2013 bidbook Were Di Nieuw clubhuis

10
Iedereen doet mee! Toekomstbestendige multifunctionele accommodatie voor Were Di Tilburg

description

2013 bidbook Were Di Nieuw clubhuis

Transcript of 2013 bidbook Were Di Nieuw clubhuis

Iedereen doet mee!Toekomstbestendige multifunctionele accommodatie voor Were Di Tilburg

Dit document beschrijft de visie en ambities van omnisportvereniging Were Di Tilburg. Were Di Tilburg is een laagdrempelige omnisportvereniging binnen de grenzen van de gemeente Tilburg waar meerdere generaties hun sport kunnen beoefenen. Were Di Tilburg telt inmiddels ruim 1700 leden. Zij kunnen bij Were Di Tilburg hockeyen, tennis-sen, beachvolleyballen of jeu-de-boulen.

Iedereen is welkom!Were Di Tilburg een brede vereniging, waar jong en oud recreatief en prestatief kan sporten. Ook mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking kunnen bij Were Di Tilburg terecht. Dit past binnen de doelstelling van Were Di Tilburg om zoveel mogelijk mensen (met name kinderen en jongeren) aan het sporten te krijgen en te houden.

Zelfredzaam en zelfvoorzienendDoor de diversiteit aan geboden sporten heeft Were Di Tilburg een aanbod voor sporters in de leeftijdscategorie van 4 tot 90 jaar. Deze opzet heeft een goede spin off waar het gaat om de inzet van vrijwilligers. Omdat meerdere generaties bij Were Di Tilburg sporten is de betrokkenheid groot en kan Were Di Tilburg terugvallen op veel vrijwilligers, veelal afkomstig uit hetzelfde gezin of familie. De zelfredzaamheid en zelfvoorzienendheid van Were Di Tilburg is hierdoor groot te noemen.

Door te zorgen voor een ideale mix tussen topsport en breedtesport zorgt Were Di Tilburg ervoor dat ook de meer getalenteerde sporters zich thuis blijven voelen bij Were Di Tilburg. De wederkerigheid die hiervan uit gaat, ook voor de breedtesport, is groot.

Samenwerking als vertrekpuntWere Di Tilburg wil graag doorgroeien naar 2000 leden. Een reële aanname gezien het toenemende belang dat gehecht wordt aan sport in het algemeen (obesitas!) en de sociaal-demografische ontwikkelingen in Tilburg in combinatie met de vele nieuwbouw- en herstructureringsprojecten die aan de zuid/oostkant van Tilburg plaatsvinden. Zij zet daarbij sterk in op samenwerking met leden en vrijwilligers, sponsors, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties, gemeente Tilburg en andere sport-

2

verenigingen in de omgeving. Doel daarbij is een meer efficiënte inzet van menskracht en middelen.

Multifunctionele ruimteDit vergt echter wel het een en ander. Het sportcomplex in z’n huidige opzet is namelijk sterk verouderd (gebouwd in 1980) en afgestemd op 600 hockeyende leden. Om 1) de huidige situatie te kunnen continueren, 2) om groei te kunnen realiseren (meer mensen (langer) sporten) en 3) externe financieringsbronnen te kunnen aanboren, moet Were Di Tilburg over een passende multifunctionele ruimte en dito parkeervoorziening kunnen beschikken. Multifunctioneel, duurzaamheid en energiezuinig en passend in de omgeving (entree van Tilburg!) zijn daarbij uitgangspunten.

Eigentijdse sportfaciliteitenInherent aan deze ambities moet ook de komende jaren de accommodatie fors ver-nieuwd worden. Zo moet de toplaag van de drie hockeykunstgrasvelden en de toplaag van de tennisbanen vervangen worden. Tevens wil Were Di Tilburg een vierde hockey-kunstgrasveld aanleggen. In het verleden heeft de vereniging met gemeente Tilburg afspraken gemaakt over het aanleggen van en beheer van de sportvelden. Vanaf dat moment heeft Were Di Tilburg alle onderhoud en vervanging van de sportvelden zelf gedragen. De gemeente is tot op heden verantwoordelijk gebleven voor onderhoud van de rest accommodatie (parkeer-plaats, groenvoorziening, hekwerk en kleedkamer accommodatie e.d.)

SamenspelOm deze ambities te realiseren is een forse investering noodzakelijk. Deze investering wordt opgebracht door leden, sponsors, verhuur voor maatschappelijke activiteiten en schaalvoordelen. In de toekomst wil Were Di Tilburg zelf zorgdragen voor beheer, onder-houd en vervanging van de totale accommodatie. Deze privatisering kan Were Di Tilburg waar maken; in ons plan zijn we uitgegaan van een eenmalige bijdrage van de gemeente om dit te realiseren. Een mooie gelegenheid om daadwerkelijk invulling te geven aan het Jaar 2013 waarin ‘samenwerking’ centraal staat!

Samenvatting

Samenvatting 2

Kennismaking Were Di Tilburg 4GeschiedenisProfielAccommodatieAmbitie

Vernieuwing accommodatie 5Ligging accommodatieMultifunctionaliteitMogelijkhedenWensenBouwcommissiePrincipeverzoek gemeente Tilburg

Het nieuwe paviljoen 6Huidige situatieProgramma van EisenInhoud Programma van EisenKeuze van ontwerp: inspraak van ledenVoorlopig ontwerp

Investering accommodatie 7Aanzienlijke investeringWaarin investeren?Wat betaalt Were Di Tilburg zelf?Welke bijdrage van de gemeente Tilburg?Wat vragen wij nog meer van de gemeente?Voorlopige planning en afhankelijkheden

Plattegrond complex Were Di 8

Inhoudsopgave

3

GeschiedenisWere Di Tilburg is in 1948 opgericht als hockeyclub en is sinds 1958 gelegen aan de huidige, prachtige locatie aan de IJsclubweg in Tilburg. De afgelopen 25 jaar heeft de vereniging zich ontwikkeld tot de grootste omnivereniging in Tilburg en haar omgeving. In 1988 werd de afdeling jeu-de-boules opgericht om vooral ook de oudere leden te be-houden voor de vereniging. In 1993 werd ook een tennisafdeling opgericht en tenslotte volgde in 2006 de afdeling beachvolleybal waardoor momenteel met recht kan worden gesproken van een omni- dan wel multisportvereniging.

ProfielWere Di Tilburg telt momenteel ongeveer 1700 leden. Het grootste aantal is lid van de unit hockey die begin 2003 nog 650 leden telde en inmiddels is gegroeid naar 1100 leden in 2012. Daarnaast zijn er circa 400 tennisleden, 150 beachvolleyballers en 50 jeu-de-boulers, die met grote regelmaat hun sport beoefenen op het sportcomplex aan de IJsclubweg.De leden van Were Di Tilburg kunnen kiezen om of individueel of in teamverband te sporten dan wel recreatief of prestatief.Binnen Were Di Tilburg bestaan vele, sociale relaties tussen de leden van de verschil-lende sporten. Vele kaderleden komen voort uit families die al tientallen jaren bij “hun” club betrokken zijn. Er is een grote bereidheid onder de leden om zich in te zetten voor de vereniging. Het sociale karakter komt ook terug in de oprichting van gehandicapten-hockey in 2007. Maar Were Di Tilburg is ook een vereniging waar nieuwkomers snel worden opgenomen.Veel leden zijn woonachtig in het zuidoostelijke deel van Tilburg (Sacramentsparochie/Armhoefse Akkers, de Binnenstad en Broekhoven). Door de herontwikkelingen

rondom de Werf, de Piushaven en Jeruzalem zal het ledenaantal naar verwachting verder toenemen.

AccommodatieWere Di Tilburg beschikt momenteel op haar terrein over 3 kunstgrasvelden (waaronder 1 waterveld) ten behoeve van hockey, 6 all weather tennisbanen, 8 jeu-de-boulesbanen en 5 beachvolleybal velden. Daarnaast is er nog een grasveld beschikbaar voor diverse doeleinden. Verder is er parkeergelegenheid op het terrein en is er een paviljoen met bar, keuken-voorziening en diverse kleedkamers met douches. Ook wordt met name in de zomer-periode het complex – of een gedeelte daarvan – gehuurd door bedrijven/instellingen die bijvoorbeeld een sportdag houden voor hun personeel en aan scholen die sportdagen organiseren voor hun leerlingen.

AmbitieWere Di Tilburg is een degelijke, betrouwbare en stijlvolle omnivereniging, die kan bogen op een goede organisatie. De vereniging wil een familiaire, toegankelijke en betaalbare club zijn van brede mogelijkheden, waarbij het niet uitmaakt of je nu oud of jong bent, recreatief of prestatief ingesteld bent, of wellicht behoefte hebt aan extra ondersteuning bij het uitoefenen van je sport.De belangrijkste uitdaging van de omnivereniging blijft om een ideale mix te creëren van topsport en breedtesport, die per sport kan verschillen. De verschillende besturen hebben uitgesproken dat een groei tot maximaal 2000 leden haalbaar en te verwachten is. Were Di Tilburg wil haar huidige locatie behouden en daar een multifunctionele accommodatie ontwikkelen, die de groei naar 2000 leden faciliteert.

Kennismaking Were Di Tilburg

4

Ligging accommodatieWere Di Tilburg is gelegen aan de IJsclubweg, ingesloten tussen de Koningshoeven, het Wilhelminakanaal, het stroomgebied van de Leije, de woningen aan de IJsclubweg en de Meijerijbaan. Het vormt hiermee als het ware de entree van Tilburg.

Onder de accommodatie verstaat Were Di Tilburg de huidige locatie met inbegrip van de hockeyvelden, tennisbanen, jeu-de-boulesbanen, beachvelden, het parkeerterrein en het paviljoen.

MultifunctionaliteitIn 2009 ontstond een brede discussie binnen Were Di Tilburg over de multifunctionele inzetbaarheid van de huidige accommodatie. Naar aanleiding van deze discussie zijn enerzijds in 2009/2010 diverse mogelijkheden onderzocht om het huidige paviljoen met name overdag beter te exploiteren, anderzijds zijn door een ingestelde accom-modatiecommissie in 2010/2011 bij de vier sporten de wensen ten aanzien van de accommodatie geïnventariseerd. Daarnaast werd vroegtijdig contact gezocht met de gemeente Tilburg om vooroverleg te plegen over de te volgen koers ten aanzien van de mogelijkheden en wensen op de huidige accommodatie. MogelijkhedenOnderzocht zijn onder andere de mogelijkheden om kinderopvang danwel buiten-schoolse opvang te realiseren en het aanbieden van huiswerkbegeleiding in het huidige paviljoen. In 2012 is huiswerkbegeleiding voor jeugd(leden) daadwerkelijk gerealiseerd waarmee een deel van de exploitatie gedekt wordt. Uitbreiding van andersoortige activi-teiten (bijv. wijkgebonden activiteiten) wordt echter negatief beïnvloed door de beperkte mogelijkheden van de huidige accommodatie en de (slechte) staat waarin deze verkeert.

Wensen In grote lijnen komen de wensen ten aanzien van de accommodatie erop neer dat het huidige paviljoen met bijbehorende kleedkamers en douchegelegenheid te klein is voor het aantal leden. Een nieuw paviljoen moet worden gerealiseerd om aan de verschillende

wensen van de vier verschillende sporten tegemoet te komen.Naast de wensen ten aanzien van het paviljoen, worden ook een verharde parkeerplaats en een vierde kunstgrasveld als zeer gewenst aangemerkt.

BouwcommissieGezien de veelheid aan wensen ten aanzien van het huidige paviljoen is begin 2011 een bouwcommissie opgericht die de taak kreeg een Programma van Eisen op te stellen. Ook kreeg deze commissie de opdracht om na te gaan wat de kosten zouden zijn van 1) een grondige renovatie van het huidige paviljoen en 2) complete nieuwbouw waarbij duurzaamheid, een laag energieverbruik en optimale benutting van de ruimte de kern vormen. De conclusie van het onderzoek was dat volledige nieuwbouw de voorkeur heeft van-wege het fors hogere aantal leden dat nu al gebruik maakt van de accommodatie en vanwege de hoge huidige en de toekomstige onderhoud- en energiekosten van het bestaande paviljoen. Een nieuw paviljoen biedt tevens de mogelijk om maatschappelijke activiteiten (bijv. huiswerkbegeleiding) te ontplooien in de uren dat het niet benut wordt voor sportactiviteiten.

Principeverzoek gemeente TilburgDaarnaast werd door Were Di Tilburg in april 2012 bij de gemeente Tilburg een principe-verzoek ingediend waarin alle ontwikkelingen werden weergegeven op de bestaande accommodatie en waarvoor wijzigingen in het huidige bestemmingsplan noodzakelijk zijn. In dit principeverzoek werd ingezoomd op de bouw van een nieuw paviljoen, de aanleg van een vierde kunstgrasveld, de aanleg van een nieuwe parkeerplaats en het gebruik van de Meijerijbaan als extra parkeergelegenheid voor Were Di Tilburg. Als reactie hierop heeft de gemeente Tilburg aangegeven, dat zij in principe geen bezwaar heeft tegen de voorgenomen verbeteringen, echter wel met inachtneming van bestaande wet- en regelgeving. Inmiddels is in september 2012 door de gemeente Tilburg een trap geplaatst waardoor de Meijerijbaan als extra parkeergelegenheid kan worden gebruikt door de leden van Were Di Tilburg.

Vernieuwing accommodatie

5

Huidige situatieHet bestaande paviljoen van Were Di Tilburg is in 1980 gebouwd naar een ontwerp van de gerenommeerde Brabantse architect Heerkens. Bij de bouw is destijds rekening gehouden met 600 hockeyende leden. Inmiddels telt de vereniging circa 1700 leden. Daarnaast is de ontsluiting ongelukkig en verkeren de kleedkamers en douches in een slechte staat. Bovendien hebben de verschillende sportunits dusdanig afwijkende wen-sen en eisen ten aanzien van een paviljoen, dat het huidige feitelijk niet meer voldoet.

Programma van EisenDe begin 2011 samengestelde bouwcommissie heeft allereerst de wensen geïnventari-seerd binnen de vereniging en de verschillende sporten ten aanzien van een paviljoen. Tevens is een tweetal workshops gehouden met architecten, die lid zijn van de vereniging en de bouwcommissie wilden helpen met hun inzichten. Vervolgens is een definitief Programma van Eisen samengesteld.

Inhoud Programma van EisenWere Di Tilburg wil een duurzaam paviljoen waarvan een gedeelte multifunctioneel gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding aan jeugd(leden). De kleed-kamers, doucheruimtes, keuken en barruimte moeten voldoen aan de eisen en wensen van de “verschillende” sporters. Ook moet het paviljoen op kleinere schaal kunnen worden opengesteld in perioden dat er minder sporters/leden aanwezig zijn, die wel gebruik willen maken van de aanwezige faciliteiten. Daarnaast moet het een vriendelijk en toegankelijk karakter hebben en wordt veel waarde gehecht aan een warme en gezellige sfeer.

Keuze van ontwerp: inspraak van leden!Bij de keuze van het voorlopige ontwerp hebben alle leden, via een drietrapsraket,

een stem gehad.

1. Na zorgvuldig onderzoek in de architectenbranche is een lijst met architecten samengesteld, die zich mochten presenteren in de vorm van een bureaupresentatie aan het bestuur. 2. Uit deze “longlist” zijn vier architecten geselecteerd, die op 24 en 25 juni 2012 hun

visie en structuurontwerp hebben gepresenteerd ten overstaan van een ruime en representatieve vertegenwoordiging van de vereniging. De aanwezige leden hebben op basis van vier selectiecriteria (visie, structuurontwerp, duurzaamheid en honorarium) de architecten beoordeeld.

3. Tevens is via de website een stemming gehouden onder alle leden waarbij zij hun voorkeur voor een van de vier ontwerpen kenbaar konden maken, zonder te weten wie de architect was.

Aan de hand van de genoemde beoordeling en de stemming op de website werd duide-lijk dat op basis van objectieve criteria en inhoudelijke gronden de voorkeur uitging naar de visie en het structuurontwerp van Bedaux de Brouwer architecten. Dit ontwerp doet het meest recht aan de unieke locatie waar Were Di Tilburg gevestigd is. Een mooie bijkomstigheid is dat Bedaux de Brouwer architecten nauwe banden heeft met de stad Tilburg en met de club waardoor een passende (landschappelijke, architec-tonische en sfeermatige) uitvoering gegarandeerd is.

Voorlopig ontwerpVervolgens is in augustus 2012 aan Bedaux de Brouwer architecten de opdracht gege-ven tot het maken van een voorlopig ontwerp. Op dinsdag 19 februari 2013 werd door Bedaux de Brouwer architecten het voorlopige ontwerp van het nieuwe, multifunctionele paviljoen afgerond. Zie de bijlage.

Het nieuwe paviljoen

6

Aanzienlijke investeringOm de ambities van Were Di Tilburg mogelijk te maken moet de komende jaren eenaanzienlijk bedrag geïnvesteerd worden. Duidelijk is dat Were Di Tilburg dit bedrag niet kan investeren zonder een substantiële bijdrage vanuit de gemeente Tilburg. Hieronder een overzicht van de aanpassingen die noodzakelijk zijn.

Waarom investeren?Were Di Tilburg wil met de investeringen in de huidige accommodatie de al gerealiseerde groei van het ledenaantal (300%) beter faciliteren. Ook wil zij haar ambities en reële mogelijkheden in groei zowel in ledenaantallen als in de breedte- en topsport verspreid over de vier verschillende sporten ondersteunen. Daarnaast verwacht Were Di Tilburg een deel van de gedane investeringen terug te kunnen verdienen door verhuur van de locatie aan andere maatschappelijke partijen, waardoor men niet of beperkt afhankelijk is van externe subsidies. Daar horen wel aanpassingen en vernieuwingen bij.

Wat betaalt Were Di Tilburg zelf?Were Di Tilburg is een financieel gezonde club die door soberheid en doelmatigheid een solide kapitaalpositie heeft. Hierdoor is Were Di Tilburg in staat de komende jaren de

kosten ter reguliere vervanging van de velden en de aanleg van een vierde kunstgrasveld zelf te financieren. Daarnaast kan Were Di Tilburg als vereniging, uitgaande van investe-ringen in velden, paviljoen en parkeerplaats, de volledige accommodatie in de toekomst op eigen kracht onderhouden en vernieuwen. Hiervoor zal in de toekomst geen beroep hoeven te worden gedaan op gemeentelijke exploitatiebijdragen.

Welke bijdrage van de gemeente Tilburg?Begin 2011 heeft de gemeente Tilburg de kadernota Sport opgesteld met de titel ‘Samenspel’. Inzet is om door nauwe samenwerking sport toegankelijk en betaalbaar te houden. Were Di Tilburg is daar ook groot voorstander van. Sterker nog, dit is een van de uitgangspunten in haar beleid: ‘sport en spel toegankelijk maken voor jong en oud, met of zonder beperking, passend bij de fysieke conditie in elke levensfase’. Om dit mogelijk te maken, ook op de lange termijn, vraagt Were Di Tilburg een eenmalige bijdrage van de gemeente Tilburg. Inzet van deze eenmalige bijdrage is dat de gemeente Tilburg hiermee haar huidige en toekomstige verplichtingen aan Were Di Tilburg in één keer afkoopt. De gemeente Tilburg maakt de bouw van het nieuwe paviljoen en verharde parkeerplaats financieel mogelijk. De privatisering van de vereniging Were Di Tilburg is hiermee afgerond. Hiermee snijdt het mes aan twee kanten: de gemeente Tilburg geeft via haar support aan Were Di Tilburg serieus uitvoering aan haar eigen beleid zonder ex-tra inspanningen van het ambtelijke apparaat. En Were Di Tilburg kan zich opmaken voor een duurzame toekomst waarin het plezier van velen gegarandeerd is.

Wat vragen wij nog meer van de gemeente? •Planologischemedewerkingvanhetpaviljoen•Planologischemedewerkingvandeuitbreidingvandesportfaciliteiten•Bereidheidtothetverlenenvanborgingvandefinancieringinsamenwerkingmet waarborgfonds sport•Ondersteuningbijhetaanborenvansubsidiekanalen•Demedewerkingvoorhetlangduriggebruikvanhettransferiumvoorhetparkerenvan de auto’s van bezoekers van de sportfaciliteiten.

Voorlopige planning en afhankelijkhedenAfhankelijk van de benodigde financiering, de gevraagde wijzigingen in het bestaande bestemmingsplan, de verlening van verschillende vergunningen en de aanbesteding, ligt het in de lijn der verwachtingen dat het nieuwe paviljoen in 2014 wordt geopend.

Investering in de accommodatie

Waarin investeert Were Di Tilburg?De investering in de huidige accommodatie dient:

1. ter reguliere vervanging van: - de toplaag van de twee zand ingestrooide kunstgrasvelden - de toplaag van het waterkunstgrasveld - de toplaag van de tennisbanen

2. de aanleg van een vierde kunstgrasveld

3. voor de bouw van een nieuw paviljoen

4. een nieuw verhard parkeerterrein

7

8

Overzicht 1: 1000

o v e r z i c h t - 1 : 1 0 0 0

nieuw hockeyveld

tennisvelden

clubhuis

parkerenentree

autoverkeer

uitga

ng

autov

erkee

r

trap

Maart 2013

IJsclubweg 2 5018 AC Tilburg

013 543 [email protected]