Parochieblad april 2013

36
JAARGANG 2 - NUMMER 4 - APRIL 2013 DE VERBINDING MAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

description

De Verrijzenis PArochie - Ulft

Transcript of Parochieblad april 2013

Page 1: Parochieblad april 2013

JAARGANG 2 - NUMMER 4 - APRIL 2013

DE VERBINDINGMAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

JAARGANG 2 - NUMMER 3 - MAART 2013

Page 2: Parochieblad april 2013

2

Colofon: Het PastoresteamE-mail: [email protected]

Drs. J.G.M. (Hans) Pauw, VicarisWaarnemend pastoor, tel.: 06-30162927E-mail: [email protected]

C.G.J. (Cor) Peters, diakenOpbouwwerk, tel.: 06-51036579E-mail: [email protected]

J. (Jan) M. van Heugten, diaken Diaconie, tel.: 06-45155929E-mail: [email protected]

A.E. (Guus) van der Ploeg, pastoraal werkerCatechese, tel: 06-13697367E-mail: [email protected]

M.A. (Marcel) Smits, priester pastorLiturgie, tel.: 0315-346020E-mail: [email protected]

Centraal secretariaat De Verrijzenis ParochieBezoekadres : Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR UlftTel.: 0315-342044 Openingstijden: maandag, woensdag, donderdag envrijdagochtend van 9.00 tot 11.30 uur.E-mail: [email protected]: www.deverrijzenisparochie.nl

De PastoraatsgroepenVoor het cluster Silvolde-Varsseveld-Dinxperlo-Breedenbroek:Miep Brus 0315-651459Gerard Hollander 0315-651288Jozef Oostveen 0315-329339Annie Pastoors 0315-328600E-mail: [email protected]

Voor het cluster Gendringen-Megchelen-Netterden:Ans Erinkveld 0315-681851Gilbert Esser 06-51606075Leo Mecking 0315-377658E-mail: [email protected]

Voor het cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten-Azewijn:Vacant

Het Bestuur van De Verrijzenis Parochiedrs. J.G.M. (Hans) Pauw voorzitterAntoon Koster vice-voorzitterVacature secretarisVacature penningmeesterJan Boland werkveld kerkbalans en begraafplaatsen Willy Aalders werkveld gebouwenTon Lankveld werkveld gebouwenReinier Helmreich werkveld personeel en vrijwilligersorganisatie E-mail: [email protected]

Inhoudsopgave

2 Colofon, inhoudsopgave3 Habemus Papam Paasgedachte4 Vorming & Toerusting5 Avond voor werkzoekenden, Avond van de dialoog6 De deuren gaan open Geloofsgesprek in je uppie gaat niet lukken7 De dag der verrijzenis Vieringen in de Geest van Taizé8 Maria Bedevaart Banneux9 Bloesembedevaart terug in Renkum10 Dienares Gods Dorothea Visser12 Liturgisch rooster14 Liturgisch rooster doordeweekse vieringen Dooprooster15 Geloofsgemeenschap H.H. Petrus en Paulus Ulft16 Radio Maria Spiritueel café met Kees Pannekoek17 Nieuwe wegen voor de toekomst21 Geloofsgemeenschap H. Antonius van Padua22 Geloofsgemeenschap H.H. Martelaren van Gorkum22 Geloofsgemeenschap H. Mattheus 23 Geloofsgemeenschap H. Mauritius24 Geloofsgemeenschap H. Laurentius25 Geloofsgemeenschap De Goede Herder27 Geloofsgemeenschap H.H. Petrus en Paulus Breedenbroek29 Geloofsgemeenschap H. Martinus Gendringen32 Geloofsgemeenschap H. Martinus Megchelen Geloofsgemeenschap H. Walburgis33 Kleurplaat34 VNB reis naar Rome36 Adresgegevens

Heeft u ook kopij van uw geloofsgemeenschap voor de Verbinding?Stuur dat dan a.u.b. tijdig naar de redactie.Het mailadres staat hierboven.De kopij dient binnen te zijn vóór 10 april 2013.

De redactie bestaat uit vertegenwoordigers van de drie clusters, te weten:Frans van Vliet Cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten en AzewijnFrank Vinkenvleugel: Cluster Silvolde, Varsseveld, Dinxperlo en BreedenbroekTheo Wissing Cluster Gendringen, Megchelen en NetterdenCor Peters: Pastoresteam Joyce Lukassen-Overbeek SecretariaatE-mail: [email protected]. naam geloofsgemeenschap.

Page 3: Parochieblad april 2013

PAASGEDACHTE

3

Een parochiaan vroeg om onderstaande tekst. Ze zei: die zou je toch aan iedereen gunnen? Vandaar!

Ik vroeg aan God me de weg te wijzen naar het beloofde land.God zei: “Nee, het hoort bij het leven die weg te vinden.Wel wil ik met je mee zoeken…”.

Ik vroeg aan God om mijn trots weg te nemen.God zei: “Neen. Het is niet aan Mij om die weg te nemen.Het is aan jou om hem op te geven.”

Ik vroeg aan God om me geduld te geven.God zei: “Neen. Ongeduld is het gevolg van bezorgdheid.Geduld wordt beoefend. Het wordt verdiend.”

Ik vroeg aan God om me gelukkig te maken.God zei: “Neen. Gelukkig worden is jouw levenstaak.Ik wil je wel mijn zegen geven.”

Ik vroeg aan God om me voor ziekte en pijn te behoeden.God zei: “Neen. Pijn geduldig verdragen doet groeien.Dat kan je dichter bij Mij brengen.”

Ik vroeg aan God om me geestelijk te doen groeien.God zei: “Neen. Groeien is iets dat uit jezelf moet komen.Ik zal je wel snoeien zodat je beter vruchten draagt.”

Ik vroeg aan God om te helpen om zoveel van mensen te houden als Hij van mij houdt.En God glimlachte en zei: “Ah, ik hoor het…, je hebt het begrepen.”

Zalig Pasen! Guus van der Ploeg, pastoraal werrker

HABEMUS PAPAM

Midden in de Veertigdagentijd werden we verblijd met het bericht, dat ‘we’ een nieuwe paus hebben.

Franciscus, wil je nog een mooiere naam!

Naar oud bijbels gebruik is je naam tegelijk je levens-program. Dat belooft dan heel wat.

Franciscus kon zich losmaken van z’n verleden en in alle eenvoud andere wegen gaan.

Zo ontdekte hij het Leven.

Zou dat ook het program zijn van onze nieuwe paus?

In onze dagen is er heel wat verleden naar boven geko-men en gehaald.

Zou deze pausverkiezing het teken zijn, dat we als Kerk dat verleden kunnen loslaten (zonder het te vergeten, het blijft immers deel van hoe en wat we geworden zijn?).

Je naam als program. Zouden we als geloofsgemeenschap onze naam- De Verrijzenis Parochie -als toekomstperspectief kunnen gaan zien? Opstaan en kiezen voor een parochieleven met elkaar?

Moge onze nieuwe ‘opperherder’ ons inspireren tot daden van geloof in Leven!

Namens het pastoraal team,Guus van der Ploeg, pastoraal werker

Page 4: Parochieblad april 2013

4

VORMING & TOERUSTING

Het heeft V&T de afgelopen maand niet meegezeten. Maar liefst 2 activiteiten konden niet doorgaan. Zo was er geen animo voor het Hongerdoek schilderen. En de avond rond Huub Oosterhuis moesten we moest plaats maken voor een andere activiteit.Veel belangstelling was er voor Dora Visser. Ruim 40 mensen waren er in de Witte Kerk in Gendringen voor het verhaal van Peter van Toor en zijn lichtbeelden. Dat Ben Oude Elberink een toegift gaf over de stand van zaken rond de zalkig-verklaring van Dora Visser, was mooi meegenomen.

Tussendoor organiseerden we als werkgroep aan het begin van der Goede Week nog een mooie avond rond het Lij-densverhaal: ‘Passie in de huiskamer’. Het verhaal werd eigentijds verteld door Bart Rishavi. Zangers en zangeressen van de Musical productie Gaanderen zongen uit de Rockopera Jesus Christ Superstar. Bij het drukken van dit blad was het nog geen palmzondag geweest. Dus….In de komende maand kunt u naar een mooie avond Verteltheater over de wijze Mong ko-men. Ilse Roelofsen speelt de voorstelling. Ook is het weer tijd voor een film: Almanya - Willkommen in Deutschland. Verder een extra avond vilten!

Hieronder vindt u de uitgebreide informatie.

Graag wijs ik alvast even op de dagtrip naar Deventer. Met de oud-dominee van Gendringen Cees de Gooijer gaan we in de stad op zoek naar Groene Mannen. Verder staat er ook een gesprek met Vicaris Ronald Cornelissen gepland. In hert volgende blad krijgt u meer info.

NR. 15 Verteltheater…verhalen van Mong Een ontroerend, inspirerend, lief, wijs verhaal van alle tijden en alle landen, verteld door Ilse Roelofsen.Ongeveer 800 jaar geleden wordt Mong geboren in Samarkand, een eeuwenoude stadin Centraal-Azië. Deze stad is een knooppunt van karavaanroutes, die oost en westmet elkaar verbinden. Reizend over deze karavaanwegen ontmoet hij allerlei mensen ensituaties, die hem helpen bij zijn zoektocht naar inzicht in de belangrijke levensvragen.Hij verwerkt zijn antwoorden in verhalen. Die zijn schijnbaar eenvoudig, maar met diepgang voor wie ze binnen laat komen.Mong is nog steeds zeer actueel, want ieder mens en iedere cultuur wordt steeds weergeconfronteerd met dezelfde dilemma's van goed en kwaad, mooi en lelijk. Mongs verhalen zijn op diverse manieren te beluisteren: als interessante, soms humoristische anekdotes of als verhalen met een boodschap.De ervaringen en levenslessen van Mong zijn naverteld door Hendrick Vannek en door Ilse Roelofsen bewerkt tot een mooie vertelvoorstelling. De voorstelling duurt 60 minuten.Na afloop gaan we in gesprek.Datum : dinsdag 11 april 2013Plaats : Witte Kerk, GendringenTijd : 20.00 uurKosten : € 5,- Begeleiding : Lies VisscherOpgave : Lies Visscher: 0315-341052 of [email protected]

Nr. 16 Film: Almanya - Willkommen in DeutschlandWe kijken samen naar een plezierige film van Yasemin Samdereli, die het script schreef met haar zus Nesrin Samdereli, over de drie generaties Turkse emigranten in Duitsland en over wat er gebeurt wanneer twee werelden elkaar ontmoeten. Een charmante en vlotte film met uitstekende acteerprestaties, die alles in zich heeft een grote hit te worden.Na afloop praten nog wat over na.Datum : woensdag 24 april 2013Plaats : Petrus en Pauluskerk, Kennedyplein, UlftTijd : 19.30 uurKosten : eigen bijdrage Begeleiding : Lies VisscherOpgave : Lies Visscher: 0315-341052 of [email protected]

Page 5: Parochieblad april 2013

5

VORMING & TOERUSTING

Extra avond vilten!Door gastvrouw Ineke van Stiphout zal weer een fijne avondgeorganiseerd worden in haar atelier aan huis.Het thema van deze avond is "Meimaand-bloeimaand". Door middel van het vilten, een gedicht/verhaal en overpeinzing zullen we stilstaan en ons "verwonderen" over de bloei en waarom ons dit zo diep raakt.We vilten om glas en maken een vaasje voor een klein boeketje of enkele bloem.De heerlijk geurende lelietjes van dalen zijn in de meimaand volop te vinden en hiervoor bijv. heel geschikt.Datum: woensdagavond 1 meiTijd: 19.30 - 22.00 uur.Plaats: Ompertsestraat 17 7045 AJ AzewijnBegeleiding: Ineke van StiphoutEigen bijdrage: 12 euro, dit is inclusief alle materialen, ook glas, en zelfgemaakt lekkers met koffie/thee.Opgeven: 0314-652547 of [email protected] voor 24 april.

Op 5 maart jl. organiseerde de Raad van Kerken Oude IJsselstreek een inloopavond voor werkzoekenden in de Riet-borgh in Terborg. Het belangrijkste doel van de avond was om werkzoekenden met elkaar in gesprek te brengen over werkloosheid en het zoeken naar nieuw werk. Hoewel de werkloosheidscijfers nog steeds stijgen, hebben veel werklozen het gevoel er alleen voor te staan. Door de ontmoeting met elkaar aan te gaan, kan dit gevoel van isolement doorbroken worden. Een tweede doel was om informatie te geven over uitkeringen, opleidingen, coaching….hoe zoek ik met succes naar nieuw werk?Er waren zo’n veertig mensen afgekomen op deze avond. Allereerst stond een gesprek in kleine groepen op het pro-gramma. Na een kort voorstellingsrondje werden ervaringen uitgewisseld en werden de vragen die leefden geformuleerd. Er waren enkele vragen bij over de hoogte van de WW-uitkering, nadat je een periode nieuw werk hebt gehad met een lager loon dan wat je met je oude baan verdiende. En er waren ook vragen bij over de hulp die UWV en ISWI kunnen bieden bij het zoeken van nieuw werk, over de mogelijkheden van scholing met behoud van uitkering etc… Tot slot kwamen twee sprekers uit het bedrijfsleven naar voren. Elise Ruesink vertelde iets over het bedrijf Kramp dat onderdelen voor landbouwmachines verhandelt. Ze vertelde over de selfmade man Kramp en over de bedrijfscultuur die mensen centraal stelt. Ook oudere mensen maken bij Kramp een kans op werk. Ze benadrukte, dat een actieve houding en eigen initiatief door werkgevers wordt gewaardeerd. Het ‘netwerken’ is hierbij van groot belang. Dit benadrukte ook Karin ter Horst van personeelsdienst Symbus. Zij raadde de aanwezigen aan om zich af te vragen: ‘wat kan ik en wat wil ik?’ en vervolgens ‘Wil ik wat ik kan en kan ik wat ik wil?’ en tenslotte: ‘Is het haalbaar wat ik wil?’ Wie weet wat hij wil en kan, komt beter over bij het zoeken van werk. Het gebruik maken van je netwerk van ex-collega’s, klasgenoten, buren, vrien-den, familieleden enz… is van groot belang. Roep het van de daken dat je werk zoekt en wat je wil, daarmee bereik je meer dan je werkloosheid dood te zwijgen. Werkloosheid is geen schande, het overkomt je. Het algemene gevoel was, dat het een geslaagde avond was. En het ziet er naar uit, dat dit soort avonden voorlopig nog in een groeiende behoefte zal voorzien. Kor Datema.

Boeiende “Avond van de Dialoog”Op woensdag 6 maart jl. heeft de vijfde “Avond van de Dialoog” plaatsgevonden in wijkcentrum “De Lichtenberg” in Sil-volde. De avond was georganiseerd door de Raad van Kerken i.s.m. de moskeeën van Ulft en Terborg en Fidessa in het kader van het gemeentelijke project “Kleurrijk”, dat bedoeld is om mensen uit verschillende culturen met elkaar in contact te brengen. De avond was heel goed bezocht: er moesten stoelen bij worden gezet!Deze keer was gekozen voor het thema “Diaconie”. Inleiders waren Harrie Scharrenborg, diaconaal medewerker van het bisdom Utrecht en Yussuf Celik, student religieuze wetenschappen aan de VU in Amsterdam. Zij maakten in hun inleiding aan de hand van teksten uit de bijbel en de koran duidelijk, dat wij allen de opdracht hebben om zorg te hebben voor de zwakkeren in onze omgeving. Zowel bij christenen als bij moslims is dit een fundamenteel onderdeel van het geloof. De manier waarop er in de praktijk mee wordt omgegaan, verschilt echter. Bij moslims is het allemaal veel informeler en ad hoc. Bij de christenen is het veel meer gestructureerd in organisaties en werkgroepen. Hierover ontstond na de inleiding een levendige discussie, waarbij vooral duidelijk werd, dat we meer overeenkomsten hebben dan verschillen. Na afloop ging iedereen weg met een goed gevoel. Het was een waardevolle avond en het was goed elkaar weer wat beter te hebben leren kennen. H. Belterman (Raad van Kerken)

GOEDBEZOCHTE AVOND VOOR WERKZOEKENDEN EN AVOND VAN DE DIALOOG

Page 6: Parochieblad april 2013

6

DE DEUREN GAAN OPEN

Fijn dat je er bent!

Je hoort het regelmatig: “Fijn dat je er bent.”Maar, is het dat werkelijk? Is dat voldoende, of hebben we behoefte aan meer dan die ene zin. Als dat alles is wat we te zeggen hebben, dan is het wel wat magertjes. “Fijn, dat je er bent.”Fijn voor wie? En waarom?Als het alleen maar bij deze woorden blijft, als er geen extra lading in zit, dan zijn het slechts loze woorden, uit-sluitend bedoeld als beleefdheidsgroet.“Fijn, dat je er bent” vraagt om inhoud; het vraagt om een houding van: “Ik stel belang in jou en omgekeerd vraag ik om belangstelling van jou voor mij.”Het moet je de ruimte bieden om gast te zijn, om jezelf te kunnen zijn, om je verhaal kwijt te kunnen of, om gewoon maar stil te zijn. In de vorige Verbinding stond een artikel met als titel: “We zetten de deuren open.”Daarin werd u op de hoogte gebracht van de plannen om direct na Pasen te starten met een open deur project, bedoeld voor mensen, oud of jong, gelovig of niet gelovig, die behoefte hebben aan een gesprek, aan een kop koffie of thee; mensen die gewoon de dagelijkse sleur even wil-len ontvluchten, of die even niet alleen willen zijn.Het artikel werd afgesloten met de toezegging dat we u op de hoogte zouden brengen van het moment waarop we de deuren daadwerkelijk open zetten.

Welnu, het is zover. We starten op donderdag 18 april, ’s morgens om 9.30 uur.Voor dit moment is heel bewust gekozen. Het tijdstip ligt kort na het feest van Pasen; het feest van de verrijze-nis van onze Heer Jezus Christus. Op die dag ook is het christendom begonnen met wortel schieten. In de ver-rijzenis van Christus zit de opdracht aan ieder van ons om samen te gaan werken aan een wereld waar het goed toeven is voor iedereen, kortom om er te zijn voor elkaar. “Hebt elkaar lief, zoals ik u lief heb.” Het gaat er om dat we mens worden aan elkaar; dat je door elkaar wordt geraakt. Het gaat er om dat je voldaan raakt in de ontmoeting met elkaar.

Deze opdracht zit ook in de naam van onze Verrijzenis Parochie. Kan het nog mooier?

We gaan dus beginnen op donderdag 18 april a.s. Dat doen we officieel, met de nodige toeters en bellen. Hoe het project gaat heten, blijft nog even geheim. Bij de start zal de naam bekend gemaakt worden. En vervolgens staan de deuren van de kerk van de H.H. Petrus en Paulus in Ulft elke donderdag open,’s morgens van 9.30 uur tot 12.00 uur.Koffie en thee staan klaar. Als u er even uit wilt, of als thuis de muren op u afkomen, weet dan dat u welkom bent. U hebt de mogelijkheid om wat te lezen, of misschien is er wel iemand waarmee u een kaartje kunt leggen en wie weet wat nog meer. Ook hier geldt het gezegde: “De klant is koning.”

Als we elkaar werkelijk kunnen ontmoeten, dan kunnen we met recht zeggen:

“Fijn dat je er bent”

Namens de ontvangstgroep,Cor Peters, diakenWim Evers

In een eerdere Verbinding heb ik u en jullie uitgenodigd om samen te lezen in en te praten over een boekje over onze geloofsbelijdenis. Ik heb er 4 avonden in april voor gereserveerd. Misschien is dat wel wat veel en kan het in minder. Maar dat zou ik dan graag merken door meerdere opga-ven. Tot nu toe heeft één parochiaan zich als geïnteres-seerde gemeld. Zonder nu dwingend te willen zijn, komt bij mij wel de vraag op: zou die ene parochiaan nou echt de enige zijn die plezier heeft in het samen praten over wat we nou eigenlijk geloven? We hopen toch van niet.

Daarom nogmaals deze uitnodiging om mee te doen! Een geloofsgesprek in je uppie lukt immers niet! De geplande data zijn: 4-9-11 en 15 april om 19.30 uur. Maar misschien besluiten we samen wel tot minder avonden. We komen samen in de Petrus en Pauluskerk in Ulft.

Dan lezen we de brochure die is uitgegeven in het kader van het Jaar van het Geloof.

Laten we er werk van maken!

Guus van der Ploeg, pastoraal werker, 0613697367 of [email protected]

GELOOFSGESPREK IN JE UPPIE LUKT NIET

Page 7: Parochieblad april 2013

7

DE DAG DER VERRIJZENIS VIERINGEN IN DE GEEST VAN TAIZÉ

Als de paasvreugde zou verdwijnen..

De acht dagen die volgen op de paasnacht vormen één groot feest van de opstanding. Christenen zijn ten leven gewekt, zo zegt Paulus (kol. 3) Zoek dan ook wat boven is, daar waar Christus zetelt aan Gods rechterhand. Zet uw zinnen op wat boven is, niet op het aardse. Opstaan en werkelijk leven gaan in het licht van de Ver-rezen Heer. Daar mag je vol van worden. Maar wat als de zin voor het feest zou vervagen? Frère Roger, de stichter van de oecumenische gemeenschap van Taizé, zoekt naar antwoorden op die vraag. Hij schrijft in de "bronnen van Taizé":

Als wij op een goede morgen wakker zouden worden in een functionele samenleving, die in hoge mate gemechaniseerd is, maar waar innerlijk leven uitgeblust is...Wetenschap en techniek zijn onmisbaar om de aarde be-woonbaar te maken. Maar als we daarbij het vertrouwen van het geloof en een gevoelig inzicht zouden vergeten, die van levensbelang zijn om de toekomst van de mensenfamilie op te bouwen....Waar kunnen we overvloed van innerlijk leven vandaag halen, als de geest van vreugde uit de unieke gemeenschap van het lichaam van Christus, zijn Kerk, zou verdwijnen, en als de moederlijkheid van de kerk vervangen zou worden door morali-serende woorden?Als wij een kinderlijk vertrouwen in de eucharistie en in het Woord van God zouden verliezen...Als de gebeden van christenen alleen maar woorden zouden zijn die uit gewoonte gezegd worden, zonder ruimte te laten voor intuïtie, poëzie en de aanbiddenswaardige aanwezigheid van de Opgestane...

Dat verlangen naar de vreugde van Pasen en het nieu-we leven vieren we in de gebedsdienst in de traditie van Taizé op de achtste dag van Pasen.Weet u welkom om samen te zingen, te bidden en mediteren rond Gods Woord op zondagmiddag 7 april a.s. om 17.00 uur, in de protestantse kerk van Silvolde. Na de viering is er weer gelegenheid elkaar te ontmoeten, er is koffie en thee.

Voor informatie over Taizé: www.taize.fr/nl

De oecumenischewerkgroep ‘Taizé’

Corrie PapaenborgJoop Kraan en Cor Peters(schrijver dezes)

Zie!Maria Magdalena loopt door de straten, met kostbare balsem onder haar mantel geborgen. Zij denkt aan het graf. Haar ziel leeft nog altijd in de gebeurtenissen van drie dagen geleden. Sinds vrijdag-avond opende zich een gaping in wereld en tijd. Er is niets, er kan niets meer geschied zijn sinds de steen voor de grafingang rolde. De balseming was niet keurig genoeg! Nu zal zij ze voortzetten en volmaken.

Salome en Maria van Cleophas volgden op zeer grote afstand. Die vrouwen hadden gisteravond, na het einde van het Paasfeest, aromaten gekocht om Jezus te balse-men .Zij trekken naar het graf en worden hoe langer hoe treuriger. Zij voelen zich zo eenzaam en onmachtig in die drukke straten.

Zij naderden Jezus’ graf. De vrees voor ’t volk verminderde, toen de poort van Ephraim in ’t zicht kwam. Maar nu bekroop hen een andere vrees: “Wie zal ons de steen afwentelen?” zei de een tot de ander. Op Magdalena vestigden zij hun hoop.

De poort stond wijd open.Magdalena was binnengeraakt; zij zal bij het graf zijn.Geruster stappen ze binnen. Tussen de struiken zien ze een paar lansen en helmen liggen.Zij treden behoedzaam vooruit. Niemand! Maar de zware steen ligt omver gevallen en het graf staat open.Zou Magdalena?...Maar ze had er toch de tijd niet toe…Weer aarzeling en vrees….De twee vrouwen hervatten moed, buigen en gaan de voorkamer van het graf binnen…..Doch schichtig komen ze weer naar buiten gevlucht, la-ten reukwerk en specerijen in de steek en ijlen de hof uit.Even buiten de poort botsen ze haast op een witte ge-stalte, die hun de weg verspert. Bevende zien ze er naar op en vallen neer op de grond.

Zij hebben Hem herkend; zij kussen zijn voeten en horen diepgebogen zijn welbekende stem hun rustig toespre-ken.

“Vreest niet; gaat, boodschapt mijn broeders, dat ze naar Galilea moeten gaan; daar zullen ze Mij zien.”( Matth.XXVIII,10)

Uit het boek: Jezus door Cyriel Verschaeve.

Page 8: Parochieblad april 2013

8

MARIA BEDEVAARTSOORD BANNEUX BELGIËBanneux (ook wel Banneux Notre-Dame) is een dorp bij Louveigné in de Belgische provincie Luik. Banneux is een bekend Mariabedevaartsoord.Het bedevaartsoord ontstond nadat de twaalfjarige Mari-ette Beco (25 maart 1921 - 2 december 2011) verklaarde dat Maria haar tussen 15 januari en 2 maart 1933 acht keer was verschenen en dat Maria zich toen de Vierge des Pauvres ("Maagd van de Armen") had genoemd.Ook zou zij om de bouw van een kapel gevraagd heb-ben; deze werd nog in hetzelfde jaar op de plaats van de Mariaverschijningen, de voortuin van het huis van de familie Beco, gebouwd en ingezegend. Haar verklaringen werden tussen 1935 en 1937 door een bisschoppelijke commissie onderzocht. Vanaf 1948 bouwde men aan een basiliek. Op 19 maart 1942 gaf bisschop Mgr. Kerkhofs van Luik toestemming tot de verering van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux en op 22 augustus 1949 bevestigde hij het bovennatuurlijk karakter van de verschijningen, waarna in 1952 de erkenning door het Vaticaan volgde. Beco trad later in het huwelijk en leidde een eenvoudig familiaal leven. Banneux groeide uit tot een drukbezocht bedevaartsoord.Het wordt jaarlijks door zo'n 700.000 pelgrims bezocht. Er bevindt zich een bron, die door Maria aan Mariëtte getoond is, waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven.In 1985 werd Banneux bezocht door Paus Johannes Paulus II.

Ook in het jaar 2013 worden er weer vanuit het Bisdom in de diverse regio’s, zo ook in onze regio, Regio-Oost, vijfdaagse bedevaarten naar de Maagd der Armen in Banneux N.D. georganiseerd. De eerste gelegenheid is:Zaterdag 25 mei tot en met woensdag 29 mei 2013

Voor wie is deze reis bestemd? Deze vijfdaagse bedevaart is speciaal voor zieken en ouderen. De organisatie, door inzet van vele vrijwilligers, is zodanig dat de bedevaartganger optimaal aan alle activiteiten mee kan doen. Hoe gaan we er heen en wat kost het?De reis wordt gemaakt per bus en de deelnamekosten bedragen rond de 300,--. Euro. In dit bedrag zijn de kos-ten van heen- en terugreis en ook de kosten van verblijf en begeleiding inbegrepen. Aanmelden of informatieu kunt zich voor deze vijfdaagse bedevaart aanmelden of informatie verkrijgen bij: Annie Wolters, tel. 0316-226925Maria van Gessel, tel. 0314-345456Maria Ebbers, tel. 0315-327586

VIJFDAAGSE BEDEVAART NAAR BANNEUX

Page 9: Parochieblad april 2013

9

Bedevaartprogramma Renkum 2013- Bloesembedevaart: zondagmiddag 7 april. De vernieuwde versie van de aloude ‘Bloesembedevaart’. Aanvang om 15.00 uur met gebedsdienst, aansluitend bloesemprocessie, einde uiterlijk 17.00 uur

- Meibedevaart: dinsdag 28 mei.Speciale accommodatie en aandacht voor zieken. Volop ruimte voor rolstoelen en bedden. Aanvang Eucharistieviering om 10.00 uurhoofdcelebrant is hulpbisschop Hoogenboom van het Aartsbisdom Utrecht. Aansluitend koffie en persoonlijke ziekenzegen. Na de lunch processie met de kinderen en afsluiting met lof om 15.00 uur. Opgave vooraf en vergoeding voor on-kosten (lunch e.d.) gewenst. Meer informatie: www.mariavanrenkum.nl.

- Sacramentsdag: zondag 2 juni. Plechtig lof om 15.00 uur met aansluitend sacraments-processie tot ongeveer 16.30 uur.

- Hoogfeest Maria Tenhemelopneming:donderdag 15 augustus. Plechtige Eucharistieviering om 19.00 uur met aansluitend lichtprocessie. Hoofdcelebrant hulpbisschop Woorts van het Aartsbisdom Utrecht.

- Gelderse bedevaart: zondag 20 oktober. Mariahulde, rozenkransgebed, Eucharistie en lofvan 14.30 uur tot 17.00 uur. Nadere berichtgeving volgt op:www.mariavanrenkum.nl.

BLOESEMBEDEVAART TERUG IN RENKUM

Het programma van de bedevaarten in Renkum is vernieuwd en uitgebreid. Vorig jaar werd het kleine bedevaartsoord van Onze Lieve Vrouw van Renkum verrijkt met het ‘Rosarium Mariae’ – een klein park met 20 kapelletjes die het leven van Maria en Jezus uitbeel-den. De Werkgroep Bedevaarten te Renkum wil meer gelegenheid bieden om op bedevaart te komen naar de ‘Moeder van Toevlucht’, zoals Maria in Renkum vereerd wordt. In het vernieuwde bedevaartprogramma is de ‘Bloesembedevaart’ terug van weggeweest.

De ‘Bloesembedevaart’ gaat terug op een traditie dat kinderen en volwassenen lopend vanuit de Betuwe met het pontje over de Rijn kwamen om bloesemtakken te brengen naar het bedevaartsoord en daar Maria te eren. Pastoor Ten Have: “We willen deze oude traditie in een nieuw jasje weer opnemen door jong en oud (maar met name kinderen) uit te nodigen voor de nieuwe ‘Bloesem-bedevaart’ op zondagmiddag 7 april. Kinderen maken zo kennis met een andere vorm van het vieren van het geloof, en met het leven van Maria en Jezus via de af-beeldingen in het park. We richten ons dit keer speciaal op eerste communicantengroepen, maar alle kinderen (en ouderen) zijn van harte welkom,” aldus Ten Have. Het bedevaartprogramma in Renkum in 2013 (zie hier-naast telt verschillende bedevaarten. Het is daarnaast mogelijk om op andere data op bedevaart te komen met een eigen groep van parochie, school, vereniging of tehuis. De Bedevaartwerkgroep Renkum overlegt graag om een passend programma samen te stellen.

Secretariaat Bedevaarten OLV van RenkumDorpsstraat 16871 AA Renkum tel.: 0317 312321 (dinsdag en donderdag van 09.00 tot 11.30)e-mail: [email protected]

Page 10: Parochieblad april 2013

10

Dr. Hilgeman nieuwe postulator zaligverklaringsproces.

In het bisschopshuis aan de Maliebaan vond op 27 februari de officiële zitting plaats ter afsluiting van de diocesane fase van het zaligverklaringspro-ces van Dorothea Visser. Tijdens deze sluitings-sessie werden onder meer de documenten van het onderzoek naar het leven en de deugden van de Dienares Gods Dorothea Visser gecontroleerd en de dossiers verzegeld.

Mgr. dr. S. van Calster, de ‘delegatus episcopalis’ van de kerkelijke rechtbank ten behoeve van dit zaligverkla-ringsproces, leidde de zitting in goede banen. Omdat kardinaal Eijk vanwege het aftreden van de paus van-daag afreisde naar Rome had hij, als aartsbisschop van Utrecht, hulpbisschop mgr. Hoogenboom aange-wezen als zijn gedelegeerde. Daarnaast waren pastoor drs. M. Schyns (promotor iustitiae) en dr. A. Habets (notarius) aanwezig, evenals de vice-postulator van het zaligverklaringsproces, dr. W. Hilgeman. Ook de leden van de historische commissie, de Stichting Vrienden van Dora Visser en een aantal mensen uit haar geboor-teplaats Gendringen waren naar de zitting gekomen.

Mgr. Hoogenboom en mgr. Van Calster verzegelen het dossier.

De dossiers worden ingepakt; mgr. Van Calster staat ondertussen de pers te woord.

OntstaansgeschiedenisMgr. Hoogenboom opende de sessie door de Evan-gelielezing van de dag voor te lezen, gevolgd door het gebed ter bevordering van de zaligverklaring van Doro-thea Visser. Hierna legde mgr. Van Calster de proce-dure van de zitting uit, gevolgd door een relaas over de ontstaansgeschiedenis van het dossier. Hij besloot met de mededeling dat het werk van de kerkelijke rechtbank “op een positieve wijze op 27 februari 2013 kon worden afgesloten. Uit alle getuigenissen van de archieven blijkt dat zowel tijdens haar leven als bij haar dood en ook daarna Dora als een heilige werd beschouwd,” aldus mgr. Van Calster.

Na het afleggen van de eed door de leden van de rechtbank en de controle plus het stempelen en onder-tekenen van de documenten, werd mgr. Van Calster benoemd tot ‘porteur’, ‘drager’, van het dossier naar Rome. Hij zal het dossier aanbieden aan de apostolisch nuntius in Nederland, die het vervolgens per diploma-tieke post naar Rome zal brengen. Hierdoor is er geen risico dat de dossiers bij douanecontrole geopend wor-den – het zegel mag immers alleen in Rome verbroken worden.

Vervolgens werden de dossiers - het origineel en twee kopieën - ingepakt en verzegeld. Het origineel blijft in het aartsbisdom (mgr. Hoogenboom borg dit direct na de zitting ‘achter slot en grendel’ op); de twee kopieën gaan naar Rome. Mgr. Hoogenboom sloot de zitting vervolgens af met de mededeling dat vice-postulator dr. Hilgeman per 28 februari is benoemd tot postulator en wenste hem veel succes en Gods zegen bij zijn werkzaamheden. Samen met de aanwezigen bad hij tot besluit het ‘gebed voor de keuze van een paus’ zoals dat op de gebedskaart staat die de Nederlandse bisdommen deze week ver-spreidden.

DIOCESANE FASE ZALIGVERKLARINGSPROCES DOROTHEA VISSER AFGEROND

Page 11: Parochieblad april 2013

11

Het verzegelen van de dossiers.

Benoeming dr. HilgemanDr. Waldery Hilgeman, een Nederlandse kerkjurist die in Rome ambtelijk betrokken is bij diverse zalig- en heilig-verklaringsprocessen, is op voordracht van kardinaal Eijk en met goedkeuring van de Heilige Stoel eveneens benoemd tot postulator in de apostolische fase van het zaligverklaringsproces van de Dienaar Gods Alphons Ariëns.

Een postulator treedt op als officiële begeleider en aanvrager van een proces tot zalig- of heiligverklaring. Dr. Hilgeman volgt als postulator mgr. K. Kasteel op. Kardinaal Eijk heeft mgr. Kasteel hartelijk dank gezegd voor het werk dat hij in de afgelopen drie jaar als postu-lator heeft verricht.

In de apostolische fase (Heilige Stoel) wordt beproefd wat er op diocesaan niveau is vastgesteld (het leven en de christelijke deugden). De postulator dient onder meer te bewijzen - door middel van een positio, een soort ‘scriptie’ - dat de betrokken persoon de christelijke deugden op heldhaftige wijze heeft beoefend en de bewijsvoering van de wonderen te verzorgen, die op voorspraak van de kandidaat-zalige of kandidaat-heilige zijn geschied.

Als deze positio geschreven is, moeten de leden van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen het dossier goedkeuren. Als dit is gebeurd, dan krijgen de Dienaar Gods Alphons Ariëns en de Dienares Gods Dorothea Visser de titel van ‘Eerbiedwaardige Dienaar Gods’. Deze titel is absoluut nodig om zalig of heilig verklaard te kunnen worden.

In de meeste gevallen moet er vervolgens sprake zijn van een wonder dat toegeschreven wordt aan het inroepen van de voorspraak van de ‘Eerbiedwaardige Dienaar Gods in wording’. Zowel de zaligverklarings-processen van de Dienaar Gods Alphons Ariëns als van de Dienares Gods Dorothea Visser zijn nu onder de competentie van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen.

Dora VisserDe mystica Dorothea (Dora) Visser (1819-1876), die vanaf haar twaalfde jaar gedeeltelijk verlamd was, zou eind 1843 voor het eerst de stigmata hebben ontvan-gen. Een speciale tijdelijke rechtbank van het Aartsbis-dom Utrecht zette in september 2005 een eerste stap op weg naar haar zaligverklaringsproces. Op haar voorspraak was, zo stelde de rechtbank vast, zes jaar eerder een man die niet meer kon lopen op onverklaar-bare wijze genezen.

Deze bevindingen zijn naar de Heilige Stoel gestuurd, waar beoordeeld moet worden of er daadwerkelijk sprake is van een wonder.

Mgr. Hoogenboom en mevr. Thea Broekhuizen, voorzit-ter van de Stichting Vrienden van Dora Visser.

KRUISVINDINGHet feest van de KRUISVINDING wordt gehouden op vrijdag 3 mei om 19.00 uur in de H. Martinus- kerk te GendringenHoud deze avond vrij en kom in grote getale naar Gendringen, dienares Gods Dorothea Visser is er voor onze gehele parochie.

Page 12: Parochieblad april 2013

12

Liturgisch rooster H.H. Petrus en H. Antonius H.H. Martelaren H. Mattheus H. Mauritius Paulus van GorcumAPRIL 2013 Ulft Ulft Varsselder/Veldhunten Azewijn Silvolde

Paaszaterdag za. 21.00 uur za. 17.00 uur30 maart Eucharistie . Leken Past. Smits en Paasviering met Diaken Peters kinderen m.m.v. Paaszaterdag Regenbooggroep za. 21.00 uur Anders vieren Past. v.d. Ploeg Stuur- en Werkgroep Mixed Emotions

Pasen zo. 11.00 uur ma. 10.00 uur zo. 09.00 uur zo. 11.00 uur ma. 10.00 uur31 maart / 1 april Eucharistie Woord- en Com. Eucharistie Eucharistie Eucharistie Em. past. Morsink Past. v.d. Ploeg Em. past. Morsink Past. Smits en Em. Past. Morsink 1e Paasdag Kerkkoor 1e Paasdag Diaken v. Heugten Kerkkoor 2e Paasdag 1e Paasdag 2e Paasdag

Beloken Pasen zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur zo. 09.30 uur6 en 7 april Eucharistie Woord- en Com. Eucharistie Em. past. Morsink Diaken v. Heugten Past. Smits en Kerkkoor Past. v.d. Ploeg 1e H. Communie Mixed Emotions

2e zondag na Pasen zo. 11.30 uur zo. 09.30 uur za. 19.30 uur zo. 10.00 uur13 en 14 april Eucharistie Eucharistie Woord- en Com. Woord- en Com. Past. Smits en Past. Smits en Diaken Peters Diaken Peters Past. v.d. Ploeg Past. v.d. Ploeg Kerkkoor 1e H. Communie 1e H. Communie

3e zondag na Pasen zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur za. 17.00 uur 20 en 21 april Eucharistie Woord- en Com. Eucharistie Pater Reusen Leken Past. Smits en Kerkkoor Past. v.d. Ploeg Pres. vormelingen Mixed Emotions

4e zondag na Pasen zo. 10.00 uur za. 17.30 uur zo. 10.30 uur zo. 10.00 uur27 en 28 april Eucharistie Woord- en Com. Eucharistie Anders vieren Em past. Zemann Diaken Peters Past. Smits en Leken Kerkkoor Past. v.d. Ploeg Mixed Emotions 1e H. Communie

5e zondag na Pasen zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur za. 19.00 uur4 en 5 mei Eucharistie Woord- en Com. Oecumenisch Past. Smits Diaken Peters Diaken Peters Kerkkoor

H. Laurentius De Goede Herder H.H. Petrus en H. Martinus H. Martinus H. Walburgis Paulus NetterdenVarsseveld Dinxperlo Breedenbroek Gendringen Megchelen Vieringen in Azewijn

za. 21.00 uur . Eucharistie Em. past. Morsink en Diaken v. Heugten zo. 10.00 uur ma. 10.00 uur zo. 09.00 uur zo. 10.00 uur zo. 11.00 uurWoord- en Com. Eucharistie Eucharistie Woord- en Com. Eucharistie Past. v.d. Ploeg Past. Smits Past. Smits Diaken Peters Past. Smits en1e Paasdag Harmonie Gemengdkoor en werkgroep Diaken v. Heugten 2e Paasdag 1e Paasdag Kinderkoor 1e Paasdag

zo. 11.30 uur za. 19.00 uur za. 17.30 uur za. 19.00 uur Eucharistie Eucharistie Eucharistie Woord- en Com. Past. Smits en Past. Smits Em. past. Morsink Diaken v. Heugten Past. v.d. Ploeg Herenkoor Kerkkoor Kerkkoor Viering Eerste Heilige Communie

za. 19.00 uur za. 19.00 uur za. 17.30 uur za. 19.30 uurEucharistie Eucharistie Woord- en Com. Woord- en Com.Past. Smits en Em. past. v. Merm Diaken v. Heugten Diaken Peters Diaken v. Heugten Herenkoor Kerkkoor

zo. 10.00 uur zo. 09.30 uur zo. 11.30 uur za. 19.00 uur Woord- en Com. Eucharistie Eucharistie Eucharistie Diaken Peters Past. Smits en Past. Smits en Past. Smits en Past. v.d. Ploeg Past. v.d. Ploeg Past. v.d. Ploeg Viering Eerste Viering Eerste Presentatieviering Heilige Communie Heilige Communie communicantjes

za. 19.00 uur za. 19.00 uur zo. 10.00 uur zo. 10.30 uurWoord- en Com. Eucharistie Eucharistie EucharistiePast. v.d. Ploeg Past. Smits Em. past. van Merm Past. Smits en Dameskoor Kerkkoor Past. v.d. Ploeg Viering Eerste Heilige Communie

zo 10.00 uur za. 19.00 uur zo. 10.00 uur za. 19.00 uur Woord- en Com. Eucharistie Eucharistie Eucharistie Leken Em. past. Morsink Em. past. Morsink Past. Smits Herenkoor Dameskoor Kerkkoor Kerkkoor

Page 13: Parochieblad april 2013

13

H. Laurentius De Goede Herder H.H. Petrus en H. Martinus H. Martinus H. Walburgis Paulus NetterdenVarsseveld Dinxperlo Breedenbroek Gendringen Megchelen Vieringen in Azewijn

za. 21.00 uur . Eucharistie Em. past. Morsink en Diaken v. Heugten zo. 10.00 uur ma. 10.00 uur zo. 09.00 uur zo. 10.00 uur zo. 11.00 uurWoord- en Com. Eucharistie Eucharistie Woord- en Com. Eucharistie Past. v.d. Ploeg Past. Smits Past. Smits Diaken Peters Past. Smits en1e Paasdag Harmonie Gemengdkoor en werkgroep Diaken v. Heugten 2e Paasdag 1e Paasdag Kinderkoor 1e Paasdag

zo. 11.30 uur za. 19.00 uur za. 17.30 uur za. 19.00 uur Eucharistie Eucharistie Eucharistie Woord- en Com. Past. Smits en Past. Smits Em. past. Morsink Diaken v. Heugten Past. v.d. Ploeg Herenkoor Kerkkoor Kerkkoor Viering Eerste Heilige Communie

za. 19.00 uur za. 19.00 uur za. 17.30 uur za. 19.30 uurEucharistie Eucharistie Woord- en Com. Woord- en Com.Past. Smits en Em. past. v. Merm Diaken v. Heugten Diaken Peters Diaken v. Heugten Herenkoor Kerkkoor

zo. 10.00 uur zo. 09.30 uur zo. 11.30 uur za. 19.00 uur Woord- en Com. Eucharistie Eucharistie Eucharistie Diaken Peters Past. Smits en Past. Smits en Past. Smits en Past. v.d. Ploeg Past. v.d. Ploeg Past. v.d. Ploeg Viering Eerste Viering Eerste Presentatieviering Heilige Communie Heilige Communie communicantjes

za. 19.00 uur za. 19.00 uur zo. 10.00 uur zo. 10.30 uurWoord- en Com. Eucharistie Eucharistie EucharistiePast. v.d. Ploeg Past. Smits Em. past. van Merm Past. Smits en Dameskoor Kerkkoor Past. v.d. Ploeg Viering Eerste Heilige Communie

zo 10.00 uur za. 19.00 uur zo. 10.00 uur za. 19.00 uur Woord- en Com. Eucharistie Eucharistie Eucharistie Leken Em. past. Morsink Em. past. Morsink Past. Smits Herenkoor Dameskoor Kerkkoor Kerkkoor

Page 14: Parochieblad april 2013

Zorg- en verpleeg- Zorgcentrum H.H. Petrus en Woonzorgcentrum H. Mauritiuskerk De Goede Herder- H. Martinuskerkcentrum Maria Magdalena Pauluskerk Ulft Dr. Jenny Dinxperlo Silvolde kerk Dinxperlo GendringenDebbeshoek Ulft Postel Gendringen

wo. 10 april wo. 3 april vr. 5 april vr. 26 april do. 4 april wo. 3 april vr. 5 april17.30 uur 10.00 uur 08.30 uur 11.00 uur 09.30 uur 18.30 uur 14.45 - 15.50 uurEucharistie Eucharistie Gelegenheid tot Eucharistie Rozenkransgebed Eucharistie of RozenkransgebedPast. Smits Past. Smits biechtgesprek Past. Smits Woord- en Com. aansl. open kerk aansluitend met uitstelling van Rozenkransgebed het Allerheiligste

wo. 24 april wo. 17 april vr. 5 april do. 11 april vr. 12 april17.30 uur 10.00 uur 09.30 uur 09.30 uur 15.00 - 15.50 uur Eucharistie Eucharistie Eucharistie Rozenkransgebed Open kerk metPast. Smits Past. Smits Past. Smits uitstelling van het Allerheiligste

vr. 12 april do. 18 april vr. 19 april 09.30 uur 09.30 uur 15.00 - 15.50 uur Eucharistie Rozenkransgebed Open kerk met Past. Smits uitstelling van het Allerheiligste

vr. 19 april do. 25 april vr. 26 april 09.30 uur 09.30 uur 15.00 - 15.50 uur Eucharistie Rozenkransgebed Open kerk met Past. Smits uitstelling van het Allerheiligste

vr. 26 april 09.30 uur Eucharistie Past. Smits

2de en 4de vrijdag v.d. mnd.18.30 uur Rozenkransgebed in de Mariakapel

LITURGISCH ROOSTER VAN DE DOORDEWEEKSE VIERINGEN IN DE MAAND APRIL 2013

DOPEN IN DE VERRIJZENIS PAROCHIE MAART T/M JUNI 2013

Aanmelden voor het Sacrament van het Doopsel: Als je de wens hebt je kind te laten dopen, dan kun je hiervoor contact opnemen met het centrale secretariaat van De Verrijzenis Parochie en daar hoor je wat de gang van zaken is in de lokale geloofsgemeenschap waarin je je kind wilt laten dopen. Je kunt bellen met 0315-342044 of mailen naar [email protected] voor het op-vragen van een doopformulier. Dit kan per post of mail verzonden worden naar:De Verrijzenis Parochie, Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR Ulft, of per e-mail: [email protected]

Datum Tijd Locatie Voorganger Voorbereiding1e Paasdag 31 maart 10.00 uur Gendringen Diaken Peters heeft plaatsgehadZaterdag 6 april 17.30 uur Breedenbroek Pastor Smits heeft plaatsgehadZaterdag 6 april 17.30 uur Megchelen Diaken Peters heeft plaatsgehadZondag 7 april 11.30 uur Varsselder/Veldhunten Diaken v. Heugten heeft plaatsgehadZondag 14 april 11.30 uur Silvolde Diaken Peters heeft plaatsgehadZaterdag 27 april 16.00 uur Ulft H. Antonius Diaken Peters 2 april 2013Zondag 5 mei 11.30 uur Ulft H.H. Petrus en Paulus Pastor Smits 2 april 2013Zaterdag 11 mei 17.30 uur Dinxperlo Pastor Smits 16 april 2013Zondag 12 mei 11.30 uur Azewijn Diaken Peters 2 april 2013Zaterdag 15 juni 16.00 uur Gendringen Diaken Peters 11 juni 2013Zaterdag 15 juni 16.00 uur Ulft H. Antonius Pastor Smits 21 mei 2013Zondag 23 juni 11.30 uur Ulft H.H. Petrus en Paulus Pastor Smits 21 mei 2013

14

Page 15: Parochieblad april 2013

15

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AZEWIJN.

H.H. Petrus en Paulus Ulft, Eucharistisch centrum voor alle geloofsgemeenschappen van De Verrijzenis ParochieLocatieraad:Voorzitter: Willem Wanders 0315-683009.Secretariaat: Theo Heebing a.i. 0315-683442Budgethouder: Theo Heebing 0315-683442.Lid: Riet v.d. Pavert-Kraan 0315-685480.Koster: Rien Meesters 0315-632697.Koren: Kerkkoor: dirigent: F. Cornelissen, 0315-842353Repetitie: dinsdag 19.30 u, ontmoetingsruimte P&P kerk.Inspiration: dirigent: Sander Spaan, tel. 06-24436048Repetitie: maandag 20.00-22.00 uur, Antoniuskerk

Begraafplaatsbeheerder J.B. v. Balkum, tel: 0315-683359.

Familieberichten: Overleden:14-02-2013 Wim Rijntjes, zorgcentrum Debbeshoek, 88 jaar. Zijn uitvaartdienst en begrafenisplechtigheid heb-ben plaats gehad op 20 februari.15-02-2013 Henk Peters, Allee 53, 66 jaar.Zijn uitvaartdienst en begrafenisplechtigheid hebben plaats gehad op 21 februari.25-02-2013 Lien v.d. Wal-Koster, zorgcentrum Schuy-lenburgh, 82 jaar. Haar crematieplechtigheid heeft plaats gehad op 4 maart.08-03-2013 Theo Bleumer, Dr. Van Hengelstraat 4, 83 jaar. Zijn uitvaartdienst en begrafenisplechtigheid heb-ben plaats gehad op 14 maart. Bidden wij om troost voor hun familie, vrienden en bekenden.

MEDEDELINGEN Openingstijd Mariakapel: dagelijks van 9.00-17.00 uur. U kunt contact opnemen met het secretariaat: tel 681275. Op ma. en do. van 9.00 u.-11.30 u.: voor hu-welijksjubilea, sacrament van de zieken, uitvaarten en misintenties! Ook kunt u intenties (à € 7,50) per enve-loppe schriftelijk opgeven (graag in de linkerbovenhoek vermelden: Intenties) en bij het secretariaat in de brie-venbus doen. Wilt u uw intenties in “De Verbinding” van mei ge-plaatst hebben dan dient u deze vóór 10 april in te leveren. Communie thuis aan zieken en/of bejaarden op don-derdag 11 april.Mensen die ook graag de communie thuis ontvangen, kunnen zich melden via ons secretariaat. Tel. 0315-681275.

INTENTIES april 2013:Zondag 7 april:Johan en Annie Meijer-Kok, Annie Kaaijk en ov. fam., Gerda Migchelbrink-Jansen, Mevr. Leijenaar-Roeliah, Antoon Tijdink en Maria Tijdink-Vos, Mimi de Witte, Gerard Zevenhuizen, ov.o. Hein en Frieda Peters en Vincent en ov. fam., Bennie Tempels, Suze Vinken-vleugel-van Wijngaarden, Riet Helmink, Lies Giesen-Roes, Anneke Terwiel-Nijland, Han Muntenaar, Marijke Kleinpenning-Rabelink, Annelies Robben-Peters, opa Robben, opa en oma Nijenhuis, opa en oma Schut (nms. het bruidspaar), Wim Rijntjes, Henk Peters, Lien van der Wal-Koster, ov.o. Geerts-Ingelaat, Harry Lukassen, Theo Bleumer.

Zondag 14 april:Mimi de Witte, Dora Kok, Gerard Overbeek, Riet Hel-mink, Lies Giesen-Roes, Frieda Peters-Schepers, Anne-ke Terwiel-Nijland, Marijke Kleinpenning-Rabelink, Wim Rijntjes, Henk Peters, Harry Lukassen, Theo Bleumer.

Zondag 21 april:Jaargedachtenis voor: Liesbeth Nijenhuis-Geurtsen.Verder voor: Johan en Annie Meijer-Kok, Rudolf Ses-sink, Mimi de Witte, Nico Kaaijk en ov. fam. Kaaijk-te Boekhorst, Riet Helmink, Willy Nijenhuis, Henk Knipping, zijn dochters Corry en Gerda en schoonzoon Hans, Lies Giesen-Roes, Frieda Peters-Schepers, Anneke Terwiel-Nijland, Marijke Kleinpenning-Rabelink, Wim Rijntjes, Henk Peters, Marga Stokman-van Lierop, Harry Lukas-sen, Theo Bleumer.

Zondag 28 april:Jaargedachtenis voor: pastoor Ben Brus.Verder voor: Mimi de Witte, Ben Mulder, Gerard Over-beek, Riet Visser-Heister, Lies Giesen-Roes, Frieda Peters-Schepers, Anneke Terwiel-Nijland, Marijke Kleinpenning-Rabelink, Wim Rijntjes, Henk Peters, Harry Lukassen, Piet Boensma, Theo Bleumer, voor alle over-ledenen van onze geloofsgemeenschap.

Page 16: Parochieblad april 2013

16

Kledingactie voor Mensen in Nood:De jaarlijkse inzameling van draagbare kleding, schoei-sel, huishoudtextiel en dekens zal dit jaar plaats vinden op vrijdag 12 april van 12.00 uur tot 18.00 uur en zaterdag 13 april van 9.00 uur tot 11.30 uur.U kunt uw goederen in gesloten plastic zakken in het portaal naast de dagkapel bezorgen.De opbrengst van de kleding gaat naar het noodhulppro-ject van Mensen in Nood.Dit jaar voor mensen die slachtoffer zijn geworden van natuurrampen of oorlog, maar ook mensen die in ar-moede leven.

► DE JAARLIJKSE AVOND VOOR ONZE GELOOFS-GEMEENSCHAP :

Hierbij nodigen wij U uit om op woensdag 10 april 2013 de jaarlijkse bijeenkomst van onze geloofsgemeenschap bij te wonen. Plaats van handeling is de ontmoetingsruimte van de Petrus en Pauluskerk. De inloop is vanaf 19.30 u. en de avond begint om precies 20.00 uur. Agenda: 1. Opening door de voorzitter van de locatieraad dhr. Willem Wanders.2. Stand van zaken verbouw kerk, de laatste puntjes zijn afgehandeld. Misschien zijn er nog op- of aanmerkingen, wij horen het graag.3. Voorstellen van de nieuwe pastor Jan van Heugten, hij geeft uitleg van zijn drive en beweegredenen om dit werk te doen. 4. Gelegenheid om vragen te stellen aan pastor Jan van Heugten n.a.v. zijn uiteenzetting . Pauze : tevens verloting van de Paaskaars. 5. Financiële zaken door onze budgethouder Theo Heebing, o.a. Aktie Kerkbalans en andere zaken die van belang zijn.6. Rondvraag, alles wat u vragen wilt en betrekking heeft op onze geloofsgemeenschap kan aan de orde gesteld worden.7. Sluiting . U bent van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje mee te denken over deontwikkelingen in onze geloofsgemeenschap. De locatieraad van de Petrus en Paulus Ulft

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AZEWIJN.

RADIO MARIA, MIDDENGOLF AM 675

Radio Maria zendt 24 uur per dag katholieke program-ma’s uit. De best beluisterde onderdelen zijn die met gebed.

Er is veel afwisseling met christelijke en klassieke muziek. Dagelijkks is de H. Mis om 9.00 uur.U kunt het rozenkransgebed beluisteren om07.45 uur, 12.15 uur, 17.15 uur, maar ook zelf live mee-bidden of een eigen intentie opgeven via tel. 073-6872001.De zender is een steun voor diegenen die het moeilijk hebben. Folders liggen achter in de kerken.

Adres: Radio Maria, Postbus 5054, 5201 GA ‘s Hertogenboschwww.radiomaria.nl

SPIRITUEEL CAFÉ, PETRUS & PAULUSKERK

Noteert u vast: dinsdag 14 mei 2013 om 19.30 uurSpiritueel café in de Ontmoetingsruimte van Petrus en Pauluskerk in Ulft.

Pastor Kees Pannekoek houdt een inleiding bij zijn pas verschenen boek "Het gaat om wat stroomt".

Een verzameling van zijn mooiste meditaties, gedichten, voorbeden en liederen, die hij als priesterheeft geschreven, aangevuld metinspirerende teksten.Het zijn woorden die verrassen, bemoedigen en diep doorklinken in de ziel.Ze brengen je in gesprekmet God. Ze laten je wikken en wegen,stil worden en spreken.

Page 17: Parochieblad april 2013

17

NIEUWE WEGEN VOOR DE TOEKOMST

Samenvatting Beleidsplan ”Sta op, kies voor Leven” 2013-2018

Sta op, kies voor Leven. Onze RK parochie draagt de naam De Verrijzenis. De Verrijzenis Parochie wil in de eerste plaats een plek van ontmoeting van paasmensen zijn. We willen optimistische en vertrouwvolle mensen zijn, mensen die geloven in toekomst. Er zullen altijd wegen zijn die ons uit duisternis in het licht brengen. We geloven dat die wegen beginnen bij ontmoeting, bij over eigen grenzen heen kijken, bij in vrije keuze met elkaar op trekken. De Verrijzenis Parochie wil een plek zijn waar nieuw leven mag groeien.

DE VERRIJZENIS PAROCHIE

Page 18: Parochieblad april 2013

18

Onze parochie nuVanaf de jaren zestig van de vorige eeuw voltrekt zich in Nederland een proces van ontkerkelijking. Het kerkbezoek loopt sterk terug, het ledenbestand vergrijst, jongeren voelen zich niet meer betrokken en het aantal pastores en vrijwilligers neemt af. Daarnaast nemen de financiën sterk af. Dit treft ook De Verrijzenis Parochie. We constateren dat er verschil in draagkracht is in de elf locaties van de parochie, maar overal is er kwets-baarheid op vele fronten.Om de parochie voor de toekomst vitaal te houden zijn maatregelen onvermijdelijk.

ToekomstbeeldHet is onze missie om als gemeenschap van gelovige mensen de levensweg van Jezus Christus te gaan. Het is onze opdracht om hier en nu al te bouwen aan het Koninkrijk van God. ”Waarom zoekt u de levende bij de doden?” (Lucas 24, ) en ”Hij gaat jullie voor naar Galilea, daar zullen jullie hem zien, zoals hij jullie gezegd heeft”. (Marcus 16, 7b).

Deze woorden zetten ons aan tot actie om Hem in ”Achterhoeks Galilea” te gaan zien. We geloven dat de dood niet het laatste woord heeft. We zoeken de Levende niet bij de doden. We gooien het - zoals bij de wonderbare visvangst, op gezag van de Opgestane - over een andere boeg. Daarbij verliezen we de tradities niet uit het oog.

Voor de komende jaren gaan we het pastoraat con-centreren en hebben we een aantal doelen gesteld om de nieuwe wegen te vinden voor de verdere opbouw van De Verrijzenis Parochie.

Eén VerrijzenisparochieWe willen werken aan een gedeelde identiteit van de parochie. Dit vraagt dat we willen en durven samen-werken. We hebben elkaar hard nodig. De weg die we samen gaan is de enige die toekomst heeft. Tegelijkertijd streven we in De Verrijzenis Parochie van morgen bewust diversiteit na.

Het pastorale programma dat wordt aangeboden zal gericht zijn op ontmoeting van mensen uit de verschillende geloofsgemeenschappen. Een goed functionerend centraal parochiesecretariaat en een centrale ledenadministratie is voorwaarde voor een nieuwe organisatie.

Concentreren van het pastoraatDe krimp heeft gevolgen voor de wijze waarop het pastorale programma de komende jaren kan worden aangeboden.

• We voorzien dat de parochie in de toekomst in één kerk - het Eucharistisch centrum de Petrus en Paulus kerk in Ulft - samenkomt om in het weekend het geloof in God te vieren. Hier komen we samen voor de Eucharistie. Het is de centrale plek waar alle generaties zich moe- ten kunnen thuis voelen.

• Daarnaast zien we, dat er op weg naar deze situatie vooralsnog in twee kerken in het weekend gevierd zal worden. Dat zal zijn in de H. Martinus in Gendringen en De Goede Herder in Dinxperlo. Tevens kunnen ook daar de sacramenten worden voorbereid en gevierd.

Naast deze drie centra zien we allerlei geloofsgroe-pen ontstaan, van verschillende omvang, karakter en programma. De overeenkomst zit in het feit dat elke groep zichzelf ziet als een onderdeel van De Ver-rijzenis Parochie. Sommige van deze groepen zijn ontstaan uit de bestaande geloofsgemeenschappen, andere groepen zijn nieuw opgekomen uit locale initiatieven.

De komende periode zal voor de overige acht ge-loofsgemeenschappen zeer belangrijk worden. Als de eucharistie en de sacramentenvoorbereiding en -vieringen zich concentreren op drie plekken, dan is de grote vraag of er voldoende programma overblijft of ontstaat om zelfstandig als locale geloofsgemeen-schap te blijven functioneren.

H.H. Petrus en Paulus Ulft

Page 19: Parochieblad april 2013

19

De kerkgebouwenKrimp noodzaakt tot concentreren van pastorale activi-teiten. Daarmee gaat gepaard het afstoten van kerkgebou-wen. Met ingang van 1 januari 2014 wordt begonnen met het onttrekken van kerkgebouwen aan de eredienst en het zoeken naar een herbestemming daarvan.

Locale geloofsgemeenschappenOnze éne parochie bestaat uit elf locale geloofsgemeen-schappen waar parochianen hun christen-zijn voor elkaar en in de wereld kunnen uitdrukken. Elke locale gemeen-schap draagt zorgt voor de pastorale nabijheid. De eigen kleur en traditie, de ontstaansgeschiedenis, de samenstel-ling en het aantal leden van de geloofsgemeenschap bepa-len welke activiteiten een gemeenschap wil en kan onder-nemen. De locale gemeenschap zal zoveel als mogelijk is de bestaande activiteiten, die passen bij het profiel van de gemeenschap, doorzetten, eerdere activiteiten hernemen, nieuwe initiatieven ondernemen. Alles natuurlijk binnen het kader van het totale parochiebeleid. Deze activiteiten dienen wel gedragen en grotendeels uitgevoerd te worden door de leden van de betreffende locale geloofsgemeen-schap.

Elke geloofsgemeenschap zal locale pastorale leiders nodig hebben. Mensen die de gemeenschap voorgaan in een eigen programma van nabijheid. De pastoraatsgroep heeft hierin een belangrijke taak. Zij fungeert als contact en aanspreekpunt. Zij koppelt wat er in de geloofsgemeen-schap leeft terug naar het pastoraal team.

PastoraatsgroepenTijdens het recente draagkrachtonderzoek is nogmaals duidelijk geworden dat de regionale pastoraatsgroep geen goed organisatiemodel is. Met het oog op bovenstaand toekomstperspectief willen we een herbezinning op de pastoraatsgroep starten. Wat ons betreft komt er voor elke locatie een aparte pastoraatsgroep, die nauw zullen gaan samenwerken met het pastorale team om aldaar het kernprogramma te realiseren. Een bezinning hierover zal in het najaar van 2013 worden gehouden onder leiding van het pastoraal team.

Onttrekken van kerkgebouwen aan de Eredienst

Jaartal Voortgang en Uitvoering

2013 * Beleidsvaststelling en presentatie. * Voorbereiden fase 1 * Begin uitvoering fase 1: H. Laurentius, Varsseveld

2014 * Fase 1: H.H. Martelaren van Gorkum, Varsselder-Veldhunten H. Martinus, Megchelen * Voorbereiden fase 2

2015 * Fase 2: H.H. Petrus en Paulus, Breedenbroek H. Mattheus, Azewijn

* Voorbereiden fase 3

2016 * Fase 3: H. Walburgis, Netterden H. Antonius, Ulft * Voorbereiden fase 4

2017 * Fase 4: H. Mauritius, Silvolde

? ? Goede Herderkerk, Dinxperlo H. Martinus, Gendringen

H. MartinusGendringen

De Geoede HerderDinxperlo

Page 20: Parochieblad april 2013

20

DE VERRIJZENIS PAROCHIE

Traditioneel katholiek programmaNaast pastorale zorg garanderen we als parochie een traditioneel programma dat gericht is op de taken die de RK kerk ziet als wezenlijk voor haar opdracht. Het gaat dan om de viering van de Eucharistie en andere vormen van sacramentenbedieningen, sacra-mentencatechese, uitvaarten, individueel pastoraat, (pastorale-)noodhulp. Hiervoor bundelen we krach-ten en centraliseren pastorale diensten.

Naast de H.H. Petrus en Paulus kerk in Ulft, het Eucharistisch centrum, blijven de H. Martinus kerk in Gendringen en De Goede Herder kerk in Dinx-perlo, voorlopig kernplaatsen waar we als parochie-gemeenschap samenkomen om te vieren.

We werken toe naar een parochiebrede inzet van koren en andere (liturgische-)vrijwilligers voor deze drie liturgisch vierings- en ontmoetingsplekken.Het is daarom van belang de komende jaren te stimuleren dat parochianen uit de hele parochie de weg vinden naar deze drie locaties. Er zal gewerkt worden aan diverse ontmoetingsmomenten. In het Eucharistisch centrum is daarmee al een begin gemaakt. Onder het genot van koffie of thee is er gelegenheid om elkaar na de zondagse viering te ontmoeten. Om met name de oudere parochianen de gelegenheid te bieden vieringen te bezoeken, zal er een vervoersdienst worden opgezet.

Nieuwe vormen van pastoraatDe parochie investeert in de toekomst door actief op zoek te gaan naar en te werken aan vernieuwende en opbouwende vormen van pastoraat, waardoor we met name jongere generaties aanspreken. Het pasto-rale team maakt hiervoor, naast het traditionele pro-gramma, de komende jaren tijd en ruimte voor vrij.

Concreet denken we aan:1. Het organiseren van ontmoetingen in het Eucharistisch centrum in Ulft door de week. Een laagdrempelig inloophuis met een diaconaal karakter. We willen een gastvrije en open kerk bieden, waar mensen op verhaal kunnen komen.

2. Het organiseren en verdiepen van andere vormen van ’vieren in gebed’, naast de Eucharistievierin- gen en woord- en communievieringen. We willen komen tot een pastoraal en liturgisch programma dat meer aansluit bij de mensen die zich ‘zoekers binnen geloven en kerk’ noemen. 3. Het uitbouwen van het oecumenische project ”Vorming en Toerusting”; actualiseren van ge- loofskennis door een cursus Grondslagen van ons Geloof. Opzetten van groepen rond de Schrift, stilte en meditatie.4. Het (mee-)organiseren van bedevaarten als activiteiten die bijdragen tot geloofsverdieping en het opbouwen en versterken van de parochie. We denken hierbij aan Kevelaer, Banneux, Lour- des, waar de Maria devotie centraal staat. Pelgrimages naar Het Heilig Land of Rome kun- nen weer andere doelgroepen aanspreken. 5. Organiseren van jongeren activiteiten, o.a. Dia- conaction; uitbouwen van de contacten met de jongerengroepen uit de regio en contacten met scholen intensiveren.

Nieuwe wegen voor de toekomstvan De Verrijzenis ParochieHet beleidsplan ”Sta op, kies voor Leven”, laat de noodzakelijke veranderingen voor de toekomst zien. Deze zijn nodig omdat we bij ongewijzigd beleid vastlopen. Financieel: door een terugloop in de op-brengsten. Pastoraal: door een tekort aan menskracht en betrokkenheid. We willen als bestuur en pastoraal team een toekomst bieden voor een vitale parochie. We beseffen dat veel parochianen vooral emotioneel moeite zullen hebben met de consequenties van het nieuwe beleid. Bij de uitvoering van dit beleid zal dat aspect zeker aandacht krijgen.

Parochiebestuur en Pastoraal Team De Verrijzenis Parochie

Wilt u het gehele beleidsplan ”Sta op, kies voor Leven” inzien: kijkt u dan op de website: www.deverrijzenisparochie.nl of vraag een exemplaar aan bij het Centrale Secretariaat telefoon 0315-342044

Page 21: Parochieblad april 2013

R.K. Geloofsgemeenschap H. Antonius van Padua UlftLocatieraad:Voorzitter Jeroen Bluemink 0315-244258Budgethouder Theo Geerts 0315-683390Secretaris vacatureLid Frans van Hal 0315-684959Lid Marijke Schreur 0315-631569

Secretariaat [email protected]. Kopij en berichten voor het parochieblad voor de Antonius geloofsgemeenschap vóór de 10e van de maand insturen naar [email protected] Jeroen Bluemink 0315-244258 Kosters: Willy Krosse 0315-683692 Jan Hofstra 0315-685081Kerkhofbeheer: Fred Marneth 0315-683729 Jan Boland 0315-683919

Inspiration: dirigent: Sander Spaan, tel. 06-24436048Repetitie: maandag 20.00-22.00 uur, Antoniuskerk

Voor het dopen van uw kind(eren) kunt u zich melden op het secretariaat van de Petrus en Paulus kerk.Openingstijden en tel.nr. zie laatste pagina.

Overleden:15 februari: Henk Peters, Allee 53, leeftijd 66 jaar. De plechtige uitvaart heeft plaatsgevonden in de Petrus en Pauluskerk op 21 februari en aansluitend de begrafe-nis op het kerkhof naast de Antoniuskerk. 20 februari: Johanna Gijsbertha Krämer- Verhoef, Dr. Schaepmanstraat 27, leeftijd 87 jaar. De crematie-plechtigheid heeft in besloten kring plaatsgevonden op 27 februari.7 maart: Aleida Wilhelmina Messink- Derksen, Hogeweg 1-01. De plechtige uitvaart en begrafenis waren op 12 maart.

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AZEWIJN.

21

Vieringen in de Antoniuskerk in de maand aprilMaandag 1 april, 2e Paasdag 10.00 uurPast. G. van der PloegZondag 14 april 10.00 uur Viering 1e H. Com-munie, Past. Smits, Past. G. van der PloegZaterdag 27 april 17.30 uur Woord- en commu-nieviering, Diaken C. Peters

Dopen in de AntoniuskerkZaterdag 27 april om 16.00 uur, diaken Cor Peters.

Gebedsintenties voor de maand april 20131 april, Tweede Paasdag: Woord- en Communieviering:Wilma Kraan- Geerts, Martin en Toos Versleijen-Sauer, Hein en Lies Peters-Esman, overl. ouders Jansen-Smits, Marie Albers- Huls, Herman Teitink, Willem Visser,Theo Hartering, Theo Meijer, Joep en Mimie Steentjes-ter Steeg, Mientje van Engelen-Vieberink, overl. ouders Löverink- Schepers, Willy Kraan, Peters Jordens, Thea Robben- Aalders, Thilda Jolij-Schröer, Vincent Winters, overl. ouders Robben- Kroezen, Gert en Anneke Geerts- Raben, Bertus en Dienie Geurts- Wellink, overl. ouders Hakfoort- Overgoor, Henk en Annie Sprenkeler-Peters, Jaargedachtenis Marieke Bruens, Jan van Zantvoort en Manon, Johan Schepers, Hennie Overbeek, overl. ouders Ratering-Peters en familie, Corry en Dusty Wenting, Paul Frazer, overl. ouders Kempers- Rutjes en Johan. Zondag 14 april: eerste H. Communie:Martien en Toos Versleijen-Sauer, Hein en Lies Peters-Esman, Wilma Kraan-Geerts, Marie Albers-Huls, Herman Teitink, Jaargedachtenis Willem Visser,overl. ouders Robben-Kroezen, Bertus en Dienie Geurts- Wellink, Henk en Annie Sprenkeler-Peters, Jan en Tonia Geurts-Engelen.

Zaterdag 27 april: Woord- en communieviering:Martien en Toos Versleijen-Sauer, Hein en Lies Peters-Esman, Wilma Kraan-Geerts, Jaargedachtenis Bernard Nieuwenhuis, Marie Albers-Huls, Herman Teitink,Mientje van Engelen-Vieberink, Anneke Huls-Bruins , Vincent Winters, overl. ouders Robben-Kroezen, Bertus en Dienie Geurts-Wellink, Theo Hansen,Henk en Annie Sprenkeler- Peters.

Tarieven voor de kerkelijke diensten staan vermeld op de website: www.deverrijzenisparochie.nl

Page 22: Parochieblad april 2013

22

R.K. GeloofsgemeenschapH.H. Martelaren van Gorcum Varsselder-VeldhuntenLocatieraad:Secretariaat: Hoofdstraat 31, 7076 AG Varsselder0315-681013. Email [email protected] kunt het beste bellen of binnenlopen om een afspraak te maken.Iedere woensdag is ’t Trefpunt aan de Hoofdstraat 31 geopend van 10.00 uur tot 11.00 uur.Opgeven misintenties/gebedsintentie of jaargetijde:Woensdag van 10.00 uur tot 11.00 uur in ’t Trefpunt aan de Hoofdstraat 31 te Varsselder.Koster H.H. Martelaren van Gorcum:De heer G. te Wiel is bereikbaar onder 0315-68 36 45.Administratie Kerkbalans: Hans BruinsBankrekeningnummer 1531.01.210; t.n.v. De Verrijzenis Parochie locatie H.H. Martelaren van GorcumPostadres: zie locatieraadLedenadministratie: zie locatieraadRedactie-adres: zie locatieraad, o.v.v. de Verbinding

GROEP GEZINSVIERING STOPT ERMEE.Na een aantal jaren bezig te zijn geweest om vieringen te organiseren voor gezinnen hebben de huidige leden van de gezinsvieringgroep aangegeven dat ze ermee stoppen. Wieneke van Hasselt, Kitty Berentsen en Lisa Razing hebben in december 2012 nog een keer gepro-beerd om gezinnen met jonge kinderen te betrekken bij een kerkelijke viering.Helaas moeten wij samen met hen constateren dat er weinig animo is voor jonge gezinnen om deel te nemen aan dit soort initiatieven.In een nog niet zo’n lang verleden werd er vanuit de basisschool driftig meegedacht en ondersteund wanneer er weer een gezinsviering op de planning stond. In de huidige tijd heeft de basisschool, ondanks dat er Rooms Katholiek voorstaat, hier minder tijd voor en wil op dit gebied de kar niet meer trekken. De huidige drie leden hebben dan ook aangegeven dat ze op deze wijze niet verder willen gaan.Namens alle gezinnen die wel hebben deelgenomen aan de diverse gezinsvieringen en de locatieraad Varsselder Veldhunten wil ik de drie leden hartelijk bedanken voor alle moeite die ze de afgelopen jaren in deze vieringen hebben gestoken.

De locatieraad.Els Versleyen, Wim Delsing, Hans Bruins

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AZEWIJN.

R.K. GeloofsgemeenschapH. Mattheus Azewijn

Locatieraad:Voorzitter/catechese Marie-José de Dreu06-53291704 [email protected] Anny Hermsen0314-651922 [email protected]/Diaconie Paulien Roelofzen0314-651833 [email protected] Anny Venes0315-377243 [email protected]

Bereikbaarheid en informatie:Dopen en huwelijk Marie-José de DreuCommunie thuis Elke eerste vrijdag van de maand. Voor meer info: Annie WesterveldOverlijden De uitvaartonderneming regelt het met de contactpersoon uit Azewijn.

Kerkberichten:Redactie Locatieraad H. Mattheus AzewijnKopij Voor de vijfde van de maand.E-mail [email protected] Post Enveloppe in de brievenbus van de pastorie onder vermelding van kerkberichten. Gebedsintenties:Gebedsintenties aanvragen elke maandagavond tussen zeven en acht uur bij het secretariaat (pastorie).

Page 23: Parochieblad april 2013

23

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

R.K. Geloofsgemeenschap H. Mauritius SilvoldeLocatieraad:Voorzitter Gerard Mientjes Terborsgseveld 8 0315-323477Secretaris Ans Peelen Bosstraat 3 0315-323809Budgethouder Elly van Lent Bievinkstraat 7 06-20074081Beheer Henri Geerts Ulftseweg 65 0315-685056Rel. beheer Leni Geerts Zuivelweg 1 0315-325606

Contactpersonen Koren:Het Kerkkoor Feikje ten Hove 0315-323851Mixed Emotions Maaike Arts 0315-328341Contactpersonen Werkgroepen:Doopsel Wilma Rademaker 0315-328263Eerste Communie Ingrid Steverink 0315-631716Onder de Regenboog Marga Kroezen 06-30136188Vormsel Ryan Pelgrim 0315-329040Avondwake Leo te Brinke 0315-323212Informatie over: Kerkbijdrage Tonny Jansen 0315-325067Kerkradio en internet Frans Ros 0315-329370Kerkhof Bob Timmer 0315-325405 Theo v.d. Kemp 0315-325500Het Anker Elly van Lent 06-20074081Koster Francis Terhorst 06-53436397

Rekeningnummers : Kerkbijdrage Rabobank 3591.00.333Kerkhof Rabobank 3591.70.404Overige zaken Rabobank 3591.47.550

EVEN AANDACHT VOOR EEN ANDERNet als voorgaande jaren hopen wij dat in onze Mauriti-usgeloofsgemeenschap ook dit jaar weer velen hun hart hebben laten spreken bij de gehouden inzameling voor de Vastenactie. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om voor de migranten in Honduras een beter bestaan op te bouwen bij de gedwongen terugkeer naar hun land. Mocht u de collectant van onze Werkgroep Vastenactie gemist hebben, omdat u toevallig niet thuis was en wilt u toch nog uw bijdrage leveren, dan kunt u dit alsnog doen aan het einde van de Paasviering op Tweede Paasdag. Tijdens het zingen van het slotlied zal nog een extra col-lecte worden gehouden ter afsluiting van onze Vastenac-tie, bestemd voor Honduras.Werkgroep Vastenactie Mauritiusgeloofsgemeenschap.

KERKBALANS 2013 MINDER TEGENGEVALLEN In het Mauritiusblad van maart is aangegeven dat de opbrengst van de Kerkbalans 2013 circa € 47.000,00 bedroeg en € 6.000,00 minder was dan in 2012. Dit bedrag was gebaseerd op een eerste telling. Nu echter alle formulieren verwerkt zijn in de financiële administratie, is er een meevaller van € 4.000,00. De definitieve toezeggingen voor 2013 bedragen nu € 51.000,00. Het is altijd nog € 1.000,00 minder dan in 2012, maar de terugval is, mede gezien de financiële situatie van vele huishoudens, toch beperkt gebleven. Natuurlijk zijn we hier als locatieraad zeer blij mee. Nogmaals alle goede gevers onze hartelijke dank!

VORMELINGEN SILVOLDE EN VARSSEVELD OP KAMPOp zaterdag 9 en zondag 10 maart waren de aanstaan-de vormelingen uit de Mauritius- en de Laurentiusge-loofsgemeenschap op kamp om hun “Speurtocht naar de Geest” voort te zetten.

Dat deden ze in het gebouw van Scouting Aalten. Je moet erbij geweest zijn om te weten hoe fijn het er was. Op de volgende pagina een impressie van de jon-gens en de meisjes.

Samen met de vormelingen van de geloofsgemeen-schappen uit Breedenbroek en Dinxperlo zullen zij zich voorstellen op zaterdag 20 april om 17.00 uur tijdens een bijzondere viering in de Mauritiuskerk in Silvolde.

Op vrijdag 17 mei om 19.00 uur zullen zij in een plech-tige en feestelijke viering in de Goede Herderkerk in Dinxperlo het sacrament van het Vormsel ontvangen.

Page 24: Parochieblad april 2013

24

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

R.K. GeloofsgemeenschapH. Laurentius VarsseveldLocatieraad:Harry Damen 0315-241240Gr. Van Lohnstraat 35, 7051 CB VarsseveldHenk Bulsink 0315-298115West. Noorderbroekweg 1, 7054 CE WestendorpMies Jansen 0315- 617383Sinderenseweg 101, 7065 BH SinderenLiesbeth Veldkamp 0315-242125Doetinchemseweg 21, 7051 AB Varsseveld

Beheerder : Liesbeth Veldkamp 0315-242125 Doetinchemseweg 21, 7051 AB Varsseveld

VIERINGEN IN HET LAURENTIUSHUIS:

Paaszondag 31 maart 10.00 uur:Woord en Com. viering met past. G. van der Ploeg.De lector is de heer T. Lamers.Het koor “Forever” uit Silvolde verzorgt de zang.

Zaterdag 6 april: geen viering.

Zaterdag 13 april 19.00 uur:In deze viering extra aandacht voor de Vastenaktie.Eucharistieviering met voorganger past. M. Smits. De lectrice is Mevr. T. Geers. De organist is Dhr. G. Branderhorst.Zondag 14 april 10.00 uur: in “Den Es”Woord en Com. viering met past. G. van den Munckhof.De lector is Dhr. H. Bulsink.De organiste is Mevr. M. Koster.

Zaterdag 20 april: geen viering.

Zaterdag 27 april 19.00 uur:Woord en Com. viering met past. G. van der Ploeg.De lectrice is Mevr. E. Sesink. De organist is Dhr. G. Branderhorst.

Uitnodiging voor Anders Vieren: Mauritiuskerk Silvolde, zondag 28 april om 10.00 uur.Thema: Geloof ik dat nou echt? ...?"En Jezus, hebben we houvast aan“..in de mast..”

Met gps en radar kunnen we vandaag alle wereldzeeën bekijken. Er is echter ook een tijd geweest dat matrozen hoog in de mast klommen om te speuren naar schepen in de buurt, naar land in zicht. En dan alle zeilen bijzetten, de woelige zee van het leven op en niet met alle winden meewaaien.Dat valt niet altijd mee in een tijd van maatschappelijke en religieuze crisis, in een tijd dat mensen over zo onge-veer alles lacherig zeggen:"geloof jij dat nou echt zijn boodschap, geloven wij Hem nou...?

Page 25: Parochieblad april 2013

25

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

HERHAALDE OPROEP

WIJ HEBBEN U NODIG……..

De werkgroep “Lief en Leed”, die o.a. zieken bezoeken en mensen vanaf hun 75ste verjaardag een felicitatie bezorgen, wil de groep weer voltallig maken. Na de ziekte en het overlijden van Thea Wiggers is er een lege plek ontstaan.

U bent welkom in de werkgroep.

Opgave of voor meer informatie: Mevr. Liesbeth Veltkamp 0315-242125.

De werkgroep voor het bezorgen van het parochieblad heeft meteen 2 mensen nodig.Het gaat om de bezorging in de kom van Westendorp en in Varsseveld in de omgeving Klaproosstraat.Mevr. Tap en Mevr. D.Wissink willen na vele jaren de fakkel overdragen.

Wij danken hen voor hun bereidheid en hun inzet voor de Laurentiusgemeenschap.

Heeft u meer informatie nodig, schroom niet te mailen / bellen naar: Henk Bulsink 0315-298115 [email protected]

We hopen op een spoedige invulling van deze vacatu-res, zodat iedereen in onze geloofsgemeenschap het parochieblad in de brievenbus kan blijven ontvangen.

Wilt u kopij voor het volgende blad inleveren vóór 5 april

bij: Henk BulsinkWestelijke Noorderbroekweg 1

7054 CE Westendorp0315-298115

[email protected]

R.K. Geloofsgemeenschap De Goede Herder DinxperloLocatieraad:Voorzitter Jan Bekker [email protected] Wilhelmien Steentjes [email protected] Mia Jansen [email protected] Willa Holterman [email protected] Corry Berendsen [email protected] Harrie Berends [email protected]

INTENTIES1 april 2e Paasdag; overleden ouders Johan Huls-Siemkesoverleden ouders Seleman en overl. fam.overleden ouders Ruesen-Geve, familie Jansen-HovenGert en Elly Termaat en overleden familieoverleden ouders Dekkers-Hoven, Jan Jansen en Francis, Ludwig Huls, Johan ter Beek, Joep van Hal,Mia, Marga en Bernardus VinkenvleugelJan Steentjes en overleden familie Steentjes-GerritsenWim ter Beek, overleden ouders Dekkers-Jansen en Willie en Kim Angenent, Bennie Ruesen, overleden ouders Sticker-Koenders en Lucie ten Brink-Sticker, Jan Koenders en overleden familie Koenders-Tankink

7 april:Jan Jansen en Francis

21 april:overleden ouders Seleman en overleden familieJoep van HalPatrick Angenent

Page 26: Parochieblad april 2013

26

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEKSamenvattend verslag van de vergadering van delocatieraad op donderdag 21 februari 2013.

1. De bijeenkomst van de gezamenlijke werkgroe-pen voor Liturgie is op 5 maart 2013. Weer wordt er gewerkt aan verbetering van de samenwerking binnen De Verrijzenis Parochie. Het gaat erom elkaar te helpen en te ondersteunen en te voorkomen dat zaken dubbel gedaan worden.2. De installatie van diaken Jan van Heugten was op 17 febr. jl. in de P&P te Ulft. Het was een lange zit, maar het was de moeite waard.3. Ter info: een pastoor wordt geïnstalleerd en een diaken of pastor gepresenteerd. Een pastoor is ook juridisch verantwoordelijk voor de gang van zaken.4. Van de koren zijn de noodzakelijke gegevens zoals bestuurssamenstelling e.d. ontvangen.5. De toegezegde bijdragen voor de Aktie Kerkba-lans zijn helaas weer gedaald. Tot nu toe is dit ongeveer 5% minder inkomsten6. Er is waardering voor het feit dat Paus Benedic-tus 16e is teruggetreden. Het zal moeilijk zijn een ade-quate opvolger te vinden, die ook het gewone kerkvolk aanspreekt.7. De volgende bijeenkomsten voor liturgie zullen in april en oktober 2013 gehouden worden.8. De aangepaste kerkelijke tarieven en de huur-voorwaarden worden door de locatieraad goedgekeurd. Info hierover is te verkrijgen op het secretariaat.9. Op 15 mei a.s. zal het vormsel toegediend wor-den in de kerk van Breedenbroek. De voorbereidingen zijn in volle gang.10. Men is tevreden over de aanpak van zaken bin-nen de diaconie. De werkgroepen werken naar tevre-denheid.11. De voorbereiding van de diensten vóór Pasen in Silvolde zijn in volle gang. Nadere toelichting volgt in De Verbinding.12. De aanpassingen en verbeteringen van het keu-kentje in de tussenruimte van het parochiezaaltje en de drukkersruimte zijn bijna klaar.13. N.a.v. het rapport over de draagkracht van de geloofsgemeenschappen moet er volgens de voorschrif-ten in 2014 een complete pastoraatsgroep binnen ons cluster gevormd zijn. Om de huidige bezetting compleet te maken zouden er uit Varsseveld en Dinxperlo liefst 2 personen deel moeten gaan nemen aan de PG.14. De pastoraatsgroep heeft besloten de actie Re-genboog op te gaan zetten om kinderen meer bij de kerk te betrekken.15. Op dinsdag 15 mei 2013 komt Kees Pannekoek naar ons cluster. Hij zal een verdieping initiëren naar aanleiding van zijn boek “Wat stroomt”. De opzet is om hiermee een gespreksgroep op te zetten. Volgende vergadering: donderdag 21 maart 2013 om 9.30 uur.

Namens Wilhelmien Steentjes, secretarisd.d. 2 maart 2013Ed Abbing, notulist

“VUUTJE VEUR VUUTJE”

Op 5 maart is er weer een stap vooruit gezet voor een verdere samenwerking tussen de geloofsgemeenschap-pen van Breedenbroek en Dinxperlo. Toen kwamen de contactpersonen van de liturgische werkgroepen voor de eerste keer bij elkaar, 16 in getal, aangevuld met diaken Jan van Heugten, die als gast was uitgenodigd.Het was een geanimeerde bijeenkomst, elkaar een beet-je besnuffelen voor zover men elkaar nog niet kende, waarbij e.e.a. in goede banen werd geleid door voorzitter Willa Holterman.

Een kennismakingsronde gaf inzicht wie als vrijwilliger op welke vlakken werkzaam was. Het bleek ook dat het merendeel lid was van meerdere werkgroepen.

In drie groepen werd, op basis van een aantal vragen en stellingen, pittig gediscussieerd:• Ben je als vrijwilliger toekomstgericht? Waar dan ook?• Blijf je vrijwilliger, hoe dan ook ?• Het plezier van dit vrijwilligerswerk put ik uit….• Ik voel me op de goede plek; ik wil niets anders.• Wat bindt mij zo aan de eigen locatie?• Ben ik bereid op een andere locatie te helpen?

De diverse antwoorden op de vragen maakte dat het een boeiend geheel werd.

Diaken Van Heugten vertelde over zijn weg van politie naar het diakenschap.Hij gaf ook aan dat we moeten overdenken of bij uitvaar-ten, indien familie en verdere belangstellenden geen enkele binding hebben met de kerk, maar aanwezig zijn omdat de overledene dat wilde, de eucharistische vorm, (consecratie- en communiedelen) nog wel gevoerd moet worden. Een gebeds- en zangdienst zou die plaats heel goed kunnen vullen.

Al met al was deze eerste bijeenkomst een goede stap naar verdere samenwerking, waarbij ook beide locatiera-den hebben afgesproken dat zij op korte termijn ook een eerste keer bij elkaar willen komen.

Het vervolg van deze liturgische bijeenkomst is op 11 september 2013 te Breedenbroek.

Vooruit kijken, verder samenwerken, maar niet overhaast: “Vuutje veur vuutje”!

Jan Bekker

Page 27: Parochieblad april 2013

27

WITTE ROOK…28 Februari 2013, de dag waarop paus Benedictus de 16e definitief afscheid heeft genomen van het pausschap. De zware bronzen deuren zijn gesloten en gaan pas weer open wanneer de kardinalen een nieuwe paus hebben gekozen, wanneer er witte rook komt uit het kleine, maar o zo belangrijke schoorsteentje.De media staan bol van alle superlatieven die plotsklaps aan de paus worden toegeschreven terwijl hij voorheen dikwijls werd verguisd door diezelfde media.Ontegenzeggelijk heeft paus Benedictus een bijdrage geleverd aan het overbrengen van het Godsbesef. Echter, in hoeverre heeft dat de doorsnee gelovige hier in Neder-land bereikt?Hij werd veroordeeld voor zijn standpunt inzake voorbe-hoedsmiddelen, gebruik van condooms voor aidspreven-tie, zedenschandaal binnen de kerk en ga zo maar door.Als je mij eerlijk vraagt wat paus Benedictus voor mij heeft betekend, moet ik een uitgebreid antwoord schuldig blijven. Ja, je zag hem regelmatig op de televisie tijdens de reizen die hij maakte, je volgde de zegen Urbi et Orbi, je zag en hoorde hoe hij de bekende woorden uitsprak: “Danke vor die Blumen”. Je las dat hij veel heeft ge-schreven, maar wat hij heeft geschreven ging de gewone gelovige aan de neus voorbij, dus mij ook. Als je bedenkt dat de paus de plaatsvervanger van Chris-tus hier op aarde is, kan ik dat moeilijk verenigen met hoe hij op mij is overgekomen.Christus was in Zijn leven actief betrokken bij de armen, de gebrekkigen, de verstotelingen, Hij was mens en liefde onder de mensen, wars van politiek gekonkel en dubi-euze spelletjes. Hij liet zich de mond niet snoeren door de valse profeten, maar strafte hen af. Hij nam geen afscheid van de taak die Hij op zich had genomen. Hij werd tot de dood veroordeeld voor Zijn vertrouwen op Zijn Vader. En paus Benedictus? Hij heeft zijn taak vervuld op de wijze die hij goed dunkte. Met een diep geloof in God. Velen voelden zich geïnspireerd door de heilige Vader en anderen konden hem moeilijk plaatsen in hun geloofsbe-leving.Als de witte rook uit de schoorsteen komt, is er een nieuw paustijdperk aangebroken. Zal het een vooruitstrevende paus worden of een behoudende, een kleurling, of een Italiaan, of een Amerikaan, of heel misschien een onver-wacht verrassende keuze?We zullen het meemaken. Ik hoop van harte dat de hei-lige Geest de kardinalen zal inspireren tot een keuze die recht doet aan het plaatsvervangerschap van Christus hier op aarde. Daar kunnen alle gelovigen, behoudend en vooruitstrevend, arm en rijk, de vruchten van plukken. C.R.I. Ticus naam bij redactie bekend

VANAF DE TOREN GEZIEN…• Pasen…de weg er naar toe is in onze parochie nogal hobbelig. Drie clusters met drie verschillende wegen. In ons cluster Varsseveld/Silvolde/Breedenbroek/Dinxperlo is de weg naar Pasen op basis van Anders Vieren. Traditionele rituelen in een modern jasje, anders, muzikaal, en minstens zo intens als voorheen. U bent van harte welkom in Silvolde waar de vieringen Op Weg Naar Pasen zullen plaats vinden. Voor tijden en data zie elders in deze Verbinding.• Pasen, ook de tijd van nieuw leven, van eieren. Het mag duidelijk zijn: ik ga dus geen extra eieren leggen voor Pasen en ik heb ook geen eieren verstopt in de kerk! Dat is meer iets voor de paashaas, toch?Evengoed wens ik u allen een echt Zalig Pasen toe!

R.K. GeloofsgemeenschapH.H. Petrus en Paulus BreedenbroekLocatieraad:Voorzitter Leo Roeterink [email protected] Hennie Sins [email protected] Peter Vinkenvleugel [email protected] Leo Roes [email protected]: woensdagmorgen 10.00 - 12.00 uurtel. 651284; mail. [email protected] Gerard Hollander 0315-651288Weekendvieringen te beluisteren op internet.www.audioserver.nl

VIERINGEN IN DE MAAND APRILZon. 31 maart 9.00 uur 1e Paasdag, Eucharistie Pastor Smits en pastor v.d. Ploeg Dames en Herenkoor

Zat. 6 april 17.30 u. Doopviering

Zat. 6 april 19.00 u. Eucharistie past. Smits Zang door Vision

Zon. 21 april 9.30 u. 1-ste H. Communie in een Eucharistieviering Past. Smits en past. van der Ploeg Schoolzang

IN MEMORIAMOp maandag 4 maart hebben wij in een plechtige uitvaart-viering, afscheid genomen van oud parochiaan Johanna Hendrika Maria Balink-Huethorst en haar ten ruste gelegd op ons kerkhof naast haar man.Annie Huethorst is geboren op 24 oktober 1920 aan de Luimesweg.

Op dinsdag 12 maart hebben wij in een gezongen uit-vaartviering, afscheid moeten nemen van Rikie Driessen-Reusen en haar ten ruste gelegd naast haar in 1985 overleden man Jan Driessen.Rikie is 83 jaar geworden.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

Page 28: Parochieblad april 2013

28

NIEUWS VAN DE LOCATIERAAD:De actie Kerkbalans ligt al weer achter ons, velen van U betalen jaarlijks een vaste bijdrage aan onze eigen ge-loofsgemeenschap, anderen kiezen ervoor om jaarlijks een vrijwillige bijdrage aan ons over te maken. Hiervoor bent U benaderd middels een schrijven. Velen van U hebben de machtigingsformulieren ingevuld en gere-tourneerd. Mocht U het machtigingsformulier nog niet ingevuld hebben, dan vragen wij U dit alsnog te doen en in de al gefrankeerde enveloppe te retourneren. Wij heb-ben uw bijdrage hard nodig.Alvast hartelijk dank.

In de verbinding van maart 2013, pagina 4, staat:HUIDIGE SITUATIE ONHOUDBAAR”In dit stukje geeft het pastoresteam de huidige situatie goed en juist weer.Ook in onze locatie hebben we het over de toekomst, ook wij als locatieraad hebben aangegeven in het draag-krachtonderzoek, dat we in staat zijn om zeker voor de komende vijf jaren onze locatie “draaiende” te houden. Wij beschikken gelukkig over voldoende vrijwilligers en mensen die zich betrokken voelen. Ook zijn we in de pastoraatsgroep gelukkig goed vertegenwoordigd.Indien we er voor zorgen dat we met zijn allen regelma-tig onze kerk blijven bezoeken en ook onze financiële bijdrage blijven geven, is naar onze mening voor ons als locatie de situatie nog wel houdbaar. Wordt vervolgd.Locatieraad.

VOORBEREIDING OP DE EERSTE HEILIGE COMMUNIE.Het is dit jaar al voor de tweede keer, dat de voorberei-ding voor de Eerste Heilige Communie in handen is van een werkgroep, bestaande uit zeer enthousiaste ouders, voornamelijk moeders, die voortvarend te werk gaan. Tijdens de eerste bijeenkomst is er een plan van aanpak gemaakt, met daarin ieder zijn taak en verantwoording. Wie doet wat? Nu er al enkele bijeenkomsten achter ons liggen, kun je zien dat er gestructureerd en met veel enthousiasme wordt gewerkt, zowel door de leden van de werkgroep alsmede door de aanstaande communicantjes.Elke vrijdagmiddag is het een vrolijke boel, de kinderen luisteren aandachtig naar de verhalen en werken samen hard aan het project.Het project “Door de Poort” is een weg naar het zoeken van verbindingen tussen het leven van alle dag en de wereld van geloven en kerk. In dit project maken kinde-ren kennis met het leven van Jezus. Het samen delen staat centraal, met verhalen en knutselwerkjes, met uit-leg over de doop, brood bakken en een rondleiding door de kerk zullen de kinderen op een vooral leuke maar ook erg leerzame manier worden voorbereid op hun Eerste Heilige Communie op zondag 21 april. We gaan door een echte poort naar het “Land van God” en worden daar welkom geheten.Zo komen we als het ware in een andere wereld. Kb. Werkgroep EHC

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEKSACRISTIE OPGEKNAPTIn de maand februari heeft de sacristie een flinke onder-houdsbeurt gekregen.In de winter van 2011/2012 is er een daklekkage geweest waarbij het zachtboard plafond flinke waterschade heeft opgelopen. Toen provisorisch hersteld. Ook de vloer leek niet meer betrouwbaar. Je had het gevoel dat je er elk moment doorheen kon zakken.In januari 2013 werd het besluit genomen om het plafond te vernieuwen en de vloer ook onderhanden te nemen. Een aantal vrijwilligers heeft de zaak flink aangepakt. Het plafond en de vieze vloerbedekking lagen er zo uit. Een paar nieuwe regels en het nieuwe gipsplafond zat er al weer voor.De vloerplanken waren goed, dan zullen de vloerbalken wel verrot zijn. Een paar planken weggehaald en zie: de balken waren kurkdroog en puntgaaf. Alleen het cement van het 100 jaar oude steunmuurtje was een beetje ver-pulverd. Dat was snel verholpen en de vloer voelde weer stevig aan. Plafond gesausd en dan de rest ook maar verven en lakken. Nieuwe vloerbedekking er op en de sacristie ziet er nu weer pico-bello uit.Boven het plafond zat nog een stalen balk. Die moet er in 1907 ingelegd zijn tijdens de bouw van de catechismus-kamer, de bovenzaal en de uitbreiding van de sacristie. De sacristie was namelijk net zo groot als de bij-sacristie nu nog is. De kerk en de pastorie zijn in 1854 los van elkaar gebouwd.In februari jl. kreeg de Stichting Historie een bouwteke-ning aangereikt door Annie Derksen-Westerveld waarop de verbouwing is weergegeven.Toevallig of is dit ……..Redactie

KOOR REIST NAAR MAARSSEN Het dames en herenkoor van de geloofsgemeenschap Petrus en Paulus te Breedenbroek en De Goede Herder te Dinxperlo zijn uitgenodigd door de Heilige Hart Kerk in Maarssen om daar op 7 april de medewerking te verle nen aan een Eucharistieviering. De Heilige Hart Kerk is in 1885 in gebruik genomen. De architect was Alfred Tepe, een bekende leerling van Pierre Cuypers. De bouwstijl is neogotisch. In deze kerk is Alfrink in 1930 tot kapelaan benoemd, Alfrink werd later aartsbisschop van Utrecht.

Het koor dat sinds 1 januari 2012 samen is gegaan, zal met 70 man/vrouw afreizen. Zondag 7 april zal het ver trek zijn om 7.30 uur vanuit Breedenbroek met een dub beldekker naar Maarssen. Het koor zal de Missa Brève 7 van Charles Gounod ten gehore brengen. Ook zal het Ave Verum Corpus van Mozart uitgevoerd worden, dit afgewisseld met andere liederen. Het koor staat onder leiding van dirigent Frank Knikkink en de begeleiding op orgel zal geschie den door Dario ter Maat. De aanvang van de dienst is om 10.00 uur aan de Breedstraat 3 te Maarssen.

Page 29: Parochieblad april 2013

29

cluster gendringen, megchelen en netterden

rK geloofsgemeenschap h. martinus gendringenlocatieraad:Voorzitter: Toos Lohschelder, tel. 0315-377321 [email protected]: Theo Kroesen, tel. 0315-685273 [email protected]: Wim Schepers, tel. 0315-345362 [email protected]örd.Vrijwilligers: Hanny Roes-Beumer, tel.0315-630110 [email protected]. gebouwen: Harry ter Voert, tel. 0315-681317 [email protected]. begraafpl.: Ben Schreven, tel. 0315-630427 [email protected]: Irene Sohilait-Braam, tel. 0315-630570 [email protected]

Weekend-vieringen: Zaterdag 17.30 uur of zondag 10.00 uur.Opgeven misintenties: Woensdag van 10.00 - 12.00 uur van 13.30 - 15.00 uur aan de pastorie, Pastoor Wijfkerstraat 1. Tevens via mailadres: [email protected] kerk en uitstelling van het Allerheiligste:Iedere vrijdag om 15.00 uur.Vieringen in de kapel van Zorgcentrum mmP:1e en 3e woensdag van de maand om 10.00 uur.

misintenties e.d. VOOr APril 2013

Woensdag 3 april 10.00 uur mmPintenties: Pastoor Wim van Essen en Aly Ebbers-van Raaij.

Vrijdag 5 april (Eerste vrijdag van de maand)14.45 uur Rozenkransgebed (voor de zaligverklaring van Dora Visser)

15.00 uur Open kerk en uitstalling van het AllerheiligsteZaterdag 6 april 17.30 uur Eucharistieviering met kerkkoorVoorganger: Emeritus pastoor Morsink m.m.v. Truus, Maria en Hanny.Misdienaars: Yentl en Maud.De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

intenties:Jaargedachtenis voor: Gert Bus en Maria Geven-Scholten.Verder voor: o.o. Blumer-Keurentjes; o.o. Borggreven-Legeland; o.o. Scholten-Snelting en Theet; o.o. Kniest-Steenbreker; o.o. Blumer-Erinkveld; o.o. Vermeer-Schildkamp; o.o. Hubers-Rikken; Theo van Hal; Marietje van Gessel; Wilhelmien Meijer-Terhorst; Riet Jasen-van Aalst; Anton Schweckhorst; Pater Miedema; Pastoor Wim van Essen; Antoine van den Berg; Guus Kemper-man (nms. de fam.); Theo Roelofs; Aly Ebbers-van Raaij; Dorien Willemsen-Thijssen; Dominique Benders-Bloemkolk; Johanna Meijer-Keurentjes (nms. de buurt); Theo Brus(nms. buurvrouw Hannie te Stroet); Marietje Hoksbergen-Hoksbergen en Ronny en Jan van Hal.

Zaterdag 13 april 17.30 uur Woord- en Communieviering met kerkkoorVoorganger: Diaken van Heugten m.m.v. Hanny en Gerard.Misdienaars: Noa en Lindsey. De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

intenties:Jaargedachtenis voor: Paul Freriks.Verder voor: o.o. Kniest-Steenbreker; o.o. Blumer-Keurentjes; o.fam. Reusken-van Raaij; o.fam. Bouman-Verbruggelen; o.o. Massop-te Pas, Gert, Wim, Lies, Yuri en Bennie; o.o. Jan en Anna Greven-Delsing; o.o. Borggreven-Legeland; onze ouders Céra Dickmann en Hermien Dickmann-Scholten; Theo van Hal; Wilhelmien Meijer-Terhorst; Antoon Tijdink; Theo Hermsen; Riet Jansen-van Aalst; Anton Schweckhorst; Pater Miedema; Pastoor Wim van Essen; Antoine van den Berg; Guus Kemperman (nms. de fam.); Aly Ebbers-van Raaij; Joop Freriks; Johanna Meijer-Keurentjes; Theo Brus; Harrie Vriezen; Gert en Jan Legeland.

Woensdag 17 april 10.00 uur mmP intenties: Pastoor Wim van Essen; Hein en Frans Haverdil en Antonio.

Zondag 21 april 11.30 uur (eerste Communieviering)EucharistievieringVoorgangers: Pastor Marcel Smits en Pastor Guus van der Ploeg m.m.v. Gerard en Hanny.De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Page 30: Parochieblad april 2013

30

Intenties:Jaargedachtenis voor: Pater Miedema; Jos Striek-wold; Maria ter Steeg-Mijnen; Antonius Schepers; Anne-Miek van Huet-Snelting; Sofhie Jansen van Hüet; Theet Röttger en Theo Mekers.Verder voor: o.o. Striekwold-Krämer; o.o. Blumer-Keu-rentjes; o.fam. Bus-Brus; o.o. Borggreven-Legeland; Theo van Hal; Wilhelmien Meijer-Terhorst; Riet Jan-sen-van Aalst; Anton Schweckhorst; Pastoor Wim van Essen; Antoine van den Berg; Aly Ebbers-van Raaij; Johanna Meijer-Keurentjes; Theo Brus; Guus Kemper-man (nms. de fam.); Peettante Marie Bruens en Frans Hakvoort.

Zondag 28 april 10.00 uur Eucharistieviering met kerkkoorVoorganger: Emeritus deken van Merm m.m.v. Mariet,Gerard en Hanny.Misdienaars: Sterre en Marit.De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Intenties:Jaargedachtenis voor: Theo Dekkers; Bennie Raben en Jan van Hal.Verder voor: o.o. Kniest-Steenbreker; o.o. Blumer-Keu-rentjes; o.o. Borggreven-Legeland; Leo Scholten; Theo van Hal; Riet Jansen-van Aalst; Anton Schweckhorst; Johanna van Raaij-Wentink; Pater Miedema; Pastoor Wim van Essen; Antoine van den Berg; Aly Ebbers-van Raaij; Herman Scholten; Johanna Meijer-Keurentjes; Theo Brus; Wilhelmien Meijer-Terhorst en Dorien Wil-lemsen-Thijssen.

Woensdag 1 mei 10.00 uur MMPIntentie: Pastoor Wim van Essen.

Vrijdag 3 mei 19.00 uur Vesperviering voor Dora Visser met KerkkoorVoorganger: Diaken J. Visser

Zaterdag 4 mei 19.00 uurDodenherdenking in de witte kerkVoorgangers: Ds. Hilde v.d. Zwaag en Ans Erinkveld

Zondag 5 mei 10.00 uur Eucharistieviering met kerkkoorVoorganger: Em. pastoor Morsink, m.m.v. Hanny en Gerard.Misdienaar: Delano.

Intenties:Jaargedachtenis voor: Herman ScholtenVerder voor: o.o. Scholten-Snelting en Theet; o.o. Borggreven-Legeland; o.o. te Pas-Heebing en zoon Jan; o.o. Blumer-Keurentjes; o.o. Tiddo en broer Holt-häusen; Theo van Hal; Marietje van Gessel; Anton Schweckhorst; Theodorus te Kaat; Pater Miedema; Pastoor Wim van Essen; Antoine van den Berg; Aly Ebbers-van Raaij; Maria Geven-Scholten; Dominique

Benders-Bloemkolk; Johanna Meijer-Keurentjes (nms. de buurt); Riet Jansen-van Aalst; Theo Roelofs en Theo Brus.

Deze lijst is opgemaakt 6 maart.

De misintenties voor de maand mei moeten uiterlijk woensdag 10 april 2013 aangeleverd worden. De tot deze datum opgegeven misintenties worden in de komende ”Verbinding” afgedrukt.

FAMILIEBERICHTENBlij zijn wij, samen met hun trotse ouders en hun familie, dat gedoopt is:

• JayJay Austin Francesco Pastoors, Touwslagersbaan 103, Gendringen.

Onze parochiegemeenschap neemt hem graag op in haar midden.Wij vragen om Gods zegen over zijn leven en over alle mensen die hem met zorg omringen.

We hebben afscheid genomen van:

• Johannes Lambertus Hendrikus Sommers, 71 jaar, † 20 februari, wonende MMP, kamer 006.

• Hermanus Hendrik Joseph Wilke, 71 jaar, † 25 februari, wonende Prinsenhof 18.

Wij wensen hun familie veel sterkte toe en moge God zelf die troost brengen die mensen niet kunnen geven.Wij bidden voor hun eeuwige rust.

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE> Kosters binnen onze Geloofsgemeenschap: tel. 06-22915266.> Ziekenbezoek en bezorging H. Communie: tel. 0315-630110.> Bij overlijden eerst uitvaartonderneming bellen.> Aanmelden of vragen kerkradio: tel. 0315-345362.

OPBRENGST KERKBALANS 2013Aan toezeggingen is ontvangen € 45.750; dit is wat lager dan in 2012. Ondanks dit kunnen we toch spreken van een mooi resultaat. Veel parochianen hebben hun bijdrage in dit jaar nog verhoogd. Onze dank aan de gevers, wijkcontactpersonen en Frank Ingelaat en zijn team voor hun inzet die heeft geleid tot dit mooie bedrag.

Theo Kroesen, penningmeester.

CLuSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

Page 31: Parochieblad april 2013

31

AVONDWAKE- EN uitVAArtGrOEP

Van links naar rechts: Gerard Thijssen, Riet te Pas, Ans Erinkveld, Toos Lohschelder en Hanny Roes.

GrOEt uit NAirOBi/KENYA

Maandag 4 maart zijn de algemene verkiezingen ge-houden. Overal was de spanning te voelen. Pas dagen later kwam de uitslag. Tijdens deze dagen was er geen groente of fruit meer te kopen. Bovendien stegen de prijzen voor levensmidde-len gemiddeld met 20%.Er waren zes kandidaten voor het presidentschap. De strijd ging tussen twee mensen: Raila Odinga en Uhuru Keniatta. Kenyatta won de verkiezingen met een ver-schil van 600.000 stemmen. Alom werd beweerd dat er geknoeid is met de uitslagen. Zo verdwenen boxen met talloze stemmen. Wat voor mij het meest vreemd is, is dat Uhuru Keniatta, samen met Ruto, die nu vicepresident is, in Den Haag zijn geweest voor een proces. Tijdens en na de vorige verkiezingen vijf jaar geleden zouden zij medeverant-woordelijk zijn geweest voor de moorden en vervol-gingen tijdens en na de uitslagen. Het proces wordt in mei hervat en zij zouden dan weer terechtstaan in Den Haag. Of dit nu doorgaat is de vraag. In ieder geval is Raila Odinga van plan naar het Hoge Gerechtshof te stappen om de uitslag aan te vechten. Momenteel is het zelfs in Nairobi erg rustig, misschien te rustig. Van harte hoop ik dat het rustig blijft en het geweld van vijf jaar geleden uitblijft.

Vanuit een zonnig en warm Nairobi een hartelijke groet, Wilmine klein Tank.

KOOrKlANKEN H. MArtiNus Ik wil op de eerste plaats alle vrijwilligers bedanken die op welke wijze dan ook hebben bijgedragen aan het opknappen van plafond en wanden van de koorruimte. We kunnen gerust spreken van een metamorfose. Nu het drie tinten lichter is, kunnen wij de noten nog beter lezen.

Ps: GEZOCHt DAMEs DiE ONs KOOr WillEN KOMEN VErstErKEN.

Wij zitten dringend verlegen om SOPRANEN EN AL-TEN. Informeer zus, vriendin of kennis en breng ze mee, ze zullen zich zeker thuis voelen bij ons koor. Wij zien naar ze uit. De repetitieavond is op donderdag van 19.00 tot 21.00 uur. Fons Jansen

ViJFDAAGsE BEDEVAArt NAAr BANNEuX

Ook in het jaar 2013 worden er weer vanuit het Bisdom in de diverse regio’s, zo ook in onze regio, Regio-Oost, vijfdaagse bedevaarten naar de Maagd der Armen in Banneux N.D. georganiseerd. De eerste gelegenheid is: Zaterdag 25 mei tot en met woensdag 29 mei 2013.Deze vijfdaagse bedevaart is speciaal voor zieken en ouderen. De reis wordt gemaakt per bus.

Elders in De Verbinding staat een uitgebreid artikel over deze vijfdaagse bedevaart.

Voor meer info: Ben Oude Elberink, tel. 683387.

ClustEr GENDriNGEN, MEGCHElEN EN NEttErDEN

Page 32: Parochieblad april 2013

32

cluster gendringen, megchelen en netterden

rK geloofsgemeenschap h. martinus megchelenlocatieraad:Voorzitter Leo Mecking 0315-377658

rK geloofsgemeenschap h. Walburgis netterden

locatieraad:Voorzitter Frank Simmes 0315-386109Budgethouder Carel Kruese

Opgave van gebedsintenties en thuisbezorgen van deH. Communie bij Frans Postma, tel. 0315-386254

Vieringen tiJdens de restAurAtieTijdens de restauratie van de kerk zijn de vieringentijdelijk verplaatst naar de kerk van Azewijn.

KerK en Kerspel netterdenHieronder opnieuw een stukje geschiedenis van kerk en Kerspel Netterden(5). Bron is ook nu weer het boek van W.J. Winands uit de jaren 70 van de vorige eeuw.

de eerst bekende pastoors (vervolg)In de woelige tijd van burgerkrijg en het uitvechten van onderlinge veten, eind 15e begin 16e eeuw, diende de Doetinchemse ”dingmeester” (rechter) een aanklacht in tegen pastoor, de heer Johan te Netterden. De aanklacht luidt dat hij en zijn parochianen heulen met de vijanden van hertog Karel van Gelre. Hij wordt gewaarschuwd dit te laten, aangezien anders wraakmaatregelen zullen volgen.Mattheus Ellers was pastoor in Netterden in 1525 en werd, misschien omdat hij ziek was, bijgestaan door priester Wilhelmus van Vuerden. In 1529 is het Hendrick Niels die als pastoor in Netterden staat genoteerd.De genoemde pastoors hadden het in Netterden niet altijd gemakkelijk vanwege de troebelen tussen de naar macht strevende adellijke families die rondom Emmerik hun vetes uitvochten. Pastoor Gerhard ter Beek (pas-toor in Netterden van 1533 tot ca. 1568) was misschien wel een goed priester, maar in ieder geval een slecht financier, want dat zijn naam bekend is gebleven dankt hij aan zijn schuldeisers die hem het leven zuur hebben gemaakt en hem voor het geestelijk gerecht in Emmerik hebben gedaagd.Dit slechte financiële beheer door Ter Beek had ook nadelige gevolgen voor het beheer van de kerkelijke goederen, waarmee de Netterdense St. Walburgisparochie toen reeds zeer goed bedeeld was. Na hem kwam Johan v.d. Hovellich (pastoor van 1571 tot 1574) die waarschijnlijk de directe voorganger is geweest van J. Leub, die in Netterden voor het eerst in 1574 wordt genoemd. Vanwege staatkundige en geestelijke hervormingen wordt onder deze pastoor voor Netterden een belangrijk en uniek historisch hoofdstuk geschreven. Want naast de strijd op het politieke front met een groei-end verzet tegen de Koning van Spanje, ontwikkelden zich meer en meer duistere wolken van tweestrijd boven de oude Moederkerk. De 95 stellingen welke de Augus-tijner monnik Maarten Luther op 1 november 1517 aan de deur van de kloosterkerk te Wittenburg had genageld, werden de oorzaak van een grote geestelijke strijd die geheel Europa zou gaan beheersen. Gevolg was dat de uitoefening van de rooms-katholieke godsdienst v.a.1581 officieel werd verboden in de Nederlanden. (wordt vervolgd)

de kopij voor de Verbinding voor het april-nummer moet binnen zijn vóór 10april a.s.Kopij sturen naar:redactie.parochieblad@de verrijzenisparochie.nl

Page 33: Parochieblad april 2013

33

KLEURPLAAT

Naam : ..................................................................

Straat : ..................................................................

Plaats : ..................................................................

Leeftijd : ..................................................................

N.B. De drie mooiste inzendingen ontvangen een

attentie. Insturen vóór 10 april 2013 naar:

Secretariaat De Verrijzenis Parochie

Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR Ulft.

Page 34: Parochieblad april 2013

34

ReisprogrammaRome wordt de ‘Eeuwige Stad’ genoemd; vele eeuwen gaan

aan je voorbij wanneer je door de straten loopt, zit bij een fon-

tein op een plein of bent in één van de vele kerken of musea.

Verleden en heden gaan er hand in hand.

Voor de Rooms-Katholieke Kerk is Rome vooral een plaats van

pelgrimage: bovenal naar de graven van de apostelen Petrus

en Paulus, waarover prachtige basilieken zijn gebouwd. Vele

getuigenissen zijn er te zien van ons geloof en Kerk-zijn, zowel

in de ondergrondse catacomben als hoog op de koepel van de

St. Pieter. De paus, opvolger van Sint Petrus, woont en werkt

er en ontvangt jaarlijks vele pelgrims.

De dagelijkse Eucharistieviering en bepaalde programmaon-

derdelen zullen gezamenlijk gehouden worden, andere in

groepen, waaronder de bezoeken aan kerken en de Vaticaanse

musea. Enkele priesters van het Aartsbisdom zullen de bede-

vaart begeleiden en gidsen.

DeelnemersVNB attendeert u erop dat een bezoek aan Rome vermoeiend

en intensief is. Het is noodzakelijk dat u goed ter been bent.

Rome is de stad van de zeven heuvelen en heeft voornamelijk

keien als wegdek. Houd er rekening mee dat u ook vaak een

paar uur achter elkaar zult lopen met korte pauzes. Gezien het

karakter van het openbaar vervoer in Rome moet u in voorko-

mende gevallen ook zelfstandig daar gebruik van kunnen

maken.

Dag tot dagDag 1: vrijdag 20 september

’s Middags aankomst en installeren in het hotel. Aanslui-

ten bezoek aan de gezellige wijk Trastevere. Deze wijk

heeft een bijzonder karakter door de smalle straten, kleine

pleintjes en de originele middeleeuwse volkswoningen.

Uiteraard bezoeken wij hier de bisschopskerk van kardi-

naal Eijk: de San Callisto.

Dag 2: zaterdag 21 september

In de ochtend beginnen we met een eucharistieviering in

de Sint Pieter. Na de viering bezoeken we de Sint Pieter

en het Sint Pietersplein. In de middag zullen we onze ogen

uitkijken in de Vaticaanse Musea, waaronder de Sixtijnse

Kapel.

Op weg naar de ‘Eeuwige Stad’Aartsbisdom Utrecht op bedevaart naar Rome

Speciaal voor pelgrims van 35 t/m65 jaar De aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Eijk,

wil graag in dit Jaar van het Geloof op bede-

vaart naar Rome met mensen uit ons Aartsbis-

dom van 20 t/m 25 september 2013. Gekozen

is voor een doelgroep in de leeftijd van 35 t/m

65 jaar. Dat is gebeurd omdat de deelnemers

o.a. zeer goed ter been moeten zijn, want er

zal veel worden gelopen en gebruik worden

gemaakt van het openbaar vervoer.

Een pelgrimage naar Rome is reeds door velen

ervaren als een verrijking van hun geloof en

leven. Hopelijk gaat u mee!

Lees alle informatie opvnbreizen.nl

Page 35: Parochieblad april 2013

35

Dag 3: zondag 22 september

We bezoeken de Friezenkerk waar we aan zullen sluiten

bij de eucharistieviering. Vandaar gaan we naar het oude

centrum waar we onder andere naar de Spaanse Trappen,

de Trevifontein, het Pantheon en de Piazza Navone. Wan-

delend door dit gedeelte van het oude Rome passeren we

mooie pleinen, terrasjes en kleine straatjes vol verhalen

en traditie.

Dag 4: maandag 23 september

Vandaag brengen we een bezoek aan twee van de vier

hoofdbasilieken. In de ochtend vertrekken we naar de Ma-

riakerk van Rome: de Santa Maria Maggiore. Aansluitend

bezoeken we de Sint Jan van Lateranen met het baptiste-

rium en de heilige trappen. Van daaruit wandelen we

langs het Colosseum en het Forum Romanum.

Dag 5: dinsdag 24 september

In de ochtend staat een bezoek aan één van de meest in-

teressante catacombe op de planning, namelijk Priscilla.

Nu we toch buiten de stadsmuren zijn, gaan we naar de

indrukwekkende basiliek Paulus Buiten de Muren. In de

middag hebt u wat vrije tijd.

Dag 6: woensdag 25 september

We sluiten deze bijzondere reis af met een audiëntie bij

de Paus. In de middag vliegen we weer terug naar Neder-

land.

Programma onder voorbehoud

Inclusief • Retourvlucht naar Rome vanaf Amsterdam of Rotter-

dam.

• Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag.

• 5 overnachtingen in een ** hotel in het centrum van

Rome op basis van een tweepersoonskamer en halfpen-

sion (ontbijt en diner).

• Nederlandstalige pastorale en cultuurhistorische bege-

leiding.

• Alle excursies zoals vermeld in het programma (inclusief

entreegelden).

• Transfers van en naar het vliegveld per touringcar op

dag 1 en dag 6.

• Openbaar vervoerskaart Rome voor de gehele reis.

• Kaarten voor de audiëntie bij paus Benedictus XVI.

• Pelgrims- en informatieboekje.

Exclusief• Reis - en annuleringsverzekering

• Lunches

Vertrekdata en reisnummers20 t/m 25 september 2013 (RO1305)

Prijs€ 699,00

Toeslag éénpersoonskamer€ 110,00

ContactpersoonContactpersoon namens het Aartsbisdom:

Dhr. G.L.M. Lokate

Telefoon: (030) 236 15 70

E-mail: [email protected]

Bezoekadres Pater van den Elsenstraat 10, 5213 CD ’s-HertogenboschPostadres Postbus 273, 5201 AG ’s-HertogenboschTelefoon (073) 681 81 11 • Fax (073) 681 81 10E-mail [email protected] • Website www.vnbreizen.nl

Lees alle

informatie op

vnbreizen.nl

Page 36: Parochieblad april 2013

36

DE VERRIJZENIS PAROCHIE

H.H. Petrus en Paulus Ulft J.F. Kennedyplein 9, 7071 BT Ulft, tel. 0315-681275 E-mail: [email protected] Rabobank 3638.09.872ING bank 56.00.643Openingstijden secretariaat: Maandag- en donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur

H. Antonius van Padua Ulft Dr. Ariënsstraat 3, 7071 AH Ulft, tel 0315-681219 E-mail: [email protected] 3638 00 557 - Kerkbijdrage 3638 75 999Openingstijd secretariaat: Woensdagmorgen van 9.30 tot 12.00 uur

H. H. Martelaren van Gorkum Varsselder-Veldhunten Hoofdstraat 31, 7076 AG Varsselder, tel.0315-681013 E-mail: [email protected] secretariaat: Woensdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur

H. Mattheus Azewijn Mattheusplein 2, 7045 AC Azewijn, tel. 0314-651256 E-mail: [email protected] rekeningnr.: 3746.06.439Openingstijd secretariaat:Maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur

H. Mauritius Silvolde Prins Bernhardstraat 4, 7064 GG Silvolde, tel. 0315-323010 E-mail: [email protected] secretariaat:Dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uurDonderdagmorgen van 9.00 tot 10.00 uur

H. Laurentius Varsseveld Oranjestraat 40, 7051 AK Varsseveld, tel. 0315-243820E-mail: [email protected]: ING 290863Rabobank: 3648.88.466

De Goede Herder Dinxperlo Allee 58/A, 7091 AM Dinxperlo, tel. 0315-651496 E-mail: [email protected] 3139.04.456Openingstijden secretariaat: Woensdag- en vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur,donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur

H.H. Petrus en Paulus BreedenbroekTerborgseweg 34, 7084 AJ Breedenbroek, tel. 0315-651284 Postadres: Postbus 21, 7090 AA DinxperloE-mail: [email protected] secretariaat: Woensdagmorgen 10.00 tot 12.00 uur

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten en Azewijn

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Silvolde, Varsseveld, Dinxperlo en Breedenbroek

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Gendringen, Megchelen en Netterden

H. Martinus Gendringen Past. Wijfkerstraat 1, 7081 BT Gendringen, tel. 0315-681364 E-mail: [email protected] 116302429 t.n.v. De Verrijzenisparochie GendringenAdm. Kerkbalans 116393610, F. Ingelaat, tel. 686054Openingstijden secretariaat, ingang aan de Staringstraat:Maandagmiddag van 14.00 tot 15.30 uurWoensdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur

H. Martinus Megchelen Past. Mölderstraat 4, 7078 BB Megchelen, tel. 0315-377212 E-mail: [email protected] secretariaat: Dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur

H. Walburgis Netterden Netterdensestraat 8, 7077 AB Netterden, tel. 0315-386163 E-mail: [email protected]

Secretariaat De Verrijzenis Parochie:Telefoon 0315-342044E-mail: [email protected]: Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR UlftOpeningstijden: Maandag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 11.30 uur.Rabobank 1565.69.450