20150515 dihn presentatie motivaction

14
Management Summary Publieksonderzoek ‘Dat is heel normaal’ Regio Alkmaar (1-meting 2015)

Transcript of 20150515 dihn presentatie motivaction

Management Summary Publieksonderzoek ‘Dat is heel normaal’ Regio Alkmaar (1-meting 2015)

Bovenregionaal onderzoek

Regio Alkmaar 2015: 1-meting 2013: 0-meting Regio Westfriesland 2015: 0-meting

Regio Alkmaar Bergen Castricum Heerhugowaard Heiloo Langedijk Uitgeest Regio Westfriesland Drechterland Enkhuizen Koggenland Medemblik Opmeer Stede Broec

Doelstelling

De Regio Alkmaar actueel inzicht geven in de beleving van de participatiesamenleving bij inwoners en handvatten geven voor communicatie. Hoe zijn kennis, houding en gedrag van de inwoners veranderd ten opzichte van de 0-meting?

Participatiesamenleving

Ruim driekwart van de inwoners is zich bewust dat burgers die niet (meer) goed voor zichzelf kunnen zorgen in de toekomst minder dan nu een beroep kunnen doen op de overheid. (gelijk aan 2013) Steun voor de participatiesamenleving is iets afgenomen.

2013: 43%

2015: 36%

Bereidheid hulp en ondersteuning

De hulp en ondersteuning voor naaste familie is toegenomen. Voor buurtgenoten en kennissen is deze hulp afgenomen. 2013: 16%

2015: 11%

Zware belasting vaker reden om geen zorg te (kunnen) bieden.

Inwoners bereid tot hulp en ondersteuning van buurtgenoten.

Hulpvraag

Grote meerderheid wil anderen niet tot last zijn. Minder moeite om de eigen partner of kinderen te benaderen voor hulp. Meer moeite om professionele organisaties en gemeenten te benaderen voor hulp. Percentage van inwoners die geen moeite hebben om een huishoudelijke hulp te vragen aan professionele organisaties is afgenomen.

2013: 55%

2015: 40%

Tegenprestatie in ruil voor hulp

Inwoners scharen zich (net als in 2013) in grote mate achter het idee dat je iets terug moet doen voor de hulp en ondersteuning die je ontvangt. 2015: 87%

Vrijwilligerswerk

We constateren een verschuiving tussen de begrippen mantelzorg, vrijwilligerswerk en hulp/klusjes doen. Inwoners zijn in grote mate bereid tot het doen van vrijwilligerswerk en het ondersteunen van buurtgenoten met kleine klusjes of hulp. Echter in praktijk doet een op de vijf inwoners op dit moment vrijwilligerswerk en slechts een op de tien ondersteunt buurtgenoten.

Bereid 58%

Doen 19%

(langer dan 3 maanden) vrijwilligerswerk doen.

Informatievoorziening

Ruim de helft van de inwoners heeft meer behoefte aan informatie over zorg en ondersteuning in de participatiesamenleving. Voornamelijk over waar zij terecht kunnen voor hulp, wat de gemeente van hen verwacht en waar zij zich kunnen melden als een andere inwoner hulp nodig heeft.

Toegang 30%

Verwachting 23%

Melden 23%

Campagne ‘Dat is heel normaal’

Drie van de tien inwoners hebben de campagne gezien. Circa de helft van de inwoners vindt de campagne duidelijk, een derde wordt aan het denken gezet en krijgt een positief gevoel. Inwoners die de campagne hebben gezien zijn positiever over de participatiesamenleving.

Verkregen inzichten

• Inwoners zijn minder positief over de

participatiesamenleving.

• Zware belasting vaker reden om geen zorg te

(kunnen) bieden.

• Meer gericht op directe naasten, minder op brede

samenleving.

• Vraagverlegenheid blijft onverminderd groot.

• Ontvangers campagne positiever/actiever t.a.v.

participatiesamenleving.

Aanbevelingen

• Zet de campagne voort.

• Geef aanknopingspunten hoe buren kortdurende

hulp kunnen bieden (tegenprestaties).

• Gebruik de campagne om inwoners richting lokale

informatie te leiden.

• Zet in op schriftelijke informatie vanuit de gemeente.

Doorkijk tot oktober 2015

Campagne van regionaal veel sterker naar lokaal Thematische aanpak: Ontmoeten, kennismaken en vraagverlegenheid Middelen: Redactiepagina’s, regionale opzet vrijwiligerswaardering, Pluim-actie, Pop-up koffiecorner in de wijk, Bankjes-actie Aanvraag bovenregionale RSA-subsidie voor 2015/2016 wordt voorbereid met de regio Westfriesland.

Volledige management summary ontvangen? De resultaten en bevindingen van het gehele onderzoek voor de regio’s Alkmaar en regio Westfriesland zijn op aanvraag beschikbaar. Anouchka de Haan Regionaal projectcoördinator [email protected]