Abraxas Najaarsaanbieding 2009

8
Op zaterdag 3 april 2010 is het op de dag af 150 jaar geleden dat Frederik van Eeden werd geboren. Op 1 oktober 2010 is het 125 jaar geleden dat De kleine Johannes voor het eerst in De Nieuwe Gids verscheen. Tijd voor een nieuwe Johannes in een verfrissende typografie. uitgeverij abraxas amsterdam najaarsaanbieding 2009

description

Abraxas Najaarsaanbieding 2009

Transcript of Abraxas Najaarsaanbieding 2009

Page 1: Abraxas Najaarsaanbieding 2009

Op zaterdag 3 april 2010 is het op de dag af 150 jaar geleden dat Frederik van Eeden werd geboren.Op 1 oktober 2010 is het 125 jaar geleden dat

fiDe kleine Johannes voor het eerst in De Nieuwe Gids verscheen.

Tijd voor een nieuwe Johannes in een verfrissende typografie.

uitgeverij abraxas amsterdam

najaarsaanbieding 2009

Page 2: Abraxas Najaarsaanbieding 2009
Page 3: Abraxas Najaarsaanbieding 2009
Page 4: Abraxas Najaarsaanbieding 2009

Deze hertaling van De kleine Johannes maakt dit zinnebeeldige sprookje waarin begrip-pen als natuur, liefde, geluk, verlangen, kennis en dood als personen worden opge-voerd, toegankelijk voor een nieuwe lezerskring. Met deze nieuwe uitgave hopen we dat het bezwaar van Elsbeth Etty (nrc 14-3-2009) dat ‘De kleine Johannes wat taal en stijl betreft zo gedateerd is, dat het zelfs voor doorge-winterde Nederlanders nauwelijks te begrijpen te valt’ is weggenomen. Haar stelling dat ook de thematiek verouderd zou zijn vindt echter geen weerklank. De boekversla-gen die scholieren er nog steeds over maken en de vele herdrukken spreken dit tegen.Met vrij eenvoudige ingrepen kon de leesbaarheid worden verhoogd zonder dat dit klank- en kleurrijke natuursprookje aan sfeer verloor.Gedateerde woorden als ‘doch’, ‘dirkjesbos’, ‘altoos’, ‘schreien’, ‘weedom’ etc. zijn vervangen door hedendaagse equivalenten. Zorgvuldig is gekozen voor woorden die passen in de sfeer van het boekje.Op twee plaatsen is een redactionele aanvulling ingevoegd, deze zijn tussen [tekst-haakjes] gezet. Het gaat om twee citaten die zijn ontleend aan Jan Ligthart.Hier en daar zijn van één zin twee zinnen gemaakt. De negentiende-eeuwse vervoe-gingen zijn gemoderniseerd evenals de interpunctie. Het aantal uitroeptekens is wat teruggebracht evenals het woordje ‘maar’. De alinea-indeling is vrijwel gelijk geble-ven. De hoofdstuktitels zijn ingevoegd op basis van de studie van Jan Ligt hart die in deze uitgave in gewijzigde vorm is opgenomen als nawoord.

Boekblok 14,5 x 22,5 cm160 pag. + 4 pag. omslagDruk binnenwerk: 1/1 tweezijdig in zwart met afbeeldingenDruk omslag: 4/0 eenzijdig in full colourOmslag voorzien van eenzijdig glans laminaatPapier binnenwerk: 90 grams houtvrij romandruk 2.0 cr/wPapier omslag: 135 grams houtvrij gesatineerd mcPapier schutblad: 120 grams houtvrij getint offsetAfwerking: genaaid gebonden in een heel papieren band, 2,5 mm bord, ronde rug, gekneept, kapitaalbandje, onbedrukte schutbladen

Met een nawoord van Jan Ligthart;een redactionele notitie over het ‘numineuze’ bij Van Eeden en Ligthart;verantwoording door de uitgever;toegift van Jan Ligthart In de lente en Theo van Baaren:

Page 5: Abraxas Najaarsaanbieding 2009

Het raadsel ligt doodstil,want iedere bewegingverraadt ons iets ervan.Daarom houdt het zich stil,zodat het – authentiek –een raadsel blijven kan.

Tekst achterplat:‘ik zal je iets van de kleine Johannes vertellen. het heeft veel van een sprook-je, mijn verhaal, maar het is toch alle maal echt gebeurd.’

De kleine Johannes is een uniek hoogtepunt in de Nederlandse literatuur. Vertaald in tientallen talen, onderwerp van talloze studies en boekverslagen van scholieren heeft het zichzelf bewezen als een klassiek werk dat met het verstrijken van de tijd zijn glans heeft behouden.

Deze hertaling heeft de hindernissen die opgeworpen werden door het negentiende-eeuwse taalgebruik opgeheven.In sprankelende taal worden de ontwikkelingsfasen van de kleine Johannes verbeeld door personages die de natuur, de liefde, het geluk, de kennis, het spirituele en de vluchtigheid van het leven vertegenwoordigen.De herkenbaarheid en de diepte van dit klank- en kleurrijke sprookje is in al haar eenvoud zo schitterend dat het blijft fascineren.

‘In De kleine Johannes wordt in vier stadia de ontwikkeling geschetst van de levensfasen: de tijd van de fantasie (Windekind), de periode van vragen stellen (Wistik), de periode van onderzoek (Pluizer) en het stadium waarin het religieuze wordt gezocht. Johannes ervaart het conflict tussen gevoel en verstand en beleeft de strijd tussen esthetiek en ethiek. Het gevoel overwint, de schoonheid wordt erkend en in goedheid wordt geleefd. Het boekje boeit een grote lezerskring vanaf ca. 13 jaar.’ (Biblion | nbc-recensie, 2006)

Uitgeverij Abraxas, Amsterdamabraxas | Populaire klassiekenKinderdijkstraat 771079 ge Amsterdam020-4421388

Page 6: Abraxas Najaarsaanbieding 2009

abraxas | Pedagogiek

Eva Kessler

Eva Kessler

Fenomenologische Pedagogiek bijUitgeverij abraxas Amsterdam

Mogador, zaterdag 27 mei 1911

Het is sabbat. Al in de donkere en onvoorstelbaar smerige steeg naar het huis horen we die eentonige mengeling van gebeden en schriftlezing, dat nasale half gezongen, half gesproken geluid dat de Kerk en de Moskee hebben overgenomen van de Synagoge. Het geluid is aangenaam, en al spoedig kunnen vaste stembuigingen en ritmes worden onderscheiden die elkaar met regelmatige tussenpozen opvolgen als een Leitmotiv. Je oor probeert grip te krijgen op de woorden, maar dat lukt nauwelijks en je hebt de poging al bijna opgegeven als je in die wanordelijke brij van geluiden plot seling, met een schok herkent, alomspannend, helder en on mis kenbaar: Kadosh, Kadosh, Kadosh Elohim Adonai Zebaoth Male’u hashamayim wahaarets kebodo! (Heilig, Heilig, Heilig, Here God der Heerscharen, hemel en aarde zijn vol van Uw glorie!)Ik heb het Sanctus Sanctus Sanctus van de kardinalen in de Sint-Pieter gehoord, het Swiat Swiat Swiat in de kathedraal van het Kremlin en het Holy Holy Holy van de Patriarch in Jeruzalem. In welke taal dan ook, deze woorden, de hoogstverhevene ooit door menselijke lippen gevormd, raken je in het diepst van je ziel, met een machtige huivering het mysterie van die andere wereld die erin verborgen ligt oproepend en openbarend. En dat, sterker dan waar ook, hier in deze bescheiden plaats, waar ze weerklinken in dezelfde taal waarin Jesaja ze ooit als eerste ontving, en

Een wijze uit het

westen

isbn 90-70459-36-1

nur 706

Het heilige – sedert de prachtige studie van Rudolf

Otto weten we wat we toch eigenlijk allang wisten,

maar nu om het nooit weer te vergeten.

Gerardus van der Leeuw

In de bundel Een wijze uit het

westen, beschouwingen over

Rudolf Otto en het heilige zijn

in twee bijlagen aanvullingen

op Het heilige opgenomen.

Rudolf Otto

derde druk

Het heilige

RU

DO

LF

OT

TO

HE

T H

EIL

IGE

Een wijze uit het westen

Rudolf Otto

ISBN 90- 807300- 1- 7

9 7 8 9 0 8 0 7 3 0 0 1 4

w

=

william james

fiDe wil om te gelovenfl&

fiVertrouwen en het recht om te gelovenfl

met een voorwoord van peter sloterdijk

fiHoe moet je leven? Voor de meeste mensen is dat een vraag waarvan de volle reikwijdte

langzaam maar zeker tot hen doordringt. Voor William James (1842-1910)

was het een opdracht waarmee hij de wereld ingestuurd werdfl.

In de wil om te geloven eist William James een geestelijk terreinop voor de menselijke geloofservaring dat zich onttrekt aan iedere

rationele bewijsvoering. Iemands geloof wordt eenvoudig gerecht-vaardigd door zijn behoefte aan een geloof. James radicale solidariteitsbetuigingen aan de menselijke ervaringmaakten van hem tijdens de jaren dat hij aan Harvard doceerde toteen populaire figuur, een filosoof voor gewone mensenfl.

Wat william james ook tegenwoordig nog, of misschien juísttegenwoordig, nog tot zo’n aansprekende figuur maakt,

iemand die we niet los kunnen laten, is zijn aanhoudende pleidooivoor de kracht van de verbeelding in het leven zelf. Wil het levenleefbaar zijn, dan moet de menselijke geest de vrijheid hebben hetvan binnen uit te vormen alsof het een eigen kunstwerk is, met alleirrationele tegenstrijdigheden van dien. Geloof en bijgeloof, rede enillusie, idealisme en ironie kunnen in zo’n leven naast elkaar bestaanzonder dat het op een mentale burgeroorlog uitdraait.Kaleidoscopisch als zo’n leven is, vormt het het beste weermiddeltegen fundamentalisme, of dat nu religieus, politiek of wetenschap-pelijk is.

Bas Heijne in nrc

fenomenologische klassieken bijuitgeverij abraxas amsterdam

uitgeverij abraxas

william

james

=d

ew

ilo

mte

gelo

venen

and

ere

essays

william james, arts, psycholoog en filosoof is de

grondlegger van de hedendaagse psychologie.

Dit, zijn beroemdste boek, is ontelbare malen herdrukt en nog steeds wordt er veelvuldig naar verwezen. De rake observaties zijn onge-evenaard gebleken, de glans is door de jaren alleen maar versterkt.

Aan de hand van een unieke collectie auto biogra�sch materiaal van personen met een verschillende religieuze achtergrond analyseert James de religieuze gevoelens die de mens in zijn innerlijk leven ervaart. Hij bespreekt de werkelijkheid van het onzichtbare, de opti-mistische en pessimistische religieuze houding, de innerlijke twee-strijd, de zieke ziel, hergeboorte en heiligheid. Mystiek benadert James voor het eerst als een eigensoortige mense-lijke ervaring die niet herleid kan worden tot andere psychische ervaringen of verschijnselen. Kerk en dog ma laat hij buiten deze zorgvuldige filosofische en psy-chologische studie: het gaat bij James over ónze werkelijkheidsbele-ving , ons gedrag en vooral ons gevoel en intuïtie.De schrijftrant van William James is tegelijk helder, principieel en objectief, én persoonlijk betrokken. Zijn ironie kruidt telkens het betoog en je hebt al lezend voortdurend het gevoel te maken te heb-ben met een groot denker en een groot schrijver.

‘Hoewel ikzelf niet zo’n sterk mystiek godsbewustzijn bezit, is er toch iets in mij dat reageert wanneer ik anderen erover hoor spreken. Ik herken een diepere stem. Er is iets in me dat zegt: daar zit waarheid in.Maar ik ben zozeer van het christendom weggegroeid dat de uitingen van mystiek die daarin zitten eerst moeten worden losgemaakt van dat christendom – ik moet door die verstrengeling heenbreken voordat ik kan luisteren. Noem dit, als je wilt, mijn mystieke begin. Het is een heel gewoon, veel voorkomend begin’.

William James in een brief aan James H. Leuba

5e druk

fenomenologische klassieken bij

uitgeverij abraxas amsterdam

vo

rm

en

van

re

ligie

uz

e e

rva

rin

g

william james

william james

Vormen van religieuze ervaring

een onderzoek naar het wezen van de mens

uitgeverij abraxas

ww

abraxas | Religie

Rudolf OttoHet heilige • 256 p. 27,50

De Indiase genadereligie • en het christendom 176 p. 19,90

William JamesVormen van • religieuze ervaring 400 p. 29,90

De wil om te geloven • 224 p. 24,90

Rufus Jones Quakers, beeld van een • humanitaire religie 160 p. 14,90

Mircea EliadeHet heilige en het dagelijkse• bestaan 208 p. 22,50

abraxas | Judaïca

Abraham Joshua HeschelGod zoekt de mens • 480 p. 32,50De sabbat • 224 p. 22,50

abraxas | Pedagogiek

Eva KesslerLiefdevol opvoeden, een kunst; • Zinvolle grenzen stellen en je goede humeur bewaren 224 p. 24,50

www.uitgeverijabraxas.nl

Page 7: Abraxas Najaarsaanbieding 2009

abraxas | Pedagogiek

Eva Kessler

Eva Kessler

Fenomenologische Pedagogiek bijUitgeverij abraxas Amsterdam

Mogador, zaterdag 27 mei 1911

Het is sabbat. Al in de donkere en onvoorstelbaar smerige steeg naar het huis horen we die eentonige mengeling van gebeden en schriftlezing, dat nasale half gezongen, half gesproken geluid dat de Kerk en de Moskee hebben overgenomen van de Synagoge. Het geluid is aangenaam, en al spoedig kunnen vaste stembuigingen en ritmes worden onderscheiden die elkaar met regelmatige tussenpozen opvolgen als een Leitmotiv. Je oor probeert grip te krijgen op de woorden, maar dat lukt nauwelijks en je hebt de poging al bijna opgegeven als je in die wanordelijke brij van geluiden plot seling, met een schok herkent, alomspannend, helder en on mis kenbaar: Kadosh, Kadosh, Kadosh Elohim Adonai Zebaoth Male’u hashamayim wahaarets kebodo! (Heilig, Heilig, Heilig, Here God der Heerscharen, hemel en aarde zijn vol van Uw glorie!)Ik heb het Sanctus Sanctus Sanctus van de kardinalen in de Sint-Pieter gehoord, het Swiat Swiat Swiat in de kathedraal van het Kremlin en het Holy Holy Holy van de Patriarch in Jeruzalem. In welke taal dan ook, deze woorden, de hoogstverhevene ooit door menselijke lippen gevormd, raken je in het diepst van je ziel, met een machtige huivering het mysterie van die andere wereld die erin verborgen ligt oproepend en openbarend. En dat, sterker dan waar ook, hier in deze bescheiden plaats, waar ze weerklinken in dezelfde taal waarin Jesaja ze ooit als eerste ontving, en

Een wijze uit het

westen

isbn 90-70459-36-1

nur 706

Het heilige – sedert de prachtige studie van Rudolf

Otto weten we wat we toch eigenlijk allang wisten,

maar nu om het nooit weer te vergeten.

Gerardus van der Leeuw

In de bundel Een wijze uit het

westen, beschouwingen over

Rudolf Otto en het heilige zijn

in twee bijlagen aanvullingen

op Het heilige opgenomen.

Rudolf Otto

derde druk

Het heilige

RU

DO

LF

OT

TO

HE

T H

EIL

IGE

Een wijze uit het westen

Rudolf Otto

ISBN 90- 807300- 1- 7

9 7 8 9 0 8 0 7 3 0 0 1 4

w

=

william james

fiDe wil om te gelovenfl&

fiVertrouwen en het recht om te gelovenfl

met een voorwoord van peter sloterdijk

fiHoe moet je leven? Voor de meeste mensen is dat een vraag waarvan de volle reikwijdte

langzaam maar zeker tot hen doordringt. Voor William James (1842-1910)

was het een opdracht waarmee hij de wereld ingestuurd werdfl.

In de wil om te geloven eist William James een geestelijk terreinop voor de menselijke geloofservaring dat zich onttrekt aan iedere

rationele bewijsvoering. Iemands geloof wordt eenvoudig gerecht-vaardigd door zijn behoefte aan een geloof. James radicale solidariteitsbetuigingen aan de menselijke ervaringmaakten van hem tijdens de jaren dat hij aan Harvard doceerde toteen populaire figuur, een filosoof voor gewone mensenfl.

Wat william james ook tegenwoordig nog, of misschien juísttegenwoordig, nog tot zo’n aansprekende figuur maakt,

iemand die we niet los kunnen laten, is zijn aanhoudende pleidooivoor de kracht van de verbeelding in het leven zelf. Wil het levenleefbaar zijn, dan moet de menselijke geest de vrijheid hebben hetvan binnen uit te vormen alsof het een eigen kunstwerk is, met alleirrationele tegenstrijdigheden van dien. Geloof en bijgeloof, rede enillusie, idealisme en ironie kunnen in zo’n leven naast elkaar bestaanzonder dat het op een mentale burgeroorlog uitdraait.Kaleidoscopisch als zo’n leven is, vormt het het beste weermiddeltegen fundamentalisme, of dat nu religieus, politiek of wetenschap-pelijk is.

Bas Heijne in nrc

fenomenologische klassieken bijuitgeverij abraxas amsterdam

uitgeverij abraxas

william

james

=d

ew

ilo

mte

gelo

venen

and

ere

essays

william james, arts, psycholoog en filosoof is de

grondlegger van de hedendaagse psychologie.

Dit, zijn beroemdste boek, is ontelbare malen herdrukt en nog steeds wordt er veelvuldig naar verwezen. De rake observaties zijn onge-evenaard gebleken, de glans is door de jaren alleen maar versterkt.

Aan de hand van een unieke collectie auto biogra�sch materiaal van personen met een verschillende religieuze achtergrond analyseert James de religieuze gevoelens die de mens in zijn innerlijk leven ervaart. Hij bespreekt de werkelijkheid van het onzichtbare, de opti-mistische en pessimistische religieuze houding, de innerlijke twee-strijd, de zieke ziel, hergeboorte en heiligheid. Mystiek benadert James voor het eerst als een eigensoortige mense-lijke ervaring die niet herleid kan worden tot andere psychische ervaringen of verschijnselen. Kerk en dog ma laat hij buiten deze zorgvuldige filosofische en psy-chologische studie: het gaat bij James over ónze werkelijkheidsbele-ving , ons gedrag en vooral ons gevoel en intuïtie.De schrijftrant van William James is tegelijk helder, principieel en objectief, én persoonlijk betrokken. Zijn ironie kruidt telkens het betoog en je hebt al lezend voortdurend het gevoel te maken te heb-ben met een groot denker en een groot schrijver.

‘Hoewel ikzelf niet zo’n sterk mystiek godsbewustzijn bezit, is er toch iets in mij dat reageert wanneer ik anderen erover hoor spreken. Ik herken een diepere stem. Er is iets in me dat zegt: daar zit waarheid in.Maar ik ben zozeer van het christendom weggegroeid dat de uitingen van mystiek die daarin zitten eerst moeten worden losgemaakt van dat christendom – ik moet door die verstrengeling heenbreken voordat ik kan luisteren. Noem dit, als je wilt, mijn mystieke begin. Het is een heel gewoon, veel voorkomend begin’.

William James in een brief aan James H. Leuba

5e druk

fenomenologische klassieken bij

uitgeverij abraxas amsterdam

vo

rm

en

van

re

ligie

uz

e e

rva

rin

g

william james

william james

Vormen van religieuze ervaring

een onderzoek naar het wezen van de mens

uitgeverij abraxas

ww

abraxas | Religie

Rudolf OttoHet heilige • 256 p. 27,50

De Indiase genadereligie • en het christendom 176 p. 19,90

William JamesVormen van • religieuze ervaring 400 p. 29,90

De wil om te geloven • 224 p. 24,90

Rufus Jones Quakers, beeld van een • humanitaire religie 160 p. 14,90

Mircea EliadeHet heilige en het dagelijkse• bestaan 208 p. 22,50

abraxas | Judaïca

Abraham Joshua HeschelGod zoekt de mens • 480 p. 32,50De sabbat • 224 p. 22,50

abraxas | Pedagogiek

Eva KesslerLiefdevol opvoeden, een kunst; • Zinvolle grenzen stellen en je goede humeur bewaren 224 p. 24,50

www.uitgeverijabraxas.nl

Page 8: Abraxas Najaarsaanbieding 2009