Bruisend Berchem (maart 2014)

4
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P2A9172 bruisend berchem Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 bus 7, 2600 Berchem Jaargang 4, nummer 3 (maart - april - mei 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] een nieuwe jonge groep van Femma! Meer dan een jaar geleden richtten enkele enthousiaste jonge vrouwen de groep ‘FloWw’ op. Met FloWw plannen zij, binnen het kader van vrouwenorganisatie Femma, allerlei activiteiten in Antwerpen en Berchem. Karolien Verdonck: ‘De voorbije maanden organiseerden we al een kookcursus, buikdanslessen en een naaiworkshop. Voor 2014 staat er nog meer op het programma. Maandag 28 april starten we met een nieuwe cursus naaien. In vier lessen maken we een retrohandtas. In het najaar gaan we breien en plannen we een GPS stadsspel in samenwerking met 11.11.11.’ FLOWw Berchem Wil je graag meer weten over deze groep en hun activiteiten? Of heb je zelf nog leuke ideeën? Check dan hun facebookpagina of mail naar [email protected].

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW-Berchem

Transcript of Bruisend Berchem (maart 2014)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP2A9172

bruisendberchem

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 bus 7, 2600 BerchemJaargang 4, nummer 3 (maart - april - mei 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

een nieuwe jonge groep van Femma!Meer dan een jaar geleden richtten enkele enthousiaste jonge vrouwen de groep ‘FloWw’ op. Met FloWw plannen zij, binnen het kader van vrouwenorganisatie Femma, allerlei activiteiten in Antwerpen en Berchem. Karolien Verdonck: ‘De voorbije maanden organiseerden we al een kookcursus, buikdanslessen en een naaiworkshop. Voor 2014 staat er nog meer op het programma. Maandag 28 april starten we met een nieuwe cursus naaien. In vier lessen maken we een retrohandtas. In het najaar gaan we breien en plannen we een GPS stadsspel in samenwerking met 11.11.11.’

FLOWw Berchem

Wil je graag meer weten over deze groep en hun activiteiten? Of heb je zelf nog leuke ideeën? Check dan hun facebookpagina of mail naar [email protected].

2 BRUISEND BERCHEM | MAART 2014

In Berchem worden nog vier parochiezalen uitgebaat door vrijwilligers. Het gaat om Ivo Sauviller in het ‘PC’ (ParochieCentrum, Groenenhoek), Armand Janssens in Bergheem (Middelares), Luc Vanlaerhoven in Oud Kapelleke (Sint-Hubertus) en Hendrik Harre in het Paviljoentje (Verrezen Heer). We zetten ons gesprek uit het vorig nummer met hen verder.

Sterke drankenIvo Sauviller: Wij hebben een contract met en zonder drankafname: 200 euro met drank met een minimum van 100 euro en zonder drankafname 375 euro. Behalve sterke dranken en champagne, al stellen we vast dat die soms buiten wordt ge-dronken.

Luc Vanlaerhoven: Gisteren hadden wij een Turks feest, ook met sterke dranken.

Armand Janssens: Niemand van ons heeft een sterke drankvergunning en bieden die dus uiteraard niet aan. Maar sterke dran-ken worden soms meegenomen. Het staat bij ons in het contract: de huurders moe-ten zelf voor een vergunning zorgen.

InvesteringenLuc Vanlaerhoven: Ons grootste probleem is zonder twijfel het onderhoud van de accommodatie: vernieuwing, meubilair, ... In het Oud Kapelleke zijn de stoelen nu 60-70 jaar oud. Grappig genoeg krijgen we veel vragen om ze over te kopen. Het feit dat er niet meer mag gerookt worden is ook een enorme verbetering.

Armand Janssens: Wij hebben al 15 jaar onze metalen stoelen die intussen ook door het Oud Kapelleke zijn aangekocht. Je bent goedkoper af op lange termijn door betere, duurdere spullen te kopen, zeker bij intensief gebruik.

Ivo Sauviller: In het PC staan terrasmeu-bels. Dat was eigenlijk niet echt door-dacht. Je zit er wel precies altijd aan het strand.

Hendrik Harre: In onze zaal was de slechte akoestiek storend. Om dit grotendeels op te lossen, werden de zuivere kunststof-stoelen vervangen door stoelen met stof-fen bekleding. Dit werd voor een stuk ge-financierd door het district op voorwaarde dat de zaal gratis ter beschikking wordt gesteld voor activiteiten georganiseerd door het district.

Toegankelijkheid en toilettenIvo Sauviller: In het PC is de draaitrap naar een hoektrap veranderd. We hebben be-neden ook een gehandicaptentoilet waar Ziekenzorg CM erg tevreden over is. Waar ik de lol niet van inzie, dat is het in de wc’s duwen van rollen toiletpapier. Ik denk dan: hoe leven jullie thuis?

Armand Janssens: Ook de toiletbrillen niet vergeten. Ik moest er op een jaar eens toi-letbrillen vervangen. Bij ons is er een beu-gel in het grote toilet. Officiële stukken voor officiële normen kosten enorm veel.

Luc Vanlaerhoven:Wij vroegen een offerte aan voor een toegankelijke toilet. Dat komt op 22.000 euro. Een tip: houten toi-letbrillen gaan langer mee.

KruisbeeldElk hadden ze al wel eens moeilijkheden over het kruisbeeld in hun ‘zaal’, maar het blijft steeds hangen. Ivo Sauviller vees het vast. Over het algemeen hebben ook andere culturen er geen probleem mee. Ook in zaal Bergheem werd het met 3 vij-zen vastgeboord nadat Armand Janssens het eens tussen de bierbakken geworpen vond.

Hendrik Harre: In de zaal is er een kruis-beeld voorzien. Het hangt los en het is voorzien als het voor iemand storend zou zijn, dat het in de bergruimte kan gelegd worden. Tot op heden is dat nog nooit ge-beurd!

Waarvoor doen jullie het?Luc: Sociale mens ...Ivo vult aan: ... zotte mens.Armand: Er zit nu zweet en bloed in, het is echt iets eigen.

Elk wijzen ze op het sociaal karakter en dat ze er vooral het nut van inzien. Ze namen vanuit andere startposities de taak op zich, maar zien een parochiehuis als een noodzaak. Waar moeten de verenigingen anders naar toe?

Hendrik: We zijn er mee gestart omdat we aanvoelden dat er een duidelijke behoefte was aan een plaats waar mensen en ver-enigingen terecht kunnen om samen iets te organiseren aan een betaalbare prijs.

ACW-Berchem dankt hen, namens de vele verenigingen, alvast erg hartelijk voor hun inzet.

Waar de BerchemseParochieharten kloppen …

3BRUISEND BERCHEM | MAART 2014

agendaDonderdag 20 maartUitstap naar Gent: 60 jaar tvOKRA Groenenhoek

Dinsdag 25 maartBezoek Bunkers Den BrandtFemma Groenenhoek

Woensdag 26 maartTurnen met leerlingen van het HinkelpadOKRA Groenenhoek

Donderdag 10 aprilPaasfeestOKRA Groenenhoek

Zaterdag 12 aprilPaasfeest Ziekenzorg12 uur, Feniks

Zondag 13 aprilKWB - Paasontbijt12.15 uur, PC

Maandag 28/4, 5-12-19/5Naaireeks retrohandtas 19.30 - 22.30 uur, zaal BergheemFloww

Maandag 5 meiDagreis Neeltje Jans Femma GroenenhoekZondag 18 mei90 jaar KWB Groenenhoek11 uur - dankviering in de kerk12 uur - receptie, sportzaal Hinkelpad

Woensdag 28 meiMeivaart Femma en KWB19 uur, naar de grot in Edegem

We maakten Vlaanderen en België met onze zesde staatshervorming klaar voor de toekomst. Dat is voor mij een zeer soci-ale toekomst. Onze sociale zekerheid staat als een monument, dat zelfs wereldwijd bewondering kent. Een monument moet je beschermen, onderhouden, herstellen. Onze sociale zekerheid zal overleven als we bereid zijn een aantal wijzigingen te accepteren. Op die manier zal er welvaart én welzijn zijn voor iedereen.

We leven in een zeer welvarend land waar het goed is om te leven, met een heel goed uitgebouwde sociale zekerheid die zorgt voor kinderbijslagen, pensioenen, ziekte-verlof, bejaardenhulp, crèches, ... Maar de uitdaging waar we voor staan, is om onze welvaart betaalbaar en solidair te houden en niet in de valkuilen van armoede en uitsluiting te trappen.

PensioenhervormingEen goed voorbeeld zijn de pensioenen. Momenteel wordt de grootste pensioen-hervorming van de voorbije twintig jaar voorbereid. Het brugpensioen werd her-vormd en de minimumpensioenen groei-en mee met de welvaart, zodat ouderen minder met armoede geconfronteerd worden. Toch moet veel verder gegaan worden en moet het aanvullend pensi-oen voor iedereen een must worden en moeten er echt gelijke pensioenrechten komen voor mannen en vrouwen.

Ons pensioenstelsel houden we echter en-kel overeind als we bereid zijn tot langer werken. Het waarom is eenvoudig. Onze pensioenen zijn gebaseerd op solidari-teit waarbij de werkenden afdragen voor de gepensioneerden van vandaag. De

voorbije decennia is daarin veel grondig veranderd. Aan de ene kant werden de loopbanen drastisch korter doordat veel jongeren langer studeren en later aan hun loopbaan beginnen. Aan de andere kant worden we ook steeds ouder.

Op maat van mensenDat haalt het systeem van solidariteit uit balans. De pensioenbijdragen minderen in volume, de groep van begunstigden wordt groter. Er rest dus maar één oplossing. We moeten zo veel mogelijk mensen aan het werk krijgen én we moeten langer werken om ervoor te zorgen dat er voldoende lang pensioenbijdragen zijn. Wie langer wer-ken zegt, moet ook oog hebben voor meer rustpauzes in die loopbaan. Ik wil carrières zien waarin mensen de kans krijgen om pauzes te nemen, om zich aan zorgtaken te wijden, tijd te nemen voor henzelf, of actiever te zijn in verenigingsleven. Voor mij is een loopbaan iets waarin je steeds oog hebt voor de ideale combinatie tussen arbeid, gezin, persoonlijk leven. Ik wil een arbeids-, gezins- en gezondheidsbeleid op maat van de mensen.

De zesde staatshervorming zorgt voor heel wat extra mogelijkheden, zowel op Vlaams, als federaal niveau. Het komt er nu op aan een juiste richting te kiezen in dat nieuwe Vlaanderen en nieuwe België. Ik ga voor een toekomst in een solidair land waar familieleden, vrienden, buren, vrijwilligers zich inzetten voor mekaar en we niemand laten vallen. Dat is voor mij een warm Vlaanderen, een stevige econo-mie met meer jobs, maar ook een stevig oog voor wie het moeilijk heeft.

www.nahima.be

“Onze sociale zekerheid is een monument”

ACW-mandataris Nahima Lanjripleit voor een warm en solidair Vlaanderen

4 BRUISEND BERCHEM | MAART 2014

ACW werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

DVV-agent in Berchem:Dedecker & PinterLysenstraat 23, 2600 Berchem

Bezoek Berchemse moskeeënwenwerking. Ook is er op het eerste ver-diep een moskee die vlot toegankelijk is. Deze verschillende facetten van werking krijgen we uitgebreid toegelicht.

Belangrijk is ook te weten dat deze wer-king ligt in de lijn van de islamitische ge-meenschap Milli Görüs. Wie hier al meer wil over lezen, kan hun website www.igmg.org alvast bekijken. Wij blijven hier een uurtje en wandelen dan in dezelfde straat naar de volgende moskee.

Selimiye CamiiGeneraal Drubbelstraat 66 - BerchemHier worden we ontvangen rond 15.15 uur in ontmoetingsruimte en cafetaria. Deze werking heeft veel meer ruimtes en een grote moskee. Wij worden hier ontvangen door de voorzitter van de moskee. Deze werking ligt in de Turkse traditie. Wij ein-digen ons bezoek rond 16.3O uur.

Wie zich graag nog wat meer informeert kan terecht op google: berchem moskee en dan komen beide moskeeën op het scherm.

Donderdag 13 maart kan je met ACW op uitstap naar twee van de drie moskeeën in Berchem. Vorig jaar trokken we op werkbezoek naar de sociale kruidenier in Borgerhout. Dit jaar zijn we te gast in ons eigen district.

In Berchem zijn er drie moskeeën die alle-maal in oud Berchem liggen. Wij bezoeken er twee die in de Generaal Drubbelstraat liggen. De derde, het islamitisch centrum El Mohsinien in de Lambertusstraat, is voor een andere keer.

Meva en Mescidi Kuba moskeeGeneraal Drubbelstraat 1O2-1O4 - BerchemWij worden hier om 14 uur ontvangen in hun ontmoetingsruimte. Het is een kleine ruimte die zeer actief gebruikt wordt voor verschillende doelgroepen. Er is een kinder- en jongerenwerking en een vrou-

Afspraak op donderdag13 maartom 14 uur

Verzamelplaats:Generaal Drubbelstraat 1O2-1O4,Berchem

Inschrijven verplicht bij Johan Martens, [email protected],tel. 0476 57 47 54

De nieuwjaarsbrunch van ACW-Berchem op 19 januari was weer een groot succes. Een honderdtal mensen kwam smullen vande lekkere brunch en luisterde naar Edwin De Cleyn en Caroline Bastiaens over één jaar nieuwe stads- en districtsbesturen.