2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje....

19
JAARVERSLAG 2018

Transcript of 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje....

Page 1: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

JAARVERSLAG 2018

Page 2: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

INHOUDSOPGAVE

2 VOORWOORD VAN DE VOORZITTER

3 STICHTING PROZUS

4 ONZE PROZUS-HONDEN

5 SAMENWERKENDE SPAANSE DIERENASIELS

6 GESELECTEERDE EN GEADOPTEERDE HONDEN

7 OVER DE REGENBOOG

8 HET BESTUUR

9 VRIJWILLIG(ST)ERS

10 NAZORG

11 DONATEURS GIFTEN&SCHENKINGEN

12 ACTIVITEITEN

13 SOCIALE MEDIA

14 EXTERNE RELATIES

14 TOELICHTING FINANCIEEL RESULTAAT

15 GEGEVENS VAN STICHTING PROZUS 16 SMEEKBEDE VAN EEN GEREDDE SPAANSE HOND 17 JAARREKENING 18 BELONINGSSBELEID

Page 3: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

2

VOORWOORD VAN DE VOORZITTER.

Na zoveel jaar vrijwilligerswerk komt mijn energie om dit te blijven doen uit echt alles wat ik om mij heen zie en voel. De passie, gedrevenheid, de liefde en de inzet van alle mensen om mij heen zorgt voor het draaiende houden van mijn ProZUS-motortje. Het team noemt zichzelf de ProZUSsen (alhoewel er ook wat broers zitten…..) en deze warme deken maakt echt verschil in hoe we alles met elkaar oppakken. Ook al is mijn leven drastisch veranderd en kan ik niet meer 24 uur per dag, 7 dagen in de week paraat staan…. Ik merk dat dat geen verandering heeft gebracht in dat wat we het ProZUS-DNA noemen: een steen verleggen! En zorgdragen voor de ProZUS-hond, een hondenleven lang!

“ProZUSsen & broers……. 2018 is een jaar geweest waarin we de essentie van het veranderen van een hondenleven tot in de haarvaten hebben beleefd met elkaar. Dank jullie…. Alleen met elkaar kunnen we stenen in die woeste rivier verleggen waardoor we hondenlevens veranderen, maar ook onze eigen levensstroom”.

Doordat we na een noodoproep dit jaar voor het eerst honden uit het asiel Parla (deelgemeente van Madrid) gingen halen, kwamen we terecht in een voor ons onbekend gebied. Waar we de vrijwilligers, transportmogelijkheden en de omgeving niet kende. Dit heeft veel tijd en energie gekost om hierin te investeren, want we voelde de noodzaak om hier honden weg te halen. Daar, in Parla, waar de zon niet scheen en waar honden echt ‘verdwenen’ na een bezoek aan de dierenarts. Maar wat een nieuw netwerk en gedreven Spaanse vrijwilligers heeft dit opgeleverd. En uiteraard…… vele Spaanse honden die nu een zalig, verwend en geliefd leventje in vrijheid leven.

Toch blijf ik vanuit mijn keuzes en ons handelen sterk gefocust op een Spanje die zelf in staat is om dierenleed uit te bannen, waar sterilisatie-projecten van de grond komen en voorlichting centraal staat bij de jeugd zodat er een nieuwe generatie kan opstaan die deze afschuwelijke traditionele waarden niet meer accepteert. Zoals stierenvechten, honden ophangen of in afgelegen schuren honden huisvesten. Deze veranderingen verlopen traag…. Zeer traag en ook al zitten we in de 21ste eeuw, de wetgeving is nog steeds die vanuit de 20ste eeuw en er moet gewoon een balans zijn in petities opzetten, steunen en de media opzoeken om wantoestanden aan de kaak te stellen. Maar ook zeker nog die honden uit hun benarde situatie halen als dat nodig is. De handen uit de mouwen steken! Waarin ik echt uit de buurt van vermeende puppy-handelaren blijf…. Puppy’s selecteren doe ik alleen maar als zeker is dat geen mens er beter van wordt, alleen maar de hond zelf.

Met dit jaarverslag geven we inzicht in wat ProZUS in 2018 heeft bewogen en ondernomen en ronden we 2018 bestuurlijk af. Op naar 2019, met vertrouwen de toekomst tegemoet om weer meer “stenen te verleggen”!

Natasja van Dam,

Voorzitter

Page 4: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

3

‘Betrokken, persoonlijk en kleinschalig.’

Stichting ProZUS

De waarden van ProZUS zijn: betrokken, persoonlijk en kleinschalig. ProZUS staat voor Pro (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het verschil voor de geselecteerde ProZUS-honden.

Senioren nemen een speciale plaats in bij onze stichting. Vooral deze honden horen niet in het asiel, tussen merendeels jongere soortgenoten, op een koude en harde vloer, achter tralies.

Zij hebben al een heel leven achter de oude rug, hebben vaak veel meegemaakt. Juist deze oudjes verdienen onze extra aandacht en inzet om een eigen baasje en een lekkere warme mand voor ze te vinden.

ProZUS is een verbindende netwerkomgeving met een enorm internationaal sociaal netwerk. Wij zijn in staat om verschil te maken omdat wij, over alle mogelijke grenzen heen, verschillende mensen met ieder zo hun eigen kwaliteiten, kennis, vaardigheden en mogelijkheden in verbinding brengen met elkaar.

Samen kunnen wij dit verschil maken! Ons team en netwerk is ontelbaar en niet in personen uit te drukken.

Wij verbinden de juiste personen met elkaar om een unieke plaatsing te realiseren. We zijn een kleine stichting, maar in ons hart voelen we ons groot door het verschil dat we mogen maken!

Page 5: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

4

‘We blijven levens van honden veranderen, met elkaar’

ONZE PROZUS-HONDEN

Omdat ProZUS echt op plekken komt waar de zon niet schijnt, waar andere stichtingen niet komen omdat iedereen vaak ‘vast’zit aan zijn eigen asiel (wat te begrijpen is, want het is bijna overal een ramp). Erger nog, wij komen waar vaak helemaal geen hulp is! Speciale treurige gevallen van honden die echt moeten vechten voor hun leven door een gedrocht van een asielbestuur, zoals in het asiel Parla. Door onze komst kregen deze 200 honden voor het eerst van hun leven een gezicht. Zij kregen door onze vrijwillgers opeens een naam en hun verhaal werd verteld. Maar ook zeker kregen de vrijwilligers daar weer kracht waardoor zij de wantoestanden door het bestuur bij de gemeente Madrid aan de kaak stelden en zelfs een petitie begonnen. Waardoor ook in Spanje gestreden werd voor een beter leven van de honden en katten in Parla. Door deze aandacht in Spanje zelf werden ook vele honden en katten uit Parla door de Spanjaarden zelf geadopteerd. Daar ligt de kracht en moet de kracht ook vandaan komen: de Spanjaarden zelf! En als wij daar een steentje aan bij hebben gedragen, fantastisch.

Zoals de koers zich ook in 2018 voortzet.... Waar we in 2017 36 honden een andere toekomst konden bieden, was het in 2017 ongewijzigd: ook 36 honden. Dat betekent per 10 dagen 1 hond die we vanaf Spanje naar zijn of haar mandje in binnen- of buitenland begeleiden. Voor een team aan vrijwilligers is dit echt elke keer weer, week in...... week uit een constante inzet!

Omdat ProZUS in eerste instantie de honden eerst in gastgezinnen plaatst om de honden te laten bijkomen vraagt dit een verlenging en intensivering van een adoptie-proces. Gelukkig kunnen we dit zo doen, want nog steeds werpt het voor hond én toekomstige baasjes vruchten af om een hond eerst rustig te leren kennen in een zo rustig mogelijke omgeving.

De honden die uit Parla-kwamen waren erg verwaarloosd en de gastezinnen hebben veel zorg gehad en aandacht moeten geven aan deze kanjers. Zeer, zeer vermagerde honden, honden met erge en grote wonden, apatische honden of juiste hyperdepieper blije en dankbare honden.... Het is een divers jaar geweest.

Gelukkig konden wij dit jaar onze koers vasthouden en onze blik op het heden en de toekomst houden omdat wij maar 1 hond uit adoptie terug hebben gekregen. Daardoor konden wij onze focus houden op Spanje en de honden die onze hulp daar nodig hadden.

Page 6: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

5

‘Daar waar de zon niet schijnt komen wij….’

SAMENWERKENDE SPAANSE DIERENASIELS

Omdat ProZUS verschil wil maken op Spaanse plekken waar de zon niet schijnt en echt niemand hulp biedt werken wij samen met:

CAAD Vilafranca. CAAD = Centre d’Acollida d’Animals Domèstics = Schuilplaats voor huisdieren is een gemeentelijk asiel, ook wel Perrera genoemd, van 400 hondjes. Dit asiel wordt gesteund door de lokale en regionale overheid en is voor 100% diervriendelijk. Het doel ervan is om het welzijn van dieren te garanderen tijdens de tijd die ze door moeten brengen in het centrum, het verstrekken van opvang en een goede veterinaire zorg, het bevorderen van adopties en of van het terugvinden van eigenaren, en het bij burgers bevorderen van en promoten van een verantwoorde manier van het houden van huisdieren. Hier kunnen wij ons in vinden en dat is de reden waarom wij begonnen zijn om te bekijken of wij de honden hier kunnen helpen. Protectora del Animales Sense Sostre in Barcelona. Dit privé-asiel wordt gerund door een zeer gedreven Rosa die het hart op de juiste plek heeft. Er verblijven hier ongeveer 200 honden. In 2018 hebben wij hier helaas maar 4 honden weggehaald. Hopelijk kunnen wij in 2019 meer voor dit asiel betekenen. Olescan in Torremdebarra. Dit zeer grote gemeente-asiel met vele honderden honden wordt gerund door Xavi en in 2018 hebben wij hier helaas geen enkele hond kunnen redden. Dit komt zeker door de aandacht voor de Parla-honden. Diep triest, maar we doen wat we kunnen. Hopelijk wordt 2019 een beter jaar.

Page 7: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

6

‘Die blik in die ogen…. Alleen maar dankbaarheid krijg je terug.’

GESELECTEERDE EN GEADOPTEERDE HONDEN

Door de 20 jaren heen is er een constante lijn geweest in het karakter van de honden die door ons werden geselecteerd en zich een ProZUS-hond mochten noemen. Het enige dat veranderde was het uiterlijk van honden…. Het ene jaar meer Galgo’s en Podencos’s, het andere jaar weer meer herders of juist oude honden. Het jaar van 2018 stond in het teken van grote diversiteit. Dat komt ook zeker door de noodoproep vanuit Parla. Dan moet je in een onbekend asiel waar 150 honden zitten keuzes maken: welke hond is geschikt voor adoptie en kan dat wat in een doorsnee gezin gevraagd en verlangd wordt van een hond makkelijk aan, zonder hierbij onnodig (langdurig) stress te moeten hebben. Dan val je terug op het DNA van je bestaan: geschikte honden die kans geven. En dat waren dus zeer verschillende honden qua uiterlijk. Dus gezegd mag worden dat het een mengelmoes-jaar was…..

Vanuit de gastgezinnen zijn deze kanjers dan ook goed geplaatst, waarbij ons opviel dat grote honden veelal in het buitengebied, in grote boerderijen werden geplaatst, waar ze de vrijheid hadden om goed te kunnen aarden.

Gelukkig is er maar 1 hond noodgedwongen van baasjes veranderd. Dat is emotioneel voor iedereen altijd erg moeilijk. Gelukkig kunnen wij vanuit ons gastgezinnen-team snel handelen en kunnen wij baasjes snel helpen zodra wij vernemen dat het niet goed gaat. Na een observatie-periode (immers, de hond is dan na een adoptie veranderd, heeft zich gevoegd naar die omgeving) kunnen wij vanuit een duidelijk nieuw profiel de ProZUS-hond herplaatsen.

Page 8: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

7

‘Zij die een naam hebben gekregen…..’

OVER DE REGENBOOG

R.I.P. Oscar, Dita en Nada en Eala (Mama) en Joep…… In ieder geval waarvan wij op de hoogte zijn gebracht.

Naarmate er langer ProZUS-honden op deze Aarde wandelen… Zijn er ook steeds meer honden, die na een zalig leven bij hun baasjes, in hun warme mandje en liefdevolle handen op hun lijfje gevoeld te hebben, komen te overlijden. Dat doet pijn! Juist omdat elke ProZUS-hond, zelfs na jaren, nog steeds een gezicht heeft.

Maar naast die pijn voelen wij ook ontzettend veel dankbaarheid. Dankbaarheid omdat dankzij hun lieve baasjes deze honden een naam hebben gekregen en vaak jarenlang een liefdevol leven hebben geleid. Hun leven heeft echt zin gehad…..

Dankzij berichten van hun baasjes waaruit liefde, genegenheid, vele gedeelde avonturen en vooral gemis voelbaar is worden wij op de hoogte gebracht van het overlijden. Hoe mooi de cirkel van het leven dan is als er dan weer een nieuw ProZUS-hondje of een andere rescue-hond in hun leven komt.

Page 9: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

8

‘…… nee is geen optie!’

HET BESTUUR

Een bestuur bestaande uit bevlogen en gedreven vrijwilligers geeft energie en kracht. Na zoveel jaar met elkaar gewerkt te hebben kan worden gezegd dat iedereen op elkaar kan leunen, kan bouwen op de ander. Dat geeft zo ontzettend veel kracht om onze ogen ook daadwerkelijk te kunnen houden op dat waar het om gaat: de honden (in nood) en de baasjes!

En door de komst in 2018 van Ellen de Meulemeester in het bestuur, die met haar brede ervaring als gastgezin en vrijwilliger binnen ProZUS nog eens extra kennis toevoegd in het bestuur, zitten we goed op de gewenste lijn. De verdeling van de taken, expertise en beschikbare tijd is op een natuurlijke manier ingedeeld waardoor we echt verschil kunnen maken. Voor ons is nee geen optie, problemen bestaan niet, oplossingen wel! En daar zijn we dan ook altijd op gericht: kijken naar dat wat wel kan. Want dit rescue-wereldje bestaat uit zoveel schakels, mensen en verschillende landen, dat er altijd wel iets is. En dan moet je de instelling hebben om door te gaan. En dat doen we met elkaar.

Een inspirerend en betrokken bestuur geeft ook betrokken vrijwilligers die zich gewaardeerd voelen en waarbij begrip is voor… het feit dat het vrijwillig is en dat we elkaar helpen. Met trots hebben we met elkaar een mooi jaar gehad waarbij we op de juiste plaatsen echt verschil hebben kunnen maken!

Het Bestuur heeft dit jaar de volgende speerpunten voor 2019 en verder benoemd:

• Op zoek blijven gaan naar die plekken waar we echt verschil kunnen maken • Samen sterk! • Partners in het veld verbinden met elkaar voor bundeling krachten.

Page 10: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

9

‘Zonder vrijwilligers kunnen wij niet doen wat we doen!’

VRIJWILLIG(ST)ERS

De ZUSsen (en een aantal broers) is een hecht team, al jaren lang, waarin iedereen zo een rol of taak op zich neemt. Want er zijn zo ontzettend veel elementen die goed en nauwkeurig moeten worden opgepakt:

- Selectie van de mogelijke ProZUS-honden - Promotie en marketing van de honden - Het opvangen van de honden in een gastgezin - Het doen van nazorg of huisbezoeken - Het selecteren van mogelijke baasjes - Schrijven van de hondenprofielen - Social media bijhouden

Er zijn dus vele soorten vrijwilligersactiviteiten. En vanuit het team is een fijne en natuurlijke verdeling in wie wat doen. Waarin we altijd kunnen leunen op elkaar. En voor advies of hulp elkaar snel kunnen vinden door een zeer gezellige groepswhatsapp…… De broers vinden dit wat ‘overweldigend’ (de hoeveelheid berichtjes) maar tja….. verbinding is noodzakelijk!

Extra aandacht en zeker dank willen we geven aan Kelly, websdesigner, webmaster en promoter in de breedste zin van het woord….. Achter de schermen vaak onzichtbaar bezig. Maar ohhhh, wat kostbaar is haar bijdrage! Kelly, bedankt voor je inzet en jouw liefde voor de honden in nood!

Page 11: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

10

‘Juist omdat wij betrokken, persoonlijk en kleinschalig zijn kunnen wij deze zorg ook geven.’

NAZORG

Adoptanten vragen soms of er ook een mogelijkheid tot proefplaatsing is wanneer zij verliefd zijn geworden op een ProZUS-hond en er gesproken gaat worden over en hoe nu dan verder… Waarop wij dan zeggen: de adoptie blijft altijd een soort proef, want gedurende het gehele leven van de ProZUS-hond zijn wij aanwezig. Voelen wij ons verantwoordelijk en zijn wij er als er problemen zijn. Dus ja, die proefperiode is er, altijd!

En dat maakt ProZUS tot wat we zijn: persoonlijk en betrokken. Geen tig honden per maand, maar een kleine selectie honden, waarmee we aan de slag gaan. Het hele leven van de hond door! En eigenlijk is het altijd zo dat de hond terug kan naar zijn oorspronkelijke gastgezin als de adoptie toch niet lukt. Dat is een fijn gevoel, voor de hond…. Immers, het gastgezin is bekend. Maar ook voor de baasjes geeft het een rustig gevoel: we staan er niet alleen voor.

ProZUS kan dat ook alleen maar doen door het hechte team, de gastgezinnen die al jaren opvangen en echt tot in hun diepste vezels betrokken zijn en zich verantwoordelijk voelen voor hun gasthond. Wat fantastisch is en echt iets is om trots op te mogen zijn. Zonder dit team zouden we echt niet zoveel stenen kunnen verleggen!

En onder de streep zijn het de baasjes die dit ook zo voelen, ervaren en daarom trots zijn een ProZUS-hond te hebben en vaak terug komen voor een andere hond of een extra hond. En daar doen we het voor!

Page 12: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

11

‘Een gouden hart heeft er een gezicht bijgekregen dit jaar…...’

DONATEURS GIFTEN&SCHENKINGEN

Door de reddingsactie van Ava Cielo en de komst van dit zeer bijzondere meisje in het leven van ProZUS en vele, vele mensen om haar heen staat 2018 dan ook in het teken van Ava….. Door het leed en de hulpvraag van Ava Cielo werden we vanuit het team echt geconfronteerd met waarom we dit doen! En daar waar door ons om werd gevraagd: donaties voor medische handelingen, werd ook liefdevol op gereageerd door de noodzakelijke donaties. Ongelooflijk! Waardoor rekeningen konden worden betaald en echt alles kon worden gedaan om te proberen om haar te redden. Liefde voor dieren kan zo ontzettend puur zijn, zo mooi! En het staat dan in schril contrast met het feit dat dit meisje dagenlang langs de weg heeft gelegen, na haar aanrijding. En geen enkele auto stopte… totdat die dag kwam en er wel een auto stopte. Ava heeft vele zielen beroerd en heeft donaties opgeleverd en er voor gezorgd dat de andere honden niet in gevaar kwamen, want hierdoor konden wij goede zorg blijven geven aan de andere ProZUS-honden. Want de Parla honden hadden ook veel medische zorg nodig en zonder de vele donaties had 2018 er echt financieel heel anders uit kunnen zien.

De donaties voor de Parla honden, de urgente vliegreizen die we moesten plannen om de honden daar heel snel weg te krijgen…. Het regelen van vervoer en het vrijkopen van de honden…. Ook Parla heeft veel indruk achtergelaten in ons netwerk en wat is dat toch fijn! Een fijn gevoel dat we kunnen redden, dat we verschil kunnen maken en juist met elkaar het kunnen realiseren.

Stichting Staartje is een lieve donateur geweest die echt voor dat verschil gaat en zegt: we werken hard in onze winkel, maar met elke gift aan een hond met een naam weten we weer waarvoor we zo hard werken. Fantastisch dit gebaar!

Ook een hele gulle gift in de hoedanigheid van het regelen van de aanvraag voor een ANBI-status heeft voor verschil gemaakt. Want met de ANBI-status kan ProZUS als stichting donaties ontvangen die mensen bij de belasting kunnen aftrekken. Dan heeft iedereen voordeel! Zonder deze uren van inzet en toewijding van Pauline was dit nooit gerealiseerd, mede ook omdat we er gewoon zelf geen tijd voor hebben! Bedankt…..

Page 13: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

12

‘…..nu eens geen mooie honden met een gouden karakter maar mooie mannen!

ACTIVITEITEN

Onder het motto van laten we eens gek doen en kijken of er animo voor is hebben we de ProZUS Knappe Mannen Kalender gemaakt, met allemaal mooie mannen met Rescue-honden. Dat waren honden uit echt heel veel verschillende landen, dus ook uit Nederland zelf. Wat een ontzettend leuk initiatief is dit geweest en smaakt zeker naar meer. Naar meer kalenders dan uiteraard……! Alles om wat geld voor de honden in het laatje te krijgen. De kalenders hebben toch 202,50 opgeleverd.

Een veiling met mooie gedoneerde spullen is opgezet om extra geld te ontvangen. Dat neemt altijd erg veel tijd in beslag en om de juiste spulletjes te vinden die ook echt verkocht worden is lastig. Dat moet eigenlijk aan ervaren vrijwilligers worden overgelaten, want dan is de opbrengst veel beter.

Omdat ProZUS een klein team heeft is er gewoon geen extra vrije tijd om extra activiteiten op te zetten en goed uit te rollen. En als we iets willen doen willen we het goed doen met het behalen van een beoogd resultaat. Het jaar 2018 is daar eigenlijk, nar de vele activiteiten op social media om Ava Cielo en de honden van Parla onder de aandacht te brengen, een rustig jaar in geweest. Laten we kijken wat 2019 gaat brengen voor mens en dier!

Page 14: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

13

‘Met elkaar maken we dat verschil mogelijk’

SOCIALE MEDIA

Na zoveel jaren merken we dat ons netwerk zo breed en diep is, samenwerkingen met andere stichtingen solide zijn, dat baasjes blijven terugkomen voor een ProZUS-hond en dat gedeelde honden op social media zoals Facebook zeer goed worden gedeeld of op wordt gereageerd. Dat valt ons altijd erg op. Loyale mensen die een hart hebben voor dat wat goed is. Daar maken we dan ook gebruik van om onze ProZUS-kanjers odner ieders aandacht te brengen.

Een groot artikel in alle betaalde kranten in geheel Noord en Zuid Holland heeft daar ook zeker dit jaar aan bijgedragen. Daarmee worden weer nieuwe verbanden gelegd en komen samenwerkingen zoals Verhuisdieren.nl extra goed van pas.

ProZUS maakt alleen maar gebruik van:

- de eigen website (www.prozus.org) - Facebook (ProZUS Nederland met een al jarenlang een constante aantal volgers) - Verhuisdieren.nl (makelaar tussen hond en baas) - Marktplaats, meer als lokker voor bepaalde honden naar de website van ProZUS

En dat is dat…. Het is niet meer. En toch weten we daarmee elke keer weer onze honden, binnen de wenselijke termijn die voor elke hond weer anders is, te plaatsen. Daarom ondernemen we niet meer acties of andere acties. We blijven op de verschillende platforms waar we zitten omdat hier serieuze, vaak ook ervaren en betrouwbare mensen die echt gericht zijn naar een hond op af komen. En dat is zeer belangrijk.

Page 15: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

14

‘De komende jaren zal deze deelname zeker vruchten gaan afwerpen.’

EXTERNE RELATIES

Eigenlijk is 2018 ook een stabiel jaar geweest als het gaat om vriendschappen, relaties en samenwerkingen. Daar is verder niets aan veranderd, behalve dan de verdieping die dit jaar met zich mee heeft gebracht omdat je gewoon weer een extra jaar met elkaar bezig bent geweest. Waardoor nog meer begrip vanuit Spanje is gekomen wat voor honden wij geschikt vinden voor verdere onderzoeken, wat we noodzakelijk vinden in uitgeschreven medische overdrachten bijvoorbeeld, waardoor kwaliteit en transparant werken nog meer een vanzelfsprekendheid is geworden onderling. En elk jaar geeft een extra verdieping waardoor je in staat bent om zoveel mogelijk bezig te zijn met dat waarvoor we zijn, zonder extra poespas of grote woorden: een hond zonder toekomst verbinden met een geschikt zoekend baasje! Meer dan dat is het ook niet.

TOELICHTING FINANCIEEL RESULTAAT

Extra energie en tijd is vrijgemaakt om de honden van Parla te redden waardoor protocollen, procedures en het vinden van elkaar op de juiste momenten extra essentieel werden in het goed oppakken en afronden van adopties. Veel was even niet meer iets vanzelfsprekend. Dat is goed, want daardoor heeft 2018 ons een jaar gegeven waarin wij als team nog hechter zijn geworden. Financieel was het een jaar van net aan….. tijd voor acties of inzamelingsmomenten ontbrak gewoon. Het is dat in het netwerk bekende en geliefde mensen donaties gaven, want anders was dit jaar een financieel problematisch jaar geworden.

De hoop is dan ook dat 2019 een jaar wordt van mogen vertrouwen op een geoliede machine als het gaat om het ProZUS-team, de protocollen en de Spaanse asielen waar we al jaren komen. Zodat de nadruk extra gelegd kan worden op de honden die we vaak al vele jaren in beeld hebben en waarvan we zeggen: zal het dan volgend jaar wel lukken!

Er is geen opdracht verstrekt aan een accountant tot controle van de jaarrekening aangezien de stichting op grond van art. 2:396 lid 7 BW is vrijgesteld van deze verplichting.

Page 16: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

15

‘Omdat elke verlegde steen ervoor zorgt dat de rivier nooit meer hetzelfde stroomt.’

GEGEVENS VAN STICHTING PROZUS

Website: www.prozus.org Mailadres: [email protected] Facebookpagina: ProZUS Nederland POSTADRES: Meerewijck 76 2451 XC LEIMUIDEN

Telefoonnummer +31 (0)6 55740067

Bestuursleden Natasja van Dam: bestuursvoorzitter Ellen de Meulemeester: secretaris Caroline van der Veld: penningmeester Bestuursleden zijn vrijwillig dus onbezoldigd. De Stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 28106742

Kamer van Koophandelnummer: 27360413

Datum akte van oprichting: 9 november 2009 te Nieuwkoop

ProZUS is begonnen in 2001 maar formeel als stichting eind 2009

Bankgegevens IBAN: NL05INGB 0006918552

Page 17: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

16

Smeekbede van een geredde Spaanse hond door mensen met een warm hart

Nu dat ik eindelijk mijn thuis gevonden heb, gewassen, gevoed ben en in mijn mandje

gezet, lekker veilig opgekruld in mijn zachte, warme nieuwe hondenbed.

Moet ik, voor ik het vergeet, mijn koffers nog uitpakken. Er is namelijk zoveel wat je niet van me weet, zoveel om spijt over te hebben.

Hmm.. Ja, daar is het, bovenop: daar is Eenzaamheid, Hartepijn en Verdriet,

en naast mijn hondenriem Angst en Schaamte. Terwijl ik naar al die dingen kijk, waarvan ik hoopte dat ze er niet zouden zijn,

is er nog die grote koffer genaamd Pijn. Ik hield van ze, van die anderen, zij die me verlaten hebben.

Maar ik was niet goed genoeg, niet snel genoeg - want ze wilden mij niet. Wil jij wel bij mijn bagage horen?

Wil jij me helpen uitpakken? Of kijk je naar al die dingen,

en breng je mij dan gelijk weer terug? Heb je de tijd om mij te helpen dit uit te pakken?

Om mijn bagage op te ruimen? Zodat ik nooit meer hoef in te pakken?

Ik hoop zo dat je dat doet - Ik ben namelijk zó ontzettend moe. Maar ik heb die bagage nu eenmaal bij me.

Wil je mij dan nog wel, toe?

Met een warm hart wenst ProZUS jullie heel veel liefde, plezier en tijd toe.

Het ProZUS-team

Page 18: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

17

Jaarrekening 2018 Transportkosten lucht € 3.473,00 Transportkosten weg € 700,00 Transportkosten goederen Spanje € 584,00 Adoptiegelden €10.150,00 Medische kosten € 3.191,35 Ontvangen donaties € 4.473,50 Kosten gastgezinnen en vrijwilligers €3.105,91 Vergoeding honden naar asielen Spanje € 3.110,00 Tekort € 30,51 Overige kosten €518,80 TOTAAL € 14.680,06 € 14.680,06

TOELICHTING FINANCIEEL RESULTAAT:

Transportkosten: Het naar Nederland krijgen van de geselecteerde honden uit Spanje: Via het vliegtuig, de weg. Ook het terugbrengen van de benches en ingezamelde goederen naar Spanje Medische kosten: Omdat ProZUS in 2018 het Ava Cielo-project heeft opgepakt en honden uit Parla heeft gered zijn de medische kosten ten opzichte van 2017 iets meer dan verdubbeld. Kosten gastgezinnen en vrijwilligers : Dit jaar heeft in het teken gestaan van het verleggen van aanzienlijke stenen. Door honden uit Parla die met nood weg moesten zijn de eerste kosten van de honden voor rekening van ProZUS gekomen. Vergoeding geselecteerde honden aan de Spaanse dierenasielen: Per hond wordt geld betaald aan het desbetreffende asiel Parla (2018 was aangepast vanwege nood): 2.160,00 Sense Sostre (altijd 150,-): 4 honden Vilafranca: 200.00 Herencia: 150,- voor Ava Cielo Overige kosten: Advertentiekosten, aanschappen tuigjes en riemen, chipreader, notariskosten, aanmeldingen bij de NDG, aangetekend versturen van de paspoorten, bankkosten, hosting website, fotoschoot honden, papier en postzegels. Om op de juiste plaatsen zichtbaar te zijn met de ProZUS-honden adverteren wij bij Verhuisdieren en op Marktplaats. Adoptiegelden: Adoptanten van ProZUS-honden betalen verschillende adoptiegelden voor hun hond. Adoptiebedrag hangt af van leeftijd hond en medische gezondheid. Er zijn 35 honden uit Spanje geselecteerd en naar Nederland gekomen. Daarvan zijn 34 honden geadopteerd. 1 hond Ava Cielo) is onder de ProZUS-vleugels gebleven, vanwege haar handicap. In 2018 is 1 ProZUS-hond (adoptie: 2015) teruggekomen en ook weer datzelfde jaar herplaatst. Ontvangen donaties: Vanwege het afschuwelijke lot van de hond Ava Cielo is hier veel donatiegeld op ontvangen. Daardoor kon zij naar Nederland komen en hier de juiste zorg krijgen. Vanwege de noodzaak in Parla kon door gerichte sponsor-acties snel worden gehandeld en honden worden gered. Zoals met het vliegtuig honden halen of honden vrijkopen. Ook de ProZUS-jaarkalender heeft aan het eind van 2018 gelukkig nog wat balans kunnen brengen in 2018.

Page 19: 2018 Definitief Jaarverslag en jaarrekening versie Word ... · (voor) en Zwerfdieren Uit Spanje. Een klein, betrokken en hecht team maakt inmiddels alweer ruim 15 jaar dagelijks het

18 BELONINGSSBELEID Bestuursleden zijn onbezoldigd.