beleidsplan gwl 2012-2015

9
Vooruitzien Beleidsplan 2012-2015 unit Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek ROC Nova College

description

beleidsplan gwl 2012-2015

Transcript of beleidsplan gwl 2012-2015

VooruitzienBeleidsplan 2012-2015 unit Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek ROC Nova College

Vooruitzien

Beleidsplan 2012-2015

unit Gezondheidszorg, Welzijn

en Laboratoriumtechniek

ROC Nova College

Giraffe

Unit Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek wil haar

nek uitsteken. Je nek uitsteken in de betekenis van intuïtie, overzicht

en anticiperen. Daarom heeft de unit de giraffe als symbool.

2 . . . . . . . . . Beleidsplan Gezondheidszorg, Welzi jn en Laborator iumtechniek 2012-2015 Nova Col lege

1 Inleiding

FocusHet management van de unit geeft de voorkeur aan een lang cyclisch beleidsplan, omdat daarmee ontwikkelingen in een breder perspectief kunnen worden geplaatst, bijbehorende risico’s tijdig kunnen worden onderkend en de realisatie van de doelen in een rustig vaarwater kunnen plaatsvinden. Uitgaande van landelijke onderwijsontwikkelingen zoals verwoord in de notitie ‘Focus op Vakmanschap’ van de minister van OCW, maatschappelijke ontwikkelingen en het strategisch beleidsplan van het Nova College, zal het unitbeleid ontwikkellijnen volgen die uitmonden in concrete resultaten van goed onderwijs waar onze cursisten enthousiast over zijn. Het gaat hierbij om:

• Onderwijsinnovatie: de voortgaande ontwikkeling van onderwijsinhoud en onderwijsprocessen• Onderwijsmensen: het HRM-beleid voor de medewerkers in het primaire proces en de onder-

steunende medewerkers die hier dienstbaar aan zijn• Onderwijskwaliteit: het onderwijsproces en onderwijsproduct voldoen aan de eisen die wet- en

regelgeving stellen. Uitgangspunt van de borging is het onderwijsteam.

Het meerjaren beleidsplan voor de unit schetst voor vier jaren het kader van de ontwikkelingslijnen die hiervoor zijn genoemd. Per kalenderjaar wordt in een addendum aangegeven wat de concrete acties voor het desbetreffende jaar zijn. Een aansluitend addendum geeft per kalenderjaar de resultaten en evaluatie weer van het afgelopen jaar.

Monitoren en verantwoordenNu hiermee het ‘kompas’ van de unit is benoemd, kunnen strategische keuzes worden gemaakt en geprioriteerd. Als basis dienen de afspraken die gemaakt zijn met het College van Bestuur en beschreven staan in het managementcontract 2012 en opvolgende jaren en kaderbrieven met bijbehorende begrotingsafspraken. De strategische doelstellingen bevinden zich in de hiervoor genoemde gebieden onderwijs, HRM en kwaliteitszorg.

De unit hanteert sinds 2011 een overlegcyclus. Hierin staat verwoord op welke wijze besluitvorming en monitoring plaatsvindt in kwartaalbesprekingen volgens een vast stramien. Dit stramien geeft tevens de structuur aan van de teamplannen zoals deze per team vanaf augustus 2012 (school)jaarlijks zullen worden gemaakt op basis van dit unitbeleidsplan. De unit legt twee keer per jaar verantwoording af aan het College van Bestuur van het Nova College.

De unit kent een overlegstructuur1 waarmee zij in contact treedt met organisaties uit het werkveld. Hiermee wil de unit een passende aansluiting waarborgen tussen de praktijk en het onderwijs, zodat onze cursisten optimaal worden voorbereid op de arbeidsmarkt en samenleving. De diverse geledingen vormen fora van overleg tussen het werkveld en de unit, zodat informatie uitgewisseld kan worden. Naast deze wijze van raadplegen van het werkveld, legt de unit verantwoording af aan de Inspectie van het Onderwijs.

Teams aan zetBinnen de kaders van de unit, hebben de teams ruimte om naar gemeenschappelijk inzicht van de teamleden het onderwijs vorm te geven en uit te voeren. De keuzes van het team worden beschreven in een teamplan. Het management faciliteert deze keuzes.

1 Overlegstructuur Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek – Branches, 22 september 2010

Beleidsplan Gezondheidszorg, Welzi jn en Laborator iumtechniek 2012-2015 Nova Col lege . . . . . . . . . 3

BeleidsplanIn het strategisch beleidsplan ‘Excelleren in betrokkenheid2’ formuleert het College van Bestuur de collectieve richtlijn voor de jaren 2012-2015 van het Nova College verdeeld over vijf speerpunten:

1. De verwachtingen van de cursist staan altijd voorop.2. Het onderwijsproces is leidend in alles wat we doen.3. We zijn een lerende organisatie.4. Onze dienstverlening is excellent.5. We zijn betrokken bij de cursisten, met elkaar en met externe partners. We bundelen onze krachten.

Deze vijf speerpunten zijn in samenhang van toepassing op alle onderdelen van de Nova-organisatie, dus ook onze unit.

Wettelijke kadersDe Inspectie van het Onderwijs formuleert in het toezichtkader aan welke wettelijke vereisten de unit moet voldoen bij vormgeving en uitvoering van het onderwijs. Incidenteel voert de Inspectie een audit uit.

NovakadersDe beleidskaders van het Nova College worden door het College van Bestuur neergelegd in een jaarlijkse kaderbrief en beleidsnotities. Daarnaast wordt jaarlijks een begroting opgesteld. Deze documenten zijn leidend voor de inhoudelijke en financiële ruimte die binnen het Nova College aan de unit wordt gegeven.

2 Excelleren in betrokkenheid

2 Excelleren in Betrokkenheid, blz. 22-23, januari 2012

4 . . . . . . . . . Beleidsplan Gezondheidszorg, Welzi jn en Laborator iumtechniek 2012-2015 Nova Col lege

3 Strategisch beleidsplan unit Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek 2012-2015

In 2009 heeft het MT van de unit haar missie en visie voor de komende jaren vastgesteld.

MissieDe unit Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek verzorgt kwalitatief hoogwaardig beroepsonderwijs voor deelnemers en dekt daarmee de onderwijsvraag van instellingen en bedrijven volledig. Dit doen wij in een inspirerende en innoverende omgeving waar de mensgerichte ontwikkeling van het individu centraal staat, waardoor deze richting kan geven aan de eigen maatschappelijke en professionele loopbaan.

VisieDe unit Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek beantwoordt onderwijsvragen in samenwerking met deelnemers, instellingen en bedrijven op een ondernemende en klantgerichte wijze. Hierdoor wordt de onderwijsbehoefte van alle partijen optimaal in overeenstemming gebracht en wordt op een professionele wijze onderwijs verzorgd binnen een innovatieve context gebaseerd op structurele aandacht voor deskundigheidsontwikkeling van medewerkers.De missie en visie sluiten aan op het Nova-brede beleidskader en zullen voor de periode tot aan 2015 worden gehandhaafd en daarmee leidend zijn bij beleidskeuzes en uitwerking daarvan binnen teams en op unitniveau.

Realisatie 2010-2011De basis voor het nieuwe meerjarenplan is gelegd in de jaren 2010 en 2011, waarin het accent lag op onderwijs en organisatie op orde als gevolg van het samenvoegen van de voormalige unit Welzijn en de unit Zorg & Laboratoriumopleidingen. De belangrijkste resultaten:

• Deberoepsgerichtekwalificatiedossierszijnunit-breedingevoerd.• Deonderwijsprogramma’szijnbeoordeeldophaalbaarheidenbetaalbaarheid.• Nova-beleidophetgebiedvanBPV,examinering,kwaliteitszorgendeelnemersbegeleidingzijn ingevoerd.• Deunitisfinancieelenformatiefgezond.• Eenbreedscholingsprogrammavoormedewerkersisingezet.• Deunitheefteeneenduidigeorganisatiestructuur.• Desamenwerkingmetexternepartijenisgeformaliseerdengeïntensiveerd.

Naast bovenstaande, zijn de volgende speerpunten gerealiseerd en/of in gang gezet:

• WijkleerbedrijfNovaZorgvoordeBuurtsamenmetKenniscentrumCalibrisenToeleiding& Toerusting3

• IntensiveringsamenwerkingziekenhuizenonderdenoemerNieuwElanenForeestMedicalSchool• Intensiverenvanhetlerenopdewerkplekdoorleerafdelingenenopleidingeninhuisbij zorginstellingen zoals het Zonnehuis in Amstelveen• AfbouwvanlocatieLisse• HerzieningvandeopleidingenLaboratoriumtechniek

3 Unit Entreeopleidingen i.o.

4 Beleidslijnen

Zoals in de inleiding van dit beleidsplan is aangegeven, wil de unit voor een langere periode dan voorheen gebruikelijk was haar beleidskeuzes uitwerken. De unit heeft haar voornemens geclusterd in drie beleidslijnen. Op hoofdlijnen worden de beleidslijnen hier beschreven en zullen in de navolgende jaren worden gerealiseerd. Het jaar 2012 zal vooral in het teken staan van verdere definiëring van de beleidslijnen. Centraal in 2013 en 2014 staan de uitwerking van voorgenomen acties. Het jaar 2015 zal zich vooral richten op evaluatie en verbeteren van ingezet beleid, zodat er een naadloze aansluiting kan plaatsvinden met het beleidsplan 2016-2019.

OnderwijsinnovatieHiermee wordt bedoeld de voortgaande ontwikkeling van onderwijsinhoud en onderwijsprocessen.Onderwijsinnovatie wordt het laatste decennium gedomineerd door centraal aangestuurd verandering binnen het mbo-onderwijs op zowel structureel als inhoudelijk gebied, oftewel beroepsinhoudelijk en generieke inhouden.

• Beroepsgerichtekwalificatiedossiers• LoopbaanenBurgerschap• Nederlands,Engelsenrekenen

Bij implementatie van onderwijsvernieuwingen hanteert de unit het groeimodel. Dit model betekent voor cursisten dat het onderwijs consequent gericht is op toenemende zelfsturing. Voor de organisatie betekent dit model vooral implementerend leren; niet alles hoeft meteen goed en/of volledig uitgedacht te zijn. Gezien de jaarlijkse wijzigingen in de kwalificatiedossiers en aanvullende eisen vanuit het ministerie, is dit een zinvolle keus. Dit uitgangspunt zal dan ook de komende periode leidend blijven.

Met de invoering van beroepsgerichte kwalificatiedossiers hebben innovaties plaatsgevonden op het gebied van leermiddelen, toetsing, digitalisering, flexibilisering en maatwerk.

• Leermiddelen:methodeleefstijlvoorniveau2• Toetsing:materiaalvandeStichtingConsortiumBeroepsonderwijsmetberoepsprestaties, verantwoordingsverslag en assessementgesprek• Toenamevanhetbetrekkenvandepraktijkbijhetbeoordelen• Digitaalonderwijs:talenenrekenen• Flexibilisering:mogelijkhedentotversnelleninalleopleidingen• Maatwerkprojecten:NovaZorgvoordeBuurt,Leergezinnen,Leerwerkafdelingen

Zoals in de voorgaande jaren de invoering van Beroepsgerichte kwalificatie dossiers centraal stond, zo zullen voor de duur van dit unitbeleidsplan de onderwijsinnovaties voortkomen uit de implementatie van het actieplan Focus op Vakmanschap. De unit geeft bij de invulling en kleuring van deze onderwijsinnovaties hoge prioriteit aan het doorontwikkelen van:

• Decentralepositievandeberoepscontextbinnenhetonderwijs• Digitaliseringwaaronderhetgebruikvansocialemedia• Taalgerichtvakonderwijs

Beleidsplan Gezondheidszorg, Welzi jn en Laborator iumtechniek 2012-2015 Nova Col lege . . . . . . . . . 5

6 . . . . . . . . . Beleidsplan Gezondheidszorg, Welzi jn en Laborator iumtechniek 2012-2015 Nova Col lege

Beroepscontext centraal: Dit speerpunt dat reeds in de projectplannen voor de invoering van de Beroepsgerichte kwalificatiedossiers een prominente plaats innam, behoeft de komende jaren onveranderd aandacht met daarbij het accent op het betrekken van de BPV bij de onderwijs-ontwikkeling. Lopende projecten worden geëvalueerd, heroverwogen en/of bijgesteld. De ontwikkeling daarvan wat betreft de branche zorg, wordt de aankomende jaren opgepakt onder de noemer ‘School voor de Zorg’. Voor de branches Welzijn en Laboratoriumtechniek, zullen soortgelijke initiatieven worden gedefinieerd en uitgewerkt.

Digitalisering: De benoeming van twee medewerkers tot informatie specialist onderwijs (ISO) twee jaren geleden, heeft geleid tot het uitvoeren van een aantal projecten, maar vooral tot een hogere bewustwording van de noodzaak om de komende jaren digitalisering bewust op de agenda van de unit te plaatsen. De komende beleidsperiode zal daarom gericht zijn op:

• Opnemenvandeleerlijnmediawijsheidinhetcurriculumvanalleopleidingen• Socialemediaeenplaatsgevenbinnenhetonderwijsendebegeleiding• ContinueaandachtvoorNovaPortal• Permanentetrainingvanmedewerkers,zoalsblended learning, mediawijsheid en Its’learning

Taalgericht vakonderwijs: De meeste opleidingen van de unit zijn ‘talige’ opleidingen. Naast het efficiënter organiseren van het onderwijs en de toetsing van de generieke vaardigheden Nederlands en rekenen, zullen daarom extra activiteiten plaatsvinden gericht op taalgericht vakonderwijs.

Maatwerk: Onderdelen uit het actieplan Focus op Vakmanschap (1000 uren norm) levert volgens de unit een bedreiging op voor maatwerkprojecten. De unit ziet het daarom als een grote uitdaging om desondanks maatwerk te blijven leveren.

OnderwijsmensenHiermee wordt bedoeld het HRM-beleid voor de medewerkers in het primaire proces en de onder-steunende medewerkers die hier dienstverlenend aan zijn.

Door inzet van professionele medewerkers en de professionele houding van docenten die wordt ondersteund door het professioneel statuut voor docenten, Wet BIO en de Wet BIG wordt indicatief hoogwaardig onderwijs gerealiseerd en daarmee wordt gestalte gegeven aan de missie en de visie de unit.

De speerpunten en bijzonderheden tot en met 2015 zijn als volgt benoemd:

• Degesprekkencyclusvanfunctionerenenbeoordelenvanmedewerkerswordt100%uitgevoerd en leidt tot concrete acties op ontwikkelingen;• Devisieophetonderwijsvraagtomeenherinrichtingvandeflexibeleschil.Deflexibeleschilis een aanvulling op het kernteam;• WervingenSelectiebeleidisafgestemdopdepersoneelsbehoefteensamenstelling;• Professionaliseringmedewerkersiseencontinueproces;• Functiedifferentiatiesteltdeteamsinstaatomhetonderwijsprocesoptimaalvormtegeven.

In het meerjaren HRM-plan van de unit wordt een nadere uitwerking gegeven van bovenstaande.

OnderwijskwaliteitHiermee wordt bedoeld het onderwijsproces en het onderwijsproduct voldoen aan de eisen die wet- en regelgeving stellen en is geborgd in de onderwijsteams.

Om bovenstaande algemene doelstellingen te kunnen verwerkelijken, formuleert het management een visie op kwaliteit en kwaliteitsborging vanuit de missie en visie van de unit. In deze visie zijn de deelnemers, de medewerkers en instellingen c.q. bedrijven leidende actoren. Deze visie op kwaliteit draagt bij aan:

• Externeverantwoording• PDCA-cyclusopunitniveauenopteamniveau• ParticipatieaanplatformenstuurgroepvanhetNovaCollege

Op deze wijze wordt een parallelle beweging in gang gezet van ontwikkeling en borging in de teams.

Actieve participatie van deelnemers in het proces van kwaliteitszorg dient te worden versterkt voor verbetering van het onderwijsproduct en de uitvoering daarvan. Gekoppeld daaraan wordt de beoordeling van de docent. In het leerproces maakt de docent het verschil. Gepaste feedback is van belang om aan deze ambitie te kunnen voldoen.

Ter ondersteuning van de medewerkers om te kunnen voldoen aan de wensen van deelnemers en instellingen, kaderstelling van het Nova College en de unit en de eisen vanuit wet- en regelgeving, wordt het volgende gerealiseerd:

• Ontsluitenvanactueleinformatieinzakewet-enregelgeving(vooraltoetsingskaderInspectievan het Onderwijs)• Ontsluitenvanmanagementinformatie,zodatsturenenverantwoordenopbasisvanobjectieve gegevens mogelijk wordt• Taakdefiniëringenmonitoringvanuitvoerenvandezetaken• Deskundigheidsbevordering

In de periode 2010-2011 zijn de banden vanuit de unit met het veld aangehaald. In de aankomende vier jaren zal de samenwerking met instellingen worden geborgd in de hele organisatie tot op team-niveau en zal kennisdeling in de contacten centraal staan.

Beleidsplan Gezondheidszorg, Welzi jn en Laborator iumtechniek 2012-2015 Nova Col lege . . . . . . . . . 7

8 . . . . . . . . . Beleidsplan Gezondheidszorg, Welzi jn en Laborator iumtechniek 2012-2015 Nova Col lege

5 Realisatie

Het unitbeleidsplan behelst een periode van vier jaar. Per kalenderjaar sluit het College van Bestuur een managementcontract af met de unit. Per jaar wordt ook de realisatie van dit contract vastgelegd in eenaddendumvanditmeerjarenplaninhetformatvandedienstKwaliteitszorg.Aanheteindevandevierjaren cyclus wordt een algehele evaluatieve rapportage van gerealiseerde doelstellingen in beeld gebracht.