Tabaktueel april 2013

Click here to load reader

 • date post

  06-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Met: - aandacht voor sigaren - wenskaarten met stopkracht - en nog veel meer!

Transcript of Tabaktueel april 2013

 • jaargang 12nummer 2april 2013

  Exclusief! Kunstenaar Rob ScholteSamen roken is

  liefde delen

  Proeven, voelen en ruikenSigaren waar uw klant voor naar de winkel komt

  Blikvangers en binnentrekkers Wenskaarten met

  stopkracht

 • De advertentie van deze tabaksfabrikant is niet zichtbaar ivm de Tabakwet

 • Tabaktueel | 3

  Thijs Dekker Tabaktueel Magazine

  VoorwoordOver een paar weken luiden we een belangrijk tijdperk van onze geschiedenis uit: namelijk die van onze koninginnen. Na 123 jaar krijgen we een koning op de troon. Menigeen zal op 30 april dan ook een traantje wegpinken als onze lieve Koningin Beatrix echt afstand doet van haar vorstenzetel. Maar wat zullen met zn allen ook genieten van het feest rondom de troonswisseling in Amsterdam. Met speciaal gecomponeerde liedjes, een feest vol pracht en praal en hopelijk met een koninklijk zonnetje erbij heff en we met zijn allen vrolijk lachend het glas en proosten we op koning Willem-Alexander en koningin Mxima.

  De afgelopen weken merkten tabaks- en gemakswinkels al wat de troonwisseling doet met de omzet. Is bijvoorbeeld bij u ook al een run ontstaan op de loten voor de Koninginnedagtrekking van de Nederlandse Staatsloterij? Bijna elke consument hoopt toch diep van binnen dat juist op deze bijzondere datum het lot hem nu eens goed gezind is. Op de Kroningsdag de hoofdprijs winnen van elke maand 10.000 euro, en dat dertig jaar lang, is letterlijk een kans om als een koning in Frankrijk te kunnen gaan leven!

  Ook Oranje parafernalia als borrelglaasjes, pepermuntdoosjes en mokken met de afbeeldingen van Beatrix, Willem-Alexander en Mxima zijn in sommige winkels al haast niet aan te slepen. Andere klanten geven minder om een blijvend aandenken, maar nestelen zich straks liever voor de televisie met een Oranjebittertje en een fi jne sigaar, uitgezocht in de speciaalzaak om er eens even goed voor te gaan zitten. Of ze steken de sigaar vrolijk op tijdens de feesten die overal gehouden worden. In dit nummer vertelt ondernemer Gerard Smit, een Haagse buurman van de koningin, hoe zijn caf annex club annex coff eeshop dit jaar nog eens extra feestelijk uitpakt tijdens Koninginnenach.

  Als het mooi weer is, zullen veel mensen na het vieren van de voorlopig laatste Koninginnedag bovendien nog even in de tuin of in de stad willen nazitten met een glaasje en een rokertje. Een prachtige aanleiding voor u om de productcategorie sigaren juist nu, aan de vooravond van het tuin- en terrasseizoen, nog eens extra in de spotlight te zetten. En reden voor ons om in dit nummer op zoek te gaan naar wat de verschillende sigarenfabrikanten voor ons in petto hebben aan mooie nieuwe sigaren. Het blijkt dat er weer heel wat noviteiten en verrassingen aankomen. Kortom, alle ingredinten zijn aanwezig om er een geweldig feest n een heerlijk omzet-seizoen van te maken!

  Veel leesplezier,

  ColofonEindredactie: Tabaktueel, Fnidsen 115, 1811 NA Alkmaartel (0226) 331 018 e-mail info@tabaktueel.nl web www.tabaktueel.nl

  Vormgeving, DTP en druk: Buro van Amstel, Lamoraalweg 78, 1934 CB Egmond aan den Hoeftel (072) 850 0930 e-mail info@burovanamstel.nl web www.burovanamstel.nl

  Redactie en copy: Naomi Querido, tel (035) 8883 800 e-mail naomi@tabaktueel.nl

  Medewerkers aan dit nummer: Mirthe Diemel, Linda Groothuijse, Wilma Gudmundsson, Robbert Frank Hagens, Bob Jong, Pien Koome, Eliane Mendes, Eric Muijderman, Nolla Nillesen, Dennis van Renesse, Lisanne van Sadelho , Huub Schultz, Brigitte de Swart

  Abonnees, advertenties & tra c: Marleen Houtenbos tel (0226) 331 018, e-mail marleen.houtenbos@tabaktueel.nl

  Tabaktueel is niet verantwoordelijk voor eventuele druk- en/of zetfouten in deze uitgave.

  4 Rooksignalen

  7 Normale btw-verrekening op tabak Regeling om dubbele heffing te voorkomen

  8 Minder is meer Camel Black & White Less Smoke Smell

  10 Een eigen zaak is een aanrader voor iedere importeur Sasja van Horssen is importeur n winkelier

  12 De Lotto presenteert een vernieuwende aanpak

  14 Nieuw: smaakvarianten Al Capone cigarillos

  16 Wenskaarten Marktleiders: De wandcollectie is het fundament van het aanbod

  20 Blikvangers & binnentrekkers De stopkracht van de wenskaartenmolen

  25 Column HUUB

  26 Reportage: binnenkijken bij De Olifant

  29 In de auto met Jan-Peter van Rooij van Autodrop

  30 Sigaren vragen om kennis, beleving en advies

  32 STG richt zich met innovaties op nieuwe segmenten

  35 Exclusief: Rob Scholte spreekt!

  38 Gluren bij de buren Cremers is caf, coffeeshop en club in n

  40 De kinderen vergeten even dat ze ziek zijn Ondernemers en Staatsloterij samen in actie voor KiKa

  43 Column financieel adviseur Bob Jong

  44 Douane app helpt in strijd tegen tabaksfraude

  45 Geld is te vervangen, je leven niet Als een overvaller in de winkel staat

  48 Hoe is het nu met Primera Pijpers in Apeldoorn

  50 De Klant: Mieke Stoof

  Inhoud

  Tabaktueel |jaargang 12nummer 2april 2013

 • 4 | Tabaktueel

  Rooksignalen | Tabaktueel

  Gratis scan n 1.000 euro voor veiligheidDe VKB-scan helpt kleine ondernemers bij het veiliger maken van hun zaak. In ongeveer anderhalf uur onderzoekt een erkende VKB-scanner uw winkel op zwakke plekken op organisatorische, bouwkundige en elektronische aspecten en krijgt u direct concrete adviezen om de veiligheidsrisicos binnen uw onderneming te verkleinen.Ondernemingen die op basis van de veiligheidsscan willen investeren in maatregelen om de veiligheid in hun zaak te verbeteren, krijgen de keuze uit speciaal geselecteerde pakketten in vier categorien: organisatorische, bouwkundige, elektronische of digitale maatregelen. De helft van die investering wordt vergoed vanuit de nieuwe Aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven, tot een maximum van 1.000 euro.

  Kijk op www.hoeveiligisuwzaak.nl of vraag de veiligheidsscan aan via vkb@hbd.nl

  Tijdschriftenmarkt in beweging

  Jackie, JFK, LXRY, Nautique, Elegance, Carros, Tableau en Rsidence: veel van deze titels in het luxe segment verdwijnen uit het schap. In maart gingen maar liefst twee uitgevers failliet, Gijrath Media Groep en Pelican Magazines. De tijdschriftenmarkt staat met verdwijnende titels en dalende oplages al langer onder druk. Tijdschriftendistributeurs Betapress en Aldipress praten dan ook over samenwerking. Commercieel directeur Rob Alberts van Betapress: Als we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat er kosten uit de keten worden gehaald, moeten we dat zeker niet nalaten.

  Accijnsverhoging hakt erinDe hogere accijns op tabak heeft de sigarettenverkoop bij de helft van de ondernemers sterk doen dalen. Bij n derde van de ondernemers is evenveel sigaretten en shag verkocht.Dat blijkt uit een online enqute van het Vakcentrum, de brancheorganisa-tie voor zelfstandig supermarktonder-nemers. Van de ondervraagde onder-nemers zegt 17 procent dat de omzet enigszins gedaald is, bij niemand is de tabaksverkoop gestegen. De accijnsver-hoging heeft Nederland tot nu toe dan ook niet veel opgeleverd. In de maand januari kwam er 34 miljoen euro minder aan tabaksaccijns in de schatkist.

  Tijdschriftenmarkt

 • Tabaktueel | 5

  Tabaktueel | Rooksignalen

  Ondertussen in

  EngelandDe Britse Clara Cowell, die in februari haar 102e verjaardag vierde in een pub in het Engelse Preston, is gestopt met roken. Ze rookte sinds 1931. De vrouw rookte elke dag drie sigaret-ten en heeft gedurende haar hele leven zon 60.000 sigaretten gerookt. Ze is gestopt op aanraden van haar familie, die zich zorgen maakte om de as die ze overal liet vallen.

  TexasEen vrouw uit het Amerikaanse Hood County, Texas is gearres-teerd omdat ze alarmlijn 911 belde voor een pakje sigaretten. Ik heb nu sigaretten nodig, riep de 48-jarige Lisa White door de telefoon. De politie nam de vrouw mee naar het bureau. Na het betalen van een boete van omgerekend 746 euro mocht ze weer naar huis.

  RuslandDe nieuwe Russische minister van Defensie heeft het plan op-gevat om het sigarettenrantsoen in het leger af te schaffen. Dat melden Russische media. Mensenrechtenorganisaties in het land vrezen echter dat het nicotinetekort wel eens voor onrust in de rangen zou kunnen zorgen. In 2009 werd de sub-sidie al eens geschrapt. Die maatregel werd echter terugge-draaid.

  Toto vernieuwt samenwerking met KNVB Beker

  Toto blijft tot zeker 1 juni 2015 samenwerken met de KNVB Beker. Directeur commerci-ele zaken betaald voetbal Jean-Paul Decossaux van de KNVB: Toto is emotie, net als voetbal. We zijn verheugd ruim voor de bekerfinale te mogen aan-kondigen dat Toto het beker-toernooi actief blijft ondersteu-nen. Ook algemeen directeur Joost Otterloo van De Lotto is blij: Toto ondersteunt de KNVB en hiermee het amateurvoet-bal al ruim 50 jaar financieel. Daarnaast stimuleren we hier-mee de verkoop van onze producten waardoor we er ge-zamenlijk voor kunnen zorgen dat de afdracht aan de sport verder omhoog gaat.

  Uitstel voor de werk-kostenregelingDe invoering van de werk-kostenregeling (WKR) wordt een jaar uitgesteld. De nieuwe verplichte regeling voor het toekennen van vrije ver-goedingen en verstrekkingen in de loonsfeer gaat pas in op 1 januari 2015. Er moet nog veel verbeterd en vereenvoudigd worden aan de WKR om de administratieve lasten voor bedrijven omlaag te brengen. MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten daarnaast voor aan-passing van het loonbegrip. De organisaties vinden het van groot belang dat kosten, die noodzakelijk zijn voor de be-drijfsvoering, niet worden aangemerkt als loon, ook al zou er mogelijk sprake zijn van een privvoordeel voor de werk-nemer.

  Liever geen seks dan geen sigaret

  Volgens een Europees onderzoek onder 2.000 rokers denkt meer dan 55 procent van de rokers dat een m