2013 PERS april

4
Mechelen, 26 april 2013 PERSBERICHT - Mechelse jeugdraad geeft opnieuw adviezen en neemt het uitgangsbeleid onder de loep onder meer ook naar aanleiding van de commotie over het huurreglement De Mechelse jeugdraad kent de meest productieve periode sinds jaren. Op woensdag 24/4/2013 kwamen wij samen in het congrescentrum Lamot met een 70tal jongeren Opnieuw lanceerden wij 3 adviezen en nemen zij in de toekomst het fuif- en uitgangsbeleid onder de loep, om onder meer te bekijken of er voldoende ruimte is voor studentenclubs om in Mechelen TD’s en cantussen te organiseren. GASBOETES De jeugdraad kwam de voorbije maanden enkele maanden samen waarop ze informatie verzamelden en meningen hoorde. Na dat vele werk heeft de jeugdraad eindelijk een sterk onderbouwd en constructief advies kunnen formuleren. De jeugdraad is van mening dat een stad als Mechelen ook een plek moet zijn waar kinderen, tieners en jongeren zich moeten thuis voelen, moeten kunnen spelen en zich moeten kunnen uitleven. Om die redenen heeft de jeugdraad enkele voorstellen geformuleerd bij de werking van de gasboetes. Concreet doen wij volgende voorstellen. Concreet doen wij de volgende voorstellen - Duidelijke omschrijving van overlast en welke overtredingen in aanmerking zouden komen. Er moet ook een duidelijke link zijn met veroorzaakte schade. De jeugdraad wil hierover graag mee in overleg gaan en bewaken dat kinderen, tieners en jongeren ook gewoon kinderen, tieners en jongeren mogen zijn. Jeugdraad Mechelen Grote Markt 21 2800 Mechelen [email protected]

description

De Mechelse jeugdraad kent de meest productieve periode sinds jaren. Op woensdag 24/4/2013 kwamen wij samen in het congrescentrum Lamot met een 70tal jongeren Opnieuw lanceerden wij 3 adviezen en nemen zij in de toekomst het fuif- en uitgangsbeleid onder de loep, om onder meer te bekijken of er voldoende ruimte is voor studentenclubs om in Mechelen TD’s en cantussen te organiseren.

Transcript of 2013 PERS april

Mechelen, 26 april 2013

PERSBERICHT - Mechelse jeugdraad geeft opnieuw adviezen en neemt het uitgangsbeleid onder de loep onder meer ook naar aanleiding van de commotie over het huurreglement

De Mechelse jeugdraad kent de meest productieve periode sinds jaren. Op woensdag 24/4/2013 kwamen wij samen in het congrescentrum Lamot met een 70tal jongeren Opnieuw lanceerden wij 3 adviezen en nemen zij in de toekomst het fuif- en uitgangsbeleid onder de loep, om onder meer te bekijken of er voldoende ruimte is voor studentenclubs om in Mechelen TD’s en cantussen te organiseren.

GASBOETES

De jeugdraad kwam de voorbije maanden enkele maanden samen waarop ze informatie verzamelden en meningen hoorde. Na dat vele werk heeft de jeugdraad eindelijk een sterk onderbouwd en constructief advies kunnen formuleren. De jeugdraad is van mening dat een stad als Mechelen ook een plek moet zijn waar kinderen, tieners en jongeren zich moeten thuis voelen, moeten kunnen spelen en zich moeten kunnen uitleven. Om die redenen heeft de jeugdraad enkele voorstellen geformuleerd bij de werking van de gasboetes. Concreet doen wij volgende voorstellen.

Concreet doen wij de volgende voorstellen- Duidelijke omschrijving van overlast en welke overtredingen in aanmerking zouden

komen. Er moet ook een duidelijke link zijn met veroorzaakte schade. De jeugdraad wil hierover graag mee in overleg gaan en bewaken dat kinderen, tieners en jongeren ook gewoon kinderen, tieners en jongeren mogen zijn.

- Meer communicatie en preventie over waarvoor je eventueel boetes zou kunnen krijgen. - Wij ijveren voor een pedagogisch optreden van diegene die de vaststellingen doet.

Eventueel deze personen een opleiding geven hoe zij pedagogisch kunnen optreden.- Behouden van NERO voor minderjarigen omdat er net zoveel aandacht is voor het kind

en de tiener.- Meer bemiddeling, alternatieve en voorwaardelijke straffen voor jongeren tot en met 25

jaar. - Oorzaken van de overtredingen aanpakken. De jeugdraad wil in deze graag jaarlijks een

overzicht van alle gasboetes aan jongeren waarop de eventuele hotspots binnen de stad worden aangeduid. Zodat de oorzaken eventueel verholpen kunnen worden, dit kan kaderen in een overleg met het beleid en de politie.

- Geen uitbreiding van het aantal boetes door de aanpassingen in de wet die het makkelijker maken om gasboetes uit te schrijven en zeker geen quota’s voor het uitschrijven van een minimum aantal boetes.

- Niet-politieagenten de bevoegdheid NIET geven om gasboetes uit te schrijven.

Jeugdraad Mechelen Grote Markt 21 2800 [email protected]

Het volledige advies kan u vinden op http://issuu.com/jeugdraadmechelen/docs/2013_adviesgasboetes

OPENBARE TOILETTEN

De Mechelse jeugdraad is bezorgd om het aantal openbare toiletten dat in onze stad aanwezig is. Momenteel zijn er openbare toiletten die enkel toegankelijk zijn tijdens de openingsuren (bibliotheek, musea, stadhuis, wijkhuizen...) en kan er ook gebruik gemaakt worden van de toiletten in de ondergrondse parkings van de Veemarkt en de Grote Markt, echter zonder signalisatie en met het nodige gedoe om het vinden van de sleutel. We zijn overtuigd van de nood aan openbare toiletten onder andere om wildplassen tegen te gaan of de wildplassers alleszins een alternatief aan te bieden. Op deze manier kan een gasboete beter verantwoord worden, de wildplasser kiest er dan immers zelf voor om bewust niet op het alternatief in te gaan. Voor de Mechelse jeugdraad is het belangrijk dat deze toiletten niet alleen plaspunten zijn die toegankelijk zijn voor mannen maar ook voor vrouwen, kinderen en gehandicapten.

Het volledige advies kan u vinden op http://issuu.com/jeugdraadmechelen/docs/2013_adviesopenbaretoiletten

DOUANEPLEIN ONTWIKKELEN TOT EEN JONGERENZONE

De Mechelse jeugdraad is blij met het feit dat in het Mechelse bestuursakkoord het douaneplein wordt benaderd als jongerenzone. We juichen elke plek waar jongeren hun ding kunnen doen helemaal toe. De jeugdraad heeft toch enkele kleine opmerkingen waar nu al rekening mee gehouden kan worden om dit project te realiseren.

Het volledige advies kan u vinden op http://issuu.com/jeugdraadmechelen/docs/2013_adviesdouaneplein

CLUB KAMIKAZE EN HET HUURREGLEMENT

Naar aanleiding van de commotie die dinsdag ontstaan is rond het nieuw huurreglement van Club Kamikaze besprak de jeugdraad dit op de Algemene Vergadering. Helaas waren geen van de studentenclubs aanwezig die hun bezorgdheid hebben geuit.

Uit de bespreking bleek dat het te vroeg is om een advies te formuleren. Zo zijn er enkele misverstanden over de gevraagde prijzen in Perron M en Club Kamikaze en zo kunnen individuele jongeren wel degelijk terecht in Club Kamikaze. Op dezelfde moment gaven de jongeren die actief zijn in Club Kamikaze aan dat er gemiddeld al 3 tot 4 optredens doorgaan per week, georganiseerd door en voor jongeren en dat het nu lijkt alsof zij in de open brief vergeten werden.

De jeugdraad heeft de traditie om goed geïnformeerde en onderbouwde constructieve adviezen te formuleren die rekening houden met alle betrokkenen. De jeugdraad startte eerder dit jaar al met een werkgroep rond het fuifbeleid. De komende maanden wil de jeugdraad dan ook verder het fuif- en uitgangsbeleid van de stad onder de loep nemen. De jeugdraad wil daarom alle jongeren en dus

Jeugdraad Mechelen Grote Markt 21 2800 [email protected]

zeker ook de studentenclubs uitnodigingen om deel te nemen aan dit overleg en samen tot een stevig advies te komen dat rekening kan houden met alle bekommernissen. Iedereen mag uiteraard open brieven schrijven en de jeugdraad wil met die bezorgdheden dan ook aan de slag gaan op een constructieve manier zodat ze een partner kunnen zijn en blijven voor het beleid.

De jeugdraad is de officiële adviesraad voor Stad Mechelen over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Mechelen aanbelangen. Wij zorgen ervoor dat de stem van kinderen en jongeren tot bij beleidsmakers reikt en verdedigen de belangen van jeugdwerkorganisaties in Mechelen. Het schepencollege moet het advies van de jeugdraad vragen telkens zij beslissingen willen nemen die invloed hebben op kinderen en jongeren. Maar de jeugdraad brengt ook op eigen initiatief advies uit. In commissies, werkgroepen en op andere bijeenkomsten bereiden we standpunten en adviezen voor. Zo kan iedereen rekening houden met de wensen en noden van de Mechelse jeugd en de belangen van het jeugdwerk. En dit met één specifiek doel: het beleid in onze stad en ver daarbuiten jeugdvriendelijker maken. Elke jongeren kan met een vraag of een advies over wat die jongere of eventueel zijn groep of vereniging zou aanbelangen. Zij kunnen mailen op [email protected], naar www.jeugdraadmechelen.be surfen of kom naar 1 van onze vergaderingen.

Voor meer informatie kan u mij steeds contacteren.

Sander DemeesterVoorzitter Jeugdraad Mechelen0495 31 07 79

Jeugdraad Mechelen Grote Markt 21 2800 [email protected]