20150917_-_Voortgang_vluchtelingen_statushouders.pdf

2
Raadsbrief opvang vluchtelingen Informerend Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, Inleiding Er melden zich veel vluchtelingen in Europa, ook in Nederland. Meer dan waar op was gerekend. Dit heeft geleid tot een oproep van de staatssecretaris en de bestuurssecretaris van het COA aan gemeenten om extra vluchtelingen op te vangen. De COA heeft locaties nodig voor noodopvang, tijdelijke opvang en reguliere opvang. Noodopvang Hallen en locaties voor paviljoens voor de duur van 6 tot 12 maanden met een opvangcapaciteit voor tussen de 300 en 600 bewoners. Bij voorkeur in de directe nabijheid van een mogelijke tijdelijke of reguliere opvanglocatie. Tijdelijke opvang Recreatieparken, migrantenhuisvesting of vergelijkbare accommodaties waarvan de exploitatie deels door de verhurende eigenaar wordt gevoerd. Dit voor de duur van 1 tot 2 jaar met een opvang- capaciteit van 300 tot 800+ bewoners. Reguliere opvang Een asielzoekerscentrum dat door het COA wordt geëxploiteerd voor een termijn vanaf twee jaar met een opvangcapaciteit van 600 tot 1500+ personen. Collegestandpunt Wij hebben de afgelopen periode uitgebreid gebrainstormd over de mogelijkheden die de gemeente heeft om zich (extra) in te zetten voor de vluchtelingen die naar Nederland komen. Kijkende naar de mogelijkheden binnen onze gemeente zijn we tot de conclusie gekomen dat er geen geschikte locaties beschikbaar zijn voor de gevraagde vormen van opvang door de COA. Wij stellen ons op het standpunt dat Enkhuizen in deze wel een verantwoordelijkheid heeft en wij willen die verantwoordelijkheid graag nemen. Wij willen daarbij kijken naar de mogelijkheid om extra capaciteit (in de vorm van alternatieve woonruimte) beschikbaar te stellen voor de zogenaamde statushouders, die doorstromen vanuit de opvanglocaties naar de gemeenten. Hiermee kan ook een mogelijke extra druk op de reguliere woningmarkt worden voorkomen. Besloten is een ambtelijke werkgroep onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden voor de opvang van ongeveer 60 semipermanente plaatsen voor deze statushouders. In dit onderzoek zal rekening moeten worden gehouden met alle daarbij behorende consequenties, zoals (medische) zorg, financiële ondersteuning e.d. Daarbij behoort ook het beschikbaar zijn van voldoende vrijwilligers voor ondersteuning en begeleiding. Dit onderzoek moet voor eind oktober zijn afgerond. Daarnaast hebben wij gesproken over de burgerinitiatieven die leven binnen onze gemeente. De afgelopen week hebben burgers veelvuldig contact gehad met ons klantcontactcentrum (KCC) om hulp aan te bieden in allerlei vormen. Wij ondersteunen deze burgerinitiatieven waar mogelijk. Daarnaast verwijzen we mensen door naar de organisaties die de initiatieven landelijk coördineren, zoals het Leger des Heils, Rode Kruis en Vluchtelingenwerk Nederland. De websites www.hulpvoorvluchtelingen.nl en www.coa.nl geven duidelijk informatie voor mensen die hulp willen geven.

Transcript of 20150917_-_Voortgang_vluchtelingen_statushouders.pdf

Page 1: 20150917_-_Voortgang_vluchtelingen_statushouders.pdf

Raadsbrief opvang vluchtelingen

Informerend Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, Inleiding Er melden zich veel vluchtelingen in Europa, ook in Nederland. Meer dan waar op was gerekend. Dit heeft geleid tot een oproep van de staatssecretaris en de bestuurssecretaris van het COA aan gemeenten om extra vluchtelingen op te vangen. De COA heeft locaties nodig voor noodopvang, tijdelijke opvang en reguliere opvang. Noodopvang Hallen en locaties voor paviljoens voor de duur van 6 tot 12 maanden met een opvangcapaciteit voor tussen de 300 en 600 bewoners. Bij voorkeur in de directe nabijheid van een mogelijke tijdelijke of reguliere opvanglocatie. Tijdelijke opvang Recreatieparken, migrantenhuisvesting of vergelijkbare accommodaties waarvan de exploitatie deels door de verhurende eigenaar wordt gevoerd. Dit voor de duur van 1 tot 2 jaar met een opvang-capaciteit van 300 tot 800+ bewoners. Reguliere opvang Een asielzoekerscentrum dat door het COA wordt geëxploiteerd voor een termijn vanaf twee jaar met een opvangcapaciteit van 600 tot 1500+ personen. Collegestandpunt Wij hebben de afgelopen periode uitgebreid gebrainstormd over de mogelijkheden die de gemeente heeft om zich (extra) in te zetten voor de vluchtelingen die naar Nederland komen. Kijkende naar de mogelijkheden binnen onze gemeente zijn we tot de conclusie gekomen dat er geen geschikte locaties beschikbaar zijn voor de gevraagde vormen van opvang door de COA. Wij stellen ons op het standpunt dat Enkhuizen in deze wel een verantwoordelijkheid heeft en wij willen die verantwoordelijkheid graag nemen. Wij willen daarbij kijken naar de mogelijkheid om extra capaciteit (in de vorm van alternatieve woonruimte) beschikbaar te stellen voor de zogenaamde statushouders, die doorstromen vanuit de opvanglocaties naar de gemeenten. Hiermee kan ook een mogelijke extra druk op de reguliere woningmarkt worden voorkomen. Besloten is een ambtelijke werkgroep onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden voor de opvang van ongeveer 60 semipermanente plaatsen voor deze statushouders. In dit onderzoek zal rekening moeten worden gehouden met alle daarbij behorende consequenties, zoals (medische) zorg, financiële ondersteuning e.d. Daarbij behoort ook het beschikbaar zijn van voldoende vrijwilligers voor ondersteuning en begeleiding. Dit onderzoek moet voor eind oktober zijn afgerond. Daarnaast hebben wij gesproken over de burgerinitiatieven die leven binnen onze gemeente. De afgelopen week hebben burgers veelvuldig contact gehad met ons klantcontactcentrum (KCC) om hulp aan te bieden in allerlei vormen. Wij ondersteunen deze burgerinitiatieven waar mogelijk. Daarnaast verwijzen we mensen door naar de organisaties die de initiatieven landelijk coördineren, zoals het Leger des Heils, Rode Kruis en Vluchtelingenwerk Nederland. De websites www.hulpvoorvluchtelingen.nl en www.coa.nl geven duidelijk informatie voor mensen die hulp willen geven.

Page 2: 20150917_-_Voortgang_vluchtelingen_statushouders.pdf

Tot slot informeren wij u over een bijeenkomst van de bestuurders in de regio Noord-Holland Noord op 17 september 2015 waarin op verzoek het COA de gemeenten zal informeren over de mogelijkheden van extra opvang, opvang door inwoners, of het versnellen van het huisvesten van mensen met een verblijfstatus. Een vertegenwoordiging van ons college zal deze bijeenkomst bijwonen en u nader informeren over de uitkomsten van deze bijeenkomst.

Enkhuizen, 17 september 2015 Burgemeester en wethouders van E n k h u i z e n De secretaris, De burgemeester, R.M. Reus J.G.A. Baas