BERGRACE NIEUWS 2015

11
Bergrace nieuws St. van Berg tot Berg race – Wageningen. Augustus 2015. Vrijdag 6 November 2015 de hoge born pag.9 bergrace your challenge sfeer onderweg move gala kids race Heel loopt hard! www.bergrace.nl

description

Het laatste nieuws over de Bergrace by Night van november 2015, Heel Wageningen Loopt Hard en de Kidsrun.

Transcript of BERGRACE NIEUWS 2015

Page 1: BERGRACE NIEUWS 2015

Bergrace nieuws St. van Berg tot Berg race – Wageningen. Augustus 2015.

Vrijdag 6 November 2015

de hoge born pag.9

bergrace your challenge

sfeer onderweg

move gala

kids race

Heelloopt hard!

www.bergrace.nl

Page 2: BERGRACE NIEUWS 2015

Plantsoen 57a, 6701 AS WageningenTel: 0317 - 41 25 31 - www.weringh.nl

APOTHEEK VAN WERINGH

Heel Wageningen loopt hard...

Een gezond initiatief dat wij van harte steunen!

Binnenhaven 69a, 6709 PD WageningenTel: 0317 - 41 25 23 - www.apotheek-tenhoopen.nl

APOTHEEK TEN HOOPEN

Commandeursweg 8, 6721 TZ BennekomTel: 0318 - 41 42 92 - www.apotheekbennekom.nl

BENNEKOMSE APOTHEEK

Een nieuw element in de Bergrace by Night - Xperience van 6 november 2015.1.000 tot1.500 Wageningse deelnemers aan de start en nadien een Afterparty in Junushoff.Aan het loopprogramma van de Bergrace by Night Xperience en de Afterparty met live band en Dj, in het Jungle restaurant van Ouwehands dierenpark, verandert helemaal niets. De start - en finish locatie blijven hetzelfde, net als het Move Gala vooraf en alle sfeer elementen langs het parcours. De deelnemer aan Heel Wageningen Loopt Hard start tegelijk met de overige deelnemers. Dus dat blijft allemaal gelijk en is er weer veel te genieten tijdens de race. Dat geldt ook voor de prijsuitreiking in het Jungle restaurant, de prijzen- en prijzengeld en Afterparty. Maar voor Wageningse deelnemers aan de 5,6 en 7,6 km. gaat er wel het één en ander veranderen.Sta je ingeschreven met Wageningen als woonplaats dan kun je het startnummer niet meer ophalen in Ouwehands dierenpark. Uitsluitend in de Bergrace Shop 4 en 5 november of op 6 november in schouwburg Junushoff. Het grote voordeel is, je kunt dan direct naar de start gaan en de kledingtas achter laten in Junushoff. After Party in JunushoffSpeciaal voor de Wageningse deelnemers, hun familie en supporters wordt er ook een Afterparty georganiseerd in Junushoff met diverse Wageningse bandjes en een Dj. Dit feest gaat duren tot ± 01.30 uur en begint al vroeg i.v.m. de Bergrace Kids Race. Om 23.00 uur worden de snelste vijf deelnemers uit Wageningen van de 5,6 km gehuldigd in Junushoff en om 23.30 uur van de 7,6 km. Totale waarde aan Bergrace waardebonnen voor de winnaars is € 420,-- en worden verdeeld onder de snelste vijf deelnemers. Vier maal een waardebon van € 50,-- voor de snelste Wageninger, zowel bij de dames als de heren. Behoor je ook tot de snelste vijf van het totaal klassement per onderdeel blijf dan in Rhenen voor de prijsuitreiking. De waardebonnen van de snelste Wageninger worden dan toegestuurd. Ook voor de HWLH deelnemers zijn er uitslagen. Je naam en tijd komt terug in de totaal uitslag en in de uitslag met de woonplaats Wageningen. Je prestatie wordt dus dubbel zichtbaar.Opgelet. De Hatro bus brengt je na de finish in Ouwehand weer terug naar Junushoff. De laatste bus uit Rhenen vertrekt om 23.30 uur vanaf de gebruikelijke parkeerplaats naast het Restaurant Wereldpaleis.

Speciaal T- shirt. Voor Heel Wageningen Loopt Hard (HWLH) is er een speciaal functioneel T- shirt verkrijgbaar waarmee je aangeeft dat je hebt deelgenomen. Het is een fris limegroen T-shirt met het bekende Bergrace logo aan de voorzijde en op de achterzijde de tekst: “Ik was erbij Heel Wageningen Loopt Hard”. Een origineel shirt waarmee je gezien mag worden. Verkrijgbaar in verschillende maten, dames en heren model, voor de speciale prijs van € 12,95 p.st. bij voorinschrijving.

Heel Wageningen Loopt Hard

Doe mee op 6 november a.s. want Heel Wageningen Loopt Hard wordt alleen in november gehouden. Je kunt aan diverse extra trainingsmogelijkheden meedoen om in goede conditie te komen om de doelstel-ling te halen. Zie pag. 13 & 15. Meld je aan, volg ons op facebook en kijk regelmatig op www.bergrace.nl voor nog meer sportieve uitdagingen.

Bergrace nieuws 2 Augustus 2015 augustus 2015 3 bergrace nieuws

Page 3: BERGRACE NIEUWS 2015

Bergrace by Night for Kids terug van weggeweest HEEL WAGENINGEN

LOOPT UIT VOOR DEZE PRACHTIGE VOORSTELLINGEN IN JUNUSHOFF

Slagerij van Kampen

Huub Stapel, MV2

Veldhuis en Kemper

Tineke Schouten

Nijntje

Eline Vere

Het Groot Niet Te Vermijden

Simone Kleinsma

Paul de Leeuw

Suske en Wiske, de musical

De Edwin Evers Band

Frans Bauer

Lenette van Dongen

Frank Boeijen

Rowwen Hèze

Ashton Brothers

Chez Brood

en nog veel meer ...

Kijk op junushoff.nl en koop je kaartjes

Theater Junushoff / Plantsoen 3 / Wageningen / www.junushoff.nl

Voor de achtste keer wordt op vrijdagavond 6 november weer de gezellige en succesvolle Bergrace Kids Run weer gehouden. Start & finish is op de sfeervolle Markt in het centrum van Wageningen. De terugkomst was een wens van vele kinderen daarom rekenen wij weer op een grote deelname.Gekozen is om te starten in meerdere leeftijdscategorieën dat geeft een rustiger en gelijkwaardiger verloop van de races en maakt het extra leuk om aan mee te doen en om naar te kijken voor de toeschouwers. Je ontvangt als extra een meer kleurig lichtstaafje wat bijdraagt aan de bijzondere sfeer van deze Bergrace Kids race.

Dit keer zal de prijsuitreiking voor de nummers 1 t/m 3 plaatsvinden in Schouwburg Junushoff gelegen aan het Plantsoen waar ook de Afterparty voor de jeugd plaats vindt.

Het Programma.

18.45 uur Warming up. Deze vindt plaats op de Markt.

19.00 uur Start Jongens & Meisjes 3 t/m 5 jaar Afstand 500 mtr. Twee ronden om de kerk op de Markt.

19.10 uur Start Meisjes 6 & 7 jaar.Afstand 750 mtr. Een kleine ronde om de kerk en een rondeom het stadhuis.

19.20 uur Start Jongens 6 & 7 jaar. Afstand 750 mtr. Een kleine ronde om de kerk en een rondeom het stadhuis.

19.30 uur Start Meisjes 8 t/m 10 jr. Afstand 1000 mtr. Twee grote ronden van 500 mtr.

Goede doel: Zorgboerderij de Hoge Born.Ook deze keer is er weer een goed doel gekoppeld aan dit sportieve evenement. Een goed doel dichtbij huis en al een beetje bekend van de Bergrace Avonturen wandel–4–daagse.Van het inschrijfgeld gaat € 0,50 per deelnemer naar Zorgboerderij de Hoge Born. Een extra bijdrage is mogelijk via het inschrijfformulier. De informatie over de activiteiten van De Hoge Born is te vinden op pagina 9 en op www.dehogeborn.nl.

Inschrijven Voorinschrijven is mogelijk t/m zondagavond 25 oktober 19.00 uur. Persoonlijk na-inschrijven en het afhalen startnummeren alle overige informatie kijk op www.bergrace.nlBij het inschrijfgeld van € 5,95 is inbegrepen:de bijdrage van € 0,50 aan Zorgboerderij de Hoge Born • een startnummer met voor- en achternaam. Wanneer je tijdig inschrijft.• een medaille • een meerkleurig lichtstaafje• een pakje frisdrank • een kortingsbon van 25% op een bezoek aan Ouwehands dierenpark• een kortingsbon van € 4,00 op het toegangsbewijs van zwembad de Bongerd in Wageningen• een kortingsbon bij een besteding bij P.K. Running Shop in Dodewaard• en inclusief de HUUR van een witte ChampionChip voor de uitslagenverwerking.

Feestelijke huldiging Het bijwonen van de huldiging van de nrs. 1 t/m 3 van alle afstanden is de moeite waard. Het vindt plaats in schouwburg Junushoff.19.45 uur. Winnaars Bergrace Kids Run. 500 & 750 mtr. 20.40 uur. Winnaars Bergrace Kids Run. 1000 & 1250 mtr.

Prijzen voor de winnaars De nummers 1 t/m 3 ontvangen een mooi beeldje van een hardloper, ’n lichtgevende Hawaikrans en een os bloemen van Elsenaar

TijdregistratieBij de Bergrace Kids Run zal de tijdregistratie plaatsvinden middels een speciale witte ChampionChip. De huurprijs is al bij het inschrijfgeld van € 5,95 inbegrepen. Verplichte teruggave Chip. Meer info op de site.

19.40 uur Start Jongens 8 t/m 10 jr. Afstand 1000 mtr. Twee grote ronden van 500 mtr.

19.50 uur Start Meisjes 11 t/m 13 jr.Afstand 1250 mtr. Een kleine van 250 mtr. en twee grote ronden van 500 mtr.

20.00 uur Start Jongens 11 t/m 13 jr.Afstand 1250 mtr. Een kleine ronde van 250 mtr. en twee grote ron-den van 500 mtr.

Prijsuitreikingen. Deze vinden plaats op het podium in Junushoff.19.45 uur Prijsuitreiking over 500 en 750 meter. 20.40 uur Prijsuitreiking over 1000 en 1250 mtr.

Medaille. Een fraaie medaille ontvang je wanneer je over de finishlijn komt inclusief een pakje frisdrank.

Bergrace nieuws 4 Augustus 2015 augustus 2015 5 bergrace nieuws

Page 4: BERGRACE NIEUWS 2015

Bergrace by Night Xperience Een sfeervolle nachtloop Vrijdagavond 6 november, de najaars editie van 2015. Een herhaling inclusief de nieuwe succesvolle elementen van de april editie. Zoals het flitsende en swingende Move Gala en de diverse licht- en geluidseffecten langs het parcours. Het eindigt allemaal om 02.00 uur met de grote finale tijdens de Afterparty dit keer met live music van de band KIX en de Dj Mark in het Junglerestaurant van Ouwehands Dierenpark. Verwacht wordt dat tijdens deze Xperience zo’n 4500 hardlopers uit meer dan 300 plaatsen de Grebbeberg gaan bestormen en een bijzondere ervaring gaan beleven. Er komen steeds meer nachtlopen, maar die van de Bergrace is en blijft uniek met al zijn sfeer elementen.Het is een echte nachtloop, de eerste start is al 19.00 uur en de laatste loper finisht om half één ’s nachts. De vroege start heeft te maken met de Kids race op de Markt in Wageningen.

De 3,3 km is een vast onderdeel geworden met start en finish in Ouwehands Dierenpark. Een perfecte wijze om kennis te maken met de Bergrace sfeer waaronder de 1000 brandende kaarsjes op de Grebbeberg. Zo kan Iedereen aan zijn sportieve trekken ko-men en nog eens lang genieten van de party in het Jungle restaurant.

Zeker de moeite waard om een keer laat naar bed te gaan. Vandaar de uitnodiging om op vrijdagavond 6 november naar Wageningen – Rhenen te komen om te genieten van deze unieke loop en Afterparty.

Het Programma.Keuze uit vier afstanden die allemaal finishen in Ouwehands dierenpark.

PK RUNNINGSHOPDalwagen 436669 CB DodewaardTel: 0488 480350www.pkrun.nlfacebook.com/pkrun

P GRATIS PARKEREN VOOR DE DEUR

Met de gratis voet- en loopanalyse en de deskundigheid van de adviseurs – die allemaal ervaren hardlopers zijn – is PK Runningshop dé toonaangevende hardloop- en wandelspecialist van Nederland. Het is niet per se nodig om een afspraak te maken voor het aanmeten van je schoenen. Ook als je ‘zomaar’ binnen loopt, word je natuurlijk zo spoedig mogelijk geholpen. Het advies van PK is echter populair, en er zijn dagen dat daardoor een wachttijd ontstaat. Daarom biedt PK voortaan ook de mogelijkheid om online een afspraak te maken.

Als je zonder afspraak naar PK Runningshop komt, schrijf je je bij binnenkomst even in, waarna ieder op volgorde van binnenkomst geholpen wordt. Wil je er echter zeker van zijn dat je direct geholpen kunt worden, dan is het handig om vooraf een afspraak met één van onze adviseurs te maken. Op de website kun je je vooraf aanmelden, waarbij je zelf de afspraak op het door jou gewenste moment vastlegt.

Kijk voor meer informatie op www.pkrun.nl.

Laat je hardloop- en wandelschoenen altijd gratis aanmeten bij PK Runningshop

Deskundig advies bij PK Runningshop: nu ook op afspraak mogelijk!

Voor het beste schoenadvies ga je naar PK Runningshop!

Hardloop- of wandelschoenen koop je niet zomaar. Het is van belang dat de schoenen aansluiten bij je voettype en loopstijl. Met de juiste hardloop- of wandelschoen verklein je de kans blessures aanzienlijk. PK Runningshop analyseert daarom je voeten en loopbeweging op uiterst deskundige wijze. Bovendien wordt de slijtage van je huidige schoenen beoordeeld en neemt de adviseur eventuele fysieke klachten of blessures mee in de overweging.

Alle adviseurs van PK Runningshop zijn ervaren hardlopers en zijn allemaal al vele jaren werkzaam bij PK. De grote schat aan gedeelde kennis biedt je de garantie dat zij de schoen kunnen vinden die bij uitstek voor jou geschikt is.

Voor de verschillende typen lopers heeft PK ook verschillende soorten schoenen in zijn assortiment. Ben je bijvoorbeeld een hardloper die vooral graag op onverharde paden en door de bossen loopt? Dan heeft PK zeker voor jou een goede trailschoen in huis.

Punten sparen voor een aantrekkelijke kortingOp al je aankopen (afgeprijsde en kortingsartikelen uitgezonderd) bij PK ontvang je punten, die op jouw klantaccount worden bijgehouden. Bij iedere € 10,- die je besteedt, ontvang je een punt. Als je 25 punten hebt verzameld, ontvang je een kortingsvoucher van € 25,-.

Gratis parkeren voor de deur

Persoonlijk en deskundig advies

Gratis statische en dynamische voetanalyse

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Twee 35m lange testbanen met video-opname

Starttijd Afstanden3,3 km Start Ouwehands Dierenpark

20.15 uur Warming up Jazz dance & More20.30 uur Start Mannen20.35 uur Start vrouwen21.55 uur Prijsuitreiking - Jungle Restaurant

5,6 km Start Marijkeweg - Wageningen20.30 uur Bergrace Move Gala21.10 uur Start Mannen21.20 uur Start Vrouwen21.25 uur Start Jongens - Scholieren project21.30 uur Start Meisjes - Scholieren project22.30 uur Prijsuitreiking - Jungle restaurant

7,6 km Start Markt - Wageningen21.30 uur Bergrace Move Gala22.15 uur Start Mannen22.30 uur Start Vrouwen23.30 uur Prijsuitreiking - Jungle restaurant

11,6 km Start Markt - Wageningen22.30 uur Bergrace Move Gala23.10 uur Start Mannen23.15 uur Start Vrouwen01.15 uur Prijsuitreiking - Jungle restaurant

Inschrijven. Via internet www.bergracebynight.nlHet inschrijfgeld bedraagt € 12,95 p.p. bij voorinschrijving

Belangrijk data bij voor-inschrijving.• Maandag 19 oktober - 19.00 uur sluit voor-inschrijven met startnummer incl. naam – woonplaats.• Zondag 25 april - 19.00 uur sluit voor-inschrijven met een éénmalige bankmachtiging.

Nadien voor- en na inschrijven mogelijkheden kijk op www.bergracebynight.nl Dat geldt ook voor het afhalen van het start-nummer.

Bij het inschrijfgeld is inbegrepen• Twee testlopen op zaterdagmorgen 17 en 31 oktober. • 12, 19 en 26 sept. en 3, 10 en 24 okt. Gratis trainingen. • Een flesje sportdrank of water bij de finish. • Het bekende Bergrace lichtstaafje. • Een unieke medaille. • Danceparty ook voor meekomers in Ouwehands Dierenpark. • Een kortingsbon van PK Runningshop • Een kortingsbon van 25% voor Ouwehands Dierenpark.• Bergrace Move Gala - een Xperience.

Voor de eerste start van elke afstand kun je meedoen aan een 45 min. Bergrace Move Gala.

Met optredens van dansers, breakdancers en sportinstructeurs. Een gala waarbij je niet kan blijven stilstaan en wordt je meegetrokken door de muziek en prachtige lichteffecten. Een sfeervolle wijze om lekker opgewarmd te beginnen.

Voldoende redenen om vroegtijdig naar de Wageningen te gaan om deel te nemen.

Een mooi maatschappelijk doel zo dicht bij.De Hoge Born Wageningen: biologische zorg- en behandel-boerderij op één plekEen actie voor de mensen die daar actief zijn door een bijdrage te geven waar aan ze plezier gaan beleven. We vragen om op het inschrijfformulier een bijdrage te vermelden. Alle kleintjes maken samen een groot bedrag welke door de stichting wordt verdubbeld. Voor het totaalbedrag wordt een passend cadeau geschonken. Op pag. 9 alle informatie en de actie met de papieren zak.

De speciale sfeer bij de Bergrace by Night

• 1000 brandende kaarsjes op de Grebbeberg• De duizenden gratis lichtstaafjes • Grote fakkels en sfeermuziek langs het parcours • Move Gala voor elke afstand• Afzonderlijke start voor mannen en vrouwen • Een unieke medaille • Fraaie herinneringen extra te bestellen • Full colour Bergrace Running Socks aanbieding• Een bewaarstartnummer met voor- achternaam en woonplaats• Prijzengeld voor mannen en vouwen gelijk. Totaal € 2280,--• Muzikale huldiging van 40 winnaars • Unieke prijzenverdeling van 216 categorie winnaars• Gratis met de bus naar de start

Bergrace nieuws 6 Augustus 2015 augustus 2015 7 bergrace nieuws

Volg ons ook via socialmedia: https://www.facebook.com/bergracebynight

Page 5: BERGRACE NIEUWS 2015

De hoge born

• logeren• (para)medische zorg• specifieke ondersteuning

Bij Ziderismag je zijn wie je bent,kun je groeien naar vermogen,ondersteunen wij je naar persoonlijk geluk

Je kunt Zideris terecht voor:• wonen• ambulante begeleiding• wmo-ondersteuning• (participerende) dagbesteding

Vrijwilligers gezocht!Kun jij je goed verplaatsen in iemand met een verstandelijk beperking? Lijkt het je leuk je als vrijwilliger in te zetten, bijvoorbeeld als sportmaatje? Dan nodigen we jou graag uit om kennis met ons te maken! Wij zoeken in Wageningen o.a.:

• Kookvrijwilligers: gezond koken met de groep• Sportieve vrijwilligers: wandelen, skeeleren of fietsen op de duofiets• Vrijwilligers vrije tijdsbesteding: samen puzzelen, naar de bioscoop, koffie drinken

We bieden je vrijwilligerswerk met een leuke doelgroep en veel ruimte voor eigen input. De uren die je inzet gaan in overleg. De glimlach van de cliënt is de grootste beloning die je maar kunt krijgen! Kijk voor alle mogelijkheden op www.zideris.nl/vacatures!

Zideris WageningendagbestedingCrocusstraat 51c • Kaarsen- en keramiekatelier en Kadowinkel Generaal Foulkesweg 15 • EigenhandigBornsesteeg 87 • Zorgboerderij De Hoge Born

wonenCrocusstraat 51 a, bGeneraal Foulkesweg 15

De Hoge Born: biologische zorg- en behandelboerderij op één plekIn het Binnenveld, op de grens van Wageningen en Bennekom, ligt aan de Bornsesteeg, op een steenworp afstand van de campus van de Wageningse universiteit, de biologische boerderij De Hoge Born. Het is niet alleen een biologische boerderij met een uitgebreide winkel, maar als onderdeel van Lievegoed Zorggroep wordt er op antroposofische basis ook brede psychiatrische zorg geboden aan mensen met chronisch psychische problematiek. Ze vinden er beschermd werk. Ook wordt er behandeling geboden in dagdelen. De Hoge Born werkt op basis van de volgende punten: 1. Het bieden van Nederlandse producten. 2. De waarde van onze natuur. 3. Het ondersteunen van mensen. 4. Het goede leven: goed en gezond eten is leuk.

De Hoge Born biedt een rustige omgeving, ver van de dagelijkse hectiek, waar de natuur dichtbij en inspirerend is. Hans Janssen is bedrijfsleider van De Hoge Born, de zorg- en behan-delboerderij met een biologisch groente- en fruitbedrijf. “We zijn een dagbestedingsbedrijf, een ontmoetingspunt voor mensen, die psychische hulp nodig hebben en die in een veilige omgeving kunnen opbloeien. Daarin werken we samen met veel Wageningse bedrijven. We werken met jong volwassenen van 18 tot 21 jaar en volwassenen in een tweed-aagse dagbehandeling, mensen met psychische problemen, met een verslavingsverleden of met een lichte handicap. Zideris is hier actief met mensen met een verstandelijke beperking. Dan is er ook nog het Klus-senatelier van Solidez, waar langdurig werklozen overal in Wageningen klussen uitvoeren”, aldus Janssen. Verder heeft een aantal Wageningse studenten er een studententuin, “Communication Garden”, een soort oefentuin, waar iedereen op aan kan sluiten. Hans Janssen: “Iedereen die hier komt, is zeer verbaasd. Werken met mensen met een verstandelijke beperking is slechts een fractie van wat er hier gebeurt. Zo maken veel mensen uit de omgeving gebruik van onze biologische winkel. Hier doen wij mee met de spaarzegelactie van Wa-geningse Weelde. De winkel loopt heel goed. In de vakantieperiode krijgen we er ook nog de vakantiegangers bij. Enkele honderden klanten per dag is dan het gevolg”.

Alle deelnemers van de Bergrace by Night krijgen een papieren zak met een sticker van De Hoge Born. Iedereen die hiermee naar de winkel komt, krijgt de zak gevuld met aardappelen, een wortel en een ui: de basis voor hutspot. Deze actie duurt twee maanden. Hans Janssen: “We zijn positief over de samenwerking met de Bergrace, die door de Vierdaagse is ontstaan. We doen veel met goede doelen. We werken samen met de universiteit, met het Restaurant van de Toekomst en met Restaurant Heerlijk in de Heerenstraat. We zitten goed in de Wageningse samen-leving. Zo hebben we ook een vaste schare fans, die hier de kippeneieren komt halen. Er zijn 1200 eieren per week. Onze kippen krijgen het restafval van groente en kruiden en biologischlegmeel. Fijnproevers weten onze eieren te waarderen. Kinderenmogen de eieren zelf rapen”. Janssen is blij met De Hoge Born: “Een kleinschalige zorg/landbouwcombinatie, waar je zelf bessen mag plukken, eieren rapen en tomaten plukken in de kas”.

Bergrace nieuws 8 Augustus 2015 augustus 2015 9 bergrace nieuws

Page 6: BERGRACE NIEUWS 2015

Bergrace Your Challenge in Lunteren

Unieke locatie.De Goudsberg is hiervoor een uitstekende locatie, in prachtige natuur en door de voormalige zandafgraving en rond het Middelpunt van Nederland. Het par-cours is echt Challenging. Per ronde 200 mtr. hoogte verschil. Smalle paadjes met veel los zand, boom-wortels, erosie geulen, fikse hellingen en afdalingen kenmerken het terrein. Per ronde zo’n 20 punten waar je het verschil kunt maken. Een ritje naar de Ardennen kun je uit sparen, ook hier is voldoende uitdaging. Iedereen start gelijk, omdat er een lange aanloop ronde is.

Een Trail Run en Obstacle Event waar de natuur de grootste uitdager is.

Zondag 20 september kun je, op de Goudsberg gelegen aan de Hessenweg in Lunteren, voor de derde keer meedoen aan een Trail Run op een fantastische locatie. Een loopsport onderdeel welke snel aan populariteit wint bij hardlopers die op zoek zijn naar een nieuwe persoonlijke uitdaging – Challenge. Je hebt de keuze mogelijkheid uit een Trail van 10 of 20 km, dat wil zeggen er moeten 1 of 2 ronden worden afgelegd. Of je kunt deelnemen aan een Obstacle Run van 5 of 10 km. en een Obstacle Run Plus van 10 km.Het is klauteren, kruipen en klimmen over en onder de obstakels door en volop genieten van o a. een waterglijbaan en een grote variatie aan originele hindernis-sen. De basis is het Trailrun parcours maar met bypasses word je naar de Obsta-cles geleid.

Op zaterdag 12 september, aanvang 10 uur, kun je gratis deelnemen aan een Trail Run clinic welke wordt verzorgd door Hans Dickhout ervaren Trailrunner en medewerker van PK Running Shop. In ± 75 min. kun je veel te weten komen over Trailrunning en het parcours op de Goudsberg. Na afloop is er een blikje sportdrank of water en gelegenheid tot na praten.Verzamelpunt is de ingang van de Goudsberg t/o recre-atiepark de Goudsberg aan de Hessenweg in Lunteren.

Foto Mischa Visser

Programma & Starttijden

Obstacle Run10.15 uur : 5 & 10 km (5 km halve ronde)15.15 uur : 10 km Obstacle Run Plus

Trail Run 12.15 uur : 10 – 20 km, (Ronde van 10 km)

Voor-inschrijfgeldTrail Run per onderdeel € 14,95. Exclusief de MyLaps chip.Obstacle run per onderdeel € 18,95. Exclusief de MyLaps chip.

Foto Mischa Visser

Publieksvriendelijk.Het parcours is behoorlijk compact en daardoor aantrek-kelijk voor de toeschouwer. Op diverse plaatsen nabij de start- en finish, passeren de lopers meerdere keren. Op een gezellig terras voor de tent kun je alles goed volgen dankzij de speaker en genieten van een hamburger en een drankje.

Een hele dag sportief bezig zijn in de natuur en je persoonlijke grenzen opzoeken.

Inschrijven en alle informatie op www.bergrace.nl Meldt je ook aan op facebook.Tel. 06 51128244 of [email protected]

GRATIS TRAIL RUN CLINIC.

Wij durven, met bijna zekerheid, te zeggen dat u uw

kleding aanpast aan uw sportbeoefening. Wist u dat

dit ook geldt voor de eisen die uw sport stelt aan uw

gezichtsvermogen. Dit is per sport vaak zeer ver-

schillend. Bril Negenentwintig voert een zorgvuldig

geselecteerde collectie sport- en activiteitsbrillen

met ieder zijn sport-specifi eke kwaliteiten. Wij kun-

nen u daarom zeer gericht adviseren met welke bril

en/of soort glazen u het maximale uit uw gezichts-

vermogen kunt halen om optimaal te presteren.

Vraag naar onze oplossingen voor uw sport,

wij helpen u graag!

Onze merken sport- en activiteitsbrillen:

ADIDAS, LACOSTE, NIKE en OAKLEY

EEN TRAIL- OF

OBSTACLERUN IN 3-DELIG

GRIJS?

Bergrace nieuws 10 Augustus 2015 augustus 2015 11 bergrace nieuws

Page 7: BERGRACE NIEUWS 2015

Start vóór 11 september het 8 weken SPOEDPROGRAMMA bij Sportcentrum De Plataan en loop op vrijdag 6 november de BergRace by Night!

IDEAAL VOOR STARTERS• 2x per week trainen op de Milon Cirkel• 1x per week extra training• Body-analyse voor en na

MELD JE NU AAN!Bel naar 0317-414114 of kijk op www.sportcentrumdeplataan.nl

“HEEL WAGENINGEN LOOPT HARD”

Plataanlaan 1 • Wageningen

BEN JIJ AL FIT?Speciale

BergRace aanbieding

€ 75,- i.p.v. € 133,-

8 weken spoedtraining voor startende

sporters!

Onbeperkt sporten incl.

GRATIS body-analyse voor en na!

Sportpodotherapie; een nieuwe specialisatie binnen de voetzorg

Sinds 2007 is Michiel Luttikhuis werkzaam als podotherapeut. In april 2012 heeft hij het diplomasportpodotherapie behaald. Als één van de eerste dertig sportpodotherapeuten in Nederland heeft hij zich gespecialiseerd in specifieke voet- en schoenproblemen bij sporters. Michiel Luttikhuis is zelf 17 jaar actief volleyballer.

Zere voeten, menig sporter moet er niet aan denken. Toch is dit een veel voorkomend probleem. De ochtend na een sportactivi-teit wakker worden met een pijnlijk en stijf gevoel in de voeten. Indien dit meerdere malen, achtereenvolgend, optreedt is dit een waarschuwing van het lichaam. De klachten kunnen resulteren in overbelasting van de voeten. Bij een overbelaste voet wacht men vaak lang af voordat er actie ondernomen wordt. Wat vanzelf is gekomen, zal ook vanzelf wel weer weggaan. Niets is minder waar bij een overbelaste voet. De klachten ontstaan vaak door een afwijkende voetstand of voetfunctie in combinatie met niet goed passend schoeisel. Ineens is er een drukkende pijn, steken of tintelingen in de voor-voet of tenen, pijn ter hoogte van de enkel, voetboog of hiel. Daarbij kunnen er klachten aan de benen, knieën, heupen of rug optreden.

De sportpodotherapeut kan middels een uitgebreid onderzoek een diagnose formuleren en een behandelplan opstellen. Tijdens het onderzoek wordt aan de hand van een 3-D scan, statische- en dynamische drukmeting en analyse van het looppatroon de voetstatiek en voetfunctie beoordeeld. Vervolgens wordt het behandelplan opgesteld. Het behandelplan kan bestaan uit verschil-lende onderdelen zoals het vervaardigen van sportzolen of het geven van een klachtgericht sportschoenadvies.

De meeste zorgverzekeraars kennen vergoedingsvormen voor sportpodotherapie. De vergoeding voor het bezoek aan de sportpodotherapeut valt niet onder het eigen risico. Veelal wordt het grootste deel van het onderzoek en de behandeling vergoed onder de aanvullende verzekering. Podo Gelderland adviseert om dit na te vragen bij de zorgver-zekeraar.

Michiel Luttikhuis houdt spreekuur van maandag t/m vrijdag in het Medisch Centrum Kortenoord, Binnenhaven 69g te Wageningen. Op de woensdag houdt Michiel Luttikhuis spreekuur bij huisartsenpraktijk van Etten aan de Hogeweg 21 te Bennekom. Het spreek-uur is woensdagmiddag van 14.00 uur tot 18.00 uur. Voor het maken van een afspraak bij Podo Gelderland in Wageningen of Bennekom kunt u bellen van maandag t/m vrijdag van 8:00 uur tot 18:00 uur naar tel. 0317-420552.Meer informatie kunt u vinden op www.podogelderland.nl over o.a. het beroep podotherapie, sportpodotherapie, locaties en vergoedingen.

Elsenaars bloemen voor de kanjers van ‘Heel Wageningen Loopt Hard’ Wageningser kan het bijna niet. Al vier generaties lang is de familie Elsenaar in de weer met bloemen. Nu is de dochter van vader Jan aan de beurt, Peggy Elsenaar.Van dinsdag t/m zaterdag staat ze vanaf 10.00 tot 17.00 uur met haar bloemenstal voor in de Hoogstraat bij de bibliotheek.De bloemen, die dagelijks vers worden aangeleverd, zijn er in veel variaties en kleuren te verkrijgen en dat ook nog eens voor een leuke prijs. Fleurige en lekker ruikende boeketten vullen het assortiment verder aan. Deze boeketten kunnen naar persoonlijke voorkeur worden samengesteld.

Bij Peggy kun je ook terecht voor grotere bestellingen van bijvoorbeeld 100 rozen in diverse kleuren, al dan niet feestelijk verpakt. Natuurlijk kun je via 06 34996412 alles bestellen en indien gewenst worden ze bezorgd in Wageningen, Bennekom en Renkum.

Behalve dat de winnaars van de Bergrace Kidsrace en de winnaars van 5,6 en 7,6 km met Elsenaars boeketten bloemen huiswaarts keren, zal Peggy met mooie boeketten en grote bossen bloemen bij de ingang van Junushoff staan op vrijdag 6 november om iedereen in de gelegenheid te stellen hun hardlopers met bloemen te verrassen. Voor een stukje unieke, extra sfeer neemt Peggy haar grootvader Kobus Elsenaar mee, die met zijn accordeon zorgt voor dat extra sfeertje. Kobus geniet grote bekendheid. In het verleden speelde hij bijvoorbeeld samen met accordeonist Johnny Meijer. Het advies,

Beleef jouw eigen succes in de Bergrace by Night XperienceDenk je eens in dat je de Bergrace by Night hebt gelopen! Het was een uitdaging waar je trots op kunt zijn. Misschien dachten je kennissen, buren, ouders, kinderen niet dat je het in je had! Maar je hebt de finish gehaald en denkt “dat ging me goed af. Ik ben veel beter in conditie, ik voel me fitter, gezonder en bijna iedereen zegt dat ik er goed uit zie”. Wat houdt me nu nog tegen? Wat zou ik nodig hebben voor dit succes?

Sluit je aan bij “Heel Wageningen Loopt Hard”.Woon je (in de buurt van) Wageningen dan kun je in 2 maanden stapsgewijs naar de Bergrace by Night toegroeien in conditie en plezier? Wil je goed voorbereid aan de start staan en lekker makkelijk naar de finish lopen?Doe mee met de gratis training voor de Bergrace by Night XperienceIn 8 weken train je iedere zaterdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur naar een steeds betere conditie. Voor de rest van de week krijg je een schema en loop je 1 of 2 keer zelf hard en/of geniet je van een andere sport.

Neem nu meteen de eerste stap en meld je aan bij [email protected] voor: • 8 x een gratis training op de zaterdagochtend op de volgende locaties:• 12, 19 en 26 september op de Campus Wageningse Universiteit vanaf het Atlas gebouw.• 3, 10 en 24 oktober in het Arboretum vanaf de hoofdingang Gen. Foulkesweg.• 17 en 31 oktober testlopen vanaf Heimersteinselaan t.o.v. Heimerstein.• Een prettige sfeer en ongewone, verrassende oefeningen die je snel in conditie brengen.• Een trainingsschema naar de Bergrace toe.• incl. 2 testlopen op het steilste stuk van de Bergrace.• Advies over looptechniek, materialen, voorbereiding.

Wie geeft de training?Marcel Baatsen van AV Pallas67.nl heeft 15 jaar looptrainingservaring.Organiseert al vele jaren 4 x per jaar een testloop voor de Bergrace by Night.Zijn uitgangspunten: Plezier in de training geeft het beste resultaat en uiteindelijk ben jij zelf jouw beste trainer. Dat leer ik je!

Bergrace nieuws 12 Augustus 2015 augustus 2015 13 bergrace nieuws

Page 8: BERGRACE NIEUWS 2015

Fiets eens lekker mee bij TCWBewegen is goed voor de mens. Daar is iedereen het wel over eens. Maar bewegen kunnen we natuurlijk op tientallen manieren. De ene manier is echter veel belastender voor het lichaam dan de andere. En om maar meteen met de deur in huis te vallen, fietsen is een van de minst belastende vormen van bewegen. Niet dat je met fietsen geen blessures kunt oplopen, maar de kans is wel een stuk minder. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen, heb je geen grote belasting voor met name de gewrichten in de benen. Je maakt geen passen of sprongen waarbij je gewrichten iedere keer je volle gewicht moeten opvangen. Daarom is het voor iemand die wil beginnen met sporten geen slecht idee om dat te doen met fietsen. Om dit aan den lijve te ondervinden, kunnen deelnemers aan de Bergrace by Night van november gratis een maand meefietsen bij Toerclub Wageningen ’79 ofwel TCW.Bij weten de meer dan driehonderd leden dat het heerlijk is om een of meerdere keren per week op de fiets te stappen en lek-ker wat kilometers weg te trappen. Dat doen ze op de racefiets of de mountainbike. Dat kun je natuurlijk alleen doen, maar we zijn niet voor niets een club, dus zijn er wekelijks drie moment-en dat we gezellig samen een eindje of wat verder gaan fietsen. In de zomermaanden is dat op dinsdagavond (19.00 uur), op zaterdagochtend (9.00 uur) en op zondagochtend (9.30 uur). In de wintermaanden vervalt de dinsdagavondtraining en begin-nen we op zaterdag een uurtje later.Met meer dan driehonderd leden tegelijk fietsen is natuurlijk geen doen. Daarom zijn er verschillende groepen die met verschillende snelheden verschillende afstanden afleggen.

Op dinsdagavond zal dat voor racefietsers niet snel meer dan 70 kilometer zijn. Op de zomerse ochtenden halen sommige groepen meer dan het dubbele. In de winter zijn de afstan-den wat kleiner. Dan stappen ook veel racefietsers over op de mountainbike om de conditie in het bos en op de hei op peil te houden.Wie eens wil proeven van een tochtje met TCW kan dat zonder verdere verplichting doen. Beginnende sporters die bang zijn om meteen te ver te moeten fietsen, kunnen terecht in een speciaal beginnersgroepje op de racefiets. Dat begint met een afstand van ongeveer 50 kilometer in een rustig tempo. In vier weken tijd bouwen we de afstand langzaam uit. Deelnemers aan de Bergrace by Night in november mogen hieraan een maand gratis meedoen. We vertrekken net als de rest van de club op zaterdagochtend om 9.00 uur. Ga je liever mountain-biken, kan je aansluiten bij de groep die het elke zaterdag kalm aan doet. Na het fietsen op zaterdag en dinsdag is de bar van ons club-huis aan het Nudepark 81 (ook startpunt van het fietsen) open om onder het genot van een drankje nog even lekker na te praten.Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet helemaal duidelijk op welke zaterdag we starten met het beginnersgro-epje. Hou hiervoor onze site tcw79.nl in de gaten.Inlichtingen: [email protected]

PK RUNNINGSHOPDalwagen 436669 CB DodewaardTel: 0488 480350www.pkrun.nlfacebook.com/pkrun

P GRATIS PARKEREN VOOR DE DEUR

Voor de opening van PK Walking kregen de adviseurs van PK Runningshop herhaaldelijk de vraag of zij ook wandelschoenen aan konden meten. Inmiddels bestaat de afdeling PK Walking al 4 jaar, is de gehele bovenverdieping wandelafdeling geworden, en blijft het aantal wandelaars dat schoenen laat aanmeten zich jaar na jaar verdubbelen. Gelukkig maar, want het is natuurlijk erg belangrijk om met goede wandelschoenen op pad te gaan.

De juiste schoen voorkomt overbelasting, knie- en rugklachten, blaren en zelfs blessures. Een verkeerd gekozen schoen kan in de toekomst schade aanbrengen aan spieren en gewrichten. Niet alleen hardloopschoenen horen aangemeten te worden, ook wandelschoenen.

Kom ook voor je wandelschoenen naar PK Runningshop

PK Walking

PK Teamkleding verzorgt ook de deelnemersshirts van de Bergrace by Night. Dit mooie functionele shirt vormt een unieke herinnering aan je deelname aan de ‘Bergrace by Night’, en is bovendien zeer betaalbaar. Het shirt heeft een goede pasvorm en is verkrijgbaar in een heren- en een damesmodel. Indien je het shirt bestelt bij je voorinschrijving, betaal je slechts € 12,95. Wil je naderhand nog een shirt kopen, dan kost je dat € 14,95.

De bedrukking op de achterzijde is alleen van toepassing voor lopers die deelnemen aan ‘Heel Wageningen Loopt Hard’; anderen ontvangen een shirt zonder de bedrukking op de achterzijde. De kleur van het shirt is lime-groen, helderder dan op de afbeelding.

PK TEAMKLEDING

Voor het beste schoenadvies ga je naar PK Runningshop!PK heeft niet alleen hardloop- en wandelschoenen, maar natuurlijk ook een zeer breed assortiment in functionele en betaalbare hardloopkleding en:

Hartslagmeters en GPS-horloges

Sportbeha’s met het juiste advies

Wandelkleding functioneel én betaalbaar

functionele shirts vanaf € 19,95!

SportvoedingTrailschoenen Hardloop- en wandelaccessoires

Bestel je ‘Bergrace by Night’ deelnemersshirt voor slechts €12,95!

Breed assortiment met verschillende prijsklassen • Kwalitatief hoogwaardige kleding • Al je wensen zijn mogelijk (custom made) • Snelle levering • Beste prijs-kwaliteitverhouding

Voor meer informatie kijk op www.bergracebynight.nl

Bergrace nieuws 14 Augustus 2015 augustus 2015 15 bergrace nieuws

Page 9: BERGRACE NIEUWS 2015

Wanneer “Heel Wageningen hard loopt” tijdens de Bergrace by Night weet iedereen daarvan. De reden hiervan is eenvoudig: Wageningen heeft een lokale omroep, een radio- en televisie-station, die alles wat er in en om de stad gebeurt, bij iedereen thuis brengt. Niet alleen radio en tv, maar ook via de kabelkrant, website, facebook en twitter. RTV Rijnstreek is te volgen op de radio in de ether, maar ook via de kabel van Ziggo, KPN, XS4ALL, Telfort en Glashart Media. De omroep is 24/7 te horen op 106 FM. Iedere avond wordt er een themaprogramma uitge-zonden vanuit de studio. De Wageningse omroep is bij de Berg-race by Night en bij de Kidsrun. In het Bergracefeest in theater Junushoff zal de omroep zichtbaar aanwezig zijn met een eigen stand in de hal en zullen er interviews zijn met deelne-mers aan de Bergrace, volwassenen en kinderen. RijnstreekTV zal beelden maken. De sfeer van het hardloopfeest wordt op deze manier bij iedereen thuisgebracht. RTV Rijnstreek wil de betrokkenheid op alles, wat er in de stad gebeurt, versterken. De lokale omroep bestaat uit tientallen vrijwilligers, jong en oud. Er zijn geen beroepskrachten werkzaam bij de omroep, die met drie studio’s in Hof van Wageningen is gevestigd. RTV Rijn-streek brengt de gemeenteraadsvergaderingen rechtstreeks via de tv de huiskamer in. Gemeenteraadsleden, burgemeester en wethouders werken volop mee aan radioprogramma’s. Voor de liefhebbers zijn er bijvoorbeeld jazz- en bluesprogramma’s op de radio. Binnenkort komt er een uitgebreid sportprogramma bij RijnstreekFM. De omroep verzorgt het lokale nieuws via radio, website en kabelkrant. Op tv worden met de titel “Het Oog op Wageningen” reportages gebracht, die er toe doen. Zo was RijnstreekTV bij de Vierdaagse van Nijmegen en wordt er ge-werkt aan een documentaire rond de tram, die voor de oorlog door Wageningen reed. Er wordt een tv-documentaire gemaakt rond de voormalige lts. Van ‘Woetstok’ werd in samenwerking

vlnr. Burgemeester Geert van Rumund, Masood Eslami, Jan Boer, Hettie van Nes en minister Jeroen Dijsselbloem

met de organisatie een DVD geproduceerd. Omdat het werk door alleen maar vrijwilligers wordt gedaan, is het mogelijk, dat niet iedereen evenveel tijd aan de omroep kan besteden. Men heeft er nog een baan naast. Daarom worden er nog wat mensen gevraagd, jong en oud, die teksten kunnen schrijven voor de kabelkrant, die een radioprogramma willen presen-teren, nieuws willen lezen op de radio, techniek willen doen of die met de computer willen werken. Meld je daarvoor aan via [email protected]. Bedrijven kunnen commercials laten horen en zien via radio, kabelkrant en televisie tegen mooie tarieven. Dat loopt van gesponsorde items tot commercials. Iedereen, die in Wageningen iets organiseert, kan terecht bij RTV Rijnstreek, zodat er meer bekendheid aan het evenement gegeven kan worden, want de lokale omroep komt bij iedereen binnen en heeft een dienende functie.Kijk vooral op www.rtvrijnstreek.nl

Door Koen GuikingHet spectaculaire ‘move gala’ voorafgaand aan de start van de Bergrace by Night krijgt een vervolg. Vorig jaar werd deze warming up in de vorm van een dans voor het eerst ge-organiseerd door sportschool de Plataan, de breakdancers van iLL SkiLL Squad en dansschool JazzDance & More. Dit jaar sluit ook dansschool Bransz aan. De dansers en sportin-structeurs hebben enkele creatieve verrassingen in petto.

‘De dansers van iLL SkiLL Squad hebben vorig jaar een onuitwisbare indruk gemaakt’, zegt Bergrace-organisator Hans Burgersdijk. ‘Daar hebben we heel veel positieve reacties op gehad, dus dat move gala doen we dit jaar opnieuw. Het doel is om alle 1000 tot 1500 deelnemers die starten op de Markt en op de Marijkeweg te laten meedansen.’

Bransz biedt diversiteit in dansDat nu ook Bransz meedoet aan het ‘move gala’ én evenals iLL SkiLL Squad na afloop van de Bergrace een show opvoert in de Junushoff, is te danken aan Haico van Dijk. Van Dijk, oprichter van iLL SkiLL Squad, nam begin 2015 de bijna zeventig jaar oude dansschool over van Monique Cambon. Dansschool Bransz is gespecialiseerd in klassiek ballet, jazzballet, musical, moderne dans, hiphop en streetdance. Die diversiteit aan dansstijlen zal terug te zien zijn in het ‘move gala’ en met name ook tijdens de avondvoorstelling in de Junushoff. Van Dijk heeft in eerdere voorstellingen bewezen allerlei dansstijlen uitstekend met elkaar te kunnen verenigen en zo een show neer te zetten die een zeer breed publiek aanspreekt. Zijn visie op dans en zijn motivatie om anderen voor deze bewegingsvorm te enthousiasmeren waren voor Monique Cambon ook de reden om Haico van Dijk

te vragen de dansschool over te nemen die haar oom Theo Bransz in 1946 had opgericht en die zij al sinds 1985 met veel passie leidde. Van Dijk wil met Bransz en iLL SkiLL Squad bijdragen aan de levendigheid in Wageningen en omstreken en aan de mogelijkheid om op een leuke manier sport te beoefenen. Beide dansgroepen zul-len zich daarom steeds vaker laten zien op evenementen in de regio.

Bransz verzorgt van maandag tot zaterdag lessen voor jong en oud in Wageningen en Otterlo. Informatie aanvragen of inschrijven bij Bransz kan via [email protected] of 06-23992727.

Dansspektakel tijdens ‘move gala’ enshow in Junushoff

RTV Rijnstreek vormt de ogen en oren van de Wagenings samenleving

Bergrace nieuws 16 Augustus 2015 augustus 2015 17 bergrace nieuws

Page 10: BERGRACE NIEUWS 2015

,,Hoewel ik zelf geen actief loper ben, vind ik de Bergrace wel een prachtig fenomeen”, aldus Peter Willems, sa-men met Peter Thouten-hoofd eigenaar van Bril 29. ,,Ik ben meer van ‘de sportschool’, maar natuurlijk omarm ik een dergelijk initiatief als het Berracefenomeen, omdat

bewegen voor iedereen goed en belangrijk is. Daarom onder-steunen wij de organisatie al vele jaren. Dat heeft overigens ook te maken met het enthousiasme waarmee de organisatie ons altijd weer weet te overtuigen om onze bijdrage te leveren. Maar dat doen wij graag. Ook voor ons is het natuurlijk belang-rijk dat onze klanten gezond zijn en blijven.”Willems heeft veel sportende klanten, die ook regelmatig aan de Bergrace meedoen. ,,Wij hebben de nodige producten die lopers kunnen helpen om hun sport of hobby comfortabeler te maken. Je hebt in het dagelijks leven ook ‘gewone’ schoenen en sportschoenen. Zo is het ook met brillen of lenzen. Dan moet je denken aangepaste brillen, speciale lenzen of sport-zonnebrillen. Voor iedere wens proberen wij een adequate oplossing te vinden. En gelukkig lukt het ons ook meestal wel. We hebben bijvoorbeeld al aanpassingen in zwembrillen en duikbrillen gedaan. Ook komen wielrenners hier vaak met spe-ciale wensen voor een bril. Dat heeft vaak met de invalshoek van het kijken te maken. Dus wat dat betreft dragen wij een sportief steentje bij, zoals wij dat ook doen bij de Bergrace.”

Maar wat is een dergelijk evenement zonder vrijwilligers. Zij be-palen vaak het succes en de voortgang. Dat is bij de Bergrace niet anders. Ook daar zorgt een groot aantal enthousiasteling-en dat het loopspektakel al in lengte van jaren op de kalender is blijven staan. Dat is ook de drijfveer van vrijwilliger van het eerste uur, Fred Kuipers. ,,Ik ben al vanaf de eerste Bergraces als vrijwilliger betrokken. Mijn zoon en die van Hans (Burgers-dijk) zwommen in Ede bij dezelfde vereniging en zo zijn wij, want ook mijn vrouw werd door hem enthousiast gemaakt, bij de Bergraces betrokken geraakt. En dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo. We zijn bij alle evenementen die er op de kalender stonden actief gewest. Dus ook bij de moun-tainbikewedstrijden, bij de wedstrijden op de Lunterse Gouds-berg en ook bij het WK dat destijds op Kwintelooiyen werd gehouden.”

Kuipers (70) en zijn vrouw (68) hebben in de loop der jaren al allerlei functies binnen de organisatie bekleed. ,,We zijn inprincipe voor alles beschikbaar en hebben dan ook al van alles

waar ‘handjes’ nodig zijn, ook gedaan. En we willen dat zolang de gezondheid dat toelaat blijven doen. Desnoods gaan we straks met de rollator op pad om als verkeersregelaars op te gaan treden.”De krasse vrijwilligers zijn ook ‘fan’ geworden van vooral de Bergraces By Night. ,,Dat is toch uniek. Lopen in het donker. Je loopt dan weliswaar met velen, maar omdat het donker is toch ook min of meer alleen. En dan kom je binnen in Rhenen, waar je tussen die tientallen waxinelichtjes, het laatste stuk van het parcours aflegt. Echt schitterend. Nee, dat willen we zeker nog niet mis-sen. We gaan dan ook nog wel even door.”

Maar evenals sponsoren, vrijwilligers, zijn ook enthousiaste lopers ‘een must’, om een evenement als de Bergrace tot een hit te maken. Gelukkig wordt het loperslint van enthousiastel-ingen elk jaar langer. Eén van hen is, al meer dan zes edities lang, de Wageningse Angelique de Hommel. ,,Mijn vriendin Tamara van der Meijde heeft mij overgehaald om te gaan hard-

lopen. En vervolgens zijn we samen de Bergrace gaan lopen. Eerst deden we dat nog één keer per jaar, maar sinds we hoorden dat er twee edities per jaar zijn, staan we nu jaarlijks twee keer aan de start.”

Het evenement is voor de twee vriendinnen zeker geen wedstrijd. Natuurlijk wordt er genoten van de vorderingen

die ze in de loop der jaren hebben gemaakt, maar de gezel-ligheid onderweg en zeker die na afloop, is misschien wel de belangrijkste drijfveer om jaarlijks weer in te schrijven. Vorderingen maakt het tweetal zeker. ,,Ik begon met ‘een rondje Rooseveltweg’, maar al snel merkte ik dat het steeds beter en gemakkelijker ging en inmiddels doen we een grote Wageningse ronde. En dat toch, als het werk het toelaat, zeker twee of drie keer per week.”

Werken doet de 38-jarige Wageningse sinds twee jaar als eerste medewerkster facilitair in Ouwehands Dierenpark. ,,Dat maakt de Bergrace voor mij extra leuk. Zeker het laatste stuk. Als we naar boven lopen en in het dierenpark finishen. Dan word ik vaak door mijn collega’s nog eens extra aangemoedigd en kan vervolgens het feest beginnen. Want daar gaan we ook zeker voor. Ook dat maakt de Bergrace zeker voor ons een extra mooi evenement. De gezelligheid onderweg is geweldig, maar de afsluiting zeker ook. Daarom lopen we de 7,6 kilome-ter. We hebben de langste afstand ook wel eens gedaan, maar door de late start kom je ook erg laat in Ouwehand aan en is er praktisch geen tijd meer om het feestje te gaan meevieren.”

Maar ook de Hommel heeft gemerkt dat lopend verslavend is. ,,Maar met deze verslaving, die we toch een beetje aan de Bergrace hebben te danken, is niets mis mee. We genieten er nog wekelijks van en de Bergrace helpt ons daarbij.”

10% KORTING OP ALLE HUURAUTO’SKORTINGSBONKORTINGSBONTegen inlevering van deze kortingsbon bij 1 van onze vestigingen.(niet geldig in combinatie met andere acties, maximaal 1 per persoon)

Vallei Autoverhuur WageningenChurchillweg 144-146, Tel: 0317 - 419 030

Vallei Autoverhuur VeenendaalGalileistraat 27-29, Tel: 0318 - 509 988

Vallei Autoverhuur EdeGalvanistraat 101, Tel: 0318 - 696 000

vanaf € 59,50

per dag

vanaf € 39,- per dag

vanaf € 69,50

per dag

SEAT Mii VW Golf

VW

Transporter

Bijvoorbeeld:

valleiautoverhuur.nl

Ook voor zakelijke verhuur/shortlease kunt u ons benaderen, wij maken graag een offerte op maat.

Foto van Anton de Wolff

[WAGENINGEN] Dat de Bergraceformule aanslaat is inmid-dels al wel duidelijk. Al jaren geven de deelnemers blijk van hun enthousiasme van het loopspektakel tussen Wagenin-gen en Rhenen. Maar ook vrijwilligers verbinden zich vaak voor jaren aan ‘hun’ Bergrace. Dat doen en daar is de orga-nisatie natuurlijk ook meer dan gelukkig mee, ook diverse Wageningse winkeliers. In een drieluik geven deelneemster Angelique de Hommel, vrijwilliger Fred Kuipers en de mede-eigenaar van Bril 29, Peter Willems aan wat de Bergrace voor hen betekent en waar het enthousiasme om deel te nemen of te ondersteunen vandaan komt.door Dick Martens

Peter Willems, Bril 29

Fred & Hennie Kuipers

Angelique Hommel met vriendin

Bergrace sluit aan bij onze doelstelling

Bergrace nieuws 18 Augustus 2015 augustus 2015 19 bergrace nieuws

Page 11: BERGRACE NIEUWS 2015

Join us on 6 November

2015

Bergraceby nightA nice sportive Xperience