Verruiming Twentekanalen en verbreding Sluis Eefde 2010

Post on 26-May-2015

521 views 1 download

description

Inspiratiekaart voor de planstudie Verbreding Twentekanalen en uitbreiding Sluis Eefde. Kaart is geprint op spandoek van 2x3 meter.

Transcript of Verruiming Twentekanalen en verbreding Sluis Eefde 2010

DuurzaamheidDoor het toepassen van de principes van Cradle-to-cradle heeft het project meerwaarde voor mens en milieu. Een waterkrachtcentrale bijvoorbeeld kan meer dan voldoende energie opwekken voor het hele sluiscomplex. Het nieuwe bediengebouw wordt energiezuinig ontworpen, met hergebruik van bestaande materialen. En door speciale voorzieningen en een aansprekende vormgeving willen we de sluis aantrekkelijk maken voor schippers én toeristen.

SallandrouteRecreatieve vaarroute (229 km) door de mooiste toeristische gebieden van Nederland: Kop van Overijssel, Drenthe, Twente, Achterhoek, Salland, Veluwe en het Overijssels Vechtdal. Beschreven in het boek ‘Varen door de Tuin van Nederland’.

Lochem

Enschede

Almelo

Sluis Eefde

Zutphen

Tweede Maasvlakte Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte zal het aantal containers dat in de Rotterdamse haven behandeld wordt, stijgen van 11 miljoen nu naar 33 miljoen in 2033. Een deel van deze stijging zal merkbaar zijn in Twente.

Natuurvriendelijke oeversNatuurvriendelijke oevers zijn een prettige plek voor dieren en waterplanten. Bovendien dragen ze bij aan een aantrekkelijk en ge-varieerd beeld van het kanaal. Voor vissers zullen voorzieningen worden aangebracht, zodat het kanaal voor hen toegankelijk blijft.

Ecologische verbindingenHet Twentekanaal doorkruist op een aantal plekken de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De EHS is een netwerk van gebieden in Nederland waar de natuur voorrang heeft. Om de verbinding tussen de natuurgebieden aan weerszijden van het kanaal te verbeteren, worden natuurvriendelijke oevers aangelegd. Reeën en andere zoogdieren kunnen daar uit het water klimmen en zich daardoor makkelijker van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen.

Ontwikkelingen TwenteOverheden en bedrijfsleven in Twente willen het vervoer over water stimuleren. Dit gebeurt door havens en bedrijventerreinen op te knappen en door betere voorzieningen voor de op- en overslag van goederen te realiseren.

SluizenEr zijn drie karakteristieke sluizen in het kanaal: Eefde, Delden en Hengelo. Samen overbruggen ze een waterstands-verschil van zo’n 21 meter!

Spelen met waterWe willen het educatieve en toeristische karakter van Sluis Eefde versterken. Ideeën zijn een waterspeel-tuin, horeca en een informatiecentrum.

NatuurwaardenMochten door de bouw van de tweede sluiskolk bepaalde natuurwaarden verloren gaan, dan zullen die op een passende manier gecompenseerd worden.

Weetjes over Sluis EefdeDe sluis bij Eefde is een Rijksmonument uit 1933 en belangrijk voor de scheepvaart en de waterhuishouding van de Twentekanalen. Het is voor de beroepsvaart de enige toegang tot het kanaal. Per jaar passeren ongeveer 15.000 schepen, met grofweg 70.000 containers en ruim 6 miljoen ton lading. Het gemiddelde ver-val is zes meter.

fietsroute Groot Lochem

fietsroute Delden-Twentekanaal

fietsroute Rondje Almelo

fietsroute Groot Lochem

Hengelo

De TwentekanalenHet Twentekanaal is rond 1930 (deels met de hand!) gegraven en loopt van Eefde naar Enschede met een zijtak van Delden naar Almelo. Er passeren per jaar ongeveer 15.000 schepen, met grofweg 70.000 containers en ruim 6 miljoen ton lading. De haven van Hengelo is één van de grootste binnenhavens van Nederland! Daarnaast zijn er havens en watergebonden bedrijven in Zutphen, Lochem, Markelo, Goor, Delden, Enschede en Almelo. Naar verwachting zal het goederenvervoer over de Twentekanalen in de komende jaren alleen maar toenemen.

Het Twentekanaal in perspectiefVia de grote rivieren en verschillende weg- en spoorverbindingen zijn de havens en bedrijven langs de Twentekanalen verbonden met belangrijke havens en industriegebieden in Nederland en (ver) daarbuiten: van Rotterdam tot Berlijn en van Groningen tot het Ruhrgebied. In Nederland wordt meer lading over het water vervoerd dan waar ook in Europa. Dit komt door de uitstekende ligging aan zee en de bereikbaarheid van het achterland via een dicht netwerk van vaarwegen. Toch zijn de vaarwegen – in tegenstelling tot de snelwegen! – nog niet vol. De verwachting is dan ook dat het goederenvervoer over water nog verder zal groeien. De schippers, verladers en bedrijven op en langs het Twentekanaal pikken hiervan ongetwijfeld een graantje mee.

Waal

MaasRijn

IJssel

NederijnLek

Uitbreiding Sluis EefdeDe wachttijden voor schepen zijn op dit moment te lang (meer dan 30 minuten). Daarom moet de sluis uitgebreid worden met een tweede kolk. Door twee sluiskolken te gebruiken hoeven schepen minder lang te wachten waardoor ze sneller op de plaats van bestemming zijn. Onderzocht wordt wat de beste locatie is voor deze extra kolk en hoe hij er globaal uit komt te zien.

Verruiming TwentekanalenIn de jaren ’90 is gestart met de verruiming van de Twentekanalen. Inmiddels is fase 1, het deel tussen Eefde en het splitsingpunt, afgerond. Fase 2 betreft het oostelijk deel van het kanaal en de zijtak naar Almelo. Na afronding van de werkzaamheden is het hele kanaal bevaarbaar voor zogenaamde klasse Va schepen (maximaal 110 meter lang en 11,4 meter breed). Door de verruiming van het kanaal en de bouw van een tweede kolk bij sluis Eefde blijft het goederenvervoer over water een milieuvriendelijk en financieel aantrekkelijk alternatief voor vervoer over de weg!