Basisonderwijs 2013-2014

9
JAAR westRAnd CultuuRCentRum dilbeek PRogRAmmA lAgeR ondeRwiJs 2013 2014 Overzicht beschikbare voorstellingen

description

Programma voor lagere scholen.

Transcript of Basisonderwijs 2013-2014

JAAR westRAnd CultuuRCentRum dilbeek

PRogRAmmA lAgeR ondeRwiJs 2013 • 2014Overzicht beschikbare voorstellingen

kleuteR bAsis

1 2 3 1 2 3 4 5 6wo 04.09 eZelsooR eVent meer infowo 09.10 stiP en Vlek Film meer infodi 15.10 kAuwboy Film meer infomA 21.10 bRonks exPo meer infot.e.m. VR 08.11 de wondeRbARe Reis VAn nielsdi 22.10 iCe dRAgon Film meer infodi

VR05.1108.11

Jeugd en muziekkAbA

muZiek meer info

wo 06.11 kiRikou 3 Film meer infomA 20.01 Rasa exPo meer infot.e.m. VR 31.01 kunst oP PootJesmA 20.01 PAtAtJe ooRlog Film meer infodo 23.01 HetPAleis

nog een dAnsketHeAteR meer info

VR 21.03 Hetpaarddatvliegt (nl)

Rooie koPtHeAteR meer info

di

wo

wo

do

29.0430.0414.0515.05

Anabel schellekens en giulia sugranyesmoVe

dAns meer info

mA

di05.0506.05

Jeugd en muziekmuZiek in klAs / Ritme en muZiek

muZiek meer info

wo 21.05 eRnest en Célestine Film meer info

Schoolvoorstellingen 2013 • 2014Lager OnderwijS

Je kan reserveren bij een bezoek aan Westrand, telefonisch, schriftelijk of per e-mail. Vermeld telkens:• naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres van de school• naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon• titel, datum en uur van de gewenste voorstelling• klas en titularis met e-mailadres• aantal leerlingen en begeleiders

Voor reservatie en praktische info, contacteer Christel meeuws:[email protected] of 02/466 20 30

Voor inhoudelijke vragen of ondersteuning kan je terecht bij wim Van Parijs: [email protected]

westRAndCultuurcentrum dilbeek vzwkamerijklaan 461700 dilbeek

t +32 (0)2 466 20 30F +32 (0)2 466 80 89m [email protected]

www.westrand.be www.facebook.com/westranddilbeek

VOLZeT

exTra daTum Op aanVraag

VOLZeT

exTra daTum Op aanVraag

een aantal voorstellingen voor het schooljaar 2013-2014 zijn reeds uitverkocht. Hier vind je het overzicht van de voorstellingen waarvoor nog plaatsen beschikbaar zijn. een overzicht van alle schoolvoorstellingen kan je vinden op www.westrand.be/scholen/wie/basis.

3

wO 04.09 14:00

eVenT

eZeLSOOrBoekenkaftdag

boekenkaftfeestje met gratis kaftpapier, workshops en animatie• Kom je boeken kaften in Westrand met gratis kaftpapier en etiketten, goed voor het kaften van zo’n 12 normale schriftformaten. Bij binnenkomst ontvang je een reuzenetiket waarmee je meteen deelneemt aan een wedstrijd. In ruil voor een ingevuld etiket ontvangt elk schoolplichtig kind (1e tot 6e leerjaar) vijf vellen kaftpapier, één vel bruin kaftpapier en 12 etiketten. De school die het meeste leerlingen aanbrengt, krijgt ook een prijs. Creatievelingen kunnen hun hart ophalen bij diverse workshops en we voorzien ook ludieke en knotsgekke animatie.

www.ezelsoor.info

loCAtie westrand - Cc dilbeektiCkets gratis

1e - 6e Leerjaar

wO 09.10 09:30

FiLm

STip en VLek

Amusante eerste bioscoopervaring• Kijk, daar heb je Stip en Vlek. Stip is gestipt en Vlek is gevlekt. Precies zoals het hoort. Stilzitten kunnen ze niet. Ze buitelen van het ene avontuur in het andere. Ze houden van picknicken, de kamer behangen, stempels maken en piraat spelen. Bruisend van fantasie bezorgen ze het allerjongste publiek een echt filmfeest! Het universum van Stip en Vlek ziet er precies uit zoals de wereld van een kleuter. Er wordt gespeeld met vormen en kleuren in zeven charmante verhaaltjes, ondersteund door aanstekelijke muziek. Dat maakt van Stip en Vlek een amusante, originele film die bovendien bijzonder geschikt is als allereerste bioscoopervaring. De titels van de zeven filmpjes zijn: Tandentovenaars - Stempelpret - Piraten - Grote Schoonmaak - De Pricknick - Stip & Vlek zien Sterren - De Sneeuwstorm.

Nederlands gesproken versie - vanaf 3 jaar - 50 min. - 2012 - ZwedenJekino ontwikkelde een leuke workshop bij deze film.Kijk ook bij ‘Lessen in het donker’ voor lesmateriaal.

Regie Lotta en Uzi Geffenblad

www.jekino.be - www.lesseninhetdonker.be

loCAtie westrand - theaterzaaltiCkets € 4

1e - 3e kLeuTerkLaS

terug naar overzicht

4

di 15.10 09:30

FiLm

kauwBOy

Hartverscheurend verhaal, bekroonde film• Jojo, een levenslustige jongen van 10 uit een gebroken gezin, vindt troost in een onverwachte vriendschap met een jonge kauw. Door deze speciale vriendschap kan hij de muur rond zijn vaders hart slopen. Hij moet de kauw verborgen houden voor zijn vader, want die houdt er niet van dieren in huis te hebben. Jojo belt dagelijks stiekem met zijn moeder, maar vertelt haar niet over de kauw. Jojo wil zijn moeder op haar naderende verjaardag verrassen met de vogel. Jojo’s vader wil absoluut niet de verjaardag vieren van iemand die afwezig is. Omdat de vader van Jojo driftbuien heeft, moet Jojo erg oppassen.

Regie Boudewijn Koole met o.a. Rick Lens, Loek Peters, Hüseyin Cahit Ölmez, Susan Radder, Ricky Koolen

Originele Nederlandstalige versie - vanaf 9 jaar - 90 min. - 2012 - NederlandJekino ontwikkelde een leuke workshop bij deze film.

www.jekino.be - www.lesseninhetdonker.be

loCAtie westrand - theaterzaaltiCkets € 4

5e - 6e Leerjaar

ma — Vr

T.e.m.

21.10 08.11

expO

BrOnkSde wOnderBare reiS Van nieLS

een visuele ervaring die je meeneemt op een wonderbare reis• Nog niet zo lang geleden was er een ondeugend jongetje Niels. Nog maar een duim groot, past hij net op de rug van tamme gans Maarten. Samen trekken ze de wijde wereld in. Hoger en hoger, verder en verder. Samen met de zeven wilde ganzen Akka, Yksi, Kaksi, Kolme, Nelja, Viisi en Kuusi gaan ze op avontuur... Gaan jullie mee? Grafische vormgevers Charissa Plasmans en Hannelore Dreher creëerden voor hun stage bij BRONKS een installatie rond het verhaal van Niels Holgersson. Onderweg valt er heel wat te zien en te beleven! Een visuele ervaring die je meeneemt op een wonderbare reis.

Concept en uitwerking Charissa Plasmans en Hannelore Dreher

Als de school deze tentoonstelling combineert met een bibliotheekbezoek, kan er een voorleesmoment aan gekoppeld worden mits reservering bij de bib.

www.bronks.be

loCAtie westrand - Cc dilbeek tiCkets gratis

1e kLeuTerkLaS - 6e Leerjaar

terug naar overzicht

5

di 22.1013:30

FiLm

ice dragOn

spannende jeugdfilm over opgroeien in de stad of de natuur• Mick, een verwaarloosde jongen uit de voorstad, gaat op de vlucht voor de sociale dienst en belandt bij zijn tante in het koude hoge noorden van Zweden. Hij maakt er vrienden, leert vissen, bouwt mee aan een bijzondere ijsscooter en vindt er eindelijk rust. Tot er op een dag op de deur wordt geklopt… en Mick opnieuw op de vlucht moet. Enkel met de hulp van zijn nieuwe vrienden kan Mick ontsnappen en een plaats voor zichzelf vinden in de wereld. Een eigentijds verhaal, overgoten met een opwindend metalsausje, dat je vanuit de grootstad meeneemt naar de barre, noordelijke ijsvlakte, waar je heerlijk in de sneeuw kan spelen, en naar de charme van het leven in een klein dorpje. Deze film is gebaseerd op het gelijknamig boek van de Zweedse schrijver Mikael Engström.

Regie Martin Högdahl

Nederlandstalige ondertitels - vanaf 10 jaar - 77 min. - 2012 - Zweden

www.jekino.be - www.lesseninhetdonker.be

loCAtie westrand - theaterzaaltiCkets € 4

di

Vr

05.11 08.11

muZiek

jeugd en muziekkaBa

ontroerend, speels, vrolijk vioolconcert met af en toe een ‘blue note’. • Voor en tijdens Kaba komen kinderen in contact met traditionele Albanese volksmelodieën. Ana Naqe vermengt haar Albanese roots met haar klassieke zang- en vioolopleiding in een ver van traditionele muziekvoorstelling. Onbekende Albanese volksmelodieën zijn de basis voor nieuwe composities. Ze vertelt een verhaal uit haar thuisland. Ontroerend, speels, vrolijk, met af en toe een ‘blue note’. Tijdens de workshop gaan de leerlingen ook zelf aan de slag met dit muzikaal materiaal. Kinderen uit de lagere school leren enkele traditionele Albanese volksmelodieën uit de voorstelling zingen en ritmeren. Vanuit dit muzikaal gegeven breien zij zelf een vervolg op een trouw- of treurmelodie, voegen tekst toe of maken een begeleiding met Orff-instrumenten die de muziekanimator meebrengt.

Viool en zang Ana Naqe Regie Maja Jantar

www.jeugdenmuziek.be

dAtA di 05.11 - VR 08.11 om 13:30loCAtie gemeentelijke Academie voor muziek, woord en dans dilbeek tiCkets € 9 (voorstelling + workshop)

3e - 6e Leerjaar

1e - 4e Leerjaar

VOLZeTexTra daTum Op aanVraag

terug naar overzicht

6

wO 06.11 09:30

FiLm

kirikOu 3

Vijf nieuwe Afrikaanse verhalen in kleurrijke en fantasievolle animatiefilm• Welkom in de eigenzinnige, betoverende, fantasievolle wereld van Kirikou! Deze film vertelt vijf nieuwe fascinerende verhalen over deze slimme, eigenwijze en onverschrokken held. Zo vindt hij de mopperende dorpsoudste terug die verdwaald was in de savanne, neemt hij het op voor een ongewenste vreemdeling, en ontdekt hij zijn grootste talent. Eind jaren ’90 zette Kirikou en de heks de Franse animatiefilm terug op de kaart. Ook voor deze derde film liet regisseur Michel Ocelot zich inspireren door Afrikaanse sprookjes en folklore, en vertelt hij verhaaltjes vol heksen, magie, dieren en oude wijsheden. Met fraaie kleurrijke landschappen en fantasievolle verhalen laat hij de jonge filmkijkertjes kennis maken met de prachtige Afrikaanse cultuur.

een animatiefilm van Michel Ocelot

Nederlands gesproken - 88 min. - 2012 - Frankrijk

www.jekino.be - www.lesseninhetdonker.be

loCAtie westrand - theaterzaaltiCkets € 4

3e kLeuTerkLaS - 2e Leerjaar

ma — Vr

T.e.m.

20.01 31.01

expO

rasakunST Op pOOTjeS

kleine kunstwerken van grote kunstenaars• Kunst op pootjes, kleine kunstwerken van grote kunstenaars, toont werk van 20 kunstenaars in een kijkkast. De tentoonstelling bestaat uit twee stevige kamers, elk op acht slanke pootjes en toont authentiek hedendaags werk in verschillende technieken: video, fotografie, schilderijen, tekeningen, sculpturen, ... De Kunstkamer is een verzamelkast vol schatten waar je kunt binnen kijken. Elk hedendaags kunstwerk heeft er een eigen plekje. De Groeikamer lijkt wel een bijenkast vol honingraten: klaar om met goud te worden gevuld. Het publiek groot en klein wordt uitgenodigd om met een zelfgemaakt kunstwerk op maat van een luciferdoosje deze kamer te vullen. Zo bouwen zij mee aan één groot gezamenlijk kunstwerk.

Van Johan Tahon, Guy Rombouts, Bart De Zutter, Pascal Bernier, Sofie Muller, Tinka Pitoors, Hedwig Brouckaert, Wilfried Genard, Johan Gelper, Pieter Bauters, Robin Vermeersch, Karin Borghouts, Margi Geerlinks, Pierre Mertens, Luk Van Soom, Carla van de Puttelaar, Arpaïs Du Bois, Linda Molleman, Karen Vermeren en Maria Roosen

Rondleidingen om 09:00, 10:30 en 13:30Duur van de rondleiding: 75 min.Inschrijven per klas!

www.rasa.be

loCAtie westrand - Cc dilbeek tiCkets € 5

3e kLeuTerkLaS - 6e Leerjaar

terug naar overzicht

7

dO 23.0113:30

THeaTer

HeTpaLeiSnOg een danSke

energieke en woordloze bewegingsvoorstelling voor kleuters• Een tuinfeest. Onder de tafels spelen kinderen. Drie meisjes met linten in het haar en hun mooiste schoenen aan. Twee jongens met net gekamde haren en hun beste broek. Ze springen en vallen, trekken en duwen, en plagen elkaar om het weer goed te maken.Choreografe Birgit Kersbergen, die het sucesvolle Danske maakte, werkt opnieuw met een combinatie van dansers en niet-dansers. Marc De Pablo en Riet Muylaert waren ook al in Danske te zien. De ploeg wordt aangevuld met danseres Sylvie Huysman en acteur Karel Tuytschaever.

Regie/soundscape Manou Kersting Concept/choreografie Birgit Kersbergen dans Marc de Pablo, Sylvie Huysman, Birgit Kersbergen, Riet Muylaert, Karel Tuytschaever scenografie Birgit Kersbergen, Manou Kersting kostuum Birgit Kersbergen, Hilde Mertens, Veerle Segers licht Koen Corbet, Birgit Kersbergen, Manou Kersting dramaturgie Kerensa Verhoose

www.hetpaleis.be

loCAtie westrand - theaterzaaltiCkets € 5

2e - 3e kLeuTerkLaS

Nog een danske is weer een heerlijk dansen voor kleuters (en hun ouders), met herkenbare bewegingen, in een mooie associatieve golf van branie-achtig dansen en rustpauzes. stuiteren met een lichaam of stenen laten vallen op iemand. Het kan allemaal, en dat is spannend.— tuur devens in de bond

ma 20.0109:30

FiLm

paTaTje OOrLOg

ontwapenende film in balans tussen speels en ernstig • De negenjarige Kiek maakt zich zorgen om haar vader: als dokter gaat hij regelmatig in oorlogsgebied werken. Als haar moeder en een leraar zeggen dat statistisch gezien de kans klein is dat hem iets overkomt, slaat haar fantasie op hol. Om die kans nog kleiner te maken, heeft ze een dode hond en een dode muis nodig. Kiek kent namelijk niemand die een dode muis, een dode hond én een dode vader heeft. Dan wordt vader vermist in Afghanistan. Gebaseerd op het bekroonde kinderboek Een Kleine Kans van Marjolijn Hof behandelt de film thema’s, zoals dood, angst, verlies van een ouder en oorlog. Maar regisseuse Nicole Van Kilsdonk houdt altijd de juiste balans tussen speelse en ernstige toon, en dat zorgt voor een ontwapenend geheel. De terechte winnaar van de juryprijs op het Cinekid festival!

Regie Nicole Van Kilsdonk

Nederlands gesproken - 86 min. - 2011 - Nederland

www.jekino.be - www.lesseninhetdonker.be

loCAtie westrand - theaterzaaltiCkets € 4

3e - 6e Leerjaar

terug naar overzicht

8

Vr 21.03 13:30

THeaTer

Hetpaarddatvliegt (nL)

rOOie kOp

woordloos toneel met zeer rijke, heldere en humoristische beeld- en geluidtaal• Rooie Kop leeft een perfect leven dat elke dag verloopt volgens hetzelfde patroon. Tot er op een dag iets achter de schermen onenigheid ontstaat. Zonder tekst maar met zeer rijke, heldere en humoristische beeld- en geluidtaal laat regisseur Anke Boerstra de voorstelling langzaam volledig ontsporen. Rooie Kop geeft het publiek een leuk kijkje achter de theaterschermen en laat zien dat een flinke aanval van kleuterdrift heel bruikbaar kan zijn bij het losbreken uit de dagelijkse sleur.

tekst Concept en idee Loek Beckers, Reem Wittenbols, Annemiek Nienhuis Regie Anke Boerstra spel Loek Beckers, Reem Wittenbols, Annemiek Nienhuis Compositie Tjerk van der Ham

www.stipproducties.nl

loCAtie gemeentelijke Academie voor muziek, woord en dans dilbeek tiCkets € 6

2e kLeuTerkLaS - 2e Leerjaar

… hun werk levert bij het jonge publiek wijzende vingertjes, kreetjes van verbazing en verwonderde koppies op over wat theater allemaal vermag. Zeker aan het eind van de voorstelling als het toneel zowat in elkaar stort en ze ontdekken wat er achter de schermen gebeurt aan technische trucs.— eindhovens dagblad

di

wO

29.0430.04

danS

anabel Schellekens & giulia SugranyesmOVe

uitnodigende dans op een puzzelvloer • Anabel maakt intieme voorstellingen met een fascinatie voor een poëtische benadering van dans geïntegreerd in locaties waar vaak een dicht contact met het publiek ontstaat. Giulia kwam na een danscarrière bij Rosas en studies binnenhuisarchitectuur bij Anabel terecht. Voor Move ontwierp Giulia een mobiel decor. Ze is gefascineerd door de bouwspelen voor kinderen getekend door de Italiaanse designer Enzo Mari. Die prikkelen de fantasie door hun eenvoud, ingenieusiteit en sterke verbeeldingskracht. Het publiek krijgt een plaats rond deze installatie waarin beide danseressen elkaar uitdagen. Ze verhuizen, schuiven, verplaatsen, bewegen, observeren, dansen en verbeelden. Op het einde van de voorstelling kunnen de kinderen meedansen.

Van Anabel Schellekens en Giulia Sugranyes gast Taka Shamoto muziek van Ligetti Productie inti in coproductie met P2-Cultuur Centrum Hasselt/Krokus Festival, PCT Dommelhof, STORMOPKOMST, Theater aan het Vrijthof en Vrijstaat O met dank aan Artforum, Laika, Karolina Wolkowiecka en Rosas

Max. 50 leerlingen per voorstelling

www.intivzw.be

dAtA di 29.04 om 10:00 en 13:30 wo 30.04 om 10:00 wo 14.05 om 10:00 do 15.05 om 10:00 en 13:30loCAtie westrand - Feestzaal tiCkets € 5

3e kLeuTerkLaS - 2e Leerjaar

wO

dO

14.0515.05

terug naar overzicht

9

ma

di

05.05 06.05

muZiek

jeugd en muziekmuZiek in kLaS / riTme en muZiek

klasconcert en eindconcert gebaseerd op rituele muziek• Aan de oorsprong van muziek liggen riten. Of was het andersom? We vinden in alle werelddelen, religies of culturen vormen van riten en muziek terug. In deze muziek in de klas verkennen we de kracht van rituele muziek. Een muzikant komt naar je klas en speelt op diverse akoestische en elektronische instrumenten rituele muziekstukjes uit verschillende culturen. Vinden jullie overeenkomsten? Kennen jullie zelf ook rituele muziek? Op een concert in Westrand nemen jullie tenslotte deel aan een totaalspektakel waarin de grenzen van verschillende kunstdisciplines en muziekgenres worden verkend. Meezingen, -dansen en -springen is de boodschap. Je gaat betoverd terug naar de school.

Artistiek concept in samenspraak met Brussels muzikant en interdisciplinair kunstenaar Frank Pay

Traject: 1 klasconcert (1 klasconcert per klas op school / min. 40 leerlingen - 50 min.) + 1 eindconcert (in Westrand - 50 min.)

www.jeugdenmuziek.be

dAtA klasconcert: af te spreken (februari - maart - april) eindconcert: extra datum op aanvraagloCAtie westrand - theaterzaal tiCkets € 9 (klasconcert + eindconcert)

1e - 6e Leerjaar

VOLZeTexTra daTum Op aanVraag

wO 21.0513:30

FiLm

erneST en céLeSTine

een echte tekenfilm, een ware revelatie • Ernest, een dikke hongerige beer, zoekt in de vuilnisbakken iets om te eten. Daar vindt hij Celestine, een klein muisje dat er ontzettend lekker uitziet. Maar als hij Celestine wil opeten, smeekt ze hem: ‘Als je me niet opeet, geef ik je wat je het liefste wil in de hele wereld!’ Uit deze ongelukkige omstandigheden groeit een vriendschap die de muizenwereld en de berenwereld op zijn kop zet. Muizen en beren kunnen immers geen vrienden worden. Dat weet iedereen! De verfilming van de kinderboeken Brammert & Tissie van de Belgische schrijfster Monique Martin is een ware revelatie. Een genot voor het oog (en niet alleen voor kinderen!), een slim en tijdloos verhaal én twee charmante personages die je meteen inpakken. Een tekenfilm die zijn naam alle eer aandoet, geen flitsende en overdonderende 3D-computeranimatie, maar rustige aquareltekeningen, waar enkel lijnen een hele wereld suggereren.

een tekenfilm van Benjamin Renner, Vincent Patar en Stéphane Aubier

Nederlands gesproken - 88 min. - 2012 - Frankrijk en België

www.jekino.be - www.lesseninhetdonker.be

loCAtie westrand - theaterzaaltiCkets € 4

1e - 2e Leerjaar

terug naar overzicht