031808 obama speech(dutch)

13
Barack Obama's 18 maart 2008 RACE SPEECH: http://www.slideshare.net/VogelDenise/031808-obama-race-speech "Wij, het volk, om een meer perfecte unie te vormen." Twee honderd en twintig jaar geleden, in een zaal die nog steeds staat aan de overkant van de straat, een groep mannen verzameld en, met deze eenvoudige woorden, lanceerde onwaarschijnlijk experiment van Amerika in de democratie. Boeren en wetenschappers, staatslieden en patriotten die had gereisd over een oceaan aan tirannie en vervolging te ontsnappen eindelijk echt hun verklaring van onafhankelijkheid op een Philadelphia conventie die duurde tot het voorjaar van 1787.

description

 

Transcript of 031808 obama speech(dutch)

Page 1: 031808   obama speech(dutch)

Barack Obama's 18 maart 2008

RACE SPEECH: http://www.slideshare.net/VogelDenise/031808-obama-race-speech

"Wij, het volk, om een meer perfecte unie te vormen."

Twee honderd en twintig jaar geleden, in een zaal die nog steeds staat aan de overkant van de straat, een groep mannen verzameld en, met deze eenvoudige woorden, lanceerde onwaarschijnlijk experiment van Amerika in de democratie. Boeren en wetenschappers, staatslieden en patriotten die had gereisd over een oceaan aan tirannie en vervolging te ontsnappen eindelijk echt hun verklaring van onafhankelijkheid op een Philadelphia conventie die duurde tot het voorjaar van 1787.

Page 2: 031808   obama speech(dutch)

Het document produceerden ze was uiteindelijk ondertekend, maar uiteindelijk niet af. Het werd gekleurd door oorspronkelijke deze natie zonde van de slavernij, een vraag die de koloniën verdeeld en bracht de conventie om een patstelling tot de oprichters kozen om de slavenhandel te blijven voor minstens twintig meer jaren, voor een definitieve oplossing en laat de toekomstige generaties.

Natuurlijk was het antwoord op de vraag slavernij reeds ingebed in onze Grondwet - een grondwet die had ik kern t s het ideaal van gelijk burgerschap onder de wet, een Grondwet die de mensen vrijheid en rechtvaardigheid beloofd, en een vakbond die kan worden geperfectioneerd en tijd.

En toch woorden op een perkament zou het niet genoeg zijn om slaven te bevrijden van slavernij, of om mannen en vrouwen van alle kleuren en geloof hun volledige rechten en plichten als burgers van de Verenigde Staten Wat nodig zou zijn Amerikanen waren in opeenvolgende generaties die bereid waren om hun deel te doen -. door middel van protesten en strijd, op straat en in de rechtbanken, door middel van een burgeroorlog en burgerlijke ongehoorzaamheid en altijd een groot risico - om die kloof tussen de belofte van onze idealen en de realiteit van hun tijd te beperken.

Dit was een van de taken die we uiteengezet aan het begin van deze campagne - aan de lange mars van hen die voor ons, een mars kwam voor een meer gewoon doorgaan, meer gelijk, meer vrije, . zorgzamer en welvarender Amerika Ik koos ervoor om voor het presidentschap te voeren op dit moment in de geschiedenis, omdat ik geloof ten zeerste dat we niet kunnen de uitdagingen van onze tijd op te lossen, tenzij we lossen ze samen - tenzij we onze eenheid te vervolmaken door te begrijpen dat wij anders hebben verhalen, maar we houden gewoon hoop, dat we niet dezelfde look and we mogen niet afkomstig zijn van dezelfde plaats, maar we willen allemaal bewegen in dezelfde richting - naar een betere toekomst voor de kinderen en onze kleinkinderen.

Dit geloof komt voort uit mijn onverzettelijk geloof in het fatsoen en de vrijgevigheid van het Amerikaanse volk. Maar het komt ook uit mijn eigen Amerikaanse verhaal.

Page 3: 031808   obama speech(dutch)

Ik ben de zoon van een zwarte man uit Kenia en een blanke vrouw uit Kansas. Ik ben opgegroeid met de hulp van een witte grootvader die een depressie te dienen overleefd in het Leger van Patton tijdens de Tweede Wereldoorlog en een witte oma die werkte op een bommenwerper montage lijn bij Fort Leavenworth, terwijl hij in het buitenland. Ik heb zijn gegaan om een aantal van de beste scholen in Amerika en woonde in een van de armste landen ter wereld. Ik ben getrouwd met een zwarte Amerikaanse die draagt in haar het bloed van slaven en slavenhouders - een erfenis wij gaan over om onze twee dierbare dochters. Ik heb broers, zussen, nichten, neven, ooms en neven, van elk ras en elke tint, verspreid over drie continenten, en voor zo lang als ik leef, zal ik nooit vergeten dat in geen enkel ander land ter De aarde is mijn verhaal zelfs mogelijk.

Het is een verhaal dat niet heeft mij de meeste conventionele kandidaat. Maar het is een verhaal dat aangebraden in mijn genetische make-up van het idee dat deze natie is meer dan de som der delen - dat uit vele, we echt een zijn.

Gedurende het eerste jaar van de campagne, tegen alle voorspellingen van het tegendeel, zagen we hoe hongerig het Amerikaanse volk waren voor deze boodschap van eenheid. Ondanks de verleiding om mijn kandidatuur te bekijken door middel van een puur raciale lens, we hebben gewonnen commandant overwinningen in staten met een aantal van de witste bevolkingsgroepen in het land. In Zuid-Carolina, waar de Confederate Flag nog vliegt, bouwden we een sterke coalitie van Afro-Amerikanen en blanke Amerikanen.

Dit wil niet zeggen dat ras is niet een probleem in de campagne. In verschillende stadia van de campagne, hebben sommige commentatoren beschouwd mij ook "te zwart" of "niet zwart genoeg." We zagen raciale spanningen bubble aan de oppervlakte tijdens de week voor de Zuid-

Page 4: 031808   obama speech(dutch)

Carolina primaire. De pers heeft ontvet elke exit poll voor de meest recente bewijs van raciale polarisatie, niet alleen in termen van wit en zwart, maar zwart en bruin ook.

En toch is het pas in de laatste paar weken dat de discussie over ras in deze campagne heeft een bijzonder verdeeldheid weg bent ingeslagen.

Aan de ene kant van het spectrum hebben we gehoord van de implicatie dat mijn kandidatuur een of andere manier is een oefening in positieve discriminatie; dat het is uitsluitend gebaseerd op de wens van grote ogen liberalen om raciale verzoening kopen op de goedkope Aan de andere kant, we. 've hoorde mijn voormalige voorganger, dominee Jeremiah Wright, gebruik opruiende taal om van gedachten dat het potentieel niet alleen de raciale kloof te verbreden hebben uit te drukken, maar uitzicht dat zowel de grootheid en de goedheid van onze natie te denigreren, dat zowel terecht beledigen wit en zwart .

Ik heb al veroordeeld, in ondubbelzinnige bewoordingen, de verklaringen van dominee Wright die een dergelijke controverse veroorzaakt. Voor sommige, knagende vragen blijven. Heb ik weet dat hij een soms felle criticus van de Amerikaanse binnenlandse en buitenlandse beleid? Natuurlijk. Heb ik ooit gehoord hem te maken opmerkingen die kunnen worden beschouwd als controversieel, terwijl ik zat in de kerk? Ja. Heb ik zeer oneens met veel van zijn politieke opvattingen? Absoluut - net zoals ik weet

zeker dat velen van jullie hebben opmerkingen van uw voorgangers, priesters of rabbijnen waarmee u sterk oneens gehoord.

Maar de opmerkingen die hebben geleid tot deze recente storm waren niet alleen controversieel. Ze waren niet alleen een religieuze leider poging om uit te spreken tegen ervaren onrecht plaats daarvan

zijn ze een diep vertekend beeld van dit land tot uitdrukking -. Een standpunt dat blank

racisme ziet als endemisch, en dat verheft wat is er mis met Amerika boven alles wat we weten is gelijk met Amerika; een standpunt dat de conflicten in het Midden-Oosten als geworteld in de eerste plaats in de acties van de stoere bondgenoten als Israël, in plaats van die uit de perverse en hatelijke ideologieën van de radicale islam ziet.

Als zodanig, dominee Wright's opmerkingen waren niet alleen verkeerd, maar verdeeldheid, verdeeldheid in een tijd waarin we de eenheid; raciaal geladen op een moment dat we nodig hebben om samen te komen tot een set van monumentale problemen op te lossen - twee oorlogen, een terroristische dreiging, een dalende economie, een chronische gezondheidszorg crisis en potentieel verwoestende klimaatverandering; problemen die niet zwart of wit of Latino of Aziatisch, maar problemen die ons allen te confronteren.

Page 5: 031808   obama speech(dutch)

Gezien mijn achtergrond, mijn politiek, en mijn beleden waarden en idealen, zal er ongetwijfeld mensen voor wie mijn uitspraken van veroordeling zijn niet genoeg. Waarom sluit me aan bij dominee Wright in de eerste plaats, kunnen zij vragen? Waarom niet bij een andere kerk? En ik moet bekennen dat als alles wat ik wist van dominee Wright waren de fragmenten van die preken die zijn uitgevoerd in een eindeloze lus op de televisie en You Tube, of als Trinity United Church of Christ gelijkvormigheid aan het karikaturen worden gevent door sommige commentatoren, is er geen twijfel over bestaan dat ik zou reageren op vrijwel dezelfde manier

Maar de waarheid is, dat is niet alles wat ik weet van de man. De man die ik ontmoette meer dan twintig jaar geleden is een man die hielp introduceren om mijn christelijk geloof, een man die voor mij sprak over onze verplichtingen jegens elkander liefhebt; om de zorg voor de zieken en til de armen. Hij is een man die zijn land diende als een Amerikaanse marinier, die heeft gestudeerd en doceerde aan een aantal van de beste universiteiten en seminaries in het land, en die meer dan dertig jaar leidde een kerk die de gemeenschap dient door het doen van Gods werk hier op aarde - door de huisvesting van de daklozen, bediening aan de behoeftigen, die de dagopvang en de beurzen en de gevangenis ministeries, en het bereiken van mensen die lijden aan HIV / AIDS.

In mijn eerste boek, Dreams From My Father, beschreef ik de ervaring van mijn eerste service aan het Trinity:

"Mensen begonnen te schreeuwen, op te staan uit hun stoel en klappen en schreeuwen, een krachtige wind die de dominee stem tot in de nok toe .... En in die enkele noot - hoop - Ik hoorde iets anders;! Aan de voet van dat kruis, in de duizenden kerken in de stad, stelde ik me de verhalen van gewone zwarte mensen samen te voegen met de verhalen van David en Goliath, Mozes en Farao, de christenen in het hol van de leeuw, Ezechiël gebied van dorre beenderen Die verhalen - van de overleving, en vrijheid, en hoop - werd ons verhaal, mijn verhaal,. Het bloed dat gemorst had was ons bloed, de tranen onze tranen, totdat deze zwarte kerk, op deze heldere dag, leek eens te meer een schip dat het verhaal van een volk in de toekomstige generaties en in een grotere wereld. Onze beproevingen en triomfen werden in een keer uniek en universeel, zwart en meer dan zwart, in chroniqueur van onze reis, de verhalen en liedjes gaf ons een middel om herinneringen die we niet hoefde te schamen over terug te vorderen ... herinneringen dat alle mensen kunnen bestuderen en koesteren - en waarmee we kunnen beginnen op te bouwen ".

Dat is mijn ervaring aan het Trinity. Net als andere overwegend zwarte kerken in het hele land, Trinity belichaamt de zwarte gemeenschap in zijn geheel - de arts en het welzijn moeder, het model student en de voormalige bende-banger Net als andere zwarte kerken, Trinity's diensten zijn vol met luid gelach en soms ontuchtige. humor. Ze zijn vol van dansen, klappen, schreeuwen en roepen dat ook mag lijken schokkend voor het ongeoefende oor. De kerk bevat volledig de vriendelijkheid en wreedheid, de felle intelligentie en de schokkende onwetendheid, de strijd en de successen, de liefde en ja, de bitterheid en bias die deel uitmaken van de zwarte ervaring in Amerika.

Page 6: 031808   obama speech(dutch)

En dit helpt misschien verklaren,, mijn relatie met dominee Wright. Als onvolmaakt als hij ook mag zijn, is hij als familie voor mij. Hij versterkt mijn geloof, official mijn huwelijk, en doopte mijn kinderen. Niet een keer in mijn gesprekken met hem heb ik hem hoorde praten over een etnische groep in denigrerende termen, of te behandelen blanken met wie hij in wisselwerking met iets anders dan hoffelijkheid en respect. Hij bevat in hem de tegenstellingen - de goede en de slechte - van de gemeenschap die hij ijverig heeft gediend voor zo vele jaren.

Ik kan niet meer verloochenen hem dan ik kan de zwarte gemeenschap verstoten. Ik kan niet meer verloochenen hem dan ik mijn witte oma - een vrouw die geholpen om mij, een vrouw die keer op keer opgeofferd voor mij, een vrouw die van me houdt zo veel als ze houdt van alles wat in deze wereld, maar een vrouw die ooit biechtte haar angst voor zwarte mannen die door haar overleden op straat, en die op meer dan een gelegenheid heeft uitgesproken raciale of etnische

stereotypen die me ineenkrimpen.

Deze mensen zijn een deel van mij. En ze zijn een deel van Amerika, het land waar ik van hou.

Sommigen zullen dit zien als een poging om te rechtvaardigen of verontschuldigen opmerkingen die zijn gewoon niet goed te praten. Ik kan u verzekeren dat het niet. Ik denk dat de politiek veilig zou zijn om over te gaan van deze aflevering en maar hopen dat het verdwijnt in het houtwerk. We kunnen ontslaan dominee Wright als een slinger of een demagoog, net zoals sommigen hebben Geraldine Ferraro, in de nasleep van haar recente verklaringen, afgedaan als herbergen een aantal diepgewortelde raciale vooroordelen.

Maar ras is een onderwerp dat ik geloof dat deze natie kan niet veroorloven om op dit moment te negeren Wij zouden dezelfde fout die dominee Wright maakte in zijn gewraakte preken over Amerika het maken van -. te vereenvoudigen en stereotype en versterken de negatieve naar het punt dat het de werkelijkheid verdraait.

Het is een feit dat de opmerkingen die zijn gemaakt en de problemen die zijn opgedoken in de afgelopen weken is de complexiteit van ras in dit land dat we nooit echt gewerkt door weerspiegelen - een deel van onze vereniging dat we nog moeten perfectioneren. En als we lopen nu, als we gewoon terugtrekken in onze respectievelijke hoeken, zullen we nooit in staat zijn om samen te komen en de uitdagingen, zoals de gezondheidszorg, of onderwijs, of de noodzaak om een goede baan te vinden voor elke Amerikaan op te lossen.

Inzicht in deze realiteit is een herinnering aan hoe kwamen we aan op dit punt. Zoals William Faulkner schreef ooit: "Het verleden is niet dood en begraven. Sterker nog, het is niet eens voorbij." We

Page 7: 031808   obama speech(dutch)

hebben geen behoefte om hier te reciteren de geschiedenis van raciale onrechtvaardigheid in dit land. Maar we moeten onszelf eraan herinneren dat zo veel van de verschillen die er bestaan in de Afro-Amerikaanse gemeenschap vandaag kan rechtstreeks worden teruggevoerd op verschillen doorgegeven van een eerdere generatie die geleden heeft onder de wrede erfenis van de slavernij en de Jim Crow.

Gesegregeerde scholen waren en zijn, inferieure scholen; we hebben nog steeds niet vast hen, vijftig jaar na Brown v. Board of Education, en de inferieure opleiding die ze verstrekt, toen en nu, helpt te verklaren de doordringende prestatie kloof tussen

zwart van vandaag en wit studenten.

Gelegaliseerd discriminatie - waar zwarten werden vermeden, vaak door middel van geweld, bezit van onroerend goed, of leningen niet werden toegekend aan Afro-Amerikaanse ondernemers, of zwart huiseigenaren konden geen toegang tot FHA hypotheken of zwarten werden uitgesloten van vakbonden, of de politie, of brandweer - betekende dat zwarte families niet kon vergaren enige

betekenisvolle

rijkdom nalaten aan toekomstige

generaties. Die

geschiedenis helpt te verklaren de rijkdom en de inkomenskloof tussen zwart en wit, en de geconcentreerde zakken van armoede

die volhardt in zo veel van stedelijke en landelijke hedendaagse gemeenschappen.

Een gebrek aan economische kansen voor zwarte mannen, en de schaamte en frustratie die uit het niet kunnen voorzien in een van de familie, heeft bijgedragen aan de erosie van zwarte gezinnen - een probleem dat welzijnsbeleid voor vele jaren kan zijn verslechterd En het gebrek aan. basisdiensten in zoveel steden zwarte wijken - parken voor kinderen om te spelen in de politie lopen de beat, regelmatige vuilnis pick-up en het opbouwen van code handhaving - alle bijgedragen

Page 8: 031808   obama speech(dutch)

tot het creëren van een cyclus van geweld, bacterievuur en verwaarlozing die ons blijven

achtervolgen.

Dit is de werkelijkheid waarin dominee Wright en andere Afro-Amerikanen van zijn generatie is opgegroeid. Ze groeide op in de late jaren vijftig en begin jaren zestig, een tijd waarin segregatie nog steeds de wet van het land en de gelegenheid was systematisch vernauwd. Opvallend is er niet om hoe veel mislukte in het gezicht van discriminatie, maar hoeveel mannen en vrouwen overwon de

Page 9: 031808   obama speech(dutch)

kansen, hoeveel waren in staat om een manier te maken van geen manier voor mensen zoals ik die zou komen na hen.

Maar voor iedereen die krassen en klauwde hun weg naar een stuk van de American Dream te krijgen, waren er velen die niet te maken - die uiteindelijk werden verslagen, in een of andere

manier, door discriminatie Die erfenis van de nederlaag werd aangenomen. aan toekomstige generaties - die jonge mannen en steeds meer jonge vrouwen die we zien staan op straathoeken of wegkwijnen in onze gevangenissen, zonder hoop of de vooruitzichten voor de toekomst. Zelfs voor die zwarten die wel maken, vragen van ras en racisme, blijven hun wereldbeeld te definiëren in fundamentele manieren voor de mannen en vrouwen van de generatie dominee Wright's, de herinneringen van vernedering en twijfel en angst niet verdwenen zijn;. Noch heeft de woede en de bitterheid van die jaren. Die boosheid soms niet uitgedrukt in het openbaar, voor witte collega's of witte vrienden. Maar het doet vind stem in de kapperszaak of rond de keukentafel. Soms wordt die

woede uitgebuit door politici, tot gin omhoogstemmen langs raciale lijnen, of goed te maken voor eigen een politicus tekortkomingen.

En af en toe het vindt stem in de kerk op zondagmorgen, in de preekstoel en in de kerkbanken. Het feit dat er zoveel mensen zijn verbaasd dat woede in een aantal van dominee Wright's preken horen

herinnert ons gewoon van de oude gemeenplaats dat de meest gesegregeerde uur in het Amerikaanse leven gebeurt op zondagochtend. Die boosheid is niet altijd productief, ja, maar al te vaak het de aandacht afleidt van het oplossen van echte problemen, het houdt ons van vierkant naar onze eigen medeplichtigheid aan onze toestand, en voorkomt dat de Afro-Amerikaanse gemeenschap van het smeden van de allianties die het nodig heeft om te komen tot echte veranderen Maar de woede is reëel,. is krachtig en eenvoudig willen het weg, om het te veroordelen zonder inzicht in zijn wortels, alleen dient om verbreding van de kloof van onbegrip die er bestaat tussen de rassen.

In feite is een dergelijke woede bestaat binnen segmenten van de blanke gemeenschap. De meeste werkende en de middenklasse blanke Amerikanen niet het gevoel dat ze zijn bijzonder bevoorrecht door hun ras. Hun ervaring is de immigrant ervaring - voor zover ze betrekking, niemand heeft gaf ze niets, ze hebben gebouwd vanaf nul. Ze hebben er hard aan hun hele leven gewerkt, vaak alleen om te zien hun werk in het buitenland of hun pensioen gedumpt na een leven van arbeid geleverd. Ze zijn bezorgd over hun toekomst, en voelen hun dromen wegglijden, in een tijdperk van stagnerende lonen en wereldwijde concurrentie, kans komt om gezien te worden als een zero sum game, waarbij je dromen op mijn kosten Dus als ze worden verteld. bus hun kinderen naar een school in de stad, als ze horen dat een Afro-Amerikaanse is een voordeel in de landing een goede baan of een plek in een goede universiteit vanwege een onrecht dat ze zelf nooit heeft begaan krijgt, als ze horen dat hun angsten over criminaliteit in stedelijke buurten een of andere manier geschaad, wrok bouwt na verloop van tijd.

Net als de woede binnen de zwarte gemeenschap, zijn deze wrok niet altijd uitgedrukt in beleefd gezelschap. Maar ze hebben meegeholpen om het politieke landschap voor ten minste een generatie. Woede over het welzijn en de positieve discriminatie geholpen te smeden de Reagan Coalitie. Politici routinematig benut angst voor criminaliteit voor hun eigen electorale doeleinden. Talkshow hosts en conservatieve commentatoren gebouwd hele carrière ontmaskeren valse claims van racisme, terwijl ontslag van legitieme discussies over raciale onrechtvaardigheid en ongelijkheid als louter politieke correctheid of omgekeerd racisme.

Net zoals zwarte woede vaak contraproductief gebleken, zo hebben deze witte wrok afgeleid aandacht van de echte schuldigen van de middenklasse squeeze - een bedrijfscultuur vol van binnen te maken, twijfelachtige boekhoudkundige praktijken, en op korte termijn hebzucht, een in Washington gedomineerd door lobbyisten en speciale belangen; economisch beleid dat de weinige over de vele te bevorderen. En toch, om weg te wensen de wrok van de blanke Amerikanen, om ze te bestempelen als misleide of zelfs racistisch, zonder te erkennen dat ze zijn geworteld in de legitieme zorgen - ook dit verwijdt de raciale kloof, en blokkeert de weg naar begrip.

Dit is waar we nu zijn. Het is een raciale patstelling we al in zitten voor jaren. In tegenstelling tot de beweringen van sommige van mijn critici, zwart en wit, ik heb nog nooit zo naïef om te geloven dat we kunnen krijgen dan onze raciale verdeeldheid in een enkele verkiezing cyclus, of met een enkele kandidatuur - met name een kandidatuur als onvolmaakt als mijn eigen.

Page 10: 031808   obama speech(dutch)

Maar ik heb beweerd een vaste overtuiging - een veroordeling geworteld in mijn geloof in God en mijn geloof in het Amerikaanse volk - dat werken we samen verder gaan dan een aantal van onze oude raciale wonden, en dat in feite hebben we geen andere keuze is dat we moeten gaan op de weg van een meer perfecte unie.

Voor de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap, dat pad betekent het omarmen van de lasten van ons verleden, zonder slachtoffer te worden van ons verleden. Het betekent te blijven op een volle maat van rechtvaardigheid dringen in elk aspect van het Amerikaanse leven, maar het betekent ook binden onze specifieke grieven -. Voor een betere gezondheidszorg en betere scholen, en betere banen - tot de grotere aspiraties van alle Amerikanen - de blanke vrouw worstelt om het glazen plafond, de blanke man, wiens ontslagen, de immigrant probeert zijn familie te voeden breken. En het betekent de volledige verantwoordelijkheid voor eigen leven - door te eisen meer van onze vaderen, en meer tijd doorbrengen met onze kinderen, en het lezen van hen, en hen te leren dat zij weliswaar hun uitdagingen en discriminatie in hun eigen leven, ze nooit moeten bezwijken tot wanhoop of cynisme, ze moeten altijd van mening dat ze hun eigen lot te schrijven.

Ironisch genoeg is dit typisch Amerikaanse - en ja, conservatieve - notie van zelf-hulp gevonden frequente uitdrukking in dominee Wright's preken. Maar wat mijn voormalige voorganger te vaak niet

begrijpen is dat het aanbreken van een programma van zelfhulp ook een geloof dat de samenleving kan veranderen vereist.

De diepe fout van dominee Wright's preken is niet dat hij sprak over racisme in onze maatschappij Het is dat hij zo sprak als onze samenleving was statisch, alsof er geen vooruitgang is geboekt;. Alsof dit land - een land dat heeft het mogelijk gemaakt voor een van zijn eigen leden te lopen voor het hoogste ambt in het land en het opbouwen van een coalitie van witte en zwarte, Latino en Aziatische, arm en rijk, jong en oud - is nog steeds onlosmakelijk verbonden met een tragisch verleden, maar wat we weten -. - wat we hebben gezien - is dat Amerika kan veranderen. Dat is ware genie van deze natie. Wat hebben we al bereikt geeft ons hoop - het lef om te hopen - voor wat wij kunnen en moeten bereiken morgen.

Page 11: 031808   obama speech(dutch)

In de blanke gemeenschap, het pad naar een meer perfecte unie betekent erkenning van de Afro-Amerikaanse gemeenschap, die wat scheelt niet alleen bestaat in de hoofden van de zwarte bevolking, dat de erfenis van discriminatie - en de huidige gevallen van discriminatie, terwijl minder openlijke dan in het verleden - zijn reëel en moeten worden aangepakt Niet alleen met woorden, maar met. daden - door te investeren in onze scholen en onze gemeenschappen; door het afdwingen van onze burgerrechten wetten en het waarborgen van eerlijkheid in ons strafrechtelijk systeem; door het verstrekken van deze generatie met ladders van kans die niet beschikbaar waren voor eerdere generaties. Het vereist dat alle Amerikanen om te beseffen dat je dromen niet hoeft te komen ten koste van mijn dromen, dat het investeren in de gezondheid, het welzijn en de opvoeding van zwarte en bruine en witte kinderen uiteindelijk zal helpen heel Amerika bloeien.

Op het einde, dan, wat wordt genoemd voor is niets meer en niets minder, dan wat de hele wereld de grote religies vraag -. Die we doen Behandel anderen zoals we zelf behandeld willen worden tot ons Laat ons onze broeders hoeder, de Schrift zegt ons. Laten we onze Sister's Keeper. Laat ons zien dat gemeenschappelijke belang we hebben allemaal in elkaar, en laat onze politiek weerspiegelen die geest ook.

Want wij hebben een keuze in dit land. Wij kunnen instemmen met een politiek die rassen divisie, en conflict, en cynisme. We kunnen aanpakken ras alleen als spektakel - zoals we deden in het PB proef - of in het kielzog van de tragedie, zoals we deden in de nasleep van Katrina - of als voer voor het avondnieuws. We kunnen spelen dominee Wright's preken op elk kanaal, elke dag en er over te praten vanaf nu tot de verkiezingen, en maak de enige vraag in deze campagne al dan niet de Amerikaanse mensen denken dat ik een of andere manier geloof of sympathiseren met zijn meest beledigende woorden. We kan bespringen op sommige blunder door een Hillary supporter als bewijs dat ze de race-kaart te spelen, of we kunnen speculeren over de vraag of blanke mannen zullen allemaal massaal naar John McCain in de algemene verkiezingen, ongeacht zijn beleid.

We kunnen dat doen.

Maar als we dat doen, kan ik u zeggen dat er in de volgende verkiezingen, zullen we het hebben over een andere afleiding. En dan nog een. En dan nog een. En niets zal veranderen.

Dat is een optie. Of, op dit moment, in deze verkiezing, kunnen we samen komen en zeggen: "Deze keer niet." Deze keer willen we het hebben over de afbrokkelende scholen die het stelen van de toekomst van de zwarte kinderen en witte kinderen en Aziatische kinderen en Latijns-Amerikaanse kinderen en Native American kinderen. Deze keer willen we het cynisme dat ons vertelt dat deze kinderen niet kunnen leren verwerpen, dat die kinderen die niet op ons lijken zijn van iemand anders probleem. De kinderen van Amerika zijn niet die kinderen, ze zijn onze kinderen, en we zullen niet toestaan dat ze achterop raken in een 21e-eeuwse economie. Deze keer niet.

Page 12: 031808   obama speech(dutch)

Deze keer willen we praten over hoe de lijnen in de Emergency Room zijn gevuld met blanken en zwarten en Hispanics die niet beschikken over de gezondheidszorg; die niet beschikken over de kracht van hun eigen aan de speciale belangen in Washington te overwinnen, maar die kan neem ze op als we het samen doen.

Deze keer willen we het hebben over de luiken molens die ooit voorzien van een fatsoenlijk leven voor mannen en vrouwen van elk ras, en de huizen te koop die ooit toebehoorde aan Amerikanen van elke religie, elke regio, elke gang van het leven. Deze keer willen we praten over het feit dat het echte probleem niet is dat iemand die ziet er niet uit zoals je zou je baan te nemen, het is dat de corporatie je werkt zal het overzeese schip voor niets meer dan een winst.

Deze keer willen we het hebben over de mannen en vrouwen van alle kleuren en geloof die dienen samen, en samen vechten, en samen bloeden onder dezelfde trotse vlag. We willen over hoe u ze mee naar huis te praten van een oorlog die nooit zou moeten ' ve is toegestaan en nooit moeten gevoerd, en we willen praten over hoe we onze vaderlandsliefde tonen door de zorg voor hen, en hun families, en hen de voordelen die zij hebben verdiend.

Ik zou niet worden uitgevoerd voor het presidentschap als ik niet geloof met heel mijn hart dat dit is wat de overgrote meerderheid van de Amerikanen willen voor dit land. Deze vereniging kan nooit perfect zijn, maar generatie na generatie heeft aangetoond dat het altijd kan worden geperfectioneerd. En vandaag, als ik merk dat ik het gevoel twijfelachtig of cynisch over deze mogelijkheid, wat geeft mij het meest hoop is de volgende generatie - de jongeren wiens houding en overtuigingen en openheid voor verandering hebben al geschiedenis geschreven in deze verkiezing.

Er is een verhaal in het bijzonder, dat ik zou willen om u te verlaten met vandaag - een verhaal dat ik vertelde toen ik de grote eer te spreken op de verjaardag van Martin Luther King's in zijn huis kerk, Ebenezer Baptist, in Atlanta.

Er is een jonge, drieëntwintig jaar oude blanke vrouw genaamd Ashley Baia die voor onze campagne georganiseerd in Florence, South Carolina. Ze was bezig om een overwegend Afro-Amerikaanse gemeenschap te organiseren sinds het begin van deze campagne, en op een dag was ze bij een rondetafelgesprek waar iedereen ging rond hun verhaal te vertellen en waarom ze er waren.

En Ashley zei dat toen ze negen jaar oud was, haar moeder kanker kreeg. En omdat ze moest dagen werk missen, ze was los te laten en verloor haar gezondheidszorg. Ze hadden tot het dossier voor faillissement, en dat is wanneer Ashley besloot dat ze iets moest doen om haar moeder te helpen.

Page 13: 031808   obama speech(dutch)

Ze wist dat eten was een van hun meest dure kosten, en dus Ashley overtuigde haar moeder dat wat ze echt leuk vond en wilde echt meer dan iets anders te eten was mosterd en saus broodjes. Want dat was de goedkoopste manier om te eten.

Ze deed dit voor een jaar tot haar moeder werd beter, en ze vertelde iedereen bij de rondetafel dat de reden sloot ze zich aan onze campagne zo was dat ze kon de miljoenen andere kinderen in het land die willen en moeten ook helpen hun ouders te helpen.

Nu Ashley zou hebben gemaakt een andere keuze. Misschien iemand vertelde haar langs de weg dat de bron van de problemen van haar moeder waren zwarten die waren op het welzijn en te lui om te werken, of Hispanics die kwamen in het land illegaal. Maar dat deed ze niet. Ze zocht bondgenoten in haar strijd tegen onrecht.

Hoe dan ook, Ashley klaar is met haar verhaal en dan gaat de kamer rond en vraagt iedereen waarom ze ondersteuning van de campagne. Ze hebben allemaal verschillende verhalen en redenen. Vele brengen een specifieke kwestie. En tenslotte komen ze aan deze bejaarde zwarte man die daar al rustig zitten de hele tijd. En Ashley vraagt hem waarom hij er is. En hij niet brengen een specifieke kwestie. Hij zegt niet de zorg of de economie. Hij zegt niet onderwijs of de oorlog. Hij zegt niet dat hij daar was als gevolg van Barack Obama. Hij zegt gewoon om iedereen in de kamer, "Ik ben hier omdat van

Ashley."

"Ik ben hier vanwege Ashley." Op zichzelf, dat ene moment van herkenning tussen dat jonge blanke meisje en die oude zwarte man is niet genoeg. Het is niet voldoende om de gezondheidszorg te geven aan de zieken, of taken naar de werkloze, of het onderwijs aan onze kinderen.

Maar het is waar we beginnen. Het is waar onze vereniging groeit sterker. En zoals zo vele generaties zijn gekomen om te beseffen in de loop van de twee-honderd en eenentwintig jaar, omdat een groep patriotten ondertekend dat document in Philadelphia, dat is waar de perfectie begint.