· Web viewIn april 2014 wordt het format groepsplan vastgesteld. In schooljaar 2014 – 2015...

33
Schoolverslag 2014 Regio Oosterschelde 1

Transcript of   · Web viewIn april 2014 wordt het format groepsplan vastgesteld. In schooljaar 2014 – 2015...

Schoolverslag 2014Regio Oosterschelde

1

Inhoudsopgave

Inleiding

Hoofdstuk 1 Strategisch beleid regio Oosterschelde

Hoofdstuk 2 Klantperspectief regio Oosterschelde

LeerlingenOudersPartners

Hoofdstuk 3 Intern perspectief regio Oosterschelde

Onderwijs & vormingIntegraal personeelsbeleidInzet van middelen

Hoofdstuk 4 Maatschappelijk perspectief regio Oosterschelde

Maatschappelijke relatiesKwaliteit van onderwijsToelichting jaarrekening

Hoofdstuk 5 Aanvulling de Sprienke

Hoofdstuk 6 Aanvulling de Deltaschool

Hoofdstuk 7 Aanvulling de Beatrixschool

Hoofdstuk 8 Continuïteitsperspectief: jaarplan 2015

Inleiding

2

Voor u ligt het Schoolverslag 2014: het kwaliteitsjaarverslag van mytylschool de Sprienke (www.desprienke.nl ), de Deltaschool (www.dedeltaschool.nl) en de Beatrixschool (www.debeatrixschool.nl ).In dit Schoolverslag leest u ons voorgenomen beleid en de resultaten daarvan. Dit doen we omdat we u willen betrekken bij de planning, uitvoering en evaluatie van het beleid. De verkregen feedback willen we inzetten om de inrichting en uitvoering van onze dienstverlening te borgen en te verbeteren.

De Sprienke, de Deltaschool en de Beatrixschool maken deel uit van stichting de Korre. De scholen werken onder gemeenschappelijk aansturing en begeleiding samen als Oosterschelde regio binnen stichting de Korre. Stichting de Korre bestuurt 5 scholen en de dienst ambulante begeleiding cluster 3 in Zeeland (www.dekorre.nl). Met het bestuur van de reformatorische school voor ZML gaf tot 1 augustus 2014 Stichting De Korre vorm aan het REC (Regionaal Expertise Centrum) Zeeland (www.reczeeland.nl).

Missie en visieWe gaan uit van één missie en visie voor de bedrijfsonderdelen van stichting De Korre. De doelen staan verwoord in het strategisch beleidsplan 2012-2016. De doelen van één jaar worden gebundeld in de planningsbrief.De missie en visie van de drie scholen zijn uitgangspunt voor al het handelen binnen de school. Bij het maken en uitvoeren van beleid zijn de missie en visie herkenbaar aanwezig. Zo ook in de schoolplannen 2012 – 2016.

De Sprienke biedt speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs aan lichamelijk, verstandelijk of (ernstig) meervoudig gehandicapte en langdurig zieke leerlingen. Dat doen wij met onze samenwerkingspartners: Revant (www.Revant.nl) en het Gors (www.gors.nl).

Uitdaging: een lerende organisatie op weg naar excellentieBeweging: intensief samen werken aan borgen en verbeterenPerspectief: voldoening en tevredenheid van belanghebbenden

De Deltaschool geeft onderwijs aan leerlingen tussen 4 en 20 jaar. Zij hebben speciale onderwijsbehoeften vanwege een verstandelijke beperking. Het motto van onze school is dan ook: Samen grenzen verleggenWe bedoelen hiermee dat we samen met ouders, leerlingen en andere partners nieuwe, uitdagende, passende mogelijkheden voor de leerlingen zoeken en realiseren.

De Beatrixschool geeft onderwijs aan leerlingen tussen 4 en 20 jaar. Zij hebben speciale onderwijsbehoeften vanwege een verstandelijke beperking.Gewoon waar het gewoon kan en speciaal waar het speciaal moet.Samen met ouders en leerlingen geven we vorm aan het ontwikkelingsperspectief en het uitstroomprofiel.

Resultaatgericht planmatig werkenDe strategische en tactische doelen zijn voor de scholen staan in het schoolplan 2012 - 2016 voor een periode van vier jaar vastgesteld. De doelen die voor één jaar van toepassing zijn, zijn gebundeld in het jaarplan. Het nieuwe jaarplan 2015 is opgenomen in hoofdstuk 8 Continuïteitsperspectief. Op basis van het jaarplan worden de afdelingsplannen gemaakt. Het bestuur is verantwoordelijk voor de inrichting van het onderwijs en de uitvoering van de taken. De directeur legt verantwoording af aan het bestuur, de teamleiders op hun beurt aan de directeur.

Meervoudige publieke verantwoordingDe scholen zijn in dialoog met leerlingen, ouders, samenwerkingspartners, externe relaties en de overheid over datgene waar de school voor staat. Deze dialoog geeft inzage in de behoeften en verwachtingen van belanghebbenden en levert leer- en verbeterpunten voor de school op. Daarnaast zullen vanaf 2010 belanghebbenden systematisch met de instrumenten uit het ZEK (Zelf Evaluatie Kader) bevraagd worden op

3

hun tevredenheid met de scholen. Dat gebeurt in de vorm van enquêtes, waarvan de tijdstippen van afname in de jaarplanning worden opgenomen. Meervoudige publieke verantwoording staat niet op zich, het vormt een onderdeel van goed bestuur. Verantwoording vormt het sluitstuk van het bestuurlijke proces waarna een nieuwe cyclus start. De drie aspecten van meervoudig publiek verantwoorden: draagvlak, rekenschap, en leren & verbeteren zijn herkenbaar in het kwaliteitsbeleid van de scholen.

DraagvlakDe scholen beogen draagvlak te creëren voor het te voeren en gevoerde beleid om zodoende legitimiteit voor het handelen te verkrijgen. De samenhang tussen afdelingsplan, jaarplan en planningsbrief van stichting de Korre bevordert bij teamleden het inzicht dat de ontwikkeldoelen waaraan zij werken, onderdeel zijn van de schoolontwikkeling en daarmee tevens van de ontwikkeling van De Korre. De evaluaties van de afdelingsplannen vormen samen met de evaluaties van het jaarplan en de planningsbrief én met de omgevingsvariabelen de input voor het nieuwe beleid.

RekenschapNaast de verticale verantwoording aan de onderwijsinspectie (zie toezicht) is het schoolverslag een middel om horizontaal te verantwoorden, om rekenschap af te leggen aan allen die bij de scholen betrokken zijn. Alle belanghebbenden krijgen met dit schoolverslag inzage in de geleverde prestaties. Bij de evaluaties van de ontwikkeldoelen wordt de feedback van belanghebbenden meegewogen en is als zodanig mede bepalend voor de continuïteit van het ontwikkelingsproces.

Leren & verbeterenHet kwaliteitszorgsysteem dat cyclisch van aard is voorziet in evaluaties van gevoerd beleid en op grond daarvan in het doen van suggesties voor toekomstig beleid. Het leren & verbeteren maakt een wezenlijk onderdeel uit van de kwaliteitscyclus.

ToezichtHet college van bestuur richt zich op het toezicht van het beleid van het management. De raad van toezicht wordt geïnformeerd door het college van bestuur. Als het gaat over de relatie bestuur – intern toezicht spreken we van ‘good educational governance’ (goed onderwijsbestuur).

De door de besturenorganisaties opgestelde ‘Code goed bestuur voor primair onderwijs’ fungeert voor De Korre als leidraad. In deze code zijn 28 basisprincipes vastgelegd die een beroep doen op de professionaliteit van bestuurders in het primair onderwijs. Aan de onderwijsinspectie wordt periodiek verantwoording afgelegd, ook wel extern toezicht genoemd. De onderwijsinspecteur voert onderzoek uit, waarbij gekeken wordt naar een elftal kwaliteitsaspecten. Het oordeel van de onderwijsinspectie is openbaar.

KwaliteitszorgsysteemHet Schoolverslag maakt onderdeel uit van het kwaliteitszorgsysteem dat is vormgegeven in de meerjarenbeleidcyclus. Deze bestaat uit onderling samenhangende besturingsinstrumenten op strategisch, tactisch en operationeel niveau van de organisatie. Voor de verantwoording en inrichting van het strategisch kwaliteitsmanagement maken we gebruik van de kwaliteitsnorm van onze branchevereniging LECSO Zie www.lecso.nl Voor het tactisch kwaliteitsmanagement hanteren we de methodiek van Profiel & Progressie (planning & control).

Vier perspectieven We hebben ons strategisch beleid geordend naar vier perspectieven. Dit zijn invalshoeken van waaruit naar prestaties van De Sprienke gekeken wordt.

4

Het klantperspectief Hoe worden de onderwijsresultaten en de afspraken hierover gewaardeerd door leerlingen, ouders en partners?

Het intern perspectiefZijn de resultaten van het onderwijs tot stand gekomen door een juiste inzet van personeel en middelen? Was de inzet gericht op duurzaam presteren en verbetering van het menselijk en organisatie kapitaal?

Het maatschappelijk perspectief Zijn de resultaten rechtmatig gerealiseerd in samenwerking met anderen? Is er sprake van een verantwoorde inzet van ter beschikking gestelde middelen?

Het continuïteitsperspectief Moeten de scholen de missie, visie en voorgenomen beleid bijstellen op grond van ervaringen gedurende het verslagjaar 2014? Welke doelen streeft de Sprienke, de Deltaschool en de Beatrixschool na voor het komende jaar?

Elk perspectief is onderverdeeld in domeinen die op hun beurt weer bestaan uit aspecten. Deze ordening vindt u terug in de onderverdeling van de hoofdstukken. Een overzicht treft u in bijlage 1.

LeeswijzerIn hoofdstuk 1 leest u de strategische doelen waaraan we gewerkt hebben in schooljaar 2013. In de hoofdstukken 2, 3 en 4 worden in overeenstemming met de vier perspectieven, verschillende strategische of tactische doelen beschreven die wij beschouwen als exemplarisch voor de verantwoording van de kwaliteit van de scholen. Elk hoofdstuk is in gelijkluidende paragrafen ingedeeld. Na de beschrijving van de doelen zijn één of meer kritieke prestatie-indicatoren aangegeven. De bijbehorende drempelwaarde geeft aan wanneer we al dan niet van succes kunnen spreken. Vervolgens worden het resultaat en, als die er is, de feedback van belanghebbenden weergegeven. Tevens worden, als dat van toepassing is, suggesties voor toekomstig beleid gedaan. In de hoofdstukken 5 t/m 7 staan apart per school de verschillende doelen. Het betreft doelstellingen die in 2014 alleen voor die school van toepassing waren. In hoofdstuk 8 geven we aan welke strategische, tactische en operationele doelen voor 2014 zijn vastgesteld. Daar waar we over cijfers beschikken uit enquêtes of kwantitatieve evaluaties geven we deze in het verslag weer. Voor het overige willen we ‘meten’ beschouwen als ‘aantoonbaar aannemelijk gerealiseerd’. Het gaat ons erom, dat we waarde hebben toegevoegd aan bestaande kwaliteit binnen onze school en dat we die willen borgen of verbeteren. De indicatoren die we daarbij hanteren hebben betrekking op de dimensies effectiviteit, efficiëntie, rechtmatigheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Goes, januari 2015

Arjanneke SmallegangeSaskia SteenhuizenMirjam RuttePeter Hofstede

N.B. Waar ‘ouders’ staat bedoelen we ook ‘verzorgers of wettelijk vertegenwoordigers’.

5

Oosterschelderegio Jaarplan 2014Strategisch beleid Zeeuwse Stichting Maatwerk

DoelDe Zeeuwse Stichting Maatwerk speelt een rol in de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van arbeidstoeleiding van leerlingen met een beperking in Zeeland.

KPIDe gemeenten en het UWV hebben een uitspraak gedaan over de inzet van ZSM en kennen een budget toe om de organisatie van ZSM te professionaliseren.In 2014 worden er 4 maatwerkbijeenkomsten, 2 stuurgroepbijeenkomsten en 2 keer strategisch overleg georganiseerd.Er is een coördinator aangesteld.De beleidsagenda voor 2014 is uitgevoerd.Bij de eindevaluatie van november 2014 is een plan voor 2015 opgesteld

ResultatenAlle resultaten voor 2014 zijn behaald.Door de inzet van Karel Kerckaert als coördinator zijn alle doelen bereikt. Met name de samenwerking met alle Zeeuwse gemeentes heeft vorm gekregen. ZSM heeft ook de ESF aanvraag samen met de kerngemeente Goes gedaan.

Feedback belanghebbendenAlle deelnemers aan de stuurgroep overleggen en de maatwerkbesprekingen ervaren ZSM als een belangrijke ontmoetingsplaats om arrangementen voor leerlingen te realiseren.De Uitstroommonitor wordt verder ontwikkeld om relevante en actuele datagegevens te kunnen presenteren aan de betrokken partners in Zeeland op provinciaal, regionaal en lokaal niveau.

Schoolondersteuningsprofiel

DoelAlle Korre en Respont scholen hebben een gezamenlijk overzicht van het school-ondersteuningsprofiel (SOP).

KPIEr is een overzicht van het SOP voor de drie scholen afzonderlijk van de Oosterschelderegio.Het MT heeft het overzicht SOP op 1 februari vastgesteld.

ResultatenDe scholen beschikken over een schoolondersteuningsprofiel (SOP). Een volledig SOP en een samenvatting voor SO en VSO. De SOP’s zijn gecommuniceerd met de samenwerkingsverbanden.

Ondersteuningstoewijzing samenwerkingsverbanden

DoelMet de samenwerkingsverbanden zijn afspraken gemaakt over de ondersteuningstoewijzing.

KPIDe procedure van de ondersteuningstoewijzing is vastgesteld.Per 1 mei zijn de afspraken duidelijk.

ResultatenDe 6 samenwerkingsverbanden in Zeeland hebben moeite om de procedures op orde te krijgen. Het is duidelijk waar we voor leerlingen terecht kunnen en de werkwijzen zijn daarbij verschillend. Er is samenwerking met alle samenwerkingsverbanden.

Suggestie voor toekomstig beleidDe procedures voor toelaatbaarheidsverklaring zijn voor alle samenwerkingsverbanden bekend en zijn verwerkt in schoolspecifieke procedures, bijvoorbeeld het intaketraject en de procedure SO-VSO.

Kwaliteitsontwikkeling

DoelInvoering kwaliteitsnorm van LECSO

KPIEr is een inventarisatie gemaakt van de onderdelen van de kwaliteitsnorm waaraan de Korre voldoet en welke nog verder uitgewerkt moeten worden.

6

Er is een plan van invoering vastgesteld voor 2014 en 2015.Er is een 0 – meting gehoudenOpleiden van auditors.

Drempelwaarde1 april is de inventarisatie afgerond en ligt er een voorstel voor invoering bij het DB.1 juli is het invoeringsplan vastgesteld.In december is er een tussenevaluatie

ResultatenAlle doelen zijn behaald.In juni is er een implementatieplan aangenomen en in november is er middels een managementreview een tussenevaluatie gemaakt.

Leeropbrengsten

DoelDe leeropbrengsten van 2013-2014 zijn op afdeling- en schoolniveau in beeld gebracht

KPIEr is een evaluatie gemaakt op de opbrengsten van 2013.Deze zijn opgenomen als bijlage in het schoolverslag.Er is een analyse op schoolniveau met conclusies en verbetervoorstellen.Maart 2014 is de analyse gereed

ResultatenAlle doelen zijn behaald. De leeropbrengsten van schooljaar 2013-2014 zijn per school in beeld gebracht voor SO en voor VSO. Deze zijn opgenomen als bijlage in het schoolverslag.

Suggestie voor toekomstig beleidDe leeropbrengsten van het schooljaar 2014-2015 zijn vergeleken met een vergelijkbare andere (Korre)school.

Oosterschelde regio visie ontwikkeling

DoelDe Sprienke, de Beatrixschool en de Deltaschool vormen in de Oosterschelde regio een geheel.Er is een toekomstvisie ontwikkeld voor de drie scholen uitgaande van het schoolplan 2012-2016.

KPIMT heeft scholing visie op leiderschap gevolgd.Criteria op de visievorming zijn vastgesteld.Met het team leerling-zorg zijn bijeenkomsten georganiseerd waarop missie, visie en strategie voor de komende jaren worden besproken en voorstellen worden geformuleerd.Het team leerling-zorg formuleert voorstellen om alle medewerkers te betrekken.1 mei heeft het MT een voorstel voor het TLZ om te komen tot visievorming.In oktober en november zijn er bijeenkomsten met TLZ en MT over visie.31 december ligt er een plan om met alle medewerkers een nieuw schoolplan op te stellen.

ResultatenHet MT is een scholingstraject gestart. Een combinatie van spiritueel leiderschap en modules van de schoolleidersopleiding.De bijeenkomsten met het TLZ en MT zijn niet gerealiseerd.Het MT heeft de uitgangspunten voor een nieuw schoolplan in november geformuleerd en gepresenteerd aan het personeel.

Suggestie voor toekomstig beleidMet MT stelt zich ten doel voor de zomervakantie 2015 een door alle geledingen van de school gedragen schoolplan op te stellen.

Samenwerking Respont en de Korre Oosterschelderegio

DoelIn de Oosterschelderegio is er afstemming tussen het Speciaal Onderwijs van de Korre en de SBO van Respont en Obase.

KPI

7

Er worden gesprekken gevoerd door de directeuren om in kaart te brengen of er grond is voor samenwerking.De deskundigen van de scholen maken kennis met elkaar en wisselen expertise uit.In het voorjaar worden gesprekken gevoerd voor de directeuren.In april – mei maken de deskundigen met elkaar kennis.In het najaar worden afspraken gemaakt over het vervolg.

ResultatenEr is met de SBO school de Meije een ontwikkelteam geformeerd om verdere samenwerking te onderzoeken en om een advies te geven over de toekomstige ontwikkelingen.Met SBO school de Meije is een ontwikkelteam geformeerd om de mogelijkheden te onderzoeken om een peuter- kleutergroep op Schouwen Duiveland mogelijk te maken.Met SBO school de Tweern is een ontwikkelteam geformeerd om de mogelijkheden van een integraal kindcentrum te onderzoeken.Met praktijkschool Pontes te Zierikzee zijn contacten gelegd om de mogelijkheid tot samenwerking te onderzoeken.

Suggestie voor toekomstig beleidVoor 1 juli 2015 moet duidelijk zijn of een Integraal Kind Centrum, waaronder een peuter- kleutergroep op Schouwen Duiveland haalbaar is.Mogelijkheden voor huisvesting Beatrixschool SO en VSO zijn in kaart gebracht en verhuisplan is opgesteld.Voor 1 juli 2015 moet duidelijk zijn wat de Korre en Respont in de Oosterschelde regio concreet gaan realiseren.

Klantperspectief

Zelf Evaluatie Kader (ZEK)

DoelEr is een cyclus om het ZEK in te zetten als kwaliteitsmeting

KPIIn 2014 wordt de ZEK ouders uitgevoerd.Analyse van de gegevens is uitgevoerd.Consentgesprekken worden gevoerd.Een verbeterplan is opgesteld.Met ouders is er gecommuniceerd.Op 1 september zijn de gegevens van de Zek ouders bekend.Op 1 december is het verbeterplan vastgesteld.

ResultatenDe ZEK ouders is in november uitgezet en de resultaten worden in de maanden januari/februari verwacht. De ZEK leerlingen is uitgezet en de resultaten worden verwacht in februari/maart 2015

Suggestie voor toekomstig beleidZEK ouders verwerken, ZEK leerlingen verwerken en ZEK medewerkers uitzetten in het voorjaar.De verbeterpunten vanuit de ZEK meenemen in het schoolplan 2016 - 2020

Intern perspectief

Kwaliteitswet SO en VSO: Opbrengstgericht Werken in 4D

DoelBorgen Opbrengstgericht werken in 4D

KPIEr wordt een interne audit opbrengstgericht werken uitgevoerd m.b.v. kwaliteitskaart opbrengstgericht werken.De stuurgroep komt 6 keer bij elkaar waarvan 2 keer met begeleiding van CED.Het OPP, het groepsplan en de leerstandaarden zijn zichtbaar traceerbaar gekoppeld en sturen het handelen van de leraar.Opbrengsten van gerealiseerde uitstroombestemmingen worden één keer per schooljaar in beeld gebracht voor SO en VSO, gekoppeld aan landelijke uitstroomgegevens en geanalyseerd door team en TLZ.Opbrengsten van gerealiseerde leerresultaten van de kernvakken worden twee keer per schooljaar in beeld gebracht per groep en op schoolniveau. Analyses bespreken met team en TLZ.Arrangementen zijn gerealiseerd.1 april is de interne audit uitgevoerd en zijn gegevens over opbrengsten bekend.

8

Op 1 juli zijn de opbrengsten in kaart gebracht en geanalyseerd en gecommuniceerd aan alle belanghebbenden.

ResultatenDe bijeenkomsten hebben plaatsgevonden met begeleiding van CED en Edunova. De opbrengsten zijn in beeld gebracht en conclusies zijn getrokken en geanalyseerd. Er is voor de Deltaschool een koppeling gemaakt met de landelijke standaard. Arrangementen zijn gemaakt voor de Sprienke.De interne audit heeft niet plaatsgevonden.

Leerlingvolgsysteem

DoelHet leerlingvolgsysteem LOGOS wordt geïmplementeerd.

KPIEr is een ontwikkelteam LOGOS per locatie en op stichtingsniveau.Scholing wordt gevolgd.Er zijn 6 pilotgroepen op Korreniveau. (waaronder ook administratie)Er heeft scholing plaatsgevonden voor de pilotgroepen.4D-planner, IPV+ en ADM worden geïmplementeerd door de pilotgroepen.OPP’s van pilotgroepen worden vanuit LOGOS geëxporteerd.Cito toetsresultaten van de leerlingen uit de pilotgroepen worden verwerkt in LOGOS1 juli is er een pva beschikbaar.

ResultatenDe ontwikkeling van LOGOS heeft lang op zich laten wachten.In oktober en december zijn er 2 scholingsdagen geweest om de IPV+ module van LOGOS in te leren richten.

Suggestie voor toekomstig beleidDe IPV+ module wordt gezamenlijk en met eenduidige leerroutes ingericht.Het leerlingvolgsysteem LOGOS wordt geïmplementeerd o.l.v. het Korre ontwikkelteam LOGOS.

Sociaal Emotionele Ontwikkeling

DoelEr is een arrangement sociaal emotionele ontwikkeling voor SO en VSO met daarin specifieke aandacht voor weerbaarheid, handicapverwerking en seksuele vorming.Instrumenten worden gebruikt voor het in kaart brengen van opbrengsten van sociaal emotionele ontwikkeling.

KPIEen ontwikkelteam SEO is samengesteld.Er is een projectopdracht geschreven voor het ontwikkelteam.Inventarisatie van de beschikbare methoden voor SEO.Aanschaf en implementatie van methodes.Scholing medewerkers middels studiedagen.Er is voor alle groepen een planning van lessen in weerbaarheid, handicapverwerking seksuele vorming.1maart is het ontwikkelteam bekend.1 mei is de inventarisatie afgerond.1 juli is de scholing gerealiseerd.1 september is er een planning van lessen SEO.31 december is er een plan om opbrengsten te meten.

Resultaten- Sociaal-emotionele arrangementen lopen in het VSO Sprienke.- Methode STIP ingevoerd op Deltaschool en Beatrixschool.- Themaweken zijn als aanvulling geïntroduceerd op Deltaschool en Beatrixschool, waardoor

aandacht besteed wordt aan pesten, weerbaarheid, seksuele vorming en handicapbeleving.- Op alle drie de scholen is het pestprotocol geïntroduceerd en de week tegen pesten ingevoerd.- Orthopedagogen/psychologen hebben wekelijks overleg ingepland om ook de meetinstrumenten

vast te stellen voor de diverse doelgroepen.

Suggestie voor toekomstig beleid- Methoden/arrangementen bekijken voor SO Sprienke en waar nodig introduceren.- Themaweken waar nodig ook introduceren op de Sprienke, naast de methode of verwerken in de

arrangementen.- Leden ontwikkelteam vergaren die ervaring hebben op dit gebied of eerder betrokken waren bij

introduceren arrangementen thema’s.- Structureel, maar kleinschaliger overleg met diverse leden: onderscheid so en vso.- Projectopdracht herschrijven.

Zie voor een uitgebreidere evaluatie de powerpoint-presentatie “evaluatie ontwikkelteam SEO” op de

9

digitale weg SEO (map De Korre M:\Algemeen\digitale weg SEO).Good Practice

DoelDe leerkrachten geven les op basis van systeemdenken. (koppeling MI, coöperatief leren, DIM en PH)

KPIKlassenbezoeken vinden plaats door MT en LC leerkracht.Er is een groepsplan DIM en PH waarin het beheersingsniveau en bijbehorende begeleiding van de leerkrachten zichtbaar zijn.Begeleiding van de leerkrachten vindt plaats a.d.h.v. dit groepsplan.In de gesprekkencyclus komt dit onderwerp aan de orde.80% van de leerkrachten heeft een klassenconsultatie gehad.In 100% van de groepsplannen zijn voorbeelden van lessen op basis van systeemdenken terug te vinden.

ResultatenKlassenbezoeken DIM model is gedaan door de orthodidactici. Leerkrachten hebben zichzelf ingeschaald en eigen ontwikkeldoel aangegeven. Van de 31 lk zijn er 23 bezocht. Dit is 75 %.Tijdens de gesprekkencyclus is de professionele ontwikkeling van de leerkrachten besproken.In de groepsplannen is bij ped. en did. handelen een verwijzing naar DIM , CL, boeiende onderwijs e.d. opgenomen.OWT PH is nog niet actief, dus nog geen klassenbezoek PH gedaan.

Feedback belanghebbendenCollega’s geven aan dat het fijn is dat CL op alle werkbijeenkomsten centraal staat en dat hier nu een verdiepingsslag mee gemaakt kan worden. Ze waarderen het dat we niet op iets nieuws inzetten, maar verbindingen maken met wat we al weten.

ICT vaardigheden

DoelOnderwijsondersteunend personeel wordt geschoold op het gebied van WORD.Administratieve medewerkers krijgen een 0-meting voor Excel en worden geschoold op het gebied van Excel.Voor onderwijsgevenden liggen de accenten op ICT bekwaamheid binnen de klassenorganisatie. Een professionele houding tegenover ICT staat hierbij centraal. Kerntaken die hieronder vallen zijn: Pedagogisch didactisch handelen; werken in de schoolcontext; professionele ontwikkeling

KPIHet onderwijsondersteunend personeel voldoet aan de 80% norm waar het gaat om vaardigheden WORDAdministratieve medewerkers voldoen aan de 80% norm waar het gaat om vaardigheden ExcelOnderwijsgevenden voldoen aan de kerntaken ICT: Pedagogisch didactisch handelen en werken in de schoolcontext.De drempelwaarde ligt op 80% waarbij uitgangspunt is dat dit percentage behaald is aan het einde van schooljaar 2014-2015.80% van OOP heeft vaardigheden WORD positief afgerond.80% van administratief personeel heeft vaardigheden Excel positief afgerond.80% van de leerkrachten heeft een klassenconsultatie vaardigheden ICT gehaald.

ResultatenOp moment van schrijven zijn nog een aantal collega’s van OOP bezig met de nulmeting WORD. Collega’s die de nulmeting niet halen starten in januari met de cursus WORD 2010.KPI Excel nog niet behaald. Nieuwe afspraken zullen worden gemaakt in januari 2015.KPI klassenconsultatie voor 60% behaald. Orthodidactici en teamleiders ondersteunen de consultatie en een resultaat van de consultatie is dat opnieuw een cursus werken met het digibord zal worden ingepland.

Feedback belanghebbendenICT coördinator spreekt collega’s direct aan op vorderingen en voedt collega’s met informatie over hoe ICT toe te passen in de dagelijkse lespraktijk.

Suggestie voor toekomstig beleid90% van de leerkrachten heeft een klassenconsultatie vaardigheden ICT gehaald. De resultaten zijn opgenomen in het jaarplan ICT.Doorgaan met professionalisering van medewerkers en inspelen op de wensen van medewerkers waar het gaat om bijscholing in de vorm zoals die nu gebeurt. Luisteren welke vragen er zijn en daar op inspelen.

Beoordelingsgesprek voeren

DoelImplementeren van de nieuwe tweejarige gesprekkencyclus waarbij een samenhang zichtbaar is tussen de schoolontwikkeling en de persoonlijke ontwikkeling.

KPIHet team wordt betrokken bij de invoering en bij de evaluatie van de nieuwe gesprekkencyclus.Het is duidelijk welke beoordelingscriteria worden gebruikt.

10

Bij 90% van de personeelsleden is een functioneringsgesprek of een beoordeling gedaan.

ResultatenDe doelen zijn behaald.

Suggestie voor toekomstig beleidEr zijn afspraken gemaakt over eenduidige normering van de beoordelingsgesprekken.De tweejarige gesprekkencyclus borgen.

MAVIM

DoelMavim publiceren en geschikt maken voor de Oosterschelderegio.

KPIVoor alle schoolprocessen zijn labels gemaakt door Evert Jan Karel. Deze zijn door Hans Sanderse in SOS gezet.Begin 2014 is SOS zodanig gevuld dat het aan de collega’s Sprienke gepresenteerd kan worden en in gebruik genomen kan worden.Er zijn afspraken gemaakt hoe Mavim een ‘levend proces’ te houden.Er is een beslissing genomen op Korre niveau hoe Mavim geschikt te maken voor De Korre in overleg met Jan Kees.De lokale documenten van Delta en Beatrixschool zijn opgenomen in Mavim1 mei is SOS gereed. Afspraken cyclisch proces Oosterschelderegio zijn gemaakt1 juli Plan van aanpak Mavim voor de Korre is beschikbaar

ResultatenDe schoolprocessen beschikbaar middels MAVIM heeft vertraging opgelopen. De ondersteuning van de IT-beheerder was lang onzeker.Na inzet van derden zijn per 1 januari alle Sprienke processen met bijbehorende documenten voor alle personeelsleden beschikbaar via MAVIM.

Suggestie voor toekomstig beleidAfspraken maken over beheerUitbreiden structuur naar andere Korre-scholen/dienst AB

Methode STIP invoeren

DoelIn de ZML-klassen Oosterschelderegio wordt met STIP gewerkt

KPIMethode is aangeschaft.Plan van invoer is beschreven.Arrangement seo is gevuld.Klassenconsultaties zijn uitgevoerd door orthopedagoog om leerkracht vaardiger te maken met het werken met STIP.In de groepsplannen worden de lessen seo beschreven.Per 1 april is er een plan voor invoer.Per 1 oktober zijn klassenconsultaties uitgevoerd en de groepsplannen aangepast.

ResultatenSTIP is ingevoerd op de Deltaschool, zowel SO als VSO. Er wordt in eerste instantie met de methode gewerkt, naar verwachting januari 2015 zal er een evaluatie plaatsvinden. Daarna zal gekeken worden welke aanpassingen er verricht moeten worden om het werken met de methode meer efficient en aansluitend bij de doelgroep te laten verlopen. Hierbij wordt de werkwijze van de Beatrixschool m.b.t. het evalueren van de doelen als mogelijk geacht.

Feedback belanghebbendenHet ontwikkelteam SEO is bezig met het inventariseren van de meningen onder collega’s hoe zij het werken met STIP ervaren. Hier vindt een evaluatievergadering voor plaats. Daarna zal er gekeken worden welke aanpassingen noodzakelijk zijn. Hierbij kan gedacht worden aan de manier van werken met STIP, hoe er geëvalueerd moet worden en hoe het groepsplan eruit moet zien.

Suggestie voor toekomstig beleidKwaliteitskaart SEO schrijven met daarin een duidelijke uitleg hoe wij werken met STIP, met een vastgestelde werkwijze.Sprienke SO: Invoeren van STIP.

Taal methode fototaal invoeren

DoelIn de ZML-klassen Oosterschelderegio wordt met fototaal gewerkt

11

KPIMethode is aangeschaft.Plan van invoer is beschreven.Arrangement mondelinge taal is gevuld.Klassenconsultaties zijn uitgevoerd door orthodidacticus, logopediste om leerkracht vaardiger te maken met het werken met Fototaal.1 juli zijn in de groepsplannen de lessen mondelinge taal beschreven.

ResultatenDe methode is aangeschaft voor de Deltaschool en de Beatrixschool. Voor deze scholen is een plan van invoer geschreven. Op de Beatrixschool wordt sinds september en op de Deltaschool (minus VSO 1b) wordt sinds november met de methode gewerkt. Er zijn OWT opgestart op beide locaties. Op voorgenoemde scholen zijn nieuwe kwaliteitskaarten mondelinge taal in ontwikkeling. Na de gewenningsperiode is er een start gemaakt met de consultaties door de logopedist .Groepsplannen mondelinge taal worden door de mentoren en de orthodidactici gemaakt.

Feedback belanghebbendenDe Beatrixschool is, na een periode van zoeken, enthousiast over de methode. Op de Deltaschool is de periode van gebruik nog kort maar de eerste ervaringen zijn positief.

Suggestie voor toekomstig beleidAfspraken maken voor invoering fototaal op Sprienke.Invoeren en borgen van de methode op de Deltaschool en de Beatrixschool

Sprienke Jaarplan 2014Strategisch beleidKennisgroep Speciaal

DoelDe deelname aan de Kenniscoöperatie van mytylscholen levert zichtbare resultaten op.

KPIDe scholen van de kennisgroep werken samen aan het implementeren van LOGOS.De scholen voeren de beleidsagenda van 2014 uit.Parels zijn beschikbaar.Er zijn nog 8 kenniskaarten uitgewerkt.Er is een ‘gouden gids’ van deelnemende scholen beschikbaar.Er is een samenwerkings-/uitwisselingsmogelijkheid tussen medewerkers georganiseerd.December gerealiseerd en beschikbaar.

ResultatenDe scholen van de Kennisgroep werken niet samen voor wat betreft LOGOS.De kenniskaarten zijn volledig en de kenniskaartdozen zijn naar alle Zeeuwse scholen gestuurd.Met de kerst krijgen alle medewerkers van de Korre een button die direct toegang geeft tot de afgeschermde website van de Kennisgroep. Hierop staat de gouden gids en de parels.De Kennisgroep gaat zich formaliseren tot een stichting.

Suggestie voor toekomstig beleidEr zijn twee leernetwerken actief om meer expertise uitwisseling mogelijk te maken. Zij werken zoals in het draaiboek door werkgroep kennis omschreven is.

Intern perspectiefGroepsplan

DoelVaststellen van format groepsplan dat voldoet aan de eisen van de kwaliteitswet en gebaseerd is op de arrangementen (leerroutes per leerjaar en uitstroom) van de Sprienke.

KPIOm te komen tot een definitieve versie groepsplan is begeleiding vanuit CED-groep ingezet en in het plan van aanpak van de Sprienke en de CED-groep opgenomen. In april 2014 wordt het format groepsplan vastgesteld.In schooljaar 2014 – 2015 wordt het format groepsplan op schoolniveau gebruikt.In 100% van de groepen wordt het groepsplan gebruikt.

12

ResultatenGerealiseerd.

Feedback belanghebbendenHet groepsplan voldoet aan de verwachtingen en wordt naar tevredenheid gebruikt.

Kwaliteitswet en bewegen

DoelDe afdeling bewegen werkt met leerlijnen en levert een bijdrage aan het groepsplan

KPIAfspraken zijn gemaakt met de afdelingen over de rapportage in de groepsplannen.Er is een registratiesysteem voor het gebruik van de leerlijnen.De leerlijnen van de afdeling dagbesteding zijn ingevuldIn het groepsplan 2014-2015 staat een bijdrage van de afdeling bewegenEr is een besluit over de keuze van leerlijn.1 april is er een besluit genomen over het hanteren van de beste leerlijn.1 juli is afgesproken welke bijdrage de afdeling bewegen levert voor het groepsplan.1 oktober zijn de gegevens van de afdeling bewegen aangeleverd aan de mentoren van de klassen.

ResultatenDe doelen zijn ten dele bereikt. Er zijn 5 van de 12 leerlijnen ontwikkeld en deze worden gebruikt in de lessen. De basis voor de leerlijnen is het basisdocument bewegen. De EMB groepen werken met de plancius leerlijnen of persoonlijke doelen op niveau <1, met mentoren is overleg over de doelen.

Suggestie voor toekomstig beleid:Verder ontwikkelen van leerlijnen en implementatie, ook voor zwemonderwijs.Bijdrage leveren aan de groepsplannen voor de verschillende afdelingen.Ontwikkelen “verlenging B.O.” (Speelplein).Ontwikkelen “interactief bewegen” (X-box e.d.).

Portfolio

DoelDe opbrengsten van het onderwijs zijn zichtbaar in het portfolio.

KPICriteria voor een portfolio zijn vastgesteld.In de SO afdeling zijn afspraken gemaakt over het gebruik van een portfolio.Er is gekeken naar good practice van andere scholen binnen De Korre.

ResultatenSO: Niet gerealiseerd, is een bespreekpuntVSO: OWT WEL-zijn is opgericht en heeft een notitie WEL-zijn opgesteld met visie, doelen en acties en een plan van aanpak.Na de voorjaarsvakantie wordt gestart met gebruik van portfolio’s in alle VSO-groepen. De formats zijn aangepast voor de 3 uitstroomprofielen. Dit is een pilot tot juli 2015.

Suggestie voor toekomstig beleidDe opbrengsten van het onderwijs zijn zichtbaar in het portfolio.

Coöperatief leren

DoelLeerkrachten SO en VSO van De Sprienke krijgen een scholing in het coöperatief leren. Kennis en vaardigheden coöperatief leren worden middels good practice geborgd

KPIIn februari 2014 klassenbezoeken door Marije en OD.Tweede helft 2014 herhalingsbijeenkomst met Marije.Collegiale consultatie/intervisie is afgesproken.Afspraken maken voor opname in groepsplan.Regelmatig terug laten komen en oefenen op afdelingsvergaderingen.80% van de leerkrachten is bezocht.80% van de leerkrachten heeft de herhalingsbijeenkomst gevolgd.Afspraken voor borging zijn gemaakt.

13

ResultatenBereikt voor 100%

Methode wereldoriëntatie SO

DoelstellingEr is een nieuwe methode voor wereldoriëntatie voor de SO-afdeling arbeid/vervolgonderwijs.

KPIDe methode wereldoriëntatie past bij de CED-leerlijn voor wereldoriëntatie.De methode wereldoriëntatie is inclusief het vak techniek.De methode voor wereldoriëntatie past bij de behoeftes van onze doelgroep; de methode is niet te talig, voldoet aan de principes van boeiend onderwijs, MI en coöperatief leren.De methode is interactief, sociale media heeft een belangrijke rol ter ondersteuning van de lesstof.De methode is beschikbaar voor verwerking op Snappet.In de groepsplannen worden de lessen wereldoriëntatie beschreven.Juli 2014 heeft de afdeling een keuze gemaakt voor een methode voor wereldoriëntatie.1 september is het invoeringsplan beschikbaar.

ResultatenEr is een werkgroep wereldoriëntatie. Zij heeft zichtzendingen bekeken. Op een AAO is toelichting gegeven over de mogelijk geselecteerde methodes. Er bleek behoefte te zijn aan een uitgebreidere toelichting. Er is een uitgever benaderd om voorlichting te geven aan de afdeling. Dit is niet gelukt. Uitgever kon niet en gaf aan niet voldoende deskundig te zijn.

Suggestie voor toekomstig beleidWerkgroep wereldoriëntatie maakt een keuze voor 2 of 3 methodes om uit te gaan proberen in de klas.Juli 2015 is er een keuze gemaakt voor een methode wereldoriëntatie.Juli 2015 is een plan van invoer beschikbaar.

Methode rekenen SO

DoelIn de SO-afdeling arbeid/vervolgonderwijs wordt met de methode Alles telt gewerkt.

KPIMethode is aangeschaft.Plan van invoer is beschreven.Arrangement rekenen is gevuld.Snappet wordt ondersteunend ingezet.Klassenconsultaties zijn uitgevoerd door orthodidacticus ism Ruth Bollemans van de RPCZ om leerkrachten vaardiger te maken met het werken met Alles telt.In de groepsplannen worden de lessen rekenen beschreven.1 maart is plan van invoer beschikbaar.1 oktober zijn de groepsplannen aangepast.

ResultatenMethode is aangeschaft. Het is alles telt geworden.Methode is ingevoerd in alle klassen.Arrangement en groepsplan rekenen is voor alle groepen gevuld.Er zijn nog geen klassenconsultaties uitgevoerd.

Feedback belanghebbendenLeerkrachten geven aan behoefte te hebben aan momenten van afstemming en uitwisseling van ervaringen over de nieuwe methode rekenen.

Suggestie voor toekomstig beleidKlassenconsultaties zijn uitgevoerd door orthodidacticus ism Ruth Bollemans van de RPCZ om leerkrachten vaardiger te maken met het werken met Alles telt.Er komt een OWT rekenen met de opdracht de kwaliteitskaart in te voeren en doorgaande lijn bespreekbaar te maken.

Indeling leerroutes VAD

Doel:De criteria op basis waarvan een leerling in een leerroute wordt geplaatst zijn duidelijk beschreven.

KPIUitgaande van het bestaande document heeft er een dialoog plaatsgevonden binnen het TLZ welke nieuwe criteria wij willen toevoegen.Er is een bijgesteld  document waarin de criteria op basis waarvan een leerling wordt ingedeeld in leerroute D1,D2,D3,A1,A2,A3, V ontwikkeld.

14

Het nieuwe document is voor de collega’s beschikbaar na de meivakantie en te gebruiken bij de oudergesprekken en het opstellen van de OPP’s voor schooljaar 2014-2015.Op 1 augustus 2014 zijn alle leerlingen volgens dit vernieuwde document geplaatst in een leerroute.

ResultatenDoelen zijn behaald. Er zijn twee stroomdiagrammen (SO en VSO) ontwikkeld.

Suggestie voor toekomstig beleidStroomdiagrammen voor SO en VSO aanpassen waarbij uitgegaan wordt van ondersteuningsbehoefte van de leerlingen. Dit geldt ook voor de Deltaschool en de Beatrixschool.

Deltaschool Jaarplan 2014Strategisch beleidKlantperspectiefDeltaschool op twee locaties

DoelstellingDe Deltaschool wordt gereloceerd op SBO de Tweern en Mytylschool de Sprienke.

KPIDe gemeente gaat akkoord met het voorstel van de school.De verbouwplannen worden opgesteld.De MR-en adviseren positief over de veranderingen.Er is een plan van aanpak en een communicatieplan.Aandacht voor splitsing SO en VSO afdeling van de Deltaschool en samengaan met nieuwe partners.Verhuisplan wordt opgesteld.Voor 1 mei is er helderheid over plannen en mogelijkheden gemeente.1 juni is er een plan aanpak en een communicatieplan.1 juli is het plan besproken in de MR-en.1 september is er een verhuisplan.

ResultatenDe resultaten zijn behaald. Met ingang van het nieuwe schooljaar was de Deltaschool verhuisd naar twee locaties.

Feedback belanghebbendenDe medewerkers van de Deltaschool ervaren de verhuizing als positief .

Intern perspectief

Denk stimulerende Gesprek Methodieken

DoelHet leerstofaanbod Taal uitvoeren en borgen.

KPIEen studiebijeenkomst organiseren onder begeleiding van logopedist betreffende het onderwerp Denk stimulerende Gesprek Methodieken. (DGM)80% van het team heeft deel genomen aan de bijeenkomst DGM

ResultatenIn overleg met teamleider is besloten dat DGM een vast onderdeel van de teamvergadering zal zijn en dat zo nodig extra scholing wordt aangeboden. Verder is er met ingang van oktober per thema een les DGM gemaakt door de logopedist.

Feedback belanghebbendenDe verstrekte lessen DGM worden door de leerkrachten als positief ervaren, hierdoor is DGM een vaardigheid geworden.

Invoering methode rekenen

15

DoelDe lessen van de Rekenboog worden in het onderwijsaanbod geïmplementeerd.

KPIDe rekenboog lessen zijn in het SO en het VSO geïmplementeerd en geborgd in het onderwijsaanbod o.l.v. RPCZ.1 september is in alle groepsplannen en dag-planningen het leeraanbod terug te vinden.

ResultatenBehaald. Er wordt gewerkt met Rekenboog. Er is een OWT Rekenen dat verder gaat met implementeren.

Feedback belanghebbendenHet OWT wil graag met RPCZ nog één bijeenkomst beleggen.

Leerlingenraad VSO

DoelOp de Deltaschool is een leerlingenraad VSO gerealiseerd.

KPIOp de Deltaschool is een leerlingenraad VSO gerealiseerd onder begeleiding van een VSO leerkracht.Team, ouders, leerlingen, OR en MR zijn hierover geïnformeerd.De leerlingenraad is drie keer bij elkaar geweest.1 september is de leerlingenraad voor het eerst bij elkaar geweest.

ResultatenDe leerlingen van de leerlingenraad hebben in de 3 bijeenkomsten al heel wat resultaten geboekt. Niet alleen voor henzelf maar ook voor hun medeklasgenoten en de school.

Resultaten gericht op zichzelf:-       Het is leerzaam, jezelf presenteren-       Opkomen voor idealen-       Teamwork, samenwerken-       Leren luisteren-       Organiseren, regelen-       Leren leren

Resultaten gericht voor de medeklasgenoten:-       Organiseren bonte avond-       Kamp regels opstellen

Resultaten gericht voor de school:-       Meedenken verhuizing-       Meedenken opening

Feedback belanghebbendenOuders, collega’s en leerlingen zijn enthousiast.

Suggestie voor toekomstig beleidBegin 2015 inventariseren van nieuwe kandidaten. Indien er te veel kandidaten zijn dan begin februari opnieuw verkiezingen houden. Van de eerste leerlingenraad zijn er drie leerlingen af moeten treden vanwege schoolverlating.Voor in de toekomst zou het ideaal plaatje kunnen zijn om net als op de scholen; Deltaschool, Beatrixschool en Sprienke, een Oosterschelde regio leerlingenraad op te starten.

De leerlingenraad zou bijv. 3x op een jaar een disco kunnen organiseren om de leerlingen van de twee locaties Evertsenstraat en Vivaldipad de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten.

Beatrixschool Jaarplan 2014

Intern perspectiefDenk stimulerende Gesprek Methodieken

16

DoelHet leerstofaanbod Taal uitvoeren en borgen.

KPIEen studiebijeenkomst organiseren onder begeleiding van logopedist betreffende het onderwerp Denk stimulerende Gesprek Methodieken. (DGM)80% van het team heeft deel genomen aan bijeenkomst DGM

ResultatenDoel niet behaald. Tijdens de voorbereidingen van de studiedagen of studiebijeenkomsten is dit niet op de agenda gezet.

Feedback belanghebbendenIn het team is de scholing gemist. De logopedist is zich niet bewust geweest van het feit dat zij eigenaar was van dit onderdeel van het jaarplan.

Suggestie voor toekomstig beleidDuidelijke afspraken maken omtrent scholing en inplannen op de agenda voor volgend jaar tijdens studiedag of studiemoment.

Portfolio

DoelDe opbrengsten van het onderwijs zijn zichtbaar in het portfolio.

KPICriteria voor een portfolio zijn vastgesteld.In de SO en VSO afdeling zijn afspraken gemaakt over het gebruik van een portfolio.Er is gekeken naar good practice van andere scholen binnen de Korre.31 december 2014 beschikken alle leerlingen over een portfolio.

ResultatenEr wordt gewerkt met portfolio’s.

Maatschappelijk perspectief

Open dag

DoelDe bekendheid van de Beatrixschool vergroten.

KPIOpen middag organiseren.Alle belanghebbenden uitnodigen.Presentatieplan maken.5 februari is er een open middag.

ResultatenEr was vanuit het regulier onderwijs weinig belangstelling voor de open middag.

Feedback belanghebbendenDe scholen en instellingen die wel aanwezig waren vonden de opzet professioneel.Duidelijke uitnodiging, goede informatieve folder/ boekje, presentaties en aanwezigheid vanOnderwijs gerelateerde (keten) partners zoals, manege Balans, Gors, Weekra schoonmaak.

17

Oosterschelderegio Jaarplan 2015Strategisch beleidOndersteuningstoewijzing samenwerkingsverbanden

DoelDe procedures voor toelaatbaarheidsverklaring zijn voor alle samenwerkingsverbanden bekend en zijn verwerkt in school-specifieke procedures.

KPIHet intaketraject en de procedure SO-VSO zijn beschikbaar.Format Toelaatbaarheidsadvies de Sprienke wordt gebruikt.

DrempelwaardeJuli 2015 vastgesteld.

Eigenaar

Managementteam

Invoering nieuw CAO

DoelDe procedures voor invoering nieuwe cao binnen de Korre zijn bekend en zijn verwerkt in school-specifieke procedures.

KPIDe procedures SO-VSO zijn beschikbaar.Er is een concept voor personele bezetting.Er is een concept voor vakantie en lesrooster

Eigenaar

Managementteam

18

DrempelwaardeDecember 2015 vastgesteld.

Kwaliteitsontwikkeling

DoelDe kwaliteitsnorm van LECSO is ingevoerd.

KPIEr is een implementatieplan.De tweede management review is uitgevoerd onder leiding van Colette van Dam.

DrempelwaardeIn februari is er een implementatieplan is beschikbaar.In november is er een managementreview afgenomen.

Eigenaar

Managementteam

Leeropbrengsten

DoelDe leeropbrengsten van het schooljaar 2014-2015 zijn op afdeling- en schoolniveau in beeld gebracht en vergeleken met een vergelijkbare andere (Korre)school.

KPIEr is een evaluatie gemaakt op de opbrengsten van 2014.Deze zijn opgenomen als bijlage in het schoolverslag.Er is een analyse op schoolniveau met conclusies en verbetervoorstellen.Maart 2015 is de analyse gereed.Er is een vergelijking gemaakt met andere mytylschool of met een ZML school van de Korre.

DrempelwaardeSeptember 2015 beschikbaar.

Eigenaar

teamleiders

Oosterschelde schoolplan 2016-2020

DoelEr is een door de medewerkers gedragen schoolplan 2016-2020.

KPISchoolplan is beschikbaar.Team kan de visie benoemen en werkt vanuit een gezamenlijke verantwoording.

DrempelwaardeSchoolplan is op 1 juli 2015 beschikbaar.December 2015 is de instemmingsprocedure MR afgerond.

Eigenaar

Managementteam

Samenwerking Respont en Korre Oosterschelderegio

DoelIn de Oosterschelderegio is er afstemming tussen het Speciaal Onderwijs van de Korre en de SBO van Respont en Obase.

KPIHet is duidelijk of een peuter- kleutergroep op Schouwen Duiveland haalbaar is.Het is duidelijk wat de Korre en Respont in de Oosterschelde regio concreet gaan realiseren.

DrempelwaardeVoor 1 juli is er een uitspraak gedaan over een peuter- kleutergroep op Schouwen DuivelandVoor 1 juli is helder of en hoe de Korre en Respont gaan samenwerken.

Eigenaar

Managementteam

KlantperspectiefZelf Evaluatie Kader (ZEK)

DoelEr is ZEK medewerkers en ouders uitgevoerd

KPIOpbrengsten worden geanalyseerd en conclusies worden getrokken.Verbeterpunten uit de ZEK meenemen in jaarplan 2016.

Eigenaar

directeur

19

DrempelwaardeJuli 2015 ZEK medewerkers beschikbaar.

Participatiewet

DoelLeerlingen en ouders zijn op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van de participatiewetgeving.

KPIEr worden informatiebijeenkomsten georganiseerd.Er wordt schriftelijke en digitale informatie gegeven.

DrempelwaardeIn juli 2015 heeft er op iedere locatie een informatiebijeenkomst plaats gevonden.

Eigenaar

Stagecoördinatoren

Intern perspectiefAfstemmen van onderwijs op de participatiewet

DoelHet onderwijs wordt zodanig vormgegeven dat het aansluit op de participatiewet.

KPIStage coördinatoren passen processen aan a.d.h.v. nieuwe wet- en regelgeving.Medewerkers zijn op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van de participatiewetgeving.De leerlijn AVAT/VAD wordt geïmplementeerd.

DrempelwaardeIn december 2015 is het onderwijs afgestemd op de participatiewet.

Eigenaar

Stagecoördinatoren

Indeling leerroutes VAD

Doel:De criteria op basis waarvan een leerling in een leerroute wordt geplaatst zijn duidelijk beschreven.

KPIEr zijn verschillende criteria voor plaatsing in uitstroomprofiel vastgesteld. (Niet alleen gebaseerd op IQ).Stroomdiagrammen voor SO en VSO zijn aangepast waarbij uitgegaan wordt van ondersteuningsbehoefte van de leerlingen.

DrempelwaardeVoor 1 augustus 2015 zijn alle leerlingen volgens het vernieuwde stroomdiagram geplaatst in de leerroute.

Eigenaar

teamleiders

Leerlingvolgsysteem

DoelHet leerlingvolgsysteem LOGOS wordt geïmplementeerd.

KPIDe IPV+ module wordt gezamenlijk en met eenduidige leerroutes ingericht.Het leerlingvolgsysteem LOGOS wordt geïmplementeerd o.l.v. het Korre ontwikkelteam LOGOS.Er is een ontwikkelteam LOGOS per locatie en op stichtingsniveau.Er zijn 6 pilotgroepen op Korreniveau.Er heeft scholing plaatsgevonden voor de pilotgroepen.OPP’s van pilotgroepen worden vanuit LOGOS geëxporteerd.Cito toetsresultaten van de leerlingen uit de pilotgroepen worden verwerkt in LOGOS

DrempelwaardeEr is een plan van aanpak op Korre-niveau en schoolniveau beschikbaar.

Eigenaar

Managementteam

20

Op 1 juli is er een pva beschikbaar.

Sociaal Emotionele Ontwikkeling

Doel

Er is een arrangement sociaal emotionele ontwikkeling voor SO en VSO met daarin specifieke aandacht voor weerbaarheid, handicapverwerking en seksuele vorming.Instrumenten worden gebruikt voor het in kaart brengen van opbrengsten van sociaal emotionele ontwikkeling.Opbrengsten zijn leidraad voor het handelen van de leerkracht.Het arrangement voor seo is beschikbaar.

KPIDe Projectopdracht is herschreven.Leden ontwikkelteam vergaren die ervaring hebben op dit gebied of eerder betrokken waren bij introduceren van arrangementen thema’s.Structureel, maar kleinschaliger overleg met diverse leden: onderscheid so en vso.Er is een evaluatie van de opbrengsten seo.Door middel van klassenconsultatie en groepsplannen is het handelen van de leerkracht verdiept.Stip is ingevoerd en/of arrangement seo is gevuld.Kwaliteitskaart SEO is geschreven met daarin een duidelijke uitleg hoe wij werken met STIP, met een vastgestelde werkwijze.

DrempelwaardeJanuari 2015 is projectopdracht herschreven.Juli 2015 zijn opbrengsten seo in kaart gebrachtDecember 2015 is projectopdracht geëvalueerd.December 2015 zijn arrangement en kwaliteitskaart seo beschikbaar.

Eigenaar

Orthodidacticienorthopedagog-en

Projectgroep PH

DoelEr wordt een PH –meter ontwikkelt voor de drie scholen op Oosterschelderegio niveau. De PH meter is gebaseerd op de visie van de Korre.

KPIEen ontwikkelteam PH -meter is samengesteld. Er is een projectopdracht geschreven voor het ontwikkelteam. Er is een eenduidige Pedagogische visie op Korre niveau.Verschillende PH-meters zijn met elkaar vergeleken.Er is informatie ingewonnen over het meest optimale leerklimaat voor deze doelgroepen.Er is een implementatieplan voor de PH –meter.

Drempelwaarde1 januari is het ontwikkelteam bekend.December 2015 PH –meter en implementatieplan afgerond

Eigenaar

Managementteam

ICT-beleid

DoelManagement bepaalt in overleg met CAT-team na het volgen van scholing bij Via Vinci de ICT doelen passend bij 21ste century skills.

KPIStudiebijeenkomst is afgerond.Overleg met CAT team heeft plaats gevonden.Beleid is opgenomen in ICT-plan

Drempelwaarde90% van de leerkrachten heeft klassenconsultatie vaardigheden ICT gehaald. De resultaten zijn opgenomen in het jaarplan ICT.

Eigenaar

Managementteam

Mavim

DoelSchoolprocessen en lokale documenten Oosterscheldregio zijn opgenomen en beschikbaar in Mavim.

KPIEr zijn afspraken gemaakt over beheer.

Eigenaar

Teamleider SO

21

De Mavim structuur is uitgebreid naar Deltaschool en Beatrixschool.

DrempelwaardePer december 2015 beschikken collega’s Oosterschelde over een goedlopend Mavim-structuur.

Taalmethode fototaal

DoelHet arrangement voor mondelinge taal is beschikbaar.Afspraken over invoeren en borgen methode fototaal zijn beschreven in een kwaliteitskaart.

KPIKwaliteitskaart is beschikbaar.Er zijn afspraken gemaakt over invoer Fototaal op de Sprienke.Methode Fototaal is ingevoerd en geborgd op de Deltaschool en de Beatrixschool.

DrempelwaardeDecember 2015 zijn arrangement en kwaliteitskaart mondelinge taal beschikbaar.

Eigenaar

OWT Fototaal

22

Sprienke Jaarplan 2015

Strategisch beleidKennisgroep speciaal

DoelEr zijn twee leernetwerken actief om meer expertise uitwisseling mogelijk te maken. Zij werken zoals in het draaiboek door werkgroep kennis omschreven is.

KPIDe website van de kennisgroep is actief te gebruiken door de medewerkers.Er is een samenwerkings-/uitwisselingsmogelijkheid tussen medewerkers georganiseerd.

DrempelwaardeDecember 2015 zijn er twee leernetwerken actief om kennis uit te wisselen en expertise mogelijk te maken.

Eigenaar

Directeur

Intern perspectief Methode Wereldoriëntatie SO: A/V

DoelEr is een nieuwe methode voor wereldoriëntatie voor de SO-afdeling arbeid/vervolgonderwijs.

KPIWerkgroep wereldoriëntatie maakt een keuze voor 2 of 3 methodes om uit te gaan proberen in de klas.Methode voldoet aan:

- De methode wereldoriëntatie past bij de CED-leerlijn voor wereldoriëntatie.- De methode wereldoriëntatie is inclusief het vak techniek.- De methode voor wereldoriëntatie past bij de behoeftes van onze doelgroep; de

methode is niet te talig, voldoet aan de principes van boeiend onderwijs, MI en coöperatief leren.

- De methode is interactief, sociale media heeft een belangrijke rol ter ondersteuning van de lesstof.

- De methode is beschikbaar voor verwerking op Snappet.- In de groepsplannen worden de lessen wereldoriëntatie beschreven.

DrempelwaardeJuli 2015 is er door werkgroep w.o. op basis van proeflessen een keuze gemaakt voor een methode wereldoriëntatie.Juli 2015 is een plan van invoer beschikbaar.December 2015 heeft tussen-evaluatie invoer methode w.o. (tijdens AAO) plaats gevonden.

Eigenaar

Teamleider enOrthodidacti-cus SO

Methode technisch lezen/begrijpend lezen/taal voor SO: A/V

DoelEr is een nieuwe methode voor technisch lezen, begrijpend lezen en taal voor de SO-afdeling arbeid/vervolgonderwijs.

KPICriteria methodes zijn vastgesteld.Er heeft een oriëntatie op methodes plaats gevonden, zichtzendingen zijn aangevraagd, uitgevers zijn benaderd, proeflessen zijn gegeven.Er is een werkgroep voor lezen en taal vastgesteld.Er is een keuze voor een methode gemaakt.De methode is besteld.Scholing heeft plaats gevonden.De methode is ingevoerd en geëvalueerd.Er is een kwaliteitskaart gemaakt.Kennis keuze methode wordt gedeeld en zo nodig ingevoerd voor betreffende leerlingen van de Beatrixschool en de Deltaschool.

DrempelwaardeAanvankelijk technisch lezen:

- december 2015 oriëntatie heeft plaats gevonden.- juli 2016 keuze methode is gemaakt.

Eigenaar

Teamleider enOrthodidacti-cus SO

23

- december 2016 plan voor invoer is gemaakt, scholing heeft plaats gevonden.- januari 2017 start methode.- juli 2017 invoerplan methode is geëvalueerd en kwaliteitskaart aanvankelijk

technisch lezen is gemaakt.Voortgezet technisch lezen:

- juli 2016 oriëntatie heeft plaats gevonden.- december 2016 keuze methode is gemaakt.- juli 2017 plan voor invoer is gemaakt, (scholing heeft zo nodig plaats gevonden).- augustus 2017 start methode.- december 2017 invoerplan methode is geëvalueerd en kwaliteitskaart voortgezet

technisch lezen is gemaakt.Taal en begrijpend lezen midden- en bovenbouw A/V:

- december 2015 oriëntatie heeft plaats gevonden.- juli 2016 keuze methode is gemaakt en plan voor invoer is gemaakt, (scholing heeft

zo nodig plaats gevonden).- augustus 2016 start methode.- december 2016 invoerplan methode is geëvalueerd en kwaliteitskaart taal en

begrijpend lezen is gemaakt.

Rekenen SO

DoelIn de SO-afdeling arbeid/vervolgonderwijs is een doorgaande lijn rekenen.

KPIOWT is vastgesteld en i.s.m. Ruth Bollemans is de projectopdracht geschreven met de opdracht de kwaliteitskaart in te voeren en doorgaande lijn bespreekbaar te maken.Snappet wordt ondersteunend ingezet bij rekenen.Klassenconsultaties zijn uitgevoerd door orthodidacticus i.s.m. Ruth Bollemans van de RPCZ om leerkrachten vaardiger te maken met het werken met Alles telt, de nieuwe methode rekenen.Er hebben bijeenkomsten voor leerkrachten plaats gevonden o.l.v. Ruth Bollemans betreffende afstemming en uitwisseling ervaringen Alles telt/doorgaande lijn rekenen.

DrempelwaardeJuli 2015 is OWT rekenen bekend en data bijeenkomsten gepland.Juli 2015 is projectopdracht beschikbaar.December 2015 hebben klassenbezoeken en bijeenkomsten o.l.v. Ruth Bollemans plaats gevonden.December 2015 is kwaliteitskaart rekenen beschikbaar.

Eigenaar

Teamleider enOrthodidacti-cus SOCoördinatorOWTrekenen

Leren leren SO

DoelDe leerkrachten SO (muv SO-D1) werken planmatig met de leerlijn Leren leren.

KPIDe 1b formulieren van het groepsplan zijn ingevuld.Er is een arrangement voor Leren leren gebaseerd op de leerlijn.Er is een doorgaande lijn afgesproken over de in te zetten middelen en instrumenten (bijv. middel / afspraken hoe hulp te vragen, time timer etc.).Er is in het weekrooster terug te zien wanneer er aan Leren leren gewerkt wordt.De doelen en opbrengsten van Leren leren zijn voor de leerlinge inzichtelijk gemaakt op een data-muur.Er is een kwaliteitskaart voor Leren leren vastgesteld, waarin afspraken gemaakt zijn over o.a. organisatie, rooster, methoden, toetsing en registratie en borging.

DrempelwaardeJuli 2014 is werkgroep bekend en data bijeenkomsten ontwikkelteam zijn gepland.Werkbijeenkomst 23 april: start invullen 1b-formulier, intervisie ‘wat doen we nu al met Leren leren’.Juli 2014 is formulier 1b ingevuld voor alle SO groepen (muv SO-D1)Vanaf Juli 2015 staat Leren leren definitief en volgens de gemaakte afspraken op het rooster van iedere SO A en V- groep en SO D2/3-groep.Vanaf juli 2015 wordt er gewerkt met een door de leerkrachten samen afgesproken doorgaande lijn v.w.b. het inzetten van middelen en instrumenten rond Leren leren.De Kwaliteitskaart Leren leren is in juli 2015 beschikbaar.

Eigenaar

Teamleideren BiancaStorm(coördinatorOWT lerenLeren)

Werken met kwaliteitskaarten in de SO

DoelIn het kader van OGW en doorgaande lijn tussen de klassen worden voor alle arrangementen kwaliteitskaarten vastgesteld.

Eigenaar

Teamleider enOrthodidacti-cus SO

24

KPIGebruik maken van good practices van de Deltaschool.Voor de arrangementen schrijven, rekenen, leren leren en seo is een kwaliteitskaart vastgesteld.

DrempelwaardeDecember 2015: Kwaliteitskaarten schrijven, rekenen, leren leren en seo zijn gemaakt door diverse OWT’s en vastgesteld tijdens AAO. Als cyclisch proces komen zij ieder schooljaar een keer op een AAO.In 2016 worden weer nieuwe kwaliteitskaarten opgesteld door OWT’s en vastgesteld.

Portfolio SO

DoelDe opbrengsten van het onderwijs zijn zichtbaar in het portfolio.

KPIHet portfolio VSO is geëvalueerd.Criteria voor een portfolio SO zijn vastgesteld.In de SO afdeling zijn afspraken gemaakt over het gebruik van een portfolio.Er is gekeken naar good practice van andere scholen binnen de Korre en digitaal portfolio VSO.

DrempelwaardeJuli 2015 is het format portfolio VSO Sprienke geëvalueerd.Juli 2015 zijn deelnemers werkgroep pilot portfolio SO bekend en is er een projectopdracht geschreven.December 2015 is er een plan van aanpak invoering portfolio SO beschikbaar.2016 zijn opbrengsten onderwijs SO zichtbaar in portfolio.

Eigenaar

TeamleiderenCoördinatorOWTPortfolio

Kwaliteitswet en Bewegen

DoelDe afdeling bewegen realiseert verlenging en verbreding van het beweegonderwijs.

KPIAlle leerlijnen voor bewegen (12 stuks) zijn ontwikkeld en geïmplementeerd.De leerlijnen (8 stuks) voor zwemonderwijs zijn ontwikkeld en geïmplementeerd.De afdeling bewegen levert een bijdrage aan de groepsplannen voor alle afdelingen.Het speellokaal en gymzaal zijn met goedkeuring van vloeren opgeleverd.De studiedag voor Kring Zuid is georganiseerd en inhoudelijk vormgegeven.Speelplein 14 is gerealiseerd.Het beweegplein op de website is geactualiseerd.Interactief bewegen is geïmplementeerd in het beweegonderwijs.Er zijn meerdere nieuwe (buitenschoolse) sportactiviteiten aangeboden.

DrempelwaardeIn 2015 werkt de afdeling bewegen aan bovenstaande doelen.

Eigenaar

AfdelingBewegen

Uitstroomprofiel VSO Arbeid

DoelHet onderwijs wordt vormgegeven zodanig dat het aansluit op de nieuwe groepenindeling.

KPIHoofdstuk 5 uit de kadernotitie VSO “Klaar voor de toekomst” wordt geactualiseerd.Er vinden praktische werkbijeenkomsten plaats voor de mentoren.Het VSO lesrooster voor A en V wordt aangepast.

DrempelwaardeIn oktober 2015 zijn bovenstaande doelen gerealiseerd.

Eigenaar

TeamleiderVSO Arbeid enOrthodidacti-cus

Uitstroomprofiel VSO Vervolgonderwijs

DoelDe visie op Toeleiding Vervolgonderwijs wordt herzien.

KPIDe afdeling vervolgonderwijs oriënteert zich op het kunnen aanbieden van een VMBO basis diploma.De afdeling vervolgonderwijs oriënteert zich op het kunnen aanbieden van de VMBO route in

Eigenaar

TeamleiderVSO Vervolg-onderwijs en orthodidacti-cus

25

5 schooljaren.Er vinden bezoeken plaats aan reguliere VO en mytylscholen.Er vinden studiemiddagen plaats.Hoofdstuk 4 uit de kadernotitie VSO “Klaar voor de toekomst” wordt herzien.Er vinden vakgroep overleggen plaats.

DrempelwaardeIn december 2015 is de visie herzien.

Eigenaarschap LeerlingenDoelEr wordt een werkwijze ontwikkeld waarbij VSO leerlingen in staat worden gesteld eigen keuzeprocessen in de hand te nemen.

KPIHet ontwikkelteam Wel-zijn realiseert met begeleiding van Edunova een kwaliteitsnotitie.Er vinden studiemomenten voor het team plaats.Er wordt gewerkt met portfolio’s volgens format.Mentorgesprekken vinden plaats volgens afspraken.

DoelIn december 2015 wordt volgens ontwikkelde structuren gewerkt.

Eigenaar

TeamleidersVSO

Deltaschool Jaarplan 2015

Intern perspectief

Rekenen

DoelHet ontwikkelteam “Rekenen” verdiept zich in een nieuwe methode en materialen die aansluiten op de CED leerlijnen, naast het gebruik van de Rekenboog.

KPIFormuleren projectopdracht.Plan van aanpak maken.Het ontwikkelteam heeft een aantal uren begeleiding van RPCZ.Nieuwe (deel) methode en/of materialen worden aangeschaft.Evalueren projectopdracht.

DrempelwaardeIn juli 2015 is het doel behaald.

Eigenaar

CoöridnatorOWTrekenen

Kwaliteitskaarten

DoelHet ontwikkelteam realiseert 6 kwaliteitskaarten (3 SO en 3 VSO; opbrengstgericht werken, mondelinge taal en rekenen) en voert audit voor mondelinge taal uit.

KPIFormuleren projectopdracht.Plan van aanpak maken.Realiseren van 6 kwaliteitskaarten.Kwaliteitskaarten met team bespreken.Realiseren van audit formulier om audit te kunnen realiseren.Audits uitvoeren.De resultaten delen we met de Sprienke en de Beatrixschool.Evalueren projectopdracht.

DrempelwaardeIn april 2015 zijn de kwaliteitskaarten gerealiseerd en besproken met het team.In december 2015 heeft een audit mondelinge taal plaatsgevonden en is geëvalueerd.

Eigenaar

CoördinatorOWTKwaliteits-kaarten

Schrijven Eigenaar

26

DoelHet ontwikkelteam “Schrijven” implementeert de methode “Schrijven leer je zo”.

KPIFormuleren projectopdracht.Plan van aanpak maken.De kwaliteitskaart is gerealiseerd en vastgesteld.Er is een visie ontwikkelt en vastgesteld.Er is geschikt schrijfgerei voor elke leerling aangeschaft.Er is een audit uitgevoerd.Evalueren projectopdracht.

DrempelwaardeJuli 2015 is de methode geïmplementeerd.December 2015 heeft de audit plaatsgevonden.

CoördinatorOWTSchrijven

Beatrixschool Jaarplan 2015 Strategisch beleidKlantperspectiefOntwikkelteam huisvesting

DoelstellingDe Beatrixschool wordt gereloceerd.

KPISBO de Meie en de Beatrixschool onderzoeken de mogelijkheden van een gezamenlijke huisvesting.De gemeente gaat akkoord met het voorstel van de school.De verbouwplannen worden opgesteld.De MR-en adviseren positief over de veranderingen.Er is een plan van aanpak en een communicatieplan.Aandacht voor splitsing SO en VSO afdeling van de Beatrixschool en samengaan met nieuwe partners.

DrempelwaardeDecember 2015 zijn KPI’s afgerond.

Eigenaar

Directeur enteamleider

Intern perspectief

Denkstimulerende Gesprek Methodieken

DoelLeerkrachten beheersen vaardigheden denk-stimulerende gesprekstechnieken en passen deze toe in hun lessen.

KPIEen studiebijeenkomst is georganiseerd onder begeleiding van een deskundige betreffende het onderwerp Denk stimulerende Gesprek Methodieken. (DGM)De logopedist heeft voorbeeldlessen op papier gegeven bij elk thema waarmee de leerkrachten aan de slag gaan.Klassenconsultaties zijn uitgevoerd door logopediste om leerkrachten vaardiger te maken met het werken met DGM.De structuur van DGM is waar van toepassing opgenomen in de arrangementen.

DrempelwaardeDecember 2015 zijn klassenconsultaties uitgevoerd.December 2015 is DGM opgenomen in arrangementen.

Eigenaar

Orthodidacti-cus

27

Ontwikkelteam OnderwijsDoelSBO de Meie en de Beatrixschool ZML leren elkaar kennen.

KPISOP’s worden uitgewisseld. Kennis nemen van elkaars leerlingvolgsysteem, rapportages, methoden, toetssystemen en werkwijzes.

DrempelwaardeVoor 1 december zijn er 6 bijeenkomsten geweest waarin bovenstaande items aan de orde zijn geweest.

Eigenaar

teamleider

Maatschappelijk perspectief

Ontwikkelteam: Peuter-Kleutergroep.

DoelEr komt een observatie/ behandel peuter-kleutergroep op Schouwen-Duiveland.

KPIHet is duidelijk wat Obase, Juvent, Revant en de Beatrixschool kunnen bieden als voorzieningwaar (reguliere) scholen niet tegemoet kunnen komen aan de onderwijsondersteuningsbehoeften voor jonge leerlingen.Het is duidelijk of er een peuter- kleutergroep op Schouwen Duiveland haalbaar is.

DrempelwaardeVoor 1 december is een uitspraak gedaan over peuter- kleutergroep Schouwen DuivelandVoor 1 december is helder of en hoe Obase, Juvent, Revant en de Beatrixschool gaan samenwerken.

Eigenaar

Directeur enteamleider

28