20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

24
jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College 1 Survivalpack Onderwijsbenodigdheden 2015 versie 0.5.

description

 

Transcript of 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

Page 1: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

1

Survivalpack

Onderwijsbenodigdheden

2015

versie 0.5.

Page 2: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

2

Inhoudsopgave

1. Doelstelling leermiddelenbeleid, elevator pitch blz. 3

2. Visueel schema aspecten leermiddelenbeleid blz. 3

3. Stand van zaken leermiddelenbeleid in 2010 en 2015 blz. 4

4. Uitgangspunten bij de dienstverlening blz. 6

5. Overzicht soorten onderwijsbenodigdheden blz. 7

6. Richtlijnen van de Minister van Onderwijs en de rechter blz. 9

7. Schematisch overzicht leermiddelenbeleid blz. 10

8. Handreiking Schoolboeken en licenties blz. 12

9. Voorbeeld leermiddelenlijst blz. 13

10. Snelkoppelingen naar licenties via een Single Sign On via het Portaal blz.14

11. Gebruik Leermiddelengenerator blz. 15

12. Handreiking readers blz. 17

13. Handreiking Vrijwillige Bijdrage blz. 21

14. Handreiking Facturatie Inning en Incasso van de Vrijwillige Bijdrage blz. 22

15. Adviseurs en bronnen blz. 23

Page 3: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

3

rationale

critera voor beoordeling

objecten hulp aan teams Onderwijsbenodigdhedenbeleid

Waarom, hoe en

wat

reductie schoolkosten

vermindering werkdruk

normen transparantie

inclusiviteit rechtmatigheid financieel voordeel

in control

voorwerpen van aandacht

Schoolboeken Licenties

Readers

Hulpmiddelen Vrijwillige bijdragen

HowTo's

Sjabloon leermiddelenlijst Schoolbulletin

Handreiking leermiddelenlijsten

Handreiking FII

Handreiking Readers

Handreiking Vrijwilige Bijdrage

Leermiddelenbeleid, Waarom, hoe en wat: - De kosten van onze leermiddelen voor studenten kunnen omlaag. Ook kan de levering van

digitale leermiddelen aan studenten en docenten veel eenvoudiger en goedkoper. - We kunnen de kosten voor alles wat over de asfaltweg komt (schoolboeken, kleding, schoeisel en

gereedschap) verlagen door meer marktwerking te organiseren. - De overeenkomsten die wij aangaan zijn rechtmatig en borgen de belangen van de student en het

Albeda College. - Alles wat over de koperen weg komt (licenties voor digitale leermiddelen en toetsen) kan beter

worden georganiseerd door klantvriendelijke technologische aanpassingen op ons portaal. - We zijn nu 5 jaar bezig om beide doelen te bereiken en zien vooruitgang in de teams. Het is

belangrijk dat die vooruitgang doorzet, geleidelijk en gestaag. - Om dat te bereiken is draagvlak in de teams nodig. Waar het nodig is zullen we hen ondersteunen

en we zullen het belang van onze gezamenlijke aanpak voor de student en de docent in ieder geval voortdurend blijven communiceren.

Anja van Gorsel, voorzitter van de Taakgroep Onderwijsbenodigdheden

Visual index

Page 4: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

4

Stand van zaken project onderwijsbenodigdheden in overgang 2014/2015

Opdracht

In opdracht van het college van bestuur is in 2010 het proces rond de aanschaf en inkoop van onderwijsbenodigdheden tegen het licht gehouden. Aanleiding was onder anderen de provisie over de omzet die een grote leverancier gaf. De conclusie was dat de zaken transparanter en eerlijker konden worden georganiseerd door scheidingen in dienstverlening aan te brengen. De belangen van de student moesten voorop staan en niet die van de uitgevers of de branches. Dat paste in het Albeda-brede streven om de student meer centraal te stellen. Voorwaarde was ook dat het Albeda weer meer zelf in control moest komen op het gebied van onderwijsbenodigdheden. Sinds 2011 zijn er dankzij de inzet van het projectteam en onderwijscollega’s diverse successen geboekt. Hieronder volgt een overzicht van de inzichten, ervaringen en resultaten van de afgelopen paar jaar.

Resultaten

Feitelijk betaalden onze studenten voor alle diensten die in het kader van de levering van onderwijsbenodigdheden worden gemaakt. In 2012 hebben we scheidingen aangebracht tussen diensten. Nu is er onderscheid tussen de inkoop van onderwijsbenodigdheden door een student, de opmaak van onderwijsbenodigdhedenlijsten door een team, de facturatie inning en incasso van vrijwillige bijdragen, van kosten voor onderwijsbenodigdheden die het Albeda aan de student in rekening brengt en de uitlevering van readers. Veel oneigenlijke contributies zijn uit de facturering voor studenten geschrapt en voor rekening van de opleiding gekomen. Een deel van de kosten voor onze studenten wordt inmiddels, zoals het hoort, bekostigd uit de lumpsum. Ook zijn de kosten voor diensten aan het Albeda College weggehaald bij de student. Daardoor zijn de opleidingskosten verminderd. Daarnaast heeft het Albeda College afgezien van de optie om provisie te ontvangen onder de voorwaarde dat dit aantoonbaar ten goede komt aan de studenten. We hebben met leveranciers kortingsafspraken gemaakt in 2013 en deze aangescherpt in 2014. Stapje voor stapje zien we de resultaten terug in de reductie van kosten voor onze studenten.

Meer in control

Er is dus al veel bereikt, maar we zijn er nog niet. Onze inspanningen in 2013 om kortingen voor onze studenten te realiseren bij de tussenhandelaars hadden nog onvoldoende resultaat gehad. In 2014 is de druk op leveranciers om zo goedkoop mogelijk te leveren dan ook fors opgevoerd. Ook nu nog vinden wij dat er onvoldoende marktwerking is. We weten inmiddels dat we pas goed kunnen sturen op leermiddel en prijs als we Albeda-breed met een uniforme onderwijsbenodigdhedenlijst werken. Omdat we deze lijst aan alle leveranciers ter hand kunnen stellen zodat verschillende leveranciers een aanbod aan de student kunnen doen. We zijn nu in gesprek met uitgevers om in de distributie ook digitaal (licenties) van folio (boeken) van elkaar te scheiden. Bij de levering van toegang voor software voor de student en docent hoeft immers alleen een technische voorziening te worden gerealiseerd. Stapsgewijs zijn we bezig deze mogelijkheden te verkennen en kleinschalig in te voeren. Dat gaat financieel voordeel opleveren voor student en opleiding. We gaan onderzoeken of de huidige overeenkomst voor facturering, inning en incasso van de vrijwillige bijdrage financieel nog aantrekkelijker kan voor studenten. Misschien biedt het KRD-systeem voldoende mogelijkheden om alles weer intern te gaan organiseren.

Opleidingen beginnen zich steeds meer te realiseren dat we ons op het gebied van onderwijsbenodigdheden teveel hadden uitgeleverd aan de commercie. De uitgever is nog teveel in control. Branchedirecteuren zijn kritischer op de inhoud en de wijze waarop onderwijsbenodigd- hedenlijsten tot stand komen en ontdekken mogelijkheden tot reductie van kosten door verkorting van de lijsten en door te sturen op goedkopere onderwijsmethodieken.

Trots

Page 5: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

5

Wij blijven ons inzetten voor verdere kostenreductie omdat we tot op heden in staat zijn gebleken resultaten te boeken. Dat is winst voor onze studenten en hun ouders. En dat is iets waar we bij het Albeda met zijn allen trots op kunnen zijn.

De driehoek onderwijsbenodigdheden: onderwijs, inkoop, juridische zaken, logistiek en ict.

Hans Bijloo, Hennie de Mik en Joop van Schie

namens de Taakgroep Onderwijsbenodigdheden onder leiding van Anja van Gorsel

Page 6: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

6

Uitgangspunten bij de dienstverlening rondom onderwijsbenodigdheden.

Onze omgang met de aanschaf van leermiddelen door onze studenten steunt op 5 uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn in 2012 onderschreven door het Cvb en de Branchedirecteuren.

1. Transparantie

De facturatie van de diensten en producten van derden aan onze studenten wordt gescheiden van de facturatie van diensten en producten van het Albeda College aan onze studenten. Sinds 2012 is de dienstverlening rondom readers en de vrijwillige bijdrage door het Albeda College contractueel aan derden uitbesteed. Afspraken met derden gemaakt door het Albeda College over het leveren van leermiddelen aan studenten zijn transparant. Het is een ieder die op enige wijze hiermee heeft te maken helder wat de afspraken zijn.

2. Rechtmatigheid

Het is helder welke leermiddelen door de student geacht worden aan te schaffen en welke kosten rondom leermiddelen voor rekening komen van het Albeda College. In 2012 zijn de kosten in de vrijwillige bijdrage door de student sterk verlaagd door het verwijderen van posten die rechtens voor rekening zijn van het Albeda College. Daarbij voldoen de afspraken gemaakt door het Albeda College met de leveranciers van leermiddelen aan de vigerende wetgeving.

3. Inclusiviteit

Alle partijen hebben voordeel bij de inrichting van de dienstverlening rondom verwerving en levering van leermiddelen. In de afgelopen jaren is sterk gestuurd op het ontstaan van marktwerking rondom de levering van leermiddelen en op de kwaliteit van de boekenlijsten en voor de teams sturen we nu op de verlaging van de werkdruk rondom licenties. Leveranciers die een duidelijke toegevoegde waarde leveren voor de student of voor het Albeda College krijgen de mogelijkheid zich te profileren t.o.v. andere aanbieders.

4. Financieel voordeel

Onze studenten hebben korting van minimaal 5% op de aanschaf van schoolboeken. Het Albeda College heeft door het opsplitsen van de dienstverlening in zelfstandige diensten in 2013 veel kosten bij de student weggehaald. De opmaak van readers is opnieuw aanbesteedt en dit heeft wederom tot een forse reductie van kosten voor de student opgeleverd. De albedareadershop.nl maakt ook de bestelling en levering aan studenten goedkoper en eenvoudiger.

5. Control

Het Albeda College slaagt er in toenemende mate in de inrichting van de verwerving en levering van leermiddelen aan onze studenten naar zich toe te trekken en kwalitatief en financieel te beïnvloeden. Er is veel bereikt rondom de interne beeldvorming rondom dit onderwerp maar nog te weinig in financieel voordeel voor de student. Afspraken met preferred suppliers zijn vastgelegd en worden gemonitord op behaalde resultaten.

Page 7: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

7

Welke onderwijsbenodigdheden staan er op de leermiddelenlijst en wat zijn de afspraken?

1. Schoolboeken

Schoolboeken zijn boeken die specifiek voor een bepaalde opleiding en vak zijn geschreven. Soms worden er boeken geadviseerd die niet speciaal voor het onderwijs zijn geschreven, zoals literatuur of algemene technische, zoals een boek over Digitale Fotografie. Dit zijn geen schoolboeken, deze vallen wel onder de Wettelijk Vastgestelde Boekenprijs. Schoolboeken zijn vrijwel altijd voorzien van een ISB-nummer of EA-nummer (resp. ISBN of EAN). Dit nummer wordt aangevraagd voor elk nieuw boek van een uitgever. Met het goede ISB-nummer bij de hand kun je overal het juiste schoolboek vinden en aanschaffen. De student is op geen enkele manier verplicht de schoolboeken nieuw of in de laatste druk aan te schaffen. Ook is er geen enkele verplichting de boeken aan te schaffen bij een enkele leverancier. We hebben met drie distributeurs afspraken over de prijs van deze boeken. Er is geen wettelijk vastgestelde prijs voor schoolboeken.

2. Licenties Licenties geven het recht tot toegang tot leermiddelen on-line, via een webomgeving of op het internet bereikbare aparte omgeving van een uitgever. Licenties voor software komen voor rekening van de student als het om een leermiddel gaat, vergelijkbaar met een schoolboek. Examens en officiële schooltoetsen zijn voor rekening van het Albeda College. Over het algemeen zijn licenties direct te koop via de webshop van de uitgever. Het Albeda College probeert algemeen gebruikte software, zoals voor Taal en Rekenen eenvoudiger en goedkoper toegankelijk te maken voor de studenten en de docenten. Op dit moment kunnen de licenties van Deviant via het Portaal besteld, betaald en gebruikt worden. Voor 1 september van dit jaar zal dat ook gelden voor licenties van Edu´ Actief en Thieme Meulenhoff. Met een groot aantal andere uitgevers zijn de voorbereidingen in gang gezet. In september word de eerste versie van leermiddelenlijstgenerator van MboCloud opgeleverd. Deze omgeving maakt het de teams mogelijk zelf de leermiddelenlijsten op te maken en aan haar studenten uit te leveren. Naast nieuwe opleidingsbenodigdheden kunnen op die lijsten ook tweedehands- en gratis leermiddelen worden geplaatst. De lijsten zijn altijd beschikbaar en kunnen elk moment worden aangevuld of veranderd. 3. Readers

Heel veel opleidingen maken readers voor hun studenten ter vervanging van de schoolboeken. In veel gevallen wordt daarbij gebruik gemaakt van inhoud van de uitgevers. Het Albeda College betaalt jaarlijks aan de uitgevers om dat te mogen doen. Readers bevatten juist die stof die de docenten van belang achten voor de lessen, en niets meer. Ze zijn daarom vrijwel altijd goedkoper dan een boek. Al ons drukwerk is via een Europese Aanbesteding ondergebracht bij Canon Nederland. Het is op straffe van een boete verboden drukwerk elders te laten verzorgen.

4. Persoonlijke leer- en hulpmiddelen

Dit zijn de artikelen die de student nodig heeft om het vak dat hij/zij wil uitoefenen te kunnen aanleren en later uitoefenen. Ook na het verlaten of afronden van de opleiding blijven deze artikelen eigendom van de student. Denk aan overall ’s, gereedschap, schoenen, tassen, enz. Soms wordt er gevraagd om kleding of tassen te voorzien van een Albeda-logo. In principe mag het product daardoor niet duurder worden. De opleidingen moeten de kosten hiervan betalen.

5. Kosten inrekening gebracht door de opleiding als aanvulling op het curriculum of als dienst.

Een opleiding organiseert soms extra activiteiten, denk aan voorstellingen, excursies, presentaties door experts in het vak, enz. De student ondertekent met de Onderwijsleerovereenkomst tevens een Overeenkomst voor de Vrijwillige Bijdrage. Op deze laatste overeenkomst staat gespecificeerd welke

Page 8: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

8

extra producten of diensten het Albeda College aan de student kan leveren en wat daarvan de kosten zijn. Deelname aan- of aanschaf van deze extra’s is niet verplicht. De school moet bij extra lesaanbod ook een alternatief aanbieden als de student er voor kiest niet mee te doen. Activiteiten die die meetellen in de beoordelingen, zoals een bezoek aan een voorstelling of een excursie moeten ook op een andere manier binnen het reguliere lesprogramma kunnen worden behaald.

Page 9: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

9

Richtlijnen van de Minister van OCenW en de rechter rondom onderwijsbenodigdheden.

Wat mag wel?

Student wordt geacht boeken, licenties, readers en opleidingsgebonden leermiddelen van het voorgestelde studiepakket zelf aan te schaffen, indien deze:

- noodzakelijk zijn voor de opleiding en in eigendom blijven na beëindiging van de studie; - noodzakelijk zijn voor de opleiding en in bruikleen zij; - noodzakelijk zijn voor de opleiding en alleen via de school geleverd kunnen worden;

Student krijgt het advies onderdelen van het voorgestelde studiepakket aan te schaffen, indien het gaat om:

- door de opleiding geadviseerde uitbreidingen van de opleiding zijn met aantoonbare meerwaarde voor de behaalde kwalificatie en in eigendom blijven na beëindiging van de studie;

- vrijwillig een bijdrage te leveren aan de een aantal specifieke aanvullende onderdelen van de opleiding die in het persoonlijk belang van de student zijn;

Wat mag niet?

De student kan niet verplicht worden tot een Vrijwillige Bijdrage voor de bekostiging van (niet) – opleidings-gebonden onderdelen van de opleiding.

Het is niet toegestaan reguliere onderdelen binnen de lumpsum bekostiging door te belasten aan de student.

De student kan niet verplicht worden tot bestelling van (niet) opleidings-gebonden onderdelen van een opleiding via een enkele leverancier.

Aanbestedingswet

Opdrachten die via het Albeda College worden verstrekt, ook al wordt de betaling verzorgd door de student, of daar waar bij het Albeda College een factuur in rekening wordt gebracht dienen te voldoen aan de aanbestedingswet.

In ons overleg met de leveranciers van studiepakketten zullen wij aansturen op het handhaven van deze afspraken in de opmaak van schoolboekenlijsten. Verder zullen we in overleg met Onderwijs en Kwaliteit ook het Schoolbulletin 2014 – 2015 aanpassen.

Page 10: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

10

Stand van Zaken In

2010 Schoolboeken Persoonlijke middelen Readers Licenties Vrijwillige bijdrage

Transparantie

Geleverd door een enkele leverancier, afrekening via een enkele factuur, onduidelijke afspraken door veelal geen overeenkomsten

Geleverd door een enkele leverancier, afrekening via een enkele factuur, onduidelijke afspraken door veelal geen overeenkomst

10% geleverd door VDE, 90% in EA bij partner

80% geleverd door een enkele leverancier, afrekening via een enkele factuur, 20% anders, onduidelijke afspraken door veelal geen of geen duidelijke overeenkomsten

In opdracht van Albeda College deels geïnd door een enkele leverancier, afrekening via een enkele niet gespecifieerde factuur, onduidelijke afspraken door veelal geen of geen duidelijke overeenkomsten

Rechtmatigheid

De aanschaf van leermiddelen is verplicht. De contractuele afspraken voldoen niet aan de wettelijke kaders.

De aanschaf van persoonlijke leermiddelen is verplicht. De contractuele afspraken voldoen veelal niet aan de wettelijke kaders.

Deels verplicht, deels vrijwillig. De contractuele afspraken met de gecontracteerde leverancier zijn rechtsgeldig. De afspraken met de student voldoen veelal niet.

Deels verplicht, deels vrijwillig. De contractuele afspraken voldoen veelal niet aan de wettelijke kaders.

Deels oneigenlijke inningen, deels verplichte aanschaf, deels vrijwillig. De contractuele afspraak voor inning voldoet niet aan het wettelijk kader.

Inclusiviteit

Student betaalt catalogus prijs, soms met opslagpercentage voor afkoop incassorisico. Geen concurrentie waardoor prijzen hoog blijven.

Student betaalt prijs van leverancier, nauwelijks concurrentie waardoor prijzen hoog blijven.

Student betaalt de door de instelling bepaalde prijs plus opslag van de leverancier. Concurrentie is ontstaan door het aanbestedingstraject.

Student betaalt de catalogus prijs, soms opslagpercentage. Geen concurrentie waardoor prijzen hoog blijven.

Student betaalt mee aan de dienstverlening. De dienstverlening is niet in gecontracteerd waardoor prijzen voor de dienst hoog blijven.

Financieel voordeel

De opleidingen ontvangen een provisie over de omzet van studenten Albeda College die is opgebracht door de studenten Albeda College.

Geen, door gekozen constructie is niet inzichtelijk of prijsvoordeel is te behalen.

Kostenreductie door bulk, student merkt hier zelf weinig van.

Geen, door gekozen constructie is niet inzichtelijk of prijsvoordeel is te behalen.

Albeda College laat student betalen voor lumpsum dienstverlening en afkoop voor incassorisico.

Control Leverancier is in control Leverancier is in control Albeda College is in control Leverancier is in control Leverancier is in control

Page 11: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

11

Stand van zaken in

2014 Schoolboeken Persoonlijke middelen Readers Licenties Vrijwillige bijdrage

Transparantie

Geleverd door een meerdere leveranciers, afrekening via een enkele factuur, duidelijke afspraken door samenwerkings -overeenkomsten

Geleverd door een meerdere leveranciers, afrekening via niet altijd duidelijk, in een enkel geval duidelijke afspraken door samenwerkings -overeenkomst

1% geleverd door VDE, 99% in EA bij partner

10% geleverd door een enkele leverancier, afrekening via een enkele factuur, 90% via Vrijwillige Bijdrage. Veelal geen of geen goede overeenkomsten.

In opdracht van Albeda College deels geïnd door een enkele leverancier, afrekening via gespecifieerde factuur, duidelijke afspraken door duidelijke overeenkomsten.

Rechtmatigheid

De student wordt geacht de leermiddelen aan te schaffen. De contractuele afspraken met de leveranciers voldoen aan de wettelijke kaders.

De aanschaf van persoonlijke leermiddelen is niet verplicht. In een enkel geval is duidelijk dat de contractuele afspraken voldoen aan de wettelijke kaders.

Deels verplicht, deels vrijwillig. De contractuele afspraken met de gecontracteerde leverancier zijn rechtsgeldig. De afspraken m et de student voldoen.

Deels verplicht, deels vrijwillig. De contractuele afspraken voldoen veelal nog niet aan de wettelijke kaders.

Deels verplichte aanschaf, deels vrijwillig. De contractuele afspraak voor inning voldoet aan het wettelijk kader.

Inclusiviteit

Student betaalt minder dan de catalogus prijs, concurrentie ontstaat waardoor prijzen omlaag gaan. Dit proces verloopt nog moeizaam.

Student betaalt prijs van leverancier, onduidelijke concurrentie.

Student betaalt de vanuit de aanbesteding bepaalde prijs plus opslag van de leverancier voor porto. Concurrentie is ontstaan door het aanbestedingstraject.

Student betaalt in sommige gevallen catalogus prijs, soms opslagpercentage. Het inkopen door opleidingen wordt niet maximaal benut.

De student betaalt alleen voor wat men aanschaft.

Financieel voordeel Voor de opleiding geen, voor de student wel waarbij nog meer mogelijkheden zijn.

Voor de opleiding geen, voor de student in potentie wel.

Voor de opleiding geen, voor de student in potentie wel. Student kan bij bepaalde branches zelf via de webshop bestellen en afrekenen.

Bij een enkele leverancier worden Albeda brede commerciële afspraken gemaakt. Hierin is nog veel potentieel.

De dienstverlening is gecontracteerd waardoor prijs voor de dienst laag is.

Control Een enkele gecontracteerde leverancier probeert nog in control te blijven.

Leverancier is in control Albeda College is in control Albeda College wint aan control, maar is er nog lang niet.

Albeda College is in control

Ongewenst In ontwikkeling Gewenst, in lijn met de verworven inzichten en ervaringen met distributeurs/leveranciers van opleidingsbenodigdheden aan studenten van het Albeda College

Page 12: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

12

Handreiking Schoolboeken en licenties

Richtlijn opmaak lijst Opleidingsbenodigdheden

We vinden het van groot belang dat we in de opmaak van die boekenlijsten rekening houden met de eisen die de minister en de rechter daaraan stelt. We volgen hierin het voorbeeld van de MBO raad.

We vragen jullie de volgende aanwijzingen te volgen bij de invulling van de schoolboekenlijsten en de opmaak van de teksten daarover in de opleidingsgidsen:

Specifiek in de Schoolboekenlijst

1. Het woord 'verplicht' uit alle schoolboekenlijsten en opleidingsgidsen te verwijderen, dit in verband met mogelijke claims van studenten dat deze kosten om die reden dus voor rekening van de instelling zijn.

2. In de schoolboekenlijsten zorgvuldig en helder aan te geven welke onderdelen van het studiepakket de student geacht wordt aan te schaffen: denk hierbij aan onderdelen die door de aanschaf in het bezit komen en blijven van de student.;

3. De student waar mogelijk opleidingsbenodigdheden te laten aanschaffen voor het cursusjaar waarin ze in de opleiding in stromen.

4. De teamleiders te instrueren de schoolboekenlijsten op te schonen zodat er geen titels meer in staan die niet gebruikt worden of opgenomen zijn in de readers die we aan de studenten aanbieden.

5. De niet - opleidingsgebonden schoolkosten gedetailleerd te specificeren conform de uitspraak van de rechter.

6. De kosten die volgens de wet voor rekening komen van de branches, c.q. opleidingen uit de lijsten te verwijderen;

Zowel in de Schoolboekenlijst als in de Opleidingsgids

1. De student te attenderen op de vrijheid de onderdelen van de schoolboekenlijst overal aan te schaffen en dat het Albeda College bij een aantal leveranciers gunstige voorwaarden heeft bedongen.

2. In de schoolboekenlijsten en de opleidingsgidsen voor alle studenten expliciet op te nemen dat sommige onderdelen van het studiepakket vrijwillig zijn.

3. Het gebruik van tweedehands boeken en eerdere drukken van (school)boeken toe te staan. 4. De kosten die een aanvulling zijn op het regulier aanbod aan de studenten, op vrijwillige

basis, vragen te betalen; 5. De studenten er op te wijzen dat de incassokosten die voortvloeien uit achterstallige betaling

voor eigen rekening zijn.

Page 13: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

13

Voorbeeld leermiddelenlijst

De opmaak van deze leermiddelenlijst is in overleg met de directies en Cvb tot stand gekomen en in 2013 goedgekeurd.

Onafhankelijk van de manier waarop de leermiddelenlijsten worden ingevoerd in systemen dient de lijst die aan de student wordt aangeleverd er inhoudelijk uit te zien zoals onderstaand voorbeeld.

Page 14: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

14

Snelkoppelingen naar licenties via een Single Sign On via het Portaal

Fast Track naar goedkopere digitale leermiddelen

De vereenvoudiging van verstrekking van licenties aan studenten en teams is een van de speerpunten in de aanpak van de Taakgroep leermiddelenbeleid in het Albeda College. Deze Taakgroep wordt geleid door Anja van Gorsel en de projecten rondom digitale leermiddelen worden geleid door Joop van Schie, Beleidsadviseur Strategische Projecten onder verantwoording van het College van Bestuur.

Waarom

Onze studenten betalen meer dan nodig voor schoolboeken, hulpmiddelen en licenties. We kunnen de aanschaf van licenties voor studenten en teams gemakkelijker, gebruiksvriendelijker en goedkoper maken door de afstand tussen de gebruiker en de producent, m.a.w. het aantal handelingen dat tot gebruik leidt, zo kort mogelijk te maken. In de afgelopen maanden hebben we om de mogelijkheden daartoe te onderzoeken contact gezocht met 2 kleine en 1 grote uitgever: respectievelijk Deviant, Edu’Actief en Thieme-Meulenhoff.

Hoe

Beide kleine partijen bleken geïnteresseerd om samen met het Albeda College de mogelijkheden te onderzoeken. Ook voeren we nu oriënterende besprekingen met Thieme Meulenhoff om naast licenties ook schoolboeken als pdf te kunnen gaan leveren zonder tussenkomst van de distributeurs.

De genoemde projecten zijn proeflapjes in de ambitie om op termijn zoveel mogelijk de levering van licenties aan studenten en teams zonder tussenkomst van distributeurs te kunnen realiseren. Deze aanpak loopt synchroon met de voorgestelde ontwikkeling van de MboCloud – diensten voor leermiddelen in de onze sector.

Wat

Met Deviant hebben we voor de zomer voor W&O een directe koppeling tussen onze KRD en de Studiemeter van Deviant gelegd. Dat betekent dat onze studenten via een single sign on vanuit het Portaal direct toegang hebben tot hun licenties en docenten ook direct de juiste groepsindeling voor hun lessen in de Studiemeter kunnen vinden. Inmiddels werkt de koppeling naar tevredenheid en is deze ook uitgebreid naar Zorg en S&A. Er zijn nog steeds restproblemen, overigens veelal niet in de koppeling en ook weer nieuwe problemen. We verwachten ook deze goeddeels voor het eind van dit jaar te hebben opgelost.

Studenten en teams die van deze werkwijze gebruik maken ontvangen een korting van 15% op de licenties en de teams eenzelfde korting op de toetsen en examens.

We met het Weena S&A in gesprek met Edu’Actief voor de levering van licenties voor studenten en teams eenzelfde oplossing te realiseren.

Tenslotte

Alle andere branches zijn uitgenodigd in deze opzet deel te nemen en krijgen vanaf het moment van realisatie dezelfde kortingen. Dit is met name interessant voor de nieuwe instroom in februari 2015.

Voor meer informatie en voor de beantwoording van praktische vragen kun je contact opnemen met Joop van Schie, Projectleider Taakgroep Leermiddelen, m: 0653937192 e: [email protected]

Page 15: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

15

Gebruik Leermiddelengenerator

Studenten en docenten kunnen leermiddelenlijsten benaderen via het portaal van het Albeda College. Zij hoeven dat maar een keer in te loggen en kunnen direct naar de lijsten toe om deze te bewerken (docenten) of om opleidingsbenodigdheden aan te schaffen (studenten en docenten)

Page 16: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

16

Docenten en/of teamleiders kunnen nieuwe lijsten maken, aanpassen en delen met studenten

Studenten kunnen

deze lijsten vanuit het portaal benaderen en hun opleidingsbenodigdheden bestellen en/of gebruiken

Studenten kunnen ook schoolboeken via Marktplaats en op termijn ook andere omgevingen bestellen en betalen.

Page 17: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

17

Handreiking readers

Klaarzetten readers door de teams

http://albedaprintcenter.nl/main/show/2138

Aanlevering:

Voor elk product dat in de webshop moet komen hebben wij de volgende gegevens nodig:

• Naam producteigenaar • Telefoonnummer producteigenaar • Locatie waar het product moet komen in bovengenoemde structuur • Volledige productspecificaties

Deze specificaties kunnen leerkrachten verkrijgen door het gewenste product aan te maken op www.albedaprintcenter.nl en deze volledig volgens wens samen te stellen. Deze specificaties kunnen overgetypt worden in een mail en samen met de pdf van de reader gemaild worden naar: [email protected]

Canon verzamelt alle ingegeven producten en zetten deze voor 1 september als beschikbare producten in de webshop. Zonder een volledig overzicht van bovenstaande gegevens kunnen wij geen product aanmaken.

Verpak/verzendkosten:

De readers zullen verzonden gaan worden in een neutrale witte venster envelop naar het door de student opgegeven afleveradres.

De kosten voor de verpakking/verzending zijn:

• Verpakking volgt als alle producten bekend zijn • handling volgt als alle producten bekend zijn • Portiekosten volgt als alle producten bekend zijn (standaar Post.nl)

Page 18: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

18

Veelgestelde vragen

Ik heb geen login gegevens Medewerkers van het Albeda college kunnen met hun Albeda e-mailadres een login aanmaken. Ga hiervoor naar de knop "Account aanmaken" linksbovenin deze pagina.

Kunnen studenten ook gebruik maken van dit bestelsysteem Deze optie is meegenomen in de aanbesteding en zal na vaststelling van de behoefte worden ingevuld.

Kunnen alleen PDF documenten worden geüpload Aan te raden is de documenten op te slaan als PDF en deze te uploaden. De functie opslaan als PDF zit in de standaard Office programma's zoals gebruikt binnen het Albeda College. (Kies <"Bestand">; <"Opslaan als">; en in het selectievak "opslaan als" kunt u het bestandsformaat .PDF kiezen.) Let erop dat u uw fonts insluit in uw PDF. Zie de pdf-handleiding Fonts insluiten in Microsoft Word

Wat is de standaard levertijd bij aanlevering in de portal Reproductiewerk wordt binnen 16 werkuren (2 werkdagen) na bestelling geleverd op de balie van de bij bestelling opgegeven locatie. Het is voor bestellers mogelijk via de webshop een afwijkende levertijd (later dan de standaard van 2 werkdagen) op te geven, die vervolgens door ons gehanteerd wordt.

Kan ik ook materiaal in hardcopy aanleveren? Zoals aangegeven gaat de voorkeur uit naar digitale aanlevering. De levering van hardcopy is in uitzonderingsgevallen mogelijk, maar leidt tot hogere kosten omdat het materiaal nog gedigitaliseerd moet worden. Daarnaast moet in de portal wel de opdracht worden aangemaakt en kan bij opmerkingen worden vermeld dat het materiaal analoog wordt aangeleverd.

Wat is de standaard levertijd bij aanlevering op elke andere manier dan middels de portal Indien de order anders wordt aangeleverd anders dan middels de portal (dus geheel of deels analoog / Hardcopy) dan is de levertijd 3 werkdagen. Deze levertijd gaat in op het moment dat de gegevens bij Canon – MediaCenter binnen zijn.

Hoe ga ik om met spoedopdrachten De opleverdatum juist invullen en in het veld opmerkingen vermelden dat het om een spoedopdracht gaat of even direct mailen met info e-mail adres [email protected]

Zijn er staffelmogelijkheden waardoor prijzen omlaag kunnen In tegenstelling tot drukwerk worden bij printopdrachten geen staffels toegepast. Kleine opdrachten zijn daardoor ook niet hoger in prijs dan grote opdrachten.

Kunnen er ook andere afwerkmogelijkheden opgenomen worden in de bestel portal Indien u andere wensen heeft voor b.v. afwerking methodes mail dan uw wensen naar [email protected]. Er wordt dan door MediaCenter Rotterdam in overleg met Albeda gekeken of deze in de portal opgenomen kunnen worden.

Wat is de URL van de site van Canon De webshop van Canon is te benaderen via: www.albedaprintcenter.nl

Hoe weet ik de prijs van een opdracht Deze is tijdens het samenstellen van de order zichtbaar en wordt aan het eind van het invullen van de opdracht op het scherm zichtbaar. (extra opgegeven handelingen in het veld opmerkingen kunnen naderhand de prijs nog beïnvloeden.

Waar worden orders afgeleverd op de diverse locaties Dit zal veelal bij de balie of conciërge zijn. Er kan daardoor vertraging optreden voor het op het opgegeven kamernummer afgeleverd wordt.

Page 19: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

19

De afwerking die ik wil staat niet in de webshop Er zijn vele manieren om reprowerk af te werken en nog veel meer combinatie mogelijkheden. In overleg met Albeda College en Canon hebben we vooral de meest voorkomende keuzes in de webshop geplaatst, deze selectie vindt aansluiting bij de huisstijl van het Albeda College. Verzoek is om een vergelijkbare afwerking te kiezen uit de webshop. Indien er een bijzondere wens is kunt u dit aangeven in het opmerkingen veld of per mail overleggen.

Bestellen readers door studenten

http://albedareadershop.nl/main/show/2135

Readers zijn te bestellen via de Albeda Readershop. De inrichting van de shop wordt verzorgd door Canon op basis van onze gegevens.

De student bestelt de readers op basis van zijn leermiddelenlijsten en betaalt via iDeal.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat ik mijn bestelde product ontvang? Alle bestellingen worden wekelijks verzameld voor productie op vrijdag. Na productie gaat het op de post naar de besteller. Ik heb een bestelling geplaatst, maar heb nog steeds niets ontvangen. Hoe kan dit? Wanneer je een bestelling hebt gedaan en deze met iDEAL hebt afgerekend kom je automatisch terug naar de readershop. In de readershop krijg je automatisch een bevestiging te zien en is de bestelling volledig afgerond. Wanneer deze laatste stap niet wordt uitgevoerd, kan het gebeuren dat je wel hebt betaald, maar dat de bestelling niet aan ons is doorgestuurd. Kan ik mijn readers ook per mail of telefoon bestellen en afhalen? Nee, de readers zijn alleen te bestellen via albedareadershop.nl en niet elders af te halen. Hoe moet ik betalen? De bestelling dient direct afgerekend te worden middels een iDEAL betaling. Zonder iDEAL betaling is het niet mogelijk om de readers te bestellen. Kan ik mijn afleveradres nog wijzigen wanneer ik mijn bestelling heb afgerekend? De producten zoals getoond in deze webshop worden geproduceerd volgens de afspraken die zijn gemaakt met het Albeda College. Bestelde en geleverde producten kunnen niet worden geretourneerd. Na bestelling kunnen geen wijzigingen meer worden doorgevoerd in productkeuze en afleveradres. Ik ben van opleiding veranderd of gestopt met mijn opleiding. Kan ik mijn boeken retourneren en geld terug krijgen? De producten zoals getoond in deze webshop worden geproduceerd volgens de afspraken die zijn gemaakt met het Albeda College. Bestelde en geleverde producten kunnen niet worden

Page 20: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

20

geretourneerd. Na bestelling kunnen geen wijzigingen meer worden doorgevoerd in productkeuze en afleveradres. Kan ik meerdere artikelen tegelijkertijd bestellen? Wanneer een eerste artikel in de winkelwagen is geplaatst kun je verder winkelen, door gebruik te maken van de button “verder winkelen”. Wanneer je alle te bestellen artikelen in je winkelwagen hebt geplaatst kies je de button “bestelling bevestigen”en wordt je doorgeleid naar de pagina om je betaling te doen.

Page 21: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

21

Handreiking Vrijwillige Bijdrage

De Vrijwillige Bijdrage is echt vrijwillig. Geen van de artikelen die genoemd worden in de Overeenkomst Vrijwillige Bijdragen zijn verplicht door de student af te nemen.

We kennen drie soorten schoolkosten:

1. Studenten van 18 jaar en ouder zijn wettelijk verplicht les- en/of cursusgeld te betalen. 2. Studenten dienen de kosten te voldoen voor de aanschaf van onderwijsbenodigdheden,

waarvan het redelijk is dat de student erover beschikt en die noodzakelijk zijn om de opleiding succesvol te kunnen volgen. (bijvoorbeeld kosten voor de aanschaf van schoolboeken/licenties, readers, persoonlijke hulpmiddelen voor de praktijk).

3. Het Albeda College biedt een aantal extra faciliteiten aan zoals excursies, buitenschoolse

activiteiten, gebruik speciale apparatuur, kopieerkosten e.d.. Deze zijn niet noodzakelijk voor het volgen van het verplichte onderwijsprogramma en het behalen van het diploma, maar indien studenten van deze faciliteiten gebruik wensen te maken, dienen zij hiervoor een bijdrage te betalen, te weten de vrijwillige bijdrage.

Voorbeeld van de Overeenkomst Vrijwillige Bijdrage

Page 22: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

22

Handreiking Facturatie Inning en Incasso van de Vrijwillige Bijdrage

In opdracht van het Albeda College, kan Studystore voor u de schoolkosten in het kader van de Vrijwillige Bijdrage incasseren via de Contributielijsten. Deze kosten kunnen worden opgenomen in de vorm van contributies. De door u opgevoerde kosten bestelt en betaalt de student via de lijst. Hij ontvangt van ons een overzichtelijke factuur waarop deze kosten zijn opgenomen. U stelt voor uw afdeling de te betalen schoolkosten per cursusjaar vast.

Bij het opnemen van de contributies op uw lijst, zijn de belangrijkste aandachtspunten:

- Naamgeving en omschrijving van de contributie; - Bedrag dat opgenomen wordt.

Uw studenten kunnen met vragen altijd bij onze klantenservice terecht. Per mail, telefoon of via de website. Achter de knop Klantenservice op www.studystore.nl vindt de student snel antwoord op al zijn vragen. Heeft de student een specifieke vraag, dan kan hij deze via de mail of per telefoon aan een van onze klantenservicemedewerkers stellen. Telefonisch kunnen de studenten ons bereiken via het telefoonnummer 088 – 203 03 00. Onze klantenservice is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

Daarnaast heeft iedere besteller een eigen account op Mijn studystore. Via www.studystore.nl kan hij inloggen en belangrijke gegevens vinden over zijn bestelling(en) en facturen.

Mocht er onverhoopt een vraag ‘escaleren’, of komt een student er zelf niet uit, dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen met de medewerker sales. Wij vragen u dit telefoonnummer niet te verstrekken aan de student, maar alleen zelf te gebruiken. Wanneer u contact opneemt, leert de ervaring dat we vrijwel altijd op een goede en snelle manier een oplossing kunnen vinden.

Voor een gedetailleerd overzicht van de mogelijkheden van Studystore verwijzen we naar de handleiding. Deze is te vinden op het portaal van het Albeda College

Page 23: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

23

Adviseurs en Bronnen voor informatie

Adviseurs

Inkoop

Hennie de Mik, [email protected]

Juridische Zaken

Hans Bijloo, [email protected]

ICT

Chris Kreukniet, [email protected]

Overige onderwerpen

Voor vragen over deze bundel kunt u contact opnemen met de Stafafdeling O&K

Josine Geurtsen, [email protected]

Joop van Schie, [email protected]

Bronnen

Albeda College

Leermiddelen Albeda College (publiek) www.albeda.nl/deelnemer/leermiddelen.htm

Schoolgids Albeda College (publiek) www.albeda.nl/deelnemer/studentenbulletin.htm

Portaal Albeda College (besloten) https://teams.albeda.nl/sites/Leermiddelen/default.aspx

Ministerie van Onderwijs

Leidraad schoolkosten en vrijwillige bijdragen in het MBO;

www.regelingen-voorzieningen.nl/data/8/811-44.pdfKennisnet

JOB

Brochure Schoolkosten in het MBO

www.jobmbo.nl/wp-content/uploads/2014/06/Nieuwe_20brochure_20schoolkosten_202012.pdf

Onderwijsinspectie

Veelgestelde vragen MBO

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs/vraag-en-antwoord

Page 24: 20150127 survival pack onderwijsbenodigdheden 0 5

jan-15 Leermiddelenbeleid Albeda College

24

MBO-raad

Brief van de minister 2012

www.mboraad.nl/?news/3458582/Brief+minister+van+OCW+over+schoolkosten+lost+onduidelijkheden+niet+op.aspx