11. Uit in Arnhem magzine november 2013

24
UITINARNHEM.NL november 2013 GRATIS UIT Arnhem Deze show heet Arnhem De Rijkerswoerdse Plassen Bookreview Polare UIT Eten bij Momento Interview Phebe Kloos UITtips en UITagenda ARNHEM Design cadeaus UI

description

Uitmagazine voor Arnhem en omgeving

Transcript of 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

Page 1: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

uitinarnhem.nl november 2013

g r a t i s

uit arnhem

Deze show heet ArnhemDe Rijkerswoerdse PlassenBookreview Polare

UIT Eten bij MomentoInterview Phebe KloosUITtips en UITagenda

A r n h e m

Designcadeaus

ui

Page 2: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013
Page 3: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

uit in arnhem november 2013 3

inhoud

09

Cover Fotografie Eva Broekema Styling Annet Veerbeek Keramiek Lenneke Wispelwey Make-up artist Niels Jansen Model Shanon @ 77Models

04-05 UIT in Designcadeaus

06 column 3v12 Gelderland

07 UIT Eten Momento

09 Made IN Phebe Kloos

10-11 Blog UIT Deze show heet

Arnhem

13 Bookreview De oceaan aan het

einde van het pad

14-15 UIT wandelen De Rijkerswoerdse

Plassen

16-17 UITtips

18-23 UITagenda

CoLofoNontwerp Hannie van den BerghRedactie Nicole Beaujean, Eva Broekema, Marieke van Kessel, Freekje Mollenhof, Judith Zwikker, Annet Veerbeek, Niels Jansen, Martin Pieterse, Aure StraatmanDrukkerij Senefelder MissetUitgever Mwork-s

CoNTACTGEGEVENSMwork-s, Marieke van KesselVelperplein 19, 6811 AH ArnhemT 026 355 49 76, F 026 355 44 [email protected]

De kopij voor DECEMBER editie graag aanleveren voor woensdag 13 november.

Ga naar www.uitinarnhem.nl

07

14-15

04-05

10-11

Page 4: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

uit in arnhem november 2013

uit in tekst Nicole Beaujean

Designcadeaus voor de feestdagenVooR oRIGINELE DESIGNCADEAUS hoEf JE ARNhEM NIET UIT. ARNhEMSE oNTWERPERS MAKEN o.A. PRAChTIGE KoPJES, GLASWERK EN MEUBELS, BIJzoNDERE GRAfISChE PRoDUCTEN EN fIETSWWEN. WIJ zETTEN DE MEEST VERRASSENDE ADRESSEN VooR JE oP EEN RIJTJE.

Coming Soon, Kerkstraat 23Behoeft nauwelijks nog introductie. Conceptstore voor Neder-lands design. In een originele mix presenteert Coming Soon het oeuvre van 26 Nederlandse fashion- en product designers.Biedt in samenwerking met ArtEZ hogeschool voor de kunsten alumni een springplank naar een spraakmakende carrière.

In de Kerkstraat vind je zowel gevestigde ontwerpers als pas afgestudeerde designers in mode, boeken en gebruiksvoorwer-pen. Een paar namen: Spijkers en Spijkers, Elsien Gringhuis, Klaas Kuiken, Paula Arntzen, Collectie Arnhem, Dieter Volkers, Rick Tegelaar, Ineke hans, Weltevree en Sander Luske.Uitgelicht: de keramieken vazen, serviezen en woonaccessoires van Lenneke Wispelwey, met de zo kenmerkende geometrische patronen in nostalgische pasteltinten. Prijzen vanaf ca. 25 euro.

Museumwinkel MMKA, Utrechtseweg 87Combineer een cadeauspeurtocht met een bezoek aan ons fraaie Museum voor Moderne Kunst. In de museumwinkel vind je toegepaste kunstvoor-werpen van Arnhemse ontwerpers als Arnout Visser, Ineke Hans, BartJan de Bruijn en Jorine Oosterhof.

Cadeautips : ‘Rocking Spoons’ van Bart-Jan de Bruijn: houten pollepels in de vorm van twee gitaren. De snuitbekers van Jorine Oosterhoff moet je eigenlijk zelf zien. Als je de beker naar je mond brengt, zie je de snuit van een hond, kat of konijn verschijnen. Doet het ook erg goed bij kinde-ren. ‘Sucker’ van Droog design: zuignap die je aan de muur bevestigt om een handdoek of badjas op te hangen, in diverse kleuren.Uitgelicht: ‘Candela’ kaars van Puik: kandelaar en kaars ineen. Op de voet van kaarsvet kun je weer een andere kaars branden.

BART-JAN DE BRUIJN

LENNEKE WISPELWEy

Page 5: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

uit in arnhem november 2013

uit in

Plaatsmaken, Klarendalseweg 82A‘De molen’ in Klarendal is een mooie landmark voor Plaatsmaken: productiehuis, atelier en galerie ineen. In dit prachtig gerenoveerde pand kun je workshops analoog (zeefdruk, hoogdruk) en digitaal drukken volgen of je vergapen aan een bijzondere kunstcollectie. Laat je inspireren in de fijne context van kunst, ideeën, design, talent met daarbij een kopje thee.

Hier wordt werk van bijzondere ontwerpers als Catalogtree en Paula Arntzen geëxposeerd, maar zeker ook van Arnhemse kunstenaars als Ad Gerritsen, Rosemin Hendriks, Alphons ter Avest, Aafke Bennema en Jaap Kroneman. Overweeg je een kunstcadeau voor de kerst? In Nederland wonende kunstkopers kunnen gebruik maken van de KunstKoopregeling bij een aanschafprijs vanaf € 450 tot € 7000 (zie dekunstkoop.nl)

Graphic PlaygroundKlarendalseweg 134

Bij Graphic Playground, independent concept store in het Modekwartier, kunnen ontwerpers hun werk in kleine oplagen testen bij het publiek. Het is een laagdrempelige winkel, ook voor mensen die in eerste instantie niets met

design hebben.

Initiatiefnemer Kim van Es, zelf grafisch ontwerper, maakt van haar winkel steeds opnieuw een verrassende toonzaal vol speelse ontwerpen van upcoming designers. Papierwa-

ren, boeken, magazines, keramiek, tassen en textiel; stuk voor stuk cadeau-ideeën in unieke exemplaren of in zeer

kleine oplage om blij van te worden. Het achtergrondver-haal krijg je er gratis bij. Je kunt hier terecht voor blijm-akers van pakweg 2 tot 600 euro. Maar pas op: je komt

gegarandeerd ook iets leuks voor jezelf tegen...!

Studio MoMwww.studiomom.nlEn heb je weinig tijd, maar wel een flink budget? Denk dan eens aan een authentieke Arnhemse Cortina de-signfiets van Studio MOM. Gewoon online te shoppen, maar ook te bewonderen bij vele Arnhemse fietsenzaken.

RoSEMIN hENDRIKS STUDIo MoM

Page 6: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

Wodka maakt warmArnhem wordt koud. ’s Ochtends en ‘s avonds kun je al naar je ademwolk kijken en de regen lijkt nog niet genoeg te zijn gevallen. De tijden dat we op onze rug in Sonsbeekpark konden liggen, zijn verandert in de tijden dat we op onze rug op de bank liggen. Binnen. Warm. Het is verleidelijk om een goede plaat op te zetten in plaats van naar een optreden te gaan. Maar voor ons gaat behaaglijkheid niet voor goede optredens. En bovendien, wodka maakt warm. Bier ook. En dansen al helemaal.

De afgelopen maand zijn we enorm verwend. We konden rocken op het jaarlijkse festival Geldersch Metal Treffen, waar Gelderse metal-bands zich lieten horen. De Popronde was, na in Nijmegen en in Wageningen te zijn geweest, ook in Arnhem. Op maar liefst veertien locaties konden we genieten van o.a. de Utrechtse band Join the Cavalry, de dood vererende Casa de la Muerte, nederhoppende Hyperactief en De sp aties. Bij elk van de optredens spatte de energie ervan af en blééf ervan af spatten.

Mocht je het gemist hebben, ook deze maand belooft veel goeds. In Willemeen zal het enige Nederlandse steampunkfestival plaatsvinden! Drie bands uit de UK gaan spelen, en het Ne-derlandse Schwarzblut. Mocht dat niet je smaak zijn, wat zachter van toon is de Duits-Poolse Singer-Songwriter Miriam Moczko. Ze komt naar Luxor Live om haar nieuwe EP voor het eerst te presenteren. In het knusse Oranje Koffiehuis zal Dear Mr Man je vermaken met hun opzwepende vintage muziek, compleet met vintage instru-menten. Komt dat zien!

November wordt een nieuwe maand vol goede muziek en gezelligheid. Dans tot de ramen beslagen zijn, om de zondag daarna maar weer lekker voor behaaglijk te gaan.

door Phebe Kloos POLAREvoormalig Dekker + De Slegte

Boekhandels Dekker en De Slegte zijn in Arnhem onder één dak verder gegaan in het

oude postkantoor op het Jansplein. De winkel heeft een nieuwe uitstraling gekregen en je

vindt er zowel de nieuwste titels als voordelig geprijsde 2de hands boeken!

Jansplein 56 – 6811 GD Arnhem – 026 - 3020 130

Page 7: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

uit in arnhem november 2013 7

tekst freekje Mollenhof foto Eva Broekema UiT in

A oude oeverstraat 98 ArnhemT 06 420 18 014W momento-arnhem.nlo ma t/m zo 10:00 - 24:00 uur keuken 11:00 - 22:00 uur

Ondanks de omvang is het gezellig. Het interieur is een mix van verschillende stijlen en materialen. Hout, marmer, plastic en metaal. Het oogt modern, maar niet kil, hip maar niet te alternatief. Een modern grand café met verschillende oude schoolstoeltjes en lampen van Arnhems ontwerp.

We worden netjes opgevangen bij de bar en naar onze tafel gebracht. Daar staan verschillende menukaarten (wijn, snacks en avondkaart) om een keuze uit te ma-ken. We kunnen eigenlijk niet kiezen tussen het ruime aanbod en laten ons dan ook graag verrassen met verschillende happen en gerechten.

We starten met verschillende salades, Marokkaans boerenbrood met artisjoktapenade en suppli met een pittige tomatensalsa. De suppli, kleine risottoballetjes met mozzarella en tomatensaus, zijn warm, goedgevuld en zacht van smaak. De salades zijn fris met knap-perige groentes en vers gegrilde tonijn of een smeuïge geitenkaas. Ook het zelfgemaakte brood is iets om enthousiast over te worden.Samen met zijn team serveert Lion Hermsen, de eige-naar van Momento de hoofdgerechten uit. Hij is een echte vakman, gepassioneerd en goed geïnformeerd en weet ons dan ook in detail te vertellen wat er op tafel wordt gezet. We krijgen oma’s courgette taartje, zo uit de springvorm geserveerd, een witvis cadeautjes met gestoomde groentes, Italiaans gehaktbrood, pasta gamba’s en een Marokkaans rundstoofpotje met kik-kererwten. Over alle gerechten zijn we te spreken, maar over het stoofpotje in het bijzonder. Vol en geurrijk, duizend-en-een-nacht-kruiden, zijdezacht vlees; kortom een gerecht waar je tot op je botten van opwarmt. Perfect voor bij deze herfstige temperaturen.

Het gezegde ‘eind goed al goed’ komt bij Momento he-lemaal tot zijn recht. De heerlijke koffie en theesoorten, van Lion Hermsen’s eigen merk, zijn uiteenlopend en smakelijk. De begeleidende taarten net zo. We krijgen Marokkaanse salie-mascarponetaart met honing, roggebrood met manchego, maar bovenal de Oreo-ricottataart met lemoncurd. Deze taart is nu al favoriet in heel Arnhem en ik moet zeggen als ik een feestmuts had op gehad, dan had ik hem even afgezet. Chapeau!

Onder de beste bibliotheek van Nederland en tegenover het enorme feestaardvarken zit Momento.

Tussen de feestmuts en het kennis vergaren. Een perfecte mix van twee uitersten. Memento is deze mix. Verschillende keukens, kookstijlen, personeel en interieur. Het is een grote zaak, veel tafels en zitjes en een lange bar en open keuken.

Momentouit e t e n

Page 8: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

UITinArnhem.nl is het online uitplatform voor Arnhem dat informeert over alle activiteiten op gebied van kunst, cultuur, uitgaan, evenementen, festivals, horeca, sport en recreatie. Kortom, de vrijetijdsbeste-ding van Arnhem.

In de online Uitagenda kan iedereen, inwoner en toerist, zien wat uitgaan is in Arnhem. Uiteraard is de agenda ook mobiel te bekijken.

Bekijk de online uitagenda

Check UITinArnhem.nl

Page 9: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

uit in arnhem november 2013 9

Phebe Kloos (26) is een veelbelovende creatieve duizendpoot in Arnhem. Maar Phebe is ook bescheiden, ‘doe-maar-gewoon’. Ze krijgt acuut de bibbers als ze zich realiseert hoeveel mensen haar verhaal straks lezen.

Mandarijns“Vanuit Oosterbeek zette ik mijn allereerste stapjes in Arnhem. Hier kreeg ik ook mijn eerste grote-mensenbaan: inkoper voor modelabel Chasin’. Ik had contact met de hele wereld, vooral in Azië, en kreeg het gevoel dat ik iets terug wilde doen. Ik werd, naast mijn baan, taalmaatje en ging Mandarijns studeren, totdat ik er ineens helemaal klaar mee was. Ik knipte alle touwtjes door en boekte een enkele reis naar China. Daar deed ik vrijwilligerswerk bij een tehuis voor gehandicapte kinderen. Daarna ben ik door Zuidoost-Azië en Oost-Europa gaan reizen. Het was de meest leerzame periode van mijn leven.”

Blij van schrijvenMaar Phebe miste Arnhem. In 2011 keerde ze terug, misschien wel voorgoed. “Ik had voor mijn vertrek alles weggegeven en ging dus maar antikraak wonen in Presikhaaf. Ook ging ik naarstig op zoek naar een baan, liefst in de creatieve hoek. Dat bleek nog niet zo gemak-kelijk. Daarom zette ik me als vrijwilliger in voor Arnhemse projecten waarmee ik me kon als: Roof Garden Arnhem, PopupKlup, As We Speak. Ik ging bloggen voor Arnhem Direct en begon actief te schrijven op mijn weblog. In al die verre landen had ik namelijk ontdekt hoe blij ik word van schrijven.”

ThuisstadIntussen vond ze een fijne vaste baan als muse-ummedewerker bij het Openluchtmuseum: “Ide-aal, want met precies genoeg uren hou ik veel tijd over voor de rest.” En die rest, dat is veel, in Phebes geval. Ze is coördinator van 3VOOR12 Arnhem, het online muziekpodium van de VPRO,

heeft een column op een internetradiozender, schrijft voor Arnhemse media, fotografeert en fietst vrolijk door Arnhem. “Niemand heeft tegenwoordig nog een baan voor altijd. Je moet zo veel mogelijk doen wat je leuk vindt. Ik hoef geen vier chique etages, als ik maar een eigen plekje heb. Ik leef bewust en betrokken. En ik ben verliefd op Arnhem, mijn thuisstad. Er is hier een megaslag gaande onder ondernemende jongeren. De mentaliteit ‘niet lullen, maar doen’ is mij op het lijf geschreven.”

Willem HofstedePhebe geeft het [Made in Arnhem]-estafette-stokje in grote bewondering door aan concept-bedenker Willem Hofstede, iniatiefnemer van o.a. het gelauwerde Roof Garden Arnhem en As We Speak: “Willem heeft zulke goede, oorspron-kelijke ideeën. Hij is een ware inspirator voor de stad.” Willems groene verhaal lees je volgende maand in deze rubriek.

Phebe Kloos:

“Chronisch verliefd op Arnhem”

tekst Nicole Beaujean foto Judith zwikker

JE KRIJGT oNMIDDELLIJK ENERGIE VAN PhEBE KLooS EN hAAR oNVooRWAARDELIJKE LIEfDE VooR ARNhEM. TERUG VAN DIVERSE zWERfToChTEN oVER DE WERELD KooS zE STEEDS WEER hEEL BEWUST VooR oNzE STAD. “IK WIL GEWooN IN ARNhEM zIJN. hET IS hIER VERTRoUWD, KNUS EN VERNIEUWEND TEGELIJK.”

Ik ben verliefd op Arnhem, mijn thuisstad

Page 10: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

Arnhemse levensverhalen in de hoofdrol in Deze show heet Arnhem

10 uit in arnhem november 2013

Marcel Osterop schreef een Blog over z ijn bezoeken aan Klarendal : 1 . Koop een slagroomtaart2 . Ga naar Arnhem 3 . Bel b ij willekeur ige mensen aan of ze z in

hebben in een taartje en een gesprek met je

23 oktober t/m 17 november bekijk voor alle locaties www.toneelgroepoostpool.nl

Toneelgroep oostpool bestaat dit jaar zestig jaar en viert dit door een ode te brengen met een muziektheatervoorstelling in concertvorm. In Deze show heet Arnhem staat het leven van Arnhemmers centraal. Het gezelschap reist van 23 oktober t/m 17 november door de stad met een theatertent en speelt in de wijken Klarendal, Hoogkamp, Schuytgraaf en Spijkerkwartier.

De voorstelling is gebaseerd op gesprekken die theatermakers William Bakker, Sanne den Hartogh, Marcel Osterop, (muziek en spel) en Roeland Hofman (regie) eerder dit jaar hebben gevoerd met willekeurige bewoners uit de eerder genoemde wijken. Arnhemmers die hun deur hebben geopend voor onverwacht bezoek van deze vier mannen in pak, met taart. Bekijk alle 4 de Blogs op ToneelgroepOostpool.nl

Page 11: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

11uit in arnhem november 2013

We rijden naar de eerste wijk toe waar we dit plan gaan uitvoeren; Klarendal. Met z’n vieren zitten we in de auto, en alle vier denken we stiekem hetzelfde; “Waar zijn we in godsnaam aan begon-nen?” Blijkbaar is het toch heel spannend om onaangekondigd bij mensen thuis aan te bellen met de vraag of we binnen mogen komen. Als we voor de eerste deur staan zijn we zenuwachtig. Hoe gaan bewoners reageren? We horen hondengeblaf. De deur gaat voorzichtig open.

Voordat we deze dag ingingen hebben we al een rondleiding gekregen door Klarendal. Een geboren en getogen Klarendaller vertelde honderduit over de wijk. Over het gezellige karakter ervan. Over de oude kazerne. Over hoe hij hier zomers een uur doet over de wandeling van huis naar het café - omdat iedereen buiten zit, en iedereen hem aanspreekt. En over waarom de meeste Klaren-dallers zo vroeg al eten - om half vijf.

Hij liet ons de nieuwbouw zien. Hij liet ons de oudste huizen zien. Hij liet ons straten zien die vroeger bevolkt werden door junks, dealers en prostituees. Hij leidde ons rond langs de huizen van be-kende Klarendallers (“Een feest zonder clown Bennie, da kennie’!”)

We kwamen ontzettend veel te weten over de wijk. Maar om de wijk écht te leren kennen was het niet genoeg. Vandaar ons tweede bezoek aan Klarendal, nu met een slagroomtaartje in de hand, en negen in de kofferbak.

De deur blijft op een kier staan. De honden blaffen nog steeds. De meneer die door de deuropening gluurt, zegt in gebroken Nederlands dat hij geen behoefte heeft aan een taartje. En de deur gaat dicht.

“Misschien is dit wel een heel erg slecht idee. Misschien gaat nie-mand ons binnenlaten. Omdat mensen het gewoon onzin vinden. Vier blije eikels van buiten Arnhem met een slagroomtaart die zomaar aanbellen.”

’s Avonds kijken we terug op acht lange gesprekken die we bij verschillende Klarendallers thuis hebben gehad. De één nog ver-rassender dan de ander.

We kregen tot in detail het dagelijkse schoonmaakschema van een 81jarige Klarendalse te horen, iemand was expert op gebied van datingsites maar had nog altijd geen relatie, iemand beschreef hoe je aan de hand van veranderingen in de drugswereld ziet dat de maatschappij verandert, en we spraken een vrouw die in haar jeugd met een groot gezin in het Arnhemse hotel van haar oom terecht was gekomen dat haar ouders moest gaan runnen nadat de oom met zijn privévliegtuig in de oceaan was gestort.

Moe van al het vragen en luisteren maar nog steeds vol adrenaline (en taart) stellen we vast dat, dat wat we al dachten, dus ook gewoon klopt. Achter iedere deur schuilt wel een verhaal. En je herkent je vaker in die verhalen dan je van te voren dacht.

Page 12: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

Hideous (wo)menBoogaerdt + van der Schoot + Kennedydi 05 t/m za 16 nov + di 03 t/m za 07 dec 2013 Huis Oostpool Arnhem

Imitation of life

beel

dcon

cept

en

grafi

sch

ontw

erp

Esth

er N

oyon

s | fo

togr

afie

Sofie

Kni

jff

toneelgroepoostpool.nlTGO_adv Hideous (wo)men_UIA_210x270mm_wt.indd 1 25-09-13 14:44

Page 13: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

uit in arnhem november 2013 13

Boekreview

“Ik zag de wereld waarin ik sinds mijn geboorte had rondge-lopen en begreep hoe kwetsbaar hij was, dat de werkelijkheid niet meer was dan een dun laagje glazuur op de grote donkere verjaardagstaart waarin het wemelde van maden, nachtmer-ries en honger. Ik zag de wereld van boven en van beneden. Ik zag patronen en poorten en paden die verdergingen dan de wereklijkheid. Ik zag al die dingen en begreep ze, en ik raakte ervan vervuld, zoals ik ook vervuld was van de oceaan. Alles fluisterde in me. Alles sprak tegen alles, en ik wist alles.”

Neil Gaiman is en blijft een meesterverteller. Kijkend naar zijn eerdere boeken (o.a, American Gods 2001 en Caroline 2002) is het overduidelijk dat hij begrijpt waar de kracht van het ‘moderne’ sprookje ligt. Zijn boeken bevatten stuk voor stuk een perfecte mix van realiteit en make-belief. Hij kan je laten griezelen, in spanning laten afwachten, tergend laten mee lijden en tederheid en liefde doen ervaren. Tevens zet hij je met zijn filosofische uitspattingen aan het denken en dit alles altijd met een vaste voet aan de grond.

Ook in ‘De Oceaan aan het Einde van het Pad’ blijft je je als oplettende lezer continue afvragen:”Is dit de werkelijkheid of is dit de beleving en fantasie van een kind? Waar leidt dit alles toe?” En voor je het weet ben je meegevoerd door de herin-neringen van de verteller en bevind je je in het hart van het verhaal. Te midden van de verwondering, strijd en misère van een 7-jarige jongen. Een jongen die ondanks zijn terughou-dende, schuchtere aanleg, heldenmoed en standvastigheid ten toon spreidt als het er op aan komt.

De oCEAAN aan het EINDE van het pAD Neil Gaiman

Het verhaal gaat over een man, die vanwege een begrafenis, na jaren weer terugkeert op de plek waar hij is opgegroeid. Bijna zonder het te beseffen rijdt hij het oude zandpad op, richting de boerderij waar Lettie Hempstock, een oud jeugd-vriendinnetje woonde. De plek waar het leven van de destijds zevenjarige verteller danig overhoop gehaald werd.Zodra hij bij de vijver gaat zitten waarvan Lettie altijd zei dat het een oceaan was, wordt hij overspoeld met jeugdherin-neringen. Zo denkt hij terug aan Lettie, haar moeder en haar oma, de vondst van het lijk van de mijnwerker die zijn kamer huurden en de gruwelijke daden van Ursula Monkton, een oppas met een monsterlijk geheim.

‘De Oceaan aan het Einde van het Pad’ illustreert op eingen-zinnige wijze dat ervaringen door eenieder op geheel eigen manier beleefd én herinnerd worden. Wat óók blijkt uit de verschillende recensies die al over dit boek verschenen zijn. Voor de één is het duidelijk een persoonlijk verhaal van de au-teur; de ander herkent in het verhaal een spirituele zoektocht; voor nog een ander ligt de nadruk juist op trauma verwerking in de vroege jeugd en de nasleep op latere leeftijd en weer een ander ziet een hoofdrol weggelegd voor hoe de kinderlijke verbeelding en fantasie een ander licht werpt op ‘de realiteit’. Alles zit erin ... en misschien ook weer niet.

Het verhaal is dan ook niet makkelijk in genre in te delen. Vanwege de, op meesterlijke wijze beschreven, kinderlijke erva-ring en verbeeldingskracht van de hoofdpersoon zou ik het zelf definieren als Magisch-Realisme.Zelf zegt Neil Gaiman: “Ik vind dit een realistische roman en het is mijn overtuiging dat de wereld waarin we als kind leefden een wereld is die literaire genres overstijgt, een wereld die simpelweg bestond en waarin we ons best deden om ons staande te houden.” Het belangrijkste vindt hij om in gedach-ten te houden dat je kijk op de dingen altijd afhangt van de plek waar je staat.

Dit boek is hoe dan ook een bedwelmend goede cocktail van ingredienten, waar je als lezer zelf uit kunt halen wat voor jou waarheid is of wat simpelweg het meest aansluit bij wie jij ‘op dit moment’ bent.

Carmen Megens Verkoopspecialist Kind&Jeugd Polare Arnhem

De oCEAAN aan het EINDE van het PAD

Auteur Neil Gaiman

ISBN 9789022568682

Uitgever Boekerij

Verkoopprijs € 18,95

Page 14: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

uit in arnhem november 201314

De Rijkerswoerdse plassen krioelen van leven

Eigenlijk liggen de Rijkerswoerdse Plassen helemaal niet op het grondgebied van Arnhem, maar in de gemeente Overbetuwe. Maar op een warme zomerdag ligt half Arnhem langs het water van dit voormalige zandwinningsgebied. In de winter wordt er regelmatig een Nieuwjaarsduik gehouden. De Rijkerswoerdse Plassen zijn het hele jaar leuk, voor iedereen.

UiT wandelen

De Rijkerswoerdse Plassen zijn ontstaan door zandwinning. Tot zeer recent werd er zand afgegraven, dat werd gebruikt voor de bouw en de aanleg van wegen. Door het graven ontstonden grote gaten die zich snel vulden met water. Zo vormden zich twee meren, een groot en een klein meer, gescheiden door een smalle strook land. Niemand kwam direct op het idee om er een natuur- en recreatiegebied van te maken. Dat deed de natuur zelf wel.

Daar waar water en land bij elkaar komen, ontstaat im-mers spontaan een natuurgebied. Watervogels en andere dieren vonden de plassen aan de zuidgrens van Arnhem erg interessant. Al gauw krioelde het in het water en op de oevers van leven, helemaal vanzelf. Echte natuurliefheb-bers kwamen er graag wandelen en vogels bestuderen. De plassen werden een geheim natuurparadijsje voor ingewijden.

Page 15: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

uit in arnhem november 2013 15

De Rijkerswoerdse plassen krioelen van leven

tekst Martin Pieterse fotografie Judith zwikker UiT wandelen

Dat veranderde ruim vijftien jaar geleden. Plannenmakers bedachten dat het hele gebied tussen Arnhem en Elst uiteindelijk zou moeten veranderen in een groene zone, waarin mensen zouden kunnen ontspannen en recreëren. De Rijkerswoerdse Plassen pasten prima in die plannen.

RecreatiegebiedInmiddels zijn de Rijkerswoerdse Plassen een recreatiege-bied met heel veel mogelijkheden. Je kunt er heerlijk wan-delen in de natuur en naderhand een kop koffie drinken in één van de nabijgelegen horecagelegenheden. Je kunt er golfen, windsurfen, je een middagje oefenen in de kunst van survival en kanovaren, of een hele dag rondplonzen in het water en bruin worden op de zonneweiden. Alles goed te bereiken met auto en fiets.Zeker op een zomerse dag kan het erg druk zijn aan de plassen. Maar het overgrote deel van het jaar is het gebied opvallend stil en leeg. Een ideale plek om ongestoord te wandelen, vogels en andere dieren te bestuderen, en om te genieten van de rust.

Een opvallen stil en leeg gebied

De Rijkerswoerdse

Plassen hebben een

centrale plek in Park Lingezegen

Ook in de winter is het er prachtig, zeker als het ge-sneeuwd heeft. Als het maar hard genoeg vriest, kan er op een gedeelte van de plassen en op de omliggende sloten worden geschaatst. En als de temperaturen het toelaten, wordt er in januari een Nieuwjaarsduik gehouden!

UitstralingDe Rijkerswoerdse Plassen zijn een park met de omvang en de uitstraling van een natuurgebied. In de opzet van het toekomstige Park Lingezegen tussen Arnhem en Elst hebben de plassen een centrale plek gekregen. Door het gebied zijn vele wandel- en fietsroutes uitgezet: langs het nabijgelegen riviertje de Linge, door de Betuwe en via Elst naar Nijmegen. De Rijkerswoerdse Plassen vormen als natuurgebied een fraai en hoogwaardig knooppunt in al die routes.Wat ooit een vergeten zandgat was, is inmiddels een waardevolle plek geworden. Een plek waar zonaanbidders, recreanten en serieuze natuurliefhebbers elkaar ontmoe-ten, maar elkaar eigenlijk nooit in de weg zitten.

Page 16: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

uit in arnhem november 201316

uittips

Romantische ontdekkingenmet jong talent Laura van der heijden

Ze kwam, zag, en overwon in 2012 op de BBC Young Musician of the Year, de 15-jarige celliste Laura van der Heijden. Ondanks haar naam, geen Ne-derlands maar een Engels toptalent! De jury van de prestigieuze BBC-ver-kiezing was lyrisch over haar vermogen ‘aangrijpende emoties op te roepen’ en een BBC-recensent roemde haar spel vanwege de ‘ongelooflijke creatieve intensiteit’. Het is iedereen duidelijk: Laura van der Heijden wacht een grote toekomst en een pijlsnelle carrière. Gerenommeerde orkesten als de Royal Philharmonic en de London Mozart Players dingen inmiddels naar haar hand. Het Gelders Orkest is trots haar pure en bijzondere talent te mogen presenteren tijdens de kerstconcerten. Haar interpretatie van Dvoráks veel-geroemde celloconcert betekent gegarandeerd een gedenkwaardige avond. Die al helemaal niet meer stuk kan met dat andere meesterwerk: Dvoráks beroemde Negende, Uit de Nieuwe Wereld.

VAN 21 ToT EN MET 26 DECEMBER IN NIJMEGEN, UTREChT, DoETINChEM EN ARNhEM

Walsen met Strauss Een Weens nieuwjaarsconcert

Liefhebbers weten meteen genoeg. Een Weens nieuwjaarsconcert met oud chef-dirigent van Het Gelders Orkest Martin Sieghart betekent hartje winter ondergedompeld worden in een warm bad. Vol romantische lichtpunten en andere heerlijkheden. Martin Sieghart staat bekend om zijn uitstekende neus voor prachtige, vaak niet zulke bekende, juweeltjes uit de schatka-mer van de Straussen. Pers en publiek roemen zijn gedrevenheid om dit repertoire voor een groot publiek voor het voetlicht te brengen. Met een grote artistieke vrijheid zet hij alle details van deze muziek volop ‘in het licht’. Waardoor de zon gaat schijnen in de concertzaal. Natuurlijk vertelt de dirigent ook iets over de te spelen werken, op zijn eigen charmante manier.

VAN 4 ToT EN MET 10 JANUARI IN APELDooRN, NIJMEGEN, ARNhEM, DoETINChEM EN zUTPhEN

Bestel nu en krijg de kaarten in gratis geschenkverpakking. www.hetgeldersorkest.nl

Win kaarten voor Ruben HeinRuben Hein, de pianist die na aandringen van Benjamin Herman ook bleek te kunnen zingen, heeft veel geleerd en overal met uiteenlopende artiesten samengespeeld. Van Hans Teeuwen tot Oleta Adams tot het Metropole Orkest. Zijn nieuwe album ‘Hopscotch’ is geen jazzplaat en geen popalbum: het is van alles een beetje. Goed doordacht, warm, groovy en spacey. Hopscotch betekent hinkelen. Een kinderspelletje, met consequenties. Sta je buiten de lijnen, dan ben je af. Om verder te komen, moet je risico’s nemen. Ruben Hein heeft na zijn debuut een fikse sprong ge-maakt. En met resultaat! Het nieuwe album doet het super en Ruben heeft de prijs gewonnen voor beste mannelijke artiest bij de onlangs gehouden Soul&Jazz Awards.

Mail voor 21 november je naam, adres en telefoon-nummer met de reden waarom jij naar het concert moet ovv Hein naar [email protected] en maak kans op 2 gratis kaartjes voor vr 29 nov 20:30u in Luxorlive.

Geef een concert cadeau voor de feestdagen

Page 17: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

uit in arnhem november 2013 17

uittips

ART ARNHEMVan donderdag 28 november t/m zondag 1 december 2013 zal de 10e editie van de kunstbeurs in de Eusebiuskerk in Arnhem plaatsvinden onder de nieuwe naam ArtArnhem.Met levendige kunstbeurs en een grote diversiteit aan kunst van professionele kunstenaars. Circa 70 kunstenaars uit Nederland, Duitsland en België zijn naast hun kunstwerken op ArtArnhem. Hier zal hun werk te zien en te koop zijn. Het is daarmee een boeiende ontmoetingsplek voor kunstenaars, galeriehouders en kunstgeïnteresseerden.

8 NoVEMBER T/M 1 DECEMBER 2013 IN DE EUSEBIUSKERK IN ARNhEM. ENTREE € 5,50

oorlog & Vrede op 16 & 17 november keert ‘oorlog&vrede’ van Introdans terug in Schouwburg Arnhem met een oud meesterwerk en een

recente creatie, die beide op imposante wijze over strijd en onderdrukking gaan.

‘De groene tafel’ van Kurt Jooss (1901-1979) wordt beschouwd als een van de belangrijkste dansstukken van de afgelopen eeuw. het werk uit 1932 is opgebouwd uit acht scènes die een aangrijpend, deels satirisch commentaar leveren op de zinloos-

heid van de verschrikkingen van de oorlog. “Anti-oorlogsdans werkt nog steeds”, kopte de Volkskrant bij de uitvoering door Introdans in 2006. De dodenmars van frederick A. Cohen, waarop Jooss zijn magnum opus zette, wordt tijdens deze voorstel-

ling live uitgevoerd op twee pianovleugels.

het tweede werk komt van de Amerikaan Robert Battle, ‘No longer silent’. het stuk wordt gedanst op het vergeten ‘ogelala’ van de Tsjechische componist Erwin Schulhoff, wiens werk door het nazi-regime in de ban werd gedaan. het complete Intro-

dans-tableau staat doorlopend op het toneel, in een choreografie waarin chaos en eenheid, collectiviteit en individualisme en strijd en overgave elkaar met overweldigende vaart afwisselen.

“Bloedstollend mooi theater”, aldus De Gelderlander.

16 & 17 NoVEMBER SChoUWBURG ARNhEM WWW.INTRoDANS.NL

Page 18: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

Cabaret Dans Event Muziek Pop & Rock Theater

uit in arnhem november 201318

A r n h e m

Cabaret

Thomas van Luyn – Thomas van Luyn’s smaakvol avondje uit - Posttheater1 november 20:30u. €17,5 Voor het eerst in negen jaar staat Thomas van Luyn weer solo in het theater. Tussen de glamour van zijn tv-werk en het typen van zijn Volkskrant-columns, mag hij even vrij ademhalen in de toverwereld van zijn podium.

Klaas van der Eerden – Sixpack (The Best Of Klaas) - Posttheater2 november 20:30u. €18,5 In Sixpack ziet u de sterkste nummers van 6 cabaretshows van Klaas! Nog één keer de beste typetjes, conferences en muzikale hoogstandjes van de afgelopen 12,5 jaar. Tijd dus voor een feestje! ARNHEM LACHT: Open Mic, Comedy Night - Posttheater6 november 20:30u. €7,5 Vergeet de sportschool en kom je buikspieren trainen bij ARNHEM LACHT:OPEN MIC, COMEDY NIGHT.Het Posttheater opent de eerste woensdaga-vond van de maand haar deuren voor een Open MIC avond.

Herman in een bakje Geitenkwark - Posttheater

22 novemberTheo Maassen – Einde oefening oudejaarsconfer-ence - Schouwburg ArnhemZijn door pers en publiek bejubelde voorstelling ‘Met alle respect’ bracht na de tv-uitzending nogal wat commotie teweeg, om over de consternatie maar te zwijgen.

6 november 20:30u. €16 Herman in een bakje Geitenkwark zou zo maar eens dé ontdekking van het seizoen kunnen zijn. In de zomer van 2012 waren ze al een hit op de Parade en begin 2013 het absurdistische voorprogramma van Doe Maar.

Het Groninger Studenten Cabaret Festival – Try-out tour - Posttheater6 & 7 november 20:30u. €14 Het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF) bestaat alweer 27 jaar. Het GSCF heeft in die 27 jaar grootheden voortgebracht zoals Jochem Meyer en Theo Maassen. Elk jaar gaat het GSCF op try-out tour door heel Nederland.

Dara Faizi – Gevaarlijke gedachten - Schouwburg Arnhem8 november 20:30u. €17,5 Dara Faizi wordt door velen gezien als een van de meest intrigerende jonge cabaretiers die Nederland rijk is.

Leon van der Zanden – REBEL (repsrise) - Posttheater9 november 20:30u. €18 REBEL is een nieuwe vorm van cabaret, waarbij de grappen je naar de keel grijpen. In dit sprookjesachtige verhaal, opgebouwd uit twintig verschillende genres, wisselen droom en werkelijkheid elkaar af.

Ali B – Ali B beken(d)t (try-out) - Posttheater12 november 20:30u. €18 zie kader

Amsterdams Kleinkunst Festival – Finalistentournee - Posttheater13 november 20:30u. €17 Het Amsterdams Kleinkunst Festival is al 26 jaar een begrip in Nederland. Het Concours om de Wim Sonneveldprijs is niet meer weg te denken als opstap voor cabaret- en kleinkunsttalent naar een mooie carrière.

De Gebroeders Fretz – Revolte (reprise) - Posttheater15 november 20:30u. €17,5 Er lijkt geen einde te komen aan de crisis. Maar wanneer staan de nieuwe leiders op? Het muzikale cabaretduo De Gebroeders Fretz besluit het zelf te gaan doen.

Sjaak Bral – Vaarwel 2013! - Posttheater16 november 20:30u. €17,5 Sjaak Bral, de meester van het actuele cabaret, verzorgt al zien jaar zijn oude-jaarsconference in de Nederlandse theaters. Deze traditie houdt hij ook dit jaar in ere. De belangrijkste gebeurtenissen - het grote en kleine leed van 2013 – komen voorbij in deze oudejaarsshow.

Eric of het klein insectenboek (Nederland Leest) - Bibliotheek Arnhem17 november 14:00 - 15:15u. €7 Cabaretier Rop Janze maakt een poëtisch theater-programma over de hoofdpersoon en de belangrijkste thema’s uit het uitverkoren boek van de landelijke campagne Nederland Leest: Erik of Het klein insectenboek van Godfried Bomans. Janze brengt een fantasierijke interactieve voorstelling in een speciaal Bomans-decor

Umbilical Brothers – The Rehearsel - Posttheater19 november 20:30u. €22 The Umbilical Brothers, ook wel ‘The Masters of microphonic mime’, veroverden in 2009 de Nederlandse theaters. Twee jaar later waren Shane en David terug met hun show Heaven by Storm.

Lankmoed – Stilt - Posttheater20 november 20:30u. €15 Winnaar Publieksprijs Cameretten 2011 & Finalist Amsterdams Kleinkunst Festival 2009Lankmoed. Eén van de mooiste woorden uit de Nederlandse taal, waarvan iedereen vergeten is wat het betekent. Lankmoed is barmhartig, edelmoedig, zeer geduldig, genadig, meegaand, tolerant, verdraagzaam en zacht.

Andre Manuel – Bonzaai!!! - Schouwburg Arnhem22 november 20:30u. €17,5 Er zijn er veel die zeggen dat ze zeggen wat ze denken, slechts een handjevol doet dat ook werkelijk. De Twentse scherpschutter André Manuel hoort ontegenzeggelijk bij dit selecte clubje.

Theo Maassen – Einde oefening oudejaarsconference - Schouwburg Arnhem

22 november 20:15u. zie kader

Vincent Bijlo – Enkeltje Mars - Posttheater22 november 20:30u. €18 Het kabinet heeft Vincent Bijlo voorgedragen als huiscabaretier van de planeet Mars. Hij is vereerd, maar hij twijfelt of hij deze functie moet aanvaarden. Bijlo: “Als je op Mars optreedt, kun je na de voorstelling niet naar huis. Sterker nog, je kunt nooit meer naar huis.”

Jeroen van Merwijk – Er zijn nog kaarten (try out) - Posttheater23 november 20:30u. €18 Met Jeroen van Merwijk weet je het nooit. Dit orakel ziet dingen die voor anderen onzichtbaar zijn. Al 15 jaar geleden wees hij misschien wel als eerste op de feminisering van de samenleving. Hij voorzag als een van de weinigen de rampspoed die de marktwerk-ing teweeg zou brengen.

Nels Kars – Buigen voor Oranje - Posttheater24 november 20:30u. €15 Toneelfenomeen Nel Kars is inmiddels 75 jaar. Daarvan staat ze 53 jaar, waarvan 50 jaar solo, op het toneel. Solo – maar niet

alleen; Nel Kars staat bekend om het zelf spelen van álle rollen.

Silvester – In de Lift (reprise) - Posttheater29 november 20:30u. €18 Silvester zit in de lift. De solo shows van Silvester zijn vernieuwend, grappig, indruk-wekkend, meeslepend en vooral hilarisch. Zijn shows bieden unieke visuele scènes, interactieve sketches, bloedstollende verhalen, filosofische kwinkslagen en vooral veel, heel veel grappen.

Spijtig spijtig spijtig - Schouwburg Arnhem29 november 20:15u. €19,5 “Het is de geniale gekte van een Vlaming die weet wat theater maken is. (…) Intel-ligent, spitsvondig, vreemd en zeer, zeer vermakelijk”, schreef Trouw over ‘spijtig spijtig spijtig’.

Yora Rienstra – We maken er wat van (reprise) - Posttheater30 november 20:30u. €17 Na Yora’s succesvolle tour van haar debuut-voorstelling: Aan jou heeft het niet gelegen, speelt ze nu haar tweede ‘one woman’ show We maken er wat van.

12 novemberAli B – Ali B beken(d)t (try-out) - PosttheaterDe belangrijkste verhalen uit zijn leven heeft Ali B wel zo’n beetje verteld. Tenminste, dat dacht u. U kent hem slecht, want Ali heeft nog veel geheim gehouden. Heel veel. Er zijn nu eenmaal dingen waar een mens niet makkelijk over praat, waar zelfs een knuffelmarokkaan met het hart op de tong zijn mond over houdt.

Page 19: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

www.uitinarnhem.nl uit agenda

uit in arnhem november 2013 19

de Russische tsarina Catharina de Grote.

Zap, zapper, zapst! (6+) - Schouwburg Arnhem3 november 13:30u. €12,5 Het Vlaamse 4Hoog maakt speels theater dat zowel kleine als grote mensen weet te boeien.

Being There - Theater aan de Rijn5 t/m 9 november 20:00u. Het gloednieuwe theatercollectief Don Majoris betreedt van 5 t/m 9 november het toneel in Theater aan de Rijn met haar eerste voorstelling: Being There. Ilke Paddenburg, Tobias Nierop en Lowie van Oers laten zich inspireren door de gelijknamige literaire klassieker (verfilmd met Peter Sellers in de hoofdrol) van Jerzy Kosinski.

Deze show heet Arnhem - Toneelgroep Oostpool - de Leuke Lindet/m 17 november zie kader

De broekophouder & Dollywood - glam-our in de polder - Schouwburg Arnhem6 november 20:30u. €17,5 Servaes Nelissen maakt een originele mix van toneel, cabaret, poppenspel en mime, waarin humor en tragiek tegen elkaar aanschurken.

Het proces -Toneelgroep Oostpool - Schouwburg Arnhem9 november 20:15 uur29 november 20:15u. €22 Josef K, een onopvallende bankbediende, komt tegen wil en dank in een absurde nachtmerrie terecht. Hij is schuldig, maar hij weet niet waaraan. En iedere keer als hij een poging doet het raadsel te ontcijferen, verschuift de werkelijkheid.

Carnage - Schouwburg Arnhem9 november 20:15u. €25,5 De cast van ‘Carnage’ is er eentje waar theater liefhebbers hun vingers bij af zullen likken: Huub Stapel, Johanna ter Steege, Anneke Blok en Paul R. Kooij.

Zo’n mooie dag - Schouwburg Arnhem9 november 20:30u. €17,5 Hans Dagelet en Joke Tjalsma spelen een hallucinant duet voor twee oudere mensen. Hij is oud en stervende, zij is al dood.

Zebra zebra (5+) - Schouwburg Arnhem10 november 13:30u. €11,5 ‘Zebra zebra’ is een theatraal stripverhaal voor de hele familie met muziek, live-animatie en een popart decor. Het gaat over een kleine wilde zebra die losbreekt en door de stad zwerft.

Vreugdetranen drogen snel - Schouw-burg Arnhem13 november 20:15u. €22 In een regie van Alize Zandwijk brengt het Ro Theater een bruisende theatervoorstel-ling met veel dans en muziek, gebaseerd op de energieke en kleurrijke films van de Servische filmmaker, acteur en muzikant Emir Kusturica en het magisch-realisme uit de boeken van Gabriel García Márguez.

Dinner with dad - Schouwburg Arnhem15 november 18:30u. €30 De heerlijke etensgeuren waar het publiek in de zomer van 2012 zo van genoot op Festival aan de Werf en Theaterfestival Boulevard, kan ook uw neusvleugels strelen.

Fellini - Het Noord Nederlands Toneel - Schouwburg Arnhem15 november 20:15u. €22 Het Noord Nederlands Toneel dompelt u onder in de wereld van de Italiaanse filmregisseur Federico Fellini.

Ode aan Leonard Cohen - Avalanche Quartet - Schouwburg Arnhem16 november 20:30u. €20 Sinds 2006 treedt het– bestaande uit (ex)leden van de Nits, Powderblue en De Dijk – op met uitvoeringen van de songs van Leonard Cohen

De toverpiano (7+) - Schouwburg Arnhem17 november 13:30u. €12,5 Otto is een doodgewone jongen. Zijn vader heeft echter grote plannen met hem: Otto moet en zal een beroemd pianist worden.

Absinthe - Schouwburg Arnhem20 november 20:30u. €17,5 Nederland is sinds een jaar een interessant toneelgezelschap rijker: De Hollanders. Het is een groep jonge, talentvolle acteurs, die grote schrijvers zo ver weten te krijgen om speciaal voor hen toneelstukken te schrijven.

Familie - Schouwburg Arnhem20 november 20:15u. €25,5 ‘Familie’ is een tragikomedie over zes mensen die totaal niet bij elkaar passen, maar wel bij elkaar horen.

Munch en Van Gogh, de schreeuw van de zonnebloem - Schouwburg Arnhem23 november 20:30u. €17,5 Tijdgenoten Vincent van Gogh (1853-1890) en Edvard Munch (1863-1944) stonden aan de wieg van de moderne kunst.

Ontspoord (15+) - Schouwburg Arnhem23 november 20:15u. €20,5

‘Ontspoord’ is een zinderend en vele malen bekroond stuk van de Amerikaanse Naomi Wallace.

Buurman in de winter (4+) - Schouwburg Arnhem24 november 13:30u. €10,5 In de sprankelende dansvoorstelling ‘ Buurman in de winter’, nemen twee buur-mannen je mee naar een wereld vol winterse gemoedelijkheid.

Cash (12+) - Schouwburg Arnhem27 november 20:30u. €17,5 Geld maakt niet gelukkig, maar waarom dromen zoveel mensen dan van een grote er-fenis, de hoofdprijs in de loterij of desnoods een geslaagde bankoverval?

De man die het wist - Schouwburg Arnhem28 november 20:15u. €21 In een piepklein theatertje hebben vijf acteurs het plan opgevat om in één voorstell-ing het volledige oeuvre van Alfred Hitchcock na te spelen.

Reflective - Michiel Borstlap - Schouw-burg Arnhem29 november 20:30u. €21 Michiel Borstlap wordt internationaal gerekend tot de grote (jazz-)pianisten. Op alle continenten behaalt de Amsterdamse klavierleeuw successen.

Eindeloos - Schouwburg Arnhem30 november 20:30u. €20 Van jongs af aan staat het leven eigenlijk in het teken van afscheid nemen.

event

Dutch Horror House - Historische Kelders1 t/m 10 novemberDe Historische Kelders in Arnhem zijn in oktober en november het toneel van het Dutch Horror House, een ‘live’ spookhuis met 14 acteurs.

Vorst & Volk - Bibliotheek Arnhem1 november 20:00 - 22:00u. €15 Literaire lezing van Maarten van Rossem over Vorst & Volk. Gegarandeerd een aangename, boeiende avond!

’Dubbel Blaasmuziekconcert met Isseltaler Musikanten en Drie Donken Blaaskapel’ - Het Rhedens2 november 20:00 - 23:00u. €10 Op zaterdag 2 november 2013 gaan de Isseltaler Musikanten voor een muzikaal spektakel zorgen in het Rhedens aan de Kleiberglaan 1 te Rozendaal. De Isseltaler Musikanten hebben hiervoor speciaal de Drie Donken Blaaskapel uit het Brabantse Den Dungen uitgenodigd.

Snuffelmarkt - GelreDome2 november 2013 t/m 3 november 2013za, zo: 09:00 - 16:30u. €4,5 Liefhebbers van tweedehands spulletjes, antiek en curiosa opgelet!

Souvenir Rijnboog Filmmatnee - Show-room Arnhem

Dans

Agnes und Ekel - Schouwburg Arnhem1 november 20:30u. €18,5 “T.r.a.s.h. is heftig en intens. Met het achteloze ‘ik vond het mooi’ komt na afloop niemand weg. T.r.a.s.h. grijpt bij de strot en snijdt dwars door de ziel

Double points: Verdi - Schouwburg Arnhem2 november 20:30u. €17,5 Na het prijswinnende ‘Rocco’ (Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie 2012), gaan topchoreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten aan de slag met het potentieel en de natuur van het vrouwelijke lichaam.

An evening with... Jirí Kylián - Schouwburg Arnhem7 november 20:15u. €26 Dit programma van Nederlands Dans Theater I staat in het teken van de moderne dans-grootmeester Jirí Kylián, wiens creaties en stijl altijd van grote relevantie zullen blijven voor het gezelschap

Dansclick 15 - Three rooms / Le jeune homme et la mort - Schouwburg Arnhem13 november 20:30u. €17,5 Voor het lichtvoetige ‘Three rooms’ ontwik-kelde David Middendorp een nieuwe choreo-grafietechniek, waarbij hij live aanwijzingen geeft op zijn iPad.

Oorlog&vrede Introdans - Schouwburg Arnhem16 november 20:15 uur17 november 14:30 uur €19,5 In ‘Oorlog&vrede’ presenteert Introdans een oud en een nieuw meesterwerk, die op imposante wijze met strijd en onderdrukking verband houden.

Ghost track - Schouwburg Arnhem21 november 20:15u. €18,5 “Een fascinerende reis door twee dan-swerelden”, noemde de Volkskrant ‘Ghost track’.Op veler verzoek keert deze internationale coproductie van LeineRoebana komend seizoen terug in de Nederlandse theaters.

Henri Michaux: mouvements & Gymnopédies (Nederlandse première) - Schouwburg Arnhem27 november 20:15u. €21 “Een onthutsende bewegingslitanie op stormkracht 10, voortgejaagd door knallende electromuziek.”

theater

De ideale man - NTGent - Schouwburg Arnhem1 & 2 november 20:15u. €22 Het Nationale Toneel brengt in coproductie met NTGent ‘De ideale man’ Van Oscar Wilde. In 2011 bewerkte Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek deze boosaardige komedie uit 1895 over publieke moraal en maakte er een niet mis te verstaan statement over onze tijd van.

Catharina de Grote - Empirique Rusland & Oost-Europa Academie2 november 20:15u. €17,5 Marie-Thérèse ter Haar kruipt in de huid van

t/m 17 november Deze show heet Arnhem - Toneelgroep Oostpool - de Leuke LindeToneelgroep Oostpool bestaat dit jaar zestig jaar en viert dit door een ode te brengen met een muziektheatervoorstelling in concertvorm. In Deze show heet Arnhem staat het leven van Arnhemmers centraal.

Page 20: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

Cabaret Dans Event Muziek Pop & Rock Theater

uit in arnhem november 201320

A r n h e m

3 november MoMarket in Modekwartier - Modekwartier ArnhemOp zondag 3 november van 12.00 uur tot 17.00 uur strijkt MoMarket opnieuw neer in het Modekwartier van Arnhem. MoMarket is de maandelijkse* mode-, design- en kunstmarkt in het hippe en trendy Modekwartier van Arnhem.

2 november 16:00u. Omdat in de huidige Rijnboogplannen sterk wordt teruggegrepen op de vooroorlogse situatie heeft architectuurcentrum CASA in samenwerking met Kwartiermakers Arnhem en het Gelders Archief het project Souvenir Rijnboog gelanceerd.

Sterrenwacht Presikheaven - Biblio-theek Presikhaaf2 november 14:30 - 15:30u.Zaterdag 2 november van 14.30 tot 15.30 uur toont Sterrenwacht Presikheaven in de Bibliotheek Presikhaaf welke sterrenbeelden en planeten er deze maand aan de avond-hemel te zien zullen zijn.

Koopzondag Arnhem - Binnenstad Arnhem3 & 24 november 12.00u. In de binnenstad van Arnhem is het iedere eerste zondag van de maand koopzondag, evenals rond bepaalde feestdagen en evenementen.

Sonsbeekmarkt in Arnhem - Park Sonsbeek3 november 11.00u. Elke eerste zondag van de maand zal bij de Witte Villa in Park Sonsbeek de Sonsbeek-markt plaatsvinden, een mix tussen een sfeermarkt en een buitenfestival.

High Tea: Diana Bij JT Bioscopen - JT Bioscoop3 november 15:00u. €12,5 Ter ere van prinses Diana (‘Princesss of Wales’) vindt op zondag 3 november bij JT Bioscopen een vorstelijke High Tea plaats. In augustus 1997 verongelukte prinses Diana samen met haar toenmalige partner Dodi Al-Fayed in een Parijse tunnel.

MoMarket in Modekwartier - Mode-kwartier Arnhem3 november 12:00 - 17:00u. zie kader

Teken een mandela in herfstkleuren - Bibliotheek Arnhem4 november 10:30 - 12:00u. €3,5 Creatieve workshop herfstmandela tekenen

Ontdek je talenten en vergroot zo je werkplezier - Bibliotheek Kronenburg7 november 20:00 - 21:30u. €7 Tijdens deze workshop door Tessa Dekkers (lifecoachtessadekkers.nl) ga je op zoek naar je talenten aan de hand van praktische opdrachten. Optimaal gebruik maken van je talent levert meer plezier op in je werk!

MuseumJeugdUniversiteit: Colleges voor kinderen - Museum voor Moderne Kunst10 november 11:30 - 12:30u. €25Voor kinderen die helemaal fan zijn van geschiedenis, het leuk vinden om proefjes te doen of misschien wel een kunstenaar in de dop zijn is er de MuseumJeugdUniversiteit. Tijdens de vijf colleges (lessen) van de MuseumJeugdUniversiteit vertellen echte wetenschappers alles wat de kinderen altijd al wilden weten.

2e Handskledingmarkt - Rijnhal10 november 10:00 - 16:00 uur12 januari 2014, 10:00 - 16:00u. €4 Nieuwe ideeën borrelen op nu de ARNHEMSE RIJNHAL een doorstart heeft gemaakt en de weekenden in het najaar al vol lopen met leuke evenementen voor de vele Gelderse bezoekers en van ver daarbuiten.

Rondleiding door de Burgemeesterswijk - Bezoekerscentrum Sonsbeek10 november 14:00u. € Rondleiding door de Burgemeesterswijk

Gedachtewisseling - de kunst van het ouder worden - Bibliotheek Arnhem12 november 14:00 - 16:30u. €7 De huidige tijd kent een heel andere beleving van ouder worden dan vroeger. In een socratische dialoog praten we niet abstract maar met concrete kwesties over de kunst van het ouder worden. Opfriscursus stijldansen - Versteegh Dance Masters’17 november 21:30u. €35 Heeft u jaren geleden stijldanslessen gehad, maar bent u inmiddels wel toe aan een opfrismomentje? Versteegh Dance Masters biedt nu tijdelijk een opfriscursus aan zodat u tijdens een bruiloft, personeelsfeest of kerstdiner dansant weer zelfverzekerd op de dansvloer staat!

Themazondag ‘Bandoeng/Bandung’ - Kumpulan17 november 10:00 - 15:00u. €26,5 De stad Bandoeng staat centraal op de themazondag ‘Bandoeng/Bandung’ op 17 november 2013 op het landgoed Bronbeek. Sprekers zijn Robert Voskuil, Emile Leushuis, Liesbeth Dolk en Jan Willem Udo.

Warme Winter Brocante - Warme Winter Brocante17 november 12:00 - 17:00 u. Een overdekte brocante markt waar particuli-eren hun waar ter verkoop aanbieden.Een markt met mooie spullen tegen redelijke prijzen. ‘Workshop van Julie Fryer’ - Versteegh Dance Masters’17 november 14:00 - 16:00u. €25 Op 17 november a.s. staat er een hele bijzondere workshop op het programma van Versteegh Dance Masters . Niemand minder dan Julie Fryer zal een eenmalige les ‘Part-nering, sensing and communicating in dance’ verzorgen op de Arnhemse dansschool.

Over Godfried Bomans en Erik of het klein insectenboek - Bibliotheek Arnhem20 november 20:00 - 21:30u. €7 Niels Klinkenberg, lid van het Godfried Bomans Genootschap, houdt een lezing over Erik of het klein insectenboek, het geschenkboek van Nederland Leest 2013. Natuurlijk behandelt hij ook de auteur, Godfried Bomans, zijn leven en werk. Krissendag - Bronbeek23 november 10:00 - 17:00u. Wie graag meer wil weten over zijn kris kan daarmee terecht bij een expertpanel op de Krissendag in museum Bronbeek.

Sinterklaascircus in Park Sonsbeek Arnhem - Park Sonsbeek 23 & 24 novemberCircus Pompom presenteert ook dit jaar weer een spectaculaire Sinterklaas show. De voorstellingen van het Sinterklaascircus in het Sonsbeekpark worden meerdere keren per middag gegeven. De circustenten worden opgebouwd tussen het Jansveld naast het Watermuseum en het bezoekerscentrum aan de Zypendaalseweg.

Vlooienmarkt - Rijnhal23 & 24 november 10:00 - 16:30u. €4 De vijftiger jaren lijken teruggekeerd als men de Arnhemse Rijnhal bezoekt. Spulletjes uit grootmoedertijd, oude meubeltjes, lampen, schilderijen, huishoudelijke spulletjes, prenten, speelgoed, (kinder)kleding, verzamelingen, fifties artikelen en nog véééél meer.

5 specials rond 90 jaar Nivon - Nivon gebouw24 november €4 In 2014 bestaat het Nivon 90 jaar. Dat wordt groots gevierd. In de aanloop naar dat feest heeft Nivon Afdeling Arnhem een speciaal programma opgezet. Dat programma begint op 20 oktober 2013 en sluit af met een week-endprogramma op 22 en 23 maart 2014.

Gratis rondleiding iedere laatste zondag van de maand! - Museum voor Moderne Kunst Arnhem24 november Iedere laatste zondag van de maand, wordt er in het MMKA om 14.00 uur een rondleiding gegeven door de meest actuele tentoonstell-

ing. Op zondag 26 mei is dat de tentoonstell-ing De Kamers van Piet Paris.U kunt tijdens uw bezoek aan het museum bij de gids aansluiten. (Maximaal aantal deelnemers 20 personen) Koloniaal herinneren en vergeten in Nederland’ - Museum Bronbeek24 november 14:00 - 16:00u. €12 Dr. Paul Bijl gaat in zijn lezing ‘Koloniaal herinneren en vergeten in Nederland’ op 24 november 2013 in Museum Bronbeek in op de vraag hoe het mogelijk is dat het Nederlandse koloniale verleden keer op keer lijkt te worden herontdekt. De lezing begint om 14.00 uur en wordt georganiseerd i.s.m. de Volksuniversiteit Arnhem.

Kunstbeurs ArtArnhem - Eusebiuskerk28 nov18:00 - 21:00 u. / 29 & 30 nov& 1 dec 11:00 - 18:0u. €5 Het profiel van Arnhem als creatieve hoofd-stad van Gelderland wordt versterkt door de nieuwe nationale kunstbeurs ArtArnhem voor hedendaagse autonome kunst: een levendige publieksbeurs die een rijke diversiteit aan kunst vertegenwoordigt.

Internationale Modelspoorbeurs - Rijnhal 30 november 10:00 - 16:00 uur €5 De MSBVZ “Modelspoorbeurs Veluwezoom” zal twee maal per jaar een Internationale Modelspoorbeurs van alle modelspoorscha-len organiseren, te weten op zaterdag 27 april 2013 en zaterdag 30 november 2013.De modelspoorbeurzen in de Rijnhal trokken reeds vele duizenden bezoekers!

Ouderwetse winters herleven - Neder-lands Openluchtmuseum30 november 2013 t/m 12 januari 2014Beleef de winters uit onze geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Schaatsen en sleetje rijden, stamp-pot en stokvis. Vroeg onder de wol met een kruik aan je voeten. Laat u verwarmen door winterverhalen en deel uw ervaringen.

muziek

Mozart - Kölner Akademie - Musis Sacrum1 november 20:15u. €33 De vermaarde Kölner Akademie o.l.v. Michael Willens zal voor de eerste maal in Musis Sacrum optreden. Solist hierbij is Ronald Brautigam, ditmaal uiteraard op een authen-tieke fortepiano om twee ‘Pianoconcerten’ van Mozart te vertolken.

’Dubbel Blaasmuziekconcert’ - Het Rhedens2 november 20:00u. €10 Op zaterdag 2 november 2013 gaan de Isseltaler Musikanten voor een muzikaal spektakel zorgen in het Rhedens aan de Kleiberglaan 1 te Rozendaal.

Muziek in een ander jazz-je - Musis Sacrum2 november 20:00 uur3 november 14:30u. €10 Heeft u zin in een bijzonder en swingend avondje muziek? Dan is dit samenwerking-sproject van Popkoor BSUR Arnhem en Big Band Ravenstein iets voor u.

Page 21: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

www.uitinarnhem.nl uit agenda

uit in arnhem november 2013 21

14 november Billie Holiday - Schouwburg ArnhemBillie Holiday wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Amerikaanse jazzzangeressen uit de jaren vijftig.

8 november Claw Boys Claw - Luxor LiveFrontman Peter te Bos en gitarist John Cameron hebben er, aangevuld met een verse ritmesectie, weer helemaal zin in.In 2008 was Claw Boys Claw al helemaal terug met hun album Pajama Day en sindsdien is het weer ouderwets rocken geblazen. De nieuwste collectie songs heet Hammer en bevat een lading energieke garagesongs die het 30-jarig bestaan van de band met een dikke pluim afrond.

Najaarsconcert Arnhems Fanfare Orkest - Kastanjelaan 132 november 20:00u. € Het bekende Arnhems Fanfare Orkest is een modern orkest met ca. 25 muzikanten, onder leiding van de enthousiaste dirigent Bram Versteegen. Het AFO geeft kleine concerten het hele jaar door, zoals op Koninginnedag bij de Witte Villa in Arnhem.

New European Ensemble - Musis Sacrum2 november 20:15u. €33 Het New European Ensemble bestaat uit een jonge en enthousiaste musici uit heel Europa o.l.v. de energieke en eveneens jeugdige dirigent, Christian Karlsen.

Peter en de wolf - Musis Sacrum3 november 15:00 uur € Kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen! Het beroemde muzikale sprookje over Peter die zonder toestemming van zijn grootvader de tuin uit loopt is, voor ieder kind van 6 jaar of ouder een ware belevenis.

Remembering Chet Baker - Musis Sacrum8 november 20:15u. €20 In 2013 is het alweer 25 jaar geleden dat zanger en trompettist Chet Baker stierf door een val uit het raam van zijn Amsterdamse hotelkamer.

Ode aan Napoleon - Musis Sacrum9 november 20:15 uur € Dat Beethovens beroemde Vijfde piano-concert ook vaak het Keizersconcert wordt genoemd, heeft alles te maken met de imposante opzet ervan.

Centaur Cheiron Salon - Concertzaal10 november 19:30u. €8 Tango dans salon met live muziek van Trio

San Telmo (contrabas, bandoneon& piano)

Billie Holiday - Schouwburg Arnhem14 november 20:15u. €28,5 zie kader

Caminho - Musis Sacrum15 november 20:15u. €25 In het nieuwe theaterconcert ‘Caminho’ vertelt componist, tekstschrijver en muzikant Fernando Lameirinhas het verhaal van zijn leven, dat begint in Portugal.

Tango dans salon - Centaur Cheiron Salon - Concertzaal16 november 21:30u. €8 Tango dans salon met live muziek van Orquesta Typica Toca Tango (met zang & 8 instrumenten)

Vocal group Spotz! presenteert “Van licht en donker” - Waalse Kerk16 november 20:00 - 22:00u. €7,5 Vocal group Spotz! treedt voor het eerst naar buiten met de voorstelling “Van licht en donker”, een aanstekelijk optreden met bekende en onbekende liedjes in diverse talen, over passie en erotiek, over dood en leven; over het plezier van twaalf goede stemmen op een podium.

Dmitri Alexeev (piano) & Thomans Oliemans (bariton) - Musis Sacrum20 november 20:15u. €33 Het is de eerste keer dat een Artist in Residence van Musis Sacrum kiest voor een liederenrecital. Met Thomas Oliemans heeft Dmitri Alexeev een meer dan goede keuze gemaakt

Music from the New World - Musis Sacrum24 november 15:00u. €12,5

Antonín Dvorák schreef zijn negende symfonie in 1893, tijdens een verblijf in Amerika. Het werk kreeg na de première in Carnegie Hall een daverend slotapplaus en lovende kritieken.

Blood on the floor - Musis Sacrum27 november 20:15u. €23 ‘Blood on the floor’ van Marc-Anthony Turnage (1960) is zonder twijfel één van de meest spectaculaire orkestwerken van deze tijd.

Chengetai (Zimbabwe) - Musis Sacrum30 november 20:15u. €17,5 De Zimbabwaanse zangeres Chengetai (1982) is geboren en getogen in Bulawayo, de voormalige hoofdstad van de Zimbabwaanse jazz, die artiesten voortbracht als Dorothy Masuka en de Cool Crooners.

PoP/ roCk/Jazz/ hiPhoP/ werelDmuziekAfrikaans Muziekfeest - Luxor Live1 november 19:00u. €29 Afrikaans muziekfees; zo noem je een muziekfeest in het Afrikaans.Initiatiefnemer Marcel van der Horst werd gegrepen door de muziek tijdens een vakantie in Zuid-Afrika. Hij ontdekte dat hij niet de enige was; met name in Nederland en België waar de roots van de Afrikaners liggen. In januari van dit jaar organiseerde hij een zeer geslaagde eerste editie van een feest met alleen maar optredens van muzikanten uit Zuid Afrika. Giovanca - Luxor Live2 november 19:00u. €17 Na haar debuutalbum ‘Subway Silence’ (2008) en opvolger ‘While I’m Awake’ (2010) brengt Giovanca op 20 september haar

derde album ‘Satellite Love’ uit. Een warme, soulvolle plaat waarin Giovanca’s muzikale roots en liefde voor haar favoriete muzikale tijdperk: the 70’s doorklinken. Giovanca be-schrijft het als een reis door tijd, gedachten en ritmes, Alice in Wonderland, of beter nog Dorothy in The Wiz. Van de ene wereld naar de andere, van de ene vibe in de ander.

White Cowbell Oklahoma - Luxor Live2 november 21:00u. €10 White Cowbell Oklahoma is een groepje cowboys uit het Canadese Toronto, die verrekt goede muziek maken! Ze staan bekend om de te gekke show die ze iedere keer weer neerzetten. Niks is gek genoeg op het podium: watermeloenen, wc papier, en kettingzagen worden gebruikt om het publiek te entertainen.

Melanie - Luxor Live3 november 2013. €29 Melanie Safka, bij iedereen beter bekend onder alleen haar voornaam ‘Melanie’ maakte haar entree als singer-songwriter op het be-faamde Woodstock festival in de zomer van 1969. Hét popfestival dat een hele generatie heeft beïnvloed en de muziek voor eens en altijd veranderde. Zij scoorde wereldhits met nummers als Lay Down (Candles in the Rain), Brand New Key, Ruby Tuesday en natuurlijk Beautiful People.Voor het eerst sinds jaren

toert zij weer door Nederland, begeleid door haar zoon Beau, een virtuoos gitarist.

Wooden Saints (Try Out Clubtour) - Luxor Live3 november 20:30u. € In 2012 oogstte Wooden Saints lovende kri-tieken met een mooi debuutalbum en toerden zij langs Paradiso, Parkpop, De Wereld Draait Door, Oerol en maar liefst drie Bevrijdings-festivals op één dag. Het collectief groeide hierdoor langzaam uit tot hechte band.

Great Minds ft. Sticks, Winne, Jiggy Djé en Dr. Moon - Luxor Live7 november 20:30u. €16 Drie rappers die zich allang bewezen hebben en een producer die is opgeleid onder de vleugels van Wu Tang-grootmeester RZA. Wie vijf jaar geleden had verklaard dat Dr. Moon, Jiggy Djé, Sticks en Winne samen een groep zouden vormen, was ongetwijfeld uitgelachen.

Claw Boys Claw - Luxor Live8 november 20:30u. €18,5 zie kader

Focus w/ The Black Dog - Luxor Live9 november 23:00u. €13 Focus is een nieuw diep en ondergronds concept. Luxor Live richt zich hiermee op

Page 22: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

Cabaret Dans Event Muziek Pop & Rock Theater

uit in arnhem november 201322

A r n h e m

kwaliteit en experiment. Het pand wordt compleet overgenomen om jouw de beste ondergrondse sfeer te laten proeven. De fo-cus ligt op vernieuwende en dansbare muziek en de makers daarvan. Verwacht dit seizoen verschillende internationale headliners. Laura Jansen - Luxor Live10 november 20:30u. €18,5 In 2009 bracht de in Los Angeles woonachtige Laura Jansen, haar debuutalbum ‘Bells’ uit. Het album werd een bestseller in Europa en leverde Jansen diverse prijzen en dikke hitsingles op zoals Wicked World en haar versie van Use Somebody.

Incognito + Seven Eleven - Luxor Live14 november 19:30u. €26 De avond begint met een optreden van Seven Eleven, het boegbeeld van de Nederlandse funkwereld. De band staat altijd garant voor spraakmakende optredens en speelde op vele internationale podia en festivals, waaronder driemaal op het North Sea Jazz Festival. Eind 2012 verscheen het jubileumalbum ’25 years and still funkin’’. De commentaren in recensies variëren van ‘De funk spat van het album af’ tot ‘wellicht het beste Nederlandse funkalbum aller tijden’.

Vive La Fête - Luxor Live15 november 20:00u. €17 Het was liefde eerste gezicht toen Danny Mommens, op dat moment dEUS bassist, en zijn blonde godin Els Pynoo elkaar voor het eerst ontmoetten in 1997. Als Vive La Fête mixten zij jaren-tachtig-electro met pop, new wave en rock. Geïnspireerd door alle Franse jaren-zestig zangeressen van Serge Gains-

bourg ontstond een unieke cocktail. Daarbij kwam nog het aangeboren gevoel voor sexy showmanship van het duo. Make-up? Check! Kostuums? Check! Energie? Check!

Emporium Vernesque - Luxor Live16 november 12:00 - 00:00u. €12,5 Op 16 november 2013 zal in Arnhem de tweede editie van Emporium Vernesque wor-den gehouden. Het festival voor liefhebbers van Steampunk, een creatief Sciencefiction genre dat zich laat inspireren door schrijvers als Jules Verne en H.G. Wells. Van binnen- en buitenland zullen honderden gekostumeerde Steampunkers afreizen voor deze unieke bijeenkomst, maar bezoekers die nog niet bekend zijn met het genre zijn natuurlijk van harte welkom.

The Selecter - Luxor Live16 november 19:00u. €19 Wie The Selecter zegt, zegt de jaren ‘80 Ska-revival. The Selecter scoorde grote hits met On My Radio, Missing Words en Three Minute Hero. 16 November breekt ‘t gezelschap vakkundig de Luxor af.Kaartverkoop is gestart! Rina Mushonga - Luxor Live22 november 20:30u. €6 Rina Mushonga brengt een totaal nieuw geluid, maar je voelt meteen wat ze bedoeld. De Zimbabwaanse-Nederlandse weet je te boeien met intrigerende, warme klanken en intelligente teksten. Een sound die van intiem en ingetogen tot groots en opzwepend gaat. Haar roots verklaren de themas van haar liedjes die gaan over alle vormen van menselijke interactie en emoties.

en geluiden die ze live in haar shows sampled. Dit doet ze met zowel klassieke en moderne instrumenten als met speelgoed. Voor de plaat “Mama” die ze in 2013 heeft uitgebracht huurde ze een kleine hutje op een paardenranch. Deze sfeer van warmte en kalmte is duidelijk terug te horen op de plaat wat het erg plezierig maakt om naar te luisteren.

Ruben Hein - Luxor Live29 november 20:30u. €16 Loose Fit, het debuut op Blue Note, ligt ruim twee jaar achter ons. De pianist die na aandringen van Benjamin Herman ook bleek te kunnen zingen, heeft veel geleerd en met uiteenlopende artiesten samen gespeeld. Van Hans Teeuwen tot Oleta Adams tot het Metro-pole Orkest. Ruben Hein stond op festivals als Noorderslag en North Sea Jazz.

Kayak - Luxor Live30 november 20:00u. €18 zie kader

DanCe

Boogie Nights - Luxor Live2 november 22:00u. €10 Toe aan een avondje ontspanning? Dan moet je naar Boogie Nights!

Work Them - Luxor Live2 november 23:00u. € A UK Bass, Techno & House night at Luxor

RANSOM: Dieselboy - Luxor Live16 november 23:55u. €10 RANSOM is terug in Luxor Live met een dijk van een headliner: DIESELBOY (USA)

Funkdoobiest - Luxor Live23 november 20:00u. €15 Funkdoobiest is een van de kopstukken van de midden jaren 90 hiphop. Muzikale familie van de mannen van Cypress Hill, die de Latino-rap op de kaart hadden gezet. Samen met de Delinquent Habits was Funkdoobiest zeker één van de betere groepen die het genre heeft voortgebracht.

Qlimax - Gelredome23 november 2013. € Immortal essence. Uitverkocht!

Sundaypeople: Mark Knight - Luxor Live24 november 19:00 - 01:00u. €22 IBIZA KOMT NAAR ARNHEM! De eindfeesten op het eiland zijn achter de rug, maar dat betekent niet dat jij de Ibiza vibe de komende periode hoeft te missen. Ja, je leest het goed! Op zondag 24 november zal niemand minder dan MARK KNIGHT 3 uur lang knallen tijdens een nieuwe editie van SundayPeople! 3 uur lang op vakantie in eigen land dus. Dat is toch fantastisch!?

30 november Kayak - Luxor LiveKayak bestaat 40 jaar! De jubileumtour ‘Journey Through Time’, die vorig jaar reeds van start ging, wordt in 2013 voortgezet met een grotendeels nieuwe show. Opnieuw zal er materiaal van alle ooit verschenen elpees/cd’s worden gespeeld. Vanzelfsprekend passeren de grote hits (‘Ruthless Queen’, ‘Starlight Dancer’, ‘Chance For A Lifetime’) en andere publiekslievelingen (‘Merlin’, ‘Before The Angels Fell’) de revue. Daarnaast zullen minder bekende, zelden of nooit eerder gespeelde nummers aan bod komen.

22 november Walter Trout - Luxor LiveBlues-veteraan Walter Trout komt met zijn band naar LuxorLive! Al vijf decennia lang staat deze gitarist aan de wereldtop van de blues. Zowel als solo-artiest als gitaarheld bij de legendarische John Mayall’s Bluesbreakers en Canned Heat. Als side-man speelde hij met John Lee Hooker, Big Mama Thornton, Lowell Fulson en Joe Tex.

Walter Trout - Luxor Live22 november 20:00u. €25 zie kader

Almost home - Musis Sacrum23 november 20:15u. €24,5 De doorbraak van Moke zes jaar geleden kan bijna niemand ontgaan zijn

Jeroen Kant - Luxor Live28 november 20:30u. €9 Op het moment is hij wekelijks te zien als een van de finalisten in De Beste Singer Songwriter van Nederland. Maar Jeroen Kant (1982) komt niet zo maar uit het niets. Hij heeft al drie studio-albums op zijn naam staan en won in 2012 al de publieksprijs bij De Grote Prijs van Nederland.

The Opposites - Luxor Live28 november 20:00u. €18,5 Volgens 3fm zijn ze de Beste Hiphop artiest van 2013. Niemand kan meer om Willem de Bruin (Willy, die kleine donkere) en Twan van Steenhoven (Big2, die lange blanke) heen. The Opposites ontmoetten elkaar tijdens een gezamenlijke portie strafwerk en zijn sindsdien bezig aan een fikse zegetocht door het land. Met vele verrassende samenwerkin-gen, uitstapjes, een dubbel soloalbum en kneitergrote hits als Broodje Bakpao en Dom, lomp & famous. De laatste hit Sukkel voor de liefde (ft. Mr. Probz) komt van het recente album Slapeloze Nachten.

Emily Wells - Luxor Live29 november 21:00u. €6 Emily Wells is een One Woman band. Ze combineert electronica, jazz, pop, hip-hop

Page 23: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

www.uitinarnhem.nl uit agenda

uit in arnhem november 2013 23

exPositie

Slag om Arnhem - Airborne Museum ‘Hartenstein’Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Ooster-beek is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (op zondag van 12.00 tot 17.00 uur). Kom naar het museum en beleef de Slag om Arnhem in de Airborne Experience.

Kleur Bekennen - Nederlands Openlucht-museumzie kader

Uniek overzicht van krijgskundig materi-aal - Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45Het geeft een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich in de oorlogsjaren 40-45 in Arnhem heeft afgespeeld.

Proef de wijnpassie! - Nederlands Wijnmuseum Het museum brengt de wonderbaarlijke wereld van de wijn in beeld, van de wijnrank tot aan het genot van een goed glas wijn. De toegang is bewust laagdrempelig gehouden: het museum is open voor iedere wijnliefheb-ber, van wijnexpert tot beginner, van vakmens tot consument, alleen of in groepsverband. Een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum is een onvergetelijke ontdekkingsreis in wijnwonderland.

Historische kelders ArnhemBezichtiging van de Historische Kelders is de moeite waard. Op de woensdagen en vrijdagen zijn er Gidsen van het Gilde die u rond zullen leiden door de prachtige Historische Kelders.

Understanding the machine door Work-mates - Cafe Brasserie Dudok Arnhemt/m 6 januari 2014Workmates is een open collectief van ontwerpers met interesse voor productie, ma-teriaal, technieken en een hands-on aanpak. Tijdens de expositie laat Workmates een onderzoek zien naar de machine als object en als ontwerp gereedschap. Workmates wordt gerepresenteerd door: Atelier Rick Tegelaar, Studio Casper Tolhuis en Joris de Groot. Deze expo was eerder te zien tijdens de Dutch Design Week.

‘Bronbekers in beeld’- openluchtexposi-tie - Museum Bronbeekt/m 31 december zie kader

Dwaalkamer - Galerie Plaatsmakent/m 15 maart 2014Werken van Rinke Nijburg en Wouter Venema, Marc Bijl, Aline Eras, Mirjam Kuiten-brouwer, Rinke Nijburg, Erik Odijk, Geer van der Klugt, Wouter Venema en Hans Wijninga, Nathalie Duivenvoorden, Mirjam Kuitenbrou-wer, Kinke Kooi en Markus Putze.

Demiurg, sieraden van David Bielander - Museum voor Moderne Kunstt/m 5 januari 2014Van het gewone iets bijzonders maken, dat is de gave van David Bielander. Zijn sieraden hebben alledaagse onderwerpen, zoals vruchten en dieren. Bielander weet het vertrouwde met het onverwachte te com-bineren en doet dat op een humoristische, speelse manier met soms ongebruikelijke edelsmeedmaterialen.

Zo zat de kever al in een lepel besloten, wezen gekleurde punaises de weg naar de schubben van de Koi karper. Ambachtschap is een wezenlijk onderdeel van zijn werk en werkwijze, maar het woord traditioneel is hier niet van toepassing.De tentoonstelling toont bekende en minder bekende sieraden vanaf zijn studiejaren tot nu, in een adembenemende setting ontworpen door Studio Aandacht, in nauwe samenwerking met de kunstenaar.

Arnout Visser en de Glaspiraten - Mu-seum voor Moderne Kunstt/m 17 novemberBeroemd is zijn ingenieuze olie – en azijnstel Salad Sunrise (voor Droog), waarbij de olie en azijn niet gescheiden zijn maar –volgens hun natuurlijke eigenschappen- in dezelfde buis bovenop elkaar drijven. Of neem zijn Zoutloper, een kruising tussen een zoutvaatje en zandloper. Arnout Visser is een verras-sende vormgever die vanuit uiterst originele, vaak natuurkundige invalshoeken producten bedenkt en ontwikkelt. Vaak doet hij dat samen met anderen, in Nederland, Tsjechië of Kenia. Zelf noemt hij zich een ‘vormvinder’ met een liefde voor glas.

Gelders Balkon 20 Annie van Gemert. Schooluniformen. Uniform en toch ver-schillend! - Museum voor Moderne Kunstt/m 27 oktoberAnnie van Gemert (1958, Vught) heeft zichs sinds 1990 geprofileerd als fotograaf met een voorliefde voor werelden die op het

t/m 31 december ‘Bronbekers in beeld’- openluchtexpositie - Museum BronbeekIn het Museumweekend 6 - 7 april opent op het landgoed Bronbeek de openluchtexpositie ‘Bronbekers in beeld’. Daarin zijn zeven bewoners van het militair tehuis Bronbeek uit de periode 1863-2013 in eigentijdse kunstwerken verbeeld. ‘Bronbekers in beeld’ sluit nauw aan op de jubileumexpositie ‘150 jaar Bronbeek’, die al vanaf 19 februari te zien is.

Kleur Bekennen - Nederlands OpenluchtmuseumDe expositie toont een uitdagende ontmoeting van Nederlandse streekdracht en - niet eerder getoonde - historische Surinaamse kotomisi‘s.

punt staan te verdwijnen of te veranderen. Zo bezocht zij in België diverse scholen en internaten waar leerlingen uniformen dragen. Vanaf 2009 maakt zij indringende (groeps)portretten van deze jongens en meisjes die in haar nieuwe publicatie Schooluniformen. Onderwijs in Vlaanderen gebundeld worden. Een selectie van deze bijzondere fotoserie is nu voor het eerst te zien in het MMKA. Tevens wordt deze middag het fotoboek gepresenteerd.

De Melancholieke Metropool. Stads-beelden tussen magie en realisme, 1925-1950 - Museum voor Moderne Kunstt/m 23 februari 2014De Melancholieke Metropool, stadsgezichten uit de jaren twintig, dertig en veertig van de vorige eeuw, die verstilling, eenzaamheid en melancholie uitdrukken. De magisch realis-tische schilderkunst uit deze periode, een be-langrijke pijler in de collectie van het MMKA, wordt vermengd met fotografie en film uit diezelfde tijd. De bezoeker wordt meegevoerd in tijdloze sfeerbeelden die een indringende ervaring oproepen van metropolen.

Bestorming van 1813 Prodesse - Bezoek-erscentrum Sonsbeekt/m 1 december Dit najaar staan veel van de activiteiten van Prodesse in het teken van de bestorming van Arnhem in november 1813, waarbij 2000 Franse en Pruisische soldaten het leven lieten.

Page 24: 11. Uit in Arnhem magzine november 2013

OPENINGSTIJDEN donderdag 28 november van 18.00 - 21.00 uur,

vrijdag 29 & zaterdag 30 november, zondag 1 december van 11.00 - 18.00 uur

TOEGANGSPRIJS € 5,50 INFORMATIE en een overzicht van alle kunstenaars van

de nationale kunstbeurs vindt u op WWW.ARTARNHEM.COM

Mar

ina

Maa

sPe

ter C

olste

e

Tinek

e Th

ielem

ans

Harm

vd M

eulen

Judi

th La

nsin

k

A4AD ArtArnhem_Opmaak 1 23-10-13 10:18 Pagina 1