2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

12
Limburgse Economische Flits Economisch nieuws uit Limburg • jaargang 2 • n1 • maart 2012 oplage 28 000 ex. Limburgse Economische Flits Wij beleven momenteel tur - bulente economische tijden. De verwachte economische groei is verre van rooskleurig. In sommige economische sectoren, zoals de bouw en de horeca, dreigt het faillis- sementsspook constant. Voor behoud van de Limburgse welvaart dient het tij dringend te worden gekeerd. Met ‘Lim- burg 2.24’ heeft de deputatie alvast dé richting aangege- ven om, gebruik makend van de gekende Limburgse economische veerkracht, nieuwe sprongen voorwaarts te maken. Limburg moet zichzelf beter op de Vlaamse en Europese kaart zetten door nieuwe kansen te benutten. Gedurende 25 jaar heeft onze provincie de beschikbare Europese subsidies weten te verzilveren voor meer welvaart en welzijn. Het is nu de uitda- ging om samen te werken aan het Limburg van morgen. Marc Vandeput Gedeputeerde van Economie Limburg 2.24: een contract met alle Limburgers Actua Wij worden vandaag geconfron- teerd met nieuwe maatschappe- lijke noden, zoals de vergrijzing, migratie en verkleuring van de samenleving, armoede, … en met nieuwe economische trends zo- als globalisering, de opkomst van nieuwe economische titanen met o.m. China, interregionale con- currentie tussen West-Europese regio’s, de opkomst van nieuwe financiële en economische model- len,… Op elk bestuursniveau wordt getracht hierop een passend ant- woord te formuleren. Op Europees niveau focust Europe2020 op een duurzame, innovatieve en inclusie- ve groei. De Vlaamse regering heeft met het VIA-pact2020 de Vlaamse ambitie voor de verdere uitbouw van een welvarende Vlaamse regio duidelijk geformuleerd. De Provincie Limburg heeft met het plan ‘Limburg 2.24’ ook een helde- re toekomstgerichte ambitie voor de verdere socio-economische groei en voor de realisatie van meer welvaart en welzijn voor de Limbur - gers. Limburg 2.24 is een breed ac- tiekader met 2024 als tijdshorizon. Het plan is opgebouwd rond twee grote assen, ‘Slim en duurzaam’ en ‘Talent en opleiding’ en bevat 10 actielijnen. Gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde Marc Vandeput: “In het plan ‘Limburg 2.24’ zijn 120 actiepunten opgenomen. Voor de uitvoering is het provinciebestuur niet alleen verantwoordelijk doch is de inbreng en inzet van andere overheden – o.m. Vlaanderen en de gemeenten - van diverse socio- economische organisaties, van de kennisinstellingen, kortom van elke Limburger nodig. Vandaar dat ‘Limburg 2.24’ eigenlijk meer is dan een plan, het is een contract met de Limburger.” Geïnteresseerden kunnen steeds een samenvatting van het plan op- vragen via [email protected] of op het nummer 011 23 74 15. www.limburg.be Gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde Marc Vandeput tijdens de voorstelling van Limburg 2.24. © Concentra Uitgeversmaatschappij

description

Economisch nieuws uit Limburg

Transcript of 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

Page 1: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

Limburgse Economische FlitsEconomisch nieuws uit Limburg • jaargang 2 • n1 • maart 2012 oplage 28 000 ex.

Limburgse Economische Flits

Wij beleven momenteel tur-bulente economische tijden. De verwachte economische groei is verre van rooskleurig. In sommige economische sectoren, zoals de bouw en de horeca, dreigt het faillis-sementsspook constant. Voor behoud van de Limburgse welvaart dient het tij dringend te worden gekeerd. Met ‘Lim-burg 2.24’ heeft de deputatie alvast dé richting aangege-ven om, gebruik makend van de gekende Limburgse economische veerkracht, nieuwe sprongen voorwaarts te maken. Limburg moet zichzelf beter op de Vlaamse en Europese kaart zetten door nieuwe kansen te benutten. Gedurende 25 jaar heeft onze provincie de beschikbare Europese subsidies weten te verzilveren voor meer welvaart en welzijn. Het is nu de uitda-ging om samen te werken aan het Limburg van morgen.

Marc VandeputGedeputeerde van Economie

Limburg 2.24: een contract met alle Limburgers

Actua

Wij worden vandaag geconfron-teerd met nieuwe maatschappe-lijke noden, zoals de vergrijzing, migratie en verkleuring van de samenleving, armoede, … en met nieuwe economische trends zo-als globalisering, de opkomst van nieuwe economische titanen met o.m. China, interregionale con-currentie tussen West-Europese regio’s, de opkomst van nieuwe financiële en economische model-len,… Op elk bestuursniveau wordt getracht hierop een passend ant-woord te formuleren. Op Europees niveau focust Europe2020 op een duurzame, innovatieve en inclusie-ve groei. De Vlaamse regering heeft met het VIA-pact2020 de Vlaamse

ambitie voor de verdere uitbouw van een welvarende Vlaamse regio duidelijk geformuleerd.De Provincie Limburg heeft met het plan ‘Limburg 2.24’ ook een helde-re toekomstgerichte ambitie voor de verdere socio-economische groei en voor de realisatie van meer welvaart en welzijn voor de Limbur-gers. Limburg 2.24 is een breed ac-tiekader met 2024 als tijdshorizon. Het plan is opgebouwd rond twee grote assen, ‘Slim en duurzaam’ en ‘Talent en opleiding’ en bevat 10 actielijnen.

Gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde Marc Vandeput: “In het plan ‘Limburg 2.24’ zijn 120

actiepunten opgenomen. Voor de uitvoering is het provinciebestuur niet alleen verantwoordelijk doch is de inbreng en inzet van andere overheden – o.m. Vlaanderen en de gemeenten - van diverse socio-economische organisaties, van de kennisinstellingen, kortom van elke Limburger nodig. Vandaar dat ‘Limburg 2.24’ eigenlijk meer is dan een plan, het is een contract met de Limburger.”

Geïnteresseerden kunnen steeds een samenvatting van het plan op-vragen via [email protected] of op het nummer 011 23 74 15.

www.limburg.be

Gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde Marc Vandeput tijdens de voorstelling van Limburg 2.24.

© Concentra Uitgeversmaatschappij

Page 2: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

Praktijklabo’s innovatieve arbeidsorganisatie

Actua

In het kader van het pro-vinciaal actieplan ’50plus-datwerkt’ worden door de provincie en ERSV Limburg zo-genaamde praktijklabo’s voor innovatieve arbeidsorganisa-tie gepland. Naast allerhande overheidsmaatregelen om de werkzaamheidsgraad te ver-beteren, kunnen ondernemin-gen ook zelf bepaalde initia-tieven nemen in het kader van een dynamisch HRM-beleid.

Via diverse methodes en tech-nieken kan gewerkt worden aan een kwalitatieve en crea-tieve invulling van de arbeids-behoefte van het bedrijf. Om de Limburgse ondernemingen hierin maatgericht te bege-leiden en te ondersteunen worden in samenwerking met Flanders Synergy, het Erva-ringsfonds en Prevent vzw, sectorale praktijklabo’s ge-organiseerd. In een beperkte groep worden bedrijven tijdens 8 sessies, onder begeleiding van een senior consultant, die

door Flanders Synergie geac-crediteerd is, wegwijs gemaakt in de principes van een innova-tieve arbeidsorganisatie. Bij-zondere aandacht zal gegeven worden aan de tewerkstelling van 50-plussers. Finaal krijgen de deelnemende bedrijven een advies dat de basis vormt voor een actieplan.

Bedoeling is dat deze secto-rale praktijklabo’s reeds vanaf maart als een pilot opstar-ten om later, via financiering door de Provincie Limburg, te verduurzamen. Hiervoor zal worden samengewerkt met de sectorfederaties. De eerste praktijklabo’s focussen op de bouwsector en op de logistieke sector. Enkel bedrijven die aan-wezig zijn op het sectorevent, kunnen zich kandidaat stel-len om deel te nemen aan het praktijklabo.

www.50plusdatwerkt.bewww.limburg.be/economie

Vanaf de maand maart worden er door de Provincie en ERSV Limburg 7 sectorevents georga-niseerd.

Bij deze events wordt een diep-gaande analyse van de sector voorgesteld zodat de problema-tiek duidelijk in kaart wordt ge-bracht. Tevens krijgen de bedrijfs-leiders alle nodige info omtrent bestaande ondersteuningsinstru-menten en maatregelen zodat die optimaal benut worden zoals het Ervaringsfonds, diversiteitsplan-nen, de Juiste Stoel,…Via samenwerking met de me-diapartner krijgen aanwezige bedrijven een voucher die recht geeft op 50 % korting op jobad-vertenties die bij ‘hbvljobs’ bin-nen de maand na het sectorevent worden geplaatst. De data voor de sectorevents vindt u terug op de website.

www.50plusdatwerkt.be

Sectorevents 50-plusActua

Page 3: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

Op 14 februari heeft in het provinciehuis de kick off van de campagne ‘Verstand komt met de jaren’ plaatsgevonden. Deze campagne betekent de start van een Limburgs actieprogramma van de Pro-vincie en ERSV Limburg om de werkzaamheidsgraad bij 50-plussers de komende jaren opmerkelijk te verhogen. Gedeputeerde van economie Marc Vandeput: “In de loontrekkende werkgelegenheid ne-men de 50-plussers 23,7 % van de jobs in. In het kader van het debat omtrent langere loopbanen is het belangrijk dat deze tewerkstelling kan worden behouden. Wij maken ons echter veel meer zorgen om-trent de werkloosheidsstatistieken. Bijna 27 % van de Limburgse werklozen zijn 50-plus. Dit aandeel zit niet alleen in een stijgende lijn maar ook het profiel van de werkloze 50-plusser verdient aandacht. 60 % van de werkloze 50-plussers is langer dan twee jaar werkloos.”

Met de verwachte krapte op de arbeidsmarkt is de inzet van elke Limburger op beroepsac-tieve leeftijd een belangrijke uitdaging. Nu reeds blijkt dat in Limburg per 100 personen die in de leeftijdsklasse van de laat-ste fase van hun carrière zitten, er nog 93 personen klaar staan om hun plaats in te nemen. Van-uit demografisch oogpunt is de vervanging op de arbeidsmarkt in Limburg dus niet meer gega-

randeerd. Gedeputeerde Marc Vandeput: “Het actieprogram-ma, dat de volledige steun van de Limburgse sociale partners heeft, bevat verschillende onder-delen: een sensibiliseringscam-pagne met 7 sectorevents, de organisaties van praktijklabo’s en een instroomproject voor 50-pluswerkzoekenden.”De 7 sectorevents richten zich op de bouw, logistiek, zorg, metaal, sociale en beschutte werkplaat-

sen, dienstencheques en er is een algemeen event voor bedrij-ven die niet tot de 6 sectoren be-horen. Deze events zijn bedoeld om werkgevers te informeren en inzicht te geven over de be-staande instrumenten en maat-regelen. In samenwerking met de sectorfederaties en met Flanders Synergy, het Ervaringsfonds en Prevent wordt een praktijklabo rond innovatieve arbeidsorgani-satie georganiseerd. Op het ein-

de van de praktijklabo’s krijgen de bedrijven een advies waarmee ze binnen hun bedrijf aan de slag kunnen gaan, o.m. inzake leef-tijdsbewust personeelsbeleid.Tot slot is er het instroomproject waarbij gedurende twee jaar 300 50-plus werkzoekenden duur-zaam ingeschakeld worden in de arbeidsmarkt.

www.50plusdatwerkt.be

Ondertekening engagementsverklaring "Verstand komt met de jaren – 50-plus dat werkt" door sociale partners, gedeputeerde Marc Vandeput en VDAB-gedelegeerd bestuurder Fons Leroy.

© Concentra Uitgeversmaatschappij

Page 4: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

Projectoproep voor Limburgse bedrijven

Actua

De provincie Limburg heeft samen met haar partners VITO, POM Limburg en het Cleantechplatform.be een provinciale projectoproep inzake Clean-Energy en Ener-gie-Effi ciëntie gelanceerd. Het thema van de projectop-roep is de ‘slimme uitwisse-ling van energiestromen tus-sen bedrijven’.

Via de projectoproep willen voornoemde partners nieuwe initiatieven en samenwerkings-verbanden met betrekking tot de slimme uitwisseling van energiestromen tussen bedrij-ven, clusters van bedrijven en kennisinstellingen initiëren en ondersteunen.

Consortia van bedrijven, geleid door een Limburgse KMO, kun-nen een project met een maxi-male kostprijs van €100.000 indienen. Geselecteerde pro-jecten kunnen een fi nanciering genieten van 66% op de maxi-male kostprijs. Deze fi nancie-ring wordt aangeboden door

VITO en de Provincie Limburg. Het saldo van de projectkost (34%) wordt door het bedrijfs-consortium gedragen.

Een jury, samengesteld uit VITO, de Provincie Limburg, het Cleantechplatform.be en POM Limburg, zal de inge-diende projectvoorstellen op basis van de gedemonstreerde thema’s onafhankelijk valide-ren en evalueren. Na beraad-slaging zal de jury maximaal 3 projecten selecteren.

Projectvoorstellen worden ver-wacht tegen uiterlijk 15 april 2012. Tegen 15 mei 2012 zul-len de drie winnende projec-ten worden bekend gemaakt, waarna met de uitvoering van de geselecteerde projecten kan worden gestart. Uit de in-gediende voorstellen kunnen eventueel meerdere varianten worden goedgekeurd.

www.limburg.be/economiewww.pomlimburg.be

POM Limburg bestudeert mo-menteel de mogelijkheden om restwarmtevalorisatie op de Limburgse bedrijventerreinen mogelijk te maken.

Tijdens productie- of verbran-dingsprocessen komen veelal grote hoeveelheden warmte vrij. Deze restwarmte kan ech-ter dikwijls ingezet worden voor de verwarming van kantoren, productiehallen, ziekenhuizen, woonclusters en serres. Aan aan-bodzijde betekent dit dat overtol-

lige warmte nuttig kan worden ingezet en aan vraagzijde levert dit een aanzienlijke kosten- en CO2-reductie op. De studie zal warmteaanbod en –behoefte de-tecteren en verschaft inzicht in de technische, economische en juridische haalbaarheid van twee pilootprojecten: Genk-Zuid en Ravenshout. Het onderzoek is een eerste stap naar de realisatie van een warmtenet zoals opgenomen in het transitietraject ‘Limburg gaat klimaatneutraal’.www.pomlimburg.be

Warmtenetten in Limburg

Agentschap Ondernemen, Cen-trum Duurzaam Bouwen en POM-Limburg lanceren een be-wustmakingscampagne die be-drijven moet toelaten aanzien-lijk en blijvend te besparen door hun medewerkers aan te zetten tot Rationeel EnergieGebruik (REG).

Energie is een basisbehoefte van elke onderneming. Een geauto-matiseerd productieproces, een verwarmd en verlicht kantoorge-bouw, allerhande telecommu-

nicatiemiddelen - al deze zaken zijn in het bedrijfsleven niet meer weg te denken. Ook bedrijfsme-dewerkers kunnen constructief meedenken en energiegebruik verlagen of zelfs vermijden. Voor deze campagne werden pakket-ten samengesteld, bestaande uit ludieke posters en stickervellen. Deze pakketten zijn op aanvraag gratis te verkrijgen bij POM Lim-burg, tel 011 300 132.

www.pomlimburg.be

Reg-campagne voor bedrijven

Actua

Actua

Page 5: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

Interreg-project Waterstofnet.euMet het grensoverschrijdend Interreg-project Waterstofregio hebben diverse partners in de vijf Vlaamse provincies (Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen) en in de drie Zuid-Nederlandse provincies (Limburg, Noord-Brabant en Zeeland) een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling en profi lering van de regio Vlaanderen-Zuid-Nederland als een vooraanstaande water-stofregio in Europa. Met een budget van ruim 14 miljoen euro, o.m. ingebracht vanuit het Interreg IVA-programma van de Grensregio Vlaanderen-Nederland, zijn uiteenlopende proefopstellingen, zoge-naamde early-market demonstratieprojecten, inspirerende praktijkcases en onderwijsprogramma’s gerealiseerd.

De Katholieke Hogeschool Lim-burg (KHLim) heeft deelgeno-men aan de projectuitvoering. De KHLim is de enige hoge-school in de regio Vlaanderen-Zuid-Nederland met een water-stofgevoed brandstofcelsysteem in haar onderzoeksprogramma. De laatste jaren is bij de KHLim zowel theoretische als praktische kennis rond waterstof en brand-stofcellen opgebouwd. Door de ontwikkeling van e-learning mo-dules en het installeren van een didactische proefstand rond wa-terstof zorgt de KHLim voor de kennisverankering rond water-stof in de provincie. Er zijn 11 interactieve e-lear-ningmodules ontwikkeld, die in het kader van het onderwijspro-gramma van de KHLim zullen

worden gebruikt. In samenwer-king met studenten uit het se-cundair onderwijs zijn er proef-standen en didactisch materiaal gerealiseerd. Voor praktijkkennis is een proefstand voor waterstof geïnstalleerd, waarbij waterstof gegenereerd wordt door een waterstofgenerator die gevoed wordt door zonnepanelen. Na de kennisopbouw is het essenti-eel dat de brug tussen kennis en bedrijfsleven wordt gemaakt. Via de methode van het contracton-derzoek van de onderzoeksgroep i-NET kan deze kennistransfer worden gerealiseerd.

Een belangrijk demonstratiepro-ject in het kader van dit project is de assemblage van een vracht-wagen op waterstof. Na een Eu-

ropese aanbesteding is het Lom-mels bedrijf Beukers E Trucks Europe geselecteerd. Dit demon-stratieproject kost bijna 560 000 euro. Een kleiner project zijn de go-carts van de KHLim, ook met waterstof als brandstof.

Gedeputeerde Marc Vandeput: “Dit project heeft een goede basis gelegd voor de clustering van waterstofgerelateerde acti-viteiten in de ruime regio Vlaan-deren-Zuid-Nederland. De pro-vinciale actoren dienen hierop verder te bouwen zodat hoog-waardige economische activitei-ten en werkgelegenheid kunnen worden gerealiseerd.”www.limburg.be/europawww.waterstofnet.euwww.khlim.be

Actua

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Europese Unie

Page 6: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

Platform detailhandel

Actua

De Vlaamse regering heeft in de beleidsnota ‘Winkelen in Vlaanderen’ de basis gelegd voor een kernversterkend be-leid en een actief aanbodbe-leid voor ruimtebehoevende grootschalige detailhandel.

Om uitvoering te geven aan deze Vlaamse beleidsambitie werd op 27 juli 2011 een sa-menwerkingsakkoord tussen de Vlaamse regering, de vijf Vlaamse provincies en de Ver-eniging van Vlaamse Steden en Gemeenten ondertekend. Gedeputeerde van economie Marc Vandeput: “Op provinci-aal niveau voeren wij al langer een kernversterkend detail-handelsbeleid. Zo hebben ge-meentelijke kernversterkende projecten de voorbije tien jaar kunnen rekenen op meer dan 700 000 euro provinciale sub-sidies. Met een financiële input van 360 000 euro ondersteu-nen wij ook in 10 Limburgse

gemeenten de acties voor gevelrenovatie en de bestrij-ding van leegstand. Kortom, 1,1 miljoen euro heeft de Pro-vincie Limburg de voorbije jaren geïnvesteerd in de Lim-burgse detailhandel.”

In uitvoering van de boven-staande samenwerkingsover-eenkomst wordt in elke pro-vincie een Provinciaal Platform Detailhandel opgericht. In dit platform overleggen de provin-cie, geïnteresseerde gemeen-ten en de sectororganisaties omtrent provinciale thema’s die de sector van de detailhan-del en horeca aanbelangen. Bedoeling is via een goede beleidsafstemming, overleg en samenwerking de econo-mische en sociale meerwaarde van de detailhandel te verster-ken.

www.limburg.be/economie

Via diverse subsidiemogelijk-heden spoort de provincie de Limburgse gemeenten aan om prioriteit te geven aan een ver-sterking van de centrale han-delsgebieden in hun gemeenten, dorpen en kernen.

Zo hebben gemeenten de voor-bije tien jaar kunnen rekenen op meer dan € 700 000 provinciale subsidies voor het ontwikkelen van een beleidsadvies voor klein-handel, voor een project in het kader van citymarketing of voor een project ter verbetering van de lokale kleinhandelsstructuur.Naast een goed detailhandelsbe-

leid is het ook belangrijk dat de ondernemers goed bereikbaar zijn. Een slechte bereikbaarheid ten gevolge van openbare werken heeft immers een negatieve im-pact op de economische leefbaar-heid van de lokale economie en de lokale handelaars.De provincie Limburg biedt daarom sinds 2011 hulp aan de Limburgse gemeenten bij het aanstellen van een bereikbaar-heidsadviseur en het uitwerken en informeren van minderhinder-maatregelen bij hinder van open-bare werken op gemeentewegen.

www.limburg.be/economie

In het kader van kennisuitwis-seling organiseerde de Dienst Economie van de Provincie Lim-burg vorig jaar een studiedag in Roermond. Het bezoek stond volledig in het teken van het in-novatieve detailhandelsbeleid van deze Nederlands-Limburgse stad. Roermond werd uitgeroe-pen tot Beste Binnenstad van Nederland 2009-2011 in de cate-gorie Middelgrote Steden en tot Limburgse Gemeente van 2010 en 2011 en was bijgevolg de ide-ale gaststad.

Gedurende het ochtendpro-gramma namen de deelnemers middels presentaties kennis van de visie, acties en plannen die de leidraad vormen voor de ontwik-keling van Roermond als winkel-stad. Wat zijn de drijfveren om te focussen op retail? In welke mate versterken de verschillende winkelgebieden elkaar? Welke rol speelt de Stichting Citymanage-ment Roermond? Wat houdt het leegstandsproject EtalArte in?

Welke rol spelen sociale media in de strijd om de consument?

In de namiddag konden de deel-nemers de theorie toetsen aan de praktijk. Tijdens de stop bij het Retailpark en de Huis & Tuin Boulevard en de wandeling door de binnenstad en het Designer Outlet Centre kwam de onderne-mende aanpak van de lokale over-heid duidelijk tot uiting.

www.limburg.be/economie

Provincie Limburg investeert in de Limburgse detailhandel

Trefdag Detailhandel en Wandel in Roermond

Actua

Reportage

Mario Ogrine (communicatieadviseur Roermond), gedeputeerde Marc Vandeput, Hans Brouwers (City Manager Roermond).

Page 7: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

Limburg neemt openbare markten onder de loep

Reportage

In 2011 zijn alle markten in Limburg, in opdracht van gedeputeerde van Economie Marc Vandeput, uitvoerig onder-zocht. Het onderzoek is in nauwe samenspraak met verantwoordelijke schepenen, ambtenaren, marktleiders en de Pro-vinciale Beroepsvereniging Marktkramers van Limburg opgesteld. Tijdens het onderzoek is de stem van de markt-kramer, bezoeker én niet-bezoeker uitdrukkelijk gehoord. Vooral de motieven van de niet-bezoeker zijn cruciaal. Zij vormen namelijk een potentiële nieuwe doelgroep.

Vooral meer kleine markten

In Limburg worden elke week 45 markten georganiseerd in 34 ge-meenten. In 2000 was sprake van 32 markten in 27 gemeenten. De stijging is vooral toe te schrijven aan de opkomst van kleine mark-ten met enkele kramen. Het gaat om bevoorradingsmarkten met alleen dagelijkse artikelen, ge-richt op lokale inwoners van de dorpskernen. De markt vervangt hier vaak de verdwenen winkels. Het aantal kramen is gedaald van 2.300 naar 2.000. De omvang per markt staat on-der druk. Vooral snoepgoedkra-men zijn in aantal gedaald. Eet-kramen en kramen met brood & banket en kip aan het spit zitten wel in de lift.

Vergrijzing zowel voor als achter de kraam

De marktbezoeker is meestal een vrouw, van bijna 50 en niet-voltijds actief. De bruggepensi-oneerden vormen de grootste groep. In 2000 waren dat de huisvrouwen. De marktbezoeker veroudert. Het doen van dage-lijkse boodschappen en de ge-zelligheid zijn de voornaamste bezoekmotieven. De markton-dernemer is meestal een man, van middelbare leeftijd met een diploma middelbaar onderwijs. Net als zijn klanten veroudert ook de marktondernemer.

Niet naar de markt omwille van het tijdstip

De voornaamste reden om de markt niet te bezoeken is het tijdstip van de markt. Meer dan 65% van de niet-bezoekers ver-kiest een markt in het weekend. Meer dan 10% wil liever een markt in de avonduren. Uit het onderzoek is in elk geval geen signaal gebleken om de markt op te doeken, wel om aanpassingen door te voeren in het kader van aantrekkelijkheid, diversiteit en interactie, kruisbestuiving met andere economische activiteiten en voorzieningen in het centrum.

Vertalen naar acties

De Provincie is sterk overtuigd van de meerwaarde die markten kunnen vervullen in Limburgse steden en gemeenten en zal de aanbevelingen uit het onderzoek vertalen naar concrete acties. Streven is om de aantrekkelijk-heid van de markt als distributie-kanaal te verhogen en hierdoor de attractiviteit van de nabijge-legen economische activiteiten te versterken. Uiteraard staat de Provincie hierin niet alleen. De lokale besturen, de marktkra-mers en de Provinciale Beroeps-vereniging Marktkramers van Limburg zijn hierin belangrijke bondgenoten.

www.limburg.be/economie

Page 8: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

The machine is back.

Ontwerpers gaan opnieuw op zoek naar manieren om zelf te produceren. Ze maken hier-voor gebruik van de nieuwste technologieën en machines en zorgen ervoor dat iedereen een object kan ontwerpen en pro-duceren.

Deze nieuwe machines worden steeds meer efficiënt en toe-gankelijk. Via online netwerken worden kennis en ontwerpen verspreid en gedeeld. Vreemd genoeg doen deze productie-methoden opnieuw aan hand-werk en ambacht denken. Ze bieden een alternatief voor massaproductie en consumptie maar ook voor een duurzame economie. Met ‘The Machine’ willen we de mogelijkheden tonen hoe de nieuwe machines ons le-

ven en onze maatschappij in de toekomst vorm zullen ge-ven. Naast deze interactieve tentoonstelling wordt er een uitgebreid randprogramma ontwikkeld.

‘The Machine’ is een tentoon-stellingsproject van Design Hub Limburg, geproduceerd door Z33, Design Hub Limburg, MAD-faculty, UHasselt, C-mi-ne/stad Genk en de provincie Limburg. De tentoonstelling vindt plaats in de designruim-tes op C-mine en loopt vanaf 1 juni t.e.m. 7 oktober 2012.

The MachineDESIGNING A NEW INDUSTRIAL REVOLUTION

Actua

Design Hub Limburg Actua

Sinds enkele jaren is het Lim-burgse designveld flink in be-weging en is er een grote dyna-miek aanwezig rond design en creatief ondernemerschap.

Om deze dynamiek nog verder te versterken is zopas Design Hub Limburg gelanceerd als dé netwerkorganisatie en hét cen-traal aanspreekpunt voor design in Limburg. Met Design Hub Limburg wordt er een provinci-aal portaal uitgebouwd met een dienstverlening dat de ontwer-pers, ondernemers, onderzoekers en makers ondersteunt op het vlak van design en innovatie. Dat kan gaan van innovatietrajecten met bedrijven, workshops met betrekking tot materiaal- en tech-niektoepassingen, denktanks, coaching op maat en tentoonstel-lingen. “Dit zal de kern zijn van de werking van Design Hub Limburg, dat erkend wordt als een provin-

ciaal ankerpunt van DesignVlaan-deren”, zeggen gedeputeerde van Economie Marc Vandeput en gedeputeerde van Cultuur Gilbert Van Baelen.

Het werkterrein van Design Hub Limburg is de provincie Limburg en heeft als fysieke uitvalsbasis C-mine, een site die nu reeds het Limburgs creatief ondernemer-schap hoog in het vaandel draagt. Design Hub Limburg wil zich verder ontwikkelen tot een open een laagdrempelige werk-, expe-rimenteer- en ontmoetingsplaats dat kennisuitwisseling stimuleert.

De initiatiefnemers zijn de pro-vincie Limburg, Design Plat-form Limburg, Z33, stad Genk, MAD-faculty (PHL en KHLim) en Uhasselt. Door de toetreding van de stad Hasselt wordt het designspectrum aangevuld met mode en juwelen.

Limburgse ondernemers gaan Olympisch

Actua

De media hebben het er reeds uitvoerig over gehad. Tijdens de Olympische Spelen in Londen zijn de Belgische atleten am-bassadeurs van de Limburgse creatieve en innovatieve econo-mie. Zowel de ceremonie- als de vrijetijdskledij zijn van de hand van Limburgse ondernemers. De kleding is het werk van de Hasseltse mode-ontwerper Stijn Helsen. De vrijetijdskledij wordt gemaakt door JBC uit Houtha-len-Helchteren, de schoenen door het Tongerse Ambiorix en de wieleroutfits door Bio-Racer uit Tessenderlo. Deze Olympic

Fashioncollectie is mogelijk ge-maakt door de provincie Lim-burg en Limburg Sterk Merk. Dat Limburg heel wat creatief en innovatief talent huisvest, mag nu wel onomstotelijk zijn bewezen. De provincie Limburg heeft een selectie van dit creatief talent reeds gebundeld in het boek ‘Dromen, denken, durven, doen’. Met deze collectie en ook met de Oscar-nominatie van Roskam is het duidelijk dat de Limburgse dromen geen bedrog zijn.

www.limburg.be/economie

© Frederik Beyens

Page 9: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

The MachineDESIGNING A NEW INDUSTRIAL REVOLUTION

“Vijf grote en overwegend econo-mische actielijnen geven inhoud aan de eerste ontwikkelingsas: ruimte en infrastructuur, duur-zame ontwikkeling, speerpunten en innovatie, industrieel beleid, internationaliseren en acquisitie. In deze as geldt de provinciale ambitie dat Limburg zich verder en versneld dient om te vormen tot een innovatieve, duurzame en open economie met 11 economi-sche speerpunten als motor voor groei, meer ondernemerschap en duurzame werkgelegenheid. Elf grote economische speer-punten, door kennis en innovatie aangedreven, dienen meer dan ooit de Limburgse economie op niveau te houden: life sciences, logistiek, ICT en nieuwe media, digitale economie, zorgecono-mie, toerisme, landbouw en fruit, automotive, bouw, clean-technology, smart grids.

Onder de tweede as ressorteren de vijf andere actielijnen: on-derwijs en talenkennis, levens-kwaliteit, internationaliseren, Limburgse samenhorigheid en bestuurlijke effi ciëntie. De doel-stelling van deze as is te komen

tot maximale en gelijke partici-patie van elke Limburger aan een volwaardige schoolloopbaan met als doel de realisatie van gelijke arbeidskansen, en aan de Lim-burgse levenskwaliteit met als doel de realisatie van een grotere sociale cohesie. Het is belangrijk te blijven investeren in het Lim-burgs onderwijslandschap met specifi eke aandacht voor tech-nisch onderwijs en talenonder-wijs. Verder liggen er grote kan-sen om onze provincie op Vlaams en Europees niveau verder te profi leren als een sterk merk op het vlak van zorg, toerisme en re-creatie, sport, cultuur, …

Met deze visietekst levert Lim-burg een belangrijke bijdrage aan het Vlaamse Via-Pact2020 en aan het Europese plan Eu-rope2020. Limburg rekent er dan ook op dat in de volgende pro-grammaperiode 2014-2020, een beroep kan worden gedaan op Europese subsidies om de Lim-burgse ontwikkelingsstrategie te kunnen realiseren”, aldus gede-puteerde Marc Vandeput.

www.limburg.be

Limburg 2.24: 120 acties voor een sterker LimburgHet plan ‘Limburg 2.24’ is opgebouwd rond twee grote assen: ‘Slim en duurzaam’ en ‘Talent en opleiding’. In beide assen zijn 10 grote actielijnen en 120 actievoorstellen vastgelegd.

Reportage

Page 10: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

Het 25-jarig jubileum ‘Lim-burg verzilvert Europa’ biedt een ideale gelegenheid om terug te blikken op de suc-cesvolle besteding van de Europese subsidies. Voor de nieuwe programmaperiode 2014-2020 heeft de Europese Commissie het nieuwe kader voor het Europees cohesie-beleid reeds geschetst. De Europese structuurfondsen en programma’s dienen meer dan ooit een bijdrage te leve-ren aan de EU-strategie waar-bij een slimme, duurzame en inclusieve groei wordt be-oogd.

In de visietekst ‘Limburg 2.24’ geeft de deputatie een provin-ciale invulling aan deze Euro-pese 2020-ambitie. Voor de uitvoering van de voorgestelde acties is een betrokkenheid van andere overheden, kennisin-stellingen en het bedrijfsleven essentieel. De Provincie Lim-

burg organiseert daarom een drietal ‘Clubs van 25’. Via een ‘slimme’ club, een ‘duurzame’ club en een ‘inclusieve’ club worden vertegenwoordigers uit het Limburgse sociaal-eco-nomisch werkveld op een in-teractieve wijze betrokken om toekomstgerichte suggesties te doen voor de verdere Lim-burgse ontwikkeling. De hier-uit volgende inspiratienota zal als basis worden gebruikt voor een gedragen toekomststrate-gie inzake het Europees cohe-siebeleid. Op die manier anti-cipeert Limburg niet alleen op de nieuwe Europese program-maperiode maar verzekert de provincie ook dat alle beschik-bare expertise en engagement wordt ingezet voor de verdere uitbouw van Limburg als Euro-pese voorbeeldregio.

www.limburgverzilverteuropa.be

Clubs van 25Reportage

Project Crossroads Actua

In het kader van het Interreg-programma van de Grensregio Vlaanderen-Nederland wordt momenteel het project ‘Cross-roads’ uitgevoerd. Dit project voorziet naast proeftuinexperi-menten voor studenten ook sub-sidiemogelijkheden voor bedrij-ven voor grensoverschrijdende high tech innovatietrajecten of haalbaarheidsstudies binnen de sectoren Embedded vision, Remote diagnostics, Inkjettech-nologie, Nanomaterialen of Op-pervlaktebehandeling. Hiervoor is een omvangrijk budget van 3 miljoen euro beschikbaar.

In de loop van 2011 zijn drie calls afgesloten, waarbij 15 innova-tietrajecten en 4 haalbaarheids-studies werden goedgekeurd. De Limburgse bedrijven zijn hierin goed vertegenwoordigd, zeker wat betreft de innovatietrajecten. Daar wordt immers in maar liefst 53% van de projectvoorstellen samengewerkt met een bedrijf uit onze provincie. Samen genereren die innovatietrajecten een inves-tering in de toepassing van nieu-we technologieën van meer dan

4 miljoen euro, waarbij Europa voor meer dan 1,7 miljoen euro tussenkomt! Tegen het einde van dit jaar wor-den de eerste concrete resultaten verwacht. Ondertussen kunnen er nog tot 1 juni 2012 aanvragen worden ingediend voor innovatie-trajecten of haalbaarheidsstudies in één van de gekozen sectoren.

Meer informatie vindt U op de website van het project:www.limburg.be/europawww.crossroadsproject.eu

Limburg verzilvert Europa

Actua

De Limburgse mijnindustrie heeft een grote impact op onze provincie gehad. Tussen 1917 en 1940 werden zeven grote mijn-zetels uitgebouwd. De kolencri-sis beginjaren zeventig hebben uiteindelijk geleid tot de sluiting van de mijnen tussen 1966 en 1992. Om de socio-economische gevolgen van de teloorgang van deze industrie op te vangen werd op 29 april 1987 het Toe-komstcontract ondertekend. Met dit contract engageerden de Europese Commissie, de fe-derale en Vlaamse regering en het provinciebestuur zich voor een intensieve socio-economi-sche reconversie. De gevolgen van de mijnsluiting zijn gecoun-

terd door talrijke projectrealisa-ties die met Europese, Vlaamse en provinciale steun zijn gere-aliseerd. Over een periode van 25 jaar hebben meer dan 1 700 projecten kunnen rekenen op subsidies van de Europese struc-tuurfondsen. Het subsidievolu-me heeft bijna de kaap van 500 miljoen euro bereikt. Limburg is Europa hiervoor dankbaar om-dat de projectrealisaties onze provincie op vele terreinen heeft hertekend en vernieuwd. Het komt er nu op aan de nieuwe kansen die Europa ons biedt te benutten voor de verdere uit-bouw van het Limburg van mor-gen.www.limburgverzilverteuropa.be

Page 11: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits
Page 12: 2012-03 jg. 02 - nr. 01 Limburgse Economische Flits

Agenda15 maart 2012 SOS Schilders - In 7 Limburgse scholen ontmoeten de leerlin-gen Limburgse ondernemers (schilders) Info: 011 26 30 [email protected] www.bouwunielimburg.be 18 maart 2012 Dag van de Zorg - Opendeur bij diverse Limburgse ziekenhuizen, woonzorgcentra, gehandicapten-voorzieningen en tal van andere zorg- en welzijnsorganisaties Info: 09 224 06 84 [email protected] www.dagvandezorg.be 21 maart 2012 Provinciale Finale mini ondernemingen - van 14 tot 18 uurProvinciehuis – BoudewijnzaalInfo: 0499 76 50 [email protected] www.vlajo.org 22 maart 2012 Vlaamse Duodag i.s.m. ERSV Limburg - Limburgse bedrijven openen hun deuren voor één dag voor een persoon met een arbeidshandicap Info: 011 300 100 [email protected] www.duodag.be27 maart 2012 Eindsymposium RevalidatieRobotica II - van 16 tot 20 uur, PHL (gebouw D), Elfde Liniestraat 24, 3500 HasseltInfo: [email protected] maart 2012 Jobdating Transport & Logistiek Move It Expo - van 9 tot 10u30POM Limburg, Kunstlaan 18 te 3500 Hasselt (3de verdieping)Info: 011 300 [email protected] april 2012 Jubileumviering 25 jaar Europese Programma’s in Limburg van 18 tot 23 uur Adbijsite Herkenrode, Herkenrodeabdij 4 te 3511 HasseltInfo: 011 23 74 [email protected] www.limburgverzilverteuropa.be4 mei 2012 Slotgala Wood Award 2011-2012 Provinciehuis - Boudewijnzaal van 13 tot 18 uur info: tel. 011 26 30 [email protected]

Actua

provincie LimburgUniversiteitslaan 1

B-3500 Hasseltlimburg.be

Contactgegevens Provinciale Dienstverlening

Provincie LimburgDirectie RuimteDienst EconomieUniversiteitslaan 1, 3500 Hasselttel. 011 23 74 24 - fax 011 23 74 10e-mail: [email protected]: www.limburg.be/economie

POM-ERSV LimburgKunstlaan 18, 3500 Hasselttel. 011 30 01 00 - fax 011 30 01 01e-mail: [email protected] [email protected]: www.pomlimburg.be www.ersvlimburg.be

U kunt de nieuwsbrief ook raadplegen op het internet via www.limburg.be/economie of www.limburg.be/publicaties

UitgaveDe deputatie van de provincieraad van Limburg: Herman Reynders, gouverneur-voorzitter;Marc Vandeput, Gilbert Van Baelen, Frank Smeets, Walter Creemers, Jean-Paul Peuskens, Mieke Ramaekers, gedeputeerden; en Renata Camps, provinciegriffier

Verantwoordelijke uitgeverBruno Bamps, directeur Economie en Internationale Samenwerking,provincie Limburg, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt

RedactieDienst Economie

Vormgevingwww.impulscommunicatie.be

FotografieGrafische Producties, Informatie & Communicatie, provincie Limburg POM Limburg Impuls bvba

Oplage28 000 ex

D/2012/5857/07

Colofon

Starters hebben voorsprong in Limburg

www.limburg.be/economie

GRATIS adviescheques voor startende ondernemers