10 Slimme vragen bij het kiezen van een ... › wp-content › uploads › 2016 › 03 › 10... ·...

8
10 + 10 slimme vragen bij het kiezen van een leverancier voor een (klassikale) opleiding

Transcript of 10 Slimme vragen bij het kiezen van een ... › wp-content › uploads › 2016 › 03 › 10... ·...

Page 1: 10 Slimme vragen bij het kiezen van een ... › wp-content › uploads › 2016 › 03 › 10... · 6/8 10 slimme vragen bij het kiezen van een opleidingsleverancier voor een open

10 + 10

slimme vragen

bij het kiezen

van een leverancier

voor een (klassikale)

opleiding

Page 2: 10 Slimme vragen bij het kiezen van een ... › wp-content › uploads › 2016 › 03 › 10... · 6/8 10 slimme vragen bij het kiezen van een opleidingsleverancier voor een open

2/8

10 slimme vragen bij het kiezen van een opleidingsleverancier voor een klassikale

incompanytraining

Dubbel slim 1. Welke info heeft u als opleidingsleverancier nodig van onze organisatie om deze opleiding zo performant mogelijk te maken?

2. Welke rol ziet u voor de leidinggevende van de deelnemers?

3. Welk materiaal biedt u de deelnemers aan? 0p welke manier ondersteunt u diegenen die zich autonoom verder willen verdiepen in de materie?

4. Hoe zal u de werkpraktijk van de deelnemers bij de training betrekken?

5. Wat is er allemaal in de prijs inbegrepen?

6. Kan ik kennismaken met de persoon die de opleiding gaat geven?

7. Wat verwacht u van onze organisatie voor, tijdens en na de opleiding om deze zo performant mogelijk te maken?

8. Hoe gaat u tijdens de training monitoren of u de deelnemers mee hebt?

9. Hoe gaat u als trainer ervoor zorgen dat er transfer is?

10. Kan u een voorbeeld geven van een opleidingsproject dat slecht is verlopen? En wat hebt u als organisatie daaruit geleerd?

De bovenstaande vragen zijn op twee manieren slim. Stel ze aan een mogelijke opleidingsleverancier en u komt er snel achter of uw gesprekspartner het trainersvak kent.

Het is bovendien ook slim om dezelfde vragen eerst aan uzelf te stellen. Zo krijgt u op een eenvoudige manier een goed beeld van uw verwachtingen voor de incompanytraining.

Deze vragen gaan niet over de voorgestelde inhoud van de opleiding. Maak tijd om deze zorgvuldig af te stemmen met de uiteindelijke leverancier.

Uiteraard zijn er nog veel meer interessante vragen te stellen. Deze 10 zetten u alvast goed op weg. Verder krijgt u een korte toelichting bij elke vraag.

Page 3: 10 Slimme vragen bij het kiezen van een ... › wp-content › uploads › 2016 › 03 › 10... · 6/8 10 slimme vragen bij het kiezen van een opleidingsleverancier voor een open

3/8

Welke info heeft u als opleidings-leverancier nodig van onze organisatie om deze opleiding zo performant mogelijk te maken?

De organisatiedoelen helpen waarmaken.

Dit is de belangrijkste doelstelling van elke opleiding. Het is dus zonder meer noodzakelijk om vast te leggen welke organisatiedoelen de gevraagde opleiding zal ondersteunen. Een professionele opleider zorgt er daarom altijd voor dat hij of zij deze informatie krijgt van u, de opdrachtgever. Het is namelijk één van de basisvoorwaarden voor een performante opleiding.

Probeer echter verder te gaan dan zeer ruime organisatiedoelen zoals ‘klantvriendelijk’ of ‘kostenbewust’ . Welk soort nieuw/veranderd gedrag/resultaat zal bijdragen tot de organisatiedoelen?

Als de trainer deze informatie heeft, kan hij of zij ze ook doorgeven in de opleiding. Zo zien de deelnemers hoe zij kunnen bijdragen tot de organisatiedoelen. Dit heeft meestal een motiverend effect op de deelnemers.

Welke rol ziet u voor de leiding-gevende van de deelnemers?

Een actief betrokken leidinggevende vergroot de impact die een opleiding heeft bij een deelnemer. Hij of zij speelt namelijk een belangrijke rol in de professionele groei van zijn of haar medewerkers. Samen bekijken wat de medewerker heeft gehaald uit de opleiding, hoe dit toegepast kan worden, tijd geven om verder te verwerven, zijn belangrijke bijdragen van de leidinggevende.

Welk materiaal biedt u de deelnemers aan? Op welke manier ondersteunt u diegenen die zich autonoom verder willen verdiepen in de materie?

• Krijgen de deelnemers een syllabus?

• Is het een handige syllabus die deelnemers na de opleiding waarschijnlijk nog zullen gebruiken?

• Is het een afdruk van de (overvolle) slides van de presentatie?

• Wordt er achteraf een samenvatting in de vorm van een reminder verstuurd?

• Krijgen de deelnemers een literatuurlijst, een lijst met interessante websites? Is er een pinterestbord, een youtube-kanaal, een kennisbank, een forum, een community waar deelnemers na de opleiding nog meer informatie kunnen vinden?

Een goede opleiding maakt een weloverwogen selectie uit alle beschikbare kennis over een bepaald onderwerp. Vervolgens combineert ze de geselecteerde kennis voor de deelnemers op een manier die meerwaarde biedt en tot de verwachte resultaten leidt.

Het deelnemersmateriaal is daarom een makkelijke en goede graadmeter voor de vakbekwaamheid van de opleidingsleverancier. Dring aan op extra informatie (naast bijvoorbeeld een syllabus) zodat die deelnemers die dat wensen, zich autonoom kunnen verdiepen in kwaliteitsvolle en relevante informatie.

Page 4: 10 Slimme vragen bij het kiezen van een ... › wp-content › uploads › 2016 › 03 › 10... · 6/8 10 slimme vragen bij het kiezen van een opleidingsleverancier voor een open

4/8

Hoe zal u de werkpraktijk van de deelnemers bij de training betrekken?

Hoe dichter de opleiding de werkpraktijk benadert, hoe groter de kans dat deelnemers ook echt aan de slag gaan met wat ze geleerd hebben. Denk maar aan piloten die opgeleid worden in een vliegsimulator.

Teksten van de deelnemers, dezelfde formulieren zoals die gebruikt worden in de organisatie, cases uit de praktijk, de bedrijfseigen software… zijn allemaal manieren om de werkpraktijk te verwerken in een opleiding.

Wat is er allemaal in de prijs inbegrepen?

Een offerte vermeldt uiteraard of de btw en kilometervergoeding inbegrepen zijn. Maar hoe zit het met de volgende elementen:

• Een intake met u als opdrachtgever, met een aantal deelnemers, met een/de leidinggevende om de juiste analyse van de opleidingsvraag te maken?

• Verwerken van bedrijfseigen materiaal in de opleiding?

• Aanreiken van teksten voor uitnodigingen, achtergrondinformatie, samenvatting van de opleiding…

• Mogelijkheid tot vragen na de opleiding?

• De syllabus?

• …..

Goede afspraken vooraf over al deze elementen vermijden onaangename verrassingen voor beide partijen.

Kan ik kennismaken met de persoon die de opleiding zelf gaat geven?

Door kennis te maken met de trainer zelf, kan u inschatten of hij of zij een goede match is met uw organisatie(cultuur) of met uw deelnemers. Ook voor de trainer is dit vaak een nuttige kennismaking.

Gaat het om een groot aantal opleidingen? Informeer dan hoe er gezorgd wordt voor continuïteit op lange termijn en bij ziekte van de trainer.

Gaat het om een team van trainers? Informeer dan hoe ervoor gezorgd wordt dat de verschillende trainers een gelijkwaardige opleiding geven. Is er bijvoorbeeld een opleidingsscript? Werkt de opleidingsleverancier met eigen trainers of met freelancers? Hoe worden deze opgeleid?

Wat verwacht u van onze organisatie voor, tijdens en na de opleiding om deze zo performant mogelijk te maken?

Dit lijkt misschien een vreemde vraag, maar een goede opleidingsprofessional heeft vaak heel wat ervaring met gelijkaardige opleidingstrajecten. Informeer naar best practices die ook voor uw organisatie zouden kunnen werken.

Bespreek hoe u als organisatie na de opleiding de transfer kan bevorderen. Transfer is de vakterm voor het daadwerkelijk toepassen in de werkpraktijk van wat je als deelnemer hebt geleerd tijdens de opleiding. Transfer komt echter zelden spontaan uit de lucht vallen. Het best wordt dit al bij het ontwerpen van de opleiding besproken en gepland.

Een kritische factor voor een succesvolle transfer is tijd. Nieuwe kennis, vaardigheden, gedrag in de diepte verwerven en

Page 5: 10 Slimme vragen bij het kiezen van een ... › wp-content › uploads › 2016 › 03 › 10... · 6/8 10 slimme vragen bij het kiezen van een opleidingsleverancier voor een open

5/8

toepassen vergt (oefen)tijd. Bekijk als organisatie, bijvoorbeeld met de leidinggevende van de deelnemers, hoe u dit aanpakt.

Hoe gaat u tijdens de training monitoren of u de deelnemers mee hebt?

Een goede training werkt inspirerend, geeft zin om aan de slag te gaan met wat je geleerd hebt. Een goede trainer zorgt er dus voor dat hij of zij de deelnemers ‘mee heeft’.

Verwacht u veel weerstand bij de training? Maakt de training deel uit van een (moeilijk) veranderingsproces? Informeer dan zeker over hoe de trainer hiermee omgaat.

De kans verkleint dat deelnemers aan de slag gaan met de materie als ze zich al tijdens de training niet aangesproken voelen. En dat is zonde van uw investering.

Hoe gaat u als trainer ervoor zorgen dat er transfer is?

Transfer is cruciaal voor opleidingen die daadwerkelijk resultaat opleveren. Bespreek daarom niet alleen hoe de opleidingsleverancier dit kan en wil aanpakken, maar ook wat uw verwachtingen zijn op dit vlak.

Hierbij enkele voorbeelden:

Formuleren de deelnemers persoonlijke actiepunten? Toetsen ze die af met hun leidinggevende? Bezorgen ze feedback aan de trainer over wat ze hebben aangepakt? Worden ze getest? Is er een meting van de resultaten?...

Kan u een voorbeeld geven van een opleidings-project dat slecht is verlopen? En wat hebt u als organisatie daaruit geleerd?

Het antwoord op deze vraag geeft veel nuttige informatie over uw mogelijke toekomstige opleidingsleverancier. Kunnen ze leren uit hun fouten? Kunnen ze naar hun eigen aandeel in een probleem kijken? Weten ze van aanpakken bij problemen? Hoe communiceren ze als het moeilijk gaat? Zijn ze innovatief ingesteld?

Deze vraag zal uw gesprekspartner waarschijnlijk verbazen. Geef hen daarom de tijd om even na te denken en vertel waarom u deze vraag stelt.

Page 6: 10 Slimme vragen bij het kiezen van een ... › wp-content › uploads › 2016 › 03 › 10... · 6/8 10 slimme vragen bij het kiezen van een opleidingsleverancier voor een open

6/8

10 slimme vragen bij het kiezen van een opleidingsleverancier voor een open opleiding

Goed begonnen is half gewonnen

1. Dit is wat ik nodig heb en dit zijn mijn concrete vragen. Zal ik dit leren in uw opleiding?

2. Welke ervaring heeft de trainer met mijn sector en met een gelijkaardige doelgroep?

3. Waar kan ik na de opleiding terecht met mijn vragen?

4. Wat is allemaal in de prijs inbegrepen?

5. Krijg ik de contactgegevens van de andere deelnemers?

6. Krijg ik een bewijs dat ik deze opleiding heb gevolgd?

7. Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op deze opleiding?

8. Hoe ondersteunt de opleiding mij zodat ik mijn leerproces na de opleiding autonoom verder kan zetten?

9. Wat is de aanpak van deze opleiding en hoe ligt de verhouding kennis en praktijkoefeningen?

10. Heb ik voldoende informatie over de trainer?

Bij een open opleiding kan een medewerker uit eender welke organisatie zich individueel inschrijven bij een opleidingsbedrijf. Zo komt hij of zij terecht in een groep deelnemers uit verschillende organisaties. Dit kan een belangrijke meerwaarde zijn voor de opleiding.

Open opleidingen zijn verhoudingsgewijs duur. Daarom is het belangrijk om een open opleiding zorgvuldig te kiezen en deze goed voor te bereiden. Dit is precies het opzet van deze vragen.

Geef daarom dit lijstje met vragen aan elke collega die de wens uit om een open opleiding te volgen. Ze helpen om een kwaliteitsvolle opleiding te kiezen en zijn een prima voorbereiding.

Dit is wat ik nodig heb en dit zijn mijn concrete vragen. Zal ik dit leren in uw opleiding?

Alhoewel open opleidingsleveranciers vaak uitgebreid de inhoud van hun trainingsprogramma’s opsommen, is het verstandig om duidelijk te bepalen wat u zelf wil leren. Zo krijgt u ook een goed zicht op uw verwachtingen en kan de opleidingsleverancier zo optimaal mogelijk hieraan tegemoetkomen.

Welke ervaring heeft de trainer met mijn sector en met een gelijkaardige doelgroep?

Ervaringen uitwisselen met mensen uit andere sectoren kan erg interessant zijn. Soms kan u echter in een opleiding terechtkomen met deelnemers waarmee u qua werkcontext weinig affiniteit hebt. Als de trainer wel ervaring heeft met uw sector, kan deze wel de linken leggen met uw sector.

Hetzelfde geldt voor de doelgroepen. Hebt u al meer dan 10 jaar

Page 7: 10 Slimme vragen bij het kiezen van een ... › wp-content › uploads › 2016 › 03 › 10... · 6/8 10 slimme vragen bij het kiezen van een opleidingsleverancier voor een open

7/8

ervaring met leidinggeven? Dan is een trainer die alleen nog maar beginnende leidinggevenden heeft getraind, misschien niet ideaal voor u.

Waar kan ik na de opleiding terecht met mijn vragen?

Vaak hebt u na een opleiding, bij het verder verwerven van de materie, nog extra vragen. Waar kan u deze stellen? Is de trainer of een andere expert nog beschikbaar voor uw vragen?

Wat is allemaal in de prijs inbegrepen?

Informeer wat er allemaal inbegrepen is in de prijs: de syllabus, een parkeerplaats, btw, een maaltijd, een rapport, toegang tot een kennisbank of een forum, een boek…? Zo vermijdt u vervelende bijkomende en onverwachte uitgaven.

Krijg ik de contactgegevens van de andere deelnemers?

Een open opleiding is een prima manier om uw professionele netwerk te vergroten. De contactgegevens van de mededeelnemers zijn dus waardevol. Ook om achteraf nog iets na te vragen of een succesverhaal te delen, is het handig als u even kan mailen.

Krijg ik een bewijs dat ik deze opleiding heb gevolgd?

Vaak zijn er administratieve redenen waarom u moet kunnen bewijzen dat u de opleiding gevolgd hebt. Vraag daarom even na of en hoe de opleidingsleverancier dit attesteert.

Hoe ondersteunt de opleiding mij zodat ik mijn leerproces na de opleiding autonoom verder kan zetten?

De opleiding is een klein onderdeel van uw leerproces rond de materie in kwestie. Zeker als u een open opleiding hebt gevolgd, bent u voor de verdere verwerving vooral op uzelf aangewezen. Vraag daarom welke mogelijkheden de opleidingsleverancier biedt om autonoom verder te leren. Is er een linkedin- of facebookgroep? Hebt u toegang tot een kennisbank, expert of een forum? Hebt u een lijst met interessante boeken, sites of video’s?

Wat is de aanpak van deze opleiding en wat is de verhouding kennis en praktijk-oefening?

Is de aanpak eerder zoals een hoorcollege? Of is ze opgebouwd rond oefeningen? Wordt er een actieve inbreng van u verwacht? Moet u vooraf iets voorbereiden? Kan u voorbeelden of cases meebrengen waar de trainer daadwerkelijk mee aan de slag gaat? Is er vooral theorie of zijn er ook (veel) praktijkoefeningen?

Met het antwoord op deze vragen, kan u nagaan of de aanpak van de opleiding past bij uw persoonlijke leervoorkeuren.

Sommige mensen leren bijvoorbeeld vooral uit oefeningen. Anderen vinden het prettig om kennis te maken met veel theorieën en modellen om vervolgens autonoom te beslissen hoe ze daarmee aan de slag gaan.

Heb ik voldoende informatie over de trainer?

Wilt u liefst een trainer die bijvoorbeeld ook daadwerkelijke ervaring heeft in uw sector en met uw functie? Of wilt u liever iemand die de zaken wellicht helemaal anders benadert? Kijkt u ernaar uit om te leren van iemand die al vele professionele waters heeft doorzwommen? Of bent u nieuwsgierig naar hoe een jongere generatie de materie benadert? Graag een trainer met twee voeten of de grond of liever een creatief type?

Kunt u deze informatie niet afleiden uit de aangeleverde informatie en is ze belangrijk voor u? Vraag dan of de trainer

Page 8: 10 Slimme vragen bij het kiezen van een ... › wp-content › uploads › 2016 › 03 › 10... · 6/8 10 slimme vragen bij het kiezen van een opleidingsleverancier voor een open

8/8

even telefonisch contact met u opneemt.