Blog Fancy van de Vorst gemeente Eindhoven StartupDelta juni 2016

3
home | telefoongids | prikbord | zoeken | help | contact | nieuw op pino nieuws | organisatie | personeel | thema | producten & diensten | mijn account Publicatiedatum: 04-07-2016 Auteur: Fancy van de Vorst BLOG Gemeente Eindhoven intranet Zoeken Ok Fancy's laatste dagen bij Startup Delta Vreemd, de laatste dagen zijn ingegaan voor Startup Delta onder special envoy Neelie Kroes. Ook al was het ‘einde in zicht’, de laatste weken gingen we zoals altijd ‘full speed’door. Neelie Kroes ging o.a. naar de London Tech Week voor de Corporate Accelerate Summit, waarvoor ze een ‘fire-chat’ met Sherry Coutu had. Coutu is dé deskundige op het gebied van het scalen van startups in Engeland. De directeur van Startup Delta had bij dezelfde Summit een panelsessie met andere deskundigen over hoe de samenwerking met corporates en startups verloopt en verbeterd kan worden. COSTA Deze activiteiten passen helemaal in de programmalijn van COSTA (Corporates & STArtups) waar ik voor verantwoordelijk ben en de komende 1,5 jaar nog bij betrokken blijf. Om die reden heb ik voor Neelie en Sigrid de interviews en gesprekken inhoudelijk voorbereid met het team in Londen. Meteen een mooie gelegenheid om COSTA onder internationale aandacht te brengen! Vooral omdat recentelijk, in het kader van een Europese prijsvraag voor de meest ‘startup vriendelijke corporate’, de Top 25 Corporate Stars Europe waren uitgereikt. Door mijn inzet bij Startup Delta deed een groot aantal Nederlandse corporates mee en eindigden er zes in de top 25, waarvan de Rabobank op 2 en Unilever op 3. COSTA is uniek, omdat het nog niet bestond dat 10 corporates onderling afspreken om kennis uit te wisselen over het bevorderen van de samenwerking met startups om de leercurve te verkorten, de succesfactoren te bepalen en instrumenten te ontwikkelen. Deze kennis blijft niet alleen voorbehouden aan deze 10 corporates. Dat willen de corporates zelf ook niet. Tijdens het hele traject wordt het Nederlands bedrijfsleven hierover geïnformeerd, zodat de hele NL BV hiermee zijn voordeel doet

Transcript of Blog Fancy van de Vorst gemeente Eindhoven StartupDelta juni 2016

Page 1: Blog Fancy van de Vorst gemeente Eindhoven StartupDelta juni 2016

home | telefoongids | prikbord | zoeken | help | contact | nieuw op pinonieuws | organisatie | personeel | thema | producten & diensten | mijn account

Publicatiedatum: 04-07-2016Auteur: Fancy van de Vorst BLOG Gemeente Eindhoven intranet

ZoekenOk

Fancy's laatste dagen bij Startup DeltaVreemd, de laatste dagen zijn ingegaan voor Startup Delta onder special envoy Neelie Kroes. Ook al was het ‘einde in zicht’, de laatste weken gingen we zoals altijd ‘full speed’door. Neelie Kroes ging o.a. naar de London Tech Week voor de Corporate Accelerate Summit, waarvoor ze een ‘fire-chat’ met Sherry Coutu had. Coutu is dé deskundige op het gebied van het scalen van startups in Engeland. De directeur van Startup Delta had bij dezelfde Summit een panelsessie met andere deskundigen over hoe de samenwerking met corporates en startups verloopt en verbeterd kan worden.

COSTADeze activiteiten passen helemaal in de programmalijn van COSTA (Corporates & STArtups) waar ik voor verantwoordelijk ben en de komende 1,5 jaar nog bij betrokken blijf. Om die reden heb ik voor Neelie en Sigrid de interviews en gesprekken inhoudelijk voorbereid met het team in Londen. Meteen een mooie gelegenheid om COSTA onder internationale aandacht te brengen!

Vooral omdat recentelijk, in het kader van een Europese prijsvraag voor de meest ‘startup vriendelijke corporate’, de Top 25 Corporate Stars Europe waren uitgereikt. Door mijn inzet bij Startup Delta deed een groot aantal Nederlandse corporates mee en eindigden er zes in de top 25, waarvan de Rabobank op 2 en Unilever op 3. COSTA is uniek, omdat het nog niet bestond dat 10 corporates onderling afspreken om kennis uit te wisselen over het bevorderen van de samenwerking met startups om de leercurve te verkorten, de succesfactoren te bepalen en instrumenten te ontwikkelen.

Deze kennis blijft niet alleen voorbehouden aan deze 10 corporates. Dat willen de corporates zelf ook niet. Tijdens het hele traject wordt het Nederlands bedrijfsleven hierover geïnformeerd, zodat de hele NL BV hiermee zijn voordeel doet (ook het groot bedrijf en het MKB). Ook onze partners, zoals VNO-NCW en Corporate Venturing Network, vinden dit erg relevant. Vorige week nog, had ik hierover een vergadering met de nieuwe special envoy Prins Constantijn van Oranje-Nassau en de aanjager-ambassadeur van COSTA Jan Kees de Jager. Een uitdaging om dit programma te leiden.

BrexitUiteraard werd er in Londen gesproken over ‘Brexit’ hoewel nog niet duidelijk was wat de uitkomst werd. Dat startups en de jongere generaties zijn ‘disrupted’ zijn op bestaande structuren, heeft nu zijn uitwerking. Jongeren

Page 2: Blog Fancy van de Vorst gemeente Eindhoven StartupDelta juni 2016

realiseren zich dat zij hun stem binnen de ‘gevestigde’ structuren moeten laten horen of op een andere manier veranderingen in gang moeten zetten.

Liefde voor de Stad EindhovenPrivé begon ik met het initiatief ‘Liefde voor de Stad Eindhoven’, waarin we generaties met elkaar verbinden vanuit Liefde voor de Stad. Ik geloof dat daar het antwoord ligt op de versnelde afstand die er groeit tussen de gevestigde orde en de jongere generaties. Door mijn contacten bij het TV programma ‘Tegenlicht’ hadden we een gesprek met Neelie Kroes en de eindredactie bij Tegenlicht. Dit jaar komt er nog een uitzending over haar visie op de toekomst.

Koeienmest nieuwe grondstofVoor Neelie Kroes had ik ook nog het bezoek aan Jalila Essaïdi voor de bekendmaking van haar nieuwe startup ‘Mestic’ in Eindhoven inhoudelijk voorbereid. Jullie hebben vast in het nieuws gezien dat zij erin is geslaagd om uit koeienmest nieuwe grondstoffen als bio plastics en textiel te maken.  Neelie Kroes is zeer onder de indruk van het werk van Jalila en draagt haar een warm hart toe. Zij begrijpt hoe lastig het is om als startup verder te komen en helpt Jalila verder door haar onder andere te introduceren bij Tim Cook van Apple. Neelie Kroes is voor de reportage van ‘Toekomstmakers’, net als burgemeester van Gijzel, door RTL Z bij Jalila in haar lab geïnterviewd.

AfscheidOp de laatste dag gingen we als afscheid met elkaar varen. Neelie en de directeur Sigrid bedankte ons hartelijk voor het werk dat we verzet hadden. Het grootste compliment dat we kregen, is dat zij ons consequent ‘Dream Team’ noemen. Ze benadrukten dat de resultaten die we gehaald hebben een gezamenlijke inspanning waren. De resultaten van anderhalf jaar Startup Delta lezen jullie terug in dit verslag.

Op de foto: Virendya Battja, Mariëlle Kruijs, Fancy van de Vorst, Angelita Ariëns Kappers, Coos Santing, Mijke Vriens, Paulien Dirkzwager, Lieke Vollenbroek, Leonie Timmermans, Neelie Kroes, Sigrid Johannisse, Robin van IJperen, Rick Janse Kok, Joost Dieleman, Katrien Westendorp (niet op de foto Caroline Tempel).

Neelie ging eerder van boord vanwege een interview met het Parool, hieronder een stukje uit het krantenartikel:

Daarom wil ze haar team, dat nog even verder gaat varen en borrelen, wel uitzwaaien. Alleen: waar blijft dat schip? Een ruime minuut houdt Kroes het wachten vol. Dan is er toch het ongeduld, pakt ze haar telefoon en belt ze haar assistente aan boord. "Zijn jullie al weg? Want ik wil zwaaien." Niet veel later vaart de salonboot voorbij, met speciaal voor deze gelegenheid een Europese vlag op het achtersteven. Kroes zwaait uitbundig. "Zo'n ongelooflijk trouwe club."  Heeft u tijd gehad om ze toe spreken tijdens het varen? "Ja, en ik heb gezegd dat het de afgelopen anderhalf jaar echt teamwerk is geweest. Ik heb ze bedankt, uit mijn hart. En dan ben ik bij zo'n afscheid toch weer bezig met die telefoontjes, die ik soms gewoon niet kan uitstellen. Maar ik kan me goed voorstellen dat het team weleens dacht: dat mens houdt nooit op. Dus ik zei gekscherend: jullie begrijpen nu waarom twee van mijn huwelijken misgingen."  

En nu?Vanuit de gemeente Eindhoven ben ik gevraagd om me vanaf 1 juli meer bezig te houden met de strategische lobby voor de sector Economie en Cultuur in Den Haag; dit ga ik samen doen met mijn collega Fanny van Paassen. Zij richt zich op Arbeidsmarktbeleid. Komende woensdag gaan we hiervoor naar Sophie van Hof in Den Haag om verder ingewerkt te worden. Een nieuwe uitdaging.

Daarnaast blijf ik programma manager van COSTA en blijf ik wethouder Depla op het beleidsveld 'Startup, scaleup' investeerders en corporates ondersteunen en het vestigings- en investeringsklimaat bedienen.

Page 3: Blog Fancy van de Vorst gemeente Eindhoven StartupDelta juni 2016

Talentvolle ondernemers op het gebied van Techniek Design en Kennis blijf ik opzoeken, ontmoeten, ontdekken, scouten en begeleiden om hen de gelegenheid te geven binnen de Eindhoven Brainport regio net zoveel kansen te krijgen als ik van de gemeente Eindhoven heb gekregen. Het koppelen van netwerken, introduceren en verbinden van mensen aan elkaar blijf ik altijd doen.

DankMijn dank gaat uit naar burgemeester van Gijzel, wethouder Depla en mijn manager Sandra Koster voor de kans om aan het nationale programma voor Startup Delta te werken en in het kernteam van Neelie Kroes plaats te mogen nemen. Niet in het minst wil ik ook mijn collega’s bij de gemeente bedanken die, op zeer korte termijn, werkzaamheden van mij over moesten nemen.

Startup Delta gaat de komende 1,5 jaar onder leiding van de nieuwe special envoy Prins Constantijn van Oranje Nassau verder. De regionale hubs gaan meer hun rol oppakken; het kernteam is daarom een stuk kleiner met nieuwe mensen. Startup Delta gaat duidelijk een volgende fase in. Vanuit Brainport Development blijft Joep Brouwers betrokken en aanspreekpunt. Peet Rijken wil ik hierbij ook nog bedanken voor de hulp bij het redigeren van de blogs. Dank voor jullie aandacht voor deze Startup Delta blogs en fijn om weer terug te zijn in Eindhoven!

Fancy van de Vorst