2009/09/19 - Hoe Vlaamse centen jobs creëren in China

76
voor m/v met talent 19.09.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM 4 WEKEN IN HET ZOG VAN 100 NEW GLOBAL CHALLENGERS Hoe Vlaamse centen jobs creëren in China Van 0 naar 10.000 werknemers in 8 jaar ‘s Werelds grootste producent van zonnecellen speelt de Europese concurrentie naar huis Vacature op bezoek bij Suntech in Shanghai WERKVLOER: DE SLOOPBUSINESS: WANNEER PUIN RUIMEN LUCRATIEF WORDT 1.450 HET SALARIS VAN EEN TRANSPORTPLANNER: EURO NETTO + MAALTIJDCHEQUES, ECOCHEQUES EN HOSPITALISATIEVERZEKERING Zonne-energie: populair, zwaar gesubsidieerd, maar weinig extra jobs in Vlaanderen

description

Uw toekomstig zonnepaneel, made in China .Chinezen en topkwaliteit? Het was zoiets als vloeken in de kerk. Maar na de T-shirts, schoenen en speelgoedpistolen maken ze nu ook hoogtechnologische zonnepanelen. En creëren ze volop ‘hernieuwbare’ jobs met schone energie. Vlaanderen, u bent gewaarschuwd.

Transcript of 2009/09/19 - Hoe Vlaamse centen jobs creëren in China

  • voor m/v met talent

    19.09.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM

    4 WEKEN IN HET ZOG VAN 100 NEW GLOBAL CHALLENGERS

    Hoe Vlaamse centen jobs creren in China

    Van 0 naar 10.000 werknemers in 8 jaars Werelds grootste producent van

    zonnecellen speelt de Europese concurrentie naar huis

    Vacature op bezoek bij Suntech in Shanghai

    WERKVLOER: DE SLOOPBUSINESS: WANNEER PUIN RUIMEN LUCRATIEF WORDT1.450 HET SALARIS VAN EEN TRANSPORTPLANNER: EURO NETTO + MAALTIJDCHEQUES, ECOCHEQUES EN HOSPITALISATIEVERZEKERING

    Zonne-energie: populair, zwaar gesubsidieerd, maar weinig extra jobs in Vlaanderen

  • Wij zoeken ICTers, burgerlijk ingenieurs, industrieel ingenieurs, adviseurs (commercieel, nancieel, logistiek), projectleiders ...

    Iets voor jou?Dit kan je verwachten: een vaste job bij een dynamisch bedrijf, volop carrirekansen, een mooi salaris en veel afwisseling. Plus ruimte voor je privleven en gratis reizen met de trein in binnen- en buitenland.

    Word n van onze nieuwe collegas Bij de NMBS-Groep werk jeaan de toekomst. Samen

    met je collegas help je demobiliteit van vandaag enmorgen in goede banen teleiden. Dat is boeiend enuitdagend. Jouw talent krijgtalle kansen.

    Bouw mee aan de trein van morgenJe vindt al onze vacatures op

    www.de spoorwegen werven aan.be

    002_GPV1QU_20090919_VMGCO 16-09-2009 12:14 Pagina 2

  • Siegfried Wolf, co-ceo van de Canadese auto-onderdelenproducent Magna, zei maandag dat Opel Antwerpen de deuren moet sluiten. Vlaams minister-president Kris Peeters probeerde het dossier diezelfde dag op de Europese agenda te krijgen.

    6.00 uur. Ik sta op en vertrek een uur later naar Brussel.Ik trek eerst naar mijn kantoor en bereid met enkeleadviseurs het dossier GM/Opel voor. De vergadering isgepland om 11 uur. Ik geef de nodige instructies door.

    9.00 uur. De wekelijkse vergadering met onder meer depremier en Marianne Thyssen, waarin de lopende dossiers besproken worden. Een uur later trek ik naar hetpartijbestuur, waar ik de situatie rond Opel toelicht.

    11.00 uur. Ik vertrek naar Berlamont voor een ont-moeting met Europees commissaris Verheugen.Ministers Philippe Muyters en Ingrid Lieten vervoe-gen mij. De commissaris bevestigt dat OpelAntwerpen voor hem een heel belangrijk dossier is,dat puur op zijn economische merites moet beoor-deeld worden. We vragen dat de Europese Commissieeen rapport vrijgeeft dat aantoont dat OpelAntwerpen efficinter werkt dan sommige Duitsefabrieken, maar Verheugen zegt dat de Commissie datrapport niet heeft. Hij toont veel begrip voor onsstandpunt en zegt er op te zullen toezien dat alles

    volgens de Europese regels gebeurt. De persbelang-stelling is verschrikkelijk groot. Over de middag eetik snel iets met mijn kabinetschef.

    14.00 uur. Ik woon de top van Flanders Investmentand Trade bij. Omdat ik ook minister vanBuitenlandse Handel ben, bespreek ik samen met devoorzitter en de gedelegeerd bestuurder hoe we dekomende maanden de zaken gaan aanpakken. Om 15uur heb ik een interview met Wereldwijs, een magazi-ne dat door Flanders Investment and Trade wordt uit-gegeven. Het gaat over hoe we de export kunnen ver-beteren. Om 16.03 uur heb ik een interview met Radio 1. Enkele andere radiostations bellen me op omvragen te stellen over Opel Antwerpen.

    17.00 uur. Samen met ministers Lieten en Muytersontvang ik de Opel-vakbonden en werkgeversorganisa-tie Agoria. Hun houding is zeer strijdvaardig. De vak-bonden benadrukken dat ze Antwerpen niet willenopgeven. De werkgevers sluiten zich daar bij aan. Dedrie partijen zitten op dezelfde lijn, wat vrij uniek is.

    De aanwezigheid van de pers isopnieuw erg groot.

    18.00 uur. De kern van de Vlaamseregering komt bijeen. We zijn bezig metde begroting voor 2010 en de begro-tingscontrole van 2009.

    19.00 uur. Ik zit live in het VTM-nieuwsnaar aanleiding van het dossier OpelAntwerpen, vanuit mijn kabinet. Een uurlater staat een kabinetsvergaderinggepland, maar die wordt even uitgesteldomdat ik op dat uur live in Ter Zake zit,opnieuw vanuit mijn kabinet. De verga-dering duurt uiteindelijk tot 22.30 uur.

    23.30 uur. Ik kom thuis en kijk nogeven naar de mannenfinale van de USOpen. Om 00.30 uur ga ik slapen. Nazon drukke dag slaap ik goed. tekst Dominique Soenens | foto Didier Lebrun D

    DE MAANDAG VAN

    Kris Peeters, Vlaams minister-president

    001_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:04 Pagina 1

  • VACATURE 19 SEPTEMBER 2009

    U VINDT VACATURE GRATIS IN DE KRANTENWINKEL. ALS ABONNEE VAN DE TIJD, DE MORGEN,HET LAATSTE NIEUWS OF GAZET VAN ANTWERPEN ONTVANGT U VACATURE AUTOMATISCH BIJ UW KRANT.

    HOOPDE SIGNALEN WAAR U OP WACHT

    ZATERDAG 26 SEPTEMBER

    Ook vandaag nog schudt de crisis de arbeidsmarkt door mekaar. Iedereenvoelt de gevolgen. Maar toch dienen de eerste positieve signalen zich aan.

    Is er hoop? Vacature antwoordt. En haalt voor u het allerbeste uit dearbeidsmarkt.

    De Vacature redactie geeft u volgende week een overzicht van10 signalen die vandaag wijzen op beterschap. Dit actienummer brengteveneens het meest volledige aanbod van ondernemingen die vandaagreeds opnieuw aanwerven. U vindt er ook instant advies over hoe u zich

    vandaag het best kunt profileren. Kortom: concrete tips die u onmiddellijkhelpen bij de ontwikkeling van uw carrire in moeilijke tijden.

    Het Vacature Dossier Hoop: een onmisbaar orintatiepunt voor M/V mettalent. Vacature Magazine. Mis het niet.

    Rekruteringsplannen?Het dossier Hoop vormt de ideale omkaderingvoor uw rekruteringsboodschap! Bel Vronique Geluykensop 02/482 03 66 voor meer info.

    Erke

    nd B

    urea

    u Va

    catu

    re V

    G.11

    86/B

    - Jo

    bsca

    reer

    s VG

    . 124

    5/B

    002_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:09 Pagina 2

  • Vacature van de week:

    Expert Netveiligheidbij Elia

    03VACATURE 19 SEPTEMBER 2009INHOUD

    23

    27

    11 24

    11 Septemberreeks: De wereldspelers van morgen

    Uw toekomstig zonnepaneel, made in China Chinezen en topkwaliteit? Het was zoiets alsvloeken in de kerk. Maar na de T-shirts,schoenen en speelgoedpistolen maken zenu ook hoogtechnologische zonnepane-len. En creren ze volop hernieuwbarejobs met schone energie. Vlaanderen, ubent gewaarschuwd.

    24 Werkvloer

    De Belgische sloopbusiness blootgelegdAan de Belgische afbraakindustrie hing langeen kwalijk reukje: corruptie en zwart geld,weet je wel? Maar wie vandaag gebouwen wilslopen, maakt maar beter goed zijn huiswerk.

    27 Nieuwe rubriek

    DubbelcheckHoe stemt u uw carrire af op die van uwwederhelft? En zorgt u ervoor dat de boelondertussen thuis blijft draaien? Koppelsvertellen het u in onze nieuwe rubriekDubbelcheck.

    28 Column An Olaerts

    Werknemers in dubioBazen zeggen altijd dat je het heus nietpersoonlijk moet nemen, als ze kritiekgeven. En bazen twijfelen nooit aan zich-zelf. Maar voor gewone mensen is het nietaltijd even simpel. Want iedereen verliestwel eens het geloof in eigen kunnen,zeker in crisistijd.

    De typische 'vader-zoonbedrijven'behandelen afvalstromen niet selectief en gooien alles op een hoop."JAN VERSTRYNGE, DIRECTEUR GROND- EN AFBRAAKWERKEN BIJ ACLAGRO,EEN VLAAMSE SLOOPAANNEMER MET 320 WERKNEMERS

    de

    beste carrires in dit magazine

    151

    01 De maandag van Kris Peeters, Vlaams minister-president D 04 SalariswatcherD 05 Publieke Opinie D 06 Actua: Slim saneren in de begroting = extra jobs,Marktvers, Poll van de week D 10 Cijferwerk: Loonspanning in Belgi relatieflaag D 11 Coverstory: De nieuwe wereldspelers van morgen, deel 3: Suntech,s werelds grootste producent van zonnecellen D 23 Werk en recht, De globe-trotter D 24 Werkvloer: De Belgische sloopbusiness D 27 Dubbelcheck: koppelsover hun werk-privbalans D 28 Column An Olaerts D

    Abonnees van De Tijd, De Morgen, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws ontvangen Vacature automatisch bij hun krant.

    Ontdek ook de

    9.253jobs op

    vacature.com

    003_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:56 Pagina 3

  • SALARISWATCHER

    D Naam: Erwin Truyts D Leeftijd: 28 D Woonplaats: Merksem D Beroep: Final transport planner bij

    Coca-Cola (Wilrijk) D Burgerlijke staat: Samenwonend D Netto maandsalaris: 1.450 euro D Sparen:

    Wat er overblijft D Extralegale voordelen: Maaltijdcheques (140 euro/maand), hospitalisatieverzeke-

    ring, pensioensparen, ecocheques (250 euro/jaar) D

    Ik betaal nu twee hypotheken

    bijt zich elke week vast in de portemonnee van een m/v

    De overgrote meerderheid (71%) van de mannen zegt dat hun werkende partner minder verdient dan hen. Bij 15 procent van de koppels is het salarisniveau ongeveergelijk. Slechts 13,8 procent van de mannen heeft een partner die meer verdient.

    SALARISCIJFER brengt elke week een cijfer uit de salarisenqute van Vacature en K.U.Leuven

    71%

    Ik plan transporten bij Coca-Cola, ikboek de uren wanneer de ladingen moe-ten klaar staan. Het magazijn werkt vol-komen automatisch: de palletten wor-den door een robot uit het magazijngehaald zodat ze met het transport weg-kunnen. Op een goeie dag verwerk ik tot300 vrachtwagens.

    270.000 euro voor rijhuisVorig jaar heb ik samen met mijnvriendin voor 270.000 euro een huisgekocht in Merksem. Een rijhuis uit dejaren tachtig, met drie slaapkamers, eengarage en een mooie tuin. Het wasinstapklaar. Ik ben nu nog bezig met deverkoop van de loft die ik zelf al hadgekocht. De vraagprijs daarvoor is148.000 euro. Ik hoop dat er snel eenkoper opdaagt: nu betaal ik maandelijkstwee hypotheken.

    Gravure van Tuymans aan 100 euro/stukIk ben een kunstliefhebber. In avond-school heb ik enkele jaren geleden eencursus 'kunsthandel' gevolgd. Voor mijneindwerk heb ik toen de kunstenaar KoenVanmechelen, bekend van zijn werk metkippen, genterviewd en beter leren ken-nen. Later heeft hij mijn portret gemaakt:een tekening die hij met zijn eigen bloedinkleurde! Van de conceptuele kunstenaarFilip Van Snick heb ik twee figuratievelandschappen. Gekocht op een veiling,een paar jaar geleden toen hij nog niet zobekend was. Destijds heb ik daar 200euro per stuk voor betaald, nu zijn zebijna acht keer zoveel waard. Van LucTuymans heb ik enkele gesigneerde gra-vures op plaat. Die heb ik gekocht aan100 euro per stuk, ondertussen wordenze rond de 350 euro geschat.tekst Bart Cabanier | foto Isabel Pousset D

    004_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 20:57 Pagina 4

  • 05VACATURE 19 SEPTEMBER 2009

    Slim saneren is objectiverenHet verwondert mij steeds opnieuw dater in het saneringsdebat over bijvoorbeeldde overheid of onze gezondheidszorgoplossingen worden voorgesteld zonderdat de fundamentele oorzaken van de

    problemen gekend zijn. Meer samenwerking, minder versnippering van politiekebevoegdheden, administratieve vereenvoudiging, gaan kijken in andere landen,privatisering Hoe lang horen we dit al? Ik treed Luc Hamelinck in het artikelbij, die aandringt op objectivering. En er meteen aan toevoegt dat het nauwelijksgebeurt. Werklastmetingen? Ja maar: wat meten en hoe? Met mensen schuiven?Ok, maar wie naar waar en waarom? Er is maar n weg om door de bomen hetbos te leren zien. Voor elk van de vermelde organisaties (ziekenhuizen, overheids-diensten, ) is de hamvraag: om welke vraag te dienen werd de organisatie opge-zet? Dat moet het startpunt zijn van elke veranderingsinspanning. Mattie D

    Reactie op Cijferwerk Meer bedrijfjes starten in een recessie van 12 september

    Lanceer onderneming in crisistijdWie slim is, start inderdaad beter een bedrijf in crisistijd. Indien u die moeilijkeperiode goed doorkomt, zit u als bedrijf gebeiteld voor de toekomst. Vele grotebedrijven zijn in slechte tijden gestart: Microsoft, HP, General Electric, MTV,CNN, FedEx en Burger King begonnen tijdens een recessie. Zij vonden een gat inde markt en profiteerden van de slapende concurrentie, die vooral bezig was metoverleven en niet met innoveren en investeren. Lieve Scheire D

    STANDPUNT onthult de scherpe blikvan onze journalisten

    POSTBUS bundelt de beste lezersreacties

    WIL U REAGEREN OP ONZE ARTIKELS? SCHERP UW PEN EN MAIL NAAR

    9 [email protected]

    RESULTATEN POLL

    Slim saneren = jobs creren2 Een crisisbelasting voor de banken, scherpere controles bij zelfstandigen,

    snijden in het ambtenarenbestand: iedereen graait vooral in andermansportefeuille om de put in de federale begroting, geschat op 25 miljard euro,te dempen. Vacature zoekt deze en volgende week uit wat er cht moetgebeuren op vlak van de openbare sector, gezondheidszorg, fiscaliteit enwerk. En of dat gepaard gaat met een toename of afname van jobs.

    Herman Matthijs, hoogleraar VUB: De openbaresector heeft n geluk: de grote natuurlijke uitstroomvan babyboomers de komende jaren. Ze hoeft nieteens zwaar te snoeien in het personeelsbestand. Zehad wel de administratie al een paar jaar geleden kun-nen voorbereiden op die veranderende structuur metminder mensen. Maar dat heeft men nagelaten.Federaal zijn er de voorbije jaren niet zo veel mensenbijgekomen, op Vlaams niveau ongeveer 10 procent.Vooral op lokaal niveau zitten er objectief gezien teveel mensen. Dat heeft veel te maken met deKafkaiaanse regelgeving die Vlaanderen de lokalebesturen oplegt. Maar dat is meteen politiek hetmeest gevoelige niveau, alle burgemeesters en schepe-nen zetelen in het Vlaamse Parlement. Er bestaanzelfs geen deftige statistieken over hoeveel ambtena-ren er in dit land zijn. Dat is een eerste groot pro-bleem. Financin is een federale overheidsdienst die

    de voorbije jaren enorm gegroeid is omwille van degigantische regelgeving in fiscaliteit. De volgende vijfjaar gaat op dat departement 40 procent van het per-soneel op pensioen. Vernieuw je maar de helft, danmoet je naar eenvoudige regelgeving gaan. Vervang jeniemand, dan steven je op een regelrecht drama af. Endie oefening maakt men niet. Ik zie in de praktijk aljaren niets van administratieve vereenvoudiging. Nubegrijpt niemand nog iets van ons fiscaal wetboek.Wil men daadwerkelijk werk maken van betere belas-tingen, dan moet je de fiscale wetgeving fiks vereen-voudigen. Maar alle advocaten en consultants zijndaar natuurlijk tegen. Op douane bijvoorbeeld zit mendan weer al jaren met te weinig volk.

    Intern schuiven bij de overheidDefensie is het enige federale departement waar er delaatste tien jaar zwaar gesaneerd is, maar in die mate q

    Het echte inhoudelijke debat blijft uit. HermanMatthijs, hoogleraar aan de VUB en specialist begro-ting, ziet hoe ballonnetjes als een crisisbelasting voorde banken, of de regios mee laten betalen voor het gatin de federale begroting, vooral de eigen portefeuillespaart. Dergelijke cosmetische ingrepen laten de wor-tels van alle kwaad ongemoeid. Vraag is: wie durfttwintig maanden voor de verkiezingen stevige maatre-gelen te nemen? Nu zitten we met zijn allen te bevenvoor 2011. Eens die verkiezing achter de rug, is hetbang afwachten naar de gemeenteraadsverkiezingen.Zo blijven we prutsen. Dat de bevoegdheden versnip-perd zijn over allerlei bestuursniveaus bemoeilijkt dezaak aanzienlijk. Neem nu sp.a. Die partij zit Vlaamsin de meerderheid, maar federaal en in Brussel niet. Zegaan zich heus niet moe maken voor de federale enBrusselse begroting. In Duitsland zet elke politiekepartij haar personeel in op nationaal niveau ofwel op

    niveau van de Lnder (een staat, nvdr). Bij ons komtiedereen overal op. Bij gemeenteraadsverkiezingen ligthet hele land plat. We zouden beter ons politiek perso-neel enkel inzetten op Vlaams of federaal niveau. In Frankrijk en Nederland gaat het er anders aan toe.Daar heb je ook geen coalities van zes partijen zoals bijons. De Nederlanders gaan de harde keuzes niet uit deweg, Balkenende legt de verhoging van de pensioenleef-tijd prominent op tafel. De Denen hebben die al opge-trokken tot 67 jaar. Bij ons hangt men nog altijd aanhet brugpensioen vast.

    Tot zover het kader. Sinds begin deze week buigen defederale ministers zich elk over hun portefeuille. Om tezien op welke posten ze de knip zullen zetten. Nogvoor de contouren van die besparingen duidelijk wor-den, dist Vacature efficinte saneringen op aan de handvan gesprekken met experts.

    Deze week: de openbare sector en gezondheidszorg

    Saneren, saneren, saneren maar waar blijft het visionaire begrotingsdebat?

    Hoeveel personeel is er nodig op welke overheids-diensten? Die oefening gebeurt te weinig vandaag.LUC HAMELINCK, VOORZITTER OPENBARE DIENSTEN BIJ HET ACOD

    OVERHEID

    w

    BESPARINGSPOST

    Reactie op Actua Slim saneren = jobs creren van 12 september

    40%

    60%

    VORIGE WEEK vroegen we of wie langer werkt, ook recht heeft op eenhoger pensioen, zoals werkgeversorganisatie Unizo voorstelt.

    PUBLIEKE OPINIE

    Deze week begon de grootscheepseregularisering van illegalen. Met dezeoperatie wil de regering de situatievan zon 25.000 mensen in ordebrengen. Minister van BinnenlandsBeleid en Inburgering Bourgeois verwacht in Vlaanderen tussen10.000 en 20.000 nieuwkomers. Hetwordt tijd dat deze mensen duidelijk-heid krijgen. Het gekissebis tussenMilquet en Turtelboom, tussen hetfederale en het Vlaamse niveau, leid-de tot niets.

    Verstoren deze nieuwkomers onzearbeidsmarkt? Drie economen vanLouvain-la-Neuve (Ires, UCL)onderzochten de economischegevolgen van de operatie. Zij gelo-ven dat de regularisatie weiniginvloed zal hebben op de salaris-sen. Want het is niet zon grotegroep (0,4% van de Belgischeberoepsbevolking). En de meestesans-papiers hebben al ergens eenjob, al dan niet in het zwart.Kortom, dit dossier heeft volgensde Franstalige economen meereen ideologisch dan een econo-misch gewicht.

    Het in orde brengen van papierenkan geen eindpunt zijn. Vlaanderenverplicht de nieuwkomers om inbur-gering- en taallessen te volgen. Zo krijgen zij van ons het signaaldat we inburgering ernstig nemen.Maar dan zijn we weer te snel

    tevreden als zij met een miniemekennis Nederlands uit de taalles-sen stappen.

    Momenteel jut een slechte econo-mie op tot meer discriminatie.Daarom moeten we hen echte kansen bieden. Ze werken dikwijlsmet tijdelijke contracten. Geldigepapieren openen niet alle deuren.We lopen het risico dat ze weer inde illegaliteit donderen.

    Deze regularisatie is dus goed,maar lost ze iets op? Het is tijd vooreen ernstige discussie over onzemigratiepolitiek. Willen we Belgials gastvrij land profileren? Of alsland waar durvers en slimme jon-gens een kans krijgen? En moetenwe hiervoor wachten op de EU, diemet de blauwe kaart Europa toe-gankelijker wil maken voor hoog-opgeleide migranten? D

    UWie langer werkt, heeftrecht op een hogerpensioen.OWie langer werkt,

    heeft geen recht opeen hoger pensioen.

    Geef sans-papierseen kans

    Erik Verreet,redacteur Vacature

    Willen we Belgi als gastvrij land profileren? Of als land waar durversen slimme jongens een kans krijgen?

    005_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 20:57 Pagina 5

  • ACTUA

    We moeten afstappen v2 Een crisisbelasting voor de banken, scherpere controles bij zelfstandigen:

    iedereen graait vooral in andermans portefeuille om de put in de federalebegroting, geschat op 25 miljard euro, te dempen. Vorige week zochtVacature uit wat er moet veranderen in de openbare sector en gezond-heidszorg. Deze week nemen we fiscaliteit en werk onder de loep.Hamvraag: hoe saneren we en creren we tegelijkertijd extra jobs?

    In de eerste helft van 2009 vergaardede Belgische staat liefst 18 procentminder inkomsten uit belastingen daneen jaar eerder. "Een rechtstreeksgevolg van de financile crisis", zegtIvan Van De Cloot, hoofdeconoom vande onafhankelijke denktank Itinera.Met een geschat begrotingstekort van25 miljard euro lijkt het bijna onaf-wendbaar dat de federale regering haartoevlucht zal nemen tot belastingver-hogingen. Ivan Van De Cloot: "Ik ver-moed dat de inkomens uit arbeid bui-ten schot zullen blijven, want de fisca-le druk zit op een recordhoogte. Deecofiscaliteit is nu een hot issue: ener-gie extra belasten om de economiezuiniger en properder te laten draaien.Op langere termijn moet er een belas-tinghervorming komen waardoormensen geprikkeld zullen worden omaan het werk te gaan, of om aan hetwerk te blijven."

    Bestaan er slimme belastingen diejobs helpen creren? "Jawel, het zoge-naamde 'dubbel dividend'. Vandaagbelasten we goede activiteiten zoalsarbeid en subsidiren we vervuilende

    Saneren, saneren, saneren maar waar blijft het visionaire begrotingsdebat?

    d

    Fiscaliteit

    w

    BESPARINGSPOST

    activiteiten, denk maar aan de files op de weg. Door hetautoverkeer te belasten, kunnen we de files verminde-ren en de CO2-uitstoot reduceren. Met de opbrengstverlichten we de fiscale druk op arbeid. Het feit dat de olieprijs nu zo sterk gedaald is, is eendrama. Investeren in schone energie, zoals zonnepane-len en windenergie, wordt daardoor afgeremd.Schommelende olieprijzen zorgen voor instabiliteit.Als je de accijnzen verhoogt op het moment dat deprijzen sterk dalen, zorg je voor stabiliteit. Het geld datbinnenkomt, moet direct doorgesluisd worden naar debedrijven. Zij kunnen het dan gebruiken om de loon-lasten te verlagen. Zo creren we een 'dubbel dividend'of twee keer winst: we corrigeren het verkwistendegebruik van energie door dat meer te belasten. Deopbrengst injecteren we in de economie om de loonlas-ten te verlagen en zo nieuwe banen te scheppen. Hetzou ook een goeie zaak zijn als we van de 'gratiscul-tuur' zouden afstappen en de burger opnieuw latenbetalen voor het gebruik van overheidsdiensten.Vandaag financieren we die door arbeid te belasten.Het is heel populistisch om bussen gratis te maken,terwijl het op economisch vlak een ramp is. Als men-sen nog nauwelijks moeten betalen voor het openbaarvervoer, waarderen ze het niet."

    Weg met pestbelastingenDe socialistische vakbond ABVV is voorstanderom het bankgeheim af te bouwen waardoor alle

    inkomens ook de roerende op een correc-te manier gekend zijn zodat niet langer allesgehaald moet worden bij de werknemers.Luc Voets van de studiedienst: Een aantalbuurlanden zijn beter gewapend dan Belgials het op de inning van de belastingen aan-komt. In Frankrijk worden zelfs fiches afge-leverd voor de roerende inkomsten."

    Peter Vandeborne, directeur pers & politiekvan de werkgeversorganisatie Voka, vindtnieuwe belastingen uit den boze."De fiscaledruk is zo hoog dat geen enkele vorm vanbelastingverhoging de werkgelegenheid zalbevorderen. Ook voor ecofiscaliteit zoalsverhoging van de accijns op diesel, is nugeen ruimte. De transportsector heeft het zoal zwaar genoeg. Ons belastingstelsel moetin de eerste plaats eenvoudiger worden enwe moeten af van de lokale 'pestbelastingen',de belastingen die opgelegd worden door degemeenten en provincies. Voor onze belas-tinghervorming kunnen we inspiratieopdoen in Nederland. De aangifte en deinning verlopen er veel vlotter. EenNederlandse ondernemer betaalt meer alszijn bedrijf het goed doet, en minder inmoeilijke tijden. Dat lijkt logisch, maar hieris dat niet zo. q

    006_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:20 Pagina 6

  • 07VACATURE 12 SEPTEMBER 2009

    n van de gratiscultuur

    Door het autoverkeer te belasten, verlichten we de loonlasten en kunnen we extra jobs creren."IVAN VAN DE CLOOT, HOOFDECONOOM VAN DE ONAFHANKELIJKE DENKTANK ITINERA

    007_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:20 Pagina 7

  • ACTUA

    In augustus van dit jaar bedroeg de werkloos-heidsgraad in ons land 7,9 procent. Sindsjanuari zijn er 60.000 werklozen bijgekomen.Zowel de Nationale Bank als de EuropeseCommissie verwachten dat er dit jaar nogruim 120.000 jobs op onze arbeidsmarkt zul-len sneuvelen. In de Europese Unie isDenemarken het enige land dat werkloos-heidscijfers van vr de Grote Crisis laat opte-kenen: in augustus van dit jaar schommeldede werkloosheidsgraad er rond de 3,7 procent."Een deel van de verklaring zit in het feit datDenemarken grotendeels aan de financile cri-sis ontsnapt is", zegt Glenn Rayp, professoreconomie aan de universiteit van Gent. "DeDeense banken zijn min of meer buiten schotgebleven. De schok bleef daardoor relatiefbeperkt." Een ander deel van de verklaring ishet flexicuritymodel, het unieke systeem waar-op de Deense arbeidsmarkt is gebaseerd.Flexicurity combineert flexibiliteit (flexibility)met zekerheid (security). In plaats van jobze-kerheid genieten de Deense werknemers vanwerkzekerheid. Ongeacht leeftijd of ervaringkunnen werknemers snel ontslagen worden.In ruil voor die flexibiliteit geniet de werkne-mer een hoge bescherming. De werkloos-heidsuitkering is beperkt, maar bedraagt tot90 procent van het loon. Wie werkloos is eneen opleiding of sollicitatietraining weigert,krijgt minder uitkering. Moeten we niet dringend onze toevluchtnemen tot flexicurity? Glenn Rayp: "We zijn

    daarmee bezig. Volgens het verdrag van Lissabon moet deEuropese arbeidsmarkt min of meer georganiseerd wordenvolgens het Deense flexicuritymodel. De meeste Europeseregeringen volgen die richtlijn. De crisis verandert daar wei-nig aan. De nadruk op vorming, de functie van de arbeids-bemiddelaars, de toegenomen controle zijn allemaal teke-nen dat flexicurity ook in Belgi ingeburgerd geraakt. Erzijn natuurlijk nog frappante verschillen: de werkloosheids-vergoeding is bij ons niet beperkt in de tijd, maar ze is danook laag. De mentaliteit van de Denen is ook anders: voorhen is het geen schande om zonder werk te vallen. Datkomt omdat ze ongeacht hun leeftijd sneller aan nieuwwerk geraken."

    Naar kortere opzegtermijnen"Ons systeem van tijdelijke werkloosheid heeft de schokeen beetje verzacht. Net als de meeste andere Europese lan-den, is Belgi zeer zuinig met fiscale stimulansen. De tijde-lijke werkloosheid is de enige stimulans die de regeringgenomen heeft. Ons budgettair tekort beperkt onze marge.We rekenen erop dat de situatie op onze arbeidsmarkt van-zelf zal herstellen. Helaas zijn de tekenen daarvoor nog nietdirect zichtbaar. In landen die wel fiscale relancemaatrege-len genomen hebben, zal de economie sneller hernemendan bij ons. Maar voorlopig is het ook daar nog heel stil.""De huidige maatregel van tijdelijke crisiswerkloosheidvoor bedienden is eigenlijk een vorm van flexicurity", zegtBart Buysse, adjunct-directeur van het SociaalDepartement van de werkgeversorganisatie VBO. "Met diemaatregel brengen we mensen in plaats van in een passiefstelsel tijdelijk in een actief stelsel onder. De voorbijemaanden is de volledige werkloosheid in Belgi daardoormet een procent minder gestegen dan in de eurozone."

    Buysse pleit voor een Belgisch flexicuritymodel. "Het is zogoed als onmogelijk om het Deense systeem zomaar overte nemen. Ons economisch bestel, onze arbeidsmarkt enonze cultuur zijn daarvoor te verschillend. We kunnen erons wel door laten inspireren. Zo kunnen we nog korter opde bal spelen door kortere opzegtermijnen in te voeren enindien nodig sneller te sanctioneren. Tezelfdertijd moetenwe er dan ook voor zorgen dat regionale bemiddelingsdien-sten zoals de VDAB nog kwaliteitsvollere begeleiding kun-nen aanbieden. We kunnen van jobzekerheid naar werkze-kerheid evolueren via een flexibeler en toekomstgericht ont-slagrecht, met een degelijke, in duur beperkte inkomensga-rantie tijdens periodes van werkloosheid. We moetenkomen tot een dynamische arbeidsmarkt die ons in staatstelt ons sociaal model te blijven financieren."

    Vooral de landen die flexicurity snel en consequent in depraktijk brengen, houden hun werkloosheid onder controle. Bart Buysse: "Belgi kan veel leren van deScandinavische landen met hun modern arbeidsmarktbe-leid dat maximaal inzet op activering en reactivering. Maarook landen die de voorbije jaren grondige hervormingendoorvoerden, zoals Nederland, Duitsland en Oostenrijk,doen het goed. Belgi is inzake werkloosheidsverzekeringjammer genoeg op een aantal vlakken uniek in Europa. We hebben n van de duurste en meest passieve werkloos-heidsstelsels. In tegenstelling tot alle andere Europese landen zijn onze werkloosheidsuitkeringen onbeperkt in detijd en blijven ze na een bepaalde periode even hoog, onge-acht de duur van de werkloosheid. Onze buurlanden kenneneen strikter werkloosheidsbeleid en een lagere werkloos-heidsgraad dan Belgi en toch spelen zich daar geen socialedramas af. Waarom zou dat ook bij ons niet kunnen?"

    "De loonkosten moeten bevroren worden. We zijn 20%duurder geworden dan Duitsland sinds begin jaren 90."

    Werk q

    BESPARINGSPOSTw

    008_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:20 Pagina 8

  • 09VACATURE 12 SEPTEMBER 2009

    Canada zoekt Belgische werklustigenCanada is op zoek naar werklustigen. Jaarlijks komen er inCanada zon 300.000 jobs bij en de werkgevers zitten met eennijpend tekort aan kandidaten. Op 21 november geven deCanadese overheid en provincies op een beurs in Brussel uit-leg over de mogelijkheden voor immigratie naar Canada. Er komen ook Canadese werkgevers die op zoek zijn naar sollicitanten. Gegeerde profielen zijn mensen met ervaring inde medische sector, toerisme, horeca en bouwsector, naast mijningenieurs, geologen en mijnwerkers.

    Groene werkgelegenheid moet naar omhoogDe milieuorganisatie Greenpeace schat dat in de EU 350.000nieuwe jobs gecreerd kunnen worden als voor duurzameenergie gekozen wordt. De Europese Commissie schat dat er410.000 jobs moeten bijkomen om de Europese doelstellingvan 20 procent hernieuwbare energie te halen. Op dit ogenblik werkenvolgens de EuropeanRenewable Energy Council450.000 mensen in de secto-ren van hernieuwbare energiein Europa.

    Belgische werknemer is somberDe Belgische werknemer is somber gestemd over de toekomst.En op drie vreest volgens een onderzoek van SD Worx,uitgevoerd in juni van dit jaar, voor zijn job. De jobonzeker-heid is het grootst in de textiel, machinebouw en metaal. Eenmeerderheid (76 procent) denkt dat het op dit moment moei-lijk tot zeer moeilijk is een nieuwe job te vinden. Een derde vande ondervraagden geeft aan gemotiveerder te werken sinds decrisis en zegt ook harder te werken. Opvallend veel vrouwen(40 procent) gaan harder werken.

    Baas is tegen thuiswerkIn Nederland zou 1 op 3 mensen met een kantoorjob vakerthuis willen werken, maar hun bazen hebben daar geen orennaar. 43 procent van de werkgevers weigert, zo blijkt uit eenonderzoek van Synovate in opdracht van GroenLinks. Zowat dehelft van het kantoorpersoneel werkt af en toe thuis, waarvanminder dan een derde structureel. Mannen werken vaker thuisdan vrouwen, hogerop-geleiden vaker danlaagopgeleiden. (DS)D

    MARKTVERS Deze week in de actualiteit op de werkvloer

    LAAT HET ONS WETEN OP

    vacature.com/poll 9

    Hommeles bij het Nederlandse warenhuis HEMA. Medewerkers worden

    gevraagd zes dagen per week van 7 tot 19 uur inzetbaar te zijn.

    Werknemers protesteren, HEMA onderstreept dat deze tijden meer

    flexibiliteit vragen.

    Gaat u ermee akkoord dat werkgevers meer flexibiliteit kunnen

    eisen in crisistijden?

    Ook Geert Janssens, senior researcher van de onder-nemersdenktank VKW-Metena, vindt dat het flexcicurity-systeem ondanks de crisis verder moet uitgebouwd worden. "Want dan zullen we sterk staan als de econo-mie weer opleeft. Ondertussen moeten de loonkostenbevroren worden, want sinds begin jaren 90 zijn wij 20 procent duurder geworden dan Duitsland. Om koopkrachtverlies tegen te gaan, kunnen daar fisca-le voordelen aan vastgeknoopt worden. Minder fiscaledruk op arbeid zal ervoor zorgen dat de werkloosheids-vallen worden weggewerkt. Want ondanks de crisis zijner in Vlaanderen 36.000 vacatures die niet ingevuld geraken." Janssens is geen vragende partij om de werk-loosheidsuitkering in de tijd te beperken. "De VDABlevert uitstekend werk en zit achter de werkzoekendenhun veren. We zouden het een goed idee vinden alswerklozen in ruil voor hun werkloosheidsuitkering inge-schakeld zouden worden voor maatschappelijke taken.Die 'jobs' kunnen mensen sterker maken; een werklozeict'er kan bijvoorbeeld het informaticasysteem van eenbejaardentehuis op peil stellen. Zo blijven mensen alerten zullen ze snel het tempo aankunnen als ze in eenechte job terechtkomen."

    De christelijke bediendenvakbond LBC vreest dat hetflexicurityverhaal in tijden van crisis een excuus is omzoveel mogelijk flexibiliteit en zo weinig mogelijk zeker-heid na te streven. Algemeen secretaris Ferre Wyckmans:"In plaats van de werknemersrechten onderuit te halendoor verregaande flexibiliteit in lonen en contracten, moeten fiscale voordelen of overheidssteun altijd op huntewerkstellingseffect worden beoordeeld. Een belastingvan bijvoorbeeld 2 procent op de grote vermogens vanmeer dan 1 miljoen euro zorgt voor een opbrengst van 6,8 miljard euro per jaar. En natuurlijk moet de fiscalefraude nu eens cht aangepakt worden."Maar wat zal er nu cht op tafel komen bij minister vanArbeid Jolle Milquet? Bart Buysse van het VBO: " Voorlopig is alles nog windstil. Wat zeker besprokenmoet worden, is de verlenging van crisismaatregelen zoalsde tijdelijke werkloosheid voor bedienden. Dat is belang-rijk, want de gevolgen van de crisis zullen zich nog langlaten voelen." tekst Jan Stevens | foto Lies Willaert, Alessandro Rizzi D

    POLL

    009_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:23 Pagina 9

  • CIJFERWERK

    In juli lag de werkloosheidsgraad

    van de landen van de eurozone op

    9,5%, dat is 2% hoger dan een jaar

    geleden. Vooral Spanje (+7,1%) en

    Ierland (+6,5%) kregen zware klap-

    pen het voorbije jaar. Ook in de VS

    steeg het aantal werklozen de

    voorbije maanden fiks, met 3,5%.

    Duitsland (+0,5%), Nederland,

    Oostenrijk en Belgi (+0,7%) bleven

    (voorlopig) gespaard van een grote

    opstoot van de werkloosheid.

    Ondanks alle heisa over toplonen en de graaicultuur, is de

    loonspanning of het verschil tussen de hoogste en laag-

    ste lonen, niet zo groot in Belgi. "Enkel in Itali en enkele

    Scandinavische landen zijn de lonen nog meer gelijk", zegt

    Geert Janssens, econoom bij VKW.

    De bankencrisis heeft de discussies rond de toplonen

    opnieuw op de spits gedreven en zelfs de G20 vergaderde

    onlangs over de wenselijkheid van een begrenzing. Toch

    heeft men in Belgi geen reden tot klagen, zegt Janssens:

    "Ons land heeft een loonspanning die op het niveau

    van Nederland en de Scandinavische landen ligt: erg

    egalitair dus en niet te vergelijken met de

    Angelsaksische landen."

    Volgens een studie uit 2005 verdient de top-20 procent

    van Belgi 2,9 keer het loon van de laagste 20 procent.

    Gemiddeld ligt dat cijfer in de vijftien landen van de

    Eurozone op 4,4. "Belge zit bij de landen waar de lonen

    het meest gelijk liggen", zegt Janssens. "Volgens de gini-

    cofficint, die de ongelijkheid tussen de burgers van n

    land berekent, zit Belgi met een cofficint van 23

    beduidend lager dan de 50 van de Angelsaksische landen.

    In vergelijking met China, waar ondertussen een coffi-

    cint van 60 is bereikt, verzinkt het verschil in ons land

    zelfs in het niets."

    Dat die loonspanning al bij al vrij laag ligt, komt voor een

    deel door ons sociaal overlegmodel. "Systemen als de

    loonbarema's zorgen ervoor dat de loonverschillen rela-

    tief beperkt blijven", zegt Janssens. "Het nadeel is wel dat

    bedrijven zo geen mogelijkheid hebben om goede werk-

    nemers te belonen of te motiveren. Bovendien moet je

    Loonspanning in Belgi ligt relatief laag(in % van de werkende bevolking)

    WIL U UW HUIDIGE JOB UITOEFENENTOT UW PENSIOEN? (antwoord van ruim 9.700 Vlamingen)

    Nederland 3,4%

    Denemarken 5,9%

    Luxemburg 6,4%

    Duitsland 7,7%

    Belgi 8,0%

    Finland 8,7%

    Frankrijk 9,8%

    Ierland 12,5%

    Spanje 18,5%

    Japan 5,7%

    Verenigde Staten 9,4%

    Euro-zone 9,5% bron: Oeso, geharmoniseerde werkloosheidsgraden, september 2009

    bron: Acerta Consult)(

    Ceo 10.900 15.500

    Business unit manager 8.510 9.000

    Financial manager 5.600 6.000

    Senior accountant 4.260 4.330

    Accountant 3.350 3.500

    Boekhoudmedewerker 3.000 3.050

    Hulpboekhouder 2.400 2.480

    Magazijnier 2.180 2.300

    Gemiddelde 5.025 5.770

    Hoeveel verdient een ceo meer dan een magazijnier? 5x zoveel 6,7x zoveel

    BEDRIJVEN MET MINDER DAN 100 WERKNEMERS BEDRIJVEN MET MEER DAN 100 WERKNEMERS

    FUNCTIE GEMIDDELDE SALARIS OVER DE SECTOREN HEEN (BRUTO MAANDLOON IN EURO)

    Neen, ook niet mitsaangepast werk: 5,1%

    Neen, tenzij het werk

    aangepastwordt:28%

    Ja:66,9% bron: Werkbaarheidsmonitor, Ria Bourdeaudhui & Stefan

    Vanderhaeghe, nota SERV-Stichting Innovatie & Arbied, mei 2009

    Twee op drie (66,9%) Vlaamse

    werknemers denkt in staat te zijn

    zijn huidige job voort te zetten tot

    het pensioen. Voor ruim een

    kwart (28%) moet de job aange-

    past worden. Terwijl onder de jon-

    geren een derde een aanpassing

    wil, is dat bij 55-plussers amper

    14 procent.

    WERKLOOSHEID IN DE WERELD(in % van de werkende bevolking)

    er ook rekening mee houden dat de bere-

    keningen op het brutoloon gebaseerd

    zijn. In Belgi worden de hoogste lonen

    echter substantieel meer belast, waar-

    door het inkomensverschil nog verder

    afgevlakt wordt."

    Op de vraag wat volgens hem een ideale

    loonspanning is, kan Janssens geen ant-

    woord formuleren. "We hebben er met

    een commissie van ethici al over gedis-

    cussieerd, maar ook zij komen er niet uit.

    Het is enorm moeilijk te bepalen wat

    rechtvaardig is en wat niet. Eigenlijk is

    dat iets dat elk bedrijf of sector zelf

    moet bepalen."

    tekst Matthieu Van Steenkiste en Erik Verreet D

    010_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:51 Pagina 10

  • 11VACATURE 12 SEPTEMBER 2009COVERSTORY

    In deel drie van onze reeks De nieuwe wereldspelers

    landen we bij het Chinese Suntech. Tien jaar terug

    stonden de Chinezen nog aan de wieg van zonne-

    energie, en werd de markt gedomineerd door spelers

    zoals Siemens en BP Solar. Vandaag dringt Suntech,

    met een leger van 10.000 werknemers, de Europese

    en Amerikaanse concurrenten in het defensief en

    draait het 75 procent van zijn omzet in Europa.

    05/09Wipro, Indiase it-reus met 97.000 werknemers

    12/09BYD, Chinese autogigant met130.000 inzittenden

    Deze weekSuntech, s werelds grootsteproducent van zonnepanelen

    26/09De Europese expansiedrangvan de Indiase bedrijven

    Hoe Vlaamse centenjobs creren in China

    p. 12-20: van 0 naar10.000 werknemers in 8 jaar tijd: de Europeseexpansiedrang van hetChinese Suntech

    p. 21-22: Zonne-energiein Belgi: een mager jobbeestje

    DE 100 WERELDSPELERS VAN MORGEN, DEEL 3:

    Of hoe deze Chinese zonnekoning misschien binnenkort

    ook u van zonne-energie voorziet.

    Vlaanderen loopt ondertussen massaal warm voor zonne-

    energie u ziet steeds meer zonnepanelen verschijnen op onze

    daken met dank aan de Vlaamse steunmaatregelen. Maar die

    zonne-energie wordt jammer genoeg niet massaal omgezet in

    hernieuwbare Vlaamse jobs. Vacature zocht uit hoe dat komt.

    in samenwerking met

    Ze zijn met honderd en staan op het punt hun sector grondig door elkaar te schudden. We hebben het over de New Global Challengers,een lijst van 100 nieuwe wereldspelers, samengesteld door de Boston Consulting Groep. De lijst publiceerden we twee weken geleden. U vindt ze ook online op vacature.com/challengers. Spelen deze honderd gazellen haasje-over met de huidige leidinggevende bedrijven?En vooral: bedreigen ze de Europese werkgelegenheid?

    Vlaamse zonne-energie: zwaar gesubsidieerd, weinig extra jobs

    IETS GEMIST? LEES ALLE VERHALEN NA OP

    9 VACATURE.COM/CHALLENGERS

    >> >

    011_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 20:33 Pagina 11

  • COVERSTORY

    Uw toekomstigzonnepaneel

    made in China2 Het zou een mooie quizvraag kunnen zijn: wat hebben het imposante Vogelnest-stadion in Bejing, San Francisco

    Airport en Tokyo Bus met elkaar gemeen? Het antwoord kleurt groen: alle drie hebben ze honderden vierkantemeters hoogtechnologische zonnepanelen op hun dak. Met dank aan het Chinese Suntech. Amper acht jaar gele-den opgericht en vandaag al s werelds grootste producent van zonnecellen.

    Chinezen en topkwaliteit. Het lijkt zoietsals vloeken in de kerk. Want China staattoch voor nepcameras, groezelige textiel-ateliers en autos die ontploffen als je ietste hard optrekt? Holly Wu, marketingdi-recteur bij Suntech, moet even glimlachenwanneer we haar een handvol clichsopsommen die tot vandaag in Europa deronde doen over Chinese producten.Toen Suntech in 2001 van start ging,was hier nog totaal geen sprake van eenbinnenlandse markt voor zonnepanelenof zonnecellen. Met andere woorden: wewaren genoodzaakt om al onze productenin Europa en in mindere mate in de VSte slijten. Denk je nu echt dat zoiets onsgelukt zou zijn - met Europese normendie tot de strengste ter wereld behoren -mochten onze producten niet van top-kwaliteit geweest zijn? En nog sterker: hoewel ze in China totvoor kort nog nooit gehoord hadden vansubsidies voor de plaatsing van zonne-

    Suntech, s werelds grootste producent van zonnecellen, speelt de Europeseconcurrentie naar huis met vijf speerpunten

    panelen, neemt het land intussen wel al 40 procent (!) vande totale wereldproductie voor zijn rekening. Voornaamsteafzetmarkt: Europa, jawel.

    Ceo: pionier en bezieler in het onderzoek naar zonnecellen

    De eerste bladzijden in het succesverhaal van Suntechwerden geschreven in september 2001. Terwijl de val vande Twin Towers in New York een nieuw hoofdstuk in dewereldgeschiedenis inluidde, had ene Shi Zhengrong inShanghai heel andere katten te geselen. De zogenaamdeopen door policy van de toenmalige Chinese regeringkwam stilaan op kruissnelheid, en her en der werdennieuwe industriezones en technologieparken uitgeroldom buitenlandse technologie naar China te halen. Shiwas een topwetenschapper met een plan en met nogmeer visie, maar zonder centen. En dus ging hij ten einderaad aankloppen bij de lokale deelregering in Wuxi, eenmiljoenenstad op 150 kilometer van Shanghai. Shi wasafkomstig uit een straatarm landbouwersgezin en ont-popte zich eind jaren tachtig tot een briljant student. Hij

    kreeg van de Chinese overheid een beurs om verder testuderen aan de universiteit van New South Wales inSydney, Australi. Daar rondde hij zijn doctoraat in elec-trical engineering op goed twee jaar af. Dat hadden zedaar in Sydney nooit eerder meegemaakt. TweeAustralische professoren die volop bezig waren met deontwikkeling van een nieuwe generatie superefficintezonnecellen trokken Shi meteen aan de mouw om sameneen eigen bedrijfje op te richten. Het drietal besefte hettoen zelf nog niet, maar het pionierswerk dat ze toen ver-richten zou de basis leggen voor de latere wereldwijdedoorbraak van de zonne-energie op basis van fotovolta-sche cellen. Vijf jaar later zwaaide Shi zijn Australischespitsbroeders vaarwel en trok hij opnieuw richtingShanghai, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Toen dedeelregering van Wuxi in 2001 besliste om mee in hetproject te stappen en Shi zes miljoen dollar startkapitaalter beschikking te stellen, was de trein definitief vertrok-ken. Amper acht jaar nadat Shi in Wuxi een eerste pro-ductiecel en een onderzoekseenheid voor zonneceltech-nologie uit de grond stampte, draait Suntech een omzetvan 1,9 miljard dollar. Het bedrijf is intussen uitgegroeidtot s werelds grootste producent van zonnecellen.

    1

    Het nagelnieuwe hoofdkwartier van Suntech, s werelds grootste producent van zonnepanelen. De immense glazen koepel diede kantoorgebouwen overspant, is volledig opgetrokken uit zonnepanelen, goed voor een dagelijks vermogen van 700 kilowatt.

    q

    Lees verder op pagina 16

    012_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 20:33 Pagina 12

  • 013_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 20:33 Pagina 13

  • Suntech heeft 4 productiesites in China en 1 kleinereproductiesite in Japan en Duitsland. Het bedrijf heeftheel concrete plannen om ook in de VS , n van s werelds belangrijkste groeimarkten voor fotovoltaschezonnepanelen, te produceren. Daarnaast zijn er ook nogverkoopskantoren in onder meer Zwitserland, Australi,Frankrijk, Itali, Zuid-Korea en Spanje.

    Welke winstcijfershaalt Suntech?Omzet in 2008: 1,9 miljard dollar, dit is een stijging met 40procent tegenover 2007. Goed 75 procent van die omzetwerd in Europa gerealiseerd, met Spanje, Duitsland enItali als belangrijkste markten. De belangrijkste niet-Europese markten zijn de VS en China. Nettowinst 2008: 150 miljoen dollar.

    Wat doet Suntech? Opgericht in 2001 in Wuxi, een stad van zowat 6 miljoen

    inwoners op 150 kilometer van Shanghai. Het bedrijfproduceert zowel hoogtechnologische zonnecellenals het raamwerk waarin deze cellen geplaatst wor-den. Dit gaat van de klassieke zonnepanelen tot volledi-ge ramen en dakbedekking.

    Totale productiecapaciteit per jaar: 1 gigawatt. Dit vol-staat om anderhalf miljoen gezinnen via de zon van elek-triciteit te voorzien. Eind augustus maakte Suntechbekend dat het een fotovoltasch zonnepaneel op basisvan siliciumcellen had ontwikkeld dat 15,6 procent vanhet ontvangen zonlicht kan omzetten in energie. Dat is dehoogste conversiegraad die ooit buiten een laboratoriumbereikt werd.

    Aantal werknemers: 9.800

    Suntech, s werelds

    Waar zit Suntech?

    2005: SUNTECH TREKT NAAR DE NEW YORK STOCK EXCHANGE EN HAALTDAAR OPNIEUW VERS GELD OP OM VERDER TE KUNNEN GROEIEN.

    2007: SUNTECH OPENT EEN AMERIKAANS HOOFDKWARTIER IN SAN FRANCISCO.DE JAARPRODUCTIE VAN HET BEDRIJF LOOPT OP TOT 540 MEGAWATT.

    COVERSTORY

    San Francisco

    014_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:44 Pagina 14

  • grootste producent van zonnecellen

    2001: SHI ZENGRONG, EEN PIEPJONGE MAAR BRILJANTEINGENIEUR, RICHT SUNTECH OP IN WUXI, OP 150 KMVAN SHANGHAI. DE DEELREGERING VAN WUXI STELT 6MILJOEN DOLLAR TER BESCHIKKING VOOR HET PROJECT.

    2006: SUNTECH HAALT HET CONTRACT BINNEN OM HET ZOGENAAMDE VOGELNEST, HET SYMBOOL BIJ UITSTEKVAN DE OLYMPISCHE SPELEN IN PEKING, VIA ZONNE-ENERGIE VAN ELEKTRICITEIT TE KUNNEN VOORZIEN.

    2003: SUNTECH VERKOOPT ZONNEPANELEN TEGEN DEPRIJS VAN 2,8 DOLLAR PER WATT. DE STANDAARDPRIJSBIJ GROTE WESTERSE CONCURRENTEN SCHOMMELDETOEN ROND 4 DOLLAR PER WATT.

    2004: UIT ONVREDE MET DE AL TE BEHOUDENDE VISIEVAN DE REGERINGSAANDEELHOUDERS BESLUIT TOP-MAN SHI HEN UIT TE KOPEN. HIJ KLOPT AAN BIJ DE BANKEN, KRIJGT EEN KAPITAALSINJECTIE VAN DEAMERIKAANSE INVESTERINGSBANK GOLDMAN SACHS ENLEGT 100 MILJOEN DOLLAR OP TAFEL OM HET IN ZIJNBEDRIJF ALLEEN VOOR HET ZEGGEN TE KRIJGEN.

    2008: HET WERELDWIJDE MARKTANALYSEBUREAUFROST & SULLIVAN ROEPT SUNTECH UIT TOT SOLARENERGY DEVELOPMENT COMPANY OF THE YEAR.

    2009: DE TOTALE JAARPRODUCTIE KOMT OP 1 GIGAWATT,EEN VERDUBBELING TEGENOVER 2007.

    MIJLPALEN IN DE BEDRIJFS-GESCHIEDENIS VAN SUNTECH

    Wuxi

    ShanghaiSuzhou

    Luoyang

    Productiesites

    Verkoopskantoren

    Zwitserland

    ItaliFrankrijk

    Spanje

    Australi

    Zuid-Korea

    Japan

    15VACATURE 12 SEPTEMBER 2009

    Legende:

    015_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:44 Pagina 15

  • COVERSTORY

    Augustus 2009, nieuwe economischezone Wuxi. Het nagelnieuwe, state-of-the-art hoofdkwartier van Suntechglanst in de verschroeiende middagzon.De immense glazen koepel die de kan-toorgebouwen overspant, is volledigopgetrokken uit zonnepanelen, samengoed voor een dagelijks vermogen van700 kilowatt. Ook binnenin de impo-sante hal, compleet met klimwand enbasketbalterrein, pakken de Chinezenmaar al te graag uit met hun technischkunnen. Een groot lcd-scherm levert inrealtime een overzicht van het aantalkilowatt dat het gebouw op dat eigenstemoment opslaat. En wat kan dat danbetekenen voor u en ik, de goedmenendeconsument of de kleine Europese kmodie stilaan ook zijn steentje wil bijdragentot de groene energierevolutie? KevinWang, de innemende investor relationsmanager met het Chinese uiterlijk en hetAmerikaanse accent, troont ons promptmee naar een demostand iets verderop.Van zonnepanelen die vakkundig inge-werkt zijn in een raamstructuur en welhet licht maar niet de warmte doorlatentot modellen die zelf de dakbedekkingvormen: bij Suntech denken ze al ietsverder dan de intussen welbekende blau-we panelen die menig dak ontsieren.Moraal van dit verhaal: tien jaar terugstonden de Chinezen nergens op vlakvan zonne-energie, en werd de marktgedomineerd door spelers zoalsSiemens, Sharp en BP Solar. Vandaagzet Suntech zelf de lijnen uit en dringthet de Europese en Amerikaanse con-

    currenten almaar verder in het defensief. En, cynischer kanhaast niet, tot vandaag lag de grootste markt voor Suntechzelfs niet eens in China, maar wel in Europa. Of hoe deconcurrentie op eigen terrein naar huis gespeeld werd.

    Voldoende schaalgrootte = lagereproductieprijs = meer geld vooronderzoek en ontwikkeling

    Essentieel in het onvoorstelbare groeiverhaal van ditbedrijf van 0 naar bijna 10.000 werknemers in acht jaartijd - was de persoonlijkheid van de oprichter. Als weten-schapper en pionier in het onderzoek naar zonnecellenmet een hoger rendement geloofde hij zelf ook rotsvast inhet potentieel van zonne-energie. En hij besefte als geenander dat zonne-energie nooit het nichestatuut zou ont-groeien als het rendement van de zonnecellen er niet spec-taculair op vooruitging. Essentieel hiervoor was schaal-grootte: enkel door een voldoende ruime afzetmarkt voorzonnepanelen te creren, kon de productieprijs naar bene-den gehaald worden en kwam er voldoende geld in hetlaatje om zwaar in onderzoek en ontwikkeling te investe-ren. Shi en Suntech hadden gelukkig de tijdsgeest mee.Eerst in Duitsland en later ook in Spanje en enkele ande-re West-Europese landen zoals Belgi besliste de regeringeen aantal jaren geleden al om de installatie van fotovol-tasche zonnepanelen voortaan ook te subsidiren. Dat lietSuntech toe om van bij het begin in relatief grote hoeveel-heden te produceren. Na amper vier jaar besloot Shi ommet Suntech, als eerste Chinese bedrijf ooit, naar de beursvan New York te trekken om daar vers geld op te halen.Die centen werden deels opnieuw in de verdere groei vanhet bedrijf genvesteerd, maar ze werden vooral gebruiktom het bedrijf de volgende jaren ook toegang te bieden totde noodzakelijke grondstoffen voor de zonnecellen, voor-namelijk silicium. Dat was een strategisch bijzonder slim-me zet. Toen de vraag naar zonnepanelen plots spectacu-

    lair begon te stijgen, nam ook de vraag naar zuiver silici-um- dat Suntech voornamelijk in Duitsland en de VS aan-koopt- sterk toe. De aanvoer kwam in het gedrang en deprijzen explodeerden, van twintig naar 300 dollar voor eenkilogram silicium. Shi had dit zien aankomen, en slaagdeer met enkele langetermijncontracten in om de aanvoerveilig te stellen en zo de verdere groei van Suntech niet tehypothekeren. Een aantal concurrenten waren niet zovooruitziend geweest, en zij liepen de voorbije jaren danook een haast onoverbrugbare achterstand op. Qua markt-aandeel, uiteraard, maar ook en vooral op het vlak vantechnologische ontwikkeling. En laat nu net dat, in eensector waarin de groei van de markt onlosmakelijk verbon-den is met de technologische vooruitgang van de produc-ten, bijzonder essentieel zijn.

    Binnenlandse markt van miljoenen gezinnen

    Het succes van zowat alle hernieuwbare energiebronnen,en van zonne-energie in het bijzonder, staat of valt van-daag nog altijd met de bereidheid van de overheid omdaarin zelf ook mee te investeren via premies en subsidies.Het is geen toeval dat Spanje en Duitsland nog altijd onzebelangrijkste afzetmarkten vormen, vertelt marketingdi-recteur Holly Wu.Toch hebben we altijd op twee paarden gemikt: er liepende voorbije jaren ook een aantal, eerder kleinschaligesamenwerkingsprogrammas met de Chinese regering.Het is deels onze verdienste dat ook de lokale overhedenhier stilaan het belang van alternatieve energiebronnenzijn gaan inzien. Nu de regering hier voor de komendejaren ook een ambitieus groeiscenario voor groene energieheeft uitgetekend, zal de binnenlandse markt de komendejaren ongetwijfeld fors aan belang winnen. Dat het deChinezen effectief menens is op het vlak van hernieuwba-re energie, mag ook blijken uit de plannen om in Mongoli

    3

    2

    Tot vandaag lag de grootste markt voorSuntech niet eens in China, maar wel inEuropa. Of hoe de concurrentie op eigenterrein naar huis gespeeld werd.

    q

    q

    Lees verder op pagina 19

    016_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 20:34 Pagina 16

  • Kevin Wang (26),Investor relations manager bij Suntech

    Jong, hoogopgeleid in het buitenland en razend ambitieus: Kevin Wang (26)

    heeft alles om het in het Chinese bedrijfsleven ver te schoppen. Toen ik drie

    was zijn mijn ouders naar de VS verhuisd. Pas in augustus vorig jaar ben ik naar

    China teruggekeerd, met een diploma politieke wetenschappen en internationale

    handel op zak. Ik heb eerst een tijdje voor de Amerikaanse overheid gewerkt en ben

    dan stilaan meer en meer consultancy beginnen doen voor Chinese bedrijven

    die in de VS actief zijn. Zo ben ik hier in Shanghai beland. Deze baan bevalt

    me opperbest. De economie doet het hier stukken beter dan in de VS,

    en Suntech is een bedrijf met heel veel potentieel en een bijzon-

    der goede reputatie. Het is niet voor niets het eerste Chinese

    bedrijf dat op de beurs van New York genoteerd werd. Al die

    aspecten haalden me over de streep.

    Het leven hier is dag en nacht verschil met dat in de VS.

    Alles gaat hier razendsnel vooruit en voor iemand als

    ik liggen de carrirekansen voor het grijpen. In de VS

    werd het me allemaal te voorspelbaar. Met mijn achter-

    grond heb ik het geknipte profiel om een brug te vor-

    men tussen beide werelden. Ik zit hier nu een jaar, en

    er zijn maar twee aspecten die me echt tegenvallen:

    de luchtvervuiling en het moordende verkeer. En

    natuurlijk is het soms vervelend dat de internettoe-

    gang zwaar gefilterd wordt of dat sites als Facebook in

    de ban geslagen worden, maar ik ben sowieso niet

    echt een groot politiek activist (lacht).

    Ik ben niet naar mijn geboorteland teruggekeerd

    uit materile of financile overwegingen, al ver-

    dien ik hier heel goed mijn boterham. Ik had het

    gevoel dat ik iets kon bijdragen tot de verdere

    ontwikkeling van dit land. Niet dat ik hier eeuwig wil

    blijven, maar voorlopig heb ik niet te klagen. Ik huur nu

    een ruime flat in Wuxi Shanghai is me net iets te druk en

    daar betaal ik 250 euro per maand voor. Luxe-items zoals

    computers, autos of een lcd-televisie zijn hier relatief duur-

    der, maar daar staat tegenover dat heel wat diensten, van

    restaurants over artsen tot taxis, heel wat goedkoper zijn.

    PORTRET

    17VACATURE 12 SEPTEMBER 2009

    q

    017_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:30 Pagina 17

  • PORTRET

    Wenjuang Ning (27), pr-officer bij Suntech

    Ik ben afkomstig uit het uiterste noorden van het land, meer

    dan 1.500 km van Shanghai. Ik heb eerst enkele jaren in Bejing

    gewerkt, voor een socio-culturele organisatie. Daar ben ik me in

    de uitdagingen op het vlak van hernieuwbare energie gaan

    verdiepen en zo kwam ik haast automatisch bij een marktlei-

    der als Suntech terecht. Toen Suntech begin dit jaar in

    Bejing op zoek was naar nieuwe mensen heb ik besloten

    de overstap te maken en ook naar Wuxi te verhuizen.

    Ik geloof in dit bedrijf en in de technologie die ze ontwik-

    kelen, maar ik zie dit tegelijk als een carrirestap. Vandaag

    moet ik voornamelijk bezoekers uit China ontvangen,

    hen rondleiden en hen de nodige informatie verschaffen

    over nieuwe producten. Op termijn zou ik graag door-

    groeien naar een echte topfunctie.

    Suntech is een heel leuk bedrijf om voor te werken.

    Niet enkel omwille van de werkomgeving, maar ook en

    vooral omwille van de bedrijfscultuur. De lonen zijn meer

    dan behoorlijk en we moeten haast niet overwerken,

    zodat ik s avonds genoeg tijd overhoud om de stad wat

    te verkennen en met vriendinnen naar de karaoke te

    gaan. Ik denk dat de levensstijl en het verwachtingspatroon

    van de Chinese vrouwen van mijn generatie, zeg maar twinti-

    gers en jonge dertigers, heel sterk vergelijkbaar zijn met die

    van jonge vrouwen in Europa of de VS. We zijn zelfstandig en

    ongebonden, zetten graag een stapje in de wereld en hopen

    op een dag onze prins op het witte paard tegen het

    lijf te lopen. Momenteel ben ik nog single,

    maar dat kan vlug veranderen (lacht).

    COVERSTORY

    018_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:30 Pagina 18

  • 19VACATURE 12 SEPTEMBER 2009

    een zonnepaneelpark van 64 km2 te installeren. Dat istweemaal de oppervlakte van Brussel. Het park moetjaarlijks twee gigawatt elektriciteit kunnen leveren, vol-doende om drie miljoen Chinese families van stroom tevoorzien. Shi Zengrong, de oprichter en ceo van Suntech, werdbegin dit jaar door Fortune uitgeroepen tot AsianBusinessman of the Year. In China zelf is Suntech nietmeer of minder dan een icoonbedrijf. Het kreeg er devoorbije jaren wel enkele lokale concurrenten bij, maar zijmoeten het meer hebben van hun lage prijzen dan vanhun vernieuwende technologie, en vormen op internatio-naal vlak niet meteen een bedreiging. Internationaal gezien zijn het Duitse Q-Cells, tot voorkort de grootste producent van zonnecellen ter wereldmaar intussen bijgehaald door Suntech, en hetAmerikaanse First Solar de grootste concurrenten. BijSuntech zelf doen ze behoorlijk luchtig over die concur-rentie we beschouwen die bedrijven niet echt als con-currenten, de markt is groot genoeg en groeit nog altijd maar de praktijk vertelt een ander verhaal. Zo blijktSuntech in de VS zonnepanelen te verkopen tegen prijzendie lager liggen dan hun huidige productie- en transport-kosten. Het bedrijf tracht zo een groter marktaandeel teveroveren in een land dat, zeker sinds president Obamavoluit voor hernieuwbare energie lijkt te gaan, op langeretermijn een van s werelds belangrijkste afzetmarktenvoor zonnepanelen kan worden.

    Verticale integratie van superefficin-te zonnecellen en -panelen

    In tegenstelling tot het merendeel van zijn concurrentenproduceert Suntech al van bij het prille begin zowel dezonnecellen zelf als de verschillende types panelen waar-in die cellen geplaatst kunnen worden. Vandaag geeft ditsoort verticale integratie ons onmiskenbaar een voor-

    sprong op andere producenten. Het werkt kostenbespa-rend, we kunnen technologische innovaties zelf beter stu-ren en we kunnen sneller inspelen op nieuwe vragen van-uit de markt, stelt Kevin Wang. Het opwekken van elek-triciteit via zonne-energie blijft vooralsnog stukken duur-der dan de stroomproductie via kerncentrales of steen-koolcentrales. Ook in landen waar de klimatologischeomstandigheden daarvoor bijzonder gunstig zijn. Datgeven ze in Wuxi ook grif toe, maar tegelijk maken ze zichsterk dat ze binnen afzienbare tijd zonnecellen op demarkt kunnen brengen die zo efficint zijn dat ze de strijdmet de fossiele energiebronnen aan kunnen gaan. Deeerste generatie zonnecellen die we op de markt brachten,had een rendement van 14 procent. Anders gezegd: 14procent van het zonlicht dat de cellen opvangen, wordtook omgezet in elektriciteit. Met onze nieuwste genera-tie zonnecellen, de zogenaamde Pluto-technologie, berei-ken we nu al een rendement van net geen 16 procent. Opamper acht jaar tijd is dat een gigantische vooruitgang.In de onderzoekslabos van de universiteit van NewSouth Wales wordt nu al een theoretisch rendement vannet geen 24,5 procent bereikt. Onze Pluto-technologie iseen gecommercialiseerde basisversie van deze zonnecel-len, en we verwachten dat we binnen drie jaar ook cellenop de markt kunnen brengen die een rendement van 23procent halen. Daarmee zouden we stilaan ook in debuurt komen van het maximumrendement dat met zon-necellen op basis van silicium kan worden gehaald, endat volgens alle bestaande studies op 26 procent ligt. Hetgoede nieuws bij deze nieuwe technologie is niet enkeldat het rendement stukken hoger ligt. De productiekostervan ligt niet hoger dan bij de vorige generaties zonne-cellen, en bovendien kunnen deze cellen ook aangebrachtworden op een uiteenlopende rist bouwmaterialen. Datopent ook meteen een aantal nieuwe mogelijkheden voorgenteresseerde klanten. Op de onderzoeksafdeling in Wuxi zijn vandaag ruim350 mensen aan de slag. Nog eens zevenhonderd mede-

    4

    q

    q

    Het succes van zonne-energie staat ofvalt vooralsnog met de mate waarin deoverheid bereid is om de aankoop vanzonnepanelen n de stroom die terugnaar het net vloeit te subsidiren. Zospendeerde de Duitse regering tot nogtoe bijvoorbeeld al ruim 8 miljard euro(!) aan dit soort subsidies, en engageer-de ze zich om de komende jaren nogeens 25 miljard euro ter beschikking testellen. Totaal onhoudbaar op termijn,en dat beseffen ze bij het ChineseSuntech uiteraard zelf ook maar al tegoed. We gaan er nu van uit dat wetegen 2012 in sommige landen dezogenaamde grid parity kunnen berei-ken, vertelt Kevin Wang, investor rela-tions manager bij Suntech. Dat bete-kent dat de prijs per kilowatt voorstroom op basis van zonne-energie danin bepaalde landen op hetzelfde niveauzal komen als de prijs voor normalestroom. Dat zal wel enkel het geval zijnin die landen waar de zon voldoendeuren schijnt en waar de gewone elektri-citeitstarieven ook vandaag al relatiefhoog zijn. We mikken daarvoor opgebieden als het Midden-Oosten, delanden rondom de Middellandse Zee,Californi, noem maar op. Op korte ter-

    Wat als de subsidiekraan wordtdichtgedraaid?

    q

    019_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 20:35 Pagina 19

  • COVERSTORY

    werkers houden zich uitsluitend bezig met de kwali-teitscontrole. Zij zijn daarbij telkens ook individueelverantwoordelijk voor een bepaalde schakel in het pro-ductieproces. En de Chinezen zijn behoorlijk zeker vanhun stuk: al hun zonnepanelen krijgen een standaardgarantie van 25 jaar mee. En dat de westerse concurren-ten de dreiging uit China maar beter ernstig nemen,mag ook hieruit blijken: vorig jaar riep Frost & Sullivan,een wereldwijd opererend en bijzonder gereputeerdaudit- en consultancykantoor, Suntech uit tot SolarEnergy development Company of the Year.

    Buitenlands topmanagement opentheel wat deuren

    Suntech opende de voorbije jaren verkoopskantoren inonder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje enJapan. De onderzoeksafdeling en de productie zittenvooralsnog bijna uitsluitend in China, en de reden daar-voor laat zich raden. Marketingdirecteur Holly Wu: Delonen zijn hier de voorbije jaren natuurlijk ook de hoog-te ingegaan, maar de arbeidskost blijft stukken lager danin Europa of de VS. Idem dito voor de infrastructuur enhet logistieke prijskaartje van onze productieketen. Eengoede ingenieur kost ons hier op jaarbasis niet meer dan12.000 euro. We werven tegenwoordig ingenieurs engespecialiseerde medewerkers aan in heel China, en bie-den hen logies aan in Wuxi. Deze streek is d economi-sche groeipool van China, en hier ter plekke vinden wenog amper voldoende hooggekwalificeerde mensen. Wemoeten dus wel op zoek gaan naar arbeidsmigranten inhet Westen of het noorden van China. Dankzij onzegoede relaties met de universiteit van Sydney rekruterenwe ook daar regelmatig wetenschappers en ingenieurs.Alle nieuwkomers volgen eerst een trainingsprogramma

    van drie maanden. We zijn een beursgenoteerd bedrijf,dat zijn omzet vooral in het buitenland draait. Dat bete-kent ook dat we regelmatig doorgelicht worden doorinternationale auditbureaus, dat onze structuur heeltransparant moet zijn en dat de lat bijzonder hoog ligt.

    80% van management uit buitenlandSuntech is niet enkel een Chinees icoonbedrijf, hetstaat ook model voor de uitgekiende strategie diealmaar meer Chinese bedrijven hebben uitgetekendom hun buitenlandse expansieplannen wat meerwind in de zeilen te geven. Zomaar eventjes 80procent van het management van het bedrijf bestaatuit buitenlanders: Amerikanen, Australirs,Engelsen. En niet van de minsten ook: het meren-deel werd weggeplukt bij gerenommeerde namen la PwC, Deloitte of Merrill Lynch. Onze grootsteafzetmarkt ligt buiten China, en dit soort mensenkent het klappen van de zweep in de internationalezakenwereld. Zij zijn natuurlijk niet goedkoop, alverdienen ze hier wel minder dan ze in vergelijkba-re functies in Australi of de VS zouden rapen. Daarstaat tegenover dat de levensduurte hier lager ligt endat we hen vaak ook aantrekkelijke aandelenoptieskunnen aanbieden. Bovendien vinden velen onderhen het gewoon heel uitdagend om nu in een groei-economie als China hun expertise en ervaring terbeschikking te kunnen stellen. Om ook de binnen-landse expansie veilig te stellen, trok het bedrijf devoorbije jaren dan weer een pak gewezen ambtena-ren aan. Zij kunnen bij Suntech tot vijfmaal meerverdienen dan in overheidsdienst, maar brengen ookhun netwerk en hun kennis van het staatsapparaatmee. En dat blijft in een land als China tot naderorder een belangrijke troef.tekst Filip Michiels, Wuxi - China | foto Isabel Pousset D

    5

    mijn is dat onze belangrijkste doelstel-ling. Op langere termijn komen ookandere markten binnen bereik, inclusiefBelgi, maar het is duidelijk dat daarnog een lange weg af te leggen is.Bovendien hebben we dat proces ookniet volledig zelf in handen. Zo zijn er talvan factoren die de reguliere stroom-prijs mee bepalen die sterk verschillenvan land tot land, zoals bijvoorbeeld dedistributiekost. Een tweede belangrijkefactor in het totale prijskaartje zijn degrondstoffen. Vandaag schommelt deprijs van silicium rond 70 dollar per kilo.Onder invloed van de sterk gestegen

    vraag werd er de voorbije jaren zwaargenvesteerd in een grotere productie-capaciteit. De volgende jaren ver-wachten we dus een fikse daling vande siliciumprijs, wat dan weer eengrote impact zal hebben op de prijsvan onze zonnecellen. Nu, we moetenook realistisch zijn: zonne-energiealleen zal nooit volstaan om de huidigefossiele energiebronnen te vervangen,maar deze industrie kan op termijn weleen belangrijke bijdrage leveren in destrijd tegen de CO2-uitstoot. DeEuropese Commissie wil het aandeelvan alle hernieuwbare energiebronnenin de totale energieproductie tegen2020 opkrikken tot 20 procent. Zonne-energie zou de helft daarvan voor zijnrekening kunnen nemen. En het kloptdat de producenten van zonnecellenen zonnepanelen vandaag tegeneen lichte overcapaciteit aankijken,maar daar zit vooral de crisis voorveel tussen. Bedrijven en particulierenbesparen in eerste instantie op ditsoort uitgaven, maar op iets langeretermijn oogt deze markt sowieso heelrooskleurig. Onze langetermijnstrategieis er dan ook een van verdere diversifi-catie: nieuwe markten, een breder pro-ductengamma, betere technologie.

    80 procent van het managementbestaat uit buitenlanders. Ze worden weggeplukt bij PwC,Deloitte of Merrill Lynch.HOLLY WU, MARKETINGDIRECTEUR BIJ SUNTECH

    q

    q

    2

    020_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 20:35 Pagina 20

  • Gino Van Neer, medeoprichter van Enfinity, een Belgische projectontwikkelaar in zonne-energie (r.): We moeten ons veel meer toeleggen op de ontwikkeling van nieuwetechnologie. Zowel voor de zonnecellen zelf als voor de fabrieken die vandaag in China onze zonnepanelen produceren.

    Vlaamse centen voor buitenlandse producenten

    zesmaal meer CO2 kan besparen dan deinstallatie van zonnepanelen. Alleenwordt de plaatsing van die zonnepane-len wel 66 keer zwaarder gesubsidieerd.De werkgelegenheid in Vlaanderen danwellicht? Ook daar is enig voorbehoudop zijn plaats. Photovoltech, de enigerelatief belangrijke producent van zon-necellen in Vlaanderen en tegenwoordigin handen van Total, GDF Suez (viaElectrabel) en Imec, stelt hooguit enke-le honderden mensen te werk. De toe-komst van het bedrijf ligt, gezien dewurgende concurrentie uit China, veelmeer in verder technologisch onderzoekdan in pure productie. Daarnaast zorgtzonne-energie in Vlaanderen ook voorextra tewerkstelling bij installateurs enonderhoudstechnici, maar hier gaat het

    De cijfers van de VREG, de Vlaamse Regulerings-instantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, laten wei-nig aan de verbeelding over. In 2005 leverde de VREG inheel Vlaanderen welgeteld 715 groene stroomcertificatenvoor de productie van zonne-energie af aan gezinnen.Voor 2009 staat de teller al op 41.000, goed voor eentotaal bedrag van ruim 18 miljoen euro. Dat geld vloeitrechtstreeks terug naar de gezinnen die dit jaar investeer-den in de plaatsing van fotovoltasche zonnepanelen. In2008 en 2007 werden voor respectievelijk 15 en ruim 2miljoen euro van dergelijke certificaten afgeleverd. Hoewel het om een Vlaamse beleidsmaatregel gaat, wor-den die certificaten niet betaald door de Vlaamse over-heid. U en ik spijzen de kas van Electrabel via een groe-ne stroombijdrage. Waarna Electrabel dan de groenestroom aankoopt die door particulieren via zonnepanelenwordt opgewekt. Maar, en nu komt de aap uit de mouw,tegen een prijs die vele malen hoger ligt dan de regulierestroomprijs in Vlaanderen. Wie de voorbije jaren inves-

    teerde in zonnepanelen zit overigens nog even goed: per1.000 kWh geproduceerde elektriciteit heb je recht op ngroen stroomcertificaat van 450 euro, en dat gedurendetwintig jaar. Met andere woorden: ook de volgende jarenzullen er jaarlijks nog vele miljoenen euros naar de fei-telijke subsidiring van zonnepanelen vloeien.Hamvraag is: wie wordt daar nu eigenlijk beter van? Hetmilieu uiteraard, hoor ik u dan zeggen. Dat klopt tendele, maar het verhaal is een stuk genuanceerder dan dat.Zowat alle specialisten die we contacteerden, zijn het erimmers over eens dat het, met het klimaat in Vlaanderenen met de vandaag beschikbare technologie in het achter-hoofd, zo goed als zinloos is om hier zwaar op dit typezonne-energie in te zetten. Meer nog, ze voorspellen inkoor dat de hele markt van de fotovoltasche panelen alseen kaartenhuisje in elkaar zal storten zodra de subsidie-trein stilvalt. Die weinig hoopvolle visie wordt overigensook gestaafd door naakte cijfers. Zo berekende de dienstLeefmilieu Brussel dat goede isolatie van buitenmuren

    2 Vlaanderen loopt massaal warm voor zonne-energie, en dat vertaalt zich ook in een spectaculaire stijging van het aantal groene stroomcertifica-ten. Paradoxaal genoeg lijken vooral de buitenlandse producenten van zonnepanelen daar de vruchten van te plukken.

    Zonne-energie in Vlaanderen: populair, zwaar gesubsidieerd, maar weinig kans op duurzame tewerkstelling

    q

    021_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:45 Pagina 21

  • COVERSTORY

    WELKE ONDERNEMINGEN IN BELGI REKRUTERENVANDAAG MILIEU- EN ENERGIEPROFIELEN?

    1. EANDIS Energie en milieu 300

    2. ELECTRABEL Energie en milieu 300

    3. SIBELGA Energie en milieu 70

    4. SPE-LUMINUS Energie en milieu 50

    5. TOTAL Energie en milieu 50

    6. DALKIA Energie en milieu 35

    7. ELIA Energie en milieu 30

    8. ECO-SELECT Energie en milieu 25

    9. VITO Energie en milieu 15

    10. ABO Energie en milieu 10

    11. 4 ENERGY INVEST Energie et milieu 5

    12. LINEA TROVATA SUNTEC Energie en milieu 5

    13. SOCALIM Energie en milieu 5

    14. GASON Energie et milieu 4

    15. ISVAG Energie en milieu 3

    16. SONORCONTROL Energie en milieu 1

    ONDERNEMING SECTOR AANTAL VACATURES

    IETS GEMIST? LEES ALLE VERHALEN VAN ONZE SEPTEMBERREEKS DE 100 WERELDSPELERS VAN MORGEN OP

    9 vacature.com/challengers

    natuurlijk grotendeels om vervangendetewerkstelling. Bovendien is het risicoreel dat dit soort tewerkstelling volledigopdroogt zodra het huidige, bijzondergulle, premiestelsel wordt afgebouwd.

    Johan Albrecht, energiespecialist bij hetItinera Institute, is het daar grotendeelsmee eens. Zonder de huidige subsidieszal de verkoop van fotovoltasche zonnepanelen in Vlaanderen behoorlijksnel terugvallen. Dat heeft niets temaken met de technologie op zich, maarmet het feit dat deze technologie hiergewoonweg niet op de juiste plaatswordt gebruikt. En ja, je kan inderdaadstellen dat we met onze gulle subsidie-regeling minstens nieuwe tewerkstellingin landen als China hebben uitgelokt.We hebben een marktbasis gecreerdvoor nieuwe spelers, en daar hebben deChinezen handig op ingespeeld met deproductie van zonnepanelen.

    Lokale productie van zonnecellenverloren zaakChristophe Brognaux, partner en ener-giespecialist bij Boston ConsultingGroup in Brussel, zit op eenzelfde lijn.De concurrentie vanuit China wordtvoor de Europese, voornamelijk Duitse,producenten sowieso loodzwaar. Dat was de voorbije jaren ook al zo,maar door de pijlsnel groeiende binnen-landse markt zullen Chinese bedrijvenook nog eens extra profiteren van deschaalgrootte die ze zo krijgen. Nu, inBelgi is er vandaag op vlak van zonne-energie geen enkel bedrijf dat echt mee-speelt in de eredivisie. De enige kansvoor Europese spelers om de concurren-tieslag te overleven is nog zwaarderinzetten op technologische ontwikke-ling. Tegelijk zullen ze wellicht eengedeelte van hun productie naar degroeilanden moeten verhuizen, om ookhun arbeidskost te kunnen drukken.Inzake zonne-energie zal het belang vande Belgische markt bovendien ook mar-ginaal blijven, al was het maar om zui-ver klimatologische redenen. Een halve-ring van de prijs van zonne-energie

    tegen pakweg 2015 is niet onrealistisch, maar dan nogzitten we een stuk boven de klassieke energieprijzen. Alsde regering hier of in Duitsland op een dag beslist om deinstallatie van dit soort zonnepanelen voortaan niet meerte subsidiren, dan is het einde verhaal. En om eerlijk tezijn, de economische n ecologische meerwaarde van aldie subsidies is op zijn minst betwistbaar: we kunnenonze CO2-uitstoot wellicht veel drastischer beperkendoor al die miljarden te investeren in de moderniseringvan een aantal steenkoolcentrales. Toch zal zonne-ener-gie de komende decennia sterk aan belang winnen, maardan vooral in de zogenaamde groeilanden. De vraag naarstroom zal daar explosief toenemen en er moet daarsowieso zwaar genvesteerd worden in extra capaciteit.Voor Europese spelers in die markt is dat niet automa-tisch goed nieuws, omdat ze uitgerekend in die groeilan-den af te rekenen krijgen met sterke lokale concurrentie.

    Economische meerwaarde in assemblage Hoezo zonne-energie levert in Vlaanderen geen eco-nomische meerwaarde? Enfinity betaalt in Belgi jaar-lijks een pak belastingen en bovendien hebben we devoorbije jaren voor 200 nieuwe banen gezorgd, klinkt

    het bij Gino Van Neer, medeoprichter van Enfinity envandaag ceo van Enfinity Azi. Waarna hij grif toegeeftdat zowat de helft van die nieuwe banen inderdaad inhet buitenland werd gecreerd, en dat Enfinity zelf ookgeen zonnepanelen of cellen produceert. Het bedrijf iseerder een soort projectontwikkelaar in zonne-energie.In Belgi ontwikkelt Enfinity bijvoorbeeld installatiesop daken van bedrijven en overheidsinstellingen. Datklopt, en dat is volgens mij ook de essentie van dezaak. Je hebt overschot van gelijk als je zegt dat het optermijn weinig zin heeft om hier in Belgi nog aanpure productie van cellen of panelen te doen. Ik zitintussen al lang genoeg in China om te beseffen dat diteen verloren strijd is. Ik vind wel dat zonne-energie opandere vlakken voor een economische meerwaarde kanzorgen, ook in Belgi. Ik denk dan aan de pure assem-blage van installaties, die meestal vlakbij de afzetmarktmoet gebeuren. We moeten ons ook veel meer toeleg-gen op de ontwikkeling van nieuwe technologie. Zowelvoor de zonnecellen zelf als voor de fabrieken die van-daag in China onze zonnepanelen produceren. In Duitsland draait daar al een hele industrie op.tekst Filip Michiels | foto Lies Willaert D

    q

    022_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 20:35 Pagina 22

  • 23VACATURE 19 SEPTEMBER 2009

    WERK EN RECHT beantwoordt wekelijks een vraag vanop de werkvloer

    GLOBETROTTER praat met expats in Belgi

    De hirarchie is hier nietzo strikt als in Turkije

    In 2005 werkte ik al zon zes jaar bij de TurkseDisbank, dat toen werd opgekocht door FortisBank. Ik droomde er al lang van om mijn profes-sionele ervaring te verbreden in het buitenland.Spontaan dacht ik daarbij aan de VS of hetVerenigd Koninkrijk, maar toen men Belgi voor-stelde, heb ik geen moment getwijfeld. Ik was netgetrouwd, de timing zat goed. Bovendien was ik aleen viertal keer in Brussel geweest voor meetings.De internationale sfeer en de rust van de stad invergelijking met Istanbul bevielen me. Mijn vrouw werkte ook bij Disbank, maar sprakalleen Turks. Ze heeft ontslag genomen en is meeverhuisd. Ze studeert nu Engels en Frans inBrussel en kan dat meteen in de praktijk oefenen.Zeventien maanden geleden werd ons zoontjegeboren. We waren heel tevreden over hetBelgische ziekenhuis. Het is alsof iedereen hierEngels spreekt.Op de werkvloer kon ik me vlot aanpassen. 80procent van mijn collegas zijn Belgen, maar ik

    heb ook Braziliaanse, Roemeense en Franse col-legas. Het is hier gemakkelijk om open te com-municeren met leidinggevenden. De hirarchie isniet zo strikt als in Turkije. Managers kijkenwerknemers niet streng op hun vingers en tochpresteert iedereen goed. Die zelfmotivatie bijBelgen waardeer ik. Ook het systeem van flexibe-le werktijden was een aangename verrassing. Jemoet de nodige uren presteren, maar ik mag kie-zen of ik begin om 8 uur, 9 uur of 9.30 uur.Onze vriendenkring bestaat voor een grootdeel uit Turken die voor de Nato, de EU ofandere internationale bedrijven werken. Weamuseren ons vooral met het uittesten vanBelgische bieren. Voor ik hierheen verhuisde,wist ik helemaal niet dat Belgi zon lange lijstspeciale bieren brouwt. Momenteel is TripelKarmeliet mijn favoriet, maar ik heb nog nietelk bier kunnen proeven. Mijn contract verlooptpas in 2011, ik heb nog tijd!tekst Barbara Demmuyninck | foto Tiny Bogaerts D

    Mag uw werkgever een deelvan uw loon terugeisen?

    Mijn probleem: Ik kreeg van mijn werkgever maandelijks 200 euro ver-voerskosten terugbetaald voor mijn treinabonnement. Eenjaar geleden verhuisde ik. De afstand naar mijn werk is nukleiner, dus had het bedrag verminderd moeten worden tot100 euro. Dat ontdekte ik pas toen mijn werkgever me erzelf op wees. Hij wil nu gedurende een aantal maanden400 euro inhouden van mijn loon om zo het te veel betaalde bedrag te recupereren. Kan dat zomaar?

    Wat zegt het recht?Jan Vanthournout, jurist bij SD Worx: U heeft geduren-de een jaar een gedeelte van de vervoerskosten tenonrechte ontvangen. De reden, met name de langeafstand naar het werk waarvoor u dit bedrag ontving, iser sinds een jaar niet meer. Uw werkgever heeft dus eenstuk betaald dat hij niet verschuldigd was. In principekan hij dat bedrag terugvorderen.Dat terugvorderen gebeurt op basis van een schuldver-gelijking. De techniek van de schuldvergelijking is echtersterk aan banden gelegd. De loonbeschermingswet laatslechts in een beperkt aantal gevallen inhoudingen ophet loon toe, en dat binnen bepaalde grenzen.Jan Vanthournout somt de toegelaten inhoudingen op:als ze slaan op de belastingswetgeving of de socialezeker-heidsreglementering, geldboetes uit het arbeidsregle-ment, vergoedingen als gevolg van schade veroorzaaktdoor de werknemer, voorschotten in geld toegekend aande werknemer of een borgsom van de werknemer.

    De inhouding van een niet verschuldigde betaling is nietopgenomen in deze lijst, besluit Jan Vanthournout.Daarom kan de werkgever die som niet zomaar inhou-den. De werkgever zal in dit geval enkel kunnen over-gaan tot inhouding op uw loon voor zover u hiermeeakkoord gaat. Hij zal hierbij rekening houden metinhoudingsgrenzen die gelden bij loonbeslag.

    Uw werkgever kan ook gewoon vragen om het bedragterug te storten. Gaat u daar niet op in, dan kan hij eenvordering instellen bij de rechtbank. Daar zal hij moetenbewijzen dat hij u te veel betaald heeft.

    Wat moet u onthouden?- Uw werkgever kan niet eenzijdig overgaan tot inhou-

    ding op uw loon om het betaalde teveel te recupereren. - U kan hiervoor wel uw toestemming geven. In dit geval

    moet de inhouding maandelijks beperkt bijven tot degrenzen die gelden bij loonbeslag.

    Met de medewerking van SD Worx D

    ALLE VRAGEN VINDT U OOK ONLINE

    9 vacature.com/rechtErcan Sakarya, Turk in Belgi: Het systeem van flexibele werktijden was een aangename verrassing.Ik mag kiezen of ik begin om 8 uur, 9 uur of 9.30 uur.

    D Naam: Ercan Sakarya D Leeftijd: 33 D Afkomstig uit: Istanbul D Woont in:

    Brussel D Werkte eerder in: Istanbul D Beroep: Corporate performance manager bij

    BNP Paribas Fortis D

    OVERWERK

    023_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 21:53 Pagina 23

  • 2 Steeds vaker sluiten verouderde fabrieken in crisistijd voorgoed de deuren, rijp voor de sloop. Breken er voor de afbraakindustrie, die stilaan professioneler wordt, gouden tijden aan?

    Op tweede kerstdag 2007 kregen de 95werknemers van de suikerfabriek IscalSugar in Moerbeke een wrang kerstca-deau. De directie maakte bekend dat defabriek sluit na een roemrijke geschie-denis van bijna anderhalve eeuw sui-kerproductie. Andere jaren vierden deMoerbekenaars rond kerst met litersbier en een uitgelaten fanfare de'afzwaai', het einde van de suikerbieten-campagne. Bijna twee jaar later: dewerklui van Democom ruimen de laat-ste restjes op van de gigantische opslag-ketels van de Moerbeekse suikerfabriek.Moerbeke is de vijfde suikerfabriek oprij die het Genkse sloopbedrijf afbreekt.De sluiting van de Wase site van Iscalgarandeert Democom werk in overvloedtot de zomer van 2010.De sloop van de Moerbeekse suikerfa-briek is geen unicum. De huidige eco-nomische crisis is ht moment van dewaarheid voor veel verouderde indus-trien. Zo ging een half jaar geledenFilteint failliet, een van de laatste 'grote'

    textielfabrieken uit Sint-Niklaas. De uitgeleefdefabrieksgebouwen liggen er nu stil en verlaten bij,wachtend op de genadeslag van de sloophamer.Dankzij de recessie lijken er gouden tijden aan te bre-ken voor de afbraakindustrie."Niet overdrijven", relativeert ingenieur JohanD'Hooghe, voorzitter van CASO, de Confederatie vanAannemers van Sloop- en Ontmantelingswerken. "Eengebouw wordt pas gesloopt als iemand wil investeren inde afbraak. De prijzen van het vastgoed zijn niet inge-stort. De drempel voor investeerders om een gebouw tekopen, af te breken en iets nieuws in de plaats te zetten,ligt daardoor hoog. De afbraakindustrie is dus meergebaat bij een goed draaiende economie. De aannemersvan afbraakwerken hebben zeker nog werk. Maar debomen groeien niet tot in de hemel."Volgens Jean-Marie de Buck, gedelegeerd bestuurdervan Aclagro uit Wondelgem, n van de groteresloopaannemers met 320 werknemers en 60 miljoeneuro omzet, is het nog iets te vroeg voor 'gouden tij-den'. "Zeker in de private sector worden projecten vee-leer uitgesteld. Al zit onze afbraakafdeling niet omwerk verlegen. Maar de motor van de sloop is tochaltijd het nieuwe project dat erna zal volgen.""Daar komt bij dat in tijden van crisis heel wat kleine

    zelfstandige aannemers zich op de afbraakmarkt stor-ten", vult Jan Verstrynge, directeur grond- en afbraak-werken van Aclagro, aan. "De typische 'vader-zoonbe-drijven' komen als transporteur of onderaannemer nietmeer aan de bak. Dus zoeken ze heil in de sloop: vadermet de kraan, de zoon met de vrachtwagen. Zij pikkeneen deel van het werk in en geven de sector een slech-te naam. Want ze zijn zich niet bewust van problemenals asbest of het selectief behandelen van afvalstromenen gooien alles op een hoop."

    Erkenning als asbestverwijderaar"De drempel om met afbraak te starten ligt veel telaag", zegt Jean-Marie de Buck. "Ik verwacht dat in denabije toekomst het kaf automatisch van het korengescheiden zal worden. De wetgeving rond afvalver-werking wordt steeds ingewikkelder. Kleine bedrijfjesmet een kraan en een vrachtwagen zullen nooit aanalle verplichtingen kunnen voldoen. Wij hebben vol-tijds twee preventieadviseurs in dienst, een milieu-cordinator, ingenieurs We merken dat bouwherenliefst met serieuze mensen in zee gaan. Al zijn ernatuurlijk altijd die alleen naar de prijs kijken, wat henlater vaak zuur opbreekt. Aclagro is in 1970 gestart alseen aannemer van afbraak- en grondwerken. Later

    WERKVLOER

    Wanneer puinruimen lucratiefwordt

    Ingenieurs, preventieadviseurs en milieucordinatoren moeten het imago van onze afbraakindustrie mee oppoetsen

    024_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 22:01 Pagina 24

  • 25VACATURE 19 SEPTEMBER 2009

    q

    D CASO, de belangenvereniging van

    sloopaannemers bestaat pas sinds

    eind 2008. Johan D'Hooghe: "Lang

    was er alleen een Antwerpse ver-

    eniging van slopers actief. De

    druk vanuit de overheid werd gro-

    ter, de wetgeving ingewikkelder.

    Er was nood aan een stevige over-

    koepelende organisatie die heel

    de sector vertegenwoordigt. Met

    de hulp en onder de vleugels van

    de Vlaamse Confederatie Bouw heb-

    ben we CASO opgestart. De meeste

    grote afbraakbedrijven zijn

    ondertussen lid. We vertegenwoor-

    digen nu vijftig bedrijven, ver-

    spreid over heel Vlaanderen."

    D Over de sloopsector bestaan geen

    exacte cijfers. D'Hooghe: "We schat-

    ten dat in Vlaanderen een 500-tal

    bedrijven met gemiddeld tien werkne-

    mers afbraak als hoofd- of neven-

    activiteit hebben. Vermoedelijk

    werken 1.500 mensen voltijds in

    de sloop."

    D Slopers dringend gezocht.

    Jan Verstrynge (sloopaannemer

    Aclagro): "Veel mensen zien de

    afbraak als minderwaardig. In

    ingenieursopleidingen wordt er

    geen aandacht aan besteed. Het is

    moeilijk om goeie mensen te vin-

    den die zich op afbraak willen

    toeleggen, terwijl er juist ont-

    zettend veel uitdagingen zijn. Er

    komt veel meer bij kijken dan de

    boel ineenstampen en het afval

    wegvoeren. Arbeiders die niet

    bang zijn om ploegbaas te worden

    en verantwoordelijkheid willen

    opnemen, zijn dun gezaaid."

    BEROEP MET TOEKOMST:SLOPER

    kwamen daar infrastructuurwerken bij, zoals het aanleg-gen van wegen en riolering. Wij hebben er vrij vroeg voorgekozen om een onderneming uit te bouwen die de afval-stromen zoveel mogelijk zelf kan recycleren. Zowel bijafbraak- als bij infrastructuurwerken wordt er veel puingecreerd. In onze recyclingafdeling wordt het puingebroken en omgezet in granulaten die verwerkt wordenin producten voor de ondergrond van nieuwe wegen. Wehebben een tijdelijke opslagplaats voor gronden, waar wevervuilde grond zeven en saneren. Onlangs hebben we dezeer strenge overheidsprocedure doorlopen om een

    erkenning te krijgen als asbestverwijderaar. Dat soortvan noodzakelijke selecties zorgt ervoor dat op termijnalleen de ernstige spelers met een professioneel uitge-bouwde organisatie overblijven."

    Tot halverwege de jaren negentig golden er in de afbraak-industrie amper regels en wetten. "Het slopen moest snelgaan", zegt CASO-voorzitter Johan D'Hooghe. "De restwas bijzaak: alle afval belandde op het stort. Maar vanaf1995 werd de sector stelselmatig geconfronteerd met eensteeds ingrijpender wetgeving. In het begin trokken de

    In 1998 trad Vlarea, het Vlaams reglement inzake afvalvoorkoming en -beheer, in werking. De hele afbraak-sector viel uit de lucht. Want alle puin werd van de ene op de andere dag een afvalstof en de verwerking ervan was plots onderworpen aan zware reglementeringen.

    025_GPV1QU_20090919_VMGBI 17-09-2009 20:29 Pagina 25

  • WERKVLOER

    meeste aannemers zich daar niet te veelvan aan, behalve dan de grote bedrijvendie op de kar van de sanering sprongen.Af en toe werd er gecontroleerd. Wie alskleine aannemer prijs had, moest voorde kosten opdraaien. In 1998 tradVlarea, het Vlaams reglement inzakeafvalvoorkoming en -beheer, in wer-king. De hele afbraaksector viel uit delucht. Want alle puin en sloopmateriaalwerd van de ene op de andere dag eenafvalstof en de verwerking en het herge-bruik ervan was plots onderworpen aanzware reglementeringen."Johan D'Hooghe was een van de weini-ge ingenieurs die zich toen verdiepte inde finesses van de nieuwe afvalregle-mentering. "De afbraakaannemers had-

    den heel wat vragen bij die ingewikkelde wetgeving.Sommigen vroegen mij om advies. Ik ben toen in het gatin de markt gesprongen en heb mijn eigen studie- enadviesbureau voor sloop- en recyclagebedrijven opgestart.Sinds 1998 is afval geld waard. Niet de aannemers vanafbraakwerken, maar de overheid heeft die nieu