalogus Tumult 2014

18 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 19

8. VLAAMSE VREDESWEEK

“Ontmoeten doet er toe!” Met deze slogan roept de Vlaamse Vredesweek op tot harmonieuze diversiteit in de publieke ruimte. Van 21 september tot 2 oktober word je uitgedaagd om toevallige en minder toevallige ontmoetingen met anderen vorm te geven, bv. door het opzetten van een wandeling.

Tumult is stichtende partner van dit jaarlijkse initiatief. Tumult zal naar aanleiding van de Vredesweek extra capaciteit creëren voor haar culturele wandelingen in Brussel. Kijk voor meer informatie op www.vredesweek.be !

Page 20: Catalogus Tumult 2014

18 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 19

9. VREDESREIZEN WO1 NAAR DE WESTHOEKWe hebben twee uitgewerkte basisprogramma’s. Deze programma’s kunnen in overleg met de gids aangepast worden. Op www.tumult.be vind je de infomap met bespreking van de locaties. Als organisator regel je het busvervoer. De bus stapt op de afgesproken plaats op.

PROGRAMMA 109u30: aankomst in Vladslo 10u30: bezoek Dodengang en langs IJzertoren (zonder museum)11u45: aankomst in Ieper met bezoek kerkje rond 12u12u20: lunchpauze in Foyer (met eigen picknick)13u30: In Flanders Fields museum 14u45: langs Menenpoort15u15: bezoek Tyne Cote (Passendale).16u15: terugreis

PROGRAMMA 210u00: bezoek IJzertoren met museum 11u45: bezoek Dodengang 12u30: lunchpauze in (met eigen picknick)13u30: vertrek naar Ieper 14u00: bezoek kerkje in Ieper14u20: langs Menenpoort 15u00: Bayerenwald of Hill 60 (Zillebeke)16u00: bezoek Tyne Cote 16u45: terugreis

Een gids verzorgt de volledige reis. In de Ijzertoren is een extra gids inbegrepen.

150 euro voor de voorbereiding van de reis, de reserveringen musea/eetgelegenheid,

de gids gedurende de hele reis, een infomap voor de begeleider. (De inkomprijs van de

musea is niet inbegrepen.)

Boek je vredesreis via www.tumult.be.

10. VREDESREIS IN LIMBURGIn Leopoldsburg ligt een militair kamp tussen soldatenkerkhoven, een executieoord en andere sporen van oorlogsgeweld. In dat militaire kamp worden soldaten getraind vooral om te helpen en om tussen te komen in conflicten. In Lommel, vlakbij Leopoldsburg, ligt een Duitse militaire begraafplaats met duizenden doden. Van deze begraafplaats gaat een dringende oproep uit tot vrede en verdraagzaamheid. Een uitstap naar deze twee historische sites in Limburg moedigt ons aan om te blijven ijveren voor een meer vredevolle samenleving, hoe diep de kloof tussen verschillende partijen soms ook is.

PROGRAMMA:VAN OORLOG TOT VREDE Startmodule. Waarom over vrede praten in het militaire Kamp van Beverlo in Leopoldsburg.CONFLICTEN VANDAAG Een soldaat getuigt over zijn inzet in het buitenland.SPOREN VAN OORLOG Rondrit langs sites die herinneren aan de waanzin van oorlog.GEVAAR SPRINGTUIGEN Gevaar van explosieven en het opruimen van mijnen, bommen en granaten in elke tijdsgeest op slagvelden uit het verleden of huidige conflictgebieden.

Page 21: Catalogus Tumult 2014

20 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 21

SAMEN STERK Teamwork, hindernissenparcours.EEN ZEE VAN KRUISJES (FACULTATIEF) Begeleid bezoek aan de Duitse Militaire begraafplaats waar 39 000 graven aantonen wat oorlog aanricht (extra kost 25 euro gids op deze locatie).

Vanaf 14 jaar

Een educatieve begeleider van Tumult verzorgt de volledige reis.

275,00 euro, inbegrepen: reservatie, voorbereiding vredesreis, ontvangst, educatieve

begeleider, extra begeleidingen modules, picknickplaats

FACULTATIEF:

bezoek Duits militaire begraafplaats: 25 euro/gids

bezoek aan Museum Kamp van Beverlo: 1euro/pp

bezoek aan Museum K-blokken en Oscar kapel: 1euro/pp

De tijdsindeling van de modules is afhankelijk van de beschikbaarheid van de groep en

gebeurt in overleg met de coördinator van de Toeristische Dienst van Leopoldsburg.

Indien de groep per trein komt, kan ter plaatse (mits vergoeding van 25 euro 1/2 uur) voor

een bus gezorgd worden om de verplaatsingen te maken.

Boek je vredesreis via www.tumult.be.

Deze vredesreis werd ontwikkeld in samenwerking met de Gemeente Leopoldsburg.

14+

Cel Public Relations Bevrijding-5 Linie

Page 22: Catalogus Tumult 2014

20 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 21

KIES KLEUR TEGEN

PESTEN!

11. KIES KLEUR TEGEN PESTEN

Acties tegen pesten kunnen er niet genoeg zijn. Om die reden is elk jaar de week Kies Kleur tegen Pesten. Ook in 2014 trekt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten dit initiatief. Het netwerk is een partnerorganisatie met overleg en aanpak van pesten als doelstelling. Tumult is één van de partners.

VAN 21 FEBRUARI 2014 TOT 28 FEBRUARI 2014Scholen, jeugdbewegingen, provincies en gemeenten organiseren, telkens in de week voor de krokusvakantie, een week lang allerlei activiteiten die aandacht vragen voor de pestproblematiek.

Vanaf 1 januari 2014 kan je via onze webwinkel alffiches, folders en campagnemateriaal bestellen. Hier zo’n bestelcode-tekentje.

PESTEN-DAT-KAN-NIET!-PRIJSTumult zet enkele scholen en jeugdwerkingen extra in de spotlights. Organisaties die een anti-pest-plan uitdachten kunnen meedingen naar de prijs. De hoofdprijs is maar liefst 2500 euro, negen andere winnaars krijgen 500 euro.

Wil je kans maken op de Pesten-dat-kan-niet-prijs van 2015? Dien je kandidaatsformulier in voor 15 juni 2014.

Meer informatie vind je op www.kieskleurtegenpesten.be en www.tumult.be.

Page 23: Catalogus Tumult 2014
Page 24: Catalogus Tumult 2014

CONFLICT HANTEREN EN GEWELD AANPAKKEN

Page 25: Catalogus Tumult 2014

CONFLICT HANTEREN EN GEWELD AANPAKKEN

24 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 25

Belfedar is een bijzonder coöperatief spel. Doormiddel van 250 (!) uitdagingen ontwikkelen de spelers sociale vaardig-heden om geweld te voorkomen en conflicten op een positieve manier aan te pakken.

30 euro per speldoos | 100 euro voor vier speldozen011810 tot 100 jaar

BELFEDAR

DE KLEINE VREDEDe Kleine Vrede is een actieve werkvorm over omgaan met conflicten, pest- en plaaggedrag en het verschil tussen plagen en pesten. Aan de hand van korte filmpjes discus-siëren de jongeren over hun reactie in conflictsituaties.

Het spelmateriaal download je gratis viawww.tumult.be/de-kleine-vrede.De bijbehorende filmpjes bestel je op dvd voor 6 Euro.046110 tot 18 jaar

Via allerlei puzzels, cartoons en doe- en denkopdrachten leren kinderen en jongeren begrippen als vooroordelen, discriminatie, tolerantie en racisme hanteren.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)9 tot 14 jaarBestel ook het bijbehorend educatief materiaal via onze webwinkel.

KINDEREN VOOR VREDE

9+€

10+

10+

Page 26: Catalogus Tumult 2014

24 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 25

Werk op een unieke manier rond pesten aan de hand van de tien modules uit deze interactieve koffertentoonstelling.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)9 tot 12 jaarDownload gratis de werkbrochure.

PESTSPOTTER

PESTEN VOORKOMEN KAN JE LERENDoorheen een ontdekkingstocht met de dieren van de Axenroos leren kinderen meer over pestgedrag en oefenen ze hun sociale vaardigheden.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)10 tot 14 jaarDownload gratis de werkbrochure.Bestel ook het bijbehorende doe-boekje.

Via allerlei opdrachten, spelletjes en puzzels maken kinderen kennis met de dieren van de Axenroos.

0.50 euro01178 tot 12 jaarDit doe-boekje sluit aan bij den tentoonstelling “Pesten voorkomen kan je leren”, ook zonder de tentoonstelling is het een leuk hebbeding.

PESTEN VOORKOMEN KAN JE LEREN

9+

10+

8+

Page 27: Catalogus Tumult 2014

CONFLICT HANTEREN EN GEWELD AANPAKKEN

26 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 27

Een boek over de No Blame-aanpak bij pesten.10 euro0104Opvoeders

EEN SCHREEUW OM HULP

PESTEN IN HET JEUGDWERKLees in dit e-book alles over pesten voorkomen en aanpakken in het jeugdwerk.

GratisJeugdwerkersTumult geeft vormingen aan jeugdleiders over pesten. Kijk snel op pagina 9.

Mooie dvd om rond pestgedrag te werken.14.95 euro01639 tot 14 jaar

BLUEBIRD

9+

Page 28: Catalogus Tumult 2014

26 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 27

Werk zowel preventief als curatief rond pesten en plagen met dit voorleesboek, het mini-boekje en de bijbehorende werkmap. Je kan deze verschillende onderdelen ook apart bestellen via onze webwinkel.

18 euro0125Leerkrachten, jeugdwerkers, ouders5 tot 9 jaar

EEN VUURSPUWEND MONSTER(TJE)

ER ZIT EEN SCHAT VERBORGEN IN JEZELFDit kleurrijke boek met bijhorende CD’s én werkmap neemt kids op sleeptouw en laat hen de betekenis van waarden ontdekken. Je kan deze verschillende onderdelen ook apart bestellen via onze webwinkel.

35 euro01083 tot 12 jaar

Klaas wordt gepest. Enkel ‘het grote, roze oor’ neemt het voor hem op. Een strip met extra educatieve katern.

4 euro0127Vanaf 9 jaarDownload gratis de ‘werken-met-de-strip’-brochure.

KLAAS EN DE 3 PESTKOPPEN

9+

5+

3+

Page 29: Catalogus Tumult 2014

CONFLICT HANTEREN EN GEWELD AANPAKKEN

28 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 29

Kleurrijke ballonnen om je antipestactie nog meer kleur te geven.

0.10 euro145Kijk snel op pagina 19 voor nog meer nieuws over de Vlaamse Week Kies Kleur tegen Pesten.

Een serie indringende interviews met volwassenen, zowel slachtoffers als daders. Gie Deboutte doorbreekt het ongenu-anceerd denken over pesten.

22 euro0199Leerkrachten, jeugdwerkers, ouders

Duivelshanden is het meeslepende verhaal van een meisje dat alleen staat tegenover ‘de groep’.

10 euro0118Vanaf 10 jaar

DUIVELSHANDEN

LEVEN MET EEN PESTVERLEDEN

BALLONNEN “KIES KLEUR TEGEN PESTEN”

10+

Page 30: Catalogus Tumult 2014

28 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 29

Werk zowel preventief als curatief rond pesten en plagen met dit voorleesboek, het mini-boekje en de bijbehorende werkmap. Je kan deze verschillende onderdelen ook apart bestellen via onze webwinkel.

0.30 euro0150Kijk snel op pagina 21 voor nog meer nieuws over de Vlaamse Week Kies Kleur tegen Pesten.

POLSBANDJES “KIES KLEUR TEGEN PESTEN”

HÉ, DOE JE MEE?Acht boekjes met speelse werkvormen rond groepsdynamica. Creatief aan de slag met sociale vaardigheden!

9.95 euro per stuk |50 euro voor het volledige pakketDeel 1: Even kennismaken? – 0132Deel 2: Groepjes maken – 0133Deel 3: Voel je goed in de groep! – 0134Deel 4: Kringgesprekken – 0135Deel 5: Actie! – 0136Deel 6: Tot rust komen... – 0137Deel 7: In het bos en op het plein – 0138Deel 8: Afscheid nemen – 0139Pakket – 01313 tot 12 jaarJeugdwerkers, leerkrachten.

3+

Page 31: Catalogus Tumult 2014

CONFLICT HANTEREN EN GEWELD AANPAKKEN

30 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 31

Het begrip “Verbondenheid” wordt in dit boek uiteengezet en verduidelijkt met 1001 voorbeelden, tips en ideeën.

20 euro0436Voor elke opvoeder

Dit boek, geschreven door Hilde Leonard samen met enkele vrijwilligers van Tumult, bevat achtergrondinformatie over het waarom van agressief gedrag. Daarnaast vind je er zeer concrete tips in hoe je als begeleider kan omgaan met agressie of hoe je hiermee met een groep jongeren aan de slag gaat.

13.50 euro0435Voor jeugdwerkersTumult geeft vorming aan jeugdwerkers. Kijk snel op pagina 12 en boek een sessie.

Een affichereeks om met jongeren na te denken over de vele facetten van geweld.

10 euro0445Vanaf 12 jaar

JONGEREN TEGEN GEWELD... GEWELDIG

HALT AAN AGRESSIE!

OPVOEDEN IN VERBONDENHEID

12+

Page 32: Catalogus Tumult 2014

30 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 31

Geronimo Stilton aan het woord over vrede, in begrijpelijke taal.5 euro0459Vanaf 8 jaar

Pablo groeit op in een omgeving waar geweld en mishan-deling schering en inslag zijn. Dankzij Alfredo leert hij de waarde van vriendschap en communicatie kennen.

16 euro0262Vanaf 11 jaar

10 grote posters met slogans die tot nadenken stemmen.5 euro0410Vanaf 10 jaar

GEWELD GENOEG

EL BOLA

HET BOEKJE VAN DE VREDE

10+

11+

11+

Page 33: Catalogus Tumult 2014

CONFLICT HANTEREN EN GEWELD AANPAKKEN

32 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 33

Dit boek, met prenten en schema’s, is bedoeld om kinderen aan te leren hoe beter met elkaar om te gaan zodat er minder ruzies en pesterijen zijn, en dat iedereen zich meer gewaardeerd en goed voelt. Jef en Lien duiden op eenvoudige manier het Meerdere-mindere systeem en Evenwaardigheidssysteem van Pat Patfoort.

20 euro0480Van 8 tot 12 jaarZowel voor ouders, jeugdwerkers als voor leerkrachten.Bestel ook de aanvullende posterset via onze webwinkel.

De Vuurbloem is als onafhankelijke vzw een centrum voor waardering van het verschillend-zijn en voor preventie en geweldloze hantering van conflicten. Naast een aantal eigen activiteiten (zie agenda op www.devuurbloem.be) geeft De Vuurbloem aan vorming op maat voor jeugdwerk, scholen, volwassenorganisaties, ziekenhuizen, rusthuizen, gevan-genissen, veiligheidsdiensten, enz. Veel vormingen worden begeleid door Pat Patfoort, die door haar werk en publicaties internationale bekendheid geniet. Daarnaast staat een team van ervaren vormingswerkers garant voor kwaliteit.

DE VUURBLOEM – PAT PATFOORT

ZICH VERDEDIGEN ZONDER AANVAL. DE KRACHT VAN GEWELDLOOSHEID.In dit boek licht Pat Patfoort het Meerdere-mindere en Evenwaardigheidssysteem toe. Hoe kunnen we conflicten ‘transformeren’ zodat we er op een menswaardige en constructieve manier mee kunnen omgaan?

15 euro046318+Verdediging

zonder aanval

Pat Pat foort

De kracht van de Geweldloosheid

Oorlogsgruwel, vluchtelingenstromen, haat…Steeds opnieuw steekt het monster van hetgeweld de kop op. Terwijl toch overal terwereld mensen oproepen voor vrede en ver-zoening. Dikwijls is de goede wil aanwezigmaar lukt het niet. Is het mogelijk daar veran-dering in te brengen?

Volgens antropologe Pat Patfoort blijft hetgeweld bestaan en groeien omdat elk van ons

het voedt, meestal zonder het te weten en zonder dat de maatschappij erzich druk om maakt. Dat komt omdat de mechanismen van het geweld nietworden herkend: soms lijken ze thuis te horen onder de ‘beschaafde’ en dusaanvaardbare gedragingen. Daarom is het belangrijk dat we inzien hoe wein ons dagelijks leven allemaal deelnemen aan het ontstaan en het ontwik-kelen van geweld, en vervolgens onze denk- en handelswijzen leren veran-deren. Dit boek toont een uitweg uit de spiraal van geweld.

Pat Patfoort legt zich reeds ruim dertig jaar op deze thematiek toe. Haaronderzoek en visieontwikkeling begonnen al bij de opvoeding van haar kinde-ren. Later deelde ze haar praktijk en ervaring met gevarieerde groepen, vankinderen en religieuzen over gedetineerden tot rebellen. Met voordrachten envormingen over de hele wereld en met boeken in verschillende talen, zet zezich dagelijks in om duidelijk te maken hoe elk van ons werkelijk kan bijdra-gen tot de opbouw van een betere wereld voor ons allemaal.Steeds meer staat voor haar vast dat mensen elkaar pijn doen, niet omdat zeslecht zijn, wel uit onwetendheid en vaak zelfs met goede bedoelingen bezield.

Dit boek diept haar MmE-model (Meerdere-mindere-Evenwaardigheid) uit,dat eenvoudig en duidelijk het geweld ontleedt en vooral het alternatief vande Geweldloosheid of Evenwaardigheid aanbrengt. Met dit model kunnen weconflicten ‘transformeren’ zodat ze niet meer met pijn gepaard gaan en esca-leren, en leren we er op een ‘menselijk waardige’ en constructieve wijze meeomgaan. Pat Patfoort illustreert dit met veel voorbeelden, op het niveau vande opvoeding, van de relaties tussen volwassenen en van de maatschappij(bijv. omgaan met criminaliteit), tot en met het interetnisch, nationaal eninternationaal niveau. Hoe kunnen we boosheid uitdrukken zonder agressiefte zijn, onszelf verdedigen zonder aan te vallen, en schadeherstel krijgenzonder straf of wraak? Het boek besluit met een reeks oefeningen om allesinteractief te lezen en de inhoud beter te integreren. Dat kan individueel,samen met partner of gezinsleden, of in een leesgroep.

Pat PatfoortVerdediging zonder aanval

De kracht van de Geweldloosheid

cover_PP 10-10-2006 07:23 Pagina 1

JEF EN LIEN

8+

18+

Page 34: Catalogus Tumult 2014

32 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 33

Corrylaura Van Bladel, zelfstandig trainster, vertaalde het geweldloze gedachtengoed van Pat Patfoort en Marshall Rosenberg naar praktische oefeningen, lesmateriaal en spelvormen. Een bijzonder werkboek voor iedereen die met kinderen en jongeren leeft en/of werkt.

29.50 euro0482Voor opvoeders

Corrylaura Van Bladel werkt vanuit het geweldloze gedach-tengoed van Pat Patfoort en Marshall Rosenberg. Ze coacht individueel en organiseert ook workshops en trainingen. Via Tumult kan je een vorming op maat van jouw organisatie aanvragen. Meer info via www.blabla-blabla.be

BLABLA – CORRYLAURA VAN BLADEL

SOS CONFLICT

Gevoelens en behoeften spelen een cruciale rol in ons leven. Dit kaartspel leert zowel jongeren als volwassenen om ze op een genuanceerde manier te benoemen. Zo kom je aan de hand van deze kaartjes meer tot the point en wordt commu-nicatie helderder.

20 euro0499Vanaf 10 jaar

GEVOELENS- EN BEHOEFTESPEL – VOOR EEN DUURZAME COMMUNICATIE

10+

Page 35: Catalogus Tumult 2014

Zit je vast?Contacteer dan de Klachtenlijn

[email protected]

0800 20 808

Jef is soms brutaal. Maar

zijn mond dichtplakken, hem

op een stoel binden en hem

‘s nachts buiten zetten,

dat gaat toch veel te ver ?

““

Jij komt veel in contact met kinderen en jongeren.

Zie je dat ze niet correct behandeld worden?

Zochten ze hulp, maar kan of wil niemand

iets doen? Breng hen dan in contact met de

Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat.

Of het nu gaat om een situatie in de jeugdbeweging,

op school, in de sportclub, in de hulpverlening of

op straat,… Of is het de overheid of een officiële

dienst die de rechten van een kind of jongere heeft

geschonden? Geef onze contactgegevens door

en wij helpen hen verder.

Klachtenlijn

“Onlangs vertelde Jef me wat hij meemaakte

op kamp. Hij is geen doetje, maar deze straf

was er zwaar over. Jefs ouders spraken

met de leiding. Die zeiden hen dat ze het

allemaal een beetje moesten relativeren. Op

kamp moet je daar tegen kunnen. Wie niet

luisteren wil, krijgt ‘dril’. Toen gaf ik

Jef het nummer van de Klachtenlijn van het

Kinderrechtencommissariaat. Samen met het

verbond van de jeugdbeweging hebben ze de

zaak onderzocht en opgelost.”

aandoen?meester Bart

niettoch

mogenJef

Dat

ze

130714_BR_klachtenlijn advertenties def_extra2.indd 1 18/07/13 16:28

Page 36: Catalogus Tumult 2014

Zit je vast?Contacteer dan de Klachtenlijn

[email protected]

0800 20 808

Jef is soms brutaal. Maar

zijn mond dichtplakken, hem

op een stoel binden en hem

‘s nachts buiten zetten,

dat gaat toch veel te ver ?

““

Jij komt veel in contact met kinderen en jongeren.

Zie je dat ze niet correct behandeld worden?

Zochten ze hulp, maar kan of wil niemand

iets doen? Breng hen dan in contact met de

Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat.

Of het nu gaat om een situatie in de jeugdbeweging,

op school, in de sportclub, in de hulpverlening of

op straat,… Of is het de overheid of een officiële

dienst die de rechten van een kind of jongere heeft

geschonden? Geef onze contactgegevens door

en wij helpen hen verder.

Klachtenlijn

“Onlangs vertelde Jef me wat hij meemaakte

op kamp. Hij is geen doetje, maar deze straf

was er zwaar over. Jefs ouders spraken

met de leiding. Die zeiden hen dat ze het

allemaal een beetje moesten relativeren. Op

kamp moet je daar tegen kunnen. Wie niet

luisteren wil, krijgt ‘dril’. Toen gaf ik

Jef het nummer van de Klachtenlijn van het

Kinderrechtencommissariaat. Samen met het

verbond van de jeugdbeweging hebben ze de

zaak onderzocht en opgelost.”

aandoen?meester Bart

niettoch

mogenJef

Dat

ze

130714_BR_klachtenlijn advertenties def_extra2.indd 1 18/07/13 16:28

INTERCULTURELE DIALOOG BEVORDEREN

Page 37: Catalogus Tumult 2014

INTERCULTURELE DIALOOG BEVORDEREN

36 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 37

LEGO LINGUA

Lego Lingua is een doos met 5 meertalige gezelschapsspel-letjes, voor meertalige of ééntalige groepen die graag actief en talensensibiliserend willen werken.

Roep luid LINGO BINGO in het Afrikaans, Turks, Engels, Italiaans of Kreools. Concentreer je op Arabische en Hebreeuwse letters, hiërogliefen en morsetekens want in PAPESNELLO worden snelheid en koelbloedigheid op de proef gesteld. Proef van verschillende groenten en fruit in 10 verschillende talen en culturen en speel Wat is het? of Qua? RTET! met verschillende ingrediënten uit recepten van over de hele wereld. Fabriceer woorden in alle talen die je kent en scoor daarbij in PalaVerBrique.

Lego Lingua werd ontwikkeld door het integratiecentrum Foyer en uitgegeven door Tumult.

40 euro03828 tot 88 jaar

8+

NIEUW

Page 38: Catalogus Tumult 2014

36 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 37

Deze reizende tentoonstelling is een fotoproject van een zoektocht naar de leefwereld van kinderen in 5 continenten en uit 4 windstreken, onze wereld. Een zoektocht naar gelij-kenissen en verschillen.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)Vanaf 10 jaar

VIJFPLUSVIERISÉÉN

VOOROORDELENKOFFEROntmasker de vooroordelen met deze interactieve tafelten-toonstelling. De 50 kleurrijke displays bieden jongeren een boeiend leermiddel.

95 Euro030410 tot 14 jaar

De islam vrouwonvriendelijk? Alle moslims zelfmoordterroristen?Deze reizende tentoonstelling wil een genuanceerder beeld geven van de Arabische wereld dan we doorgaans in de media zien verschijnen.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)Vanaf 12 jaarWerkkaarten en een rijkelijk geïllustreerde catalogus kunnen besteld worden via de webwinkel.

VAN PYJAMA TOT ZENITH

10+

12+

10+

IN DEKIJKER

Page 39: Catalogus Tumult 2014

INTERCULTURELE DIALOOG BEVORDEREN

38 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 39

Deze reizende tentoonstelling bestaat uit 50 schitterende cartoons die op een uiterst orginele, soms vlijmscherpe wijze uitdrukking aan het hardnekkige van vooroordelen en racisme.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)Vanaf 12 jaarBestel het vormingspakket en promotiemateriaal via de webwinkel en download de werkbrochure gratis op onze website.

RACISME... CARTOONS UIT DE HELE WERELD

DE DROOM VAN DE SULTANSpeel en ontdek magnifiek Marokko! Dit spel doorbreekt de clichés en toont aan dat de Marokkaanse cultuur niet zo vreemd is. Heel wat elementen uit onze eigen leefwereld hebben immers Arabische wortels.

Ontleen deze koffer gratis. (Aankoopprijs: 600 euro)Vanaf 12 jaar

Een kant-en klare vormingsmap voor begeleiders van jongeren van 10 tot 14 jaar die de link legt tussen muziek en sociale vaardigheden.

12.50 euro034810 tot 14 jaar

MUZIEK VERZACHT DE ZEDEN

12+

12+

10+

Page 40: Catalogus Tumult 2014

38 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 39

Tijdens dit educatief spel over culturele verschillen vergelijk je verschillende culturen en kom je zo tot verrassende ontdekkingen.

23.50 euro0355Vanaf 9 jaarJe kan deze speldoos ook gratis ontlenen bij Tumult

HANNE & HASSAN

20 CULTUREN, 20 SPELEN10 gezelschapsspelen en 10 actieve buitenspelen van over heel de wereld in één doos. Multiculturele pret verzekerd.

47.50 euro03546 tot 12 jaar

Elke speler is een nieuwkomer in België. Een asielzoeker, een gezinshereniger, een toerist, een student of een economisch vluchteling. Bedoeling van het spel is zo snel mogelijk geïnte-greerd te raken in de Belgische maatschappij.

30 euro0356Vanaf 15 jaar

INTEGREER!

9+

6+

15+

Page 41: Catalogus Tumult 2014

INTERCULTURELE DIALOOG BEVORDEREN

40 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 41

Een boek vol praktische tips hoe je kinderen van vluchtelin-gengezinnen kan bereiken en motiveren om naar jouw jeugd-werking te komen.

7 euro0327Voor begeleiding in het jeugdwerkTumult deelt haar expertise en trekt de discussie in jullie jeugdbeweging graag op gang. Boek nu een vorming “Samen Eén!”. Zie pagina 12.

SAMEN EÉN!

IN DEKIJKER

Page 42: Catalogus Tumult 2014

40 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 41

OORLOG EN VREDE EXPLOREREN

Page 43: Catalogus Tumult 2014

42 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 43

OORLOG EN VREDE EXPLOREREN

Een spannend en leerrijk spel dat de spelers meetroont op ontdekkingstocht doorheen de, niet altijd even vreedzame geschiedenis van de mensheid.De speler die parate kennis weet de te combineren met de nodige durf en flink wat geluk wint.

23.50 euro0458Vanaf 9 jaarJe kan deze speldoos ook gratis ontlenen bij Tumult.

BUZZERSPEL

KINDSOLDATEN Via uniek beeldmateriaal, beklijvende informatie, pakkende getuigenissen en talrijke opdrachten leren jongeren over kindsoldaten.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)vanaf 12 jaarDownload de gratis infobrochure.Bestel de bijhorende werkkaarten via onze webwinkel.

De deelnemers kruipen op een speelse wijze in de huid van een soldaat. Daarnaast is er de bittere werkelijkheid: de gevolgen, de kostprijs, de evolutie, het verdriet en de verwoesting van gewapende conflicten.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)Van 10 tot 14 jaarDe bijhorende werkkaarten bestel je eenvoudig via onze webwinkel. Een gratis werkbrochure vind je online.

OPERATIE KOGELVRIJ

9+

12+

€10+

Page 44: Catalogus Tumult 2014

42 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 43

OORLOG EN VREDE EXPLOREREN

“Tumult is een vrijwilligersorganisatie. We kunnen niet zonder onze animatoren, werkgroep internationaal ,koks, vormingspoolers, bestuurders, chauffeurs, ...”

Bedankt allemaal!

Page 45: Catalogus Tumult 2014

44 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 45

OORLOG EN VREDE EXPLOREREN

Een speelse, maar soms ook confronterende, ontdek-kingstocht doorheen de geweldcultuur van de mens.

0.50 euro04209 tot 14 jaarDownload gratis de werkbrochure via onze site.

BOMMEKESKRANT

GENOCIDEGenociden zijn van alle tijden en van overal. Deze inter-actieve reizende tentoonstelling wil een verklaring zoeken voor dit soort volkerenmoorden en naar wat mensen, die vaak generaties samenleefden, drijft om eraan te participeren.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)Vanaf 12 jaar

De Feen van Niks is een prachtig geïllustreerd avonturenverhaal over oorlog en vrede gekruid met een snuifje science fiction.

14.75 euro0345Vanaf 6 jaarBestel ook de begeleidingsmap via onze webwinkel.

DE FEEN VAN NIKS

9+

€12+

6+

Page 46: Catalogus Tumult 2014

44 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 45

OORLOG EN VREDE EXPLOREREN

Senne en Sanne beleven allerlei avonturen in de bezette stad Antwerpen tijdens de tweede Wereldoorlog. Dit strip-verhaal biedt een schat aan historische informatie.

4 euro0560Vanaf 10 jaarVia onze webwinkel bestel je ook eenvoudig de bijbehorende vormingsmap.

REBECCA R

10+

SHARING HISTORY

I E P E R

‹ Het maakt me trots, maar ook erg nederig, om hier als eerste telg van de familie Fisher aan het graf van grootvader Harry Fisher te kunnen staan. › Rosie Fisher, Hull, Engeland

GESCHIEDENIS DELEN

100 jaar Groote Oorlogwww.1418herdacht.be

Lakenhalle - Grote Markt 34 - B 8900 Ieper

www.inflandersfields.be

61980 adv iffm tumult 148 105.indd 1 27/06/13 11:51

Page 47: Catalogus Tumult 2014

46 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 47

OORLOG EN VREDE EXPLOREREN

AUSCHWITZ - HOE LEG JE HET UIT AAN JONGEREN?

Deze tafeltentoonstelling bestaat uit 24 displays, telkens met een sprekend beeld en een korte korte uitleg. Volgende thema’s komen aan bod: WOI, periode tussen WOI en WOII, opkomst van Hitler, Duitse inval en begin WOII, de bezetting, Holocaust en de kampen, bevrijding van kampen en einde WOII, processen van Nurnberg en ontstaan van VN.

25 Euro056510 tot 18 jaar

12+

IN DEKIJKER

Page 48: Catalogus Tumult 2014

46 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 47

OORLOG EN VREDE EXPLOREREN

Vredesopvoeding is er voor groot en klein, van workshop tot speldoos, van pesten tot wereldoorlog, van kennis tot actie. Om scholen en organisaties daarin wegwijs te maken, biedt het Vlaams Vredesinstituut een online databank aan met alle projecten en organisaties voor vredesopvoeding in Vlaanderen. Je kan er grasduinen in meer dan 400 projecten van een 60-tal organisaties. Zo vind je makkelijk een project dat bij je thema, doelgroep en mogelijkheden past.

Surf naarwww.vredeseducatie.be

Vredesopvoeding:van kennis tot actie

Het Vredesinstituut is een onafhankelijk instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

www.vlaamsvredesinstituut.eu www.facebook.com/vlaamsvredesinstituut

VVI_adv_vredesopvoeding_201208_v1.indd 1 30/07/13 12:19

Page 49: Catalogus Tumult 2014

48 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 49

OORLOG EN VREDE EXPLOREREN

DILEMMA 14/18

In een gloednieuw gemeentelijk inleefspel ontdekken 12- tot 16-jarige deelnemers het leven tijdens Wereldoorlog 1. Met dit spel brengt Tumult de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog op een toffe en speelse manier bij het jeugdwerk. Gemeentediensten kunnen het spel kopen en met hun lokale jeugdverenigingen spelen

Formule 1: je koopt een login waarmee je het spel samenstelt en alles zelf afprint.Jeugdwerk: 200 euro, niet- jeugdwerk: 250 euroFormule 2: je koopt een login, wij sturen het materiaal en de kaartjes op.Jeugdwerk: 250 euro, niet-jeugdwerk: 375 euro 12-16 jaarKijk op pagina 14 voor meer info.

DILEMmA 14/18Inleefspel over wereldoorlog 1 in jouw gemeente

12+

IN DEKIJKER

Page 50: Catalogus Tumult 2014

48 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 49

OORLOG EN VREDE EXPLOREREN

DAN IS MISSION EUROPE IV ECHT IETS VOOR JOU! Mission Europe is een project dat jongeren uit België, Duitsland en Polen verenigd gedurende drie weekends in deze landen. De drie weekends zijn volledig gevuld met plezier, een reis doorheen de geschiedenis, Europese sfeer en vriendschap en nog zo veel meer. Samen nemen we deel aan debatten, discussies, workshops en sightseeingtours die voornamelijk de twee Wereldoorlogen, de Koude Oorlog en de Europese Unie behandelen. Een reis van de decennia van oorlog naar de decennia van vrede met een blik op te toekomst van het Europese project. Mission Europe wil een goede wederzijdse verstandhouding tussen jongeren in Europa creëren en zo ‘united in diversity’ een realiteit maken.

Mission Europe wordt gerund door yEUth, een non-profit organisatie die jongeren uit alle delen van Europa wilt inspireren door middel van interculturele dialogen, debatten, workshops om de Europese burger in elk van hen naar boven te brengen. yEUth wilt dit voornamelijk bereiken aan de hand van peer-to-peer education tussen gelijkgestemde jongeren.

Ga mee op een Europees avontuur en discussieer onder de Menenpoort in Ieper, bezoek het Europees Parlement in Brussel, ontmoet een diplomaat in Krakow, ervaar het leed in Auschwitz, fiets langs de resten van de Muur in trendy Berlijn! Kruip in je pen en schrijf je als de bliksem in voor Mission Europe IV.

GEÏNTERESSEERD? Twijfel dan niet en surf naar yeuth.eu of naar facebook.com/yeuth of stuur een mailtje naar [email protected].

MISSION EUROPE IV

Internationaal georiënteerd? Passie voor debat & discussie?Gemaakt om je grenzen te verleggen?Interesse in de Europese Unie & de Wereldoorlogen?Zin om internationale vriendschappen aan te gaan?

Page 51: Catalogus Tumult 2014

50 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 51

OORLOG EN VREDE EXPLOREREN

PAKKET (VOOR)LEES- EN PRENTENBOEKEN!

SCHIET OP, BELO!Dit boek legt aan kleine kinderen uit hoe ze met ruzies of conflicten kunnen omgaan. Levendig en inspirerend.

DE OORLOGDit boek werd bekroond met de prijs voor de Unesco Kinder-literatuur in dienst van vrede en verdraagzaamheid.

DE KLEINE SCHEEPJESEen prachtig verhaal over ‘Operatie Dynamo’ tijdens de Tweede Wereldoorlog.

WARGAMEHet waargebeurde verhaal van enkele avontuurlijke Engelse jongeren tijdens ‘de groote oorlog’.

DE GELE STEREen mooie legende over de Deense koning Christian die de nazi’s om de tuin leidde.

22.50 euro0390

5 BOEKEN VOOR

€ 22.50

Page 52: Catalogus Tumult 2014

50 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 51

OORLOG EN VREDE EXPLOREREN

Het Internationaal Jeugdontmoetingshuis is een faciliteit binnen de cel jeugdwerking van de Duitse oorlogsgravendienst en is gesitueerd aan de grootste Duitse militaire begraafplaats van West-Europa. 39.108 slachtoffers van de Eerste- en Tweede wereldoorlog vinden hier hun laatste rustplaats. Het huis is niet enkel een educatief centrum, maar ook een groepsaccomodatie dat gasten 67 bedden, een keuken met eetzaal en vergader- en vrijetijdsruimte biedt. Dit alles gelegen in de bosrijke omgeving van het Kattenbos in Lommel.

Dodenveldstraat 30 - B-3920 Lommel - Tel: (0032) 011/55 43 70 - Fax: (0032) 011/55 43 71www.facebook.com/ij.lommel - www.ijlommel.org

INTERNATIONAAL JEUGDONTMOETINGSHUIS LOMMEL

Page 53: Catalogus Tumult 2014

DE GROOTE OORLOG HER-DENKENEen mooie posterset met tien fotoverhalen over de verschrik-kingen van de Eerste Wereldoorlog.

15 euro0507Bestel ook het infoboekje, de didactische handleiding en de unieke panoramische foto ‘Niemandsland’ via de webwinkel.

Prachtige kleurenaffiches voor en door kinderen over oorlog en vrede.

5 euro05449 tot 14 jaarEen pedagogisch dossier met verwerkingssuggesties kan je gratis downloaden op onze website.

KINDEREN IN OORLOG

9+

Page 54: Catalogus Tumult 2014

BREDE CULTUUR VAN VREDEFoto: Green vzw

Page 55: Catalogus Tumult 2014

BREDE CULTUUR VAN VREDE

54 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 55

BROCHURE LOKAAL VREDESBELEID

We volgen de levensverhalen van zes straatkinderen uit het fictieve Verwegistan-city op de voet. Zowel de oorzaken en gevolgen van hun situatie als hun dagelijkse gevecht om te overleven komen al spelenderwijs aan bod.

37.50 euro026010 tot 14 jaarDownload de werkbrochure gratis.Je kan deze speldoos ook gratis ontlenen.

DE STRAATKINDEREN VAN VERWEGISTAN

Vrede is niet alleen iets voor wereldleiders. Ook ons eigen gemeentebestuur kan aan vrede werken. Op wel honderd manieren, alleen moet je er de moed en de inspiratie voor hebben, als burgemeester of als schepencollege. Aan ons, de jeugd, om hen daarbij een handje toe te steken!

De brochure “Lokaal vredesbeleid: ook in mijn stad/gemeente?” is een uitbreiding op de editie van 2006. Met opnieuw 50 inspi-rerende ideeën. Met het oog op de gemeenteraadsverkie-zingen brengen we de ‘kleine vrede’ weer in het debat.

Download deze brochure gratis via www.tumult.be.Of bestel hem voor 9 euro.0475

10+

Page 56: Catalogus Tumult 2014

BREDE CULTUUR VAN VREDE

54 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 55

De 6-jarige Vanya ontsnapt uit een Russisch weeshuis. Zijn vlucht voert hem over het platteland, een omgeving van uitzichtloos alcoholisme en verstikkend geweld. Toch gaat Vanya op zoek naar zijn verleden en verloren moeder.

16 euro0261Vanaf 10 jaarVia www.jekino.be koop je de begeleidingsmap.

THE ITALIAN

KINDEREN INBEGREPEN In dit doe-boekje wordt spelenderwijs het begrip ‘recht’ uitgelegd en worden twaalf kinderrechten uit de doeken gedaan.

0.50 euro02039 tot 14 jaarSpeel ook het bijbehorende kwartetspel. Bestel het online voor slechts 3 euro.

Op een ludieke wijze leert dit spel welke kinderrechten er zijn en wat ze inhouden.

20 euro0214Vanaf 6 jaarJe kan deze speldoos gratis ontlenen.

DRAAI JE RECHT!

10+

9+

6+

Page 57: Catalogus Tumult 2014

BREDE CULTUUR VAN VREDE

56 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 57

Deze reizende fototentoonstelling brengt de waterproble-matiek wereldwijd in beeld. Fotograaf Dieter Telemans focust ondermeer op de waterdragers in Mali, de overstromingen in Bangladesh, de droogte in de Hoorn van Afrika en de waterpro-blemen die het massatoerisme in Spanje teweeg brengt.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)Vanaf 10 jaarMeer info op www.troubledwaters.eu. Download de gratis educatief pakket op www.protosh2o.org.

Hoe leg je een jeugdig publiek uit dat de gevolgen van de klimaatcrisis een rechtstreekse link hebben met de voedsel-crisis en de grondstoffencrisis? Met landinname, met speculatie in grondstoffen, met vleesconsumptie? Op vijf panelen worden jonge, zuiderse producenten aan het woord gelaten. Zij lichten hun probleem toe. Met een welgemikt balletje komen de jongeren tot antwoorden.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)Voor alle leeftijden

Wat zijn mensenrechten en waarvoor dienen ze? Doorheen opdrachten ga je op verkenningstocht en kruisen mensen én rechten je pad.

37.50 Euro0240Vanaf 10 jaarJe kan deze speldoos gratis ontlenen.

STRAAT IN, STRAAT UIT: OVERAL MENSEN & RECHTEN

ACTIEMODULE VOEDSELCRISIS

TROUBLED WATERS

10+

6+

10+

Page 58: Catalogus Tumult 2014

BREDE CULTUUR VAN VREDE

56 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 57

In de expo ‘Over the top’ maken we een sprong naar de toekomst. Hoe ziet die er uit als we doen alsof er niets aan de hand is? Laat je inspireren door de toekomstbeelden, de absurde situaties, de getuigenissen, de vernieuwende oplossing en de informatie die je terugvindt op de vijf zuilen.

scholen en jeugdwerk: 240 euro, openbare besturen en organisaties: 400 euro + vervoersonkosten 0.40 euro/km vanuit Mechelen.Vanaf 14 jaarEen gratis handleiding vind je op onze website.

Een interactieve tentoonstelling over water. Want is water een economisch goed of een fundamenteel mensenrecht?

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)Vanaf 12 jaarBestel de werkkaarten en het mooie infoboek via de webwinkel.

Armoede is allesbehalve een ver-van-ons-bed-show. Via een mix van weetjes, getuigenissen en spelletjes focust deze interactieve tentoonstelling op het thema armoede.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)Vanaf 10 jaarDe werkkaarten en promotiefolder bestel je goedkoop via onze webwinkel.

OVER THE TOP

NIETS IS WAT HET LIJKT

HAATWEEOOH!

14+

10+

12+

Page 59: Catalogus Tumult 2014

BREDE CULTUUR VAN VREDE

58 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 59

Kleurrijke peace-polsbandjes, maak vrede mee! 0.60 euro0019

Het “Manifest 2000” opgesteld door een aantal Nobelprijs-winnaars voor de Vrede wordt in deze reizende tentoon-stelling schitterend uitgediept.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)Vanaf 12 jaarOp onze website vind je de bijbehorende brochure met meer info en aanzetten om rond deze inhoud met jongeren te werken.

Dit interactief reizend project over fair trade bestaat uit drie omgebouwde winkelkarren. Een leuke kennismaking met eerlijke handel.

Zie algemene huurvoorwaarden (pagina 16)Vanaf 12 jaarEen gratis handleiding vind je op onze site.

CORRECT EN GO

NAAR EEN CULTUUR VAN VREDE EN GEWELDLOOSHEID

PEACE-BANDJES

12+

12+

Page 60: Catalogus Tumult 2014

BREDE CULTUUR VAN VREDE

58 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 59

Grote PEACE-vlag (85 cm x 130 cm)6 euro0460

Kleine PEACE-vlaggetjes:1.50 euro0469

Vanaf 10 vlaggetjes zonder opdruk: 1 euro,0471

PEACE-VLAG

Page 61: Catalogus Tumult 2014

60 | 2014 - WWW.TUMULT.BE 2014 - WWW.TUMULT.BE | 60

Stuur dit bestelformulier terug naar Tumult, Kon. Astridlaan 160, 2800 Mechelen of mail een scan naar [email protected]. Bestellen kan nog eenvoudiger via onze webwinkel, www.Tumult.be

NAAM ORGANISATIE:

Adres organisatie: ..................................... Straat: ...........................................................Nr.: .............

Postcode: ................................................. Gemeente: ......................................................

Tel.: .......................................................... Fax: ...........................................................

e-mail: .......................................................

Persoon die de bestelling doet:

Functie binnen de organisatie:

Adres privé: .............................................. Straat: ...........................................................Nr.: .............

Postcode: ................................................. Gemeente: ......................................................

Tel.: .......................................................... Fax: ...........................................................

e-mail: .......................................................

De bestelling versturen naar (duid aan met een kruisje):

adres organisatie adres privé

Ik wens de elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

Vermeld steeds het aantal, de bestelcode, de omschrijving van het product en de prijs. Dit maakt een

vlotte en correcte levering mogelijk. Portkosten zijn nooit in de prijs inbegrepen. Bij verzending wordt

een factuur gevoegd.

Aantal Bestelcode Omschrijving product Prijs

TOTAAL:

Datum en handtekening: ......................................................................................................................

Uw adres- en bestelgegevens worden opgenomen in een geautomatiseerde databank die door Tumult wordt beheerd. U heeft steeds toegang- en correctierecht. (wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer) Tumult is niet BTW-plichtig - Rekeningnummer: 979-9881859-86

BESTELFORMULIER✂