14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen...

25
KROATIË

Transcript of 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen...

Page 1: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

KROATIË

Page 2: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

KROATIË

van reizigers voor reizigers

TR TTER

Page 3: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

e-mail: [email protected]

www.trotterclub.com

De prijscategorieën die in de Trottergidsen worden gebruikt, zijn steeds afgestemd op het land. Als je in een goedkoop hotelletje ongeveer € 25 betaalt, behoort een hotel waar je € 75 neertelt uiteraard tot de dure prijsklasse. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten of de gevolgen ervan.

vertaling Doreen Espeel, Elly Lippens, Petra van Caneghem; Imago Mediabuildersreisinformatie vlaanderen en nederland Wegwijzer, Bruggeomslagontwerp Studio Jan de Boer / Helga Bontinckontwerp binnenwerk Imago Mediabuildersomslagfoto Shutterstock/Frank11oorspronkelijke titel Le Routard – Croatieoorspronkelijke uitgever Hachette, Parisdirecteur Philippe Gloaguenstichters Philippe Gloaguen en Michel Duvalhoofdredacteur Pierre Josseadjunctredacteuren Benoît Lucchini en Amanda Keravelredacteuren Olivier Page, Véronique de Chardon, Isabelle Al Subaihi, Anne-Caroline Dumas, Carole Bordes, André Poncelet, Marie Burin des Roziers, Thierry Brouard, Géraldine Lemauf-Beauvois, Anne Poinsot, Mathilde de Boisgrollier, Gavin’s Clemente-Ruïz, Alain Pallier en Fiona Debrabander

© Hachette (alle rechten voor vertaling, reproductie en bewerking gereserveerd voor alle landen), Uitgeverij Lannoo nv, Tielt, 2014

© Cartografie Hachette Tourisme

www.lannoo.com

D/2014/45/390 – ISBN 978 94 014 1460 9 – NUR 512

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

microfilm of op welke wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

De wereld houdt niet op met draaien. Een wereldreiziger is de eerste om dat te beamen. Hoewel men geen inspanningen gespaard heeft om al de gegevens in deze gids uitgebreid te testen en te actualiseren, is het niet uitgesloten dat je ter plaatse vaststelt dat bepaalde gegevens in deze gids toch al opnieuw gewijzigd zijn. Veel adressen en suggesties in de Trotters zijn bovendien wat ‘fragiel’, juist omdat ze zo sympathiek en verrassend zijn. We zouden het daarom bijzonder op prijs stellen als je ons op de hoogte brengt van eventuele wijzigingen, zodat we de eerstvolgende herdruk op een correcte manier kunnen aanpassen. Dank bij voorbaat. Ons adres:

trotterUitgeverij LannooKasteelstraat 97B-8700 Tielt

Uitgeverij Terra LannooPostbus 97NL-3990 DB Houten

Page 4: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

HOE GEBRUIK JE DEZE GIDS?

TOPERVARINGEN20VAN TROTTER

Gradec, de bovenstad van

Zagreb, die de atmosfeer van een Centraal-Europese stad draagt. Blz. 00

De barokke pracht van Varaždin, een stadje met een opmerkelijke architecturale eenheid. Blz. 00

De ooievaars in Čigoć in het park van Lonjsko Polje, de Europese hoofdstad van de ooievaar. Blz. 00

Pula, Porec en Rovinj, drie steden in Istrië die sporen dragen van de Italiaanse aanwezigheid, van de oude Romeinen tot de middeleeuwse Venetianen. Blz. 00

Het binnenland van Istrië, met

zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00

De Plitvicemeren, wonderwerken

der natuur te midden van schitterende bossen. Blz. 00

1▲

2

3▲

4

5▲

6▲

14

Op deze pagina’s zetten we de toeristische highlights van een land of regio voor je op een rijtje – stuk voor stuk zijn het met recht topervaringen die je niet mag missen!

De ooievaars in ČigoćDe ooievaars in Čigoćpark van Lonjsko Polje, de Europese park van Lonjsko Polje, de Europese hoofdstad van de ooievaar. hoofdstad van de ooievaar.

26

KRO

ATIË

PRA

KTIS

CH

ABC

VAN

KRO

ATIË

ABC VAN KROATIËoppervlakte - 56.542 km².bevolking - 4.285.000 inwoners.hoofdstad - Zagreb (974.000 inwoners).belangrijkste steden - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Dubrovnik.munteenheid - de kuna (HRK).taal - Kroatisch. politieke partijen - SDP (Sociaal Democratische Partij), HSLS (Kroatische Sociaal Libe-rale Partij), HDZ (Kroatische Democratische Gemeenschap).staatsvorm - parlementaire democratie sinds 2000.president van de republiek - Ivo Josipović werd in januari 2010 gekozen.eerste minister - Zoran Milanović (sinds 23 december 2011).gemiddeld netto maandloon - ongeveer € 730.

ALVORENS TE VERTREKKEN

Nuttige adressen

In België

kroatische nationale dienst voor toe-risme - Oud Korenhuisplein 38, 1000 Brussel, T (02) 550 18 88. : [email protected]. o visitcroatia.be, croatia.hr en croatia.hrambassade van kroatië - Louizalaan 425, 1050 Brussel, T (02) 639 20 36. Fax: (02) 512 03 38. o be.mfa.hr.wegwijzer reisinfo - Beenhouwersstraat 9, 8000 Brugge, T (050) 33 75 88. : [email protected]. o wegwijzer.be. Onafhanke-lijk reisinformatiecentrum met leeszaal (reis-gidsen, tijdschriften, kaarten, reisverslagen). Uitgever van het magazine Reiskrant. Orga-nisator van Reismarkt (reizigers informeren reizigers), workshops en andere activiteiten. Leden- en jongerenorganisatie.

In Nederland

kroatisch nationaal bureau voor toe-risme - T (020) 661 64 22. Fax: (020) 661 64 27. : [email protected]. o kroatisch-verkeersbureau.nl.ambassade van kroatië - Amaliastraat 16, 2514 JC Den Haag, T (070) 362 36 38. Fax: (070) 392 78 23. : [email protected]. o nl.mvp.hr.

In Kroatië

ambassade van belgië - Pantovčak 125 B1, 10 000 Zagreb, T 45 78 901. Fax: 45 78 902. : [email protected]. o diplo-matie.be/zagrebnl.ambassade van nederland - Medve-šćak 56, 10 000 Zagreb, T 46 42 200. Fax: 46 42 211. : [email protected]. o netherland-sembassy.hr.

Formaliteiten

In België

Een identiteitskaart volstaat voor een verblijf van maximaal drie maanden. Kinderen moe-ten een eigen identiteitsbewijs met foto op zak hebben.

In Nederland

Een Europese identiteitskaart of Nederlands paspoort dat geldig is gedurende heel het ver-blijf in Kroatië. Kinderen moeten een eigen Europese identiteitskaart of Nederlands pas-poort hebben of ingeschreven zijn in de reis-pas van de ouders.

Reist een kind met één van de ouders, dan is het wenselijk dat de ouder die het niet ver-gezelt een schriftelijke toestemming opmaakt (in het Engels) en die laat legaliseren door het gemeentebestuur.

In het hoofdstuk ‘Praktisch’ vind je alle nuttige informatie over de bestemming. Lees er alles wat je moet weten over bijvoorbeeld verkeer en vervoer, geldzaken, taal en gebruiken.

De gedeeltes die in twee kolommen zijn gezet bevatten nuttige informatie, zoals adresgegevens van instanties en webadressen ter voorbereiding op de reis.

Reist een kind met één van de ouders, dan Reist een kind met één van de ouders, dan is het wenselijk dat de ouder die het niet veris het wenselijk dat de ouder die het niet ver--gezelt een schriftelijke toestemming opmaakt gezelt een schriftelijke toestemming opmaakt (in het Engels) en die laat legaliseren door het (in het Engels) en die laat legaliseren door het

58

MEN

S, M

AAT

SCH

APP

IJ, N

ATU

UR

EN C

ULT

UU

R GE

SCHI

EDEN

IS

GESCHIEDENIS

De eerste bewonersVoor zover bekend vestigden de eerste Indo-Europese stammen zich rond de bronstijd in Kroatië. Deze Illyriërs (Istri, Dalmatijnen, Liburniërs) werden gevolgd door vele an-dere volkeren! In de 4de eeuw v.Chr. mengden de Kelten zich onder de Illyrische bevol-king, daarna kwamen de Grieken die het zuiden van Dalmatië koloniseerden en zich op eilanden zoals Vis en Issa vestigden. Onder het mom dat ze de Griekse handelsnederzet-tingen te hulp kwamen, volgden daarop de Romeinen. Zij vochten een eeuw lang met de Illyriërs en onderwierpen ze uiteindelijk in het begin van de 1ste eeuw n.Chr. De ver-overde gebieden werden de ‘Romeinse provincie Dalmatië’ genoemd. Uit die tijd stam-men verscheidene gebouwen, zoals het amfitheater van Pula en de muren van het paleis van Diocletianus in Split.

Na de val van het West-Romeinse rijk in 476, werd de voormalige Romeinse provin-cie aangevallen door Germanen, Visigoten, Lombarden en Hunnen. Het gebied kwam ten slotte onder Byzantijns gezag.

De komst van de KroatenAan het begin van de 7de eeuw komt er een nieuwe migratiestroom op gang, die van de Slaven, die van de Karpaten naar het zuiden trekken. Onder hen bevinden zich ook de Kroaten. Over hun herkomst is weinig bekend. Men dacht dat ze van Perzische origine waren, maar die theorie wordt nu onwaarschijnlijk genoemd. Men vermoedt dat ze uit het noordelijke deel van Centraal-Azië zijn gekomen en dat ze zich een tijdlang ophiel-den rond Krakau, in het huidige Polen, dat toen Wit-Kroatië werd genoemd. Met de komst van de Kroaten vlucht de geromaniseerde bevolking naar de kuststeden en het binnenland laten ze aan de nieuwkomers. In de loop der eeuwen mengen de beide vol-keren langzaam maar zeker.

Vanaf het begin van de 8ste eeuw ontstaan de eerste primitieve banaten (hertogdom-men), de eerste staatsvormen. In die periode dringt ook het christendom definitief door. De Kroaten zijn daarmee het eerste Slavische volk dat wordt gekerstend.

Het Frankische Rijk van Karel de Grote in het westen en het Byzantijnse rijk in het oosten betwisten elkaar in Dalmatië, maar met het verdrag van Aken (812) wordt het grondgebied uiteindelijk verdeeld. De kuststeden ten zuiden van Zadar blijven in Byzan-tijnse handen, terwijl de graafschappen voortaan onder de invloedssfeer van het Franki-sche keizer vallen.

Het Kroatische koninkrijkPrins Tomislav (eerst hertog der Kroaten en daarna koning) is een van de eerste be-roemde personen van Kroatië. Tijdens zijn bewind (925-928) slaagt hij erin de kustge-bieden en het binnenland te herenigen, na een overwinning op de Hongaren en de Bul-garen. Hij vestigt de noordelijke landsgrens aan de Drava. De eenheid is echter niet van lange duur. Het is Petar Krešimir  IV  (1058-1074) die de koninklijke macht opnieuw herstelt. Deze vorst maakt zich onsterfelijk door de verovering van de gebieden tussen de Sava en de Drava, en van het prinsdom Neretva.

Dmitar Zvonimir (1076-1089) doet ook zijn duit in het zakje en annexeert het By-zantijnse deel van Kroatië. Paus Gregorius VII schenkt hem de titel koning van Kroatië en Dalmatië. Daarop volgt een korte periode van vrede en welvaart. De koning heeft

In het hoofdstuk ‘Mens, maatschappij, natuur en cultuur’ gaan we dieper in op onder andere de geschiedenis, het cultureel erfgoed en de geografi e van het land of gebied dat je bezoekt. Een ideale selectie om alvast thuis of tijdens de heenreis door te nemen.

Page 5: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

HOE GEBRUIK JE DEZE GIDS?

ZAGREB EN OMGEVING

ZAGREB • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • 77

ZAGORJE • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • 107

VARAŽDIN • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • 108

NATUURPARK LONJSKO POLJE • • • • • • • • • • • • • • • 112

SISAK • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • 114

XXXHet stadsmuseum 98Museum van de Neanderthaler 105Tomislavov trg 109Maria-Tenhemel- opneming-kathedraal 109Het kasteel 109

MER

ADRIATIQUE

Krk

Cres

Pag

Rab

Dugi Otok

BračHvar

Korčula

Vis

Mljet

Lošinj

SE

RB

IE

MONT.

AUTRICHE

IT.

BOSNIE-HERZÉGOVINE

HONGRIE

SLOVÉNIE

ITALIE

Varaždin

Karlovac Sisak

Zagreb

ZAGREB ET SA RÉGION

ADRIATISCHE

ZEE

Krk

Cres

Pag

Rab

Dugi Otok

BračHvar

Korčula

Vis

Mljet

Lošinj

SE

RV

MONT.

OOSTENRIJK

ITALIË

BOSNIË-HERZEGOVINA

HONGARIJESLOVENIË

ITALIË

Varaždin

Sisak

Zagreb

ZAGREB EN OMGEVING

ZAGREB EN OMGEVING

ZAGREB 790.000 INWONERS | NETNUMMER 01

Zagreb heeft niet de charme van vele andere Europese hoofdsteden! Als je er echter in slaagt om even de ogen te sluiten voor de stedenbouwkundige flaters van Novi Za-greb, de nieuwe stad uit de jaren 1970, ontdek je een stads-centrum dat charmant en op mensenmaat is gebleven. In de benedenstad staan imposante Oostenrijks-Hongaarse constructies. Langs de brede lanen verdringen zich ook talrijke gebouwen in neoklassieke, historische of art-nou-veaustijl. De bovenstad van Zagreb, Gornji Grad, is zeker een bezoek waard. De doolhof van smalle straatjes in Gra-dec en Kaptol en de ontelbare trapstraatjes (stube) die er-naartoe leiden, zullen je ongetwijfeld betoveren. Dit is een verrassend bruisende stad. Overdag is het leuk shoppen in de ontelbare winkelcentra, tenzij je liever een van de interessante en zelfs originele musea bezoekt. ’s  Avonds komen de restaurants en cafés tot leven en voor nachtelijk vertier kun je terecht in jazzclubs en discotheken. De in-woners van Zagreb zijn heel sociaal: ze zullen graag een gesprek met je aanknopen op een caféterras of in een res-taurant. En dat staat dan weer in positief contrast met de koele, meer hautaine houding die je in sommige andere Europese hoofdsteden mag verwachten!

Op het kleine kaartje links boven zie je in een oogopslag welk deel van het land of de regio het betreffende hoofdstuk beschrijft.

Door deze beknopte inhoudsopgave per deel van de gids te gebruiken hoef je niet telkens terug te bladeren naar de algehele inhoudsopgave voorin het boek.

Europese hoofdsteden mag verwachten!

216

De

Go

lf v

an

Kva

rner

Beli (postcode 51559)

Een piepklein, afgelegen dorpje (45 inwoners), 20 km ten noorden van Cres, aan het eind van een kronkelige en soms zelfs duizelingwekkende weg (die gedurende de laat-ste 7 km ook nog eens heel smal wordt). De Romeinen gaven deze plek de naam Caput Insulae (‘hoofd van het eiland’) en bouwden er een 12 m lange brug, die ook tegen-woordig nog te bezichtigen is. Helemaal beneden, in de baai, legden de galeien aan op het keienstrand (waar tegenwoordig een camping is). Het dorpje is nog altijd moeilijk te bereiken voor wie niet over eigen vervoer beschikt, tenzij je het geluk hebt door de plaatselijke schoolbus te worden opgepikt (maar die rijdt uiteraard niet in de zomer). Net als veel andere dorpjes op het eiland dreigde ook Beli langzaam uit te sterven, maar de inwoners hebben er iets op gevonden. Ze hadden immers het lumineuze idee een ecologisch centrum op te richten, Ekocentar Caput Insulae. Je vindt er allerlei in-formatie over de vale gier (ook griffongier), een zeldzame roofvogel met een vleugel-breedte tot 2,80 m. Vroeger kwam hij veel voor in de bergen van de Kvarner, maar tegenwoordig is hij met uitsterven bedreigd. Verspreid over het eiland leven nog ze-ventig paartjes. Het centrum probeert ze zo goed mogelijk te beschermen en zieke of gewonde vogels op te vangen. De dieren worden zelfs gevoerd, met karkassen van schapen die in het veld worden achtergelaten. De vogels die verzorgd moeten worden, kun je bekijken in een volière in het centrum. Ook interessant is het natuurpad van in totaal 7 km.

SLAPEN EN ETEN

C Camp Bradji:  achter het strand van Beli T 840 532 o http://perica666.wix.com/autokamp-brajdi. Geopend juni-sept. Reken op 120-140  HRK voor 2  personen. `Vlakke staanplaatsen onder de olijfbomen aan het strand. Heel eenvoudige voorzieningen, maar aardige plek. De goedkoopste camping in de omgeving.HR Pansion Tramontana:  Beli bb, net voorbij het Ecocentar T 840 519 o beli-tramontana.com. Geopend 22  maart-1  okt. Tweepersoonskamers 450-675  HRK. Ontbijt inbegrepen. Gerechten vanaf 60  HRK. Half-pension mogelijk. Wifi.` Eenvoudige, kleine herberg met onlangs gerenoveerde kamers in traditionele stijl. Het comfort wordt langzaam maar zeker beter. De beste kamers zijn op de

eerste verdieping. In het restaurant zijn alle Kroatische klassiekers te krijgen, van lokale vleesspecialiteiten en pastagerechten tot ri-sotto. Terras. Duikcentrum ter plaatse. Er worden ook talrijke natuuractiviteiten aange-boden.

WAT IS ER TE ZIEN?

A ekocentar Caput Insulae: Beli bb, net voor het dorp, tegen de helling van de heuvel (goed aangegeven) T 840 525 o supovi.hr. Geopend juni-aug. 9.00-20.00 u, mei en sept. 9.00-19.00 u, april en okt. 9.00-18.00 u. Toegangsprijs: 50 HRK; kortingen mogelijk.` Om alles te weten te komen over de griffongier en over het lokale ecosysteem. Opgelet, doe eerst navraag voor je hierheen gaat, want in 2013 was het centrum een deel van het jaar gesloten.

MALI LOŠINJ POSTCODE 51550 | 6000 INWONERS | NETNUMMER 051

‘Klein Lošinj’ werd in 1398 gesticht en beleefde zijn gouden jaren in de 17de eeuw, van-wege de gunstige ligging in een goed beschutte baai. Die bloei dankte het vooral aan de Venetianen die er eerst een vesting en later een haven bouwden. In het midden van de

Aan de rand van de pagina’s zorgen een duimgreep en een kopregel ervoor dat je direct ziet welke informatie er op de betreffende pagina wordt geboden.

Voor een herkenbare structuur en meer opzoekgemak is de volgorde van onderwerpen per stad of regio telkens hetzelfde: praktische informatie - informatie over verblijf: slapen, eten, iets drinken, uitgaan - informatie over de bezienswaardigheden.

Op de eerste pagina van elk nieuw deel zijn de niet te missen bezienswaardigheden al in kaart gebracht met een pagina-verwijzing voor wie ze direct wil raadplegen.

Page 6: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

VEELGESTELDE VRAGEN 12

20 TOPERVARINGEN VAN TROTTER 14

ONZE REISROUTES 18

REIZEN NAAR KROATIË 20

KROATIË PRAKTISCH 25ABC van Kroatië 26Alvorens te vertrekken 26Budget 28Feesten en feestdagen 29Geldzaken 29Gezondheid 30Internetadressen 31Klimaat 31Post 31Reisliteratuur 32Risico’s en ergernissen 34Slapen 35Sport en ontspanning 37Taal 38Telefoon en telecommunicatie 41Vervoer in Kroatië 43

MENS, MAATSCHAPPIJ,NATUUR EN CULTUUR 49

Beroemde personen 50Bevolking 52Drank 54Economie 55Fauna en flora 56Geografie 56Geschiedenis 58

Godsdienst en geloof 70Keuken 71Media 73Muziek 74Werelderfgoed van Unesco 74

ZAGREB EN OMGEVING

Zagreb 77

TEN NOORDEN VAN ZAGREB 107Zagorje 107Varaždin 108

TEN ZUIDOOSTEN VAN ZAGREB 112

Natuurpark Lonjsko Polje 112Sisak 114

SLAVONIË

Osijek 122Nationaal Park Kopački Rit 128Vukovar 130Djakovo 134Našice 136

ISTRIË

Pula 142Rovinj 154Poreč 163

X8

Page 7: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

INHOUD

HET BINNENLAND VAN ISTRIË 173Pazin 174Motovun 176Grožnjan 179Labin-Rabac 180

DE GOLF VAN KVARNER

Rijeka 188Opatija 193Gorski Kotar 198Lokve en Fužine 200

HET EILAND KRK 201De stad Krk 203Baška 207

DE EILANDEN CRES EN LOŠINJ 210

De stad Cres 211Mali Lošinj 216Veli Lošinj 220

HET EILAND RAB 222Rab (stad) 226Kampor 233Lopar 234

NOORD-DALMATIË

De Plitvicemeren (Nacionalni Park Plitvička Jezera) 239

NAAR DE DALMATISCHE KUST 246Senj 247Het eiland Pag 248De stad Pag 249Nationaal Park Paklenica 257Starigrad 262Zadar 263Het eiland Ugljan 281Preko 282Het eiland Pašman 285Het eiland Dugi Otok 287De Kornati-Eilanden 290Biograd Na Moru 291Pakoštane 293Vransko Jezero 294Het eiland Murter 295Vodice 295Šibenik 297Brodarica 307

DE WEG NAAR TROGIR 309Nationaal Park Krka 309Skradin 312

NAAR KNIN 313Knin 314Drniš 314

TUSSEN ŠIBENIK EN SPLIT 315Primošten 315Trogir 318Kaštela 324Split 327

HET ACHTERLAND VAN SPLIT 351Klis 351Sinj 352

9

Page 8: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

10

ZUID-DALMATIË

DE KUST VAN MAKARSKA 357Makarska 358Het Biokovo-massief 361

EXCURSIE NAAR BOSNIË-HERZEGOVINA 363

Mostar 363

HET EILAND BRAČ 377Supetar 380Bol 384Blaca 390Milna 392

HET EILAND ŠOLTA 392

HET EILAND HVAR 394De stad Hvar 396Stari Grad 409Vrboska 413Jelsa 414

DE WEG VAN JELSA NAAR SUĆURAJ 416Sućuraj 417

HET EILAND VIS 417Het dorp Vis 418Komiža 420

HET EILAND KORČULA 422De stad Korčula 426Lumbarda 440Račišče 444

DE WEG VAN KORČULA NAAR PRIŽBA 445Prižba 445Blato 446Vela Luka 447

HET SCHIEREILAND PELJEŠAC 449Ston en Mali Ston 450Orebić 453Viganj en Kučište 459Lovište 460

HET EILAND LASTOVO 461

HET EILAND MLJET 463

DUBROVNIK EN OMGEVING 473Dubrovnik 473

TEN NOORDEN VAN DUBROVNIK 505Zaton 505Trsteno 506

TEN ZUIDEN VAN DUBROVNIK 508Srebreno 508Mlini 508Cavtat 510

EXCURSIE NAAR MONTENEGRO 515

Boka Kotorska 515

REGISTER 522

FOTOVERANTWOORDING 525

IN DE TROTTERREEKS VERSCHENEN 526

INHOUD

Page 9: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

Bol 386-387Brač – de eilanden Hvar, Solta, Vis en 378-379Cres – de eilanden Krk, Lošinj en 202Dalmatie, midden 296Dubrovnik, overzichtskaart 474-475Dubrovnik – de oude stad, detailkaart 478-479Dubrovnik, de omgeving van 503Hvar – de eilanden Brač, Solta, Vis en 378-379Hvar – de stad 398-399Istrië, overzichtkaart 141Korčula – de eilanden Lastovo, Mljet, het schiereiland Pelješac en 424-425Korčula – de stad 428-429Korčula – de oude stad, detailkaart 431Krk – de eilanden Cres, Lošinj en 202Krk – de stad 204Kroatië, overzichtskaart 22-23Lastovo – de eilanden Korčula, Mljet, het schiereiland Pelješac en 424-425Lošinj – de eilanden Krk, Cres en 202Mali Lošinj 217Mljet – de eilanden Korčula, Lastovo, het schiereiland Pelješac en 424-425Mostar 365Orebić 454-455Osijek 124-125Pag – het eiland 249Pag – de stad 250-251

Paklenica – Nationaal park en Starigrad 258-259Pelješac – de eilanden Korčula, Lastovo, Mljet en het schiereiland 424-425Plitvicemeren, de 241Poreč 164-165Pula 144-145Rab – het eiland 224-225Rab – stad 227Rijeka 186-187Rovinj 156-157Šibenik 298-299Sisak 115Slavonië – ten oosten van Zagreb en, overzichtskaart 120-121Šolta – de eilanden Brač, Hvar, Vis en 378-379Split 328-329Split, detailkaart 332-333Starigrad – Nationaal park Paklenica en 258-259Trogir 318Varaždin 109Vis – de eilanden Brač, Šolta, Hvar, en 378-379Zadar, archipel van 280Zadar 264-265Zadar – centrum, detailkaart 266-267Zagreb, overzichtskaart 80-81Zagreb – centrum 84-85Zagreb – de oude stad, detailkaart 88-89

KAARTEN EN PLATTEGRONDEN

11

Page 10: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

een kleine haven naast de oude stad krk

Page 11: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

25

KROATIËPRAKTISCH

ABC van Kroatië . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26Alvorens te vertrekken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26Budget . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28Feesten en feestdagen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29Geldzaken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29Gezondheid . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30Internetadressen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31Klimaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31Post . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31Reisliteratuur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32Risico’s en ergernissen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34Slapen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35Sport en ontspanning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37Taal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38Telefoon en telecommunicatie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41Vervoer in Kroatië . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Page 12: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

26KR

OAT

IË P

RAKT

ISCH

AB

C VA

N K

ROAT

ABC VAN KROATIËoppervlakte - 56.542 km².bevolking - 4.285.000 inwoners.hoofdstad - Zagreb (974.000 inwoners).belangrijkste steden - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Dubrovnik.munteenheid - de kuna (HRK).taal - Kroatisch. politieke partijen - SDP (Sociaal Democratische Partij), HSLS (Kroatische Sociaal Libe-rale Partij), HDZ (Kroatische Democratische Gemeenschap).staatsvorm - parlementaire democratie sinds 2000.president van de republiek - Ivo Josipović werd in januari 2010 gekozen.eerste minister - Zoran Milanović (sinds 23 december 2011).gemiddeld netto maandloon - ongeveer € 730.

ALVORENS TE VERTREKKEN

Nuttige adressen

In België

kroatische nationale dienst voor toe-risme - Oud Korenhuisplein 38, 1000 Brussel, T (02) 550 18 88. : [email protected]. o visitcroatia.be, croatia.hr en croatia.hrambassade van kroatië - Louizalaan 425, 1050 Brussel, T (02) 639 20 36. Fax: (02) 512 03 38. o be.mfa.hr.wegwijzer reisinfo - Beenhouwersstraat 9, 8000 Brugge, T (050) 33 75 88. : [email protected]. o wegwijzer.be. Onafhanke-lijk reisinformatiecentrum met leeszaal (reis-gidsen, tijdschriften, kaarten, reisverslagen). Uitgever van het magazine Reiskrant. Orga-nisator van Reismarkt (reizigers informeren reizigers), workshops en andere activiteiten. Leden- en jongerenorganisatie.

In Nederland

kroatisch nationaal bureau voor toe-risme - T (020) 661 64 22. Fax: (020) 661 64 27. : [email protected]. o kroatisch-verkeersbureau.nl.ambassade van kroatië - Amaliastraat 16, 2514 JC Den Haag, T (070) 362 36 38. Fax: (070) 392 78 23. : [email protected]. o nl.mvp.hr.

In Kroatië

ambassade van belgië - Pantovčak 125 B1, 10 000 Zagreb, T 45 78 901. Fax: 45 78 902. : [email protected]. o diplo-matie.be/zagrebnl.ambassade van nederland - Medve-šćak 56, 10 000 Zagreb, T 46 42 200. Fax: 46 42 211. : [email protected]. o netherland-sembassy.hr.

Formaliteiten

In België

Een identiteitskaart volstaat voor een verblijf van maximaal drie maanden. Kinderen moe-ten een eigen identiteitsbewijs met foto op zak hebben.

In Nederland

Een Europese identiteitskaart of Nederlands paspoort dat geldig is gedurende heel het ver-blijf in Kroatië. Kinderen moeten een eigen Europese identiteitskaart of Nederlands pas-poort hebben of ingeschreven zijn in de reis-pas van de ouders.

Reist een kind met één van de ouders, dan is het wenselijk dat de ouder die het niet ver-gezelt een schriftelijke toestemming opmaakt (in het Engels) en die laat legaliseren door het gemeentebestuur.

Page 13: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

27KRO

ATIË PRAKTISCH

ALVOREN

S TE VERTREKKEN

Ben je onder de 18 jaar en reis je alleen of met een persoon die niet één van de ouders is, dan is de schriftelijke toestemming van beide ouders vereist (in het Engels). Het be-wijs moet worden gelegaliseerd.

Heb je niet de Belgische of Nederlandse nationaliteit, neem dan contact op met de ambassade van Kroatië in België of Neder-land.

Goed om te weten:

• Als je met de auto naar Kroatië reist, con-troleer dan of je verzekeringspolis in Kroatië geldig is. Ben je van plan ook Mostar en Ko-tor te bezoeken, doe dan hetzelfde voor Bos-nië en Servië-Montenegro.• Je mag bij het binnenrijden van Kroatië maximaal 1 l alcohol, 2 l wijn, 200 sigaretten en 50 ml parfum per persoon ‘op zak’ hebben. Waardevolle, professionele elektronische toe-stellen moeten bij grensovergangen worden aangegeven. Je mag per persoon maximaal 15.000 kuna (HRK) in- en uitvoeren.• De douanebeambten zijn bevoegd om toe-risten te laten bewijzen dat ze over voldoende geldelijke middelen beschikken voor de duur van hun verblijf (geschat op € 100 per dag per persoon). Dergelijke controles gebeuren ech-ter zelden.

VerzekeringenAls je bij een ziekenfonds of particuliere ver-zekeringsmaatschappij aangesloten bent, dan ben je verzekerd tegen ziekte en ongevallen. Het kan aangewezen zijn een bijkomende bij-stands-, annulatie- of bagageverzekering af te sluiten.

Internationale studentenkaart

In België

De kaart kost € 12 (plus € 1 verzendkosten). Je kunt hem verkrijgen op vertoon van je identi-teitskaart, je studentenkaart en een foto bij:connections - Connections Travel Shops in Aalst, Antwerpen, Brasschaat, Brugge, Brussel Centrum, Brussel Elsene VUB, Brussel Schu-man, Brussel Toison d’Or, Brussels Airport, Ukkel (ex-Drogenbos), Gent, Gent Expo, Has-selt, Leuven, Lommel, Mechelen, Mortsel, Kraainem (ex-Nossegem), Oostende, Roesela-re, Sint-Niklaas, Turnhout, Vilvoorde. Call-Center: T (070) 23 33 13. o connections.be.

In Nederland

De kaart is verkrijgbaar bij:kilroy travels netherlands - Singel 413, 1012 WP Amsterdam, T (020) 524 51 00. o kilroytravels.nl. Er zijn ook kantoren in Utrecht en Groningen.joho - : [email protected]. o joho.nl. Er zijn kantoren in Den Haag (hoofdkantoor), Am-sterdam, Leiden, Rotterdam, Groningen en Utrecht.

Internationale jeugdherbergkaartDe jeugdherbergkaart is geldig in meer dan negentig  landen en opent de deuren van de vierduizend  jeugdherbergen van de keten Hostelling International. De openingstijden verschillen per land en per hostel. De kaart is vaak verplicht bij een verblijf in een jeugd-herberg, dus we raden je aan hem voor je ver-trek aan te vragen. Voor een overnachting in een jeugdherberg geldt geen leeftijdsgrens, lid worden is voldoende.

De kaart geeft je de mogelijkheid online te reserveren, dankzij het internationale reserve-ringssysteem op o hihostels.com. Je kunt tot een jaar van tevoren reserveren in meer dan 1600 hostels over de hele wereld. Bovendien kun je in een keer meerdere hostels boeken. Je kunt ook informatie inwinnen over de hostels, hun beschikbaarheid checken en online betalen.

VOOR DE ZEKERHEID …Het is geen slecht idee om van al je belang-rijke documenten (identiteitskaart, rijbewijs, verzekeringspolis, e.a.) een fotokopie mee te nemen op reis. Bewaar de fotokopies niet op dezelfde plaats als de originele documenten.

Page 14: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

de kathedraal van zagreb

Page 15: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

XXXHet stadsmuseum 100Museum van de Neanderthaler 107Tomislavov trg 111Maria-Tenhemel- opnemingkathedraal 111Het kasteel 111

MER

ADRIATIQUE

Krk

Cres

Pag

Rab

Dugi Otok

BračHvar

Korčula

Vis

Mljet

Lošinj

SE

RB

IE

MONT.

AUTRICHE

IT.

BOSNIE-HERZÉGOVINE

HONGRIE

SLOVÉNIE

ITALIE

Varaždin

Karlovac Sisak

Zagreb

ZAGREB ET SA RÉGION

ADRIATISCHE

ZEE

Krk

Cres

Pag

Rab

Dugi Otok

BračHvar

Korčula

Vis

Mljet

Lošinj

SE

RV

MONT.

OOSTENRIJK

ITALIË

BOSNIË-HERZEGOVINA

HONGARIJESLOVENIË

ITALIË

Varaždin

Sisak

Zagreb

ZAGREB EN OMGEVING

ZAGREB EN OMGEVING

ZAGREB 790.000 INWONERS | NETNUMMER 01

Zagreb heeft niet de charme van vele andere Europese hoofdsteden! Als je er echter in slaagt om even de ogen te sluiten voor de stedenbouwkundige flaters van Novi Za-greb, de nieuwe stad uit de jaren 1970, ontdek je een stads-centrum dat charmant en op mensenmaat is gebleven. In de benedenstad staan imposante Oostenrijks-Hongaarse constructies. Langs de brede lanen verdringen zich ook talrijke gebouwen in neoklassieke, historische of art-nou-veaustijl. De bovenstad van Zagreb, Gornji Grad, is zeker een bezoek waard. De doolhof van smalle straatjes in Gra-dec en Kaptol en de ontelbare trapstraatjes (stube) die er-naartoe leiden, zullen je ongetwijfeld betoveren. Dit is een verrassend bruisende stad. Overdag is het leuk shoppen in de ontelbare winkelcentra, tenzij je liever een van de interessante en zelfs originele musea bezoekt. ’s  Avonds komen de restaurants en cafés tot leven en voor nachtelijk vertier kun je terecht in jazzclubs en discotheken. De in-woners van Zagreb zijn heel sociaal: ze zullen graag een gesprek met je aanknopen op een caféterras of in een res-taurant. En dat staat dan weer in positief contrast met de koele, meer hautaine houding die je in sommige andere Europese hoofdsteden mag verwachten!

Page 16: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

88Za

gre

b e

n o

mg

evin

g

PRERADOVIĆEVTRG

Ilica

ILIRSKITRG

GRADEC

Paleis van de Ban Parlement

(Sabor)

TRG BANAJOSIPA JELAČIĆA

Tkalčićeva

Op

atič

ka

Strossmayerovo

Mes

ničk

a

Demetrova

Dubra

vkin

put

Tušk

anac

MARKOVTRG

Kamenita

Mat

oše

va

Dežm

ano

va

Ilica

Kov

ačić

eva

Krležin

G

vozd

Vrazo

vo

šetališteG

olu

bov

ac

Viso

ka

29 101918

Bas

arič

eka

Brezovačkog

Mle

tačk

aFreuden.

Kusević.

Vranic. polj.KATARINSKI

TRG

Ćir

ilom

eto

dsk

a

Vitezov Hab

del

i

Dve

rce

šetalište

Zakmard.stube

Tom

ićev

a

Fran

kop

ansk

a

Preo

bra

z.

Mar

gare

t.

Petr

ićev

a

Gaj

eva

Skalinska

Mikloušićeva

Kapucin.st. MARKOVIĆTRG

Ulica

R

adićeva

Ullica

R

adićeva

G R A D E C

D O N J I G R A D( B E N E D E N S T A D )

VaršavskaVaršavska

Teslina

Gajeva

Bogovićeva

Prerad

ovićeva

Masarykova

Catherina-kerk

Museum van de Gebroken Harten

Museumvoor

Naïeve Kunst

Museumvoor Kroatische

geschiedenis

Sint-Marcuskerk

Atelier vanMeštrović

Stadsmuseum

Stenenpoort

140161

162

141

137

135

136

150

133

152

25

100 m

139

121

142

165

145

146

144

147

16

18

143

8

15

NOORDEN

B

B

1

2

Page 17: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

89Za

greb

DETAILKAART ZAGREB DE OUDE STAD

Park Ribnjak

KAPTOL

TRG BANAJOSIPA JELAČIĆA

TRG BISK.J. LANGA

Vlaška

Jurišićeva

Ribnjak

Degen

ova

Vra

mće

va

Vinkovićeva

Zvonarnička

Kapto

lTkalčićeva

Novakova

Pod zidom

Dolac(Markt)

Gaj

eva

Cesarćeva

Ku

relć

eva

Palmo

tićevaPalm

otićeva

Draškovićeva

Šoštarićeva

Novako

va

Op

atovin

a

Skalinska

Bak

aće

va

Sp

lav.

Har

m.

Mikloušićeva

No

va

Ves

Praš

ka

K A P T O L

Gajeva

Amruševa

Sint-Franciscuskerk

Kathedraal

Archeologisch museum

164

138

162

131

135

130

160

1

134

151

25

139

121

132

146

14

166

C

1

2

C

ZAGREB – VIEILLE VILLE (ZOOM)ZAGREB, DE OUDE STAD - DETAILKAART

Page 18: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

90Za

gre

b e

n o

mg

evin

g

PoLiTie en geZonDHeiD

A Politie: T 92A brandweer: T 93A Spoedgevallen: T 94A Kliniek voor Heelkunde (plattegrond centrum D2, 12): Draškovićva 19 T 46 97 000`. Voor alle spoedgevallen.A Kinderziekenhuis (klinika za dječje bo-lesti ‘Zagreb’; plattegrond centrum  a3, 13): Klaićeva 16 T 46 00 111.A apotheken (ljekarna):• Bana Josipa Jelačića trg 3 (detailkaart C2, 25) T 48 16 198. Heel centraal gelegen en met een nachtloket (aanbellen links van de apotheek).• Ilica 43 T 48 48 450.A Dom Zdravlja Zagreb Centar (overzichts-kaart, 24):  V. Holjevca  22 T 65 28 755. Voor dringende tandverzorging.

KranTenWinKeLS en boeKHanDeLS

Buitenlandse kranten en tijdschriften vind je in het winkelcentrum importanne onder het trein-station (plattegrond centrum  C3, 21) of in de krantenkiosken op Bana Josipa Jelačića trg (de-tailkaart C2).A algoritam (detailkaart  C2, 14):  Gajeva  1. Geopend ma.-vr. 8.30-21.00  u, za. 8.30-15.00  u`. Boekhandel met talrijke boeken in diverse talen, reisgidsen over Zagreb, Engelstalige geschiede-nisboeken over Kroatië en Franstalige pockets.

inTerneTCaFÉS

In het centrum vind je voldoende adressen waar je zonder problemen het internet op kunt: 15-20 HRK per uur.W Sublink (detailkaart b2, 16):  Teslina  12. Geopend ma.-za. 9.00-22.00 u, zo. 15.00-22.00 u. Studentenkorting`. Helemaal aan het eind van het binnenplein. Het oudste internetcafé van Zagreb.W net Kulturni Klub mama (plattegrond centrum  b2, 17):  Preradovićeva  18. Geopend ma.-vr. 17.00-21.00 u, za. 13.00-21.00 u. Kijk uit naar een wit mannetje op een rode achtergrond, het is achter op het binnenplein`. Dit is niet alleen een internetcafé, het is ook een drukbezocht tref-

punt waar de Zagrebse jongeren elkaar ontmoe-ten en met elkaar praten. Je vindt er allerlei infor-matie over wat er op de lokale culturele agenda staat en bovendien kun je er door allerlei tijd-schriften bladeren.W viP internet Café (detailkaart  b2, 18): Preradovićeva trg 5. Dag. geopend 8.00-24.00 u.` Slechts weinig computers, maar je kunt per  mi-nuut betalen. Bovendien is dit internetcafé heel centraal gelegen. Immens terras waar je van een kopje koffie kunt genieten.

WinKeLS

De winkels zijn over het algemeen geopend ma.-vr. 8.00-20.00 u en za. 8.00-15.00 u. Voedingswinkels gaan meestal eerder open (om 7.00 u, de bakkers zelfs om 6.00 u) en sluiten pas om 22.00 u. Op za-terdagmiddag en op zondag is alles gesloten en loopt de stad leeg. Twee grote winkelcentra zijn op zondag geopend:k importanne Centar (plattegrond cen-trum  C3, 21):  Starčevičev trg bb`. Een populair winkelcentrum onder het treinstation, met onge-veer honderd winkels die geopend zijn tot 22.00 u of 24.00 u, of zelfs dag en nacht. Je kunt er altijd terecht voor een belegd broodje, een krant of een pakje sigaretten.k Kaptol Centar (plattegrond centrum  C1, 22):  Nova Ves  17`. Een winkelcentrum met kle-dingwinkels, internetcafés, een supermarkt enzo-voort.

SLAPEN

CAMPING

C Camping Plitvice: 10250 Lučko T 65 30 444 of 446 o motel-plitvice.hr. Ongeveer 12 km ten westen van het stadscentrum. Opge-let, deze camping maakt deel uit van het vakan-tiecentrum Motel Plitvice en is alleen toeganke-lijk via het benzinestation langs de snelweg A3 (in zuidelijke richting, aan km 16). Voor wie niet over een auto beschikt, is het een echte lijdens-weg om er te komen. Trams 4, 5, 7, 14 of 17 tot Savski most, en dan nog ongeveer een kwartier met bus 112, een erg slechte verbinding (geen bussen tijdens de schoolvakanties!); vanaf de

Page 19: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

91Za

greb

SLAPEN

eindhalte (een kruispunt) nog 300 m doorlopen tot aan een poortje in de omheining van de snel-weg. Geopend begin mei-sept. Ongeveer 160 HRK voor 2 personen met tent en auto`. De enige camping die Zagreb rijk is, ligt aan de snelweg! Veel schaduw, weinig charme. Het sanitair is verouderd en het onderhoud is voor verbetering vatbaar.

JEUGDHERBERGEN

H omladinski Hostel (plattegrond cen-trum  C3, 71):  Petrinjska  77 T 48 41 261 o hfhs.hr. W [email protected]. Het hele jaar door geopend. Overnachting in een slaap-zaal met 3 tot 6 bedden 110-150 HRK per per-soon; tweepersoonskamers met of zonder bad-kamer ongeveer 315-405 HRK. Internet, wifi`. De jeugdherberg is nogal onpersoonlijk en rumoe-rig, maar functioneel en goed onderhouden. De sterkste troeven zijn de ligging, vlak bij het his-torische centrum, en het grote aantal bedden. Geen airco.H Fulir Hostel (detailkaart C2, 121): Radi-ćeva 3A (achter op het binnenplein, 1ste verdie-ping) T 48 30 882 o fulir-hostel.com. 50  m ten noorden van Bana J. Jelačića trg. Het hele jaar geopend. Overnachting in slaapzalen van 4, 6 of 10 personen 130-150 HRK per persoon zon-der ontbijt. Internet`. Deze moderne, kleine en heel gezellige jeugdherberg wordt beheerd door twee jonge bewoners van Zagreb. Een van de slaapzalen heeft een eigen keukentje. Keuken ter beschikking en woonkamer met satelliet-tv. Niet erg groot, maar heel centraal gelegen: je bent vlak bij alle bezienswaardigheden van de stad.H Hobo bear Hostel (plattegrond cen-trum  a2, 72):  Medulićeva  4 T 48 46 636 o hobobearhostel.com. Het hele jaar ge-opend. Overnachting in slaapzalen voor 2-8 per-sonen 105-150  HRK per persoon; tweeper-soonskamers met gemeenschappelijke badkamer 330-400  HRK. Ontbijt niet inbegre-pen. Keuken. Woonkamer met tv. Betaalkaarten niet geaccepteerd. Internet, wifi`. Een kleine jeugdherberg in een mooi gerenoveerd, oud ge-bouw aan de rand van de binnenstad. Receptie

in een fraaie, overwelfde kelder, aangename leefruimten en slaapzalen met kleurrijke muren. Houten stapelbedden en gemeenschappelijke badkamers. Drie tweepersoonskamers in een vlakbij gelegen bijgebouw, met gemeenschap-pelijk sanitair en een aparte keuken. Een goed adres waar de rondtrekkende beer (hobo bear) een dak boven het hoofd vindt.H ravnice Youth Hostel (overzichtskaart, 32):  I. Ravnice 38d T 23 32 325 o ravnice-youth-hostel.hr. Ongeveer 20 min met de tram vanuit het centrum (richting Dubrava of Dubec, halte ‘Ravnice’). Lijn 11 of 12 van Bana Jelačića trg, lijn 7 van de busterminal of lijn 4 van het treinstation; dan nog 300 m lopen. Gesloten half jan.-begin febr. Bed in een slaapzaal 110-125  HRK per persoon; tweepersoonskamer 300 HRK. Ontbijt inbegrepen. Betaalkaarten niet geaccepteerd. Internet, wifi`. Klein gebouw met drie verdiepingen in een tuin. Rustig. Het geheel is netjes onderhouden. Kamers en slaapzalen met twee, vier, zes en tien  bedden. Gemeen-schappelijke keukens en barbecue in de tuin, waar je ook kunt kamperen. Een goed adres.

KAMERS BIJ PARTICULIEREN

Overnachten bij particulieren is een vrij voorde-lige optie, maar denk erom: je kunt het echt tref-fen, maar het kan ook enorm tegenvallen. Wie enkele dagen blijft, kan beter een appartement huren. We vermelden hieronder een goed ver-huurbureau. Andere adressen kun je opvragen bij het Bureau voor Toerisme.H evistas (plattegrond centrum  D3, 23): A. Šenoina 28 T 48 39 554 o evistas.hr. Ge-opend ma.-vr. 9.00-13.30 u en 14.00-20.00 u, za. 9.30-17.00  u. Tweepersoonskamers met (al dan niet gemeenschappelijke) badkamer: ongeveer 300-350 HRK; (eenkamer)flat: ongeveer 400 HRK per dag. Wie maar één nacht blijft, betaalt 20% extra. Korting voor jongeren en studenten`. Be-heert ongeveer twintig kamers en appartementen in de benedenstad. Helaas geen kamers in de bo-venstad. Kun je niet tijdens de kantooruren ko-men of arriveer je op zondag, bel dan van tevoren naar het bureau, ze zullen de receptie speciaal voor jou openen. Het personeel spreekt Engels.

Page 20: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

92Za

gre

b e

n o

mg

evin

g

HOTELS

DoorSneePriJS(300-500 HRK/€ 42-70)

H Hotel Fala (overzichtskaart, 34): Trnjans-ke Ledine 18 T 61 11 062 o hotel-fala-zg.hr. Aangegeven vanaf de laan die van de binnen-stad zuidwaarts naar de nieuwe stad leidt. Bus-sen  219, 220, 221, 268 (2de  halte vanaf het treinstation). Tweepersoonskamers ongeveer 500 HRK. Ontbijt inbegrepen. Internet, wifi.` Op het eerste gezicht lijkt dit hotel langs een druk-ke laan niet bepaald aantrekkelijk, maar uitein-delijk blijkt het een goede keuze. De kamers aan de achterzijde en aan de binnenzijde (met ramen die uitkomen op een gang) zijn rustig. Om naar de stad te gaan, neem je de bus (ze komen vrij vaak langs en rijden dag en nacht). Alle comfort, goede ontvangst, netjes en niet te duur.H Hotel Pleška:  Pleška  46 in Velika Gorica T 62 65 277 o pleska.hr. Ongeveer 2 km van de luchthaven (16  km ten zuidoosten van Za-greb). Volg de laan die de terminal verlaat, neem bij de eerste lichten links de avenue Ivan Pavla II richting Sisak; drie verkeerslichten verderop te voet rechts afslaan naar de dwarsstraat om in de Pleška te komen (met de auto pas afslaan aan de vijfde verkeerslichten). Het hele jaar ge-opend. Reserveren aanbevolen. Tweepersoons-kamers 400  HRK. Ontbijt inbegrepen. Betaal-kaarten niet geaccepteerd. Wifi.` Handig als je een late of zeer vroege vlucht hebt. Gastvrij ho-tel met een zestal goed onderhouden kamers met badkamer. Mooi en fleurig terras.

LUXUeUS(500-700 HRK/€ 70-97)

H Hotel Jadran (plattegrond centrum D2, 75):  Vlaška  50 T 45 53 777 o hoteljadran.com.hr. Uitstekend gelegen, slechts 5 min van het centrale plein. Tweepersoonskamers circa 630 HRK. Ontbijt inbegrepen. Reken op een toe-slag van 15% tijdens een internationale han-delsbeurs. Gratis parkeerplaatsen (reserveren aanbevolen). Wifi.` Iets ouderwets interieur,

eenvoudige en klassieke, maar comfortabele kamers. Vraag wel een kamer die op de binnen-plaats uitkomt, die aan de straatzijde zijn erg lawaaiig.H Hotel ilica (plattegrond centrum a2, 73): Ilica 102 T 37 77 522 o hotel-ilica.hr. In de hoofdstraat, twee tramhaltes van het centrale plein. Reserveren noodzakelijk. Tweepersoons-kamers 500-700  HRK. Ontbijt inbegrepen. Par-keergelegenheid (tegen betaling). Wifi. Het in-terieur lijkt dat van een antiquair! De kamers zijn klein en somber, maar ze zijn allemaal ver-schillend en er hangen mooie schilderijen. Erg lage prijs gezien de ligging van dit hotel in het centrum van Zagreb. Reserveren is dan ook ab-soluut noodzakelijk.

HeeL LUXUeUS(meer dan 700 HRK/€ 97)

H Hotel Central (plattegrond centrum C3, 74): Branimirova 3 T 48 41 122 o hotel-cen-tral.hr. Recht tegenover het treinstation. Twee-persoonskamers 780-900 HRK. Ontbijt inbegre-pen. Wifi.` Praktische ligging, niet ver van het centrum. Achter de fonkelende gevel (met getint glas) van dit voormalige staatshotel liggen tach-tig comfortabele, gerenoveerde kamers, zonder verdere charme. Standaard faciliteiten. Een ty-pisch stationshotel.H Hotel Palace (plattegrond centrum C3, 76): Strossmayerov 10 T 48 99 600 o pala-ce.hr. Slechts 5  min van het centrale plein. Tweepersoonskamers 1050-1250  HRK. Ontbijt inbegrepen. Wifi.` Schitterend oud gebouw met art-decoramen en uitzicht op een park. Ruime, comfortabele kamers, met een vrij modern maar burgerlijk interieur.H regent esplanade (plattegrond cen-trum  C3, 77):  Mihanovićeva  1 T 45 66 666 o theregentzagreb.com. Voor wie uit het stati-on komt, is het 50 m verderop links. Het hele jaar geopend. Tweepersoonskamers 1190-1380 HRK. Ontbijt 110  HRK. Wifi.` Het massieve silhouet van dit luxehotel uit het interbellum doet zowel neoklassiek als neopalladiaans aan. Het hotel werd in 1925 gebouwd om onderdak te bieden

Page 21: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

93Za

greb

ETEN

aan de rijke reizigers van de Orient Express. Het ziet er nog altijd even chic uit, zowel aan de bui-tenzijde als binnenin. Piekfijne service en dien-sten, historisch interieur, prachtige ronde bal-zaal, een prinselijk ontbijt en koninklijke kamers: hier krijg je echt wel waar voor je geld! Tip: ga op internet op zoek naar voordeelaanbiedingen om dit uitzonderlijke adres niet te missen!

ETEN

HeeL goeDKooP(minder dan 50 HRK/€ 7)

• Voor wie zin heeft in een snelle hap, zijn er heel wat mogelijkheden in het centrum: Pan Pek (detailkaart  b2, 145), trg Bana Josipa Jelačića, ma.-za. 7.00-23.00 u, Pingvin (detail-kaart C2, 146), Teslina 10, belegde broodjes waarvan je zelf de samenstelling mag kiezen, of een bakkerij zoals Klara (detailkaart b2, 147), Masarykova 16. Geopend ma.-vr. 7.00-20.00 u, za. 7.00-16.00 u en zo. 7.00-13.00 u.R nokturno (detailkaart  C2, 135):  Skalin-ska  4, naast het vorige adres T 48 13 394. Dag. geopend. Pizza of risotto 25-40 HRK.` Onge-twijfeld een van de beste pizzeria’s van de stad. Toeristen en lokale bevolking verbroederen hier in een behaaglijke sfeer. Ruime porties en toch niet duur.R mimice (detailkaart  C2, 130): Jurišiće-va 21. Geopend ma.-vr. 7.00-21.00 u en za. tot 17.00 u. Gerecht 25-35 HRK`. Een klein eethuis in een kelder, waar vooral stamgasten komen. Je eet er naast elkaar aan lange tafels; bestellen doe je aan de kassa. Het aanbod van de dag (zeer beperkt!) kun je lezen van een lei. Ook de frieten en de aardappelen ruiken naar gefrituur-de vis. Voor een goedkope, snelle hap.R burek (detailkaart  C2, 131):  Tržnica Dolac 2, Mala terasa. Op het terras dat beneden de Dolac-markt ligt. Geopend ma.-za. 7.00-21.00  u.` Een van de zeldzame verkopers van burek in de binnenstad. Afhankelijk van je trek bestel je een grote of kleine portie burek sa me-som (met vlees) of sa sirom (met kaas). Uiter-aard neem je er een jogurt bij, en gewapend met al die lekkernijen zoek je op zonnige dagen

een plaatsje aan een van de tafeltjes in de buurt van het marktplein. Zelfs met een leeuwenhon-ger kun je hier voor weinig geld je maag tevre-denstellen.R Trattoria Leonardo (detailkaart  C2, 134): Skalinska 6 T 48 73 005. Italiaanse spe-cialiteiten vanaf 30 HRK; vleesgerechten vanaf 40 HRK.` Een restaurant dat erg in trek is. Ruime eetzaal en vooral een schitterend trapterras in de drukke voetgangersstraat. Italiaanse specia-liteiten (de welbekende pasta en pizza) voor onklopbare prijzen, met een speciale vermel-ding voor de zeleni rezanci s umakom od buče i besiljkom (of ‘pasta met spinazie’). Geen zuivere gastronomie, maar wel lekker ...

goeDKooP (50-100 HRK/€ 7-14)

R Frankopan (detailkaart b2, 133): Franko-panska 8 T 48 48 547. Geopend ma.-vr. 10.00-17.00 u (za. tot 15.00 u). Menu 50 HRK; gerech-ten 30-70 HRK.` Een eenvoudig restaurantje met een klassiek interieur en een schitterend pla-fond. Erg in trek tussen de middag en dus gezel-lig druk. Je wordt bediend door leerlingen van de plaatselijke hotelschool en je kunt erop reke-nen dat die hun beste beentje voorzetten.R mali medo (detailkaart C1, 139): Tkalči-ćeva  36 T 49 29 613. Dag. geopend tot 24.00 u. Gerechten 25-55 HRK.` Restaurantje dat bij plaatselijke jongeren erg in trek is. Je kunt er een hapje eten bij een tapbiertje. Keuze uit vijf bieren van Pivnica Medvedgrad, een lokale brouwerij. De bierglazen kunnen wel 1 liter be-vatten. Er zijn goede gerechten te krijgen, zoals de ambachtelijke pasta met goulash.R ribice (detailkaart  b2, 143):  ulica Petra Preradovićeva 7/1. T 56 35 479. Dag. geopend tot 24.00 u. Gerechten 35-60 HRK.` Eetzaal op de eerste verdieping. Hoofdzakelijk blauwe tinten met polychrome vissen en kleurrijke stoelen. Hier kom je vooral voor de brudet od sipa (inkt-visragout), maar je kunt ook kiezen voor gefri-tuurde of gegrilde, dagverse vis (dit is niet echt een adres voor verstokte vleeseters). Efficiënte bediening en lage prijzen.

Page 22: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

420zu

id-d

alm

atië

c aNma diving Center: aan het begin van het schiereiland, bij het klooster T 717 786 (Bureau Navigator) en 091 521 39 44 o anma.hr. SSI-in-troductieduiken. Rond Vis duik je tussen de Ro-

meinen die samen met hun amfora’s verdronken (bij ‘Islet Host’) en de stoomvrachtschepen die hier in de jaren 1930 zonken. Interessante duik-plekken, zowel voor beginners als gevorderden.

KOMIŽA 1375 INWONERS | NETNUMMER 021

Een klein haventje aan de westkust, 18 km van Vis, aan de voet van de Hum-heuvel. Huizen uit de 17de en 18de eeuw liggen tegen de heuvelflank aan gebouwd. Er is geen verkeer toegestaan in de haven en de hele kade is voetgangersgebied.

Vroeger leefde de helft van de families van de visvangst. Van de 16de eeuw tot het begin van de jaren 1930 visten de mannen van generatie op generatie op sardinen en markreel rond het eiland Palagruža, 42 zeemijlen uit de kust, in de Adriatische Zee. Ze bleven gedurende drie weken op zee, voordat ze weer naar huis gingen. Het eilandje Palagruža was zo klein, dat de concurrerende vissersboten van deze tocht een wedstrijd maakten, waarbij snelheid een essentiële rol speelde. De winnaar mocht op de beste visgronden vissen.

Als herinnering aan deze oude gewoonte besloten de inwoners tot de bouw van een kopie van een traditionele visserssloep: de Falkuša. Dit mooie houten schip van 9 m lengte werd volledig volgens de traditionele methode gebouwd. Dat leverde haar een deelname op aan de internationale samenkomst van oude boten in Lissabon (1998) en Brest (2008).

NUTTIGE ADRESSEN

I Bureau voor toerisme:  Riva Sv. Mikule 2 T 713 455 o tz-komiza.hr. Dag. geopend in de zomer 8.00-21.00 u; de rest van het jaar ma.-za. 8.00-14.00 u.`

W darlić & darlić agency: Riva Sv. Mikule 13 T 713 760 o darlic-travel.hr.` Regelt verhuur van kamers en appartementen bij particulieren en organiseert excursies. Verhuur van fietsen, scoo-ters en auto’s. Internet.s Geldautomaat: aan de haven.`

BW Postkantoor en internetcafé:  in het dorp.`

O Bushalte:  de bus uit Vis stopt aan de rand van het dorp, ter hoogte van het postkantoor.

SLAPEN

H Heel wat kamers bij particulieren. Infor-meer bij een bureau, bijvoorbeeld bij Darlić & Darlić.H Hotel Biševo: Ribarska 96 T 713 279 en 713 144 o hotel-bisevo.hr. Tweepersoonska-mer 500-800 HRK. Ontbijt inbegrepen.` Het eni-

ge hotel van het dorp, vooral gericht op groe-pen. De kans is vrij groot dat je hier terecht kunt want het hotel telt maar liefst 131 kamers. Niet echt mooi (het meubilair oogt nogal kitscherig), maar goed onderhouden. Prima ontvangst en goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor een ka-mer met uitzicht op zee betaal je meer. Restau-rant met terras. Fitness en duikclub. Het hotel ligt aan een kiezelstrand.

ETEN IN DE OMGEVING

Aan de haven van Komiža vind je alleen enkele pizzeria’s, snackbars en cafés. Je bent dan ook snel uitgekeken. Hieronder een bijzonder adres voor wie over eigen vervoer beschikt:R Pol morvu: in Žena Glava, een gehucht in de buurt van Podšpilje, aan de weg die door het zuiden van het eiland loopt T 715 002. Ge-opend in de middag en avond. Reken op 70-150 HRK per persoon.` Een eethuis als dit vind je bijna nergens meer aan de Adriatische kust. Het wordt beheerd door mensen uit de streek, in een rustiek ingerichte ruimte op de kelderver-

Page 23: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

421Ko

miža

W

AT IS ER TE ZIEN?

dieping van hun huis. Ook in de tuin staan en-kele tafeltjes, vlak bij de grill. Iedereen wordt warm onthaald. Het plaatje: kookpotten staan heerlijk te pruttelen op een gasfornuis, poezen komen kopjes geven bij je tafeltje, grootmoeder geeft haar gasten schouderklopjes. Voor een keer ligt de nadruk op het welbehagen van de gasten en niet op hun portefeuille. Vleesgerech-ten in een sausje (heerlijke pašticada met to-nijn!), visgerechten, biologisch geteelde groen-ten uit eigen tuin, allemaal even lekker. Grote porties. Onze absolute favoriet.

WAT IS ER TE ZIEN?

X Visserijmuseum: aan de haven. In de toren van een klein Venetiaans fort uit 1585, het Kaštel T 713 019. Geopend ma.-za. 10.00-12.00  u en 19.00-22.00  u, zo. 19.00-22.00  u. Toegangsprijs: 15 HRK.` Een beetje een allegaartje van allerlei voorwerpen die ‘iets’ met de zee te maken heb-ben. Je ziet er onder meer een kopie van de Falkuša (zie de inleiding van Komiža). Je kunt naar de top van de toren klimmen.

X Sint-Nicolaaskerk en het benedictijnen-klooster: ten oosten van de stad, op de Mustar-heuvel.` De kerk dateert uit de tweede helft van de 17de eeuw.

Voor de kustXX Het eiland Biševo: 5 km voor de kust van Komiža. Je kunt er komen met een van de excur-sies die door de particuliere reisbureaus worden georganiseerd. Vertrek in Komiža of in Vis, maar ook in Hvar. De Morda Špilja (‘blauwe grot’) lijkt een beetje op de beroemde grot op het eiland Ca-pri. Ook hier zijn de aparte kleurschakeringen te danken aan de ongewone weerkaatsing van het licht. Vooral tussen 11.00 en 12.00 u is het feno-meen in al zijn pracht zichtbaar. Dan dringen de zonnestralen door tot het binnenste van de grot, via een onderzeese opening en zetten ze de wan-den in een blauwe en paarse gloed. Alles wat onder water ligt, wordt in een zilvergrijze kleur gedompeld.

het kleine haventje van komiža

Page 24: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

422zu

id-d

alm

atië

HET EILAND KORČULA 16.182 INWONERS | NETNUMMER 020

Korčula is een geslaagde mengeling van een zuidelijk temperament en een Slavische in-borst, een combinatie die onmiddellijk voelbaar is. Dit is dan eindelijk het grote Dalma-tische zuiden, een uitbarsting van schoonheid, geuren en kleuren. Korčula is erg in trek bij toeristen, maar dat kun je ze onmogelijk kwalijk nemen, want de natuurlijke schoon-heid en onbedorven charme van het eiland zijn intact gebleven. Een pareltje dat onbe-schadigd het woelige verleden heeft getrotseerd: de oude stad Korčula.

Het eiland is 47 km lang, 6-8 km breed en wordt door een smalle geul (1,2 km) van het schiereiland Pelješac gescheiden. Het landschap is behoorlijk heuvelachtig (met een hoogste top van 569 m). Het is het op een na dichtst bevolkte eiland. Een keten van kleine bergen, begroeid met mediterrane planten (maquis) vormt een soort bergrug die van oost naar west loopt. Het klimaat is er erg zacht, bijna subtropisch. Onder de felle zon en blauwe hemel groeit bijna alles: palmbomen, eucalyptus, sinaasappelbomen, ci-troenbomen, olijfbomen, pijnbomen, cipressen, rozemarijn, lavendel, marjolein en zelfs cactussen. Uiteraard is een dergelijk klimaat uitstekend geschikt voor de druiventeelt. Het eiland produceert uitstekende witte wijnen, de grk (spreek uit ‘geurk’) en de pošip (spreek uit ‘pootchip’).

De meeste stranden zijn kiezelstranden, met hier en daar wat rotsen waarop je kunt zonnebaden. Zwemplekjes vind je hier bij honderden, verscholen in een afgelegen in-

EEN BEETJE GESCHIEDENIS | De Grieken zouden zich volgens de legende onder leiding van de Trojaanse prins Antenor rond de 6de eeuw v.Chr. in de baai van Vela Luka hebben gevestigd. Andere Griekse kolonisten, afkomstig van het eiland Vis (Issa), streken neer op de plek van het huidige Lumbarda. Het is hier dat Korcula voor het eerst in de geschiedenis opduikt. In die tijd wemelde het op het eiland immers van de steeneiken. De bossen waren zo weelderig en de begroeiing zo overvloedig dat de Grieken het eiland de naam Korcyra melaina of ‘het Zwarte eiland’ gaven. In 35 v.Chr. vestigden de Romeinen zich op het eiland. Ze herdoopten heel Dalmatië in Il-lyricum.In de 7de eeuw veroverden de Slaven Korcula, en rond het jaar 1000 namen de Vene-tiaanse dogen de kust en de eilanden in hun bezit. De eerste vermelding van de wet-telijke status van de stad en het eiland Korcula dateert uit de 13de eeuw. De Kroa-tisch-Hongaarse koningen verjoegen de Venetianen, die er in 1420 echter opnieuw in slaagden het eiland te veroveren. Er volgde een periode van (relatieve) rust, die tot 1797 zou voortduren. De gehele macht en het raffinement van de Venetiaanse cultuur zijn terug te vinden in de oude stenen van de oude stad Korcula: elegante paleizen, weelderig versierde kerken, geplaveide pleinen en door de tijd verweerde rijke koopmanswoningen. Net als dat het geval was in Venetië, was ook het lot van Korcula nauw met de zee verbon-den en dat zal ook altijd zo blijven.Frankrijk bestuurde het eiland Korcula van 1807 tot 1813, waarna Engelsen tot in 1815 het roer over namen. Na het Congres van Wenen en de herverdeling van Europa kwam het eiland onder Oostenrijks-Hongaars bestuur. Tot 1918 besliste Wenen over de verre provincie die Curzola werd genoemd.

GESCHiEdENiS

Page 25: 14847 01 Trotter Kroatie VW - deslegte.com · Het binnenland van Istrië, met zijn hooggelegen dorpjes, en de wijnroute. Blz. 00 In het hoofdstuk ‘Praktisch’ De Plitvicemeren,

423H

Et EilaN

d Ko

RCula

AAN

KOMST EN

VERTREK

ham met helder water of aan kreekjes die alleen te voet of per boot bereikbaar zijn. Let wel op als je door het water loopt, want het stikt hier van de zee-egels.

Scheepswerven en steengroevenWie aan de zee denkt, denkt aan boten en hout om deze te maken. Vroeger bedekten bossen en wouden een groot deel van het eiland, logisch dus dat de scheepswerven van Korčula in de loop der eeuwen uitgroeiden tot de belangrijkste plaatselijke economische activiteit. In de 19de eeuw liepen hier jaarlijks bijna zevenhonderd houten boten van stapel. Rond 1900 waren er nog 120 arbeiders op de scheepswerven werkzaam. Tegen-woordig is hun aantal teruggelopen tot slechts enkele scheepsbouwers, die deze traditie in ere trachten te houden.

Een andere bron van inkomsten van het eiland was kalksteen. De steen was immers van hoge kwaliteit en ongevoelig voor vorst, en zijn kleur schitterde nog goudkleuriger dan die van Brač. De steen werd vooral gewonnen op het naburige eiland Vrnik en vroe-ger over de hele Middellandse Zee uitgevoerd. Stradun, de hoofdstraat van het oude Dubrovnik, is betegeld met stenen afkomstig van Vrnik. Tegenwoordig is het steenhou-wen vervallen tot een nevenactiviteit.

AANKOMST EN VERTREK

mEt dE Boot

Er zijn vier havens op Korčula: de haven van Dominče op 3 km van Korčula-stad, de oude haven bij de ingang van de oude stad, de haven tegen-over het Bureau voor Toerisme en de haven van Vela Luka, in het westen van het eiland.

Verbindingen van/naar Korcula• Van/naar orebić: prima te doen voor wie over de weg uit Dubrovnik komt. Rij eerst naar Ston (63 km, rit van 1 uur) en vandaar naar Orebić. De weg is schitterend (64 km, rit van ongeveer 1 uur) en loopt dwars over het schiereiland Pelješac. Van Orebić is er een regelmatige bootverbinding van Jadrolinija naar de haven van Dominče. In de zomer varen om het uur twee ferryboten (4.00-0.30 u). Buiten het hoogseizoen vaart slechts een ferry ongeveer om het uur, van 5.30-24.00 u. Re-ken op 16 HRK per persoon en op 76 HRK voor een lichte auto (tarieven 2013). Duur van de overtocht: ongeveer 20 min. Van juni-sept. varen er ook pas-sagiersboten (met zoete namen zoals Tamaris, Lovor) tussen Orebić en Korčula-stad (de kade te-genover het Bureau voor Toerisme). Ze vertrekken regelmatig vanuit Korčula van 7.00-23.00 u, vanuit Orebić 20-30 min later. Er gaat ook een eerste boot om 5.00 en 5.20  u. Reken op ongeveer 15 HRK per persoon (tarief 2013).

• Van/naar drvenik (vasteland): kleine haven op het vasteland, tussen Ploče en Makarska. Ver-bindingen van half juni-half sept. Van half juli-half aug. varen er dagelijks drie ferryboten tussen Drvenik en de haven van Dominče. Van 7.30-19.15 u (4.30-16.30 u in de andere richting). Van half juni-half juli en van half aug.-half sept. dage-lijks twee overtochten. Vanaf Drvenik van 8.30-17.30 u (van 5.15-14.30 u in de andere richting). Er varen geen boten in de winter. Duur: 2½ uur. Re-ken op circa 40 HRK per persoon en op 200 HRK per auto (tarief 2013).• Van/naar Ploče (vasteland):  als je uit het noorden van Kroatië komt, kun je ook naar Korčula gaan met een ferry van rederij Jadrolinija (vaart vaker dan die uit Drvenik). Deze vertrekt uit Orebić (zie hoger). Er is in de zomer ook een geregelde verbinding over het kanaal van Pelješak met een ferry, zodat je niet het schiereiland hoeft over te steken, van de haven van Ploče naar die van Trpanj (12 km ten noorden van Orebić). Duur: 1 uur. Er vertrekken ongeveer zeven ferryboten vanaf Ploče (5.00-20.00  u) en evenveel vanaf Trpanj (6.15-21.00 u). In de winter slechts twee per dag. Reken op circa 32 HRK per persoon en op 138 HRK per auto (tarieven 2013).• Van/naar Split: het hele jaar vaart een cata-maran van Jadrolinija dagelijks tussen Korčula en Split, met tussenstops in Prigradica (niet okt.-mei) en het eiland Hvar. Vertrek aan de haven van het