2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school....

11
2016 - 2020

Transcript of 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school....

Page 1: 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie. - Maatwerk

2016 - 2020

Page 2: 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie. - Maatwerk

samen keuzes maken

“Het Markland College is gewoon een fijne school. Iedereen is welkom. Je wordt geaccepteerd zoals je bent en wat je doet.”

Page 3: 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie. - Maatwerk

Schoolplan Markland College Zevenbergen 2016 - 20204 Voorwoord

Samen keuzes maken!

In dit schoolplan schetsen we onze koers voor het Markland College Zevenbergen. Op weg naar 2020 geven we aan wat we willen vasthouden en waar we ons willen verbeteren. Dit is ons plan en met ‘ons’ bedoel ik al die mensen en instellingen die belangrijk zijn voor onze schoolgemeenschap.

In de vorm van een zogeheten ‘wereldcafé’ zijn we in gesprek gegaan met mede-werkers, leerlingen, ouders, basisscholen, buurtbewoners, gemeentes en andere belanghebbenden. Trots ben ik op dit proces waarin we samen de belangrijke keuzes gemaakt hebben. Ik waardeer de betrokkenheid en het enthousiasme waarmee we samen tot dit plan gekomen zijn.

Ik wil iedereen die op welke manier dan ook heeft meegedacht van harte bedanken voor zijn of haar inbreng. Op weg naar 2020 heb ik er alle vertrouwen in dat dit plan een inspiratiebron zal zijn voor ons handelen en de keuzes die we maken in het be-lang van onze leerlingen. Het gaat om hun toekomst!

Richard RoversDirecteur Markland College Zevenbergen

Page 4: 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie. - Maatwerk

Schoolplan Markland College Zevenbergen 2016 - 20206

Kernwaarden

De wereld verandert snel. Het is belangrijk dat we onze leerlingen goed voorbereiden op hun vervolgopleiding, een beroep en hun latere rol in de samenleving. Kennis blijft belangrijk, maar die komt pas echt tot zijn recht als we tegelijk werken aan vaardighe-den en persoonlijke ontwikkeling van onze leerlingen.

We blijven inspelen op de ontwikkelingen in het onderwijs en de samenleving. Veran-deringen zien we als een kans, een mogelijkheid tot verbetering en vernieuwing. Bij de keuzes die we maken, laten we ons leiden door drie kernwaarden:

VerschillendVerschillend omdat wij aandacht hebben voor de verschillen tussen onze leerlingen en medewerkers. Diversiteit is een groot goed en maakt onze leerlingen, medewerkers en school sterker.

Missie, kernwaarden

Missie

Het Markland College Zevenbergen is een school waar leerlingen en medewerkers elkaar ontmoeten in een veilige, internationaal georiënteerde en duurzame leer- en werkomgeving en waar kwalitatief goed onderwijs de norm is.

VerbindendVerbindend omdat we persoonlijke aandacht en goede relaties zien als basis van goed onderwijs. Elke leerling en elke medewerker telt op onze school. We werken aan goede relaties in de school en met onze omgeving, met ouders, de basisscholen, gemeente, bedrijven en andere belanghebbenden. Samen maken we de school.

Vertrouwen Vertrouwen omdat leerlingen zich thuis kunnen voelen op onze school en goed voorbereid worden op hun toekomst. Ouders mogen ervan uitgaan dat hun keuze voor onze school een juiste is. Onze docenten en medewerkers weten waar zij aan toe zijn. Ze ne-men zelf ook de verantwoordelijkheid om vanuit vertrouwen prettig samen te werken.

Page 5: 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie. - Maatwerk

ervaren en leren

Page 6: 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie. - Maatwerk

Schoolplan Markland College Zevenbergen 2016 - 202010 Waar staan we?

Waar staan we?

Op het Markland College Zevenbergen bereiden we leerlingen voor op het vervolg-onderwijs (mbo, hbo en wo) en hun latere rol in de samenleving. De wereld waarin onze leerlingen straks werken en leven is sterk internationaal georiënteerd.

Moderne communicatiemiddelen We werken met moderne communicatiemiddelen. Ieder lokaal beschikt over een desktop, een digitaal bord met een beamer en wifi. De lesprogramma’s van het Tech-nasium maken volop gebruik van de ICT-omgeving. De elektronische leeromgeving van SOM biedt goede mogelijkheden voor communicatie met leerlingen en ouders. “De samenleving verandert ingrijpend. De leerling van nu heeft steeds meer impul-sen. Denk aan het gebruik van nieuwe media. We moeten de twee werelden, die van de leerling en die van de school, beter op elkaar afstemmen.”

Duidelijke regelsHet Markland College Zevenbergen staat bekend als een school met duidelijke regels. Dat vinden we belangrijk voor de rust en veiligheid. Door de sterke groei van de school in de afgelopen jaren staat dit onder druk. De huidige grootte van de school vraagt erom dat de gestelde regels en protocollen weer duidelijk worden. Medewer-kers, leerlingen en ouders moeten weten wat ze van elkaar mogen verwachten. “De school moet aangeven wat ouders van de school mogen verwachten en wat de school van de ouders verwacht. Afspraken hierover moeten duidelijk zijn.”

Katholieke identiteitHet Markland College is geworteld in een lange katholieke onderwijstraditie. Wij waarderen deze traditie en handelen daarnaar. Wij respecteren ook andere godsdien-stige en levensbeschouwelijke opvattingen en verdiepen ons regelmatig in de vraag welke waarden wij van wezenlijk belang vinden om uit te dragen.

Relatie met de buurtDe groei van de school heeft ook invloed op de leefbaarheid van de buurt van de school. Een verdubbeling van het aantal leerlingen in zo’n korte tijd zorgt ook voor extra verkeersdrukte en parkeerdruk.

Passend onderwijsDe introductie van passend onderwijs (augustus 2014) vraagt om extra ondersteu-ning en begeleiding van leerlingen.

Tevreden leerlingenTevredenheidsonderzoeken geven aan dat onze leerlingen een groot gevoel van veiligheid ervaren. Ze zien het Markland College als een school met een warme sfeer, waar ze zich enorm welkom voelen. De leerlingen prijzen de betrokkenheid van de docenten. Ook de ouder(s)/verzorger(s) waarderen de laagdrempeligheid van onze schoolgemeenschap.

Ondernemende schoolHet Markland College Zevenbergen is een ondernemende school. De school verdub-belde in vier jaar van 600 naar 1200 leerlingen. De groei is niet alleen te danken aan de opbouw van de bovenbouw havo/vwo, maar ook aan de stevige profilering van de school (o.a. bètatechnische opleidingen) en de goede resultaten vanuit het verleden in de mavo-afdeling.

Leren in en buiten de schoolHet ondernemende karakter van de school komt ook tot uiting in het buitenlesaan-bod en bij de verschillende afzonderlijke vakken. Proefondervindelijk leren (bijvoor-beeld door stageplekken of het programma Masterskip) vindt plaats, maar ook het binnenhalen van beroepsbeoefenaars en experts in het klaslokaal.

Onderwijsinspectie positiefAlle afdelingen (mavo, havo en vwo) worden positief gewaardeerd door de Onder-wijsinspectie. De opbrengsten (doorstroomrendement, opbrengst eindexamens) zijn op alle onderdelen voldoende en laten een stabiel beeld zien. De kwaliteitszorg is op

onderdelen als goed beoordeeld. De school kent betrokken en enthousiaste docen-ten en een ambitieuze schoolleiding.

Koploper duurzaamheidHet Markland College Zevenbergen is als Eco-School koploper in duurzaamheid. Deze toekenning kregen we vanwege de goede leerlingenzorg, duurzaam opgezet personeelsbeleid met veel ontwikkelkansen, goede examenresultaten en goede doorstroomcijfers. We gebruiken duurzame en onderhoudsarme materialen in de nieuwbouw, met zonnepanelen op het dak.

GroeischoolHet Markland College Zevenbergen biedt drie onderwijsniveaus aan: mavo, havo en vwo (atheneum en gymnasium). De school is in de afgelopen 4 jaar gegroeid van zo’n 600 leerlingen (2012) naar 1200 leerlingen (2016). De groei is te danken aan een vergrote constante instroom in de brugklas van 180 leerlingen tot 2010 naar zo’n 250 leerlingen de vier jaren erna.

RegioschoolHet Markland College Zevenbergen is een regioschool met leerlingen uit de gemeen-te Moerdijk en de gemeentes daarbuiten (Etten-Leur en Drimmelen).

MavoDe mavo-afdeling kent een langere traditie in de gemeente Moerdijk, met de Catha-rinamavo als illustere voorganger. De mavo-afdeling heeft uitstekende resultaten op het gebied van onderwijs en begeleiding. De examenresultaten zijn ruim boven de 90% en de school heeft regelmatig 100% geslaagden.

Havo/vwoHet Markland College Zevenbergen heeft in schooljaar 2014 – 2015 de eerste lich-ting havisten afgeleverd met een slaagpercentage van 86,5%. In het schooljaar 2015 – 2016 lag dit percentage al op 94%. De eerste lichting vwo scoorde in hetzelfde schooljaar 2015 – 2016 maar liefst een score van 96%.

GymnasiumOnze vwo-afdeling is klein, met name de gymnasiumafdeling. Dat geeft extra druk op de formatie en op de lessen.

BètaprofielHet Markland College ligt in een unieke driehoek in West-Brabant met grote zeeha-vens in het noorden (Rotterdam) en zuiden (Antwerpen) en het waterrijke gebied van de Zeeuwse delta. Deze geografische ligging in een hoofdzakelijk bèta-technische werkomgeving vraagt om goed opgeleid personeel. De school speelt daar stevig op in met het Technasium (havo- en vwo-niveau) en het Bèta Challenge Programma (mavo).

Dubbel doelHet Markland College Zevenbergen heeft een dubbel doel:- We bieden onze leerlingen een gedegen voorbereiding en basis voor

hun verdere leven in de maatschappij. De school is een schakel in de opleidingsketen tussen de basisschool en het vervolgonderwijs (mbo/ hbo/ universiteit of het werkzame leven).

- We maken onze leerlingen ook bewust van de verantwoordelijkheid die zij dragen voor elkaar en (eigen verantwoordelijkheid moeten nemen) voor de samenleving als geheel. We zetten leerlingen aan tot het aanne-men van een tolerantere houding door hen in de hele schoolloopbaan te laten oefenen met democratische principes door te leren werken in groepen of door deel uit te maken van een leerlingenpanel.

Page 7: 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie. - Maatwerk

Schoolplan Markland College Zevenbergen 2016 - 2020 Koersplan Markland College 2016 - 202012

Strategische lijnen

Drie strategische lijnen staan centraal in het beleidsplan 2016-2020 van het bestuur van het Markland College: - Ons onderwijs is verbonden met de omgeving. Dat betekent dat onze leerlingen

leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie.

- Maatwerk en digitalisering zijn speerpunten. We bieden maatwerk in ons aanbod: sterk beroepsonderwijs, een eigenzinnige mavo, een ondernemende havo en een uitdagend vwo. ICT helpt ons deze ambities vorm te geven.

- Het Markland College is voorbereid op de toekomst. Het vakmanschap van onze docenten staat bovenaan. We verbeteren en vernieuwen ons onderwijs om onze leerlingen goed voor te bereiden op hun toekomst.

Relevante ontwikkelingenOnze omgeving verandert, het aantal 12-jarigen loopt terug. Samenwerking is noodzakelijk om de leerlingen in de regio zo goed mogelijk onderwijs te bieden. De scholen van het Markland College in Oudenbosch en Zevenbergen hebben een regiofunctie.

De gemeentes Halderberge en Moerdijk benadrukken het belang van een brede voorziening voor voortgezet onderwijs in hun gemeente. Een brede school voor voortgezet onderwijs maakt het voor (toekomstige) ouders aantrekkelijk zich in de gemeente te vestigen.

Onze leerlingen verwachten in toenemende mate dat zij onderwijs krijgen dat aan-sluit bij wat er in hun wereld speelt. Zij willen voorbereid worden op een toekomst waarin verandering en flexibiliteit centraal staan en het gebruik van ICT niet meer weg te denken is. Tegelijkertijd vragen zij een persoonlijke benadering en willen zij dat hun schooltijd een leuke tijd is. Samen met hun docenten en medeleerlingen doen ze nieuwe ervaringen op die hen inspireren en hen helpen keuzes te maken voor de toekomst.

Ouders willen het beste voor kun kind. Zij moeten er zeker van zijn dat hun kind zich op de school maximaal kan ontwikkelen. En veilige school waar de leerling zich op zijn plaats voelt is belangrijk.

Onze docenten werken graag in een stabiele organisatie waar tijd en ruimte is voor hun passie, het bieden van onderwijs aan 12- tot 18-jarigen. Dit is hun kerntaak en hier willen zij zich voor inzetten. Ondersteunende medewerkers maken het onder-wijsproces mede mogelijk. Zij sluiten aan bij wat de organisatie en de leerling nodig hebben.

Onze kijk op onderwijsHet Markland College Zevenbergen biedt jonge mensen een perspectief in de wereld die zowel lokaal, regionaal als globaal is. We bereiden jongeren voor op een samen- leving waarin zij weerbaar zijn, verantwoorde keuzes kunnen maken, verantwoording kunnen nemen voor hun medemens en omgeving en respect hebben voor andere levens. We betrekken de buitenwereld en directe buurtomgeving bij het onderwijs, zetten de poorten open voor experts en beroepsbeoefenaars. Zo kijken we van binnen naar buiten.

TechnasiumIn het Technasium werken we opdrachtgestuurd en procesgericht. De docent heeft daarin een duidelijk andere (coachende) rol. Bij de vakken ‘onderzoek en ontwerpen’ en ‘technologie en toepassing’ dagen we de leerlingen uit op een onderzoekende en ontwerpende manier.

Ondernemend lerenNaast die onderzoekende en ontwerpende houding bij medewerker en leerling wil de school in de komende jaren graag een derde ‘o’ toevoegen: ondernemend leren. Op deze wijze ontstaat een breed gedragen visie op leren binnen het totale Markland

College Zevenbergen: het zogenaamde ‘triple O-leren’: onderzoekend, ontwerpend en ondernemend leren.

Persoonlijke aandachtHet Markland College Zevenbergen staat, ondanks haar snelle groei in de afgelopen jaren, bekend als een school waar leerlingen en medewerkers elkaar kennen. Een school waar de wederzijdse betrokkenheid van leerlingen en medewerkers sterk is. We hebben aandacht voor iedere afzonderlijke leerling. Door de forse groei vraagt dat extra inzet van de school.

Onderwijs dat past bij onze leerlingenIn toenemende mate verzorgt het Markland College Zevenbergen onderwijsprogram-ma’s op maat. Leerlingen kunnen extra vakken kiezen bovenop hun pakket/profiel, kunnen deelnemen aan gespreid examen én vakgerichte examenprogramma’s op een hoger liggend niveau en kiezen zelfs voor vakken (inclusief examen) die normaliter niet op het examenprogramma van de school staan.

Gepersonaliseerd lerenIn gepersonaliseerde leertrajecten, zoals bij rekenen, spelen we in op de leerbehoef-tes en leervoorkeuren van de leerling:- We bereiden hen voor op de toegenomen digitalisering van de maatschappij. - We geven aandacht aan culturele activiteiten en stimuleren lesprogramma’s en

activiteiten waarbij de sociale omgang met medemensen belangrijk is.- We geven leerlingen vertrouwen in hun eigen kunnen. Medewerkers geven we het

vertrou wen en de ruimte het onderwijs binnen hun professionaliteit volgens beste inzichten over te kunnen brengen.

DromenBinnen de vele mogelijkheden van de school, van mavo tot en met gymnasium, kunnen onze leerlingen hun dromen waarmaken. Ze doen ervaringen op buiten de school door stages te volgen, door opdrachten van externe organisaties en bedrijven uit te voeren, door andere werkervaringen in en buiten de school op te doen en door het volgen van allerlei vakgerichte excursies.

Page 8: 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie. - Maatwerk

Schoolplan Markland College Zevenbergen 2016 - 202014

Onze ambities voor 2020

Op basis van onze uitgangspunten, onze kernwaarden en onze visie hebben we de koers bepaald voor het Markland College Zevenbergen. Voor de komende vier jaar hebben we de volgende ambities geformuleerd:

Onderwijsaanbod

1. We gaan ons verder profileren door aan het onderzoekende en ontwerpende leren een derde ‘o’ toe te voegen: ondernemend leren. Iedere sectie heeft uiteindelijk in schooljaar 2018-2019 het triple O-leren (O³) opgenomen in het vakwerkplan.

2. Met het Technasium, het Bèta Challenge Programma en het nieuwe vak Art&Design stimuleren we het onderzoekend en ontwerpend leren bij onze leerlingen.

3. We verhogen de onderwijskundige kwaliteit van de sectorwerkstuk-ken (mavo), meesterproeven en profielwerkstukken (havo/vwo). De onderzoekende, ontwerpende en ondernemende houding bij leerlin-gen (aandacht voor leren leren) moet uiterlijk in mei 2019 leiden tot de hogere kwaliteit.

4. Vanaf september 2016 bieden we versterkt talenonderwijs aan. 5. In augustus 2017 sluiten we ons aan bij de Vecon Business School.6. Voor alle leerlingen komt er meer ruimte voor hun interesses en talen-

ten. 7. Excelleren vinden we belangrijk. We geven leerlingen een podium; ook

waar het gaat om niet-onderwijskundige prestaties. Bij deze positieve benadering gaat het niet alleen om boven het maaiveld uitsteken, maar ook om echt te presteren naar vermogen.

8. Onder invloed van technologie verandert de manier waarop we samenleven en werken. Vaardigheden als samenwerken, communi-catie, ICT-geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, probleemoplos-send vermogen en sociale en culturele vaardigheden worden steeds belangrijker. Vanaf schooljaar 2017-2018 geven we deze 21e eeuwse vaardigheden meer aandacht.

9. We evalueren het Technasium. We kijken waar we verder kunnen ontwikkelen en hoe we het ruimteprobleem kunnen oplossen. We moeten keuzes maken, waarbij we mogelijk nieuwe brugklasleerlingen gaan selecteren ‘aan de poort’.

10. We evalueren het Bèta Challenge Programma in schooljaar 2017-2018. In het kielzog van het Technasium zit hetBèta Challenge Pro-gramma met het vak t&t (mavo). Dat vak is in schooljaar 2016-2017 voor het eerst een schoolexamenvak voor mavo 4.

11. Het vak lichamelijke opvoeding 2 (sportklas) komt volledig beschik-baar als examenvak voor de mavo.

12. We voegen het vak maatschappijwetenschappen toe voor boven-bouwleerlingen havo en vwo. Dit vak levert leerlingen meer acade-mische vaardigheden aan, zoals sociaalwetenschappelijk onderzoek doen.

13. We evalueren ons aanbod aan culturele activiteiten. Het cultuurprofiel dat we willen uitdragen moet resulteren in een cultuurbeleidsplan.

14. Vanaf schooljaar 2017-2018 volgt het Markland College Zevenbergen systematisch de vorderingen van de leerlingen door de (hernieuwde) invoer van genormeerde toetsen (Cito-VAS of DTT). Op deze manier kunnen we prestaties van leerlingen vergelijken met objectieve, lande-lijke gegevens.

Ambities

Begeleiding

15. Het didactisch handelen van de docent krijgt meer aandacht aan de hand van lesbezoeken van de direct leidinggevende.

16. We krijgen te maken met meer statushouders. We bieden hen een passende onderwijsplek. We begeleiden hen zo kansrijk mogelijk naar een eindkwalificatie.

17. Medewerkers, ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen krijgen een dui-delijk overzicht van de begeleiding die kan worden geboden in het kader van passend onderwijs. De leer- en begeleidingsarrangementen worden helder weergegeven in het nieuwe schoolondersteuningspro-fiel (SOP).

18. Door een update van het leerlingvolgsysteem SOM krijgen de zorg- coördinator en de mentor meer inzicht in en overzicht over lopende en afgeronde ondersteuningstrajecten.

19. Eind schooljaar 2017-2018 ligt een taalbeleidsplan gereed voor reme-dial teaching en aanpak dyslexie.

20. In het schooljaar 2017-2018 stellen we een beleidsplan Loopbaan Ori-entatie en –Begeleiding (LOB) op met extra aandacht voor een betere aansluiting tussen onderbouw en bovenbouw havo/vwo.

21. We starten met Rots en Water-trainingen in leerjaar 1 van de mavo. Deze trainingen zijn bedoeld om de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen te stimuleren.

22. De nieuwe taak van anti-pestcoördinator wordt geëvalueerd. Deze coördinator krijgt, evenals de leerlingcoördinatoren, voldoende mid-delen om het vastgestelde (veiligheids-) beleid uit te voeren.

23. We introduceren het Plusdocument voor onze eindexamenleerlingen. In het Plusdocument maken we zichtbaar op welke wijze leerlingen hebben gewerkt aan een brede voorbereiding op hun toekomst en welke resultaten ze hierbij geboekt hebben.

Page 9: 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie. - Maatwerk

Schoolplan Markland College Zevenbergen 2016 - 202016

Schoolklimaat

45. We gaan de geldende regels en protocollen tegen het licht houden. Doel is dat we tot eensluidende afspraken komen en deze ook toepas-sen in de praktijk.

46. Het vertonen van voorbeeldgedrag komt centraal te staan. Directieleden gaan meedraaien in pauzesurveillance.

47. Geborgen voelen is een absolute voorwaarde voor goed onderwijs. We blijven het veiligheidsgevoel door leerlingen en medewerkers monitoren.

48. We houden oog voor elkaar. Op het Markland College Zevenbergen voelt iedereen zich thuis en is er een plek voor iedereen. Dat blijft ons ‘verhaal van Zevenbergen’.

Samenwerking

31. Het aantal samenwerkingsverbanden waarin het Markland College Zevenbergen participeert blijft tenminste gelijk.

32. We gaan intensiever samenwerken met het Markland College Ouden-bosch om het vwo- en gymnasiumonderwijs in de toekomst in onze beide regio’s te garanderen.

33. We willen ‘kortere lijnen’ met de aanleverende basisscholen.34. Onze school is er niet alleen op gericht om de ontwikkeling van

leerlingen, maar ook om de leefbaarheid van wijken en kernen te versterken.

35. Voor meer wederzijds begrip, veiligheid en leefbaarheid blijven we in gesprek met de buurt.

36. We gaan met de buurt structureel kunstwerken ‘uitruilen’, gemaakt door de leerlingen. We exposeren die in de benedenverdiepingen van de appartementencomplexen.

37. Een goede samenwerking tussen de leerling, docent en ouder blijft onontbeerlijk. We evalueren elk jaar de samenwerking met ouders/verzorgers en verbeteren waar mogelijk.

Leeromgeving

24. Vanaf schooljaar 2016-2017 vergroten we de ICT-vaardigheid van het docententeam om digitale hulpmiddelen in de lessen te gebruiken.

25. We starten met een tabletklas op de havo. 26. We zetten in op meer maatwerk, waarbij we meer oog hebben voor

de verschillen tussen leerlingen. De invoer van ICT-rijk leren kan hier een bijdrage aan leveren.

27. We gaan verder met buitenlesactiviteiten. Dit aanbod krijgt een stevige plaats binnen de nieuw te ontwikkelen visie op leren van het Markland College Zevenbergen (het ‘triple O-leren’).

28. Het project Masterskip, stevig verankerd in het technasiumonderwijs, vindt ieder schooljaar plaats in 4 havo, 4 en 5 vwo.

29. We handhaven de internationaliseringsactiviteiten, zoals het aanbod van de meerdaagse reizen in de pre-examenklassen (mavo 3, havo 4 en vwo 5), het inhuren van native speakers en eendaagse reizen voor verschillende vakken en jaarlagen.

30. We onderzoeken hoe we het aanbod van uitwisselingsprojecten met buitenlandse scholen of gastgezinnen kunnen uitbreiden.

Personeel

38. We willen een schoolsamenleving zijn waarin iedereen gezien, gekend en geaccepteerd wordt en waar complimenten worden gegeven. Collegiale consultatie/intervisie wordt onderdeel van ons interne scholingsaanbod.

39. Vanaf schooljaar 2017-2018 gaat het Markland College Zevenbergen christelijke waarden als barmhartigheid, naastenliefde en rechtvaar-digheid gemeenschappelijk uitdragen.

40. In kalenderjaar 2017 is iedere docent van het Markland College Zeven-bergen geregistreerd in het Lerarenregister en elke leidinggevende in het Schoolleidersregister.

Ambities

Dromen

41. Door teambuilding willen we de gezamenlijke trots voor de school versterken.

42. Om het predicaat Eco-School te verkrijgen geven we meer aandacht aan het thema duurzaamheid. Gesprekken met de gemeente Moerdijk zijn in volle gang voor het realiseren van gescheiden afvalverwerking.

43. Het Markland College Zevenbergen is zich meer dan ooit bewust dat de school zich steeds verder ontwikkelt als lerende organisatie. We spelen in op wat er gebeurt in de maatschappij, - in de regio in het bijzonder -, en wat er van ons gevraagd wordt.

44. Docenten halen het beste uit zichzelf, doen datgene waar ze echt goed in zijn en beleven plezier in hun werk. Zo halen we het beste uit onszelf en uit leerlingen.

Page 10: 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie. - Maatwerk

“Kennis veroudert steeds sneller. Daar moet je als school op inspelen. Daarom zijn vaardigheden zo belangrijk, zoals kunnen werken in groepsverband en leren om zelfstandig problemen op te lossen.”

samen leren

Page 11: 2016 - 2020zevenbergen.markland.nl/uimg/zevenbergen/b28158...leren binnen én buiten de school. Ondernemerschap is een belangrijk kenmerk van ons onderwijs en onze organisatie. - Maatwerk

samen het verschil maken