Fleetwise Magazine voorjaar 2013

68
#3 mei 2013 Pon Fleetsales FLEET Wise DUURZAME MOBILITEIT de grootste trends AUDI A6 klaar om zaken te doen FIETS VAN DE ZAAK met Gazelle Collectief MOBILITEITSBUDGET meer vrijheid, minder kosten LANG LEVE DE LAGE BIJTELLING 14% en 20%-aanbod fors uitgebreid

description

Lang leve de lage bijtelling Duurzame mobiliteit: de grootste trends Audi A6: klaar om zaken te doen Fiets van de zaak met Gazelle Collectief Mobiliteitsbudget: meer vrijheid, minder kosten

Transcript of Fleetwise Magazine voorjaar 2013

Page 1: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

#3 mei 2013 Pon Fleetsales

FleetWise

Duurzame mobiliteit de grootste trends auDi a6 klaar om zaken te doenFiets van De zaak met Gazelle Collectief mobiliteitsbuDget meer vrijheid, minder kosten

Lang Leve de Lage bijteLLing14% en 20%-aanbod fors uitgebreid

Cover_donkerder.indd 1 18-04-13 14:40

Page 2: Fleetwise Magazine voorjaar 2013
Page 3: Fleetwise Magazine voorjaar 2013
Page 4: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

4 ~ FleetWise

04-05-Entree.indd 4 18-04-13 12:15

Page 5: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 5

2018. Een belangrijk punt aan de horizon voor de Volkswagen Groep. Over 5 jaar wil het consortium ’s werelds groenste autofabrikant zijn. Dacht menigeen een aantal jaar geleden nog dat de productportfolio voornamelijk met 100% elektrisch aangedreven auto’s gevuld zou zijn, anno 2013 ligt dat genuanceerder.

Het ‘elektrische’ vergezicht heeft plaatsgemaakt voor een realistischer blik op schoon en duur-zaam rijden. Elektrisch rijden is daarin zeker niet weg te denken, zo verwachten we veel van de Volkswagen e-up! (later dit jaar) en e-Golf (2014), maar waarschijnlijk is dat mengvormen zoals de plug-in hybride - met zowel een traditionele verbrandingsmotor als een elektromotor aan boord – ook een prominente rol gaan vervullen. De conventionele verbrandingsmotor heeft namelijk de komende jaren nog voldoende bestaans-recht, al dan niet in combinatie met alternatieve aandrijvingen of brandstofsoorten (groen gas). Motoren worden steeds efficiënter en carrosserieën rap lichter. Nieuwe modellen - van Audi tot Porsche en van SEAT tot ŠKODA - zijn tot wel 25% zuiniger dan hun voorganger. Concreet vertaalt dat zich naar een behoorlijk aantal modellen in ons aanbod dat kan wedijveren met de steeds strengere emissienormen. Om tegenwoordig voor 14% fiscale bijtelling in aanmer-king te komen mag de uitstoot voor dieselmotoren niet meer dan een luttele 88 g/km bedragen. Dankzij verdere technologische aanpassingen vallen sinds kort de vijfdeurs SEAT Ibiza Ecomo-tive, de ruime SEAT Ibiza ST Ecomotive, de vijfdeurs Volkswagen Polo BlueMotion en de ŠKODA Fabia binnen die magische emissiegrens. Allemaal worden ze beloond met 14% fiscale bijtelling. Klaar om de zakelijke toppers van 2013 te worden, zeker omdat ze zijn uitgerust met tal van extra’s.

Eveneens nieuw binnen de categorie van 14% fiscale bijtelling zijn de Volkswagen Golf Blue Motion en de ŠKODA Octavia Hatchback en Combi Greenline. In een speciale bijtellingsspecial stellen we het complete aanbod van meer dan 40 bijtellingsvriendelijke zakelijke toppers - 14 én 20% - aan u voor. In dit magazine zult u ook vaak de term groen gas, de groenste brandstof van dit moment, zien terugkomen. Het is één van de alternatieve brandstofsoorten van de toekomst, die wij steeds vaker gaan inzetten. Dankzij het revolutionaire MQB-platform is het inbouwen van groen gas-tanks een stuk aantrekkelijker geworden. Het resulteert in een hele reeks groen gas-voertuigen die de komende tijd hun opwachting zullen maken. Na de Volkswagen up! EcoFuel volgen binnenkort de Volkswagen Golf EcoFuel en groen gas-modellen van Audi, SEAT en ŠKODA.

Een aantal van de modellen waarover u leest, kunt u ook zelf aan de tand voelen. Want voor een proefrit meldt u zich simpel aan op www.fleetwise.nl/extra. Daar vindt u bovendien tal van andere interessante extra’s uit dit magazine. Ik wens u veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,Eugène Krabbenborg

Eugène KrabbenborgDirecteur Fleetsales, Pon

DE toEKomst is nu

[email protected]

EntrEE

04-05-Entree.indd 5 18-04-13 13:56

Page 6: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

6 ~ FleetWise

COLOFON

FLEETWise #3 mei 2013

Fleetwise is een uitgave van Pon Fleetsales met een bijdrage van

Volkswagen Pon Financial Services.

Productie en realisatie Pelican Custom BVPostbus 69530, 1060 CN Amsterdamwww.pelicancustom.nlCoen Braber – ComicHouse, Fjodor Buis, Albert-Jan Cornelissen, Jens Holierhoek, David de Jong,Mark Litjens, Robbert Jan Metselaar, Sander Nagel, Guus Peters, Niek Schenk, Jeannette Stavorinus,Ingmar Timmer, Daniëlle van Tol, Mario Vos, Marieke de Vries

Verantwoordelijke namens Pon FleetsalesMirjam Lingen

Verantwoordelijke namens Volkswagen LeasingSaskia van Doorn

Art directionNicky Schouten

EindredactieMarike Popma

Lithografi eTrue Colours Nederland

AdvertentieverkoopPelican Custom BV Amsterdam,Paul Laurey, 020-7581000

www.fl eetwise.nlinfo@fl eetwise.nl

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder vooraf-gaande schriftelijke toestemming van de uitgever of auteursrechthebbenden worden overgenomen of vermenigvul-digd. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

#3 mei 2013 Pon Fleetsales

FleetWise

Duurzame mobiliteit de grootste trends auDi a6 klaar om zaken te doenFiets van De zaak met Gazelle Collectief mobiliteitsbuDget meer vrijheid, minder kosten

Lang Leve de Lage bijteLLing14% en 20%-aanbod fors uitgebreid

Cover.indd 1 12-04-13 14:13

8 START Een Porsche uit de vriezer, kijken door een

Audi en slapen in een Volkswagen. De nieuwste lifestyle-producten en het laatste autonieuws.

12 TRENDS IN GROENE MOBILITEIT

Hoe ontwikkelt elektrisch rijden zich? En welke rol kunnen alternatieve brandstof-fen spelen? Fleetwise brengt de tendensen in duurzame mobiliteit in kaart.

20 AUTOTEST: VOLKSWAGEN UP! ECOFUEL

De Volkswagen up! EcoFuel rijdt op het schone en voordelige aardgas. We namen de compacte stadsauto mee voor een kennismaking.

22 AUTOTEST: ŠKODA OCTAVIA De nieuwe ŠKODA Octavia is groter, ruimer, zuiniger en luxer dan ooit. En heel belangrijk, zowel de Hatchback als de Combi is er met 14% bijtelling.

26 VERDIEPING Met het mobiliteitsbudget vullen uw medewerkers zelf de zakelijke kilometers in. Zij de keuzevrijheid, u de kostenreductie.

32 INTERVIEW: ANDRE BOLHUIS Als voorzitter van NOC*NSF kijkt André

Bolhuis terug op 25 jaar Volkswagen als olympische auto. Over het belang van goed vervoer als voorwaarde voor een topprestatie.

36 FLEETDUEL Vrije merkkeuze of juist merkbeperking bij

het bepalen van de auto van de zaak? Jack Knol van Capgemini Nederland vergelijkt met Sietse Langevelt van itsme hun compleet verschillende wagenparken.

40 PON PRODUCT Scheepsmotorenleverancier Bolier breidt zijn

dienstverlening langzaam uit volgens de alles-onder-één-dak fi losofi e.

42 BIJTELLINGSVRIENDELIJK De selecte groep zakelijke modellen met 14% en 20% bijtelling is flink uitgebreid.

We stellen het complete aanbod aan u voor.

FLEETWise #3 mei 2013

32

22

20

06-07-inhoudNEW.indd 6 18-04-13 12:16

Page 7: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

INHOUD

50 EERSTE INDRUK: SEAT LEON

De beauty & the brains in één. Dat is de nieuwe SEAT Leon. SEAT lanceert de Leon SC met een uitgebreide selectie state-of-the-art infotainment-systemen en een uitgebalanceerd design.

52 SLEUTELMOMENT Even rustig de sleutels in ontvangst

nemen van de 169 nieuwe Volkswagen Crafters is er bij Sandd niet bij. De ambitieuze zakelijke postbezorger gaat gelijk op weg om de poststukken op tijd te bezorgen.

54 UITGELICHT De gemiddelde route van huis naar

kantoor is nog geen 14 kilometer. Met een (elektrische) Gazelle van de zaak wordt het een fi etsafstand.

59 COLUMN ‘Weet je waar ik van hou?’ zei ze.‘Nou?’

‘Van douchen. Lang douchen.’ Bart Chabot ziet een bijzondere liefdesrelatie tot stand komen op een druk Scheve-nings terras.

60 SERVICE De beste managementboeken, de

automotive agenda, opmerkelijke cijfers en 50 jaar Porsche 911. En nog veel meer service nieuws.

66 AUTOLIEFDEAutojournaliste Viola Robbemondt kan ’s nacht wakker gemaakt worden voor de 24 uur van Le Mans en de Porsche Cayman.

26

36

42

8

FleetWise ~ 7

06-07-inhoudNEW.indd 7 18-04-13 13:58

Page 8: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

OORVERBLINDEND Kussens van warmtegevoelig schuim die zich aan uw oor aanpassen, speciaal ontwikkelde akoestische stof en een opvouwbaar ontwerp. Deze eigenschappen maken de P3 van Bowers & Wilkins een hoogvlieger op het gebied van hoofdtelefoons. De geluidskwaliteit is loepzuiver, en door de speciale beschermhoes laat de P3 zich overal mee naartoe nemen. Fleetwise mag een P3 weggeven. Wilt u hier kans op maken? Ga dan snel naar www.fl eetwise.nl/extra.

EEN AUDI OP UW NEUS Dat Audi een innovatief merk is, wisten we al. Dat hun zonnebrillen van eenzelfde kwaliteit zijn, nog niet. Deze stijlvolle en hippe bril is gemaakt van zilverkleurig verenstaal. De glazen hebben een hoge beschermingsfactor en de bril kan zeer plat opgevouwen worden.

199 euro | www.bowers-wilkins.nl

259 euro | verkrijgbaar bij de Audi-dealer

CAMPER OF TENT Ga terug naar de jaren 70 met deze originele Volkswagen Campertent. De tent is een op ware schaal gemaakte replica van de Volkswagen T1 Campervan uit 1965. De binnenkant bestaat uit twee aparte slaapruimten. Geschikt voor 4 personen.

399 euro | verkrijgbaar bij de Volkswagen Bedrijfswagen-dealer

8 ~ FleetWise

WIN

08-13-Start-DEF_mp.indd 8 18-04-13 12:17

Page 9: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

START

Alleen al voor deze hoes zou u een iPad moeten kopen! Handgemaakt van Italiaans leer, met een vakje voor visitekaartjes en in drie verschillende posities te gebruiken; om te typen, video’s te bekijken of als fotolijst.

I-LEATHER

225 euro | www.travelteq.com

PORSCHE IN DE VRIEZER

Waarom kubusvormige ijsblokjes gebruiken om uw drank te koelen als dit ook kan met

ijsblokjes in de vorm van de Porsche modellen 911, Cayman, Cayenne en Panamera? Na een rit

in de vaatwasmachine kunt u de blauwe siliconen ijsblokjesvorm in de diepvries parkeren.

11 euro | www.porsche.nl

399 euro | www.fatboy.com

HANGMAT 2.0Schommel in slaap op deze luxe lounge-hangmat,die in maar liefst 14 verschillende kleuren leverbaar is. De robuuste standaard en water- en vuilafstotende hangmat zijn makkelijk te vervoeren met de bijgeleverde draagtas. Geschikt voor 1 tot 3 personen. Draagvermogen: 200 kilo.

FleetWise ~ 9

08-13-Start-DEF_mp.indd 9 18-04-13 12:21

Page 10: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

10 ~ FleetWise

VOLOP KEUZE VOOR DE AUDI A6Sport, Comfort, Sound, Assist en Connect. De Audi A6 is met vijf nieuwe pakketten helemaal aan de individuele voorkeur aan te passen. En het mooie is, ze zijn ook nog eens onderling te combineren of aan te vullen met tal van extra’s. Het Audi Sport-pakket versterkt het sportieve karakter van de Audi A6 met onder meer een sportonderstel, sportstoelen, lichtmetalen vijfspaaks velgen en een multifunctioneel driespaaks sportstuurwiel. En het Connect pakket combineert telefoon online met MMI navigatie Plus. Zo biedt elk pakket zijn eigen extra’s. De pakketprijzen variëren van 1.295 tot 2.295 euro, waarmee het voordeel oploopt tot liefst 54%.

AUTO VAN HET JAAR Met de titel ‘Auto van het jaar 2013’ is de Volkswagen Golf 2013 meer dan uitstekend begonnen. De internationale vakjury kroonde de nieuwe Golf tot winnaar, met meer dan het dubbele aantal punten dan de nummer twee. De zevende generatie van de Golf dankt zijn zege onder meer aan zijn enorme arsenaal aan duurzame technieken, het hoge veiligheidsniveau en de goede prijs-kwaliteitverhouding. Opvallend is dat de nieuwe Golf groter en ruimer is dan zijn voorganger en tegelijkertijd tot 23 procent zuiniger. Het gewicht nam tot 100 kilo af, de stroomlijn werd geperfectioneerd, net als de effi ciency-verhogende BlueMotion Technologies. De Auto van het Jaar 2013 is er al vanaf 18.790 euro.

FAMILIE-UITBREIDING Traditiegetrouw komt de nieuwe Golf nooit alleen. Voor wie nog net even meer kracht en sportiviteit wil, zijn de nieuwe Golf GTI en Golf GTD sinds dit voorjaar leverbaar. De GTI is krachtiger dan ooit: er is een versie met 220 pk én een performance-GTI met 230 pk. Op ander vlak is het model ook ongeëvenaard. Het fabrieksverbruik van 1:16,7 is 18 procent zuiniger dan de vorige GTI. Het topmodel binnen de dieselrange – Golf GTD – koppelt 184 pk aan een gemiddeld fabrieksverbruik van 1:23,8 (4,2 l/100 km; CO2: 109 /km). Heel aantrekkelijk voor de zakelijke rijder is dat de bijtelling slechts 20 procent bedraagt.De aanvulling van het toch al rijke Golf-modelaanbod gaat voorlopig nog wel even door. Binnen een jaar volgen de nieuwe Golf BlueMotion (al te bestellen vanaf 25.490 euro), de Golf EcoFuel (aardgas), elektrische e-Golf en Golf plug-in hybride.

Benieuwd naar de Auto van het Jaar op aardgas? Op www.fl eetwise.nl/extra ziet u hoe kans maakt op een proefrit met de Golf EcoFuel. Misschien rijdt u als een van de eersten in Nederland dit gloednieuwe model.

08-13-Start-DEF_mp.indd 10 18-04-13 15:29

Page 11: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 11FleetWise ~ 11

SPORTIEF ÉN ZUINIGNormaal een lastige combinatie: uiterst sportief zijn én heel zuinig. De Volkswagen Polo BlueGT weet de twee uitersten echter uitstekend te verenigen. Met een topsnelheid van 210 km/uen een sprint van 0 naar 100 km/u in 7,9 seconden is de BlueGT ongetwijfeld de snelste zakenauto in zijn klasse. Maar de Polo BlueGT heeft ook een zeer zuinige kant als je zijn prestatiepotentieel niet volledig benut. Dankzij zijn cilinderuitschakeling is namelijk een gemiddeld fabrieksverbruik van 4,6 l/100 km realiseerbaar. De BlueGT (vanaf 20.650 euro) is uitgerust met onder meer 17-inch lichtmetalen velgen, achterspoiler, sideskirts en een met leer bekleed sportstuur. En hij valt in de voordelige bijtellingcategorie van 20 procent.

SEAT EXEO GAAT ZAKELIJK

De SEAT Exeo windt er geen doekjes meer om: de zakelijke middenklasse behoort defi nitief tot zijn natuurlijke habitat. Voortaan prijken alleen nog

de Businessline High en Businessline Executive op de overzichtelijke prijslijst. De twee nieuwe uitvoeringen hebben duidelijk een zakelijke insteek.

De Exeo Businessline High geldt als ‘instapmodel’, al is die term behoorlijk misleidend. De rijke uitrusting is namelijk bepaald niet alledaags. Aan boord vindt u onder meer een radio/navigatiesysteem SEAT Media E, bi-xenon koplampen met LED-verlichting voor en achter, 16-inch lichtmetalen velgen, bluetooth en getinte ruiten en parkeersensoren achter. De Exeo Businessline Executive is bijkans nog vollediger. Boven op de uitrusting van de High voegt de Executive parkeersensoren

vóór, bluetooth, sportstoelen en een sportonderstel en side-skirts. Afhankelijk van de motorisering meet de diameter van de velgen 17-inch. 18-Inch exemplaren,

net als het zwarte leerpakket en een winterpakket, zijn optioneel leverbaar.De beide SEAT Exeo Businessline-uitvoeringen zijn leverbaar in combinatie met

diverse krachtige en effi ciënte benzine- en dieselmotoren vanaf 32.900 euro.

Het is nog even wachten tot volgend jaar, maar dan mag de nieuwe Porsche Macan uit zijn kooi. De Macan – Indonesisch voor 'tijger' – combineert souplesse, kracht en dynamiek en wordt na de Cayenne de tweede SUV in het Porsche-gamma. De Macan is nadrukkelijk compacter dan de Cayenne. De SUV zal in de fabriek in Leipzig geproduceerd worden.

MACAN

START

08-13-Start-DEF_mp.indd 11 18-04-13 12:22

Page 12: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

12 ~ FleetWise

IN DE PLUS De kosten laag houden is voor elke ondernemer anno 2013 van levensbelang. Volkswagen Bedrijfswagens helpt een handje mee met de Transporter Baseline Plus. Zoals de ‘plus’ al impliceert, heeft deze Transporter dezelfde functionele eigenschappen als de Baseline, maar voegt daar iets extra’saan toe. Een essentieel pluspunt is dat de motoren standaardvoorzien zijn van BlueMotion Technology; een brandstof-besparende technologie, die dus kostenbesparend werkt. Verder bestaat de standaarduitrusting van de Baseline Plus uit onder meer een elektrisch pakket en radiovoorbereiding.

TRANSPORTER OP AARDGASEveneens fi nancieel voordelig voor uw onderneming kan het zijn om uw Transporter 2.0 L benzinemotor om te laten bouwen, waardoor hij geschikt is voor het rijden op aardgas; gewoon via uw offi ciële Volkswagen bedrijfswagendealer. Aardgas is op dit moment een van de schoonste, goedkoopste en meest duurzame brandstoffen voor mobiliteit.

KLAAR OM ZAKEN TE DOEN: AUDI A4 EN AUDI A6 BUSINESS EDITIONDe Audi A6 Business Edition is uitermate goed uitgerust om zakelijk het verschil te maken. Alle voorwaarden om comfortabel van afspraak naar afspraak te reizen zijn aanwezig. Van de intelligente MMI navigatie tot telefoonvoorbereiding en van Audi parkeerhulp tot metallic- of pareleffect lak. De Audi A6 Business Edition (Limousine en Avant) is leverbaar in combinatie met diverse motoren en verschillende transmissies. De vanafprijs bedraagt 48.550 euro.

De Audi A4 is sinds kort ook als Business Edition verkrijgbaar. Daarmee schaft u zich een zeer gunstige uitvoering aan, met tal van opties. Om er een paar te noemen: MMI navigatie, 17 inch lichtmetalen velgen, Xenon plus verlichting, parkeerhulp achter en metallic lak. De zakelijke uitvoering is verkrijgbaar op de A4 1.8 TFSI met 170 pk en de A4 2.0 TDi met 143 pk. De A4 Business Edition is verkrijgbaar vanaf 32.800 euro.

08-13-Start-DEF_mp.indd 12 18-04-13 14:00

Page 13: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 13

De Toledo is terug. Tussen 1991-2009 verschenen er drie generaties van het model, maar de laatste jaren was het even stil. Zijn comeback verloopt in stijl. De nieuwe Toledo laat zich namelijk omschrijven als een sportief gelijnde 5-deurs hatchback. Hij maakt veel indruk met zijn overvloed aan ruimte. Standaard kan er al 550 liter aan bagage mee, terwijl met de achterbank neergeklapt het volume vergroot wordt naar liefst 1.490 liter. Zoveel ruimte is normaal alleen voorbestemd voor stationwagons, al zult u die niet zo snel vinden voor een vanafprijs van 14.950 euro. Voor de leaserijder is er de Toledo Businessline High (vanafprijs 19.590 euro). Standaard is de uitvoering voorzien van onder meer Climatronic, 16-inch lichtmetalen velgen, cruise control, SEAT Media System navigatie en achter parkeersensoren en getinte ramen.

START

DALING CO2-UITSTOOT ZET DOORHet Nederlandse wagenpark zet rasse schreden in het verlagen van de gemiddelde CO2-uitstoot. Volgens Bovag-RAI stootten alle nieuw verkochte modellen het afgelopen jaar gemiddeld 125 (benzine) en 109 (diesel) gram CO2 per gereden kilometer uit. Dat is ruim onder de door de EU opgelegde eis van 130 gram per kilometer in 2015. Ter illustratie: in 2010 lag de gemiddelde emissie van nieuw verkochte benzine- en dieselmodellen op respectievelijk 139 en 126 gram CO2 per kilometer.

De Audi A1 Admired is zo bewon-derenswaardig dat hij alleen in een beperkte oplage beschikbaar is. Voor een bijtellingsvriendelijke meerprijs van slechts 1.000 euro is de Admired-uitvoering namelijk voorzien van metallic lak (Gletsjerwit, Misanorood, IJszilver of Phantomzwart), zwarte dakbogen, een S line exterieur, 17-inch lichtmetalen velgen, een hoogglans zwart pakket met zwarte buitenspiegels en uitlaateindstuk, ventilatie-uitstroomopeningen in de kleur van de carrosserie, multifunctioneel sportstuur, radio concert, een Connectivity pakket en handbediende airconditioning. De Audi A1 Admired is er met de 1.2 TFSI benzinemotor met 86 pk of de 1.6 TDI dieselmotor met 90 pk. Beide vallen in de 20%-categorie van de fi scale bijtelling. Vanaf 19.900 euro (Sportback: 20.490 euro) staat hij voor de deur.

KIJK VOOR

HET LAATSTE

NIEUWS OP

WWW.FLEETWISE.NLBACK IN BUSINESS

BEWONDERENDE BLIKKEN

08-13-Start-DEF_mp.indd 13 18-04-13 12:22

Page 14: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

TRENDS IN DUURZAME MOBILITEIT

14 ~ FleetWise

14-18-Emobiliteit_mp.indd 14 18-04-13 12:25

Page 15: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

groen

FleetWise~ 15

Duurzaamheid in mobiliteit. Wagen-parkbeheerders gebruiken die woordcombinatie regelmatig. Toch is de groene kijk op mobiliteit een relatief nieuw fenomeen. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Fleetwise brengt de vier belangrijkste tendensen in kaart. Tekst – Jens Holierhoek

Binnenkort rijdt hij misschien naast u: de tweezits Volkswagen XL1. De Plug-In Hybride is met een gemiddeld verbruik van 1:111 de zuinigste productieauto ter wereld.

14-18-Emobiliteit_mp.indd 15 18-04-13 12:25

Page 16: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

16 ~ FleetWise

TREND 1: Alternatieve aandrijvingen en brandstofsoorten hebben de toekomstIn ‘Elektrisch Rijden in de versnelling’, het beleidsplan van het Ministerie van Econo-mische Zaken omtrent elektrisch vervoer voor de periode 2011-15, stelt het Ministerie ambitieuze doelen. In 2012 zouden er in Nederland 200.000 elektrische voertuigen moeten rondrijden, en in 2025 zelfs 1 miljoen. Elektrisch rijden heeft de toekomst, maar in welke vorm? Het lijkt er steeds sterker op dat de 100% elektrisch aangedreven auto niet de populariteitsprijs gaat winnen. Audi-voorman Rupert Stadler: “Momenteel is de elektrische auto nog niet aantrekkelijk. De reikwijdte is gering, de laadinfrastructuur nog onvol-doende en de aanschafprijs te hoog. Daar komt bij dat de conventioneel aangedreven auto’s ook steeds zuiniger worden.” Recent publiceerde KPMG Automotive een wereld-wijd onderzoek dat Stadlers visie onder-streept. Uit de resultaten blijkt dat 36% van de 200 geïnterviewden – allen vooraan-staande directeuren in de auto-industrie – verwacht dat plug-in hybrides de populairste

vorm van elektrisch autovervoer zal zijn in 2018. Slechts 11% ziet die rol weggelegd voor volledig elektrisch aangedreven auto’s. Een plug-in hybride is voorzien van zowel een traditionele verbrandingsmotor als een elektromotor. Volgens de autofabrikanten-organisatie ACEA werden in Nederland het afgelopen kalenderjaar 502.544 nieuwe auto’s verkocht. Daarvan waren er 5.155 elektrisch. Slechts 16,2% van dat aantal is volledig elektrisch aangedreven.

IN DE KINDERSCHOENENOpvallend is dat er in Frankrijk en Duitsland – naast Nederland de andere voortrekkers in de EU op het gebied van elektrisch rijden – het aandeel volledig elektrische modellen veel groter is. Volgens de ACEA is in Frankrijk 89,6% en in Duitsland 71,1% van de elektri-sche voertuigen volledig elektrisch aan-gedreven. Het grote verschil met Nederland is te verklaren door het unieke fi scale regime dat wij kennen, waarbij plug-in hybride voertuigen fi scaal gelijkgeschakeld zijn aan volledig elektrische voertuigen. Is er, gezien de Franse en Duitse cijfers, dan toch hoop voor de 100% elektrisch aangedreven auto?Feit is dat de markt nog in de kinderschoenen staat. In Europa werden er het afgelopen jaar 27.416 elektrische auto’s verkocht. Op een totale markt van bijna 12 miljoen auto’s bedraagt het aandeel dus slechts 0,25%; onvoldoende steun in de rug voor de volledig elektrisch aangedreven auto, zo lijkt. Er is gewoon nog tijd nodig om technisch en infrastructureel volwassen te worden. Zeker is dat op langere termijn de alternatieve aandrijving stand zal houden omdat afne-mende beschikbaarheid van olie en druk op een verlaging van de CO2-uitstoot niet zullen verdwijnen. Daarom is er ook zeker

“HET IS NIET ONDENKBAAR DAT ERIN ONS LAND OP TERMIJN 200.000 GROEN GAS-VOERTUIGEN RONDRIJDEN”

een rooskleurige toekomst voor alternatieve brandstofsoorten weggelegd. Volgens het Rapport Groen gas in verkeer en vervoer van Onderzoeksbureau Ecorys is het niet ondenk-baar dat er in ons land op middellange tot lange termijn 200.000 groen gas-voertuigen zullen rondrijden, al dan niet in combinatie met een alternatieve aandrijfl ijn.

POPULAIRSTE VORM VAN ELEKTRISCH AUTOVERVOER IN 2018

2012* 2013*Plug-in hybride 21% 36%

Non-plug-in hybride 26% 20%

Range extender 18% 17%

Brandstofcel 20% 17%

100% elektrisch 16% 11%

*De antwoorden van ’s werelds meest invloedrijke

automotive bestuurders in het onderzoek van 2013

zijn afgezet tegen hun antwoorden van een jaar eerder.

Bron:

KPMG’s Global Automotive Executive Survey

De Audi A1 e-tron wordt opgeladen. Met het conceptmodel doet Audi onderzoek naar elektrische aandrijvingen.

Rupert Stadler presenteert de Audi A3 e-tron

14-18-Emobiliteit_mp.indd 16 18-04-13 12:25

Page 17: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 17

GROEN

TREND 2: Tank-to-wheel maakt plaats voor well-to-wheelElektrisch rijden betekent nul gram CO2-emissie. Helemaal waar. Als je de conventionele manier van berekenen hanteert tenminste. Volgens de zogenaamde tank-to-wheel rekenformule is een 100% elektrische auto de schoonste. Vanuit CO2-oogpunt is het realistischer om de well-to-wheel methode te hanteren. Daar-bij wordt vanaf de bron, dus inclusief productieproces, distributie en transport de CO2-emissie berekend, naast het gebruik wel te verstaan. Dan blijkt opeens dat de groen gas-auto als schoonste uit de bus komt. Volgens Onderzoeksbureau Ecorys, die zich baseerde op cijfers van TNO/CE, stijgt de CO2-uitstoot van de elektrische auto naar tussen de 75 en 90 gram per kilometer als je het via de well-to-wheel methode berekent. Een groen gas-voertuig duikt dan van 120-145 gram (tank-to-wheel) naar 30 tot 55 gram

volgens de well-to-wheel berekening. Groen gas is zo schoon in de well-to-wheel berekening door twee factoren. Groen gas wordt lokaal geproduceerd en de afvalbio-massa waarvan het gemaakt wordt, haalde CO2 uit de lucht tijdens de groei. Elektrisch rijden zou schoner kunnen zijn als de methode om elektriciteit op te wekken groener zou zijn. Zolang vooral olie en kolen in elektriciteitscentrales verbrand worden, is elektrisch rijden een stuk minder schoon dan gesuggereerd.

TREND 3: Van bezit naar gebruik Een bedrijf dat kosten wil besparen en tege-lijkertijd wil verduurzamen door middel van mobiliteitsoplossingen, koos in het verleden om (een deel van) het wagenpark te vervangen voor zuinige modellen. Een typisch geval van het kijken naar bezit. Alle medewerkers die vaak buiten de deur waren, werd mobiliteit gegarandeerd door een auto van de zaak. Volgens woordvoerder Jacques Geijsen van Pon wordt er tegenwoordig vanuit een compleet andere invalshoek gekeken naar de inzet van mobiliteitsoplossingen. “Er is een verschuiving zichtbaar naar ‘welke kilometers worden er gemaakt, en hoe zijn deze in te vullen’. Een auto voor alle typen gebruik maakt plaats voor welk gebruik past bij welk type auto”. Pon Fleetsales licht de mobiliteitsgewoontes van een bedrijf door om zo inzichtelijk te maken hoe de kilometers het best ingevuld kunnen worden en hoeveel kosten dat bespaart. “Met het mobiliteitsbudget [lees verder op pagina 26 – red.] stimuleer je werknemers om zelf de beste mobiliteits-vorm te kiezen. Maar ook het nieuwe werken, of auto-delen zijn vormen van slimme mobili-teit”, aldus Geijsen. Iemand die dicht bij zijn werk woont of veel binnenstedelijke kilome-ters maakt, zou bijvoorbeeld best af en toe de fi ets kunnen gebruiken in plaats van de leaseauto. En van stadscentrum naar stadscentrum reizen is vaak het meest effi ciënt per trein. Binnen het gekozen raamwerk is het zaak het wagenpark in te vullen met schone voertuigen. Ook weer volgens het principe: ‘welke autokilometers worden er gemaakt, en hoe zijn deze in te vullen’. Alleen zo kan bepaald worden, met de kosten meegewogen, welk percentage van de vloot bestaat uit groen gas-voertuigen, (deels) elektrische auto’s en schone diesels of benzinemodellen. De laatste stap is de bewustwording bij werknemers, dat zij een belangrijke schakel zijn in het duurzaam-heidsbeleid van hun onderneming. Geijsen besluit: “Zelfs een schone auto is niet schoon als de bestuurder er continu stoplichtsprintjes mee trekt. Een rijtraining als Het Nieuwe Rijden zoals Pon met de ANWB ontwikkeld heeft, is daarbij een goed hulpmiddel.”

Meer weten over de Training Het Nieuwe Rijden? Kijk op: www.fl eetwise.nl

MQB: MEER GROEN GAS-AUTO’S

Sinds 2012 werken de merken binnen

Volkswagen Groep met MQB. MQB

staat voor een fl exibel technisch voertuig-

platform waarbij wielbasis, spoorbreedte,

wielgrootte en zitpositie variabel zijn.

Dankzij MQB is het voor de Volkswagen

Groep veel makkelijker om alternatieve

aandrijvingen, zoals aardgas, kostenef-

fi ciënt in te bouwen. Dit

jaar komt nog de Golf

EcoFuel en daarna

volgen ook Audi,

SEAT en ŠKODA

met modellen

op aardgas.

Eindeloos varieren met het MQB platform van de Volkswagen Groep.

14-18-Emobiliteit_mp.indd 17 18-04-13 12:25

Page 18: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

18 ~ FleetWise

groen

Trend 4: ‘Think global, act local’Veel vaker wordt decentraal gezocht naar oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. Op provinciaal, gemeentelijk en zelfs particulier niveau. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld het 100.000 voertuigenplan, waarmee de Noordelijke provincies (Drenthe, Groningen en Friesland) trachten in 2015 minimaal 100.000 voertuigen op duurzame brandstoffen (groene stroom, biogas, bio-diesel of bioethanol) rond te hebben rijden. Hoewel halverwege het project het aantal van 100.000 nog ver weg is – slechts 6% van de ambitie halverwege (3.800 voertuigen) werd bereikt – toont dit plan wel aan hoe lokale overheden hun verantwoordelijkheid nemen. In Den Haag geeft de gemeente haar bewo-ners tussen de 3.000 en 10.000 euro subsidie op de aanschaf van een aardgasvoertuig. Wie zo’n voertuig rijdt, kan ook nog eens – via certificaten of direct aan de pomp – kiezen op groen gas te rijden. Bijvoorbeeld op gas uit biomassa afkomstig van de boerderij net buiten de stad. De gemeente Tilburg belooft sinds maart van dit jaar ondernemers een subsidie als ze een elektrisch voertuig willen aanschaffen. En in Rotterdam krijgen pomphouders een flinke financiële steun als ze groen gas-vulpunten bouwen. Zo heeft bijna elke grote gemeente in Nederland haar eigen subsidiepot en beleids-plannen voor het stimuleren van alternatief aangedreven vervoer. Zelfstandige gemeenten voldoen aan de strenge Europese richtlijnen op het gebied van luchtkwaliteit in de binnenstad. Nog lokaler is ook mogelijk. Op Texel en in Lochem hebben burgers de handen ineen geslagen. Met een plaatselijke duurzame-energiecoöperatie wekken ze groene stroom op die ze zelf ook consumeren, bijvoorbeeld in een elektrische auto. Commerciële bedrij-ven volgen steeds vaker de ‘think global, act local’-trend. Energiemaatschappij Essent levert groene stroom die voor meer dan 80 procent uit eigen land komt; uit ‘Nederlandse’ wind, zon, water en schone biomassa.

Responsible lease belangRijke schakel binnen MVo-beleid Tele2 Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor telecomaanbieder Tele2 een vanzelf-

sprekendheid. “Het is dé juiste manier van ondernemen in de 21e eeuw,” zegt Dieuwertje

Damen, binnen Tele2 belast met het MVO-beleid. “Wij vinden dat we onze verantwoordelijk-

heid moeten nemen, maar het wordt ook van ons verwacht door onze relaties, van klanten

tot leveranciers. En voor veel werknemers is het een pluspunt om voor een bedrijf te werken

dat maatschappelijk betrokken is. Natuurlijk tellen eveneens de kostenbesparingen en

positieve invloed op de merkuitstraling mee.”

Inzet van mobiliteit

In de Tele2 MVO-strategie ‘In Verbinding’ is omschreven dat het verantwoord ondernemen

moet uitstralen op mens, maatschappij, medewerkers en milieu. Op het gebied van mobi-

liteit vertaalt het zich in een geïntegreerde aanpak die veel breder is dan alleen het

verduurzamen van het wagenpark. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is in een

belangrijke mate een mentaliteitskwestie,” aldus John Rombout. Hij is als Facility Manager

verantwoordelijk voor het leasebeleid van de telecomaanbieder. “De eerste vraag die we

ons stellen rondom de inzet van mobiliteit, is ‘moet je wel gaan rijden?’. Vaak is een video

conference een uitstekende manier van overleg, zonder dat je kilometers hoeft te maken.

Vervolgens is de vraag ‘hoe ga je rijden?’. Carpoolen, de trein of misschien zelfs wel de

poolfiets, zijn ook goede oplossingen.” Tele2 noemt het Slimmer Werken; met gezond

verstand nadenken hoe je duurzamer je werk kunt uitoefenen.

responsible Lease

Momenteel implementeert Tele2 het door Volkswagen Leasing ontwikkelde Responsible

Lease. Bij Responsible Lease staat verantwoord omgaan met het wagenpark en de natuur

centraal. Het programma helpt door middel van een concreet stappenplan het wagenpark

van Tele2 af te stemmen op een zo laag mogelijke uitstoot van schadelijke emissies.

Rombout: “Zo hebben wij op basis van een wagenparkscan voor een aantal modellen al de

overstap gemaakt van tweeliter motoren naar schonere en zuinigere 1,6-liter krachtbronnen.

Verder overwegen we de invoering van een grens waarbinnen de CO2-uitstoot moet blijven.”

Responsible Lease staat naast een analyse van het wagenpark en de schonere invulling

daarvan voor gedragsverandering. Het sluit precies aan bij de Slimmer Werken-filosofie

van Tele2. Het biedt een module aan die de bewustwording van berijders verhoogt door een

training economisch rijden en een incentive-programma. Rombout overweegt de medewer-

kers die veel kilometers maken, de training te laten doen. Rombout besluit: “Hoe groen

het wagenpark ook is, het rijgedrag bepaalt uiteindelijk het succes van dit programma.”

14-18-Emobiliteit_mp.indd 18 18-04-13 12:25

Page 19: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

Geniet van de rijke cultuurgeschiedenis van Sicilië. Bezoek charmante, karaktervolle dorpjes. Proef en ervaar het echte Siciliaanse leven. Welke rondreis u ook kiest, Voigt Travel verzorgt alles goed voor u.

www.eilandenreis.nl/fleetwise

Siciliëhet ware eilandgevoel

[email protected] 035 69 90 322

Ontdek dit prachtige vulkaaneilandnu met uw eigen auto

VOIGT Fleetwise 230x300 RECHTS.indd 1 19-04-2013 12:31:23Naamloos-2 1 19-04-13 12:55

Page 20: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

20 ~ FleetWise

Je moet echt de oren spitsen om te horen dat de 1.0-litermotor van de up! EcoFuel niet op benzine loopt. Tenminste, nú niet, want hij is voorzien van een reserve-benzinetank, waarmee

de bestuurder altijd thuis kan komen. Maar in hoofdzaak wordt de driecilinder motor gevoed door aardgas, een brandstof die als alternatief voor benzine en diesel vaak over het hoofd wordt gezien. En dat is vreemd, want het is veel beter voor het milieu én de portemonnee dan de genoemde conventionele brandstoffen. Zo komt er bij de verbranding van aardgas maar liefst 20 procent minder CO2 vrij dan bij benzine en betaal je bij tankstations slechts ongeveer één euro voor een kilo aardgas. En het kan zelfs nog schoner: bij de Volkswagen-dealer zijn certifi caten te koop waarmee ter compensatie voor het getankte gas biogas dat is geproduceerd uit biologisch materiaal aan het aardgasnet wordt toegevoegd. De Volkswagen up! EcoFuel verbruikte tijdens onze testrit net iets meer dan 4 kilo per 100 kilometer, waardoor je een fl inke besparing ten opzichte van een vergelijkbaar benzinemodel realiseert. En daarvoor hoef je geen concessies te doen. De up! EcoFuel is in technisch opzicht verregaand identiek aan de reguliere up! 1.0. De motor is in deze uitvoering goed voor 68 pk, wat meer dan voldoende is voor de relatief lichte Volkswagen. Daarmee behaalt hij een topsnelheid van 164 km/u, de acceleratie van 0 naar 100 km/u vergt 16,3 seconden.

VOLWASSENDe aandrijfl ijn maakt in de praktijk een enthousiaste indruk, in combinatie met de direct schakelende vijfversnellingsbak heb je altijd voldoende vermogen tot je beschikking. De aandrijfl ijn doet ook op aardgas bijzonder stil en geraffi neerd zijn werk. Net als de conventioneel aangedreven uitvoeringen voelt ook de up! EcoFuel aan als een heel volwassen auto; hij is feitelijk alleen compact van buiten. Ook langere bestuurders hebben meer dan voldoende ruimte. De afwerking van het interieur verwacht je eerder in een hoger segment. De up! EcoFuel is leverbaar vanaf 11.310 euro. De basisuitvoering omvat onder meer stuurbekrachtiging, een in hoogte verstelbaar stuurwiel en airbags voor bestuurder en bijrijder. Om de effi ciency verder te verbeteren, is de auto ook voorzien van een start/stop-systeem en een systeem dat de remenergie recupereert.

AARDGAS ÉN BENZINENaast de genoemde reservetank van 10 liter benzine zijn er ook twee aardgastanks met een totale inhoud van 74 liter aan boord, wat gelijk staat aan 11 kilo aardgas. Daarmee wordt een actieradius van 520 kilometer gerealiseerd, waarvan 320 kilometer op aardgas.* Je hoeft dus niet bang te zijn om te stranden omdat er toevallig geen aardgastankstation in de buurt is. De up! EcoFuel maakt het mogelijkom te sparen zonder concessies. Dankzij de CO2-uitstoot van 79 gram per kilometer is deze auto nog tot 2014 vrijgesteld van motor-rijtuigenbelasting en valt hij in de categorie van 14 procent bijtelling. Wie milieubewust bezig is, wordt daar dus ruimschoots voor beloond.

*Deze waarde is berekend op basis van het Duitse H-Gas. Het in Nederland verkrijgbare L-gas heeft een lager methaangehalte, het verbruik kan zodoende hoger zijn.

Kijk voor de volledige prijslijst en de actuele leaseprijzen op www.fl eetwise.nl.

MILIEUBEWUST SPAREN

Volkswagen up! Ecofuel

‘Kostenbesparing’ en ‘duurzaamheid’ staan in de

zakelijke markt hoger op het prioriteitenlijstje dan ooit.

Dat deze twee aspecten prima te combineren zijn, laat de Volkswagen up! EcoFuel op indrukwekkende wijze zien. Hij rijdt namelijk op schoon

én voordelig aardgas.Tekst – Albert-Jan Cornelissen

Fotografi e – Klaas-Jan Timmerman

Het tanken van aardgas wijkt nauwelijks af van het tanken van benzine of diesel. Je moet alleen eerst even op een startknop drukken op de tankzuil.

De meter in het instrumentarium geeft niet alleen de aardgasvoorraad weer, maar laat ook zien hoeveel benzine er nog in de 10 liter grote reservetank zit.

20-21-VW Up_mp.indd 20 18-04-13 12:27

Page 21: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 21

AUTOTEST

AARDGAS GEEFT MAAR LIEFST 20 PROCENT MINDER CO2 AF

DAN hET GEvAL IS bIj bENzINE

AArdgAs tAnken: Als vAnouds Hoewel veel mensen wat koudwatervrees hebben met betrekking tot het onderwerp aardgas, zijn er op dit moment in nederland al meer dan 100 tankstations die deze brandstofoptie aanbieden. Bovendien groeit dit aantal in hoog tempo, in 2015 zullen er al 250 tankstations zijn. Aardgas tanken wijkt nauwelijks af van bijvoorbeeld het tanken van lPg. Je klikt eerst het vulpistool vast op de tankopening, die naast de reguliere opening voor benzine zit. vervolgens druk je op de tankzuil op een startknop en het tanken van aardgas begint. Heel eenvoudig dus.

20-21-VW Up_mp.indd 21 18-04-13 12:27

Page 22: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

22 ~ FleetWise

22-25-Skoda Octavia-DEF_mp.indd 22 18-04-13 12:30

Page 23: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 23

Het is alweer de derde generatie van de Octavia, het model dat ŠKODA in 1997 defi nitief op de kaart zette.

En net als zijn twee voorgangers creëert de nieuwe Octavia nieuwe standaards. De Tsjechische vijfdeurs hatchback is namelijk een decimeter in lengte gegroeid en meet nu 4,66 meter. Daarmee is de Octavia feitelijk het C-segment ontgroeid en stoot hij door naar een klasse hoger, behalve qua gewicht, want de auto is tot 102 kilogram lichter dan zijn voorganger. Vanzelfsprekend blijft de ŠKODA Octavia in zijn scherpe prijsstelling dicht bij de merkwaarden van het merk; de nieuwe Octavia is met een vanafprijs 18.990 euro wederom uiterst competitief.

ZEE VAN RUIMTEHet zijn niet alleen extra centimeters aan de buitenkant bij de nieuwe Octavia; vooral in het interieur is de ruimte spectaculair toegenomen. Dat merken we meteen als we de auto voor de testrit in ontvangst nemen. We openen de bagageruimte om onze tassen op te bergen en zijn verbluft over wat we zien. Er is maar liefst 590 liter laadvolume aanwe-zig, en die kun je nog vergroten tot 1.580 liter als je de achterbank neerklapt. Dan openen we het achterportier en vallen in de volgende verbazing. Wat een zee van ruimte is er op die achterbank. Zelfs iemand

SIMPELWEG SLIMŠKODA OCTAVIA

ŠKODA heeft het weer voor elkaar! De nieuwe Octavia rekt in alle richtingen de grenzen op van de populaire middenklasse. Hij is groter, ruimer, zuiniger én luxueuzer dan ooit. En met 14% bijtelling te rijden. We voelen de veelbelovende Tsjech aan de tand. Tekst – Mario Vos

van bijna twee meter kan er comfortabel zitten; hoofd- en beenruimte volop. De binnenruimte is vergelijkbaar met de grotere concurrenten uit het D-segment.

SIMPLY CLEVERHet design is wars van onnodige opsmuk en toch heel dynamisch. Een typisch voor-beeld van de minder-is-meer-fi losofi e. Heldere koplampen aan de voorzijde en de voor ŠKODA kenmerkende C-vormige achterlichten zijn herkenningspunten in het geslaagde ontwerp. Ze worden via een lijn in het koetswerk met elkaar verbonden. Deze zogenaamde ‘tornado-lijn’, hoog en krachtig, is een intelligent gebruikt stijlelement. Het maakt de auto optisch langer en benadrukt zijn coupé-achtige silhouet. De merkslogan ‘Simply Clever’ wordt waar-gemaakt met slimme vondsten zoals de ijskrabber aan de binnenkant van het tank-klepje, zodat je de auto kunt schoonmaken zonder de deur te hoeven openen en een berg sneeuw op de voorstoel te krijgen. Verder zijn er de aan twee zijden te gebruiken bagagematten, de houder voor een veiligheids-hesje onder de voorstoel en het afvalbakje in het portiervak. In het interieur wordt het strakke design voortgezet. Geen tierelantijnen; de weelderige uitstraling komt van de mooie materialen en de uitmuntende afwerking.

AUTOTEST

22-25-Skoda Octavia-DEF_mp.indd 23 18-04-13 12:30

Page 24: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

24 ~ FleetWise

autotest

De HOGe, KRACHTIGe TORnADO-lIjn Is een slIm sTIjlelemenT soePeL eN sNeL We gaan als eerste op weg met de Octavia 1.2 TSI Greentech met 105 pk uit de 1,2- liter viercilinder benzinemotor met directe inspuiting en turbotechniek. Standaard heeft deze versie een handgeschakelde zes- versnellingsbak, een stop-startsysteem en remenergieterugwinning, waardoor het de zuinigste benzinemotor is (4,9 l/100 km, CO2-uitstoot 114 g/km) en hij in aanmerking komt voor 20 procent fiscale bijtelling bij zakelijk gebruik. Het lijkt misschien een kleine krachtbron voor de 4,66 meter grote Octavia, maar het forse koppel van de soepele turbomotor (175 Nm tussen 1.400 en 4.000 tpm) zorgt voor opvallend vlotte rijeigenschappen. In amper

tien tellen staat de snelheidsmeter bij een sprintproef al op de 100 km/u en de top-snelheid bedraagt 196 km/u. Dankzij het lagere gewicht voelt de Octavia wendbaarder dan ooit en de besturing reageert heel nauwkeurig op stuurimpulsen. NÓG ZuINIGeR De Octavia 1.6 TDI waarin we als tweede plaatsnemen, is iets zwaarder vanwege de dieselmotor. Dat compenseert de eveneens 105 pk leverende krachtbron met een hoger koppel, 250 Nm vanaf 1.500 toeren. En dus voelt ook deze Octavia lekker levendig aan. De sprint van 0 naar 100 km/u kost een halve tel meer en de topsnelheid is een fractie lager, maar daar staat tegenover dat verbruik en CO2-uitstoot ook bescheidener zijn (3,8 l/100 km, 99 g/km CO2). Net als de 1.2 TSI goed voor de gunstige 20 procent fiscale bijtelling. ŠKODA heeft een nóg zuinigere versie klaar staan, de Octavia 1.6 TDI Greenline met 110 pk. Deze extra zuinige variant heeft een gemiddeld verbruik van slechts 3,4 liter per 100 kilometer en een CO2-uitstoot van 87 g/km. Daarmee valt de Octavia in de aantrekkelijke categorie van 14 procent fiscale bijtelling. Dan verlegt de nieuwe Octavia ook deze grens en zal het succes van de ŠKODA Octavia ongetwijfeld nog veel groter zijn. De ŠKODA Octavia is per direct te bestellen. De extra ruime Combi staat vanaf juni bij de dealer.

Kijk voor een overzicht van alle leverbare versies en de actuele leaseprijzen van de nieuwe Octavia op www.fleetwise.nl. Wilt u kans maken op een proefrit? Ga dan naar www.fleetwise.nl/extra.

De Octavia Denkt met u mee Er zijn voor de Octavia meerdere geavanceerde assistentie- en veiligheidssystemen ontwikkeld. De belangrijkste innovaties:

■ Multi-Collision Brake – Verhindert een vervolgongeval na een botsing. ■ Front Assistant – Helpt de gevolgen van een kop-staartbotsing te beperken.■ City Emergency Braking Function – Remt automatisch als de bestuurder bij lage snelheden niet reageert op een obstakel.■ Lane Assistant – Verkleint het risico dat de auto onbedoeld de eigen rijstrook verlaat. ■ Adaptive Cruise Assistant – Houdt de ingestelde snelheid vast, inclusief de afstand tot de voorligger.■ Intelligent Light Assistant – Schakelt automatisch het grootlicht in en uit.■ Verkeersbordherkenning – Speurt de weg af naar belangrijke verkeersborden en waarschuwt de berijder. ■ Automatic Parking Assistant – Handig en veilig inparkeren.

22-25-Skoda Octavia-DEF_mp.indd 24 18-04-13 12:30

Page 25: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 25

22-25-Skoda Octavia-DEF_mp.indd 25 18-04-13 12:30

Page 26: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

26 ~ FleetWise

26-30-Verdieping_mp.indd 26 18-04-13 12:33

Page 27: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 27

Het mobiliteitsbudget

KeuZeVRiJHeid, KosteNReduCtie

Steeds vaker laten bedrijven de keuze voor zakelijke mobiliteit over aan de werknemer. Met het persoonsgebonden mobiliteitsbudget krijgt die in plaats van een auto van de zaak een financiële vergoeding, waarmee hij zelf het zakelijk verkeer kan invullen: wordt het een privé geleaste auto, openbaar vervoer, de fiets of een combinatie? Tekst – Niek Schenk en Jan RollemanIllustratie – Coen Braber, ComicHouse

een auto van de zaak is niet meer zaligmakend. Al dan niet teleurgesteld door de fiscale bijtelling, vinden steeds

meer werknemers het prima als hun werkge-ver voor een persoonsgebonden mobiliteitsbudget kiest. Daarmee krijgt de werknemer geld om zelf zijn vorm van zakelijk verkeer te kiezen. Het geeft hem meer eigen verantwoordelijkheid, maar ook meer flexibiliteit. Hij kan kiezen voor privé-leasing, zonder bijtelling, een deelauto, fiets of voor het openbaar vervoer. Maar combinaties hiervan zijn natuurlijk ook mogelijk.

BeSpaRiNgWerknemers krijgen hierdoor veel meer keuzevrijheid. Zij kunnen voortaan zelf kiezen in welke auto zij gaan rijden. Werkgevers kan

het een besparing opleveren, want er wordt bewuster met de autokosten omgegaan. Het wagenpark is na de loonkosten vaak de grootste kostenpost in een onderneming. Bovendien sluit deze ontwikkeling naadloos aan op Het Nieuwe Werken. Wie geen auto van de zaak meer heeft, zal wellicht vaker thuis werken of minder gauw de deur uit gaan voor een vergadering of bezoek aan een klant. “Het zet werknemers aan het denken, want het raakt ze in hun eigen portemonnee”, vertelt Harald van Meel, commercieel manager van de afdeling Fleet Services bij Volkswagen Leasing.“Het is niet langer vanzelfsprekend dat alle reizen voor het werk met een auto van de zaak worden afgelegd. En dat past weer perfect in de maatschappelijk verantwoorde en duurzame manier van ondernemen van veel bedrijven.”

veRdiepiNg

26-30-Verdieping_mp.indd 27 18-04-13 12:33

Page 28: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

SLIM REISBELEID IN PRAKTIJKBrede invoering van het mobiliteitsbudget kan de samenleving 50 miljoen euro opleve-ren, zo bleek eerder uit een onderzoek van de TU Delft. De winst zit hem vooral in de reistijd, het milieu en de verkeersveiligheid. Minister Schultz van Haegen benadrukte in maart nog eens dat zij de toepassing van mobi-liteitsbudgetten wil stimuleren. Zij nam toen een rapport in ontvangst van de werkgroep Mobiliteitsbudget van de B50, een platform waarin vijftig beeldbepalende werkgevers samenwerken. Voorzitter Lodewijk de Waal: “Een mobiliteitsbudget maakt het voor werknemers mogelijk om zelf per dag de slimste manier van reizen te kiezen. Daardoor neemt het aantal fi les af en hebben werkne-mers minder kantoorruimte nodig. Bovendien zorgt het voor een betere werk-privé balans.’’De werkgeversgroep heeft becijferd dat 6,5 miljoen werknemers slimmer en fl exibelerkunnen reizen voor het werk als zij een ‘slim reisbudget’ krijgen. Hierdoor zullen de fi les met 20 procent afnemen. Het rapport ‘Slim

reisbeleid in de praktijk’ geeft antwoord op de vraag hoe werkgevers een mobiliteitsbudget kunnen invoeren, aan de hand van praktijk-voorbeelden van tien grote en kleine bedrijven. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat Capgemini door een gewijzigd reisbeleid de reiskosten met zo’n 3 miljoen euro per jaar zou kunnen terugbren-gen. Bij Vodafone Nederland hadden voorheen 200 medewerkers een arbeidsvoorwaardelijke leaseauto, terwijl het er nu nog geen 70 zijn. En bij MN Services (voor pensioenfondsen) daalde het aantal medewerkers dat hoofd-zakelijk met de auto naar het werk komt, van 65 naar 25 procent.

COLLECTIEF AUTO ABONNEMENTHarald van Meel heeft de afgelopen jaren duidelijk gezien dat ondernemingen voor kleinere wagenparken kiezen. “Omdat je met minder zakenauto’s simpelweg kosten bespaart. Maar vervolgens vinden veel werkgevers het vervelend om hun medewer-kers op te zadelen met de dure investering in een eigen auto. Het Collectief Auto Abon-nement, zoals wij dat tegenwoordig aanbieden aan organisaties met meer dan 200 mede-werkers, is daar de oplossing voor. Daarmee kunnen werknemers privé een auto leasen. Het maandelijkse leasetarief maakt de kosten overzichtelijk en beheersbaar. En ondanks dat die mensen dan geen auto van de zaak meer hebben, rijden ze nog steeds in een nieuwe auto. Nieuwe auto’s zijn veiliger, schoner en zuiniger, dus ook dat past perfect bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen.”Een bedrijf dat kiest voor het Collectief Auto Abonnement maakt voor zijn werknemers collectieve afspraken voor privé-leasing,

VERDIEPING

28 ~ FleetWise

WERKNEMERS KRIJGEN VEEL MEER KEUZEVRIJHEID

26-30-Verdieping_mp.indd 28 18-04-13 12:33

Page 29: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

waarna in principe alle werknemers – dus ook degenen die nooit eerder voor een auto van de zaak in aanmerking kwamen – kunnen profi teren van een aantrekkelijke collectivi-teitskorting. Eigenlijk net zoals dat altijd al met een collectieve ziektekostenverzekering gebeurde. Een werknemer kan voor hetzelfde, scherpe tarief van de privé-lease eventueel zelfs een auto voor zijn partner aanschaffen.

LEASEN LOONTGeen wonder dat werknemers vaak enthou-siast zijn over het initiatief. “Zij komen er al gauw achter dat het op deze manier erg voordelig is om een nieuwe auto aan te schaffen, terwijl ze niet meer gehinderd worden door de fi scale bijtelling” aldus Peter van Beveren, salesmanager Fleetsales van Pon’s Automobielhandel BV. “Door onze kracht als grote importorganisatie en de nauwe samenwerking tussen importeur, dealer en leasemaatschappij, kunnen we scherpe tarieven voor privé-leasing bieden. Al zijn de voormalige leaserijders niet altijd meteen overtuigd. Soms

Mr. Jan Rolleman, Automotive Fiscalist, beantwoordt de 3 meest gestelde fi scale vragen over het mobiliteitsbudget.

Waarom is het mobiliteitsbudget een fi scaal aantrekkelijke regeling?“Het kan vaak voor een belangrijk deel gebruikt worden voor onbelaste vergoedingen. Daarnaast heeft de werknemer geen hinder meer van de fi scale bijtelling voor een auto van de zaak. Zeker als het mobiliteitsbudget gecombineerd wordt met een vorm van collectieve privé-lease, kan zo’n budget hierdoor een prima alternatief zijn voor de auto van de zaak.”

Wordt het hele budget dan niet als bruto loon gezien?“Het mobiliteitsbudget is een vorm van loon. Maar als dat goed wordt geregeld, hoeft het mobiliteitsbudget niet voor het geheel als bruto loon belast te worden. Doordat de werknemer zelf zorgt voor zijn vervoer, kan de werkgever hem of haar voor de zakelijke kilometers een onbelaste vergoeding geven van 19 eurocent per kilometer. Dat is het geval als de werkgever gebruik maakt van de nieuwe werkkostenregeling. Ook als de werkgever op basis van de overgangsregeling nog gebruik zou maken van het oude loonbelastingsysteem voor verstrekkingen en vergoedingen, komt de 19 cent-oplossing in zicht. Voor het woon-werkverkeer geldt de vergoeding van 19 eurocent eveneens, nu de zogenaamde forensentaks gesneuveld is. Daarnaast kunnen de werkelijke kosten van het openbaar vervoer onbelast vergoed worden. Voor zover er na aftrek van de vrijgestelde gedeelten een bedrag overblijft, wordt dat belast als bruto loon.”

Wat betekent het als ik binnen het mobiliteitsbudget vaker kies voor de fi ets of de trein?“Als binnen het mobiliteitsbudget gewerkt wordt met een vorm waarbij de werkgever de kosten gefactureerd krijgt nadat de werknemer gebruik heeft gemaakt van zijn mobiliteitskaart voor een huurfi ets of het openbaar vervoer, is in de loonbelastingwetgeving een specifi eke vrijstelling van toepassing voor zover dit zakelijke reizen betreft. De werkelijke kosten kunnen dan door de werkgever betaald worden vanuit het mobiliteitsbudget zonder dat dit belastingheffi ng tot gevolg heeft.”

FleetWise ~ 29

26-30-Verdieping_mp.indd 29 18-04-13 12:33

Page 30: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

30 ~ FleetWise

VERDIEPING

moeten we eerst duidelijk maken wat een auto normaliter in een huishouden kost. Niet iedereen heeft dat duidelijk voor ogen. Voor de berekening hanteren wij de ANWB autokosten. En dan blijkt al gauw dat je met ons Collectief Auto Abonnement minimaal tien procent goedkoper uit bent.”Het voordeel van het Collectief Auto Abon-nement is dat er bij de privé-lease uit veel merken en modellen gekozen kan worden, want we importeren Volkswagen, Porsche,

Audi, SEAT en ŠKODA. Harald van Meel: “In tegenstelling tot de grote, universele leasemaatschappijen zijn wij van huis uit gewend om met particulieren om te gaan. Met Volkswagen Bank hebben wij veel ervaring met fi nancieringen en risicoprofi elen. Een persoonlijke benadering is ons niet vreemd.”

CULTUUROMSLAGHarald van Meel constateert dat er vaak wel eerst een cultuuromslag nodig is, voordat een bedrijf het mobiliteitsbudget kan invoeren: “Eerst moeten de fi nanciële en fi scale gevolgen voor de onderneming worden afgewogen. Maar dit gaat ook over secundaire arbeids-voorwaarden, dus het moet overlegd worden met de ondernemingsraad.” Uiteindelijk blijkt meestal dat deze oplossing zowel de werkgever als de werknemer kosten bespaart. Tientallen bedrijven in Nederland werken al op deze manier. Daar zitten een paar hele groteondernemingen bij. Juist doordat die bedrijven voorheen altijd omvangrijke wagenparkenhadden, is er een fl ink aantal zakenauto’s minder op de weg.

‘DUURZAAM ALTERNATIEF VOOR DE LEASEAUTO’ Annemarie Vanhommerig, Mobility Lead bij Accenture in Amsterdam:“Accenture werkt al sinds 2009 met het mobiliteitsbudget. We merkten dat er een verschuiving in de mobiliteitswens van medewerkers aan het ontstaan was. Om medewerkers meer opties te bieden dan alleen een leaseauto, hebben we het mobiliteitsbudget geïmplementeerd. Dat biedt bovendien een duurzaam alternatief voor de leaseauto. Hierdoor hebbenmedewerkers meer keuzevrijheid, kunnen zij het budget fi scaalvriendelijk inzetten en stimuleren wij als werkgever het gebruik van openbaar vervoer. Daarnaast is het een voordeel dat we hierdoor minder leaseauto’s in ons bedrijf hebben. Vanaf de start is er positief gereageerd. Medewerkers kunnen nu zelf kiezen welke optie het best past bij hun individuele reisgedrag. Degenen die kiezen voor het mobiliteitsbudget, wonen dicht bij het project waar ze werken, of ze werken bij een project dat goed bereikbaar is per openbaar vervoer. Soms kiezen ze ervoor omdat parkeren thuis of bij hun werkplek niet of nauwelijks mogelijk is.”

‘HET ZET JE MENSEN AAN HET DENKEN, WANT HET RAAKT ZE IN HUN EIGEN PORTEMONNEE’

26-30-Verdieping_mp.indd 30 18-04-13 12:33

Page 31: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

SchaapCitroenMartens_Fleetwise_1012.indd 1 25.10.12 14:53

Page 32: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

32 ~ FleetWise

32-35-Interview_mp.indd 32 18-04-13 12:36

Page 33: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 33

interview

De Olympische Spelen van Sochi worden de vijftiende Spelen van André Bolhuis. Sinds 1988 geeft hij acte de presence in verschillende hoedanigheden: als topsporter, als chef de mission en, in zijn huidige functie, als voorzitter van de NOC*NSF. En al die 25 jaar is Volkswagen de olympische auto. Een gesprek op Papendal over de samenwerking tussen de sportkoepel en Volkswagen. Tekst – Guus PetersFotografie – Sander nagel

‘Olympische sporters rijden volks-wagen’, die slogan kennen we allemaal. Maar begon het niet met Audi’s?“Klopt. In 1988, voor de Spelen van Barce-lona, stonden er tweehonderd Audi’s 80 klaar. Ik was Chef de Mission van de olym-pische ploeg voor de Spelen van Barcelona, en in de aanloop daar naartoe was er voor het eerst sprake van autosponsoring voor atleten. Het bestuur vroeg mij: “wat kunnen we voor de sporters doen?” Er was al een heel begeleidingscircuit voor trainingen, trainings- kampen en materialen. Maar rondom vervoer

‘Niet iedere atleet krijgt eeN auto, hoor. je moet wel vaN topNiveau zijN’

was niets geregeld. Ook al speelde het, net als nu, een cruciale rol voor de atleten. Met die Audi’s reden heel veel sporters opeens in een grotere auto dan hun ouders!”

Hoe werd het vervoer geregeld in de periode voorafgaand aan 1988? “Tot 1988 deden de sporters maar wat; ze regelden hun eigen vervoer. Ik regelde het in mijn tijd als hockeyer ook allemaal zelf; ik trainde vier, vijf keer in de week, hier op Papendal. En ieder weekend van vrijdag-middag tot zondag na het eten waren we

André Bolhuis, voorzitter noC*nsF

32-35-Interview_mp.indd 33 18-04-13 12:36

Page 34: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

34 ~ FleetWise

INTERVIEW

hier met de ploeg bij elkaar. Dan kreeg je alleen reiskosten. Was er een administrateur met zo’n plankje met geld erop en kreeg je netto betaald. Zo ging dat.”

Maar zijn auto’s voor sporters heel belangrijk?“Ja, dat was ook in 1988 de behoefte die ingevuld werd, in de aanloop naar de Olympische Spelen van Barcelona. Ik vond het als Chef de Mission belangrijk dat sporters beter naar hun trainingen toe kwamen. Sportvelden en -accommodaties liggen toch vaak op wat meer afgelegen plekken, heel vaak rijdt daar geen trein of bus naar toe. Als Chef de Mission kreeg ik ook een auto, met telefoon. Dat was toen nog een indrukwekkend iets. Maar voor mij ook wel belangrijk; ik had dan ’s ochtends praktijk in mijn eigen kliniek (Bolhuis is tandarts – red.) en dan werd er natuurlijk

veel voor me gebeld. Dan nam mijn assis-tente al die gesprekken aan en als ik naar Papendal reed en hier aankwam, had ik al een stuk of tien telefoontjes gedaan. Dat was heel effi ciënt.”

Er is net weer een nieuwe overeen-komst getekend tussen Volkswagen en NOC*NSF, voor de periode tot en met de Spelen van Rio de Janeiro. De samenwerking bevalt dus goed?“We hebben het 25-jarig bestaan gevierd en er is mij heel veel aan gelegen dat de relatie tussen Volkswagen en het NOC*NSF blijft bestaan. Het waren nog best wel onderhan-delingen, maar we komen er altijd uit. De Polo en de Golf zijn het populairst en sinds kort ook de up!. En het vervoer wordt ook

aangepast; zeilers en surfers krijgen een stationcar met een wat zwaardere motor. Niet iedere atleet krijgt een auto, hoor. Je moet wel van topniveau zijn. Dat geldt ook voor coaches en sommige begeleiders. Het zijn in totaal 121 auto’s.”

In hoeverre heeft NOC*NSF een duurzaamheidsagenda? Passen de producten van Volkswagen daar in?“Hier in dit gebouw en met onze werk-organisatie zijn we heel erg bezig met gezondheid en duurzaamheid. Met een van onze hoofdsponsors, Achmea, hebben we weer een overeenkomst gesloten van acht jaar, waarbij duurzaamheid en gezond-heid belangrijke aandachtspunten zijn. Dat duurzame idee zetten we ook graag door in het transport, al laten we de invul-ling van duurzaam transport graag over aan Volkswagen.”

NOC*NSF gaat voor top10-posities bij de Olympische Spelen. Hoe worden de sporters begeleid? “Er wordt door ons een heleboel gedaan, maar uiteindelijk moet je als sporter toch ook nog wel wat zelf doen hoor. De hard-loper moet toch echt zélf hardlopen. Maar de sporter hoeft zich geen zorgen te maken over dingen als ‘waar slaap ik vannacht en waar rijd ik mee naar huis?’. Het is wel duidelijk dat je topsport er niet even bij doet. Je moet hoe dan ook heel veel talent hebben, anders heb je sowieso geen kans. Dan moet dat talent ontwikkeld worden, je moet de discipline opbrengen om dat tot wasdom te brengen. Het vak van topsport is wel een beroep geworden; je moet er heel erg veel voor doen.”

André Bolhuis Voorzitter sportkoepel NOC*NSF

André Bolhuis (1946) is doctor in de tandheelkunde. Maar hij is vooral bekend vanwege zijn carrière in de sportwereld. Hij was aanwezig bij veertien edities van de Olympische Spelen, in verschillende hoedanigheden. Als professioneel hockeyer kwam hij uit voor Kampong en het Neder-lands elftal. Hij werd met Oranje in 1973 wereldkampioen, en in 1978 Europees kampioen. In 1972 (München) en in 1976 (Montreal) nam hij deel aan de Olympische Spelen, de laatste keer als aanvoerder. Bij de Spelen van 1992 (Barcelona) en 1996 (Atlanta) was Bolhuis Chef de Mission van de Nederlandse olympische ploeg. Sinds 11 januari 2010 is hij bestuursvoorzitter van de sportkoepel NOC*NSF.

CURRICULUMVITAE

“ER IS MIJ HEEL VEEL AAN GELEGEN DAT DE RELATIE TUSSEN VOLKSWAGEN EN HET NOC*NSF BLIJFT BESTAAN”

32-35-Interview_mp.indd 34 18-04-13 12:36

Page 35: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 35

Hoe lastig is het voor u als voorzitter om zeventig sportbonden bij elkaar te houden? Lijkt dat niet op kikkers in een kruiwagen vervoeren? “Het is heel moeilijk. En ik vind het leuk als iemand dat af en toe eens opmerkt, daar moet ik het een beetje van hebben. Het is een heel zware taak; niet dat er voortdurend recalcitrante of boze bondsvoorzitters op de stoep staan, maar soms hebben bepaalde sportbonden gewoon te lijden onder het beleid dat het NOC voert. We hebben nu een nieuwe focus op topsport; vroeger

ondersteunden we 220 topsportprojecten en nu nog 85. En dan zijn een heleboel mensen niet blij met ons beleid, hoewel dat wel door ons samen gevormd is. Een van mijn belangrijkste taken is erop toezien dat governance en open overlegstructuren gegarandeerd zijn; dat onze directie een goed en transparant beleid voert, dat iedereen zijn zegje kan doen en dat we uiteindelijk wel tot een soort strategie komen. En die ook uitvoeren. Daar is het Top-10 streven er één van. Je krijgt eigen-lijk alleen nog geld – en een auto – als je

“In nederland word je nIet naar de olympIsche spelen gestuurd als je geen kans hebt om bIj de beste acht te komen”

meedoet voor een Top-10 plaats op de Olympische Spelen.”

Dus de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen…“…is al heel oud, echt iets van vroeger. Iedereen zegt dat wel, maar dat is al lang niet meer zo. In Nederland word je niet naar de Olympische Spelen gestuurd als je geen kans hebt om bij de beste acht te komen. Dat is het criterium. Bij individuele sporten zeggen we wel eens de beste zestien, maar om daar te komen moet je echt al héél goed zijn.”

32-35-Interview_mp.indd 35 18-04-13 12:36

Page 36: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

36 ~ FleetWise

Fleetduel

36-39-Fleetduel-DEF_mp.indd 36 18-04-13 12:43

Page 37: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 37

KEUZEVRIJHEID ~vs~

MERKENBELEID

Jack Knol van Capgemini Nederland en Sietse Langevelt van itsme hebben een nogal uiteenlopend wagenpark onder hun hoede. Alleen al het verschil in aantallen werknemers maakt beide wagenparken anders. En waar Capgemini de merkkeuze volledig aan de werknemers overlaat, biedt itsme keuze uit de verschillende merken. In dit duel verdedigen ze het gevoerde beleid.Tekst – Mark LitjensBeeld – Ingmar Timmer

36-39-Fleetduel-DEF_mp.indd 37 18-04-13 12:43

Page 38: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

38 ~ FleetWise

Jack Knol voert de regie over een vloot van bijna 4.000 voertuigen, voornamelijk op geel kenteken. “Wij hebben een paar

werknemers die zweren bij een wagen met grijs kenteken vanwege de ruimte. En vrije keuze is vrije keuze, dus lopen er een paar busjes in het wagenpark mee,” begint Jack Knol zijn verhaal. Hij voegt er meteen aan toe dat het af en toe ook wel eens wat hoofdbrekens oplevert: “Wij hebben een paar incourante modellen buiten gebruik staan doordat werknemers weg zijn gegaan of, zoals laatst, doordat iemand last kreeg van zijn rug door de autostoelen en daarom een andere auto moest hebben.”Sietse Langevelt van itsme gaat op het laatste onderwerp door: “Ons Nederlandse wagenpark telt 150 personenauto’s en 18 vrachtwagens, dus auto’s die als incourant langs de kant staan, kunnen wij ons niet veroorloven. Wanneer iemand per se een bepaald model wil hebben waarvan wij denken dat dit

tijdens zijn looptijd niet meer inzetbaar is, mocht de auto vrij komen, dan moet de lessee dit model overnemen. Dit is meteen een van de redenen dat wij hebben gekozen voor een beperkt merkenbeleid. Met alleen al de modellen van Audi, Volkswagen, SEAT en ŠKODA hebben we natuurlijk genoeg te bieden. En omdat het vrijwel allemaal heel populaire modellen zijn, is het doorgeven van een leaseauto vrijwel nooit een probleem.”

BESPARENHet merkenbeleid is voor itsme een bewuste keuze geweest. “Het levert een duidelijke besparing op omdat wij met onze aantallen goede afspraken kunnen maken over korting-en op aanschaf en onderhoud. En aangezien Fleetsales genoeg merken in huis heeft, voelt het nou niet echt als een beperkte keuze,” zegt Sietse Langevelt. Jack Knol heeft alleen al door de grootte

PERSONALIA

Naam Jack Knol

FunctieManager Facilities & Mobiliteit Capgemini Nederland

Leeftijd 44 jaar

Jack Knol heeft voor Capgemini een vloot van bijna 4.000 voertuigen onder zijn hoede, op een paar na allemaal op geel kenteken. Doordat het bedrijf geen merkenbeperking oplegt, is het wagenpark divers: van roadster tot SUV, verdeeld over bijna alle automerken. In dit hele arsenaal is circa 26,5 procent een Volkswagen, Audi, SEAT of ŠKODA.

36-39-Fleetduel-DEF_mp.indd 38 22-04-13 14:39

Page 39: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 39

FLEETDUEL

van zijn wagenpark – een Top 10-positie in leaseland – genoeg om mee te onderhandelen bij importeurs. Vandaar dat een merkenbeleid niet echt nodig is. “Wij zien het vrij laten van merk- en modelkeuze als een arbeidsvoor-waarde. Om ons heen beperken bedrijven de autokeuze meer en meer, dus dit maakt Capgemini aantrekkelijk voor werknemers. Sturing levert ons weinig op,” is de ervaring van Jack Knol.

VERGROENINGBeide heren zien een trend van vergroening. Jack Knol: “In 2012 heeft bijna 90 procent van onze mensen die een nieuwe leaseauto zochten, gekozen voor een lagere bijtelling. Niet altijd voor een kleiner model, maar wel voor een schonere motor. Of toch beide natuurlijk. Wat opvalt, is dat er liever wordt gekozen voor een brandstofauto met 14 of 20 procent bijtelling dan voor een hybride of elektrische auto. Ook

MEEDOEN?Wilt u de hoofdrol spelen in het volgende Fleetduel? Meld u aan via: info@fl eetwise.nl

JACK KNOL: ‘VRIJE MERKKEUZE MAAKT CAPGEMINI AANTREKKELIJK VOOR WERKNEMERS’

het aantal auto’s met range extender neemt toe.” Capgemini stuurt dit enigszins met een bonus-malus-systeem. Wie zuiniger rijdt dan de aangepaste fabrieksopgave (+ 15%) krijgt een beloning. En omgekeerd natuurlijk. Bij itsme is de draai naar groen eveneens duidelijk merkbaar. Zonder meteen een klasse lager te gaan rijden, wordt volgens Sietse Langevelt ook bij zijn bedrijf steeds meer gekozen voor de lagere bijtelling. “Waarbij wij een toeslagsysteem hebben, gebaseerd op een gemiddelde CO2-uitstoot. Schoner, en dus zuiniger rijden wordt gestimuleerd. Wie boven het gemiddelde uitkomt, krijgt een toeslag,” aldus de Facilities Manager van itsme.

PERSONALIA

Naam Sietse Langevelt

FunctieFacilities Manager itsme

Leeftijd 38 jaar

Itsme opereert in verschillende Europese landen en voert ook daar het merken-beleid door, maar de leasevloot is het grootst in eigen land. Sietse Langevelt beheert hier 150 auto’s. De leasewagens in de andere landen worden vanuit Nederland beheerd en lokaal geleverd. De Nederlandse vloot bestaat voor zo’n 90 procent uit de merken Volkswagen, Audi, ŠKODA en SEAT.

36-39-Fleetduel-DEF_mp.indd 39 22-04-13 14:39

Page 40: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

ONDER DE LOEP: MaK 6M32CGewicht 37,5tonafmeting (lxbxh) 12x4x6,5meterVermogen 13.000kWSlagvolume gelijkaan145 1.6TDI-motorenEngineered to order ElkeMaK-motorwordt opmaatgemaaktMeer weten? www.bolier.nl

40 ~ FleetWise

40-41-Pon product-DEF_mp.indd 40 18-04-13 12:46

Page 41: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

PLATINUM SERVICE

FleetWise ~ 41

PON PRODUCTMERKEN EN PRODUCTEN UIT HET PORTFOLIO VAN PON

In 2014 bestaat Bolier 65 jaar. Waar een werknemer dan mag gaan denken aan zijn pensioen, is deze scheepsmotorenleverancier en serviceverlener nu ambitieuzer dan ooit. Het bedrijf breidt langzaam zijn dienstverlening uit.Tekst – Jens Holierhoek

One-stop-shopping. Steeds meer klanten verwachten dat ze bij één bedrijf al hun zaken kunnen regelen. Machinefabriek Bolier is momenteel in het transitieproces naar een dergelijke alles-onder-één-dak dienstverle-ning. Michel van Gulik, Director Sales: “Van origine zijn wij een traditioneel servicebedrijf. Maar de transformatie tot oplossingspartner is in volle gang. We willen actief zijn tijdens alle fasen in de levenscyclus van een scheeps-motor.” Bolier levert sinds 1955 MaK-scheepsmotoren en is al decennia een gerenommeerde naam in het onderhoud en de reparatie van MaK-krachtbronnen in maritieme toepassingen. Het instapmodel herbergt 1.000 kW aan vermogen, het vlaggenschip onder de motoren, de MaK 20VM46DF, liefst 18.000 kW. Deze motor, 430 ton schoon aan de haak en 18 meter lang, kent een slagvolume dat gelijk is aan dat van 1266 Volkswagens Golf 1.6 TDI.Naast levering, reparatie en onderhoud breidt Bolier stap voor stap de dienstverlening uit. Van fi nanciering tot ontwerpbegeleiding en van reparatie tot hermotorisering. Van Gulik:

“Een MaK is een reparatieproduct, geen vervangingsproduct, en daarmee van origine duurzaam. Een motor die vijftig jaar in gebruik is, is geen uitzondering.” Vanuit de vestigingen in Dordrecht en Marseille is Bolier actief in het onderhoud en de reparatie van MaK-motoren. Het ‘Follow the customer’-concept (naar de klant reizen als er onderhoud nodig is), heeft ertoe geleid dat Bolier de laatste drie jaar in niet minder dan negentig landen actief is geweest. Van Gulik: “Voor schepen is bedrijfszekerheid van levensbelang. Hoe sneller de motoren weer werken, hoe beter. Zo zijn er klanten die meer dan 8.000 uur per jaar de motoren laten draaien. Op een jaarmaximum van 8.760 uur [365 dagen van 24 uur – red.] is dat bijna non-stop.” Een betrouwbare partner is dan essentieel. Onlangs werd Bolier door het toonaangevende maritieme classifi catiebureau Germanischer Lloyd geaccrediteerd tot MaK-dealer van de hoogste orde (Platinum). Met het ultieme keurmerk op zak, gaat Bolier door met het verbreden van de dienstverlening op hoog niveau.

40-41-Pon product-DEF_mp.indd 41 18-04-13 12:46

Page 42: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

42 ~ FleetWise

42-49-Special.indd 42 18-04-13 12:47

Page 43: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 43

Drie zakentoppers met 14% bijtelling

MEER VOOR MINDERDe SEAT Ibiza, de ŠKODA Fabia en de Volkswagen Polo. Gedrieën weten ze met zuinige motoren, lage bijtellingen, rijke uitrusting en hun representatieve voorkomen de zakelijke rijder te verleiden. De aantrekkingskracht wordt nu dankzij verschillende nieuwe 14 procent-modellen nog groter. Tekst – Robbert-Jan Metselaar Beeld – David de Jong

een CO2-uitstoot van 88 g/km. Dat is de magische grens waar iedere zakelijke diesel, na de aanscherping van de bijtellingcatego-

rieën begin dit jaar, niet bovenuit wil komen. Want daarmee weet de berijder dat bij het privégebruik van zijn zakenauto de bijtelling slechts 14 procent bedraagt. Zou je verwachten dat de aanscherping van januari 2013 leidt tot minder modellen, daar bewijzen de SEAT Ibiza, de ŠKODA Fabia en de Volkswagen Polo het tegendeel. Dankzij techni-sche ontwikkelingen is het gelukt om de CO2-uitstoot van diverse uitvoeringen van de SEAT Ibiza, ŠKODA Fabia en Volkswagen Polo terug te brengen tot maximaal 88 g/km. Daarmee vallen meer uitvoeringen dan ooit van de drie populaire leasemodellen binnen de grens van de aantrekkelijke 14 procent-bijtellingcategorie. En dat met een rijkelijk zakelijk uitrustingsniveau. Bijkomend voordeel is dat u als eigenaar van een 14 procent-bijtellingmodel in 2013 kan rekenen op 13,5 procent milieu-investeringsaftrek.

spEcIal

42-49-Special.indd 43 18-04-13 12:47

Page 44: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

44 ~ FleetWise

SEAT IBIZA De SEAT Ibiza behoorde als driedeurs (de 55 kW/75 pk sterke Ibiza SC 1.2 TDI Busi-nessline Ecomotive) al tot de 14 procent-bijtellingcategorie, maar nu vallen ook vijfdeurs hatchback en de ruime ST-versie met de zuinige 1,2-liter dieselmotor binnen het lage fi scale tarief bij privé-

gebruik. Het gemiddelde brandstofverbruik bedraagt slechts 3,4 liter op 100 kilometer. Om de zakelijke rijder nog eens extra te plezieren zijn ze leverbaar als bijtellingvrien-delijke Businessline- en Businessline High-uitvoering. De Businessline-uitvoering beschikt onder andere over airconditioning en radio/cd/mp3-speler met bediening aan

SPECIAL

het stuurwiel, elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels en op afstand bedienbare centrale portiervergrendeling. Voor extra luxe is er de Businessline High, met standaard onder meer Climatronic, LED achterlichten, Cruise Control, donker getinte ruiten achter, 15-inch lichtmetalen velgen en een licht- en regensensor.

42-49-Special.indd 44 18-04-13 12:48

Page 45: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 45

VOLKSWAGEN POLO Volkswagen heeft de CO2-uitstoot van de populaire vijfdeurs Polo BlueMotion terug-gebracht tot 88 g/km. Hiermee valt na de driedeurs ook de vijfdeurs Polo BlueMotion in de 14 procent-bijtellingcategorie. Hij beschikt, net zoals de SEAT Ibiza Businessline ECO, over de 75 pk sterke 1.2 TDI driecilindermo-tor, die een gemiddeld verbruik heeft van 1 op 30. Om de aerodynamica te optimaliseren is het design van de voor- en achterspoiler aangepast. Daarnaast hebben de banden een lagere rolweerstand, wat weer bijdraagt aan het effi ciënte brandstofverbruik en de lage CO2-uitstoot. Zoals elk BlueMotionmodel van Volkswagen ziet ook de vijfdeurs Polo er van binnen modern en fris uit. Zo zijn de pook, handremgreep en het stuurwiel standaard bekleed met leder. Verder is hij uitgerust met het Volkswagen geluidsysteem RCD 10, waarmee u naast de radio ook uw eigen mp3-nummers kunt beluisteren. Tevens beschikt de vijfdeurs Polo BlueMotion over cruise control en een start/stop- en regenera-tief remsysteem.

ŠKODA FABIA COMBI GREENLINE Ook de ŠKODA Fabia Combi Greenline is na technische aanpassingen weer voorzien van een 14 procent-bijtellinglogo. Zowel de Combi als de hatchback stoten nu precies 88 g/km uit. De Fabia Greenline beschikt, net zoals de Ibiza en de Polo, over de zuinige handgescha-kelde 1.2 TDI-motor met 75 pk, waarmee voor de Fabia een gemiddeld verbruik van 1 op 33 haalbaar moet zijn. Zowel de Combi als de hatchback hebben een royale standaarduitrus-ting, met onder andere elektrische verstel- en verwarmbare buitenspiegels, cruise control, airconditioning, ESP, antislipregeling en een radio/cd-/mp3-speler. Ook de Fabia heeft diverse aerodynamische wijzigingen onder-gaan, zoals een verlaagd onderstel. Naast alle fi scale en fi nanciële voordelen is een ander belangrijk pluspunt de ruime bagageruimte met een inhoud van 1.460 liter.

42-49-Special.indd 45 18-04-13 12:48

Page 46: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

� VOLKSWAGEN GOLF [14%/20%]De Auto van het Jaar 2013, tot 100 kilo lichter en tot 23% zuiniger, is ook al als BlueMotion leverbaar. Met zijn 110 pk sterke 1.6 TDI-motor heeft deze zuinige Volkswagen Golf een gemiddeld verbruik van 1 op 32,5 en een CO2-uitstoot van 85 g/km. Daarmee is de Golf BlueMotion in 2013 vrijgesteld van wegenbelasting, en profi teren zakelijke rijders van 14% bijtelling. De nieuwe Golf Variant BlueMotion, vanaf septem-ber leverbaar, kan rekenen op dezelfde lage inschaling. Eveneens in het najaar komt de Volkswagen Golf EcoFuel op de markt. Topmodel binnen het dieselgamma is de nieuwe 184 pk sterke GTD, met 20 procent bijtelling bij zakelijke inzet.

SPECIAL

46 ~ FleetWise

FISCAAL VRIENDELIJK!Ondanks de verscherpte CO2-grenzen is het bij Volkswagen, Audi, SEAT en ŠKODA én Porsche nog steeds goed zaken doen op het gebied van modellen in de 14 en 20 procent-bijtellingcategorie. Het complete aanbod bestaat naast de in voorgaande pagina's beschreven Ibiza, Polo en Fabia uit meer dan 15 modellen en een veelvoud in varianten.

14% EN 20% BIJTELLING-MODELLEN: HET COMPLETE AANBOD

� VOLKSWAGEN UP! [14%/20%] Hij biedt de binnenruimte, het weggedrag en de veiligheidsvoor-zieningen van een grote auto. Dat is in deze (prijs)klasse ongekend.” Zo luidde het juryrapport van de ANWB, die de up! uitriep tot winnaar van hun stadsautotest. De Volkswagen up! met 44 Kw/60 pk 1,0-liter benzinemotor is te rijden met 14 procent bijtelling, net als de up! in EcoFuel-uitvoering. Deze is ontworpen voor het gebruik van aardgas of groen gas, de schoonste fossiele brandstoffen die er zijn. De up! EcoFuel heeft bijvoorbeeld de laagste CO2 -uitstoot (79 g/km) van alle niet-elektrische auto’s. De elektrische e-up! is overigens op komst.

VOLKSWAGEN

42-49-Special.indd 46 18-04-13 12:48

Page 47: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 47

� VOLKSWAGEN JETTA [14%/20%]Het fabrieksverbruik van de Jetta Hybrid bedraagt 1:24,4. Dit komt door het samen-spel van de nieuwe 1,4-liter TSI-benzinemotor, de krachtige elektromotor, de DSG-automaat en een lithium-ion accu. Deze combinatie maakt diverse aandrijfvor-men mogelijk. Zo rijdt de Jetta Hybrid maximaal twee kilometer volledig elektrisch; zijn elektrische topsnelheid bedraagt zo'n 70 km/u. De Jetta Hybrid valt 14 procent bijtelling ten deel. De Jetta 1.2 TSI en 1.6 TDI (handgeschakeld) zijn goed voor 20 procent bijtelling.

� VOLKSWAGEN PASSAT [20%]De zevende generatie van de Volkswagen Passat slaat in alle opzichten een brug naar een hoger autosegment. Het interieur van de Passat is ruim en luxueus. Daarbij is hij leverbaar met geavanceerde veiligheidsvoorzieningen (Lane Assist, Side Assist, Park Assist en Adaptive Cruise Control) die tot voor kort voorbehouden waren aan een hoger segment. De Passat en Passat Variant vallen beide als BlueMotion en EcoFuel-versie in de fi scale bijtellingcategorie van 20 procent.

� SEAT MII [14%/20%] De compacte stadsauto Mii combineert een ultrazuinige 1,0-liter motor met praktische eigenschappen en een stijlvol design. De Mii is zo zuinig en schoon dat de Ecomotive (44 Kw/60 pk) wordt beloond met 14 procent bijtelling. Datzelfde geldt voor de Mii EcoFuel, op aard- of groen gas.

� SEAT TOLEDO [20%]Terug van weggeweest neemt de Toledo een unieke plaats in tussen de Ibiza en de Leon. Tegelijk met de lancering van de nieuwe Toledo in Nederland biedt SEAT twee zakelijk aantrek-kelijke introductie-uitvoeringen van de 5-deurs hatchback: de Toledo Enjoy en Toledo Businessline High. Eveneens zakelijk aantrekkelijk is de 20% bijtelling voor beide 1.2 TSI’s en de 1.6 TDI Ecomotive.

FleetWise ~ 47

� SEAT LEON [20%]Liefst 7 van de 8 leverbare motoren op de nieuwe SEAT Leon zijn te rijden met 20% bijtelling. Stuk voor stuk zijn ze krachtig en effi ciënt. Dat geldt zeker voor de zeer sportieve Leon 2.0 TDI FR met 135 kW/184 pk, die ook mag rekenen op 20% bijtelling. Op pagina 50 leest u een uitge-breid rijverslag over de compleet nieuw ontworpen Leon en hoe u kans maakt op een proefrit.

SEAT

42-49-Special.indd 47 18-04-13 12:48

Page 48: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

48 ~ FleetWise

SPECIAL

� ŠKODA CITIGO [14%/20%] Leverbaar als 3-deurs en als 5-deurs is de Citigo een ruime, veelzijdige, veilige, zuinige en schone auto waarvoor geen wegenbelasting verschuldigd is. En de bijtelling blijft beperkt tot slechts 14 procent voor de 1,0-liter benzinemotor (44 Kw/60 pk) en de Citigo CNG. De afkorting CNG staat voor Com-pressed Natural Gas, ofwel aardgas. Natuurlijk is ook het nog schonere groen gas te tanken.

ŠKODA

� ŠKODA SUPERB [20%]De nieuwe ŠKODA Superb en Superb Combi, leverbaar vanaf juli, zijn onlangs voorzien van een uitgebreide facelift. De voor- en achterzijde zijn opnieuw ontworpen. De grille, het ŠKODA logo, kop- en mistlampen, bumpers, spatborden en motorkap zijn allemaal nieuw. Aan de achterzijde komt de herkenbare C-vorm bij de achterlichten terug. De Superb hatchback is voorzien van Twindoor achterklep, die zich op twee manieren laat openen. De motoren zijn tot 19 procent zuiniger en alle dieselmotoren zijn standaard voorzien van het start/stop-systeem en energierecuperatie. De Superb Greenline 1.6 TDI/77 kW verbruikt slechts 4,2 liter diesel per 100 km, wat overeenkomt met een CO2-uitstoot van 109 g/km, waarmee de auto in de 20% bijtellingcategorie valt.

� ŠKODA ROOMSTER [20%]De ŠKODA Roomster overtuigt zowel zakelijk als privé als MPV met zijn uitzonderlijk ruime, lichte interieur en VarioFlex achterstoelen. De ŠKODA Roomster Greenline met effi ciënte 1.2 TDI is zuinig en schoon. De fi scale bijtelling bedraagt 20 procent.

� ŠKODA OCTAVIA [14%/20%]Leaserijdend Nederland kan niet meer om de Octavia heen. De nieuwe ŠKODA Octavia 1.6 TDI Greenline is vanaf september te bestellen met 14 procent bijtelling. De uitstoot bedraagt 87 g/km CO2 en het verbruik 3,3 liter/100 km. Een breed aanbod Greentech-motoriseringen zorgt ervoor dat de ŠKODA Octavia en Octavia Combi veelal met 20 procent bijtelling te rijden zijn. Vanaf pagina 22 leest u meer over de nieuwe Octavia en hoe u de auto zelf kunt rijden.

� ŠKODA RAPID [20%]De Rapid, de nieuwe compacte hatchback van ŠKODA, maakt indruk dankzij zijn enorme binnenruimte in combinatie met een strak design (bekroond met de prestigieuze ‘red dot design award’), een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, een uitgebreid veiligheidsaanbod en effi ciëënte motoren. De Rapid met 1,2-liter TSI (63 en 77 kW) en 1,6-liter TDI (77 kW) rekenen beide op een bijtelling van 20 procent.

42-49-Special.indd 48 18-04-13 15:12

Page 49: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 49

� AUDI A1 [20%]Wel de kracht van een grote motor, niet de emissie en het verbruik. Dat is de essentie van de TFSI-motoren van Audi. Een groot aantal motoren is bovendien uitgevoerd met een energiebesparend start/stop-systeem. Het levert de Audi A1-reeks nagenoeg uitsluitend fi scaalvriendelijke modellen op. De Audi A1 heeft compacte buitenafmetingen, maar hij biedt de kwaliteit, het comfort, de stijl én de hightech die ook de grotere Audi-modellen kenmerken.

� PORSCHE PANAMERA S E-HYBRIDPorsche heeft voor het eerst een model dat te rijden is met 14% bijtelling. En niet zo maar een: het is de Porsche Panamera S E-Hybrid, die vanaf deze zomer in de showroom staat. Het is een plug-in hybride, die zeer zuinig en schoon is. Tot 36 kilometer rijdt de E-Hybrid zelfs volledig elektrisch. Het gemiddelde verbruik bedraagt 1 op 32, ongekend laag in de topklasse, terwijl de bijbeho-rende CO2-uitstoot slechts 71 g/km bedraagt. Zoals we van Porsche gewend zijn, is de hybride Panamera zeer sportief. Het systeemver-mogen van de Panamera S E-Hybrid bedraagt 416 pk. De topsnelheid is 270 km/u, en de sprint van 0-100 km/u verloopt in 5,5 s.

AUDI

PORSCHE� AUDI A4 [20%]Al jaren een van de zakelijk aantrekkelijkste auto’s; dat is ontegenzeg-gelijk de Audi A4, in de Limousine- en de Avantuitvoering. Representativiteit is een van de kerneigenschappen, en daarnaast zijn er de vooruitstrevende assistentiesystemen (van bestuurdersinforma-tiesysteem met rustpauzeadvies tot adaptive cruise control, Audi active lane assist en Audi side assist) en de effi ciënte motoren. De populaire 1.8 TFSIe 125 kW/170 pk en de 2.0 TDIe 100 kW/136 pk krijgen 20 procent bijtelling mee.

Wel de kracht van een grote motor, niet de emissie en het verbruik. Dat is de essentie van de TFSI-motoren

uitsluitend fi scaalvriendelijke modellen op. De Audi A1 heeft compacte buitenafmetingen, maar hij biedt de kwaliteit, het comfort, de stijl én de hightech die

� AUDI A3 [20%]De Audi A3 combineert compacte carrosserieafmetingen met het uitgebreide technologiearsenaal van Audi. Niet minder dan 42 uitvoerin-gen vallen in de lage bijtelling-categorie van 20%. Vanaf begin 2014 maakt de Audi A3 G-tron zijn opwachting. De G-tron is er voor aardgas (CNG - Compressed Natural Gas) of voor het CO2-neutrale Audi-gas.

FleetWise ~ 49

5,5 s.

de kwaliteit, het comfort, de stijl én de hightech die ook de grotere Audi-modellen kenmerken. de kwaliteit, het comfort, de stijl én de hightech die

� �

De Audi A3 combineert compacte carrosserieafmetingen met het uitgebreide technologiearsenaal van Audi. Niet minder dan 42 uitvoerin-gen vallen in de lage bijtelling-categorie van 20%. Vanaf begin 2014 maakt de Audi A3 G-tron zijn opwachting. De G-tron is er voor aardgas (CNG - Compressed Natural Gas) of voor het COAudi-gas.

42-49-Special.indd 49 18-04-13 12:49

Page 50: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

50 ~ FleetWise

EMOTIE RATIOSEAT Leon &

50-51-Eerste indruk-SEAT Leon_mp.indd 50 18-04-13 12:51

Page 51: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 51

eerste indruk

Het is inmiddels de derde generatie Leon en opnieuw heeft de SEAT designafdeling er een temperament-

vol model van gemaakt. Het is nu wel een compleet andere auto, met gewijzigde proporties. De jongste telg is, met een lengte van 4,24 meter, vijf centimeter korter geworden, terwijl de wielbasis met bijna zes centimeter is gegroeid. De kortere overhangen voor en achter versterken de nieuwe, krach-tige designtaal van SEAT. De nieuwe Leon is herkenbaar aan de ‘Línea Dinámica’, de horizontale lijn die de flanken van ‘spier-bundels’ voorziet. Het design roept in alles ‘de Leon is klaar voor actie!’ COMPACt en ruiM De compactere buitenmaten hebben de SEAT-ontwerpers er niet van weerhouden om het interieur ruimer te maken. De langere wielbasis creëert meer binnenruimte en meer bagageruimte (380 liter), waardoor het comfort verder is toegenomen. SEAT versterkt tegelijk de sportieve signatuur van het merk met een prachtig interieurdesign. Het dashboard lijkt bijna te zweven en de brede middenconsole is iets naar de bestuurder toegedraaid om het cockpitgevoel te versterken. De afwerking is kwalitatief nog hoogwaar-diger, met zacht aanvoelende materialen en

Het jaar 2013 is voor SEAT goed begonnen, want het Spaanse merk introduceert een nieuwe Leon. De volledig opnieuw ontworpen compacte middenklasser combineert zuidelijke emotie met zeer hoge kwaliteit.Tekst – Mario Vos

chroom- en leeraccenten bij de hogere uitrustingsniveaus. stABieL en LiCHt De nieuwe SEAT Leon maakt gebruik van de MQB-techniek (Modulare Querbaukasten) van de Volkswagen Group. Dat is simpel gezegd een bouwdoos waarmee zeer flexibel en efficiënt gevarieerd kan worden bij de ontwikkeling van een auto. Groot voordeel is de stabiele crashstructuur – de SEAT Leon behaalt vijf sterren in de Euro NCAP crash-test – en het gunstige gewicht. De nieuwe Leon is 90 kilogram lichter dan zijn voorganger en dat werkt op vele fronten door. De motoren in de Leon hoeven minder hard te werken en zijn daardoor zuiniger geworden (tot 22 procent), terwijl ze tevens betere prestaties laten zien. De krachtbronnen zijn van een nieuwe generatie en hebben zonder uitzondering directe inspuiting en turbotechnologie; zowel de diesels als de benzinemotoren. Er zijn vijf benzinemotoren beschikbaar voor de nieuwe Leon. Aan de basis staat de 1.2 TSI met 85 pk, en diezelfde motor is beschikbaar met 105 pk. Dan volgen een 1.4 TSI met 122 pk én 140 pk, en als topversie fungeert vanaf mei de 1.8 TSI met 180 pk. Bij de dieselmoto-ren begint het gamma met de zuinige 1.6 TDI met 105 pk, en daarboven vinden we de 2.0 TDI, die er met 150 en met 184 pk is. Verschil-lende motoren zijn desgewenst leverbaar

met zes- of zeventraps dubbelkoppeling versnellingsbak. VernieuWinG De nieuwe Leon maakt zijn sportieve ambities meer dan waar door de langere wielbasis en het lagere gewicht. Hij reageert sneller en nauwkeuriger op stuurbewegingen en de handling is door de betere gewichtsverdeling nog beter geworden. De Leon heeft nog veel meer te bieden. Met SEAT Drive Profile kan de bestuurder uit drie standen kiezen wat betreft stuurbekrachtiging, gaspedaalrespons en DSG-transmissie. Nieuwe technologieën doen ook hun intrede in de Spaanse middenklasser, zoals de optionele Full-LED-koplampen, tal van assistentiesystemen (zoals Vermoeidheid-herkenning, Grootlichtassistentie en Rijbaanassistentie) en het moderne SEAT Easy Connect-audiosysteem met touch screen en innovatieve bediening. SEAT kijkt met vertrouwen naar de toekomst van en met de nieuwe Leon. Dat blijkt ook uit het feit dat de auto – net als de Mii, Ibiza en Toledo – vier jaar garantie krijgt. De prijs blijft uiterst concurrerend: de Leon is er al vanaf 18.250 euro.

Kijk voor de volledige prijslijst en actuele leaseprijzen op www.fleetwise.nl. Wilt u kans maken op een proefrit? Kijk dan op www.fleetwise.nl/extra.

50-51-Eerste indruk-SEAT Leon_mp.indd 51 18-04-13 12:51

Page 52: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

52 ~ Fleetwise

Geen tijd te verliezen

S andd is een samentrekking van Sort and Deliver. Sorteren en afl everen. En het liefst zo snel mogelijk, want betrouwbaarheid en accuratesse zit Sandd in de genen. De sleutel-overdracht van 169 nieuwe Volkswagen Crafters, waarvoor dit voorjaar een contract

werd gesloten met Volkswagen Leasing, ging daarom een stuk vlotter dan gebruikelijk. De zakelijke postbezorger uit Apeldoorn zet de bestelbussen in om de ruim 10.000 bezorgers twee keer per week van nieuwe poststukken te voorzien. Tijdwinst wordt behaald via het unieke Vanloda-rolsysteem, dat Volkswagen bedrijfswagendealer Autohaas in elke Crafter op maat heeft geïnstalleerd. Dankzij het rolsysteem staan de vier pallets, met elk rond de 4.000 poststukken, snel op hun plaats. Laden en lossen is kinderspel geworden. Met het systeem wordt de ruimte zowel in de bestelbus als op de pallets zeer effi ciënt gebruikt. En dat vertaalt zich in kostenbesparingen. Dat doet de aanwezige BlueMotion Technology van huis uit ook. Een combinatie van energiebesparende maatregelen leidt tot een brandstofafname van circa 0,8 liter per 100 kilometer. Sorteren en afl everen; bij Sandd verloopt het op rolletjes.

SLEUTELMOMENT

52-53-Sleutelmoment-DEF_mp.indd 52 18-04-13 12:52

Page 53: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 53

52-53-Sleutelmoment-DEF_mp.indd 53 18-04-13 12:52

Page 54: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

54 ~ FleetWise

54-57-Gazelle.indd 54 18-04-13 12:57

Page 55: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 55

UITGELICHT

Op de fi ets naar het werk; het past uitstekend in de tijd waarin we leven. Het is stressverlagend, gezond,

fi levermijdend, fi nancieel aantrekkelijk en duurzaam. Dat moet werknemer én werkgever als muziek in de oren klinken. En de afstanden in Nederland zijn ernaar. Een enkel ritje huis-werk ligt gemiddeld onder de 14 kilome-ter. De helft van de werkenden woont zelfs op 7,5 kilometer van het werk. De populariteit van

13,8 kilometer. Dat is de gemiddelde afstand die een werknemer afl egt tussen woning en werk in Nederland. Een mooie afstand om te fi etsen, zou je zeggen. Zo denkt Gazelle er ook over. Met een aantrekkelijk zakelijk aanbod wil het Dierense bedrijf werkend Nederland vaker op de fi ets hebben. Tekst – Jens HolierhoekFotografi e – Ingmar Timmer

een fi ets van de zaak – bijvoorbeeld als onderdeel van de mobiliteitsmix (lees meer op pagina 22) – neemt snel toe. Gazelle voorziet in die vraag met mobiliteitsoplossingen voor de zakelijke markt.

FIETSPLANMet het Fietsplan is het voordelig om via de werkgever een fi ets aan te schaffen. Afhankelijk van het inkomen kan het voordeel voor de werknemer tot 52 procent oplopen. Het plan is echter niet feilloos. Niet alle medewerkers kunnen ervan profi teren en voor de fi etseigena-ren die van deze regeling gebruik mogen maken, zijn er restricties op het gebruik van de fi ets. Belangrijker nog is dat het Fietsplan weliswaar met één jaar verlengd is, maar na 1 januari 2015 toch echt dreigt te verdwijnen. Voor de werknemer zou dat opgelost zijn met de werkkostenregeling (WKR) die in 2011 haar intrede deed. Met de WKR kan een werkgever zijn werknemers tegen belastingvoordelen een fi ets gunnen, of een computer of bedrijfsfi tness. In die laatste toevoegingen wringt de schoen. De WKR is niet specifi ek bedoeld voor de aanschaf van een fi ets, want er kunnen ook andere zaken via de regeling voordelig worden aangeschaft. Verder mag de 'WKR-fi ets' niet duurder zijn dan de vrij te besteden ruimte, die per bedrijf varieert. Van deze vrije ruimte moet van alles betaald worden – van kerstpakket tot bedrijfsfeest – waardoor er in sommige gevallen geen fi ets aangeschaft kan worden. Overigens wordt de WKR opnieuw onder de

FIETSVAN DE ZAAK

loep genomen. Door de Haagse kamers heen kent de WKR regeling die bedoeld was om te vereenvoudigen, 26 uitzonderingen. Hierdoor is de regeling te complex geworden en zal men in Den Haag de regeling in de toekomst herzien.

GAZELLE COLLECTIEFGazelle Collectief speelt daarop in. Restricties in het gebruik zijn er namelijk niet. De opzet is simpel. Een werkgever kan zich aanmelden voor Gazelle Collectief. Vanaf dat moment kunnen alle werknemers een Gazelle-fi ets aanschaffen met de door de baas verkregen collectiviteitskorting; ook de collega’s met een auto van de zaak. Als zij vaker de auto thuisla-ten voor werk of privé, scheelt dat in de kosten. Het kost de werkgever sowieso niets, terwijl het de werknemers enthousiast maakt om een fi ets aan te schaffen. De kans is daarmee levensgroot dat ze ook met de fi ets naar het werk komen. Het bedrijf kan zich duurzamer profi leren, en de werknemers zijn gezonder en komen zonder fi les aan op hun werk.Via Gazelle Collectief is het ook aantrekkelijk om een elektrische fi ets te rijden. Een geruis-loze elektromotor in het voorwiel maakt het trappen lichter waardoor ook langere afstan-den met tegenwind geen obstakel vormen en bezweet en uitgeput aankomen tot het verleden behoord. De elektrische fi ets is overigens al lang niet meer als zodanig herkenbaar, dankzij onopvallende accupakketten en moderne ontwerpen.

54-57-Gazelle.indd 55 18-04-13 12:58

Page 56: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

56 ~ FleetWise

Van frame naar fietsDe Gazelle-fabriek in Dieren. De binnenge-komen frames worden eerst zorgvuldig gecontroleerd en gaan daarna naar de lakstraat (foto 1). Daar volgt na een zilverkleurige grondlaag een witte deklaag. Vervolgens krijgt het frame zijn definitieve kleur. in de transfer-ruimte (foto 2) wordt nauwkeurig met de hand het Gazelle-logo op het frame geplakt en vervolgens uitgehard. De frames komen binnen in de assemblagehal (foto 3), samen met alle andere onderdelen van de fiets. met de hand (en waar nodig met behulp van machines), worden de diverse onderdelen in elkaar gezet. Langs vele mensenhanden ontstaat zo de fiets. Voordat een Gazelle in een doos de vrachtwagen in gaat, wordt deze standaard onderworpen aan een uitvoerige kwaliteitstest (foto 4). elke dag verlaten tussen de 1.500 en 2.500 nieuwe Gazelle-fietsen de fabriek. in Dieren worden de Gazelle-fietsen niet alleen gefabriceerd. Ook het ontwerp en de ontwikkeling gebeuren in het Veluwse dorp. in het testcentrum worden alle fietsonderdelen – van frame tot rem en van pedalen tot wielen – uitvoerig getest. frames worden dagenlang onderworpen aan 5 miljoen krachtige bewegingen om ze op kwaliteit te testen (foto 5, terwijl verderop 400.000 keer achtereen forse druk wordt uitgeoefend op de cranks, een onderdeel van de pedalen.

54-57-Gazelle.indd 56 18-04-13 12:59

Page 57: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

uitgelichtBezoek de faBriek Lijkt u het ook interessant om eens een kijkje in de Gazelle-fabriek te nemen? Geef u dan nu op voor een rondleiding. rutger Boels en Özgür kilic, beide accountmanager Gazelle zakelijk, heten u van harte welkom voor een interessante rondleiding op 4 of 11 oktober (van 12.00-16.00 uur).ze vertellen ook graag wat Gazelle voor u kan betekenen op zakelijk gebied. Bijvoorbeeld wat Gazelle Collectief voor uw bedrijf kan doen. Meld u aan via www.fleetwise.nl/extra. Heeft u vragen? Mail dan naar [email protected] [email protected]

GazeLLe Het begon in 1892 met slechts één fiets. Willem kölling, post-beheerder in dieren, liet de tweewieler uit engeland overkomen, en een fietshandel was geboren. Niet veel later kwam de smid rudolf arentsen als compagnon aan zijn zijde. in 1902 liep kölling door de dierense bossen en zag een reebok over- steken. overweldigd door zijn snelheid en sierlijkheid werd de naam voor het jonge bedrijfje bedacht: Gazelle, naar een van ’s werelds snelste antilopesoorten. in 120 jaar groeit de Nederlandse fietsfabrikant uit tot een iconisch fietsenmerk, mede geholpen door stripfiguur Piet Pelle. de Piet Pelle-boekjes werd vanaf de jaren ’30 door Gazelle-dealers meegegeven als promotiemateriaal bij kinderfiet-sen. anno 2013 kan Gazelle terugkijken op meer dan 14 miljoen verkochte fietsen, heeft het al meer dan 20 jaar het predicaat koninklijk en is het de trotse marktleider in Nederland.

WiN uW Bedrijfsfiets! altijd al op een fiets in huisstijl van uw bedrijf willen rijden? Gazelle maakt het mogelijk om uw nieuwe tweewieler te voorzien van naam en logo. zoals op de platen in het achter- en voorrek en op de onderste framebuis van deze robuuste en handige Gazelle dutyNL. Met zo’n mooie fiets valt u zeker op! Wilt u deze fiets* in uw huisstijl winnen? kijk dan op www.fleetwise.nl/extra.

*de te winnen fiets is niet voorzien van handremmen, maar van terugtraprem.

In het Experience Center van Gazelle aan de Nijkerkerstraat 17 in Amersfoort (kruising snelwegen A1 en A28) vindt u de volledige Gazelle-collectie onder één dak. Naast onder meer een ruime collectie elektrische testfietsen vindt u hier ook voorbeelden van bedrijfsfietsen op maat. U kunt eenvoudig uw huisstijl plaatsen op een Gazelle fiets waardoor uw werknemers er flitsend bij fietsen.

FleetWise ~ 57

54-57-Gazelle.indd 57 18-04-13 15:12

Page 58: Fleetwise Magazine voorjaar 2013
Page 59: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 59

COLUMN

De zon scheen uitbundig, deze doordeweekse dag. Zo uitbundig dat de media bol stonden van de mogelijke gevolgen van langdurige blootstelling aan zonlicht. Een kwartier in de zon,

dat mocht. Langer niet. Voorts diende je je goed in te smeren en voldoende water bij je te hebben om uitdroging te voorkomen. Zo was er altijd wat. Wel mocht ik uit de krant vernemen dat de fi ledruk het afgelopen jaar substantieel was afgenomen, evenals het jaar ervoor. Niet dat ik er in de praktijk van alledag veel van had gemerkt, maar het was toch goed nieuws, heuglijk genoeg om deze ontwikkeling te vieren met een uitstapje naar Scheveningen.Dat langdurig zonnen schadelijk kon zijn, daar lag Scheveningen niet wakker van, want strand en terrassen waren eivol. Zelfs op zee was het spitsuur, met zwemmers, surfers en zeilboten. Een reclamevliegtuig met een sleep vloog laag boven de Noordzee en doorbrak het marineblauw van de lucht. Tegen half zes kon je nog steeds over de hoofden lopen, ondanks de massaal naar huis vertrekkende gezinnen. Op het terras van Roy’s Place was geen stoel onbezet. Je diende in de rij te wachten tot een stoel vrijkwam. Zo belandden een man en een vrouw aan de tafel naast me, onbekenden van elkaar die niet op een vrijko-mend tafeltje wilden wachten. Het pakte goed uit, hun kennismaking. Bijzonder goed zelfs. “Weet je waar ik van hou?” zei ze. “Nou?”“Van douchen. Lang douchen.”“Ik ook,” antwoordde hij. “Er eindeloos lang lekker onder staan. Van een bad hou ik juist niet.”“Wij zouden zó samen…,” zei ze aarzelend. “Wij zouden heel lang kunnen douchen, hè?”Hij knikte instemmend.“Ik weet niet hoe jij erover denkt,” zei ze, “maar… wil je wat drinken, op mijn hotelkamer?”“Of zullen we gelijk onder de douche gaan?” stelde hij voor. “Ja,” zei ze, ‘laten we dat doen.”Later die avond kwam er mist uit zee opzetten. Dichte mist. Maar tegen die tijd waren de twee allang onder de hoteldouche vandaan gekomen, mocht je aannemen, en deden ze andere dingen dan douchen. Ik stond, anders dan de ochtendkranten wilden, alweer geruime tijd in de fi le, een die – kon ik om me heen kijkend vaststellen – niet korter was dan gebruikelijk.

– Bart Chabot

BART CHABOT (58 JAAR) is dichter, schrijver en podiumdier. Hij stond in de jaren negentig in het theater met Remco Campert, Jan Mulder en Herman Brood, over wie hij een vierdelige biografi e schreef die hem bij het grote publiek bekend maakte. Hij werd in 2006 verkozen tot slimste Nederlander, is vaste deelnemer van het Groot Dictee der Nederlandse Taal en ontving in 2007 de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren. Chabot is getrouwd en heeft vier zoons.

GROETEN UIT SCHEVENINGEN

‘Weet je waar ik van hou?Van douchen. Lang douchen’

FO

TO: PA

UL

BE

RG

EN

59-Column_mp.indd 59 18-04-13 13:00

Page 60: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

60 ~ FleetWise

BITS & BYTES

Uw mailbox op ordeEen zakelijke mailgebruiker ontvangt en verzendt gemiddeld 110 berichten per dag. En dat aantal groeit jaarlijks gestaag door. Gelukkig zijn er tal van apps en websites die de stroom van mails in goede banen helpen leiden. Een greep uit het aanbod:

Mailstrom Snel en slim uw inbox opruimen doet u met mailstrom. Honderden of zelfs duizenden berichten tegelijk kunt u ermee verwijderen, bijvoorbeeld die van een bepaalde afzender. Werkt met de meeste IMAP-servers.www.mailstrom.co

TenxerVoor Gmail-gebruikers is Tenxer een aardig hulpmiddel om te werken aan snellere responstijden. In het dashboard geeft u aan wat uw doelen zijn en Tenxer helpt u die te bereiken.www.tenxer.com

ClozeWelke connecties dreigt u uit het oog te verliezen? Mail-app Cloze houdt het feilloos voor u in de gaten. De app analyseert uw email- en socialmedia-contacten, en groepeert ze in Key People en Losing Touch. www.cloze.com

SERVICE

LECTUURLECTUUR

AUDI-BIJBEL‘Voorsprong door techniek’: er is maar één merk waar deze slogan al decennialang op van toepassing is. In The Audi Book wordt de rijke geschiedenis van het merk op onovertroffen wijze in tekst en beeld samengevat, waardoor dit boek niet mag ontbreken in de boekenkast van elke rechtgeaarde Audi- én autoliefhebber. In het 304 pagina’s tellende boekwerk wordt duidelijk gemaakt waar Audi de merkslogan aan te danken heeft. Vanaf 1909 heeft de fabrikant de wereld continu verbaasd met technische innovaties, zoals permanente vierwielaandrijving, aluminium constructies en de TDI-motoren. Rijplezier stond altijd voorop: van de raceauto’s van Auto Union en de legendarische quattro tot de TT en R8.

THE AUDI BOOK224 pagina’s – ISBN 9789047005278 - 24,95 euro

GROEIEN TEGEN DE STROOM IN Voor velen is het ondernemerschap een lang gekoesterde droom; eindelijk kun je doen wat je leuk vindt. Het fi nanciële risico is echter groot: de helft van de startende bedrijven bestaat na een paar jaar niet meer. In Vallen, opstaan en weer doorgaan geven Jacqueline Zuidweg en Josette Dijkhuizen tien tips waarmee je ook in zware tijden kunt overleven en groei kunt realiseren. In het boek komen naast deskundigen ook ondernemers aan het woord die in zwaar weer verkeerden. Verplichte kost voor elke beginnende ondernemer.

VALLEN, OPSTAAN EN WEER DOORGAAN!

– OVER ONDERNEMERS IN UITDAGENDE TIJDEN128 pagina’s – ISBN 9789025902759 – 14,95 euro

TECHNISCHE CULTUUROMSLAGNieuwe technologie stelt je in staat om sneller te reageren, meer te weten, beter samen te werken en betere ideeën, producten en diensten te bedenken. Toch zijn mensen vaak sneller dan organisaties met het gebruiken van digitale technologie. In De slimme organisatie laat Menno Lanting zien hoe bedrijven óók slimmer kunnen worden en met behulp van de nieuwste technologie hun cultuur en organisatie kunnen verbeteren. Het boek bevat veel praktische tips en voorbeelden van de mogelijkheden: van virtuele teams en crowd sourcing tot serious games en feedbacksystemen. Waarmee kunt u morgen al aan de slag? Welke langetermijnstrategie is er nodig? Lanting geeft antwoord en maakt de toekomst helder en bereikbaar.

DE SLIMME ORGANISATIE

96 pagina’s – ISBN 9789052619316 – 17,95 euro

60-64-Service.indd 60 18-04-13 13:01

Page 61: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 61

SERVICE

11 JUNI AutomotiveNL organiseert voor de negende keer het Automotive Congress.NL, in samen-werking met de Technische Universiteit Eindhoven. Deze dag biedt een kijkje in de keuken van de Nederlandse automotive branche, waarbij innovatieve technologie en slimme mobiliteit centraal staan.

5-7 JULI

De liefde voor het merk Volkswagen staat centraal bij VW Fest, dat dit jaar plaatsvindt op het evenemententerrein van Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Het programma is omvangrijk, met bijvoorbeeld dragraces, maar ook een Concours d'Elegance.

9-10 OKTOBER

Ahoy Rotterdam is opnieuw het decor voor de van de Ecomobiel- beurs, de grootste en meest complete beurs op het gebied van duurzame mobiliteit in de Benelux. Bezoekers kunnen hier nader kennismaken met innovatieve, slimme en effi ciënte mobiliteitsoplossingen.

SAVE THE DATE

EERBETOON AAN EEN ICOONDe introductie van de Porsche 901 in 1963 vormde een mijlpaal in de autogeschiedenis. Hoewel de modelaanduiding later moest worden veranderd omdat Peugeot alle modelnamen met een ‘0’ in het midden geclaimd had, weerhield dat de tot 911 omgedoopte Porsche er niet van om uit te groeien tot een iconische sportwagen. Dit succesverhaal loopt van de 901 en de Carrera RS 2.7 – de snelste productieauto van zijn tijd en voorzien van een karakteristieke achterspoiler, de zogenaamde ‘eendenstaart’ – tot de huidige generatie, de 991. The Porsche 911 Book – 50th Anniversary Edition is een waardig verjaardagscadeau voor de 911. Autofotograaf René Staud legde in zijn glansrijke en kenmerkende stijl de meest belangrijke modellen voor de eeuwigheid vast.

THE PORSCHE 911 BOOK – 50TH ANNIVERSARY EDITION

320 pagina’s – ISBN 9783832797034 – 89 euro

KLASSIEKE SCHOONHEIDVolkswagen-fan en -kenner Richard Copping vertelt het fascinerende verhaal van de Karmann Ghia, van het oorspronkelijke studiemodel, de productie van de Coupé, de introductie van de Cabriolet en de continue doorontwikkeling van het model tot het afscheid in 1974. Copping beschrijft onder andere de samenwerking tussen Volkswagen en Karmann, die begon met de ontwikkeling van de Kever Cabriolet. Verder komen de specialisten van het bedrijf aan het woord die betrokken waren bij deze combinatie van Duitse techniek en Italiaans design. Het unieke fotomateriaal en de oorspronkelijke fabrieksdocumentatie nemen de lezer mee terug in de tijd.

VOLKSWAGEN KARMANN GHIAS AND CABRIOLETS

208 pagina's – ISBN 9781847974181 – 32,99 euro

STUCK ON CARSEr zijn maar weinig namen die een vast begrip zijn in de autosport. De naam Stuck hoort hier zonder twijfel bij. Van DTM tot Formule 1, van Auto Union tot Porsche: deze familie boekte succes in elke tak van (auto)sport. Vader Hans Stuck groeide na het winnen van de Grand Prix van Duitsland in 1934 uit tot een ware volksheld. Geen wonder dat zijn zoon Hans-Joachim (‘Strietzel’) eveneens een succesvol coureur werd. Hij reed niet alleen in de Formule 1, maar

werd in 1990 met Audi ook DTM-kampioen en haalde in 1985 met Porsche het Wereldkampioenschap sportwagens binnen. Tegenwoordig is ‘Strietzel’ Stuck autosport-vertegenwoordiger van het Volkswagen-concern. Racen doet hij alleen nog voor de lol, in een Audi R8 of Volkswagen Scirocco. Als het race-virus immers eenmaal in het bloed zit…

STUCK. DIE RENNFAHRERDYNASTIE

183 pagina's – ISBN 9783768831413 – 80,99 euro

Volkswagen-fan en -kenner Richard Copping vertelt het fascinerende verhaal van de Karmann Ghia, van het oorspronkelijke studiemodel, de productie van de Coupé, de introductie van de Cabriolet en de continue doorontwikkeling van het model tot het afscheid in 1974. Copping beschrijft onder andere de samenwerking tussen Volkswagen en Karmann, die begon met de ontwikkeling van de Kever Cabriolet. Verder komen de specialisten van het bedrijf aan het woord die betrokken waren bij deze combinatie van Duitse techniek en Italiaans design. Het unieke fotomateriaal en de oorspronkelijke fabrieksdocumentatie nemen de lezer mee terug in de tijd.

VOLKSWAGEN KARMANN GHIAS AND CABRIOLETS

208 pagina's – ISBN 9781847974181 – 32,99 euro

werd in 1990 met Audi ook DTM-kampioen en haalde in 1985 met Porsche het Wereldkampioenschap sportwagens binnen. Tegenwoordig is ‘Strietzel’ Stuck autosport-vertegenwoordiger van het Volkswagen-concern. Racen doet hij alleen nog voor de lol, in een Audi R8 of Volkswagen Scirocco. Als het race-virus immers eenmaal in het bloed zit…

STUCK. DIE RENNFAHRERDYNASTIE

183 pagina's – ISBN 9783768831413 – 80,99 euro

Zo'n mooi Porsche boek winnen? Kijk op www.fl eetwise.nl/extra

WIN

60-64-Service.indd 61 18-04-13 13:02

Page 62: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

62 ~ FleetWise

SERVICE

FAST FAST FACTSFACTS

EXCLUSIEF: VOLKSWAGEN INCLUSIEF

Bij Volkswagen Bedrijfs-wagens is men trots op haar berijders. Speciaal voor hen heeft Volkswagen daarom een programma ontwikkeld met tal van voordelen: Volkswagen Inclusief. Trouwe klanten kunnen via dit programma gebruik-maken van extra’s als een gratis zomer- of wintercheck, gratis service tussen de onderhoudsbeurten of een gratis aircocheck. Bovendien heeft het merk samen met een aantal vooraanstaande partners diverse scherp geprijsde aanbiedingen samengesteld. Zo kunt u voor slechts 99 euro deelnemen aan een Volkswagen Bedrijfswagens rijvaardigheidstraining op het test- en trainingscentrum van de ANWB in Lelystad. Hier leert u uw bedrijfswa-gen ook in extreme situaties onder controle te houden, ook met belading. Ook krijgen berijders van een Volkswagen bedrijfswagen korting bij bijvoorbeeld Center Parcs en in de Texaco 'Go the freshway' shops. Het lidmaatschap? Gratis. Voor meer informatie, kijk op www.mijnvw-bedrijfswagens.nl.

DUURZAAM TRANSPORT: CONCEPT E-CO-MOTION De aldoor stijgende transportbehoefte in de stad en de steeds strenger wordende CO2-normen en luchtkwaliteitseisen in binnensteden vragen om oplossingen. Volkswagen springt in op die problematiek met de e-Co-Motion. Dit studiemodel voor een volledig elektrisch aangedreven bedrijfswagen laat zien dat duurzaamheid en een maximaal gebruiksgemak uitstekend samen kunnen gaan. Een goede wendbaarheid, compacte buitenmaten in combinatie met veel binnenruimte, een goed overzicht en een gemakkelijke in- en uitstap stonden centraal bij de ontwikkeling van deze bedrijfswagen van de toekomst. De elektromotor levert een constant vermogen van 50 kW/68 pk en een piekvermogen van 85 kW/115 pk. Dankzij het koppel van 270 Nm is een forse acceleratie gegarandeerd, zelfs met lading aan boord. Er zijn versies met een accucapaciteit van 20 kWh, 30 kWh en 40 kWh; de laatste beschikt over een actieradius van 200 kilometer. De Concept e-Co-Motion transporteert de praktische eigenschappen van een Volkswagen bedrijfswagen naar een duurzame toekomst.

AUDI SERVICE APP: DIGITALE ROTS IN DE BRANDING Gaat er een waarschuwingslampje branden waarvan u niet weet wat het betekent? Wilt u een afspraak maken voor een onder-houdsbeurt? Wilt u na een aanrijding via uw telefoon een schadeformulier invullen? Dan biedt de Audi Service App uitkomst. Deze handige app helpt de bestuurder verder in allerlei situaties. Als u bijvoorbeeld in het buitenland met pech strandt en u weet niet hoe u iets moet omschrijven, kan de app de meest voorkomende autoproblemen onderweg vertalen in vijf talen (Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans). En mocht u onverhoopt een deukje oplopen bij het parkeren, dan kunt u met uw telefoon direct een afspraak inplannen voor schade-herstel bij uw Audi-dealer. De app is via de website www.audi.nl te downloaden voor iPhones en telefoons met een Android-besturingssysteem.

60-64-Service.indd 62 18-04-13 13:02

Page 63: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

FleetWise ~ 63

SERVICE

1:111 Met de revolutionaire XL1 loopt Volkswagen opnieuw ver voor de troepen uit. Het sensationeel lage verbruik van 1:111 is mede te danken aan de toepassing van koolstofvezel, waardoor het gewicht slechts 795 kilo bedraagt. Voor de aandrijving zorgt een plug-in hybride-systeem dat bestaat uit een tweecilinder TDI-motor met 48 pk, een elektromotor van 27 pk, een DSG-transmissie en een lithium-ion accu. De productie van de eerste serie van 50 XL1’s is inmiddels gestart.

PORSCHE 911: AL 50 JAAR EEN BEGRIPEr zijn maar weinig modelaanduidingen die zó tot de verbeelding spreken als die van Porsche’s icoon. De 911 is al 50 jaar lang een begrip; alleen de vorm al is uit duizenden herkenbaar. Van het model,

dat in 1963 als ‘901’ debuteerde, zijn inmiddels meer dan 820.000 exemplaren ver-kocht. Bij elke modelwijziging werd de sportwagenklassieker opnieuw uitgevonden, waarbij steeds werd bewezen dat traditie en innovatie uitstekend samengaan. Net als de voorgangers dankt ook de zevende generatie van de succesvolste sportwagen ter wereld haar populariteit mede aan het allround karakter. Ferry Porsche vatte de veelzijdigheid van het model perfect samen: “De 911 is de enige auto waarmee je op safari kunt gaan in Afrika, aan Le Mans kunt meedoen, naar het theater kunt gaan en door de straten van New York kunt rijden.”

TWEEDE CARRIÈRE VOOR LEASEAUTOLeaseauto's hebben na afl oop van het contract doorgaans nog heel wat jaren voor de boeg. Bij het onlangs geopende Remarketing Center van Volkswagen Leasing in Amersfoort worden de uit de lease afkomstige auto's profes-sioneel klaargestoomd voor de volgende fase in hun bestaan, onder de naam Stock Lease. In de grote showroom en op de website www.stocklease.nl vindt u een ruim lease-aanbod van jong gebruikte auto’s. Deze hebben als voordeel dat Volkswagen Leasing hun geschiedenis kent, ze uitstekend zijn onderhouden en gegarandeerd schadevrij zijn. Bovendien zijn deze auto’s – niet onbelangrijk – goedkoper, doordat er al gedeeltelijk op is afgeschreven. Flexibiliteit staat voorop: voor de contracten is een looptijd van minimaal 12 maanden mogelijk. De leaseauto’s van Volkswagen Leasing hebben zodoende nog een mooie toekomst voor zich. Bij het inleveren van de leaseauto heeft de klant overigens praktisch geen omkijken naar het innameproces; dit verloopt uiterst effi ciënt. Op dit vlak wordt namelijk samengewerkt met een gespecialiseerde partner, wat voor een snelle en eenvoudige afhandeling zorgt.

CIJFERS

5.000.000 Onlangs produceerde Audi de 5 miljoenste auto met quattro, de permanente vierwielaandrijving van het merk. Het succesverhaal van quattro begon in 1980, vandaag de dag worden er maar liefst 140 quattro-varianten geleverd. Geen enkele andere fabrikant biedt zo’n ruime keuze. In 2012 koos wereldwijd meer dan 43 procent van alle Audi-klanten voor een quattro-model.

15.000.000Recentelijk zag in het Tsjechische Mladá Boleslav de 15 miljoenste ŠKODA het levenslicht. In 2012 verkocht ŠKODA een recordaantal van 939.200 auto’s. Vanaf 2018 wil het merk wereldwijd zelfs minimaal 1,5 miljoen auto's per jaar gaan verkopen. Daarvoor is een model-lenoffensief gestart, waarin de nieuwe Citigo, de Rapid en de derde generatie Octavia een belangrijke rol spelen.

MEEST UITGEBREIDE CAR CONFIGURATOR TER WERELD De volledig vernieuwde website www.volkswagen.nl beschikt over de grootste car confi gurator ter wereld: op de site kunnen realistische 3D-animaties van niet minder dan 200 miljoen verschillende Volkswagens worden bekeken. Werkelijk alle details van de gekozen confi guratie worden minutieus weergegeven: van de verschillende soorten wielen tot bijvoorbeeld een dakreling of een sportpakket. Vervolgens kunt u de op uw eigen computer samengestelde auto delen met uw vrienden en familie via social media of met de dealer. Ook is het mogelijk om – naast het doorsturen van een confi guratie – werkplaatsafspraken online te boeken en het occasionaanbod van de Volkswagen-dealer te bekijken. De nieuwe site van Volkswagen biedt tot wel zes keer meer informatie dan voorheen en toont bij elk model verwijzingen naar onafhanke-lijke tests. Zo hoeft u feitelijk de deur niet meer uit voor het kiezen van een nieuwe auto.

60-64-Service.indd 63 18-04-13 15:15

Page 64: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

“Zoals de traditie inmiddels wil, is ook de nieuwe editie van de Octavia goedkoper en ruimer dan z’n concurrenten.”De nieuwe generatie van de ŠKODA Octavia heeft volgens AutoWeek-redacteur MAURICE DE BOUVÈRE alles in huis om opnieuw een succes te worden.

SERVICE

IN HET NIEUWSNIEUWS

“Het harmonieuze karakter en de buitengewone prestaties op gebied van veiligheid, brandstof-effi ciency, dynamiek en comfort gaven de doorslag.” Aldus de AUTO VAN HET JAAR-JURY over de zevende generatie van de Volkswagen Golf, die deze prestigieuze verkiezing met grote voorsprong won.

“Porsche zuiniger dan Prius” Zo kopte de DE TELEGRAAF bij de komst van de nieuwe Porsche Panamera S E-Hybrid. De plug-in-hybride verbruikt slechts 3,1 l/100 km en kent een CO2-uitstoot van 71 g/km, goed voor 14% fi scale bijtelling.

“Het is niet de bedoeling dat we met z’n allen meer gaan betalen.” MARTIN HUISMAN van de Vereniging Auto Van De Zaak merkt in Automobiel Management op dat hij potentieel ziet in de gestaffelde bijtelling, maar nog niet helemaal gerust is op de uitvoering ervan.

“Vervuilen is te gemakkelijk en goedkoop ten opzichte van investeren in recycling.” D66 Tweede Kamer-lid STIENTJE VAN VELDHOVEN stelt in Autokompas dat de politiek ook zijn steentje bij moet dragen aan een beter afvalbeheersplan.

“Fleet owners missen vaak nog ervaring met elektrische auto’s en volgen de wens van werknemers. Maar een deel van berijders heeft een werkpatroon dat helemaal niet past bij zo’n auto.” RENATE HEMERIK bepleit in Fleetmotive dat wagenparkbeheerders goed moeten kijken voor welke werknemers een elektrische auto interessant kan zijn.

64 ~ FleetWise

60-64-Service.indd 64 18-04-13 13:02

Page 65: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

Toplocaties.nl presenteert het meest exclusieve huizenaanbod van Nederland en België. Van tijdloze grachtenpanden tot moderne landhuizen.

Kijk binnen in de mooiste huizen en laat u inspireren. Toplocaties.nl is onderdeel van woonmagazine Residence.

Vind uw exclusieve huis op www.toplocaties.nl

Volg ons:

Tijdloze huizen

Ruim 4000 exclusieve huizen op Toplocaties.nl

Tijdloos_Heel_Advertentie_Toplocoaties_18APR13.indd 1 18-04-13 16:22

Page 66: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

66 ~ FleetWise

De autoliefDe van…

Van wie heb jij de liefde voor auto’s geërfd?“Van mijn vader. Die ging elke twee jaar allerlei dealers af voor een nieuwe auto, en ik mocht regelmatig mee op testritjes. Mijn vader was van de 'beste deal', ik was – en ben – meer van de liefde voor mooie lijnen.”

Aan welke eigenschappen voldoet jouw ideale auto? “Coupés zijn mijn favoriet. Liefst zie ik ze tijdloos en klassiek. Mijn vorige auto was daar een goed voorbeeld van: de Alfa Romeo GT. Pit in de motor kan absoluut geen kwaad, al ben ik niet iemand die constant het asfalt wil laten krullen. Ik vind vooral veel koppel op lage toeren lekker; ik rijd graag schakellui.”

Je kunt als carwoman ongetwijfeld bovenmatig goed rijden. Op welke momenten imponeer jij je mede-weggebruikers?“Toen de Audi R8 net uit was, vroeg een buurjongetje om een ritje. Ik nam hem mee naar een verlaten industrie-terrein waar ik een mooie, open rotonde wist. Daar heb ik hem een half uurtje gecentrifugeerd. Ik heb nog nooit iemand zo wit uit zien stappen.”

Doe je wel eens aan file-flirten? Is het de man of de auto die van doorslaggevend belang is?“In de file mediteer ik liever. Uiteraard geeft de man de doorslag. Ik heb helaas nog nooit een vriend gehad met een mooi coupeetje.”

Waar kunnen we je ’s nachts op autogebied voor wakker maken?“Ik blijk – hoe voorstelbaar – een grote zwak te hebben voor mooie sportmerken. Porsche Cayman, Jaguar XF. Ik kan er uren naar kijken, en omdat ik sinds kort ook fotografeer, zie ik ze nog gedetailleerder. Ik kijk ook graag de 24 uur van Le Mans, liefst live op La Sarthe uiteraard.”

De 911 van Porsche viert zijn 50 jarig jubileum. Wat is je mooiste ervaring met dit icoon? “De 911 4S heb ik net gereden. Wat een auto! Mijn mooiste ervaring was een hele dag rijtraining op Zandvoort in de Cayman S. Zoveel geleerd.”

Je staat je mannetje in de autowereld. Hoe stel je je op in zo’n mannenbolwerk? “Als mezelf: vriendelijk, toegankelijk en met humor.”

VIOlA RObbemOnDt

AutOlIeFDe

Viola Robbemondt (1967) is freelance journalist en schrijft over auto’s en de mensen in de autowereld voor diverse tijdschriften en kranten, waaronder autokompas, Gentlemen’s Watch, autovisie en op haar eigen weblog www.carwoman.nl.

Tekst – Jens HolierhoekBeeld – David de Jong

66-Autoliefde_mp.indd 66 18-04-13 13:03

Page 67: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

P R E M I U M C A R S , P R O M I N E N T P E O P L E

EN VERDER: MERCEDES-BENZ CLS SHOOTING BRAKE � OPEL ASTRA OPC �ASTON MARTIN CYGNET VS BRABUS SMART FORTWO CABRIO VS TOYOTA IQ �INTERVIEW MET TRENDWATCHER ADJIEDJ BAKAS � CONCOURS WINDSOR CASTLE12

7

DE NIEUWE AUDI

RS 5

8x

€ 29

Ga naar carros.nl/abonneren of bel 0161 - 459 501 (maandag t/m vrijdag 8:30 tot 17:00 uur)

Cadeau abonnementen stoppen automatisch

Inclusief twee edities van stijlgids The Big Black Book

SuperkorTInG

Adv Audi_CARROS.indd 1 21-12-12 11:43

Naamloos-2 1 18-04-13 17:18Naamloos-1 1 22-04-13 15:37

Page 68: Fleetwise Magazine voorjaar 2013

AYRTON SENNA COLLECTIONACETATE TEMPLES

ELASTOMER BRIDGE INSERT

Naamloos-1 1 18-04-13 16:38