Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

53
BELEIDSVISIE VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN TERVUREN BESTUURSPERIODE 2007-2012

Transcript of Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

Page 1: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

BELEIDSVISIE

VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

TERVUREN

BESTUURSPERIODE 2007-2012

Page 2: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

2 / 38

INDEX

ALGEMEEN BELEID.....................................................................................3VEILIGHEID EN POLITIE..............................................................................5LOKALE ECONOMIE....................................................................................6PERSONEELSBELEID.................................................................................7RUIMTELIJKE ORDENING...........................................................................8FINANCIËN.................................................................................................10BURGERZAKEN.........................................................................................12COMMUNICATIE.........................................................................................13CULTUUR & ERFGOED.............................................................................14MOBILITEIT.................................................................................................16INFRASTRUCTUURWERKEN....................................................................17JEUGDBELEID............................................................................................18DUURZAME ONTWIKKELING EN MILIEU.................................................20ONDERWIJS...............................................................................................23SENIORENBELEID.....................................................................................25FEESTELIJKHEDEN...................................................................................25ONTWIKKELINGSSAMENWERKING........................................................26WELZIJN.....................................................................................................26SOCIAAL BELEID.......................................................................................27WONEN & HUISVESTING..........................................................................28VLAAMS BELEID........................................................................................30SPORT........................................................................................................31TOERISME..................................................................................................32INTERNATIONALE SAMENWERKING......................................................32WERKEN IN EIGEN BEHEER (WEB)........................................................33STEUNDIENST...........................................................................................33

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Index

Page 3: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

3 / 38

ALGEMEEN BELEID

De coalitie die op 2 januari 2007 aantrad, stelt via de beleidsvisie 2007-2012 haar voornaamste politieke beleidsopties voor. Een ambitieus en kwaliteitsvol beleidsplan waarbij de bestuursploeg Tervuren wil uitbouwen tot een dynamische, sociale, warme en toonaangevende Vlaamse gemeente.

We willen een gedurfde visie brengen, waarbij sommige aspecten volledig gerealiseerd zullen zijn, andere in 2012 reeds in de steigers gezet. Niet verder kijken dan de huidige legislatuur zou kortzichtig zijn.

Deze legislatuur start voor alle steden en gemeenten met een aantal onzekerheden en knelpunten:

het fiscaal pact met de gemeenten

de werkelijke kostprijs van het integraal waterbeleid.

de hervorming van de brandweer

de neergang van de dividenden uit de energie-intercommunales

de verdere evolutie van het gemeentefonds

de mogelijke herziening van de politiefinanciering.

Dit betekent ook dat de beleidsvisie ruimte moet laten voor soepele aanpassingen.

Het bestuurscollege heeft intussen reeds belangrijk studiewerk verricht dat moet leiden tot:

een interne bedrijfsreorganisatie waarbij de gemeentelijke diensten nog optimaler functioneren.

een investeringsbeleid met een lange termijnplanning inzake bedrijfsmateriaal.

een masterplan met een geïntegreerde infrastructurele en ruimtelijke visie.

Tijdens de legislatuur 2007-2012 zal de nieuwe bestuursmeerderheid zowel in de beleidsinhoud als bij de beleidsuitvoering een aantal basisregels blijven hanteren:

OPENHEID EN TRANSPARANTIE

Bij de besluitvorming is een bijzondere rol weggelegd voor de gemeenteraad als democratische emanatie van de bevolking. De openheid en transparantie dient eveneens gerealiseerd via een professionele en heldere externe (naar de burger) en interne (naar de administratie) communicatie.

GELIJKHEIDSBEGINSEL

Alle informatie- en dienstverleningsvragen worden behandeld op dezelfde objectieve wijze zonder een onderscheid te maken via welke weg de vraag binnenkomt in het bestuurlijk apparaat.

De deontologische code is een belangrijke leidraad bij de behandeling van de dienstverleningsvragen. Het gelijkheidsbeginsel is de beste garantie om aan de administratie alle kansen te geven tot het ontwikkelen van een kwaliteitsvolle en klantvriendelijke dienstverlening.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Algemeen Beleid

Page 4: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

4 / 38

MODERNISERING EN RESPONSABILISERING VAN DE ADMINISTRATIE

Er is noodzaak aan een moderne, efficiënte administratie die klantvriendelijk werkt. Herstructurering van de administratie en bedrijfsreorganisatie blijft een actueel thema. Hiertoe dienen niet alleen financiële en logistieke middelen gereserveerd doch ook een verantwoordelijkheidsmentaliteit bijgebracht. Tussen de politieke verantwoordelijken en de ambtenaren is een open en eerlijke communicatie vereist. In de samenwerking gemeentebestuur - administratie worden de wettelijke principes en de lokale organisatieregels gerespecteerd. De ambtenaren hanteren een professionele en objectieve attitude ten aanzien van de politici van alle politieke partijen. Deze garanties werden vastgelegd in de afsprakennota in uitvoering van artikel 87,§2 van het gemeentedecreet.

REPRESENTATIEVE INSPRAAK

Inspraak kan via diverse kanalen:.

Het verder operationaliseren en verfijnen van het bestaande klachten- en nodenregister.

De organisatie van hoorzittingen via wijk- en buurtcomités.

De huidige bestuursmeerderheid wil zo spoedig mogelijk overgaan tot de organisatie van bijkomende inspraakmomenten.

DUURZAME ONTWIKKELING

Op lokaal vlak is een beleid van duurzame ontwikkeling vooral ingegeven door de bekommernis beleidsbeslissingen te nemen die blijk geven van een langetermijnvisie.

Sociale, economische, ecologische en bestuurlijk institutionele beleidsbeslissingen worden geïntegreerd genomen.

Het lokale bestuursniveau is uitermate geschikt om in alle beleidssectoren de basismissie van een duurzame gemeente te realiseren: een integraal veiligheidsbeleid, een kwaliteitsvol ouderenbeleid, een lokaal sociaal beleid, een hoogwaardig ruimtelijk beleid, betaalbaar wonen en een afvalpreventiebeleid op maat van Tervuren.

INTENSIEVE INTEGRATIE

Het gemeentebestuur wenst een intensievere integratiepolitiek te ontwikkelen.

Via diverse sociale, culturele, sportieve en onderwijsinitiatieven zal gestreefd worden naar een bredere betrokkenheid van anderstaligen bij het lokale maatschappelijk weefsel. De VZW De Rand is hierbij een belangrijke partner.

AANDACHT VOOR DE DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELING

Het gemeentebestuur zal bijzondere aandacht hebben voor de vergrijzing in de samenleving.

Het gemeentebestuur zal werk maken van aangepaste huisvesting voor senioren, waarbij het creëren van voorwaarden die het zelfstandig wonen van senioren verbeteren en verlengen, voorop zal staan. Tevens zal er bestudeerd worden hoe de bejaardenzorg best kan uitgebouwd worden.

SAMENWERKING, STRATEGISCH OVERLEG EN KRACHTENBUNDELING

Gemeente en OCMW zullen de krachten bundelen om samen een coherent sociaal beleid te voeren. Ook de andere sociale actoren worden betrokken bij het strategisch sociaal overleg.

De samenwerking - en zelfs eventuele fusie - van bepaalde ondersteunende diensten kan een meerwaarde betekenen voor de beide besturen.

Waar een intergemeentelijke of bovenlokale samenwerking een toegevoegde waarde biedt, zal het gemeentebestuur initiatief nemen om dergelijke samenwerkingsverbanden tot stand te brengen of verder uit te bouwen.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Algemeen Beleid

Page 5: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

5 / 38

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Algemeen Beleid

Page 6: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

6 / 38

VEILIGHEID EN POLITIE

De veiligheid is een collectieve verantwoordelijkheid waarbij het gemeentebestuur in de regisseursstoel zit.

De bestuursmeerderheid legt naast het onvermijdelijk politioneel repressiebeleid in het bijzonder het accent op een bestuurlijk preventiebeleid.

Objectieve veiligheid en het het versterken van het veiligheidsgevoelen staan voorop binnen een lokaal integraal veiligheidsbeleid.

Dit betekent dat criminaliteit, overlast en verkeersveiligheid in al hun aspecten en in een zo breed mogelijke context aangepakt worden.

De aanstelling van een integrale veiligheidscoördinator binnen de gemeentelijke administratie dient te leiden tot een vlot en geïntegreerd veiligheidsoverleg met alle actoren uit de verschillende beleids- en adviessectoren.

Het bestuur wil de algemene werking van de lokale politie verder verbeteren.

Met het oog op het nieuw zonaal veiligheidsplan 2009-2012 zal het huidig plan grondig worden geëvalueerd teneinde eventuele bijsturing mogelijk te maken.

De politie moet nog meer zichtbaar en aanspreekbaar zijn via een verbeterde wijkwerking.

De overlast fenomenen worden zoveel mogelijk met administratieve sancties aangepakt.

De werking en organisatie van de stadswachten moet worden verbeterd en opengetrokken naar het integraal veiligheidsbeleid, bij voorkeur onder leiding van de integrale veiligheidscoördinator.

De gemeente wil de verkeersveiligheid nog verbeteren met bijzondere aandacht voor de zwakke weggebruikers. Repressieve snelheidscontrole en regelmatige alcoholcontroles zijn het sluitstuk van een veel ruimer veiligheidsbeleid.

Het gemeentebestuur wil meer inspraak bij de organisatie en het bestuur van de lokale brandweerkorpsen waarvoor zij financieel zware inspanningen dient te leveren.

Het grondgebied van Tervuren ligt midden in de risicozone van de luchthaven. Daarom dringt het gemeentebestuur erop aan dat de burgemeester en de Tervuurse hulpdiensten van nabij zouden betrokken worden bij het te actualiseren ‘rampenplan van de nationale luchthaven’.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Veiligheid & Politie

Page 7: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

7 / 38

LOKALE ECONOMIE

De gemeente voert een grondig wetenschappelijk onderzoek naar een betere ontwikkeling van de detailhandel en de horeca in onze gemeente.

Een studie centrumontwikkeling met inbegrip van een detailhandelbeleidsplan zal het startschot zijn voor een grondig samenwerking tussen gemeente en actoren uit het economisch veld.

De winkelfunctie van het centrum moet verder uitgebouwd worden via een grotere diversificatie van het winkelaanbod.

Via een lokaal winkel - en centrummanagement moeten starters en mogelijke investeerders geïnformeerd worden over de vele mogelijkheden die onze gemeente nog in aanbod heeft. Het infrastructureel en ruimtelijk masterplan moet hierbij een investeringstroef zijn.

Via het beleid van stedenbouw en ruimtelijke ordening zal getracht worden om het horeca - en winkelaanbod rond en in de omgeving van het marktplein te vergroten.

Het centrummanagement moet in dialoog en in samenwerking met de dienst toerisme en het museum van Midden-Afrika werken aan een plan voor zakentoerisme.

De interesse voor buurtmarkten in de deelgemeenten wordt opnieuw onderzocht.

Op regelmatige tijdstippen dienen eveneens overleg - en informatievergaderingen gehouden te worden met de landbouwers en tuinbouwers teneinde beleidsdomein - overschrijdende materies en de repercussies van bestuursbeslissingen op de sector van land- en tuinbouw te bespreken.

Met betrekking tot de ambachtelijke zone wordt begin 2008 de samenwerkingsovereenkomst met Interleuven ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Er volgt een informatiemoment naar de buurtbewoners binnen de drie maanden na goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking streeft naar een ruimtezuinige en duurzame ontwikkeling. Bij de toewijzingspolitiek worden de eigen ondernemers van onze gemeente bij voorrang geholpen.

Het gemeentebestuur zal in het kader van haar financiële politiek erover waken dat er aan de sector van de lokale economie geen bijkomende financiële lasten opgelegd worden die het ondernemingsinitiatief zouden fnuiken.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Lokale Economie

Page 8: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

8 / 38

PERSONEELSBELEID

Het personeelsbeleid dient een wezenlijke bijdrage te leveren tot de realisatie van een modern overheidsmanagement.

Een soepel personeelsbeleid, de keuze voor vormen van verzelfstandiging , het gezamenlijk opzetten van ondersteunende diensten door gemeente en OCMW zijn verschillende instrumenten om de werking van het gemeentebestuur effectiever, efficiënter, sneller en kwaliteitsvoller te ontwikkelen.

In samenwerking met het managementteam wordt het personeelsorganogram grondig doorgelicht op mogelijke knelpunten en aangepast aan nieuwe noden. Een interne bedrijfsreorganisatie wordt beoogd. De inspiratienota is een belangrijke informatiebron.

Alle diensten worden doorgelicht op hun klantvriendelijkheid. Ook de administratieve vereenvoudiging is een fundamentele parameter in het kader van de doorlichting.

Een goed vormingsbeleid is cruciaal. De vernieuwing van de personeelsorganisatie wordt grondig onderzocht en in de loop van 2008 zal het personeelsbehoeftenplan in functie van de nieuwe beleidsaccenten geëvalueerd en aangepast worden.

Taken van publieke dienstverlening worden in principe uitgeoefend door de eigen gemeentediensten tenzij belangrijke prijs- en kwaliteitsverschillen de keuze tot uitbesteding rechtvaardigen. In ieder geval zal de gemeente steeds de regie in handen houden.

Het gemeentebestuur wil samen met het OCMW de respectievelijke personeelskaders op elkaar afstemmen en zelfs gemeenschappelijke ondersteunende diensten creëren.

Het gemeentebestuur kiest voor een objectief personeels - en aanwervingbeleid.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Personeelsbeleid

Page 9: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

RUIMTELIJKE ORDENING

Het gemeentebestuur wil zo snel mogelijk voldoen aan de wettelijke voorwaarden om een grotere autonomie te krijgen inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw, zodat stedenbouwkundige en verkavelingvergunningen kunnen verleend worden zonder voorafgaand advies van de gewestelijke ambtenaar.

Hiertoe moet de gemeente voldoen aan de vijf voorwaarden die in het decreet van 18 mei 199, houdende organisatie van de ruimtelijke ordening, zijn opgenomen.

De gemeente voldoet reeds aan de voorwaarden wat betreft de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar, de inventaris van onbebouwde percelen en het eerste vergunningenregister.

Het plannenregister en de afwerking van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (G.R.S.) krijgen op korte termijn prioriteit.

Veel aandacht gaat naar de verdere uitwerking van het G.R.S. Het G.R.S. is het instrument waarmee de gemeente een duurzame ruimtelijke ontwikkeling zal stimuleren met bijzondere aandacht voor versterking van de kernen, het vrijwaren van open ruimte, het structureren en bevorderen van de economische ontwikkeling, het ontwikkelen en homogeniseren van openbare en recreatieve voorzieningen.

In het licht van de goedkeuring van het G.R.S. in 2009 zal er een ontwerper aangesteld worden voor het opmaken van de verschillende ruimtelijke uitvoeringsplannen en voor advies bij de uitwerking van het gemeentelijk ruimtelijke beleid.

Via de ontwikkeling van een globaal masterplan wil de gemeente een multifunctioneel totaalproject realiseren rond wonen, werken, zorg, scholing en recreatie.

De gemeente wil een gedeelte van haar patrimonium in PPS projecten onderbrengen waarbij de hiervoor vermelde gemeentelijke functies en taken infrastructureel geclusterd worden.

Er zal een opdracht uitgeschreven worden voor een studiebureau - ruimtelijke ontwerper tot opmaak van de ruimtelijke plannen die voortvloeien uit het goedgekeurd masterplan.

Het gemeentebestuur heeft reeds twee belangrijke bijkomende opdrachten besteld rond de steenwegontwikkeling (Leuvensesteenweg) en rond de woningbehoefte.

Voor de site van de Koninklijke Moestuin wordt een gemengde werkgroep van politici en ambtenaren samengesteld die tijdens het eerste trimester van 2008 een onderzoek zal voeren en vervolgens advies zal verstrekken aan het college over de wijze waarop de cluster van infrastructurele gemeenschapsfuncties in de Moestuin ontwikkeld worden. De realisatie van een administratief centrum voor de gemeente- en ocmw-diensten, de heroriëntatie van de bibliotheek en het cultuurcentrum en een alternatief voor het polyvalent gebruik van de zaal Papeblok maken deel uit van de prioritaire bestemming die het gemeentebestuur aan deze zone wenst te geven.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Ruimtelijke Ordening

Page 10: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

Met betrekking tot de begraafplaatsenproblematiek opteert het bestuur voor de uitbreiding van de begraafplaats Vossem via een R.U.P. Varenberg.

Concreet betekent dit eveneens dat er voor de andere begraafplaatsen geen ruimtelijke uitbreiding overwogen wordt. (status-quo, zie beleidshoofdstuk burgerzaken)

De ruimtelijke ontwikkelingsperspectieven van de sportinfrastructuur sporen samen met de infrastructuurvisie van het sportbeleidsplan.

Voor de voetbalvelden wordt naast de technische optimalisatie van bestaande infrastructuur (via de kunstgrasveldtechniek) gekozen voor een nieuwe centrale infrastructuur .

De gemeente wil de huidige activiteiten op de terreinen aan de Vinkenlaan, de Lijsterlaan en aan de Berg van Termunt op termijn volledig afbouwen en heroriënteren naar een centrale infrastructuur. De gemeente zal in samenspraak met de hogere overheid een locatie aanduiden waarin deze centrale sportinfrastructuur kan gerealiseerd worden.

Het gemeentebestuur wil aan de site van de Berg van Termunt een inhoudelijk andere recreatieve functie geven middels opmaak van een RUP.

De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) wordt als een belangrijke adviespartner beschouwd op het vlak van het ruimtelijk beleid en bij belangrijke te vergunnen stedenbouwkundige projecten.

Tevens wordt onderzocht of een eigen grond - en pandenbeleid soelaas kan brengen voor de problemen rond de huisvesting van onze eigen bevolking..

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Ruimtelijke Ordening

Page 11: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

FINANCIËN

De financiële mogelijkheden van een gemeente bepalen voor een groot gedeelte het beleid.

Aan de hand van de financiële situatie worden door het bestuur de doelstellingen en prioriteiten bepaalt.

Naast de traditionele taken die meestal ingevolge wettelijke bepalingen thuishoren bij de financiële dienst (opmaak begroting en rekening, voeren van de gemeentelijke boekhouding, belastingen, volledige verwerking van ontvangsten en uitgaven,…) wordt de financiële dienst verder uitgebouwd om alle financiële taken te controleren en op te volgen :

het volledige beheer van de gemeentelijke verzekeringsportefeuille

het beheer van de procedures overheidsopdrachten voor alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de dienst Infrastructuurwerken)

het financieel beheer van de politiezone

het beheer van het patrimonium (aankoop en verkoop van onroerende goederen, overeenkomsten van huur en erfpacht,…)

het onderzoek naar een aangepast patrimoniumbeleid valt onder de verantwoordelijkheid van de financiële dienst.

de belastingplicht inzake BTW op vlak van opvang en transport van afvalwater

advies over alle financiële impact en gevolgen van acties en investeringen

controle en opvolging van alle externe instellingen , politie, OCMW, Interrand en andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

het gemeentedecreet voorziet een aantal nieuwigheden op financieel vlak zoals analytische boekhouding, budgethouderschap, activiteitencentra,… Het zal van uitermate groot belang zijn om een adequate invulling te geven aan deze begrippen, op maat van onze gemeente, en de implementatie ervan in de praktijk geleidelijk, maar degelijk voor te bereiden.

een centraal en duurzaam aankoopbeleid en de uitbouw van een centraal facturatiebeleid. Zodus heeft de dienst financiën steeds een actueel beeld van de financiële situatie.

MEERJARENPLANNING

De gemeentelijke financiën stonden de afgelopen legislatuur zwaar onder druk. Vooral externe factoren tastten de financiële reserves aan en zorgden tevens voor een grote mate van onvoorspelbaarheid. Uiteraard bemoeilijkte de onvoorspelbaarheid de opmaak van een degelijke (meerjaren)planning, met frequent terugkerende zware budgettaire besprekingen als gevolg. Het spreekt bijgevolg voor zich dat de opbouw van een degelijk en betrouwbaar financieel meerjarenplan voor de volledige duur van deze legislatuur een noodzakelijke voorwaarde was voor goed bestuur.

Het structureel herstel van de gewone dienst dat gerealiseerd werd, geeft aan de gemeente een stevige financiële basis en staat toe om een reserve aan te leggen om eventuele tegenvallers mee te kunnen compenseren.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Financiën

Page 12: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

Er werden fiscale inspanningen van de bevolking gevraagd, een aantal besparingen langs uitgavenzijde werden reeds gerealiseerd. De budgettaire ruimte die gecreëerd kan worden door een versnelde schuldafbouw in het kader van de aangekondigde maatregelen van de Vlaamse Regering en van het fiscaal pact met de gemeenten, zal aan de gemeente Tervuren toelaten om haar inwoners ten volle te laten genieten van eventuele bijkomende fiscale lastenverlagingen op federaal, Vlaams of lokaal vlak.

De bijkomende beleidsruimte zal in dat geval ook aangewend worden om bepaalde investeringen die alle Tervurenaars ten goede komen, versneld uit te voeren.

Met de geleidelijke inwerkingtreding van het gemeentedecreet in het vooruitzicht zal het financieel beheerssysteem van de gemeente er binnen een aantal jaren helemaal anders uitzien. Het is de bedoeling om te komen tot een soepeler systeem met veel meer aandacht voor het analytisch luik. Een gelijkaardig systeem is ook in voege gekomen voor aanverwante lokale besturen zoals kerkfabrieken en autonome gemeentebedrijven. Hierdoor zal een veel grotere transparantie ontstaan tussen de verschillende boekhoudingen en vergroten uiteraard ook de mogelijkheden tot consolidatie.

Permanente werkgroepen werden binnen de administratie opgericht om een voortdurende evaluatie en bijsturing van het gemeentelijk apparaat te bekomen en de uitgaven onder controle te houden..

BEXIT, VERDER UITBOUWEN ALS AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF INSTRUMENT , MET UITGEBREIDE ACTIVITEITEN

Ondanks de soms zeer complexe regelgeving (vooral op fiscaal vlak) en de veranderingen die deze regelgeving qua organisatie teweeg bracht in vergelijking met het gemeentelijk beheer, werden alle kinderziekten met succes doorstaan. Momenteel kunnen we zeggen dat BEXIT haar voornaamste doelstelling, namelijk de optimalisatie van BTW, meer dan naar behoren vervult.

Er wordt momenteel onderzocht welke rol BEXIT kan vervullen bij toekomstige investeringsdossiers. De huidige structuur toont dat een AGB de mogelijkheid biedt om vlotter en gemakkelijker te werken. Op termijn moet het de bedoeling zijn om de dienstverlenende taken in opdracht van de gemeente volledig operationeel zelfstandig uit te voeren. Dit is namelijk een domein waar de laatste jaren heel wat interessante vernieuwingen opduiken en waarbij de gemeente vaak over een te rigide structuur beschikt om adequaat in te spelen op deze nieuwigheden. We denken hierbij bijvoorbeeld aan constructies van publiek private samenwerking in de sector huisvesting: realiseren van kavels in samenwerking met privé-partners, de herstructurering van enkele bestaande verkavelingen, het herbekijken van een aantal gemeentelijke sites,…

Ook andere activiteiten zoals evenementen, exploitaties kunnen onder Bexit ressorteren.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Financiën

Page 13: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

BURGERZAKEN

De dienst burgerzaken verzorgt een deskundige,efficiënte en klantvriendelijke dienst - en informatieverlening aan de balies voor alle inwoners van de gemeente Tervuren.

Er wordt gezorgd voor de administratieve verwerking in de verschillende registers : rijksregister, bevolkingsregister, vreemdelingenregister, wachtregister, register van de burgerlijke stand en strafregister.

Door verdere digitalisering en indexering van de akten van de burgerlijke stand zal er een eenvoudigere en snellere dienstverlening met een minimum aan verplaatsingen gewaarborgd worden.

Alle inwoners zullen weldra beschikken over een elektronische identiteitskaart en de nodige stappen zullen ondernomen worden zodat ook de kinderen over een elektronisch identiteitsbewijs kunnen beschikken.

De onthaalfunctie van nieuwe inwoners aan de loketten van het administratief centrum zal herbekeken worden om nieuwe inwoners op een functionele manier te helpen.

Vanuit de dienst burgerzaken wordt er werk gemaakt om anderstaligen in contact te brengen met Het Huis van het Nederlands en deze door te verwijzen naar het CVO (Centrum Voor Volwassenonderwijs); zodat een maximale integratie in onze gemeente wordt aangemoedigd.

Het jaarlijks onthaalmoment voor nieuwe inwoners zal verfijnd en verder uitgebouwd worden.

Op de bestaande begraafplaatsen van Tervuren centrum, Duisburg en Moorsel worden de aldaar momenteel aangeboden begraafwijzen bevestigd, zonder verdere uitbreiding van deze begraafplaatsen.

De uitbreidingsvraag wordt gerealiseerd rond de begraafplaats van Vossem die ruimtelijk kan uitbreiden na goedkeuring van een R.U.P.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Burgerzaken

Page 14: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

COMMUNICATIE

Openheid en overheidscommunicatie zijn van levensbelang voor iedere democratie.

Door de maatschappelijke, technologische en journalistieke veranderingen volstaat voorlichting en communicatie niet meer; verantwoording wordt steeds belangrijker.

De communicatie is cruciaal bij het verwerven van draagvlak voor het lokale beleid.

De overheid moet actief burgers benaderen die niet uit zichzelf contact zoeken met de overheid.

Communicatie van de overheid moet open, feitelijk juist, begrijpelijk en integer zijn.

Daarom maken we overheidsinformatie actief openbaar.

Er is een duidelijke tendens van inspraak en participatie in het bestuur naar een systeem van coproductie: burger en bestuur werken samen aan projecten en dit met een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom zullen de uitgebrachte adviezen van de adviesraden via de gemeentelijke website vermeld worden.

De bestaande kanalen moeten geëvalueerd worden en zeker bijgestuurd worden door een professionele begeleiding.

Daarnaast is er de niet onbelangrijke verzuchting om de ‘bestuurlijke’ informatie en ‘vrijetijdsinformatie’ een duidelijk profiel te geven. Concreet wil dit zeggen dat de communicatiekanalen moeten worden aangepast volgens de inhoud en doelgroep.

ICT : EEN MIDDEL OM E-GOVERNMENT TE REALISEREN

Informatie en communicatie technologie (ICT) is een middel en een hefboom om de werking van de lokale overheid te optimaliseren. E-government is een instrument in het streven naar een efficiënt en effectief overheidsbeleid. Het uiteindelijke doel van e-government is dat organisaties ICT als een middel beschouwen om tot een klantgerichte dienstverlening te komen naar onze burgers

Om dit te realiseren moeten de bestaande applicaties up to date gehouden worden maar is er ook de continue nood aan de aankoop van aangepaste softwaretoepassingen, toepassingen die eisen dat de onderliggende besturingssystemen voortdurend mee evolueren.

Sleutelactiviteit lijkt de re-engineering te worden van de verschillende processen met de invoering van een documenten- en dossierbeheersysteem. Ook zullen we de verschillende bestuursprocessen softwarematig moeten ondersteunen. Deze software is reeds aangekocht en de administratie is gestart met het uittekenen van de verschillende processen en documentenbeheer.

Er wordt werk gemaakt van meer e-government door het introduceren van een elektronisch loket op de website en via infopunten op publiek aantrekkelijke locaties doorheen de gemeente.

Daarnaast is het nodig de communicatiekanalen aan te passen aan de huidige noden/gewoontes. Interactieve bestuursparticipatie is daarbij zeer belangrijk. Communicatie via internetbroadcast, chat, videocall, SMS, IDTV, … kan onderzocht worden op de haalbaarheid en efficiëntie.

Hierbij mogen de klassieke kanalen niet afgeschaft worden zodat iedere burger geïnformeerd blijft.

GIS (GEOGRAFISCH INFORMATIE SYSTEEM)

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Communicatie

Page 15: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

Belangrijkste prioriteit is het aanmaken van een aantal modules welke het mogelijk maken de objecten aangeleverd vanuit het GRB, te kunnen opvolgen (deze absolute prioriteit volgt uit de wettelijke verplichting).

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Communicatie

Page 16: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

CULTUUR & ERFGOED

MISSIE

Het cultuurbeleid in Tervuren is gericht op een actief en dynamisch cultuurleven.

Het cultuuraanbod, gaande van het recreatieve en vormende verenigingsleven over de amateurkunsten tot geschiedenis en heemkunde, is gericht op maximale participatie van alle bevolkingsgroepen.Dit betekent dat het cultureel programma er enerzijds op gericht is het Vlaams karakter van onze gemeente en van zijn gemeenschapsleven te versterken. Anderzijds dient het cultuurbeleid erop gericht te zijn om de actieve inbreng van onze internationale gemeenschap in ons gemeenschapsleven te verhogen

Participatie is de hoeksteen van een succesvol cultuurbeleid : openheid, luisterbereidheid en intensieve samenwerking met alle “cultuuractoren” zal de rode draad zijn in de uitvoering van ons cultuurbeleid .

VISIE EN AANDACHTSPUNTEN

Het hoofdobjectief van het cultuurbeleid is een zo gevarieerd mogelijk cultuurleven te betrachten voor iedereen, met bijzondere aandacht voor gemeenschapsvorming (verenigingen, dorpsfeesten, kermissen, internationale verbroederingen, betrokkenheid van de buitenlandse inwoners…).

Dit wil zeggen dat het cultuurbeleid niet louter gericht zal zijn op het deelnemen aan cultuur (vraag en aanbod, cultuurparticipatie als cultuurconsument). In de nieuwe visie op het cultuurbeleid dient de bevolking ook en vooral deel te hebben aan cultuur (als mede-eigenaar, mede-producent), m.a.w. het ervaren van betrokkenheid bij het ontwikkelen van het culturele leven.

De Gemeentelijke Openbare Bibliotheek is een basisvoorziening waar elke burger terecht kan met vragen over kennis, cultuur, informatie en ontspanning. Ze bemiddelt actief bij het beantwoorden van deze vragen. De bibliotheek is actief inzake cultuurspreiding en cultuurparticipatie. Ze garandeert de vrije toegang tot veelsoortige en kwalitatieve informatie in een voor iedereen toegankelijke infrastructuur.

de opdracht van de bibliotheek houdt in dat éénieder voor zijn behoeften aan informatie, educatie en ontspanning toegang krijgt tot de gedrukte, audiovisuele en elektronische informatiedragers.

de bibliotheek wil een ontmoetingsplaats zijn waar in een aangepaste infrastructuur en op een gebruiksvriendelijke manier, actuele en gevarieerde collecties worden aangeboden. Ze speelt in op de recreatieve, educatieve en informatieve behoeften van het publiek.

vanuit die optiek zullen er extra impulsen gegeven worden naar de scholen, komt er een meer interactieve programmatie ( bvb literatuurmomenten) . Tevens zal er een platform gecreëerd worden voor kleinere tentoonstellingen .

Tervuren is rijk aan kunst en rijk aan geschiedenis. Erfgoed is een ruim begrip gaande van archeologie, monumenten, archieven, literatuur, kunstbezit tot groen erfgoed, holle wegen en serre- en witloofteelt.

- Het is de bedoeling van het Gemeentelijk Museum een breed platform te bieden voor alle geïnteresseerden op vlak van Tervuurse geschiedenis, kunst en heemkunde.. Een extra openingsdag zal ons toelaten om potentieel van Museum verder te ontwikkelen.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Cultuur & Erfgoed

Page 17: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

- De museumfuncties zullen de komende jaren verder uitgebouwd worden in een nauwere samenwerking met het Koninklijk Museum van Midden-Afrika

Volgende concrete projecten zullen uitgewerkt worden :

- restauratiedossier St Pauluskerk Vossem

- restauratieproject fase 4 St Jan Evangelist ( in uitvoering)

- ontsluiting Kasteelsite

- aandacht /lobbying voor erfgoed dat niet in handen van de gemeente is (renovatie Park met bvb Spaans Huis, Parkmuur, Pastorie Tervuren Centrum, masterplan KMMA, Arboretum…..).

- realiseren van een kunstwandelpad als bindmiddel tussen KMMA, park en centrum van Tervuren.

- een intergemeentelijke samenwerking ‘erfgoed en musea’ met Overijse en Hoeilaart.

Het gemeentebestuur blijft daarenboven streven naar een volwaardige culturele infrastructuur die een erkenning Cultuurcentrum categorie C mogelijk maakt. Intussen is het de missie van het Gemeenschapscentrum (GC) actief bij te dragen tot cultuurspreiding.

- Het GC heeft binnen haar programmatie aandacht voor de culturele diversiteit van de bevolking en tracht alle cultuuruitingen aan bod te laten komen

- Concrete aandachtspunten zullen zijn :

o nieuwe initiatieven naar de scholen;

o garanderen van geluids- en lichtondersteuning bij activiteiten van GC en verenigingen;

o consolideren en uitbouwen van GC activiteiten op de Moestuin site;

o investeren in eigentijdse geluids- en lichtinstallatie in Pachthof Stroykens;

o interactie met internationale gemeenschap versterken;

Het gemeentelijk cultuurbeleid wordt in praktijk gebracht door voldoende, bekwaam, gemotiveerd en klantvriendelijk personeel.

Ook het groot aantal externe culturele actoren en vrijwillige medewerkers dienen beschouwd te worden als belangrijke gesprekspartners in het hele culturele gebeuren. Het bevorderen en uitwerken van de samenwerking zorgt dan ook voor een nauwe betrokkenheid van al deze actoren (‘deel hebben’ aan cultuur).

Een aantrekkelijk communicatiebeleid is essentieel voor een dynamisch cultuurbeleid.

Verenigingsleven /dorpsfeesten

Verenigingen zijn het sociale bindmiddel bij uitstek Het cultuurbeleidsplan dient erop gericht te zijn mensen naar cultuur te brengen en cultuur naar de mensen. In dit kader zullen we, in samenspraak met jongerenorganisaties en de dienst jeugd, een aanzet geven tot een jongerencultuurbeleid.

Ondersteuning van cultureel verenigingsleven en dorpsfeesten krijgt bijzondere aandacht.

De basis van het gemeenschapsleven in het algemeen, en het verenigingsleven in het bijzonder, ligt bij het vrijwilligerswerk. Vandaar dat we de nodige stappen zullen nemen om

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Cultuur & Erfgoed

Page 18: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

alle actoren goed te informeren rond het vrijwilligersstatuut. Bovendien zullen we onderzoeken of de gemeente de verzekering op zich kan nemen voor vrijwilligers die in de gemeente actief zijn.

Nota : meer details in het cultuurbeleidsplan 2008- 2013.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Cultuur & Erfgoed

Page 19: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

MOBILITEIT

De verkeersdrukte op onze wegen neemt gestaag toe. Voetgangers, fietsers, autobestuurders, gebruikers van het openbaar vervoer, iedereen wordt dagelijks met diverse mobiliteitsaspecten geconfronteerd.Vandaar dat mobiliteit één van de belangrijke aandachtspunten is voor de huidige bestuursploeg. Het gemeentelijk mobiliteitsplan zal verder afgetoetst en uitgevoerd worden na consultatie van de daartoe opgerichte advies/stuurgroep.

In de komende jaren zal er specifiek naar de zwakke weggebruiker heel wat geïnvesteerd worden.

Een belangrijk onderdeel van het mobiliteitsbeleid is een tijdige en precieze informatie naar de bevolking toe rond de diverse infrastructuurwerken . De twee belangrijkste kanalen die hiervoor zullen gebruikt worden zijn informatievergaderingen en de gemeentelijke website.

Zonder een volledig overzicht te willen geven, kunnen een aantal specifieke aandachtspunten reeds speciaal vermeld worden :

betere busverbindingen voor Moorsel ( Lijn 616).

uitbouwen van de accommodatie van de bushaltes ter verhoging van comfort van de gebruiker van de Lijn.

realiseren van een “rustbanken- netwerk” in alle dorpskernen.

aandacht voor een maximale verbetering van de verkeersveiligheid op de N3 met inbegrip van uitbouw van fietspaden en voetpaden..

fietspadennetwerk vervolledigen (Vossemberg, Tervuursesteenweg, Heidestraat, Moorsel (fase 1 uitgevoerd in 2007, fase 2 nog uit te voeren), Waalsebaan, Paddepoel…). Door het elimineren van deze missing links zal Tervuren tegen 2012 over een sterk uitgebouwd fietspadennetwerk beschikken.

verhogen van de verkeersveiligheid schoolomgevingen.

structureel overleg met alle belangrijke actoren in mobiliteitsdossiers.

Uitwerken en uitvoeren van het snelheidszoneringsplan.

ontwikkelen van een integrale visie rond parkeerbeleid in Tervuren Centrum ( ook voor minder mobiele inwoners). Verschillende deelaspecten zullen daarom geanalyseerd en geëvalueerd worden waaronder het verkeerscirculatieplan, de verkeersinfrastructuur en de parkeerreglementering.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Mobiliteit

Page 20: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

INFRASTRUCTUURWERKEN

De gemeente blijft ook de komende jaren een doorgedreven investeringsbeleid voeren .

Dit investeringsbeleid is gericht op :

een verbetering van onze leef- en werkomgeving

een verbetering van ons milieu

een betere uitbouw van de gemeentelijke infrastructuur zowel naar sport, jeugd, cultuur, onderwijs en verenigingen toe

2007 is een heel druk jaar geweest wat rioleringswerken betreft ( Tervuren Centrum, Vossem en Duisburg). Deze lijn wordt verder doorgetrokken met de uitvoering van het combidossier Parkcollector/Molenberglaan/Tervuursesteenweg, de bouw van het RWZI en het rioleringsproject Lindenboomstraat/Ortar Depauwstraat.

Dankzij deze inspanningen zal Tervuren een koploper zijn wat rioleringsgraad ( 98%) betreft in Vlaanderen . Tevens zal de impact van eventuele wateroverlast sterk beperkt worden.

Nieuwe uitdagingen dienen zich aan : de Europese richtlijn “Water” geeft aan dat tegen 2015 alle waterlopen zuiver dienen te zijn. In deze context zullen zoneringsplannen voor rioleringen ontworpen en uitgevoerd worden . Voor Tervuren betekent dit dat we de resterende 2% afvalwater nog dienen aan te sluiten op het rioleringsnetwerk.

Verder is het dossier rond de wegeniswerken op de N3 een cruciaal dossier voor Tervuren. Het traject wordt tussen de Rotonde en de Gordaallaan volledig heringericht . In combinatie met dit dossier zullen er tevens werken uitgevoerd worden in Gordaallaan, Dupierreuxlaan en Molenberglaan.

Wat de rest van ons gemeentelijk wegennet betreft, zal het renovatieprogramma erop gericht zijn om

de verkeersveiligheid “infrastructureel” te optimaliseren,

onherstelbare degradatie van onze wegen tegen te gaan.

Naast wegenis- en rioleringswerken, zal er tevens heel wat geïnvesteerd worden in nieuwe/vernieuwde infrastructuur voor sport, onderwijs, jeugd en cultuur. Sommige projecten zitten bijna in de uitvoeringsfase, andere zitten nog in de conceptfase .

Een aantal van de belangrijkste projecten zijn :

1. GBS Tervuren Centrum

2. Aanpassing en renovatie sportinfrastructuur

3. Buurthuis en Jeugdhuis Vossem

4. Project Koninklijke Moestuin (zie Masterplan).

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Infrastructuurwerken

Page 21: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

JEUGDBELEID

Missie

Kinderen en jongeren hebben recht op alle aandacht van het lokale beleid , het Tervuurs jeugdbeleid wil kansen creëren om de ontplooiing en ontwikkeling van alle kinderen en jongeren te stimuleren en te begeleiden zowel als individu , als in georganiseerde groepen of in informele groepen.

Het is belangrijk dat jongeren maatschappelijk betrokken worden en medeverantwoordelijkheid dragen, via een intense vorm van participatie .

Zij zijn onze toekomst.

Dit beleid is gebaseerd op vertrouwen in de mogelijkheden en geloof in de grote diversiteit van de jeugd. Jeugd wordt door het beleid beschouwd als volwaardige partner en medespeler in onze lokale samenleving.

HET TERVUURS JEUGDWERK ALS HEFBOOM

Het Tervuurse jeugdwerkbeleid wil het brede aanbod blijven garanderen en de specifieke kwaliteiten ervan stimuleren en optimaliseren. Zo zullen we de nodige middelen blijven inzetten voor de ondersteuning van het jeugdwerk. Ook de ondersteuning van allerlei jeugdintiatieven, de kruisbestuivingen in jeugdcultuur, de initiatieven gericht op de participatie en het informeren van kinderen en jongeren willen we met kracht voortzetten.

Het jeugdwerk biedt uitzonderlijke maatschappelijke ruimte voor de vorming van gemeenschaps- en burgerzin, persoonlijkheidsvorming en de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Het jeugdwerk is ook een uitermate belangrijke stimulans voor maatschappelijk en vaak ook politiek engagement, respect, duurzaamheid enz.

Jeugdwerkinfrastructuur is hier een belangrijk instrument . In Tervuren is na jaren van een doorgedreven jeugdinfrastructuurbeleid de cirkel bijna rond. Alle jeugdverenigingen zitten reeds in gemeentelijke infrastructuur, maar deze is niet altijd aangepast aan hun noden.

Er wordt zo snel mogelijk werk gemaakt van een aangepaste nieuwe infrastructuur voor het Jeugdhuis Den Troemel. Ook met Jokrimo zal overleg gepleegd worden om te kijken welke investeringen daar eventueel nodig zijn.

DOOR INFORMATIE NAAR EEN DOORGEDREVEN PARTICIPATIE

Informatie is een belangrijk instrument in de ontwikkeling van jongeren om positief te participeren.

De bestaande kanalen worden geëvalueerd , zoals de vrijetijdskrant, infotips, de informatie die langs het jeugdwerk verspreid wordt.

Een Tervuurse jeugdsite moet een interactief orgaan worden waar zowel het beleid als de jongeren hun inbreng kunnen doen, een ware Tervuurse jongerencommunity.

JEUGDBELEID STOPT NIET BIJ JEUGDWERK, EEN INTEGRAAL JEUGDBELEID IS ONONTBEERLIJK

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Jeugd

Page 22: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

Voor bepaalde thema’s of problemen is een integrale benadering nodig. Fuiven, spelen en sporten, Katapult, mobiliteit, kinderopvang worden vanuit deze integrale aanpak benaderd.

Fuiven zijn voor jongeren zeer belangrijk; ze vormen een typisch fenomeen van een dynamische jongerencultuur. Het zijn plaatsen en momenten bij uitstek om samen jong te zijn.

We zorgen voor een uitbreiding van het “fuivenloket”. Er is een duidelijke procedure bij de aanvraag van fuiven. In de toekomst zou dit loket kunnen worden uitgebreid met een aantal dienstverleningen naar alle fuiforganisatoren toe. In een latere fase zou dit kunnen uitgroeien tot een volwaardig evenementenloket . Jongeren (en anderen ) moeten kunnen begeleid worden in het organiseren van evenementen.

Spelen en sporten, iedereen , maar vooral kinderen moeten de kans krijgen om zich uit te leven. Buiten de bestaande speelterreinen , worden de mogelijkheden onderzocht om zeker in elke deelgemeente een speeltuin voor de kleinsten te voorzien. Tervuren zal met de Vlaamse Gemeenschap contact opnemen om dichter bij het centrum een speelbos te realiseren.

Katapult wordt verder uitgebouwd en bijgestuurd indien nodig. Speelpleinwerking blijft een noodzaak maar is ook vooral een leuke en verantwoorde manier om kinderen tijdens de vakantie creatief op te vangen.

Mobiliteit, jongeren en kinderen voelen zich hier duidelijk bij betrokken . Bij nieuwe projecten en nieuwe inrichtingen wordt rekening gehouden met deze bevolkingsgroep.

Kinderopvang , in de breedste zin van het woord , wordt nu ook globaal aangepakt , binnen het lokaal overleg kinderopvang (LOK).

HOE WILLEN WE DEZE DOELSTELLINGEN AANPAKKEN?

Alle betrokken administraties zullen in een gestructureerd overleg deze aspiraties mee helpen verwezenlijken. Dit overleg zal regelmatig plaats hebben en de opvolging hiervan zal gezamenlijk gebeuren.

Het jeugdbeleidsplan , het instrument bij uitstek, zal dit door de doelstellingen kristalliseren, een voortdurende evaluatie en monitoring van de lopende beleidsmaatregelen en instrumenten zal hier de nodige bijsturing verzekeren.

Het eerste jeugdbeleidsplan van 2008 – 2010 is reeds klaar en heeft naast de bestaande beleidsmaatregelen , nog verschillende uitdagingen die hierboven vermeld worden.

Het is dan ook de taak van het bestuur erover te waken dat dit integraal uitgewerkt wordt.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Jeugd

Page 23: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

DUURZAME ONTWIKKELING EN MILIEU

MISSIE

Het gemeentebestuur zal haar beleidsplan 2008-2012 op een duurzame wijze ontwikkelen en realiseren. Zij zal een geïnstitutionaliseerd overleg tussen de gemeentediensten oprichten om milieuzorg en duurzame ontwikkeling binnen de hele organisatie te implementeren. Het Milieubeleidsplan 2005-2009 wordt verlengd tot 2013. Er wordt onderzocht in welke mate er kan ingestapt worden in een nieuwe Samenwerkingsovereenkomst.. De bestuursploeg werkt nauw samen met de milieuadviesraad.

Inzake duurzame ontwikkeling en milieu heeft de gemeente een voorbeeldrol die gaat verder dan de uitvoering van wettelijke verplichtingen. Als lokale overheid staan wij voor verschillende uitdagingen: de kwaliteit van het oppervlaktewater – en grondwater in orde brengen, klimaatmaatregelen nemen op energetisch vlak en de afbouw van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Het gemeentebestuur voert een beleid gericht op het behoud van onze natuurlijke rijkdommen: energie, water, grondstoffen, natuur en open ruimte. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met de draagkracht van onze aarde, maar ook met de noden van het Zuiden.

DUURZAME ONTWIKKELING EN HET ZUIDEN

Met duurzame ontwikkeling streven we naar een evenwicht tussen de sociale, economische en ecologische dimensies.

- Het gemeentebestuur zal duurzame ontwikkeling implementeren in de werking van de organisatie en werk maken van een duurzaam aankoopbeleid.

- Het gemeentebestuur wil bijdragen tot een rechtvaardige wereldhandel en zal in dit verband de trekkersgroep Fair Trade van Tervuren ondersteunen in het behalen van de titel FairTradeGemeente.

- In haar interne- en externe communicatie zal het gemeentebestuur aandacht besteden aan haar duurzaam aankoopbeleid en op deze manier haar informatie- en sensibilisatie opdracht uitvoeren.

- We onderzoeken in welke mate we een deel van de financiële middelen duurzaam kunnen beleggen.

MILIEU

Energiebeleid

Het gemeentebestuur onderschrijft de doelstellingen die de Europese Unie gezet heeft om tegen 2020 te komen tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 20%, het optrekken van het aandeel hernieuwbare energie met 20% en het verbeteren van de energie-efficiëntie met 20%.

Het gemeentelijk energiebeleid benadrukt 2 aspecten:

1. Rationeel energiegebruik en energie-efficiëntie : besparing om het energieverbruik te verminderen, efficiëntie om de CO2-uitstoot te verminderen.

2. Stimuleren van hernieuwbare energie.

Er wordt gestreefd naar een energiegebruik en -verbruik dat zo weinig mogelijk belastend is voor het milieu. Belangrijke doelstellingen zijn de energetische optimalisatie van de gemeentelijke gebouwen, de verdere uitbouw van een energie zorgsysteem, de aanmoediging van inwoners om te investeren in energie-efficiëntie en in het gebruik van hernieuwbare energie.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Duurzame Ontwikkeling & Milieu

Page 24: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

Dit energiebeleid wordt intern (de gemeentelijke diensten) en naar de bevolking (sensibiliseren-stimuleren) toe uitgewerkt. De gemeentelijke subsidiëring voor fotovoltaïsche systemen en zonneboilers wordt verder gezet en geëvalueerd op zijn effectiviteit. Het gemeentebestuur zal ook anticiperen op nieuwe ontwikkelingen bij energieproductie.

Water

Als lokale overheid moeten we tegen 2015 de kwaliteit van ons oppervlaktewater en grondwater in orde brengen.

Zuivering afvalwater

In het kader van het zoneringsplan wordt de volgende jaren verder gewerkt aan de gescheiden afvoer van regen- en rioolwater. Individuele waterzuiveringsinstallaties, zoals opgelegd door het zoneringsplan, worden op kosten van de gemeente geïnstalleerd en onderhouden.

Na de opmaak van een inventaris van lozingspunten van afvalwater in het oppervlaktewater wordt er een actieplan opgesteld. Er worden stimuli uitgewerkt die bewoners van straten met gescheiden rioleringstelsel aanzetten hun afvalwater van het hemelwater af te koppelen.

Hemelwater

Ruime aandacht gaat naar de optimale inzameling van hemelwater: vertraagde afvoer met maximale infiltratie, hergebruik of berging. De subsidiëringprogramma’s worden verder gezet.

De gemeente zal verder het voortouw nemen in de brongerichte aanpak van de erosieproblematiek. Het goedgekeurde erosiebestrijdingsplan wordt verder uitgevoerd. De samenwerking met landbouwers en IGO-Leuven wordt op dit vlak verder gezet. Indien nodig neemt de gemeente de nodige maatregelen om nieuw ontstane erosie aan te pakken.

Afval en milieuverantwoord productgebruik

Het gemeentebestuur kiest voor het gebruik van milieuvriendelijke en duurzame materialen (bv. FSC-label) en zal zoveel mogelijk gebruik maken van straatmeubilair, afvoer- en drainagebuizen, bloembakken, ... waarin gerecycleerde materialen zitten.

Afval

We moeten ‘consuminderen’ om de afvalproductie te beperken. De ‘preventiereflex’ moet zo veel mogelijk toegepast worden, dit om zo weinig mogelijk grondstoffen in het afvalcircuit te brengen (vermijden). De gemeente en de intercommunale belast met het inzamelen van afval sensibiliseren de inwoners rond de afvalproblematiek. Blijvende aandacht gaat naar goede sortering.

- Bij het inzamelen van afval hanteert de gemeente het principe ‘De vervuiler betaalt’.

- Bij de verwerking van ons afval gaan we uit van de ladder van Lansink: vermijden, hergebruik, recycleren, milieuvriendelijke verwijdering.

- Hergebruik wordt zoveel mogelijk gestimuleerd en ondersteund.

- De gemeente onderneemt informatieve acties i.v.m. afvalarm aankopen en zet verder in op compostmeesterwerking en kringlooptuinieren.

- Subsidiëring voor het gebruik van katoenen luiers, de aankoop van hakselaars en mulchmaaiers wordt verder gezet.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Duurzame Ontwikkeling & Milieu

Page 25: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

Groen, open ruimten en natuur

Door de verdere verstedelijking stijgt de waarde van groene ruimte. Het gemeentebestuur kiest voor zuinige en sobere vormen van omgaan met open ruimte en wil het authentieke landschap bewaren en waar mogelijk opnieuw stimuleren.

- Openbaar groen/publiek domein: Bij de (her)aanleg wordt rekening gehouden met de eisen van milieuvriendelijk beheer. Het reductieprogramma chemische bestrijdingsmiddelen wordt verder gezet.

- De gemeente maakt verder werk van het ecologisch beheer van natuurlijke entiteiten. Er zal eerst gekeken worden naar de mogelijkheid om beheersovereenkomsten af te sluiten. Waar dit niet volstaat, wordt gekeken of met behulp van subsidies kan worden aangekocht.

- Lopende natuurontwikkelingsprojecten worden verder afgewerkt en er wordt ruimte gemaakt voor zinvolle nieuwe natuurontwikkelingsprojecten die zich aandienen. Er wordt gestreefd naar een optimale toegang voor het publiek.

- Plateau van Moorsel : Het gemeentebestuur zal nagaan hoe ze kan inspelen op de deelprojecten met betrekking tot ons grondgebied.

- Sensibiliseringsacties (vergroening van de woonkernen: haagplantactie, gevelplantactie, geboorteboom,…) worden verder gezet.

- Het gemeentebestuur opteert voor een duurzaam behoud van diversiteit bij plant en dier.

- De bestaande kwaliteit van natuurgebieden wordt behouden door regulier onderhoud.

- Voor opdrachten inzake natuur- en groenonderhoud zal de gemeente beroep doen op projecten sociale tewerkstelling van IGO-Leuven (INL-ploegen) en landschapsteams van Regionaal Landschap Dijleland.

Trage wegen

Bij opwaardering van het trage wegennetwerk zal de prioriteit gegeven worden aan beheers- en verbeteringswerken, in het bijzonder in de dorpscentra en in de omgeving van scholen, en aan het beter zichtbaar maken van het trage wegen-netwerk (door bv. bebording).

Hinder

Het gemeentebestuur zal een doordacht beleid voeren inzake het afleveren van milieuvergunningen en een planmatige en preventieve controle op hinderlijke inrichtingen uitvoeren. Het gemeentebestuur wil vooral de nadruk leggen op preventieve ondersteuning en dienstverlening aan de exploitanten.

De politiezone van Tervuren en een goede samenwerking tussen onze verschillende gemeentelijke diensten dragen bij tot een veilige en leefbare omgeving. Het gemeentebestuur zal rond verschillende hinderaspecten sensibiliseren.

Er zal binnen het wettelijke en decretale kader:

- een aangepaste lokale regelgeving worden uitgebouwd

- een gecoördineerd toezicht door de verschillende diensten worden opgezet

- gewerkt worden met gemeentelijke administratieve sancties

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Duurzame Ontwikkeling & Milieu

Page 26: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

Het gemeentebestuur zal samen met de buurgemeenten waken over een evenwichtige spreiding van geluidshinder veroorzaakt door vliegtuigen.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Duurzame Ontwikkeling & Milieu

Page 27: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

ONDERWIJS

Het gemeentebestuur als inrichtende macht respecteert de pedagogische vrijheid van alle Tervuurse scholen, heeft respect voor ieders eigenheid en ondersteunt ieders eigen opvoedingsproject.

De inrichtende macht neemt zijn verantwoordelijkheid te waken over een degelijke infrastructuur, personeelsbeleid en werkingsmiddelen en waar nodig zullen deze ook ondersteund worden met financiële middelen. Waar nodig wordt onderzocht of nieuwbouw of renovatie haalbaar is.

Veiligheid wordt binnen de school maximaal gegarandeerd en er wordt aandacht geschonken aan een veilige schoolomgeving in samenwerking met de politie. Druk verkeer aan de schoolpoort bij het einde van de lessen wordt zoveel mogelijk vermeden door bijvoorbeeld het organiseren van begeleide rijen, verkeerstechnische ingrepen, …

Aandacht voor de Nederlandse taal binnen ons onderwijs wordt verzekerd door de ondersteuning van T.N.N.-uren (thuistaal niet Nederlands) en G.O.K.-uren (gelijk onderwijs kansenbeleid).

Er wordt strikt toegezien op het spreken van de Nederlandse taal binnen de schoolmuren.

Oudercontacten worden verzorgd in het Nederlands, want er moet naar gestreefd worden dat minstens één van beide ouders deze taal machtig is.

Er worden stimuli aan het onderwijs gegeven op verschillende domeinen.

Op gebied van cultuur wordt het eigen GC gepromoot door een afgevaardigde van de scholen in het beheersorgaan op te nemen en op die manier medezeggenschap te creëren in de schoolprogrammatie. Jaarlijks wordt één klas van elke basisschool uitgenodigd om kennis te maken met Het Hof Van Melijn om zo ons historisch patrimonium via de kinderen te promoten. Er is een samenwerking met de dienst toerisme gedurende de week van ‘open monumentendag-junior’ voor de derde graad lager onderwijs en een lessenpakket over de geschiedenis van Tervuren wordt aangeboden binnen het vak wereldoriëntatie.

Er is een nauwe samenwerking met de dienst sport voor het organiseren van de scholengordel, de parkloop, de stratenloop,… We streven naar een vorm van samenwerking met monitoren die de opvang creatief invullen tijdens vakantiedagen. Via de inspraakorganen van de scholen kan er een samenwerking voorzien worden binnen de jeugddienst.

BASISSCHOLEN.

Onze basisscholen kenden de afgelopen jaren een enorme groei.

Om dit kwalitatief basisonderwijs te blijven garanderen wordt gestreefd naar een betere samenwerking tussen de lagere scholen.

De vestiging te Moorsel beschikt over een voldoende aantal leerlingen om vanaf september 2008 autonoom te werken met een eigen directie en administratieve ondersteuning wat vooral voordeel oplevert op gebied van zorgcoördinatie.

Om de directies optimaal te begeleiden wordt er gestreefd naar een maximale ondersteuning en waar mogelijk wordt een algemeen overkoepelend onderwijsbeleid gevoerd.

Er wordt een nauwere samenwerking onderzocht tussen directies,leerkrachten, leerlingen en andere actoren in het onderwijsveld. Dit kan door het creëren van overlegmomenten en het organiseren van schooloverschrijdende studiedagen en workshops.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Onderwijs

Page 28: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

Zo kan er gestreefd worden naar een uniformiteit van de openingsuren en een gecentraliseerde en kwaliteitsvolle opvang tijdens vakantiedagen.

De gemeentelijke basisscholen participeren in de scholengroep KHAMSA.

GITO.

Als inrichtende macht moet er blijvend ondersteuning geboden worden aan technisch onderwijs op maat binnen onze gemeente.

Gito-Tervuren verstevigde zijn aanbod reeds in september 2007 met de richting Sociaal Technische Wetenschappen en streeft naar een uitbreiding met de richting Thuis en Bejaardenzorg .

Om het welbevinden van de leerlingen te verhogen wordt er vanuit de gemeente extra aandacht geschonken aan een nauwere samenwerking met het J.A.C. (Jongeren Advies Centrum).

Om de integratie van anderstalige leerlingen te vergemakkelijken en hen alle kansen te bieden op een kwalitatief onderwijs wordt het handhaven en uitbreiden van taalvaardigheidscursussen nader bekeken.

Om de leerlingen meer te betrekken binnen het vrijetijdsgebeuren van onze gemeente wordt een samenwerking tussen de leerlingenraad en de gemeentelijke diensten onderzocht.

Gito-Tervuren participeert als technische school in de scholengroep Drieklank.

C.V.O.

Vanaf september 2008 wordt het Centrum Voor Volwassenonderwijs Tervuren-Hoeilaart een deelgroep van het consortium volwassenonderwijs VZW.

Voor de lessen georganiseerd in Tervuren en Hoeilaart hoort de school bij het consortium L4. Dit staat voor ‘levenslang leren in Leuven en omgeving/levenslang leren in regio 4’.

Het aanbod van opleidingen dat georganiseerd wordt zal geoptimaliseerd worden, kritisch bekeken en naar de noden uitgebreid met actuele modules en cursussen, dit steeds in overleg met het consortium.

De gemeente blijft garant staan voor de verdere ondersteuning van het CVO door het ter beschikking stellen van gemeentelijke infrastructuur. Er wordt een locatieonderzoek gevoerd naar de bestaande toestand waarbij ook eventuele alternatieven bekeken worden.

Er wordt gestreefd naar een integratiebeleid voor anderstaligen via de cursussen Nederlands.

In de toekomst wordt hiervoor nauwer samengewerkt met de dienst burgerzaken en met Het Huis van het Nederlands.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Onderwijs

Page 29: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

SENIORENBELEID

De Seniorenadviesraad (SAR) blijft het centraal aanspreekpunt voor alle senioren van Tervuren.

Vermits steeds meer 55+ers door allerlei omstandigheden vervroegd op pensioen gaan, kunnen steeds meer mensen vanaf van 55 jaar zich aansluiten bij de activiteiten van de SAR.

Volgende aandachtspunten zullen door de gemeente in overweging genomen worden ;

o Nauwe samenwerking met OCMW en welzijnsbeleid.

o Betaalbaar wonen via samenwerking met Elk Zijn Huis.

o Onderzoek naar betaalbare serviceflats.

o Inspraak in het gemeentelijke welzijnsbeleid.

o Optimalisatie van bejaardenzorg en poetsdienst via OCMW

o Ondersteuning culturele en sportieve activiteiten.

o Aanbieden van informaticacursussen.

Op termijn zal de opportuniteit van een seniorenconsulent onderzocht worden om op te treden als vertrouwensfiguur voor alle senioren.

Ook zal de opportuniteit van de uitbouw van een centrale ontmoetingsplaats voor (niet-georganiseerde) senioren onderzocht worden.

FEESTELIJKHEDEN

De gemeente blijft de bestaande gemeentelijke organisaties stimuleren , zoals; Hee Tervuren, Wijkfeesten, Braderie, Dorpsfeesten, Sinterklaasfeest, …

De gemeente is van plan om de oude antieke Muziekkiosk terug te renoveren en ze een plaats te bieden in het centrum van Tervuren.

Feestelijkheden in samenwerkingsverband onder de lokale verenigingen of wijkbewoners kunnen bijkomende ondersteuning genieten voor zover ze een meerwaarde betekenen voor de bevolking (wijkkermis, buurtfeesten, recreatieve activiteiten).

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Seniorenbeleid & Feestelijkheden

Page 30: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Het gemeentebestuur zal haar beleid inzake ontwikkelingssamenwerking verder uitbouwen.

Het gemeentebestuur zal hierbij de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. (GROS) blijven erkennen als volwaardig adviesorgaan en blijven betrekken bij de verdere ontwikkeling van het beleid inzake ontwikkelingssamenwerking. Ook zal de GROS verder worden ondersteund bij de de ontwikkeling van eigen initiatieven in het kader van ontwikkelingssamenwerking

Het gemeentebestuur zal verdere inspanningen leveren door een geleidelijke en realistische verhoging van de budgettaire middelen.

WELZIJN

Het gemeentebestuur wil het algemeen welzijn van alle inwoners van Tervuren bevorderen.

Om dit te ondersteunen zal er in 2008 een welzijnsraad opgericht worden.

Deze gemeentelijke welzijnsraad

brengt advies uit aan de gemeenteraad, de OCMW-raad of een andere raad.

bevordert het overleg en de samenwerking tussen het gemeentebestuur en het OCMW enerzijds en de plaatselijke organisaties anderzijds.

ondersteunt de planning en de uitvoering van het lokaal sociaal beleid.

ondersteunt en organiseert vorming, sensibilisering en andere acties i.v.m. alle voorgaande doelstellingen.

De bestaande samenwerking met het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) wordt verder gezet.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Ontwikkelingssamenwerking & Welzijn

Page 31: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

SOCIAAL BELEID

Het OCMW speelt een voortrekkersrol in het sociaal beleid van de gemeente. Hiervoor zal de samenwerking tussen het OCMW en de gemeente verder uitgebouwd worden.

OCMW en de gemeente geven samen vorm aan het “sociaal huis”. Een “sociaal huis“ waarin het OCMW werkt aan een kwalitatief welzijnsbeleid, door het vervullen van een regiefunctie.

Dit sociaal huis staat voor een laagdrempelige en klantvriendelijke sociale dienstverlening.

Iedereen moet er terecht kunnen met zijn/haar sociale, administratieve en juridische problemen.

Hierbij staat het respect voor privacy steeds voorop.

Gemeente/OCMW zal de ouder wordende bevolking van onze gemeente ondersteunen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

De thuisdiensten van het OCMW zoals poetsdienst, gezins- en bejaardenhulp, dienst warme maaltijden zullen verder aangepast worden aan de noden van onze inwoners.

Het OCMW zal ook instaan voor professionele begeleiding en de vorming van mantelzorgers.

Het dagverzorgingscentrum en het kortverblijf in Zoniënrust zullen daarom ook progressief uitgebouwd worden.

Kort verblijf moet het mogelijk maken om de taak van de mantelzorgers tijdelijk over te nemen bij ziekte of verlof van de mantelzorger.

Het OCMW zal preventieve acties ontwikkelen rond de thema’s huisvesting en schuldbemiddeling Schuldbemiddeling neemt steeds meer een belangrijke plaats in bij een groter wordende groep in onze samenleving.

Sensibilisatie rond rationeel energieverbruik is een hulp om de steeds hoger wordende energiekosten te verminderen bij personen die kampen met een schuldoverlast.

Verder zal het OCMW de samenwerking met andere sociale instellingen optimaliseren.

Door samen te werken met sociale werkplaatsen (kinderopvang-strijkwinkel-poetsdiensten) kunnen we kansen bieden aan de meest kwetsbare op de arbeidsmarkt

Voor personen met een handicap moeten de administratieve obstakels tot een minimum herleid worden.

Voor het verkrijgen van informatie en ondersteuning zoals financiële tussenkomsten, vermindering tarieven, individuele bijstand kunnen zij in het OCMW beroep doen op gespecialiseerde personen.

Het is de taak van gemeente/OCMW om de communicatie hieromtrent te verbeteren

Inzake sociale correcties zal het gemeentebestuur ook het OMNIO-statuut in aanmerking nemen voor het toekennen van tariefverminderingen. In de diverse sectoren zoals vrije tijd, onderwijs en afvalinzameling wordt onderzocht op welke wijze en waar de bestaande retributie- en tariefreglementen in deze zin kunnen worden aangepast.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Sociaal

Page 32: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

WONEN & HUISVESTING

MISSIE

Gezien de nood aan betaalbare en beschikbare bouwgrond voor de eigen bevolking en de

druk op de prijzen die tot verdringing van de eigen jeugd dreigt te leiden, is een eigen

woonbeleid één van de centrale aandachtspunten voor de gemeente in de komende jaren.

Daarom is het nodig om op basis van een geactualiseerde inventarisatie van de bouwgrond

die in eigendom is van de eigen gemeente en van andere lokale en bovenlokale overheden,

de mogelijkheid te onderzoeken voor het voeren van een eigen grond- en pandenbeleid.

Uitgaande van de woonbehoeftestudie, kan dan per deelgemeente bekeken worden welke

projecten prioritair kunnen gerealiseerd worden.

WAT REALISEREN

Via combinatie van maatregelen moeten we een groter, goedkoper en waar kan Vlaams woningaanbod realiseren. Een mix van maatregelen gaat evenzeer uit van een mix in het aan te spreken doelpubliek: jongeren, middenklasse, senioren. Ook de mogelijkheid voor de realisatie van bijkomende sociale huisvesting zal bekeken worden.….

Flankerende maatregelen :

alternatieve woonvormen : nagaan wat kan in het kader van de RUP’s.

Verwervingspremie jongeren: te onderzoeken hoe en op welke manier we jonge Vlaams inwoners van onze gemeente financieel kunnen ondersteunen bij het verwerven een woning of bouwgrond ( bv vrijstelling van onroerende voorheffing voor x-tijd onder bepaalde voorwaarden)

Private ontwikkelaars: welke projecten dienen zich aan? Uitgangspunt moet zijn dat we trachten om de privaat ontwikkelaars (afhankelijk van project tot project) te stimuleren om mee te werken aan een woonbeleid op maat van onze Tervurenaar in het bijzonder onze jonge gezinnen. Stedenbouwkundige voorwaarden kunnen hier flankerend ondersteunen.

Dienst stedenbouw. Huidig concept herzien herorganiseren: woonwinkel/wooninfopunt/huisvestings-ambtenaar, de relatie met duurzame ontwikkeling is belangrijk ; Intergemeentelijke samenwerking zal uitgewerkt worden.

Derde bouwlaag voor sommige zones in Tervuren moet de woondensiteit d.m.v kleinere ( lees betaalbare ) woonentiteiten kunnen verhogen.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Wonen & Huisvesting

Page 33: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

CONCRETE PROJECTEN

Gemeentelijk :

Binnen het masterplan zal getracht worden om onderstaande 7 huisvestingsprojecten te realiseren.

1. Kouterstraat/Wiel

2. Site Gemeenteschool/post gemeentehuis Duisburg

3. Kisteveld

4. Vinkenlaan

5. Site papeblok

6. Burggraaf

7. Huidig Adm Centrum.

Ook hier zullen in samenspraak met de eventuele privé-partner de voorwaarden en toewijzingsregels vooraf bepaald worden.

Sociale huisvesting :

Op korte termijn zal EZH twee grote projecten opstarten met de steun van de gemeente op Kazerne Lempereur en project Vandevelde. Alle andere samenwerkingsvormen zullen mogelijks aangewend worden Vlabinvest, SBK, Webra enz

Via opdrachthoudende vereniging :

De ontwikkeling van de site Schonenboom zou deze legislatuur een definitieve start moeten kennen . Het aanduiden van een opdrachthoudende vereniging moet in deze mogelijkheden bieden.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Wonen & Huisvesting

Page 34: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

VLAAMS BELEID

UITGANGSPUNT

Tervuren is een Vlaamse gemeente en moet dat ook blijven. Om deze doelstelling te bereiken wordt hieraan binnen elk beleidsdomein aandacht besteed.

Onthaal , integratie en inburgering staan hierbij centraal.

ACTIES

1. Tervuren zal zich volop inschrijven in en deelnemen aan alle regionale en andere acties om het draagvlak van initiatieven te verbreden en om ook van de ervaringen van andere gemeenten te leren:.

Bvb. Charter Vlaams platform, activiteiten vanuit de vzw De Rand , Druivenstreekinitiatieven.

2. Het inschrijvingsmoment van onze nieuwe inwoners beter uitwerken . Het individueel ontvangen van nieuwe inwoners bij een eerste contact moet het mogelijk maken om het Vlaams karakter van onze gemeente en de mogelijkheden om Nederlands te leren (op maat) beter onder hun aandacht te brengen.

Een geactualiseerde taalnota voor het personeel van OCMW en gemeente moet de leidraad vormen bij het omgaan met anderstaligen.

3. De integratieverantwoordelijke voorziet binnen het jaar een evaluatiemoment .

4. Om ons aanbod van taallessen te promoten wordt gezocht hoe de anderstalige verenigingen en groeperingen van onze buitenlandse gemeenschappen hierbij best betrokken worden..

5. Met ons Vlaams verenigingsleven zoeken hoe we lokaal kunnen werken aan integratie van anderstaligen door bijvoorbeeld taalstimulering in de sport.

6. Lokale handelaars en middenstanders zullen betrokken worden bij het werken aan een Vlaams straatbeeld,

7. Bij het toewijzingsbeleid in de huisvestingssector moet de integratiewil en het beheersen van de taal een rol spelen.

8. Het lokale Vlaamse beleid zal ingepast worden in de beleidsnota Vlaamse Rand 2004-2009 en de bijhorende regeringsverklaring van 18 Mei 2005. Het inspelen op deze Vlaamse initiatieven en bijhorende middelen zal ook in Tervuren een positieve invloed hebben op alle beleidsdomeinen.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Vlaams Beleid

Page 35: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

SPORT

De uitwerking van het sportbeleidsplan zal voor het eerst in de geschiedenis een meerjarenvisie met een planmatige aanpak voor de sport in al zijn facetten voorleggen.

ACCENTEN

Verenigingen

Nieuw subsidiereglement , acties en andere stimuli om het volgende te bereiken :

Breder aanbod, meer communicatie en samenwerking, kwaliteitsverhoging en een specifiek doelgroepenbeleid binnen de sportverenigingen.

Infrastructuur

1. Het uitwerken van sportinfrastructuur voor de ongebonden sporters : Fit-o-meter, permanent bewegwijzerd mountainbike parcours, trapveldjes, Finse piste

2. Via samenwerkingsakkoorden prive of andere infrastructuur betrekken bij het gemeentelijk sportbeleid ( bvb conventie met sportcentrum landmacht, zwembaden ,scholen) zowel voor de individuele sporter als de verenigingen.

3. Uitwerken van een meerjarenplanning voor onderhoud van de bestaande infrastructuur. Zowel technisch, bouwkundig als naar sportspecifiek materiaal toe.

4. Het inpassen van de sportinfrastructuur in het GRSP is een bijkomende doelstelling . Omtrent het herlokaliseren/ regulariseren van de zonevreemde en /of illegale sportinfrastructuur zal samen met de voetbalsector onderzocht worden waar en welke infrastructuurwerken prioritair aangewezen zijn

5. Bij het herschikken en/of verdwijnen van de voetbalterreinen , wordt erover gewaakt dat de verloren trainingscapaciteit opgevangen wordt dmv van kunstgrasvelden.

Sportdienst

1. Als trendwatcher de sportmarkt op de voet volgen en waar nodig bijsturend optreden in het aanbod door nieuwe initiatieven te lanceren.

2. Communicatie verbeteren tussen clubs, scholen , individuele sporters, sportraad enz.. Een grotere beschikbaarheid van info via bvb de vrijetijdswinkel moet hiertoe bijdragen .

3. Kwaliteitsaanbod garanderen door mee aan de basis te liggen van de vorming van trainers en clubbestuurders.

4. Sportieve integratieprojecten opstarten naar sociaal zwakkeren, mindervaliden , anderstaligen enz..

5. Een specifiek aanbod uitwerken naar de niet-georganiseerde sporter .zoals Start to Run.

6. De wellness gedachte doortrekken naar onze burgers zonder dat ze zich daarom moeten engageren in clubverband.

7. Kleutersportinitiatieven in elke deelgemeente ( bewegingsscholen).

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Sport

Page 36: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

TOERISME

De hoofddoelstelling blijft het promoten van Tervuren en het uitspelen van de verschillende toeristische troeven die de gemeente rijk is.

Toerisme Tervuren vzw vertegenwoordigt de gemeente hiervoor op verschillende beurzen en werkt verder aan een volwaardige toeristische productontwikkeling (aanmaak van toeristische brochures, organisatie van evenementen, ontwikkeling van groepsuitstappen en week- of weekendarrangementen, uitbouw van wandel en fietsroutes, streekproducten..).

Omdat we in Tervuren te maken hebben met verschillende nationaliteiten wordt er aan het internationale karakter van de gemeente ook aandacht besteed.

Daarnaast wil Toerisme Tervuren vzw een belangrijke rol spelen in het behoud en de valorisatie van waardevolle natuur- en landschapselementen en cultureel-historisch erfgoed.

Daar waar mogelijk wordt er samengewerkt met de socio-culturele diensten van de gemeente, de Fura-gidsen, de Tervuurse scholen, het verenigingsleven, de horeca, de lokale economie, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Hof van Melijn.

Als erkend regionaal infokantoor zal Toerisme Tervuren vzw actief meewerken aan het verder ontwikkelen en bekendmaken van de Groene Gordel als toeristisch-recreatieve regio.

Hiervoor wordt er nauw samengewerkt met Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant vzw en Toerisme Dijleland.

Toerisme Tervuren vzw moet ook haar grote informatieve rol blijven vervullen zodat zowel de toerist als de eigen en nieuwe inwoners er terecht kunnen met allerhande vragen.

Om het publieksonthaal in Tervuren een serieuze kwaliteitsinjectie te geven, zal een verruiming van de openingsuren , het takenpakket en het infokantoor grondig bekeken worden.

INTERNATIONALE SAMENWERKING

Jumelages bieden heel wat mogelijkheden. De gemeente wil een inhoudelijke meerwaarde geven aan dergelijke verbroederingen door de projecten in schrijven in de thema’s van de Europese Commissie, waarbij ook op Europese subsidies beroep kan gedaan worden.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Toerisme & Internationale Samenwerking

Page 37: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

Om te komen tot goede projecten in samenwerking met de zustergemeentes, zal met geïnteresseerde scholen en verenigingen samengewerkt worden om concrete projecten uit te werken en een subsidiedossier op te stellen.

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012Toerisme & Internationale Samenwerking

Page 38: Beleidsvisie Tervuren 2007-2012

WERKEN IN EIGEN BEHEER (WEB)

Na de eerste doorlichting van de dienst door het bureau P&S Problem Solving bvba in 2006 zal begin 2008 een diepgaander onderzoek worden afgerond.

De eerste analyses tonen duidelijk aan dat een herstructurering zich opdringt om de beschikbare mensen en het beschikbaar materiaal zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Sinds het begin van deze legislatuur wordt een structureel werkoverleg georganiseerd om de knelpunten verder te analyseren en structurele maatregelen te treffen teneinde de dienstverlening naar de burger te optimaliseren.

Hieruit blijkt dat de dienst WEB niet noodzakelijk moet worden uitgerust met technisch gespecialiseerd personeel maar, verwijzend naar de opgelegde taken, eerder moet voorzien in polyvalent personeel dat efficiënt en snel voor verschillende taken kan ingezet worden.

In het algemeen zullen de arbeiders rationeler tewerkgesteld worden door middel van aangepast materiaal, interne opleiding en preventieve planning.

De Groendienst wordt meer en meer geconfronteerd met de strenge regels inzake milieu en Vlaremnormen, waardoor de gemeente genoodzaakt wordt om meer en meer beroep te doen op gespecialiseerde firma’s of diensten . Het lijkt dan ook evident dat de gemeente eerder de groendienst zal inzetten voor het dagelijkse onderhoud van groenbeplanting en het reinigen van stoepen en straten.

STEUNDIENST

De gemeentelijke Steundienst speelt een belangrijke rol in de coördinatie van dienstverlening, het beheer en de exploitatie van de gemeentelijke infrastructuur en ook in de socio-culturele sector .

Gelet op het regelmatige contact met de burger dient de Steundienst zijn openingsuren aan te passen in functie van een meer klantgerichte bereikbaarheid.

De Steundienst zal een belangrijke rol spelen als “front office”: het wordt het centraal aanspreekpunt voor een volledige dienstverlening inzake logistiek, verhuur, onderhoud, reservatie en beheer van de gemeentelijke infrastructuur. Objectief hiervan is een efficiënt inzetten van het beschikbaar personeel.

Een aangepast beheer van de diverse polyvalente zalen wordt overwogen waarbij de zaalbeheerders een ruimere en meer mobiele functie zouden krijgen. Ook het onderhoud van de bestaande infrastructuur zal opnieuw bekeken worden

GEMEENTE TERVUREN - BELEIDSVISIE 2007-2012WEB & Steundienst