BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERSdb.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h84854.pdfEuphrasia oogdruppels, RVH...

4

Click here to load reader

Transcript of BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERSdb.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h84854.pdfEuphrasia oogdruppels, RVH...

Page 1: BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERSdb.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h84854.pdfEuphrasia oogdruppels, RVH 84854 Package leaflet version 11/2011 1 WALA® Euphrasia oogdruppels BIJSLUITER:

Euphrasia oogdruppels, RVH 84854 Package leaflet version 11/2011

1

WALA® Euphrasia oogdruppels

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS

Euphrasia oogdruppels, oogdruppels, oplossing

Werkzame bestanddelen: Euphrasia officinalis ferm D2, Rosae aetheroleum D7

Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit homeopathisch geneesmiddel kunt u zonder recept krijgen, voor de behandeling van een milde aandoening waarbij advies van een arts niet noodzakelijk is. Maar gebruik het wel zorgvuldig, dan bereikt u het beste resultaat. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer nodig. - Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. - Wordt uw klacht na 2 dagen niet minder, of wordt hij zelfs erger? Neem dan contact op met uw arts. - Krijgt u veel last van een van de bijwerkingen die in punt 4 staan? Of krijgt u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. Inhoud van deze bijsluiter 1. Waarvoor wordt Euphrasia oogdruppels gebruikt? 2. Wanneer mag u Euphrasia oogdruppels niet gebruiken of moet u extra voorzichtig zijn? 3. Hoe gebruikt u Euphrasia oogdruppels? 4. Mogelijke bijwerkingen 5. Hoe bewaart u Euphrasia oogdruppels? 6. Aanvullende informatie 1. WAARVOOR WORDT EUPHRASIA OOGDRUPPELS GEBRUIKT? Euphrasia oogdruppels is een homeopathisch geneesmiddel zonder specifieke therapeutische indicaties, toegepast in overeenstemming met de principes van de antroposofische geneeswijze. Informatie over de wettelijke achtergronden en wijze van registratie van homeopathische geneesmiddelen is te vinden op de website van het CBG; http://www.cbg-meb.nl. 2. WANNEER MAG U EUPHRASIA OOGDRUPPELS NIET GEBRUIKEN OF MOET U EXTRA VOORZICHTIG ZIJN? Wanneer mag u Euphrasia oogdruppels niet gebruiken? Er zijn geen contra-indicaties bekend. Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met Euphrasia oogdruppels? Bij langer aanhoudende klachten wordt aangeraden een arts te raadplegen.

Page 2: BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERSdb.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h84854.pdfEuphrasia oogdruppels, RVH 84854 Package leaflet version 11/2011 1 WALA® Euphrasia oogdruppels BIJSLUITER:

Euphrasia oogdruppels, RVH 84854 Package leaflet version 11/2011

2

Gebruikt u nog andere geneesmiddelen? Er zijn geen interacties met andere geneesmiddelen bekend. Zwangerschap en borstvoeding Er zijn geen of beperkte gegevens over het gebruik van Euphrasia oogdruppels bij zwangere vrouwen. Uit voorzorg heeft het de voorkeur Euphrasia oogdruppels niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding. 3. HOE GEBRUIKT U EUPHRASIA OOGDRUPPELS? Voor zover niet anders voorgeschreven, 1-2 maal daags 1 druppel in de conjunctivaalzak van het oog of ogen druppelen. Gebruiksaanwijzing: Afbeelding 1

Openen: Trek een verpakking voor éénmalig gebruik van de strook en open deze door het afdraaien van het platte vleugeltje. Afbeelding 2

Manier van druppelen: Hoofd naar achteren buigen. Met de wijsvinger het onderste ooglid van het oog lichtjes naar beneden trekken. Druppel de vloeistof voorzichtig in de bindvlieszak. Voorkom dat de verpakking voor éénmalig gebruik met het oog in aanraking komt! Vervolgens het oog zo mogelijk open houden en bewegen zodat de oogdruppels goed wordt verdeeld.

Page 3: BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERSdb.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h84854.pdfEuphrasia oogdruppels, RVH 84854 Package leaflet version 11/2011 1 WALA® Euphrasia oogdruppels BIJSLUITER:

Euphrasia oogdruppels, RVH 84854 Package leaflet version 11/2011

3

Het product bevat geen conserveermiddelen, waardoor het ook toegepast kan worden tijdens het dragen van contactlenzen. Als er binnen 2 dagen geen verbetering optreedt, moet u een arts raadplegen. Heeft u te veel van Euphrasia oogdruppels gebruikt? Er zijn geen verschijnselen van overdosering bekend. 4. MOGELIJKE BIJWERKINGEN Zoals elk geneesmiddel kan Euphrasia oogdruppels bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Zeer zelden (< 1:10.000) kan branderigheid, zwelling, roodheid of jeuk van de ogen of sterkere tranenvloed voorkomen. Krijgt u veel last van een bijwerking? Of heeft u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. 5. HOE BEWAART U EUPHRASIA OOGDRUPPELS? Buiten het bereik en zicht van kinderen houden. Gebruik Euphrasia oogdruppels niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de omdoos en op het verpakking voor éénmalig gebruik achter "exp:". Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum. De oogdruppels in de verpakkingen met éénmalige doseringen zijn na het openen uitsluitend bedoeld voor éénmalige gebruik. De na het gebruik in de verpakking resterende hoeveelheid mag niet meer gebruikt worden. 6. AANVULLENDE INFORMATIE Welke stoffen zitten er in Euphrasia oogdruppels? De werkzame bestanddelen in 0,5 ml Euphrasia oogdruppels zijn: Euphrasia officinalis ferm D2 0,05 g Rosae aetheroleum D7 0,05 g. De andere bestanddelen zijn natriumchloride, natriumwaterstof carbonaat en water voor injecties. Hoe ziet Euphrasia oogdruppels eruit en hoeveel zit er in een verpakking? Euphrasia oogdruppels is een heldere, kleurloze oplossing en is verpakt in doorschijnende plastic (PE-LD) verpakkingen voor éénmalig gebruik. Één verpakking voor éénmalig gebruik bevat 0,5 ml oplossing.

Page 4: BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERSdb.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h84854.pdfEuphrasia oogdruppels, RVH 84854 Package leaflet version 11/2011 1 WALA® Euphrasia oogdruppels BIJSLUITER:

Euphrasia oogdruppels, RVH 84854 Package leaflet version 11/2011

4

Euphrasia oogdruppels is verkrijgbaar in verpakkingen met 5 verpakkingen voor éénmalig gebruik. Houder van de vergunning voor het in de handel brengen en fabrikant WALA Heilmittel GmbH Dorfstrasse 1 D-73087 Bad Boll/Eckwälden Duitsland Voor informatie: WALA Nederland B.V. Verryn Stuartlaan 48 NL-2288 EN Rijswijk Tel.: 070-3950954 Fax: 070-3191158 [email protected] In het register voor homeopathische farmaceutische producten ingeschreven onder RVH 84854. Deze bijsluiter is goedgekeurd in 11/2011.