2013 speech Lies Laridon proclamatie

2
Lies Laridon Burgemeester Stad Diksmuide Provincieraadslid RESOC vertegenwoordiger speech Beste dames en heren jongeren, ouders, leerkrachten en leden van de directie, sympathisanten van de school, Met veel enthousiasme wil ik jullie namens RESOC Westhoek allen van harte en uitgebreid feliciteren. Aan het einde van het schooljaar delen wij graag de bloemen – in ons geval de afstudeerhoedjes- uit aan zowel leerlingen als leerkrachten. Omdat de geleverde inspanningen hebben geleid tot een concreet resultaat. Dit jaar zullen via deze school een zestigtal leerlingen met een goede technische bagage ofwel de arbeidsmarkt betreden, ofwel zich via bijkomende opleiding verder bekwamen in hun technisch vakgebied. Met RESOC Westhoek zijn wij fier over wat jullie gepresteerd hebben. Dit schooljaar werden we –meer dan terecht- via de vele berichten in de media gewezen op de nood aan bekwame vakmensen. Wel, deze mensen zijn hier aanwezig. Jong en vol ambitie, want met een diploma technisch onderwijs ben je zeker van je job. Beste jongeren, Wat jullie hier geleerd hebben, is belangrijk voor jullie professionele toekomst. Ga er verder mee aan de slag. Want, is het nu in een schoolse omgeving of op je werk: op deze stevige basis kun je verder bouwen. Een ‘leven lang leren’ klinkt dan niet alleen uitdagend; met deze houding geef je jezelf ook meer kansen tijdens je loopbaan. RESOC Westhoek nodigt jullie allen ook uit om met het talent dat jullie hebben mee te bouwen aan onze streek. Jonge mensen aantrekken, of hen overtuigen om in onze regio te blijven, is een belangrijke opdracht voor onze organisatie. RESOC is de organisatie die zich inzet voor de creatie van welvaart voor deze streek. Met RESOC Westhoek komen we op voor de belangen van de inwoners van de Westhoek op vlak van tewerkstelling, ondernemerschap, opleiding, mobiliteit, kinderopvang en andere noodzakelijke voorzieningen. Wij brengen mensen samen uit het middenveld en de politiek. RESOC organiseert met andere woorden het sociaal overleg tussen vertegenwoordigers van ABVV, ACV, Boerenbond, Unizo, Voka en verkozenen van lokale besturen, OCMW’s, provincieraad, het Vlaams en het federale parlement. We ijveren gezamenlijk voor die zaken die ons vooruit helpen. Deze avond kijken wij, samen met jullie, hoopvol uit naar de toekomst. Met een werkloosheidsgraad van 4,95% boert onze regio - ook in tijden van economische crisis- relatief goed. Enkel Meetjesland en Midden-West- Vlaanderen doen beter. Het Vlaamse gemiddelde overschrijdt intussen de 7%. De werkkracht en het doorzettingsvermogen van de mensen die actief zijn in onze regio vormen ongetwijfeld voor een deel de verklaring waarom we op dit vlak vrij goed stand houden.

description

 

Transcript of 2013 speech Lies Laridon proclamatie

Page 1: 2013 speech Lies Laridon proclamatie

Lies Laridon Burgemeester Stad Diksmuide Provincieraadslid RESOC vertegenwoordiger speech Beste dames en heren jongeren, ouders, leerkrachten en leden van de directie, sympathisanten van de school, Met veel enthousiasme wil ik jullie namens RESOC Westhoek allen van harte en uitgebreid feliciteren. Aan het einde van het schooljaar delen wij graag de bloemen – in ons geval de afstudeerhoedjes- uit aan zowel leerlingen als leerkrachten. Omdat de geleverde inspanningen hebben geleid tot een concreet resultaat. Dit jaar zullen via deze school een zestigtal leerlingen met een goede technische bagage ofwel de arbeidsmarkt betreden, ofwel zich via bijkomende opleiding verder bekwamen in hun technisch vakgebied. Met RESOC Westhoek zijn wij fier over wat jullie gepresteerd hebben. Dit schooljaar werden we –meer dan terecht- via de vele berichten in de media gewezen op de nood aan bekwame vakmensen. Wel, deze mensen zijn hier aanwezig. Jong en vol ambitie, want met een diploma technisch onderwijs ben je zeker van je job. Beste jongeren, Wat jullie hier geleerd hebben, is belangrijk voor jullie professionele toekomst. Ga er verder mee aan de slag. Want, is het nu in een schoolse omgeving of op je werk: op deze stevige basis kun je verder bouwen. Een ‘leven lang leren’ klinkt dan niet alleen uitdagend; met deze houding geef je jezelf ook meer kansen tijdens je loopbaan. RESOC Westhoek nodigt jullie allen ook uit om met het talent dat jullie hebben mee te bouwen aan onze streek. Jonge mensen aantrekken, of hen overtuigen om in onze regio te blijven, is een belangrijke opdracht voor onze organisatie. RESOC is de organisatie die zich inzet voor de creatie van welvaart voor deze streek. Met RESOC Westhoek komen we op voor de belangen van de inwoners van de Westhoek op vlak van tewerkstelling, ondernemerschap, opleiding, mobiliteit, kinderopvang en andere noodzakelijke voorzieningen. Wij brengen mensen samen uit het middenveld en de politiek. RESOC organiseert met andere woorden het sociaal overleg tussen vertegenwoordigers van ABVV, ACV, Boerenbond, Unizo, Voka en verkozenen van lokale besturen, OCMW’s, provincieraad, het Vlaams en het federale parlement. We ijveren gezamenlijk voor die zaken die ons vooruit helpen. Deze avond kijken wij, samen met jullie, hoopvol uit naar de toekomst. Met een werkloosheidsgraad van 4,95% boert onze regio - ook in tijden van economische crisis- relatief goed. Enkel Meetjesland en Midden-West-Vlaanderen doen beter. Het Vlaamse gemiddelde overschrijdt intussen de 7%. De werkkracht en het doorzettingsvermogen van de mensen die actief zijn in onze regio vormen ongetwijfeld voor een deel de verklaring waarom we op dit vlak vrij goed stand houden.

Page 2: 2013 speech Lies Laridon proclamatie

Vanuit RESOC Westhoek roepen wij daarom op om trots te zijn op onze Westhoek. We willen die fierheid ook gezamenlijk uitdragen. Laten we die bescheidenheid overwinnen; dat calimero-gevoel hoeft echt niet meer. Met RESOC maken we resoluut werk van nieuwe uitdagende projecten voor de streek. Wij willen eenieder overtuigen van de kracht van onze regio. Om deze projecten te realiseren gaan we diverse partnerschappen aan met organisaties vanuit de private en publieke sector. Enkel door samenwerking kunnen we met de Westhoek deels ontsnappen aan de negatieve gevolgen van bezuinigingen en schaalvergroting. Door deze samenwerking met diverse partners krijgen onze drie speerpuntsectoren voor de Westhoek concreet vorm. Met deze zogenaamde speerpuntsectoren willen we investeringen, kennis en opleidingen binnenhalen. In eerste instantie is er het speerpunt duurzaam bouwen en renoveren dat we invulling geven vanuit Veurne. Daarnaast werken we vanuit Poperinge aan wat we noemen: agrocleantech, of: het ontwikkelen van nieuwe technologie zodat de landbouw efficiënter en milieuvriendelijker kan produceren. In derde instantie moedigen we met RESOC ook de innovatie aan in de toeristische sector. Kleine logiesverstrekkers, gidsen, horeca-uitbaters: we doen veel inspanningen voor deze groepen van ondernemers zodat de Westhoek top blijft op vlak van toerisme. Om deze speerpuntsectoren vorm te geven kijken wij ook richting technisch onderwijs. Hier worden niet enkel mensen opgeleid, de technische scholen nemen zelf actief deel aan vernieuwende projecten binnen deze speerpuntsectoren. Deze speerpuntsectoren kaderen uiteraard in een meer globale visie voor de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio. Tegen het einde van het jaar is RESOC klaar met een nieuwe visie voor de komende zes jaar. En laat het zeer duidelijk zijn dat kwalitatief technisch onderwijs deel blijft uitmaken van onze visie. Vandaar dat wij vandaag die leerlingen bekronen die een zeer verdienstelijke GIP hebben gemaakt en deze op

excellente wijze hebben toegelicht. De jury was streng maar rechtvaardig en oordeelde aan de hand van zes criteria

over het beste werk en het traject dat afgelegd werd door de betreffende leerling of leerlingen.

Om de spanning er in te houden bedank ik graag onze sponsors: dat zijn VOKA Kamer van koophandel West-

Vlaanderen, UNIZO Regio Westhoek en ACV Brugge-Oostende-Westhoek.

En uiteraard duimen wij en deze sponsors met jullie mee voor een deugddoende vakantie, mét veel zon, vrienden en

plezier.

Dan nodig ik nu graag mevrouw Eline Vansteelandt uit om de genomineerden en winnaars bekend te maken.

Drie leerlingen of samenwerkingsverbanden van leerlingen worden beloond met een cadeaubon van €200, u

aangeboden door RESOC Westhoek. Ik dank u.