Bevrijdingsfestival Den Haag 2015

35
VANAF 12.30 uur MALIEVELD GRATIS OOK IN WIJKPARK TRANSVAAL EN THEATER DE VAILLANT WWW.BEVRIJDINGSFESTIVALDENHAAG.NL JETT REBEL DEBAT KASBA KASBA LA FIESTA EN VEEL MEER... CHARLY LOWNOISE & MENTAL THEO KENSINGTON KENSINTON KENSINGTON TYPHOON 3JS Alweer drukwerk van

description

Het programmaboekje van het Bevrijdingsfestival Den Haag 2015.

Transcript of Bevrijdingsfestival Den Haag 2015

  • VANAF 12.30 uur MALIEVELD GRATISOOK IN WIJKPARK TRANSVAAL EN THEATER DE VAILLANT

    WWW.BEVRIJDINGSFESTIVALDENHAAG.NL

    JETT REBEL

    DEBATKASBAKASBA LA FIESTAEN VEEL MEER...

    CHARLY LOWNOISE& MENTAL THEO

    KENSINGTONKENSINTONKENSINGTON

    TYPHOON3JS

    Alweer drukwerk van

  • NU EXCLUSIEF TE ZIEN IN OMNIVERSUMZeventig jaar bevrijding begon met de invasie in

    Normandi. De film, D-Day, Normandy 1944, biedt u een indrukwekkend overzicht van n van de

    belangrijkste momenten uit de geschiedenis.

  • twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 3

    Voorwoord

    70 JAAR VRIJHEID VIER JE IN DEN HAAG, OOK NA VANDAAG!

    vrijheid vier je samen! en waar kun je dat nu beter doen, dan in den haag, de internationale stad van vrede en recht? want bij ons mag het na zeventig jaar vanzelfsprekend zijn gaan lijken dat je kunt gaan en staan waar je wilt, en kunt zeggen wat je vindt dat is het op veel plaatsen in de wereld nog altijd niet!

    daarom werken tienduizenden mensen in den haag elke dag samen aan een vrediger, rechtvaardiger en veiliger wereld. daarbij zijn zon 160 organisaties en honderden bedrijven en kenniscentra betrokken. ht symbool voor een veiliger wereld en voor onze stad is dan ook het prachtige vredespaleis. den haag is met regelmaat gastheer voor grote internationale conferenties op het gebied van vrede en recht. vorig jaar werd bijvoorbeeld de nuclear Security Summit gehouden, dit jaar de global conference on cyber Space en in 2009 de Afghanistan-top.

    heel graag wil ik ook, samen met u, ontdekken wat we nog meer kunnen doen om het profiel van internationale stad van vrede en recht verder uit te werken. we hebben op dat vlak heel veel te bieden in den haag, en ik ben ervan overtuigd dat we daar nog veel meer uit kunnen halen. goed voor de wereld, goed voor de stad!

    maar eerst gaan we feest vieren! en dat gaat zeker lukken, want de organisatoren van het bevrijdingsfestival den haag hebben weer voor een prachtig programma gezorgd. dank aan een ieder die daaraan heeft bijgedragen. 70 jaar vrijheid, het achtste bevrijdingsfestival den haag, en nog vele jaren voor d internationale stad van vrede en recht. ik wens u een prachtige dag toe!

    Karsten Klein wethouder Stedelijke economie, Zorg en havens.

    het bevrijdingsfestival den haag is, in nauwe samenwerking met de gemeente den haag, Festivents en At events, een productie van:r.g. ruijs Stichting van Swietenstraat 149 2518 Sh den haag [email protected]

    bestuur: Frits huffnagel, Stef de niet en Lisette mataar. organisatie: robert-jan rueb en gerard van den ijssel.

    www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

    NU EXCLUSIEF TE ZIEN IN OMNIVERSUMZeventig jaar bevrijding begon met de invasie in

    Normandi. De film, D-Day, Normandy 1944, biedt u een indrukwekkend overzicht van n van de

    belangrijkste momenten uit de geschiedenis.

  • Typhoon

    Kensington

    4 www.bevrijdingSFeStivALdenhAAg.nL

    FAcebooK.com/bevrijdingSFeStivAL

    HoofdpodiumPresentatie: sherill samson

    13.00 13.30 oG3NEdit trio bestaat uit de zusjes Lisa, Amy en Shelley vol. eind vorig jaar wonnen zij the voice of holland.

    13.45 14.30 TypHooNZelden zijn wij z onder de indruk geweest als van Lobi da basi, typhoons vorig jaar verschenen album met een openhartige, kleurrijke mix van hip-hop, jazz en blues. het leverde de rapper onder meer de belangrijke rol van huisband bij de wereld draait door op. niets dan liefde voor deze man!

    14.50 15.00 opENiNG door wETHoudEr KarsTEN KlEiNwethouder Karsten Klein opent het bevrijdingsfestival den haag met het ontsteken van de vrijheidsvlam. hij wordt daarbij bijgestaan door de winnaars van het Stedelijk debat van het haags 5 mei comit. het vuur voor de vrijheidsvlam wordt in de nacht van 4 op 5 mei opgehaald uit wageningen door atleten die op 21 september meedoen aan de den haag marathon.

    15.00 15.45 KENsiNGToN de zegetocht van deze Utrechtse rockband begon in 2005. Sindsdien weet de vriendengroep elk jaar weer een nieuwe mijlpaal te bereiken. het derde album van de groep heet rivals en bevat onder meer hun grootste hit tot nu toe war.

    16.15 16.55 piaTa & GuEsTselk jaar vraagt het bevrijdingsfestival een andere haagse act om speciaal voor 5 mei een concert samen te stellen. Aan het concert van reggaegroep piata wordt meegewerkt door percussionist Saad naim (marokko), digeridoo-speler eyesfull (Frankrijk) en sitarspeler darrel Lacle (Aruba).

    16.55 - 17.05 Vijf Voor Vijfde veertien bevrijdingsfestivals vormen gezamenlijk het grootste eendaagse festival van nederland. om vijf minuten voor vijf verbinden we de ongeveer n miljoen mensen die op de veertien locaties aanwezig zijn met elkaar. om samen, tegelijk, stil te staan bij vrijheid.

  • 3JS

    Jett Rebel

    twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 5

    Hoofdpodium

    17.05 17.35 VaN 5 Naar 15toen nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd, woedde in een ander deel van het Koninkrijk de oorlog nog steeds: japan bezette nederlands -indi. pas op 15 augustus 1945 werd daar bevrijding gevierd. tijdens het bevrijdingsfestival treedt een speciale band op om daar bij stil te staan. Als verbinding tussen 5 mei en 15 augustus. met indische, molukse en nederlandse popmusici, waaronder Sandra reemer, brainpower en verteller jrgen raymann.

    18.05 18.55 3jsde groep 3jS treedt op het malieveld op als ambassadeur van de hulporganisatie terre des hommes, die tijdens het festival een nieuwe wervingscampagne lanceert (zie volgende pagina). het nederpoptrio uit volendam wordt geroemd om hun teksten en composities.

    19.25 20.15 radio riddlEr (uK)deze britse reggaeband is opgericht door ex-leden van de

    band Fine Young cannibals en bracht vorig jaar purple reggae uit. dit album staat vol reggaecovers van songs

    van het album purple rain van prince. een feest van herkenning dus op 5 mei, met een heerlijk zomerse vibe.

    20.45 21.30 jETT rEbEljett rebel vliegt op 5 mei als Ambassadeur van de vrijheid langs vier bevrijdingsfestivals, waaronder die in zijn

    geboortestad den haag. wij zijn verwend in nederland. het is toch meesterlijk om de vrijheid te kunnen vieren met muziek.

    moet je nagaan wat een vrijheid het is om samen op een groot grasveld te staan en lekker te luisteren.

    22.00 23.00 orKEsT KoNiNKlijKE lucHTmacHT & Emmaly browN

    het orkest Koninklijke Luchtmacht heeft speciaal voor 5 mei een knalconcert voorbereid met onder meer een gastoptreden van zangeres emmaly brown, de haagse finaliste van the voice of holland 2014.

  • Terre des Hommes voorkomt dat kinderen worden uitgebuit, haalt kinderen uit uitbuitings-situaties en zorgt dat deze kinderen zich in een veilige omgeving kunnen voorbereidenop de toekomst.

    www. terredeshommes.nl

    DE TERRE DES HOMMESEXPERIENCE: EEN DAG UIT HET LEVEN VAN AMANI (12)

    Een ervaring

    zoals je nog nooit

    hebt gehad.

    Kom op 5 mei naar

    het Malieveld!

  • twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 7

    fEsTiValbEwaarbEKEr

    Het Bevrijdingsfestival Den Haag gaat dit jaar voor het eerst geld vragen voor de hervulbare bekers en waterflesjes die je nodig hebt voor een consumptie.

    het festival is gratis toegankelijk, maar anno 2015 is het niet meer dan normaal om ook een bijdrage aan de bezoekers te vragen. bij je eerste bestelling betaal je 1 muntje voor het milieuvriendelijk festivalglas of het hervulbare waterflesje. vervolgens vragen wij je de glazen bij iedere bestelling af te geven bij de bar en krijg je steeds een schoongespoeld, nieuw exemplaar terug. er is geen StAtiegeLd van toepassing op dit glaswerk, waardoor het festival er uiteindelijk ook iets aan verdient ten bate van de programmering.

    Kraanwater, graag!het bevrijdingsfestival den haag geeft kraanwater het podium dat het verdient. we mogen trots zijn op ons kraanwater; het is van hoge kwaliteit, duurzaam, lekker en gezond! in den haag en omgeving levert dunea drinkwater aan 1,3 miljoen klanten. Zij beschermen tevens de mooie duinen, die onderdeel uitmaken van het natuurlijke bereidingsproces. op het bevrijdingsfestival kun je voor 1 muntje hervulbare flesjes kopen en drink je de hele dag het lekkerste water van nederland. je vindt het dunea waterpunt tussen de twee podia op het malieveld.

  • LuminizeBroederliefde

    8 www.bevrijdingSFeStivALdenhAAg.nL

    FAcebooK.com/bevrijdingSFeStivAL

    sENa TalENT sTaGE Presentatie: Bien tadema

    tijdens het bevrijdingsfestival den haag heeft Sena de naburige rechtenorganisatie voor artiesten en producenten een eigen podium voor regionaal, aanstormend muziektalent: het Sena talent Stage. meer info: www.sena.nl.

    13.30 14.00 darlyNdarlyn grijpt terug naar de authentieke roots van folk en americana, een warme en ongedwongen sound met een vleugje melancholie. de nummers zijn oprecht, brengen je in vervoering en worden met ongekende loyaliteit geschonken aan de luisteraar.

    14.30 15.10 joN Tarifarapper jon tarifa is geboren in Albani, opgegroeid in de verenigde Staten en woont nu in den haag. een artiest met internationale allure dus. met de singles

    So right, next to me en Focus was hij al veel op de radio te horen.

    15.40 16.20 bElls of youTHhet deels haagse bells of Youth bestaat uit vijf muzikale dames, die begeleid door meerdere instrumenten bloedmooie liedjes zingen. optredens staan in ieder geval garant voor een glimlach op je gezicht. hun debuutalbum boy verscheen in maart 2014.

    16.50 17.30 mama fraNKoeigenlijk zouden we kunnen volstaan met de omschrijving motherfunky hiphopping reggaelicious. balkan en ska zijn de hoofdingredinten van deze explosieve muzikale cocktail. hun eerste ep heet Lets celebrate Life!.

  • Charly Lownoise & Mental Theo

    twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 9

    sENa TalENT sTaGE

    17.55 18.25 TourETTE oN Tour hagenaar dennis weening stelde voor het rtL5-televisieprogramma tourette on tour een bandje samen met een groep mensen die het syndroom van gilles de la tourette hebben. wij waren daarover zo enthousiast dat we de muzikanten uitnodigden voor een show op 5 mei.

    18.50 19.35 lumiNizELuminize is een haagse groep met vier energieke dames uit Kroati, die er alles aan doen om de wereld te bewijzen dat het wl mogelijk is om als all-girl rockband succesvol te worden. de groep tekende een internationale platendeal met Universal music.

    20.00 20.30 broEdErliEfdEbroederliefde maakt heerlijk zomerse muziek waarin de Kaapverdiaanse roots van de muzikanten goed is te horen. vorig jaar scoorde de band een supervette hit met het aanstekelijke Labanta.

    20.30 22.00 oH oH iNTro djsdonderdag 3 september is de lustrumeditie van oh oh intro, de introductie voor alle huidige- en nieuwe studenten van den haag. op het programma staan onder meer de winnaars van de oh oh contest voor bands en djs. de drie beste djs staan bovendien op het bevrijdingsfestival.

    22.00 23.00 cHarly lowNoisE & mENTal THEocharly Lownoise komt uit den haag, mental theo uit den bosch. Als duo wisten ze in de jaren negentig twee miljoen albums en singles te verkopen in europa en Australi. nog steeds is hun happy hardcore stuiterend lekker.

    Bells of youth

  • Via Omroepwest.nl en de gratis Omroep West app lees en zie je al het nieuws rondom het festival.

    Het Bevrijdingsfestivalvolg je natuurlijk bij

    Omroep West!

    Dinsdag 5 mei op 89.3 Radio WestLIVE verslag van 13.00-19.00 uur

    Zaterdag 9 mei op TV West Festivalverslag om 13.30 uur (daarna ieder uur t/m 19.30 uur n 23.30 uur/extra herhaling op zondag om 12.30 uur)

  • La Fiesta

    KasbaBasile Maneka Lukadi

    Hind

    twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 11

    VfoNds busplaTform

    Omdat we dit jaar zeventig jaar Bevrijding vieren, pakt het Bevrijdingsfestival extra groot uit met podia in de Schilderswijk en Transvaal. Vanaf het Malieveld rijden de hele dag GRATIS bussen naar Wijkpark Transvaal en Theater De Vaillant. Ook zijn er bussen met sprekers, schrijvers, rappers, debatten en stand-up comedians. in het wijkpark transvaal wordt op 5 mei opgetreden door de hindostaanse groepen diamonds 2000 en La Fiesta, de turkse feestband bosperus, de marokkaanse groep Kasba en de congolese zanger basile maneka Lukadi. Zangeres hind geeft ook een concert. verder kan je in het wijkpark terecht bij de festivalmarkt vol leuke snuisterijen en lekker eten en drinken. er zijn ook kinderactiviteiten. toegang: grAtiS

    podium wijKparK TraNsVaalPresentatie: Janice rooPram

    12.30 - 13.15 diamoNds 200013.30 - 13.45 dEbaTTlE sHowcasE13.45 - 14.30 Kasba15.00 - 15.45 bospErus16.15 - 16.45 HiNd17.15 - 18.00 la fiEsTa18.30 - 19.15 basilE maNEKa luKadi

    dEbaTTlEZes rappers gaan op 5 mei de strijd aan met zelfgeschreven raps over vrede en vrijheid. na korte optredens in de bus, op het podium in het wijkpark transvaal en in theater de vaillant wordt de winnaar gekozen die zijn rap mag uitvoeren op het hoofdpodium op het malieveld. de debattle wordt georganiseerd in samenwerking met het radioprogramma Young Agga op den haag Fm.

  • Aspha Bijnaar

    Basily BoysRolinha Kross

    12 www.bevrijdingSFeStivALdenhAAg.nL

    FAcebooK.com/bevrijdingSFeStivAL

    VfoNds busplaTform

    vanaf het vfonds busplatform op het malieveld kan je ook naar theater de vaillant aan de hobbemastraat waar met muziek en lezingen wordt stilgestaan bij 70 jaar bevrijding. er zijn optredens van tipico den haag, basily boys ft. noa ey en het Klezmertrio mazzel ft. rolinha Kross. ook is er een lezing door Aspha bijnaar over de betrokkenheid van Suriname en de voormalige nederlandse Antillen tijdens de tweede wereldoorlog. toegang: grAtiS

    THEaTEr dE VaillaNTPresentatie: sherwin BliJd

    12.30 - 13.00 Tipico dEN HaaG13.00 - 13.15 wElKomsTwoord wETHoudEr rabiN baldEwsiNGH13.15 - 13.45 lEziNG aspHa bijNaar14.00 - 14.30 basily boys fT. Noa Ey15.00 - 15.30 KlEzmErTrio mazzEl fT. roliNHa Kross15.45 - 16.00 dEbaTTlE sHowcasE

    ExposiTiEin theater de vaillant is van 25 april tot en met 5 mei een indrukwekkende tentoonstelling te zien over de bijdrage van het poolse leger aan de bevrijding van europa.

    NiET mijN oorloG, wEl mijN VrijHEidbevrijdingsdag is niet alleen van de autochtone nederlanders. nieuwe nederlanders uit Afrika, oost-europa, Azi of Latijns Amerika zijn vaak gevlucht uit eigen land door oorlogen of geweld. duizenden marokkanen sneuvelden tijdens de bevrijding van europa, ook op nederlandse bodem. honderden Surinamers en Antillianen streden mee tegen de japanners en de duitsers.

  • Petra Stienen

    Jan EikelboomRenske de Greef

    Arie Koomen

    Rolinha Kross

    twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 13

    VfoNds busplaTform

    Stap op het vfonds busplatform in de grAtiS bussen en luister naar schrijvers en cabaretiers als omar dahmani, Arie Koomen, renske de greef en boozy. rij mee in de tong tong ride naar naar de bomenbuurt, het hart van het indisch verzet in de tweede wereldoorlog. journalist voor de vrede jan eikelboom vertelt over zijn ervaringen in oorlogsgebieden. Arabist en voormalig diplomaat petra Stienen geeft een vrijheidscollege over vrijheid van religie. de haagse hogeschool verzorgt lezingen en debatten over de vrijheid van meningsuiting. oud-minister joris voorhoeve neemt je mee naar het vredespaleis. er is een debat met haagse jongeren en een debattle met haagse rappers.

    VfoNds busplaTform 113.45 14.15 HaaGs 5 mEi comiT joNGErENdEbaT14.30 15.00 puur GElul: omar daHmaNi15.15 15.45 puur GElul: ariE KoomEN16.00 16.30 puur GElul: rENsKE dE GrEEf16.45 17.15 dEbaTTlE (HipHop)17.30 18.00 jaN EiKElboom: jourNalisT Voor dE VrijHEid

    VfoNds busplaTform 214.00 14.30 dE HaaGsE HoGEscHool: my frEEdom, your cHaiNs?14.45 15.15 dE HaaGsE HoGEscHool: jouw VrijHEid, mijN VrijHEid?15.30 16.00 dE HaaGsE HoGEscHool: VrijHEid!16.15 17.15 dE HaaGsE HoGEscHool:

    joris VoorHoEVE (Naar VrEdEspalEis)17.30 18.15 ToNG ToNG ridE (oVEr iNdiscH VErzET iN dE bomENbuurT)18.30 19.00 VrijHEidscollEGE: pETra sTiENEN

    (KijK EENs Voorbij dE KlEur VaN rEliGiE)

  • DOWNLOAD GRATIS DE 5 MEI APP!twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 15

    iNformaTiE

    bErEiKbaarHEidhet bevrijdingsfestival den haag vindt plaats op het malieveld, naast treinstation den haag centraal. vlakbij het festivalterrein stoppen buslijnen 18 en 22 en tramlijnen 1, 9, 15 en 17. naast het terrein is een onbewaakte fietsenstalling. onder het malieveld is een parkeergarage (2,50 per 50 min. of gedeelte daarvan).

    iNformaTiEsTaNdwe hebben geprobeerd in dit programmaboekje en op onze site en app alle informatie te vermelden die je nodig hebt voor een bezoek aan het bevrijdingsfestival. is er toch nog iets dat je wilt vragen, heb je interesse in de merchandise van het festival of wil je oordopjes kopen; bezoek dan onze informatiestand bij de entree van het festival.

    wE fasHioNwe Fashion zet zich voor het vijfde achtereenvolgende jaar in voor de bevrijdingsfestivals met de sponsoring van de Freedom t-shirt. modeontwerper jan taminiau ontwierp opnieuw het exclusieve shirt. het vieren van de vrijheid vind ik belangrijk. daardoor kan ik creren en ontwerpen en kan en durf ik te zijn wie ik ben. ik vind het geweldig om met mijn ontwerp een bijdrage te kunnen leveren aan het vieren van de vrijheid. want vrijheid is nog lang niet voor iedereen en overal vanzelfsprekend. meer dan 5000 vrijwilligers dragen het collectors item op 4 en 5 mei. jij kan ook een

    exclusief Freedom t-shirt kopen op www.wefashion.com

    VEiliGHEidvolg voor je eigen veiligheid altijd de aanwijzingen van politie, security en medewerkers van de organisatie direct op. mocht er onverhoopt iets vervelends gebeuren, onderneem dan zelf geen actie maar meld dit gelijk aan politie of security.

    appnatuurlijk hebben we een up-to-date app met alle info over het bevrijdingsfestival den haag. die vind je in de appstore onder de naam 5 mei.

  • 16 www.bevrijdingSFeStivALdenhAAg.nL

    FAcebooK.com/bevrijdingSFeStivAL

  • twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 17

    op HET TErrEiN

    KiNdEracTiViTEiTENonze vaste partner in2me events verzorgt ook dit jaar weer tal van leuke kinderactiviteiten. voor de begeleiding is professioneel personeel aanwezig. Let op: het is gn kinderopvang. ouders of verzorgers behoren aanwezig te blijven bij de kinderen.

    EHboin geval van nood kan iedere security-medewerker om hulp gevraagd worden. op het terrein is een ehbo-post aanwezig.

    ToilETTENmaak aub gebruik van de toiletten op het festivalterrein. betaal per keer 0,50 of 2,- om de hele dag onbeperkt naar het toilet te gaan.

    fEsTiValmarKTop zoek naar leuke snuisterijen, cds of een nieuwe zonnebril? je vindt het allemaal op onze festivalmarkt. wil je een kraam huren? Kijk dan op onze website voor de contactgegevens van marktorganisator orange Artist promotion.

    aiGHTde breakdancers, djs en graffiti-artiesten van de Stichting Aight hebben ook dit jaar een eigen plek op het festivalterrein. deze organisatie beheert aan de Fruitweg het haags hiphop centrum waar het hele jaar door workshops worden gegeven. ook organiseert Aight verschillende evenementen waarvan het festival i Love hiphop het bekendst is. www.aight.nu

    sporT arEaop de haagse hogeschool Sport Area op het festivalterrein kan je terecht bij stoere boys en girls die de opleiding Sportmanagement (Sport en bewegen) volgen. doe mee met verrassende sporten en andere sportieve activiteiten.

    spEEddaTEN mET VETEraNENKom speeddaten met veteranen en praat met hen over het thema vrijheid. is vrijheid zeggen wat je denkt? doen wat je wilt? of komt er meer bij kijken? hoe is het om net in vrijheid te leven? wat kan jj doen om bij te dragen aan vrijheid? 5 mei is de perfecte dag om antwoord te krijgen op zulke vragen. veteranen weten als geen ander dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Speeddaten met een veteraan is een initiatief van het veteraneninstituut.

  • JUPILER HEETJE WELKOM OP HET

    BEVRIJDINGSFESTIVAL

    Met trots voor u gebrouwen.Geen 18, geen alcohol.

    MANNENWETEN

    WAAROM

    8488 INBR Adv105x148-Jupiler-BF.indd 1 25/02/15 11:15

  • twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 19

    JUPILER HEETJE WELKOM OP HET

    BEVRIJDINGSFESTIVAL

    Met trots voor u gebrouwen.Geen 18, geen alcohol.

    MANNENWETEN

    WAAROM

    8488 INBR Adv105x148-Jupiler-BF.indd 1 25/02/15 11:15

    Na Vijf mEi

    Ook na 5 mei zijn er in Den Haag nog enkele grote herdenkingen. Zo is er op vrijdag 8 mei een defil van de Prinses Irene Brigade en wordt op zaterdag 9 mei de Slag om Ypenburg nagespeeld.

    priNsEs irENE briGadEmet het defil, dat start om 11.30 uur, wordt herdacht dat de prinses irene brigade als eerste onze bevrijde stad binnentrok in 1945. oud-strijders van de prinses irene brigade, veteranen van het garderegiment Fuseliers prinses irene, grenadiers en jagers en mariniers lopen in het defil langs de grote Kerk. voorafgaand is om 11.00 uur bij de grote Kerk een herdenkingsceremonie.

    de prinses irene brigade werd in 1941 in engeland opgericht om samen met de geallieerden tegen de duitsers te vechten. de brigade bestond uit naar engeland uitgeweken militairen, waaronder veel mariniers en engelandvaarders. de eenheid vocht in normandi en nam deel aan de bevrijding van het zuiden van nederland.

    slaG om ypENburGop zaterdag 9 mei wordt de historische veldslag om Ypenburg opnieuw gestreden. net zoals dit 75 jaar geleden op 10 mei plaatsvond. om 11.00 uur en om 14.30 uur wordt 'de Slag om Ypenburg' nagebootst op het evenemententerrein bttgerwater Ypenburg-den haag. Acteurs in historische uniformen demonstreren hoe de veldslag zich op 10 mei 1940 voltrok tussen het nederlandse en duitse leger. Alsof je terug bent in de tijd.

    na het evenement kunnen bezoekers met een drankje napraten met de acteurs over toen en nu en over vrede en veiligheid. bezoekers kunnen een bezoek brengen aan de tentoonstelling over de Slag om Ypenburg en deelnemen aan de battlefield tour. Kinderen mogen verkleed als soldaat komen, een parachutesprong maken uit een parachutistentoren of een vlucht maken in een F-16 flight simulator.

    HErdENKiNGEN op ypENburGop zondag 10 mei is er om 11.00 uur een herdenking grenadiers en jagers bij het monument op het bttgerwater. om 14.00 uur is de herdenking Slag om de residentie/Slag om Ypenburg bij het monument op het iLSY-plantsoen. www.meidagen.historischypenburg.nl

  • twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 21

    parTNErs

    Het Bevrijdingsfestival Den Haag is vooral een evenement vn de stad Den Haag. Alle organisaties die zich verwant voelen met het festival kunnen een bijdrage aan het evenement leveren.

    omroEp wEsTomroep west is de regionale omroep voor het noorden van de provincie Zuid-holland, actief op radio, televisie en internet. op 5 mei is radio west de hele dag aanwezig op het malieveld en doet rechtstreeks verslag. tv west zendt een uitgebreid verslag uit van het festival op zaterdag 9 mei om 13.30 uur (daarna ieder uur t/m 19.30 uur n 23.30 uur plus een extra herhaling op zondag om 12.30 uur). www.omroepwest.nl

    ook den haag Fm, FunX, 3Fm en de noS besteden vaak aandacht aan het bevrijdingsfestival.

    VrijHEidsVuurde viering van de bevrijding op 5 mei begint om middernacht met het ontsteken van het bevrijdingsvuur in wageningen. vandaar wordt het vuur s nachts door lopers van de den haag marathon naar den haag gebracht. op 5 mei rond 15.00 uur worden de lopers verwacht op het festivalterrein, waar een van hen de fakkel zal overhandigen aan wethouder Karsten Klein die met het ontsteken van het vrijheidsvuur op het malieveld het festival officieel zal openen. www.denhaagmarathon.nl

    lucHTmacHTLeven in een vrij en veilig land brengt verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee. dit is een zware verantwoordelijkheid, maar de Koninklijke Luchtmacht neemt deze taak graag op zich. de Koninklijke Luchtmacht is met haar mensen en middelen elke dag, in binnen- en buitenland, actief bezig bij te dragen aan vrijheid en veiligheid. met de inzet van helikopters van het defensie helikopter commando van de vliegbasis gilze-rijen is het mogelijk om de Ambassadeurs van de vrijheid zo veel mogelijk optredens door het hele land te laten verzorgen. ook zo vliegt de luchtmacht voor vrijheid. www.defensie.nl

  • Den Haag is de internationale stad van vrede en recht. Het is ook de plek waar De Haagse staat. De hogeschool weet daarom als geen ander dat onderwijs een instrument is voor vrede en veiligheid. Dat blijkt uit het brede scala aan activiteiten dat De Haagse op dit gebied organiseert. Wil jij mensenrechten verdedigen, armoede bestrijden of georganiseerde internationale criminaliteit tegengaan? Je leert het bij De Haagse!

    ... een bijdrage levert aan wereldvrede

    dehaagsehogeschool.nl

  • twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 23

    Den Haag is de internationale stad van vrede en recht. Het is ook de plek waar De Haagse staat. De hogeschool weet daarom als geen ander dat onderwijs een instrument is voor vrede en veiligheid. Dat blijkt uit het brede scala aan activiteiten dat De Haagse op dit gebied organiseert. Wil jij mensenrechten verdedigen, armoede bestrijden of georganiseerde internationale criminaliteit tegengaan? Je leert het bij De Haagse!

    ... een bijdrage levert aan wereldvrede

    dehaagsehogeschool.nlparTNErs

    bzKSamen leven en wonen, in een democratische rechtsstaat, met een slagvaardig bestuur. dit is de missie van bZK. het ministerie van bZK borgt de kernwaarden van de democratie. bZK staat voor een goed en slagvaardig openbaar bestuur en een overheid waar burgers op kunnen vertrouwen. bZK draagt eraan bij dat burgers kunnen wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen in een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is. www.rijksoverheid.nl/ministeries/bzk

    dEN HaaG Voor uNicEfwelke kansen heb jij gekregen waardoor je verder bent gekomen in het leven? waar heb jij je talenten ontdekt? den haag en UniceF vinden dat elk kind, kind moet kunnen zijn, want dan kan het later bergen verzetten. met de slogan: 'Zoveel begint bij een kind. Als wij het kansen geven.' zet heel den haag zich een jaar lang in vr UniceF en tgen kindhuwelijken in indonesi. www.denhaagvoorunicef.nl

    HaaGs 5 mEi comiThet haags 5 mei comit organiseert dit jaar voor de elfde keer in aanloop naar het bevrijdingsfestival een debatwedstrijd voor vmbo-scholieren. Zon 600 jongeren gaan de strijd aan om geselecteerd te worden voor de finale. op scholen wordt geoefend in debatteren over de themas vrede, vrijheid, democratie en mensenrechten. de beste debaters vertegenwoordigen hun school in de finale in het theater aan het Spui op donderdag 16 april. de winnaars mogen samen met wethouder Karsten Klein de opening verzorgen van het bevrijdingsfestival den haag en organiseren een eigen jongerendebat in een van de bussen van het vfonds busplatform. www.h5mc.nl

    foNds 1818Fonds 1818 is een vermogensfonds dat financile steun geeft aan stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk voor het realiseren van maatschappelijke projecten. Kijk voor meer informatie op www.fonds1818.nl. voor jongeren onder de 24 jaar is er www.fonds1818-24.nl.

  • 24 www.bevrijdingSFeStivALdenhAAg.nL

    FAcebooK.com/bevrijdingSFeStivAL

    ZA. 9 MEI

    Jonathan Jeremiah ZO. 10 MEI

    alpha Blondy VR. 15 MEI

    Gotcha!DI. 19 MEI

    nils FrahmVR. 22 MEI

    michael prins29-31 MEI

    sniester Festival met Birth Of JOy, taymir, Sue the Night, Lydia LOveLeSS e.a.

    ZA. 13 JUNI

    symphonic JunctionreSideNtieOrkeSt eN tOrre fLOrim (de Staat)

  • twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 25

    plEiN VaN dE VrijHEid

    op het plein van de vrijheid op het malieveld biedt het bevrijdingsfestival ruimte aan organisaties die een belangrijke partner zijn voor het festival. Zij verzorgen diverse activiteiten en gaan met bezoekers in gesprek over hun werkzaamheden. niet-commercile organisaties die een kraam willen huren op het plein van de vrijheid kunnen contact opnemen via info@bevrijdingsfestivaldenhaag,nl

    rodE Kruishet rode Kruis helpt altijd, overal, iedereen. Zelfs in gebieden waar geen vrede is. benieuwd waarom rode Kruis hulpverleners hiervoor kiezen? Speel dan tijdens het bevrijdingsfestival de dilemma-game

    hero of humanity en ervaar zelf hoe je zou handelen tijdens een noodsituatie. ook maak je kennis met Siham, een rode Kruis-hulpverlener die Syrische vluchtelingen hielp en vertelt waarom ze zelf koos voor humanity. www.rodekruis.nl

    amNEsTy iNTErNaTioNal Amnesty international werkt voor mensenrechten. die waarborgen vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. jaarlijks worden miljoenen mensen door oorlogen, vervolging en armoede gedwongen hun huis en land te verlaten. een klein deel van hen zoekt toevlucht in europa. de eU-landen doen steeds meer om deze mensen buiten te houden. daardoor wordt de oversteek alleen maar gevaarlijker en overleden al duizenden mensen. europa kan deze tragedie voor haar kust niet negeren! ervaar op het bevrijdingsfestival of het je lukt om in een woelige, ijskoude zee niet overboord te slaan, maar veilig de overkant te bereiken. teken de petitie en vraag europese leiders om mensenlevens te redden. www.amnesty.nl

    prodEmosprodemos huis voor democratie en rechtsstaat informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stimuleert hen een actieve rol te spelen. in den haag biedt prodemos op en rond het binnenhof rondleidingen, debatten, exposities en cursussen aan. prodemos werkt in het hele land samen met gemeenten en provincies om burgers te betrekken bij politiek en besluitvorming. op internet is prodemos actief met digitale tools om de burger te betrekken bij politiek en besluitvorming, zoals de Stemwijzer. www.prodemos.nl

  • www.animecon.nl

    Anime 2015:Do not try this at home!

    51+ hours of Anime, Manga, Cosplay,

    Events, J-pop Music, Workshops, Games,

    Competitions, Japanese Food & Drinks,

    Martial Arts and lots & lots more.

    June 12 14:00 - June 14 17:00

    World Forum, The Hague

    Anime 2015-A6-1.indd 1 2/21/2015 10:47:57 PM

  • twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 27www.animecon.nl

    Anime 2015:Do not try this at home!

    51+ hours of Anime, Manga, Cosplay,

    Events, J-pop Music, Workshops, Games,

    Competitions, Japanese Food & Drinks,

    Martial Arts and lots & lots more.

    June 12 14:00 - June 14 17:00

    World Forum, The Hague

    Anime 2015-A6-1.indd 1 2/21/2015 10:47:57 PM

    plEiN VaN dE VrijHEid

    HaaGsE HoGEscHoolde haagse hogeschool is een belangrijke inhoudelijke partner van het bevrijdingsfestival den haag. de hogeschool weet als geen ander dat onderwijs een instrument is voor vrede en veiligheid. dat blijkt ook uit het brede scala aan activiteiten dat de school op dit gebied organiseert. de haagse hogeschool heeft op 5 mei een eigen area op het malieveld waar je onder meer kan helpen aan de bloeiplek voor vrijheid, studenten van de school begeleiden de activiteiten op de Sport Area en de school verzorgt verschillende lezingen in de bussen vanaf het vfonds busplatform. www.hhs.nl

    VfoNdshet vfonds (nationaal Fonds voor vrede, vrijheid en veteranenzorg) zet zich in voor de erkenning en waardering van oorlogs- en dienstslachtoffers van de nederlandse overheid waar ook ter wereld. daarnaast wil het vfonds de herinnering aan oorlog en vredesmissies levend houden door de slachtoffers te herdenken, maar boven alles ook de bevrijding, vrijheid en vrede vieren. in het belang van de vrede, ontfermt het vfonds zich over projecten die de democratie, mensenrechten en de internationale rechtsorde stimuleren. daarmee wil het vfonds het maatschappelijk debat over vrede en veiligheid op gang brengen en houden. ton heerts, directeur vfonds: "de bevrijdingsfestivals passen uitstekend bij de doelstelling van het vfonds voor erkenning en waardering van oude n jonge veteranen; mensen die zich wereldwijd inzetten voor onze vrede en vrijheid." www.vfonds.nl

    TErrE dEs HommEsKinderen horen in een veilige omgeving op te groeien. daar is iedereen het over eens. maar wat als de werkelijkheid anders is? wat als je als kind lange dagen moet werken, amper bewegingsvrijheid hebt en aan geweld en misbruik bloot staat? hoe kom je uit deze situatie? Kinderrechtenorganisatie terre des hommes biedt bezoekers van het bevrijdingsfestival den haag een unieke en indringende experience: zlf ervaren hoe een dag uit het leven van (huisslaafje) Amani (12 jaar) eruit ziet. met behulp van innovatieve techniek laat terre des hommes het publiek ondervinden waarom de strijd tegen kinderuitbuiting zo belangrijk is en hoe zij dit probleem aanpakt - zodat kinderen veilig kunnen opgroeien. het werk van terre des hommes komt zo dichterbij dan ooit. www.terredeshommes.nl

  • 28 www.bevrijdingSFeStivALdenhAAg.nL

    FAcebooK.com/bevrijdingSFeStivAL

    DANIEL BEGELEIDTPROBLEEMJONGEREN

    IN AMSTERDAM

    ZA 27 JUNI 2015 DEN HAAG

    NEDERLANDSEVETERANENDAG

    VETERANENDAG.NLVETERANENDAG.NLVETERANENDAG.NLKIJK VOOR MEER VERHALEN VAN VETERANEN OP

    WWW.VETERANENDAG.NL

    OUD-MARINIER DANIEL (48)BEGELEIDT PROBLEEMJONGEREN IN AMSTERDAM.

    Daarvoor was hij beveiliger in het Paleis op de Dam en succesvol DJ. Met de Mariniers was hij twee keer op missie in Cambodja. In het werk met de moeilijke jongeren heeft hij veel aan zijn opgedane kennis en ervaring bij de mariniers en vanuit zijn uitzendingen.

    Op zaterdag 27 juni wordt in Den Haag de Nederlandse Veteranendag gevierd, het nationale eerbetoon voor alle 115.000 Nederlandse veteranen. Oud, jong, man of vrouw en van alle missies, van Wo2 tot aan nu.

    HET IS LASTIG WERK, MAAR HET GEEFT VOLDOEN-ING OM NU ZO BIJ TE DRAGEN AAN DE NEDERLANDSE SAMENLEVING

    DANIEL, VETERAAN-BEGELEIDER

  • twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 29

    DANIEL BEGELEIDTPROBLEEMJONGEREN

    IN AMSTERDAM

    ZA 27 JUNI 2015 DEN HAAG

    NEDERLANDSEVETERANENDAG

    VETERANENDAG.NLVETERANENDAG.NLVETERANENDAG.NLKIJK VOOR MEER VERHALEN VAN VETERANEN OP

    WWW.VETERANENDAG.NL

    OUD-MARINIER DANIEL (48)BEGELEIDT PROBLEEMJONGEREN IN AMSTERDAM.

    Daarvoor was hij beveiliger in het Paleis op de Dam en succesvol DJ. Met de Mariniers was hij twee keer op missie in Cambodja. In het werk met de moeilijke jongeren heeft hij veel aan zijn opgedane kennis en ervaring bij de mariniers en vanuit zijn uitzendingen.

    Op zaterdag 27 juni wordt in Den Haag de Nederlandse Veteranendag gevierd, het nationale eerbetoon voor alle 115.000 Nederlandse veteranen. Oud, jong, man of vrouw en van alle missies, van Wo2 tot aan nu.

    HET IS LASTIG WERK, MAAR HET GEEFT VOLDOEN-ING OM NU ZO BIJ TE DRAGEN AAN DE NEDERLANDSE SAMENLEVING

    DANIEL, VETERAAN-BEGELEIDER

  • 30 www.bevrijdingSFeStivALdenhAAg.nL

    FAcebooK.com/bevrijdingSFeStivAL

    9839-02 A6 adv. Bierproeffestival 2015(Def).indd 1 05-03-15 17:12

  • twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 31

    HuisrEGEls

    We houden het graag netjes, leuk en beschaafd op het festivalterrein. En, eerlijk is eerlijk, zonder horeca-inkomsten kan een gratis festival niet bestaan. Daarom vragen we je rekening te houden met de volgende zaken:

    het is bezoekers niet toegestaan mee te nemen: plastic flessen, blik- of glaswerk of op een andere manier verpakte dranken. grote hoeveelheden voedsel professionele opnameapparatuur voor audio, film en video wapens of andere gevaarlijke voorwerpen harddrugs tijdens het betreden van het festivalterrein worden bezoekers hierop gecontroleerd.

    huisdieren zijn niet toegestaan.

    rijwielen, scooters, brommers e.d. zijn niet toegestaan op het evenemententerrein. deze dienen in de daarvoor bestemde stallingen geplaatst te worden. rijwielen die vastzitten aan hekken van het festival, zullen worden los geknipt en verwijderd.

    het is niet toegestaan open vuur te veroorzaken of vuurwerk af te steken op het evenemententerrein.

    het is niet toegestaan zonder toestemming van de organisatie op en/of rondom het evenemententerrein handelswaren te verkopen en/of te koop aan te bieden.

    het is niet toegestaan op en/of rondom het festivalterrein reclameuitingen in welke vorm dan ook te verspreiden of op te hangen zonder uitdrukkelijke toestemming van de organisatie.

    bezoekers betreden en wonen het evenement bij op eigen risico. de organisatie is niet verantwoordelijk voor enige vorm van lichamelijk of geestelijk letsel als gevolg van een bezoek.

    de organisatie is niet aansprakelijk voor zoekgeraakte en/of beschadigde eigendommen, alsmede voor schade in welke vorm dan ook aan bezoekers zelf.

    het is voor bezoekers jonger dan 18 jaar niet toegestaan alcoholische dranken te kopen, aan te nemen of te nuttigen.

    bezoekers zijn verplicht zich te houden aan de voorschriften en aanwijzingen van de organisatie, beveiliging, medisch team en andere bij het festival betrokken partijen.

    hinderlijk gedrag kan leiden tot verwijdering van het evenemententerrein.

    9839-02 A6 adv. Bierproeffestival 2015(Def).indd 1 05-03-15 17:12

  • LandingsplaatsHelikopter

    Hoofdpodium

    Sena Talent Stage

    Plein van de Vrijheid

    Vfonds Busplatform

    Festivalmarkt

    Kindertuin

    Sport AreaHilton VIP-Lounge

    Eten & Drinken

    Eten & Drinken

    Eten & Drinken

    32 www.bevrijdingSFeStivALdenhAAg.nL

    FAcebooK.com/bevrijdingSFeStivAL

    HOOFDPODIUM13.00 13.30 OG3NE13.45 14.30 Typhoon14.50 15.00 Opening wethouder Karsten Klein15.00 15.45 Kensington 16.15 16.55 Piata & guests16.55 17.05 Vijf Voor Vijf17.05 17.35 Van 5 naar 1518.05 18.55 3JS19.25 20.15 Radio Riddler (UK)20.45 21.30 Jett Rebel22.00 23.00 Orkest Koninklijke

    Luchtmacht & Emmaly Brown

    SENA TALENT STAGE13.30 14.00 Darlyn14.30 15.10 Jon Tarifa15.40 16.20 Bells Of Youth16.50 17.30 Mama Franko17.55 18.25 Tourette On Tour 18.50 19.35 Luminize20.00 20.30 Broederliefde20.30 22.00 Oh Oh Intro DJs22.00 23.00 Charly Lownoise & Mental Theo

    plaTTEGroNd

    Volg het Bevrijdingsfestival bij Omroep West. 5 mei op Radio West en zaterdag 9 mei op TV West. Meer info op pagina 10.

  • LandingsplaatsHelikopter

    Hoofdpodium

    Sena Talent Stage

    Plein van de Vrijheid

    Vfonds Busplatform

    Festivalmarkt

    Kindertuin

    Sport AreaHilton VIP-Lounge

    Eten & Drinken

    Eten & Drinken

    Eten & Drinken

    twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 33

    Stap op het Malieveld in de bus voor een bijzonder ritje met sprekers aan boord, of rij naar het Wijkpark Transvaal of Theater De Vaillant.

    Vfonds Busplatform 113.45 14.15 Haags 5 Mei Comit Jongerendebat14.30 15.00 Puur Gelul: Omar Dahmani15.15 15.45 Puur Gelul: Arie Koomen16.00 16.30 Puur Gelul: Renske de Greef16.45 17.15 DeBattle17.30 18.00 Jan Eikelboom

    Vfonds Busplatform 214.00 14.30 De Haagse Hogeschool:

    My Freedom, Your Chains?14.45 15.15 De Haagse Hogeschool: Jouw

    vrijheid, mijn vrijheid? 15.30 16.00 De Haagse Hogeschool: Vrijheid! 16.15 17.15 De Haagse Hogeschool:

    Joris Voorhoeve17.30 18.15 Tong Tong Ride18.30 19.00 Vrijheidscollege: Petra Stienen

    podIum WIJKparK transVaal12.30 - 13.15 Diamonds 200013.30 - 13.45 DeBattle Showcase13.45 - 14.30 Kasba15.00 - 15.45 Bosperus16.15 - 16.45 Hind17.15 - 18.00 La Fiesta18.30 - 19.15 Basile Maneka Lukadi

    tHEatEr dE VaIllant12.30 - 13.00 Tipico Den Haag13.00 - 13.15 Welkomstwoord wethouder

    Rabin Baldewsingh13.15 - 13.45 Lezing Aspha Bijnaar14.00 - 14.30 Basily Boys ft. Noa Ey15.00 - 15.30 Klezmertrio Mazzel ft. Rolinha Kross15.45 - 16.00 DeBattle Showcase

    plaTTEGroNd

  • 34 www.bevrijdingSFeStivALdenhAAg.nL

    FAcebooK.com/bevrijdingSFeStivAL

    mET daNK aaN

    De veertien Bevrijdingsfestivals in Nederland kunnen niet georganiseerd worden zonder de steun en hulp van verschillende partijen. Het Nationaal Comit 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals willen speciaal de nationale hoofdsponsor vfonds en de Rijksoverheid bedanken voor hun substantile bijdrage aan de Bevrijdingsfestivals. het bevrijdingsfestival den haag wordt verder mogelijk gemaakt door:

    GEmEENTE dEN HaaG

    foNds 1818

    loTTo

    posTcodE loTErij

    baNKGiro loTErij

    HaaGsE HoGEscHool

    HilToN THE HaGuE

    jupilEr

    sENa

    GraNd caf crEmErs

    Verder danken wij (in alfabetische volgorde): AcKU, 3Fm, b2dl, bibliotheek den haag, biZ paul Krugerlaan, buurthuis boerenplein, colorworks, de woelige Stal, defensie, den haag marketing, dunea, Fa Fa Star Academy, galaxy Security, haags 5 mei comit, haags productiebedrijf, haagse hopjes, hemA, hogeschool windesheim, htm, humanity house, in2me events, jan taminiau, jozias van Aartsen, Karsten Klein, Koninklijke Luchtmacht, Lopers van de den haag marathon, Lowtone, metro, noS, nL pop Awards, nS, omroep west, orange Artist promotion, path, pro Festi, rabin baldewsingh, Shipmate, Smith communicatie, Staatsbosbeheer, StAd media, Stadskrant, Stichting vrijheidscolleges, the Zoo catering, theater de vaillant, tong tong Fair, United exposure, veteraneninstituut, wbS evenementen en iedereen die een bijdrage levert aan het bevrijdingsfestival den haag.

  • twitter.com/bevrijdingdh downLoAd de App '5 mei' voor iphone & Android 35

    www.humanityhouse.org

    C

    M

    Y

    CM

    MY

    CY

    CMY

    K

    HMH12094_advertentie.pdf 1 3/3/14 11:54 PM