2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de...

15
2017 Goed bekeken Maatschappelijk jaarverslag bkr .nl

Transcript of 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de...

Page 1: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

2017 Goed bekekenMaatschappelijk jaarverslag

bkr.nl

Page 2: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

2Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017

Een gezonde fi nanciële samenlevingAl meer dan vijftig jaar draagt Stichting BKR bij aan een gezonde financiële samenleving. Kredietverstrekkers hebben de wettelijke plicht om elke lening aan te melden bij Stichting BKR. De persoons- en kredietgegevens die wij in dat kader ontvangen worden opgeslagen in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI).

Maar Stichting BKR doet meer dan alleen kredieten registreren. Zo ontwikkelen wij producten om financiële fraude te ontdekken én te voorkomen. De bestrijding van identiteitsfraude een belangrijke strategische pijler. Ook het vroegtijdig signaleren van schulden om problematische schuldsituaties te voorkomen is een belangrijk strategisch uitgangspunt. Ons initiatief ‘Vindplaats van Schulden’ is hiervan een voorbeeld.

‘Society trusted data’ is voor ons het verbindende thema. Het gaat over de manier waarop BKR zaken aanpakt: veilig, betrouwbaar en volgens de regels van de wet. We zien het als onze taak om trends te signaleren en deel te nemen aan het maatschappelijke debat over leningen, risico’s en schulden.

Toename geregistreerde kredietenHet aantal geregistreerde kredieten in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) nam in 2017 toe. Een van de oorzaken is de toevoeging van telefoonkredieten vanaf mei van dat jaar. Daarbij staat meer dan 93 procent van de mensen ‘positief’ geregistreerd.

Voorwoord

Dit houdt in dat zij geen betalingsachterstanden hebben. Maar ook voor mensen die een ‘negatieve registratie’ hebben, willen we er zijn. Consumenten die bij ons aankloppen helpen we op meerdere manieren.

Voorkomen van schulden Meer dan 1 miljoen mensen kampen met problematische schulden. Dit leidt tot meerdere typen maatschappelijke problemen, zoals psychische, gezins-, en sociale problemen. Uiteraard raakt dit in eerste instantie vooral de betrokken huishoudens. Maar de schuldenproblematiek brengt ook veel maatschappelijke kosten met zich mee. Met een proactieve aanpak kunnen we dit grotendeels voorkomen. Daarom startten wij met ‘Vindplaats van Schulden’. Met dit initiatief ondersteunen wij gemeenten om inwoners met betalingsachterstanden, die snel oplopen bij meerdere partijen, op te sporen en te helpen. De eerste resultaten van de proef in tien gemeenten om schulden vroegtijdig te signaleren, zijn veelbelovend. De komende jaren streven we ernaar om ‘Vindplaats van Schulden’ over het hele land uit te rollen.

Page 3: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

3Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017Voorwoord

Voorbereidingen AVG Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Deze nieuwe Europese wet vervangt de huidige Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp). Hoewel de Wbp op veel punten al voldeed aan de nieuwe Europese privacy verordening waren er toch een aantal uitdagingen die het hoofd geboden moesten worden. Stichting BKR is in 2017 gestart met de voorbereidingen voor de AVG, en zorgt er voor op tijd klaar te zijn voor de veranderende eisen.

SecurityStichting BKR besteedt veel aandacht aan risicomanagement en technische beveiliging. Wij laten regelmatig externe audits verrichten op privacy en de beveiliging van persoonsgegevens. Wij zijn voor het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) voor informatiebeveiliging ISO27001 gecertificeerd en voor privacy 3600N gecertificeerd (richtlijn van NOREA).

Wendbaarheid van de organisatie Betrouwbaarheid en efficiëntie zijn onze sleutelwoorden. In 2017 hebben we de zogenaamde BizDevOps teams verder ontwikkeld. Dit zijn multidisciplinaire teams die onze organisatie wendbaarder maken en de dienstverlening verbeteren. Qua technologische ontwikkelingen kijken we vooral naar blockchain, artificial intelligence en robotics.

Page 4: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 4

Maatschappij en consument in 2017

Alle cijfers over het gebruik van onze dienstverlening

Onze vier strategische pijlers

Verbindend element tussen mensen, bedrijven

en maatschappij

Lees meer Lees meer

Index

Page 5: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 5

Naar index Naar verslag

Pijler 1 Op een verantwoorde manier

krediet verlenen - CKILees meer

Pijler 2 Vindplaats van

Schulden

Lees meer

Pijler 3 Het voorkomen

van fraude

Lees meer

Pijler 4 Het vereenvoudigen van

identiteitsverificatieLees meer

Onze vier strategische pijlers

Page 6: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 6

Pijler 1 – Op een verantwoorde manier krediet verlenen - CKI

Eind 2017 stonden er ongeveer 10,6 miljoen personen in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) geregistreerd. Een toename van (ruim) 100.000 ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze stijging komt onder andere doordat nu ook de telefoonkredieten zijn toegevoegd aan het CKI. Eind 2017 zijn er 14,2 miljoen kredieten in CKI bekend.

Het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) verwerkt onder andere het soort krediet, de hoogte van het krediet-bedrag, de looptijd, de aflossingsdatum en eventuele achterstanden of andere bijzonderheden.

TelecomsectorDe hernieuwde aansluiting van de telecombranche bij het CKI, is een gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Zij bepaalde dat een toestel van meer dan € 250 op afbetaling bij een telefoon-abonnement in feite een lening is en dus gezien wordt als krediet.

Proportionele registratieMinister van Financiën Dijsselbloem vroeg BKR vorig jaar om tot een pragmatische werkwijze te komen met betrekking tot verwijder-verzoeken. Samen met deelnemers en brancheorganisaties hebben we in dit kader de ‘handreiking belangenafweging’ geschreven. Hiermee geven we op praktische wijze invulling aan de wens van de Minister om een proces op te zetten, waarmee consumenten een verzoek kunnen doen om verwijdering van hun gegevens, zonder daarmee het risico op misbruik hiervan te vergroten. BKR heeft verschillende maatregelen getroffen, waaronder de Handreiking die begin 2018 is gepubliceerd.

Lees verder

Onze vier strategische pijlers

Naar index

Page 7: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 7

Het vroegtijdig signaleren van schulden en/of betalings-achterstanden voorkomt financiёle en sociale problemen en bespaart de samenleving veel geld. Stichting BKR wil hieraan een bijdrage leveren met ‘Vindplaats van Schulden’. Met dit initiatief worden inwoners met betalingsachterstanden die snel oplopen bij meerdere partijen tegelijk in kaart gebracht en proactief opgespoord en geholpen. We startten met een pilot in tien gemeenten en brachten partijen zoals woningcorporaties, energiemaatschappijen, gemeenten en zorgverzekeraars bij elkaar om gezamenlijk de problematiek aan te pakken.

Pijler 2 – Vindplaats van Schulden

Lees verder

Onze vier strategische pijlers

Naar index

Page 8: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 8

Identiteitsfraude is een actueel en groeiend probleem. Met de toenemende digitalisering is een (online) identiteitsverificatie van groot maatschappelijk belang. Ook op dit gebied werkt Stichting BKR aan verbeterde mogelijkheden om identiteitsfraude in te dammen. Met ons VIS-systeem delen we informatie met organisaties en overheden over de geldigheid van identiteits- en reisdocumenten (VIS).

VIS monitoringVorig jaar is het Verificatie Identificatie Systeem (VIS) van een mainframe naar een Windowsplatform gemigreerd. Dit is een voordeel voor de bij ons aangesloten organisaties, omdatwe hiermee sneller nieuwe producten kunnen toevoegen of wijzigen In 2017 werkten we ook hard aan een nieuwe fraudealert-functie:VIS monitoring. Organisaties kunnen met deze functie zien of een identiteitsbewijs al vaker getoetst is in voorafgaande weken. In 2018 zal VIS monitoring operationeel zijn.

Pijler 4 – Het sneller en makkelijker maken van (online) identiteitsverificatie

Onze vier strategische pijlers

Lees verderNaar index

Pijler 3 – Het voorkomen van fraude

Voor onze zakelijke klanten is het van groot belang om te kunnen controleren of iemand die een lening of een krediet aanvraagt, een frauderisico vormt. Hiervoor beheren wij in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem van nieuwe functionaliteiten voorzien en is de vormgeving sterk verbeterd. EVA/SFH ‘draait’ sinds 2017 op een nieuw platform, waardoor het voor aangesloten organisaties makkelijker en veiliger is het register te raadplegen.

Page 9: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 9

Naar verslag

BKR HypotheekbarometerHet aantal mensen met

een betalingsachterstand op de hypotheek

BKRKredietbarometerHet aantal mensen

geregistreerd met een betalingsachterstand

Geografi sche spreiding schulden problematiek

Het aantal betalingsachterstanden

per stad of regio

Ontwikkelingen CKI

Het aantal geregistreerde contracten CKI

Maatschappij en consument in 2017

Naar index

Lees meer Lees meer Lees meer Lees meer

Page 10: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 10

>=7118-24 25-30 31-40 41-50 51-60 61-70

>=7118-24 25-30 31-40 41-50 51-60 61-70

135 89 4.101 2.332 25.791 19.166 36.921 30.538 26.714 24.102 9.565 9.244 3.373 2.545

15.373 15.832 63.35870.591 175.889

190.969 189.239205.913 149.551154.090 68.78368.874 25.06923.308

5.899.428

2.146.666

716.130

238.367

78.950

26.362

8.843aant

al k

redi

eten

aantal personen

1

2

3

4

5

6

7

600

0

700

800

775

750

725

675

650

625

‘18‘17‘16‘14‘13 ‘15

% met betalingsproblemen per aantal kredieten

11%

15%

1

54 6 7

2 3

8%

19% 23% 26%

6%

>=7118-24 25-30 31-40 41-50 51-60 61-70

>=7118-24 25-30 31-40 41-50 51-60 61-70

135 89 4.101 2.332 25.791 19.166 36.921 30.538 26.714 24.102 9.565 9.244 3.373 2.545

15.373 15.832 63.35870.591 175.889

190.969 189.239205.913 149.551154.090 68.78368.874 25.06923.308

5.899.428

2.146.666

716.130

238.367

78.950

26.362

8.843aant

al k

redi

eten

aantal personen

1

2

3

4

5

6

7

600

0

700

800

775

750

725

675

650

625

‘18‘17‘16‘14‘13 ‘15

% met betalingsproblemen per aantal kredieten

11%

15%

1

54 6 7

2 3

8%

19% 23% 26%

6%

KredietstatistiekenStichting BKR wordt steeds vaker benaderd als mogelijke bron van statistische informatie voor consumenten(organisaties), overheden, wetenschap en anderen. Onze Kredietbarometer, Hypotheekbarometer en informatie uit het CKI worden gebruikt om beleid te toetsen en hulpverlening te verbeteren.

BKR HypotheekbarometerHet aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek is het afgelopen jaar met 16,7% gedaald.

Lopende contracten in relatie tot betalingsproblemenHoe meer leningen, hoe vaker betalingsproblemen.

Geografi sche spreidingHoe donkerder het is op het landkaartje, hoe meer betalings achterstanden er zijn in een stad of regio.

Lees verder

BKR KredietbarometerIn de kredietbarometer van 1 januari 2017 stonden 729.577 mensen met een betalingsachterstand geregistreerd. Op 1 januari 2018 waren dat er 687.262. Dat is een daling met 5,8%.

Geografi sche spreidingHoe donkerder het is op het landkaartje, hoe meer betalings achterstanden er zijn

Maatschappij en consument in 2017

>=7118-24 25-30 31-40 41-50 51-60 61-70

>=7118-24 25-30 31-40 41-50 51-60 61-70

135 89 4.101 2.332 25.791 19.166 36.921 30.538 26.714 24.102 9.565 9.244 3.373 2.545

15.373 15.832 63.35870.591 175.889

190.969 189.239205.913 149.551154.090 68.78368.874 25.06923.308

5.899.428

2.146.666

716.130

238.367

78.950

26.362

8.843aant

al k

redi

eten

aantal personen

1

2

3

4

5

6

7

600

0

700

800

775

750

725

675

650

625

‘18‘17‘16‘14‘13 ‘15

% met betalingsproblemen per aantal kredieten

11%

15%

1

54 6 7

2 3

8%

19% 23% 26%

6%

Naar index

Aantal kredietnemers met betalingsprobleem naar leeftijd (2016-2017)

2016

2017

Betalingsachterstanden bij kredieten naar leeftijd (2016-2017)

120.000

115.000

110.000

105.000

100.000

95.000

90.000

85.000

001-072015

01-102015

01-012016

01-042016

01-072016

01-102016

01-012017

01-042017

01-072017

01-102017

01-012018

Page 11: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 11

Lees verder

Maatschappij en consument in 20172017 - Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 13

Naar onderwerpen Lees verder

Maatschappij en consument in 2017

Aantal consumenten met betalingsachterstand op de hypotheek

120.000

100.000

80.000

60.000

40.000

20.000

001-10-2009 01-10-2010 01-10-2011 01-10-2012 01-10-2013 01-10-2014 01-10-2015 01-10-2016 01-10-2017

2017 - Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 14

Naar onderwerpen Lees verder

Maatschappij en consument in 2017

Aantal consumenten met betalingsachterstand op lening

800.000

750.000

700.000

650.000

600.000

550.000

500.000

450.000

400.00001-01-2012 01-01-2013 01-01-2014 01-01-2015 01-01-2016 01-01-2017 01-01-2018

Eind 2017: Aantal mensen met betalingsachterstanden daalt snelNederland kent het laagste percentage kredietnemers met een betalings-achterstand sinds 2012. Op 1 januari 2018 had 6,6 procent van de mensen met een geregistreerd krediet een betalingsachterstand. Dit blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR die trends en ontwikkelingen in het betalingsgedrag van kredietnemers meet.

Meer registraties, minder problemenIn 2012 stonden er 8,8 miljoen mensen in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) geregistreerd. Inmiddels zijn dat er 10,6 miljoen. De toename komt onder andere doordat er nu ook kleinere kredieten worden geregistreerd en ook de private lease-regelingen en telefoonkredieten zijn toegevoegd aan het CKI. Het aantal kredietnemers met problemen neemt snel af én dat er ondanks de groei in registraties procentueel minder achterstanden zijn dan in alle voorgaande jaren.

Het gaat de goede kant opIn totaal telt Nederland nu iets meer dan 687 duizend kredietnemers met een betalingsachterstand. Een jaar geleden waren dat er nog bijna 730 duizend. In een jaar tijd zijn er gelukkig heel veel mensen uit de financiële problemen gekomen. De absolute piek van betalingsachterstanden zagen we op 1 juli 2015 toen er bijna 778 duizend mensen een achterstand op tenminste één van hun lopende kredieten hadden, dat was destijds 9,4 procent van de kredietnemers. Al gedurende tweeënhalf jaar daalthet aantal kredietnemers met een betalingsprobleem. Dat is een gunstige ontwikkeling.

Naar index

Page 12: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 12Maatschappij en consument in 2017

Aantal consumenten met een betalingsachterstand op een hypotheek

Lees verderNaar index

120.000

100.000

80.000

60.000

40.000

20.000

001-10-2009 01-10-2010 01-10-2011 01-10-2012 01-10-2013 01-10-2014 01-10-2015 01-10-2016 01-10-2017

Page 13: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 13Maatschappij en consument in 2017

Aantal consumenten met een betalingsachterstand op een lening

Naar index Lees verder

800.000

750.000

700.000

650.000

600.000

550.000

500.000

450.000

400.00001-01-2012 01-01-2013 01-01-2014 01-01-2015 01-01-2016 01-01-2017 01-01-2018

Page 14: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Goed bekeken Maatschappelijk Jaarverslag 2017 14

Omvang CKI

Kerncijfers consumenten

Maatschappij en consument in 2017

Einde verslagNaar index

Omvang CKI (x1000) 2017 2016 2015 2014 2013

Aantal geregistreerde personen 10.637 10.525 8.366 8.653 8.791

Totaal aantal kredieten 19.415 18.892 14.424 15.135 15.643

Aantal beeindigde kredieten 5.171 4.701 4.527 4.951 5.266

Aantal lopende kredieten 14.244 14.191 9.897 10.184 10.377

Informatieverstrekking aan consumenten 2017 2016 2015 2014 2013

Aantal inzages (x1.000) 169,2 113,1 94,4 92,6 99,4

Tarief voor inzage (€) 4,95 4,95 4,95 4,95 4,95

Page 15: 2017 Goed bekeken - BKR · Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. In 2017 is dit systeem

Postbus 6080

4000 HB Tiel

Bezoekadres:

Teisterbantlaan 2a

4006 EB Tiel

T 088 1502 400

[email protected]