2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een...

16
Jaarverslag activiteiten 2016 KOERIER - dossier 2017/1

Transcript of 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een...

Page 1: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

Jaarverslag activiteiten 2016

KOERIER - dos s ie r2017/1

Page 2: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

2

KOERIER dossier 2017/1

TEN GELEIDE

Overpeinzing

Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken van 2016 voelden – zoals elk jaar – aan als het einde van een periode: we voltooien onze taken en tellen af naar het nieuwe jaar. Het is allemaal ‘af’. We zijn vol verwachting van het nieuwe.

Een tof fenomeen, bedacht ik me. De natuur gaat in cycli en wij, de mensheid, koppelen daar activiteiten aan die een diepere betekenis bevatten. We bedenken rituelen en zo spreken we op 1 januari van een nieuwe, schone lei. Als men er droog naar kijkt, is er natuurlijk tussen 31 december en 1 januari geen verschil. Maar ‘en masse’ geven wij daar toch een verschil aan. We laten iets achter om naar iets nieuws toe te gaan. Het vervelende, het lastige blijft in 2016: wij kijken reikhalzend uit naar het goede dat ons wacht in 2017. “We hopen op een beter jaar,” hoor ik mensen zeggen.

Mensen die mij een Gelukkig Nieuwjaar wensen zeggen vaak: “En een beetje meer vrede, zeker, voor jou?” Alsof ik de enige in de familie of vriendenkring zou zijn die gebaat is bij wat meer vrede. “Wel, eigenlijk niet,” antwoord ik ad rem, “want dan heb ik binnenkort geen werk meer!” Dat werk zal er echter, zolang er mensen en samenlevingen bestaan, altijd zijn…

Jaarverslag 2016

En dat werk: dat staat weer mooi gepresenteerd in dit Jaarverslag 2016. Het geeft op een compacte en overzichtelijke manier weer wat wij met de hele ploeg van Pax Christi Vlaanderen hebben gedaan tijdens het voorbije jaar. Dat is een pak werk, waar wij met enige trots – durf ik wel zeggen – op terugkijken. Op de lancering van ons Expertisecentrum Theater van de Onderdrukten bijvoorbeeld: het prachtige resultaat van jarenlange intensieve training en opleiding, uitwisseling en kennisopbouw. De investering werpt haar vruchten af waardoor wij vandaag met trots kunnen stellen dat wij een stevige ploeg van ‘huisjokers’ hebben, die trajecten opzetten met kwetsbare brongroepen als asielzoekers en gedetineerden, maar ook met mensen zoals u en ik.

Ook de vruchten van de conferentie van april 2016 in Rome vervullen ons met trots: het belang van de geweldloosheid, zoals Jezus die beleefde, hervindt zijn plaats in onze kerken, hierbij recent gestimuleerd door de brief van paus Franciscus ‘Geweldloosheid, een stijl van vredespolitiek.’

Het jaar werd in glans afgesloten met een beklijvende plechtigheid in Gent voor de toekenning van de titel ‘Ambassadeur voor de Vrede’ aan Jessika Devlieghere & Shadi Zmorrod, aan Peter Peene en aan Babs Mertens. Hun werk is ook voor ons een stimulans om verder te gaan.

En: ook wij maken ons weer op voor een nieuw jaar vol goede voornemens, vol actie, lobbywerk en vorming. Strevend naar meer vrede en rechtvaardigheid. Even vol verwachting als u!

Annemarie Gielen

INHOUDSOPGAVE

01 Coverbeeld: Vredesweek #SolidaritéCongo

02 Ten geleide

03 Veiligheid en ontwapening

04 Vredesvorming

05 U Move 4 Peace: artistiek activistische werking

06 Vredesweek: Congolezen strijden voor verandering. Versterk hun stem.

08 Regio’s: Belgisch pleidooi in Congolese crisis

09 Regio’s: Israël en Palestina / Oost-Europawerking

10 Bewegingswerk: vaste waarden, lokale verankering

12 Pax Christi International: wereldwijd vredeswerk

14 Vredesspiritualiteit

15 Financiële, administratieve en technische werking Pax Christi Vlaanderen vzw

16 Communicatie en fondsenwerving Colofon

Cover: Collage van de tientallen foto’s die we ontvingen in het kader van de Vredesweek-actie ‘#SolidaritéCongo’. In totaal gingen meer dan duizend mensen op de foto met het beeld van de Congolese vlag. Een symbolische actie om Congolezen die geweldloos opkomen tegen onrecht een hart onder de riem te steken.

Rechtzetting Koerierdossier 6/2016, p. 3: In de titel ‘Die de oorlogen doet ophouden’ is het nummer van Psalm 46: 10, en niet 101. De 1 die verwijst naar de eerste voetnoot stond niet in ‘superscript’ en was dus te groot afgedrukt.

Page 3: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

3

KOERIER dossier 2017/1

VEILIGHEID EN ONTWAPENING

Eind oktober 2016 beslisten de Verenigde Naties in New York om in 2017 onderhandelingen op te starten voor een internationaal verbodsverdrag op kernwapens. Die beslissing betekent een grote stap vooruit in de strijd voor een kernwapenvrije wereld. Een historische stap die Pax Christi Vlaanderen alleen maar kan toejuichen en die wij de komende maanden en jaren kracht zullen bijzetten. De beslissing was de uitkomst van drie bijeenkomsten in Genève van een hoge VN-werkgroep, en het resultaat van jarenlang lobbywerk door de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). Pax Christi Vlaanderen is een actief lid van ICAN. We woonden de tweede sessie van de VN-werkgroep in mei 2016 bij, en namen actief deel aan het ICAN-lobbywerk in New York in oktober 2016. Willem Staes, beleidsmedewerker Veiligheid en Ontwapening nam in oktober ook deel aan het Humanitarian Disarmament Forum in New York, een jaarlijks congres van internationale organisaties die werken rond ontwapeningskwesties.

Gedurende het hele jaar zetten we de Belgische politiek onder druk om een actievere rol te spelen in nucleaire ontwapening, en de start van onderhandelingen over een kernwapenverbod te steunen. Dat deden we via regelmatige opiniestukken, beleidsnota’s en contacten met Buitenlandse Zaken, de diplomatieke vertegenwoordigingen in New York en Genève, en individuele parlementsleden. In december 2016 stond de Belgische Coalitie tegen Kernwapens, waarvan Pax Christi Vlaanderen eveneens lid is, in voor de Belgische opvolging van het ‘Don’t Bank on the Bomb Rapport’ van onze Nederlandse zusterorganisatie PAX. Er werden verschillende lokale acties georganiseerd, die ruime aandacht kregen in de nationale pers. In de loop van 2016 lanceerde de Belgische Coalitie tegen Kernwapens de website nonukes.be. Samen met beweging.net zorgden we er ook voor dat de slottekst van het WIJ-ledencongres van CD&V in november 2016 expliciet oproept tot Belgische deelname aan de onderhandelingen over een verbodsverdrag.

Ook op het vlak van internationale veiligheid zaten we niet stil: op 24 april 2016 organiseerde het platform ‘Geen Gevechtsvliegtuigen’ een nationale manifestatie in Brussel. Meer dan 2.000 mensen namen hieraan deel. In de aanloop naar deze manifestatie organiseerden we een debat over gevechtsvliegtuigen in Antwerpen en een vredesconferentie in het federale parlement. In het najaar overhandigde het platform Geen Gevechtsvliegtuigen aan kamervoorzitter Siegfried Bracke een petitie tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen, die ondertekend werd door 38.000 Belgen.

Pax Christi Vlaanderen publiceerde in 2016 twee Koerierdossiers over veiligheid en ontwapening: het

eerste dossier (april 2016) over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen, een tweede dossier (september 2016) over de hervorming van VN-vredesoperaties. Eind september 2016 organiseerden we, in samenwerking met de Vereniging voor de Verenigde Naties en het Vlaams Vredesinstituut, een seminarie over VN-vredesoperaties. In november evalueerden we naar jaarlijkse gewoonte de beleidsnota’s Buitenlandse Zaken en Defensie 2017, en bezorgden onze reactie aan de bevoegde parlementaire commissies voor de bespreking van de beleidsnota’s. We zorgden er daarnaast voor dat de slottekst van het WIJ-ledencongres van CD&V een stevig luik bevat over grotere Belgische investeringen in conflictpreventie, bemiddeling en vredesopbouw. Ook amendementen over extra inspanningen ter implementatie van Duurzame VN-Ontwikkelingsdoelstelling 16 (vreedzame samenlevingen) en het Internationaal Wapenhandelsverdrag werden opgenomen in de WIJ-slottekst.

Ten slotte volgden we ook de ontwikkeling van nieuwe wapentechnologieën op. Pax Christi Vlaanderen is lid van het European Forum on Armed Drones (EFAD), een netwerk van Europese organisaties die een betere regulering eisen van het gebruik en de ontwikkeling van gewapende drones. In 2016 sloten we ons ook aan bij de Campaign to Stop Killer Robots, die ijvert voor een preventief verbod op de ontwikkeling van wapensystemen die volledig autonoom doelwitten kunnen selecteren en aanvallen, de zogenaamde ‘killer robots’. Pax Christi Vlaanderen schreef in dit verband mee aan een parlementaire resolutie van Groen (december 2016) die de federale regering vraagt werk te maken van een internationaal én nationaal verbod op zo’n wapensystemen.

Protest tegen kernwapens in Genève, mei 2016. Foto: Tim Wright/Creative Commons.

Page 4: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

4

KOERIER dossier 2017/1

VREDESVORMING

Lancering VredesAcademie

Pax Christi Vlaanderen startte in 2016 met een nieuw concept: de VredesAcademie. De VredesAcademie vormt het centrum of ‘de hub’ van al het vormingswerk dat onze organisatie aanbiedt. Geen hoogdravende theorieën en vergezochte modellen, maar bruikbare methodes en kapstokken om te werken aan vrede of om situaties van onrecht en geweld beter te begrijpen. De focus ligt hierbij niet alleen op geweldloze conflicttransformatie in eigen kring, klaslokaal of werkvloer, maar ook op de grote vormen van onrecht en geweld zoals we die ervaren in eigen samenleving of elders in de wereld.

De VredesAcademie biedt een waaier van vormingen (lezingen, workshops, trajecten) aan die de hele werking van Pax Christi Vlaanderen beslaat. Dit aanbod wordt steeds aangepast aan de actualiteit en aan de noden van groepen in onze samenleving. De VredesAcademie herbergt enerzijds vernieuwende werkingsmethodes en anderzijds een unieke inhoudelijke expertise. De VredesAcademie heeft haar eigen nieuwsbrief, die in 2016 drie edities kende en verspreid werd naar alle scholen, maar ook naar leden van de eigen beweging en naar organisaties uit het middenveld. Want in het aanbod zit ook heel wat interessants voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Dit is en blijft ons belangrijkste werkterrein. Kies Kleur tegen Pesten

Een vorm van onrecht die erg dicht bij huis ligt, is pesten. Vanuit het Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, waar Pax Christi Vlaanderen in de stuurgroep zit, organiseerden we mee de ondertussen goed ingeburgerde Vlaamse Week tegen Pesten. In de week voor de krokusvakantie stonden de speelplaatsen in Vlaanderen weer vol kinderen die ‘moven tegen pesten’; met voorop naar goede gewoonte Ketnetwrappers Sien en William. Bijna 325.000 kinderen deden mee! Er was ook een aanbod aan vormingen en workshops over de aanpak van pestgedrag. De Pesten-dat-kan-niet Prijs ging in 2016 naar de Basisscholengemeenschap Sint-Pieter en Sint-Guido in Anderlecht en Vrije Basisschool De Toverboom in Geel. Zij ontvingen de prijs in aanwezigheid van minister Crevits en koningin Mathilde (foto). Pax Christi Vlaanderen was erbij!

Peer Mediation

Eén van de manieren om conflicten op school aan te pakken is ‘peer mediation’ of leerlingenbemiddeling. Samen met onze vaste partner NOM (Netwerk Onderwijs Mediation) organiseerden wij gratis informatiesessies in Antwerpen en Brussel, aangevuld met verschillende vormingsdagen om dieper op de methode in te kunnen gaan. NOM was ook aanwezig op de Dag van de Conflixers, het nieuwe project van de Vlaamse Scholierenkoepel. Conflixers zijn leerlingen die zelf leren om conflicten op te lossen. Andere methoden van conflicthantering Ook het ‘Hulpverlenend gesprek’ zetten wij in 2016 opnieuw op onze vormingsagenda: Jaklin Laporte, ook wel de pestjuf genoemd, organiseerde in samenwerking met Pax Christi Vlaanderen verschillende vormingen over het leren luisteren naar en praten met kinderen. In 2016 werd een vervolgcyclus gegeven onder de noemer ‘Zin in een training “Gespreksvaardigheden”?’De methode van de Actieve Geweldloosheid kwam aan bod tijdens verschillende vormingssessies en lezingen, zoals op het Metaforum van KU Leuven, de conferentie die Pax Christi Vlaanderen samen met het bisdom voor de krijgsmacht en de Antwerpse Raad van Kerken organiseerde in Antwerpen en een vormingssessie bij de Vlaamse Kapucijnen. Annemarie Gielen kreeg de kans om over de Actieve Geweldloosheid te publiceren in het trimestrieel blad ‘Golfslag’ van de Unie van Religieuzen in Vlaanderen. Jo Hanssens werkte tijdens twee vormingssessies met het ‘Rad om anders te leren kijken’ als hulpmiddel bij het aanleren en inoefenen van de kunst van de geweldloze dialoog. Dat gebeurde in het kader van een vormingsdag in het Monasterium Bethanië in Loppem op 25 juni en in Huis Tabor in Tielt op 8 juli. Opleiding Vredeseducatie Op 16 februari 2016 lanceerde de Opleiding Vredeseducatie een nieuwe vormingscyclus met een academische openingszitting in de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Peter Verlinden, journalist voor de VRT, behandelde het thema ‘Massamedia: vredesduiven of oorlogsstokers’. Gedurende de tien lessessies die daarop volgden, kwamen uiteenlopende thema’s aan bod. In 2016 werd voor het eerst ook een ‘Herfstsessie’ geïntroduceerd: op deze sessie sprak prof. Dirk De Wachter over ‘Liefde in tijden van leukigheid’. Pax Christi Vlaanderen zit sinds de oprichting van de opleiding in de stuurgroep ervan. Van LeRensbelang Pax Christi Vlaanderen besteedde in 2016 veel tijd aan het proces dat door het Departement Onderwijs op gang werd getrokken om te komen tot nieuwe eindtermen voor het basis- en secundair onderwijs. Onze organisatie bezorgde de minister een brief met daarin onze visie op wat er van ‘lerensbelang’ is en nam deel aan verschillende inspraakmomenten, zoals de Nachten van het Onderwijs en de Dag van het Onderwijs in het Vlaams Parlement.

Page 5: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

5

KOERIER dossier 2017/1

U MOVE 4 PEACE: ARTISTIEK ACTIVISTISCHE WERKING

2016 was het jaar dat U Move 4 Peace (UM4P) zich volledig op de kaart zette en daar zijn we als team van coördinatoren, jokers en vrijwilligers bijzonder trots op.

In 2015 maakte UM4P de omwenteling van jongerenwerking naar artistieke werking. Daar hoorde een nieuwe ‘Missie & Visie’ bij en vanzelfsprekend een nieuw ‘Strategisch plan’. Dat plan werd in werking gezet in 2016! Een korte voorstelling van de resultaten.

‘Migratie’ en ‘Detentie’: diverse projecten op vraag

We werkten op vraag van verschillende partnerorganisaties met participatief theater rond uiteenlopende thema’s. We merken stilaan op dat ‘migratie’ en ‘detentie’ hierbij expertisedomeinen worden. We blijven verder actief op andere terreinen, bijvoorbeeld met jongeren. Ook geven we een creatieve invulling aan congressen, zoals op een studiedag over ‘jongeren en nieuws’ op de VRT (2 december).

In de The five like you creëerden we, samen met niet-begeleide minderjarige jongeren uit het opvangcentrum voor asielzoekers Poelkapelle en KIYO-ngo voor kinderrechten, een participatieve theatervoorstelling rond ‘stereotypering’, die we opvoerden in Vlaamse middelbare scholen.

In het Sint-Lievenscollege te Gent creëerden we met enkele Vlaamse jongeren forumscènes rond hun blik op migratie. De jongeren voerden deze scènes op voor hun medeleerlingen tijdens een mondiale dag op school.

In samenwerking met De Rode Antraciet bouwde UM4P verder ervaring op in het artistiek werken met gedetineerden. Via participatieve theaterworkshops in de penitentiaire instellingen van Wortel en Turnhout gingen we met de gedetineerden in op frustraties en conflict, zowel binnen als buiten de gevangenismuren.

Samen met Uit de Marge creëerden we met jongeren uit Geraardsbergen en Antwerpen forumscènes over de moeilijke relatie tussen jongeren en politie. We gingen met deze scènes in dialoog op het congres Bendevorming, in de Markten in Brussel (14 mei).

Lancering van het TO-expertisecentrum

In februari was het dan zover: we lanceerden officieel het TO (Theater van de Onderdrukten)-expertisecentrum. We kregen heel wat enthousiaste reacties. Om de lancering kracht bij te zetten organiseerden we inspiratiedagen, die snel volgeboekt waren. Experten uit het werkveld konden komen proeven van wat mogelijk is in hun dagdagelijkse werking met participatief theater. Een concept dat we gezien de grote vraag zeker zullen moeten herhalen.

Met de lancering bouwden we ook verder aan een bibliotheek van naslagwerken over participatief theater en Theater van de Onderdrukten. Verschillende studenten vonden dan ook hun weg naar UM4P om een eindwerk of masterproef te schrijven rond participatief theater in de context van geweldpreventie, conflicttransformatie en vredesopbouw.

Nieuwe financiering voor vluchtelingenprojecten

Uit het strategisch plan kwam ook de zoektocht voort naar nieuwe financiële middelen. Samen met de Gingo Foundation voerde UM4P haar allereerste crowdfundingcampagne. We haalden geld op om in het opvangcentrum Westakkers een project te kunnen financieren, dat in de lijn ligt van het project in Poelkapelle: ‘Jongeren in het opvangcentrum creëren een voorstelling participatief theater gebaseerd op hun eigen verhalen en gaan vervolgens in dialoog met hun leeftijdsgenoten in middelbare scholen in en rond Sint-Niklaas.’ We dienden ook drie aanvragen in voor projectsubsidies. Het positief antwoord van de dienst Ontwikkelingseducatie en de Koning Boudewijnstichting biedt ons mogelijkheden om ons theaterwerk rond migratie en diversiteit verder uit te bouwen. De volgende twee jaar vormt dit een speerpunt van ons werk. Eind 2016 startten we alvast het project in Westakkers op met introductiedagen voor jongvolwassen asielzoekers. Met deze jongeren creëerden we ook de nieuwjaarskaart van Pax Christi Vlaanderen. Hiervoor maakten ze tekeningen van hun vredeswens.

Ons coördinatieteam

Door zoveel enthousiasme, door zoveel projecten en door zoveel potentieel koos het bestuur om de coördinatie van UM4P uit te breiden. Hanne en Olivier delen nu samen de post. Voor 2017 ligt er wellicht nog extra man- of vrouwkracht in het verschiet.

Een nieuw creatief jaar met een geweldloze strijd voor een rechtvaardiger samenleving: we hebben er zin in!

Inspiratiedagen Theater van de Onderdrukten voor professionals uit het werkveld.

Page 6: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

6

KOERIER dossier 2017/1

VREDESWEEK: CONGOLEZEN STRIJDEN VOOR VERANDERING. VERSTERK HUN STEM.

Voor het tweede jaar op rij richtten Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen tijdens de Vlaamse Vredesweek de schijnwerpers op Congo. Vorig jaar lag de focus daarbij op de noodzakelijke ontwapening en re-integratie van rebellen voor een duurzame vrede in Oost-Congo. Voor de campagne van 2016 versterkten we de stem van jonge Congolezen die in hun land geweldloos strijden voor een betere toekomst. Ze verenigen zich in burgerbewegingen en komen op voor meer rechtvaardigheid en inspraak. Hun strijd spitste zich dit jaar toe op het uitschrijven van verkiezingen voor een nieuwe president. Het tweede, en volgens de grondwet laatste mandaat van huidig president Kabila liep immers af op 19 december 2016. Ten laatste drie maanden voor die datum, op 19 september dus, moesten er verkiezingen georganiseerd worden. In Congo waren er die – symbolische – dag en de volgende dagen massaprotesten in verschillende steden. Er vielen tientallen doden. Met deze actualiteit als woelige achtergrond ging op 21 september de 27ste Vlaamse Vredesweek van start. De stem uit Congo

Eén van de blikvangers van de campagne was onze internationale gaste Micheline Mwendike van de burgerbeweging Lucha (Lutte pour le changement – Strijd voor verandering). Mwendike toerde twee weken lang door het land met een sterke en pakkende getuigenis over haar geweldloze strijd en die van vele andere jongeren van Lucha in Goma (Oost-Congo). Ze sprak ook over de huidige politieke situatie en het verkiezingsproces. Ze had in totaal 11 ontmoetingen met mensen uit de politieke wereld, onder andere met vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, hoofd van de EU-delegatie in Congo Bart Ouvry en met diverse parlementsleden van de CD&V, Open Vld, N-VA en sp.a en hun medewerkers. Micheline was te horen op het VRT-radionieuws en legde verschillende interviews af voor onder meer Kerknet en MO.be.

Op diverse debatten en gespreksavonden hoorden meer dan 500 mensen het verhaal van Micheline Mwendike uit eerste hand. Naast de getuige nodigen we ook andere experten, beleidsmakers en terreinwerkers uit. Zo was er op 22 september in Brussel het debat ‘Bracht Kabila verandering in Congo?’ met onder andere Els Van Hoof (federaal parlementslid, CD&V) en Kris Berwouts (onderzoeker) in het panel. Op uitnodiging van de lokale Pax Christi-vrijwilligers en -contactpersonen trok de getuige door de provincies voor ontmoeting en debat (zie inzetstuk ‘Lokale groepen’). Tot slot gaf Micheline een gastles aan de KU Leuven voor studenten Internationale Politiek en was ze te gast op het Zuidcafé ‘Kabaal in Congo’ in de Roma te Antwerpen. Solidariteit met de geweldloze strijd: #SolidaritéCongo

Om onze solidariteit te tonen met Micheline, Lucha en met alle jonge Congolezen die geweldloos strijden voor een betere toekomst vroegen we mensen om op de foto te gaan met de Congolese vlag. Hiervoor organiseerden we zelf enkele (straat)acties in de verschillende provincies. In totaal lieten een 1000-tal mensen zich ‘vereeuwigen’. Het resultaat zie je op de voorkant van dit dossier. Ook op de sociale media konden Belgen hun solidariteit betuigen. Het facebookbericht werd 902 keer gedeeld en kreeg 5000 likes. Ook diverse politieke partijen besteedden op hun sociale media aandacht aan de actie. Complex verhaal geduid

Met diverse materialen maakten we het thema van de Vredesweek voor iedereen toegankelijk en gaven we het de nodige diepgang mee. Zo kon je als Koerier-lezer in juli het campagnedossier ‘Congo: 10 jaar na “democratische” verkiezingen’ ontdekken. Een historisch achtergronddossier gaf duiding bij de wortels van het conflict in het oosten van Congo en duidde de belangrijkste politieke feiten van de voorbije 20 jaar. Een overzichtelijke tijdslijn bracht die feiten ook visueel in kaart. Voorts boden we een ‘vraag & antwoord’ (Q&A) aan over de campagne en konden mensen via een online-quiz op een leuke manier hun kennis testen over het thema. De quiz werd 155 keer gespeeld.

Naast dit ‘algemeen pakket’ boden we ook voor leerkrachten een brede waaier aan educatieve producten aan. De werkgroep vredeseducatie met Annemarie Gielen, Luce Stappaerts, Jef Vlaminckx en Amber Dierckx vormde de spil in de samenstelling van dit aanbod. Ze ontwikkelden factsheets over drie belangrijke geweldloze strijders uit de Congolese geschiedenis; onder hen Paul Panda Farnana, die in de jaren na de Eerste Wereldoorlog opkwam voor een verbetering van het lot van alle Congolezen. Over zijn leven bood onze vredeswinkel ook een strip aan van de hand van enkele Congolese striptekenaars uit Kinshasa en uitgegeven door Africalia. De korte documentaire ‘Telema!’ (Sta op!), over de gelijknamige Congolese burgerbeweging, kreeg op initiatief van de Vredesweek een Nederlandstalige ondertiteling, en de medewerkers vredeseducatie werkten er een lesbegeleiding

Page 7: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

7

KOERIER dossier 2017/1

voor uit. In samenwerking met een groep studenten van de UGent werd een spel ontwikkeld voor de laatste graden van het secundair onderwijs. Het spel ‘Geweldloze strijd’ deed jongeren in de huid kruipen van activisten in Congo en België. Welke strategieën zorgen ervoor dat je acties succesvol zijn en het beleid van koers doen veranderen? Net zoals andere jaren hadden we ook een reeks producten van partnerorganisaties in ons aanbod, onder meer de spelkoffer ‘Congo’ van Studio Globo en het lespakket ‘Vrouwen in Oost-Congo’ van Moeders voor Vrede.

De educatieve producten zijn steeds vaker gratis beschikbaar op de website. Door het materiaal toegankelijker te maken kunnen we scholen maximaal betrekken bij de campagne. In totaal registreerden wij 1.100 downloads van producten.

Wakes, bezinning en gebed

Tot slot was er ook een stevige spirituele beleving van de campagne. De werkgroep vredesspiritualiteit ontwikkelde naar jaarlijkse traditie ‘Vierend & Bezinnend’; ook dit jaar een mix van sterke en rake getuigenissen enerzijds en inspiratieteksten voor gebed, wakes en vieringen anderzijds. Het Marcusevangelie diende als raamwerk voor de teksten. Enkele honderden exemplaren vonden hun weg naar parochies

en gebedsgemeenschappen. In diverse provincies vonden op initiatief van lokale groepen vredeswakes en -wandelingen plaats. Hierbij werden enkele honderden mensen op een spirituele en bezinnende manier betrokken bij de campagne. We noteren naast de wakes vermeld in het inzetstuk onder meer (inspiratie)wandelingen in Turnhout en Haacht, een interreligieuze wake in Waterschei en vredesvieringen in Borgerhout. Peace of cake

Als kers op de taart, of liever cake, koppelden we aan de campagne een steunactie. Met de actie ‘Peace of cake’ riepen we op om cake te bakken en in plakjes te verkopen ter ondersteuning van de campagne. De eerste editie van ‘Peace of cake’ kende een behoorlijk goede start met een 20-tal georganiseerde verkoopacties, onder andere in scholen zoals het Instituut Mariaburcht Stevoort in Hasselt en de G.V.L.S. Zilverenhoek in Kapellen (foto). Partnerorganisaties Arktos en KVLV doken zelfs hun keuken in om heerlijke cake te bakken.

Breed (uit)gedragen

De Vredesweek-campagne kwam er ook in 2016 op initiatief van Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen. Slagen kon ze alleen dankzij de samenwerking met de vele partners, lokale initiatieven, vrijwilligers en leerkrachten.

Lokale groepen geven de campagne een stem

De lokale Pax Christi-vrijwilligers hadden zoals ieder jaar een ruime inbreng in de Vredesweek. Op initiatief van Vormingplus en Pax Christi Brugge, met Marieke Verplancke, schoof op 26 september Elien Spillebeen, documentairemaakster van ‘Backup Butembo’ en stichtster van de organisatie Mama Kivu samen met Micheline Mwendike aan tafel voor een gespreksavond over ‘Jonge vrouwen over verandering in Congo’ (foto hieronder). Pax Christi Brugge organiseerde samen met andere Brugse organisaties voorts een open avond over ‘Bruggenbouwers’, met getuigenissen van moslims en christenen; een vertoning van ‘Backup Butembo’ en een vredesviering met Congolese zang en muziek in de Sint-Jacobskerk in Brugge. John Vandaele van MO* ging in Gent in gesprek met Micheline Mwendike over de huidige politieke context in Congo op

een avond georganiseerd door de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent (IWGent). De IWGent, met o.m. Dries Van Ootegem, voerde #Vredesweek #SolidaritéCongo-actie op de Korenmarkt en hield een interlevensbeschouwelijke wake voor vrede en democratie in Congo door de Quakers, in de Maria Gorettikerk. Micheline Mwendike getuigde in Antwerpen voor de Congolese diaspora op een avond georganiseerd door het Afrikaans Intercommunautair Centrum en het Russisch Platform Solidariteit. Lizette Stiers en Pax Christi Limburg ontvingen haar op 23 september tijdens een open avond samen met Limburgs N-VA-Kamerlid Peter Luykx. Nog in Hasselt trok Pax Christi Limburg de #Vredesweek #SolidaritéCongo-actie. Zij verzorgden een Franciscaanse vredeswake in Sint-Truiden en werkten mee aan ‘Vierend en Bezinnend’. Anne Vansteelandt ten slotte leverde een bijdrage aan een vredeswake in de Sint-Pieterskerk in Torhout.

Page 8: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

8

KOERIER dossier 2017/1

BELGISCH PLEIDOOI IN CONGOLESE CRISIS

In 2016 deden Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen samen aan beleidswerk rond inspraak en vrede in Centraal-Afrika. Onze aandacht ging vooral uit naar Congo. Daar liepen de spanningen op na de bekendmaking van het uitstel van de verkiezingen en het aanblijven van Joseph Kabila als president.

Hoge politieke contacten

Nadia Nsayi, beleidsmedewerker voor Centraal-Afrika, had meer dan 40 ontmoetingen met beleidsmakers om analyses en standpunten over Congo te delen. We richtten ons tot parlementsleden van meerderheid (N-VA, CD&V, Open Vld) en oppositie (sp.a en Groen). Daarnaast spraken we regelmatig met adviseurs van de (vice-eerste) ministers Didier Reynders (Buitenlandse Zaken), Alexander De Croo (Ontwikkelingssamenwerking) en Steven Vandeput (Defensie).

In mei ontmoetten directeurs Annemarie Gielen en Lieve Herijgers en Vredesweekcoördinator Olivier Forges minister Reynders voor de overhandiging van de petitie van de Vredesweekcampagne ‘Kies voor vrede! Ontwapen Oost-Congo’ uit 2015 (foto). In oktober ontving minister De Croo onze medewerker samen met Micheline Mwendike, activiste van de jongerenbeweging Lucha en getuige van de Vredesweekcampagne ‘Congolezen strijden voor verandering’. Wat waren de belangrijkste resultaten van ons politiek werk? Door het jaar heen gebruikten beleidsmakers onze actualiteitsnota’s. De beleidsmedewerker was één van de experts die in juni een presentatie gaf tijdens de hoorzittingen rond Centraal-Afrika in het parlement. We droegen ook bij tot de brede stemming, in juli, van een sterke resolutie over verkiezingen in Congo. Op regeringsniveau hebben we de Belgische standpunten rond het verkiezingsproces en mensenrechten mee beïnvloed. België speelde in een aantal dossiers – onder meer de Europese sancties tegen zeven veiligheidsautoriteiten in Congo – een voortrekkersrol. Tot slot heeft België na 20 jaar weer een strategische Afrikanota. Dat is zeker ook de verdienste van het middenveld.

Publiek bereik

Met lezingen en debatten hebben we ongeveer 1500 mensen geïnformeerd en gesensibiliseerd rond Congo. Hierbij gaven we niet alleen onze kijk op de actualiteit mee, maar brachten we ook hoopvolle verhalen van activisten op het terrein. Naast

de activiteiten van de Vredesweek bereikten we twee nieuwe groepen: 25 jongeren van de Belgische Technische Coöperatie (BTC) voor de lezing ‘Beïnvloeding van Belgisch Congobeleid’ in Brussel (juli) en 700 senioren van de Universiteit voor de Derde Leeftijd Leuven voor de lezing ‘Vrede in Centraal-Afrika: een utopie?’ in Leuven. Voor beide lezingen kregen we een zeer goede evaluatie. De topper van 2016 was de reeks ‘Congo voor beginners’ in april en mei. De reeks bestond uit vier gespreksavonden aan de Universiteit Antwerpen. Per avond namen ongeveer 100 mensen deel, onder wie veel jongeren. Het programma was toegankelijk, hield rekening met genderevenwicht en gaf het woord aan sprekers van Congolese afkomst. Via mediawerk bereikten onze analyses en standpunten de ruimere publieke opinie. Er verschenen ongeveer 30 interviews en opiniestukken in Belgische media (VRT, RTBF, De Standaard, De Morgen, Knack, Kerk & Leven, Kerknet, MO*) en buitenlandse media (Trouw, VPRO, Deutsche Welle). Tot slot zonden we zes nummers van de nieuwsbrief Jambo naar 340 abonnees, onder wie 20 journalisten.

Samenwerking voor vrede

Ook in 2016 was de samenwerking met andere organisaties essentieel. Voor het Belgisch beleidswerk gebeurde dat binnen 11.11.11, de koepel van Vlaamse ngo’s. Op Europees niveau waren we actief binnen het Europees Netwerk voor Centraal-Afrika (EURAC). Er waren ook samenwerkingsverbanden met Congolese organisaties. Onze beleidsmedewerker bezocht de hoofdstad Kinshasa in mei en de oostelijke provincies Noord- en Zuid-Kivu in november. Met onze partners blikte ze terug op vredesprojecten die ze in 2016 uitvoerden. In Zuid-Kivu ondersteunde onze zustersectie Pax Christi Uvira de socio-economische re-integratie van 24 gewezen strijders en gaf humanitaire bijstand aan het vluchtelingenkamp waar 30.000 Burundezen verblijven. In Noord-Kivu vormde onze partner Africa Reconciled 75 jongeren rond actieve geweldloosheid in Kinshasa, Bukavu en Goma. Al deze lokale inspanningen blijven essentieel voor meer inspraak en vrede in 2017. Daarnaast blijven we uiteraard pleiten voor een eerlijk en veilig verkiezingsproces en respect voor mensenrechten.

Nadia Nsayi bij Pax Christi Uvira op dienstreis in Zuid-Kivu (rechts op de foto Jean-Jacques Nganya, Vredesweek-getuige in 2015).

Page 9: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

9

KOERIER dossier 2017/1

ISRAËL EN PALESTINA

De veiligheidssituatie in Israël en de Palestijnse gebieden ging sterk achteruit door de Palestijnse steekpartijen en aanvallen op Israëlische burgers en het excessieve geweld van het Israëlische leger en de politie. Dit gaat gepaard met aanhoudende druk op Palestijnse gemeenschappen: huisvernielingen, uitzettingen en landconfiscatie. De Israëlische regering nam ook nieuwe maatregelen om de kritiek van ngo’s en mensenrechtenactivisten tegen te gaan. Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen zoomden in hun politiek werk en sensibilisering in op het potentieel voor vreedzaam verzet en de schendingen van het internationaal recht.

Ook al voeren gewelddadige krachten de boventoon, toch kent het vreedzaam verzet nog steeds veel bijval aan Palestijnse en Israëlische zijde. In lezingen en mediawerk focusten Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen op het vreedzaam verzet dat door mensenrechtenorganisaties, vrouwen- en jongerengroepen wordt getrokken. De Israëlische regering ervaart dit echter als een bedreiging en voerde haar aanvallen op zowel Palestijnse als Israëlische mensenrechtenorganisaties verder op. Zo keurde het Israëlische parlement in juni 2016 de ‘Ngo-wet’ goed. Israëlische organisaties die de meerderheid van hun fondsen uit het buitenland krijgen, moeten dit vanaf 2017 bij elke publieke communicatie vermelden.

In ons Europees en Belgisch beleidswerk focusten we op de krimpende ruimte voor Israëlische en Palestijnse ngo’s, Israëls nederzettingenbeleid op de Westoever en de aanhoudende afsluiting van Gaza. Met name Israëls beleid van gedwongen verplaatsing van Palestijnse gemeenschappen en de vernieling van Europees gefinancierde projecten waren prioriteiten. We gaven hierover input aan federale en Europese beleidsmakers via onder meer een actualiteitsnota in maart en briefings. In een paper voor de Europese denktank CEPS (Centre for European Policy Studies) over hulp aan de Palestijnse gebieden kaartten we aan dat de Europese Unie geen coherente strategie ontwikkelde om Israëls schendingen van het internationaal humanitair recht tegen te gaan. Wil de EU een effectieve speler zijn, dan moet ze haar strategie bijstellen en het respect voor het recht sterker promoten in haar relaties met Israël.

Van 9 tot 18 september vertrokken 24 jongeren op inleefreis naar Israël en Palestina. Zij bezochten er de historische en Bijbelse plaatsen, maakten kennis met mensenrechtenactivisten en lokale jongeren- en vredesorganisaties om zo het Israëlisch-Palestijns conflict (even) van binnenuit te ervaren. Het begin van de reis werd overschaduwd door Israëls weigering om beleidsmedewerker Brigitte Herremans de toegang tot het land te verschaffen. Ze werd de toegang ontzegd omdat zij weigerde de telefoonnummers van haar contactpersonen in Israël en Palestina te geven. De Israëlische autoriteiten zetten haar op een vlucht terug naar Brussel en informeerden haar dat ze het land, dat zij al zo vaak bezocht, gedurende tien jaar niet meer in mag. Brigitte ontving in ons land veel steunbetuigingen van publiek en politici.

Op 3 oktober 2016 werd in een vol Arcatheater in Gent (200 personen) het boek ‘Israël & Palestina, de kaarten op tafel’ van Brigitte Herremans en Ludo Abicht voorgesteld. In een panelgesprek gemodereerd door Phara de Aguirre gingen de auteurs en journaliste Ine Roox met elkaar in gesprek over de situatie op het terrein en de toekomst van de tweestatenoplossing. De auteurs stellen dat vrede in Israël en Palestina geen illusie hoeft te zijn, maar dat er een grotere politieke daadkracht nodig is om het conflict uit het slop te halen. De eerste stap hierbij is de druk op Israël vergroten, zodat het zijn tegenstand tegen een Palestijnse staat opgeeft. ‘Israël & Palestina, de kaarten op tafel’ werd ook op de Boekenbeurs en op diverse plaatsen in België voorgesteld.

OOST-EUROPAWERKING

De situatie in de Noord-Kaukasus haalt al enkele jaren ons nieuws niet meer, maar de onrust blijft. Daarom doen de Tsjetsjeense en Ingoesjetische gemeenschappen in België geregeld een beroep op Pax Christi Vlaanderen om vormen van onrecht of voorbeelden van willekeur onder de aandacht te brengen. De kleine actie die we in januari 2016 in Brussel organiseerden samen met vzw Assolihan was daar een voorbeeld van. Eind oktober 2016 namen we ook deel aan een herdenking van de Ossetisch-Ingoesjetische oorlog die kortstondig woedde in 1992, maar die tot op de dag van vandaag diepe wonden heeft geslagen en de gemeenschappen hier nu nog beroert. Onze solidariteit wordt erg gewaardeerd.

In maart 2016 leidde Annemarie Gielen een panelgesprek tijdens het filmfestival ‘Movies that Matter’ in Den Haag, een organisatie van de Stichting Movies that Matter en Amnesty International Nederland. Na de vertoning van de film ‘War without Trace’, waarin Oleg Khabibrakhmanov een belangrijke rol speelt, leidde Annemarie het gesprek met

Brigitte Herremans na haar uitwijzing uit Israël in De Afspraak.

Page 10: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

10

KOERIER dossier 2017/1

Khabibrakhmanov zelf en de Nederlandse Ruslandkenner Helga Salomon. Maakster van ‘War without Trace’ is de Franse regisseur Manon Loizeau, van wie Pax Christi Vlaanderen in het verleden ook al films vertoonde. Haar film gaat over de realiteit waarin Tsjetsjenië zich vandaag bevindt: een opgepoetste republiek waar geen spoor meer terug te vinden is van de voorbije twee oorlogen en waar zelfs niet meer over die oorlogen en al hun slachtoffers mag gesproken worden. De ijzeren hand van Ramzan Kadyrov, de leider van de republiek, maakt elk verzet onmogelijk, hierbij gesteund door het Kremlin.

Ook het platform ‘Vrede voor Oekraïne’ organiseerde in 2016 verschillende activiteiten en ontmoetingen. In maart kwam bisschop Stanislaw Szyrokoradiuk samen met chirurg Ivan Yavorski naar België voor enkele ontmoetingen met politici en journalisten, maar ook voor gespreksavonden met mensen uit de Oekraïense en Russischsprekende gemeenschappen. De boodschap van verzoening en samenwerking was hierbij erg belangrijk.

Op 28 oktober 2016 nodigde het platform ‘Vrede voor Oekraïne’ Pieter Stockmans uit om te spreken over zijn ervaring tijdens zijn bezoek aan Oekraïne in de zomer. Hij schreef hierover een reeks artikels in MO* en op de website www.mo.be.

We zijn blij met de verkiezing van Elena Vilenskaya van House of Peace and Non-violence uit Sint-Petersburg, Rusland tot lid van de Raad van Bestuur van Pax Christi International. Hiermee wordt het partnerschap met deze organisatie en haar leden bestendigd en krijgt Elena ook steun in het almaar meer geïsoleerde werkveld van mensenrechtenverdedigers en vredestichters in Rusland.

BEWEGINGSWERK: VASTE WAARDEN, LOKALE VERANKERING

2016 vormde het eerste jaar in een nieuwe beleidsperiode. Met medewerkers én tientallen vaste, sporadische en nieuwe vrijwilligers – in bestuur, team en lokale netwerken – gingen we met volgehouden inspiratie maar met nieuwe accenten op vredespad. Een greep uit het bewegingswerk, uit en ‘thuis’.

Op 24 februari werkte Pax Christi Vlaanderen mee aan een groot colloquium aan de KU Leuven, op initiatief van het Centrum voor Vredesethiek en de Faculteit van Theologie en Religiewetenschappen. Charlie Hebdo en de gruwelijke aanslagen op onder meer de Bataclan in Parijs lagen nog vers in het geheugen, Zaventem en Maalbeek waren nog geen zwarte begrippen. Onder de titel ‘In Hemelsnaam: martelaarschap, heilig of Godslasterend’ gingen verschillende sprekers in op de vrije meningsuiting en martelaarschap in naam van God.

Op 17 maart was Pax Christi present in de kerk van Goede Bijstand in Brussel voor een tijd van vasten, waken en bezinnen rond het thema ‘Scheppen van tekenen van hoop voor Syrië’. Dit was het thema van een initiatief van Pax Christi International in de periode van 15 tot 20 maart.

Op 16 mei oogstte Jamila Channouf, bezielster van het burgerinitiatief de Gentse Lente, dat mensen in al hun diversiteit samenbrengt om op te komen tegen racisme, veel bijval: zij was de hoofdgast op de jaarlijkse editie van de Pax Christi-dag (foto 1). Ook Olivier Forges schoof in zijn voorstelling van de Vredesweek een burgerbeweging naar voor: Lucha, een Congolees burgerinitiatief van vooral jongeren die geweldloos opkomen tegen het onrechtvaardig status quo in hun land. Micheline Mwendike, in september op uitnodiging van Pax Christi Vlaanderen getuige in de Vredesweek, is één van de gangmakers binnen Lucha. Wim Vandewiele en UM4P-er Nathan Hermans stelden de online crowdfundingactie voor waarmee U Move 4 Peace ‘Beelden van onrecht, scènes van verandering’, hun project met jonge asielzoekers uit Sint-Niklaas, deels wilden financieren. Een jazztrio met Nathan Daems (sax), Bart Verbaeck (gitaar) en Lieven Van Pee (bas) luisterde de Pax Christi-dag muzikaal op. Zij zorgden voor een tikje melancholie én veel ritme.

Op 6 augustus was de vredesbeweging opnieuw paraat in Leuven, om de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki te gedenken en de stand van zaken in het kernwapendebat te belichten. Pax Christi-medewerker Willem Staes gaf tekst en uitleg bij de betreurenswaardige Belgische houding op dat vlak: België stemde namelijk tegen een voorstel van (op dat moment) 127 VN-lidstaten om in 2017 te starten met besprekingen die moeten leiden tot een verbod op kernwapens. Lieve Snellings – Vrouw in ’t zwart en Ambassadeur voor de Vrede – bracht het indringende gedicht ‘Het kleine dode meisje’. Didi de Paris schudde het publiek op geheel eigen wijze wakker met zijn gedichten en proza over de thematiek van kernwapens.Annemarie Gielen op het Movies that Matter-festival in Den Haag.

Page 11: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

11

KOERIER dossier 2017/1

Op de jaarlijkse Cultuurmarkt op 28 augustus gaven Jaklin Laporte, Jef Vlaminckx, Andrea Galleguillos Rodriguez en Annemarie Gielen het grote publiek een – letterlijk – voorsmaakje op de Peace of Cake-actie voor de Vredesweek. Tientallen voorbijgangers lieten zich kieken in het kader van de solidariteitsactie voor Congo. Voor de eerste keer schakelden wij op de Vliegroute ook de allerjongste cultuurminnaars in.

De inspanningen van onze lokale contactpersonen en vrijwilligers zijn heel het jaar door onontbeerlijk, maar zeker eind september, tijdens de Vredesweek. Ook dit jaar zetten zij in heel Vlaanderen een reeks boeiende activiteiten – debatten, infoavonden, filmvertoningen, straatacties, wakes en vieringen – op touw, en maakten zij educatieve materialen aan. Je leest meer over hun inbreng onder ‘Vredesweek’.

Eind oktober verscheen ‘Vrij, verdraagzaam, weerbaar - Spiritualiteit van geweldloosheid’, een boek van Mark Van de Voorde, uitgegeven door Halewijn en Pax Christi Vlaanderen. Voor het boek verwerkte Van de Voorde zijn lezing voor de Pax Christi-studiedag van juli 2015 tot een essay, aangevuld met een door hemzelf gemodereerd rondetafelgesprek met Mieke Van Hecke, Hildegarde Vansintjan en Guido Vanheeswijck. Het boek gaat onder meer in op het angstklimaat na de aanslagen in Parijs, en werd op 24 november voorgesteld bij Pax Christi Vlaanderen.

Op 11 november organiseerden Lizette Stiers en Pax Christi Limburg opnieuw de herdenking bij het standbeeld van de Onbekende Oorlogsvrouw in Hasselt. De 18de editie stond in het teken van Congo. Lizette las het getuigenis voor van Chris Nyambatasi, van de Martin Luther King-groep uit Goma, en het African Gospel Choir zorgde voor de vurige ‘soundtrack’ van de plechtigheid. Schepen Corthouts legde bloemen neer bij het beeld en vrijwilligers legden brood op de sokkel. Lizette Stiers, die al jarenlang in de bres springt voor vrede en ontwikkeling, en al decennia vrijwilliger is bij Pax Christi Vlaanderen, werd op 15 december benoemd tot ‘Vredesvrouw’ in de Senaat. Zij kreeg door staatssecretaris Elke Sleurs de Zilveren Klaproos opgespeld (foto 2).

Op 8 december vormde de Kapittelzaal in de Gentse Sint-Pietersabdij een prachtig kader voor de huldiging van de Ambassadeurs voor de Vrede: Peter Peene van de Vredeswakes Langemark/Wakker voor Vrede, Jessika Devlieghere & echtgenoot Shadi Zmorrod van de

Palestijnse Circusschool en jongerenambassadeur Barbara ‘Babs’ Mertens, voor haar werk in verband met Syrische vluchtelingen (foto 3). VRT-journaliste Phara de Aguirre stelde de drie aanwezige Ambassadeurs voor aan het publiek via korte, treffende interviews, waarin de laureaten heel goed tot hun recht kwamen. Shadi Zmorrod kwam aan het woord via Skypeverbinding met Ramallah. Oedspeler Tarek Alsayed Yahya en nayspeler Tammam Alramadan, allebei Syrische vluchtelingen, brachten een gesmaakte combinatie van traditionele Syrische en hedendaagse muziek. Voorzitter Michel De Samblanx noemde hen in zijn slotwoordje ‘het levende bewijs hoe vluchtelingen een enorme creatieve verrijking voor onze samenleving kunnen betekenen’. Een mooie slotnoot van een innemende plechtigheid die de 180 aanwezigen niet onberoerd liet.

Op 11 december organiseerde Olijven en Dadels op de Zeedijk in Oostende ‘De kracht van poëzie en muziek’, een programma over Israël en Palestina met literatuur, muziek en debat, m.m.v. Dirk Ooms, Brigitte Herremans en de Palestijnse schrijfster Nisma Al Aklouk. Olijven en dadels is een samenwerking in Oostende van Amnesty International, Broederlijk Delen, Oxfam Wereldwinkels en Pax Christi Vlaanderen.

Pax Christi Vlaanderen werkte voorts mee in de stuurgroepen van de Vredeswakes Langemark, onder meer voor de editie ‘Vredeswerk met spirit’; Ecokerk, met de verdere opvolging van de klimaattop van Parijs en de nieuwe campagne ‘Elke groep een klimaatplan’; de Opleiding Vredeseducatie, met opnieuw een breed spectrum van inleiders, aan de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen.

Op 20 december nam Pax Christi deel aan ‘Help Syria!’, stille wakes uit solidariteit met de burgers in Syrië, die op verschillende plaatsen in heel België (o.m. Antwerpen, Herent en Langemark) plaatshadden. Enkele Pax Christi-leden posteerden ook (o.m. op 30 oktober en 13 december) mee voor de ambassade van Rusland in protestacties tegen het Russische militaire optreden in Aleppo.

2016 was ten slotte ook een jaar van afscheid nemen van mensen die Pax Christi Vlaanderen dierbaar waren: medeoprichter John Van Echelpoel, gewezen vicevoorzitter Jan Van Cauwelaert en actief lid van de Algemene Vergadering Suzette Verhoeven. Hun engagement blijft, ook in de toekomst, een inspiratie voor team en vrijwilligers.

Page 12: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

12

KOERIER dossier 2017/1

PAX CHRISTI INTERNATIONAL: WERELDWIJD VREDESWERK

2016 werd een jaar waarin het internationale Pax Christi-secretariaat verhuisde van de Oude Graanmarkt in het centrum van Brussel naar de Vooruitgangstraat iets voorbij het Brusselse Noordstation. De nieuwe locatie is ruimer, in een groter geheel met andere ngo’s, zoals het Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw Vlaanderen en het Minderhedenforum.

De samenstelling van het secretariaat is internationaal: Greet Vanaerschot is sinds februari ll. secretaris-generaal. De collega’s komen uit de Verenigde Staten (VS), Chili, Colombia, Duitsland, Nederland en Wallonië.

Tijdens de Algemene Vergadering van Pax Christi International in juni 2016 werd een nieuw internationaal bestuur gekozen. De leden komen uit Zuid-Afrika, de VS, Nederland, Uruguay, Italië, het Verenigd Koninkrijk (VK), de Filipijnen, Palestina, Duitsland, West-Papua, Rusland en Kenia. Bisschop Kevin Dowling en Marie Dennis werden herkozen als covoorzitters voor een laatste mandaat. Het bestuur komt tweemaal per jaar in persoon samen en vergadert maandelijks online.

Voorzet naar een nieuwe advocacy-strategie

Het beleidsbeïnvloedend werk van Pax Christi International werd geëvalueerd via online bevragingen. Daarin konden de lidorganisaties, bestuursleden, vrijwilligers, contactpersonen en leden van de bredere coalities en ook enkele politici feedback en input geven. De ruime deelname aan de bevragingen bood een breed beeld van de impact van Pax Christi International op politiek en samenleving. De conclusies worden verwerkt in een nieuwe advocacy-strategie van Pax Christi International, die in de loop van 2017 wordt opgesteld en uitgevoerd in samenwerking met vrijwilligers, leden en partners. Eén van de conclusies is alvast dat de huidige manier van samenwerken in werkgroepen, o.m. rond nucleaire ontwapening en Israël/Palestina, positief is en wordt voorgezet.

Alice Kooij-Martinez, Senior Advocacy Officer sinds halfweg 2016, deed haar ronde bij de vertegenwoordiging van Pax Christi International in Genève, Parijs, Straatsburg en Wenen. Later volgt ook nog New York. Het beleidsbeïnvloedend werk bij de Europese Unie kreeg een nieuwe dynamiek. Een voorbeeld is het bezoek van onze lidorganisatie uit de Filipijnen in oktober en de high level lobbygesprekken met beleidsmakers van de Europese Commissie en de EU-buitenlanddienst verantwoordelijk voor de Filipijnen inzake ontwikkelingssamenwerking, handelsakkoorden en mensenrechten.

Beleidsbeïnvloeding op basis van regionale bijeenkomsten

Een belangrijke bijeenkomst op het einde van het jaar was de Afrika-consultatie in Johannesburg, Zuid-Afrika. Een

50-tal vertegenwoordigers van de verschillende Afrikaanse lidorganisaties zaten aan tafel met experten en leden van het internationale bestuur en secretariaat. Zij werkten samen rond de versterking van de continentale werking op het vlak van beleidsbeïnvloeding, spiritualiteit, communicatie en netwerking (foto 1).

Het Pax Christi International Netwerk in Latijns-Amerika focuste zoals steeds sterk op het geweld dat samenhangt met de winningsindustrie, in Chili, Mexico en Peru. Lokale basisgroepen kregen trainingen in geweldloze conflicttransformatie en beleidsbeïnvloeding. Voorts wordt bekeken hoe hun werk op internationaal niveau nog versterkt kan worden.

Het internationale secretariaat is van plan om de komende jaren de netwerken in andere continenten te versterken. In 2017 staat de Aziatisch-Pacifische regio op de agenda, met een bijeenkomst die zal plaatsvinden in de Filipijnen.

Voorts zal de nieuwe advocacy-strategie de regiowerkingen van Pax Christi Internationaal beleidsmatig ondersteunen.

Actieve geweldloze weerbaarheid

In samenwerking met de Pontificale Raad Justitia et Pax nam Pax Christi International het initiatief voor een internationale consultatie over het belang van actieve geweldloosheid binnen het reilen en zeilen van de katholieke kerk. De bijeenkomst vond plaats in april in Rome (foto 2). Er waren meer dan 80 deelnemers uit Colombia, Chili, Guatemala, El Salvador, Mexico, Zuid-Soedan, Oeganda, Kenia, DR Congo, Burundi, Zambia, Zuid-Afrika, Australië, de Filipijnen, Zuid-Korea, Japan, Pakistan, Irak, Afghanistan, Sri Lanka, Palestina, Libanon, Kroatië, Europa en de VS. De Pontificale Raad was vertegenwoordigd door kardinaal Peter Turkson (Ghana), voorzitter, en door acht leden van het secretariaat.

In het kader van de consultatie in Rome werd het Catholic Nonviolent Initiative (CNI) opgericht. De coördinatie van het initiatief is in handen van Pax Christi International. Het CNI wil actieve geweldloosheid een sterkere dynamiek geven, binnen de katholieke kerk maar ook wereldwijd. Pax Christi International had een inhoudelijke inbreng in de opstelling van de boodschap van de katholieke kerk bij de 50ste Wereldvrededag op 1 januari 2017. Het thema is: ‘Geweldloosheid: een stijl van vredespolitiek.’

Op verschillende plaatsen in de wereld werden discussiesessies georganiseerd met experten over ethiek, spiritualiteit en de rol van de kerk in de wereld, voornamelijk op het vlak van geweldloze actie als vorm van vredespolitiek. Er werd ook gebrainstormd over de mogelijke inhoud van een Pauselijke Encycliek met betrekking tot actieve geweldloze weerbaarheid.

Nucleaire ontwapening

In oktober 2016 verrichte Pax Christi International stevig advocacy-werk bij de Verenigde Naties voor een resolutie

Page 13: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

13

KOERIER dossier 2017/1

die oproept tot een internationale conferentie in 2017, met de bedoeling tot een algemeen verdrag te komen voor een verbod op kernwapens. Wij voerden lobby bij de VN (New York en Genève) en de lidstaten, werkten mee aan een interreligieus statement en aan sociale-media-activiteiten.

Het internationaal secretariaat trok met Jonathan Frerichs een uitstekende vrijwilliger aan. Jonathan is voormalig staflid van de Wereldraad van Kerken bevoegd voor ontwapening en fungeert sinds 2016 als vrijwillig vertegenwoordiger voor zowel Pax Christi International als de Wereldraad van Kerken inzake nucleaire ontwapening en bij de Conferentie over Conventionele Wapens rond gewapende drones.

Internationale Pax Christi Vredesprijs en Mensenrechten

In november reikte Pax Christi International haar jaarlijkse Peace Award uit aan twee organisaties uit Pakistan: de Mensenrechtencommissie en de Katholieke Commissie Rechtvaardigheid en Vrede van Pakistan (foto 3). De plechtige uitreiking had plaats in Genève in de kapel van de Wereldraad van Kerken. De twee vertegenwoordigers kregen ook de kans om de situatie van de mensenrechten in hun land toe te lichten bij de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, de Pakistaanse ambassadrice voor de VN en verscheidene ngo’s actief in Genève.

Netwerken

Als actieve lidorganisatie bij het International Peace Bureau nam Pax Christi International eind september/begin oktober actief deel aan de internationale conferentie over het thema ‘Ontwapenen om te ontwikkelen’ in Berlijn. Onze wereld is nog steeds overbewapend en de vrede is nog steeds ondergefinancierd. Met meer dan 700 deelnemers uit meer dan 50 verschillende landen werd een actie-agenda opgesteld voor de vredesbeweging voor de komende jaren. Pax Christi International nam ook de leiding bij een voorbereidende studiedag in april in Brussel.

Verontwaardiging en bemoediging

Op geregelde tijdstippen werden verklaringen opgesteld en tussenkomsten gehouden bij internationale intergouvernementele organisaties zoals de VN en de EU. Die tussenkomsten hebben altijd te maken met ontwapening, mensenrechten en ontwikkeling, de drie beginselen van

ons vredeswerk. Tevens werden er talrijke analyses en standpunten opgesteld over de aanhoudende conflicten in Oekraïne, Zuid-Soedan, de Filipijnen, Syrië, Irak en Israël/Palestina. Er werden ook initiatieven genomen in verband met de situatie in Turkije en de aanhoudende vluchtelingencrisis en wapenleveringen.

Jaar van onzekerheid en Jonge vredesjournalisten

Het jaar 2016 wordt gezien als ‘een jaar van onzekerheid’, met terreurdaden, mensen op de vlucht, aanhoudende werkloosheid, crisis van de instellingen met o.m. de brexit en de verkiezing van Donald Trump, euroscepticisme, populisme en de opkomst van autoritaire regimes in landen zoals Hongarije, Polen, Turkije en Rusland.

Pax Christi International sprak zich via blogs en toespraken uit voor een solidaire samenleving. Naast de globalisering van de economie gaat de aandacht meer dan ooit naar de noodzaak van een globalisering van de solidariteit. Mede om die reden werd het voorbije jaar een initiatief gestart om jonge vredesjournalisten te trainen in het schrijven van verhalen van asielzoekers en vluchtelingen. Deze verhalen worden gepubliceerd en gepresenteerd in de vorm van video’s en interviews.

Eén lichtpunt was het vredesproces in Colombia, dat hopelijk na 52 jaar burgeroorlog het tij kan doen keren in het land. Pax Christi International heeft zich jarenlang geëngageerd voor vredesopbouw in Colombia. De passende persberichten bij het Colombiaanse vredesakkoord werden de wereld ingezonden.

Vernieuwde hoop?

Pax Christi International stelt vast dat er een interessante doorbraak is met de nieuwe duurzame ontwikkelingsagenda. De duurzame ontwikkelingsdoelen, ook wel de SGD’s genoemd, zullen van 2015 tot 2030 van kracht zijn, inclusief vrede en gerechtigheid. De agenda is universeel: wereldwijd moeten overheden hiertoe maatregelen nemen. Ook Pax Christi International zal hieraan aandacht schenken, door het geven van vormingssessies aan onze leden in de regio’s.

Brussel, 31 december 2016

Paul Lansu, Senior Policy Advisor Pax Christi International

Page 14: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

14

KOERIER dossier 2017/1

VREDESSPIRITUALITEIT

De werkgroep vredesspiritualiteit vormde – onder coördinatie van Marc Van Eenoo – de motor van verschillende activiteiten en publicaties van 2016. De werkgroep kwam vier keer samen om mee inhoud te geven aan het jaarplan, maar ook om zich te vormen en in de diepte te verrijken. Zo gaf Mark Delrue op de vergadering van januari 2016 een vorming over ‘Kunst en spiritualiteit’, in het teken van het Jaar van de Barmhartigheid. Op de bijeenkomst van mei lichtte Jef Felix de werkzaamheden en het resultaat toe van de conferentie over ‘Rechtvaardige vrede en geweldloosheid’ van april 2016 in Rome (meer hierover verderop en in het verslag van Pax Christi International).

De werkgroep organiseerde op 12 juli 2016 een vormingsdag met als hoofdspreker Hendrik Hoet, die sprak over ‘God bant wereldwijd oorlogen uit!’. Deze lezing vormde de basis voor het Koerier-dossier van november 2016. In de namiddag bracht acteur Ignace Goethals – met begeleiding van pianist Gerrit Galet – het ontroerende verhaal ‘Ons moeder binst de Grooten Oorlog’ met het perspectief op verzoening vanuit de kleine goedheid van mens tot mens.

Naar goede gewoonte verzorgde de werkgroep ook de jaarlijkse spiritualiteitsbundel ‘Vierend en Bezinnend’ bij het thema van de Vlaamse Vredesweek: Congolezen strijden voor verandering. Versterk hun stem. Eén van de vaste elementen hierin is de Franciscaanse Vredeswake die we samen met de Minderbroeders Kapucijnen organiseerden op 27 september 2016. Daarnaast vonden er ook vredeswakes plaats in Gent i.s.m. de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent en in Genk op initiatief van het Abrahamhuis.

Rechtvaardige vrede en geweldloosheid

Pax Christi International zette vorig jaar een project op om de rechtvaardige vrede en de geweldloosheid zoals Jezus die beleefd heeft sterker ingang te doen vinden in de christelijke Kerken en wereldwijd. Dit project kreeg de naam ‘Katholiek initiatief voor geweldloosheid’. De eerste steen van dit project werd gelegd in april 2016 in Rome tijdens een conferentie waar een tachtigtal mensen uit het internationale Pax Christi-netwerk samen met de Pauselijk Raad Justitia et Pax hun kennis en ervaringen samenlegden om te komen tot een oproep om in de Kerk de centrale plaats van de evangelische geweldloosheid terug voorop te stellen. Dit gedurfd project heeft niet alleen al verschillende bisschoppenconferenties overtuigd, maar ook paus Franciscus: voor Wereldvredezondag, 1 januari, schreef hij een brief met als titel ‘Geweldloosheid, een stijl van vredespolitiek’. De Conferentie van Nederlandse Religieuzen zorgde samen met Pax Christi Vlaanderen en PAX Nederland voor de Nederlandse vertaling (Zie o.a. https://nonviolencejustpeace.net en www.paxchristi.be/spiritualiteit).

Pax Christi Vlaanderen is actief betrokken bij dit initiatief, omdat actieve geweldloosheid al meer dan vijftien jaar een vaste leidraad vormt voor onze werking, strategie, visie én

spiritualiteit. We staan in voor een verdere reflectie rond deze thematiek in 2017.

Vredeswakes Langemark

In 2016 vonden weer drie indrukwekkende edities plaats van Vredeswakes Langemark. Jo Hanssens en Jan Vanden Berghe namen opnieuw actief deel aan de voorbereidende vergaderingen en aan de stuurgroep. De editie van 29 mei 2016 stond in het teken van spiritualiteit, onder de titel ‘Gezocht: m/v voor vredeswerk met spirit’. Bijna 700 aanwezigen werden geïnspireerd door de liefdeskracht van Bleri Lleshi, de bewogen woorden van de Rwandees Laurien Ntezimana en nog meer getuigenissen uit diverse religieuze tradities. Deze wake leidde tot de uitgave ‘Wakkere woorden voor vredeswerk met spirit’. Ook de Vredeswakes van 28 februari over ‘Vrouwenkracht is vredesmacht’ en van 6 november ‘Vluchteling zoekt vrede’ waren bijzonder inspirerend en bemoedigend.

Interreligieuze en interlevensbeschouwelijke inspanningen

Pax Christi huisvest al vele jaren de maandelijkse interlevensbeschouwelijke meditatie. Daarnaast nemen Marc Van Eenoo en Jo Hanssens deel aan het oecumenisch gebed in de kathedraal van Antwerpen; elk ging ook één keer voor in dat gebed. Na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek in Brussel organiseerde de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent, waar ook Pax Christi lid van is, een interreligieuze wake. Tijdens de Vlaamse Vredesweek vinden her en der in Vlaanderen interreligieuze wakes plaats.

Op 21 mei 2016 nam Annemarie Gielen deel aan de conferentie ‘Samen onderweg naar vrede’. Pax Christi Vlaanderen stapte mee in de organisatie van deze conferentie op vraag van het Bisdom bij de Krijgsmacht en de Antwerpse Raad van Kerken. Tijdens de conferentie kregen Ahmed Azzouz, inspecteur islamonderwijs, en Annemarie Gielen de gelegenheid om te reageren op de verschillende lezingen, elk vanuit hun eigen invalshoek.

Vredeswakes Langemark: Wakker voor vrede-team en gastsprekers op de editie ‘Gezocht: m/v voor vredeswerk met spirit.

Page 15: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

15

KOERIER dossier 2017/1

FINANCIËLE, ADMINISTRATIEVE EN TECHNISCHE WERKING PAX CHRISTI VLAANDEREN VZW

Voor het uitstippelen van haar financieel beleid doet de Raad van Bestuur van Pax Christi Vlaanderen een beroep op het advies van de financiële commissie. Het financieel beleid omvat de boekhouding en opmaak van de jaarrekening, de opmaak van de financiële planning, het opstellen van de begroting, de begrotingscontrole en de financiële opvolging van subsidiedossiers en projecten.

Op de Algemene Vergadering van 19 maart 2016 werd Clybouw Bedrijfsrevisoren BVBA herbenoemd als commissaris voor de boekjaren 2016, 2017 en 2018.

Penningmeester Myriam Crucke stelde zich op de Algemene Vergadering van 19 november 2016 geen kandidaat meer voor een nieuw mandaat in de Raad van Bestuur. Begin 2017 wordt daarom een nieuwe penningmeester gezocht.

Pax Christi Vlaanderen wordt gesubsidieerd als beweging op het decreet sociaal-cultureel volwassenwerk. 2016 was het eerste jaar van het Beleidsplan voor de periode 2016-2020.De administratie sociaal-cultureel werk heeft in 2016 in overleg met de sector en het FOV een set van gegevens en indicatoren samengesteld en in een digitaal registratiesysteem gegoten. Dit kreeg de naam SISCA, als acroniem voor Sector Informatie Sociaal-Cultureel volwassenenwerk en Amateurkunsten. Hierin hebben we in 2016 voor de eerste keer gerapporteerd.

Pax Christi Vlaanderen ontving in 2016 enkele legaten die gespreid over de periode 2016-2017-2018-2019 besteed zullen worden voor personeelsuitbreiding. Daarnaast werd het statuut van zes medewerkers van Pax Christi Vlaanderen geregulariseerd ten gevolge van de afschaffing van het gesco-statuut op 1 januari 2016.

Andere initiatieven zoals Music for Life, crowdfunding (Gingo, Kumulaid,…) en aanpassing van de tarieven voor vormingen georganiseerd door Pax Christi Vlaanderen of met een spreker van Pax Christi Vlaanderen, moeten zorgen voor een toename van structurele inkomsten.

Nadat we in 2014 een policy rond ethisch bankieren opstelden en in 2015 kozen voor VDK-spaarbank als huisbankier, werd in 2016 gewerkt aan een veilige en ethisch verantwoorde spreiding van onze liquide middelen. Zo werd een deel van onze reserves belegd op spaarrekeningen bij VDK-spaarbank en Triodos en werden aandelen gekocht bij Oikocredit en Alterfin.

Bij de opstelling van de begroting 2017 werd voor het tweede jaar op rij gewerkt met deelbegrotingen waarbij medewerkers verantwoordelijk zijn voor een onderdeel van de werking. De procedure werd verfijnd vanuit de ervaringen in het eerste jaar.

In 2016 werd ook werk gemaakt van een grondige statutenwijziging, die op de Algemene Vergadering van 19 november 2016 werd goedgekeurd.De belangrijkste wijzigingen zijn:

• een actualisering van het doel van de vzw na het beleidsplanningsproces;

• wie lid wil worden van de Algemene Vergadering moet voortaan aanvaard worden door de Algemene Vergadering in plaats van benoemd worden door de Raad van Bestuur;

• het Huishoudelijk Reglement valt voortaan onder de bevoegdheid van de Raad van Bestuur in plaats van de Algemene Vergadering;

• het Dagelijks Bestuur wordt vervangen door een Afgevaardigd Bestuur dat onder toezicht van de Raad van Bestuur instaat voor dagdagelijkse en praktische zaken.

Voor de registratie van werkuren wordt sinds 2016 Werktijd.be gebruikt, een programma van Sociare.

De financieel-administratief-technische dienst staat ook in voor het onthaal, de inkomende en uitgaande post, het adressenbestand, het kopieerwerk, de planning van grote verzendingen, de opmaak van de inventaris en de archivering van documenten. De medewerkers verzamelen alle bijdragen die in de media (gedrukt, audiovisueel of online) over het werk van Pax Christi Vlaanderen verschijnen en bundelen die tweemaal per jaar in een persknipselmap.

In de vredeswinkel met website worden alle publicaties en producten van Pax Christi en bevriende organisaties te koop aangeboden en worden bestellingen en depots afgehandeld.In 2016 werd ten gevolge van de lancering van de nieuwe website ook een nieuwe webwinkel in gebruik genomen. Sindsdien wordt aan winkelklanten gevraagd te betalen voordat een bestelling wordt uitgevoerd.

Op vlak van ICT werden twee nieuwe laptops aangeschaft, een nieuwe website gelanceerd (ontwikkeld door Sakado) en een intranet uitgewerkt in sharepoint. Het is de bedoeling in 2017 de externe toegang tot het intranet verder uit te breiden.

De financieel-administratief-technische dienst zorgt ook voor het onderhoud van het gebouw dat we in bruikleen krijgen van de Vlaamse Kapucijnen en waarin ook de vzw IPIS, het collectief Sakado en de Vzw Vormen gehuisvest zijn.

De belangrijkste infrastructuurwerken in 2016 zijn: de vernieuwing van de IPIS-keuken, het plaatsen van een meebewegende kooideur en nieuw communicatiesysteem in de lift, de vervanging van de telefooncentrale, de afbakening van parkeerplaatsen op de parking, de uitbreiding van de fietsenstalling, de plaatsing van een nieuwe brievenbus en de vervanging van enkele ramen op de eerste verdieping.

Page 16: 2017/12 KOERIER dossier 2017/1 TEN GELEIDE Overpeinzing Het is opmerkelijk hoe de start van een nieuw jaar steeds die potentie inhoudt van iets daadwerkelijk nieuws. De laatste weken

16

KOERIER dossier 2017/1

Pax Christi Vlaanderen Italiëlei 98a

2000 Antwerpen Tel: 03/225 10 00

[email protected] www.paxchristi.be

COLOFON

Auteurs van dit dossier: Dirk Broos, Olivier Forges, Annemarie Gielen, Jo Hanssens, Brigitte Herremans, Paul Lansu, Nadia Nsayi, Willem Staes, Wim Vandewiele, Marc Van Eenoo, Hanne Vervaele.

Eindredactie: Karin Seberechts

Verantwoordelijke uitgever: Annemarie Gielen

Druk & lay-out: Drukkerij Room, Sint-Niklaas

ISBN-nummer: 9789461370662

Wettelijk depotnummer: D/2017/3498/001

Foto’s: Beeldarchief Pax Christi Vlaanderen, Broederlijk Delen & Pax Christi Internatio-nal, Creative Commons. Koerier-dossier is een vaste bijlage bij het abonnement op het tijdschrift Koerier van Pax Christi Vlaanderen. Deze formule van abonnement kost 30 euro en omvat zes-maal een Koerier met dossier. Losse nummers van elk dossier zijn afzonderlijk ver-krijgbaar tegen 4 euro.

COMMUNICATIE & FONDSENWERVING BIJ PAX CHRISTI VLAANDEREN

Communiceren om te tonen wat er leeft bij onze beweging

Sinds 2013 werkt Pax Christi Vlaanderen aan het verstevigen, het verbreden en het professionaliseren van de communicatiedimensie, de zichtbaarheid van de organisatie en de fondsenwerving.

Na de nieuwe website van de Vlaamse Vredesweek in 2015 werd midden februari 2016 de nieuwe website van Pax Christi Vlaanderen gelanceerd. De nieuwe site, met meer beeldmateriaal en downloads, doet dienst als centrale ‘hub’ voor alle specifieke online en ook offline communicatiemedia die Pax Christi Vlaanderen inzet en zal aanwenden naar een gediversifieerd doelpubliek toe. Ben je benieuwd naar het resultaat? Surf dan zeker eens naar www.paxchristi.be.

De website van de Vlaamse Vredesweek bereikte nieuwe hoogtes in 2016. Dat kwam niet alleen door de foto-actie #SolidaritéCongo, maar ook door de vele materialen die werden gedownload. Op de facebookpagina van de Vlaamse Vredesweek werden berichten flink gedeeld en geliked.

Verschillende teamleden schaafden hun pers- en communicatiekennis bij in workshops en opleidingen met journalisten en professionals van geschreven, audiovisuele en digitale pers: VRT, Het Laatste Nieuws, De Morgen, e.a. Zo maken wij onze expertise ook voor een ruimer publiek nog toegankelijker. De bundel met persknipsels die twee keer

per jaar wordt samengesteld, is een tastbaar bewijs van onze veelvuldige aanwezigheid in zowel bewegingspers, kerkelijke pers, regionale en nationale pers.

Investeren in een gezond Pax Christi Vlaanderen

Een gezonde organisatie kijkt ook financieel vooruit en tast omzichtig nieuwe mogelijkheden af. Voor het derde jaar op rij is Pax Christi Vlaanderen lid van Testament.be. Onder meer door hun juridische ondersteuning kunnen onze toekomstige legatarissen zeker zijn dat hun wensen ook correct juridisch worden vertaald in hun nalatenschap. In 2016 werd Pax Christi Vlaanderen enkele keren opgenomen in het testament van mensen die ons ook na hun overlijden willen steunen.

Wilt u graag persoonlijk en discreet meer informatie wil over een (duo)legaat, kan u steeds vrijblijvend contact opnemen met coördinator fondsenwerving via 03/225.10.00.

Voorts besteedden wij in onze fondsenwerving meer aandacht aan nieuwe doelgroepen en nieuwe acties. Voor het eerst organiseerden we de ‘Peace of Cake’ actie tijdens de Vlaamse Vredesweek. Door het aanbieden van (zelfgebakken) cake aan vrienden, familie of collega’s tegen een vrije bijdrage konden mensen hun steentje bijdragen aan de Vredesweekcampagne. Een ander experiment was de samenwerking met Gingo Community: via dit digitaal platform vergaarden we middelen voor een project met het asielcentrum Westakkers in Sint-Niklaas. Het derde nieuwe initiatief was onze investering in een online betaalplatform via KumulAid.