2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede...

26
2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE

Transcript of 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede...

Page 1: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

2014JAARVERSLAG

GEZONDHEIDSCENTRUMDE WEIDE

Page 2: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 2

De Zaaier 4 + 67908 MA Hoogeveen

Telefoon: 0528-265175fax: [email protected]

Grafische verzorging:

WDJ

juli 2015

JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM

DE WEIDE

Page 3: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 3

inhoud

VOORWOORD

- Financiering Georganiseerde Eerstelijnszorg 5

- Financiële administratie 5

- ICT 5

- Externe communicatie 5

- Klachtencommissie 5

- Bedrijfshulpverlening 5

- Cliëntenraad 6

ZORGVERLENERS

- Huisartsengeneeskunde 7

- Praktijkondersteuner huisartsen (Somatiek) (POH-S) 13

- Scholing centrumassistenten en praktijkondersteuners huisartsen POH 16

- Fysiotherapie 17

- Psychologie volwassenen 19

- Psychologie kinderen, jeugdigen en volwassenen 20

- Maatschappelijk werk 21

- Dietetiek 22

- Logopedie 23

- Podotherapie 24

- Reizigersadvisering 25

Page 4: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 4

Graag presenteren wij u het jaarverslag 2014, waarin wij u willen informeren over de ontwikkelingen en werkzaamheden van de stichting en de zorgverle-ners van ons gezondheidscentrum. In dit verslag vindt u de bedrijfsvoering van het centrum en de activiteiten van de disciplines die in 2014 verbonden waren aan ons centrum.

Steeds meer wordt het jaarverslag een instrument om de kwaliteit van het gevoerde beleid te meten en te toetsen. Het wordt daarmee een schakel in de cyclus van planning en evaluatie van dit kwaliteitsbeleid.Het jaarverslag is ook bedoeld om anderen op ideeën te brengen van het-geen mogelijk is in de samenwerking binnen de eerste lijn en daarbuiten. Wij zijn ervan overtuigd dat samenwerking uiteindelijk leidt tot de beste zorg voor de cliënt.

Gezondheidscentrum De Weide heeft in de loop der jaren een reputatie opgebouwd op het gebied van multidisciplinair werken, kwaliteit van zorg, eerstelijns geestelijke gezondheidszorg en met aandacht voor het welzijn van de patiënt. Veel verschillende multidisciplinaire zorgprogramma’s zijn tot ontwikkeling gebracht, gebaseerd op het profiel van de wijk en ervaringen van de patiënten.Dat het grootste deel van dit jaarverslag zal bestaan uit verslagen van de disciplines zal niet verwonderlijk zijn.Gezondheidscentrum De Weide ziet de georganiseerde multidisciplinaire samenwerking als een kwalitatieve structuur, die zowel de beroepsbeoefe-naars, maar vooral onze cliënten ten goede komt. Daarom is het centrum ook gericht op een gezamenlijk zorgaanbod, afgestemd op de behoeften van de bewoners van de wijk rond ons centrum.

voorwoord

Page 5: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 5

Financiering Georganiseerde Eerstelijnszorg Het centrum en zorgverzekeraar Achmea stelden een raamovereenkomst op voor 2014. Vervolgens werd aan de hand van Prestatie Indicatoren Gezondheidscentra een modulebedrag per ingeschreven huisartsenpatiënt vastgesteld voor de financiering van het samenwerkingsverband.

Financiële Administratie Ook in dit verslagjaar deed accountantskantoor Mulderij & Partners te Hoogeveen de complete financiële administratie; inclusief het opstellen van de jaarrekening en de salarisadministratie. Naast het administratieve werk adviseert Mulderij & Partners incidenteel de directie op het gebied van finan-ciën, personeel en organisatie.

ICTDe hogere eisen aan de ICT en de steeds grotere afhankelijkheid hiervan brengen met zich mee dat het systeembeheer een steeds prominentere rol speelt in de facilitering. Een (externe) systeembeheerder is met regelmaat aanwezig om sturing te geven aan een controlesysteem van alle werkplek-ken en de centrale server.

Externe CommunicatieIn samenwerking met de cliëntenraad is dit jaar wederom aan alle patiënten van het gezondheidscentrum en in de wijken De Weide en De Erflanden huis aan huis het infobulletin ‘Gezondheidscentrum Nieuws’ verspreid. Hiermee worden alle omwonenden en cliënten geïnformeerd over het gezondheids-centrum, bijzondere activiteiten en wetenswaardigheden.

Ook via de actuele website van het centrum, www.deweide.nl werd informa-tie over het centrum en de zorgverleners gegeven.

Nieuw ingeschreven patiënten werden uitgenodigd voor een kennisma-kingsavond. De patiënten werden tijdens deze avond voorgelicht over de werkwijze van het centrum. Tevens werd een uiteenzetting gegeven over het gezondheidscentrum en de huisartsenpraktijk. Daarbij was er aandacht voor de verschillende zorgvragen, de zorgverleners in het centrum, de geza-menlijke huisvesting, de afstemming van beleid en de ondersteuning vanuit de organisatie.

KlachtencommissieDit jaar is er geen beroep gedaan op de klachtencommissie.

BHV (bedrijfshulpverlening) De BHV groep heeft dit jaar weer een herhalingscursus gevolgd.

Page 6: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 6

CLiËnTEnrAAd (Cr)

In de vergaderingen van 2014 van onze cliëntenraad (CR) is aandacht besteed aan de veranderingen in de zorg en in de overleggen met de directeur is dit ook meermaals ter sprake gekomen. In een notitie van de directeur over breder aanbod van zorg in onze woonwijk De Weide worden de ambities voorgelegd en de CR geeft haar bijdrage daaraan in voorbereiding.De CR wordt per 31 december gevormd door vijf dames en drie heren. Dat is een goed aantal en ook qua leeftijd is er een beter evenwicht ontstaan door de toetreding van twee nieuwe leden.

Tijdens de vergaderingen van de CR wordt informatie uitgewisseld en worden onderwerpen besproken die voor cliënten van belang zijn. Het vervolgon-derzoek naar de cliënttevredenheid gaf opnieuw aan dat de cliënt over het geheel genomen tevreden is, meer dan tevreden zelfs. We scoren hoogge-middeld. Er blijven enkele verbeterpunten bestaan en directie en medewer-kers zijn voortdurend alert op zaken van klantvriendelijkheid.

De ontwikkelingen in de zorg in het algemeen en in de eerstelijnszorg in het bijzonder, hebben de aandacht van de CR. Niet dat we er veel invloed op kunnen uitoefenen maar wel dat we de belangen van de cliënt scherp in de gaten houden en met de directie bespreken.

Eén van de leden van de CR verzorgt, samen met één van de huisartsen, de exposities in het GC. Deze exposities mogen zich nog steeds in een grote belangstelling verheugen, niet alleen van (beginnende) kunstenaars, maar ook van de cliënten. Afgelopen jaar waren er maar liefst zeven tentoonstellin-gen te bewonderen in de gangen van ons centrum. De stijlen van de diverse exposities verschilden sterk, en dat maakte deze exposities zo waardevol. De CR is bij het Centrumnieuws betrokken in de vorm van een bijdrage en bij de coördinatie en verspreiding door vrijwilligers.Het vergaderseizoen van de CR werd, zoals gebruikelijk, in juni afgesloten met een gezamenlijk etentje.

Page 7: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 7

Het patiëntenaantal nam in 2014 na twee jaar van lichte afname met 67 patiënten toe vergeleken bij het voorgaande jaar. Al enige jaren schom-melt het aantal patiënten rond de 8300 (zie figuur 1). In 2014 overleden 37 patiënten en waren er 89 nieuwe inschrijvingen na geboorte, maar de meeste mutaties van zowel vertrekkende als nieuwe patiënten zijn ten gevolge van verhuizing.

huisArTsEngEnEEskundE

Figuur 1. Aantal ingeschreven patiënten in de huisartsenpraktijk van 1998 tot en met 2014.

Onze huisartsenpraktijk telt iets meer jongeren en minder 65-plussers dan het landelijk gemiddelde met een even groot aantal mannen als vrouwen (zie figuur 2a en b).

Figuur 2. Aantal ingeschre-ven mannen (a) en vrou-wen (b) per leeftijdsgroep in Gezondheidscentrum De Weide versus het landelijk gemiddelde (=Referentiegroep).

2a.

2b.

Page 8: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 8

huisArTsEngEnEEskundE

Accreditatie De huisartsenpraktijk is in 2009 voor het eerst geaccrediteerd door het Nederlands Huisartsen Genootschap. In 2012 werden de verbeterplannen geëvalueerd en vond succesvol heraccreditatie plaats. In 2013 zijn de catego-rale spreekuren voor patiënten met hart- en vaatziekten en COPD-patiënten geïmplementeerd. Tevens is de digitale postverwerking gestroomlijnd en deels door de assistentes overgenomen. De apotheek heeft een deel van de chronische herhaalmedicatie overgenomen, die echter wel door de eigen huisarts geautoriseerd wordt. Ook is een veilig incident melden protocol opgesteld en in gebruik genomen. In 2014 werd een vernieuwingsproject soa-spreekuren door de assistente ontwikkeld en in gebruik genomen, werd de samenwerking tussen de psychosociale hulpverleners in De Weide geïn-tensiveerd en werd de herstructurering van de huisartsenpraktijk voorbe-reid. Ook werd in samenwerking met de gemeente Hoogeveen het project ‘Kwetsbare ouderen’ verder uitgebouwd.

Ketenzorg diabetes mellitus en chronisch obstructieve longaandoeningen (COPD)Gezondheidscentrum De Weide neemt deel aan het ketenzorgproject diabe-tes mellitus, gecoördineerd door de Drentse Huisartsen Coöperatie. De huis-artsen in het gezondheidscentrum werken al jaren met een protocol waarbij huisartsen, praktijkondersteuners en diëtiste intensief samenwerken en ook een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van deze samenwerking worden in maat en getal per praktijk teruggekoppeld en gespiegeld aan andere praktijken in de regio en landelijk. Deze resultaten worden besproken op spiegelinformatie-bijeenkomsten, die ook in 2014 door de huisartsen en praktijkondersteuners

bezocht werden. De resultaten van het gezondheidscentrum lagen in het algemeen boven het landelijk en regionaal gemiddelde, maar verbeterpunten werden wel opgespoord (zie figuur 3 en 4). Elk jaar krijgt op deze bijeenkom-sten een speciaal onderwerp de aandacht; in 2014 de nieuwe NHG-standaard diabetes mellitus in de praktijk, ernstige insulineresistentie en nefropathie.

Figuur 3. Het aantal patiënten van Gezondheidscentrum De Weide dat voldoet aan de streefwaarde HbA1c<53 mmol/l versus het landelijk gemiddelde.

GZC De Weide Landelijk

Page 9: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 9

Figuur 4. Het aantal patiënten van Gezondheidscentrum De Weide dat vol-doet aan de streefwaarde systolische bloeddruk<140 mm Hg. versus het landelijk gemiddelde. In 2013 is deelname gestart aan het ketenzorgproject COPD (chronisch obstructieve longaandoeningen). Ook hiervoor wordt met een protocol gewerkt door huisartsen en praktijkondersteuners. De praktijkondersteuners verrichten zelfstandig longfunctie onderzoek (spirometrie) en overleggen aan de hand van de uitkomsten met de huisartsen het bijstellen van de behandeling. De diëtiste wordt zo nodig ingeschakeld voor het instrueren over eiwitrijke voeding.

Het in 2011 in gebruik genomen Huisartsen Informatiesysteem (HIS) Medicom bevalt goed. Het doel om in Hoogeveen met alle huisartsen samen hetzelfde systeem te gebruiken is bereikt. Op de huisartsenpost Hoogeveen kunnen collega’s, die daarvoor geautoriseerd zijn, zo nodig de dossiers van patiënten raadplegen wat de veiligheid ten aanzien van het voorschrijven van medicatie gedurende avond-, nacht- en weekenduren bevordert. In 2014 is een stageplaats bezet door een derdejaars tot september en vanaf september door een eerstejaars Arts In Opleiding tot Specialist in de huis-artsgeneeskunde (AIOS). Het gezondheidscentrum hecht er waarde aan dat aankomende huisartsen in de praktijk kunnen worden opgeleid. Vier van de zes huisartsen zijn opleider van AIOS. Gezond ouder worden in De WeideEen pilot project rond kwetsbare ouderen is in samenwerking met de gemeen-te Hoogeveen in 2013 opgestart in Gezondheidscentrum De Weide en in 2014 geïntensiveerd. De doelgroep van de pilot zijn kwetsbare ouderen. Hiervoor is gekozen omdat ouderen nu en in de toekomst het grootste beslag leggen op de WMO-gelden. Daarmee zijn ouderen de groep waar preventie in theorie de meeste winst oplevert.

Centraal doel van de pilot is om kwetsbare ouderen zo lang mogelijk zo zelf-redzaam mogelijk te houden. Uit de literatuur en een rondgang langs deskun-digen blijkt dat dit in theorie kan door de volgende doelen na te streven:1. het tijdig signaleren van kwetsbare ouderen;2. het behouden en uitbreiden van het sociale netwerk van ouderen. Dit

vergroot het welbevinden en biedt een vangnet waarop men terug kan vallen indien nodig;

GZC De Weide Landelijk

Page 10: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 1 0

3. het stimuleren van een gezonde leefstijl en met name het in beweging blijven;

4. het bieden van ondersteuning op maat: optimale verhouding tussen infor-mele zorg, wmo en verpleging/verzorging. Optimaal wil zeggen: zo veel mogelijk gericht op zelfredzaamheid. Overnemen van taken leidt tot pas-siviteit en daardoor tot groeiende afhankelijkheid.

De pilot bestaat uit: Een kernteam bestaande uit: de praktijkverpleegkundige van Gezondheids-centrum De Weide, de maatschappelijk werker van de Stichting Welzijns werk en de wijkverpleegkundige van Icare;

Een projectgroep bestaande uit: Leden van het kernteam, een huisarts van Gezondheidscentrum De Weide, een preventiemedewerker/sociaal psychiatrisch verpleegkundige van Indigo, de wijkopbouwwerker van de SWW/ Smederijen, een WMO-consulent, de uitvoerend projectleider van de gemeente en de beleidsadviseur van de gemeente.Plan is om in 2015 nauwer te gaan samenwerken met de fysiotherapie-praktijk Move2Be (die sedert oktober 2014 in het gezondheidscentrum praktijkruimte huurt). Eén van de fysiotherapeuten is de studie Fysiotherapie voor ouderen aan het afronden en gaat voor haar afstuderen een beweeg-programma opzetten voor de deelnemers van de pilot. Hoe het er precies uit gaat zien moet nog samen worden bedacht. Plannen over gratis fitheidtest-jes en laagdrempelige groepen worden momenteel uitgewerkt. Het is voor de kerngroepleden erg fijn om gericht naar een specifiek beweegprogramma te kunnen verwijzen.

Veel 70-plussers hebben vragenlijsten ingevuld om hun (mogelijke) kwets-baarheid in kaart te brengen en in het medisch dossier vast te leggen. Voor wie zich prima redt en zich fit voelt hadden deze vragenlijsten geen conse-quenties, maar voor wie wel kwetsbaar bleek, wordt aandacht besteed aan de uitkomsten om gezamenlijk te kijken waar de zorg nog verbeterd kan worden. Er wordt dan een individueel zorgverbeteringsplan gemaakt. Privacygevoelige gegevens worden niet met de gemeente gedeeld, maar de resultaten van het project en de behoefte aan voorzieningen wel. Het is de bedoeling dat deze extra inzet preventief werkt. In het kernteam werken de praktijkverpleegkun-dige (ook praktijkondersteuner genoemd), de maatschappelijk werkster, de wijkverpleegkundige (alle drie uit GZC De Weide) en de WMO-consulent van de gemeente samen. Zij leggen de huisbezoeken af en overleggen ook met de huisarts en de opbouwwerker in De Weide, die bij het project betrokken zijn en projectmatig met de beleidsmedewerker van de gemeente.Inmiddels zijn verschillende vragenlijsten getest, zijn bestaande vragenlijsten aangevuld met vragen waar behoefte aan bestond, b.v. met betrekking tot het netwerk rond de oudere. Zo werd in 2014 een Hoogeveense versie van de Slaets vragenlijst ontwikkeld.

Er is een screenende vragenlijst voor alle ouderen en een ‘Welbevindenlijst’ voor de ouderen, die na een eerste screening kwetsbaar bleken. Zij worden thuis bezocht of krijgen een afspraak in het gezondheidscentrum met een van de leden van het kernteam. Bij het huisbezoek vullen de ouderen eerst de vragenlijst ‘Welbevinden’ in en dan bespreekt de interviewer de antwoorden met hen. In 2013 werden van de 464 patiënten van 75 jaar en ouder ingeschreven bij het gezondheidscentrum 226 (49%) gescreend en van de personen die

huisArTsEngEnEEskundE

Page 11: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 1 1

gescreend werden bleken er 86 (38%) kwetsbaar volgens de geformuleerde criteria. In 2014 werden met de gemodificeerde Slaetslijst 124 huisbezoeken afgelegd door het kernteam. Daarbij werden vele verschillende interventies ingezet (zie ook figuur 5): b.v. verwijzing naar een andere discipline, aanschaf personenalarmering, inschakelen vrijwilliger of vervoersvoorziening enz. Soms was er in eerste instantie geen interventie, maar belde de patiënt maanden later alsnog om hulp van een vrijwilliger te vragen. De bezoeken werken drempelverlagend voor het vragen van maatschappelijke hulp en hulp van een vrijwilliger.

Door de huisartsen en praktijkondersteuners is het plan ontwikkeld om contact te leggen met ouderen, die uit het ziekenhuis ontslagen worden en partners van overleden patiënten een half jaar na het overlijden van hun partner te benaderen door de praktijkondersteuner om te onderzoeken of de zorg voor deze alleenstaanden geoptimaliseerd kan worden in deze kwets-bare fase in hun leven. Ook wordt onderzocht welke diensten en activiteiten gemist worden. Tot nu toe worden vooral vervoersvoorzieningen gemist. De opbouwwerker van wijk De Weide regelt op dit terrein veel en werkt nauw samen met het kernteam. Dit project wordt voortgezet in 2015 met nog intensievere samenwerking binnen het kernteam tussen professionals van het gezondheidscentrum en de gemeente en aandacht voor bewegen. Dat beweging goed is voor de gezondheid van ouderen is bewezen. De vraag is hoe krijgen we de ouderen in beweging? En hoe houden we ze zolang moge-lijk vitaal? Bij de actieve ouderen is de vraag hoe zorgen we ze dat ze zo lang mogelijk fit en vitaal blijven en bij de ouderen, die niet aan de beweegnorm voldoen hoe zorgen we dat ze niet verder achteruit gaan en dus op stabiel niveau blijven?

Figuur 5 Interventies na huisbezoek bij 132 personen in 2014. Er kunnen bij 1 persoon meerdere interventies zijn ingezet.

Page 12: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 1 2

Project Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)In 2014 werd een soa-protocol ontwikkeld, waarbij huisartsen en assistentes getraind werden in het counselen van patiënten met vragen over soa volgens de nieuwe richtlijnen. Zij gebruiken daarvoor een uitgebreide vragenlijst, die de risicofactoren van patiënten goed in kaart brengt. Aan de hand van duide-lijke schema’s wordt met het gebruik van de vragenlijst duidelijk welke soa-testen afgenomen moeten worden. In het gezondheidscentrum kan voor het testen van soa een afspraak gemaakt worden bij de assistente mits er geen klachten zijn die duiden op soa (bij klachten wordt een afspraak bij de huis-arts gemaakt). In 2014 deden de assistentes zelfstandig 32 soa-consulten, die vervolgens door één huisarts met extra expertise op dit terrein geautori-seerd werden. De assistentes vonden één patiënt met chlamydia-infectie.

huisArTsEngEnEEskundE

Page 13: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 1 3

De praktijkondersteuners houden zich vooral bezig met de zorg voor patiën-ten met Astma of COPD (COPD = chronische bronchitis of longemfyseem) en Diabetes Mellitus type 2 (= suikerziekte). De POH geeft voorlichting en bege-leidt patiënten bij deze chronische ziekten. Hieronder worden de verschil-lende taken van de POH benoemd.

DiabetesSedert een aantal jaren wordt deelgenomen aan het Ketenzorgprogramma “Diabeteszorg Beter” van de Huisartsen Zorg Drenthe Eerstelijns Ketenzorg (HZD). Alle patiëntgegevens zijn ingevoerd in het BSIS registratiesysteem. Dit is onderdeel van ketenzorg Achmea. Om deel te kunnen blijven nemen moet onze huisartsenpraktijk de diabetes-zorg op een voldoende hoog niveau hebben gebracht en houden; dat bete-kent dat aan alle gestelde (kwaliteits)eisen moet worden voldaan. Zo wordt een aantal onderdelen van de geboden zorg beoordeeld zoals bijvoorbeeld praktijkvoering, verslaglegging, kennis en ervaring van de praktijkmedewerkers en de wijze van samenwerking met de ketenpartners (fysiotherapie / diëtist / internist / podotherapeut). Door deze deelname brengen we jaar op jaar onze organisatie betreffende de zorg voor de patiënten met diabetes steeds beter op orde.Jaarlijks neemt de POH deel aan diverse (verplicht gestelde) nascholingen van de HZD (zoals bijvoorbeeld instellen op insuline, motiverende gespreksvoering en begeleiding bij stoppen met roken)

Chronische bronchitis of Longemfyseem (COPD ) en Astma.Het aantal patiënten met COPD is gestaag groeiende. Alle patiëntgegevens zijn ingevoerd in het BSIS registratie systeem.

PrAkTijkondErsTEunEr huisArTsEn (somATiEk) (Poh-s)

Mede door het volgen van de intensieve Caspir cursus (gevolgd door beide POH-ers en een huisarts) is er steeds meer kennis en expertise in de huisartsenprak-tijk. De Caspir cursus wordt jaarlijks aangevuld met herhalingen. Er is gestart met telepulmonologie (via een beveiligde internetverbinding over-leggen eerstelijns zorgverleners met regionale longartsen over astma en COPD patiënten), dit in samenwerking met de longartsen van het Bethesda zieken-huis. Sinds eind 2014 nemen we, samen met één van onze huisartsen, deel aan een maandelijkse casuïstiekbespreking in samenwerking met de longartsen en de nurse-practisioner longziekten. De huisartsenpraktijk neemt deel aan de ketenzorg COPD.

Het astma protocol en het protocol astma bij kinderen is gereed en in werking. Dit jaar willen we het categorale astma spreekuur gestructureerd gaan opzet-ten. Gezien het aantal patiënten met astma is het de bedoeling om dit in kaart brengen en in fases te gaan invoeren (bijvoorbeeld eerst alle kinderen tussen 5 en 12 jaar).

Page 14: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 1 4

HartfalenIn overleg met de cardiologen van ziekenhuis Bethesda is een plan ontwik-keld om patiënten met stabiel hartfalen meer in de huisartspraktijk te con-troleren en minder vaak door de cardioloog.

De reden hiervoor is het groeiende aantal patiënten met (voor)tekenen van hartfalen en de toenemende kennis op dit terrein in de huisartspraktijk. Het gezondheidscentrum is één van de twee huisartspraktijken in Hoogeveen die de proef gestart zijn met deze nieuwe vorm van samenwerking.

De pilot met de proefpraktijken liep eerst één jaar. De bedoeling was om het project uit te rollen binnen een looptijd van drie jaar naar andere huisartsen-praktijken in Hoogeveen, Zuidwolde en Beilen. Door allerlei ontwikkelingen is dit uitrollen nog niet gerealiseerd.

Perifeer Arterieel Vaatlijden (‘Etalagebenen’)Er is een, volgens protocol vastgelegde, samenwerking tussen de huisartsen, de POH en de fysiotherapeuten betreffende patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden. Doel was te bekijken op welke wijze de centrumassistenten bepaalde taken van de POH zou kunnen overnemen, dit in het kader van taakdelegatie.

De EAI-meting is een vaatonderzoek van de benen middels een aantal bloed-drukmetingen (aan de armen en ook aan de enkels). Begin 2014 is de Enkel Arm Index verrichting volledig naar de assistenten gedelegeerd. Hiervoor hebben alle assistenten een workshop gevolgd, gegeven door een van de huisartsen in samenwerking met de 2 praktijkondersteuners.

Stoppen met rokenSedert enige jaren begeleiden de POH patiënten die willen stoppen met roken. Meestal zijn deze patiënten doorverwezen door de huisarts, maar ook de centrumassistenten kunnen de patiënt verwijzen bijvoorbeeld vanuit het hypertensie-spreekuur (hoge bloeddruk) of het Enkel Arm Index-meting con-sult. Via de HZD wordt ieder jaar over dit onderwerp een scholing gevolgd. In 2014 heeft een van de huisartsen een cursus “stoppen met roken” gevolgd.

Page 15: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 1 5

Vroegsignalering dementie Door de vergrijzing zal ook het aantal dementerende mensen de komende jaren toenemen. Huisartsen in Drenthe willen de zorg voor patiënten met verdenking op dementie verbeteren.

In 2013 is het dementieprotocol voor de huisartspraktijk gerealiseerd en in werking getreden. De visie van waaruit wordt gewerkt bestaat uit professi-oneel, persoonlijk en geprotocolleerd verbeteren van de zorg voor patiënten (met verdenking op) dementie en de mantelzorgers in de huisartsenpraktijk (project IRIS). Huisartsen en praktijkondersteuner hebben hier een speciale scholing voor gevolgd (Netwerk Dementie Drenthe).Vroegsignalering wordt een belangrijk item en mede gedelegeerd door de huisarts aan de praktijkondersteuners. Er komt meer aandacht voor vroeg-diagnostiek. Daarmee wordt de poortwachtfunctie van de huisartspraktijk verbeterd en de samenwerking met andere disciplines gestimuleerd.De betreffende huisarts en POH hebben diverse malen deelgenomen aan verdere scholing op dit terrein.

Het patiëntenaantal dat betrokken is in het IRIS-project is fors gestegen. Er is binnen het centrum en met name ook bij de assistenten en huisartsen steeds meer aandacht voor de vroegsignalering. Ook de POH deelname is uitgebreid; dat betekent dat de praktijkondersteu-ners nu beiden de begeleiding van deze patiënten (en hun mantelzorgers) in hun takenpakket hebben. Ter afsluiting van de pilot werd een minisymposium georganiseerd door Netwerk Dementie Drenthe waar onder andere de uitkomsten van de pilot werden gedemonstreerd:

- het levert veel signalen en (nieuwe) diagnoses dementie op- veel waardering bij patiënten en mantelzorgers - effectieve begeleiding - patiënten blijven langer thuis - enthousiasme bij huisarts en POH; - minder verwijzing naar geheugenpoli - minder medicatie Gezondheidscentrum De Weide heeft besloten deze vorm van vroeg-signalering en begelei-ding te continueren en heeft deze inmiddels geïmplementeerd in het reguliere zorgaan-bod van het gezond-heidscentrum. De POH speelt een centrale rol in de diagnostiek en het organiseren van de benodigde zorg.Het protocol Vroegsignalering Demen tie is in 2014 in werking getreden.

Alle doktersassistenten zijn geschoold om vroegtijdige dementie te kunnen signa-leren en aan de huisarts of POH te rapporteren.

Page 16: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 1 6

sChoLing CEnTrumAssisTEnTEn En PrAkTijkondErsTEuning huisArTsEn (Poh)

In 2014 hebben de centrumassistenten meerdere scholingen gevolgd:

• Reisadvisering • Cursus “De assistent op weg naar 2022”• Reanimeren en AED • Oogziekten • Training “wat zegt je stem” • Juridische aspecten • “Sandwichcursus”; verbeterpunten in het gezondheidscentrum• Bedrijfshulpverlening trainingsdag• Scholing certe• SOA diagnostiek

De praktijkondersteuners hebben in 2014 de volgende cursussen gevolgd:• 16-1 Opvolgavond insulinetherapie Scholing diabeteszorg• 11-2 Ouderenzorg in de huisartsenpraktijk Scholing Praktijkverpleegkunde• 13-2 Herhaling Brandbestrijding en Ontruiming en Eerste hulp Scholing Algemeen• 11-3 Motiverende Gespreksvoering Scholing Algemeen• 25-3 Basisles inhalatie-instructie stichting Imis Scholing Longverpleegkunde• 26-3 Caspir: hercertificaat uitvoerder Spirometrie Scholing Longverpleegkunde • 1-4 Motiverende gespreksvoering Scholing Algemeen• 10-4 Ouderenzorg in de huisartsenpraktijk• 17-4 Spiegelinformatieavond Diabetes Scholing Diabeteszorg• 21-5 Spiegelinformatiebijeenkomst COPD - HZD Scholing Longverpleegkunde• 26-6 10e Langerhans Symposium Scholing Diabeteszorg• 23-10 Niercounseling (Boeringer Ingelheim) Scholing Diabeteszorg• 28-10 Sandwichcursus Hoogeveen-Meppel Scholing Algemeen• 26-11 Diabetische voet (Lilly) Scholing Diabeteszorg

Page 17: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 1 7

FysioThErAPiE

Algemeen• Hoofdlocatie: Medisch Centrum Eiksteaete Van Limburg Stirumstraat 132 7901 AT Hoogeveen 0528-278111 [email protected] www.move2be.nlGevestigd in een combinatie met 12 huisartsen en een apotheek, met een centrale ingang. Alle disciplines werken samen. • Nevenvestiging: Move2be Locatie de Weide De Zaaier 6 7908 MA HoogeveenGevestigd in een combinatie met zes huisartsen en een apotheek in Gezond-heids centrum De Weide. Er is een centrale ingang en alle disciplines werken samen.

Move2be is een dynamische organisatie die actief is op het gebied van fysiotherapie, fit-ness, bedrijfsgezondheid en diëtetiek. Het is een platte organisatie waarbij er sprake is van

korte lijnen en waar de maatschap onderdeel is van het uitvoerende team van beroepsspecialisten. Move2be stelt zich tot doel een toonaangevende rol te spelen in het gezondheidsmanagement van de bevolking van Hoogeveen en omgeving, door het ontwikkelen van innovatieve en kwalitatief hoog-staande producten, waarbij maatwerk, laagdrempeligheid en een persoon-lijke benadering centraal staat. Essentieel hierbij is een integrale samenwer-

king tussen de fysiotherapie, diëtetiek, fitness, bedrijfsgezondheidszorg en andere (para)medische disciplines. De Hoofdpijn nekschool wordt binnen onze praktijk het meest ingezet. Voor het geven van groepsbehandelingen en beweegprogramma’s is een over-eenkomst met Achmea gesloten. Een overzicht van het behandelgemiddelde van de 10 meest behandelde behandelindicaties 1. CWK/CTO: a specifieke klachten 72. Lage rugklachten 63. CWK: houdings- en spanningsproblematiek 84. CWK; Manuele therapie 75. TWK: a specifieke klachten 66. Status bij impingement 67. Bekkenfysiotherapie: bekkenbodem relaxatie 68. Bekkenfysiotherapie: ZGBP prepartum 59. Subacromiale klachten 610. Patella dysfunctie 5 Gepaste zorgWe bieden zorg voor de helft van de Hoogeveense bevolking vanuit het Medische Centrum (19.000 cliënten) en het gezondheidscentrum (9.000 cliënten. Vanuit dat oogpunt moeten wij een breed team hebben met meer-dere specialismen, (vraagstelling huisartsen medisch Centrum). Daarnaast leveren wij regionale topproducten die door regionale zorgaanbieders wor-den ondersteund vanuit een multidisciplinaire samenwerking (huisartsen/orthopeden/revalidatieartsen/reumatologen/oncologen/urologen/neurolo-

Page 18: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 1 8

gen.) Onze organisatie is hierin meestal de organisator en initiator. Een groot gedeelte van onze cliënten komt uit de wijde omgeving van ons centrum (ruim buiten de verwachte straal) en wordt vaak direct verwezen.

Multidisciplinaire samenwerkingsafspraken en structurele informatieuitwis-seling worden gerealiseerd binnen Medisch Centrum Eikstaete door geza-menlijk overleg met de huisartsen, 4 a 5 x per jaar. Binnen deze overleggen worden werkafspraken vastgelegd. Alle disciplines werken zeer direct samen. Binnen Gezondheidscentrum De Weide is er ook sprake van regelmatig over-leg tussen alle disciplines. Ook zijn er evaluatiemomenten met: • patiëntenverenigingen• neurlogen i.v.m. de hoofdpijnnekschool• cardiologie i.v.m. hartrevalidatie• collega’s in de regio via Fyon

Het doel tot samenwerking:Move2be is van mening dat een samenwerking met lokale partijen, waarbij er sprake is van korte lijnen en simpele communicatie lijnen leidt tot effi-ciënte, doelgerichte zorg die ook leuk en uitdagend is. Er wordt samengewerkt met huisartsen in het Medisch Centrum en het Gezondheidscentrum. In het ziekenhuis wordt direct samengewerkt met verschillende specialisten. Hierbij heeft de oncologische revalidatie een grote sprong gemaakt en is er een schoudernetwerk opkomst in samen werking met de orthopeden en andere praktijken uit een gebied van drie ziekenhuizen. We zijn aan het samenwerken met de andere grote praktijk in Hoogeveen.

HKZ-certificeringSinds 2006 is Move2be in het bezit van een HKZ-certificatie, gerealiseerd op individuele basis. Tot op heden geen enkele aandachtspunten of kritische tekortkomingen. De laatste audit was in november 2014 door de KIWA. Evenals de alle acht voorgaande HKZ-audits was er wederom geen reden voor kritische tekortkomingen, en de organisatie voldoet in alle opzichten aan de eisen. Een rapport kan op de praktijk worden ingezien.

Page 19: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 1 9

PsyChoLogiE voLwAssEnEn

Psychologenpraktijk De Weide is als klinisch psychologenpraktijk voor vol-wassenen aan het gezondheidscentrum verbonden. Op alle werkdagen kunnen er gesprekken gerealiseerd worden. Op maandag, woensdag en vrijdag zullen de gesprekken plaatsvinden in het gezondheidscentrum, op de overige dagen en wanneer er uitgeweken wordt naar een avond, zal dat op een andere locatie zijn. Indien nodig kunnen er ook gesprekken thuis plaatsvinden.

Er wordt naar gestreefd om binnen twee tot drie weken na aanmelding een eerste afspraak te maken. Dankzij nieuwe vestigingen van collega-psycho-logen in Hoogeveen zijn er goede doorverwijsmogelijkheden gekomen voor cliënten afkomstig van huisartsen buiten het verzorgingsgebied van Gezondheidscentrum De Weide. Mede hierdoor blijven de wachttijden door-gaans acceptabel. De problematiek die de psychologen behandelden bestond in hoofdzaak uit: klachten in verband met depressiviteit, angstklachten, paniekaanvallen, problemen in verband met werk, studie, burn-out, overspannenheid, (psy-cho)somatische klachten, chronische pijn, ziekteverwerking, hyperventilatie, fobieën, relatieproblemen, trauma, rouw, zingevingsproblematiek.

Cliënten worden verwezen door de huisartsen, maar melden zich ook op eigen initiatief aan. Een verwijsbrief van de huisarts is echter vereist wan-neer men voor vergoeding door de verzekering in aanmerking wil komen. Het is noodzakelijk dat de huisarts in de verwijsbrief aangeeft dat het om een ‘specialistische’ behandeling gaat. De duur van de psychotherapeutische behandelingen hangt af van de aard en ernst van de problematiek en is zo kort als mogelijk maar ook zo lang als nodig is.

De vergoeding van de klinisch psycholoog valt onder tweedelijnsvergoedingen en is derhalve niet gebonden aan een beperkt aantal gesprekken. Er wordt geen verplichte eigen bijdrage gevraagd, voor alle behandelingen in de tweede lijn geldt wel het eigen risico.In 2014 is een van de psychologen samen met het maatschappelijk werk Mindfulnesstrainingen gaan geven. In de loop van 2015 zal er tevens een Compassietraining aangeboden worden.

Page 20: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 2 0

Psychologenpraktijk van der Vinne bestaat uit twee GZ-psychologen, een orthopedagoog generalist in opleiding en een psycholoog in opleiding. De hele week kunnen er gesprekken gerealiseerd worden. Op maandag en donderdag vinden de gesprekken plaats in het gezondheidscentrum, op de overige dagen op de locatie in Zuidwolde of Hollandscheveld.

Er wordt naar gestreefd om binnen twee tot drie weken na aanmelding een eerste afspraak te maken. De problematiek die de psychologen behandelen bestaan in hoofdzaak uit: klachten in verband met depressiviteit, problemen in verband met school of werk, studie, burn-out, overspannenheid, (psycho)somatische klachten, chronische pijn, ziekteverwerking, hyperventilatie, fobieën, angstklachten, paniekaanvallen, relatieproblemen, trauma, rouw, zingevingsproblematiek. En bij kinderen ook leer- gedragsproblemen. Er

PsyChoLogiE voor kindErEn, jEugdigEn En voLwAssEnEn

vindt dan ook diagnostiek en behandeling plaats van kinderen met o.a. dys-lexie en onderzoek en behandeling van adhd, pddnos, angst en andere DSM stoornissen.

Cliënten worden verwezen door de huisartsen, maar melden zich ook op eigen initiatief aan. Een verwijsbrief van de huisarts is echter vereist wanneer men voor vergoeding door de verzekering in aanmerking wil komen. Niet alle problematiek valt onder de vergoede zorg (o.a. aanpassingsstoornis). En er is voor volwassenen een eigen risico van 375 euro waar ook psychologische zorg eerst van betaald wordt. De duur van de behandelingen hangt af van de aard en ernst van de problematiek en is niet onbeperkt maar afhankelijk van in hoeverre men wel of niet aanvullend verzekerd is.

Page 21: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 2 1

mAATsChAPPELijk wErk

Als enige gezondheidscentrum in Hoogeveen heeft De Weide een maat-schappelijk werker die in het centrum is gehuisvest. Zij is in dienst is van de Stichting Welzijnswerk Hoogeveen en is drie dagen in de week in het gezond-heidscentrum aanwezig

In totaal worden er zo’n 40 cliënten per jaar geholpen door de maatschappe-lijk werker met een gemiddelde van zeven gesprekken per cliënt. Een grote meerderheid van de cliënten komt uit de wijken De Weide en Erflanden.

Cliënten worden voor het overgrote deel verwezen door de huisartsen uit het gezondheidscentrum, maar er wordt ook nauw samengewerkt met en verwezen door de overige disciplines die in Gezondheidscentrum De Weide werken.

Een voorbeeld van samenwerking is de pilot “gezond ouder worden”, een project waarbij 70+ patiënten in de wijk worden bezocht om een beter beeld te krijgen van deze groep, waarbij verschillende disciplines uit het gezond-heidscentrum betrokken zijn in samenwerking met de gemeente. Een maat-schappelijk werker in huis maakt de lijnen korter en dat is in het voordeel van de cliënt.Er worden sinds vorig jaar ook Mindfulness groepen verzorgd door maat-schappelijk werk in de wijk, waarbij de verwijzingen door samenwerkings-partners uit het gezondheidscentrum worden gedaan.De maatschappelijk werker heeft maandelijks overleg met de huisartsen en neemt deel aan het beleidsteam.

De maatschappelijk werker biedt o.a. hulp en ondersteuning bij het ordenen en oplossen van problemen op het gebied van:• verwerking 26%• relaties 21%• financiën/praktische vragen 13%• werkgerelateerde problemen 11,5%• psycho sociale problemen 9%• scheiding 6,5%• lichamelijke gezondheid 4,5%• huiselijk geweld 4%• depressieve klachten 3,5%• overige 1%

Page 22: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 2 2

diËTETiEk

Het doel voor 2014 was om de onderlinge samenwerking te versterken en dit neemt goede vormen aan. Verder de krachten bundelen blijft uiteraard als doelstelling bestaan.

De vergoedingen voor 2014 en 2015 blijven hetzelfde. Mensen met chroni-sche aandoeningen zoals DM en COPD krijgen vanuit de ketenzorg gemiddeld drie uur vergoed in een jaar (buiten het eigen risico om). De diëtist wordt voor alle andere diagnoses voor drie uur vergoed vanuit de basisverzekering en bij Voedingsadviesbureau Diadem zijn ook via de aanvul-lende verzekering mogelijkheden ter vergoeding.

Het streven is:- Korte wachttijd van 1-2 weken.- De behandeling kan kortdurend zijn, zoals bij maagdarmklachten, maar ook

zeer langdurig, zoals bij DM en/of obesitas. Na een intensiever behande-lingstraject streven we ernaar mensen over een langere periode te blijven zien (in de vorm van een jaarcontrole) om gedragswijzigingen goed eigen te maken, ingeslopen dieetfouten te traceren en nieuwe ontwikkelingen te bespreken.

Geralda Eilander is binnen het centrum gespecialiseerd in DM, insulineresis-tentie/metabool syndroom, CVRM, maagdarmklachten, voedselovergevoe-ligheden, Coeliakie en COPD.In de Elbe zit Hetty Smolders die gespecialiseerd is in maagdarmziekten, voedselovergevoeligheid en eetstoornissen. Ook is daar gevestigd Annet Schenkel met haar specialisatie sportvoeding.

In de Benu apotheek aan de Hoofdstraat zit Marielle Niks met haar speciali-saties Parkinson, CVRM en DM/insulinetherapie. Het is dan ook mogelijk dat, afhankelijk van de aandoening, een patiënt naar een andere locatie wordt doorverwezen.

Page 23: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 2 3

LogoPEdiE

In het gezondheidscentrum zijn drie logopedisten werkzaam op woensdag-middag, donderdag en vrijdag. De logopedisten zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie en staan ingeschreven in het kwaliteitsregister voor paramedici. Daarnaast maken zij deel uit van een kwaliteitskring om de kwaliteit van de praktijk te optimaliseren.

Van alle cliënten wordt een verslag van de bevindingen gestuurd naar de verwijzer en de huisarts. Eventueel wordt contact opgenomen met een verwijzer/huisarts over de uitslag van een logopedisch onderzoek en/of de inhoud van een behandeling. Zo nodig is er contact met onderwijzend perso-neel of andere disciplines waarbij de betreffende cliënt ook in behandeling is, zodat de verschillende behandelingen goed op elkaar aansluiten.

In 2014 zijn er stagiaires van de logopedieopleidingen in Zwolle en Groningen werkzaam binnen de praktijk. Hiervoor hebben de logopedisten de cursus Coachen van Stagiaires gedaan aan de opleiding in Zwolle.

In 2014 zijn de volgende na –en bijscholingen gedaan: - SMART en doelgericht werken binnen de logopedische setting- Logopedie en Tandheelkunde – oro-myofunctionele therapie

Logopediepraktijk De Weide is tevens direct toegankelijk voor cliënten zonder verwijzing van de huisarts. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden dit; cliënten moeten het zelf controleren bij hun zorgverzekering.

Page 24: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 2 4

PodoThErAPiE

Sinds enkele jaren is een podotherapeut werkzaam in het gezondheidscen-trum. Daarnaast is zij op de maandag en dinsdag werkzaam in het Bethesda Diabetes Centrum. Een prima contact dus tussen de eerste en tweede lijn en nauwere samenwerking met verschillende specialisten/disciplines, waaron-der huisartsen, internisten, diabetesverpleegkundigen, fysiotherapeuten en pedicures.

De podotherapeut wordt nog vaak verward met de podoloog of pedicure. Een podoloog heeft een MBO opleiding gehad en een podotherapeut daar-entegen een HBO opleiding en is een paramedisch beroep, net zoals een fysiotherapeut en ergotherapeut. De podotherapeut die werkzaam is in het gezondheidscentrum is in 2013 begonnen met de opleiding diabetespodo-therapie.Een spreekuur van een podotherapeut biedt een grote variëteit aan mensen en klachten. Aangezien er veel mensen zijn die voetklachten hebben, ziet de podotherapeut mensen van jong tot oud. Dit betekent ook mensen met diabetes, reumatische aandoeningen, maar ook sporters en kinderen.Hierdoor worden er veel verschillende klachten gezien, enkele voorbeelden: hiel- of voorvoetklachten, knie- of rugklachten, likdoorns en/of ingegroeide teennagels.Daarnaast behandelt een podotherapeut ook nagels, eelt/likdoorns, wratten en wonden (ulcera) bij diabeten. Een podotherapeut meet en vervaardigt (steun)zolen, ortheses (teenstukjes) en maakt nagelbeugels. Regelmatig worden er adviezen gegeven omtrent schoenen en voetverzorging.Podotherapie is sinds enkele jaren direct toegankelijk, waardoor een ver-wijzing van huisarts of specialist niet meer nodig is, met uitzondering voor iemand die diabetes heeft (dit is vanaf januari 2015).

Page 25: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

J A A R V E R S L A G G E Z O N D H E I D S C E N T R U M D E W E I D E H O O G E V E E N 2 0 1 4 2 5

Aantal 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Totaal 103 121 117 160 161 122 182 129 127

rEizigErsAdvisEring

Het in 2006 ontwikkelde protocol “Reizigersadvisering”, waarin de procedure is vastgelegd hoe te komen tot een goed gezondheidsadvies voor reizigers naar verre bestemmingen, werd net als voorgaande jaren in 2014 weer up to date gemaakt. Hiertoe behoren invulformulieren voor de reisadviesaanvraag en werkafspraken tussen centrumassistentes, huisartsen, apothekersassisten-tes en apotheker.

Door het protocol is het mogelijk te komen tot een zorgvuldig advies. Ook de subprotocollen voor specifieke patiëntencategorieën (status na splenec-tomie), contra-indicaties voor vaccinatie en de protocollen ten aanzien van tetanusvaccinatie, DTP en Gele Koorts werden weer bijgewerkt. Het grote voordeel van deze manier van werken is dat we de gezondheidstoestand van de cliënt kennen en ook het medicatiegebruik. Zo kunnen we advies geven dat toegesneden is op de individuele patiënt. Dit is vooral van groot belang voor reizigers met chronische ziekten. Er wordt één verrichting (‘REIS’) gecodeerd voor advies, recept(en) en vaccinatie(s). Er zijn aangepaste lagere tarieven indien alleen malariaprofy-laxe nodig is en ook voor kinderen jonger dan 16 jaar, die met hun ouders

meereizen. Er werden 127 reisadviezen verstrekt in 2014, vergelijkbaar met het voorgaande jaar (zie tabel). Daarnaast werden 13 patiënten voor hepatitis B gevaccineerd.De teamleden die zich bezig houden met de reizigersadvisering, hebben diverse cursussen gevolgd om nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de reizigersadvisering bij te houden en aan chronisch zieken betere voorlichting te kunnen geven. Eén assistente heeft de startklas reizigersadvisering voor assistenten gevolgd, zodat er nu meerdere assistentes binnen het gezond-heidscentrum gekwalificeerd zijn voor reizigersadvisering naast twee huisart-sen. In 2012 is de accreditatie voor reizigersadvisering opnieuw beoordeeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en succesvol met 5 jaar verlengd.

Tabel 1. Aantal malen dat reizigersadvisering door Gezondheidscentrum De Weide verstrekt is in de jaren 2006-2012.

Page 26: 2014 JAARVERSLAG GEZONDHEIDSCENTRUM DE WEIDE · BHV (bedrijfshulpverlening) ... een goede afstemming hebben met het Diabetescentrum in Hoogeveen (de tweede lijn). De resultaten van

Stichting Gezondheidscentrum De WeideDe Zaaier 6 – 7908 MA Hoogeveen