Bamil2014 2015

62
Beste bachelor Milieu-natuurwetenschappen in NSE 2014 Beste bachelor Milieu-natuurwetenschappen in Keuzegids Deeltijd & Duaal 2014 Open Universiteit www.ou.nl STUDIEGIDS BSc milieu-natuurwetenschappen bachelor 2014 | 2015

description

 

Transcript of Bamil2014 2015

Page 1: Bamil2014 2015

Beste bachelor Milieu-natuurwetenschappen in NSE 2014Beste bachelor Milieu-natuurwetenschappen in Keuzegids Deeltijd & Duaal 2014

Open Universiteitwww.ou.nl

sTUdiegids

BSc milieu-natuurwetenschappenbachelor 2014 | 2015

Page 2: Bamil2014 2015

Open Universiteitwww.ou.nl

Inhoud

03 Voorwoord

04 Nieuw in 2014-2015

06 Studeren aan de Open Universiteit

08 Studieaanbod Natuurwetenschappen

09 Dit zijn onze studenten

11 Bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen

17 Minoren Milieu-natuurwetenschappen

19 Focusopleidingen Milieu-natuurwetenschappen

21 Studiebegeleiding, docenten en mentoren

24 Wij zijn er voor jou!

26 Studiefaciliteiten Studiecentra NW-Nieuwsbrief NW-symposium Faculteitsvereniging NouW Opleidingscommissie Natuurwetenschappen Studentenraad (Bijna) alumnus?

29 MijnOU

30 Studieplaza

31 Tentamen

33 Vrijstelling voor de bacheloropleiding

35 Inschrijven en kosten

36 Cursusoverzicht BSc Milieu-natuurwetenschappen

40 Cursusbeschrijvingen

60 Procedures en regelgeving

Service en informatie

Page 3: Bamil2014 2015
Page 4: Bamil2014 2015

3

Voor woord

De toekomst is uitdagender dan ooit

Voor velen van ons geldt momenteel dat heden en toekomst meer dan ooit omgeven zijn met tal van uitdagingen en onzekerheden. Onder invloed van het economisch klimaat en belangrijke sociale hervor-mingen is de arbeidsmarkt in rap tempo aan het veranderen. De Nederlandse economie wordt steeds meer een op kennis gebaseerde economie.

Juist in deze tijd is het van cruciaal belang om uw kennis te actualiseren en/of te verdiepen en daarmee een goede basis te creëren voor een succesvol vervolg van uw loopbaan. Omdat wij als geen ander de uitdagingen kennen waar u voor staat bied ik u met gepaste trots ons opleidingsaanbod aan dat u opti-maal ondersteunt bij de volgende stap in uw professionele loopbaan.

U wilt de laatste wetenschappelijke inzichten verwerven en deze kunnen toepassen in uw eigen organi-satie. Onze faculteit biedt kwalitatief hoogwaardig onderwijs aan, bestaande uit programma’s die op flexibele wijze kunnen worden gecombineerd om aan deze behoefte te voldoen. Als Open Universiteit richten wij onze primaire aandacht op het aanbieden van kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Niet voor niets zijn wij opnieuw verkozen tot de beste Universiteit van Nederland.

De genoemde veranderingen in onze samenleving maken dat organisaties steeds sneller veranderen en moeten opereren in een wereld die steeds complexer wordt. Vraagstukken rond duurzaamheid, ict en management raken steeds meer verweven met elkaar. Vanuit verschillende wetenschapsgebieden wor-den vanuit verschillende perspectieven in toenemende mate dezelfde complexe problemen bestudeerd. Of het nu gaat over vraagstukken in de zorg, industrie, financiële sector of de overheid, elke organisatie wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en toenemende eisen die zowel intern als extern worden opgelegd. Denk daarbij aan vraagstukken die samenhangen met toenemende risico’s en economische onzekerheden, globalisering, gezondheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Zij allen eisen van organisaties, hun directeuren, managers, professionals en adviseurs steeds verder gaande kennis van alsmaar complexer wordende vraagstukken. Onze faculteit ontwikkelt state of the art onderwijs en verricht onderzoek, in samenwerking met andere faculteiten en universiteiten in binnen- en buitenland, en stelt daarbij de hieraan gekoppelde vraagstukken centraal. Onze bachelor- en master-opleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en worden keer op keer hoog gewaardeerd door onze studenten.

De inhoud van onze programma’s is toegesneden op de geschetste ontwikkelingen in de maatschappij en de uitdagingen waar organisaties en hun medewerkers zich voor gesteld zien. Ons aanbod is gevari-eerd en vraaggericht, van korte programma’s tot volledige wetenschappelijke opleidingen. De filosofie van ons onderwijs is er op gericht te begrijpen wat de specifieke vragen zijn vanuit de samenleving. De verbinding tussen theorie en praktijk is een van onze belangrijkste uitgangspunten. Onze ervaren en gemotiveerde docenten staan voor u klaar om deze nieuwe intellectuele uitdaging tot een succes te maken. Ik nodig u van harte uit om onze programma’s in meer detail te bestuderen. Ik ben ervan over-tuigd dat wij u verder kunnen helpen met de volgende stap in uw professionele en/of maatschappelijke carrière.

Welkom bij onze faculteit!

Prof. dr. Gerard MertensDecaan Faculteit Management, Science & Technology

Page 5: Bamil2014 2015

4

Nieuw in 2014-2015

De Faculteit Management, Science & Technology is voortdurend bezig om de bacheloropleiding te verbeteren, door oude cursussen te reviseren en nieuwe cursussen te ontwikkelen. Dat doen we vanuit de vakgroep Natuur-wetenschappen met onze docenten en hoogleraren, in samenwerking met inhoudelijke experts aan universiteiten in binnen- en buitenland. We volgen daarbij de inhoudelijke ontwikkelingen die zich in de milieu-natuurweten-schappen en het werkveld voordoen en de veranderende vraag naar onderwijs op deze terreinen. We passen tevens de nieuwste onderwijskundige en technische ontwikkelingen in ons online, activerend onderwijs toe, onder de noemer begeleide zelfstudie.

Accreditatie 2014: goed op Onderwijsleeromgeving

In 2013 is onze BSc-opleiding Milieu-natuurwetenschappen samen met de MSc-opleiding Milieuwetenschappen door de Qanu gevisiteerd. Het algemeen eindoordeel voor beide opleidingen luidde ‘voldoende’. Zowel de bachelor- als de mas-teropleiding behaalde een ‘goed’ voor Standaard 2 Onderwijsleeromgeving, waarmee ze de enige twee opleidingen van de OU zijn die op deze belangrijke standaard zo’n hoog oordeel hebben gescoord. De andere twee standaarden Beoogde eindkwalificaties en Toetsing en gerealiseerde eindkwalificaties zijn als ‘voldoende’ beoordeeld. De NVAO-accreditatie, die nu is afgegeven tot 31-12-2014, zal naar verwachting in 2014 verlengd worden met de accreditatietermijn van zes jaar.

Verbetering studeerbaarheid

Met dank aan de bevindingen van jullie als studenten, hebben we het bachelorcurriculum voor 2014-2015 verbeterd op de dimensie studeerbaarheid. Daarvoor gebruikten we de evaluaties via de vragenlijsten na tentamens (SEIN), de OU-brede en landelijke kwaliteitsenquêtes en de inbreng van de studentgeleding in de opleidingscommissie. Die verbete-ringen zijn terug te vinden in de nieuwe cursussen, een versterking van het mentoraat voor propedeuse en eindbache-lor, wijzigingen in tentamenvormen en het invoeren van een studieschema. Ook in 2014-2015 roepen we jullie op om actief mee te werken aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit via de online vragenlijsten na tentamendeelname.

Nieuwe cursussen in de bacheloropleidingGraag wijzen we je op onze nieuwe en vernieuwde cursussen:

N04132 Geologie rondom plaattektoniek: ruimtelijke processen in de ondergrond (juli 2014 vernieuwd)

N35231 Geographical Information Systems (GIS) (juni 2014 nieuw) N24211 Voeding en gezondheid (juni 2014 nieuw)

N22211 Corporate Responsibility for Sustainable Development (juli 2013 nieuw)

N49111 Wiskunde voor milieuwetenschappen (juli 2013 nieuw)

Cursussen die uit het aanbod zijnVernieuwing van de opleiding houdt ook in dat cursussen uit het aanbod worden genomen.

N35221 Geo Information Systems (GIS) (laatste tentamendatum 17 november 2014)

N05121 Natuurkunde (laatste tentamendatum 31 januari 2015)

N08311 Voeding en gezondheid (laatste tentamendatum 30 juni 2015)

Nieuwe opleidingen

Wil je geen volledige bacheloropleiding volgen of wil je je voorbereiden op een opleiding elders, dan zijn de focus-oplei-dingen of de nieuwe minoren geschikt. Nieuw is de aansluiting op een 1e graads lerarenopleiding aan een andere univer-siteit. Na afronding van de bacheloropleiding of een schakelprogramma op maat ben je zonder meer toelaatbaar tot onze nieuwe Master of Science Environmental Sciences begeleid. Deze begeleide master met een vernieuwd programma is halftijds in twee jaar af te ronden bij 30 EC per jaar, maar ook een lager tempo is mogelijk (20 EC, 15 EC per jaar).www.ou.nl/studieaanbod/maes

Page 6: Bamil2014 2015

5

Nieuwe docenten

Het docentencorps van Natuurwetenschappen is afgelopen studiejaar uitgebreid met dr. Jan Lutgerink (moleculair bioloog), dr. ir. Raoul Beunen (ruimtelijk planoloog) en prof. dr. Paquita Pérez Salgado (fysisch-chemicus). Paquita Pérez is tevens de nieuwe houder geworden van de UNESCO-leerstoel bij de Open Universiteit: Knowledge Transfer for Sustainable Development Supported by ICTs. Door de inbedding van de vakgroep Natuurwetenschappen in de nieuwe Faculteit Management, Science & Technology zijn er ook in de ondersteuning nieuwe namen en gezichten.

Versterkt mentoraat

Alle studenten in de bacheloropleiding ondersteunen we met een vaste mentor in de regio. Al direct tijdens de startcur-sus Aarde, Mens en Milieu maak je kennis met je mentor en de werking van het mentoraat bij de studieplanning tijdens je bacheloropleiding. Hierbij is nu extra aandacht voor de studievoortgang in de propedeuse (het eerste jaar) en in de eindfase van de studie, waarbij ook de studiekeuze master aan bod kan komen. Voor de regio’s Den Haag en Noord-West (Amsterdam e.o.) is er een nieuwe mentor: dr. Jan Lutgerink. Aanspreekpunt bij vragen is drs. Els Jans, coördinator van het mentoraat en tevens onze mentor voor regio Zuid.

Studieschema met start in september of in februari

Ons nieuwe bachelor studieschema biedt informatie over studieplanning en begeleiding. Vanaf studiejaar 2013/2014 heeft de opleiding de OUX-begeleiding opengesteld voor alle studenten. Het studieschema – met jaarrooster van cursus-sen en weektaken – is gericht op minder vrijblijvendheid en meer ondersteuning en contact. Het is een uitbreiding van het OUX-propedeusetraject naar het totale bachelorprogramma. We bieden geen afzonderlijke OUX-trajecten meer aan.

Inschrijftermijn en tentamenkansen

De inschrijftermijn van alle cursussen bedraagt vanaf 1 september 2014 twaalf maanden, ook voor N61311 Academische Vaardigheden Milieuwetenschappen en de eindopdracht N5021n Virtueel milieuadviesbureau. Het totaal aantal tentamen-kansen is drie per cursus. Nieuw is dat de cursus AVM is uitgebreid met het opbouwen van een portfolio, voorafgaand aan de inschrijving voor de cursus. Zie de inschrijfvoorwaarden op www.ou.nl en de cursusbeschrijvingen over de wijzigingen die ingaan per 1 september 2014.

Vragen

Heb je nog vragen na lezing van de cursuscatalogus, neem dan contact op via [email protected] hulp bij het opstellen van je individuele studieplan op basis van het nieuwe studieschema kun je terecht bij je mentor in de regio. Zie pagina 24 in deze gids.

We hopen dat onze opleidingen je met de cursussen, medestudenten en docenten kunnen inspireren te bouwen aan een mooie duurzame toekomst!

drs. Pieter GelukOnderwijscoördinator

dr. ir. Angelique LansuProgrammaleider BSc Milieu-natuurwetenschappen

dr. Wilfried IvensVakgroepvoorzitter

Faculteit Management, Science & Technology

Page 7: Bamil2014 2015

6

Studeren aan de Open Universiteit

Wanneer je studeert aan de Open Universiteit betekent dat, dat je de regie van je studieverloop grotendeels zelf in handen hebt. Je kunt op elk moment starten met studeren en het tempo van je studie zelf bepalen. We adviseren je om gebruik te maken van het vaste studieschema met de inroostering van cursussen en bijbehorende begeleiding, maar je bent vrij om je eigen studieweg te kiezen. Voor de meeste cursussen op bachelorniveau gelden geen voor-opleidingseisen, alleen de minimum toelatingsleeftijd van 18 jaar.

Milieu-natuurwetenschappen studerenVraag je je af waarom je nu juist zou kiezen voor een we-tenschappelijke studie milieu-natuurwetenschappen aan de Open Universiteit? In een testimonial licht universitair hoofddocent dr. ir. Joop de Kraker van onze vakgroep Natuurwetenschappen bij de Open Universiteit dit heel mooi toe. Hij doet dit aan de hand van het ecologisch herstel en duurzaam waterbeheer in het prachtige gebied van Natuurmonumenten Landgoed Terworm, gelegen in de ‘voortuin’ van onze campus in Heerlen. In de testimo-nial vertelt Joop de Kraker over de loopbaankansen in het milieuwerkveld voor onze studenten, als afgestudeerde bachelors en masters. Ook wijst hij op de hoge kwaliteit van de opleiding die recent in de Nationale Studenten Enquête 2014 is aangewezen als beste bachelor Milieu-natuurwetenschappen in Nederland.Deze testimonial is te zien op onze Facebookpagina: www.facebook.com/openuniversiteitnw en onze website (onder “Studenten en docenten aan het woord”).Je vindt ons ook op www.twitter.com/OU_natuur.www.ou.nl/nw

Duurzaamheid en milieu: natuurwetenschappen en maatschappijAls je geïnteresseerd bent in de bestudering van duur-zaamheidsthema’s en effectieve oplossingen voor milieu-problemen, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Je maakt kennis met actuele wetenschappelijke ontwik-kelingen, die we benaderen vanuit een natuurweten-schappelijke basis met maatschappijwetenschappelijke accenten. Die natuurwetenschappelijke basis reiken we aan in de propedeuse via een Science-jaargang met extra begeleiding. Het behalen van de propedeuse (60EC) levert een erkend propedeusegetuigschrift dat toegang kan verschaffen of vrijstelling geeft binnen andere universi-taire bèta-opleidingen (neem vooraf contact op met de beoogde opleiding). De tevredenheid van studenten over de inhoud en kwaliteit van het studiemateriaal ligt met 95% en 90% op het hoogste niveau binnen de OU, samen met een hoge tevredenheid over het cursusaanbod, en de relatie opleiding-arbeidsmarkt: het milieuwerkveld (StudentInzicht). Binnen de bacheloropleiding is ruimte voor specialisaties en eigen inbreng, waarbij het afstu-deeronderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met opdrachtgevers uit het werkveld (in een milieuconsul-tancy-omgeving). Je kunt ook kleinere onderdelen als minoren en focusopleidingen volgen, zoals levenswe-tenschappen, aardwetenschappen, milieugezondheid, omgevingsbeleid, MVO en duurzaamheid.

Startcursus Aarde, mens en milieuOm met een wetenschappelijke bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen te beginnen is de start-cursus de beste keuze. In deze introductiecursus Aarde, mens en milieu maak je kennis met het vakgebied van de milieuwetenschappen, maar ook met studeren in zelfstudie, je medestudenten en je mentor in de regio Bij deze cursus krijg je een uitgebreide begeleiding om in een goed studieritme te komen. Je neemt deel aan groepsbijeenkomsten waar naast inhoud, ook zaken als een effectieve studieaanpak, planning en tentaminering aan bod komen. Na voldoende afronding heb je de eerste 8,6 EC (European credits) van de BSc-opleiding Milieu-natuurwetenschappen. Het bestuderen van de startcursus geeft een goed beeld van wat je in je verdere studie mag verwachten en welke capaciteiten je daarvoor nodig hebt.

StudieaanbodHet adres van de openbare website van de Open Universiteit is www.ou.nl. Het totale onderwijsaan-bod wordt op deze website gepubliceerd in de rubriek Studieaanbod. Zowel de opbouw van de opleiding als iedere cursus waaruit de opleiding is opgebouwd worden uitgebreid beschreven. Tevens vind je informatie over welke voorkennis wordt gevraagd, en hoe en wanneer de cursus wordt begeleid en getentamineerd. Via de betref-fende cursuspagina op Studieaanbod kun je de cursus online bestellen, bijvoorbeeld Aarde, mens en milieu.www.ou.nl/studieaanbod

Studie-informatieAlle relevante informatie over studeren aan de Open Universiteit inclusief benodigde formulieren en documen-ten vind je op de website bij Studeren. Met vragen kun je daar ook terecht bij Vraag en Antwoord. In de meeste gevallen kun je zelf direct het antwoord vinden. Is dit niet het geval dan kun je hier persoonlijk jouw vraag stellen aan een van onze medewerkers.www.ou.nlwww.ou.nl/directcontact

Eigen e-mailadresIedereen die aan de Open Universiteit studeert krijgt een eigen e-mailadres, bestaande uit je naam en @studie.ou.nl. Dit is een Google-mailadres dat je toegang geeft tot Google Apps. Google Apps is een pakket van online documenten- en presentatiesoftware, waarmee je vanaf elk apparaat en op elke locatie kunt werken, ook samen met andere studenten. Dit adres gebruikt de universiteit wanneer zij met jou in contact wil treden.

Page 8: Bamil2014 2015

7

Tevens dient het om toegang tot de digitale universitaire bibliotheek te krijgen. Je kunt desgewenst instellen dat deze berichten automatisch worden doorgestuurd naar een zelf op te geven e-mailadres (werk, thuis).

OU-Card en toegang universiteitsbibliotheekAls student van de Open Universiteit ontvang je een OU-Card als inschrijfbewijs. Daarmee kun je koste-loos een bibliotheekpas aanvragen bij de universiteitsbibliotheken. Via MijnOu heb je ook toegang tot de digitale bibliotheek van de Universiteit Maastricht en OU samen. Je kunt – onder voorwaarden – op dezelfde manier als OU-docenten online gebruik maken van de elektronische wetenschappelijke tijd-schriften en literatuurdatabases.www.ou.nl/ubwww.ou.nl/mijnou

Cursussen en opleidingenDe wetenschappelijke bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen leidt tot de internationaal erkende academische titel Bachelor of Science (BSc). Cursussen vormen de bouwstenen waaruit de opleidingen aan de Open Universiteit zijn opgebouwd; met de leerdoelen per cursus bereik je uiteindelijk de eindter-men van de opleiding. Het studiemateriaal van een cursus bestaat uit een pakket van tekstboeken, werk-boeken, een cursuswebsite met studietaken of e-werkboek en soms nog kaarten en readers. Elke cursus die je koopt, is afzonderlijk te bestuderen en wordt afgesloten met een tentamen. Je krijgt standaard twaalf maanden om de drie tentamenkansen te benutten. Als je slaagt, ontvang je een cursuscertificaat. De cursusbeschrijvingen achterin deze studiegids geven een indruk van de inhoud van elke cursus die in onze bacheloropleiding voorkomt. Bij elke cursusbeschrijving staat het webadres van de cursus vermeld. Daar vind je uitgebreidere informatie en kun je online de betreffende cursus bestellen.

European Credits (EC) en modulenEen bachelorcursus bestaat uit een of meer modulen. Daarmee wordt de omvang van de cursus uit-gedrukt. Voor het bestuderen van een module staat een studieduur van 100 studieuur, de studietijd waarin een cursus met een voldoende is af te ronden mits de voorkennis voldoende is. Een afgeronde bachelorcursus van de Open Universiteit levert je 4,3 EC (European Credits) op, of een veelvoud hier-van. De bacheloropleiding heeft een omvang van 42 modulen (180 EC), waarvan de eerste 14 modulen propedeuse (60 EC). Bij een voltijdsopleiding aan een universiteit is 60 EC per jaar ingeroosterd. In het bachelorstudieschema gaan we uit van een propedeuse in vier modulen per jaar (17 EC), oplopend tot een deeltijdstudie van 30 EC. Je eigen studieplan is flexibel op te stellen: versnellen tot voltijds of vertra-gen is altijd mogelijk.

Nederlands en Engels in de opleidingenIn het cursusmateriaal dat in cursusteams speciaal ontwikkeld en geschreven is voor zelfstudie, worden Nederlandse en Engelse teksten gebruikt. In de loop van de bachelor wordt steeds meer Engels gebruikt, in tekstboeken maar ook in presentaties, omdat het vakgebied Engelstalig is of het cursusonderwerp een internationale of onderzoeksoriëntatie heeft. Op deze manier ontwikkelen studenten zich tot academici die in staat zijn te participeren in nationaal en internationaal wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Onderwijs- en examenregeling (OER)Aan de basis van de bacheloropleiding staat de Onderwijs- en examenregeling (OER). Deze verplichte re-geling wordt elk jaar vastgesteld na advies van de Commissie voor de examens, de Opleidingscommissie en de Studentenraad. De regeling beschrijft het onderwijsprogramma en de rechten en plichten van de student. Elk jaar worden cursussen vanaf 1 juli volgens de nieuwe regeling aangeboden. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de uitvoeringsregelingen waarin voor elke opleiding specifieke bepalingen zijn opgenomen, zoals wederzijdse uitsluiting van cursussen en de regeling van de compensatorische 5. De integrale Onderwijs- en examenregeling en de Uitvoeringsregelingen zijn op de website terug te vinden.www.ou.nl/documenten

ContactVoor al je vragen over onze opleidingen kun je terecht bij onze medewerkers via www.ou.nl/directcontact , E [email protected] of T 045 – 576 28 88. Voor opleidingsspecifieke vragen word je doorverbonden met de onderwijsadviseur.

Page 9: Bamil2014 2015

8

Studieaanbod Natuur wetenschappen

Er zijn verschillende manieren om te studeren bij de vakgroep Natuurwetenschappen: je kunt cursussen volgen als onderdeel van een academische bachelor- of masteropleiding, als onderdeel van een minor of focusopleiding, of als losse cursus. Waarvoor je kiest, hangt af van je doelstelling en de tijd die je beschikbaar hebt.

BSc-opleiding Milieu-natuurwetenschappenDe basis van de bacheloropleiding is een vastgesteld studieschema, waarbij de verschillende cursussen in een bepaalde volgorde en op bepaalde tijdstippen zijn ingeroosterd. In het volgende hoofdstuk vind je dit studieschema met bijbeho-rende cursussen. Qua structuur is de opleiding als volgt opgebouwd:- gemeenschappelijk deel: een groot aantal verplicht te volgen cursussen;- gebonden keuzeblok A en B: maak per keuzeblok een selectie uit een vastgestelde set van cursussen;- vrije ruimte: uit het totale aanbod van cursussen van de Open Universiteit kan een cursus worden ingebracht, dus niet

specifiek uit het eigen opleidingsprogramma. Uitgesloten is het inbrengen van een cursus uit een masteropleiding;- aanschuifonderwijs: cursussen uit het aanbod van andere universiteiten kunnen worden ingebracht in de vrije ruimte van

de bacheloropleiding, nadat de Commissie voor de examens hiervoor toestemming heeft gegeven.www.ou.nl/studieaanbod/BMW

Open Bachelor Natuurwetenschappen (BSc)Naast onze bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen kun je ook kiezen voor een Open Bachelorprogramma Natuurwetenschappen. Dit programma kenmerkt zich door zijn breedte; het bevat leerstof van tenminste twee wo-bacheloropleidingen, zo kun je Milieu-natuurwetenschappen combineren met Algemene cultuurwetenschappen, Rechts-geleerdheid, Bedrijfskunde, Informatica, Informatiekunde, of Psychologie. Het programma bestaat uit drie onderdelen: de hoofdrichting, het verbredingpakket en de vrije ruimte. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden wat betreft studierichtin-gen en verbredingspakketten, maar de Open Bachelorprogramma’s hebben een identieke structuur:

Programma hoofdrichting Milieu-natuurwetenschappen 27 modulen 116,1 EC

Verbredingpakket: cursussen van één of meer andere opleidingen 10 modulen 43 EC

Vrije ruimte 5 modulen 21,5 EC

Totaal 42 modulen 180,6 EC

Studiekiezers kunnen op deze wijze een eigen breed bachelorprogramma samenstellen dat gericht is op de zelf gestelde leerdoelen. De Open Bachelor is ook bedoeld voor studenten die al een gedeeltelijke of afgeronde academische opleiding hebben gevolgd, bij de OU of elders. Deze studenten kunnen in het verbredingpakket en/of de vrije ruimte eerder behaalde EC inbrengen. www.ou.nl/openbachelor

Minoren en FocusopleidingenMet een minor of een focusopleiding kun je je specialiseren in een onderwerp zonder een hele bacheloropleiding te volgen. Je volgt een combinatie van samenhangende cursussen (van drie tot zeven modulen) over een bepaald thema. Minoren (tot 30 EC) zijn op te nemen in het studieprogramma van verschillende universitaire en hbo-opleidingen. Na het succesvol afronden van een focusopleiding ontvang je een focusdiploma. Daarmee toon je aan dat je in staat bent om cursussen op academisch niveau af te ronden. Meer informatie over focusopleidingen staat op de website. De minoren van de Nederlandse universiteiten en hbo’s zijn te vinden op www.kiesopmaat.nl.http://www.ou.nl/focusopleiding

Losse cursussenHet ontwikkelen van intellectuele capaciteiten (68%) en de kansen op een baan te vergroten (58%) zijn de belangrijkste motieven om milieu-natuurwetenschappen te studeren bij de Open Universiteit. Voor dat doel kan het bestuderen van een of meer cursussen uit ons cursusaanbod toereikend zijn, waarbij bij 27% van de studenten de werkgever meebetaalt aan de studie of studieverlof geeft. Elke cursus vormt een afgerond geheel. Inschrijving voor een cursus geeft naast het cur-susmateriaal ook recht op begeleiding en drie tentamenkansen. Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een certificaat. Dit certificaat kan vrijstelling opleveren bij andere universiteiten of hogescholen. Voor een volledig overzicht van het cursusaanbod verwijzen we naar de cursusbeschrijvingen in deze gids.

Page 10: Bamil2014 2015

Mentoren:

dr Dennis Uit de Weerd

dr Jan Lugterink

drs Pieter Geluk

drs Els Jans

dr Frank Van Belleghem

Aantal studenten:

127

174

161

152

165

Tevredenheid Nationale Studenten Enquete 2013 Deze opleiding Gemiddeld Nederlandse universiteiten

Leeftijdsopbouw

Dit zijn onze studenten BSc Milieu-natuurwetenschappen

OUtotaal

Dezeopleiding

31-40 22%

OU totaal

Deze opleiding

Geslacht Vrouw Man

< 30

69%

31-40 23%

41-506%

> 502%

41-5010%

> 503%

< 3065%

Totaal = 267 ( = 10 studenten)

Aantal nieuwe studenten in de OU-milieuopleidingen Bachelor zonder vrijstelling Bachelor met vrijstelling Masterstudent

Vooropleiding nieuwe studenten

Mentoraatregio’s en studiecentra

lager en middelbaar

wetenschappelijk

55%

15%

hoger21%

onbekend9 %

DiepenbeekHeerlen

EindhovenBreda

Vlissingen

RotterdamDen Haag Utrecht

Leeuwarden Groningen

Emmen

Enschede

ZwolleAmsterdam Almere

Alkmaar

Nijmegen

Leuven

Antwerpen

Gent

KortrijkBrussel

Studie als geheel

Inhoud

Wetenschappelijke vaardigheden

Docenten

Voorbereiding beroepsopleiding

4,04,1

3,74,0

3,74,0

3,73,9

3,13,4

10 2 3 4 5

48% 52%

40% 60%

OU totaal

Deze opleiding

Woonadres Nederland België

91% 9%

82% 18%

Mentoren:

dr Dennis Uit de Weerd

dr Jan Lugterink

drs Pieter Geluk

drs Els Jans

dr Frank Van Belleghem

Aantal studenten:

127

174

161

152

165

Tevredenheid Nationale Studenten Enquete 2013 Deze opleiding Gemiddeld Nederlandse universiteiten

Leeftijdsopbouw

Dit zijn onze studenten BSc Milieu-natuurwetenschappen

OUtotaal

Dezeopleiding

31-40 22%

OU totaal

Deze opleiding

Geslacht Vrouw Man

< 30

69%

31-40 23%

41-506%

> 502%

41-5010%

> 503%

< 3065%

Totaal = 267 ( = 10 studenten)

Aantal nieuwe studenten in de OU-milieuopleidingen Bachelor zonder vrijstelling Bachelor met vrijstelling Masterstudent

Vooropleiding nieuwe studenten

Mentoraatregio’s en studiecentra

lager en middelbaar

wetenschappelijk

55%

15%

hoger21%

onbekend9 %

DiepenbeekHeerlen

EindhovenBreda

Vlissingen

RotterdamDen Haag Utrecht

Leeuwarden Groningen

Emmen

Enschede

ZwolleAmsterdam Almere

Alkmaar

Nijmegen

Leuven

Antwerpen

Gent

KortrijkBrussel

Studie als geheel

Inhoud

Wetenschappelijke vaardigheden

Docenten

Voorbereiding beroepsopleiding

4,04,1

3,74,0

3,74,0

3,73,9

3,13,4

10 2 3 4 5

48% 52%

40% 60%

OU totaal

Deze opleiding

Woonadres Nederland België

91% 9%

82% 18%

Mentoren:

dr Dennis Uit de Weerd

dr Jan Lugterink

drs Pieter Geluk

drs Els Jans

dr Frank Van Belleghem

Aantal studenten:

127

174

161

152

165

Tevredenheid Nationale Studenten Enquete 2013 Deze opleiding Gemiddeld Nederlandse universiteiten

Leeftijdsopbouw

Dit zijn onze studenten BSc Milieu-natuurwetenschappen

OUtotaal

Dezeopleiding

31-40 22%

OU totaal

Deze opleiding

Geslacht Vrouw Man

< 30

69%

31-40 23%

41-506%

> 502%

41-5010%

> 503%

< 3065%

Totaal = 267 ( = 10 studenten)

Aantal nieuwe studenten in de OU-milieuopleidingen Bachelor zonder vrijstelling Bachelor met vrijstelling Masterstudent

Vooropleiding nieuwe studenten

Mentoraatregio’s en studiecentra

lager en middelbaar

wetenschappelijk

55%

15%

hoger21%

onbekend9 %

DiepenbeekHeerlen

EindhovenBreda

Vlissingen

RotterdamDen Haag Utrecht

Leeuwarden Groningen

Emmen

Enschede

ZwolleAmsterdam Almere

Alkmaar

Nijmegen

Leuven

Antwerpen

Gent

KortrijkBrussel

Studie als geheel

Inhoud

Wetenschappelijke vaardigheden

Docenten

Voorbereiding beroepsopleiding

4,04,1

3,74,0

3,74,0

3,73,9

3,13,4

10 2 3 4 5

48% 52%

40% 60%

OU totaal

Deze opleiding

Woonadres Nederland België

91% 9%

82% 18%

Mentoren:

dr Dennis Uit de Weerd

dr Jan Lugterink

drs Pieter Geluk

drs Els Jans

dr Frank Van Belleghem

Aantal studenten:

127

174

161

152

165

Tevredenheid Nationale Studenten Enquete 2013 Deze opleiding Gemiddeld Nederlandse universiteiten

Leeftijdsopbouw

Dit zijn onze studenten BSc Milieu-natuurwetenschappen

OUtotaal

Dezeopleiding

31-40 22%

OU totaal

Deze opleiding

Geslacht Vrouw Man

< 30

69%

31-40 23%

41-506%

> 502%

41-5010%

> 503%

< 3065%

Totaal = 267 ( = 10 studenten)

Aantal nieuwe studenten in de OU-milieuopleidingen Bachelor zonder vrijstelling Bachelor met vrijstelling Masterstudent

Vooropleiding nieuwe studenten

Mentoraatregio’s en studiecentra

lager en middelbaar

wetenschappelijk

55%

15%

hoger21%

onbekend9 %

DiepenbeekHeerlen

EindhovenBreda

Vlissingen

RotterdamDen Haag Utrecht

Leeuwarden Groningen

Emmen

Enschede

ZwolleAmsterdam Almere

Alkmaar

Nijmegen

Leuven

Antwerpen

Gent

KortrijkBrussel

Studie als geheel

Inhoud

Wetenschappelijke vaardigheden

Docenten

Voorbereiding beroepsopleiding

4,04,1

3,74,0

3,74,0

3,73,9

3,13,4

10 2 3 4 5

48% 52%

40% 60%

OU totaal

Deze opleiding

Woonadres Nederland België

91% 9%

82% 18%

9

Dit z i jn onze studenten

Page 11: Bamil2014 2015

Mentoren:

dr Dennis Uit de Weerd

dr Jan Lugterink

drs Pieter Geluk

drs Els Jans

dr Frank Van Belleghem

Aantal studenten:

127

174

161

152

165

Tevredenheid Nationale Studenten Enquete 2013 Deze opleiding Gemiddeld Nederlandse universiteiten

Leeftijdsopbouw

Dit zijn onze studenten BSc Milieu-natuurwetenschappen

OUtotaal

Dezeopleiding

31-40 22%

OU totaal

Deze opleiding

Geslacht Vrouw Man

< 30

69%

31-40 23%

41-506%

> 502%

41-5010%

> 503%

< 3065%

Totaal = 267 ( = 10 studenten)

Aantal nieuwe studenten in de OU-milieuopleidingen Bachelor zonder vrijstelling Bachelor met vrijstelling Masterstudent

Vooropleiding nieuwe studenten

Mentoraatregio’s en studiecentra

lager en middelbaar

wetenschappelijk

55%

15%

hoger21%

onbekend9 %

DiepenbeekHeerlen

EindhovenBreda

Vlissingen

RotterdamDen Haag Utrecht

Leeuwarden Groningen

Emmen

Enschede

ZwolleAmsterdam Almere

Alkmaar

Nijmegen

Leuven

Antwerpen

Gent

KortrijkBrussel

Studie als geheel

Inhoud

Wetenschappelijke vaardigheden

Docenten

Voorbereiding beroepsopleiding

4,04,1

3,74,0

3,74,0

3,73,9

3,13,4

10 2 3 4 5

48% 52%

40% 60%

OU totaal

Deze opleiding

Woonadres Nederland België

91% 9%

82% 18%

Mentoren:

dr Dennis Uit de Weerd

dr Jan Lugterink

drs Pieter Geluk

drs Els Jans

dr Frank Van Belleghem

Aantal studenten:

127

174

161

152

165

Tevredenheid Nationale Studenten Enquete 2013 Deze opleiding Gemiddeld Nederlandse universiteiten

Leeftijdsopbouw

Dit zijn onze studenten BSc Milieu-natuurwetenschappen

OUtotaal

Dezeopleiding

31-40 22%

OU totaal

Deze opleiding

Geslacht Vrouw Man

< 30

69%

31-40 23%

41-506%

> 502%

41-5010%

> 503%

< 3065%

Totaal = 267 ( = 10 studenten)

Aantal nieuwe studenten in de OU-milieuopleidingen Bachelor zonder vrijstelling Bachelor met vrijstelling Masterstudent

Vooropleiding nieuwe studenten

Mentoraatregio’s en studiecentra

lager en middelbaar

wetenschappelijk

55%

15%

hoger21%

onbekend9 %

DiepenbeekHeerlen

EindhovenBreda

Vlissingen

RotterdamDen Haag Utrecht

Leeuwarden Groningen

Emmen

Enschede

ZwolleAmsterdam Almere

Alkmaar

Nijmegen

Leuven

Antwerpen

Gent

KortrijkBrussel

Studie als geheel

Inhoud

Wetenschappelijke vaardigheden

Docenten

Voorbereiding beroepsopleiding

4,04,1

3,74,0

3,74,0

3,73,9

3,13,4

10 2 3 4 5

48% 52%

40% 60%

OU totaal

Deze opleiding

Woonadres Nederland België

91% 9%

82% 18%Mentoren:

dr Dennis Uit de Weerd

dr Jan Lugterink

drs Pieter Geluk

drs Els Jans

dr Frank Van Belleghem

Aantal studenten:

127

174

161

152

165

Tevredenheid Nationale Studenten Enquete 2013 Deze opleiding Gemiddeld Nederlandse universiteiten

Leeftijdsopbouw

Dit zijn onze studenten BSc Milieu-natuurwetenschappen

OUtotaal

Dezeopleiding

31-40 22%

OU totaal

Deze opleiding

Geslacht Vrouw Man

< 30

69%

31-40 23%

41-506%

> 502%

41-5010%

> 503%

< 3065%

Totaal = 267 ( = 10 studenten)

Aantal nieuwe studenten in de OU-milieuopleidingen Bachelor zonder vrijstelling Bachelor met vrijstelling Masterstudent

Vooropleiding nieuwe studenten

Mentoraatregio’s en studiecentra

lager en middelbaar

wetenschappelijk

55%

15%

hoger21%

onbekend9 %

DiepenbeekHeerlen

EindhovenBreda

Vlissingen

RotterdamDen Haag Utrecht

Leeuwarden Groningen

Emmen

Enschede

ZwolleAmsterdam Almere

Alkmaar

Nijmegen

Leuven

Antwerpen

Gent

KortrijkBrussel

Studie als geheel

Inhoud

Wetenschappelijke vaardigheden

Docenten

Voorbereiding beroepsopleiding

4,04,1

3,74,0

3,74,0

3,73,9

3,13,4

10 2 3 4 5

48% 52%

40% 60%

OU totaal

Deze opleiding

Woonadres Nederland België

91% 9%

82% 18%

Mentoren:

dr Dennis Uit de Weerd

dr Jan Lugterink

drs Pieter Geluk

drs Els Jans

dr Frank Van Belleghem

Aantal studenten:

127

174

161

152

165

Tevredenheid Nationale Studenten Enquete 2013 Deze opleiding Gemiddeld Nederlandse universiteiten

Leeftijdsopbouw

Dit zijn onze studenten BSc Milieu-natuurwetenschappen

OUtotaal

Dezeopleiding

31-40 22%

OU totaal

Deze opleiding

Geslacht Vrouw Man

< 30

69%

31-40 23%

41-506%

> 502%

41-5010%

> 503%

< 3065%

Totaal = 267 ( = 10 studenten)

Aantal nieuwe studenten in de OU-milieuopleidingen Bachelor zonder vrijstelling Bachelor met vrijstelling Masterstudent

Vooropleiding nieuwe studenten

Mentoraatregio’s en studiecentra

lager en middelbaar

wetenschappelijk

55%

15%

hoger21%

onbekend9 %

DiepenbeekHeerlen

EindhovenBreda

Vlissingen

RotterdamDen Haag Utrecht

Leeuwarden Groningen

Emmen

Enschede

ZwolleAmsterdam Almere

Alkmaar

Nijmegen

Leuven

Antwerpen

Gent

KortrijkBrussel

Studie als geheel

Inhoud

Wetenschappelijke vaardigheden

Docenten

Voorbereiding beroepsopleiding

4,04,1

3,74,0

3,74,0

3,73,9

3,13,4

10 2 3 4 5

48% 52%

40% 60%

OU totaal

Deze opleiding

Woonadres Nederland België

91% 9%

82% 18%

10

Page 12: Bamil2014 2015

11

Bacheloropleiding Mil ieu-natuur wetenschappen (BSc)(42 modulen)

De wetenschappelijke bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen heeft een kern die voor alle studenten hetzelfde is. Daarnaast kan een student zijn eigen studietraject profileren. Dat kan via gerichte keuzes binnen cursussen, invullen van vrije ruimte en aanschuifonderwijs, en keuze van het afstudeeronderzoek. Voor het volledige overzicht van de bacheloropleiding verwijzen we naar het studieschema op pagina 12, 14 en 38.

Propedeuse

De propedeuse kenmerkt zich door een geïntegreerd natuurwetenschappelijk perspectief op het systeem aarde en de verstoringen in de relatie tussen milieu en samenleving. Daarnaast is er een verdieping in Science, de natuurwetenschappen, via cursussen wiskunde, levenswetenschappen, geologie, natuurkunde en scheikunde met daarin volop aandacht voor thema’s en toepassingen uit de milieuwetenschappen.

Startcursus in Nederland en VlaanderenStudenten beginnen de propedeuse met de startcursus Aarde, mens en milieu, met de mogelijkheid om te starten in het septembersemester (startdag in oktober) en in het februarisemester (startdag in februari). Ieder jaar starten zo’n 150 studenten, waarvan naast studenten uit Nederland bijna 20% uit Vlaanderen afkomstig is. Onmisbaar voor een goed begin aan deze startcursus én de bacheloropleiding is de startdag in de Koninklijke Burgers’ Zoo (Arnhem). Deze startdag in de dierentuin vormt de eerste van een serie van vijf begeleidingsbijeenkomsten. De bedoeling van de startdag is om op een plezierige en actieve manier kennis te maken met medestudenten en docenten, en tegelijk met de inhoud en opzet van de cursus. Onder leiding van je docent, tevens je mentor in de opleiding, inventariseer en analyseer je samen met je medestudenten één ecosysteem uit de vier biomen (zoals de Desert) en maak je daarover een presentatie. In de vier groepsbijeenkomsten na de startdag komen naast de inhoud van de cursus ook studieaanpak en planning, tentaminering en communicatiemogelijkheden via onze elektronische leeromgeving aan de orde. Na het volgen van de startcursus heb je voldoende bagage om een afgewogen besluit te nemen over het vervolg van je studie. Vlaamse studenten zijn ook van harte welkom op de startdag in Arnhem; voor hen organiseert de mentor voor Vlaanderen een aparte informatiebijeenkomst als startdag in Gent (sep-tembersemester) en in Antwerpen (februarisemester), waar je je uitleg kunt krijgt over de andere werkwijze van de studiebegeleiding aan de Vlaamse studiecentra en over de aansluiting van de opleiding op het specifiek Vlaamse milieuwerkveld.

PracticumAan het eind van de propedeuse doe je ervaring op met natuurwetenschappelijke experimenten in het Geïntegreerd practicum natuurwetenschappen. Je volgt het practicum in Wageningen op enkele, aaneen-gesloten hele dagen rond half oktober 2014 (bij voldoende deelname: 1 x per twee jaar wordt het practi-cum aangeboden). Heb je al eerder natuurwetenschappelijk onderwijs gevolgd (hbo, wo) dan zul je hier waarschijnlijk een vrijstelling voor krijgen.

Studieschema bachelor

Nieuw is het studieschema voor de bacheloropleiding. Hieronder wordt het studieschema toegelicht voor de propedeuse en voor de postpropedeuse. In de studiegids is alleen de variant met start in sep-tember opgenomen; op de website is ook een variant met start in februari opgenomen. In het nieuwe studieschema heeft elke cursus een vaste plaats in het jaarprogramma. Je bestudeert met een vaste groep de ingeroosterde cursussen in één jaargang. Voor elke module is zo’n 10 weken studie ingepland en één week tentamen, over vier perioden per jaargang. De zomerperiode met aan het einde de vijfde tentamenweek, kun je gebruiken voor studieverlof maar ook als voorbereiding op het nieuwe studiejaar of om te versnellen of te vertragen. Onze docenten geven naast de gebruikelijke begeleiding via de Studienet cursussite – online forum en e-mail – enkele online werkcolleges via de virtuele klas en op face-to-face bijeenkomsten. Voor een groot deel van de bachelorcursussen is deze face-to-face (f2f )-bijeenkomst op één van de vier Themadagen in studiecentrum Utrecht. Het studieschema start in de propedeuse op het OUX-tempo van 4 modulen per jaar (17 EC); dat loopt op in de eindbachelor naar zo’n 30 EC per jaar (15 uur studie per week). Studeer je (tijdelijk) in een lager of hoger tempo, of heb je vrijstellingen, dan kun je een individueel schema op maat samenstellen op basis van het bachelor stu-dieschema. De mentor kan je helpen met het opstellen van je studieplan.www.ou.nl/studieaanbod/BMW

Page 13: Bamil2014 2015

12

Studieschema BSc Milieu-natuurwetenschappen (propedeuse - aanvang startcursus in september)

Propedeuse

Jaargang 1

Periode 1 en 2 N14112 Aarde, mens en milieu – introductie in de milieu-natuurwetenschappen

Periode 3 N13121 Levenswetenschappen 1: evolutie

Periode 4 N47111 Scheikunde voor milieuwetenschappen 1

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze Jaargang 2 Periode 1 N49111 Wiskunde voor milieuwetenschappen

Periode 2 N48111 Scheikunde voor milieuwetenschappen 2

Periode 3 N11111 Natuurkunde voor milieuwetenschappen

Periode 4 N06221 Levenswetenschappen 2: fysiologie

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze Jaargang 3 Periode 1 en 2 N99111 Geïntegreerd practicum natuurwetenschappen

Periode 1 en 2 N04132 Geologie rondom plaattektoniek: ruimtelijke processen in de ondergrond

Periode 3 N03221 Gegevens en gevolgtrekkingen

Periode 3 en 4 N07132 Milieuproblemen en duurzame ontwikkeling

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze

Periode 1 (wk 36 tot en met wk 46 = 11 weken) = 1 september 2014 tot en met 14 november 2014. Tentamens in week 47. Periode 2 (wk 48 tot en met wk 4 = 9 weken) = 24 november 2014 tot en met 23 januari 2015. Tentamens in week 5. Periode 3 (wk 6 tot en met wk 15 = 10 weken) = 2 februari 2015 tot en met 10 april 2015. Tentamens in week 16. Periode 4 (wk 17 tot en met wk 25 = 9 weken) = 20 april 2015 tot en met 19 juni 2015. Tentamens in week 26. Periode 5 Tentamens in week 35.

Studieschema propedeuse

De omvang van de propedeuse is 14 modulen (60 EC), inclusief twee modulen van de startcursus. Uitgaande van het studieschema kun je de propedeuse in drie jaar afronden (de jaargangen 1, 2 en 3). Je kunt de verschillende modulen ook in eigen tempo bestuderen en zo versnellen of vertragen. In het studieschema zie je met welke begeleidings- en tentamenmomenten je dan in je eigen studieplanning rekening moet houden. Kom je er niet uit, vraag dan hulp aan de mentor in je regio.Het hierna volgende studieschema laat de volgorde zien voor de cursussen in de propedeuse Milieu-natuurwetenschappen, ervan uitgaande dat je geen vrijstellingen hebt. Jouw persoonlijke studieplan-ning is uiteraard afhankelijk van je beschikbare tijd en de individuele vrijstellingen vanwege eerder genoten hoger onderwijs. In het schema zijn de perioden aangegeven waarin je de betreffende cursus het beste kunt bestuderen. Je kunt in die periode de begeleiding op de Themadag volgen (er is één Themadag te Utrecht per periode; zie onder studiebegeleiding). Je kunt in die periode een cursus afslui-ten met een tentamen (of opdracht, of combinatie) en ook in de periode daarna staat een tentamen als herkansing ingeroosterd.

Page 14: Bamil2014 2015

13

Studieschema postpropedeuse (vervolg-bachelor)

Een totale wetenschappelijke bacheloropleiding is 180 EC, na de propedeuse (60 EC) resteert dan de postpropedeuse van 120 EC (28 modulen). Dit is inclusief zeven modulen van het BSc afstudeeronder-zoek als eindopdracht. Uitgaande van het aangeboden programma kun je de postpropedeuse in vier en een half jaar afronden (de jaargangen 4 tot en met 8).In de postpropedeuse ligt het accent op de wetenschappelijke benadering van de milieuproblematiek, om via diagnose en onderzoek te komen tot interventie. Hierbij worden in een evenwichtige verhouding drie kennisdomeinen aangeboden die voor een breed georiënteerde milieuprofessional van belang zijn: natuurwetenschappen, beleid en gezondheid. Naast vakkennis doe je in de postpropedeuse ook academische vaardigheden op, zoals logisch denken en redeneren, selecteren van relevante, academi-sche literatuur en wetenschappelijk rapporteren en presenteren. Daarnaast heb je in deze fase ruimte die je naar keuze kunt invullen met cursussen van de Open Universiteit of aanschuifonderwijs bij een andere universiteit. De afsluiting van de bacheloropleiding bestaat uit een onderzoeksproject binnen het competentiegericht virtueel milieuadviesbureau waarin opgedane kennis, inzicht en vaardigheden toegepast worden op opdrachten van opdrachtgevers uit het werkveld.

Keuzeblok ADe (verplichte) kern van de postpropedeuse bevat een gebonden keuzeblok met een omvang van 12 modulen (keuzeblok A). Bij het invullen van dit blok kun je kiezen uit 14 modulen. Dit keuzeblok biedt een brede milieuwetenschappelijke basis, met een evenwichtige verhouding van natuur-, beleids- en gezondheidsaspecten.De studeervolgorde van deze cursussen is vooral bepaald door voorkennisniveau, start- en begeleidings-data en tentamendata. In het hierna volgende schema vind je de aanbevolen studeervolgorde, waarbij alle 14 modulen staan ingeroosterd. Bij vragen over een afwijkende studieplanning kan de mentor adviseren.

Keuzeblok BDaarnaast is er een tweede gebonden keuzeblok met een omvang van 3 modulen (keuzeblok B). Dit blok kan verdieping bieden binnen en buiten de milieuwetenschappen. Bij het invullen van dit blok kun je kiezen uit 12 modulen. Voor deze modulen is ruimte opgenomen in het studieschema (keuzecursus).

Vrije ruimteDe postpropedeuse heeft een vrije ruimte met een omvang van 5 modulen, in te vullen met cursussen van de Open Universiteit of aanschuifonderwijs. De aanbevolen momenten in je planning vind je even-eens in het studieschema (keuzecursus).

Academische vaardigheden

De cursus Academische vaardigheden milieuwetenschappen (N61311AVM; 1 module) is een verplicht onderdeel van de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen. In een aantal activiteiten oefen je deze vaardigheden. Dat begint al aan het einde van de propedeuse, waar je start met de opbouw van een portfolio waarin je verslag doet van workshops en colloquia die je bijwoont. Na afronding van dit portfolio schrijf je je in voor de cursus AVM. Het afgeronde portfolio wordt in de cursus gewaardeerd als 50% van de cursus AVM voldoende afgerond. Eenmaal ingeschreven voor de cursus AVM krijg je indivi-duele begeleiding bij het wetenschappelijk rapporteren over een milieuwetenschappelijk onderwerp naar keuze (o.a. in de vorm van mondelinge colloquia en als poster). Wil je van start met het opbouwen van je portfolio, meld je dan aan bij [email protected] . Je ontvangt dan de handleiding AVM (portfolio en cursus). Je schrijft je in voor de cursus AVM zodra je het portfolio (bijna) hebt afgerond. De planning van AVM activiteiten is verspreid over twee jaar of minder: het opbouwen van het portfolio kun je spreiden over ongeveer een jaar, waarna de inschrijftermijn van de cursus AVM twaalf maanden is.www.ou.nl/studieaanbod/N61311

Page 15: Bamil2014 2015

14

Studieschema BSc Milieu-natuurwetenschappen (postpropedeuse - aanvang in september)

Postpropedeuse

Jaargang 4

Periode 1 t/m 4 N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen (portfolio)

Periode 1 en 2 N15241 Milieubeleid: theorie en praktijk (cursus keuzeblok A)

Periode 1 en 2 Keuzecursus 1 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 3 N30321 Voedselveiligheid (cursus keuzeblok A)

Periode 3 Keuzecursus 2 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 4 N43211 Gedrag en effecten van contaminanten: een introductie in de milieuchemie (cursus keuzeblok A)

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze Jaargang 5

Periode 1 t/m 4 N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen (cursus)

Periode 1 en 2 N39211 Gezondheid in perspectief (cursus keuzeblok A)

Periode 1 en 2 Keuzecursus 3 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 3 en 4 N23212 Omgevingsbeleid: analyse, evaluatie, ontwerp (cursus keuzeblok A)

Periode 3 en 4 Keuzecursus 4 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze Jaargang 6

Periode 1 en 2 N22211 Corporate Responsibility for Sustainable Development (cursus keuzeblok A) Periode 1 en 2 N42112 Organismen in hun omgeving: toxicology en afweersystemen (cursus keuzeblok A)

Periode 3 en 4 N5021n Virtueel milieuadviesbureau (3 of 4 modulen)

Periode 3 en 4 Keuzecursus 5 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze

Eindopdracht: milieuonderzoek voor externe opdrachtgevers

Je sluit de bacheloropleiding af met een eindopdracht: een milieuwetenschappelijk onderzoek. De bacheloreindopdracht is geïntegreerd in de cursus ‘Virtueel milieuadviesbureau’ (VMAB, N5021n). In deze cursus combineer je het leren onderzoeken met het werken als milieuprofessional. Daarvoor werk je in een studententeam projectmatig aan een onderzoeksopdracht voor een externe opdrachtge-ver uit het milieuwerkveld: InCompany Milieuadvies. De opdrachten voor milieuonderzoek komen uit de actuele praktijk, veelal aansluitend op de landelijke en Europese innovatiethema’s. Het bureau is virtueel, dat wil zeggen dat je de opdrachten grotendeels online vanuit huis kunt doen. De omvang van dit laat-ste onderdeel is afhankelijk van eventueel verkregen vrijstellingen en bedraagt minimaal 3 en maximaal 7 modulen.Deze gestructureerde manier om aan de eindopdracht te werken, in interactie met de professionele praktijk, wordt door studenten als inspirerend ervaren en levert studentonderzoek van goede kwaliteit, gewaardeerd binnen het werkveld en de academische wereld.

Page 16: Bamil2014 2015

15

Postpropedeuse

Jaargang 7

Periode 1 Keuzecursus 6 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 1 en 2 N29211 Bodem en water: een stroomgebiedbenadering (cursus keuzeblok A)

Periode 2 N35231 Geographical Information Systems (GIS) – cursus keuzeblok A

Periode 3 N13211 Ecosystems and Human Well-being (cursus keuzeblok A)

Periode 3 en 4 N45211 Energy Analysis (cursus keuzeblok A)

Periode 4 N25211 Environmentally Improved Production (cursus keuzeblok A)

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze Jaargang 8

Periode 1 en 2 N5021n Virtueel milieuadviesbureau (3 of 4 modulen)

Periode 3 en 4 Mogelijkheid tot start MSc Environmental Sciences of Master elders

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze

Keuzeblok A (eis 12 modulen uit 14) Deze 14 keuzemodulen A staan in het studieschema

Keuzeblok B (eis 3 modulen uit 12, inclusief nog niet gekozen cursussen keuzeblok A)

N04211 Natuurwetenschappelijke modellen

N24211 Voeding en gezondheid

N14211 Geologie rondom ijstijden N32221 Gedragsbiologie

N34212 Biologie van cellen

B53321 Beleidsadvisering

B29121 Politicologie

C01221 Wetenschapsleer

C51211 Schrijfpracticum 2: academisch schrijven

S25211 Inleiding in de neuropsychologie en de psychofarmacologie

S60331 Inleiding in de gezondheidspsychologie

Er staat 6 maal een Keuzecursus (vrije ruimte of keuzeblok B) ingeroosterd. In totaal is de eis 8 modulen voor vrije ruimte (5) of keuzeblok B (3). Je kunt de ontbrekende twee modulen keuzecursussen inroosteren in plaats van twee modulen Keuzecursus A (de eis is daar immers 12 uit 14 terwijl alle 14 modulen staan ingeroosterd). Uit het laatste cijfer van de cursuscode lees je de omvang in modulen (1 = 1 module = 4,3 EC; 2 = 2 modulen = 8,6 EC).

Page 17: Bamil2014 2015

16

Omvang, tempo en vrijstellingen

In totaal omvat de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen 42 modulen (180 EC): 14 modulen voor de propedeuse en 28 modulen voor de post-propedeuse. Dit komt overeen met een totale studie-belasting van 4000 tot 5000 uren. In de praktijk hangt de studieduur af van de individuele leersnelheid en de beschikbare tijd. In het studieschema gaan we er van uit dat je de propedeuse in drie jaar kunt afronden en de postpropedeuse in vier en half jaar. Je start op een tempo van 15 EC per jaar (een kwart van voltijds; 8 à 10 uur per week) en eindigt de deeltijdstudie in een tempo van 30 EC. Een voltijdsstudie (60 EC per jaar) is ook mogelijk, mits vooraf goed gepland. Als je eerder een hbo- of wo-studie geheel of gedeeltelijk hebt gevolgd, kun je vrijstelling vragen. De toegekende vrijstelling is afhankelijk van de gevolgde vooropleiding in het hoger onderwijs en kan behoorlijk groot zijn waardoor de studie substan-tieel korter wordt.Elk vrijstellingsverzoek wordt individueel beoordeeld, ook als je al aan de opleiding bent begonnen en cursussen hebt afgerond. Het uitgangspunt is dat er geen behaalde EC verloren gaan. Neem hiertoe contact op met de Toelatingscommissie van de vakgroep Natuurwetenschappen ([email protected]).

Relatie onderwijs en onderzoek

Onder de noemer ‘Naar een duurzame samenleving: verkennen – leren – sturen’ richt het onderzoek binnen de vakgroep Natuurwetenschappen zich op complexe milieuvraagstukken in de context van duurzame ontwikkeling. Deze drie benaderingen zijn nodig voor het succesvol omgaan met complexe milieuproblemen, dat wil zeggen, voor het bereiken van duurzame, houdbare oplossingen. De resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn terug te vinden in ons onderwijs, via de docenten en de weten-schappelijke auteurs en referenten waarmee we bij de ontwikkeling van het cursusmateriaal intensief sa-menwerken. Vanuit het onderzoeksthema ‘leren’ richt het onderzoek zich op innovatieve ICT-gebaseerde leeromgevingen die gezamenlijke leerprocessen bij het leren onderzoeken van complexe milieuproble-men kunnen ondersteunen. Eén van deze leeromgevingen is het Virtueel milieuadviesbureau, waar-binnen studententeams online aan onderzoeksprojecten voor externe opdrachtgevers werken (zoals VITO-Mol, RIVM-Bilthoven, WUR Alterra-Wageningen). In 2013 mocht een studententeam zijn onderzoek naar Gezondheidsrisico’s van engineered nanoparticles in de lucht als ‘selected papers’ presenteren op de Student Research Conference 2014 van de gezamenlijke Nederlandse universiteiten (VSNU). www.ou.nl/web/natuurwetenschappen/onderzoek

Titel en vervolgstudies

Na het behalen van het diploma van de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren. Deze titel is internationaal erkend voor wetenschappelijke opleidin-gen (universiteiten). Het grootste verschil tussen de hbo- en wo-bacheloropleiding is het denkniveau. Studies op hbo-niveau zijn voornamelijk toegepast en beroepsgericht, terwijl je bij een wetenschappe-lijke studie ook werkt aan nieuwe ontwikkelingen en onderzoek. Met een BSc-diploma in huis ben je al een heel eind op weg naar de academische mastertitel: Master of Science (MSc). Deze titel kun je verwerven door het volgen van onze masteropleiding Environmental Sciences (60 EC) waarin je zelfstandig onderzoek leert uitvoeren. Deze opleiding is ook weer flexibel in studietempo; het nominale traject gaat uit van twee jaar studie in deeltijd (30 EC per jaar).Will je daarna promoveren op een onderzoek in de milieu-natuurwetenschappen of milieu-maatschap-pijwetenschappen? En wil je dat doen naast of in combinatie met het werk? Dan kan dat als buitenpro-movendus bij de vakgroep Natuurwetenschappen. Als buitenpromovendus doe je onderzoek naar een zelfgekozen onderwerp onder begeleiding van een hoogleraar uit de Faculteit Management, science en technologie. Een afgeronde promotie levert je de doctorstitel op (dr.), internationaal PhD, een voorwaar-de voor een carrière in het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek bij universiteiten, kennisinstellin-gen en het internationale bedrijfsleven.www.ou.nl/studieaanbod/MAESwww.ou.nl/web/natuurwetenschappen/promoveren-als-buitenpromovendus

Page 18: Bamil2014 2015

17

Minor Milieu, energie en technologie

Code cursussen modulen

N14112 Aarde, mens en milieu - introductie in de milieu-natuurwetenschappen 2

N07132 Milieuproblemen en duurzame ontwikkeling 2

N45211 Energy Analysis 1

N25211 Environmentally Improved Production 1

N04211 Natuurwetenschappelijke modellen 1

Totaal 7 (30,1 EC)

Minor Milieu en overheid

Code cursussen modulen

N14112 Aarde, mens en milieu - introductie in de milieu-natuurwetenschappen 2

N07132 Milieuproblemen en duurzame ontwikkeling 2

N15241 Milieubeleid: theorie en praktijk 1

N23212 Omgevingsbeleid: analyse, evaluatie, ontwerp 2

Totaal 7 (30,1 EC)

Minor Voeding en gezondheid

Code cursussen modulen

N14112 Aarde, mens en milieu - introductie in de milieu-natuurwetenschappen 2

N07132 Milieuproblemen en duurzame ontwikkeling 2

N39211 Gezondheid in perspectief 1

N24211 Voeding en gezondheid 1

N30321 Voedselveiligheid 1

Totaal 7 (30,1 EC)

Minoren Mil ieu-natuur wetenschappen(1 tot 7 modulen)

De Open Universiteit heeft een breed aanbod aan bachelor minoren voor studenten van de OU en studenten van andere universiteiten en hogescholen. Een minor geeft je de mogelijkheid om je kennis en competenties in een specifiek wetenschappelijk veld te ontwikkelen.Via het platform Kies Op Maat kun je als student kiezen uit losse cursussen of minoren van de andere instellingen en deze opnemen in je eigen opleiding. De minoren, die onze vakgroep Natuurwetenschappen aanbiedt zijn hier uitgewerkt als een samenhangend cursuspakket van 7 modulen (30 EC) als invulling van je keuzeruimte in je studie.www.kiesopmaat.nl

Page 19: Bamil2014 2015

18

NIEUW: Minor Aardwetenschappen Code cursussen modulen

N14112 Aarde, mens en milieu - introductie in de milieu-natuurwetenschappen 2

N04132 Geologie rondom plaattektoniek: ruimtelijke processen in de ondergrond 2

N29211 Bodem en water: een stroomgebiedbenadering 1

N14211 Geologie rondom ijstijden 1

N35321 Geographical Information Systems (GIS) 1 Totaal 7 (30,1 EC)

Mark JanssEn Bsc

‘Na zoveel jaren van alleen maar werken begon het toch weer te kriebelen. Ik wilde mijn kennis blijven vergroten en verbreden. De studie aan de Open Universiteit bleek goed te combineren met mijn werk. Met een studietempo van 6 modulen (25 ec) per jaar moest ik de Bacheloropleiding in ongeveer 2,5 jaar kunnen voltooien. Daar ben ik voor gegaan: een strakke planning zorgde ervoor dat ik het voorgenomen studietempo kon waarmaken. Hiervoor is toch zo’n 15 uur per week studeren noodzakelijk. Eenmaal in het studie-ritme bleek het totaal geen probleem om deze uren - naast mijn werk en hobby’s - te realiseren. De bachelor is nu binnen, maar voor mij is dat een tussenstation. Het uiteindelijke doel is het voltooien van de Masteropleiding. Daar ben ik nu al weer een jaartje mee bezig. Hopelijk verloopt alles even voorspoedig als gedurende de Bacheloropleiding, zodat ik over ruim een jaar weer een keer een diploma-uitreiking kan meemaken.’

Student aan het woord

Page 20: Bamil2014 2015

19

Focusopleiding Mens en milieu

Code cursussen modulen

N14112 Aarde, mens en milieu - introductie in de milieu-natuurwetenschappen 2

N07132 Milieuproblemen en duurzame ontwikkeling 2

Totaal 4 (17,2 EC)

Docenten: dr.ir. Joop de Kraker en dr. Ansje Lohr

Focusopleiding Duurzamer produceren

Code cursussen modulen

N22211 Corporate Responsability for Sustainable Development 1

N45211 Energy Analysis 1

N25211 Environmentally Improved Production 1

Totaal 3 (12,9 EC)

Docenten: dr. Mariëtte van Huijstee en dr. Wilfried Ivens

Focusopleiding Milieubeleid en omgevingsvraagstukken

Code cursussen modulen

N15241 Milieubeleid: theorie en praktijk 1 N23212 Omgevingsbeleid: analyse, evaluatie, ontwerp 2

Totaal 3 (12,9 EC)

Docenten: dr.ir. Raoul Beunen en dr.ir. Willemijn Tuinstra

Focusopleiding Voeding en gezondheid

Code cursussen modulen

N30321 Voedselveiligheid 1

N39211 Gezondheid in perspectief 1

N24211 Voeding en gezondheid 1

Totaal 3 (12,9 EC)

Docenten: dr. ir. Lily Fredrix en dr. Raymond Niesink

Focusopleidingen Mil ieu-natuur wetenschappen(3 tot 5 modulen)

Met een focusopleiding kunt je je specialiseren in een onderwerp zonder een hele bachelor- of masteropleiding te volgen. Je volgt een combinatie van samenhangende cursussen over een bepaald onderwerp. Na het succesvol af-ronden van de focusopleiding ontvang je een focusdiploma. Daarmee toon je aan dat je in staat bent om cursussen op academisch niveau af te ronden. Een focusopleiding kan een eerste stap vormen op weg naar een bachelor.

Page 21: Bamil2014 2015

20

NIEUW: Focusopleiding Aardwetenschappen

Code cursussen modulen

N04132 Geologie rondom plaattektoniek: ruimtelijke processen in de ondergrond 2

N29211 Bodem en water: een stroomgebiedbenadering 1

N14211 Geologie rondom ijstijden 1

N35231 Geographical Information Systems (GIS) 1

Totaal 5 (21,5 EC)

Docenten: dr.ir. Angelique Lansu en ir. Ton Baltissen

Student Kees van den Broek

‘Ik kan einde augustus beginnen met de universitaire lerarenopleiding aardrijkskunde. Reuze veel zin in, en daar ook verder in geïnspireerd door de cursussen van de OU ter voorbereiding. Ik wil de docenten nog meegeven dat ik ongelooflijk veel lol aan die cursussen beleef: interessant, voor mij heel vormend en ook gewoon leuk om weer te studeren.’

Excursie met NouW in de Kennemerduinen (2013)

Page 22: Bamil2014 2015

21

Studiebegeleiding, docenten en mentorenStuderen aan de Open Universiteit wordt ook wel aangeduid als ‘begeleide zelfstudie’. Er zijn diverse vormen van begeleiding die bij de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen gehanteerd worden. In het studieschema en op de cursussite wordt aandacht besteed aan deze begeleiding. Hieronder vind je in het kort de verschillende vormen van begeleiding.

MentorAls student van de bacheloropleiding krijg je ondersteu-ning van een mentor die je aan het begin van de bachelor-opleiding, bij de startcursus krijgt toegewezen op grond van jouw regio. Dit is een docent van de bacheloroplei-ding. Je houdt deze mentor tijdens je verdere opleiding. De mentor adviseert en bemiddelt bij het samenstellen en plannen van een studiepad en kan helpen bij het oplossen van studieproblemen.Dat gebeurt telefonisch, per e-mail of tijdens een gesprek via skype of op het studiecentrum. Wanneer de proble-men het gevolg zijn van regels of procedures bij de Open Universiteit, kan de mentor binnen de OU naar een oplos-sing zoeken. www.ou.nl/nw >> Onderwijs

DocentIedere cursus heeft een docent bij wie je terecht kunt voor inhoudelijke vragen over een cursus. Vaak is de docent als cursusverantwoordelijke en wetenschapper/auteur betrokken geweest bij de inhoudelijke ontwikkeling van de cursus. Deze docent is meestal de examinator van de cursus en verantwoordelijk voor de toetsing. Wie je docent is lees je op de cursussite op de online leeromge-ving Studienet. Bij voorkeur stel je de inhoudelijke vragen via het forum van de cursus op de Studienetcursussite, aan je medestudenten en de docenten. Met vragen van meer persoonlijke aard kun je de docent bereiken via de cursussite-e-mail, telefoon of skype. Op de cursussite vind je ook de studietaken en eventuele e-werkboeken en specifieke leeromgeving of multimedia. Door bestudering van het cursusmateriaal en de vele zelftoetsmogelijkhe-den met terugkoppeling in onze cursussen is zelfstudie met deze standaardbegeleiding mogelijk. .

Docentbegeleiding in studieschemaDe docent verzorgt ook de eventuele bijeenkomsten bij de cursus, meestal een groepsbijeenkomst op een van de Themadagen en soms een of meerdere online bijeen-komsten via de virtuele klas. Als je studeert volgens het studieschema kun je naast de standaard inhoudelijke cursusbegeleiding ook profiteren van de activerende begeleiding tijdens de bijeenkomsten. De docent verzorgt volgens het rooster van het studieschema meestal een groepsbijeenkomst op een van de Themadagen en soms een of meerdere online colleges/workshops via de virtuele klas op de Studienetcursuswebsite. De docent volgt in de roosterperiode de studenten actief in hun studie via studietaken en deadlines. Als blijkt dat je een bepaalde

deadline niet gehaald hebt, neemt de docent contact met je op. Studenten die studeren volgens het studieschema geven daarmee aan dat zij actief willen participeren en actief gevolgd willen worden. Dit is een uitbreiding van het OUX-propedeusetraject naar het totale bachelorpro-gramma. We bieden geen afzonderlijke OUX-trajecten meer aan.

Groepsbijeenkomsten in een studiecentrum of onlineBij een aantal cursussen worden (soms verplichte) groeps-bijeenkomsten georganiseerd. Deze vinden meestal plaats in de avonduren of op zaterdag in de studiecentra. Bij sommige cursussen zijn er tevens online bijeenkomsten in de zogenaamde virtuele klas via de Studienetcursussite. Je volgt dan vanuit je eigen huis een werkcollege samen met de docent en andere studenten vanaf je eigen laptop.Bij de cursus Aarde, mens en milieu worden de bijeen-komsten in meerdere studiecentra georganiseerd, in Nederland en Vlaanderen. Tijdens de bijeenkomsten ga je samen met de docent en medestudenten dieper in op de leerstof en bereid je je voor op het tentamen. Voor de meeste van onze bachelorcursussen organiseren we de groepsbijeenkomst op de Themadagen in studiecentrum Utrecht. Aanmelden voor de Themadagen kun je voor het gehele studiejaar via het tabblad Natuurwetenschappen op Studienet. Aanmelden voor een online bijeenkomst kun je via het forum op de cursuswebsite op Studienet.

ThemadagenDe bacheloropleiding organiseert samen met de mas-teropleiding vier keer per jaar (één per studieperiode) een themadag in studiecentrum Utrecht. Het ochtend-programma van deze dagen is opgezet rond een actueel thema met een expert/wetenschapper als spreker en workshops over het betreffende vakgebied. Het thema heeft raakvlakken met de cursussen waarvoor de docen-ten begeleiding bieden in de namiddag van deze dag. Op de dag is er in de lange lunchpauze volop gelegen-heid om andere beginnende en gevorderde studenten én docenten te spreken. Als er een groepsbijeenkomst voor je cursus is op een themadag, ontvang je een maand vooruit het dagprogramma via de Studienetcursussite, met oproep tot aanmelding (gratis). Aanmelden kan voor de vier themadagen het hele jaar via Studienet. www.ou.nl/web/natuurwetenschappen/aanmeldformu-lier-themadagen zie pag. 22

Page 23: Bamil2014 2015

22

Themadag Milieu

zaterdag 20 september 2014 studiecentrum Utrechtdr. Mariëtte van Huijstee (plaatsvervanger dr. ir. Willemijn Tuinstra)(tevens startdag studiejaar 2014-2015)

N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen

N22211 Corporate responsibility for Sustainable Development

N04132 Geologie rondom plaattektoniek: ruimtelijke processen in de ondergrond

N99111 Geïntegreerd practicum natuurwetenschappen

N15241 Milieubeleid: theorie en praktijk

N42112 Organismen in hun omgeving: toxicologie en afweersystemen

Themadag Aarde

zaterdag 29 november 2014 studiecentrum Utrechtdr. ir. Angelique Lansu (plaatsvervanger ir. Ton Baltissen)

N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen

N29211 Bodem en water

N35231 Geographical Information Systems (GIS)

N14211 Geologie rondom ijstijden

N04132 Geologie rondom plaattektoniek: ruimtelijke processen in de ondergrond

N48111 Scheikunde voor milieuwetenschappen 2

Themadag Science

zaterdag 14 maart 2015 studiecentrum Utrechtdr. Dennis Uit de Weerd (plaatsvervanger dr. Frank Van Belleghem)

N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen

N34212 Biologie van cellen

N13211 Ecosystems and Human Well-Being

N32221 Gedragsbiologie

N13121 Levenswetenschappen 1: Evolutie

N11111 Natuurkunde voor milieuwetenschappen

N04211 Natuurwetenschappelijke modellen

N23212 Omgevingsbeleid

N24211 Voeding en gezondheid

N08311 Voeding en gezondheid

N30321 Voedselveiligheid

Page 24: Bamil2014 2015

23

Themadag Research

zaterdag 30 mei 2015 studiecentrum Utrecht dr. ir. Lily Fredrix (plaatsvervanger dr. Wilfried Ivens)

N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen

N45211 Energy analysis

N25211 Environmentally improved production

N43211 Gedrag en effect van contaminanten

N06221 Levenswetenschappen 2: Fysiologie

N47111 Scheikunde voor milieuwetenschappen 1

Wijzigingen in studiebegeleiding

Op Studienet tref je de meest recente informatie van data, locaties en spreekuurtijden van de docent van de cursus aan. Je wordt op de hoogte gehouden van wijzigingen van bijvoorbeeld tentamendata. Raadpleeg daarom regelmatig je werkplek op Studienet.

Bereikbaarheid voor studenten

De vakgroep Natuurwetenschappen streeft naar optimale bereikbaarheid, via het forum of de cursus-site maar ook telefonisch of via e-mail of skype. Zo ontvang je binnen drie werkdagen een reactie op je vraag, tenzij de betreffende medewerker nadrukkelijk anders heeft vermeld (bijvoorbeeld in verband met een deeltijdaanstelling). Als contact met de docent vanwege afwezigheid niet mogelijk is, neem dan contact op met www.ou.nl/directcontact of [email protected].

EriC CornElissEn Bsc

‘Ooit begonnen uit interesse in cursussen die me verder hielpen in mijn werk bij TNO als onderzoeker/consultant binnenmilieu. Bijvoorbeeld vragen als: wanneer verwerp je een hypothese, welke conclusies mag ik trekken? De vakken Wetenschapsleer en Gegevens en gevolgtrekkingen hielpen me daar goed bij verder. Andere vakken zoals milieugezondsheidskunde en gezondsheidspsychologie waren ook zeer bruikbaar naast de gebruikelijke fysische en chemische insteek bij het binnenmilieu. Pas als laatste heb ik de verplichte propedeuse-vakken gedaan. In het begin spraken die vak-ken me niet aan. Ze sloten niet aan bij mijn werk. Toch vond ik de vakken toen ik eenmaal bezig was erg leuk en goed voor mijn algemene ontwikke-ling. Het mooiste was de afronding van de opleiding in het Virtueel Milieu Adviesbureau: Black carbon als indicator voor de gezondheidseffecten van fijnstof. Goed bruikbaar in mijn werk en een behoorlijk nieuw en actueel onderwerp.’

Student aan het woord

Page 25: Bamil2014 2015

24

dr. Frank Van Belleghem

ma t/m wo 09.00-17.00 uur

Heerlen 045 - 576 25 68

[email protected]

Mentor regio Vlaanderen:

Studiecentra Antwerpen, Gent,

Kortrijk, Leuven, Brussel en

Diepenbeek

drs. Pieter Geluk

onderwijscoördinator MST

ma t/m wo 09.00-17.00 uur

Heerlen 045 - 576 27 57

do sc Utrecht 030 - 251 18 27

[email protected]

Mentor regio Zuidwest en

Utrecht:

Studiecentra Rotterdam,

Vlissingen en Utrecht

drs. Els Jans

ma en do 09.00-16.30 uur

di 09.00-13.00 uur

Heerlen 045 - 576 21 23

[email protected]

Mentor regio Zuidoost:

Studiecentra Breda, Eindhoven,

Parkstad Limburg en Nijmegen

dr. Jan Lutgerink

ma t/m vr. 09.00-17.00 uur

Heerlen 06 – 21112447

[email protected]

Mentor regio Noordwest:

Studiecentra Amsterdam,

Alkmaar, Almere en Den Haag

dr. Dennis Uit de Weerd

di en do 09.00-17.00 uur

sc Zwolle 038 - 429 76 17

eerste vr van de maand

10.15-16.00 uur

sc Groningen 050 - 313 83 00

[email protected]

Mentor regio Noordoost:

Studiecentra Groningen,

Enschede, Zwolle, Leeuwarden

en Emmen

ir. Ton Baltissen

[email protected]

via secretariaat MST

045 – 576 28 77

dr. ir Raoul Beunen

[email protected]

via secretariaat MST

045 – 576 28 77

dr. ir. Lily Fredrix

ma, di, do 10.00-16.30 uur

Heerlen 045 – 576 27 08

[email protected]

dr. Rinus van Herpen

do 14.00-18.00 uur

sc Nijmegen 024 – 361 20 00

[email protected]

prof. dr. Dave Huitema

[email protected]

via secretariaat MST

045 – 576 28 77

dr. Mariëtte van Huijstee

wo 18.00-21.00 uur

sc Amsterdam: 020 – 5788411

[email protected]

dr. Wilfried Ivens

ma t/m vr 09.00-16.30 uur

Heerlen 045 – 576 27 07

[email protected]

Vakgroepvoorzitter

dr. ir. Joop de Kraker

ma t/m do 09.00-17.00 uur

Heerlen 045 – 576 24 55

[email protected]

prof. dr. Carolien Kroeze

ma 10.00-18.00 uur

Heerlen 045 – 576 23 64

[email protected]

dr. ir. Angelique Lansu

ma, di, do, vr 09.00-17.00 uur

Heerlen 045 – 576 28 08

[email protected]

Programmaleider BSc

Milieu-natuurwetenschappen

dr. Ansje Löhr

ma t/m vr 09.00-17.00 uur

Heerlen 045 – 576 28 35

[email protected]

dr. Raymond Niesink

[email protected]

via secretariaat MST

045 – 576 28 77

prof. dr. Paquita Pérez Salgado

ma t/m vr 09.00-17.00 uur

Heerlen 045 – 576 2363

[email protected]

prof. dr. Ad Ragas

maandag

Heerlen 045 – 576 2679

[email protected]

Programmaleider master

dr. Johan van Rhijn

ma t/m vr 09.00-17.00 uur

privé 059 – 845 17 93

[email protected]

dr. ir. Willemijn Tuinstra

ma 09.00 – 17.00 uur

Heerlen 045 – 576 27 35

[email protected]

drs. Jikke van Wijnen

ma, wo, do en vr

sc Amsterdam 020 – 578 84 25

[email protected]

thuis 035 – 691 88 26

Docenten

Wij z i jn er voor jou!

Mentoren (tevens docent)

Page 26: Bamil2014 2015

25

Medewerkers

Danielle Tissingh

Medewerker secretariaat MST

9.00-16.00 uur

[email protected]

via secretariaat MST

045 – 576 28 77

Marianne Mertens

Medewerker secretariaat MST

9.00-16.00 uur

[email protected]

via secretariaat MST

045 – 576 28 77

Chrisja Muris

Medewerker secretariaat MST

9.00-16.00 uur

[email protected]

via secretariaat MST

045 – 576 28 77

René Curfs

Coordinator onderwijsproductie

[email protected]

via secretariaat MST

045 – 576 28 77

drs. Roel Hoekstra

Redacteur MST

ma, di, wo

[email protected]

via secretariaat MST

045 – 576 28 77

Evelin Karsten

Medewerker audiovisuele

technieken

[email protected]

via secretariaat MST

045 – 576 28 77

Studienet helpdesk (ELOsa)

Ma t/m vr 9.00-16.00 uur

[email protected]

via onderwijsservice

045 – 576 28 88

Studienet helpdesk (ELOsa)

Ma t/m vr 9.00-16.00 uur

[email protected]

via onderwijsservice

045 – 576 28 88

Peter Szumski

Systeembeheer MST

woensdag

[email protected]

via onderwijsservice

045 – 576 28 88

Janine Voncken

Onderwijsadviseur MST

9.00-16.00 uur

[email protected]

via onderwijsservice

045 – 576 28 88

PaT-Jos HuisMan Bsc

‘Vier jaar geleden begonnen met studeren en tegelijkertijd een eigen be-drijfje opgezet voor het bouwen van websites. Ik ben langzaamaan begon-nen met beide activiteiten, maar de nadruk is steeds meer op de studie komen te liggen. Ik vond het hartstikke leuk en interessant, maar ik moest ook voor september mijn Bsc diploma gehaald hebben om kwijtschelding van een studieschuld te krijgen bij de IB-groep. Halverwege de studie nog een hoogtepunt in mijn leven: de geboorte van mijn zoontje Hiddo, en een dieptepunt in mijn studie: tot drie keer aan toe scheikunde herkanst en niet gehaald. Gelukkig mocht ik een 5 laten staan! Daarna is het tempo weer omhoog gegaan. Het laatste jaar heb ik 7 vakken afgerond (net op tijd!).Dus het was flink hard werken en op het einde hartstikke moe. Gelukkig had ik veel steun en begrip van de OU docenten, medestudenten en mijn familie en vrienden. Ben nu nog aan het bijkomen van alle drukte, maar wil toch weer verder met de master: van studeren krijg ik energie... ‘

Student aan het woord

Page 27: Bamil2014 2015

26

Studiefaci l i teiten

Naast het (digitale) studiemateriaal, inhoudelijke studiebegeleiding en begeleidingsbijeenkomsten heeft de Open Universiteit allerlei faciliteiten ontwikkeld om een zelfstandige afstandstudie te ondersteunen. Wanneer je bent ingeschreven als student krijg je de beschikking over toegang tot allerlei digitale voorzieningen. Als student kun je bij ‘MijnOU’ jouw persoonlijke gegevens en studie-voortgang bekijken en beheren. Daarnaast zijn er veel voorzieningen die je studie effectief en succesvol kunnen maken. Deze zijn bereikbaar via Studieplaza. Je wordt regelmatig op de hoogte gehouden van nieuwsfeiten. Medestudenten kun je ontmoeten in een studiecentrum.

Studiecentra

De Open Universiteit heeft 22 studiecentra verspreid over Nederland en Vlaanderen. Je ontmoet hier medestudenten en docenten en je kunt hier terecht voor studie-begeleiding en -advies en voor activitei-ten ten behoeve van de academische vorming. Verder kun je er ook tentamens afleggen.www.ou.nl/studiecentra

NW-nieuwsbrief

Bij de vakgroep Natuurwetenschappen verschijnt – drie keer per jaar – sinds 1994 de NW-nieuwsbrief. Deze digitale nieuwsbrief is bestemd voor studenten, cursisten, afgestudeerden en medewerkers. De NW-nieuwsbrief geeft een beeld van de activiteiten van studenten en medewerkers, en van de ontwikke-lingen binnen het onderwijs en vakgebied via artikelen over onderzoek van studenten, afgestudeerden en medewerkers. Ook besteedt de nieuwsbrief aandacht aan vragen rond begeleiding en vernieuwingen in het onderwijs. Vaste rubrieken zijn onder meer: nieuw verschenen cursussen, de student, een column rond actuele natuurwetenschappelijke vraagstukken, Wetenswaard en Onderzocht. In Wetenswaard staat informatie over afstudeeronderzoeken en afgestudeerden, korte berichten en een agenda met allerhande activi-teiten in de opleidingen. De nieuwsbrief bevat ook berichten van de faculteitsvereni-ging NouW. Als bachelorstudent Milieu-natuurwetenschappen of masterstudent Environmental Sciences ontvang je de nieuwsbrief automatisch op je studenten-e-mailadres. Andere belangstellenden kunnen zich abonneren op de digitale NW-nieuwsbrief via de website. De redactie onder leiding van Roel Hoekstra wordt verder gevormd door Lily Fredrix, Angelique Lansu, Jikke van Wijnen en Evelin Karsten-Meessen. Lezersbijdragen zijn welkom op het redactieadres: Open Universiteit, faculteit MST, NW-nieuwsbrief, Postbus 2960, 6401 DL Heerlen.www.ou.nl/nw

NW-symposium

Ieder jaar begin november organiseert de vakgroep Natuurwetenschappen een symposium voor stu-denten en mede-werkers. In het ochtendprogramma staan diverse lezingen voor alle (rond de honderd) aanwezigen, in de middag worden in kleinere groepen workshops georganiseerd die verband houden met het thema. In de organisatie en presentatie van workshops spelen studenten vaak een rol. Soms is er ruimte voor andere themagebonden presentaties door studenten, zoals posters. Traditioneel worden aan het einde van het symposium de afgestudeerden van het afgelopen jaar gehuldigd. Tijdens de kof-fie, de lunch en de afsluitende borrel is volop gelegenheid voor het leggen van contacten met medestu-denten en de docenten die, zo mogelijk, allemaal aanwezig zijn. Je ontvangt een uitnodiging via e-mail en Studienet.

Faculteitsvereniging NouW

NouW is de vereniging voor alle studenten, cursisten, medewerkers en alumni uit het wetenschapsge-bied natuurwetenschappen van de Open Universiteit. De faculteitsvereniging is opgericht op 11 februari 1995 als onderdeel van de toenmalige faculteit Natuurwetenschappen.

Page 28: Bamil2014 2015

27

NouW bevordert de contacten tussen studenten, medewerkers en alumni en behartigt hun belangen binnen de overleg-organen van de Open Universiteit. NouW doet dit op verschillende manieren:- organiseren van de NouW-dag in het voorjaar, de Rijp- en groendag in de zomer en de Diabolodagen

in september en streeft daarbij naar een goede mix van lering en vermaak- stimuleren van regiogroepen- voeren van een eigen website met een overzicht van de activiteiten en een eigen alumni-pagina- verzorgen van de NouW-berichten in de NW-nieuwsbrief- fungeren als achterban voor NouW-leden in de Opleidingscommissie- optreden als vraagbaak voor studenten- bieden van activiteiten voor de cursus Academische vaardigheden Milieuwetenschappen (AVM)- in de breedste zin leggen van contacten tussen de leden, de Open Universiteit en overige relevante

organisaties.

Het dagelijks bestuur is samengesteld uit:- Wilco Urgert, voorzitter- Pieter Geluk, vice-voorzitter (facultair onderwijscoördinator)- Elly Gudden, secretaris, e-mail: [email protected] Peter van Zantvoort, penningmeester- Pat-Jos Huisman, PR-functionaris

Je kunt lid worden van NouW door een e-mail met je gegevens te sturen naar de penningmeester van NouW (Peter van Zantvoort, E [email protected]) onder gelijktijdige overmaking van het verschuldigde bedrag op IBAN rekeningnummer NL94TRIO0212281585, ten name van NouW, Faculteitsvereniging OU, Eindhoven. De contributie bedraagt (minimaal) € 20,- per jaar, € 7,50 voor starters (Aarde, mens en milieu). NouW-leden krijgen korting op het lidmaatschap van de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM). Voor € 40,- ben je VVM-lid, ontvang je het maandblad Milieu en kun je naar interessante milieubijeenkomsten.www.nouw.nl

Opleidingscommissie Natuurwetenschappen

Binnen de vakgroep Natuurwetenschappen is een Opleidingscommissie actief. Deze commissie is samengesteld uit drie studenten en drie medewerkers. De commissie heeft als taak:- advies uit te brengen over de Onderwijs- en examenregeling van de opleidingen van de vakgroep

Natuurwetenschappen- jaarlijks de uitvoering van die regeling te beoordelen- gevraagd en ongevraagd advies te geven over het onderwijs binnen de vakgroep Natuurweten- schappen.De Opleidingscommissie Natuurwetenschappen houdt jaarlijks begin juni een open bijeenkomst voor alle NW-studenten die willen meedenken en meepraten met de commissie. Je kunt je hiervoor aanmel-den bij de secretaris.

De samenstelling van de commissie is als volgt:- Frank van Belleghem, docent-lid en voorzitter- Ansje Löhr, docent-lid- Dennis Uit de Weerd, docent-lid- Caroline van der Laan, student-lid- Anita van den Wijngaard, student-lid- Wilco Urgert, studentlid- ambtelijk secretaris: Pieter Geluk.Wanneer je in contact wilt komen met de Opleidingscommissie Natuurwetenschappen kun je je richten tot de secretaris, E [email protected] of T +31 (0)45 – 576 2877.

Page 29: Bamil2014 2015

28

Studentenraad

De Studentenraad (SR) is de officiële vertegenwoordiging van alle studenten waar het gaat om de mede-zeggenschap. De SR bestaat uit negen studentleden en kent een zittingsperiode van twee jaar. De for-mele gesprekspartner van de SR is het College van bestuur, doorgaans de rector magnificus. Maar de SR praat ook, informerend of toetsend, met decanen en de Raad van toezicht. De formele inspraak van de SR is wettelijk vastgelegd in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Zo heeft de SR adviesrecht over alle ‘aangelegenheden die het voortbestaan en de goede gang van zaken binnen de universiteit betreffen’. Meer concreet houdt dit in het uitbrengen van advies over onderwerpen zoals het collegegeld, maar ook (ongevraagd) over de elektronische leeromgeving, het onderwijsmodel of de naamsbekendheid. Een zwaardere bevoegdheid is het instemmingsrecht dat de SR, binnen de zogeheten Gezamenlijke Vergadering (GV), deelt met de Ondernemingsraad: het instellingsplan, de kwaliteitszorg en het bestuurs- en beheersreglement. Waar de Opleidingscommissies adviesrecht hebben inzake de Onderwijs- en examenregeling (OER), heeft de GV instemmingsrecht inzake de meer overkoepelende onderdelen van die OER – denk aan tentaminering, studievoortgang en begeleiding. De SR vertegen-woordigt zowel Nederlandse als Vlaamse studentenbelangen. De maandelijkse vergaderingen van de Studentenraad kunnen, in principe, door studenten als toehoorder worden bijgewoond. Anderszins houdt de SR zijn achterban op de hoogte via de eigen website op Studienet – daar staan alle verslagen van de vergaderingen – via de OU-studentennieuwsbrief of via Modulair.www.ou.nl/studentenraad

(Bijna) alumnus?

Als je de eindstreep van je studie bereikt hebt, betekent dat niet dat het contact met de Open Universiteit komt te vervallen. Als Alumnus ben je graag gezien, je bent tenslotte ambassadeur van onze universiteit doordat je uit eigen ervaring goed zicht hebt op de ontwikkeling van de vraag naar oplei-dingen, scholing en trainingen. Daarom ben je van harte welkom op onze studiedagen, symposia en academische zittingen. Ben je lid van de Alumnivereniging, dan kun je contact onderhouden met andere afgestudeerden. Ook is het mogelijk informatie te ontvangen over promoties en promotieonderzoek en kun je bovendien cursussen bestellen (zonder tentamenrechten) tegen een gereduceerd tarief. De vereniging organiseert geregeld lezingen, excursies en bedrijfsbezoeken.www.ou.nl/alumni

inGrid van WEsTErlaak BsC

‘Hoogtepunt was voor mij de practicumweek in Wageningen. Zeer interes-sant, ik kon er met mijn voorkennis net op mijn tenen bij, maar heb het toch met veel meer inzicht in fotosynthese succesvol afgerond. Het dieptepunt was voor mij de laatste anderhalf jaar. Ik ben binnen Staatsbosbeheer van werkplek veranderd, in plaats van Brabant, kreeg ik district Limburg als werkgebied. Duizenden hectares nieuwe terreinen om te leren kennen en veel meer reistijd kostten zoveel energie en tijd, dat de laatste loodjes van mijn bachelor erg zwaar werden. Want dat diploma, ja, dat wilde ik toch wel, naast alle bonussen die de studie mij sowieso had opgeleverd. Voor ‘ je weet nooit’ wat er met het werk verandert in crisistijd, en voor later, om misschien toch eens verder onderzoek binnen een master te gaan doen. De natuur-waarden in Limburg bieden daar genoeg aanknopingspunten voor. Maar nu ga ik eerst maar eens een tijd andere leuke dingen doen, bijvoorbeeld met mijn partner die mij altijd zeer gesteund heeft maar zich nu ook verheugt op meer gezelligheid samen.’

Student aan het woord

Page 30: Bamil2014 2015

29

MijnOU

Via MijnOU heb je toegang tot een groot aantal diensten. Je krijgt toegang tot je eigen digitale leeromgeving, je kunt digitaal aanmelden voor tentamens, je studiepad bekijken, de studieplanner raadplegen en inschrijven voor cursussen. Ook heb je toegang tot Studienet, de digitale bibliotheek en de ict-winkel SURFspot. Je logt in met je studentnummer als gebruikersnaam en het wachtwoord dat je zelf hebt bedacht bij je registratie voor MijnOU.

Studienet: de elektronische leeromgevingStudienet is de elektronische leeromgeving van de Open Universiteit, waar je als student toegang tot krijgt. Op Studienet vind je onder andere jouw cursus(sen), com-munities, studietaken, discussiegroepen en aanvullende informatie over en vanuit jouw opleiding(en). Het is ook mogelijk om bestanden te plaatsen in je eigen persoon-lijke virtuele harde schijf en die vervolgens te delen met anderen. Studienet is tevens een uitstekende omgeving om in contact te komen met medestudenten en docenten, om zo online informatie uit te wisselen of te discussiëren over lesstof.www.ou.nl/mijnou

Studienet mobielStudienet is ook toegankelijk via je smartphone of tablet. Als je beschikt over een iOS of Android apparaat, dan kun je zelf de ‘Blackboard Mobile’ app downloaden en instal-leren. Via deze app heb je toegang tot al jouw cursussen en communities. Ook is het mogelijk om mededelingen te bekijken, opdrachten te maken en in contact te komen met medestudenten en docenten in discussiegroepen. Nadere uitleg en instructies vind je op het tabblad Help in Studienet.www.ou.nl/mijnou

StudieplannerStudeer je aan de Open Universiteit, dan kun je de online Studieplanner gebruiken bij het indelen van je tijd. Per cursus kun je aangeven wanneer je wil starten, wanneer je de cursus wil afronden, óf hoeveel uur per week je wil studeren. Daarnaast kun je ook de studielast aanpassen aan je eigen situatie of onderbrekingen, zoals vakanties, instellen. Je kunt eigen planningen maken en opslaan, maar je kunt ook kiezen voor voorbeeldplanningen van je opleiding en deze aanpassen. Zo kun je je tijd efficiënt indelen op basis van bijvoorbeeld een bepaalde periode, een vast studietempo of begeleidingsbijeenkomsten. Je opent de Studieplanner via MijnOU. www.ou.nl/studieplanner

StudiepadAls je bezig bent met een bachelor- of masteroplei-ding worden je studievorderingen bijgehouden in het Studieresultatensysteem (SRS). Je kunt je eigen studie-pad volgen en een overzicht zien van het afgelegde, het lopende en het resterende studiepad. Wil je graag een volgende cursus starten? Dan kun je via jouw studiepad hiervoor inschrijven, jouw persoonlijke gegevens zijn dan al ingevuld.www.ou.nl/studiepad

BibliothekenAls OU-student heb je rechtstreeks toegang tot een digitale bibliotheek met belangrijke informatiebestanden en/of zoeksystemen voor wetenschappelijke tijdschriften en artikelen. Handig zijn Web of Science, Google scholar, Worldcat en Picarta. Verder kun je kosteloos lid worden van een universiteitsbibliotheek of betalend lid van de Koninklijke Bibliotheek wanneer je boeken wil lenen of artikelen wil bestellen die niet in de eigen digitale biblio-theek te downloaden zijn. Informatie over de toegang tot de bibliotheken vind je op Studienet.www.ou.nl/mijnou

Academia en SURFspotDe Open Universiteit is aangesloten op de SURFconext, waardoor je als student gebruik kunt maken van de mediabibliotheek Academia en ook producten kunt bestellen via SURFspot. Het Academia-materiaal bevat een enorme collectie aan beeld- en geluidmateriaal over de Nederlandse geschiedenis, de medische wereld, mediage-schiedenis, politiek en recht, natuur en milieu en zelfs over entertainment en curiosa. Er zijn polygoonjournaals, amateurfilms, programma’s van de publieke omroep, radiofragmenten, foto’s en artikelen te vinden. SURFspot is de ict-webwinkel voor het onder-wijs waar officiële software en andere ict-producten tegen voordelige prijzen aangeschaft kunnen worden. www.ou.nl/mijnou

Endnote en Reference managerStudenten van de Open Universiteit kunnen gratis het bibliografisch programma Endnote of Reference manager downloaden. Dit zijn beide softwarepakketten voor het opslaan van bibliografische gegevens. Hiermee download je eenvoudig literatuurverwijzingen van websites van uitgeverijen en bibliotheken uit buiten- en binnenland. Daarnaast kunt je met deze programma’s zoeken in bibli-otheekdatabases. Zo kun je zelf een database aanmaken van literatuurverwijzingen om die te gebruiken in je af-studeeronderzoek, tijdschriftartikelen, boeken en andere publicaties. Deze database kun je ook via de cloud delen met andere studenten. Ook kun je databases van anderen importeren en daarna uitbouwen met door jou gevonden referenties of je eigen referentie(s).Je kunt beide programma’s één maand nadat je bent inge-schreven downloaden. Op Studieplaza staat een instruc-tiefilm over Endnote.

Page 31: Bamil2014 2015

30

Studieplaza

Studieplaza is de website van de OU waar je thema’s, items, tips en suggesties vindt om je studie-vaardigheden te verbeteren. Daar vind je de Studiecoach en de workshops die de Open Universiteit voor studenten organiseert. De opzet van ‘Studieplaza’ is dynamisch en eigentijds. Via video’s, tekst, animaties, zelftests, tools en workshops word je virtueel geholpen bij het studeren. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een avondje gezellig naar het studiecentrum te komen om aan een workshop deel te nemen. Studieplaza is onderverdeeld in vier hoofditems: Studiecoach, Workshops, Marktplein en Drempels weg.www.studieplaza.ou.nl

StudiecoachOp Studiecoach vind je tips en suggesties om je kwaliteiten en vaardigheden te verbeteren. Experts ver-tellen via video hoe je bepaalde problemen of studieobstakels kunt overwinnen. Ze geven advies over onderwerpen, zoals timemanagement, mindmappen, academisch schrijven, presenteren, en het zoeken naar wetenschappelijke informatie.

WorkshopsEr worden workshops aangeboden over allerlei studiethema’s die het studeren gemakkelijker moeten maken. Zo kun je workshops bijwonen over timemanagement, mindmappen, presenteren, schrijven, mindfulness en nog veel meer. Alle workshops worden gegeven in één van de studiecentra. Ook worden er excursies georganiseerd naar musea, tentoonstellingen, steden en andere bezienswaardigheden.

MarktpleinNieuw op Studieplaza is het Marktplein. Dit is een vraag en aanbodsite voor studenten van de Open Universiteit. Op het Marktplein worden studieboeken, samenvattingen, reizen, excursies, stages en andere studiezaken aangeboden. Wil je medestudenten ontmoeten en samen studeren? Of organiseer je een rondleiding waar je ook andere OU-studenten voor wil uitnodigen? Plaats dit op het Marktplein van de Open Universiteit!

Drempels wegIedere student is anders. Drempels weg is het domein voor studenten met een functiebeperking, dyslexie of autisme en voor iedereen die wel eens moeite heeft met structureren of met het vasthouden van de motivatie. We bieden handreikingen die het studeren kunnen vergemakkelijken. Met een functiebeper-king word je precies hetzelfde beoordeeld als iedere andere student, maar de weg naar het felbegeerde diploma kan iets anders verlopen. De OU komt je tegemoet met speciale voorzieningen. Hier vind je welke dat zijn en hoe je zaken voor jezelf kunt regelen.

Studenten-nieuwsbrief: NieuwsplazaIedere week krijg je als student van de Open Universiteit een Nieuwsbrief in je e-mail. Via deze Nieuws-brief word je op de hoogte gehouden van wijzigingen in het programma of de begeleidingsbijeenkom-sten van de opleidingen. Je krijgt ook datawijzigingen van tentamenbijeenkomsten via de Nieuwsbrief door. Verder word je geïnformeerd over allerlei ander studienieuws binnen en buiten de OU en word je geattendeerd op bijeenkomsten en workshops in de studiecentra.

Page 32: Bamil2014 2015

31

tentamenperiode weeknummer sluitingsdatum aanmelding 25 t/m 27 augustus 2014 35 30 juli 2014

17 t/m 19 november 2014 47 22 oktober 2014

26 t/m 28 januari 2015 5 31 december 2014

13 t/m 15 april 2015 16 18 maart 2015

22 t/m 24 juni 2015 26 27 mei 2015

24 t/m 26 augustus 2015 35 29 juli 2015

De invoering van computergebaseerde toetsing kan van invloed zijn op het tentamenrooster.

Tentamen

Elke cursus wordt afgesloten met een tentamen. Een tentamen kan bestaan uit een of meer (deel)toets(en). In het cursusoverzicht en op de cursussite staat bij elke cursus aangegeven waaruit het tentamen bestaat. Om je goed te kunnen voorbereiden op het tentamen, zijn er in het studiemateriaal oefententamens opgenomen, zodat duidelijk is wat je tijdens het tentamen mag verwachten. Na het succesvol afronden van een cursus ont-vang je een certificaat. Wil je later een volledige opleiding volgen, dan kun je je behaalde certificaten inbren-gen in een opleiding. Een certificaat kan ook vrijstelling opleveren bij andere universiteiten of hogescholen.

Soorten tentamens

Schriftelijk tentamenEen regulier schriftelijk tentamen bestaat uit gesloten vragen (meerkeuzevragen en juist-onjuistvragen) en/of open vragen. Deze tentamens worden afgenomen op vastgestelde dagen tijdens vijf vastgestelde periodes per academisch jaar.

Computergebaseerd toetsen - CBI of CBG Bij computergebaseerd toetsen worden de tentamens niet op papier afgenomen, maar via een computer*. De tentamens worden in de gebruikelijke tentamenlocaties afgenomen. In het opleidingsschema zijn de computergebaseerde tentamens te herkennen aan de afkorting CBI of CBG. CBI staat voor computergeba-seerd individueel, wat inhoudt dat het tentamen individueel wordt afgenomen. Je kiest hiervoor zelf een tentamendatum tijdens een van de tentamensessies in je studiecentrum. CBG staat voor computergeba-seerd groepstentamen, wat inhoudt dat het tentamen groepsgewijs wordt afgenomen op vastgestelde dagen.www.ou.nl/tentamen

OpdrachtEen opdracht kan een werkstuk, practicum, paper, casus e.d. zijn. Met de examinator wordt afgesprokenwanneer de opdracht wordt ingeleverd.

Aan- en afmelden voor tentamensVoor alle tentamens, met uitzondering van de opdracht, is het nodig dat je je tijdig aanmeldt. Dit kan online door in te loggen bij MijnOU op de website. Je geeft zelf aan op welke dag en in welk studie-centrum je graag tentamen wilt afleggen. Op MijnOU kun je de voortgang van je aanmelding volgen. Is het toch niet mogelijk om tentamen te komen doen, dan kun je je tot een bepaald moment voor de tentamendatum afmelden. Je verbruikt dan geen tentamenkans. Afmelden na de sluitingsdatum is niet mogelijk. Je verbruikt dan een tentamenkans. De sluitingsdatum voor aan- of afmelden wordt op het scherm getoond.Voor studenten met een functiebeperking, studenten die langdurig buiten Europa verblijven of studen-ten in detentie gelden andere procedures en aan- en afmeldtermijnen. Raadpleeg hiervoor de gegevens op de website. Uiterlijk een week voor de tentamendatum volgt de oproepbrief. Hierin zijn de tentamen-locatie, -datum en de toegestane hulpmiddelen vermeld.www.ou.nl/tentamen

* Indien door onvoorziene omstandigheden een computerbaseerd tentamen niet via een computer kan worden afgenomen, vindt de afname op papier plaats.

Page 33: Bamil2014 2015

32

Uitslag tentamenAfhankelijk van de tentamenvorm ontvang je eerst een voorlopige uitslagbrief en zodra de Commissie voor de examens de uitslag formeel heeft vastgesteld, volgt je definitieve uitslagbrief en een officieel certificaat als je geslaagd bent voor alle bij de cursus behorende tentamenverplichtingen. Bij schrifte-lijke tentamens wordt het antwoordmodel uiterlijk twee dagen na het tentamen op de cursussite op Studienet geplaatst.www.ou.nl/tentamen

Opmerkingen, inzage en beroep – na afloop van een tentamen Na afloop van een regulier tentamen kun je opmerkingen over de inhoud daarvan aan de Commissie voor de examens sturen. Bij een individueel tentamen is dat niet mogelijk. Na de definitieve vaststelling van de uitslag van een tentamen kun je daartegen, indien je het er niet mee eens bent, beroep instellen bij het College van beroep voor de examens van de OU. Desgewenst kun je ook om inzage van je tenta-men vragen. Op www.ou.nl/procedures vind je de toepasselijke procedures beschreven.

Laatste tentamendataWordt een cursus uit het aanbod genomen, dan kun je deze cursus nog gedurende een beperkte peri-ode afronden. In het Overzicht laatste tentamendata vind je de cursussen die beperkt getentamineerd worden. Je ontvangt hiervan geen persoonlijk bericht. Eventuele aanvullingen staan op Nieuwsplaza bij ‘Tentameninformatie’.Na de laatste tentamendatum is het niet meer mogelijk om een tentamen voor de betreffende cursus af te leggen. Op je bewijs van inschrijving staat de einddatum van je inschrijving. Deze kan afwijken van de datum van de laatste tentamenmogelijkheid.www.nieuwsplaza.ou.nl

Overgangssituatie bijkopen tentamensBen je (met of zonder inschrijfrechten) vóór 1 september 2014 bij de Open Universiteit ingeschreven, dan heb je in de periode van 1 september 2014 tot en met 31 augustus 2015 recht op het eenmalig bijkopen van een tentamenkans per openstaande, nog niet afgeronde cursus, mits die cursus met de bijbehorende cursuscode nog getentamineerd wordt. Een bijgekochte tentamenkans per openstaande cursus geeft het recht om binnen een periode van acht maanden, eenmaal deel te nemen aan (de nog openstaande tentamenverplichting van) het tentamen voor de betreffende cursus (te rekenen vanaf het moment van aankoop). Na deze acht maanden is bijkoop van tentamenkansen voor de betreffende cursus niet meer mogelijk.

Page 34: Bamil2014 2015

33

Schema vrijstellingsprofielen

resterend studiepad voor afgestudeerden hbo-milieukunde: 14 modulen (60,2 studiepunten)(profiel 1)

code titel modulen blz.

Propedeuse

N14112 Aarde, mens en milieu - introductie in de milieu-natuurwetenschappen 2 40

Post-propedeuse N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen 1 40 rest studiepad 8

N50213 Virtueel milieuadviesbureau 3 3 40

Vr i jstel l ing voor de bacheloropleiding

Iedereen van 18 jaar of ouder kan bij de Open Universiteit starten met een bacheloropleiding: er is dus geen vooropleidingseis zoals bij andere universiteiten. Heb je in het verleden een wo- of hbo-opleiding afgerond, dan kom je altijd in aanmerking voor vrijstelling. De vrijstelling is ruimer naarmate er meer overeenkomst bestaat tussen je afgeronde studie en je nieuwe opleiding aan de Open Universiteit. Maar ook als er geen verwantschap is, of als je de studie niet hebt afgerond, kun je een gedeeltelijke vrijstel-ling krijgen.Elke bacheloropleiding van de Open Universiteit heeft een vrije ruimte van 5 modulen (21,5 EC) die je naar eigen keuze met onze cursussen kunt invullen. Wij vinden een brede universitaire opleiding be-langrijk. Bij een reeds voltooide hbo- of wo-opleiding nemen we aan dat aan die breedte voldaan is en verlenen we vrijstelling in de vrije ruimte. Als er verwantschap bestaat tussen de eerder gevolgde en de te volgen opleiding, dan bepalen we op grond van inhoud, niveau en omvang, welke cursussen je al dan niet krijgt vrijgesteld.

Vrijstellingsprofielen

Voor een aantal opleidingen bestaan vrijstellingsprofielen: een overzicht van de cursussen welke je met deze opleiding nog moet volgen en voor welke cursussen je wordt vrijgesteld. Deze profielen vormen het uitgangspunt bij de beoordeling van andere of onvoltooide opleidingen. Elke vrijstellingsaanvraag wordt getoetst op de mate van verwantschap en afronding. Voor de volgende opleidingen zijn vrijstel-lingsprofielen vastgesteld:

vooropleiding profiel resterend studiepad

Hbo-milieukunde opleidingen profiel 1 60,2 EC

Hbo-biochemische en biomedische opleidingen profiel 2 73,1 EC

Hbo-chemische opleidingen profiel 3 81,7 EC

Hbo-fysische en technische opleidingen profiel 4 98,9 EC

In het volgende overzicht kun je zien welk studiepad resteert als je met een van de genoemde opleidin-gen instroomt in de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen. Aangezien de vrijstellingsprofielen in de loop van het jaar bijgesteld kunnen worden, geven we hier slechts een indicatie waaraan geen rechten zijn te ontlenen.www.ou.nl/vrijstelling

Page 35: Bamil2014 2015

34

resterend studiepad voor afgestudeerden hbo-biochemische/biomedische richtingen: 17 modulen (73,1 studiepunten)(profiel 2)

code titel modulen blz.

Propedeuse

N14112 Aarde, mens en milieu - introductie in de milieu-natuurwetenschappen 2 40

N07132 Milieuproblemen en duurzame ontwikkeling 2 51

Post-propedeuse

N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen 1 41 rest studiepad 8

N50217 Virtueel milieuadviesbureau 4 4 56

resterend studiepad voor afgestudeerden hbo-chemische richtingen: 19 modulen (81,7 studiepunten)(profiel 3)

code titel modulen blz.

Propedeuse

N14112 Aarde, mens en milieu - introductie in de milieu-natuurwetenschappen 2 40

N07132 Milieuproblemen en duurzame ontwikkeling 2 51

N13121 Levenswetenschappen 1: evolutie 1 50

N06221 Levenswetenschappen 2: fysiologie 1 50

Post-propedeuse

N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen 1 41 rest studiepad 8

N50217 Virtueel milieuadviesbureau 4 4 56

resterend studiepad voor afgestudeerden hbo-fysische/technische richtingen: 23 modulen (98,9 studiepunten)(profiel 4)

code titel modulen blz.

Propedeuse

N14112 Aarde, mens en milieu - introductie in de milieu-natuurwetenschappen 2 40

N07132 Milieuproblemen en duurzame ontwikkeling 2 51

N13121 Levenswetenschappen 1: evolutie 1 50

N06221 Levenswetenschappen 2: fysiologie 1 50

N04132 Geologie rondom plaattektoniek: ruimtelijke processen in de ondergrond 2 48

N47111 Scheikunde voor milieuwetenschappen 1 1 54

N48111 Scheikunde voor milieuwetenschappen 2 1 55

Post-propedeuse

N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen 1 41

rest studiepad 8

N50217 Virtueel milieuadviesbureau 4 4 56

Page 36: Bamil2014 2015

35

Inschri jven

Waar schrijf ik voor in?Je schrijft in voor een cursus en dan geldt een inschrijvingsduur van 12 maanden. Binnen deze 12 maan-den heb je de beschikking over 3 tentamenkansen.

Wanneer inschrijven?Wij raden je aan op de website van de gekozen cursus te kijken welke tentamenvorm van toepassing is en wanneer de mogelijkheden zijn om tentamen af te leggen. Je kunt dan rekening houden met je plan-ning om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de tentamenkansen.Na verwerking van je inschrijving ontvang je een inschrijvingsbewijs met daarop de einddatum van je inschrijving.Op onze website kun je bovendien je persoonlijke studieplanning maken. www.ou.nl/studieplanner

Eerste inschrijving?Schrijf je je voor de eerste keer in? Dan hebben wij je ID-gegevens nodig. Als je bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente, dan schrijf je je in via DigiD. Ben je woonachtig in België of elders, dan moet een kopie van het geldige identiteitsbewijs (beide zij-den) naar ons worden opgestuurd. Dit kan per post, of je kunt het uploaden bij je online inschrijving.

Is je inschrijving een vervolginschrijving? Dan beschikken wij al over je gegevens en kun je inschrijven met je studentnummer.

Hoe kan ik inschrijven?- Op Studieaanbod staan alle cursussen uitgebreid beschreven. Op deze cursuspagina kun je direct door

klikken om in te schrijven. - Als je beschikt over een studiepad, dan kun je je van daaruit inschrijven, je persoonlijke gegevens staan

dan al ingevuld. - Is online inschrijven niet mogelijk, dan kun je op Studie-informatie een schriftelijk inschrijfformulier

downloaden en naar ons opsturen.www.ou.nl/inschrijven

Kosten

KostenConform de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) wordt onderscheid ge-maakt tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld. Welk collegegeld op jouw inschrijving van toepassing is, is afhankelijk van je nationaliteit, studieverleden en je keuze voor bachelor- en/of master-cursussen. Alle actuele informatie vind je op www.ou.nl/kosten.

In een aantal situaties geeft de Open Universiteit een korting op het cursusgeld (KCOU) aan studenten met een laag inkomen. Wil je een opleiding volgen aan de Open Universiteit, en heb je een (gezamenlijk) belastbaar inkomen tot 110% van het belastbaar minimumloon, en geen voordeel uit sparen en beleg-gen, dan kun je een korting op het cursusgeld aanvragen. Getoetst wordt onder meer het belastbaar jaarinkomen van jou en je partner/ouder in het kalenderjaar waarin de aanvraag wordt ingediend, en of je voldoet aan de overige wettelijke voorwaarden om voor de kortingsregeling in aanmerking te komen. Je kunt de brochure met het aanvraagformulier downloaden van de website, of opvragen bij Service en informatie. Vraag de korting aan voordat je inschrijft voor een cursus.www.ou.nl/kcou

BetalenEr zijn twee mogelijkheden om het verschuldigde collegegeld OU te betalen.1. Je kunt de Open Universiteit een machtiging verlenen voor automatisch afschrijven. Je kunt daarbij

kiezen voor termijnbetaling: 1, 2, 6 of 12 termijnen. (Bij 6 of 12 termijnen wordt eenmalig een bedrag van €22,- aan administratiekosten in rekening gebracht).

2. Je kunt er ook voor kiezen het totale bedrag in één keer zelf over te schrijven via de daarvoor beschikbaar gestelde acceptgiro.

Page 37: Bamil2014 2015

36

code titel modulen begeleidingsvorm tentamenvorm tentamendata (data bijeenkomsten op MijnOU) sep ’14 – aug ‘15

N14112 Aarde, mens en milieu – introductie 2 Startdag Burgers’Zoo (4-10 of 7-02 of in schriftelijk (ov) 27-01, 14-04, 23-06, in de milieu-natuurwetenschappen Vlaanderen startdag Gent (4-10)/Antwerpen 25-08 (24-01), groepsbijeenkomsten door regionaal mentor; Koolstofdag Utrecht (13-12 of 30-05)

N61311 Academische vaardigheden 1 Themadagen Milieu, Aarde, Science en Research; opdrachten volgens rooster op milieuwetenschappen online bijeenkomsten; groepsbijeenkomsten; cursussite zelfstudie met portfolio

B53321 Beleidsadvisering 1 zelfstudie opdracht volgens afspraak met docent

N34212 Biologie van cellen 2 Themadag Science; zelfstudie schriftelijk (mc) 17-11, 28-01, 22-06

N29211 Bodem en water: 1 Themadag Aarde; zelfstudie CBi (mc+ov) volgens afspraak een stroomgebiedbenadering + opdracht met studiecentrum

N22211 Corporate Responsibility for 1 Themadag Milieu; zelfstudie opdracht volgens afspraak Sustainable Development met docent

N13211 Ecosystems and Human Well-being 1 Themadag Science; zelfstudie opdracht volgens afspraak met docent

N45211 Energy Analysis 1 Themadag Research; zelfstudie opdracht volgens afspraak met docent

N25211 Environmentally Improved Production 1 Themadag Research; zelfstudie schriftelijk (ov) 27-01, 22-06, 25-08 + opdracht

N43211 Gedrag en effecten van contaminanten: 1 Themadag Research; zelfstudie schriftelijk (mc+ov) 26-01, 23-06, 24-08 een introductie in de milieuchemie

N32221 Gedragsbiologie 1 Themadag Science; zelfstudie opdracht volgens afspraak met docent

N03221 Gegevens en gevolgtrekkingen 1 online bijeenkomsten; zelfstudie schriftelijk (mc) 26-01, 13-04, 24-08 N99111 Geïntegreerd practicum 1 Startbijeenkomst Utrecht 4-10 (verplicht) practicum volgens afspraak natuurwetenschappen 7 verplichte practicumdagen in Wageningen + opdracht met docent 16-10, 17-10, 20-10, 21-10, 22-10 (verplicht)

N35231 Geographical Information Systems (GIS) 1 Themadag Aarde; zelfstudie CBi (mc+ov) volgens afspraak met studiecentrum

N14211 Geologie rondom ijstijden 1 Themadag Aarde; zelfstudie schriftelijk (mc) 28-01, 15-04, 26-08 N04132 Geologie rondom plaattektoniek: 2 Themadag Mileu en Aarde; zelfstudie CBI (mc) volgens afspraak ruimtelijke processen in de ondergrond

N39211 Gezondheid in perspectief 1 Startbijeenkomst 6-09 (verplicht); opdracht groepsbijeenkomst (verplicht) 29-11; zelfstudie

S60331 Inleiding in de gezondheidspsychologie 1 zelfstudie CBI (mc) volgens afspraak met studiecentrum

S25211 Inleiding in de neuropsychologie en 1 zelfstudie CBI (mc) volgens afspraak psychofarmacologie met studiecentrum

N13121 Levenswetenschappen 1: evolutie 1 Themadag Science, online bijeenkomsten; schriftelijk (ov) 17-11,15-04, 23-06 zelfstudie

Cursusoverzicht BSc Mil ieu-natuur wetenschappen

In dit overzicht vind je op alfabetische volgorde per cursus informatie over de wijze van begeleiding, de tentamenvorm en indien van toepassing de tentamendata in studiejaar 2014-2015. Het rooster van alle bijeenkomsten vind je op de website www.ou.nl/studieaanbod. Dat kunnen groepsbijeenkomsten zijn op een studiecentrum, begeleidingsworkshops op een van de vier Themadagen in studiecentrum Utrecht of andersoortige bijeenkomsten (zie de Studienet cursussite).

Zelfstudie = als er geen verplichte bijeenkomst is, is zelfstudie buiten de ingeroosterde periode mogelijk voor deze cursus via de Studienet cursuswebsite; de begeleiding is dan beperkt (zie pag 21).

Page 38: Bamil2014 2015

37

code titel modulen begeleidingsvorm tentamenvorm tentamendata (data bijeenkomsten op MijnOU) sep ’14 – aug ‘15

N06221 Levenswetenschappen 2: fysiologie 1 Themadag Research; online bijeenkomsten; schriftelijk (ov) 28-01, 24-06, 26-08 zelfstudie

N15241 Milieubeleid: theorie en praktijk 1 Themadag Milieu;startbijeenkomst (verplicht) opdracht volgens afspraak met docent

N07132 Milieuproblemen en duurzame 2 online bijeenkomsten; zelfstudie opdracht volgens afspraak ontwikkeling met docent

N11111 Natuurkunde voor 1 Themadag Science; online bijeenkomsten; schriftelijk (mc) 18-11, 13-04, 24-06 milieuwetenschappen zelfstudie

N04211 Natuurwetenschappelijke modellen 1 Themadag Science; zelfstudie opdracht volgens afspraak met docent

N23212 Omgevingsbeleid: analyse, evaluatie, 2 Themadag Science; zelfstudie opdracht volgens afspraak ontwerp met docent

N42112 Organismen in hun omgeving: 2 Themadag Milieu; zelfstudie CBI + opdracht volgens afspraak toxicologie en afweersystemen met studiecentrum

B29121 Politicologie 1 zelfstudie CBI (mc) volgens afspraak met studiecentrum

N47111 Scheikunde voor 1 Themadag Research, online bijeenkomsten; schriftelijk (mc+ov) 26-01, 22-06, 25-08 milieuwetenschappen 1 zelfstudie

N48111 Scheikunde voor 1 Themadag Aarde, online bijeenkomsten; schriftelijk (mc+ov) 27-01, 14-04, 26-08 milieuwetenschappen 2 zelfstudie

C51211 Schrijfpracticum 2: academisch schrijven 1 zelfstudie opdracht volgens afspraak met docent

N5021N Virtueel milieuadviesbureau (waarvan 3 3-7 2 runs (sep 14-mrt 15; jan15-jul 15); 4 groeps- opdracht volgens afspraak modulen geïntegreerde eindopdracht) bijeenkomsten per run (verplicht); met docent najaarsrun: 23-09, 4-11, 8-01, 10-03 of voorjaarsrun: 8-01, 10-03, 23-04, 11-06 individuele en teambegeleiding; zelfstudie

N24211 Voeding en gezondheid 1 Themadag Science; zelfstudie schriftelijk (mc+ov) 18-11, 15-04, 24-06

N30321 Voedselveiligheid 1 Themadag Science; zelfstudie opdracht volgens afspraak met docent

– Vrije ruimte 5

C01221 Wetenschapsleer 1 landelijke studiedag; zelfstudie CBI (mc) volgens afspraak met studiecentrum

N49111 Wiskunde voor milieuwetenschappen 1 huiswerk voor start (jul-sep14), schriftelijk (mc+ov) 19-11, 28-01, 24-06 online bijeenkomsten; zelfstudie

Page 39: Bamil2014 2015

38

Studieschema BSc Milieu-natuurwetenschappen (aanvang startcursus in februari)

Propedeuse

Jaargang 0

Periode 3 en 4 N14112 Aarde, mens en milieu – introductie in de milieu-natuurwetenschappen

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze Jaargang 1

Periode 1 en 2 N04132 Geologie rondom plaattektoniek: ruimtelijke processen in de ondergrond

Periode 3 N13121 Levenswetenschappen 1: evolutie

Periode 4 N47111 Scheikunde voor milieuwetenschappen 1

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze Jaargang 2

Periode 1 N49111 Wiskunde voor milieuwetenschappen

Periode 2 N48111 Scheikunde voor milieuwetenschappen 2

Periode 3 N11111 Natuurkunde voor milieuwetenschappen

Periode 4 N06221 Levenswetenschappen 2: fysiologie

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze Jaargang 3

Periode 1 en 2 N99111 Geïntegreerd practicum natuurwetenschappen

Periode 1 en 2 N42112 Organismen in hun omgeving: toxicology en afweersystemen (1)

(cursus keuzeblok A)

Periode 3 N03221 Gegevens en gevolgtrekkingen

Periode 3 en 4 N07132 Milieuproblemen en duurzame ontwikkeling

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze (1)N42112 behoort niet tot de propedeuse maar tot de post-propedeuse

Postpropedeuse

Jaargang 4

Periode 1 t/m 4 N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen (portfolio)

Periode 1 en 2 N15241 Milieubeleid: theorie en praktijk (cursus keuzeblok A)

Periode 1 en 2 Keuzecursus 1 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 3 N30321 Voedselveiligheid (cursus keuzeblok A)

Periode 3 en 4 Keuzecursus 2 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 4 N43211 Gedrag en effecten van contaminanten: een introductie in de milieuchemie (cursus keuzeblok A)

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze Jaargang 5

Periode 1 t/m 4 N61311 Academische vaardigheden milieuwetenschappen (cursus)

Periode 1 en 2 Keuzecursus 3 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 1 en 2 N39211 Gezondheid in perspectief (cursus keuzeblok A)

Periode 1 en 2 N22211 Corporate Responsibility for Sustainable Development (cursus keuzeblok A)

Periode 3 en 4 N23212 Omgevingsbeleid: analyse, evaluatie, ontwerp (cursus keuzeblok A)

Periode 3 en 4 Keuzecursus 4 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze

Page 40: Bamil2014 2015

39

Jaargang 6

Periode 1 Keuzecursus 5 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 1 en 2 N29211 Bodem en water: een stroomgebiedbenadering (cursus keuzeblok A)

Periode 2 N35231 Geographical Information Systems (GIS) (cursus keuzeblok A)

Periode 3 en 4 N5021n Virtueel milieuadviesbureau (3 of 4 modulen)

Periode 3 en 4 Keuzecursus 6 (vrije ruimte of keuzeblok B)

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze Jaargang 7

Periode 1 en 2 N5021n Virtueel milieuadviesbureau (3 of 4 modulen)

Periode 3 N13211 Ecosystems and Human Well-being (cursus keuzeblok A)

Periode 3 en 4 N45211 Energy Analysis (cursus keuzeblok A)

Periode 4 N25211 Environmentally Improved Production (cursus keuzeblok A)

Periode 5 Mogelijkheid tot bestuderen extra cursus, voorstudie, herkansing of studiepauze

Periode 5 < Diplomering als BSc Milieu-natuurwetenschappen> Jaargang 8

Periode 1 en 2 Mogelijkheid tot start MSc Environmental Sciences of Master elders

Keuzeblok A (eis 12 modulen uit 14) Deze 14 keuzemodulen A staan in het studieschema

Keuzeblok B (eis 3 modulen uit 12, inclusief nog niet gekozen cursussen keuzeblok A) N04211 Natuurwetenschappelijke modellen N24211 Voeding en gezondheid

N14211 Geologie rondom ijstijden

N32221 Gedragsbiologie

N34212 Biologie van cellen

B53321 Beleidsadvisering

B29121 Politicologie

C01221 Wetenschapsleer

C51211 Schrijfpracticum 2: academisch schrijven

S25211 Inleiding in de neuropsychologie en de psychofarmacologie

S60331 Inleiding in de gezondheidspsychologie

Vrije ruimte (eis 3 modulen uit studieaanbod Open Universiteit of aanschuifonderwijs)

Periode 1 (wk 36 tot en met wk 46 = 11 weken) = 1 september 2014 tot en met 14 november 2014. Tentamens in week 47Periode 2 (wk 48 tot en met wk 4 = 9 weken) = 24 november 2014 tot en met 23 januari 2015. Tentamens in week 5Periode 3 (wk 6 tot en met wk 15 = 10 weken) = 2 februari 2015 tot en met 10 april 2015. Tentamens in week 16Periode 4 (wk 17 tot en met wk 25 = 9 weken) = 20 april 2015 tot en met 19 juni 2015. Tentamens in week 26Periode 5 Tentamens in week 35.

Er staat 6 maal een Keuzecursus (vrije ruimte of keuzeblok B) ingeroosterd. In totaal is de eis 8 modulen voor vrije ruimte (5) of keuze-blok B (3). Je kunt de ontbrekende twee modulen keuzecursussen inroosteren in plaats van twee modulen Keuzecursus A (de eis is daar immers 12 uit 14 terwijl alle 14 modulen staan ingeroosterd). Uit het laatste cijfer van de keuzecursus lees je de omvang in modulen (1 = 1 module = 4,3 EC; 2 = 2 modulen = 8,6 EC).

Page 41: Bamil2014 2015

40

Cursusbeschri jvingen

De cursusbeschrijvingen zijn alfabetisch gerangschikt. De meest actuele gegevens staan op onze website. Daar staat extra informatie over ingangsvoorwaarden, cursusinhoud, tentaminering en begeleiding.Bij elke cursusbeschrijving in deze gids is het webadres vermeld dat direct toegang geeft tot deze informatie.Alle beschreven cursussen maken deel uit van de BSc-opleiding Milieu-natuurwetenschappen, maar kunnen ook als keuze ingebracht worden in andere bacheloropleidin-gen. Raadzaam is eerst je studiepad te bekijken voordat je nieuwe cursussen gaat bestellen.www.ou.nl/studiepad

Een aantal van deze cursussen kan tevens gevolgd wor-den als focusopleiding of als minor.

Aarde, mens en milieu introductie in de milieu-natuurwetenschappen (propedeusecursus)

Cursuscode: N14112 Studielast: 2 modulen

Het is 1991: acht mensen sluiten zich voor twee jaar op in een reusachtige kas in de woestijn van Arizona. Deze luchtdichte constructie bevat een aantal nagebouwde ecosystemen zoals een oceaan, een tropisch regenwoud, en een deel waarin voedsel wordt verbouwd. Is dit gesloten systeem - getiteld Biosfeer-2 - in staat planten, dieren en mensen in leven te houden zonder toevoer van verse lucht, water en voedsel? Dat doel is nooit gehaald, na anderhalf jaar moet zuurstof worden bijgepompt om verstikking van de bewoners te voorkomen. De belang-rijkste les uit deze onderneming is dat er geen alternatief bestaat voor de originele biosfeer, de aarde met haar ecosystemen. Onze kennis schiet nog altijd tekort voor het ontwerpen van systemen die duurzaam leven mogelijk maken. Het Biosfeer-2 project heeft duidelijk gemaakt dat de aardse biosfeer van onschatbare waarde is, maar tege-lijkertijd ook gevoelig voor menselijke verstoring.In de cursus Aarde, mens en milieu maakt u - met het verhaal van Biosfeer-2 als uitgangspunt - kennis met de processen die leven op aarde mogelijk maken. Ook leert u over de problemen die ontstaan bij verstoring van deze processen, zoals klimaatverandering. De rol van de milieu-natuurwetenschappen bij het oplossen van deze proble-men en bij het bevorderen van duurzame ontwikkeling komt uitgebreid aan de orde.

VoorkennisNatuurwetenschappelijke basiskennis is voldoende om de leerstof te begrijpen. Verder is passieve kennis van het Engels noodzakelijk om verwerkingsopdrachten te kun-nen uitvoeren.

DocentenDr. ir. Joop de Kraker (landelijk docent, examinator).Dr. Frank Van Belleghem (Vlaanderen), drs. Pieter Geluk (Rotterdam), drs. Els Jans (Eindhoven), dr. Dennis Uit de Weerd (Groningen, Zwolle) en dr. Jan Lutgerink (Amsterdam).

www.ou.nl/studieaanbod/N14112

Page 42: Bamil2014 2015

41

Beleidsadvisering

Cursuscode: B53321 Studielast: 1 module

Hoe geef je op academisch niveau advies over over-heidsbeleid? Dit is de centrale vraag in de cursus Beleidsadvisering. De antwoorden zijn niet alleen van belang voor beleidsmedewerkers bij de overheid, maar ook voor medewerkers van particuliere adviesbureaus en voor zelfstandige adviseurs. In deze cursus kunt u de the-oretische kennis direct toepassen in casestudies. Binnen een realistische context geeft u beleidsadvies zoals dat voortvloeit uit de typische taken van een beleidsmede-werker. Net als in de praktijk gaat u beleid analyseren, en ontwerpen en anticiperen op reacties naar aanleiding van besluitvorming.

VoorkennisVoorkennis wordt verondersteld op het niveau van de cursussen (Inleiding in de) Politicologie en Organisatie en management/Organisatiekunde.

DocentMw. Lic. Mimi Crijns.

www.ou.nl/studieaanbod/B53321

Academische vaardigheden milieuwetenschappen(portfolio start in propedeuse)

Cursuscode: N61311 Studielast: 1 module

De cursus Academische vaardigheden milieuwetenschap-pen is een bijzondere cursus. Ook de looptijd is bijzonder, omdat de student zich de deelvaardigheden die horen bij de cursus eigen kan maken vanaf de propedeuse tot het eind van de bacheloropleiding. Het doel is studenten de mogelijkheid te bieden bepaalde academische vaardigheden te verwerven, die nodig zijn voor een goede vakbeoefening in de toekomst. De student krijgt hierbij begeleiding en wordt beoordeeld. U begint al met deze opdrachten aan het einde van de propedeuse. U start met de opbouw van een portfolio waarin u verslag doet van workshops en colloquia die u bijwoont. Hier is nog geen cursusinschrijving voor nodig; aanmelding is voldoende. Na afronding van dit portfolio schrijft u zich in voor de cursus. Eenmaal ingeschreven krijgt u individuele begeleiding bij het wetenschappelijk rapporteren over een milieuwetenschappelijk onderwerp.Voorbeelden zijn: het individueel voorbereiden en houden van een lezing, meedoen aan een discussie, een workshop voorbereiden en bijwonen, een poster presen-teren, het opzetten van een onderzoek, het schrijven van een samenvatting of het zoeken naar literatuur.

IngangseisenWilt u van start gaan met het opbouwen van een port-folio, meldt u dan aan via [email protected]. U ontvangt dan de handleiding AVM (portfolio en cursus). U schrijft zich in voor de cursus AVM zodra u het portfolio (bijna) hebt afgerond. U moet de propedeuse grotendeels afgerond hebben. De faculteit bepaalt of u wordt toegelaten.

DocentenDr. ir. Lily Fredrix (examinator), drs. Els Jans (plv. examinator) en diverse andere NW-docenten.

www.ou.nl/studieaanbod/N61311

Page 43: Bamil2014 2015

42

Biologie van cellen

Cursuscode: N34212 Studielast: 2 modulen

In de cursus ligt de nadruk op de overeenkomsten tussen alle soorten levende cellen. Daarom behandelen we cellen in deze cursus niet op de traditionele manier in ‘hokjes’ (plantaardige, dierlijke en micro-organismen), maar zijn we uitgegaan van de gemeenschappelijke eigenschappen en de vertaling naar individuele variatie. Het centrale the-ma daarbij is energie. De cursus bestaat uit vier blokken: 1. Cellen: bouw, bouwstenen en functies: onder andere

over macromoleculen en enzymkinetiek. 2. Energieprincipes en vorming van energie: ATP wordt

gevormd uit de energie die vrijkomt bij elektronen-overdracht. De elektronenoverdracht bij de oxigene en anoxigene fotosynthese, bij de ademhaling met zuur-stof en andere stoffen als uiteindelijke elektronacceptor en bij de lithotrofe levenswijze worden besproken.

3. Informatie op micro- en macroniveau: chromosomen bevatten DNA, dit wordt overgeschreven naar RNA en vertaald naar eiwit. Dit proces wordt toegepast bij recombinant-DNA-technieken.

4. Metabolisme en regulatie van metabole processen.

VoorkennisDe cursus veronderstelt voorkennis op het niveau van de cursussen Scheikunde voor milieuwetenschappen 1, Scheikunde voor milieuwetenschappen 2 en de cursus Levenswetenschappen 1: evolutie.

DocentDr. Frank Van Belleghem.

www.ou.nl/studieaanbod/N34212

Biologische grondslagen: neuropsychologie en psychofarmacologie

Cursuscode: S25221 Studielast: 1 module

Hoe onthouden we informatie? Hoe worden aandachts-stoornissen gediagnosticeerd? Hoe komt het dat een hersenbloeding kan leiden tot forse geheugenproblemen of chaotisch gedrag? Hoe kunnen medicatie of drugs ons gedrag beïnvloeden? Dit zijn enkele vragen die centraal staan binnen de neuropsychologie en psychofarmaco-logie. Neuropsychologie bestudeert de relatie tussen hersenen en gedrag. Deze relatie wordt bestudeerd bij zowel gezonde personen als patiëntenpopulaties (zoals dementie, epilepsie, hersenbloedingen, Parkinson, ADHD en schizofrenie). Psychofarmacologie is nauw verwant aan neuropsychologie. Psychofarmacologie houdt zich bezig met het onderzoeken van de werking van geneesmidde-len en stoffen die worden gebruikt ter behandeling van neuropsychologische en psychiatrische ziektebeelden.

VoorkennisWij raden dringend aan om eerst de cursus Inleiding in de psychologie te volgen.

DocentDr. Bart Scholtissen.

www.ou.nl/studieaanbod/S25221

Page 44: Bamil2014 2015

43

Bodem en water: een stroomgebiedbenadering

Cursuscode: N29211 Studielast: 1 module

Hoe kunnen we duurzaam omspringen met de beperkte drinkwatervoorraden? Hoe kan water het landschap vorm-geven? Kan de interactie tussen bodem en water benut worden om overstromingen in te perken of zelfs te voor-komen? Hoe groot is de impact van menselijk ingrijpen op het bodem-water-systeem, bijvoorbeeld van het aanleg-gen van dijken, dammen en ondergrondse rivierstelsels? Wilt u dat graag weten, dan is de natuurwetenschappelijk verdiepende cursus Bodem en water: een stroomgebied-benadering iets voor u.De cursus behandelt voornamelijk bodem- en watersys-temen in de Lage Landen en werkt steeds vanuit een (stroom)gebiedsbenadering. Ook grote internationale voorbeelden buiten Europa worden behandeld, bijvoor-beeld het Manmade River project in Libië, de Grand Canyon in de Verenigde Staten van Amerika, de Drie-klovendam in China en het Aralmeer in Midden-Azië. Tot slot ontrafelt u de dynamiek van het Scheldestroom-gebied in een studietaakoverstijgende, Engelstalige, multimediale casus.

VoorkennisVoor het volgen van deze cursus heeft u een ruime basis-kennis nodig van de natuurwetenschappelijke disciplines. Enige inhoudelijke kennis van milieuproblemen en van de natuurlijke processen die zich op aarde afspelen wordt sterk aanbevolen. Deze onderwerpen komen aan bod in de cursussen Aarde, mens en milieu, Geologie rondom plaattektoniek, Milieuproblemen en duurzame ontwikke-ling en Gedrag en effecten van contaminanten. Passieve kennis van het Engels is noodzakelijk. Daarnaast veronderstellen we dat u computervaardig bent.

DocentIr. Ton Baltissen.

www.ou.nl/studieaanbod/N29211

Corporate Responsibility for Sustainable Development

Cursuscode: N22211 Studielast: 1 module

Deze Engelstalige cursus behandelt de maatschappe-lijke verantwoordelijkheid van ondernemingen om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Het gaat dan om de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven om naast economische waarde (profit) ook waarde te creëren op so-ciaal (people) en ecologisch (planet) gebied, en negatieve effecten van de bedrijfsvoering op sociaal en milieuterrein (denk aan milieuvervuiling of mensenrechtenschendin-gen) te voorkomen en te adresseren. Deze verantwoorde-lijkheid gaat verder dan de verantwoordelijkheid richting aandeelhouders en andere kapitaalverstrekkers om winst te genereren, maar heeft betrekking op een grotere groep belanghebbenden (zogenoemde ‘stakeholders’), zoals werknemers, klanten, concurrenten, maatschappelijke organisaties, arbeiders in de toeleverketen en het natuur-lijk leefmilieu.

Het studiemateriaal behandelt de volgende elementen van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO): 1) de betekenis en oorsprong van het concept, 2) manage-ment en implementatie van MVO, 3) de toekomst van MVO en 4) internationale MVO-normen en -standaarden. Naast het verwerven van kennis en inzicht op deze ter-reinen, is een belangrijke doelstelling van de cursus het bevorderen van academische schrijfvaardigheid. Het ten-tamen bestaat dan ook uit het schrijven van een onder-zoekspaper over een MVO-thema op basis van een kleine literatuurstudie. Al het cursusmateriaal is in het Engels, maar de schrijfopdracht mag zowel in het Engels als in het Nederlands worden uitgevoerd.

VoorkennisStudenten Milieu-natuurwetenschappen kunnen deze cursus het beste volgen aan het eind van de bachelorop-leiding. Enige praktijkervaring of kennis van management, beleid, milieuproblemen en duurzame ontwikkeling is gewenst, evenals de vaardigheid om een logisch betoog te kunnen opstellen.

DocentDr. Mariëtte van Huijstee.

www.ou.nl/studieaanbod/N22211

Page 45: Bamil2014 2015

44

Ecosystems and Human Well-being

Cursuscode: N13211 Studielast: 1 module

Deze cursus richt zich op de wisselwerking tussen mensen en ecosystemen. Het gaat daarbij om twee hoofdvragen: wat is het belang van ecosystemen voor menselijk welzijn en hoe beïnvloedt de mens het functioneren van eco-systemen? Voor het bestuderen van deze wisselwerking wordt in de cursus gebruik gemaakt van het conceptu-ele raamwerk dat is ontwikkeld binnen de zogenaamde Millennium Ecosystem Assessment (MA). Deze ‘assess-ment’ is een recent uitgevoerde beoordeling van de toestand van ecosystemen wereldwijd, de te verwachten ontwikkelingen, en de opties voor (meer) duurzaam be-heer van ecosystemen. Het eindrapport van de MA dient als rode draad voor de cursus. De inhoud van dit rapport wordt aangevuld en verdiept met een tekstboek met on-dersteunende ecologische kennis en kennis over de relatie tussen ecosystemen en maatschappelijke systemen. In de cursus verwerft u kennis, inzicht en vaardigheden met betrekking tot de analyse en oplossing van milieu-problemen die verband houden met de degradatie van ecosystemen. Via studietaken richt u zich op de waarde van ecosystemen voor het menselijk welzijn, de verande-ringen die de afgelopen vijftig jaar in ecosystemen zijn opgetreden, en de mogelijkheden om de huidige trend van doorgaande aantasting te keren. Aan de hand van een aantal sprekende casusbeschrijvingen verdiept u zich nader in de precieze oorzaken, mechanismen en gevol-gen van antropogene veranderingen in ecosystemen. Als afronding van de cursus voert u zelf een ecosysteem-assesment uit van een casusgebied op basis van een verzameling bronnen.

VoorkennisDe cursus bouwt voort op de ecologische basiskennis die wordt aangereikt in de propedeusecursussen Aarde, mens en milieu en Milieuproblemen en duurzame ontwikke-ling. Verder wordt voorkennis verwacht van evolutionaire processen en fysiologie op propedeuseniveau. Passieve kennis van het Engels is noodzakelijk om het Engelstalige cursus- en bronnenmateriaal te kunnen bestuderen.

DocentDr. ir. Joop de Kraker.

www.ou.nl/studieaanbod/N13211

Energy Analysis

Cursuscode: N45211 Studielast: 1 module

Om de ontwikkelingen op het gebied van de energie-voorziening goed te kunnen begrijpen en mee te kunnen denken over mogelijke opties voor de toekomst, is het van belang dat men energiesystemen goed kan doorgronden. De cursus Energy Analysis voorziet in een introductie in de analyse van energiesystemen en energietechnologieën. In de cursus wordt zowel aandacht besteed aan systemen die in energie voorzien als systemen die de vraag naar energie bepalen. De cursus biedt een scala aan methoden en hulpmiddelen om energiesystemen te analyseren, waaronder: thermodynamica (basaal), energiediensten en -vraag, energiewinning en -conversie, energiemarkten, energie in een sociale context, energiemanagement, energieketens, levenscyclusanalyse van energie, meten van energie-efficiëntie en -intensiteit, energietechno-logieën, energiescenario’s en beleid gericht op efficiënt energie-gebruik en hernieuwbare energie. De cursus is Engelstalig en wordt getentamineerd via een aantal opdrachten.

VoorkennisRekenvaardigheden en kennis van natuurkunde op vwo-niveau is wenselijk. Passieve beheersing van het Engels is noodzakelijk. De cursus is op eindbachelorniveau en opgenomen in de bacheloropleiding Milieu-natuurweten-schappen. Masterstudenten Milieu-natuurwetenschappen die hun afstudeeropdracht gaan doen rond het thema energie, kunnen in overleg met de faculteit Natuurweten-schappen overwegen de cursus in hun masterprogramma op te nemen.

DocentDr. Wilfried Ivens.

www.ou.nl/studieaanbod/N45211

Page 46: Bamil2014 2015

45

Environmentally Improved Production

Cursuscode: N25211 Studielast: 1 module

Wereldwijd is er het laatste decennium veel aandacht voor de wijze waarop de productie van economische goederen tot stand komt. Vanuit de duurzaamheidsgedachte is het belangrijk dat de mens en zijn omgeving van deze pro-ductie geen nadeel ondervinden, ook niet op de (zeer) lange termijn. Een volledig duurzaam ingericht productie-bestel lijkt voorlopig niet haalbaar, maar er zijn talrijke benaderingen in praktijk gebracht waardoor (delen) van productieketens veel minder milieubelastend zijn dan voorheen.In de Engelstalige cursus Environmentally Improved Production (EIP) wordt de duurzame productie van econo-mische goederen behandeld vanuit een natuurweten-schappelijke invalshoek. De cursus geeft een algemeen begrip van, en inzicht in, de actuele ontwikkeling op het terrein van milieuvriendelijke productie. Daarnaast doet de student bij bestudering van de cursus ervaring op met het gebruik van wetenschappelijke bronnen (lezen, begrij-pen en kennis en inzichten vergroten). De verkregen ken-nis en inzichten kunnen de basis vormen voor beslissin-gen over het invoeren van duurzamere productiewijzen. In de cursus komen onder meer de volgende vier clusters van onderwerpen aan bod: 1. Cleaner production & design for environment, 2. Life cycle management, energy analysis & material flow

accounting, 3. Cascading, recycling & industrial symbiosis,4. Risk & inherent safety.

VoorkennisPassieve kennis van de Engelse taal is nodig. De cursus is op eindbachelorniveau en opgenomen in de bachelorop-leiding Milieu-natuurwetenschappen.

DocentDr. Wilfried Ivens.

www.ou.nl/studieaanbod/N25211

Gedrag en effecten van contaminanten: een introductie in de milieuchemie

Cursuscode: N43211 Studielast: 1 module

Deze cursus richt zich op 1) milieuchemische processen in de verschillende milieucompartimenten en de effecten van de mens hierop en 2) de effecten van het milieu op de mens. Daarnaast richt de cursus zich specifiek op milieu-vreemde stoffen. Als basis voor de cursus dient het boek An introduction to environmental chemistry. Dit boek behandelt het functioneren van natuurlijke geochemische processen op verschillende tijd- en ruimteniveaus, en de effecten van menselijk handelen daarop. Ook wordt inge-gaan op de invloed van stoffen in het milieu op de mense-lijke gezondheid. Epidemiologisch onderzoek en betrouw-bare risicoschatting krijgen veel aandacht. Verdieping vindt plaats door middel van casussen, onder andere over de Probo Koala. Tenslotte wordt ingegaan op de nieuwe stoffenregelgeving van de Europese Unie, Registration, Evaluation and Authorisation of Chemical substances (REACH), die in juni 2007 in werking is getreden.

VoorkennisVoorkennis is gewenst op het niveau van de cursussen Scheikunde voor milieuwetenschappen 1 en Scheikunde voor milieuwetenschappen 2, evenals basiskennis op het gebied van milieuwetenschappen. Passieve beheersing van het Engels is noodzakelijk.

DocentDr. Jan Lutgerink.

www.ou.nl/studieaanbod/N43211

Page 47: Bamil2014 2015

46

Gedragsbiologie

Cursuscode: N32221 Studielast: 1 module

Diergedrag speelt de hoofdrol in de cursus Gedrags-biologie, maar voorbeelden van parallellen bij de mens ontbreken zeker niet. Binnen de milieuwetenschappen draagt de gedragsbiologie bij aan het inzicht in (1) de wijze waarop organismen (ook de mens) omgaan met korte- en langetermijnbelangen, (2) de ‘verduurzaming’ van de veehouderij en (3) de eisen die dieren aan hun leefomge-ving stellen ten behoeve van het natuurbeheer. Daarnaast is gedragsbiologie een uiterst gevoelig hulpmiddel bij het onderzoek naar de schadelijkheid van stoffen. Ook binnen de psychologie, de medische wetenschappen, de crimino-logie en zelfs de economie wordt steeds meer onderkend dat biologische factoren een belangrijke invloed hebben op menselijk handelen. De belangstelling voor de gedrags-biologie is daarom groeiende. Gedragsbiologie is extra interessant omdat het vrijwel alle aspecten van fundamen-teel natuurwetenschappelijk onderzoek in zich heeft.

VoorkennisDe benodigde voorkennis is vergelijkbaar met een afgerond vwo, niet noodzakelijkerwijs met een natuur-wetenschappelijk profiel, maar wel met affiniteit tot de natuurwetenschappen en enige basiskennis daarvan. De cursus kan worden gevolgd zonder uitvoerige algemene biologische voorkennis en inzicht in evolutionaire en fysiologische processen. In dat geval kost het bestuderen van de cursus meestal meer tijd dan is aangegeven.

DocentDr. Johan van Rhijn.

www.ou.nl/studieaanbod/N32221

Gegevens en gevolgtrekkingen(propedeusecursus)

Cursuscode: N03221 Studielast: 1 module

Veel maatschappelijke problemen zijn alleen op te lossen met behulp van (natuur)wetenschappelijke informatie. Die informatie hebben beslissers nodig om aan te geven waartoe hun handelen kan leiden en om tot beredeneer-de voorkeuren te komen. Beslissers moeten de juistheid kunnen beoordelen van de wetenschappelijke redene-ringen die ten grondslag liggen aan het verband tussen handelingen en uitkomsten. Ze moeten dus in staat zijn wetenschappelijke redeneringen te beoordelen op hun deugdelijkheid, drogredenen kunnen opsporen en kun-nen beoordelen of de uitgangspunten van een redenering plausibel zijn. Verder moeten ze de geschiktheid van een gebruikte proefopzet of toets kunnen beoordelen en tot slot in staat zijn uit een reeks van mogelijke oplossingen het beste alternatief te kiezen, rekening houdend met gestelde doelen en beschikbare informatie. Het doel van de cursus is (toekomstige) beslissers de hier geschetste vaardigheden en inzichten te verschaffen.

VoorkennisEr wordt geen speciale voorkennis verondersteld. Wél is het zo dat de voorbeelden die worden besproken enige affiniteit veronderstellen met het natuurwetenschappelijk vakgebied.

DocentProf. dr. Ad Ragas.

www.ou.nl/studieaanbod/N03221

Page 48: Bamil2014 2015

47

Geïntegreerd practicum natuurwetenschappen(propedeusecursus)

Cursuscode: N99111 Studielast: 1 module

Het Geïntegreerd practicum natuurwetenschappen (ENP) is ingericht om kennis te maken met het experimenteren binnen de natuurwetenschappen. Als thema van het prac-ticum is gekozen voor fysiologische en genetische adapta-tie van het fotosyntheseproces in planten. Het practicum bestaat uit een voorbereidende, een experimenteer- en een afrondingsfase. In de voorbereidende fase behan-delen we in schriftelijk materiaal de belangrijkste achter-gronden van het fotosyntheseproces. U krijgt inzicht in de wijze waarop natuurwetenschappelijke problemen met goed opgezette experimenten zijn op te lossen. De expe-rimenteerfase vindt plaats bij de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (de WUR) op vijf achtereenvolgende dagen, voorafgegaan door een voorbereidende bijeen-komst in Studiecentrum Utrecht. Na het oefenen van enkele basale laboratoriumtechnieken doet u een aantal experimenten die u meer inzicht geven in de fysiologische en genetische aanpassingen van het fotosyntheseproces. Eén van deze experimenten ontwerpt u zelf op grond van de opgedane kennis. In de afrondingsfase verwerkt u de tijdens het practicum verzamelde gegevens tot een themaverslag.

IngangseisenAan dit practicum kunt u deelnemen als u tenminste 9 modulen van de propedeuse Milieu-natuurwetenschap-pen hebt afgerond, waaronder Levenswetenschappen 1: evolutie (of de cursus Evolutie), Levenswetenschappen 2: fysiologie en de cursussen Scheikunde voor milieuweten-schappen 1 en 2.Het practicum wordt maximaal één maal per jaar gegeven gedurende zes hele dagen in een vooraf vastgestelde peri-ode. Dit practicum gaat alleen door bij voldoende belang-stelling, dit studiejaar 2014-2015 in september-oktober. De faculteit bepaalt of een student wordt toegelaten.Omdat het practicum hele dagen omvat, kunt u in hetzelfde semester een andere cursus bestuderen (zie studieschema).

DocentenDrs. Jikke van Wijnen en dr. Dennis Uit de Weerd.

www.ou.nl/studieaanbod/N99111

Geographical Information Systems (GIS)

Cursuscode: N35231 Studielast: 1 module

Wie een outsider een term als ‘geografische informatie-systemen’ moet uitleggen, kiest om te beginnen liefst een voorbeeld dat een beetje tot de verbeelding spreekt. Dat van de autodiefstallen en de verzekeringsmaatschappij bijvoorbeeld. Wie als verzekeraar gegevens over autodief-stal kan koppelen aan een landkaart, kan daaruit afleiden in welke gebieden van Nederland de meeste diefstallen worden gepleegd. Op basis daarvan kan de verzekerings-maatschappij besluiten tot premiedifferentiatie: de auto-mobilist op een ‘risicoplek’ betaalt dan meer dan wie woont in een dorp waar nooit wat gebeurt. GIS is een instrument (vaak een softwarepakket) dat in toenemende mate wordt gebruikt voor het analyseren van ruimtelijke patronen en data. Bij veel maatschappelijke vraagstukken speelt de ruimtelijke component een belangrijke rol. GIS wordt dan ook voor talrijke toepassingen en in uiteenlopende maat-schappelijke sectoren gebruikt. Enkele voorbeelden:- Het maken van (topografische) kaarten;- Routeplanners voor autoverkeer en openbaar vervoer;- Het bestuderen van de ruimtelijke spreiding van ziekten;- Analyse van verspreiding van toxische stoffen;- Ruimtelijke planvorming van steden of woonwijken;- Precisie landbouw en precisie bombardementen;- Het bestuderen van de ruimtelijke verspreiding van soorten en genen.

Met GIS-computerprogramma’s is het mogelijk om informa-tie van digitale (land)kaarten te bewerken. De cursus geeft aan de hand van voorbeelden en oefeningen een brede introductie in de concepten van ruimtelijke analyse en GIS. Daarnaast zijn er oefeningen en casestudies, waarbij men met een GIS-computerprogramma leert om ruimtelijke gegevens te analyseren, zoals de risico’s van erosie aan de hand van digitale bodem- en landgebruikskaarten.

VoorkennisDe cursus is volledig Engelstalig; een goede passieve beheersing van het Engels is gewenst. Daarnaast veron-derstellen we dat u computervaardig bent en beschikt over een Windows-pc.

DocentIr. Ton Baltissen.

www.ou.nl/studieaanbod/N35231

Page 49: Bamil2014 2015

?????

Geologie rondom

plaattectoniek

N40132N40132

Op

en U

niversiteit

Open Universiteitwww.ou.nl

Geologie ron

dom

plaattecton

iek

48

Geologie rondom ijstijden

Cursuscode: N14211 Studielast: 1 module

Klimaatverandering en alles wat daarmee samenhangt, staan de laatste jaren sterk in de belangstelling. In deze global change discussies worden vragen gesteld als: Verandert het klimaat en zo ja in welke richting en op welke termijn? Wat zijn de gevolgen? Welke terugkoppelingsme-chanismen spelen een rol? Hoe groot is de invloed van de mens? Dergelijke vragen zijn uiterst moeilijk te beantwoor-den, niet alleen omdat de weermachine een zeer complex systeem vormt, maar ook door de geologische periode (het Kwartair) waarin we ons bevinden. Kenmerkend voor deze periode is dat zich zeer snelle en drastische klimaatswis-selingen voordoen. De cursus Geologie rondom ijstijden verschaft inzicht in de wisselwerking tussen (verande-rend) klimaat en geologische processen op en nabij het aardoppervlak. De nadruk ligt op de zogeheten exogene geologie: de geologische processen die worden aangedre-ven door de energie van de zon en die dus ten nauwste samenhangen met het klimaat.

VoorkennisEnige voorkennis van wiskunde, scheikunde en natuur-kunde op vwo-niveau is noodzakelijk om de cursus bin-nen de gegeven studietijd met een voldoende te kunnen afronden.

DocentDr. ir. Angelique Lansu.

www.ou.nl/studieaanbod/N14211

Geologie rondom plaattektoniek: ruimte-lijke processen in de ondergrond(propedeusecursus)

Cursuscode: N04132 Studielast: 2 modulen

Nooit eerder gebruikte de mens de ondergrond zo inten-sief als nu: de winning van aardgas, schaliegas en aard-warmte zijn daar voorbeelden van. Het recente handelen van de mens kan leiden tot veranderingen in die onder-grond, in het systeem aarde. Deze veranderingen op lokale schaal, en op wereldwijde schaal (‘Global Change’) kunnen niet bestudeerd worden zonder kennis van de natuurlijke dynamiek van de aarde. In deze cursus wordt de dynamiek van de aardse processen toegespitst op de bewegingen van de platen in de aardkorst. Dit overzicht van de geolo-gie leert u hoe natuurwetenschappers bijdragen aan het oplossen van aardwetenschappelijke vraagstukken. Daarbij zijn ruimte en tijd essentieel, waarbij het begrip tijd een aparte dimensie aan de natuurwetenschappen toevoegt. In deze cursus, die een overzicht geeft van de geologie als wetenschap, ligt de nadruk op de ruimtelijke processen die samenhangen met de interne warmteproductie van de aarde (endogene processen). Via geologisch veldwerk (online excursie naar de Ardennen) maakt u kennis met het ondergronds milieu van Nederland en Vlaanderen dat daar te bestuderen valt.

VoorkennisEnige voorkennis van wiskunde, scheikunde en natuur-kunde op vwo-niveau is noodzakelijk om de cursus bin-nen de gegeven studietijd met een voldoende te kunnen afronden.

DocentDr. ir. Angelique Lansu.

www.ou.nl/studieaanbod/N04132

Page 50: Bamil2014 2015

49

Gezondheid in perspectief

Cursuscode: N39211 Studielast: 1 module

Een goede gezondheid is voor veel mensen het belang-rijkste in hun leven. Dagelijks besteden de media aandacht aan onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, uiteenlopend van effecten van leefstijl op gezondheid (te weinig beweging, slechte eetgewoonten) en kindersterfte tot infectieziekten, zoals de opkomst van de Mexicaanse griep. In wetenschappelijk opzicht neemt de bestudering van gezondheidsproblemen een prominente plaats in. Ook op nationaal en gemeentelijk niveau is er aandacht voor de volksgezondheid. Zo is het opstellen van een ge-meentelijke gezondheidsnota een wettelijke verplichting. Ondanks de aandacht voor al het onderzoek naar gezond-heid en gezondheidsverstorende factoren, ontbreekt het vaak aan een goede vertaling van deze kennis naar de praktijk.Omdat gezondheid door iedereen op zijn eigen wijze wordt beleefd, wordt in de cursus aangesloten op de eigen leefomgeving. In de cursus worden deze individueel ervaren gezondheidsproblemen in een breder verband geplaatst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het samen-werkend leren binnen groepen.

VoorkennisEr is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentenDr. ir. Lily Fredrix en dr. Raymond Niesink.

www.ou.nl/studieaanbod/N39211

Inleiding in de gezondheidspsychologie

Cursuscode: S60331 Studielast: 1 module

Wanneer zijn mensen ziek en wanneer beschouwen ze zichzelf als ziek? Waarom vertonen mensen ongezond gedrag? Wat is pijn? Hoe kun je het beste omgaan met een chronische aandoening? In deze cursus krijgt u inzicht in de wetenschappelijke kennis over relaties tussen gedrag en gezondheid. U leert over de betekenis, oorzaken en gevolgen van stress, en over theorieën die gezond en on-gezond gedrag kunnen verklaren. Ook wordt besproken hoe leefstijlen samenhangen met gezondheid en ziekte. Daarnaast gaat u dieper in op ziekte, acceptatie van ziekte en ziekterollen. Andere thema’s zijn het gebruik van me-dische voorzieningen, de aard, symptomen en functie van pijn, en de rol van sociale steun als het gaat om ‘coping’ bij chronische ziekten.

VoorkennisVanwege het Engelstalige tekstboek is passieve kennis van de Engelse taal gewenst.

DocentDr. Esther Bakker.

www.ou.nl/studieaanbod/S60331

Page 51: Bamil2014 2015

50

Levenswetenschappen 1: evolutie(propedeusecursus)

Cursuscode: N13121 Studielast: 1 module

Kennis en inzichten van biologen over ‘het leven’ zijn de afgelopen 150 jaar revolutionair veranderd door uitwis-seling van kennis met geologen, chemici, fysici en zelfs wiskundigen. Wisselwerkingen vormen een rode draad in deze cursus. In de eerste helft van de cursus wordt de kapstok daarvoor aangereikt met het boek Een kleine ge-schiedenis van bijna alles van Bill Bryson met daarbij een leeswijzer. Die kapstok komt ook van pas bij de andere natuurwetenschappelijke cursussen van de propedeuse. De tweede helft zoomt in op evolutie, het bijna alomvat-tende theoretische kader voor de biologie. Dat gebeurt aan de hand van een hoorcollege op de Studienet cursus-site, een studietekst die voortbouwt op hetgeen Bryson al te berde heeft gebracht, powerpointpresentaties met nadere toelichting en drie wetenschappelijke artikelen. Doel is om kennis te nemen van en inzicht te krijgen in het evolutieproces en de verklarende rol van de evolutietheo-rie voor de gehele biologie.

VoorkennisAangeraden wordt om eerst de cursus Aarde, Mens en Milieu af te ronden.

DocentDr. Dennis Uit de Weerd.

www.ou.nl/studieaanbod/N13121

Levenswetenschappen 2: fysiologie(propedeusecursus)

Cursuscode: N06221 Studielast: 1 module

Fysiologie gaat over de ‘werking’ van levende organismen: planten en dieren. Het is een experimentele wetenschap die gebaseerd is op het manipuleren van factoren, waar-van de gevolgen in kaart worden gebracht. Daarbij kan het gaan om factoren buiten het organisme, zoals licht, temperatuur, vocht, beschikbare mineralen, maar ook om factoren binnen het organisme, zoals watergehalte, lichaamstemperatuur en hongertoestand. Fysiologie gaat over organen en hoe ze functioneren, maar ook over de chemische en fysische processen die daarbij plaatsvinden. Verder kan er worden ingezoomd op de processen in de cellen van de organismen. Fysiologie is belangrijk in de milieukunde omdat het zicht geeft op de grenzen waar-binnen leven mogelijk is. Fysiologie biedt ook mogelijkhe-den om te begrijpen hoe levende organismen (waaronder de mens) zich al dan niet kunnen handhaven onder milieustress. Doel is om kennis te nemen van en inzicht te krijgen in het functioneren van organismen op macro- en micro-niveau.

VoorkennisAangeraden wordt om eerst de cursussen Aarde, Mens en Milieu en Levenswetenschappen 1: Evolutie af te ronden. De cursus Levenswetenschappen 2: fysiologie sluit aan op Levenswetenschappen 1: Evolutie. Aangeraden wordt om deze twee cursussen direct na elkaar te bestuderen in deze volgorde.

DocentDr. Dennis Uit de Weerd.

www.ou.nl/studieaanbod/N06221

Page 52: Bamil2014 2015

51

Milieubeleid: theorie en praktijk

Cursuscode: N15241 Studielast: 1 module

Kenmerkend voor de cursus Milieubeleid: theorie en praktijk is dat studenten in kleine groepen via Studienet samenwerken bij het doorlopen van deze cursus. De cursus kan niet individueel worden bestudeerd. Om die reden wordt de cursus één maal per jaar aangeboden van september tot februari. Deelnemers moeten zich vóór 1 september aanmelden bij [email protected].

Milieuproblemen zijn complexe vraagstukken. Met de cursus wordt beoogd het inzicht te bevorderen in de milieuproblemen die spelen, de wijze waarop met deze problemen in beleid en samenleving wordt omgegaan, de veranderingen die daarin zijn opgetreden en de rol die beleidswetenschappers kunnen spelen bij het analyseren en arrangeren van noodzakelijk geachte maatschappe-lijke veranderingen richting duurzame ontwikkeling. Hierover treedt u met medestudenten in discussie en u werkt samen bij het bestuderen van het cursusmateriaal. Daarbij besteedt u zowel aandacht aan centrale begrip-pen, concepten en theorieën uit het milieubeleid als de analyse daarvan aan de hand van verschillende beleids-wetenschappelijke perspectieven. Ook gaat u in op de complexiteit van milieuproblemen als vraagstukken voor multi-actor, -sector en -level governance. Als rode draad voor de (groeps)opdrachten in de cursus is gekozen voor het thema ‘klimaatverandering en milieubeleid’. De cursus bestaat uit een elektronisch werkboek in Studie-net en het tekstboek Milieubeleid: analyse en perspectief (red. Driessen en Leroy, 2007) en een bronnenboek. Voor Vlaamse studenten worden zes hoofdstukken uit het tekstboek voorzien van een Vlaamse variant.

VoorkennisEnige kennis van milieuproblemen is gewenst, bijvoor-beeld opgedaan in de cursus Milieuproblemen en duur-zame ontwikkeling.

DocentProf. dr. Dave Huitema.

www.ou.nl/studieaanbod/N15241

Milieuproblemen en duurzame ontwikkeling(propedeusecursus)

Cursuscode: N07132 Studielast: 2 modulen

Milieuproblemen zijn een structureel onderdeel van de hedendaagse samenleving. Om de milieuproblematiek op te lossen, of op zijn minst beheersbaar te maken, zijn ingrijpende maatschappelijke veranderingen onafwend-baar. Duurzame ontwikkeling vormt daarbij een richting-gevend principe. Doel is een blijvend evenwicht te laten ontstaan tussen de menselijke beschaving en haar natuurlijke omgeving. In de cursus Milieuproblemen en duurzame ontwikkeling wordt de milieuproblematiek ge-analyseerd vanuit natuur-, sociaal- en beleidswetenschap-pelijk perspectief. In deel 1 wordt de milieuproblematiek globaal geschetst. In deel 2 wordt de milieuproblematiek geanalyseerd. Deel 3 schetst manieren om milieuproble-men op te lossen en/of te voorkómen, dit alles bezien van-uit het milieubeleid. In deel 4 wordt ingegaan op enkele duurzaamheidsvraagstukken en wordt de betekenis van duurzame ontwikkeling nader bekeken. Een belangrijk onderdeel van de cursus is het (leren) schrijven van een essay op academisch niveau, waarin een concreet milieu-probleem wordt uitgewerkt en in de cursus opgedane kennis en inzichten toegepast en verwerkt zijn.

VoorkennisEnige inhoudelijke kennis van milieuproblemen wordt aanbevolen, bijvoorbeeld opgedaan in de cursus Aarde, mens en milieu.

DocentDr. Ansje Löhr.

www.ou.nl/studieaanbod/N07132

Page 53: Bamil2014 2015

52

Natuurwetenschappelijke modellen

Cursuscode: N04211 Studielast: 1 module

Diabetespatiënten moeten op gezette tijden insuline-injecties krijgen. De vraag is hoeveel en hoe vaak zij insuline moeten nemen. Om hier achter te komen, is het niet mogelijk het systeem zelf (de patiënt en de insuline) te bestuderen. Experimenteren met dat systeem kan namelijk gevaarlijk, of zelfs dodelijk zijn voor de patiënt. Een andere manier om de vraag te beantwoorden, is het maken van een wiskundig of computermodel. Zo’n model gedraagt zich als het systeem zelf. Zo kan het gedrag van het systeem worden bestudeerd zonder het systeem zelf aan te tasten. Hoe het bouwen van zo’n wiskundig model in z’n werk gaat, hoe het gedrag ervan kan worden bestudeerd en hoe de resultaten weer kunnen worden terugvertaald naar de werkelijkheid, komt aan de orde in deze cursus.

VoorkennisEnige natuurwetenschappelijke voorkennis is noodzake-lijk. De stof die in de cursussen Continue wiskunde of Wiskunde voor milieuwetenschappen wordt behandeld, wordt bekend verondersteld. Een goede passieve beheer-sing van het Engels is gewenst.

DocentDr. ir. Joop de Kraker.

www.ou.nl/studieaanbod/N04211

Natuurkunde voor milieuwetenschappen(propedeusecursus)

Cursuscode: N11111 Studielast: 1 module

In deze cursus worden de natuurkundige principes aange-reikt in een milieuwetenschappelijke context. Daarbij is speciaal aandacht geschonken aan de rol die de verschil-lende facetten van de Natuurkunde - het waarnemen, het modelleren en het monitoren - hebben in het oplossen van milieuproblemen en het bevorderen van duurzaam-heid. In de algemene inleiding wordt het maatschappelijk belang van Natuurkunde geschetst en een overzicht van de leerstof gegeven. Daarna volgen de studietaken Klassieke mechanica en Elektromagnetisme. De kennis uit deze studietaken wordt toegepast op het opwekken van elektriciteit met behulp van windenergie. In de studie-taken Warmte en Verwarmen worden fysische principes toegepast in en rondom het huis (isolatie en de warmte-pomp). De studietaak Optische straling wordt toegepast op het meten van luchtverontreinigingen. De studietaak Radioactiviteit wordt gekaderd in de medische beeldvor-ming en therapie en de studietaak Geluid wordt toege-past op het terugdringen van geluidshinder. De integrerende studietaak rondom Klimaat toont hoe de verschillende facetten van de Natuurkunde een bijdrage kunnen leveren aan een beter begrip van ons klimaat en de klimaatverandering. Bij deze laatste studietaak hoort ook een reëel op afstand uit te voeren experiment.

VoorkennisEen goede beheersing van de basiskennis wiskunde is van groot belang, bijvoorbeeld via de cursus N49111 Wiskunde voor Milieuwetenschappen.

DocentProf. dr. Paquita Pérez Salgado.

www.ou.nl/studieaanbod/N11111

Page 54: Bamil2014 2015

53

Omgevingsbeleid: analyse, evaluatie, ontwerp

Cursuscode: N23212 Studielast: 2 modulen

Gaswinning in de Waddenzee, de fijnstofproblematiek, een tunnel langs het Naardermeer, het aanwijzen van locaties voor windmolens, het bouwen in diep gelegen polders, zijn voorbeelden van omgevingsvraagstukken die onderwerp zijn van beleid. In de cursus komt aan bod: wat we verstaan onder omgevingsbeleid, op welke wijze beleidswetenschappers dit bestuderen, en wat we hiervan kunnen leren voor het omgaan met complexe omgevingsvraagstukken.De opzet van cursus is sterk methodologisch van aard, waarbij we twee typerende maar sterk uiteenlopende benaderingen van beleid onderscheiden, namelijk de analytisch-rationele en de sociaal-interactieve benadering. Daarnaast worden drie beleidsactiviteiten onderschei-den, te weten het analyseren, evalueren en ontwerpen van beleid. De beide benaderingen en drie beleidsacti-viteiten vormen de kapstok waaraan de cursusinhoud is opgehangen.Na een gedegen theoretisch deel waarin de voornaam-ste beleidswetenschappelijke theorieën, methoden en modellen aan bod komen, worden de opgedane kennis en inzichten toegepast op vraagstukken uit de praktijk. Dit gebeurt in een virtueel beleidswetenschappelijk onderzoeks- en adviesbureau waarin u (aan de hand van multimediale case studies) een stage doorloopt waarbij u beleidsanalyses, beleidsevaluaties en beleidsontwerpen verricht op het vlak van omgevingsbeleid.

VoorkennisAls voorkennis wordt de cursus Milieubeleid: theorie en praktijk aanbevolen.

DocentDr. ir. Raoul Beunen.

www.ou.nl/studieaanbod/N23212

Organismen in hun omgeving: toxicologie en afweersystemen

Cursuscode: N42112 Studielast: 2 modulen

De cursus Organismen in hun omgeving: toxicologie en afweersystemen is gericht op het verwerven van kennis over de basisprincipes op het gebied van natuurlijke en verworven afweer (deel A) en toxicologie (deel B). Verder wordt ook een relatie gelegd tussen deze basisprincipes en het analyseren van complexe praktijksituaties. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden tussen het humane systeem (deel C) en het ecosysteem (deel D).

VoorkennisNatuurwetenschappelijke basiskennis op het gebied van de chemie, biologie en fysiologie, vergelijkbaar met de inhoud van de cursussen Scheikunde voor milieuweten-schappen 1, Scheikunde voor milieuwetenschappen 2, Levenswetenschappen 1 en 2 (of Biologie van cellen).

DocentenDr. Frank Van Belleghem en dr. Ansje Löhr.

www.ou.nl/studieaanbod/N42112

Page 55: Bamil2014 2015

54

Politicologie

Cursuscode: B29121 Studielast: 1 module

Politiek is overal aanwezig. Politiek is meer dan alleen de Haagse of de Brusselse politiek. Politiek heeft vele facet-ten waar de meeste mensen niet bij stilstaan, maar die zichtbaar gemaakt worden in deze cursus.

In de cursus krijgt u een actueel beeld van de politicolo-gie, de wetenschap van de politiek. U maakt kennis met de belangrijkste thema’s, benaderingen en begrippen en u ontwikkelt vaardigheden in het analyseren van politiek.

De cursus is opgedeeld in zeven grote themagebieden. Het eerste deel bevat een algemene inleiding op het begrip ‘politiek’ en op het vakgebied. De diversiteit in het gebruik van het begrip in heden en verleden wordt hier toegelicht. Duidelijk zal worden dat er al heel lang en op vele verschillende manieren aan politiek wordt gedaan. En minstens zo lang wordt daar over nagedacht binnen en buiten de wetenschap van de politiek.Dan volgen vijf delen waarin de centrale begrippen uit de politicologie uitgebreid aan bod komen: macht, democra-tie, politieke socialisatie en media, verandering en staat. Hierbij komen vragen aan de orde zoals: welke vormen van macht worden onderscheiden en hoe meet je macht, welke vormen van democratie kennen we, welke rol spe-len de media in de politiek, hoe komt er verandering tot stand en wat verstaan we onder een staat. Tot slot geven we een overzicht van politieke stromingen en partijen in Nederland en Vlaanderen.

VoorkennisVoor het bestuderen van deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentMw. lic. Mimi Crijns.

www.ou.nl/studieaanbod/B29121

Scheikunde voor milieuwetenschappen 1(propedeusecursus)

Cursuscode: N47111 Studielast: 1 module

Scheikunde ligt aan de basis van verschillende milieuwe-tenschappelijke verschijnselen. Enerzijds zijn dat mili-euproblemen en oplossingen voor die problemen, zoals luchtverontreiniging, verzuring, corrosie en het verwij-deren van verontreinigingen uit afvalwater. Anderzijds is dat de wetenschappelijke input die scheikunde levert voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld batterijen om zonne- en windenergie op te slaan. In deze cursus gaan we in op de chemische achtergrond van deze verschijn-selen. We reiken basiskennis en vaardigheden aan op het gebied van atoombouw, chemische binding, structuur en eigenschappen van stoffen, reactiesnelheid en chemisch evenwicht, zuren en basen, redoxreacties en elektro-chemie, chemische thermodynamica, reactiekinetiek en reactiemechanismen. Via milieugerelateerde studietaken ervaart u hoe belangrijk deze scheikundekennis is voor de milieuwetenschappen. Daarbij komen fundamentele vragen aan de orde zoals: hoe zijn stoffen opgebouwd, welke reacties kunnen stoffen ondergaan in het milieu, hoe verlopen de reacties en met welke snelheid gebeurt dat en hoe kunnen we de reactiesnelheid en de richting van een reactie beïnvloeden.

VoorkennisDe cursus veronderstelt voorkennis van scheikunde op vwo-niveau. Een goede beheersing van de basiskennis wiskunde is een vereiste. Enige inhoudelijke kennis van milieuproblemen is gewenst, bijvoorbeeld opgedaan in de cursus Aarde, mens en milieu. Verder is passieve kennis van het Engels noodzakelijk voor het lezen van Engelstalige artikelen.Indien de scheikunde te ver is weggezakt, kan de Kennisbank Scheikunde (Open Universiteit), beschikbaar bij deze cursus, u weer op weg helpen. U moet er dan re-kening mee houden dat bestudering van de cursus meer tijd zal kosten.

DocentDrs. Jikke van Wijnen.

www.ou.nl/studieaanbod/N47111

Page 56: Bamil2014 2015

55

Scheikunde voor milieuwetenschappen 2(propedeusecursus)

Cursuscode: N48111 Studielast: 1 module

In deze cursus ontwikkelt u kennis en vaardigheden op het gebied van de organische chemie en u krijgt een overzicht van technieken voor het nemen en analyseren van milieumonsters. De cursus bestaat uit twee delen. Het deel Koolstofchemie begint met een indeling van organische moleculen naar structurele opbouw en ruimtelijke bouw. Daarna volgt een beschrijving van het optreden van elektrische ladings-verschillen in moleculen. Deze ladingsverschillen zijn van groot belang om het verloop van reacties te voorspellen. Er komen verbindingen aan de orde als vetten, zepen, fe-nolen, dioxine, polychloorbifenylen (PCB) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK).Het tweede deel Onderzoeksmethoden in de milieuche-mie beschrijft eerst de handelingen die noodzakelijk zijn om antwoord te krijgen op de vraag: `Wat en hoeveel zit er van een bepaalde stof in dit monster? Daarna worden kwalitatieve en kwantitatieve analyse- en scheidings-methoden van chemische stoffen in milieumonsters besproken. Het betreft zeer uiteenlopende technieken als titraties, elektrochemische analyse, atoom- en mole-cuulspectrometrie, massaspectrometrie, microscopische technieken en chromatografie. Via milieugerelateerde studietaken ervaart u hoe belangrijk deze scheikundeken-nis is voor de milieuwetenschappen.

VoorkennisOm de cursus met goed resultaat te kunnen afsluiten is een goede rekenvaardigheid, een passieve kennis van het Engels en een basiskennis van de scheikunde op vwo niveau noodzakelijk. Kennis van wiskunde, natuurkunde vwo eindexamenniveau en scheikunde op het niveau van de cursus ‘Scheikunde voor milieuwetenschappen 1’ (N47111) is wenselijk.

DocentDrs. Jikke van Wijnen.

www.ou.nl/studieaanbod/N48111

Schrijfpracticum 2: academisch schrijven

Cursuscode: C51211 Studielast: 1 module

Schrijfpracticum 2 is een vervolg op de cursus Schrijfpracticum 1. Doel van de cursus is het verhogen van de vaardigheid in het schrijven en beoordelen van teksten waarmee academici veelvuldig in aanraking komen. Voorbeelden van deze genres zijn onderzoeksverslag, (po-pulair-)wetenschappelijk artikel en recensie. In de cursus schrijft u zelf twee teksten en beoordeelt u vier teksten die door andere studenten geschreven zijn. Aan de hand van het commentaar van twee medestudenten herschrijft u uw eigen teksten. Deze eigen teksten (in twee versies) en de beoordeling van het werk van anderen vormen samen het schrijfdossier dat u aan het eind van de rit inlevert.

IngangseisenStudenten die de cursus doen in het kader van de ba-cheloropleiding Milieu- natuurwetenschappen wordt drin-gend aangeraden Schrijfpracticum 1 ook te bestuderen. Zie ook de mededeling op de cursuswebsite op Studienet.

DocentenExaminator: drs. Lieke van den Bulck-van der Linden.Begeleiders: drs. Lieke van den Bulck-van der Linden, drs. Wil Michels en drs. Wouter Steffelaar.

www.ou.nl/studieaanbod/C51211

Page 57: Bamil2014 2015

56

Virtueel milieuadviesbureau

Cursuscode: N5021N Studielast: variabel

Startmoment: januari of september

Neem voordat u zich inschrijft contact op met de exami-nator. De verblijftijd van een studentmedewerker in het virtueel milieuadviesbureau wordt afhankelijk van voor-opleiding en studiefase in samenspraak met de faculteit vastgesteld. Let op dat u zich inschrijft voor het Virtueel milieuadviesbureau met de juiste moduleomvang.

De cursus Virtueel milieuadviesbureau (VMAB) biedt een vorm van praktijkgericht onderwijs, waarin u pro-jectmatig, samen met andere studenten, werkt aan echt milieuonderzoek voor opdrachtgevers uit het milieu-werkveld. Voor het volgen van deze cursus vervult u in het virtuele bedrijf InCompany Milieuadvies functies die sterk overeenkomen met functies in de praktijk van het milieuwerkveld. De naam Virtueel milieuadviesbu-reau wordt gehanteerd omdat u het merendeel van het werk vanuit uw eigen huis kunt doen met gebruik van internetvoorzieningen. In het VMAB wordt werken en leren tot één activiteit gemaakt. Enerzijds wordt verwacht dat u bij het uitvoeren van de werkzaamheden toont welke competenties u al in voldoende mate bezit. Anderzijds wordt u in de gelegen-heid gesteld om enkele wetenschappelijke competenties en beroepsvaardigheden tijdens de cursus verder te ontwikkelen. U doet dit grotendeels in teamverband. Individuele afspraken worden gemaakt over competenties waarop u zich specifiek wilt richten tijdens de deelname aan de cursus.

De eindopdracht van de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen is een integraal onderdeel van het VMAB. De studielast is variabel. De omvang van de cursus VMAB in uw studiepad is afhankelijk van uw vooropleiding en wordt in samenspraak met de faculteit vastgesteld:- zeven modulen voor studenten die studeren zonder of

met een beperkte vrijstelling; - vier modulen voor studenten die studeren met een vrij-

stelling gebaseerd op een natuurwetenschappelijke of technische niet-milieukundige hbo-vooropleiding;

- drie modulen voor studenten die studeren met een vrijstelling gebaseerd op een milieukundige hbo-vooropleiding.

U kunt zich niet inschrijven voor zeven modulen in één keer. U volgt dus altijd een combinatie van één periode (een zogenaamde run) van drie modulen (N50213) en één run van vier modulen (N50217). Studenten die zeven modulen volgen, kunnen voor de run van drie modulen kiezen uit een reguliere run (werken in projectteam) of een individuele voorbereidingsrun (individuele opdracht). De studielast per week is afhankelijk van het aantal te vol-gen modulen. Bij drie modulen is de studielast circa 12 uur per week, bij vier modulen circa 16 uur per week. Hierbij is rekening gehouden met een periode van twee weken waarin u geen werkzaamheden verricht, bijvoorbeeld in verband met een vakantie.

Bij voldoende deelnemers start er twee keer per jaar een run van het VMAB, één van september tot half maart en één van januari tot en met juni. Het starten met een reguliere run van drie modulen in september kan niet gecombineerd worden met het starten van een run van vier modulen in januari. Het starten van een individuele voorbereidingsrun van drie modulen in september kan wel gecombineerd worden met het starten van een run van vier modulen in januari, maar brengt een relatief hoge studiebelasting met zich mee (indicatie: 16 uur per week).De start van een reguliere run van drie modulen in januari is goed te combineren met het starten van een run van vier modulen in september. Een individuele voorberei-dingsrun die start in januari is eveneens goed te combi-neren met het starten van een run van vier modulen in september, en brengt een studiebelasting van circa 12 uur per week met zich mee.

Per run vinden op doordeweekse dagen vier verplichte bijeenkomsten plaats in het studiecentrum Eindhoven. De exacte data hiervan worden voor aanvang van de run bekend gemaakt. Gedurende de run dient u het vereiste aantal uren per week beschikbaar te zijn voor werkzaam-heden binnen het VMAB. Grotendeels kunt u zelf bepalen wanneer u deze werkzaamheden verricht, bijvoorbeeld op een vaste studiedag, ‘s avonds of in het weekend. Enkele weken voor aanvang van de run voert u een aantal voorbereidende werkzaamheden uit, zoals het oefenen in de elektronische werkomgeving en het inlezen in de werkwijze. Daarnaast solliciteert u in dit stadium bij het virtueel milieuadviesbureau, zodat we met u kunnen vast-stellen welke werkzaamheden u wilt/kunt uitvoeren en op

Page 58: Bamil2014 2015

57

welke specifieke leerdoelen u zich wilt gaan richten. De opdracht voor milieuonderzoek die u krijgt, hangt af van het aanbod en uw persoonlijke interesses. Op voor-hand is nooit precies te zeggen welke opdrachten in por-tefeuille zijn. Tijdens de sollicitatiefase krijgt u meerdere opdrachten aangeboden, waarover u een voorkeur kunt uitspreken. Bij de uiteindelijke projecttoedeling wordt daar zo goed mogelijk rekening mee gehouden.

VoorkennisBasiskennis op het gebied van de milieuwetenschappen en voldoende ict-vaardigheden. Er is geen open inschrij-ving voor het Virtueel milieuadviesbureau. De toelating tot de cursus is afhankelijk van uw vooropleiding en uw studiefase. Voor deelname aan de cursus Virtueel milieu-adviesbureau, meldt u zich aan door een e-mail te sturen aan de examinator van de cursus [email protected] of met het aanmeldformulier voor studenten op www.incompany-milieuadvies.nl. In principe wordt iedereen toegelaten die, inclusief vrijstellingen, meer dan 28 modulen (120,4 studiepunten) in de bacheloroplei-ding Milieu-natuurwetenschappen heeft behaald en de propedeuse-cursussen heeft afgerond.Voor de meeste studenten heeft deze cursus een omvang van 3 of 4 modulen (zie uw studiepad). U dient zich goed te realiseren dat het een intensieve periode van een half jaar betreft, waarin u zo’n 12 tot 16 uur per week in een team (van 3-4 studenten) samenwerkt. Meldt u zich bij voorkeur minimaal een half jaar voor de start van de run aan. Dit om u goed te kunnen voorbereiden op de eindop-dracht (planning studietijd). Deze voorbereidingstijd heeft de faculteit ook nodig in verband met de acquisitie van opdrachten voor milieuonderzoek. Late aanmelders wor-den alleen toegelaten als er op dat moment nog ruimte is. Zie www.incompany-milieuadvies.nl.

DocentenDr. Wilfried Ivens (examinator), dr. ir. Angelique Lansu (plv. examinator), dr. ir. Lily Fredrix, dr. Ansje Löhr, dr. Dennis Uit de Weerd, drs. Jikke van Wijnen, dr. ir. Willemijn Tuinstra en drs. Els Jans.

www.ou.nl/studieaanbod/N5021N

Voeding en Gezondheid

Cursuscode: N24211 Studielast: 1 module

Voor de meeste mensen is een goede gezondheid het belangrijkste in het leven. Die gezondheid wordt voort-durend bedreigd door allerlei factoren zoals overvoeding, ondervoeding, te weinig lichaamsbeweging, roken, alco-hol enz. Het onderwerp voeding staat al enige tijd volop in de belangstelling. De cursus Voeding en gezondheid kan gezien worden als een inleidende voedingscursus met veel basisinformatie. Inhoudelijk gaat de cursus in op de voedingsstoffen en hun werking in het lichaam en op de rol van voeding bij de energiebalans, lichamelijke activiteit, in de diverse levensfasen en bij de preventie van ziekten.

VoorkennisDe voorkennis die voor deze cursus gewenst is betreft kennis van de biologie en (bio)chemie op vwo-niveau. Een goede passieve beheersing van de Engelse taal is noodzakelijk.

DocentDr. ir. Lily Fredrix.

www.ou.nl/studieaanbod/N24211

Page 59: Bamil2014 2015

58

Voedselveiligheid

Cursuscode: N30321 Studielast: 1 module

Voedselveiligheid is al geruime tijd een ‘hot item’. De consument in Europa is de afgelopen jaren geconfron-teerd met omvangrijke voedselschandalen. In Engeland bijvoorbeeld overleden meer dan vijftig burgers na het eten van vlees dat met BSE besmet was. In België is een regering gevallen over de dioxinekip. In Nederland was tot op heden de directe schade aan de volksgezondheid beperkt, maar de economische schade tengevolge van het ruimen van dieren was aanzienlijk.De voedselketen die loopt van boer tot bord wordt steeds langer en is complex. Ook de keten van verantwoor-delijken is niet eenvoudig. Producenten, consumenten en overheden zijn spelers in de keten. Helderheid en openheid bij documenteren, informeren en controleren, is essentieel om risico’s te beperken. Daarvoor is natuur-wetenschappelijke kennis op het gebied van bijvoorbeeld toxicologie en biotechnologie een noodzakelijke voor-waarde, naast kennis over het beoordelen van risico’s en over het beleid en de regelgeving met betrekking tot voedselveiligheid. Op een geïntegreerde wijze komen de verschillende aspecten in relatie met voedselveiligheid in de cursus aan de orde.

VoorkennisDe cursus vereist (bio)chemische en biologische kennis op propedeuseniveau; ook basale toxicologische kennis is gewenst. Een goede passieve beheersing van de Engelse is taal noodzakelijk.

DocentDr. ir. Lily Fredrix.

www.ou.nl/studieaanbod/N30321

Wetenschapsleer

Cursuscode: C01221 Studielast: 1 module

In de cursus Wetenschapsleer wordt een integrale bena-dering van de wetenschappen gepresenteerd. Klassieke wetenschapsfilosofische vragen vormen het vertrekpunt: Wat is wetenschap? Waarop is de geldigheid van weten-schappelijke kennis gebaseerd? Hoe komt wetenschap tot stand? Moeten er grenzen gesteld worden aan de weten-schap? Bij de beantwoording wordt echter niet alleen een beroep gedaan op de filosofie maar ook op de weten-schapsgeschiedenis, de wetenschapssociologie en de wetenschapsantropologie. U bestudeert in de cursus de relatie tussen wetenschap en werkelijkheid, tussen theorie en empirie en de relatie tussen wetenschap, techniek en maatschappij. Belangrijke stromingen en denkers die daarbij worden besproken zijn onder andere(n): het logisch empirisme, de theorieën van Popper, Lakatos, Kuhn, het wetenschap-pelijk realisme, het sociaal constructivisme en Latours wetenschapsantropologie. In het onderdeel over de rela-tie tussen wetenschap, techniek en maatschappij wordt onder andere aandacht besteed aan de opvattingen van Foucault en aan de ontwikkeling van vrouwenstudies. In de cursus wordt ook de discussie over de eenheid van wetenschap gepresenteerd. Daarbij staat de moderne, empirisch-analytische natuurwetenschap tegenover de mens- en cultuurwetenschappen en tegenover de bio-logie. Gaandeweg zal blijken dat ook ten aanzien van de wetenschap rotsvaste garanties en zekerheden een illusie zijn. Bezinning op wetenschap is geen overbodige luxe. Ook omdat de wetenschappen niet alleen zichzelf sturen, blijft een permanente en breed georiënteerde reflectie op wetenschappelijke kennis wenselijk en zelfs noodzakelijk. Deze cursus zet u aan tot reflectie op het bedrijven van wetenschap. Na bestudering kunt u een zelfstandig oordeel formuleren over de verhoudingen tussen de wetenschappen onder-ling en de complexe relatie tussen de wetenschap en de samenleving.

DocentDrs. Herman Simissen.

www.ou.nl/studieaanbod/C01221

Page 60: Bamil2014 2015

59

Wiskunde voor milieuwetenschappen(propedeusecursus)

Cursuscode: N49111 Studielast: 1 module

In de milieuwetenschappen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van wiskunde. Of het nu gaat om scheikunde, biologie, natuurkunde, toxicologie, levenswetenschappen of de analyse van energiesystemen, ecosystemen, of bo-dem en waterinteracties, regelmatig worden bij analyses wiskundige methoden en technieken ingezet.

De cursus Wiskunde voor milieuwetenschappen richt zich op de wiskundige instrumenten die nodig zijn om als milieuwetenschapper uit de voeten te kunnen. Concreet worden die wiskundige vaardigheden geoefend, die in de verschillende cursussen van de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen worden toegepast. Er wordt een aantal thema’s behandeld, waaronder functies en grafie-ken, machten, exponentiële functies, logaritmen, gonio-metrie, differentiëren, integreren, en wiskundig modelle-ren. Elk thema omvat enerzijds de benodigde theoretische onderbouwing, en anderzijds veel concrete voorbeelden vanuit de milieuwetenschappelijke praktijk.

Ieder wiskundig onderwerp wordt geïntroduceerd aan de hand van een voorbeeld of probleemsituatie in de milieuwetenschappen. Na een beknopte behandeling van de wiskundige theorie, wordt deze toegepast om de geschetste problemen op te lossen. De wiskunde wordt dus vooral gebruikt om problemen te analyseren en op-lossingen te vinden. Daarbij wordt soms ook het compu-teralgebrapakket Maxima gebruikt, waarmee complexe berekeningen kunnen worden gemaakt.

VoorkennisDe benodigde voorkennis is Wiskunde A of B op vwo-niveau, of een voorbereidingscursus. Een gedeelte van de voorkennis wordt in de cursus beknopt herhaald. Neem hiervoor ruim voor de start van de cursus contact op met de begeleiders (augustus).De daarvoor benodigde extra studie-uren voor huiswerk maken geen deel uit van de studielast.

DocentenDrs. Jikke van Wijnen en ir. Evert van de Vrie.

www.ou.nl/studieaanbod/N49111

Page 61: Bamil2014 2015

60

Procedures en regelgeving

OER en UitvoeringsregelingenIn de Onderwijs en examenregeling (OER) staat het onderwijsprogramma beschreven en de rechten en plichten van de student. Onderdeel van de OER zijn de Uitvoeringsregelingen waarin voor elke opleiding de specifieke bepalingen zijn opgenomen. Deze regelingen kun je downloaden van de website of de faculteitstab op Studienet.www.ou.nl/documenten

GetuigschriftenDe Open Universiteit verstrekt de volgende getuigschriften: een propedeuse-, een wo-bachelor- en een wo-mastergetuigschrift. Daarnaast geeft de OU dossierverklaringen af.www.ou.nl/getuigschrift

Compensatorische regelingStudenten die een propedeuse- of bachelorgetuigschrift aanvragen kunnen gebruik maken van een compensatorische regeling. De algemene regeling is vastgelegd in art 20a van de Nadere regels inrichting tentamen en examen 2013- 2014.

BeroepsprocedureBij het College van beroep voor de examens kan binnen zes weken (administratief ) beroep worden inge-steld tegen onder andere beslissingen van de Commissie voor de examens of een examinator. Voorbeelden van een beslissing zijn: een individuele tentamenuitslag, een vrijstellingsbeslissing of een toelatingsbeslis-sing tot een wo-masteropleiding.

BezwaarprocedureBezwaar kan gemaakt worden tegen een besluit, genomen door of namens het College van bestuur, waar-tegen geen (administratief ) beroep mogelijk is. Deze besluiten kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de inschrijving, of het cursusgeld.

KlachtencommissieVoor klachten, waarvoor je geen beroep of bezwaar kunt aantekenen, bijvoorbeeld over de dienstverle-ning of de wijze waarop je bent behandeld, kun jeterecht bij de Klachtencommissie. Meld je klacht eerst bij Service en informatie. Wordt je klacht daar niet naar tevredenheid verholpen, dan kun je schriftelijk een formele klacht indienen.

Uitgebreide informatie rondom de Nadere regels Inrichting tentamen, Beroep, Bezwaar en Klachten kun je vinden op de website. Ook kunnen daar de benodigde formulieren worden download.www.ou.nl/procedures

Vertrouwenspersonen ongewenst gedragAls je hulp nodig hebt bij het oplossen van een probleem dat het gevolg is van ‘ ongewenst gedrag’ tijdens de studie, kun je contact opnemen met een van de vertrouwenspersonen die de Open Universiteit heeft aangesteld. Dit zijn medewerkers die de organisatie goed kennen. Je kunt ze bereiken via [email protected], maar je kunt ook op onze website kijken voor meer informatie.www.ou.nl/vertrouwenspersonen

Alle bovenstaande informatie is ook verkrijgbaar in de studiecentra of telefonisch aan te vragen bij de afdeling Service en informatie, T +31 45 - 576 28 88.

Page 62: Bamil2014 2015

Open Universiteit bezoekadres: Valkenburgerweg 177, 6419 AT Heerlenpostadres: Postbus 2960, 6401 DL Heerlen, T +31 (0)45 - 576 2888 www.ou.nl/directcontact80

172

6314

256

BB62

0

r e c h t s g e l e e r d h e i d

i n f o r m a t i c a

c u l t u u r w e t e n s c h a p p e n

O v e r i g e v a k g e b i e d e n v a n d e O p e n U n i v e r s i t e i t

p s y c h o l o g i e

m a n a g e m e n t w e t e n s c h a p p e n

o n d e r w i j s w e t e n s c h a p p e n