Cabo Verde -...

17
NL-versie Cabo Verde

Transcript of Cabo Verde -...

Page 1: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

NL-versie

Cabo Verde

Page 2: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

Welkom op Cabo VerdeZorgeloos genieten, dat is waar het op vakantie om draait. En dan is het goed te weten dat hier op Cabo Verde een ervaren team voor je klaarstaat. Vragen, wensen, problemen? Deze contactmomenten en formulieren zorgen ervoor dat je vakantie vlotjes verloopt. Onze hosts en hostessen staan te popelen om je mooiste tijd van het jaar te helpen inkleuren!

Ontmoet je host(ess) en je medereizigers! Tijdens de welkomstmeeting krijg je interessante weetjes te horen en stellen we je leuke uitstappen voor. Waar en wanneer? Kijk snel in je welkomstenveloppe!

Misschien heb jij ook suggesties voor ons. Al je bemerkingen kan je bij thuiskomst kwijt op ons online beoordelingsformulier, zodat we in de toekomst nog beter op je wensen kunnen inspelen.

Mocht je verblijf niet aan je verwachtingen vol-doen, breng dan zowel de receptie als je host(ess) op de hoogte. Het tegemoetkomingsformulier wordt ingevuld en we zullen er alles aan doen om je een gepaste oplossing te bieden.

Kan een klacht niet ter plaatse worden opge-lost, vraag dan het formulier ‘kennisname van klacht’ op bij je host(ess). Het is onze job om je vakantie zorgeloos te laten verlopen!

Heb je tijdens je verblijf vragen, wensen of problemen? Je host(ess) komt regelmatig langs in het hotel om erop toe te zien dat je vakantie pico bello verloopt.Wanneer? Bezoekuren vind je op het infobord van je hotel. Ga op de dag vóór je vertrek zeker nog eens op die informatiewand kijken: je leest er alles wat je moet weten over je terugvlucht. Als er in het hotel geen infobord hangt, dan kan je alle info terugvinden in het infoboek.

Hotel- bezoeken

Beoordelings- formulier

Kennisname van klacht

Op het strand, voor Hotel Belorizonte.Het mooiste zeezicht van Santa Maria.

Hele dag Op het gezellige terras:

VisgrillKoude en warme broodjes

Verschillende saladesIjsjes

En onze “gastronomische specialiteiten” MENU VAN LANGOESTEN EN

DEGUSTATIEMENU

Voor het avondmaal

In een verfijnd decor:Verse vis

ZeevruchtenLangoesten

Argentijns kwaliteitsvleesKaapverdische specialiteiten

Uitgebreide wijnkaart

Elke dag open van 10 tot 24u. Tel. 242 18 79

Welkomst- meeting

Tegemoet- komings- formulier

2 3

Page 3: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

Inhoud Verken 21 Fauna & flora

24 Een woordje Portugees

Proef 22 De keuken van Cabo Verde

23 Breng Cabo Verde naar je keuken!

Beleef 10 Trek erop uit!

ontdek 5 Geschiedenis

6 Zonnige groeten uit…

14 Info van A tot Z

26 Kruiswoordraadsel

ContactSalTUI PortugalDjad’Sal Moradias – Bloc C – área comercial R 0/1Santa MariaIlho do SalTel.: (00238) 242 91 50

BoavistaTUI PortugalZona João QuestãoC.P. nº 74Sal Rei BoavistaTel.: (00238) 251 93 15Fax: (00238) 251 91 80

Voor dringende gevallen kan je ons steeds bereiken op het lokale noodnummer. Dit kan je terugvinden op de informatieborden of in de informatieboeken aan de receptie van je hotel.Jetair België kan je bereiken met het noodnum-mer 0032/59 56 56 66.

Geschiedenis15e eeuw De Portugees Diogo Gomes ontdekt de onbewoonde eilanden

van Cabo Verde.

1462 De eerste Portugezen komen er zich vestigen.

1587 De eilanden worden een Portugese kolonie en worden voor-namelijk gebruikt als basis voor de Afrikaanse handel en de slavenhandel.

1876 De slavernij wordt afgeschaft en de eilanden worden het geliefkoosde doelwit van vele piraten. Hierdoor emigreren veel bewoners.

1920 De overgebleven bewoners verzetten zich tegen de Portugese onderdrukking.

1951 Cabo Verde krijgt de status van overzeese provincie.

1974 De Portugese Anjerrevolutie vindt plaats waardoor het dekolonisatieproces op gang komt. Voor het eerst worden er ook verkiezingen georganiseerd.

5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk.

1975-1981 Het land kent een lange periode van droogte, slechte oogsten en er is weinig transport, maar er heerst eenheid in het land en Cabo Verde begint langzaam aan zijn herstel.

1981 - nu Er worden grote inspanningen geleverd om de handel en het onderwijs te verbeteren en buitenlandse investeerders aan te trekken.

4 5

6

21

10

Page 4: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

Zonnige groeten uit Sal…

Santa MaríaHet goudkleurige strand van Santa Maria vormt ongetwijfeld een van de belangrijkste aan-trekkingspolen van het eiland. Dankzij het warme, kristalheldere water staat het strand in de top vijf om aan windsurfen, kiten, vissen en duiken te doen.

PalmeiraDit havenstadje is het meest typische dorp van het eiland en betekent eigenlijk ‘palmboom’.

Een kaart van het eiland Sal vind je op pagina 28.

EspargosEspargos is de hoofdstad van Sal. De internationale luchthaven zorgde ervoor dat de stad zich sterk kon ontwikkelen. Toch straalt de stad nog rust en gezelligheid uit. Er is weinig ver-keer en op straat zorgt de plaatselijke bevolking spontaan voor muziek en animatie.

6 7

Page 5: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

Zonnige groeten uit Boa Vista…

Sal ReiAanvankelijk heette deze hoofdstad Porto Inglês, maar werd later omge-doopt tot Sal Rei gezien de zoutontgin-ning tot het begin van de 20e eeuw de belangrijkste bron van inkomsten was. Sal Rei is een vissersdorp dat zijn vroegere charme heeft weten te bewaren. Stille getuigen daarvan zijn de oude huizen, het fort van Bragança, het kerkhof en de joodse kapel.

Praia de SalinesHet uitgestrekte strand en de wilde golven maken van deze regio een geliefde vakantiestek. Er is ook een professionele surf- en duikschool. Een kaart van het eiland Boa Vista vind je op pagina 29.

8 9

Page 6: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

Trek erop uit!Ontdek onze brede waaier aan uitstappen die, grensverleggend of cultuur-prikkelend als ze zijn, wel eens de geknipte hoogtepunten van je reis kunnen worden. Want reizen is: cultuur happen, natuur spotten, kicks opdoen, de lokale bevolking ontmoeten, proeven van streekproducten en uiteraard de sfeer van vakantie opsnuiven. Meer info en reservaties bij je host(ess)!

BOA VISTA

Eilandtoer noordenBereid je voor op een prachtige rondrit met een landrover door het weidse landschap van het binnenland van Boa Vista. Eerst bezoek je het monumentale scheepswrak op het strand van Cabo Santa Maria en vervolgens rij je doorheen een typisch Afri-kaans landschap, een vulkanisch gebied en door het natuurpark van Boa Esperanza. Je komt dan aan in de pittoreske dorpjes in het oosten, waar men ook aan landbouw doet. Verrassend over de hele lijn!

QuadDe quadtocht is geschikt voor avontuurlijke natuurliefhebbers. 4 uur lang doorkruis je het zuiden op zoek naar de prachtige hoogtepunten van Boa Vista. Je rijdt eerst langs Chaves Beach en doorkruist de adem-benemende zandduinen. Daarna rij je door naar Morro de Areia waar je, met een beetje geluk, haaien kan zien. Op Santa Monica Beach heb je de mogelijkheid om een ver-frissende duik te nemen en het opgewaaide stof van je af te spoelen. We cruisen verder en stoppen aan de grot van Varandinha. Een prachtige, natuurlijke grot in de duinen die gevormd werd door de erosie door de zee. De uitstap wordt afgesloten met een ritje langs het oude zoutmeer.

Sal ReiIn de hoofdstad bezoek je de nieuwe én de oude haven, de vismarkt, het schooltje, enz. Je ziet verder nog de kerk en het gemeen-tehuis en wandelt doorheen de kleine straatjes met de typische huisjes. Daarna heb je vrije tijd op het hoofdplein om sou-venirs te kopen of om iets te drinken op een terrasje. Couleur locale verzekerd!

10 11

Page 7: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

SAL

Eilandtoer per jeepDeze uitstap is dé manier om het eiland Sal te ontdekken. Je vertrekt per jeep en stopt in Murdeira, Pal-meira, Buracona (bekend om het natuurlijke zwembad en het blauwe oog) en Espargos, de hoofdstad. Laatste stop is Pedra do Lume, dé topper van het eiland. Deze zoutmeren zijn gelegen in een oude krater. Het water is erg gezond voor de huid!

Big game fishingDe houten pier van Santa Maria is ‘the place to be’ in Sal. Iedere mid-dag komen de vissers in hun kleine houten vissersboortjes terug met hun visvangst en zitten de Afrikaan-se ‘mama’s’ klaar om er de lokale vismarkt te beginnen. Waarom niet deelnemen aan de meest typische activiteit van dit eiland en zelf ook gaan vissen? Op 2 uur tijd leer je hoe je een vis moet vangen en ervaar je hoe leuk dit avontuur wel is. Ga je voor een grote tonijn, een zwaardvis of een haai? Met big game fishing heb je een privéboot ter beschikking en kan je beginnen dromen over een grote visvangst.

12 13

Page 8: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

Van A tot ZInfo van A tot ZApotheek

Sal: In Santa Maria is er één apotheek: in het begin van het centrum, naast supermarkt CAZU.Openingsuren:maandag tot zaterdag: 8u-20u.

Boa Vista: In Sal Rei is er één apotheek in het begin van het centrum.Openingsuren:maandag tot vrijdag: 9u-13u en 15u-19u.zaterdag: 9u-13u.

BankenDe munteenheid is de Kaapverdische escudo (CVE). € 1 = ongeveer 110 CVE. Je kan geld wis-selen aan de receptie van je hotel of in de bank. Bankautomaten aanvaarden Visa en MasterCard. Maestro werkt niet.

In Santa Maria zijn er 2 banken.Openingsuren: maandag tot vrijdag: 8u-15u. Bank-automaten werken niet altijd.

In Sal Rei zijn er 2 banken.Openingsuren: maandag tot vrijdag, 8u-15u. Op het hoofdplein is er een bankautomaat. Bankautoma-ten werken niet altijd.

BevolkingOorspronkelijk was Cabo Verde onbewoond tot de Portugezen er zich kwamen vestigen. Zij voerden slaven in vanuit Senegal en het Portugese Guinee om hen tewerk te stellen op de plantages. De slaven hebben zich sterk vermengd zowel onderling als met blanken. De hedendaagse bevolking is dan ook een mengeling tussen zwarten (28%), blanken (2%) en creolen (70%). De Kaapverdische bevol-king is erg jong. De gemiddelde leeftijd bedraagt 23 jaar. Cabo Verde telt zo’n 450.000 inwoners, waarvan meer dan de helft op het eiland Santiago.

ConsulaatIn België:Johannalaan 291050 BRUSSELTel.: + 32 2 643 62 70Fax: + 32 2 646 33 [email protected] Cabo Verde:Rua 5 de Julho, 86-88Cidade da PraiaTel.: + 238 261 38 92Fax: + 238 261 68 80

DiefstalJe doet er best aan een safe te huren om waarde-volle zaken of papieren op te bergen.

Dokter Als je een dokter nodig hebt, raden we je aan contact op te nemen met je hotelreceptie. Er is een polikliniek in Santa Maria, nl. CLINITUR. Daar zijn 2 huisdokters aanwezig en je kan er altijd terecht.Tel.: (00238) 242 90 90 / Fax: (00238) 242 11 59E-mail: [email protected]

Vraag bij het raadplegen van een dokter steeds een gedetailleerde rekening. Hiermee kan je, bijje terugkeer in België, terecht bij je ziekenkas of reisverzekeringsinstelling voor de terugbetaling ervan.

Douane Dit mag je meenemen naar huis (vanaf 17 jaar en ouder):Tabak:- Sigaretten: 200 stuks of- Sigaren: 50 stuks of- Cigarillo’s: 100 stuks of- Tabak: 250 gramDrank:- meer dan 22% alcohol: 1 liter of- minder dan 22% alcohol: 2 liter.Parfum: 50 mlEau de toilette: 250 mlKoffie: 500 gram of 200 gram extract/essenceThee: 100 gram of 40 gram extract/essence

Raadpleeg de host(ess) voor de meest recente regelgeving rond douaneformaliteiten.

ElektriciteitDe netspanning in Cabo Verde bedraagt 220 volt. Er wordt gebruik gemaakt van stopcontacten met een gewone stekker. Een adapter is dus niet nodig. Wegens het energietekort op de eilanden kan het wel eens gebeuren dat de stroom uitvalt, waardoor de verlichting, airco, telefoon- en faxverbindingen het soms laten afweten. Geen nood, de meeste hotels beschikken over een noodstroomgenerator en dit wordt snel opgelost. We willen je toch vragen begrip op te brengen indien je, door onvoorziene omstandigheden, hiermee geconfronteerd wordt.

FeestenDe feesten op de eilanden zijn talrijk en elk klein dorp heeft vaak een eigen feest verbonden aan een heilige. Sint-Jan is een van de meest gevierde heili-gen op de eilanden. Carnaval wordt ook uitgebreid gevierd. Mindelo is de plaats waar carnaval het bekendst is en hun carnaval wordt zelfs vergeleken met dat van Rio de Janeiro. De ‘Bandeira’-feesten van São Felipe (Fogo) en hun paardenkoersen, die doorgaan het laatste weekend van april, zijn ook heel beroemd. De grote muziekfestivals zoals dat van Baia das Gatas (in augustus, São Vicente) heb-ben een internationale reputatie verworven.

14 15

Page 9: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

Kaapverdië Het paradijsHaal het beste rendement uit uw geld Een idyllische plaats waar de zon altijd schijnt

Boa VistaNieuwe investeringsmogelijkheden

5 nieuwe resorts op het prachtige Santa Monica Beach

7% rendement vanaf dag 1

Begeleid investeren in vertrouwen

Waarom Kaapverdië?

‧�De meest groeiende vastgoedbelegging van 2015

‧Gegarandeerde opbrengsten vanaf dag 1

‧�6 rechtstreekse vluchten per week en slechts 5u30 vliegen

‧Topliggingen op het strand

‧Het hele jaar door zalige temperaturen

‧Paradijs voor strandliefhebbers

Living on the Beach

We offer a range of proven property investments, combining the security of a guaranteed return with the luxurious lifestyle of a holiday home in the sun.

Contact [email protected] www.livingonthebeach.com

+32 494 52 52 75 +32 16 60 60 39

Luxurious Cape Verde

‘There has never been a better time to invest in a luxurious property in Cape Verde, tourism is booming, with more and more visitors attracted by the stunning beaches and year round sunny climate.’

Een reeds bewezen lonende vastgoedinvesteringEen combinatie van een gegarandeerd beleggings-rendement en een luxueuze levensstijl met een vakantieverblijf op een zonovergoten idyllische plaats. Kortom een zeer intelligente vastgoed- investering! Ons eerste Resort is trotse winnaar van de World Travel Awards 2013 en 2014, ontving alsook het ‘Certificate of Excellence’ uitgereikt door Trip Advisor. Het ongeëvenaarde succes van onze eerste twee projecten op Kaapverdië geeft u een zekere gemoedsrust, omdat u weet dat u investeert in een erkend en bewezen vastgoedproject.

Planned blueprint

Exclusive Agent for The Resort Group PLC

Intelligent Real Estate Investments in Cape Verde

Be part of our future, be part of our success

16 17

Page 10: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

FeestdagenAls je een bezoek brengt aan Cabo Verde, hou dan rekening met onderstaande feestdagen:

1 januari Nieuwjaarsdag20 januari Dag van de helden8 maart Dag van de vrouwApril Goede Vrijdag1 mei Dag van de Arbeid3 mei Feest van Santa Cruz (bevrijding

van de slaven)1 juni Dag van het kind5 juli Onafhankelijkheidsdag15 augustus Maria Hemelvaart12 september Nationale feestdag1 november Allerheiligen25 december Kerstdag

FooienFooien zijn niet verplicht, maar worden wel vaak gegeven om aan te tonen dat men tevreden is over de service of bediening.

Foto’sDe inwoners laten zich meestal gemakkelijk foto-graferen en geld vraagt men zelden.

GeografieCabo Verde is een eilandengroep in de Atlanti-sche Oceaan. Het bestaat uit 2 grote en 8 kleine eilanden. De eilanden van Cabo Verde, met een totale oppervlakte van 4.033 km² (7 keer kleiner dan België), hebben een vulkanische oorsprong. De eilandengroep is onderverdeeld in de Barlavento of Bovenwindse eilanden (San Antao, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal en Boa Vista) en de Sotavento of Benedenwindse eilanden (Santiago, Maio, Fogo en Brava).

KlimaatOp Cabo Verde heerst het hele jaar door een droog en warm klimaat. De gemiddelde temperatuur is 26°C. Het is er ook nooit warmer dan 30°C. Tussen de dag- en nachttemperaturen is er slechts een klein verschil. Het regenseizoen loopt van augustus tot oktober. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in de hoofdstad van Cabo Verde (Cidade de Praia) bedraagt 250 mm, ongeveer één derde van de gemiddelde jaarlijkse neerslag in België. Echte regenperiodes zijn zeldzaam, maar kunnen wel erg hevig zijn.

MuziekMuziek speelt een fundamentele rol in het leven van de Kaapverdiërs. ‘Creoolse’ muziek bestaat uit Afrikaanse ritmes vermengd met Europese en Latijnse instrumenten. ‘Morna’ is de nationale muziek uit Cabo Verde. Het is een nostalgische en melancholische muziekvorm met heel poëtische teksten (vaak over verbanning en emigratie) en wordt vaak vergeleken met de blues.

PostJe kan postzegels kopen bij de post of in de boe-tieks (± 60 CVE). Het postkantoor bevindt zichop het einde van de hoofdstraat (Rua 1 do Janeiro) van Santa Maria of boven op de heuvel aan het einde van de hoofdstraat (Rua dos Emigrantes) van Sal Rei.

Openingsuren Santa Maria:maandag tot vrijdag, 8u-14u.

Openingsuren Sal Rei:maandag tot vrijdag, 8u-12u en 14u30-17u30.

ReligieHet rooms-katholicisme is de belangrijkste gods-dienst in Cabo Verde. Tijdens de kolonisatie werden Portugese priesters naar de eilanden gestuurd om de zwarte slaven te bekeren. En ook nu zijn de bewoners nog erg gelovig. Hun geloof bevat wel elementen die afkomstig zijn uit de natuurgods-diensten.

SouvenirsEr zijn 2 lokale drankjes die je kan meenemen als souvenir, nl. de ‘grogue’ (nationale rum gedistilleerd van suikerriet) en de ‘ponch’ (nationale rum aan-gelengd met een fruitmix, die bestaat in tientallen smaken). Je mag maar 1 fles of 1 liter per persoon invoeren. Ook badzout is heel typisch. De schildpad is het symbool van Cabo Verde. Je vindt ze in alle vormen en maten. Verder zijn er nog voorwerpen gemaakt van schelpen, hout of keramiek, tapijten en textiel. De meeste artisanale voorwerpen op de eilanden, zoals houten beeldjes, maskers en kettingen komen van de Afrikaanse kust en worden overwegend door Senegalezen verkocht.

TaalHoewel het Portugees de officiële taal is, spreekt men op Cabo Verde overwegend ‘Crioulo’, een mengtaal van Portugees en Afrikaans. Hier en daar begrijpt en spreekt men een woordje Frans of Engels, vooral in de toeristische centra.

Telefoon/internetTelefoneren op de Cabo Verde is niet goedkoop. Vanuit het hotel bellen, kost je al snel € 6 tot € 9 per minuut. In het postkantoor kan je telefoon-kaarten kopen van 750 CVE, waarmee je ongeveer drie minuten kan bellen. De goedkoopste vorm van communicatie is via internet. Dit kan in de meeste hotels maar blijft het goedkoopst in het internet-café in de hoofdstraat van Santa Maria (tegenover de kerk) of Sal Rei (tegenover Polivalente Djidjung).

Santo Antão

São V icente

São Nico lau

Santa Luz ia Sa l

Boa V is ta

Maio

Sant iago

FogoBrava

Praia

Porto Novo

Ribeira Grande

Tarrafal Mindelo

Tarrafal

JuncalinhoSanta Maria

Sal Rei

Vila do Maio

Tarrafal

MosteirosSão Filipe

18 19

Page 11: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

TijdsverschilIn de winter 2 uur vroeger dan in België en in de zomer 3 uur.

TransportOp het eiland Sal rijden er, naast huurwagens, ook gele taxi’s rond. Taxi’s beschikken hier niet over een taximeter, maar men hanteert vaste prijzen per afstand. Discussie is er niet en de meeste chauffeurs volgen deze prijzen correct op. Op Boa Vista bestaan deze gele taxi’s niet maar er zijn wel taxijeeps. Deze taxijeeps hebben ook vaste prijzen zoals op Sal. Huurwagens op Boa Vista zijn niet aan te raden door de slechte wegen.

VertrekInformatie over je terugreis kan je 1 tot 2 dagen vóór vertrek op het informatiebord of in hetinfoboek terugvinden. Het is internationaal gebrui-kelijk dat je op de dag van vertrek je kamer om 12u verlaat, tenzij anders vermeld. Afhankelijk van de beschikbaarheid kan je je kamer behouden tot 18u, mits betaling van een toeslag aan de receptie.

WaterHet kraantjeswater is niet drinkbaar, maar wel geschikt om je tanden te poetsen. Hou er rekening mee dat water hier schaars is, verspil het dus niet!

WinkelsIn de toeristische centra zijn er winkels, maar hun aantal is beperkt.Openingsuren: maandag t.e.m. vrijdag : 9u-12u en 15u-19u, zaterdag : 9u-12u, gesloten op zondag.

Zon en zeeWees de eerste dagen heel voorzichtig en gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor! In de Atlantische Oceaan zijn er soms gevaarlijke stromingen. Hou steeds rekening met de strand-vlaggen en let in het bijzonder op kleine kinderen.

Fauna & FloraIn tegenstelling tot wat de naam doet vermoe-den zijn er niet veel gebieden op Cabo Verde die zich onderscheiden door het groen van de natuur.

De plantenwereld is vrij arm. Bomen zijn eerder zeldzaam en het grootste deel van de vegetatie bestaat uit cactussen.

Ook de dierenwereld is heel beperkt. Aan land beperkt de fauna zich bijna uitsluitend tot huis- en kweekdieren (honden, katten, paarden, varkens, kippen,…). In de bergen van Santiago vind je ook enkele apen. Het vogelrijk is iets uitgebreider. Er zijn ongeveer 75 verschillende vogelsoorten, bijvoorbeeld de pufino (albatros) en de calhandra do razo (zwaluw).

De onderwaterwereld is heel erg uitgebreid. Het warme, heldere water stimuleert de groei van koraal. Vooral rond het eiland Sal kan je prachtige koraalriffen en talrijke tropische en Atlantische vissen bewonderen. Walvissen kan je spotten van december tot april. Zeeschild-padden zijn van juni tot september op de stranden terug te vinden.

BEAUTY PLAZAWellness & Spa Salon

Facebook Beauty Plaza Spa&Wellness | WhatsApp Mobile (+)238 - 977 3626 Ingang St. Maria, achter Cazu supermarket - 1e verd. r. - Eiland Sal

Open 10.00 - 19.00 uur | Maandag - Zaterdag

bring out your inner beauty

Beauty Plaza Wellness & Spa Salon is een professionele schoonheidssalon

in Santa Maria, SAL

Schoonheidsspecialiste Ana Maria da Cruz,geboren in Kaap Verdië, heeft 30 jaar in Nederland gewoond en heeft haar opleiding in Nederland genoten.

Ze heeft ook bij Elysium te Bleiswijk gewerkt voordat ze uiteindelijk haar eigen salon opende in Rotterdam.

Nu is ze teruggekeerd naar Kaap Verdië, naar haar roots, om dezelfde zorg te bieden, met de hoge kwaliteitsnormen die u in Nederland gewend bent.

20 21

Page 12: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

De keuken van Cabo Verde

Ingrediënten: 500 ml water 500 gr geitenkaas 2 eierdooiers 3 eieren 500 gr suiker 250 ml melk boter

Bereiding:1. Verwarm de oven voor op zo’n 150 °C.

Vet de puddingvorm in met boter.

2. Los de suiker op in het water en laat inkoken tot een siroop.

3. Voeg de geitenkaas bij de siroop en meng goed tot 1 geheel.

4. Klop de eieren los en voeg er de eier-dooiers en de melk bij. Klop tot alles goed gemengd is.

5. Voeg het mengsel van eieren toe aan het mengsel van geitenkaas.

6. Giet alles in de puddingvorm en zet de vorm zo’n 20 minuten in de voorver-warmde oven tot de bovenkant goud-bruin kleurt.

7. Haal de puddingvorm uit de oven en serveer koud of warm.

Smakelijk!

Breng Cabo Verde naar je keuken!

Wil je eens een lekker authentiek dessert op tafel toveren? Hier is het recept voor een vleugje Cabo Verde op je bord:

Arroz de marisco: schelpdieren met rijst

De lokale keuken is een mengeling van Portugese en Afrikaan-se gerechten. Basis zijn groenten vermengd met varkensvlees, kip of tonijn. Schelpdie-ren zijn hier van de beste kwaliteit.

Churrasco: gegrilde kip

Cachupa: (het nationale gerecht)Ragout op basis van maïs en bonen, met cho-rizo, tonijn en groenten. ’s Morgens eet men het vaak met eieren en uien (cachupa guisado). Pudim de quejo

Kaasflan met geitenkaas

Pudim de quejo

22 23

Page 13: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

Een woordje Portugees…

BegroetenGoedendag OlaGoedemorgen Bom diaGoedenavond Boa noiteTot ziens AdeusMeneer senhorMevrouw senhoraSpreekt u Engels/Frans? Fala… inglês/francêsIk spreek geen … Nãlo falo…

Waar? Links EsquerdaRechts DireitaToilet Casa de banhoMarkt MercadoBankautomaat MultibancoDokter MedicoApotheek Farmaceutico

Eten & drinken Water AguaMineraalwater Agua mineralSpuitwater agua com gazBier CervejaKoffie CaféThee CháWijn VinhoVlees carneVis peixeSuiker AçúcarMelk LeiteZonder ijsblokjes sem geloDe rekening aub A conta por favor

Wanneer? Maandag Segunda-feiraDinsdag Terca-feiraWoensdag Quarta-feiraDonderdag Quinta-feiraVrijdag Sexta-feiraZaterdag SábadoZondag Domingo

Vandaag HojeMorgen AmanhaGisteren Ontem

Tellen Eén umTwee doisDrie trèsVier quatroVijf cincoZes seisZeven seteAcht oitoNegen noveTien dezTwintig vinteDertig trintaVeertig quarentaVijftig cinquentaZestig sessentaZeventig setentaTachtig oitentaNegentig noventaHonderd cemDuizend mil

Vraag en antwoord Hoeveel kost het? Quanto custa?Waar is …? Onde se encotra?Wanneer? Quando?Ja SimNee NãoAlstublieft Por favorDank u wel ObrigadoGoed / slecht Bom/mauOpen / gesloten Aberto/fechado

24 25

Page 14: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

Kruiswoordraadsel Oplossing:1.Sint Jan 2. Palmeira / Porto Ingles 3. Escudo 4. Espargos 5. Gomes 6. Morna 7. Sotavento 8. Cachupa 9. Schildpad 10. Crioulo 11. Peixe 12. Grogue 13. Adeus 14. Pufino

1

7

5

14

9

4

2 3

10

6

13

8

11

12

Horizontaal 2. Havenstadje dat ‘palmboom’ bete-

kent 6. Nationale muziek 7. Andere naam voor de benedenwind-

se eilanden 9. Symbool van Cabo Verde 11. Portugees voor ‘vis’ 12. Rum gedistilleerd van suikerriet 13. ‘Tot ziens’ in het Portugees 14. Vogelsoort

Verticaal 1. Een van de meest gevierde heiligen

op de eilanden 2. Oorspronkelijke naam van Sal Rei 3. Kaapverdische munteenheid 4. Hoofdstad van het eiland Sal 5. Achternaam van de man die Cabo

Verde ontdekte 8. Nationaal gerecht 10. Taal met Portugese en Afrikaanse

elementen

Voor blijvend vakantieplezier is het belangrijk dat de kwaliteit en het bijzondere karakter van je vakantiebestemming ook in de toekomst behouden blijven. Jij bent hierin onmisbaar. We helpen je graag op weg met onderstaande adviezen, zodat je kan blijven genieten van de mooiste vakanties.

Duurzaam toerisme

Koop geen foute souvenirsElk jaar moeten duizenden vakantiegangers bij terugkeer in België foute souvenirs bij de douane inleveren. Op de invoer staat bovendien een fikse geldboete, of zelfs gevangenisstraf. Foute souvenirs zijn gemaakt van bedreigde planten en dieren en brengen schade toe aan de natuur. Ook kunst en antiek kan je beter niet kopen wanneer er geen uit-voervergunning beschikbaar is. Bij twijfel, niet kopen.

Bescherm onze kinderenHoewel school ‘de beste werkplaats’ is, werken wereld wijd miljoenen kinderen jonger dan 14 jaar lange dagen. Ook op jouw vakantiebestemming kan je werkende kinderen tegenkomen. Door van kinderen te kopen, hou je kinderarbeid in stand en kunnen zij niet naar school. Bovendien concurreren kinderen met volwassenen op de arbeidsmarkt. Wij vragen je dan ook om altijd bij een volwassen handelaar te kopen. Hoe verleidelijk ook, geef niets aan bedelende kinderen. Zij worden vaak door onbe-trouwbare volwassenen gebruikt.

Op sommige bestemmingen bieden minderjarigen seksuele diensten aan. Over de hele wereld zijn er kinderen en jongeren (tot achttien jaar) die slacht-offer zijn van seksuele uitbuiting. We raden aan om restaurants, bars, discotheken en massagesalons waar kinderen en jongeren seksuele diensten aan-bieden te mijden.

Doe een dier een plezierWereldwijd worden dieren mishandeld en uitgebuit voor het vermaak van toeristen. De dieren zijn vaak illegaal verkregen, gedrogeerd en mishandeld.Wij raden je aan bij contact en activiteiten met dieren goed op het welzijn van de dieren en op je eigen veiligheid te letten.

Meer tips•Ontdekdecouleurlocale

Niets is leuker dan jezelf onder te dompelen in de couleur locale. Door je bezoek aan lokale winkeltjes en restaurants geef je een extra impuls aan de lokale economie. De restaurants kopen hun ingrediënten vaak in bij lokale boeren en op lokale markten. Hierdoor geniet je niet alleen van de lekkerste lokale gerechten, maar ook van verse producten.

•Kiesvoorverantwoordvermaak

Mooie plekjes en interessante mensen leer je vaak kennen in alle rust. Fietsen, wandelen, kanoën en snorkelen zijn sportieve activiteiten waaraan je veel ontspanning en plezier beleeft.

•Bezoekeennatuurparkofwerelderfgoed

Een natuurpark heeft zijn bestaan vooral te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft het gebied niet worden open-gesteld voor land- of bosbouw. Door je bezoek aan een nationaal park of werelderfgoed, draag je bij aan het behoud hiervan.

•Wijsmetwater,energieenafval

Water en energie kunnen schaars zijn op je vakantie bestemming. Gebruik de airconditioning en het licht alleen wanneer nodig en laat de kraan niet onnodig lopen. Als je je bed- en badlinnen nog een dag kunt gebruiken, geef dit dan aan bij de receptie of schoonmaakster. Afval hoort in de afvalbak, het liefst gescheiden.

Vakanties met respect voormens,dierennatuur

26 27

Page 15: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

28 29

Page 16: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

De mooiste bestemming voor je carrière!

www.jetaircareer.be

Werken in het buitenlandWat dacht je ervan om een paar maanden op een zon-nige bestemming te werken als host(ess) of animator? Surf voor een onvergetelijke ervaring naar www.jetaircareer.be/buitenland.

Gezocht meertalige hoogvliegersJetairfly organiseert ieder jaar een doorgedreven opleiding voor steward(ess). Een job met veel verantwoordelijkheid waarin veilig-heid, service en kwaliteit de hoogste prioriteit zijn. Surf naar www.jetaircareer.be/jetairfly.

Talenten in Sales, Finance, Marketing, ICT en HRWil jij meewerken aan een van de leukste dingen in het leven: vakantie?Kijk gauw op www.jetaircareer.be voor onze vacatures in onze headquarters.

De mooiste bestemming voor je carrière!

Jetair is niet alleen een begrip als het gaat om de mooiste vakanties, maar vormt ook een werkplek voor meer dan 1500 medewerkers.

Wij zoeken voor verschillende afdelingen en functies nieuwe medewerkers die met de glimlach geboren zijn en die gebeten zijn door toerisme.

Op www.jetaircareer.be vind je alle vacatures bij de touroperator Jetair, de airline Jetairfly en de reisbureauketen Jetaircenter.

Verantwoordelijke uitgever: Jetair N.V., Gistelsesteenweg 1, 8400 Oostende.Lic. A 1201 - Ondernemingsnummer 0408.479.965. Datum uitgifte: 1 april 2015.

Notities:

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

30 31

Page 17: Cabo Verde - smooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.comsmooty-1220.appspot.com.storage.googleapis.com/... · 5 juli 1975 Cabo Verde wordt volledig onafhankelijk. 1975-1981 Het

Intel l igente vastgoedinvester ingen op Kaapverdië

Exclusive Agent for The Resort Group PLC

Postbus 55, 3200 AarschotBELGIUM

0032 (0) 494 525275

www.livingonthebeach.be [email protected]