2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze...

27
2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs enkele jaren, eer men zich in een nieuwe omgeving thuis voelt. Het beste middel om met elkaar in contact te komen is een bezoekje te brengen aan de wijkkermis en aan het Kersthuis met zijn verlich- ting, de kinderen laten deelnemen aan het Sinterklaasfeest en zelf meedoen met de activiteiten in de wijk. Of gewoon een babbeltje met de buren of een burendienst … Het wijkblaadje richt zich niet alleen op activiteiten en evenementen, die het Wijkcomité, het Ontspanningscomité en het Kerstcomité in- richt, maar ook op alles wat in Ginderbroek gebeurt. Wij laten daarom iedereen van jullie maar al te graag zelf aan het woord. Dat kan door zelf een kopij binnen te brengen, maar ook door interviews, die onze redactieleden afnemen. Dat doen ze met veel plezier. We zijn gelukkig met onze website www.wijkginderbroek.be, waar de teller al op 9000 staat en we alle foto’s in kleur kunnen weergeven!

Transcript of 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze...

Page 1: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

2014

Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs enkele jaren, eer men zich in een nieuwe omgeving thuis voelt. Het beste middel om met elkaar in contact te komen is een bezoekje te brengen aan de wijkkermis en aan het Kersthuis met zijn verlich-ting, de kinderen laten deelnemen aan het Sinterklaasfeest en zelf meedoen met de activiteiten in de wijk. Of gewoon een babbeltje met de buren of een burendienst … Het wijkblaadje richt zich niet alleen op activiteiten en evenementen, die het Wijkcomité, het Ontspanningscomité en het Kerstcomité in-richt, maar ook op alles wat in Ginderbroek gebeurt. Wij laten daarom iedereen van jullie maar al te graag zelf aan het woord. Dat kan door zelf een kopij binnen te brengen, maar ook door interviews, die onze redactieleden afnemen. Dat doen ze met veel plezier. We zijn gelukkig met onze website www.wijkginderbroek.be, waar de teller al op 9000 staat en we alle foto’s in kleur kunnen weergeven!

Page 2: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Het bierproefavondje van 14 maart Het was een mooie avond toen een kenner ons bijzondere bieren liet proeven. We begrepen meteen dat het proeven veraf stond van het drinken van een gewoon pilsje. Bieren proeven is gezellig, volks en verfijnd, want die bijzondere bie-ren zijn ook grand cru. Net als wijn kan bier complex en verfijnd zijn. In het bier ontmoet je ook een volle smaak met accenten. Die avond gaf ons de kans om het verschil te maken. Vaak hebben we alleen maar de bekendste bieren in de kelder. Maar als je bier naar het niveau van wijn wilt tillen, moet je op zoek gaan naar unieke exemplaren, naar onze streekbieren. Zo proefden we de smaken die tegen elkaar opboksen, zonder dat de ene dan andere overheerste. De namen van die bieren verwijzen ons naar de brouwer met zijn pas-sie en geduld, naar de bereiding, ja, telkens naar een apart verhaal.

Deze foto van Michiel uit de Nieuwstraat tijdens de bierproefavond konden we niet in de kast laten liggen.

Page 3: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Sinterklaasfeest op 3 dec.

De komst van de Sint en van de zwarte Pieten werd voorafgegaan door een echte fuif. Sofie en Mieke van Kids on the Dancefloor zorg-den ervoor dat alle kinderen dansten, sprongen en meezongen… Zelfs enkele mama’s lieten hun drankje staan om mee te huppelen.

Seniorenfeest op 24 okt. Het Seniorenfeest met onder meer het optreden van de groep Line Dancers van Annita. En of ze succes hadden!

Page 4: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Frans Nuyts 100 jaar

Op zaterdag 11 oktober kwam Frans Nuyts op het Pleintje van Gin-derbroek toe met het Zilvertrammetje. Hij werd er gefeliciteerd door Kris Luyckx, de voorzitter van Feestcommissie Ezaart, door Louis Van Baelen, voorzitter van wijkcomité Ginderbroek, en door zijn kennissen.

Jan Dries, beeldend kunstenaar, Rijpad

Zijn gedachtenisprentje. Hij overleed op 25 november.

Page 5: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Ziekenzorg Ginderbroek De ziekenbezoeksters timmeren door hun contacten al jarenlang aan een weg die de afzondering doorbreekt, want ziek zijn maakt de mensen vooral een-zaam. Daarnaast hebben ze op 12 oktober, de ‘Dag van de Chronische Zieken’, aan alle ingeschreven chronische zieken, toch een veertigtal in onze wijk, een ontbijt of een fruitkorf aangeboden. Dit gebeurde in samenwerking met het wijkcomité. Snoekx uit de Hoogstraat bewondert de ontbijtdoos vol met broodjes en toespijs.

Onze wijkreis op 6 september

Met twee bussen reden we naar Spa met zijn fonteinen en door de prachtige vallei van de Amblève.

Page 6: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Vissen op onze Nete …

Wie ’s avonds over de brug van de Borgerhoutsendijk reed, zag er soms een man zitten, die een vislijntje vasthield. Het was Jan, een trouwe visser op de Molse Nete.

Cédric uit de Beemdenstraat wierp tijdens de Paasvakantie zijn hen-gel ook uit aan de brug van de De Biststraat. Cédric vertelde toen dat hij al wel beet heeft gehad, maar nog niets gevangen.

Page 7: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Aquafin

Aquafin legde twee grote bergingsbekken aan langs de Borgerhout-sendijk: een aan het zuiveringsstation en een aan de andere kant van de Zuiderring. Bij felle regenbuien zullen deze bekkens de extra toe-vloed aan rioolwater maximaal opvangen om het later te zuiveren in het station.

Page 8: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

100 jaar Eerste Wereldoorlog In 2014 gingen we mee in de herdenkingen van 100 jaar Eerste We-reldoorlog. Toen de oorlog in 1918 voorbij was, telde Mol 62 gesneu-velden op ‘het veld van eer’, waarvan zeven uit onze kleine wijk. Vooral de Nieuwstraat werd zwaar getroffen.

Het herdenkingsjaar is voorbij. Maar laten we de wens op de kerst-kaart koesteren: Een gebroken geweer, de vredeswens voor 2015. Ook het monument van de gesneuvelden, dat in 1922 werd ingehul-digd, zal ons blijven herinneren aan die Eerste Wereldoorlog. Het beeld staat sinds 1973 tegen de gevel van het hoogkoor van de Molse parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel. Het is een ontroerend beeld van treurnis. Een eenvoudige Kempense vrouw laat een dochtertje een ruiker neerleggen voor haar vader die ze nooit meer zal weerzien.

Page 9: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Hm… Het zal smaken

Geen kermis, geen oudjaar, geen verjaardagsfeestje zonder die hete bruine oliebollen, met een dekentje van bloemsuiker die gegarandeerd in de neus kriebelt. Oliebollen zijn een lust voor jong en oud.

Om even terug te denken aan zomerse dagen op een terrasje in het zuiden of in eigen tuin. De Zuiderse Vissoep was een heerlijk gerecht.

Wie dacht dat ze bij Chiro Sprankel niet kunnen koken, heeft het he-lemaal mis! Op zondag 23 maart mochten wij er getuige van zijn wat voor lekkers zij wel niet maken om als vieruurtje te eten: strontkoeken!

Aardappel-groentepan met spek en kaas. Steven en Marlies uit het Peerdskerkhof ontdekten dit recept tijdens hun studententijd in Leu-ven. Het is een recept voor een snelle, goedkope maar heel lekkere hap… met vooral heel weinig afwas. Dit recept was voor beiden hun favoriet en later ook voor ons.

Zoals dat gaat met verse groenten, is er altijd een datum waarop het seizoen begint en een datum waarop het eindigt. En dat geldt ook voor asperges. André uit de Hooistraat ging enkele keren in de week naar zijn tuintje langs de Borgerhoutsendijk om asperges te steken. Wat smaakt er beter dan asperges recht van het veld!

Na enkele typisch Vlaamse recepten waren wij erg blij dat de familie Özbek uit de Oude Molenstraat ons een gerecht uit de Turkse keuken wilde aanleren! Eén van die hapjes was de koude linzensalade. De foto’s in kleur van deze en andere recepten staan op onze website.

Page 10: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Lieve Ginderbroekskes en –rokskes

In vorige wijkblaadjes riep Tinne alle Ginderbroekskes en –rokskes ter hulp bij het invullen van onze kinderrubriek. En telkens schoten ze uit de startblokken. Heerlijk, vakantie! Spelen en ravotten van ’s morgens tot ‘s avonds, op kamp gaan, uitslapen… en dit nog vele weken lang. Samen met het nieuwe schooljaar zijn ze er weer volop terug in ge-vlogen! Het valt niet meer te ontkennen, de herfst is in het land en in Ginder-broek… Met bijhorende laatste zonnestralen, eerste koude, onvermij-delijke wind en regen. Hoe kan je de kilte uit je lijfje verdrijven? Dat het telkens plezierig was, lieten een aantal kinderen ons weten: ze maakten een mooie vakantiefoto, toonden ons een fantastisch bouw-werk, stuurden een kaartje of schreven een tekstje. Uit alle inzendin-gen trokken we telkens een naam en dit meisje of deze jongen kreeg een persoonlijke t-shirt. Stef, 10 jaar, en Siebe, 7 jaar, uit de Martelarenstraat waren ook winnaars en ze toonden hun nieuwe t-shirts

Page 11: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Special Olympics Wat was het fijn om hen enthousiast bezig te zien en voor hen te sup-porteren. Olympische spelen, vlak bij jullie Ginderbroekse deur… Wie had dat in de tijd van de Oude Grieken kunnen denken! Dit was echt een heel bijzonder gebeuren. Ook de kleuters van de Rijpadschool wilden dit evenement niet mis-sen. Ze mochten meekijken, terwijl ze zelf sportief op pad gingen om roepend en zwaaiend met vlaggetjes de lopers en de turners aan te moedigen. Zo vertrokken ze aan het schooltje van de Rijpad. Netjes op een rijtje, veilig aan een touwtje. Ze zwaaiden zo hard met de vlag-getjes tot hun armpjes er moe van werden. En daar was de koningin!

Koningin Mathilde werd verwelkomd door gouverneur Cathy Berx, burgemees-ter Paul Rotthier, de atleten en supporters. Bij haar aankomst begroette de koningin ook hartelijk een vrouw in een rolstoel.

Page 12: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Ballen knallen We zouden het bijna vergeten dat de gemeentelijke sporthal Den Uyt en de zwembaden in onze wijk liggen, want die sportvelden bevinden zich aan de Rode Kruislaan, een zijstraat van onze Nieuwstraat. Op ‘De dag van de Leerlingen’ op vrijdag 23 mei kwamen de leerlingen van het eer-ste jaar van de technische school Sint-Paulusinstituut sporten op de terreinen van Den Uyt. Een van de spelletjes was ‘Ballen knallen’ met hun zelf gemaakte persluchtkanon-nen. De piraten op deze tonnen moesten neer gekogeld worden door het afvuren van tennisballen.

Page 13: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Altimetrische punten Het was je misschien nog nooit opgeval-len, maar aan de oude woning van het Ba-zarke, en nog op drie andere plaatsen in de wijk, is een ijzeren merkplaatje onder-aan in de voorgevel aangebracht. Het is ‘altimetrisch punt’ was. Die punten duiden de hoogteligging aan, met als referentie-punt het gemiddelde zeeniveau bij eb.

NO63 - Nieuwstraat, huis nr. 6, op een hoogte van 28,427 meter.

Page 14: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Geef fietsers de ruimte

Met de fietsstroken die men vorig jaar op onze vernieuwde hoofdweg heeft aange-bracht, kunnen de fietsers nu zeker veili-ger naar het Centrum. Ze hopen dat de automobilisten hen steeds voldoende ruimte op de weg geven en niet op de fietsstrook gaan staan bij het aanschuiven of stilstaan voor een stop-licht. Eigenlijk telt er maar één woord voor ieder in het verkeer: Wees hoffelijk! Het is goed voor het verkeer, het kost niets en iedereen wint erbij!

Weet je dat er een verkeers-luwe manier is om van Gin-derbroek het Centrum te be-reiken? Wie De Biststraat of de Rode Kruislaan inrijdt, kan daarna langs de Nete en de door-steek van het Oude Gesticht naar de Wandelweg. Wel moet je dan afstappen aan de Molderdijk.

Page 15: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Ginderbroekkermis Het was weer een rijk gevulde kermisprogramma van het Ontspan-ningscomité: Vrijdag 13 juni: Avondmarkt vanaf 17 uur Zaterdag 14 juni: GinderbroekSwingt 14 uur: Het Handelarenspel met Zwanzibar 18 uur: Schwitzende Muskulierte Manner 20 uur: Eminens 22 uur: Festeyn Zondag 15 juni: Vlaamse Schlagers 13 uur: Straatspelen met animatie 19 uur: Sam Gooris 21 uur: Paul Severs

Page 16: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Even terug naar de tijd van toen … Van 1976 tot in de jaren 1980 was aan het slachthuis in Heidehuizen elke zondagvoormiddag een dierenmarkt van schapen en geiten, van runderen, ezels en paarden. Dit jaar was op 14 september een een-malige dierenmarkt aan het slachthuis, ter gelegenheid van Cultureel Ambassadeurschap Heidehuizen.

Jef Van Roey en Marie Nijs wonen in de Oude Molentraat en enkele jaren geleden vierden ze hun gouden bruiloft. Jef heeft het maken van die ‘reiken’ van zijn vader overgenomen. We waren erbij toen hij zijn laatste twee heeft in elkaar geknutseld.

Page 17: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Ploegen met een paard, het is een beeld dat we niet vaak meer tegen-komen.

Maar elk jaar herhaalt het zich op de hoek van de Borgerhoutsendijk en de Beekstraat. Jos, Frans en André, de broers Cauwenberghs, spannen nog elk voorjaar hun paard Holly in om hun land te ploegen. Het paard staat bij André in de Beekstraat op stal, waar het ook met een haam wordt opgetuigd.

Page 18: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Wielerploeg 't Aw Aizer' Wil je eens echte coureurs van nabij zien? Wil je stevige kuiten kun-nen betasten of op een blinkende koersfiets zitten? Dan hoef je niet naar de ronde van Frankrijk te stappen. Hier in ons eigenste Ginderbroek rijdt een heuse wielerploeg rond. De mannen van 't aw aizer. Het oud ijzer? Ja inderdaad, een ploeg wielertoeristen, gesponsord door de firma Vanhees Metalen (vandaar de naam). Deze ploeg dapperen komen elke zondag samen om 9 uur aan het Peerdskerkhof om er hun wekelijkse rit te beginnen. In het Pinksterweekend trokken tien renners op hun jaarlijkse fiets-weekend. Dit jaar toerden ze drie dagen rond in Zeeland in Nederland. Dankzij het mooie weer, het voortreffelijke hotel en de prachtige om-geving werd het een topdriedaagse.

Page 19: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

‘Puur van bij ons’

Het werd een vrolijk liedjesprogramma met drie waardige zangtalen-ten van vzw Kempenshow in De Oude Eik te Turnhout. Een volle bus deelnemers van de wijk werd als een thuiswedstrijd door Herman Van Doninck aangekondigd, omdat hijzelf in onze Rui-terstraat woont. Na de koffietafel deelden de artiesten aan allen nog hun foto uit.

De show wordt ge-bracht door: Martine Dams en Sa-bine Mertens uit Geel en Glenn Goossens uit Meerhout.

Page 20: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

De verstedelijking van onze hoofdstraat

Als gevolg van bevolkingsgroei, maar ook door veranderingen in het levenspatroon van de bevolking, is onze hoofdstraat al bijna helemaal verstedelijkt. Sinds 2000 leeft voor het eerst een gedeelte van onze inwoners in een stadse straat. Vroeger woonde er slechts één gezin onder één dak en die familie bestond uit een man, een vrouw en kinderen. Nu verblijven er meer-dere generaties in één gebouw en vaak in een andere samenstelling, want een derde van de huishoudens bijvoorbeeld bestaat vandaag uit één persoon, lezen we in de krant. . Er is geen weg terug. Integendeel zelfs, want nu worden niet alleen woningen met slechts een benedenverdieping afgebroken, maar ook al die met één verdieping om plaats te maken voor een moderner ge-bouw met de maximaal toegelaten hoogte voor twee of drie etages.

2014 – Voor de reiniging van de gevel in de Nieuwstraat heeft de firma al een hoogtekraan nodig.

Page 21: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

De Nieuwstraat en de straat Ginderbroek zijn in een korte periode helemaal veranderd en verstedelijkt. De volkse panden werden gesloopt. Hoge gebouwen worden nu naar voor geschoven als een manier om de ruimte efficiën-ter te gebruiken. Niet naast elkaar zoals vroeger, maar boven elkaar, is op dit ogenblik het motto. We bouwen de hoogte in om een halt toe te roepen om de typische Vlaamse lintbebouwing en om de verkave-lingen van onze natuur tegen te gaan.

2012 – Reclamepanelen en gekleurde gevels: we kunnen in Ginderbroek er ook niet meer naast kijken.

Page 22: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Chiro Sprankel uit Mol

Chiro Spankel, Martelarenstraat 157a was met een groep van 80 personen op kamp in Sleidinge. Fotoalbum: www.chirosprankelmol.be

Page 23: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië Bij het kampioenschap ging de sportgekte gepaard met een groot na-tionaal feest. De verwachtingen waren hoog gespannen en de drie-kleur sierde vele gevels. Vooral de Tiendenstraat was in de ban van dat kampioenschap en kleurde Belgisch, met meer dan 300 vlaggetjes.

Page 24: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs
Page 25: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Nog in 2014 … Houthandel Vanderhoydonck, opgericht in 1908 en jarenlang actief in onze Veldstraat (nu Martelarenstraat), werd in januari failliet verklaard.

Dit gebouw met een zagerij en opslagplaats, dat in 1939 gebouwd werd, had elementen van de strekking van Nieuw Zakelijkheid. Het werd in 2001 afgebroken en op dat perceel kwam een mooi gebouw met 35 appartementen.

Page 26: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Het warme weer van woensdag 25 april 2014 – met temperaturen die opliepen tot 25 graden - was in de late namiddag omgeslagen in een hevig onweer met hagelbuien, met bollen zo dik als knikkers. In onze wijk hagelde het zelfs zo fel dat het even volledig wit zag in de tuinen en op de wegen. Bij ons weten bleef de schade gelukkig beperkt. Al-leen de perkbloemen, de bloesem en de jonge blaad-jes en plantjes kregen het erg te verduren. *** Een van de deelnemers van ‘De Open Kunstatelierroute’ was André Blockx uit de Martelarenstaart 147 met zijn beeldhouwwerken. Tijdens twee weekends in juni stel-den Molse kunstenaars hun atelier open voor bezoekers. Ze maakten tijd voor een gezellige babbel over de materialen en technieken die ze gebruiken. *** Zat August Ruts van Ginderbroek al of niet op de Titanic? Hij werd op 13 september 1886 in Ginderbroek geboren. Zijn ouders woonden tegenover het Pleintje van Ginderbroek, naast waar nu Fietsen Paul Van der Veken is. Op 17 oktober 1908 vertrok vrijgezel August Ruts naar Wallonië en vestigde zich in Luik. Daarna kwamen we van hem niets meer te weten, tot … we in het be-gin van 2014 hoorden vertellen dat hij een overlevende was van de scheepsramp met de Titanic ... We hebben sindsdien nog altijd geen nieuws ontvangen om dit mysterie op te lossen.

Page 27: 2014 - Wijk Ginderbroek · 2015. 1. 1. · 2014 Vooraf wensen we alle inwoners die in 2014 in onze wijk zijn komen wonen, van harte welkom. Het duurt altijd wel eventjes, soms zelfs

Een geel affiche met bekendmaking aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning van BVBA Pieter Raus, ofthalmonologe, meldde ‘Het bouwen van een groepspraktijk, 4 studio’s, 6 appartementen, een on-dergrondse parking voor 19 auto’s en een bovengrondse parking met 19 parkeerplaatsen.’ De grondwerken zijn in november 2014 begonnen en bij het begin van het nieuwe jaar gaapte er een grote betonput naast Bandencentraal Boons.

En nu op naar 2015!