AMediaraven anbod Voorjaar 2013

28
AANBOD VOORJAAR 2013 België – Belgique P.B. – P.P. 9099 Gent X BC 17229

description

Onze brochure met het aanbod voor het voorjaar 2013

Transcript of AMediaraven anbod Voorjaar 2013

Page 1: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

AANBOD VOORJAAR 2013

België – Belgique P.B. – P.P.

9099 Gent X BC 17229

Page 2: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

MET MEDIARAVEN VZW, WAT KUNNEN WIJ VOOR U DOEN?

4-9Hoe Facebook efficiënt gebruiken? Hoe schrijf je een wervende tekst? En hoe maak je snel en eenvoudig ene professionele folder? Schrijf je in voor het vormingsaanbod en spijker je digitale kennis bij.

10-15 Je grabbel- of swappasaanbod uitbreiden met digitale workshops? Een computerkamp in jouw stad of gemeente? Boek vandaag nog deze computerworkshops en maak je vakantieaanbod multimediaal.

16-19 De dienstverlening van JAVI en Jeugdwerknet versterken elkaar bij Mediaraven. Een website laten maken? Met hosting erbij? En een promotiefilmpje erop? Geen probleem!

20-25 Mediaraven, dat is meer dan enkel Mediaraven.be. Ontdek welke online databanken voor jou als jeugdwerker ter beschikking staan.

26-27Leer de mediaraven kennen. Wie doet wat?

“GRIJP DE KANSEN VAN DIGITALE MEDIA!” DA’S ONZE MISSIE!Mediaraven vzw grijpt de kansen van digitale media mét kinderen, jongeren en het brede jeugdwerk.

Met onze ervaring en expertise creëren we samen de experimenteerruimte waarin we met kinderen, jongeren en jeugdwerkers

• hun mediacompetenties en mediawijsheid ontwikkelen

• online informatie delen over of voor de jeugd of het jeugdwerk

• het brede jeugdwerk ondersteunen in werken met digitale media

MEDIARAVEN VZWSmidsestraat 130

9000 Gent 09 231 82 70

www.mediaraven.be [email protected]

VOLG ONS ONLINE:www.facebook.com/mediaraven

www.youtube.com/mediaravenvzw www.twitter.com/twitter

www.pinterest.com/mediaraven

2

Page 3: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

Mediaraven vzw is een gloednieuwe jeugdwerkorganisatie met een passie voor digitale media. En toch ook niet zo gloednieuw. Jeugdwerknet en JAVI.tv bundelen hun ervaring en expertise in deze nieuwe media-organisatie.

Aan onze dienstverlening verandert er niets. Je kan bij ons nog altijd terecht voor een nieuwe website of hosting, een videoproductie, vorming op maat, een computerkamp,...

Meer dan ooit willen we samen met jongeren en jeugdwerkers de kansen van digitale media grijpen.

Jongeren vanaf 3 jaar kunnen bij Mediaraven vzw hun mediacompetenties ontwikkelen tijdens workshops, kampen, vormingen… We werken daarvoor met de mediagroeilijn zodat het plezant, leerrijk én uitdagend blijft voor elke leeftijd.

Mediaraven informeert jou en andere jeugdwerkers over nieuwe media, jongeren en het jeugdwerk. We doen dat via het nieuwsplatform www.allesoverjeugd.be en via de studiedagen van Apestaartjaren. Daarnaast bieden we nog 5 online databanken aan waarin je naar hartenlust kunt zoeken naar spelletjes, recepten voor op kamp, jeugdwerkjobs, regels en wetten en jeugdwerkadressen.

En we blijven uiteraard ook jeugdwerkers, leerkrachten, beleidsmakers,… in heel Vlaanderen ondersteunen om met digitale media te leren werken. Via een open vormingsaanbod, cursussen op maat en een gloednieuwe mediahelpdesk waar je met al je vragen terecht kunt.

In deze brochure krijg je een overzicht van wat Mediaraven voor jou allemaal kan betekenen.

3

Page 4: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

4

VORMINGSAANBOD VOORJAAR 2013Spijker je kennis bij over internet en digitale media. Het open vormingsaanbod van Mediaraven richt zich op iedereen die professioneel of als vrijwilliger met jongeren werkt.

SOCIALE MEDIA

Aan de slag met FacebookMet deze tweedaagse cursus maakt Mediaraven van jou een facebookexpert. We verkennen samen met jou de privacysettings. We experimenteren met facebookgroepen en evenementen. Je leert hoe je met facebookpagina’s promotie kunt voeren en in dialoog kunt gaan met je doelpubliek.

Di en do 5 en 7 maa, 9u30-16u30 Gent – 140 euro

Twitter voor dummiesBehoren woorden als ‘retweeten’ en ‘hashtag’ nog niet tot je vocabularium? Maar ben je wel razend benieuwd hoe je Twitter als jeugdwerker kunt gebruiken? In deze introductiecursus maak je een account aan en leer je stap voor stap hoe je tweets kunt samenstellen, interessante twitteraars volgen, hashtags efficiënt gebruikt,...

Wo 6 maa, 9u30-16u30 Gent – 70 euro

Contentstrategie en –creatie voor sociale mediaVoor deze masterclass nodigen we Saskia Videler uit. Als gedreven dame met een grote liefde voor schrijven en ‘all things web’, creëert ze content die op een positieve manier de aandacht trekt, boeit en aanzet tot actie. Saskia

wijst graag bedrijven de weg op sociale netwerken, zodat ze zich optimaal

kunnen profileren, met een groter engagement van de

doelgroep tot gevolg.

Vr 8 maa, 14u-17u Gent – 40 euro

Page 5: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

5

VORMINGSAANBOD VOORJAAR 2013

MEDIAWIJSHEID

Hoe gebruiken jongeren nieuwe media?Tijdens deze interactieve lezing nemen we je mee langs een aantal cases, inzichten en voorbeelden uit de jeugdsector. We illustreren uitgebreid met cijfermateriaal uit het Apestaartjaren 4 onderzoek (2012). We nuanceren de berichtgeving over jongeren en nieuwe media in de pers en weerleggen een aantal hardnekkige clichés die de ronde doen.

Ma 4 maa, 9u30-16u30 Gent – 70 euro

GAMES

Spelen met media

Geef klassieke spelen een extra dimensie door er een uitdagende saus nieuwe media en technologie over te gieten. Een Facebookladderspel, GSM-tikkertje of een heuse QR-tocht? Alles kan! Na een introductie in het wel en wee van deze ‘NuGames’, reiken we je een handig stappenplan aan om zelf een multimediaal spel in mekaar te steken. Ready? Play!

Wo 8 mei, 14u-17u Gent – 40 euro

Vorming op maat Vorming ter plekke aanvragen op maat van jouw organisatie?

www.mediaraven.be/vorming

Page 6: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

6

GRAFISCH

Foto’s bewerken met PhotoshopWil je meer halen uit jouw foto’s? De kleuren bewerken, het beeld spiegelen, draaien, bijsnijden…? Stap voor stap leggen we je uit hoe je dat in Photoshop CS6 kunt doen. We tonen ook hoe je je foto’s helemaal klaar kunt maken om gedrukt te worden in jouw brochure. Of hoe je ze kunt optimaliseren voor je website.

Ma 25 maa, 9u30-16u30 Antwerpen – 70 euro

Indesign voor beginnersHeb je de inhoud voor een nieuwe folder klaar maar geen flauw idee hoe je dat alles ook grafisch in een mooie lay-out kan steken? Indesign (CS6) is een programma dat je kan helpen om je publicaties vorm te geven.

Di en do 26 en 28 maa, 9u30-16u30

Antwerpen – 140 euro

Indesign voor gevorderdenJe hebt al een basiskennis Indesign, maar je wil graag verder gaan? Dat kan! In deze vervolgcursus gaan we dieper in op tabellen opmaken, lettertypes beheren, folders drukklaar maken...

Do 14 en 21 maa, 9u30-16u30 Gent – 140 euro

Page 7: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

7

VORMINGSAANBOD VOORJAAR 2013

Brochures maken met gratis programma’sHoe maak je een aantrekkelijke brochure voor je organisatie, evenement of vormingsaanbod, zonder een computerwonder te zijn? Jeugdwerknet introduceert je in de wondere wereld van lay-out met Scribus en Paint.net. Daarnaast geven we je ook een checklist met tips en tricks rond settings voor drukwerk, gebruik van foto’s, lettertypes,…

Wo 27 maa, 9u30-16u30 Antwerpen – 70 euro

IETS VOOR JOU?Jeugdwerkers overal in het land op weg zetten met digitale media. Of het nu over sociale media, grafische vormgeving of websitebouw gaat. Na een interne opleiding is het aan jou om met veel enthousiasme je kennis over te brengen

Stel jezelf voor in een mailtje naar [email protected]

“het leukste aan vorming geven bij Mediaraven is wanneer de deelnemers nadien zeggen dat ze echt leuke dingen hebben bijgeleerd. Nog leuker wordt het wanneer je daar dan snel ook effectief het resultaat online van kunt bewonderen... “

Wouter (27)

Met vormingsattest

om je inschrijvingsgeld terug te vorderen bij je jeugddienst

Page 8: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

8

VORMINGSAANBOD VOORJAAR 2013

COMMUNICATIE

Wervend schrijvenHoe schrijf je wervende teksten voor persberichten, mails, flyers, folders of de website? Hoe laat je je teksten écht werken? Hoe stop je er de overtuigingskracht van een persoonlijke dialoog in? In deze Masterclass heeft copywriter Mark Van Bogaert het over direct, persoonlijk en overtuigend formuleren, over tekstopbouw en over versnellers in je ‘ongevraagde communicatie’.

Vr 17 mei, 14u-17u Gent – 40 euro

Schrijven voor het webWist je dat je 25% trager leest op internet dan op papier? Webschrijven vraagt dus een heel andere aanpak dan op papier. We bekijken waar je qua vorm en inhoud moet op letten om je teksten op je website zo aantrekkelijk mogelijk te maken. We geven je bovendien ook heel wat praktische tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je teksten hun publiek bereiken.

Di 11 jun, 9u30-16u30 Brussel – 70 euro

Digitale nieuwsbrievenIn één dag een volledige nieuwsbrief maken en versturen? Het kan! We beginnen bij het begin: hoe verzamel je een e-mailbestand en wat mag wettelijk? Daarna gaan we aan de slag met Mailchimp: gratis software waarmee je ook zonder technische kennis een super-de-luxe nieuwsbrief

ineen kunt knutselen. Het beheer gebeurt volledig online. Je kunt

bovendien zien hoe je publiek op je nieuwsbrief reageert.

Do 13 jun, 9u30-16u30 Brussel – 70 euro

Page 9: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

9

VORMINGSAANBOD VOORJAAR 2013

BLOGS EN WEBSITES

Websites maken met WordpressEen handige én aantrekkelijke website is onmisbaar voor elke chirogroep, jeugdhuis, scoutsvereniging,… Maar niet iedereen kent evenveel af van html, css en php om er zelf een in elkaar te knutselen.

Wij nemen je op sleeptouw om je eigen website te leren bouwen, zonder dat je veel technische kennis nodig hebt. Wordpress is gratis software die gemakkelijk kan worden aangepast aan de noden van jouw jeugdwerkorganisatie

Woe 12 jun, 9u30-16u30 Brussel – 70 euro

VIDEO

Videobewerking met Adobe PremièreOnline filmpjes zijn hot en kunnen in een mum van tijd het hele internet veroveren. Beelden maken, dat lukt nog net, maar bij de montage zit je vaak met je handen in het haar. In deze introductiecursus zetten we je op de juiste weg.

Stap voor stap leer je werken met Adobe Première om je beelden aan elkaar te monteren, voorzien van geluid en ondertitels… Tegen het einde van de dag heb je je eerste eigen filmpje gemonteerd.

Wo 15 mei, 9u30-16u30 Gent – 70 euro

Online filmpjesWaar moet je op letten als je een promofilmpje opneemt? Via welke online kanalen kun je je video’s verspreiden? En wat is het verschil tussen pakweg YouTube, Vimeo en GarageTV?

Mediaraven introduceert je in de wondere wereld van online filmpjes. Je krijgt feedback op jouw videomateriaal en met een rugzakje vol met tips en tricks keer je huiswaarts.

Vr 8 maa, 9u30-12u30 Gent – 40 euro

Page 10: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

10

SPELENDERWIJS MEDIAWIJS!Interactieve digitale workshops voor elke leeftijd. Ideaal voor het grabbel- of swappasaanbod van jouw jeugddienst.

BLOGS EN WEBSITES

Word webmaster Om een website te bouwen, hoef je geen computergenie te zijn. We maken in 3 uur tijd online een basis website en leren hoe je links legt, foto’s en filmpjes toevoegt, een menu opbouwt,.. Op het einde van de dag mag je trots het bordje webmaster aan je deur hangen!

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Blog blogger blogst!Reisblogs, gameblogs, voetbalblogs, muziekblogs… Blogs zijn vandaag de dag razend populair onder jongeren. Stap voor stap leer je hoe je je eigen internet dagboek maakt, over jezelf, je hobby, je favoriete muziekgroep… Je maakt je eigen lay out, en kiest foto’s en video’s! Klaar? lezen maar!

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

GAMES

Computergames makenBen je een rasechte gamer? Maar nog nooit zelf een écht game in gemaakt? Knutsel nu je eigen computergame in elkaar met een gratis gameprogramma: je bedenkt je eigen personages, ontwerpt achtergronden en voegt muziek en geluidseffecten toe. Op het einde test je je game uit en spelen we elkaars spelletjes! Hell yeah!

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Wii-gamesSpeel je graag tennis? Of doe je aan gevechtssport? Kom dan je kunsten bewijzen in de virtuele wereld op een echte Wii-console.

We warmen op met wat golf, frisbee of bowling, testen ons uithoudingsvermogen vervolgens met jetskiën, tennis of baseball en meten onze krachten bij het zwaardvechten of boxen. Voor ieder wat wils!

Met 8 spelers op hetzelfde moment mini-gamen, roeien,.. Het kan allemaal.. Are you in? Actie en energie verzekerd

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

LAN-gamesKruip in de huid van een superheld en baan je weg naar de top. Meet je krachten, test je strategische inzichten en vechtkunsten tegen vriend en vijand en word master in het gamen. Racen of schieten, competitief of ontspannend, er is ongetwijfeld voor ieder wat wils!

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Workshops voor kinderen, tieners of jongeren boeken? www.mediaraven.be/vorming

Page 11: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

11

SPELENDERWIJS MEDIAWIJS!

VIDEO

Animatiefilmpjes makenZelf een animatiefilmpje maken? Dat kan! We kruipen achter onze pc en leren hoe je met eenvoudige figuurtjes en eigen tekeningen eenspannend tekenfilmpje kunt maken.

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Stop motion filmpjes makenVerken een waaier aan originele stopmotion-technieken en experimenteer erop los. Is de klassieke ‘stop’ (‘n ‘go’) motion iets voor jou? Of toch liever met een leganimatie een nieuwe wereld tot leven brengen? Of misschien wil je graag te weten komen wat een ‘time lapse’ inhoudt?

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Maak je eigen filmpjeWord jij de volgende Erik Van Looy, Quentin Tarantino of Steven Spielberg? Mediaraven begeleidt je doorheen het hele proces om filmpjes te maken. Van scenario over opname tot montage. Na deze workshop ga jij naar huis met een mooi afgewerkt filmpje.

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Staan er toffe evenementen of culturele activiteiten gepland in jouw stad of gemeente? Of bied je zelf een uitgebreid cultureel programma aan?

Met de UITtesters kan je een groepje jongeren televisie laten maken over toffe activiteiten in hun eigen buurt. Samen met een begeleider van Mediaraven nemen de jongeren camera’s en micro’s in aanslag om de activiteiten uit te testen. Achteraf monteert Mediaraven het beeldmateriaal tot een tof audiovisueel verslag.

Kampen, langdurige evenementen, éénmalige activiteiten... Alles kan! We bieden zowel de mogelijkheid om een langdurig UITtesters-traject op te starten, als om afzonderlijke workshops te boeken.

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Interesse? Mail dan naar [email protected] of check www.uittesters.be om filmpjes van de UITtesters te bekijken.

Page 12: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

12

SPELENDERWIJS MEDIAWIJS!

MEDIAWIJSHEID

InternautenWij dagen je uit om Internaut te worden op 3 uur tijd. Aan de hand van een internetzoektocht met spelletjes, opdrachten en raadsels, leer je het internet gebruiken. Links, browers en zoekmachines hebben nog weinig geheimen voor je na deze webquest!

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Het internet is een jungleHet internet kan soms een echte jungle zijn, waar je door de bomen het bos niet meer ziet. Jammer, want je kunt er zoveel uithalen. Je moet enkel weten hoe. Op onze kaart doorkruisen we samen de jungle! Met kennis van onze kompassen, passers, sateliettelefonen en vergrootglazen proberen twee teams het snelste de jungle te doorkruisen met zoveel mogelijk goudstukken op zak tegen het einde. Maak je dus maar klaar voor een echte cyber-survival!

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

M@ffiosiSicilië treurt. De machtige maffiapeetvader “Don Giovanni“ is vermoord. Gelukkig heeft Don Giovanni een testament laten opstellen waarin staat wat er moet gebeuren na zijn dood. Alle “famiglie” moeten samenwerken om info over de locatie van het testament te achterhalen. Ze moeten zoveel mogelijk proeven goed doorstaan. Spelenderwijs leren de deelnemers bij over mediawijsheid, functioneel surfen, privacy online en weerbaarheid online. Met een smartphone, een digitaal fototoestel en een laptop verkennen ze het wereldwijde web.

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Surfen met een helm opHoe verzin je een veilig wachtwoord? Hoe stel je de privacysettings van je facebookprofiel correct in? En wat kan je doen als je vriend het slachtoffer wordt van cyberpesten? Na tal van opdrachten, spelletjes en praktische tips ben je je als jonge internetter veel meer bewust van mogelijke risico’s op het internet.

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

OFFICE

Fun fun fun

Woordjes typen, kleuren invoegen en tekeningen maken. Grote en kleine letters, schuin en vet, knippen en plakken tot we een leuke verjaardagskaart hebben gemaakt. Met veel funfunfun leer je de computer gebruiken.

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

MUZIEK

DJ op PC

We maken onze eigen digitale muziek. Word de nieuwe Mozart of de tweede Eminem. Speel je eigen deuntje en laat het klinken alsof je een optreden in een concertzaal aan het geven bent. Bovendien leggen we je uit hoe je thuis verder kan componeren.

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Page 13: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

13

SPELENDERWIJS MEDIAWIJS!

GRAFISCH

Digitale fotobewerkingWe zetten onze eerste pasjes in digitaal foto’s bewerken. Je zoekt de leukste foto’s uit je fotoalbum of op het internet en bewerkt ze tot iets totaal nieuws! Wil je de leider het hoofd geven van een giraf, jezelf roze kleuren? Het kan allemaal! Afdrukken en klaar is kees…

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Foto’s bewerken met PhotoshopWil je meer halen uit jouw foto’s? De kleuren bewerken, het beeld spiegelen, draaien, bijsnijden…? Stap voor stap leggen we je uit hoe je dat in Photoshop CS6 kunt doen.

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

3D monsters makenBoetseren zonder je handen vuil te maken! Met sculptris kun je figuren kneden, vormen enmodelleren met een paar muisklikken. Ontdek zelf hoe gemakkelijk het is om een echte virtuele beeldhouwer te worden!

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Online verhalen makenSchrijf je eigen verhaal. Via woord- en beeldassociaties bouwen we aan een verhaal met een inleiding, midden en slot zoals alle grote schrijvers hun verhalen opgebouwd zijn. Het programma Storybird helpt ons het verhaal in een boekvorm gieten. Je zult versteld staan van het resultaat!

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Foto’s bewerken met TuxpaintTekenen op een computer in plaats van een blaadje papier? Ontdek spelenderwijs de mogelijkheden van Tuxpaint en maak je eigen virtueel meesterwerk!

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

SmartphonografieSmartphones kunnen veel meer dan bellen alleen. In deze workshop gaan we aan de slag met de camera-functie van de smartphone (Android). We leren hoe we bewegend beeld fotograferen, een portret maken, kleine objecten haarscherp vastleggen... Ook zwartwit fotografie en stop motion filmpjes onthullen hun geheimen.

6-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 | 17-18 | 18+

Page 14: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

14

EEN MEDIAWIJS KAMP OP MAAT VAN JOUW ORGANISATIE?

Op onze mediawijze computerkampen laten we jongeren gewapend met camera, smartphone, pc of tablet experimenteren met alle mogelijke vormen van digitale media. Met nadruk op de mogelijkheden, maar zonder de risico’s uit het oog te verliezen. Dat is niet alleen bijzonder plezant, maar ook ongelooflijk leerrijk.

Onder begeleiding van onze ervaren begeleiders leren kinderen op een speelse manier hun foto’s bewerken, een eigen computergame maken of een veilig wachtwoord verzinnen voor hun e-mail. De iets oudere jongeren monteren hun eigen filmpjes of publiceren hun belevenissen rechtstreeks op een blog met hun tablet.

IETS VOOR JOUW ORGANISATIE?Bezorg de jongeren uit jouw gemeente of vereniging het kamp van hun leven. Samen met jouw jeugddienst of jeugdorganisatie bekijken we de mogelijkheden. Welk thema? Welke media? Internaat of externaat? Alles kan! In overleg werken we een mediawijs kamp uit op maat van jouw organisatie.

Interesse? Mail ons op [email protected]

Tijdens elke schoolvakantie trekken tientallen vrijwilligers van Mediaraven vzw op pad met tablet, laptop, camera en digitaal fototoestel, om kinderen en jongeren spelenderwijs met media te laten experimenteren.

Iets voor jou? Stel jezelf voor in een mailtje naar [email protected]

“Het geeft veel voldoening om kinderen en

jongeren iets bij te leren tijdens een webcamp of een andere workshop”

Veerle (23)

Page 15: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

15

Leerlingen uit het eerste en tweede middelbaar spelenderwijs digitale media leren produceren. Dat is waar het bij I@School allemaal om draait. Tijdens vier workshops leren de leerlingen en hun leerkrachten werken met video, audio, blogs... Daarna nemen de klassen het binnen hun eigen stad tegen elkaar op in een heuse strijd tussen de verschillende schoolredacties.

Gent bijt de spits af

De Gentse finale vindt plaats op vrijdag 22 februari. Een professionele jury beoordeelt alle schoolblogs. “De hoofdprijs is niet mis,” vertelt projectverantwoordelijke Delphine Bastien, “De winnende school krijgt van JIM-VJ en meter van dit project Eline De Munck een opleiding tot echte VJ’s.”

Zelf meedoen?

I@School is een project van Mediaraven en REC Radiocentrum met steun van de Vlaamse Overheid. In januari 2013 startten twee nieuwe edities van het project in Leuven en Roeselare. En ook volgend schooljaar zetten we de wedstrijd verder. Stuur een mailtje naar [email protected]

www.iatschool.be

Page 16: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

16

Free Free+/Domein Blad Steen Schaar

Domeinnaam organisatie.jnet.be Inbegrepen Inbegrepen Inbegrepen Op maat

Diskruimte 100MB 100MB 500MB 2.000MB Op maat

Mailboxen 1 1 5 Onbeperkt Op maat

Bandbreedte Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt

Mailaliassen Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt

Mailgroepen Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt

Mailinglijsten Ja

PHP

ASP.NET Mogelijk Mogelijk Mogelijk

Databases Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt

Prijs Gratis 20 euro/jaarVanaf 55 euro/

jaarVanaf

105 euro/jaarVanaf

250 euro

HOSTINGWaarom kiezen voor hosting bij Mediaraven?

Webruimte nodig voor jouw jeugdwerkorganisatie? 1.050 websites van 550 jeugdwerkorganisaties maken al gebruik van Mediaraven Hosting.

• Ondersteuning op maat, zowel voor beginners als voor experts

• Suppersnelle servers in een klasse A-datacenter

• Een gratis basishosting, reclamevrij!

• Een eerlijke en heldere prijs voor de beste kwaliteit

• Linux– én Windowshosting, aan dezelfde prijs

• Onbeperkt gebruik van bandbreedte, databases, mailinglijsten, mailforwarders, subdomeinen,...

Ook mogelijk: een eigen virtuele server (VPS) of jouw server in ons datacenter (Colocation). Contacteer ons voor meer info!

Zelf experimenteren met servers en programmeercode? Websites bouwen met Drupal? Om de 3 weken komt de werkgroep Hosting en Websites samen om dingen uit te testen, te programmeren… en vooral veel bij te leren.

Iets voor jou?

Stel jezelf voor in een mailtje naar [email protected]

Een hart voor programmeren en voor jeugdwerk. Speelpleinwerkingen, scouts, ... hebben accommodatie nodig voor hun websites. Daarbij wou ik graag helpen, en Mediaraven kan mensen gebruiken. Ondertussen leer ik bij over het beheren van servers, met geduldige en enthousiaste mensen. Win-win.

Toon (23)

BladInbegrepen

500MB

5

Onbeperkt

Onbeperkt

Onbeperkt

Mogelijk

Onbeperkt

Vanaf 55 euro/jaar

PROM

OTED

Page 17: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

Free Free+/Domein Blad Steen Schaar

Domeinnaam organisatie.jnet.be Inbegrepen Inbegrepen Inbegrepen Op maat

Diskruimte 100MB 100MB 500MB 2.000MB Op maat

Mailboxen 1 1 5 Onbeperkt Op maat

Bandbreedte Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt

Mailaliassen Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt

Mailgroepen Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt

Mailinglijsten Ja

PHP

ASP.NET Mogelijk Mogelijk Mogelijk

Databases Onbeperkt Onbeperkt Onbeperkt

Prijs Gratis 20 euro/jaarVanaf 55 euro/

jaarVanaf

105 euro/jaarVanaf

250 euro

WEBSITESIs de website van je organisatie aan vernieuwing toe?

Bij Mediaraven ben je aan het juiste adres! Mediaraven bouwt websites voor jeugdorganisaties en doet dat met veel enthousiasme en ervaring.

Wij bieden:• Vrijblijvend verkennend gesprek

• Trajectbegeleiding

• Profeesionele ondersteuning en nazorg

• Online sitebeheer

• Gebruiksvriendelijkheid

• Uitbreidbaarheid

• Contactenbeheersysteem met CiviCRM

Meer info?Bekijk onze portfolio op www.mediaraven.be/websites en neem vrijblijvend contact met ons op.

17

Page 18: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

18

MEDIAPRODUCTIES Een promofilmpje voor je jeugdvereniging? Een introductiefilmpje voor je evenement? Live streaming of verslaggeving op je studiedag? Mediaraven vzw denkt graag samen met jou na over een multimediaal concept.

Beroepskrachten en ervaren vrijwilligers slaan de handen in elkaar en werken alles af tot een kwaliteitsvol product voor een zeer lage prijs. De kostprijs van een productie wordt berekend in functie van de gepresteerde uren. Interesse in een videoproductie of direct een concrete vraag? Stuur een e-mailtje naar [email protected].

Heb je al wat ervaring met de camera of fototoestel en kun je een stevig stukje schrijven of monteren? Dan ben je klaar voor het grote werk: samen met een beroepskracht van Mediaraven mee nadenken over scenario’s en invalshoek en tegen de afgesproken deadline een mooi mediaproduct afwerken.

Iets voor jou?

Stel je voor in een mailtje naar [email protected]

“Met Mediaraven een promofilmpje inblikken? Het is een toffe en leerrijke ervaring en het brengt mij op plaatsen waar ik anders nooit terecht zou komen.”

Mathieu (22)

Page 19: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

19

Allesoverjeugd.be is een gloednieuwe website over de leefwereld van kinderen en jongeren. Tekst, opinie, foto, video en audio worden via 12 thema’s aan mekaar gelinkt. De wekelijkse nieuwsbrief informeert je over de meest recente berichten.

Werk je zelf met kinderen en jongeren en heb je groot nieuws of een standpunt over een bepaald onderwerp in de actualiteit? Of organiseer je interessante activiteiten voor jeugdwerkers of professionals die met kinderen en jongeren bezig zijn? Dan kan je je nieuwsberichten, opiniestukken of activiteiten zelf toevoegen aan Allesoverjeugd.be.

In samenwerking met De Ambrassade, StampMedia, REC Radiocentrum, Maks!, VVJ, Jint en CJP

Zelf aan de slag als online reporter met tekst, foto en video? Op het maandelijkse redactiekaffee bepaal jij de onderwerpen voor nieuwe reportages die op www.allesoverjeugd.be verschijnen.

Iets voor jou?

Stel jezelf voor in een mailtje aan [email protected]

“Mediaraven leerde me de journalistieke baistechnieken. Maar nog belangrijker is dat ik er fantastische mensen heb leren kennen”

Karen (21)

www.allesoverjeugd.be

Page 20: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

www.spelensite.be

20

JONG GESPEELD IS OUD GEDAANInspiratie nodig als leiding? Op www.spelensite.be vind je meer dan 2900 bosspelen, balspelen, kringspelen, … om met de jeugdbeweging of op kamp te spelen. Je kunt ze gratis downloaden. En je eigen topspelen toevoegen!

Benieuwd naar de rest van de speluitleg?

Check www.spelensite.be/wedstrijd

Facebook.com/spelvandeweek

Elke donderdag een spel op je digitale bord

Chiro Zuienkerke verzon met ‘Goed gesmurft’ het Spel van het jaar:

“Grote Smurf komt samen met Homnibus en Moeder Natuur langs in het lokaal. Hij vertelt dat al de smurfen gevangen zijn door Gargamel. Omdat hij het beu is elke keer opnieuw alle smurfen te gaan bevrijden, heeft hij beslist om een nieuw dorp te bouwen ver weg van Gargamel. Homnibus (een magiër die goed bevriend is met Grote Smurf) en Moeder Natuur (zij bepaalt de seizoenen) willen allebei dat het nieuwe dorp bij hen in de buurt wordt gebouwd. De Grote Smurf beslist dat hij het dorp zal bouwen bij diegene die het meeste smurfen kan vinden. “

Page 21: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

21

WERKEN IN DE JEUGDSECTOR?Op www.jeugdwerkjobs.be vind jij misschien wel dé jeugdwerkjob van je leven? Als vrijwilliger, jobstudent of voltijdse beroepskracht. Snuffel door de categorieën en solliciteer vandaag nog. Als jeugdorganisatie kun je ook jouw vacatures toevoegen.

www.jeugdwerkjobs.be

Page 22: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

22

DE ULTIEME GIDS VOOR KAMPKOKS“Leider, wat eten we vandaag? Alweer spaghetti?”

Dankzij www.kokenopkamp.be behoren dergelijke situaties op kamp of op weekend definitief tot het verleden.

Facebook.com/ikgakokenopkamp

Blijf via Facebook op de hoogte van de beste recepten voor op kamp

www.kokenopkamp.be

Page 23: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

23

DE MEDIAHELPDESK VOOR JEUGDWERKERSHoe krijg je meer volgers op Twitter? Hoe beveilig je je computer tegen dieven? Hoe werk je met HTML5 en CSS3? En wat moet je doen als je website plots offline is?

Het zijn maar enkele van de vele vragen waar je als jeugdwerker in de mediahelpdesk een antwoord op krijgt.

Vind je iets niet terug in de helpdesk? Dan kun je via een handig invulformulier jouw vraag aan de medewerkers van Mediaraven bezorgen. En dan krijg je zo snel mogelijk een persoonlijk antwoord op je vraag.

Heb je een vlotte pen? En ben je helemaal into Facebook, Twitter, YouTube en co? Op www.mediahelpdesk.be verschijnen wekelijks nieuwe artikels die jeugdwerkers op weg zetten om met nieuwe media aan de slag te gaan.

Iets voor jou? Stuur een mailtje naar [email protected]

“Bij Mediaraven kan ik zorgeloos mijn ei kwijt. Als ik teksten schrijf voor de Mediahelpdesk, krijg ik ondersteuning van een krachtig team van beroepskrachten én andere vrijwilligers”

Katrien (27)

www.mediahelpdesk.be

Page 24: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

24

JEUGDWERK IN JOUW BUURTOp zoek naar het telefoonnummer van de plaatselijke jeugddienst? Of het adres van de Vlaamse Jeugdraad? Op www.jeugdorganisaties.be vind je de gegevens terug van meer dan 6000 organisaties in Vlaanderen. Staat jouw jeugdorganisatie er al tussen?

Al die adresgegevens kun je ook opvragen via een handig kaartje van jouw streek, stad, provincie… Zo vinden ouders en nieuwe leden nog gemakkelijker jouw vereniging terug.

www.jeugdorganisaties.be

Page 25: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

Koken op kamp

Spelen

Jobs

Helpdesk

Regels

Jeugdwerkzoeker

Apestaartjaren

Nieuwsplatform

Byte Me!

H O M E / REG E L S / PARTN E RS

POLICY - DISCLAIMER - COPYRIGHT - © 1996-2012 Mediaraven vzw - MadebyHanna

O NZ E AN D E RE S ITE S

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Organen van een vzw

Opdat een VZW naar behoren zou kunnen werken, moeten taken en

bevoegdheden duidelijk verdeeld zijn. Zowel de interne werking moet

verzekerd zijn, maar ook naar buiten toe heb je structuren nodig om de

vzw te vertegenwoordigen in het rechtsverkeer.

De wetgeving voorziet hierin door twee organen te verplichten, maar

ook door de mogelijkheid open te laten andere organen in het leven te

roepen.

Vrijwilligers-vergoeding

Een aantal organisaties kiest ervoor om de inzet van hun vrijwilligers

te waarderen door hen een vergoeding toe te kennen.Er zijn

verschillende mogelijkheden toegelaten om dit te doen en de wet is

niet altijd even duidelijk. In deze fiche willen we kort het fiscale en

financiële luik van de vrijwilligersvergoeding aanstippen.

BTW en het jeugdwerk

Jeugdwerkinitiatieven stellen zich wel vaker de vraag of zij vallen

onder belastingvrijstellingen. Ook als het gaat over BTW. BTW-plichtig

zijn is geen keuze die je maakt. Maar wanneer je wel of niet

BTW-plichtig bent is vaak moeilijk te bepalen... daarom willen we je

met deze fiche op weg helpen.

Billijke vergoeding

Zeker en vast al eens gehoord van SABAM. Dat is echter niet het enige

waarmee je rekening moet houden als je muziek afspeelt, wanneer je

een activiteit organiseert. Er is ook nog de billijke vergoeding die de

rechten van de uitvoerders en producenten beschermt.

Seksualiteit en minderjarigheid

Seksuele handelingen zijn strafbaar als één van de partijen er niet mee

heeft ingestemd of niet kon mee instemmen vanwege leeftijd,

bevattingsvermogen, overmacht of dwang. De leeftijd speelt hierin een

belangrijke rol, want sommige feiten zijn alleen strafbaar wanneer er

een jongere onder een bepaalde leeftijd bij is.

Portretrecht

Het portretrecht is een bijzondere beperking van het auteursrecht en

vloeit voort uit de wet op de privacy. Het geeft geportretteerde

personen onder bepaalde voorwaarden het recht zich te verzetten

tegen publicatie van hun portret. De fotograaf heeft het auteursrecht

op de door hem gemaakte foto van een persoon, maar mag deze foto

niet in alle gevallen publiceren.

Smidsestraat 130

9000 Gent

09 231 82 70

[email protected]

Regels zijn er om

te volgen!

Login

ZoekenMediaraven Koken op kamp Spelen

JobsRegels Organisaties Portfolio Helpdesk

Mediaraven Koken op kamp SpelenJobs

Regels Organisaties Portfolio Helpdesk

25

Hoe richt je een vzw op? Mag je kippen houden op kamp? Of de foto’s van op kamp zomaar gebruiken voor je promotiefolder?

Als jeugdorganisaties moet je je aan de regels houden. Maar die zijn niet voor elke beginnende jeugdwerker even duidelijk. En van sommige wetten en regels wist je misschien niet eens dat ze bestonden?

Mediaraven, De Ambrassade, VDS, VVJ en Formaat hebben daarom de belangrijkste regels en richtlijnen op een rijtje gezet en verzameld op www.jeugdwerkregels.be

www.jeugdwerkregels.be

Page 26: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

26

ONS TEAM

Andy Demeulenaere Coördinatie

[email protected]

Pia Pauwels Administratie

[email protected]

Jonas Borms Redactie

[email protected]

Wouter De Meester Beleid

[email protected]

Kristof D’hanens Communicatie & Nieuwe Media [email protected]

Annelies Droesbeke Mediaproducties

[email protected]

Marieken Dewitte Vorming & Workshops

[email protected]

Page 27: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

27

Delphine Bastien Projecten

[email protected] Mattias Michaux Hosting & Websites

[email protected]

Lies Lamoen Websites

[email protected]

Thomas Rumbaut Hosting & Ondersteuning

[email protected]

Wim De Craene Websites

[email protected]

Wouter Messiaen Websites

[email protected]

Wing Leung Websites

[email protected]

Page 28: AMediaraven anbod Voorjaar 2013

28

ONZE WEBSITES OP EEN RIJTJE

VU: Andy Demeulenaere | Smidsestraat 130 – 9000 Gent | 09 231 82 70 – www.mediaraven.be